Jag har möjlighet att kontakta skolläkare Anders Skoglund vid behov.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jag har möjlighet att kontakta skolläkare Anders Skoglund vid behov."

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Skolhälsovården Wallbergsskolan Verksamhetens mål: Skollagen 14 kap 2 paragrafen: Skolhälsovården har till ändamål att följa elevernas utveckling, bevara och förbättra deras själsliga och kroppsliga hälsa och verka för sunda levnadsvanor hos dem. Skolhälsovården skall främst vara förebyggande. Den skall omfatta hälsokontroller och enkla sjukvårdsinsatser. Socialstyrelsen kom i augusti 04 ut med nya riktlinjer för skolhälsovården. Svenska skolbarns hälsoläge framstår som gott, men allt fler rapporter pekar på en förändrad bild med ökande förekomst av psykisk ohälsa, stressrelaterande besvär och livsstilssjukdomar. Skolhälsovården måste bli tydligare med fokuseringen på prevention och att tidigt upptäcka problem och svårigheter hos eleverna. Socialstyrelsen menar att en bra fungerande skolhälsovård tillsammans med skolans övriga elevvård och pedagogiska personal kan vara en viktig hälsofrämjande resurs för samhället. Individens möjlighet att påverka sin tillvaro har stor betydelse för hälsan. Vid hälsobesöken har jag en dialog med eleven om möjligheten att påverka sin egen hälsa. Eleverna och föräldrarna är de viktigaste samarbetspartnerna för skolan och det är viktigt att de känner att de har stöd från skola vid eventuella svårigheter men även att de känner att de har inflytande på skoldagen. Skolsköterskearbetet är variationsrikt, utmanande och inspirerande och den möjlighet som man som skolsköterska har, att man träffar alla barn enskilt, gör att man ofta får förtroendet att lyssna på barnens tankar och funderingar och på så sätt får man en möjlighet att fånga upp eventuella problem. Mötet ger möjlighet till att stärka eleven i deras förmåga till att kunna fatta sina egna beslut och genomföra de förändringar de tänkt sig. Jag har möjlighet att kontakta skolläkare Anders Skoglund vid behov.

2 Dokumentationen inom skolhälsovården sker sedan ett antal år i en databaserad skolhälsovårdsjournal vilket fungerar bra. Att dokumentera är en skyldighet man har som skolsköterska. Det ger dock en utmärkt möjlighet att planera, följa upp och utvärdera verksamheten. Här kan jag t.ex. se att jag haft 764 besök under läsåret varav 162 besök är akuta. Besöken har en relativt jämn könsfördelning. Kvalitetssäkringen av journalhanteringen är en process under ständig utveckling. Ett stort antal år framöver blir det både datajournal samt pappersjournal på varje elev. Under hösten uppdaterades journalsystemet och jag har även gått en utbildning till systemadministratör. Detta innebär att jag själv, till viss del, kan gå in och ändra i journalsystemet så att jag på så sätt får ett journalsystem som är välfungerande för mig och skolsköterskan på Eketånga Montessoriskola som jag även är behjälplig med detta. I F-klass åk 5 finns 20 elever/klass samt 89 elever i åk 6-9 fördelat på elever/klass. Detta gör att Wallbergsskolan sammanlagt har 209 elever. Som skolsköterska arbetar jag 80 % på skolan vilket gör att det blir 268 elever på en heltid. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande. Den ena dagen är inte den andra lik vilket gör att skolsköterskearbetet är så stimulerande. Min mesta tid blir det samtal med eleverna som jag ser som en av mina viktigaste uppgifter. Samtalen kan handla om allt möjligt både smått och stort. Att en vuxen har möjlighet att sitta enskilt och samtala med dem kan många gånger hjälpa dem med deras tankar och funderingar. Jag har detta läsåret valt att även vara rastvakt, vid två tillfällen/vecka, på D- villan. Detta har varit värdefullt eftersom jag får möjlighet att ännu mer lära känna barnen och se dem i den sociala situationen som rasterna är. Jag avlastar rektorn med att organisera det mesta som har med hälsoarbetet på skolan att göra.

3 I tjänsten ingår även arbetsuppgifter som innebär att jag gör hälsoundersökningar, på den personal som så önskar. Detta kan vara t.ex. blodtryck, vikt, syn och hörselkontroller. Kan även vara samtal kring kost och andra hälsofaktorer. Vb ber jag dem att söka sin husläkare eller skolläkaren tillika företagsläkare. Även personalens psykosociala miljö ingår i detta. Där arbetar jag gemensamt med rektorn, kontinuerligt, förebyggande genom t.ex. arbetsmiljöenkäter. Höstterminen 2012 fick skolan en ny rektor eftersom skolans förre rektor valde att gå i pension. För att man som skolsköterska ska ha möjligheter att göra ett bra arbete är det viktigt att ha en rektor bakom sig som stöd, för i vissa situationer kan det bli jobbigt. Fast skolans rektor är en, för mig, ny arbetsledare upplever jag det positivt. Jag känner ett stöd och förtroende från henne. Skolan har även anställt en specialpedagog på heltid och vi tre utgör skolans elvhälsoteam. Eftersom vi tre personer är nya för varandra har vi under terminen arbetat fram rutiner som vi kontinuerligt utvärderar samt, vid behov, ändrar. Detta för att vi på bästa sätt, utifrån våra respektive kompetenser, ska finnas som stöttning för pedagogerna.

4 Hälsokontrollerna Hämtat BVC-journalerna på de nya förskolebarnen samt upprättat skolhälsovårdsjournaler vilket innebär en ordentlig genomgång av BVCjournalerna. Gick igenom alla SHV-journaler och flyttade fram dem till rätt årskurs. Kallat F-klassen på hälsobesök tillsammans med föräldrar, ca 30 min/elev samt efterarbete. (20 elever) Gjort hörseltest på eleverna i åk 1, ca 10 minuter/elev med efterarbete. (20 elever) Hälsobesök i åk 2 med prorixvaccinering (vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund) ca 20 minuter/elev samt efterarbete. (20 elever) Hälsobesök i åk 4 med Infanrixvaccinering (vaccin mot stelkramp, difteri samt kikhosta), ca 30 min/elev samt efterarbete. (20 elever) Vaccination av flickorna i åk 5 samt åk 6 med Gardasil(HPV vaccin), 20 minuter/elev samt efterarbete. Vaccinationen gavs vid två tillfällen under vårterminen och den tredje vaccinationen ges ht-12.(23 flickor samt 3 som tackade nej) Hälsobesök i åk 6 med priorixvaccinering (vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund), ca 30 minuter/elev samt efterarbete. (22 elever) Hälsobesök i åk 8 samt medicinsk studie och yrkesvägledning, ca 30 minuter/elev samt efterarbete. (20 elever) Gjort extrakontroller t.ex. syn, rygg, hörsel längd eller vikt kontroll. Alla nya elever som börjar på skolan träffar jag efter att jag fått deras skolhälsovårdsjournal och har även här ett samtal om hur de trivs mm.

5 Upphandlingen kring HPV vaccin mot livmodershalscancer blev klart i slutet av Detta innebar att skolhälsovården ska erbjuda vaccination till både flickor födda 1999, som alltå inte blev erbjudna det föregående år, samt flickor födda 2000 enligt socialstyrelsens nya riktlinjer angående vaccinationer. Flickorna som tackade ja skulle ha tre vaccinationer var med ett ganska förutbestämt mellanrum. Under januari samt februari-12 blev skolsköterskorna i hela Halland utbildade utav olika nyckel personer från Region Halland som informerade kring denna nya vaccination. I Halmstad valde kommunens skolsköterskor att påbörja vaccineringen först ht-12. Vi tre skolsköterskor på grundskolans friskolor(wallbergsskolan, Eketånga Montessori skola samt Vittra skolan) valde dock att börja med vaccineringen omgående när vi fick tillgång till vaccinet dvs 1/3-12. Vi tre skolsköterskor på friskolorna beslutade att vi skulle vara varandra behjälpliga vid vaccinationerna. Denna vaccination ingår såvida numera, enligt socialstyrelsens riktlinjer, i skolhälsovårdens vaccinationsprogram och gäller därför hela Sverige. Inför hälsobesöket i F-klassen går jag igenom BVC-journalen igen. Vid hälsosamtalet pratar barnet, föräldern/föräldrarna samt jag kring hur det har varit under småbarnsåren d.v.s. barnets utveckling. Vi pratar både fysisk och psykosocial hälsa. Jag berättar även hur elevhälsan på skolan arbetar. Övriga hälsobesök sker utan föräldrarna om inte elev eller föräldrarna själva speciellt önskar att vara närvarande. Vid hörseltesten på eleverna i åk 1 pratar vi, bland annat, kring hur de mår samt hur de trivs i skolan och om det är något de funderar kring. När det gäller barn födda år 2002 eller senare erbjuds de vaccination MPRmässling, påssjuka, röda hund i åk 2 samt dtp- difteri, stelkramp, kikhosta i åk 8. Flickor födda 1999 och senare kommer även att erbjudas HPV vaccin mot livmodershalscancer. Äldre elever följer tidigare riktlinjerna från socialstyrelsen.

6 Inför hälsobesöken i åk 2, 4, 6 samt 8 informerar jag först klassen om hur hälsoundersökning och eventuell vaccinering går till. Eleverna i åk 4 får med hälsodeklaration hem som de, tillsammans med föräldrarna, fyller i. Alla eleverna får även ett papper där föräldrarna godkänner vaccineringen. Inför varje elev måste jag gå igenom journalen och kontrollera övriga vaccineringar ev. allergier mm. När eleven sedan kommer bjuder jag först på frukt och juice, därefter vaccinerar jag. När jag träffar åk 2 och åk 6 eleverna pratar vi också kring deras hälsa och hur de har det samt hur de trivs hemma, i skolan med kamrater mm. Vid hälsobesöket i åk 4 samt åk 8 utgår samtalet från hälsoprofilen som eleverna själva fyllt i samt från den hälsouppgift som eleverna fyllt i tillsammans med sina föräldrar. Vid alla hälsobesöken pratar vi kring hur eleven mår, har det i skolan, trivsel, kroppsutveckling, pubertetsutveckling, livsstil, samlevnad och liknande allt utifrån vilken ålder eleven har. Vid hälsobesöken görs även vissa undersökningar t.ex. vikt, längd, syn samt rygg kontroller. Allt detta ger en sammanfattande uppfattning av elevens hälsotillstånd och utveckling.

7 Undervisning Tillsammans med en pedagog har ungefär var 6: te vecka haft möte med kamratstödjarna i åk 2-5. Kamratstödjare finns i alla klasser från åk 2. De väljs två stycken, en tjej och en kille, genom en sluten omröstning i klassen. Deras uppgifter är att vara goda förebilder för sina kamrater, att hjälpa till att stoppa bråk genom att själva ingripa eller säga till någon vuxen. De ska även hälsa och prata med den som är utanför, ta med sig den som är utanför in i gemenskapen. De träffar jag och pedagogen har med kamratstödjarna samtalar vi kring hur det är på skolan och i klasserna. De får även vissa uppgifter med sig tillbaka till klassen som alla elever ska arbeta med. Detta arbete görs på lite olika sätt beroende på ålder. Arbetet kan vara att man t.ex. diskuterar i klassen hur en bra kompis ska vara. Kamratstödjarna i åk 2-åk 5 var på en utbildningsdag i mitten av vårterminen då vi åkte iväg från skolan och arbetade med olika värderingsövningar samt pratade kring vad de hade för uppdrag. På högstadiet fortsatte jag och pedagogen Möllan att arbeta med både kamratstödjare samt elevrådet tillsammans för att få lite mer dynamik i gruppen. Numera är även rektorn närvarande på dessa möten för att eleverna på så sätt ska kunna få snabbare svar på vissa av sina frågor. På Möllan hade vi möten med ca 6 veckors mellanrum. Där sitter fyra representanter, en tjej/åk samt en kille/åk är kamratstödjare och en tjej/åk samt en kille/åk är elevrådsrepresentanter. För varje läsår som går har eleverna bättre utnyttjat sina möjligheter att påverka. Det märks att eleverna har mer förslag att framföra nu när gruppen är större. Där finns dock betydligt mer att arbeta med för att få elevinflytandet att bli bättre. Det som kan stressa representanterna är att periodvis är det mycket stressigt med allt skolarbeten, inlämningar samt prov. Det kan även bero på saker som att eleverna inte alla gånger får gehör för sina åsikter och förslag. En annan anledning kan vara att alla representanter inte är lika engagerade i sitt uppdrag även om deras engagemang ökat. Kamratstödjarna samt elevrådet i åk 6-åk 9 fick detta läsåret inga hela utbildningsdagar framförallt beroende på tidsbrist. Lightversion av likabehandlings-planen som eleverna arbetade fram föregående läsår finns nu i en färdigtryckt folder som kan delades ut till föräldrarna i blivande F-klassen och som fortsättningsvis kommer att delas ut på föräldramöten samt till andra intresserade. Slussen vid Möllans ingång var färdigbygd inför skolstarten. Detta var något som eleverna pratat med hyresvärden om föregående läsår eftersom uppehållsrummet är kallt under vintertid. Sittplatser upp mot D-villan som skolan själv skulle bekosta har inte gjorts på grund av att kostnaden blev för hög. Vissa förbättringar är gjorda på skolgården som t.ex dränering samt ny grus utanför befintlig skolgård så att elevernaskulle kunna vara där med olika aktiviteter.ch Kamratstödjarnas samt Möllans elevråd framarbetade enkät gjordes i slutet av vårterminen.

8 På Möllan har arbetet med Livsviktigt fortsatt. Varje klass har haft Livsviktigt en gång/månad uppdelat i tjej - och killgrupper. Uppdelningen klassvis gör att eleverna känner sig tryggare. Under höstterminen gick jag igenom respektive klass enkätsvar som då var sammanställda. Därefter har vi fortsatt att arbeta med kommunikation och olika sätt att kommunicera på. Lektionerna innehöll även samarbetsövningar samt arbete med social och emotionell kompetens samt frågor kring genus och jämställdhet. Jag använde mig av olika värderingsövningar. Detta gör att eleverna själva får tänka till och ta ställning, uttrycka sina åsikter, motivera sina ståndpunkter, lära sig lyssna på andra samt reflektera över olika attityder. En viktig del av skolans arbete är att träna ungdomar, till just detta, att ta ställning. Lära dem att kunna uttrycka sig samt förstå andras tankar och känslor. Våga uttrycka sina åsikter men även, efter att ha lyssnat på andras tankar och åsikter, våga ändra uppfattning. Vårens arbete fortsatte på samma sätt dock med mer inriktning mot sex och samlevnad, där vi bl.a. fysiologisk gick igenom hur kvinnor och män ser ut och fungerar. Vi pratade även, bl.a. kring relationer, kärlek samt olika sorters sexualitet. Arbetet med Livsviktigt sker hela tiden åldersrelaterat. Under hela läsåret var livsviktigt schemalagt. Under vårterminen hann jag inte med Livsviktigt i åk 9 som då däremot fick utbildning i Hjärt och lungräddning HLR. Arbetet med värdegrunden sker, hela tiden, på olika sätt beroende på ålder hos eleven. De yngre eleverna har, oftast, mindre allvarliga konflikter som glöms bort när de är lösta. Hos de äldre eleverna kan konflikterna bli större och de är inte alltid lika lätta att lägga bakom sig. Kränkningarna sker oftast verbalt eller via SMS, MSN, facebook och liknande. Arbetet med värdegrunden måste hela tiden hållas levande därför är det viktigt att all personal är väl insatt i likabehandlingsplanen och att värdegrunden genomsyrar skolarbetet. Även elever och vårdnadshavare bör känna till likabehandlingsplanen och veta vad den innehåller. Det är viktigt att alla vuxna reagerar när de hör eller ser kränkande saker. Här är vi också beroende av att eleverna berättar när de hör och ser sådant. Ju äldre eleverna blir ju svårare är det sistnämnda eftersom det kan vara så att de eleverna som styr i klassen gör att man inte skvallrar. Varje individ har rätt att bli bemött med respekt och få skydd för sin integritet.

9 Utbildning Undertecknad och tre pedagoger på skolan påbörjade i april en 7,5 poängs utbildning, värdegrund och likabehandling i teori och praktik, på Göteborgs Universitet. Utbildningen är en uppdragsutbildning från Skolverket och det var skolans rektor som initierade kursen och anmälde oss till den. Sedan hade vi tur som fick möjlighet att gå den eftersom söktrycket var så högt så kom inte alla sökande skolor med. Syftet är: Stärka kursdeltagarens kompetens i att utveckla förskolans och skolans värdegrundsarbete och främjande av likabehandling, samt dess arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Redan efter de två kurstillfällena i Göteborg samt den lästa litteraturen gör att vi som går på utbildningen ser att vi på Wallbergsskolan har kommit långt i vårt värdegrundsarbete men vi ser också att vi har en hel del kvar att förändra och förbättra. Normerna i vårt samhälle fungerar som gränssättare för vad som är socialt accepterat. Genom att bryta mot normen blir man en avvikare. Men vem bestämmer vad som är normalt? På kursen pratar föreläsarna mycket om normkritiskt tänkande och vi läser även litteratur kring detta att kritiskt granska de förgivettaganden som finns i vårt samhälle. I en av böckerna som ingår i kurslittteraturen, Normkritiska perspektiv Elisabeth Elmeroth, skriver hon att Brade med flera(2008) utgår från begreppet i stormens öga dvs centrum av stormen där det oftast inte blåser alls. Om man byter ut ordet storm mot norm så kan ett liknande resonemang användas när det gäller normer dvs om man följer normen så känner man sig ganska bekväm i det sociala sammanhanget man befinner sig i. Vi som arbetar inom skolan står inför en stor utmaning att göra normens öga större, mycket större.

10 Elevhälsoarbete Jag, specialpedagogen och rektorn utgör basen i elevhälsoteamet och pedagogerna är med när det gäller deras elever. Jag finns med i skolans Trygghetsgrupp där ett antal vuxna med olika yrkeskompetens ingår. Även två föräldrar är delaktiga i den gruppen. Jag sitter med i skolans krisgrupp där rektor, styrelseordföranden, samt två föräldrarepresentanter deltar. Vi träffades en gång föregående läsår. Tillsammans med rektorn träffar vi alla klassföreståndare i början på höstterminen enskilt och går igenom varje klass, klasskonferens. Mycket tid går åt till samtal med elever, föräldrar samt personal. Dessa samtal sker ibland gemensamt med alla och ibland enskilt med någon av de nämnda. Samtalen med elever och föräldrar kan handla om det mesta, från småsår, stickor i fingret och annan praktisk sjukvård till svåra psykosociala problem. Det är många som inte mår bra i dagens samhälle och det speglar sig mycket hos barnen. En hel del av dessa samtal uppkommer efter hälsosamtalen med eleverna. Har även en del samtal med överviktiga barn och deras föräldrar. Samtalen med barnen sker tätt från en gång/ vecka till en gång/månad och regelbunden uppföljning med föräldrarna är viktigt. Jag och specialpedagogen är med på respektive arbetslagsmöten en gång/månad. Där utvärderar vi insatser som är gjorda för enskilda elever men även för klasserna som helhet. Jag samt specialpedagogen är även med på ett flertal möten med barn och föräldrar där barnen har åtgärdsprogram. Jag är alltid med på möten där det skrivs sociala åtgärdsprogram. Jag har kontakter med t.ex. barnhabiliteringen, barnkliniken, BVC, barnpsykiatriska kliniken, socialkontoret, kärnhuset(pedagogiskt resurscentrum) och vårdcentraler. Jag har möten med barnhabiliteringen, berörda på skolan, föräldrar och ibland berörd elev rörande särskilda behov hos den enskilda eleven. Dessa möten har även skett med barnpsykiatriska kliniken. Undertecknad är oftast sammankallande. Jag försöker alltid ha dörren öppen för elever och personal. Skulle jag vara upptagen kan de alltid lämna ett meddelande att de vill nå mig. Jag är ute i klasserna så mycket som tiden tillåter för att se eleverna i deras arbetsmiljö.

11 Jag har haft nätverksgruppsmöten med 8 skolsköterskor, alla med arbetsplats inom centrumområdet. Där samspråkar och diskuterar vi aktuella frågor vilket utgör en del av kvalitetssäkringen för vårt arbete. Vi har ofta fått en frågeställning från kommunens verksamhetschef att diskutera. Dessa möten känns viktiga för oss skolsköterskor på grund av vårt ensamarbete. Grundläggande styrdokument för skolhälsovård. Hälso- och sjukvårdslagen, patientjournallagen, socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria samt lokal avvikelsehantering, socialstyrelsens allmänna råd om vaccination av barn, arkivlagen, lag om tillsyn över hälso- och sjukvård, sekretesslag, lag om åliggande för personal inom hälso- och sjukvården, skollagen, Lpo 94, FN:s barnkonvention Ulla Jönsson Skolsköterska Wallbergsskolan

Verksamhetsberättelse 2012-2013 Skolhälsovården Wallbergsskolan

Verksamhetsberättelse 2012-2013 Skolhälsovården Wallbergsskolan Verksamhetsberättelse 2012-2013 Skolhälsovården Wallbergsskolan I den nya skollagen(2010:800) står det I en samlad elevhälsa ställs krav på tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013-2014 Skolhälsovården Wallbergsskolan

Verksamhetsberättelse 2013-2014 Skolhälsovården Wallbergsskolan Verksamhetsberättelse 2013-2014 Skolhälsovården Wallbergsskolan I den nya skollagen(2010:800) står det I en samlad elevhälsa ställs krav på tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun 2016-2017 Ett basprogram säkerställer likvärdig Elevhälsa medicinsk inriktning - för alla elever i Tierps kommun och programmet följer Socialstyrelsens

Läs mer

Mål och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun

Mål och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun SOTENÄS KOMMUN Arbetsutskottet 2007-05-10 Beslut i Utbildningsnämnden 2007-05-31 68 och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun K:\PROT\UN\2007\ och riktlinjer för skolhälsovården 070531.doc 2008-08-21

Läs mer

Basprogram skolhälsovård

Basprogram skolhälsovård Rutin 1 (7) Basprogram skolhälsovård Elevhälsans medicinska del i Skurups kommun Arbetsuppgifter enl Vägledning för elevhälsan, Socialstyrelsen/Skolverket 2014 Skolsköterska Maria Nystedt Mackleanskolan

Läs mer

Hälsoplan för Tegnérskolan

Hälsoplan för Tegnérskolan Hälsoplan för Tegnérskolan 2010 2011 Tegnérskolans Hälsoplan 2010-2011 Inom skolan arbetar alla kompetenser tillsammans för att bidra till varje elevs utveckling, hälsa och trygghet, men också för att

Läs mer

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del (skolhälsovården) inom Trelleborgs kommun 2015/2016

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del (skolhälsovården) inom Trelleborgs kommun 2015/2016 Verksamhetsplan 1 (7) Datum 2015-05-30 Resurschef Ann Heide-Spjuth 0410-733944, 0708-817557 ann.heide-spjuth@trelleborg.se Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del (skolhälsovården) inom Trelleborgs

Läs mer

PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN

PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN Elevhälsans Medicinska Insatser PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN REGELVERK Utdrag ur Skollagen 2010:800: Elevhälsans omfattning 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan,

Läs mer

Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun

Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun Bakgrund Skolhälsovårdens mål är enligt Skollagen att: Främja och bevara elevernas fysiska och psykiska hälsa samt att verka för sunda levnadsvanor. Skolhälsovården

Läs mer

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del (skolhälsovården) inom Trelleborgs kommun 2014/2015

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del (skolhälsovården) inom Trelleborgs kommun 2014/2015 Verksamhetsplan 1 (7) Datum 2014-06-18 Resurschef Ann Heide-Spjuth 0410-733944, 0708-817557 ann.heide-spjuth@trelleborg.se Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del (skolhälsovården) inom Trelleborgs

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Rossö Tjärnö Koster

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Rossö Tjärnö Koster Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Rossö Tjärnö Koster Hösten 2016 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan

Läs mer

Välkomna på föräldramöte läsåret

Välkomna på föräldramöte läsåret Välkomna på föräldramöte läsåret 2016-2017 Dagens möte Presentation Information skolledning Hemsida IKT 1:1 satsning Elevhälsa Skolsköterskans basprogram Fritidhemmet F-3 och öppen fritids 4-6 Föräldraföreningen

Läs mer

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska insats 2015-2016 2015-08-25

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska insats 2015-2016 2015-08-25 KARLSKRONA SPRÅKFRISKOLA KARLSKRONA MONTESSORIFRISKOLA Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska insats 2015-2016 2015-08-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ORGANISATION/STYRNING ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad: 150114 Upprättad: 150615 Gäller till: 160831 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkskolan och Kyrkskolans fritidshem Innehåll Vår vision Vad säger lagen Till dig som elev Till

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del 2014-2015 2014-09-24

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del 2014-2015 2014-09-24 KARLSKRONA SPRÅKFRISKOLA KARLSKRONA MONTESSORIFRISKOLA Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del 2014-2015 2014-09-24 Innehållsförteckning ORGANISATION/STYRNING MEDICINSKA INSATSER... 4 DEN MEDICINSKA

Läs mer

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun 2017-2018 Ett basprogram säkerställer likvärdig Elevhälsa medicinsk inriktning - för alla elever i Tierps kommun och programmet följer Socialstyrelsens

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING VISION Midgårdsskolan är en skola som bryr sig, där vi ser varandra och tar ansvar för att alla ska må bra. Eleverna ska uppleva att de får vara som de

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet att

Läs mer

Välkomna på föräldramöte läsåret

Välkomna på föräldramöte läsåret Välkomna på föräldramöte läsåret 2016-2017 Dagens möte Presentation Information skolledning Hemsida IKT 1:1 satsning Elevhälsa Skolsköterskans basprogram Mobila teamet Föräldraföreningen Likabehandlingsplanen

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Åtgärdsplan för att förebygga avvikelser inom Elevhälsans medicinska insatser

Åtgärdsplan för att förebygga avvikelser inom Elevhälsans medicinska insatser Ärende 7 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-10 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Åtgärdsplan för att förebygga avvikelser inom Elevhälsans medicinska insatser Dnr: UN 18/48 Sammanfattning

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del inom Trelleborgs kommun 2016/2017

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del inom Trelleborgs kommun 2016/2017 Verksamhetsplan 1 (7) Datum 2016-06-21 Resurschef Ann Heide-Spjuth 0410-733944, 0708-817557 ann.heide-spjuth@trelleborg.se Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska del inom Trelleborgs kommun 2016/2017

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS OCH UTANHEDS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS OCH UTANHEDS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS OCH UTANHEDS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolorna Höghammargymnasiet och Utanhed, rektorsområde 1 och 2 Läsår:

Läs mer

handbok a ELEVHÄLSAN/skolhälsovården (rev. okt 08) (grundskolan) Verksamhetsplan

handbok a ELEVHÄLSAN/skolhälsovården (rev. okt 08) (grundskolan) Verksamhetsplan Bildningsförvaltningen handbok 1.7.1.a ELEVHÄLSAN/skolhälsovården (rev. okt 08) (grundskolan) Verksamhetsplan ELEVHÄLSAN/ skolhälsovården i Bildningsförvaltningen Katrineholms kommun Läsåret 2008-2009

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg Må bra i förskola och skola Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg 1 Barn och ungdomar som mår bra har bättre förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap. Vi vet att det finns

Läs mer

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9 Elevhälsan Skånhällaskolan F-9 Läsåret 2011-2012 Elevhälsan ska underlätta för eleverna att klara studierna. Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö både för sin kunskapsutveckling och personliga

Läs mer

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet?

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet? ÅBYSKOLAN 3-5 killar Jag trivs i skolan tjejer Jag trivs i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Jag trivs med

Läs mer

Elevhälsan. - utveckling för hela skolan!

Elevhälsan. - utveckling för hela skolan! Elevhälsan - utveckling för hela skolan! @hallbergs_tanke #elevhälsa Gymnasiebehörighet (riket) från 91,4% år 1998, till 87% år 2013 Lägst i landet: 64% Lindesberg 78%, Ljusnarsberg, 80%, Hällefors 83%,

Läs mer

Likabehandling

Likabehandling Gideälvens skolområde September 2012 Årlig plan Likabehandling 2012-2013 Trehörningsjöskolan Kottens förskola Likabehandlingsarbete 2012 Introduktion till likabehandlingsplanen för Trehörningsjöskolan

Läs mer

EMI. Elevhälsans Medicinska Insats SKOLPOOL SVERIGE AB

EMI. Elevhälsans Medicinska Insats SKOLPOOL SVERIGE AB EMI Elevhälsans Medicinska Insats SKOLPOOL SVERIGE AB den 1 augusti 2017 Skriven av: Liza Blennerup Medicinsk Verksamhetschef / Legitimerad Barnsjuksköterska EMI Elevhälsans Medicinska Insats Information

Läs mer

Hälsosamt lärande Information om barn- och elevhälsan

Hälsosamt lärande Information om barn- och elevhälsan Hälsosamt lärande Information om barn- och elevhälsan Att må bra är en förutsättning för att kunna koncentrera sig i skolan, vara delaktig och ta till sig nya kunskaper. Elevhälsovården har till uppgift

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planengrundskola, förskoleklass och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet

1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet 1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet Läsåret 2015/2016 2(6) Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen

Läs mer

Capellaskolans Elevhälsa

Capellaskolans Elevhälsa Capellaskolans Elevhälsa Inledning Utbildningen på Capellaskolan har som syfte att ge förutsättningar för att "eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem

Läs mer

Förändrat basprogram för elevhälsans medicinska insats

Förändrat basprogram för elevhälsans medicinska insats Tjänsteskrivelse BUN 2013.0318 2015-03-02 Handläggare: Gunilla Spångberg Barn- och utbildningsnämnden Förändrat basprogram för elevhälsans medicinska insats Sammanfattning En översyn har gjorts av elevhälsans

Läs mer

Social och utbildningsförvaltningen 2014-08-11 Ludvika kommun Håksbergs förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015

Social och utbildningsförvaltningen 2014-08-11 Ludvika kommun Håksbergs förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Förskolans vision är att: Skapa en förskola som stödjer sig på våra fyra grundstenar: Trygghet alla barn ska känna sig trygga Gemenskap att

Läs mer

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLKURATORSENHETEN Utbildningsförvaltningen UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLA Typ av skola grundskola gymnasium Huvudman kommunal skola friskola Stadium/ år F-5 6 9 F-9 gymn Antal elever INLEDNING Detta

Läs mer

Ämnesområde Likabehandlingsplan

Ämnesområde Likabehandlingsplan Ämnesområde Likabehandlingsplan Syftet med planen är: Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan och fritidshemmet ska vara fria från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Lokal elevha lsoplan Kramforsskolan LÄ SÄ RET 2014/2015

Lokal elevha lsoplan Kramforsskolan LÄ SÄ RET 2014/2015 Lokal elevha lsoplan Kramforsskolan LÄ SÄ RET 2014/2015 1. REKTOR Stefan Karlstedt Sida 1 Innehåll 1) Mål... 3 2) Professioner, Mötesplanering,... 3 I Kramfors skolans lokala elevhälsos team ingår rektor,

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Njutångers skola LÅ 2011-2012 Planen reviderad 20111212 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

BRÄNNINGESKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/2019

BRÄNNINGESKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/2019 BRÄNNINGESKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/2019 VEM GÄLLER PLANEN? Planen gäller för alla elever och personal på Bränningeskolan. Rektorn har det övergripande ansvaret för att

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande.

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Elevhälsan Elevhälsan är en del av skolans lärandeuppdrag och en resurs för hälsofrämjande skolutveckling, så här står det i dokumentet:. Skolans uppdrag

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola förskoleklass åk 1-2 och fritidshem Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer

Målen i planen mot diskriminering och kränkande behandling, augusti augusti 2016

Målen i planen mot diskriminering och kränkande behandling, augusti augusti 2016 2015-06-24 Målen i planen mot diskriminering och kränkande behandling, augusti 2015- augusti 2016 Främjande insatser från förra planen, 2014 All personal arbetar aktivt med synliggörandet av s Likabehandlingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-18 Körfältsskolan Datum: 2017-08-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskolan 1-5, fritidshem Ansvariga

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Verksamhetsplan för skolhälsovården 2013-2014 2013-01-14

Verksamhetsplan för skolhälsovården 2013-2014 2013-01-14 KARLSKRONA SPRÅKFRISKOLA KARLSKRONA MONTESSORIFRISKOLA Verksamhetsplan för skolhälsovården 2013-2014 2013-01-14 ORGANISATION/STYRNING... 4 SKOLHÄLSOVÅRDENS UPPDRAG... 4 MÅLGRUPP... 4 VERKSAMHET... 5 Hälsobefrämjande

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Idkerbergets skola 2017-2018 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Idkerbergets skola

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:10298 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs Gymnasieskola 5 i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola Ansvariga för planen Rektor Britt-Marie Eliasson Vår vision Alla människor

Läs mer

Aroseniusskolans Likabehandlingsplan

Aroseniusskolans Likabehandlingsplan Aroseniusskolans Likabehandlingsplan läsåret 2015 2016 en åtgärdsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Sida Innehåll Syftet med planen...

Läs mer

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö Elevhälsoplan Grundskola Malmö Läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning 1.1 Elevhälsoteamet 1.2 Mål med elevhälsoarbetet 2. Utvärdering av föregående års plan 3. Kartläggning 4. Nulägesanalys 5. Främjande

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Höghammargymnasiet, rektorsområde 1 och 2 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

FAKTA uppdaterad senast 6 september 2016

FAKTA uppdaterad senast 6 september 2016 FAKTA uppdaterad senast 6 september 2016 KVALITETSPROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN REGELVERK Utdrag ur Skollagen 2010:800: Elevhälsans omfattning 25 För eleverna i förskoleklassen,

Läs mer

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem. Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Likabehandlingsplan Revinge skola

Likabehandlingsplan Revinge skola Likabehandlingsplan Revinge skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem Läsår 2016 / 2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 190819 till 200819. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritids Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

LJUNGFÄLLESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING Planen gäller fr.o.m. våren 2015 t.o.m.

LJUNGFÄLLESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING Planen gäller fr.o.m. våren 2015 t.o.m. LJUNGFÄLLESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING Planen gäller fr.o.m. våren 2015 t.o.m. våren 2016 Innehållsförteckning Sid. 1. Skolans vision 3 2. Nu gällande plan

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Värnamo Grundsärskola 1-9 Läsår 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 Reviderad augusti 2014 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision 2. Till dig som elev 3. Till dig som vårdnadshavare 4. Till dig som personal

Läs mer