Ordförande Dan Hovskär

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "0739 85 81 87 christer.johansson@tidaholm.se. Ordförande Dan Hovskär 2013 2014 0707 39 09 05 dan.hovskar@falkoping.se"

Transkript

1 Verksamhetsplan Räddningsnämnden Nämndens ordförande Ordförande Christer Johansson christer.johansson@tidaholm.se Ordförande Dan Hovskär dan.hovskar@falkoping.se Räddningschef Stefan Swenson stefan.swenson@falkoping.se

2 Innehållsförteckning Ansvarsområde...3 Räddningstjänst...3 Förebyggande...3 Drift...3 Skydd och Säkerhet...3 Säkerhetsservice för äldre...3 Verkstad...4 Övrigt...4 Antal brukare eller liknande...4 Fördelning av nettokostnader...4 Organisation...5 Lagrum som styr verksamheten...5. Ett attraktivare Falköping...6 Indikatorer som mäter nämndens delmål...6 Uppföljning av nämndens delmål...6 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet...6. Ett näringsliv som utvecklas...6 Indikatorer som mäter nämndens delmål...6 Uppföljning av nämndens delmål...6 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Kvalitén inom verksamheten ska öka...6 Indikatorer som mäter nämndens delmål...6 Uppföljning av nämndens delmål...6 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet En god folkhälsa...7 Indikatorer som mäter nämndens delmål...7 Uppföljning av nämndens delmål...7 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Demokratin i Falköping ska stärkas...7 Indikatorer som mäter nämndens delmål...7 Uppföljning av nämndens delmål...8 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet...8 Omvärlds- regel- och lagförändringar...0 Volymförändringar...0 Räddningstjänst...0 Verksamhets- och ambitionsförändringar...0 Verksamhetsutveckling med IT... Resursbehov drift och investeringar... Drift... Investeringar... (5)

3 Verksamhetsbeskrivning Räddningsnämnden har det kommunala ansvaret för verksamheten som i Falköping och Tidaholms kommuner syftar till att ge människor skydd mot olyckor som har inverkan på Liv, Hälsa, Egendom och Miljö. Uppgifterna följer av Förordningen och Lag om Skydd mot Olyckor. Nämnden utgör tillsynsmyndighet enligt samma lagstiftning. Nämndens ansvar omfattar också Lagen om Brandfarliga varor och sotningsverksamheten i de båda kommunerna. För att utföra uppgifterna finns heltids- och deltidsanställd personal vid räddningskårerna i Falköping, Tidaholm och Floby. Nämnden ansvarar också för Falköpings kommuns verkstadsfunktion. Räddningstjänsten utför också uppgifter såsom Medicinsk räddningsinsats och uppdrag föranledda av kommunala inbrottslarm. Dessutom har räddningsnämnden samordnade roll avseende krisledning och säkerhetsarbetet i Falköping och Tidaholms kommuner. Ansvarsområde Administration Förvaltningsledning, ekonomi-, personal- och kanslifunktioner. Räddningstjänst I enlighet med Lagen om skydd mot olyckor och de övergripande nationella målen för räddningstjänst bereda för människors liv och hälsa, egendom och miljö, med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Förebyggande För att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljö skall kommunen se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder och skador till följd av bränder utan att andras ansvar inskränks. I ansvaret ligger att informera och utbilda allmänheten samt att verka för skydd mot andra olyckor än bränder. Drift Fastigheter, inventarier, drift- och serviceavtal. In- och utalarmering. Övningsfält, lokalvård, beklädnad, kommunikation. Skydd och Säkerhet Upprätthålla kommunernas krishanteringssystem, säkerhetsskydd, internt skydd samt riskhantering och försäkringsfrågor genom en gemensam säkerhetssamordnare. Säkerhetsservice för äldre Att förebygga och minska fallolyckor hos äldre i det egna hemmet. Lämna råd och anvisning om hur risker kan begränsas och undvikas i hemmiljön. 3 (5)

4 Verkstad Utföra service och reparationer åt kommunens samtliga förvaltningar. Övrigt Befolkningsskydd, VMA samt räddningsnämnd. Antal brukare eller liknande Antal innevånare/ansvarsområde alt verksamhet Ansvarsområde År 0 År 0 År 03 År 04 År 05 Räddningstjänst Förebyggande Säkerhetsservice för äldre ~0000 ~0000 ~0000 ~0000 ~0000 Verkstad Samtl förv Samtl förv Samtl förv Samtl förv Samtl förv Fördelning av nettokostnader I nedanstående tabell visas hur kostnaderna för de olika ansvarsområdena fördelar sig. Några större skillnader från föregående år är inte att vänta. mkr År 0 40 År 0 År Adm Rtj Föreb Drift Kaptj 4 (5)

5 Organisation Kommunernas gemensamma Räddningsnämd Verkstad Räddningschef Administration Skydd o säkerhet Säkerhetsamordnare Operativ räddningstjänst Avdelningschef Förebyggande räddningstjänst Avdelningschef Insatsledare Sotningsverksamhet Falköping Tidaholm Falköping styrkeledare (H) 4 brandmän (H) Tidaholm styrkeledare (H) 4 brandmän (H) brandmän (D) Floby styrkeledare (D) 4 brandmän (D) Lagrum som styr verksamheten Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva ämnen Lag om extraordinära händelser Arbetsmiljölagen Arbetstidslagen Sekretesslag och förordning Säkerhetsskyddslag och förordning PUL (Personuppgiftslagen) Den viktigaste lagstiftningen för räddningstjänsten är lagen om skydd mot olyckor. Den reglerar vad en kommun har för skyldigheter. Lagen ger också utrymme för en bred anpassning till den lokala riskbilden i kommunen. 5 (5)

6 Måluppfyllelse. En attraktivare kommun Räddningstjänsten skall bedriva ett brett proaktivt förebyggande arbete som skapar en trygg och säker miljö för dess medborgare. Indikatorer som mäter nämndens delmål Upplevd trygghet hos medborgarna. Årligen träffa minst 0% av kommunernas medborgare genom informations- och utbildningsinsatser. Uppföljning av nämndens delmål Mäta medborgarens uppfattning om trygghet via medborgarundersökning. Mäta antalet kommuninnevånare som räddningstjänsten träffar för information och utbildning under året. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Genomföra utbildning och information till kommunens invånare.. Ett näringsliv som utvecklas Indikatorer som mäter nämndens delmål Uppföljning av nämndens delmål Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet 3. Kvalitén inom verksamheten ska öka Förkorta insatstiden och utveckla metoder för minska skadeeffekter vid olyckor. Indikatorer som mäter nämndens delmål Varje uppdrag mäts tiden mellan ut-alarmering och framkomst. Uppföljning av nämndens delmål Uppföljning sker halvårsvis och redovisas till räddningsnämnden. 6 (5)

7 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet. Räddningstjänsten skall inom 5 minuter nå hjälpsökande i 90 procent av brand- och olycksfallsuppdragen.. Minst 70 % av arbetstiden för kommunens verkstad skall vara arbete mot kund. 4. En god folkhälsa Räddningsnämnden skall bedriva arbete för att minska risken för marginalisering av ungdomar samt arbeta med säkerhet för äldre och funktionshindrade. Indikatorer som mäter nämndens delmål. Ha en förlängd uppföljning och utvärdering av deltagare i ungdomsprojektet Backdraft.. Följa utvecklingen av äldreskador i kommunerna via nationell skadestatistik. Uppföljning av nämndens delmål. Under fem år följa och analysera utveckling hos deltagarna i Backdraft.. Årsvis mäta antal olycksfall hos äldre i Falköping och Tidaholm. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Att varje termin i Falköping och Tidaholm genomföra aktiviteter som skapar bättre förutsättningar för kommunernas ungdomar. Att ha en person anställd som genomför, utvecklar och informerar om kommunernas säkerhetsservice. 5. Demokratin i kommunen ska stärkas Ha ett tydligt, tillgängligt och påverkbart handlingsprogram som redovisar kommunernas risker och den förmåga och service som kommunernas räddningstjänst erbjuder och tillhandahåller till kommuninnevånarna. Indikatorer som mäter nämndens delmål Antalet klagomål via kommunens synpunkts- och klagomålshantering (gäller Falköpings kommun) skall mätas och värderas. Mäta antalet målgrupper som haft möjlighet att påverka handlingsprogrammet. 7 (5)

8 Uppföljning av nämndens delmål Handlingsprogrammet följs upp regelbundet och antas i kommunfullmäktige vart fjärde år. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Bredda antalet målgrupper som får möjlighet att påverka innehållet i handlingsprogrammet. 8 (5)

9 Utveckling inom ansvarsområdet En räddningstjänst för framtiden Svensk räddningstjänst har styrts av lagstiftning sedan 944 års brandlag, där krigets risker präglade innehållet och brandchefen var myndighet. 96 kom en förändrad brandlag, statens brandinspektion inrättades för en tydligare nationell styrning. Begreppet räddningstjänst infördes först i och med 974 års brandlag och ansvarsområdet breddades. Från 986 fick lagen namnet räddningstjänstlag och statens räddningsverk inrättades. Stor vikt lades på utbildning och utveckling både nationellt och internationellt. Under samma tid har benämningen på den kommunala verksamheten gått från brandkår till brandförsvar och sedermera räddningstjänst. Sedan 004 har lagen blivit Lagen om skydd mot olyckor. Den statliga myndigheten har bytt namn till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap i akt och mening att nå en större samordning av skyddet för samhällsriskerna. En tydlig förändring är att det förebyggande arbetet har fått en allt större roll. Ansvaret för säkerhetsskapande åtgärder har förflyttats mot den lokalt kommunala nivån med den egna riskbilden som förutsättning. För att uppnå kvalitet till ett förebyggande arbete så räcker det inte med att arbeta med synbara symtom utan titta på det som är orsaken. Då vidgas arbetsområdet och hamnar i vanligtvis i samhällets sociala faktorer, med utanförskap som betydande orsak. Lagen om skydd mot olyckor möjliggör att kommunen kan organisera samhällsskyddet utifrån sina egna önskemål för utveckling. Kanske är det nu dags att se över räddningstjänstens roll i samhället och skapa en bredare verksamhet som täcker helheten av det kommunala samhällsskyddet där räddningstjänst är en del av verksamheten. I detta sammanhang är namnet räddningstjänst begränsande och bör ersättas med ett vidare begrepp som blir analogt med uppdraget. Det statliga ansvaret har idag ett bredare arbetsområde och ansvaras av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) enkelt uttryckt på lokal nivå skulle verksamheten exempelvis kunna heta Förvaltningen för Samhällsskydd. En modern utvecklingsorienterad och framsynt organisation för samhällsskydd bör/skall ha ett brett förebyggande arbete som omfattar områden som exempelvis: Samordning och utveckling av kommunens säkerhets och beredskapsarbete Krishantering och Risk och sårbarhetsfrågor Informationssäkerhetsfrågor Kommunal larmhantering Arbete mot social oro Integrationsfrågor Klimat och miljöfrågor Samordning av arbetet för en trygg och säker kommun Brottsförebyggande verksamhet Diverse folkhälsofrågor Information och utbildning Driva sociala projekt mot utanförskap etc Detta är bara exempel och kan kompletteras med fler områden som har koppling till verksamheter för samhällsskydd. 9 (5)

10 Omvärlds- regel- och lagförändringar Statens regelverk för kommunernas förebyggande arbete avseende krishantering kommer att få en ny utformning. Detta kan komma att påverka ersättningen till kommunerna. Delar av förhandsinformationen säger att riktat stöd skall ges för kommunernas anslutning till rakelsystemet. Diskussioner pågår att se över samordningsformer för Skaraborgs samtliga räddningstjänster. Detta kan beroende på vilka sätt samarbete skall ske, betyda omfattande förändringar både organisatoriskt och ekonomiskt. I enlighet med beskrivningen i föregående punkt om utveckling inom ansvarsområdet så behöver räddningstjänstens roll och uppgifter i samhällsutvecklingen ses över och ges ett större utrymme i den kommunala utvecklingen för ett tryggare och säkrare samhälle. Att lägga flera funktioner som berör samhällsskyddet skulle kunna stärka den lokala förmågan. Riskerna i vår omvärld är inte bestående utan förändras. De gamla finns kvar och nya kommer till. De sociala riskerna har en allt större betydelse i vårt samhälle där samlade resurser borde kunna vara effektivare. Volymförändringar För nuvarande arbetsområde förväntas ingen anmärkningsvärd volymökning. Men utifrån resonemanget ovan så kan det föranleda förändringar i någon form. Utan att veta vad förändringarna kommer bli så kan heller ingen beräkning av eventuell volymökning göras. Räddningstjänst Prognos över volymutveckling 0-05 och utfallet 0 Volymutveckling Utfall 0 Informatör mot invandrargrupper Prognos 0 Prognos 03 Prognos 04 Prognos 05 / Behov Differens Under 0 har räddningstjänsten via instegsjobb haft en särskild person anställd för information till invandrargrupper. Detta har skett med mycket lyckat resultat. Eftersom tiden för instegsjobbet går ut, måste verksamheten, om funktionen skall kvarstå, själv stå för de huvudsakliga kostnaderna. Täckning för en halv till en tjänst är det framtida behovet. Verksamhets- och ambitionsförändringar Räddningsnämndens ambitioner är att kunna genomföra effektiva räddningsinsatser med bra kvalitet. Räddningstjänsten skall skapa flexibla organisationer som snabbt kan bryta händelseförlopp på ett sätt så konsekvenserna inte förvärras efter insats. Räddningstjänsten skall jobba med det breda uppdraget för skyddet i samhället. 0 (5)

11 Verksamhetsutveckling med IT Det bör anskaffas bättre system för uppföljning och styrning som underlätta den ekonomiska uppföljningen och möjliggör analyser på ett enklare sätt. Kvartals- och årsredovisning bör kunna ske betydligt enklare än i dag. Detta är en generell fråga för hela kommunen med ett gemensamt effektivt system. Kommunen saknar i stort resurser för analys och sammanställning av statistisk material. Detta är både en IT- och personalfråga. Resursbehov drift och investeringar Utifrån resonemanget om en förändrad framtida räddningstjänst (Samhällskydds org) kommer förändringar i driftkostnaderna behövas. De största kostnaderna är troligtvis omfördelning från annan verksamhet och inte några utökade kostnader. Vissa investeringar är troligtvis nödvändiga för att skapa möjlighet att arbeta i nära anslutning till varandra. Att ange kostnader är svårt utan att veta omfattningen. Varför kostnadsbeskrivning i tabell utesluts i nuläget. Drift Resursförändringar Räddningsnämnden Omvärlds- regel- lagförändringar Volymförändringar Verksamhets- och ambitionsförändringar Verksamhetsutveckling med IT (5)

12 Investeringar Investeringsplanen för räddningstjänsten ser i princip lika ut från år till år och är i huvudsak reinvesteringar för utrustning som måste ersättas med ny. Principen har varit och förhoppningsvis fortsättningsvis ett årligt investeringsbidrag på 500 tkr. Inventarier Investeringsplan inventarier Räddningsnämnden Investeringsplan Räddningsnämnden IT Tele / Larmutrustning Kommunikationsutrustning Räddningsmateriel Larmkläder Rökskyddsutrustning Brandmateriel Kemskyddsmateriel Fordon Summa (5)

13 Fastigheter och anläggningar Det finns ett stort behov av en carportslösning för mindre fordon som idag står ute utan skydd. Det finns även ett behov av omklädningsutrymme för framför allt ambulansorganisationen. Dialog om behovet och finansiering görs mellan räddningstjänsten och Västra Götalandsregionen. Till eller ombyggnad bör kunna finansieras genom nytt hyresavtal. Lokalanpassning för ny organisation är inte enkel eftersom det i dags läget inte finns några beslut om och eventuell omfattning. Det finns dock en del förarbete gjorda från den tidigare planerade SOS anslutningen som kan användas som grund för planering. Investeringsplan fastigheter och anläggningar Räddningsnämnden Investeringsobjekt Räddningsnämnden Kapitalkostnad??? Driftskonsekvenser Omklädningsutrymme mm Investeringsbelopp 30 Kapitalkostnad? Driftskonsekvenser 0 Carportslösning Investeringsbelopp Lokalanpassning förändrad org. Investeringsbelopp Kapitalkostnad Driftkostnad 3 (5)

14 Personalplan Räddningstjänsten befinner sig i en regional förändringssituation där allt eller inget händer. Därför är det svårt att göra bedömningar innan något är fastställt. Utifall ingen förändring sker kommer personalstaten att vara i princip detsamma. I föregående redovisning så finns ambitionen att ha någon form av informatörsfunktion mot invandrar grupper vilket blir en utökning med en person. Det framtidsscenariot som redovisats tidigare ger en hel del personalförändringar, dessa finns förmodligen redan utspridda i kommunens övriga förvaltningar och kommer vid en förändrad organisation att flytta sin hemvists. Dessa är inte redovisade i planen nedan. Numerären för brandmän deltid ökas från 03 med 4 personer p.g.a. att vår avsikt är att lägga ett fyra veckors schema för Floby räddningskår. Detta medför ingen egentlig kostnadsökning, endast några extra övningstimmar. En tydlig redovisningen av pensionsavgångar är för räddningstjänsten nästan omöjlig då utryckande personal har valmöjligheten att gå i pension från allt mellan år. Vi har för närvarande förhållandevis ung personal så några större tapp är inte aktuellt. Antal årsarbetare Personalplan Yrkesgrupper /ansvarsområde Räddningschef Förvaltningsadministratör Avdelningschef Brandmästare/Insatsledare Styrkeledare Heltid Brandmän heltid Styrkeledare Deltid Brandmän Deltid Avdelningschef Brandinspektör/Insatsledare Utbildningsansvarig/Insatsledare Administration Operativ avdelning Förebyggande avdelning Utbildningsinstruktör Säkerhetstekniker Informatör 0 / Verkstadsförman Verkstadspersonal,5,5,5,5,5 Skydd och säkerhet Säkerhetssamordnare Verkstad 4 (5)

15 Pensionsavgångar Yrkesgrupper / ansvarsområde Administration Räddningschef Förvaltningsadministratör Operativ avdelning Avdelningschef Brandmästare/Insatsledare Styrkeledare Heltid Brandmän heltid Styrkeledare Deltid Brandmän Deltid Förebyggande avdelning Avdelningschef Brandinspektör/Insatsledare Utbildningsansvarig/Insatsledare Utbildningsinstruktör Säkerhetstekniker Skydd och säkerhet Säkerhetssamordnare Verkstad Verkstadsförman Verkstadspersonal 5 (5)

Verksamhetsplan Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg

Verksamhetsplan Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Verksamhetsplan 2018-2020 Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Hovskär 0707 390905

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Hovskär 0707-390905 dan.hovskar@falkoping.se Stefan Swenson 0515 88 58 01 stefan.swenson@falkoping.se Verksamhetsbeskrivning... 3 Ansvarsområde...

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Ordförande: Dan Hovskär Förvaltningschef: Stefan Swenson Innehåll Inledning... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Verksamhetens fördelning...

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska nämnden, biogas

Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska nämnden, biogas Biogasanläggningen i Falköping Verksamhetsplan -2015 Tekniska nämnden, biogas Tekniska nämnden, november 2012 Verksamhetsplan, biogas - 2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Gabrielsson 0515 142

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll

Räddningsnämndens protokoll Sida 1 (18) Paragrafer 48 ( 60) Plats och tid Brandstationen, Falköping, klockan 13.30 16.30. Beslutande Christer Johansson, ordförande Dan Hovskär, vice ordförande Per-Erik Thurén Michael Brisman Corry

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2015 2017 Mål 2015 2016 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

Måluppfyllelse för strategiska områden

Måluppfyllelse för strategiska områden Kommunstyrelsen - Räddningstjänsten 2018-2020 Nämndens verksamhetsplan och budgetförslag 1. Måluppfyllelse strategiska områden 2012 2016 Måluppfyllelse för strategiska områden 2016 2015 2014 2013 2012

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2014 2016 Mål 2014 2016 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Byggnadsnämnden

Verksamhetsplan 2013-2015. Byggnadsnämnden Verksamhetsplan 2013-2015 Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Roger Lundberg 0515 88 50 00 roger.lundberg@falkoping.se Förvaltningschef Thomas Hjert

Läs mer

Räddningstjänsten Väst

Räddningstjänsten Väst Räddningstjänsten Väst ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Gun Blomfelt Fredrik Åkesson Lättare locka undersköterskor med utökat uppdrag Vision, verksamhetsidé och slogan Vår vision som

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

Ulla Hellberg (S), ordförande Ove Karlsson (S) Mikael Ringqvist (S) Timo Niskanen (S) Tobias Davidsson (S) Glenn Frost (M)

Ulla Hellberg (S), ordförande Ove Karlsson (S) Mikael Ringqvist (S) Timo Niskanen (S) Tobias Davidsson (S) Glenn Frost (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Plats och tid: Brandstationen, Skara kl 13.30-16.00 Beslutande: Ulla Hellberg (S), ordförande Ove Karlsson (S) Mikael Ringqvist (S) Timo Niskanen (S) Tobias Davidsson (S) Glenn

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddning - och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddning - och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kommunstyrelsen Räddning - och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsplanering 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Robertsfors, Umeå och Vindelns kommuner har kommit överens om att från och med den 1 januari 2018 inrätta en gemensam nämnd, kallad Umeåregionens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Brandstationen Ludvika Dag och tid Fredagen den 10 oktober 2014, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Brandstationen Ludvika Dag och tid Fredagen den 10 oktober 2014, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats Brandstationen Ludvika Dag och tid Fredagen den 10 oktober 2014, kl 9.45-16.15 ande Sören Grandelius (S) Magnus Erbing (M) 50-53 Åsa Bergkvist (S) Annika Renbro (S) John-Ove

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Per Datum 2015-11-06 Diarienummer KSN-2015-1931 Kommunstyrelsen Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN 106-0501/ 2007 SID 1 (5) Handläggare: Sture Svedjedal Telefon: 08/ 508 25 072 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst Fastställd i Direktion Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2013... 1 Fastställd i Direktion... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Befolkningsstatistik...

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till Verksamhetsplan 2-24 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2 Verksamhetsplan 2-24 Nämndens ordförande Ingvor Bergman 7-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll 2013-12-05. Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00. Sida 1 (19) Paragrafer 38 (50)

Räddningsnämndens protokoll 2013-12-05. Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00. Sida 1 (19) Paragrafer 38 (50) Sida 1 (19) Paragrafer 38 (50) Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00 Beslutande Dan Hovskär, ordförande Christer Johansson, vice ordförande Per-Erik Thurén Bo Wallin, tjänstgörande

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2012-2014 Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter 5 Budget 9 Drift

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2016 2018 Mål 2016 2018 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Remissyttrande - En effektivare kommunal räddningstjänst Dnr 2018/72.

Remissyttrande - En effektivare kommunal räddningstjänst Dnr 2018/72. Remissvar 1(8) Justitiedepartementet ju.remissvar@rageringskanslitet.se ju.l4@regeringskansliet.se Remissyttrande - En effektivare kommunal räddningstjänst Dnr 2018/72. Älvkarleby kommun har beretts möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan Räddningstjänsten

Verksamhetsplan Räddningstjänsten Verksamhetsplan 2018-2020 Räddningstjänsten Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten... 3 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan 2018-2020 2(9) 1 Styrkort och mätetal

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Delårsuppföljning mars/april 2019

Delårsuppföljning mars/april 2019 Handläggare: Elisabeth Samuelsson Lundkvist Mikael Datum: 2019-04-22 Diarienummer: RÄN-2019-0063 Räddningsnämnden Delårsuppföljning mars/april 2019 Förslag till beslut Räddningsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan - Barn- och utbildningsnämnden 2 (13) Barn- och utbildningsnämnden, december 2015 Verksamhetsplan Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 0515 88 50 72 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan -2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2011 Verksamhetsplan - 2014 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras?

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO - Kommunens uppgifter och målstyrning - Mål för verksamheten - Riskanalys - Förebyggande verksamheten; ordnad och planerad

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Förbundsöverenskommelse

Förbundsöverenskommelse Förbundsöverenskommelse 2012-12-17 Överenskommelse mellan medlemmarna och kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland KS-834/2012 Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 210

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Ulla Hellberg (S), ordförande Ove Karlsson (S) Mikael Ringqvist (S) Per Pålsson (C) Timo Niskanen (S)

Ulla Hellberg (S), ordförande Ove Karlsson (S) Mikael Ringqvist (S) Per Pålsson (C) Timo Niskanen (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Plats och tid: Brandstationen, Skara kl 13.30-16.00 Beslutande: Ulla Hellberg (S), ordförande Ove Karlsson (S) Mikael Ringqvist (S) Per Pålsson (C) Timo Niskanen (S) Ersättare:

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 samt budget för 2016 med ekonomisk plan för 2017 2018 Räddningstjänsten Skåne Nordväst 2015 Diarienummer: Förord Olyckorna ska vara få och små! 2016 års Handlingsprogram/Verksamhetsplan

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014 Dokumenttyp: Nämndsplan Datum: 2013-04-24 Tjänsteställe: Räddningsnämnden Handläggare: Per Hampus E-postadress: per.hampus@malung-salen.se Telefonnr: 0280-182 61 Mottagare: Kommunstyrelsen Diarienr: 2013.33

Läs mer

Förstudie Räddningstjänsten

Förstudie Räddningstjänsten www.pwc.se PM-rapport Johan Skeri Linnea Grönvold Förstudie Räddningstjänsten Leksands kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte förstudie...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2013 Kommunstyrelsen Räddning- och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter 5 Budget 8 Drift

Läs mer

Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA

Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA Dagvattenmagasin anlagda på södra Bestorp i Falköping. Över 100 fastigheter får en säkrare avledning av dag- och spillvatten genom projektet. Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska Nämnden, VA Tekniska nämnden,

Läs mer

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst Några fakta Etablerades 2012 Medlemmar: Varberg och Falkenbergs kommuner 1978 km 2 103 000 invånare 340

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan Sida 1 (14) Paragrafer 1 (11)

Räddningsnämndens protokoll Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan Sida 1 (14) Paragrafer 1 (11) Sida 1 (14) Paragrafer 1 (11) Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00 Beslutande Dan Hovskär, ordförande Christer Johansson, vice ordförande Lennart Rehn, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder 2018 Dir. 2018:81 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera de operativa

Läs mer

Namninsamling: Vi kräver fortsatt dygnet-runt-bemanning på brandstationen i Östhammar!

Namninsamling: Vi kräver fortsatt dygnet-runt-bemanning på brandstationen i Östhammar! VI KRÄVER FORTSATT DYGNET-RUNT-BEMANNING PÅ BRANDSTATIONEN I ÖSTHAMMAR! Bemanningen ska inte understiga den som finns nu: 1 styrkeledare + 1 brandman dygnet runt Bakgrund och motivering till kravet: Uppsala

Läs mer

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF MSB-1.4 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 () Ert datum Er referens Utbildning, övning och beredskap Verksamhetsställe Sandö Enhetschef Tomas Ljunglund 010-240 2107 Tomas.ljunglund@msb.se Myndigheten

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor (LSO)

Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor (LSO) Uppsala KOMMUN Are^j,e (JO KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Christer Öjdeby 2012-09-14 BUN-2012-1125 Barn- och ungdomsnämnden Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram

Läs mer

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 )

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 ) Dokumentnummer VL2018-01 Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Berörda regelverk LSO, FSO Beslutad 2018-06-20 Giltigt t.o.m. 2019-12-31 Handläggare Fredrik Nilsson Kvalitetsgranskning Robin

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll

Räddningsnämndens protokoll Sida 1 (13) Paragrafer 27 (34) Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.20 Beslutande Dan Hovskär, ordförande Christer Johansson, vice ordförande Lennart Rehn, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander.

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander. Riskhantering Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 08 588 474 13 1. 2015-03-03 Definitioner - Risk Ett mått på de skadliga konsekvenserna av en möjlig framtida händelse Osäkerhetens effekt på mål Möjligheten

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden. Räddningstjänsten. Presentation för budgetberedning verksamhetsår 2016-2018

Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden. Räddningstjänsten. Presentation för budgetberedning verksamhetsår 2016-2018 Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden Räddningstjänsten Presentation för budgetberedning verksamhetsår 2016-2018 Hur gick det 2014? Belopp i kkr Budget 2014 Bokslut 2014 Avvikelse Bokslut 2013 Intä kter -5 283-5

Läs mer

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Halvårsuppföljning juni 2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Förvaltningschef Katarina Andersson SAMMANFATTNING... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL I FLERÅRSPLAN...

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2012-2015. Räddningstjänsten Östra Götaland

Verksamhetsinriktning 2012-2015. Räddningstjänsten Östra Götaland Verksamhetsinriktning Räddningstjänsten Östra Götaland Verksamhetsinriktning All verksamhet inom Räddningstjänsten Östra Götaland ska genomsyras av alla människors lika värde. Såväl kvinnor och män respektive

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Seminarium hos Folk och Försvar den 7 april 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Inledande reflektioner Många har mycket att lära Skogsbranden

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

Räddningsnämnden 2009-02-11 1 (9) Kommunhuset i Klippan, kl 13.30-14.10

Räddningsnämnden 2009-02-11 1 (9) Kommunhuset i Klippan, kl 13.30-14.10 KLIPPANS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Räddningsnämnden 2009-02-11 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl 13.30-14.10 Beslutande Bengt Svensson, ordförande Bengt Alfredsson Bodil Andersson Rune

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER

REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER 2011:30 REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER Antaget av kommunfullmäktige i Tidaholm 2010-12-13 att gälla från och med 2011-01-01. Ändring antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31.

Läs mer

INFORMATION. Ny insatsrapport

INFORMATION. Ny insatsrapport INFORMATION 2014-0 4-01 Ny insatsrapport Den arbetsgrupp som arbetat med att utveckla insatsrapporten har nu kommit med ett förslag till ny insatsrapport. För att rapporten ska bli riktigt bra behövs nu

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING LSO-MÅLSTYRD LAGSTIFTNING skapat nya behov i tillsynen - Stort mått av uppföljning och utvärdering ÅRSUPPFÖLJNING LSO KOMMUNER OCH LST Kontroll av preciserade

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48

REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48 REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48 Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-13. Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Med kommunfullmäktige

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll 2013-10-10. Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00. Sida 1 (11) Paragrafer 32 (37)

Räddningsnämndens protokoll 2013-10-10. Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00. Sida 1 (11) Paragrafer 32 (37) Sida 1 (11) Paragrafer 32 (37) Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00 Beslutande Dan Hovskär, ordförande Christer Johansson, vice ordförande Helena Qvick, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll Räddningsnämnden

Räddningsnämndens protokoll Räddningsnämnden Sida 2 Räddningsnämnden 2011 2014 Ledamöter s Christer Johansson, ordförande, 2011 2012, vice ordförande 2013 2014 kd Dan Hovskär, vice ordförande, 2011 2012, ordförande 2013 2014 s Per-Erik Thurén m Michael

Läs mer

5.2 Brandvattenförsörjning

5.2 Brandvattenförsörjning 5.2 Brandvattenförsörjning Ansvarsfördelningen av brandvattenförsörjningen mellan en enskild och en kommun är en fråga som har gett upphov till diskussion. De frågor som ofta ställs är hur långt den enskildes

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2017-2019 Kommunstyrelsen Räddnings och Innehåll Budget... 9 Drift... 9 Investeringar... 10 Serviceförklaringar... 11 Kommungemensamma... 11 Vision År 2025 har Bodens kommun genomfört en

Läs mer

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 Budget och verksamhetsplan 2013, samt plan 2014-2015 2012-10-15 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 2012-10-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 2 Ekonomi... 6 2.1 Ekonomiska förutsättningar...

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Uppdrag till VSR. angående räddningstjänstverksamhet

Uppdrag till VSR. angående räddningstjänstverksamhet 2011-12-30 Uppdrag till VSR angående räddningstjänstverksamhet 1 Bakgrund Katrineholms och Vingåkers kommuner har bildat ett kommunalförbund för att bedriva gemensam räddningstjänstverksamhet, Västra Sörmlands

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Uppdrag till Västra Sörmlands Räddningstjänst. angående räddningstjänstverksamhet

Uppdrag till Västra Sörmlands Räddningstjänst. angående räddningstjänstverksamhet Uppdrag till Västra Sörmlands Räddningstjänst angående räddningstjänstverksamhet Reviderad 2015 1 Bakgrund Katrineholms och Vingåkers kommuner bildade 1999 kommunalförbundet Västra Sörmlands Räddningstjänst

Läs mer