Kommunal författningssamling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunal författningssamling"

Transkript

1 Dokument Beteckning Avfallstaxa Organ Beslut av KF Tekniska nämnden rev Danderyd kommuns avfallstaxa. Antagen av kommunfullmäktige Samtliga avgifter inkl. moms Gäller från och med ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Danderyds kommun ansvarar för den kommunala avfallshanteringen. Gällande bestämmelser för hanteringen av hushållsavfall finns i kommunens föreskrifter om avfallshantering. Taxan träder i kraft den 1 april 2012 då tidigare antagen taxa av kommunfullmäktige samt kompletterande taxa för slamtömning från anläggningar antagen av kommunfullmäktige upphör att gälla. 2. ENS ANSVAR Danderyds kommun ansvarar för insamling, transport, återvinning och omhändertagande av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall enligt bestämmelserna i Miljöbalkens 15 kapitel med tillhörande lagstiftning. I Miljöbalkspropositionen (1197/98:45, sid. 184) tydliggörs vad som menas med hushållsavfall och som exempel anges sopor, köksavfall, latrin, och slam från slambrunnar och slamtankar. Till hushållsavfall räknas även skrymmande avfall som exempelvis utrangerade möbler, cyklar och liknande föremål. Ytterligare vägledning ges i Naturvårdsverkets vägledning till definitionen av hushållsavfall. Avfallsinsamling i kommunen utförs av den eller de som Danderyds kommun anlitar. För behandling av avfall och drift av återvinningscentral ansvarar Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) genom konsortialavtal med kommunen. Tekniska nämnden har verksamhetsansvaret för den kommunala avfallshanteringen. Kommunens miljö- och hälsoskyddsansvariga nämnd är ansvarig tillsynsmyndighet över all avfallshantering i kommunen oavsett om ansvaret ligger på den enskilda individen, ett privat företag, en producent eller på kommunen. 3. FASTIGHETSINNEHAVARENS ANSVAR Alla enskilda personer, fastighetsinnehavare, verksamheter m.fl. är skyldiga att hantera sitt hushållsavfall på ett sanitärt och miljömässigt godtagbart sätt. Hushållsavfallet ska sorteras i enlighet med kommunens gällande lokala föreskrif-

2 ter om avfallshantering. Fastighetsinnehavaren är ytterst ansvarig gentemot kommunen för avfall som uppkommer på fastigheten eller av andra skäl förekommande på fastigheten. Fastighetsinnehavaren ansvarar för att sköta rengöring av avfallsutrymmen och behållare samt hålla framkomlig väg mellan behållarens uppställningsplats och hämtningsfordon, i annat fall kan hämtning utebli. 4. EMBALLAGE, FYLLNADSGRAD, VIKT M.M. Avfallet ska vara förpackat på sådant sätt att det inte sprids eller orsakar skada, arbetsmiljöproblem eller annan olägenhet. Avfallsbehållare får inte fyllas mer än att den lätt kan tillslutas och får inte bli så tung att det blir svårigheter att flytta den. Behållare som inte uppfyller ställda krav hämtas inte. Extra hämtning kan beställas mot särskild avgift när avfallsinnehavaren har rättat till problemet. Vid återkommande överfull eller för tung behållare ska om möjligt större behållare eller annat lämpligt hämtningsintervall väljas. 5. BETALNING OCH FAKTURERING Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare är skyldig att erlägga avgift, enligt gällande taxa, för den hantering av hushållsavfall som utförs genom tekniska nämndens försorg. Samfälligheter jämställs med fastighetsinnehavare i de fall avfallshanteringen ingår i samfälligheten. Avgift ska betalas till kommunen eller till av kommunen utsedd entreprenör och erläggas vid den tidpunkt som anges på fakturan. Betalningsskyldighet för abonnemang föreligger även då avfall inte finns att hämta eller vid de tillfällen då behållaren inte varit tillgänglig för hämtning. Vid utebliven betalning kan avgifter för påminnelser och inkasso tillkomma. Dröjsmålsränta tas ut enligt räntelagens bestämmelser. Fakturering för ordinarie sophämtning sker en gång per kvartal för kärl och en gång per halvår för säckar. Vissa specialtjänster faktureras med annan frekvens. Tilläggstjänster som inte ingår i abonnemang faktureras när tjänsten är utförd. 6. ÄNDRING AV ABONNEMANG Fastighetsinnehavaren ska, utan dröjsmål, anmäla till entreprenören ändring av ägandeförhållanden, avfallsmängd, behållarens placering eller annan ändring som kan ha betydelse för beräkning av avgiften. Då ändringen föranleder ny avgift ska den nya avgiften gälla från den dag som ändringen har godkänts. Retroaktiv ändring av avgiften medges inte. Anmälan om 14-dagars hämtning måste föregås av anmälan om hemkompost till tekniska kontoret.

3 7. MÄTNING FÖR GÅNGVÄGSTILLÄGG Gångavstånd räknas för avfallsbehållare för hushållsavfall och definieras som den kortaste uppmätta sträcka mellan insamlingsfordonets uppställningsplats och platsen för hämtning av behållare. Gångavståndet mäts av kommunen utsedd insamlingsentreprenör. Gångavståndet debiteras per påbörjad 10-tal meter, behållare och antal hämtningstillfällen. För gångvägar under 10 meter utgår inga särskilda tillägg. Maximal gångväg som tillåts mellan insamlingsfordonets uppställningsplats och avfallsbehållaren för hushållsavfall är 50 meter enkel väg. Gångvägen ska hållas i framkomligt skick. Hinder i hämtningsvägen räknas enligt följande: En låst grind eller dörr = 10 meter gångväg Soprumsdörrar, olåsta grindar och dörrar räknas ej som extra gångväg Abonnenter som valt kärl större än 240 liter erbjuds inte hämtningsservice med gångvägstillägg. Gångvägstillägg kan inte beställas på Tranholmen. 8. FASTSTÄLLANDE AV ANNAN AVGIFT I fall då gällande taxa saknar tillämplig bestämmelse om avgift för bortforsling och omhändertagande av avfall ska avgiften fastställas av tekniska nämnden enligt INDEXUPPRÄKNING Tekniska nämnden ger rätt att årligen besluta om indexuppräkning av avfallstaxan inom ramen för gällande insamlings- och behandlingsavtal. Till grund för reglering av avtalade hämtningsavgifter ligger Statistiska Centralbyråns Renhållningsindex R77: 3. Reglering sker till 100 % av gällande procenttal. Ändras mervärdeskatten får motsvarande reglering av avgiftsbeloppen göras därefter. Förändringar av avfallstaxan ska föregås av beslut från kommunfullmäktige. 10. AVGIFTER VID UNDANTAG FRÅN ENS GÄLLANDE BESTÄMMELSER Avfallsinnehavare som själv kan ta hand om sitt hushållsavfall kan efter ansökan om dispens befrias helt från skyldigheten att lämna avfall till av kommunen utsedd entreprenör för transport och omhändertagande, och befrias då från avgift för insamling och behandling. Dispens innebär dock inte alltid befrielse från debitering av grundavgift, beroende på vilka övriga tjänster som fortfarande nyttjas, exempelvis återvinningscentraler och miljöstationer. I dessa fall utgår en minimigrundavgift på 525 kr. Endast obebyggda fastigheter samt bebyggda fastigheter som inte nyttjas alls, under en sammanhängande tid av minst sex (6) månader, och där inget hushållsavfall därför uppkommer kan efter ansökan till tekniska kontoret befrias helt från avfallsavgift.

4 Vid användning av gemensam avfallsbehållare (se gällande föreskrifter för mer information) betalar varje hushåll/abonnent full grundavgift samt delad rörlig avgift. Vid uppsamling av hushållsavfall från enfamiljshus i gemensamma utrymmen utgår hämtningsavgift enligt taxa för flerbostadshus. 11. TAXANS KONSTRUKTION Avfallshanteringen är avgiftsfinansierad och ska: styra mot målen i kommunens gällande avfallsplan och avfallsföreskrifter finansiera de kostnader kommunen har för att utföra det kommunala renhållnigsansvaret och informationsansvaret vad gäller avfallshantering stimulera till en god arbetsmiljö ge abonnenten valfrihet avseende servicegrad Avfallstaxan består av tre delavgifter: grundavgift, rörlig avgift och tilläggsavgift/er. Grundavgift och rörlig avgift Grundavgiften och den rörliga avgiften ska täcka kostnader för hämtning, behandling, utvalda tilläggstjänster, planering, utveckling, information och administration samt kostnader för tjänster som abonnenterna kan utnyttja fritt utan särskild avgift, exempelvis återvinningscentraler och miljöstationer för farligt avfall. Grundavgiften tas ut som en avgift per abonnemangskategori: Enfamiljshus: Till enfamiljshus räknas samtliga villahushåll eller motsvarande med eget abonnemang och egen fakturering. Grundavgift baseras på behållare och hämtfrekvens. Flerfamiljshus och verksamheter: Grundavgift för verksamheter och flerfamiljshus baseras, om inget annat anses, på behållare och hämtfrekvens. För boende i flerbostadshus ingår vanligtvis kostnaden för hämtning av avfall i hyran/avgiften. Till verksamheter räknas alla abonnenter som inte är privathushåll, exempelvis skolor, förskolor, restauranger, sjukhus, fritidsanläggningar, affärer, båtklubbar, skolor och institutioner. Även hushåll i speciella boende som inte har full boendestandard, till exempel studentkorridorer, äldreboenden, koloniområden samt camping- och badplatser räknas till verksamheter. För kärl tas den rörliga avgiften baserat på kg lämnat avfall. Vid hämtning av avfall i säck ingår den rörliga avgiften i årsavgiften.

5 Tilläggsavgift-/er Tilläggsavgifter täcker kostnader för insamling och behandling av olika typer av valfria tjänster, exempelvis att ha gångavstånd eller för insamling av trädgårdsavfall och returpapper. 12. DEFINITIONER Termer och begrepp som används i följande har samma innebörd som i 15 kap. miljöbalken och avfallsförordningen, samt/eller i kommunens lokala avfallsföreskrifter. Med hushållsavfall avses avfall som kommer från hushåll och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. Med hantering av avfall avses en verksamhet eller en åtgärd som utgörs av insamling, transport, återvinning och bortskaffande av avfall. Med behållare avses säck, kärl av plast, latrinbehållare eller någon annan anordning för uppsamling av hushållsavfall. Med återvinningscentral menas obemannad anläggning med begränsat öppethållande för mottagning av sorterat avfall som enskilda hushåll får transportera bort (ex. grov- och trädgårdsavfall, farligt avfall, batterier, elektronik o dyl.) Med återvinningsstation och singelstation menas obemannade anläggningar/behållare för mottagning av returpapper och förpackningar som ingår i producentansvaret. Med miljöstationer menas en obemannad eller bemannad insamlingsplats för avlämning av farligt avfall och smått el-avfall. Med batteriholk menas behållare avsedd för insamling av småbatterier. Med El-box menas behållare avsedd för insamling av smått el-avfall. 13 AVGIFTER Den samlade årsavgiften består av en grundavgift och en rörlig avgift, samt eventuella tilläggsavgifter. Nedan angivna avgifter redovisas i öresavrundade svenska kronor (SEK) inkl. moms Grundavgifter Enfamiljshus Grundavgift tas ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Rörlig avgift tillkommer beroende på lämnad mängd avfall (kr/kg). 14 dagars hämtning kan beställas efter godkänd anmälan om hemkompost. Gäller endast hämtning i mindre kärl (0-240 liter). Anmälan sker till tekniska kontoret.

6 Grundavgift enfamiljshus per hushåll och år Behållare Volym 52 gg 26 gg Kärl kr 525 kr Kärl kr Rörlig avgift 2,70 kr/kg Tranholmen Hushåll på Tranholmen kan välja mellan två abonnemang enligt nedan. Tranholmen standard innebär hämtning från fastighet en gång per vecka (vecka 16-44). Övriga veckor sker hämtning från gemensamt hämtställe. Tranholmen kompost innebär hämtning från fastigheten var 14:e dag (vecka 16-44) vid godkänd kompostanmälan. Anmälan sker till tekniska kontoret. Övriga veckor sker hämtning från gemensamt hämtställe. Avgift tas ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Grundavgift Tranholmen per hushåll och år Behållare Volym 52 gg/år 26 gg/år Tranholmen stan kr dard Tranholmen kr kompost I avgiften ingår hämtning i 210 liters säck. Säcken ska, på hämtdagen, placeras inom 10 meter från tomtingång/ - infart. Enskild säck får inte väga mer än 15 kg vid hämttillfälle Flerfamiljshus och verksamheter Grundavgift tas ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Rörlig avgift tillkommer beroende på lämnad mängd avfall (kr/kg). För säck är den rörliga avgiften inkluderad i grundavgiften. Kärl Grundavgift flerfamiljshus och verksamheter per behållare och år Behållare Volym 52 gg/år 104 gg/år 156 gg/år 260 gg/år Kärl kr 1477 kr 2363 kr 4134 kr Kärl kr 2511 kr 4016 kr 7028 kr Kärl kr 5020 kr 8033 kr kr Rörlig avgift 2,70 kr/kg Säck Säckar för insamling av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall får enbart användas om det inte finns möjlighet att använda andra behållartyper. Det förekommer ett fåtal radhusfastigheter med säck. Dessa debiteras som motsvarande abonnemang för flerfamiljshus.

7 Grundavgift flerfamiljshus och verksamheter per behållare och år Behållare Volym 52 gg/år 104 gg/år 156 gg/år 260 gg/år Säck kr 7388 kr kr kr Komp säck* kr kr kr kr Säck kr kr kr kr Multi säck** kr 5500 kr 8500 kr * Inga nya abonnemang får tecknas. Befintliga abonnemang ska fasa ut så snart som möjligt, dock senast ** För kategorin multi säck gäller avgiften per säck, minst 5 st. säckar per hämtställe och gång, losstagna och knopade vid hämtning. Enskild säck, oberoende av volym, får inte väga mer än 15 kg per hämttillfälle. Sopsug Grundavgift tas ut som avgift per hushåll/lägenhet och år. Rörlig avgift tillkommer beroende på lämnad mängd avfall. Insamling av hushållsavfall från sopsug Grundavgift per lägenhet och år 300 kr Rörlig avgift 2,70 kr/kg Extra tömning, avgift per gång, rörlig 750 kr avgift tillkommer Nedgrävda behållare Grundavgift tas ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Rörlig avgift tillkommer beroende på lämnad mängd avfall (kr/kg). I avgiften ingår insatssäck. Placering och tömningsteknik av nedgrävda behållare ska godkännas av tekniska kontoret för att anpassas till upphandlade tömningsfordon. Tömning 26 gg/år kan beställas efter dispens från tekniska kontoret. Grundavgift flerfamiljshus och verksamheter per behållare och år Behållare Volym 26 gg/år 52 gg/år 104 gg/år Tvätt av behållare Nedgrävd 0-2 m³ 2340 kr 4680 kr 9360 kr 2419 kr Nedgrävd 2,1-4 m³ 4680 kr 9360 kr kr 2519 kr Nedgrävd 4,1-6 m³ 7020 kr kr kr 2719 kr Rörlig avgift 2,70 kr/kg Extra tömning 750 kr

8 13. 2 Tilläggstjänster Tilläggsavgifter tillkommer för respektive tjänst nedan. Tilläggstjänster kan inte beställas på Tranholmen Gångstillägg Avfallsbehållare för hushållsavfall ska vanligtvis placeras inom 10 meter från hämtningsfordonets uppställningsplats. Utöver detta tillkommer avgift för varje påbörjad 10 meter enligt nedan. Maximal gångväg som kan beställas, utöver 10 meter som ingår, är 40 meter. Se även Mätningsregler för gångvägstillägg. Gångvägstillägg Kärl för hushållsavfall Säck för hushållsavfall 2,60 kr 5,20 kr Gångvägstillägg kan inte beställas för tilläggstjänster som t.ex. gröna linjen, returpappersabonnemang eller trädgårdsabonnemang Matavfall - till förbränning Röda linjen Av arbetsmiljöskäl är det möjligt för verksamheter att beställa abonnemang med separat behållare för matavfall. Insamling sker i 60 liters säckar och avfallet transporteras och behandlas med övrigt säck- och kärlavfall. Avgift tas ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Insamling av matavfall i säck Behållare Volym 52 gg/år 104 gg/år 156 gg/år 260 gg/år Säck kr 9000 kr kr kr Enskild säck får inte väga mer än 15 kg vid tömningstillfälle Matavfall till biogas - Gröna Linjen Gröna Linjen är en tjänst för separat insamling av utsorterat matavfall från verksamheter. Matavfallet används som råvara till biogasproduktion. Insamling sker i 140 liters kärl eller från tank. Avgift tas ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Rörlig avgift tillkommer för utsortering i kärl. För tank är den rörliga avgiften inkluderat i hämtpriset. Kärl Insamling av matavfall från kärl Behållare Volym 52 gg/år 104 gg/år 156 gg/år Kärl kr 738 kr 1181 kr Rörlig avgift 1,50 kr/kg Insatssäck 240 liter (50 st) 250 kr En insatssäck ingår per tömt kärl. För fler insatssäckar utgår ett pris per 50 säckar. Insatssäckar ska placeras i behållare. Endast utsorterat matavfall som kan behandlas biologiskt får lämnas i gröna

9 linjen kärl. Felsorterat avfall hämtas som brännbar fraktion. Avgiften för felsorterat avfall utgår som budad extra hämtning av kärl för hushållsavfall. Rörlig avgift tillkommer för brännbart avfall vid felsortering. Tank Insamling av flytande matavfall i tank Behållare Volym 26 gg/år 52 gg/år 104 gg/år Extra tömning Tank < 1 m³ kr kr kr 1104 kr Tank 1,1-3 m³ kr kr kr 1729 kr Tank 3,1-5 m³ kr kr kr 2666 kr Fastighetsinnehavaren ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll och för dess tillgänglighet vid tömning. Lock, manlucka eller annan tömningsanordning ska kunna öppnas av personal och får inte vara övertäckt vid tömning. Maximal slanglängd är 10 meter Grovavfall Hushåll kan lämna grovavfall utan särskild kostnad på någon av SÖRABs återvinningscentraler. Med grovavfall avses skrymmande avfall från hushåll som inte ryms i eller av andra skäl vare sig kan eller bör läggas i ordinarie avfallsbehållare. Exempelvis, förbrukade husgeråd, möbler, cyklar och barnvagnar. Fastighetsnära hämtning kan beställas, mot särskild avgift, enligt nedan. Enfamiljshus budning Avgift utgår per hämtning och m³. Minsta volym som faktureras är 1 m³. Grovavfall enfamiljshus budning Hämtavgift, per gång Avgift per m³ 145 kr 135 kr Avfallet ska vara väl förpackat och hämtas vid tomtgräns i anslutning tomtingång/- infart. Vid beställning av budning uppger avfallslämnaren mängden avfall som ska hämtas och får samtidigt besked om vilken dag som hämtning sker. Flerfamiljshus abonnemang Fastighetsägare som abonnerar på hämtning av grovavfall har möjlighet att utan särskild avgift få hämtning av nätbur för insamling av el-avfall upp till tolv gånger per år (en gång i månaden). Tjänsten förutsätter att lämpligt utrymme och godkända transportvägar finns i fastigheten och att avfallet förvaras i för ändamålet lämplig avfallsbehållare. För grovavfallsabonnemang tas avgiften ut som en årlig avgift baserad på behållare och hämtfrekvens. Extra hämtning kan beställas. För avfall som p.g.a. storlek eller volym inte får plats i för ändamålet lämplig behållare utgår ett pris per m³ för tung hantering.

10 Grovavfall Miljö flerfamiljshus - abonnemang Behållare Volym 12 gg/år 26 gg/år 52 gg/år 104 gg/år Extra hämtning Kärl kr 2600 kr 5100 kr kr 275 kr Container 3 kbm 6000 kr kr kr kr 545 kr Container 6 kbm 9000 kr kr kr kr 950 kr Container 8 kbm kr kr kr kr 1220 kr Tung hantering grovavfall Tung hantering el-avfall 280 kr/m³ 280 kr/m³ Behållare får vid tömningstillfället inte vara överfull. Löst avfall utanför avfallsbehållare hämtas inte. Flerfamiljshus budning Flerfamiljshus som budar hämtning av grovavfall har möjlighet att utan särskild avgift få hämtning av nätbur för insamling av el-avfall upp till två gånger per år. Tjänsten förutsätter att lämpligt utrymme och godkända transportvägar finns i fastigheten och att avfallet förvaras i för ändamålet lämplig avfallsbehållare. För budning av grovavfall tas avgift per behållare och volym. Avgift för hyra tillkommer om fastighetsägare önskar hyra behållare. För avfall som p.g.a. storlek eller volym inte får plats i för ändamålet lämplig behållare utgår ett pris per m³ för tung hantering. Minsta volym som faktureras är 1 m³. Grovavfall Miljö flerfamiljshus - budning Behållare Volym Hyra per år Avgift per tömning Kärl kr 275 kr Container 3 kbm 3328 kr 545 kr Container 6 kbm 3594 kr 950 kr Container 8 kbm 3861 kr 1220 kr Tung hantering grovavfall Tung hantering el-avfall 280 kr/m³ 280 kr/m³ Behållare får vid tömningstillfället inte vara överfull. Löst avfall utanför avfallsbehållare hämtas inte Trädgårdsavfall Abonnemang Enfamiljshus har möjlighet att få säsongshämtning av trädgårdsavfall. Avgiften tas ut som en årlig avgift baserad på hämtfrekvens. Extra hämtning kan beställas och debiteras som avgift för budning av trädgårdsavfall.

11 Trädgårdsavfall enfamiljshus - abonnemang Behållare Volym 17 gg/år 8 gg/år Kärl kr 481 kr Avfallsbehållaren ska vara utställd vid tomtgräns senast klockan på hämtdagen. Gångvägstillägg kan inte beställas för hämtning av trädgårdskärl. Budning Enfamiljshus har också möjlighet att buda hämtning av trädgårdsavfall. Avgift utgår per hämtning och m³. Minsta volym som faktureras är 1 m³. Trädgårdsavfall enfamiljshus - budning Hämtavgift, per hämtning 145 kr Avgift per m³ 135 kr Vid budning ska trädgårdsavfallet packas i papperssäckar utan inbyggt plats. Alternativt ska avfallet vara buntat och ombundet så att hantering av en person är möjlig. Vid beställning uppger avfallslämnaren mängden avfall som ska hämtas och får samtidigt besked om vilken dag som hämtning sker Insamling av förpackningar och returpapper Förpacknings- och tidningsinsamlingen ansvarar för att samla in förpackningar av plast, papper, metall, glas och returpapper. Insamlingen sker på återvinningsstationer och singelstationer runt om i kommunen. Enfamiljshus har möjlighet att abonnera på hämtning av returpapper. Avgiften tas ut som årsavgift. Extra hämtning kan beställas mot särskild avgift. Returpapper enfamiljshus - abonnemang Behållare Volym 12 gg/år Kärl kr Utställning av kärl 535 kr (140 liter) Extra hämtning, avgift per hämtning 150 kr Avfallsbehållaren ska vara utställd vid tomtgränsen senast kl på hämtdagen. Gångvägstillägg kan inte beställas för hämtning av returpapperskärl. Extra hämtning utförs normalt inom tre arbetsdagar El-avfall Alla hushåll kan kostnadsfritt lämna el-avfall till någon av Sörabs återvinningscentraler. Smått el-avfall kan lämnas till någon av kommunens miljöstationer. Med el-avfall avses exempelvis lysrör, handverktyg, datorer, spisar, kylskåp m.m. Med smått el-avfall avses t.ex. glödlampor, klockor och mobiltelefoner.

12 Enfamiljshus Enfamiljshus kan buda hämtning av el-avfall. Avgift utgår per hämtning och m³. Minsta volym som faktureras är 1 m³. El-avfall enfamiljshus - budning Hämtavgift, per hämtning Pris per m³ 145 kr 135 kr Hämtning sker i anslutning till tomtingång/-infart. Avfallet som hämtas ska vara väl förpackat. Vid beställning uppger avfallslämnaren mängden avfall som ska hämtas och får samtidigt besked om vilken dag som hämtning sker. El-box Enfamiljshus kan även buda hämtning av el-box. I el-boxen lämnas smått elavfall som t.ex. glödlampor, batterier, hårtork och mobiltelefoner. Minst tre avfallsprodukter ska ha samlats i el-boxen för att hämtning ska ske. En hämtning utförs utan extra kostnad en gång per år. Därefter utgår en avgift per hämtning. El-box enfamiljshus - budning Hämtning av el-box, 1 gg/år Hämtning av el-box, utöver 1 gg/år 0 kr 100 kr Endast smått el-avfall som får plats i boxen kan lämnas. Locket ska kunna stängas. Vid beställning av budning uppger avfallslämnaren var boxen är placerad inom fastigheten och får samtidigt besked om vilken dag som hämtning sker. Flerfamiljshus Flerfamiljshus kan buda eller abonnera hämtning av el-avfall som förvaras i nätbur som är avsedd för insamling av el-avfall. Tjänsten förutsätter att lämpligt utrymme och godkända transportvägar finns i fastigheten. Nätburens mått är ca: längd 80 cm, bredd 80 cm, höjd 120 cm. Budning Avgift utgår per hämtning och bur. Avgift för hyra tillkommer om fastighetsägare önskar hyra behållare. För avfall som p.g.a. storlek eller volym inte får plats i behållare utgår ett pris per m³ för tung hantering. Minsta enhet som faktureras är 1 m³. El-avfall flerfamiljshus - budning Hämtavgift, per bur Hyra av bur Tung hantering 280 kr 250 kr/år 280 kr/m³ Behållare får vid tömningstillfället inte vara överfull. Löst avfall utanför avfallsbehållare hämtas inte.

13 Abonnemang Avgiften tas ut som en årlig avgift baserad på hämtfrekvens. Extra tömning kan beställas. För avfall som p.g.a. storlek eller volym inte får plats i behållare utgår ett pris per m³ för tung hantering. Minsta enhet som faktureras är 1 m³. El-avfall flerfamiljshus abonnemang Behållare 12 gg/år 26 gg/år 52 gg/år Extra tömning Bur Tung hantering 280 kr/m³ Behållare får vid tömningstillfälle inte vara överfull. Löst avfall utanför avfallsbehållare hämtas inte Farligt avfall Insamling av farligt avfall ingår i grundavgiften. Farligt avfall lämnas till kommunens miljöstationer eller på någon av Sörabs återvinningscentraler Batterier Insamling av småbatterier sker via batteriholkar eller liknande insamlingskärl runt om i kommunen. Batterier kan lämnas utan särskild kostnad i batteriholkar, till kommunens miljöstationer eller på någon av Sörabs återvinningscentraler Latrin Hämtning av latrin sker efter budning och till särskild avgift. Hämtning av extra kärl avser hämtning av extra latrinbehållare vid samma tillfälle och från samma fastighet. Latrin Hämtavgift, 1a kärl 500 kr Extra kärl 250 kr Behållare ska på hämtningsdagen placeras vid fastighetsgräns så nära insamlingsfordonets uppställningsplats som möjligt, i annat fall kan hämtning utebli. Från Tranholmen sker hämtning från fastighetsgräns under perioden v. 16- v. 44. Övrig tid sker hämtning från gemensamt hämtställe. All hämtning sker efter beställning, senast 1 vecka efter att beställningen är gjord. När hämtning sker från gemensamt hämtställe ska avfallslämnaren ställa ut latrinkärl samma dag som hämtning sker enligt överenskommelse med entreprenör Slam Tömning av två- och trekammarbrunnar, slamavskiljare, enskilda reningsverk samt slutna tankar från hushåll sker efter budning. Hämtning av avfall från slutna tankar ska ske så ofta att det inte uppstår risk för människors hälsa eller

14 Extra hämtning av hushållsavfall Hämtning av säck vid ordinarie hämt- miljön, dock minst en gång per år. Fastighetsinnehavaren ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll och för dess tillgänglighet vid tömning. Lock, manlucka eller annan tömningsanordning ska kunna öppnas av personal och får inte vara övertäckt vid tömning. Avgiften är baserad på anläggningsvolym och på de slanglängder som behövs i samarbete med tömningen. Med slanglängd menas avståndet från bilens ordinarie uppsamlingsplats till tankens eller brunnens botten. Maximal slanglängd är 10 meter. För tank som överstiger 6 m³ tillkommer en avgift per påbörjad m³. Avgifter för extra tjänster tillkommer utöver ordinarie avgifter för tömning av slam. Avgift för bomkörning utgår om anläggningen inte är tillgänglig vid överenskommen tömningstid. Slamtömning ordinarie avgifter - budning Behållare Volym Avgift per tömning Tank 0-3 m³ 1013 kr Tank 0-6 m³ 1756 kr Tank > 6,1 m³ 310 kr per börjad m³ Bomkörning 4000 kr per tillfälle Slamtömning extra tjänster Pris för akut tömning Pris för sughöjd över 6 meter 2000 kr per tillfälle 438 kr per tömning Tömning sker senast en vecka efter budning Akut tömning sker inom 24 timmar Byte av kärl Byte av kärl sker inom fem arbetsdagar från det att entreprenören mottagit beställning. Byte av kärl Pris per behållare 233 kr Rengörning av kärl Fastighetsägaren ansvarar för rengöring av kärlet men kan få denna tjänst utförd efter beställning och mot särskild avgift, enligt nedan. Rengöring av kärl Pris per behållare 280 kr Extra hämtning av hushållsavfall Extra hämtning kan beställas, mot särskild avgift. Det finns tre typer av extra hämtningar. 54 kr

15 ning Budad extra hämtning av kärl, rörlig avgift tillkommer Budad extra hämtning av säck 150 kr 204 kr Hämtning av säck vid ordinarie hämtning av hushållsavfall avser utställda säckar med hushållsavfall. Avgift tillkommer enligt säckavgift för varje utställd säck. Extra hämtning av ordinarie avfallsbehållare sker efter budning. En rörlig avgift tillkommer för kärl. Hämtning sker senast en arbetsdag efter beställning. Budad extra hämtning av säck sker senast en arbetsdag efter beställning. Enskild säck, oberoende av volym, får inte väga mer än 15 kg vid hämttillfälle Fastställande av annan avgift Andra avfallslösningar än vad kommunen idag tillhandahåller kan medges efter godkännande av tekniska nämnden och enligt bestämmelserna i kommunens föreskrifter om avfallshantering. För dessa tjänster krävs tillstånd från tekniska nämnden och inte entreprenörens kundtjänst. För tillkommande abonnemang för speciallösningar för säck- och kärlavfall som inte motsvaras av någon av de kategorier som finns i taxan så utgår avgift per hushåll eller för verksamheter hushållsekvivalent utifrån uppskattad årsmängd samt gängse viktavgift. Med särskilda lösningar menas här behållartyper som ej återfinns i taxan. Endast lösningar som medger viktavgift accepteras. Abonnemang som inte klart kan motiveras som förbättring ur miljösynpunkt eller som innebär en merkostnad jämfört med avgiften accepteras ej: i dessa fall hänvisas abonnenten till befintlig kärlhämtning. För särskilda hämttjänster av engångskaraktär och som inte ryms inom angivna tjänster för budning kan tekniska nämnden sätta en avgift utifrån kostnader. Följande kostnadsposter ingår i avgiften: Fastställande av annan avgift Administrativ merkostnad, per gång Kostnad för budning, per gång Transportkostnad Behandlingskostnad 250 kr 150 kr Beroende på avfallets karaktär och volym. Dock baserat på minst 1 m³. Hänsyn tas även till avstånd mellan kommungräns och behandlingsanläggning. Baserat på verklig behandlingskostnad. Avgiften sätts utifrån likställighetsprincipen. Fastighetens läge inom kommunen påverkar därför inte avgiftens storlek.

Taxedokument Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun

Taxedokument Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Bilaga 1 TN 2013/0662 Taxedokument Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Förslag 2014-09-03 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1.1. ALLMÄNT... 4 1.2.

Läs mer

Avfallstaxa 2014. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 att gälla från 2014-01-01.

Avfallstaxa 2014. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 att gälla från 2014-01-01. Avfallstaxa 2014 Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 att gälla från 2014-01-01. med justerad avgift enligt SBN 2014-03-18 Innehåll 1 Allmänna

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1 (7) Bilaga 2 Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1. Taxa för hushållsavfall utom slam och latrin 2. Allmänt Avgifter i taxan är angivna inklusive moms. Dessa föreskrifter

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2014-11-24 att gälla från 2015-04-01.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2014-11-24 att gälla från 2015-04-01. Avfallstaxa 2015 Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2014-11-24 att gälla från 2015-04-01. med kompletterad avgift enligt SBN 2015-03-24 Innehåll

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN Bilaga 2 Kommunfullmäktige 2018-12-05 35 STORFORS KOMMUN TAXA Sida 0 (10) Datum Diarienummer 2018-12-05 KS 2018-0013 Fastställt av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Enhetschef teknisk drift Avfallstaxa

Läs mer

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med 2016-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-11, KF 87 Indexreglerad from 2016-01-01, beslut 2015-12-14, Dnr 2015/00284 AVFALLSTAXA 2 Innehåll AVFALLSTAXA...

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS.

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS. Avfallstaxa 2019 för Karlskoga kommun Gäller från och med 2019-01-01 Fastställd av: KF 153 2018-11-13 Diarienummer: KS. 2017-00402 Framtagen av: SBN 114 2018-10-09 Diarienummer: SBN. 2018.18 Karlskoga

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2015-01-01

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2015-01-01 A V FALLSTAXA VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 142 Avfallstaxa för Vallentuna kommun Avfallstaxan träder i kraft 2015-01-01 då tidigare avfallstaxa,

Läs mer

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige Avfallstaxa from 2017-05-01 Antagna av Kommunfullmäktige 2017-04-03 47 AVFALLSTAXA 2 Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Principer... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Ansvar... 3 1.4 Avgiftsskyldighet... 4 1.5 Betalning

Läs mer

Taxedokument - avfallstaxa för Danderyds kommun

Taxedokument - avfallstaxa för Danderyds kommun Avfallstaxa för Danderyds kommun TN 2013/0662 Taxedokument - avfallstaxa för Danderyds kommun Reviderad och giltig från och med 2018-01-01 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...3 1.1. ALLMÄNT... 3 1.2. ANSVAR FÖR

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 Gäller från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 Antagen av: KF 223 2015-10-26 KS 181 2015-08-31 SBU 57 2015-06-09 1. INLEDNING...

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall.

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Styrdokument 2015-09-21 Dnr KS/2015:388 Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Nämndens namn den dag månad

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2017

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RENHÅLLNINGSTAXA 2017 Söderköpings kommun Kommunfullmäktige Antagen 2016-12-07 151 Taxor och avgifter inom Renhållningsenheten Allmänt För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun A Grunden för renhållningstaxa Avfallshanteringen i kommunen regleras i miljöbalken SFS 1998:808, avfallsförordningen SFS 2001:1063

Läs mer

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med Avfallstaxa För Vänersborgs kommun Från och med 2018-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2017-06-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15 Avfallstaxa 2018 Typ av dokument Taxor och avgifter Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2015-10-26 Diarienummer 0361/15 Dokumentägare Enhetschef Avfall Giltighetstid 2016-01-01 tills vidare Framtagen

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-11 D. nr 0072/15 1 R e n h å l l n i n g s t a x a f ö r Ö c k e r ö k o m m u n 2016 Avgifter och giltighetsområde Enligt 27 kap

Läs mer

Avfallstaxa. för avfallshantering i Nordanstigs kommun. Foto: Ulf Borin. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från

Avfallstaxa. för avfallshantering i Nordanstigs kommun. Foto: Ulf Borin. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från Avfallstaxa för avfallshantering i Nordanstigs kommun Foto: Ulf Borin Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06 Gäller från 2017-04-01 Avfallstaxa Dessa föreskrifter om avgifter har kommunfullmäktige beslutat

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro den 22 december 2014 134, dnr: KS 2014/617 2 AVFALLSTAXA 2015 För Vansbro kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från Avfallstaxa Vänersborgs kommun Gäller från 2019-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2018-11-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen inom

Läs mer

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014 02 24, 10 Gäller fr om 2014 04 01 1 (8) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Renhållningstaxa. För Filipstads kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29 110 Gäller från och med 2014-01-01

Renhållningstaxa. För Filipstads kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29 110 Gäller från och med 2014-01-01 1 Renhållningstaxa För Filipstads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29 110 Gäller från och med 2014-01-01 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1.1 Principer 3 1.2 Avfall som omfattas

Läs mer

Avfallstaxa Nora kommun 2016

Avfallstaxa Nora kommun 2016 Avfallstaxa Nora kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning vecka

Läs mer

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument Författningssamling - Policydokument Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2013-01-01 Antagen: KF 164, 2012-12-03 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Taxa för hushållsavfall

Taxa för hushållsavfall Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser.3 Småhus.5 Fritidshus.5 Gemensamhetsanläggning 5 Flerbostadshus och verksamheter.6

Läs mer

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder.

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder. Sida 1 (9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Taxan gäller från och med 2013-01-01. För de åtgärder som utföres genom kommunens försorg enligt miljöbalken samt renhållningsordning antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83 Gäller from 2017-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2016-11-14, 83 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. 2012-01-01

Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. 2012-01-01 Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun gäller fr. o. m. 2012-01-01 Avfallstaxa för Falu kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2012-01-01 Lagstadgad mervärdeskatt ingår. Justerad av Falu

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN Datum: 2017-07-11 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN Nuvarande renhållningstaxan antogs av kommunfullmäktige 2011-11-14 126 och trädde i kraft 2012-01-01.Taxor för latrinhämtning justerades enligt beslut

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun Gäller från och med 1 januari 2015 www.miva.se 1 Kärl för hushållsavfall... 3 2 Avgifter... 4 3 Avgifter vid eget kärl... 5 4 Avgifter vid gemensamt kärl...

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Renhållningstaxa 2019

Renhållningstaxa 2019 Renhållningstaxa 2019 1(7) Taxor och avgifter inom Renhållningsenheten Allmänt För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2011:927) samt Söderköpings kommuns

Läs mer

Kommunal författningssamling. Avfallstaxan. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Avfallstaxan. Motala kommun Kommunal författningssamling Avfallstaxan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 13/KS 0161 Datum: 2013-11-25 Paragraf: 98 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 14/KS

Läs mer

Avfallstaxa 2014. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2014. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2014 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2014-01-01 Avfallstaxa 2014 Lagstadgad mervärdeskatt

Läs mer

Renhållnings- ordning

Renhållnings- ordning Alvesta kommuns Renhållnings- ordning Antagen av Kommunfullmäktige 2007-09-25, 74 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering för Alvesta kommun...3 Inledande bestämmelser...3 Ansvar för avfallshanteringen...3

Läs mer

Renhållningstaxa 2013

Renhållningstaxa 2013 Renhållningstaxa 2013 Antagen av kommunfullmäktige 7 februari 2013, 32. Renhållningstaxa 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås Renhållningstaxa beslutades av kommunfullmäktige27 februari 2013, 32 och gäller

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 7.5 Sid 1 (18) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2015/283 2016/310 2016-01-01 2017-01-01 Kf 2015-11-23 134 Kf 2016-12-19 170 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'...

. ~ i.'\ ~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'... ." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNK Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2016..!:'... nnehål lsförtecknin g Allmänt,,'..,... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift......

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 224. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-05 Bilaga 1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2019 Antagen av Kommunfullmäktige den 2018-11-26, 159, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN 2009 Antagen av kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, 2008-12-11, 149.

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN 2009 Antagen av kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, 2008-12-11, 149. Dnr: KA08/824 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN 2009 Antagen av kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, 2008-12-11, 149. 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Avgiftsskyldighet Enligt 27 kap. 4-6 miljöbalken får

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-15 Bilaga 3:1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2018 Antagen av Kommunfullmäktige den 2017-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de

Läs mer

Taxa för hushållsavfall.

Taxa för hushållsavfall. Taxa för hushållsavfall. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-12-17 Örebro kommun Tekniska förvaltningen 019-2110 00 orebro.se 2 TAXA FÖR HUSHÅLLSAVFALL I ÖREBRO KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Gagnef den 8 december 2014 224 dnr 2014:934/04 2 AVFALLSTAXA 2015 I GAGNEFS KOMMUN För Gagnefs kommuns avfallshantering att gälla fr om

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-4 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN Datum: 2018-01-08 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN Nuvarande renhållningstaxa antogs av kommunfullmäktige 2011-11-14 126 och trädde i kraft 2012-01-01. Taxor för latrinhämtning justerades enligt beslut

Läs mer

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18, 123 Senast reviderad 2014-12-17, 151 Gäller fr om 2015-01-01 1 (7) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127 Gäller from 2018-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2017-12-11, 127 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Rättviks kommun den 4 december 2014, 86, dnr 2014/486 36 2 AVFALLSTAXA 2015 För Rättviks kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med AVFALLSTAXA VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2019-07-01 Antagen av kommunfullmäktige 2019-06-17, 87 Avfallstaxa för Vallentuna kommun Avfallstaxan ersätter tidigare avfallstaxa, fastställd av kommunfullmäktige

Läs mer

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med 2016-01-01. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med 2016-01-01. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197 Avfallstaxa för Sigtuna kommun Gäller från och med 2016-01-01 Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 1 1.1 Principer... 1 1.2 sskyldighet...

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, 76. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Renhållningstaxa för Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-22, 90 att gälla från och med 2008-11-01. Reviderad av fullmäktige 2013-10-16, 126, Dnr 2013/0506 KS.116 Innehållsförteckning

Läs mer

Avfallstaxa. för avfallshantering. Foto: Ulf Borin. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från

Avfallstaxa. för avfallshantering. Foto: Ulf Borin. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från Avfallstaxa för avfallshantering Foto: Ulf Borin Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06 Gäller från 2018-01-01 Avfallstaxa Dessa föreskrifter om avgifter har kommunfullmäktige beslutat den 6 november

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-3 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa för Håbo kommun Förslag till avfallstaxa 2008-04-09 Reviderad 2008-04-24 Antagen i KF 74 2008-06-16 Justerad med index och gäller fr om

Avfallstaxa för Håbo kommun Förslag till avfallstaxa 2008-04-09 Reviderad 2008-04-24 Antagen i KF 74 2008-06-16 Justerad med index och gäller fr om Avfallstaxa för Håbo kommun Förslag till avfallstaxa 2008-04-09 Reviderad 2008-04-24 Antagen i KF 74 2008-06-16 Justerad med index och gäller fr om 2009-01-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Renhållningstaxa för Aneby kommun

Renhållningstaxa för Aneby kommun Renhållningstaxa för Aneby kommun 2013 1(9) 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 För att täcka kostnader avseende insamling, transport och behandling av hushållsavfall samt kostnader för drift av återvinningscentral

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Renhållningstaxa Hammarö kommun

Renhållningstaxa Hammarö kommun 1(5) Renhållningstaxa Hammarö kommun Antagen av kommunfullmäktige den 18 april 2011, KF 29 Reviderad av kommunfullmäktige den 8 december 2014, KF 93 Taxan gäller från och med den 9 december 2014 Kontaktinformation:

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör

Läs mer

Beslutshistorik Antagen av kommunfullmäktige 2009-05-18, 72

Beslutshistorik Antagen av kommunfullmäktige 2009-05-18, 72 Styrdokument Renhållningstaxa för hushållsavfall Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.03) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 244 Giltighetstid från och med 2016-01-01 och tillsvidare

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-2 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RENHÅLLNINGSAVGIFT MED RENHÅLLNINGSTAXA FÖR UPPVIDINGE KOMMUN 1(9)

FÖRESKRIFT OM RENHÅLLNINGSAVGIFT MED RENHÅLLNINGSTAXA FÖR UPPVIDINGE KOMMUN 1(9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR UPPVIDINGE KOMMUN 1(9) Gäller från och med 2014-01-01. Antagen av kommunfullmäktige i Uppvidinge 2013-11-26, 93. Lagstadgad moms ingår i avgifterna. 1. HUSHÅLLSAVFALL 1 Samtliga hushåll

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Renhållningstaxa för hushållsavfall

Renhållningstaxa för hushållsavfall Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Renhållningstaxa för hushållsavfall Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.03) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 17 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling för Motala kommun Avfallstaxa 2009 för Motala och Vadstena kommuner Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25, 90. Reviderade av kommunfullmäktige 2009-04-27, 52. Gäller fr o

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SALA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken f uttagas

Läs mer

Kommunal författningssamling. Avfallstaxa Motala kommun

Kommunal författningssamling. Avfallstaxa Motala kommun Kommunal författningssamling Avfallstaxa 2017 Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 16/RN 0067 Datum: 2013-11-25 Paragraf: Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 14/KS

Läs mer

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 27 februari, 2017. Indexreglerad taxa som gäller från 1 januari, 2019. Innehåll Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Innehåll

Läs mer

Avfallstaxa i Borgholms kommun

Avfallstaxa i Borgholms kommun Avfallstaxa i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24. Taxan träder i kraft 2015-01-01. Alla priser inkluderar mervärdesskatt. Betalningsansvar för renhållningstjänst åvilar fastighetsägare,

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2015 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2015-01-01 1.

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2017 Antagen av kommunfullmäktige den 2016-11-07, 130, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. 1 januari

Läs mer

Information om HUSHÅLLSAVFALL hämtning och omhändertagande

Information om HUSHÅLLSAVFALL hämtning och omhändertagande Vatten- och avfallsenheten Information om avfallstaxa 1(5) En- och tvåbostadshus Gällande taxa finns på www.gotland.se/48863 Datum september 2018 Information om HUSHÅLLSAVFALL hämtning och omhändertagande

Läs mer

AVFALLSTAXA FÖR MJÖLBY KOMMUN. Gällande från och med 2015-01-01

AVFALLSTAXA FÖR MJÖLBY KOMMUN. Gällande från och med 2015-01-01 AVFALLSTAXA FÖR MJÖLBY KOMMUN Gällande från och med 2015-01-01 80 Avfallstaxa för Mjölby kommun Fastställs av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 133, Dnr KS/2014:449. Allmänt n gäller tillsvidare

Läs mer

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 och i Falkenberg 2014-12-16, att gälla från och med 2015-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN STYRDOKUMENT Sida 1(10) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Gäller från och med 2017-01-01 Typ av dokument Taxa Beslutad Kommunfullmäktige, datum, Giltig t o m Tillsvidare Dokumentansvarig Åsa Eriksson

Läs mer