Uppföljning Eveo AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning 2012-05-24 Eveo AB"

Transkript

1 SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets representanter: Husamettin Utkutug, Kayhan Utkutug Sammanfattande bedömning: Eveo har 5 kunder i Solna och deras lokal ligger i centrala Stockholm. Omvårdnadsförvaltningens uppfattning är att Eveo har en väl fungerande verksamhet med fokus på kontinuitet hos kunderna. Alla kunder har en ansvarig kontaktman och en vise kontaktman. Kunderna vet vem som kommer. Ledningen är tillgänglig för kunder, anhöriga och personal. Verksamheten har få kunder i Solna men har över 100 kunder fördelat över Stor Stockholm från Huddinge till Sollentuna. Det finns rutiner som är anpassade efter verksamhetens upplägg och spridning. Det finns ett ledningssystem enligt SOSF 2011:9. Rutin för rapport om risk för missförhållanden och påtaglig risk för missförhållanden behöver uppdateras enligt 14 kap 3 SoL. Hänvisa till rätt paragraf och använda begreppen rapportering och anmälan enligt SOSFS 2011:5 Eveo uppger att 7079 % av omvårdnadspersonalen har adekvat omvårdnadsutbildning. Att omvårdnadspersonalen har adekvat utbildning är ett prioriterat område för Omvårdnadsförvaltningen i Solna. Vid nyanställning ska utföraren anställa personer som har lägst vårdbiträdesutbildning motsvarande 900 poäng och sträva efter att anställa undersköterskor. Åtgärd: Eveo ska inkomma med en utvecklingsplan senast den 10 augusti Utvecklingsplanen ska innehålla de områden som behöver utvecklas och med en tidsplan per utvecklingsområde. Uppdatera rutin för rapport om risk för missförhållanden. Hänvisa till rätt praragraf samt använda begreppen rapportering och anmälan enligt SOSF 2011:5 Enligt avtal ska verksamheten vid nyanställning anställa personal med adekvat utbildning, lägst vårdbiträdesutbildning. Eveo ska inkomma med en individuell utbildningsplan för de som saknar adekvat utbildning. Omvårdnadsförvaltningen behöver inte får personuppgifter på personalen utan utbildningsplanerna kan numreras ex. personal 1, personal 2. Verksamheten måste veta vem som är vem så att det går att följa upp de individuella utbildningsplanerna.

2

3 Sida 1/11 Allmän information Svars datum Enkäten besvarad av Kayhan Utkutug Antal kunder i Solna 5 Har verksamheten någon särskild profil? Om ja, beskriv profilen. Om verksamheten Språkligt och kulturellt anpassad vård och omsorg Namn på enhetschef/verksamhetschef. Husamettin Utkutug Enhetschef/verksamhetschef är den i organisationen som ansvarar för ledningen av verksamheten. Granskarens bedömning om sektionen "Om verksamheten". Enhetschef/verksamhetschef överensstämmer med den person som omvårdnadsförvaltningen har uppgift om. Eventuella kommentarer från granskaren. Omvårdnadspersonal Nedanstående frågor avser endast personal som arbetar med kunder i Solna Antal omvårdnadspersonal. 5 Personalens anställningsform % av omvårdnadspersonalen är tillsvidareanställd % av omvårdnadspersonalen är tillsvidareanställd % av omvårdnadspersonalen är tillsvidareanställd % av omvårdnadspersonalen är tillsvidareanställd. Färre än 25 % är tillsvidareanställd. Solna stad Telefon:

4 Sida 2/11 Omvårdnadspersonalens formella kompetens oavsett anställningsform. Behärskar all personal svenska språket för att kunna kommunicera med kunder, anhöriga eller andra runt kunden? Behärskar all personal svenska språket för att kunna dokumentera enligt gällande lagstiftning? % har adekvat utbildning (vårdbiträde/undersköterska) 8989 % har adekvat utbildning (vårdbiträde/undersköterska) 7079 % har adekvat utbildning (vårdbiträde/undersköterska) 6069 % har adekvat utbildning (vårdbiträde/undersköterska) 5059 % har adekvat utbildning (vårdbiträde/undersköterska) Färre än 50 % har adekvat utbildning. Granskarens bedömning om sektionen "Omvårdnadspersonal" Kommentarer om anställningsform, utbildningsnivå och svenska språket. Åtgärder om inte alla personal behärskar svenska språket till tal och skrift 7079% av omvårdnadspersonalen har adekvat utbildning. Solna har i avtalet skrivit att utförarens personal ska ha lägst vårdbiträdesutbildning motsvarande 900 poäng eller mer än 3 års erfarenhet. (Mer än 3 års erfarenhet gäller personal som är anställd innan verksamheten tecknade avtal med Solna stad). Vid nyanställning av omvårdnadspersonal ska utföraren anställa personal med lägst vårdbiträdesutbildning och sträva efter att anställa undersköterskor. Får alla nyanställda introduktion? Vem ansvarar för introduktionen? Introduktion Kayhan Utkutug Finns det en skriftlig rutin för introduktion av nyanställda? Får nyanställd personal gå dubbelt med erfaren personal? Alltid Solna stad Telefon:

5 Sida 3/11 Har verksamheten en generell utbildningsplan? Har all omvårdnadspersonal en individuell kompetensutvecklingsplan? Om nej, hur många saknar en individuell kompetensutvecklingsplan? Fortbildning Har all personal som arbetar med kunder som har en demenssjukdom genomgått webb baserad utbildning, Demens ABC Om nej, vilka åtgärder planeras? Ja Nej Under våren har vi arbetet med socialdokumentation. Demens ABC är inplanerat till hösten Granskarens bedömning om sektionen "Introduktion och fortbildning" Kommentarer om introduktion Verksamheten har en strukturerad introduktion som anpassas efter den nyanställdes behov. Man går alltid dubbelt med erfaren personal. Följer verksamheten upp introduktionen? Ja Kommentarer om fortbildning All personal tar del av den fortbildning som ges. Har alla kunder en utsedd kontaktman? Finns det en utsedd ersättare för kontaktmannen? Beskriv. mannaskap Nej, en ersättare tas fram vid behov Solna stad Telefon:

6 Sida 4/11 Hur ofta går personalen till de kunder som man är kontaktman för? Om man inte är personal, så i vart fall kvartalsvis. För hur många kunder är en personal kontaktman? Blir kunden informerad vid förändring av personal? Blir kunden informerad vid förändring av tid, även förseningar? 5 Alltid. Ny personal blir introducerad av befintlig personal Alltid Granskarens bedömning om sektionen "mannaskap" Kommentarer om kontaktmannaskap Alla kunder har en kontaktman som går regelbundet. När kontaktmannen inte är i tjänst vet kunden vem som kommer. Finns det en skriftlig rutin för vilket ansvar kontakmannen har? Ja Vad räknas som att vara försenad? Kunder blir alltid informerade vid försening eller ändring av personal. Information anpassas utifrån kunden s behov. Har alla kunder en upprättad genomförandeplan? Genomförandeplan Ja Hur ofta sker uppföljning av genomförandplanen? Var förvaras genomförandeplanen? Kvartalsvis, om inte annat angivits I låst brandsäkert arkivskåp Solna stad Telefon:

7 Sida 5/11 Av de genomförandeplaner som är upprättade hur ofta har kund och /eller anhörig deltagit vid upprättandet av genomförandeplanen? 90100% 8589% 8184% 7080% 5069% Färre än 50% Upprättas genomförandeplanen inom 14 dagar från det att beställningen börjar gälla? Granskarens bedömning av "Genomförandeplan" Det finns tydliga rutiner för introduktion av ny kund. Genomförandeplanen upprättas inom 14 och fylls på vartefter kontaktmannen lär känna kunden. Framkommer kundens önskemål i genomförandeplanen? Ja Är genomförandplanerna undertecknade? Framgår det vilka som undertecknat, titel, funktion. Genomförandeplanerna är undertecknade. Finns datum för planerad uppföljning av genomförandeplanen? Finns för planerad. Finns datum för faktisk uppföljning av genomförandeplanen? Det finns inte på genomförandeplanen men man notar i akt att man gjort en uppföljning. Finns det individuella mål i genomförandeplanen? Finns. Vem dokumenterar? Social dokumentation Personal Solna stad Telefon:

8 Sida 6/11 I vilken form dokumenterar man? Var dokumenterar man? þ I mobipen Annat datasystem þ Med vanlig penna och papper Antingen på plats hos kund eller på kontoret. Var förvaras dokumentationen? I låst brandsäkert arkivskåp tillsammans med kundmapp Har verksamheten strukturerad egenkontroll av den sociala dokumentationen? Om ja, hur ofta? Månadsvis Granskarens bedömning av den sociala dokumentationen Respektfull tar dokumentationen hänsyn till kundens integritet, inga ovidkommande omdömen, nedsättande eller kränkande uppgifter eller formuleringar. Korrektkorrekta uppgifter där det framgår vem som lämnat uppgifterna. Det ska framgå vad som är faktiska omständigheter och vad som är bedömningar samt vem som har gjort en viss bedömning. Tillräckliga relevant information för att utföra och följa upp insatserna. Det finns rutiner och kunskap om hur dokumentationen ska föras. Trots det är det bra att alltid uppdatera och repetera vad som gäller vid social dokumentation. Tydlig alla anteckningar ska vara sakliga, väl strukturerade, tydligt formulerade, föras löpande, vara daterade och signerade Har verksamheten ett ledningssystem som systematiskt och fortlöpande utvecklar och säkrar kvaitén i verksamheten? Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beskriv hur verksamheten arbetar med sitt systematiska förbättringsarbete enligt nedanstående punkter. (SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete) Solna stad Telefon:

9 Sida 7/11 Riskanalys, bedöma om händelser kan medföra brister i verksamhetens kvalitet Egenkontroll, ska göras med en frekvens och i den omfattning som krävs för att kunna säkra verksamhetens kvalitet. Riskanalys sker löpande a) Måndagsmöten sker veckovis och då behandlas händelser hos kund, personal eller annat. b) Daglig uppföljning kring arbetade pass ute hos kund sker med relevant arbetsledare c) Månadsmöten sker återkommande med fokus på projekt och olika långsiktiga förbättringsåtgärder d) Granskning av socialdokumentation sker månadsvis Öppna jämförelser: a) Kund enkäter som genomförs per kommun. Hur står sig vårt betyg gentemot andra utförare? Var skiljer det sig. Ekonomi uppföljning; Varje månad genom gång vid fakturering a) Har vi fått fler eller färre kunder mot senast b) Ligger de genomförda timmarna i linje med beslut. Mer eller mindre än föregående period. Personalkontroll i samband med utbildningsinsatser Klagomål och synpunkter, finns det en rutin för att ta emot och utreda synpukter och klagomål Hur kan synpunkter och klagomål framföras? Vem kan framföra synpunkter och klagomål? Synpunkter från intressenter Under samverkan med biståndsbedömare, primärvård och arbetsterapeut kommer löpande synpunkter. Dessa omhändertas þ Skriftlig þ Muntligt þ Anonymt Alla Finns det en rutin för rapportering enligt socialtjänstlagen 14 kap 3? Solna stad Telefon:

10 Sida 8/11 Sammanställning och analys. Beskriv hur inkommna rapporter, synpunkter och klagomål sammanställs och analyseras. Rutiner för Lex Sarah Inledning Lex Sarah är socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade enl. 14 kap. 2 SOL. En motsvarande finns i 24a LSS rörande personer som får insatser enligt denna lag. Alla som arbetar inom ramen av SOL är skyldiga att vaka över att kunden får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden och inom ramen av LSS är skyldiga att vaka över att kunden får gott stöd och god service och lever under trygga förhållanden. Den 1 juli 2011 utvidgas Lex Sarah till att gälla inom hela socialtjänsten inklusive verksamhet i Statens Institutionsstyrelse. Dessutom skall alla vara skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden. Anmälan görs till Socialstyrelsen och samt berörd nämnd informeras vid rapportering och anmälan. Allvarliga missförhållanden kan vara aktiva handlingar men även försummelser som innebär eller har inneburit allvarligt hot mot kundens liv, personliga säkerhet eller fysikiska eller psykiska hälsa. Allvarliga missförhållanden kan t ex vara övergrepp och allvarliga brister i tillsyn. Även påtagliga risker i detta avseende kommer att anmälas All personal som arbetar i Eveo får muntlig och skriftlig information om Lex Sarah vid anställningstillfället. Senare upprepas informationen minst en gång till under ett utbildningstillfälle under året. Typ av övergrepp och brister i tillsyn Övergreppen kan vara olika från fall till fall Fysiska (t.ex. slag, nypningar och hårda tag) psykiska (t.ex. hot, bestraffningar, trakasserier, skrämsel och kränkningar. sexuella ekonomiska (t.ex. stöld av pengar eller ägodelar, utpressning och förskingring) Andra brister i omsorgen kan gälla att man inte får tillräckligt att äta eller drick eller inte får tillräcklig hjälp att borsta tänderna, tvätta sig och hålla sig ren. Det kan även handla om att man får för lite tillsyn. Också respektlöst bemötande, där personalen inte bemöter äldre eller funktionshindrad med respekt för självbestämmande, trygghet och värdighet ska anmälas enligt Lex Sarah. Vem är skyldig att anmäla? All personal som arbetar i Eveo är anmälningsskyldig. Alla som arbetar med vård och omsorg är skyldiga att anmäla missförhållanden. Kommunanställda, privat anställda, praktikanter, inhyrd personal och i vissa fall inom ramen av LSS även frivilligarbetare. Anmälningsskyldigheten omfattar både Solna stad Telefon:

11 Sida 9/11 den som själv uppmärksammar och den som på annat sätt får kännedom om ett allvarligt missförhållande. Uppgifterna om allvarligt missförhållande eller påtaglig risk för misshållanden kan komma från personalen som ser eller hör, kunden eller från någon som berättar t. ex godman, anhörig eller personal inom landstingets hälso och sjukvård. Enligt LSS är även frivilliga kan anmäla missförhållandena. I LSS kan man vara anonym. Enligt SOL måste man skriva sitt namn till anmälan. Den ansvariga som tar emot Lex Sarah anmälan? Anmälan görs på speciell blankett och ges till verksamhetschefen som är ansvariga för driften eller dennes biträde. Anmälan kan också göras muntligen på besök eller via telefon, sms eller . Alla inkomna anmälningar tas emot av verksamhetschefen. Verksamhetschefen som tar emot anmälan skriver ner anmälan på blanketten. Dokumentation Alla inkomna anmälningar registreras av verksamhetschefen och bevars i en Lex Sarah pärm. Blanketten innehåller även uppgifter över utredning samt vidtagna åtgärder. Ansvarig för utredningen Verksamhetschefen utreder de anmälda missförhållandena eller påtagliga risker för missförhållanden, vidtar snabba åtgärder och/eller anmäler vidare till Socialnämnden i den berörda kommunen/ kommundelen/stadsdelen. Utredningen inleds senast dagen efter anmälan och genomförs skyndsamt. I utredningen skall utredaren försöka att få klarhet om vad som har hänt, vad som kommer att hända, varför hänt och vad skall man göra för att förhindra att det händer igen. Vad som skall utredas: Verksamhetschefen skall utreda Vad som hänt Vad som kommer att hända Varför hände det? Vad som skall göras för att hindra att det händer igen Omedelbara åtgärder Den ansvariga tar åtgärder i syfte att undanröja direkta hot mot enskildes liv, personliga säkerhet eller hälsa och samt att förhindra att situationen förvärras och samt att undanröja risker för missförhållanden. Stöd till kunden Utredande verksamhets har skyldighet att besöka eller via telefon kunden för att informera om anmälan och utredningen och dess resultat. Verksamhetschefen har också skyldighet att erbjuda råd och stöd till kunden och dess närstående i form av Solna stad Telefon:

12 Sida 10/11 att förmedla kontakt med annan vårdgivare med rätt kompetens. I samband med detta upprättas en handlinsplan. Förebyggande arbete arbetar att förebygga att missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden uppstår. Förebyggande arbetet har kopplats till kvalitetsarbetet. Alla som arbetar i Eveo har skyldighet att använda sig av de rutiner som finns i verksamheten och/eller fastställa nya rutiner för att hantera fel och brister. Alla skall vara lydhörda för synpunkter och klagomål. Ledningen och personalen skall vara medveten och uppmärksam om indikationer som kan äventyra god omvårdnad, gott stöd och service. Eventuella uppkomna fel och brister eller påtagliga risker för uppkomsten av fel och brister skall omedelbart rapporteras och rättas omgående. Kompetenshöjande insatser är ett viktigt moment i det förebyggande arbete. Ledningen skall se till att det finns bemanning som krävs för att utföra uppdraget. Personalen måste ha rätt utbildning och kompetens för att klara arbetsuppgifterna. Personalen måste kontinuerligt delta i utbildning både internt och externt. Dessutom skall stor vikt läggas att det finns bemanning som krävs för att utföra uppdraget på bästa sätt att personalen har den kompetens som krävs för att utföra uppgifterna att personal ges möjligheter att delta i den fortlöpande kompetensutvecklingen men även förutsättningar att delta i externa utbildningar Hur sker samverkan med andra verksamheter för att säkra kvaliten på de insatser som ges? Vilka verksamheter samverkar ni med? Hur får personalen delegering för att utföra hälso och sjukvårdsinsatser? Arkivering Anmälan och utredningen, dokumentation skall sparas i 2 år. Inga kopior av detta kommer att finnas i kundens akt. Samverkan sker för kundens bästa och i linje med samförstånds principen distriktsköterska, arbetsterapeut, demensteam Via distriktssköterska Granskarens bedömning av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Hur är medarbetarna delaktiga i det systematiska kvalitetsarbetet? Vilka verksamheter samverkar man med? Medarbetarna är delaktiga i kvalitetsarbetet i samband med APT möten och kundmöten. Primärvården och om kunderna har kontakt insatser från andra verksamheter, ex natt/larm eller dagverksamhet. Solna stad Telefon:

13 Sida 11/11 Finns skriftliga lokala rutiner för nyckelhantering? Beskriv hur verksamheten gör egenkontroll att rutinen fölljs. Nycklar, IDbricka och privata medel Finns med och gås igenom vid introduktion. Gås löpande igenom vid uppföljning med personalen Finns skriftlig lokal rutin för användande av IDbricka för personal? Beskriv hur verksamheten gör egenkontroll att rutinen följs. Finns skriftlig lokal rutin hantering av privata medel? Beskriv hur verksamheten gör egenkontroll att rutinen följs. Finns med och gås igenom vid introduktion. Gås löpande igenom vid uppföljning med personalen Finns med och gås igenom vid introduktion. Gås löpande igenom vid uppföljning med personalen Hur arbetar verksamheten med tillgänglighet gentemot kunder och anhöriga? tex tillgänglighet via telefon. Tillgänlighet och information Våra kontaktdetaljer finns i kundpärmen. Mobiltelefonerna stängs sällan av. Vad får kunden för information i samband med att verksamheten startar ärendet? Kunden får en kundpärm med all relevant information om oss som Får kunderna löpande information från verksamheten? Om ja, på vilket sätt och hur ofta? I samband med uppföljning / hembesök Hur informerar verksamheten om Solna stads kvalitetsdeklaration? I samband med uppstartsmötet. Solna stad Telefon:

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120614 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Uppföljning 2012-08-14 AB Adela Omsorg

Uppföljning 2012-08-14 AB Adela Omsorg SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120814 AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation genomförs vid ett besök hos utförararen.

Läs mer

Uppföljning 2012-08-08 Ideal Vård och Service

Uppföljning 2012-08-08 Ideal Vård och Service SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120808 Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets representanter: Olga Yuen Cárdenas

Läs mer

Uppföljning 2012-09-13 Mica Omsorg Stockholm AB

Uppföljning 2012-09-13 Mica Omsorg Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120913 Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation genomförs vid ett besök hos

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Uppföljning 2013-11-19 Care Rent International AB

Uppföljning 2013-11-19 Care Rent International AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20131119 International AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner och dokumentation. Företagets representanter: Simin Torkzadeh Sammanfattande

Läs mer

Uppföljning 2013-11-14 Bäst Omsorg i Stockholm AB

Uppföljning 2013-11-14 Bäst Omsorg i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20131114 AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner och social dokumentation Företagets representanter: Carina Andersson, Bito Tengroth

Läs mer

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140328 Macorena AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med VC, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer

Uppföljning Medihead

Uppföljning Medihead SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20131205 Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner och social dokumentation Företagets representanter: EvaTherese Henriksson Sammanfattande

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

Uppföljning 2014-03-21 Eveo AB

Uppföljning 2014-03-21 Eveo AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140321 Granskare: Metod: Webbenkät, inntervju, granskning av rutiner genomgförandeplaner och socialdokumentation. Företagets representanter: Kayhan Utkutug,

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Kvalitetshandbok Fel och Brister. Bilaga 8. Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare. Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah. Reviderat

Kvalitetshandbok Fel och Brister. Bilaga 8. Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare. Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah. Reviderat Kvalitetshandbok Fel och Brister Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah Utfärdat av Linda Asplund Utfärdat 2009-05-14 Giltigt from 2009-06-01 Reviderat 2010-02-02 Diarienr

Läs mer

Uppföljning Omsorgsjouren

Uppföljning Omsorgsjouren SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140327 Omsorgsjouren Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner,genomförandeplaner och social dokumentation. Företagets representanter:

Läs mer

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 1 Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 Dokumentnamn Hantering av utgången rutin Lex Sarah rutin.doc Sparas i 10 år.

Läs mer

Uppföljning 2014-04-08 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB

Uppföljning 2014-04-08 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140408 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Antagen av SN 27/090225

Antagen av SN 27/090225 RIKTLINJER För anmälan av allvarliga missförhållanden inom verksamheter enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS 24 a SOSFS 2008:11 Antagen av SN 27/090225 POSTADRESS BESÖKSADRESS

Läs mer

Beslutad av Datum Giltighetstid Förvaltningsledning/nämnd Tillsvidare

Beslutad av Datum Giltighetstid Förvaltningsledning/nämnd Tillsvidare Beslutad av Datum Giltighetstid Förvaltningsledning/nämnd 2011-10-11 Tillsvidare Ansvar för omprövning Omprövning Gäller för Förvaltningsledning/nämnd Vid behov Socialförvaltningen Rutin för Lex Sarah

Läs mer

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG SID 1 (9) 2009-01-13 REV 2011-05-31 Lex Sarah Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg SID 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Uppföljning Sagac i Stockholm AB

Uppföljning Sagac i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20150417 i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med verksamhetschef och samordnare, granskning av rutiner, genomförandplaner

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S)

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av Omsorgsnämnden 2012-06-19 103 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah Riktlinjer för Lex Sarah Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-g LSS SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av omsorgsnämnden, 2015-03-24, 71 Reviderad

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. De

Läs mer

Uppföljning CuraNova omsorg AB

Uppföljning CuraNova omsorg AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20150914 CuraNova omsorg AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med verksamhetschef och administrativchef Företagets representanter: Sanja

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

14 kap. 2 Socialtjänstlagen (SoL) Antagen SN 28/ G:\SN\3 Övriga\Original i Word form\riktlinjer anm allvarl missförhåll ÄO SoL.

14 kap. 2 Socialtjänstlagen (SoL) Antagen SN 28/ G:\SN\3 Övriga\Original i Word form\riktlinjer anm allvarl missförhåll ÄO SoL. RIKTLINJER För anmälan av allvarliga missförhållanden i omsorgen om äldre personer och personer med funktionsnedsättning 14 kap. 2 Socialtjänstlagen (SoL) SOSFS 2008:10 (S) Antagen SN 28/090225 POSTADRESS

Läs mer

KVALITETSSYSTEM. Lagrum. Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM. Lagrum. Socialförvaltningen Dokumentnamn Lex Sarah, riktlinjer Fastställt av Socialnämnden Regelverk SoL,LSS Verksamhet Socialförvaltningen Utarbetad av E. Blomberg, P. Ludvigson, M. Wallin Skapat datum Gäller fr.o.m. Version 130724

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Antagen av Socialnämnden 2012-11-13, 108 Reviderad 2016-04-19 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden?

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden? 3 (9) Rutin för anmälan om missförhållanden enligt socialtjänstlagen Lex Sara Lokala rutiner för rapportering, handläggning och anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade enligt

Läs mer

Övergripande rutin för Lex Sarah

Övergripande rutin för Lex Sarah Ansvarig Bengt Gustafson, produktionschef Dokumentnamn 5.1.2 Lex Sarah rutin Upprättad av Elisabet Olsson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Stöd & Omsorg Processområde 5.1 Systematiskt

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson 2012-03-29 Riktlinjer Lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ADELA OMSORG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Adela Omsorg har varit

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se Rutiner för Lex Sarah Juni 2015 Dnr: AMN 2015-0208-01.05 3 (13) Innehåll 1. Rutiner för lex Sarah 4 2. Syftet med lex Sarah 4 3. Rapporteringsskyldiga

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Rapportering av missförhållande enl Lex Sarah (SOSFS 2011:5).

Rapportering av missförhållande enl Lex Sarah (SOSFS 2011:5). BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ kvalitetscontroller 2013-02-12 Beslutad av socialnämnden 2013-03-07 SOCIALTJÄNST RUTIN Rapportering av missförhållande

Läs mer

Uppföljning Olir AB

Uppföljning Olir AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20150428 Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med verksamhetschef, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO)

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2014-10-16 Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) samt Rutin för Lex Sarah-anmälningar

Läs mer

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah.

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah. Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Rutin för tillämpningen av lex Sarah inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och verksamhet vid Statens Gäller för: Privat och statligt drivna verksamheter

Läs mer

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-07-28 SN-2014/3215.111 1 (1) HANDLÄGGARE William-Olsson, Gabriel 08-535 316 70 Gabriel.William-Olsson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i riktlinje

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Utredning om allvarligt missförhållande (Lex Sarah)

Utredning om allvarligt missförhållande (Lex Sarah) Utredning om allvarligt missförhållande (Lex Sarah) Uppgifter Enhet Datum för anmälan Anmält av Datum och tidpunkt för händelsen Händelse/förhållande som anmälan avser Utredning Bedömning Åtgärd Underskrift

Läs mer

Rutiner för lex Sarah

Rutiner för lex Sarah Socialförvaltningen Sida 1 (10) Socialtjänstavdelningen 2014-09-26 Rutiner för lex Sarah Dessa rutiner bygger på och utgår från stadens fastställda Riktlinjer för lex Sarah antagna av kommunfullmäktige

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ENKLARE VARDAG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Enklare Vardag har

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

Riktlinje och rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS 3

Riktlinje och rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS 3 LEX SARAH Riktlinje och rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden. Enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS. Innehållsförteckning Riktlinje och rutiner för

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning HUMANIORA HEMTJÄNST 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Humaniora utför

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning SOLLENTUNA OMSORG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Sollentuna Omsorg

Läs mer

Lex Sarah. Grästorps kommun Social verksamhet

Lex Sarah. Grästorps kommun Social verksamhet Social verksamhet Lex Sarah Information om Lex Sarah samt rutiner för rapport/anmälan och handläggning av missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap. 2-7 SoL och 24 a-g

Läs mer

Kvalitetsdokument Socialförvaltningen D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (12)

Kvalitetsdokument Socialförvaltningen D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (12) Sid. 1 (12) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade, Socialpsykiatri Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt boende

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering Ansvarig för riktlinje Förvaltningschef Upprättad (av vem och datum) MAS/Utvecklingsledare Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-11-18 Reviderad 2015-06-01 Process: Systematiskt

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2011:5. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah

Senaste version av SOSFS 2011:5. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten Antagen av socialnämnden 2009-11-16 Reviderad 2011-09-26 Lex Sarah 2(5) Rapport Vad skall rapporteras och när En rapport enligt Lex Sarah

Läs mer

Var och en som fullgör uppgifter inom socialtjänsten ska medverka till att den verksamhet som bedrivs och de insatser som ges är av god kvalitet

Var och en som fullgör uppgifter inom socialtjänsten ska medverka till att den verksamhet som bedrivs och de insatser som ges är av god kvalitet RUTIN Diarienr: 1(15) 2011-07-01 SOCIALNÄMNDEN RUTINER FÖR ANMÄLAN av LEX SARAH - MISSFÖRHÅLLANDE inom socialtjänsten Var och en som fullgör uppgifter inom socialtjänsten ska medverka till att den verksamhet

Läs mer

Dokumenttyp Rutin. Upprättad Sida. Omsorgsförvaltningen Anders Åbom Utredare

Dokumenttyp Rutin. Upprättad Sida. Omsorgsförvaltningen Anders Åbom Utredare 2011-09-07 1 (6) Lex Sarah rutin Denna rutin är upprättat i överensstämmelse med SOSFS 2011:5, föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av 14 kap. 3 SoL och 24a LSS, gällande från 1 juli 2011. Vidare

Läs mer

Namn på enheten:akta Assistans AB - Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm. Uppföljande stadsdelsförvaltning:östermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef:

Namn på enheten:akta Assistans AB - Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm. Uppföljande stadsdelsförvaltning:östermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef: Namn på enheten:akta Assistans AB - Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm Uppföljande stadsdelsförvaltning:östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef: Niklas Evaldsson Adress:

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Antagna av Äldrenämnden i juni 2015 Dnr 115-179/2015 www.stockholm.se Äldreförvaltningen Upphandling och utveckling Storforsplan 26 106 64 Stockholm Telefon

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för rapportering, utredning och anmälan lex Sarah

Riktlinjer för rapportering, utredning och anmälan lex Sarah Arvidsjaurs kommun / Ärviesjåvnien kommuvdna 1 (12) Riktlinjer för rapportering, utredning och anmälan lex Sarah Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd Beslutsinstans Styrande dokument Rutiner Ks 2017-02-15

Läs mer

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag.

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-10-10 Vår referens Susanne Nordqvist nämndsekreterare susanne.nordqvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Rutiner för Lex Sarah SOFN-2013-146 Sammanfattning

Läs mer

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah September 2009 INSTRUKTION för anmälan enligt Lex Sarah - 14 kap 2 socialtjänstlagen, SoL - 24 a lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Instruktionen är fastställd av vård- och omsorgschefen

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132 Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah Antagen av socialnämnden 2015-09-02 Dnr: SN 2015/0132 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Information om rapporteringsskyldighet... 2 Anställda rapporterar

Läs mer

Avtalsuppföljning av Funkisgruppen år 2015

Avtalsuppföljning av Funkisgruppen år 2015 SID 1 (5) Avtalsuppföljning av Funkisgruppen år 2015 Bakgrund Staben för kvalitetsutveckling genomför en uppföljning varje år. Årets avtalsuppföljning har haft fokus på att se hur väl verksamheten följer

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad.

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. _ Fastställt av: Förvaltningschefer på arbetslivsförvaltningen, sociala omsorgsförvaltningen,

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen, socialt ansvarig samordnare Gäller fr o m: 2015-06-24 Uppdateras

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef:

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning PROFFSSYSTERN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Proffssystern har varit

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-13 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Proffssystern i Stockholm AB Adress: Bagartorpsringen 26, 170 64 Solna Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Hengameh Azari,

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer