HEMLIGHETER LÄRAR- HANDLEDNING. Teaterupplevelse på Nya China för skolår 4-6. av Michael Cocke, Aja Rodas, Cecilia Wernesten & Per Westrin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEMLIGHETER LÄRAR- HANDLEDNING. Teaterupplevelse på Nya China för skolår 4-6. av Michael Cocke, Aja Rodas, Cecilia Wernesten & Per Westrin"

Transkript

1 HEMLIGHETER av Michael Cocke, Aja Rodas, Cecilia Wernesten & Per Westrin LÄRAR- HANDLEDNING Teaterupplevelse på Nya China för skolår 4-6

2 HEMLIGHETER Alla bär på hemligheter. En del vill vi hålla inom oss hela livet. Andra vill ut, de skaver och stör, men modet räcker inte till för att berätta inte ännu En är rädd för att den nya klassen ska fråga om pappa. En annan ljuger. Varför gör jag det? Vem är jag? Egentligen? En tredje spelar. Musiken svävar iväg. Ut i rymderna. För de tre på scenen är detta en historia om början på något. Kanske att bli vuxen. Det blir också inledningen på en resa i den värld som finns utanför dem själva. En värld som gömmer många olika svar. OM LÄRARHANDLEDNINGEN Denna handledning ger ingångar till samtal kring föreställningen och elevernas upplevelser av den. Här finns en resumé samt uppslag om hur man kan få igång ett samtal eller efterarbete med eleverna kring föreställningen. För att få fler ingångar och tankar kring hur teaterupplevelser kan bearbetas i skolan kan man beställa skriften Att öppna nya världar på Riksteaterns webbplats: skolscenen.riksteatern.se/attoppnanyavarldar. Samtalet efter en föreställning är, precis som den kvalitativa teatern, en resa ut i okänd mark där frågorna är viktigare än svaren. I samtal öppnas möjligheter att möta tankar, känslor och sammanhang som vidgar våra referensramar och ger oss nya erfarenheter. Att samtala och diskutera är ett sätt att formulera och pröva antaganden, reflektera över erfarenheter och kritiskt granska olika påståenden och förhållanden.

3 INFÖR TEATERBESÖKET För att få en så bra upplevelse som möjligt är det viktigt att eleverna är förberedda på sitt teaterbesök. Berätta lite om handlingen i pjäsen, ungefär det som står i början av lärarhandledningen. Förbered eleverna också kring vad ett teaterbesök är för något och hur det är att gå på teater. Diskutera t ex skillnaden mellan teater och film att teater är något som sker i verkligheten och att skådespelarna ser och hör allt som publiken gör. Du kan också prata kring deras tidigare erfarenheter av teaterbesök. Har de sett teater tidigare? Vilken föreställning var det? Har de varit på Nya China tidigare?

4 REGISSÖREN Michael Cocke har regisserat en mängd uppsättningar för barn och ungdom fick han regeringens pris för årets bästa barn- och ungdomsföreställning Mod på Västerbottenteatern. Att arbeta med teater för barn och ungdomar är vårt viktigaste och mest inspirerande uppdrag. Genom skolteater får vi kontakt med alla barn i samhället. Alla barn ska ha rätt till lika kvalitativ och påkostad teater som vuxna får, oavsett var man bor i Sverige. Under 2000-talet regisserade Michael Cocke de uppmärksammade föreställningarna Elektras systrar, Elektras Bröder och Elektra Show som ur olika perspektiv berättade om hur det är att leva i hederskulturer i Sverige. År 2008 blev Michael konstnärlig ledare på Folkteatern i Gävleborg och har regisserat flera föreställningar, bland annat de kritikerrosade Körsbärsträdgården och Kärleken är fri!? Sedan årsskiftet är Michael Cocke konstnärlig ledare på Örebro länsteater. SCENOGRAFEN Katrin Brännström är utbildad i teater- och filmscenografi vid Accademia di Belle Arti i Venedig. Katrin har sedan 1990-talet arbetat som scenograf och kostymdesigner framförallt i Sverige och Finland. KOREOGRAFEN Jimmy Meurling har studerat vid Teaterhögskolan i Stockholm och Dramatiska Institutet med inriktning mot rörelseregi och är verksam som skådespelare, dansare, regissör och koreograf. Jimmy Meurling har medverkat i ett 50-tal olika teater-, tv- och filmproduktioner.

5 ENSEMBLEN Aja Rodas är en finländsk skådespelare. Hon har framför allt varit verksam i Sverige. Aja Rodas är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och gick ut mimprogrammet Sedan dess har hon frilansat både inom teater och film, jobbat mycket inom fria grupper och turnerat från norr till söder för den yngre publiken. Cecilia Wernesten gick ut Teaterhögskolan i Malmö våren Dessförinnan har hon gått på Skara Skolscen. Cecilia Wernesten har varit knuten till Folkteatern i Gävleborg sedan 2011 och har här spelat i föreställningar som Vi Skulle Ju Handla, Jag Lägger Mina Räkningar I Tvättkorgen, Alice I Underlandet, Hemligheter, Jag Kommer Härifrån och Körsbärsträdgården. Per Westrin är multimusiker och kompositör med cello som huvudinstrument och en stor instrument- och genrebredd. Han är klassiskt utbildad cellist vid Musikhögskolan i Stockholm och Arvika, riksspelman på fiol med folkmusik från Haverö, rock/ popmusiker på elbas, beatmakare åt hiphop/ rap-artister m.m. Hon har på Folkteatern medverkat i Den Kaukasiska Kritcirkeln, Alice I Underlandet, Hemligheter, Jag Kommer Härifrån och Körsbärsträdgården. Hon har tidigare varit verksam som skådespelare på bland annat Göteborgs Stadsteater och Helsingborgs Stadsteater. På Folkteatern i Gävleborg har han medverkat i produktionerna Alice i Underlandet och Körsbärsträdgården. Det var under arbetet med föreställningen Alice i Underlandet som vi ofta återkom till vikten av att låta barn få fria rum att fantisera - fritt från konventioner och prestationer. Att det inte är något att vara rädd för. Utifrån dessa tankar, erfarenheter och samtal prövade Folkteatern att skapa ett sådant rum utifrån teaterns möjligheter till att leka med fantasi och förvandlingar. Resultatet blev föreställningen Hemligheter!

6 RESUMÉ Per spelar cello när publiken går in och sätter sig. Ensemblen hälsar publiken välkomna och berättar att allt som existerar är uppbyggt av atomer och hur atomerna tillsammans bygger upp människor. Samma sorts atomer som allt annat är gjort av; träd, stenar och solen. Aja och Cecilia hämtar varsin teatermask och tar på sig. De tittar på publiken och Cecilia ser på Aja som sätter sig. Cecilia tar av sin mask, ställer sig på ett högt trappsteg och tar snö i sin hand som hon låter singla ner på golvet. Aja tar av sin mask och ställer sig i snöfallet. Hon berättar att hon skäms för att hon inte vågar vara ensam hemma. Hon har gått ut där det är kallt för att vänta och när hon ser att hennes föräldrar är på väg springer hon in och lägger sig i sin säng och hoppas på att de inte märkt något. Cecilia tar fram ett brevpapper och en penna och skriver ett brev till sig själv som hon kan läsa om tio år, när hon är vuxen. Hon skriver att hon mår bra och vad hon vill bli när hon blir stor. Antingen dagisfröken, skådespelare eller bokrecensent. Aja berättar att hon har flyttat från Finland till Sverige och ska börja en ny skola. Hon berättar att hon är rädd för att gå vägen till skolan och att hon springer en del av vägen. Hon känner sig inte så glad och förväntansfull fastän hon väntat på detta i två år -att bo med sin mamma och sina systrar i Sverige och få gå i svensk skola. Hon berättar att hon är rädd för att bli retad om hon kommer tillbaka till Finland för att hon svikit dem. Hon ångrar sig och vill tillbaka. Cecilia är Ajas fröken och hälsar Aja välkommen till den nya klassen och frågar vad hon heter. Aja berättar lite om sig själv och sin pappa. När hon satt sig räcker hon upp handen och ber fröken att få sjunga en sång. Hon reser sig, hämtar en mikrofon och börjar sjunga. Tänk om jag hade en liten, liten apa. Hon dansar lite och börjar härma en apa. Hon klättrar upp på en pall och kliar sig som en apa. Cecilia och Aja skuttar runt, låter som apor och ap-dansar. Cecilia lyfter upp Aja och snurrar henne runt några varv. Cecilia släpper ner Aja och berättar om vägen till sitt hemliga gömställe. Hon fantiserar att hon är Zlatan och Charlotte Kalla, Spiderman och en massa andra. När Cecilia berättar att det längs vägen finns en damm med blodiglar, går hon fram till publiken och tar sig genom bänkraderna, bakom ett glittrigt draperi och kommer sedan fram ur det glittriga draperiet. I fantasin är hon Indiana Jones och hon klättrar

7 RESUMÉ fortsättning uppför en bergssida. På toppen av berget finns hennes hemliga gömställe där hon har alla sina hemligaste saker; sin dagbok, brevet hon skrivit till sig själv och andra brev. Men väl framme vid hennes låda upptäcker hon att någon varit där och sett och läst allt. Hon fantiserar att hon är Hulken och Darth Vader och en demon, men sedan säger att hon är ingen och att någon vet om det. Hon heter Cecilia Wernesten, är 12 år och någon vet om alla hennes värsta hemligheter. Aja kommer fram, hälsar på Cissi och frågar hur det är. Cissi säger att allt är jättebra. Hon försöker säga varför det är jättebra, men kommer inte på något utan säger att hon är så tråkig att hon måste hitta på något. Följande parti är improvisationer som blir olika varje gång. Partiet är uppbyggt på följande sätt; På golvet kastar Aja en massa små lappar med olika ord på. Cecilia plockar upp en lapp och läser. Sedan ger hon lappen till någon i publiken och improviserar ihop en histori. t ex; Cecilia läser röntgen. Hon ger lappen till en i publiken och berättar att hon varit på en röntgenundersökning, men där upptäckte de att hon var en superhjälte och att det därför inte gick att röntga henne. Aja säger du skojar? Men Cecilia säger att hennes kraft gör att hon kan flytta hela världen om hon koncentrerar sig. Aja säger - coolt! Cecilia koncentrerar sig. Inget händer, men hon säger att världen flyttade på sig lite och frågar Aja om hon märkte något. Aja säger till Cecilia du ljuger! Cecilia frågar sig själv varför hon gör så här och vem hon är. Hon säger att hon måste hitta på något, tar upp en ny lapp och läser ett nytt ord, som hon improviserar ihop en ny historia till. Till slut erkänner Cecilia att hon ljugit och berättar att hon gjorde det i hela grundskolan, men att hon inte vet varför. Aja berättar att när hon var fem år så bodde hon i Finland. I huset mittemot där hon bodde låg en affär som hette Andelshandeln. Utanför affären brukade mammor ställa barnvagnar med sovande bebisar i medan de var inne och handlade. När Aja såg en mamma som ställde sin sovande bebis utanför affären brukade Aja vänta tills mamman gått in i affären. Då sprang hon fram, tittade på den sovande bebisen och gav den en smäll och sprang sen och gömde sig. Hon berättar att hon sedan brukade stå och titta på när mamman tröstade sin bebis. Cecilia frågar Du slog bebisar?! - Det är inte ok! Aja säger att hon vet det. Sedan är det Cecilias tur att berätta något. Cecilia säger -tre val, antingen ta en korg direkt i affären eller tveksamt ta en korg eller inte ta någon korg alls. Hon väljer ta en korg men tveksamt. Cecilia säger tre val. Antingen gå till mjölken först eller gå till grönsakerna eller gå direkt till godiset. Hon väljer rakt fram till mjölken. Tre val; Antingen ta mjölk och betala i kassan eller ställa tillbaka den eller inte ta någon mjölk alls. Hon väljer att inte ta någon mjölk. Cecilia säger: -Chokladkaka eller bilar eller Vingummin. Hon väljer chokladkaka. Tre val; Dra med handen osynligt över hyllan och sen stoppa ner chokladkakan i fickan eller ta chokladkakan och gå bakom en hylla och stoppa ner den i fickan eller ta upp något annat med vänster hand och stoppa ner chokladkakan

8 RESUMÉ fortsättning med höger hand. När Cecilia till sist snattat choklad kakan och ska gå ut ur affären blir hon haffad av ett butiksbiträde. Cecilia säger: -tre val, antingen låtsas som att hon inte finns eller gå upp i rök eller sjunka genom jorden. Cecilia försöker sjunka ner genom jorden. Cecilia ropar men sjuuunk då! Aja, Per och Cecilia tar på sig teatermaskerna. De svarta väggarna rasslar ner bakom dem och nu är rummet glittrigt och glimrande i olika färger. Per spelar på cellon. Aja och Cecilia lägger sig på magen på varsin pall och sträcker ut armarna som om de flög. Aja tar av sig sin mask och berättar hur hon och hennes morfar åker båt. Hon brukar alltid sitta längst fram i båten och tänka att hon flyger. Aja berättar att de ska åka ut till skären och vara där i två dagar. Hon berättar vad de brukar göra, basta och fiska. Aja berättar att en annan gång de skulle åka ut med båten råkade hon bajsa på sig och hon hade känt sig dum och efter det går hon alltid på toa innan hon ska åka. Men idag är allt perfekt. Cecilia tar av sin teatermask. Hon berättar om kosmos, universum, stjärnstoft och hur fantastisk det är att det blev liv ur ingenting och att vi finns. Cecilia reser sig upp slår till med båda händerna på pallen och börjar berätta om när hon gick i mellanstadiet. Aja och Cecilia ställer om pallarna till en trappa. Cecilia är Anna, Johanna, sig själv Cissi och Kicki. Hon visar hur de sitter. På nedersta trappsteget sitter Anna och Johanna. I mitten sitter hon själv. Lutad mot en vägg bredvid står Kicki. Anna och Johanna vill båda vara bästis med Cissi. Anna tycker att Johanna har snott hennes bästis och att det är orättvist för de har känt varandra sedan de låg i mammas mage. Johanna hade först velat bli bästis med en helt annan tjej, och nu när hon ångrat sig ska hon inte kunna bli bästis med Cissi eftersom hon redan är bästis med Anna. Anna säger till Cissi att hålla med. Hon vill att Cissi ska hålla med. Cissi börjar gråta. Aja går fram och spelar Anna och Per kommer fram och spelar Johanna. Johanna säger till Anna att titta, nu har hon fått Cissi att börja gråta och tröstar henne. Johanna säger till Anna att Cissi och hon är bästisar nu och Cissi håller med henne. Hon föreslår till Anna att de två kan vara Näst bästisar istället. Anna blir arg och ledsen och säger att hon inte vill vara kompis alls med Cissi längre. Cecilia, Aja och Per håller händerna för ansiktet och böjer ledset ner sina huvuden. Cecilia tittar upp säger matematik och sätter sig nära Per. Hon räknar ett plus ett är lika med två. Hon reser sig och ställer sig bredvid Aja och räknar ett plus ett är lika med två. Hon sätter sig vid Per igen och räknar två plus ett är lika med tre, hon går till Aja och räknar två plus ett är lika med tre. Sedan går Cecilia tillbaka till Per och säger att nej. Två plus ett är lika med tre, minus ett. Och tre minus ett är lika med två. Hon sätter sig närmre Per. Aja står ensam en bit bort. Cecilia säger att ettan som blir över är lika med noll. Aja slår händerna för ansiktet och böjer ledset ner sitt huvud. Per och Cecilia gör likadant. Cecilia tittar upp. Hon blir glad, ställer sig upp, skrattar och säger båda vill vara bästis med mig! Jag får välja! Sedan slår Cecilia händerna för ansiktet och böjer ledset ner sitt huvud. Per och Aja gör likadant. Cecilia säger trappan. Cecilia, Aja och Per lägger sig i trappan. De är tre trappsteg och de berättar att de är sten sedan urminnes tider och om hur de från början var flytande lava som sedan stelnade till ett berg. Ur berget blev

9 RESUMÉ fortsättning de tre trappstegen urhuggna och lagda i skolan. Länge låg de där och tyckte det var enformigt, men det som hände när de tre flickorna var på trappen, deras tårar som droppar på stenen fick nästan deras atomer att bli till lava igen. Cecilia säger: Vetenskapligt och räknar upp komponenter i ett experiment. Det är flickorna som var med, flicka ett, två, tre och fyra. Per, Aja och Cecilia tar undan trappan. Cecilia fortsätter att berätta om platsen de var på och händelseförloppet. Flicka två samt flicka tre har en tydlig dragning mot flicka ett, men en uppenbar vilja från varandra. Cecilia säger att resultatet blir ett kretsande som planeter i en omloppsbana runt solen. Musik spelar. Per och Aja dansar långsamt runt Cecilia. När gravitationskraften blir starkare mellan ett och tre, så stöts nr. två ur sin omloppsbana och försvinner ur solsystemet med en sådan kraft att det slits bort en liten bit från både nr. ett och nr. två. I musiken tar Aja och Cecilia sin hand mot sin bröstkorg och de fångar upp sina hjärtan i handen. De bultar i takt med musiken där de ligger i deras händer. De dansar med sina hjärtan och med varandra. Cecilia går in bakom det glittrande draperiet och Aja berättar om när hon hälsade på sin pappa i fängelset. Hon säger pappa och berättar att hon tycker det känns konstigt att säga pappa och vet inte om de kommer känna igen varandra. Hon är orolig att han ska vara farlig eller bli arg och hon undrar varför han vill träffa henne nu när han aldrig velat det tidigare. Hennes hjärta dunkar och hon är nervös. Cecilia kommer in, hon är pappan. De står och bara tittar på varandra, sedan hälsar de på varandra och sätter de sig. Aja säger att hon inte vet vad man ska prata om med en person som man inte känner, som är ens pappa. Pappa säger att de inte ska tappa kontakten. Han säger att han ska ta med Aja på en resa till Spanien när han kommer ut från fängelset. Han ska se till att de kommer hålla kontakten hädanefter. Per spelar på Cello. Aja och Cecilia tar på teatermasker och dansar. Aja lägger sig på magen på pallen och flyger. Cecilia ställer sig på sin pall, tar av sin teatermask och svarar på det brev som hon skrev till sig själv för 22 år sedan. Hon tackar för brevet hon skrev som barn till sig själv som vuxen, hon berättar att hon blev skådespelare som hon önskade och ber också om förlåt för att hon nu avslöjat en hel del hemligheter som hon hade lovat att aldrig hålla tyst om. Aja tar av sin teatermask, reser sig och berättar att hon aldrig skrev något brev till sig själv som vuxen när hon var tolv år. Men om hon hade gjort det skulle hon skrivit att hon var ensam, mådde piss och kände sig ensammast i världen. Hon skulle ha skrivit att hon hoppades att hon skulle må bra som vuxen. Musiken spelar. Aja och Cecilia ser på varandra, låter som apor och dansar en apdans. Per spelar fiol. Ensemblen presenterar varandra och teknikern. En frågestund börjar.

10 SAMTALSGUIDE Vi kommer ihåg olika saker efter en föreställning och vi berörs på olika sätt av olika skeenden på scenen. Att tillsammans försöka beskriva och reflektera över vad som hände under en föreställning kan vara ett sätt att komma åt olika delar i pjäsen. Att föra samtalet från en beskrivande nivå över associativ nivå till en mer personlig nivå kan vara en väg att komma ifrån mer svepande omdömen som bra eller dåligt. Nedan beskrivs hur ett samtal kan läggas upp. Minnesrunda. I den första beskrivande fasen är tanken att elever i sina beskrivningar ska hålla sig nära det som hände på scenen. Låt så många elever som möjligt bidra med lika delar fram till att hela pjäsen återberättats av barnen. En gemensam beskrivande minnesrunda blir på detta sätt en överenskommelse om vad som faktiskt hände på scen. Prova gärna frågor som: Minns du hur det började? Hur många var de på scenen? Hur såg de olika karaktärerna ut? Hur rörde de sig? Var de ensamma, var för sig, eller var de tillsammans? Beskrivningarna bidrar till att påminna varandra om händelser som först kanske inte förefallit så viktiga men som kan visa sig ha haft stor betydelse för hur eleverna uppfattade och upplevde pjäsen. Reflektionsrunda. En beskrivande del kan följas av frågor om hur eleverna associerar kring olika händelser i pjäsen. En första reflektionsrunda rör sig oftast om de associationer vi har gemensamt. Denna diskussion kan också handla om de delar man inte finner trovärdiga. Prova frågor som: Vad tänker du på i den scen du beskriver? Hur tänker de andra i gruppen om samma scen? Personliga reflektioner. I den tredje nivån lyfter man fram mer personliga associationer, sådana som eleverna kan vara ensamma om att ha. Prova frågor som: Kände du igen något av det som hände? Vad påminde de olika scenerna dig om? Förslag på diskussionsfrågor till pjäsen Produktionsnamn. Vad är en hemlighet? Måste man berätta hemligheter? När är det bra att berätta en hemlighet?

11 HEMLIGHETER av Michael Cocke, Aja Rodas, Cecilia Wernesten & Per Westrin Skådespelare: Aja Rodas, Cecilia Wernesten & Per Westrin Texter: Aja Rodas & Cecilia Wernesten Musik: Per Westrin Regi: Michael Cocke Dramaturgi: Per Holm Scenografi och kostym: Katrin Brännström Ljusdesign: Ingvar Mikander Maskör: Janina Rolfart Masker: Eva Rizell Koreografi: Jimmy Meurling Scenmästare: Ingvar Mikander Verkstadschef: Niklas Wiberg Folkteaterns verkstad: Tomas Andersson, Tomas van der Kaaij & Anna Sörell Scenteknik Örebro länsteater: Hans Kindberg Folkteaterns kostymateljé: Åsa Ericsson Föreställningsfoto: Martin Skoog Grafisk form: Ida Björs & Björn Falkenäs Kommunikationsstrateg: Gro Oskarsdotter Kindstrand Kommunikatörer: Amanda Torsdotter & Martyna Olszowska Administrativ chef: Gun Nyberg Producenter: Ingegerd Herlitz & Dan-Axel Hällström Teaterchef: Marcus Hellsten Layout lärarhandledning: Jenny H. Tallén Lärarhandledningen är gjord i samverkan med Riksteatern. Örebro länsteater, Box 315, Örebro. Tel

LÄRARHANDLEDNING TRESTEG

LÄRARHANDLEDNING TRESTEG LÄRARHANDLEDNING TRESTEG Om Lärarhandledningen Det är sommarlov. På en gräsmatta i ingenmanslandet mellan två bostadsområden försöker några barn, som är för stora för att leka, att fylla dagarna i det

Läs mer

MEDEAS BARN LÄRAR- HANDLEDNING. Innehåll. Teaterupplevelse på turné för skolår 1-3

MEDEAS BARN LÄRAR- HANDLEDNING. Innehåll. Teaterupplevelse på turné för skolår 1-3 MEDEAS BARN Teaterupplevelse på turné för skolår 1-3 LÄRAR- HANDLEDNING Innehåll OM MEDEAS BARN/LÄRARHANDLEDNINGEN INFÖR TEATERBESÖKET REGISSÖREN, SCENOGRAFEN, DRAMATIKERNA ENSEMBLEN TEATERMASKER & TILLVERKNING

Läs mer

ILLUSIONISTENS ASSISTENT MED SVENSKA KAMMARORKESTERN av och med Kalle Nilsson

ILLUSIONISTENS ASSISTENT MED SVENSKA KAMMARORKESTERN av och med Kalle Nilsson ILLUSIONISTENS ASSISTENT MED SVENSKA KAMMARORKESTERN av och med Kalle Nilsson LÄRAR- HANDLEDNING Teater- & musikupplevelse på Örebro Konserthus för skolår 2-5 OM LÄRARHANDLEDNINGEN Orkestern är redo. Assistenten

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

VAR ÄR MITT HEM? av Danjin Malinovic LÄRAR- HANDLEDNING Teaterupplevelse på turné för skolår 7-9 & gymnasiet

VAR ÄR MITT HEM? av Danjin Malinovic LÄRAR- HANDLEDNING Teaterupplevelse på turné för skolår 7-9 & gymnasiet VAR ÄR MITT HEM? av Danjin Malinovic LÄRAR- HANDLEDNING Teaterupplevelse på turné för skolår 7-9 & gymnasiet Innehåll: Om Var är mitt hem? & Lärarhandledningen sid. 1. Inför teaterbesöket sid. 2. Om regissören

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING LOUISE OCH BJÖRNARNA

LÄRARHANDLEDNING LOUISE OCH BJÖRNARNA LÄRARHANDLEDNING LOUISE OCH BJÖRNARNA OM LÄRARHANDLEDNINGEN Louise är 11 år och bor i en småstad i Kanada. En dag när Louise är på väg hem från skolan upptäcker hon plötsligt att en stor björn går bakom

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

SOLAPAN. Om vänskap och hur vi är mo t varandra. RIKSTEATERNS TYST TEATER PRESENTERAR. Spelas på svenskt teckenspråk. Passar barn 5-9 år.

SOLAPAN. Om vänskap och hur vi är mo t varandra. RIKSTEATERNS TYST TEATER PRESENTERAR. Spelas på svenskt teckenspråk. Passar barn 5-9 år. RIKSTEATERNS TYST TEATER PRESENTERAR SOLAPAN Om vänskap och hur vi är mo t varandra. Spelas på svenskt teckenspråk. Passar barn 5-9 år. riksteatern.se/solapan OM LÄRARHANDLEDNINGEN Denna handledning ger

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. riksteatern.se/bojochdenarge BOJ OCH DEN ARGE

LÄRARHANDLEDNING. riksteatern.se/bojochdenarge BOJ OCH DEN ARGE LÄRARHANDLEDNING riksteatern.se/bojochdenarge BOJ OCH DEN ARGE OM LÄRARHANDLEDNINGEN Denna handledning ger olika ingångar in i ett samtal om barnens upplevelser av uppsättningen. Här finns texter om upphovspersonerna

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE

HANDLEDNING FÖR LÄRARE HANDLEDNING FÖR LÄRARE Om föreställningen Den här föreställningen är producerad i samarbete mellan Stockholms dramatiska högskola och Uppsala stadsteater inom ramen för deras barnteaterprojekt. Barnteaterprojektet

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. I love you bro

LÄRARHANDLEDNING. I love you bro LÄRARHANDLEDNING I love you bro Om Lärarhandledningen Johnny är en brådmogen och ensam fjortonåring som bor i en småstad. För att skärma av sin jobbiga hemsituation spenderar han sin tid i chattrum på

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

HEJ HYPER. en musikal om NPF. Bra att veta inför musikalen HEJHYPER.SE

HEJ HYPER. en musikal om NPF. Bra att veta inför musikalen HEJHYPER.SE HEJ HYPER en musikal om NPF Bra att veta inför musikalen HEJ och välkommen till föreställningen! Katarina Martin Vi heter Katarina och Martin. Det är vi som möter dig när du kommer. När du har tagit av

Läs mer

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3 Läskort 1 Simon är 12 år. Han tycker mycket om att resa. Han har varit i många länder. Han tyckte mest om Italien, Spanien och USA för att maten är godast där. Nästa gång vill han resa till Sydafrika.

Läs mer

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström HA N DLEDNIN G S M A T E R I A L FÖR L Ä R A R E O C H A N D R A V U X N A > > ENSAM BLA N D A N D R A Foto: Micke Sandström OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE Ungdomsensemblen består av 10-15 ungdomar

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TVÅ TENNISSKOR

LÄRARHANDLEDNING TVÅ TENNISSKOR LÄRARHANDLEDNING TVÅ TENNISSKOR Om Lärarhandledningen John går i sexan, hänger med kompisar och tränar tennis. De flesta dagar är som vanligt, med skola, träning och sen hem och käka middag med familjen.

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Jonatann. Jag är åtta år. Jag går på Kyrkmons skola. Jag gillar dinosaurier, att läsa och att spela på plattan.jag tycker om min mamma. Jag är rädd för rektorn

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

MYRAS PAPPA? Lärarmaterial VEM AR. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Inger Granberg

MYRAS PAPPA? Lärarmaterial VEM AR. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Inger Granberg Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Inger Granberg Vad handlar boken om? Boken handlar om Myra. En dag får hon ett brev från någon som påstår att han är hennes biologiska pappa. Myra blir ledsen och förtvivlad.

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas IBRAHIMS EID Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas Bokens rättigheter tillhör: Sonya Umm Ilyas I samarbete med

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

En dag såg jag och Anna ett brev under den mystiska dörren. Jag tog upp brevet och läste det. Så här stod det:

En dag såg jag och Anna ett brev under den mystiska dörren. Jag tog upp brevet och läste det. Så här stod det: En helt vanlig dag Hej! Jag heter Emma. Jag är 10 år. Jag går på Heliås skola. Min bästa kompis heter Anna. Jag har långt brunt hår och 10 fräknar. Min bästa kompis Anna har rött hår och svarta slingor

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer