Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Rots skola åk F-3 Period

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Rots skola åk F-3 Period"

Transkript

1 Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Rots skola åk F-3 Period

2 Innehållsförteckning 1 FÖRORD VISION FAKTA VÅRT MÅL TVÅ LAGAR STYR VÅRT ARBETE: SKOLLAGEN OCH DISKRIMINERINGSLAGEN VAD ÄR EN KRÄNKNING? VAD ÄR DISKRIMINERING? VAD ÄR TRAKASSERIER? VAD ÄR SEXUELLA TRAKASSERIER? FÖRKLARING TILL BEGREPPEN FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH ÅTGÄRDANDE ÅRLIG PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VERKSAMHET SOM OMFATTAS AV PLANEN UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE ÅRS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KARTLÄGGNING - VAD HAR VI IDENTIFIERAT UNDER ÅRET SOM RÖR DISKRIMINERING/KRÄNKANDE BEHANDLING I VERKSAMHETEN? HANDLINGSPLAN VÅRT FRÄMJANDE ARBETE LÄSÅRET VÅRT FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDANDE ARBETET RESULTAT FRÅN ENKÄTERNA ENKÄT VÅRDNADSHAVARE ENKÄT SJÄLVSKATTNING PERSONAL MEDARBETARENKÄTEN ENKÄT ELEVER ÅRSKURS ENKÄT ELEVER ÅRSKURS KOMMUNÖVERGRIPANDE FOKUS PÅ ATT STÄRKA NORMER OCH VÄRDEN Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 2(20)

3 1 Förord Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för förskolan, skolan och annan verksamhet som regleras i skollagen och finns i diskrimineringslagen. Skollagens regler om aktiva åtgärder mot kränkande behandling har inte ändrats. Summering kring de nya reglerna: Alla sju diskrimineringspunkter är nu skolans ansvar. (se bilaga checklista diskrimineringsgrunderna) Nu finns regler på hur arbetet mot diskriminering ska genomföras löpande i fyra steg. Kravet på en plan mot diskriminering har ersatts med att arbetet ska dokumenteras löpande hela tiden. Arbetet går i cykler enligt de fyra stegen nedan. Huvudmannen måste också ta fram och följa upp vilka riktlinjer och rutiner som finns för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. Huvudmannen måste samverka med de som deltar i utbildningen och de anställda. Kravet på att varje verksamhet ska bedriva ett målinriktat arbete mot kränkande behandling finns kvar (regleras i skollagen) Kravet på en årlig plan mot kränkande behandling finns kvar. Planen ska precis som förut innehålla: 1. uppföljning från föregående plan/år, 2. åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling, 3. lista på vad enheten ska göra för åtgärder under året. OBS. Kravet att barn och elever ska delta i arbetet med en plan mot kränkande behandling finns kvar. Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 3(20)

4 2 Vision Alla verksamheter inom barn och utbildningsförvaltningen skall vara en arbetsplats för barn och vuxna där alla kan känna sig trygga och där ingen skall vara utsatt för diskriminering eller kränkande behandling. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling skall göras känd och förankras i hela verksamheten (även vikarier) samt hos barn/elever och vårdnadshavare. Alla som arbetar på inom barn och utbildningsförvaltningen ska: Vara goda förebilder för barnen/eleverna Visa alla barn/elever lika mycket hänsyn och omtanke Verka för att alla barn/elever känner sig glada, trygga och mötas med respekt Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 4(20)

5 3 Fakta Barn- och utbildningsförvaltningen i Älvdalens kommun är skyldiga att arbeta för att motverka diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkningar. 3.1 Vårt mål Inget barn, elev, personal eller annan vuxen ska kränkas, diskrimineras eller trakasseras. Vi har nolltolerans och ska förebygga och förhindra att någon utsätts. Vi ska arbeta för att kränkningar, trakasserier och diskriminering inte är socialt accepterat av någon inom vår verksamhet. Vi ska dokumentera händelser för att kunna se till att dessa inte sker igen. 3.2 Två lagar styr vårt arbete: skollagen och diskrimineringslagen. Vad ska göras för att motverka kränkningar, trakasserier och diskriminering? Skollagen Personalen ska: se till att barn och elever inte utsätts för kränkande behandling göra en årlig plan för att motverka kränkande behandling se till att personal anmäler till rektor/förskolechef om ett barn/elev har blivit utsatt för kränkning. Förskolechefen/rektorn måste då anmäla det till huvudmannen, som ska utreda och åtgärda. inte straffa ett barn/elev om hen har anmält eller varit med i en utredning om kränkning se till att barn/elever är med i arbetet mot kränkande behandling. Läs mer på Skolverkets webbplats sök på skollagen. Diskrimineringslagen Personalen ska: se till att barn och elever inte diskrimineras och att alla har lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. arbeta aktivt med de här frågorna och dokumentera löpande ha riktlinjer och rutiner mot trakasserier och sexuella trakasserier utreda och åtgärda om det kommer fram att ett barn/en elev har utsatts för trakasserier se till att barn/elever är med i arbetet mot diskriminering och trakasserier. Läs mer på diskrimineringsombudsmannens webbplats sök på diskrimineringslagen. Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 5(20)

6 3.3 Vad är en kränkning? Kränkande behandling innebär att ett barns eller elevs värdighet kränks. Har kränkningen samband med någon av diskrimineringsgrunderna kallas det trakasserier. Den vanligaste typen av kränkningar är att: uppleva sig oskyldigt anklagad. andra elever/barn visar sitt avståndstagande genom att retas, viska och skämta. Att bli slagen eller knuffad är också en kränkning. texter och bilder t.ex. e-post eller sms Inget barn eller elev ska bli kränkt och förskolan eller skolan har skyldighet att agera när det sker. 3.4 Vad är diskriminering? Diskriminering betyder att ett barn eller en elev blir missgynnad av skäl som har samband med de lagskyddade diskrimineringsgrunderna: kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Ett barn eller elev kan aldrig diskriminera ett annat barn eller elev i juridisk mening. Det är bara vuxna som kan diskriminera andra eftersom det måste finnas en så kallad beroendeställning. Om samma situation uppstår mellan två elever handlar det om trakasserier. 3.5 Vad är trakasserier? Trakasserier är ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Trakasserier kan barn och elever utsätta varandra för. När personal trakasserar barn och elever är det förbjudet och juridiskt betraktas det som diskriminering. Trakasserier kan vara synliga och handfasta och de kan vara dolda och subtila. Trakasserier kan till exempel uttryckas genom: nedsättande tilltal utfrysning ryktesspridning förlöjliganden fysiskt våld. 3.6 Vad är sexuella trakasserier? Sexuella trakasserier är att kränka någon på ett sexuellt sätt. Det kan till exempel vara att ta på någon på ett sätt som personen inte gillar eller att säga kränkande sexuella kommentarer. Ingen ska behöva stå ut med sexuella trakasserier. Det är den som blir utsatt som bestämmer vad som känns obehagligt. Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 6(20)

7 3.7 Förklaring till begreppen främjande, förebyggande och åtgärdande. FRÄMJANDE arbete FÖREBYGGANDE arbete ÅTGÄRDANDE arbete Arbetet syftar till att lyfta fram faktorer som förstärker respekten för allas lika värde; däribland alla diskrimineringsgrunderna. Arbetet riktas mot alla och bedrivs utan förekommen anledning och är en naturlig del av det vardagliga arbetet. Arbetet syftar till att avvärja sådana faktorer som riskerar att leda till diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling och omfattar de riskfaktorer som identifierats i en kartläggning av verksamheten. Det åtgärdande arbetet kräver goda rutiner för att upptäcka diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Det ska påbörjas genast när det kommit signaler om att ett barn/elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt av barn eller en vuxen. Detta innebär att verksamheten måste vidta åtgärder som dokumenteras och utvärderas för att förhindra att kränkningarna upprepas. Det målinriktade främjande arbetet ska: Det målinriktade förebyggande arbetet ska: Att upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgå från det övergripande uppdraget att verka för demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter, likabehandling och trygghet. bedrivas systematiskt och långsiktigt, rikta sig till alla samt vara en naturlig del i det vardagliga arbetet. baseras på kunskap om hur diskriminering, trakasserier och kränkande behandling uppstår och vilka faktorer som skapar en trygg miljö. ge barn, elever, personal och föräldrar återkommande möjligheter att reflektera kring normer, värderingar och relationer. omfatta kompetensutveckling för personalen för att öka medvetenheten och kunskapen om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. finnas med en uppföljning av fjolårets åtgärder. göras en regelbunden kartläggning av såväl den egna verksamhetens organisation och arbetssätt som av barnens och elevernas trygghet och trivsel samt av deras uppfattning om förekomsten av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. utifrån en analys av kartläggningen formulera konkreta och mätbara mål. planeras vilka åtgärder som ska påbörjas eller genomföras under året för att nå målen och bestämma vem som ansvarar för att insatserna genomförs. Det ska finnas rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling. Ledning och personal ska vara särskilt uppmärksamma på om barn och elever upplever sig kränkta av någon personal i verksamheten. Barn och elever samt deras vårdnadshavare ska få information om hur de ska rapportera när de upplever eller får kännedom om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Personalen ska ha god uppsikt över alla utrymmen och platser där barn och elever befinner sig. Intervjuer med barn/elever kan med fördel användas för att i tid upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 7(20)

8 Exempel Exempel Exempel I vårt främjande arbete under året kommer vi i förskolan använda böcker som belyser olika minoriteter och deras situation. I vårt främjande arbete kommer vi på högstadiet belysa rasismens idéhistoria. Kartläggningen visade att eleverna känner sig otrygga vid omklädningsrummen. Vi kommer sätta in en förebyggande åtgärd som innefattar ökad vuxennärvaro i syfte att skapa en tryggare miljö. Kartläggningen visade att barnen lätt har hamnat i konflikter under året. Då barngruppen består av flera etniciteter och flertalet av barnen har svårt att kommunicera väljer vi att förebyggande under året stärka förståelsen för varandras kulturer samt jobba med Bornholmsmodellen för att stärka språket. Incident sker på skolan - utifrån den aktuella situationen följa riktlinjerna enlig bilaga Incident på förskolan - Utifrån den aktuella situationen följa riktlinjerna enligt bilaga. Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 8(20)

9 4 Årlig plan mot kränkande behandling Skollagen, 6 kap, 8 Plan mot kränkande behandling : Huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. 4.1 Verksamhet som omfattas av planen Verksamhet Läsår Planen gäller från Planen gäller till Planen utvärderas Ansvarig för planen Rots skola åk F /2018 Oktober 2017 Tills nästa plan publiceras Oktober 2018 Rektor Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 9(20)

10 4.3 Utvärdering av föregående års plan mot kränkande behandling Beskriv hur föregående års plan har utvärderats och vilka som har varit delaktiga. Information Så här har vi utvärderat föregående års främjande arbete: I arbetslaget 1 3: Utvärdering av föregående års främjande arbete Gruppstärkande aktiviteter som Kickoff, skolgårdsaktiviteter, Skogis, Nobeldagen, Rotklassikern, Riddarskolan, temadagar retorikövningar och fasta platser i matsalen mm är främjande arbete som fungerar bra. Enkäter och utvecklingssamtal är även främjande arbete. Så här har vi involverat eleverna i utvärderingen av det främjande arbetet: I arbetslaget 1 3: Eleverna är med och planerar och utvärderar flera av aktiviteterna. VI har eleverna med i elevråd och miljöråd från alla klasser. I utvärderingen av det främjande arbetet har vi kommit fram till följande: I arbetslaget 1 3: Dessa aktiviteter stärker vi-känslan och tryggheten på skolan. Mobbing och utanförskap minskar, yngre leker med äldre på ett naturligt sätt på raster. Gemensamma rasttider skapar förutsättningar för att elever träffas och kan leka tillsammans från f-klass till åk6. (Vi uppnår en gemenskap över klassgränserna.) Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 10(20)

11 Information Så här har vi utvärderat föregående års förebyggande arbete: I arbetslaget 1 3 Utvärdering av föregående års förebyggande arbete Från förra årets utvärdering såg vi att åk 2 inte kände sig helt trygga och det skulle ha gjorts åtgärder och vi skulle få handledning vilket vi inte fått, alltså kvarstår problemet. Så här har vi involverat eleverna i utvärderingen av det förebyggande arbetet: I arbetslag 1 3 Klassföreståndare har arbetat dagligen med värdegrund och retorikövningar med alla elever i klassen. Eleverna och personal utformar skolans regler och dessa medvetandegörs kontinuerligt för att hållas. I utvärderingen av det förebyggande arbetet har vi kommit fram till följande: I arbetslaget 1 3 Att vi måste ha mera stöttning från rektor och elevhälsan, konkreta verktyg och tips. Vi tycker att det bör finnas tydliga konsekvenserna när eleverna bryter mot reglerna, vilket inte finns idag. All personal ska arbeta utifrån detta.. Delaktiga i utvärderingen Namn Susanne Mårts Eva Nygren Strid ML Lindwall Agnetha Rytter Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 11(20)

12 4.5 Kartläggning - vad har vi identifierat under året som rör diskriminering/kränkande behandling i verksamheten? Här beskriver vi vad vi identifierat under året via våra enkäter, observationer, samlingar, elevråd, klassråd, föräldramöten, föräldraråd, utvecklingssamtal, APT eller annat. Källa Åk 1 3 Föräldrakontakt/ elevsamtal Beskrivning Åk 1 3 Åk 3 finns några elever och föräldrar som känner oro pga. annan elev. (samma som förra året men inget har åtgärdats) Åk 1 3 Observationer Åk 1 3 Elevers oro i omklädning och dusch, insyn från dörren bör åtgärdas. Toaletter - oro för att bli inlåsta. Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 12(20)

13 5 Handlingsplan 5.1 Vårt främjande arbete läsåret Vår verksamhets främjande insatser Mål med insatsen Så här ska vi konkret genomföra insatsen (ska gå att utvärdera) Insatsen genomförs Datum/period Uppföljning /utvärdering sker genom Avstämningar/utvä rdering görs följande datum Ansvarig för uppföljning/utvärd ering är Gemensamma övningar och aktiviteter samt regler på skolan Alla känner sig trygga Personalen observerar. Vi pratar med eleverna och föräldrar vid utvecklingssamtal. Vi utvärderar på klassråd/elevråd. A-laget Tydliga regler och konsekvenser samt en fungerande organisation kring eleverna. Alla har arbetsro Personalen observerar. Vi pratar med eleverna och föräldrar vid utvecklingssamtal. Vi utvärderar på klassråd/elevråd. A-laget Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 13(20)

14 5.2 Vårt förebyggande arbete Vår verksamhets främjande insatser Mål med insatsen Så här ska vi konkret genomföra insatsen (ska gå att utvärdera) Insatsen genomförs Datum/period Uppföljning sker genom: Avstämningar/ utvärdering görs följande datum Ansvarig för uppföljning är Tydliga regler och konsekvenser samt en fungerande organisation kring eleverna. Alla känner sig trygga All personal tar fram några få gemensamma konsekvenser till tydliga regler som alla följer. Detta ska elever och föräldrar vara väl medvetna om. Personalen observerar. Vi pratar med eleverna och föräldrar vid utvecklingssamta l. Vi utvärderar på klassråd/elevråd. ht 2017 A-laget Tydliga regler och konsekvenser samt en fungerande organisation kring eleverna. Alla har arbetsro All personal tar fram några få gemensamma konsekvenser till tydliga regler som alla följer. Detta ska elever och föräldrar vara väl medvetna om. Personalen observerar. Vi pratar med eleverna och föräldrar vid utvecklingssamtal. Vi utvärderar på klassråd/elevråd. Ht 2017 A-laget 5.3 Åtgärdande arbetet Vår verksamhets rutiner kring det åtgärdande arbetet består av följande dokument: Bilaga.1 Utredning vid kännedom/misstanke om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling Bilaga 2. Checklista diskrimineringsgrunderna Bilaga 3. Checklista aktiva åtgärder (här lägger ni in eventuella egna dokument som ni vill ska finnas med i just eran plan) Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 14(20)

15 6 Resultat från enkäterna 6.1 Enkät vårdnadshavare Har skapat fokusområdet Grundskolan Mått Källa Period Utfall Mål Mål Trend Mitt barn känner sig tryggt i skolan(vh) Enkät vårdnadshavare ,08% minst 90 % Jag upplever att mitt barns skola arbetar aktivt med att förhindra kränkande behandling (VH) I mitt barns skola framgår det tydligt att kränkande behandling inte accepteras (VH) Jag vet vem jag kan vända mig till på skolan om jag får reda på att en elev blivit kränkt (VH) Jag upplever att eleverna i mitt barns klass respekterar varandras olikheter (VH) I mitt barns skola bemöter elever och personal varandra med respekt (VH) Jag upplever att mitt barns klasslärare/mentor ger alla samma förutsättningar oavsett kön (VH) Jag upplever att mitt barns klasslärare/mentor ger alla samma förutsättningar oavsett könsöverskridande identitet eller uttryck. (VH) Jag upplever att mitt barns klasslärare/mentor ger alla samma förutsättningar oavsett etnisk tillhörighet. (VH) Jag upplever att mitt barns klasslärare/mentor ger alla samma förutsättningar oavsett religion eller annan trosuppfattning.(vh) Jag upplever att mitt barns klasslärare/mentor ger alla samma förutsättningar oavsett funktionsnedsättning.(vh) Jag upplever att mitt barns klasslärare/mentor ger alla samma förutsättningar oavsett sexuell läggning.(vh) Enkät vårdnadshavare ,12% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,16% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,25% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,85% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,38% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,18% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,55% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,35% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,43% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,51% minst 90% Enkät vårdnadshavare ,71% minst 90% Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 15(20)

16 6.2 Enkät självskattning personal Har skapat fokusområdet Grundskolan Mått Källa Period Utfall Mål Mål Trend Skolan Olika typer av kränkningar och mobbningsärenden hanteras skyndsamt med goda resultat av skolans personal och elevhälsoteam. (SP) Skolan arbetar ofta,aktivt och förebyggande med de olika diskriminerings- grunderna kön, etnicitet, sexuell läggning, religion eller funktionsnedsättning i undervisningen. (SP) Jag arbetar ofta, aktivt och förebyggande med de olika diskriminerings- grunderna kön, etnicitet, sexuell läggning, religion eller funktionsnedsättning i undervisningen. (SP) Jag - Olika typer av kränkningar och mobbningsärenden hanteras skyndsamt med goda resultat av mig (SP) Självskattning personal ,8% minst 90% Självskattning personal % minst 90% Självskattning personal ,8% minst 90% Självskattning personal ,2% minst 90% Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 16(20)

17 6.4 Medarbetarenkäten Har skapat fokusområdet Grundskolan Mått Källa Period Utfall Mål Mål Trend På min arbetsplats bemöter vi varandra med respekt (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett kön (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett könsöverskridande identitet eller uttryck (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett etnisk tillhörighet (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett religion eller annan trosuppfattning (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett funktionsnedsättning (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett sexuell läggning (ME) Diskriminering - på din verksamhet behandlas alla lika oavsett ålder (ME) Medarbetarenkät % minst 90% Medarbetarenkät % minst 90% Medarbetarenkät % minst 90% Medarbetarenkät ,5% minst 90% Medarbetarenkät % minst 90% Medarbetarenkät % minst 90% Medarbetarenkät % minst 90% Medarbetarenkät ,5% minst 90% Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 17(20)

18 6.6 Enkät elever årskurs 4 6 Har skapat fokusområdet Grundskolan Mått Källa Period Utfall Mål Mål Trend Jag känner mig trygg i skolan (4-6) Elevenkät ,96% minst 90% Känner du dig trygg i klassrummet? (4-6) Elevenkät ,75% minst 90% Känner du dig trygg på skolgården? (4-6) Elevenkät ,75% minst 90% Känner du dig trygg i matsalen? (4-6) Elevenkät ,75% minst 90% Känner du dig trygg i korridorerna? (4-6) Elevenkät ,41% minst 90% Känner du dig trygg på toaletterna? (4-6) Elevenkät ,61% minst 90% Känner du dig trygg i idrottshallen? (4-6) Elevenkät ,3% minst 90% Känner du dig trygg i omklädningsrummen? (4-6) Elevenkät ,81% minst 90% Känner du dig trygg i duscharna? (4-6) Elevenkät ,16% minst 90% Känner du dig trygg på vägen till och från skolan? (4-6) Elevenkät ,86% minst 90% Jag har studiero på lektionerna (4-6) Elevenkät ,36% minst 90% I min skola respekterar elever och lärare varandra (4-6) De vuxna på skolan reagerar om de får reda på att en elev blivit kränkt (4-6) Jag vet vem på skolan jag kan prata med om någon har varit elak mot en elev (4-6) Elevenkät ,61% minst 90% Elevenkät ,2% minst 90% Elevenkät ,41% minst 90% Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 18(20)

19 6.8 Enkät elever årskurs 1-3 Har skapat fokusområdet Grundskolan Mått Källa Period Utfall Mål Mål Trend Jag är trygg i skolan (1-3) Elevenkät ,28% minst 90% Känner du dig trygg i klassrummet? (1-3) Elevenkät ,25% minst 90% Känner du dig trygg på skolgården? (1-3) Elevenkät ,3% minst 90% Känner du dig trygg i matsalen? (1-3) Elevenkät % minst 90% Känner du dig trygg i korridorerna? (1-3) Elevenkät ,57% minst 90% Känner du dig trygg på toaletterna? (1-3) Elevenkät ,45% minst 90% Känner du dig trygg i omklädningsrummen? (1-3) Elevenkät ,92% minst 90% Känner du dig trygg i duscharna? (1-3) Elevenkät % minst 90% Känner du dig trygg på fritids? (1-3) Elevenkät % minst 90% Känner du dig trygg på vägen till och från skolan? (1-3) Elevenkät % minst 90% Jag trivs bra i min klass (1-3) Elevenkät % minst 90% Har du någon vuxen att prata med om du behöver (1-3) De vuxna på min skola hjälper till om någon behandlas illa (1-3) Elevenkät ,36% minst 90% Elevenkät ,25% minst 90% Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 19(20)

20 6.10 Kommunövergripande fokus på att stärka normer och värden. Har skapat fokusområdet Grundskolan Aktiviteter Arbetslag F-3 prioriterade områden läsåret 17/18 Arbetslag 4-6 prioriterade områden läsåret 17/18 Rots skola F-6, Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) 20(20)

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Buskoviusskolan F-5 Period 2017/2018

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Buskoviusskolan F-5 Period 2017/2018 Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Buskoviusskolan F-5 Period 2017/2018 Innehållsförteckning 1 FÖRORD... 3 2 VISION... 4 3 FAKTA...

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Rots skola åk 4 6 Period

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Rots skola åk 4 6 Period Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Rots skola åk 4 6 Period 2017-2018 Innehållsförteckning 1 FÖRORD... 3 2 VISION... 4 3 FAKTA...

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling)

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Område Älvdalen Förskola Gula Villan Period 20171122-20181122 Innehållsförteckning 1 Förord...

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling)

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling (inkluderar årlig plan mot kränkande behandling) Strandskolan F-9 Arbetslag Sjön Läsår 2017 2018 Innehållsförteckning 1 Förord... 3 2 Vision...

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Cecilia Strid rektor Pernilla Ankell

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Stora Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Planen gäller från 2017-07-01 till 2018-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hållänget förskolas likabehandlingsplan

Hållänget förskolas likabehandlingsplan Hållänget förskolas likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Alla på vår förskola ska visa respekt för varandra Verksamhetsåret 2014-2015 2014-09-10 Till dig med barn på

Läs mer

Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 1 Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Planen gäller från 2017-07-01 till 2018-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4.

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Häggenås årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem

Häggenås årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem Häggenås årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering Grundskola f-6 och fritidshem 1 GRUNDUPPGIFTER Ansvariga för planen Nina Wennberg Brandt, rektor Vår vision Alla elever på

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Likabehandlingsplan. och Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. och Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Lerbäckskolan F-3 Oskarskolan Likabehandlingsplan Plan mot

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Härrydaskolan Eskilsby skola Eskilsby förskola 2018-2019 Upprättad 2018-08-14 Beskrivning av enheten Härrydaskolan, en F-5 skola och fritidshem

Läs mer

Brålanda skolas likabehandlingsplan F-6

Brålanda skolas likabehandlingsplan F-6 2019-01-08 1 (8) Brålanda skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN 2011-08-30 RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN BUN 2014/0288 003 Handläggare Mia Wiman-Olsson Sakkunnig, utbildningskontoret

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Ilsbo förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uteförskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uteförskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uteförskolan Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2016/2017 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2015/2016 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

kränkande behandling Törnrosens förskola Läsåret 16/17 Reviderad , gäller till och med

kränkande behandling Törnrosens förskola Läsåret 16/17 Reviderad , gäller till och med kränkande behandling Törnrosens förskola Läsåret 16/17 Reviderad 20160620, gäller till och med 20170831 1. Skolans vision för likabehandlingsarbetet 2. Inledning 2.1 Presentation av verksamheten Törnrosens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar 2014-2015 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola, skola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga

Läs mer

Förskolan Kornknarrens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Kornknarrens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Kornknarrens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Planen gäller från 2016-07-01 till 2017-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lagga och Långhundra rektorsområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lagga fritidshem 2014-11-01 2015-10-31 2015-01-21 1. INLEDNING 3 2. DEFINITION AV BEGREPP 3 Diskriminering 3 Trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammarnskolan, Hjo läsåret 2015/16 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAMMARNSKOLAN Läsåret 2015/2016 Visionen för Hammarnskolan är att det

Läs mer

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Inledning Friskolan Nytorps likabehandlingsplan är utformad i enlighet med Skollagen, Diskrimineringslagen samt Skolverkets allmänna råd för arbete mot kränkande behandling

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Bringåsen årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem

Bringåsen årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem Bringåsen årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering Grundskola f-6 och fritidshem 1 GRUNDUPPGIFTER Ansvariga för planen Nina Wennberg Brandt, rektor Vår vision Alla elever på

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem LIKABEHANDLINGSPLAN Skå skola/fritidshem 2015-2016 1 Likabehandlingsplan för Skå grundskola/fritidshem Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen 1 Likabehandlingsplan för förskolan 2013-08-05 Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt. Vi ska aktivt arbeta för att barnen ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. 1 1 (14) Datum 2018-08-17 Lärande Aspenäsenheten Förskolor Likabehandlingsplan Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Aspenäsenhetens

Läs mer

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Näsby förskola 2016/2017 Näsbys vision Näsbys förskola ska vara trygg för alla barn och all personal,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, förskoleklass, grundskola 1-5 Ansvariga för planen Skolans

Läs mer

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen upprättad 2015-10-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hässleberg, Hallsberg 2015-2016 Verksamhetens vision På vår förskola ska ingen utsättas för trakasserier, diskriminering

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Orrelyckan, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Innehåll Bakgrund... 2 Vad står begreppen för?... 2 Diskriminering... 2 Trakasserier... 2

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Bakgrund LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Planen grundar sig på diskrimineringslagen 2 kap. 5, 6, 7 och Skollagen 6 kap. Både diskrimineringslagen och 6 kapitlet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Orrelyckan Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Bakgrund Planen utgår från det som föreskrivs i Skollagen (2010:800) 6:e kap. och i Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Källan Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Maria Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 20132014

LIKABEHANDLINGSPLAN 20132014 LIKABEHANDLINGSPLAN 20132014 INLEDNING Centralskolans handlingsplan är upprättad utifrån skrivelser i skollag och diskrimineringslag. Av diskrimineringslagen framgår att verksamheten ska upprätta en likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer