Socialdemokraterna i Enköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialdemokraterna i Enköping"

Transkript

1 Det socialdemokratiska alternativet för Enköpings kommun 2015 Kommunens strategiska mål Vi utgår från att målen ska delas upp i olika nivåer. De övergripande målen ska beslutas av kommunfullmäktige. Dessa mål ska ange färdriktning och vara en tydlig styrsignal för kommunens verksamheter. Det är nämnderna, som utifrån kommunfullmäktiges mål och tilldelade resurser, ska förverkliga målen. Det innebär att verksamheterna ska formulera mätbara mål och kontinuerligt återrapportera måluppfyllelsen till kommunfullmäktige. I ett sådant system krävs det en tydlighet i rapportering om avvikelser och orsaken till avvikelserna. Det innebär också att vi möjliggör en tydligare diskussion när vi i kommande budgetdebatter ska ta ställning till de olika verksamheternas äskanden. Vi anser att det föreslagna systemet innebär en betydligt bättre och effektivare hantering av de begränsade resurser som det är frågan om när det gäller att driva kommunens verksamhet. Det övergripande målet för kommunen är att i alla beslut utgå från medborgarnyttan. God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning måste utgå från medborgarnyttan. Det förutsätter helhetsåtgärder för att försäkra en stark och hållbar ekonomi samt en effektiv förvaltning. Miljövänlig och hållbar utveckling Enköpings kommun ska vara en miljövänlig kommun, vilket skapar förutsättningar för en god och hållbar tillväxt som utgår från medborgnyttan. Det är viktigt att kommunen stimulerar nytänkande och tillvaratar möjligheter i teknikutveckling och energiomställning som främjar företagande och välbefinnande. I alla beslut ska hållbar utveckling, miljöbelastning och medborgarnyttan beaktas. För att kvalitetssäkra arbetet ska ett miljöledningssystem införas. Entreprenöriellt lärande, återföring av kunskaper och hållbar utveckling ska vara en naturlig del i alla kommunens utvecklingsprojekt. Kollektivtrafik Många Enköpingbor är beroende av en bra kollektivtrafik. Kollektivtrafiken ska vara anpassad till medborgarnas behov. Kommunen ska arbeta aktivt för bra befintliga tåg- och bussförbindelser. Det är också viktigt att kommunen arbetar aktivt för ett förbättrat järnvägsnät med utökad kapacitet. Kollektivtrafiken ska präglas av låga avgifter, hög turtäthet, pålitlighet och tillräcklig kapacitet.

2 Ute- och innemiljö Hela kommunen ska vara tillgänglig för alla. Alla människor ska kunna röra sig fritt, ta del av information, kunna ha samma möjligheter att få ett arbete och kunna påverka sin livssituation. Det handlar om mänskliga rättigheter. Parker, grönområden, vägar och lokaler ska vara goda miljöer att vistas i. Det ska vara tryggt att vandra i Enköping, oavsett tid på dygnet och årstid. Fritidsanläggningarna ska vara öppna och tillgängliga så att alla medborgare kan nå och nyttja dessa utifrån sina behov och önskemål. Ute- och innemiljöerna är viktiga för bland annat rekreation och vila och för det livslånga lärandet. Samarbete för utveckling Miljö och hållbar utveckling stannar inte vid kommungränsen. Därför är det viktigt att kommunen arbetar strategiskt och offensivt i det lokala, regionala, nationella och internationella arbetet. Samverkan måste ske med företag, forskning, andra kommuner, myndigheter och Europeiska unionen etc. Kunskap och kompetens Enköpings kommun ska vara bland de bästa i Sverige på lärande inom skolan. Entreprenörer och tänkandet runt entreprenörskap är en viktig del i det livslånga lärandet. Utbildningssystemet i kommunen ska matcha såväl medborgarnas som arbetslivets behov. Enköpings kommun måste gå i täten för att få fler ungdomar i arbete. Grunden till detta är en väl fungerande grundskola. Gymnasiets olika program ska vägleda eleven fram till ett yrke eller till fortsatta studier. Enköpings kommun måste kunna erbjuda skolans personal en trygg arbetsmiljö med goda utvecklingsmöjligheter och bra löner. Trygghet och trivsel skapar grunden för en bra lärandemiljö som i sin tur smittar av sig på elevernas resultat. Skolbarnsomsorg och förskoleverksamhet är viktiga byggstenar för att barn och elever ska kunna känna trygghet och stimulans i vardagen. En väl fungerande vuxenutbildning är en förutsättning för att kunna förverkliga drömmen om det livslånga lärandet. Kommunen ska vara drivande för att ta vara på externa och interna kompetensutvecklingsinsatser som vänder sig till anställda i hela Enköpings arbetsliv. Ständiga kompetensutvecklingsinsatser är det bästa sättet att möta framtidens utmaningar och undvika arbetslöshet och företagsutflyttningar. Arbetsliv Arbetslivet är centralt i en människas liv. Arbetslivet är mer än bara näringslivet. Därutöver ser vi att grunden för välfärden är ett blomstrande näringsliv. Här har kommunen en viktig uppgift att stödja näringslivet så att våra företag kan blomstra och utvecklas. Kommunen ska i varje beslut främja arbetslivet. Att främja arbetslivet kan vara allt ifrån att erbjuda barnomsorg på obekväma tider, upphandlingar som inte utestänger företag på orten till olika

3 kompetensutvecklingsinsatser till anställda och företag. Det är också viktigt att kommunen erbjuder ett varierat utbud av fritidsaktiviteter så att medborgarna får tillfälle till stimulans och rekreation. Arbetsgivare Enköpings kommun är en av de största arbetsgivarna på orten. Det ger fantastiska möjligheter till att vara föredöme, inspiratör och påtryckare när det gäller att visa på det goda arbetet. Vi ska erbjuda bra anställningsvillkor till alla anställda. Trygga och bra jobb med konkurrenskraftiga löner ska vara vägledande. Det innebär också att vi ska erbjuda alla möjlighet att utvecklas i sitt arbete. LAS stänger ute. Vi vet idag att många människor har svårt att få ett fast jobb, mycket på grund av att arbetsgivarna med näbbar och klor staplar visstidsanställningar på varandra och utnyttjar människor på ett ovärdigt sätt. Vi ska erbjuda bra anställningsvillkor till alla anställda. Trygga och bra jobb med konkurrenskraftiga löner ska vara vägledande. Det innebär också att vi ska erbjuda alla möjlighet att utvecklas i sitt arbete och bort med trixandet vad gäller vikariat och visstidsanställningar För att få fart på organisations- och idéutvecklingen så har vi inrättat en kompetensutvecklingsfond på kommunal nivå. Fonden bidrar med medel i olika kompetensutvecklingsinsatser och ska också kunna användas som medfinansiering i olika ofta EU-finansierade utvecklingsprojekt. Jämställdhet Enköpings kommun ska vara en av de bästa kommunerna vad gäller jämställdhet mellan kvinnor och män. För att nå dit är det viktigt att alla beslut som tas i kommunen tar hänsyn till jämställdhetsperspektivet. Löneanalyser ska kontinuerligt göras och redovisas årligen till kommunfullmäktige. Utifrån dessa återrapporteringar ska konkreta åtgärder beslutas av kommunfullmäktige så att de osakliga löneskillnaderna mellan könen på sikt försvinner. Budgetförslag för Enköpings kommun 2015 Socialdemokraternas förslag präglas av långsiktighet och delaktighet. Ett samhälle som i framtiden är tillgängligt för alla, är jämlikt, har hållbarhet, miljötänk och sätter folkhälsan i fokus.

4 Vi lägger redan nu förslag som kommer att ha bärighet långt fram och som präglas av vår syn på hur Enköping ska utvecklas så att alla får en rättighet att vara en del i samhället. Vi vill 2015 Vi vill infria medborgarnas förväntan på att politiken ska leverera det som lovats. Den viktigaste frågan för oss socialdemokrater blir att sätta full fart för att avskaffa ungdomsarbetslösheten och få ned långtidsarbetslösheten och genom att påbörja byggandet av en skola och utbildning som sätter kunskap och lärande i främsta rummet. Vi ska inom en femårsperiod vara bland de fem bästa kommunerna i landet vad gäller skolresultat. Jämförelsen ska vara med jämförbara kommuner utifrån SKLs definitioner. Vi vet att det är en tuff målsättning, men vi vet samtidigt att den både är realistisk och framförallt nödvändig. Kultur och fritidsverksamhet är också en viktig del som vi kommer att prioritera därför gör vi en förstärkning av upplevelsenämndens budget Under år 2015 vill vi: Sommarjobbsgaranti/sommarskola till alla ungdomar som behöver och önskar. Antingen när man slutat årskurs 9 eller årskurs 1 på gymnasiet så ska man få erbjudande om tre veckors sommarjobb med avtalsenlig lön. Vi vet också hur uppskattat och viktig det är för ungdomar att få möjlighet att komma ut och pröva på ett arbete under ett antal veckor på sommaren. Vi tänker erbjuda alla ungdomar tre veckor sommarjobb med avtalsenlig lön. Sommarskola ska erbjudas alla elever som önskar från årskurs 7. Vi vet hur viktigt det är att kunna ta igen det som man ligger efter med i skolan under sommaren och/eller andra lov, därför erbjuder vi alla ungdomar möjligheten att läsa ifatt för att kunna få behörighet till sin utbildning. Förstärka arbetsmarknadsenheten och att de får ett tydligare uppdrag att hjälpa arbetslösa ungdomar och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden, antingen direkt eller via studier och meningsfull praktik. Vi vill erbjuda minst 20 timmars förskola till alla barn i kommunen. Det är viktigt att barnen har möjlighet att delta i fullt ut i verksamheten. Som det är nu, med enbart rätt till 15 timmar för barn som har föräldrar hemma riskerar många barn att i realiteten stängas ute från aktiviteterna Bygga ishall Inrätta ett trygghetsboende i hyresrättsform.

5 Planera för att införa ett idrottsbibliotek där man kan få hyra den utrustning man behöver för att få prova på t ex skridskor eller skidor under en kortare period eller för de gånger man ska åka skidor i skolan och inte kan eller vill köpa egen utrustning. Införa sommarskola för barn som går i förberedelseklass, där man läser svenska på förmiddagen eller eftermiddagen Den andra delen av dagen ägnar man åt andra fritidsaktiviteter. Kulturkollo, det är viktigt att barn tidigt stimuleras och kommer i kontakt med kulturens alla olika delar. Därför vill vi pröva en form av kulturkollo där barn får möjlighet att under några dagar prova på olika kulturformer Halvera avgiften på kulturskolan för barn och unga så att fler har råd att delta. Alla ska ha råd att spela ett instrument eller ta del av kulturskolans utbud, som det är i dag så är avgifterna för höga och det finns risk att plånboken och inte intresset styr. Fortsätt att gynna kompetensutvecklingen inom kommunen. Här blir den på vårt initiativ inrättade kompetensutvecklingsspotten viktig. Göra en djupgående analys och arbeta fram en långsiktig hållbar investeringsplan för idrotten med mål att göra ett idrottsprogram. Se över den administrativa överbyggnaden på skolan så att mer pengar kan användas ute i verksamheten. Inför en tjänst som Äldreombudsman, som får i uppdrag att företräda och stödja de äldre. Öka antalet trygghetsplatser. Sedan länge finns endast två sådana och behovet är mycket större. Trygghetsplatser får man med mycket kort varsel och de inrättas på en separat avdelning på t.ex. ett omvårdnadsboende. Man kan bo där från en dag och upp till en vecka och det innebär en trygghet för anhöriga och brukare att snabbt få hjälp när behov uppstår. Starta restaurang/café i vårt nyinrättade kulturhus som drivs av framför allt ungdomar inom LSS, kanske det kan drivas som ett socialt företag Yrkesvux-livslångt lärande. Man måste kunna få byta karriär mitt i livet. Vi vill att kommunen, liksom högskolan kunna erbjuda yrkesutbildning på kvällstid så man kan få möjligheten att ha kvar sitt jobb och studera samtidigt.

6 Trygga och bra jobb med konkurrenskraftiga löner ska vara vägledande. Det innebär också att vi ska erbjuda alla möjlighet att utvecklas i sitt arbete och ta bort trixandet vad gäller vikariat och visstidsanställningar. Karriär i omsorgen och förbättrade anställningsvillkor. Anställda inom omsorgen är nästan alltid kvinnor och idag finns här flest ofrivilliga deltidsanställningar och som dessutom tenderar att öka. Det är en utveckling vi vill bryta. Inte minst med tanke på att klara välfärden i framtiden så måste vi få fler människor att vilja arbeta inom omsorgen och då är ett viktigt steg att erbjuda heltidstjänster. En förutsättning är goda anställnings- och lönevillkor. Det innebär även kompetensutveckling, validering samt förbättrade karriärmöjligheter. Vårdnadsbidraget tas bort. Vi vet att det vårdnadsbidrag som idag finns stänger ute personer från arbetsmarknaden och att det dessutom är en kvinnofälla. Därför kommer vi att ta bort detta. Vi kommer istället att jobba för att det blir bättre möjligheter att både arbeta och ta hand om sina nära och kära. I ett modernt Sverige och Enköping delas vårdnaden mellan föräldrarna och det ska finnas en väl fungerande barnomsorg Återinför badvakterna i simhallen. En ökad tillgänglighet handlar om den demokratiska rätten att kunna röra sig fritt och kunna verka i samhället även för personer med funktionsnedsättning. Under 2015 vill vi påbörja arbetet med att inventera, komma med förslag på åtgärder och ta fram kostnadsunderlag för att komma tillrätta med tillgänglighetsproblemen i kommunen. Arbetslöshet/ Ungdomsarbetslöshet Ungdomsarbetslösheten är oroande hög och här måste det till kraftfulla åtgärder. I Enköping hade arbetsförmedlingen i april 379 inskrivna ungdomar, varav 239 var arbetslösa eller i något program det ger en arbetslöshet på 10,4% och de flesta av ungdomarna klassificeras som långtidsarbetslösa. De flesta av de långtidsarbetslösa ungdomarna har inte fullföljt gymnasiet. Här ser vi en stor utmaning att få in ungdomarna i arbete eller studier. Vi vill införa nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet, eftersom vi vet att risken för att ungdomarna ska fara illa i framtiden är jättestor om vi inte ser till och skapar jobb eller utbildning till dem. Dessutom vet vi att alla behövs på arbetsmarknaden inom en snar framtid. Rekryteringsbehoven är stora inte minst inom kommunens alla verksamheter. Vi kommer, om

7 vi får makten efter valet, att starta ett projekt, gärna tillsammans med arbetsförmedlingen, offentlig sektor och näringslivet i kommunen för att initiera en stor satsning på alla långtidsarbetslösa ungdomar. Ungdomarna ska inte bara få en praktikplats utan det ska vara en praktikplats som är noga utvald för att förstärka möjligheterna till arbete. Praktikplatser ska vara en väg in på arbetsmarknaden och måste väljas med mer omsorg och kläs med bättre innehåll så att de leder in till ett jobb. Vi vill också ta krafttag för att se till att de äldre arbetslösa och framför allt långtidsarbetslösa kan komma vidare, antingen i nytt arbete direkt eller via studier och meningsfull praktik som leder till ett nytt jobb. Vi ska initiera minst ett samarbetsprojekt mellan kommunen, företagen, andra arbetsgivare, arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Kommunens arbetsmarknadsenhet, som redan idag gör ett bra jobb, kommer att få utökat ansvar och större resurser. Skola, förskola, fritidshem Skolan ska ge kunskaper och färdigheter så att alla barn kan nå sina mål. Det borde vara självklart att alla barn i skolan lär sig läsa. Tyvärr så ser verkligheten inte ut så. En skola som ser alla ger stöd efter behov och har tillräckligt många vuxna för att ordning och reda ska råda. En grundläggande förutsättning för att barn ska kunna lära sig något är att de känner trygghet i skolan. Mobbning visar sig vara den vanligaste orsaken till att skolan misslyckas. Därför vill vi införa nolltolerans mot mobbning. Skolan har ett bredare uppdrag än bara lärandet, det är en demokratisk fostran som ska ge våra barn och ungdomar en bra start i livet. Här måste ett salutogent förhållningssätt genomsyra den dagliga verksamheten. Vi vill att arbetet med att nå kunskapsmålen ska konkretiseras. De nu inledda matematiksatsningarna ska utvidgas och en satsning ska göras på läsinlärning. Förmågan att läsa är den absolut viktigaste pusselbiten/nyckeln när det gäller lärandet. Kan du inte läsa kan du inte heller klara att lösa matematiska eller andra uppgifter. Utepedagogiken är underskattad och bör lyftas fram. Fritidshemmens möjligheter för barns lärande är underskattad. Fritidspedagoger och övrig personal på fritidshemmen bör uppmärksammas och uppmuntras. Det fåtal elever som har störst behov av stöd i sin skolgång behöver en speciellt utformad undervisning liknande den som Röda Villan gav. Vi vill att man snarast startar om och utvecklar Röda Villan-pedagogiken med ett fördjupat samarbete med arbetslivet, så att fler

8 elever kan gå direkt från skolan ut i arbete och slippa misslyckanden, socialbidragsberoende och arbetslöshet. Skolan ska ge kunskaper och färdigheter så att alla barn kan nå sina mål. Skolbarnsomsorgen i fritidshem kompletterar och stöttar inlärningen. I skolan får eleverna energi i matsalens goda lunch och från köket sprids ljuva dofter under tillagningen. Det är viktigt att se över den administrativa överbyggnaden så att mer pengar kan används ute i verksamheten Vi vill starta en skolkommission som ska hjälpa oss att hitta de rätta vägarna för att varje barn ska ha bättre möjlighet att lyckas med sina studier och känna harmoni och glädje på förskolan. Skolkommissionen ska startas omedelbart och ska inom ett år leverera konkreta förslag på åtgärder för att vi ska kunna bli en av de bästa kommunerna i landet vad gäller utbildning. Förslagen ska sedan kunna tas med i nästa års budget. Lära nytt en möjlighet Gymnasiets olika program ska vägleda fram till ett yrke eller till fortsatta studier. Valet är elevens. Skickliga, inspirerande lärare förmedlar kunskaperna och utmanar förmåga och kreativitet. I skolan läggs grunden för en medborgaranda, buren av individer som står på egna ben på väg mot vuxenlivet. Om studievalet blev fel, betygen för låga eller när jobbet bara försvinner finns alltid en ny chans. Kunskap och kompetens är inte för evigt. Alla kan behöva möta nya utmaningar och bli rustade för dessa. Vi vill liksom högskolan kunna erbjuda yrkesutbildning på kvällstid så man kan få möjligheten att ha kvar sitt jobb och studera samtidigt. Förebyggande insatser är att upptäcka innan det händer Trygga vuxna trygga unga Att arbeta förebyggande är att upptäcka något innan det händer. Beredskap måste finnas att agera så fort något händer och ännu hellre förebyggande. Verktyg, resurser och kompetens möjliggör lösningar såväl på kort som på lång sikt. Barn och unga är det viktigaste vi har, vi ser det som en av de viktigaste framtidsinvesteringarna. Utveckla fritidsgårdarna och gör en fritidsplan. Ett investeringsperspektiv och en helhetssyn samt ett gemensamt och samlat grepp kring barn och unga i kommunen är nödvändigt för att lyckas med det förebyggande arbetet. I längden är det dessutom det enda hållbara, rätta och den investering som på lång sikt ger satsade pengar tillbaka. Som ett led i detta arbete vill vi satsa på fältassistenter/fältarbetare som kan jobba förebyggande.

9 De kommer att röra sig bland ungdomarna på kvällar, helger och även dagtid, för att skapa en relation som bygger på frivillighet, tillit och respekt för ungdomarnas integritet. Fältassistenterna arbetar uppsökande bland ungdomar på gator och torg, skolor, fritidsgårdar och på internet. Fältassistenterna ska även samarbeta med föräldraföreningar, stödja föräldravandringar, delta i föräldramöten och upptaktshelger i högstadieskolor. En naturlig koppling ska finnas till social-, skol- och upplevelseförvaltningen där det finns stora möjligheter till samarbete. Kultur, idrott och fritid Ekonomin växer när människor växer. En viktig jordmån för växande är kultur och fritid. Kultur är en livsnerv i samhället och det kulturklimat som skapas har stor betydelse för individen. Det ger möjligheter för skapande, kreativiteten och innovativt tänkande. Allas möjlighet till kultupplevelser och eget skapande ska främjas. Kulturen ska präglas av mångfald. Alla medborgare ska ha tillgång till lokala kultur- och idrottsaktiviteter på nära håll. Biblioteken, kulturskolan, museet och föreningslivet är basen i det lokala kulturlivet, de skapar förutsättningar och möjligheter. Folkbildningen är en viktig del i att skapa ett samhälle för alla individer. Folkbildningen har en unik kompetens som bättre kan tas tillvara för gemenskap, kreativitet och demokrati Idrotten och fritiden är en del av vår välfärd och bidrar till ett rikare socialt liv och en förbättrad folkhälsa. Idrotten utgör samtidigt ett av samhällets viktigaste nöjesutbud, vilket bidrar till att skapa gemenskap och samhörighet. Idrottens gränslöshet gör att människor med olika ursprung blir lagkamrater och på lika villkor kan lära känna och respektera varandra. Betydelsen av det ideella engagemanget kan inte överskattas och utgör grunden för att föreningslivet ska kunna bidra med en positiv utveckling i samhället. Oavsett kön, etniskt ursprung, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, ålder samt ekonomi ska kommunens innevånare kunna idrotta på egna villkor. I Enköping ska idrotten vara tillgänglig för alla. En kontinuerlig uppföljning av anläggningarnas standard ska ge underlag för ett planerat underhåll. En årlig underhållsplan upprättas där de objekt som anses mest akuta ingår och en långsiktig hållbar investeringsplan görs så att de långsiktiga behoven tydliggörs. Bygg en eventhall i samband med om och nybyggnaden av nytt badhus och idrottsanläggningen. Vi vill utveckla och investera i våra fritidsgårdar, dit människor är välkomna på egna villkor och är en trygg mötesplats. Ungdomarna ska uppleva framtidstro, delaktighet och få mod att prova nya upplevelser, utveckla goda vanor och få praktisk erfarenhet och kunskap för livet.

10 En trygg ålderdom för alla Att kunna känna trygghet och meningsfullhet i vardagen även när man blir äldre, sjuk eller har ett funktionshinder ska vara en självklarhet. Gemensamt tar vi ansvar för att tryggheten kommer alla till del, även om pensionen är låg. Stöd och hjälp ska ges utifrån den enskildes behov av att få åldras med värdighet och kunna behålla sin personliga integritet. Med rätt hjälp och stöd garanteras fortsatt social gemenskap, möjlighet till fysisk aktivitet och att få bibehålla goda matvanor. Vi vill att Enköping fortsätter utvecklingen i det salutogena synsättet, det vill säga ser det friska och inrättar ett befintligt omvårdnadsboende enligt den pedagogik man gjort i till exempel Tubberöds Hus i Tjörns kommun. Att få leva tills man dör innebär att varje boendes resurs tas till vara och uppmärksammas. Önskemål i form av mat, rutiner och aktiviteter styr verksamheten. Djur och natur ska harmoniera i boendet. Alla nya boenden ska ha ett tillagningskök och de befintliga ska behållas. Goda matvanor är viktiga även för dem med hemtjänst/hemsjukvård och det är viktigt att förbättra möjligheten att få hjälp med matlagning samt utökat måltidsstöd. Vi vill skapa en bättre kontinuitet för brukare och personal inom omsorgen. Idag är det inte ovanligt att personer som får insatser ser många olika ansikten under bara en och samma vecka. Detta skapar en otrygghet både för brukare och personal. En orimlig utveckling som kan brytas genom att öka möjligheterna till bättre planering färre vikariatsanställningar och schemaläggning. Vi vill prioritera förebyggande insatser genom att utveckla träffpunkterna vid alla våra omvårdnadsboenden samt ge äldre på landsbygden större möjlighet att delta i den sociala gemenskapen. Fysisk- och psykisk aktivitet är viktiga insatser och ska alltid vara i fokus. Vi ser att seniorgymen är mycket populära och vill på sikt bygga ut dessa. När det gäller LSS-boenden är det viktigt att planering och byggande sker i takt med efterfrågan. Ungdomar med LSS-insatser som vill flytta hemifrån ska ha möjlighet att göra detta. Vi vill även utveckla samarbetet med EHB så att fler kan erbjudas egen lägenhet med boendestöd. Anhöriga gör en ovärderlig insats när det gäller vården av äldre och funktionshindrade. Stödet till anhöriga måste därför utvecklas ännu mer, både med råd och samtalsgrupper. Det behövs fler timmar då man kan få hjälp med avlastning av anhörig så man kan få egen tid. Vi vill undersöka möjligheten att starta ett restaurang/café i vårt nyinrättade kulturhus. Det skulle kunna bli en mycket viktig verksamhet för dem som är inom LSS. Det skulle också ge

11 enköpingsborna och andra besökare tillgång till service, samtidigt som det skulle ge många meningsfulla arbetstillfällen till personer som har svårt att hitta ett jobb. Verksamheten kan mycket väl drivas som ett socialt företag om det visar sig vara ett bra alternativ. Vår gemensamma egendom Kommunen är vår. De som levt före oss har börjat bygga den med alla sina gator, vägar, skolor, fotbollsplaner och allt annat. Vi som är medborgare i Enköping 2014 bygger vidare för vår tid och för framtiden. Det är stora värden som investerats. och dessa anläggningar är nödvändiga för att kommunen ska fungera och för att bra förutsättningar ska finnas för lärare och elever, för personal och gamla på äldreboenden, för fotbollslag, för cyklister och fotgängare. Allt detta kräver underhåll för att behålla sin funktion och sitt värde. Det finns brister både här och där som vi som medborgare oroas för och till och med skäms för. Vi vet att det är dyrt att eftersätta underhåll. Det är också farligt och olyckor händer. Kommunen kan bara bli bättre som ansvarsfull och långsiktig ägare av sina anläggningar. Långsiktig och hållbar utveckling Ett demokratiskt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Enköping är den gemensamma, grundläggande visionen för vår kommuns utveckling och socialdemokraternas utgångspunkt för det långsiktiga politiska arbetet i Enköping. Att skapa en långsiktigt hållbar utveckling innebär inte bara att vi måste lösa miljöproblemen och skapa nya och effektivare sätt att nyttja energi och naturresurser. Det innebär också att vi måste värna om det viktiga och tydligare väga in livskvalitet, folkhälsa och demokrati. De sociala investeringspengarna, som numera är verklighet i Enköping, är ett fortsatt viktigt instrument för att främja ett socialt- och ekonomsikt hållbart samhälle. Detta arbete kommer vi att fortsätta att jobba med långsiktigt. Här känner vi socialdemokrater ett speciellt ansvar. Vi vill att Enköping liksom många andra kommuner i Sverige ska bli en diplomerad Fairtrade city.

12 Budget Budget 2015 Bokslut Budget M, C, FP, KD budgetförslag S Budgetförslag Förändring budg Förändring budg i mnkr i % Kommunfullmäktige och revision -7,3-7,6-7,7-7,7-0,1 1,3% Kommungemensamt -4,2-4,3-4,4-4,4-0,1 2,2% Kommunstyrelse -56,4-51,9-57,5-57,5-5,6 10,9% varav 4 mnkr för lokalbank 2015 Kommunstyrelse, soc inv -0,4 Räddningstjänst, medlemsbidrag -30,1-32,6-33,5-33,5-0,9 2,8% Miljö- och byggnadsnämnd -14,4-15,8-17,0-17,0-1,2 7,6% Skolnämnd -707,0-691,3-724,0-730,7-39,4 5,7% Socialnämnd -135,0-126,8-139,3-139,3-12,5 9,9% Teknisk nämnd -60,0-68,3-72,0-72,0-3,7 5,5% Upplevelsenämnd -86,7-85,8-91,5-95,0-9,2 10,7% Utbildningsnämnd -200,0-196,2-198,0-200,0-3,8 1,9% Valnämnd -0,1-1,2-0,1-0,1 1,1-91,9% Vård- och omsorgsnämnd -628,9-679,8-710,0-713,0-33,2 4,9% Överförmyndarnämnd -3,1-3,0-3,1-3,1-0,1 3,3% VA 2,1 0,0 0,0 0,0 0,0 Summa styrelse och nämnder , , , ,3-108,7 5,5% Centrala poster; PO, soc.avg, pensionskostnader -22,0-12,4-15,1-15,1-2,7 21,8% Intäkt internränta 52,1 41,5 39,7 39,7-1,8-4,3% Realisationsvinster -4,1 5,5 4,0 4,0-1,5-27,3% Reserv till förfogande 0,0-9,0-10,0-5,0 4,0-44,4% Sociala investeringar -4,0-4,0-4,0 Återbetalning premier AFA 29,8 Verksamhetens nettokostnader , , , ,7-114,7 5,9% Skatteintäkter 1 581, , , ,4 133,9 8,2% Generella statsbidrag 325,6 301,1 324,3 324,3 23,2 7,7% Finansiella intäkter 6,4 5,7 5,7 5,7 0,0 0,0% Finansiella kostnader -16,6-13,3-20,0-20,0-6,7 50,4% Årets resultat 21,5-15,0 30,9 20,7 35,7

13 Resultaträkning Bokslut Budget S budgetförslag Långtidsbudget Verksamhetens nettokostnader exkl avskrivningar , , , , ,4 Avskrivningar -76,1-77,0-79,2-94,0-106,0 Verksamhetens nettokostnader , , , , ,4 Skatteintäkter 1 581, , , , ,3 Generella statsbidrag 313,4 301,1 324,3 325,8 327,4 Finansiella intäkter 6,4 5,7 5,7 5,5 5,3 Finansiella kostnader -16,6-13,3-20,0-23,1-37,1 Resultat efter skatteintäkter och finansnetto 21,5-15,0 20,7 43,7 45,5 Alla siffror i tabellen anges i miljoner kronor Nyckeltal Verksamhetens nettokostnader, förändring -75,5-114,7-69,1-75,6 i miljoner kronor 4,1% 5,9% 3,4% 3,6% i procent Intäkter från skatter och generella bidrag, förändring i miljoner kronor 36,4 157,1 95,4 91,6 i procent 1,9% 8,1% 4,6% 4,2% Resultat i procent av skatteintäkter och generella bidrag 1,1% -0,8% 1,0% 2,0% 2,0%

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN SUSANNE NORBERG ROZA GÜCLÜ HEDIN JONAS LENNERTHSON SJUKVÅRD OCH OMSORG Jämlik hälsa är vårt mål. Vi ska korta väntetiderna i vården och stoppa vinstjakten i välfärden.

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Foto Clifford Shirley. Budget 2015. Enköpings kommun

Foto Clifford Shirley. Budget 2015. Enköpings kommun Foto Clifford Shirley Budget 2015 Enköpings kommun Budget 2015 Enköpings kommun Med långtidsbudget 2016-2017 Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2014 Ärende KS2014/122 136 Innehåll Enköping för alla

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015 Genom utmaningar och upplevelser i en trygg och jämställd miljö har varje elev utvecklat sina kunskaper, sin lust till livslångt lärande och sig själv som individ i vårt demokratiska samhälle lustfyllt

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla en förstklassig och effektiv service. Övergripande strategi Medborgarperspektivet: Timråborna

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT Vänsterpartiets budgetförslag för 2016 Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se Vi vill se ett Solna för alla! Vänsterpartiet vill att Solnabornas gemensamma tillgångar ska

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Ett Stockholm där alla kan arbeta, utbilda sig och växa

Ett Stockholm där alla kan arbeta, utbilda sig och växa Budget 2012 264 miljoner till utbildning 140 miljoner för att bryta arbetslösheten 10 öres skattehöjning Stadens resurser används mer aktivt för att investera i utbildning och jobb Ett Stockholm där alla

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna HANDLINGSPROGRAM - 2014-2018 För oss Socialdemokrater är FRIHET, JÄMLIKHET och SOLIDARITET grundpelare. FRIHET handlar om att kunna leva i ett öppet, solidariskt och demokratiskt samhälle. SOLIDARITETs-

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA.

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. VALPROGRAM FÖR JOBB, SKOLA OCH VÄLFÄRD GNESTA 2015-2018. Socialdemokraterna FRAMTIDSPARTIET I GNESTA Stefan Löfven Johan Rocklind ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. Sverige är ett

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor:

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor: Socialdemokraterna i Partille Valprogram 2018 Inledning Vi Socialdemokrater har höga ambitioner för Partille kommun. Vi har en framtidsinriktad politik som leder till att Partille blir en ännu bättre kommun

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å TRYGGT, ATTRAKTIVT OCH UTHÅLLIGT Tryggt, attraktivt och uthålligt Piteå ska vara en möjligheternas

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-03-06, 64 Denna

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN Planens syfte. Syftet med Barn- och utbildningsnämndens vision i Älvdalen är att denna skall vara vägledande för de utvecklingsinsatser

Läs mer

Kvartetten. Bra för Norrköping

Kvartetten. Bra för Norrköping Kvartetten Bra för Norrköping Överenskommelse för mandatperioden 2015-2018 Överenskommelse för mandatperioden 2015-2018 För mandatperioden 2015-2018 har ocialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Medarbetare i Norrköpings kommun

Medarbetare i Norrköpings kommun Antagen av personalutskottet den 16 december 2011, KS 2011/0765 Medarbetare i Norrköpings kommun Det goda livet finns i Norrköping en framtidsvision för Norrköping Medarbetarskap gör skillnad! Har du tänkt

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer