SÖRLIDENS BOSTADSOMRÅDE ETT MODERNT KULTURARV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÖRLIDENS BOSTADSOMRÅDE ETT MODERNT KULTURARV"

Transkript

1 SÖRLIDENS BOSTADSOMRÅDE ETT MODERNT KULTURARV Ett 28:26 projekt inom Länsstyrelsen Västernorrlands informationskampanj Efterkrigstidens miljöer och minnen Foto: Göran Omnell. Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2006: 7 Bodil Mascher. Intervjuer. Sven Nordström, Örnsköldsviks museum & konsthall.

2 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BEBYGGELSEHISTORISK BAKGRUND 3 Allmänt Miljonprogrammet. AB ÖviksHem 4 SÖRLIDEN BEBYGGELSEMILJÖN 4 Skivhusen 5 Konstnärliga utsmyckningar 8 Gemensamma utrymmen 9 Garagen 10 Utemiljön 10 Förändringar 11 PROJEKTETS GENOMFÖRANDE OCH RESULTAT 11 Press/ media 13 Resultat 14 KÄLLOR 15 BILAGA. Sven Nordström, Örnsköldsviks museum: Etnologiska studier.

3 3 INLEDNING Länsmuseet Västernorrland har från maj drivit ett samverkansprojekt med Sörliden - Lingbo hyresgästförening i Örnsköldsvik och Örnsköldsviks museum om våra moderna bostadsmiljöer ur kulturmiljöaspekt. Projektet, som kallas Sörlidens bostadsområde ett modernt kulturarv är ett led i Länsstyrelsens informationskampanj Efterkrigstidens miljöer och minnen och delfinansieras genom denna kampanj. Syftet med projektet har varit, att tillsammans med den lokala hyresgästföreningen undersöka Sörlidens unga historia och kulturarv. Projektet har finansierats med medel ur anslaget 28:26, bidrag till kulturmiljövård, genom Länsstyrelsens beslut dnr Projektet Sörlidens bostadsområde ett modernt kulturarv kan ses som en förlängning av Länsmuseets projekt Moderna bostadsområden i länet år I fjolårets projekt ingick Valhallaområdet i Örnsköldsvik, som byggdes under miljonprogrammets tidiga skede. Sörlidens bostadsområde byggdes under miljonprogrammets senaste del ( ). Båda bostadsområden ägs av det allmännyttiga bostadsbolaget AB ÖviksHem AB. Länsmuseet Västernorrland har varit projektledare och har anordnat träffar med hyresgästerna med inriktning på undersökning av Sörlidens moderna bebyggelsehistoria. Från Örnsköldsviks museum & konsthall har antikvarien Sven Nordström genomfört etnologiska studier / intervjuer och fotografen Göran Omnell har bidragit med bildmaterial. Arbetet skulle även resultera i en folder och en utställning på vid Örnsköldsviks museum & konsthall i november 2006 med underlag från fakta / intervjumaterial som tagits fram samverkan med Sörliden - Lingbo hyresgästförenings medlemmar. Målsättningen har varit att främja delaktigheten och tillgängligheten till vårt kulturarv, vilket är ett av de övergripande målen för länets kulturmiljöarbete enligt Länsprogrammet för kulturmiljövården - Utsikt mot Framtiden Nya Perspektiv. Ärendets dnr / 245. BEBYGGELSEHISTORISK BAKGRUND Allmänt Efterkrigstidens statliga bostadspolitik låg i linje med den svenska modellen av offentligt åtagande. Den goda bostaden skulle omfatta alla, liksom barnbidrag och folkpension. Redan under tidigt tal hade det funnits ett bostadskooperativt bostadsbyggande men den svenska bostadsstandarden var ännu på talet en av de lägsta i Europa. Kommunerna fick under efterkrigstiden en viktig roll i bostadsbyggandet med sina kommunala bostadsprogram. Allmännyttiga bostadsföretag utan vinstsyfte, där kommunen hade en dominerande plats i bostadsföretaget, kunde få så gott som hundraprocentiga lån till byggkostnaderna. Miljonprogrammet. Trots folkhemmets stora bostadsbyggande räckte insatserna ändå inte till.1965 startade miljonprogrammet. Statens mål var att skapa lägenheter per år under tio års tid.

4 4 Resultatet kom att bli att standarden på bostäder i Sverige under ett par decennier var en av de högsta i världen. Det var också en tid när byggbranschen förändrades. Hantverket ersattes av ett produktionsanpassat byggande. En industriell och storskalig byggproduktion med förtillverkade element växte fram och lyftkranarnas räckvidd fick bestämma avstånden mellan husen. Miljonprogrammets bostäder har ofta föraktfullt kallats betongghetton och negativa omdömen som storskalighet, monotoni och långa avstånd till arbetsplatser / centrum har märkts i press och media. Inte sällan har kritiken kommit från människor utifrån, som inte själva har bott i dessa områden. Denna utveckling skedde aldrig i Örnsköldsvik. Sörliden och även Valhallaområdet är två flerbostadsområden, som ÖviksHem uppförde under miljonprogrammets epok. Båda områden har enbart hyresrätter. Valhalla som byggdes, blev ett typisk 1960-talsområde med trafikseparering och bilfria gårdar. Sörlidenområdets skivhus byggdes under miljonprogrammets senare del i bergsterräng, synliga på långt håll när man närmar sig staden med bil söderifrån. AB ÖviksHem AB ÖviksHem har sitt ursprung i de kommunala bostadsstiftelserna. Det hade varit svårt i små kommuner att genomföra planerna på ett ökat bostadsbyggande genom kommunala bostadsstiftelser. Därför genomfördes, efter beslut i 1946 års riksdag, en kommunreform som innebar sammanläggning av kommuner till större enheter. De första kommunala stiftelserna i Örnsköldsvik tillkom bildades storkommunen Örnsköldsvik av de sammanlagda små kommunerna. Samtidigt slogs kommunens nio bostadsstiftelser samman till en Stiftelsen Hyresbostäder, ombildad 1972 till AB Hyresbostäder, som 1988 bytte namn till AB ÖviksHem, som idag äger Valhalla. SÖRLIDEN - BEBYGGELSEMILJÖN Detta projekt begränsar sig till de stora skivhusen, utmed Sörbyvägen 5 19, byggda , under miljonprogrammets senaste del. Skivhusen på Sörliden är symbol för en tid när bostadsförsörjningen var en viktig samhällsfråga. Industrin gick fortfarande framåt och man hade framtidstro. Det gällde att snabbt få fram bostäder. Planer för skola och handel lades ut samtidigt med bostäderna och man byggde Sörlidensskolan (särskola mellanstadium), Hemköp och kyrka. Tanken, att planera för närhet till affärer och offentlig service nära bostaden, var en medveten planeringsstrategi som gjordes redan i talets bostadsområden. Idag har en livsmedelshallen lagt ner och lokalerna rymmer i stället en bilaffär! Husen ritades omkring 1970 av arkitekten Gunnar Johannesen, Arking AB, som kom till Sverige från Danmark under efterkrigstiden. De fyra 8-åttavånings- och fyra 4-våningshusen ligger i en sluttning, fint anpassade till den skogiga bergsterrängen. De högre husen är synliga högt över staden, när man närmar sig Örnsköldsvik söderifrån.

5 5 Situationsplan. Skivhusen och de långsmala garagen ligger i rader vid Sörbyvägen. Foto: Göran Omnell. Skivhusen Bebyggelsemönstret bygger på en slags upprepningens estetik med vartannat högt, varannat lågt hus i parallella rader med likadana huskroppar och platt tak. Gångvägar leder mellan husraderna och de långsmala grönytor som bildas.

6 6 Foto: Bodil Mascher. Arkitekturen kännetecknas av stora enkla rena linjer. Husen har loftgångar, vilket är typiskt för talets flerfamiljshus. Den enda trappuppgången i huset gör att det är lugnt och tyst i lägenheterna. På nära håll upptäcker man även personliga detaljer i fasaden, exempelvis färgade plattor i moderna material uppblandat med teakträ. Balkongerna mot söder har delvis genombrutna balkongfronter som ger möjlighet till uppsikt över gården och barnens lekplatser. 322 lägenheter byggdes i detta område med en imponerande utsikt från de översta våningarna. Husen ligger vända med entréerna mot solsidan med parkeringar vid vägen nedanför. Entrévåningarna innehåller tvättstugor, förråd mm. Vid Sörliden planerades och byggdes skola och livsmedelsbutik. Det finns tre typer av lägenheter; 2 rum och kokvrå på 51 kvm, 2 rum och kök på 62 kvm, 3 rum och kök på 79 kvm. Samtliga lägenheter är genomgående och ljusa. Rekordårens ofta kritiserade bostadsområden har i själva verket många kvaliteter och lägenheterna var generellt sett mycket välplanerade. På Sörliden visar det sig, att de boende ofta har positiva omdömen om sin boendemiljö. Dessa skillnader i de boendes egen upplevelse av sin miljö och allmänna omdömen i press och i böcker är kännetecknande just för och 70- talets bostadsområden.

7 7 Byggnadsmaterial Husen har en bärande stomme av bokhyllsmodell, där stommen är platsgjuten i plåtformar med lägenhetsavskiljande bärande betongväggar. Ytterväggarna är utfackningsväggar av träregel med gipsplattor som utfyllnad. 8-våningshusens fasadbeklädnad består av brunfärgade eternitplattor medan 4-våningshusen är klädda med guldockrafärgade eternitplattor. Vissa ytor (entréer, trapphus) markeras särskilt med blå plattor eller tidstypiska betongelement med frilagd ballast. Foto: Bodil Mascher. Balkongfronterna av vit fabrikslackad aluminiumplåt är ursprungliga. Ytstrukturen på husens socklar markeras med grova ströpplade ytor omväxlande med slipade betongytor. Baksidornas entréer mot norr har kvar sina originaldörrar.

8 8 De platta papptäckta taken har en underliggande uppstolpad träkonstruktion, där pappbeklädnaden är utbytt under senare tid. Invändigt i trapphusens tak klädda med isolerplattor av träull som fått vara synliga och gråmålade. Väggarna är klädda med mönstermurat gult tegel, golv i betongterazzo, trapporna har en betongmosaikliknande beklädnad. Lägenheterna invändigt utrustades vid nybyggnadstiden med plastmattor i samtliga rum (även vardagsrummet), badrummen blev halvkaklade med lerklinker på golven. Köken fick vid uppförandet av husen kyl/frys. Foto: Göran Omnell. Konstnärliga utsmyckningar Typiskt för och 70- talets bostadsområden är de konstnärliga utsmyckningarna som ofta förekommer i de offentliga rummen. I trapphusen på Sörliden finns konstnären Nick Langendoens friskulpturer och reliefer. Konstförvärvet inleddes med att konstnären Ulf Westman på uppdrag av ÖviksHem gjorde en inventering av lämpliga lokaler för utsmyckning på Sörliden. Ett flertal konstnärer fick år 2004 komma in med förslag på lämplig utsmyckning och en samrådsgrupp bildades bestående av fastighetsägaren ÖviksHem och hyresgästföreningen. Man valde Sörliden som lämplig plats för utsmyckningar, eftersom de skulle komma ett stort antal människor till del. Nick Langendoens arbeten blev utvalda eftersom de materialmässigt passade in i miljön. Langendoen började utsmycka Sörbyvägen 19, vilket utfördes från februari maj Konstverken gillades av samrådsgruppen. Därefter gjorde Langendoen utsmyckningar till samtliga bostadshus.

9 9 Relief i trapphus av Nick Langendoen. Foto: Göran Omnell. Gemensamma utrymmen På Sörliden har hyresgästföreningen samlingslokaler för hobbyverksamhet, som syrum, två bastur, pingisrum, boulebana och vävstuga med flera vävstolar, som föreningen hyr av ÖviksHem. Hus 5 har en uthyrningslägenheten för släktingar men den hyrs även ut till andra människor till en låg avgift och har ett trevligt kök med kylskåp och ett sovrum och wc i källarkorridoren. Duscha kan man göra i bastun. Det finns ett flertal vävstolar i vävlokalerna, Berit Witzansky håller uppsyn och vet hur trådarna ska trädas för olika vävtekniker. Foto: Bodil Mascher.

10 10 Garagen Garagen får förhoppningsvis vara kvar i sina ursprungsskick, som tidstypiska dokument. Foto: Bodil Mascher. Utanför husen på södersidan nedanför står rader av garage i carportmodell. Väggarna är klädda med brunmålad panel och pulpettak av korrugerad plåt. Garagen är oförändrade sedan nybyggnadstiden och visar, att nu planerar man inte bara för människor utan också för deras bilar. Allt fler fick tillgång till egen bil. De ligger ett stycke neråt mot matargatan Sörbyvägen, avsides från husen med baksidornas heltäckande väggar som avgränsning från bostadshusens framsidor med sina allmänna, planterade gräsmatteytor. Utemiljön Miljonprogrammet utmynnade i mycken kritik i svenska media när det pågått en längre tid. Under talet ägnade man sig mycket åt att förbättra den yttre miljön talets framväxande miljörörelse hade också betydelse. För att åstadkomma en mera trivsam prägel ansökte bostadsbolaget om stöd hos Länsbostadsnämnden fick man Bostadslån till förbättring av bostadsmiljön (9 SFS 1974:946) och Miljöförbättringsbidrag (9 SFS 1975:129). Även till Valhallaområdet fick man denna typ av bidrag. För Sörlidenområdet anlitades VAB i Umeå, där landskapsarkitekten Sven Widelund upprättade planerna för utomhusmiljön. Stommen i planteringarna finns i stor utsträckning kvar. Dessa spår av talets miljöförbättringar kan idag ses som ytterligare en kulturhistorisk årsring i bostadsområdets unga historia. Framför husen finns exempelvis fortfarande skogslind (hus 19). På innergårdarna är bestånden av luktschersmin, prydnadsapel, blodhägg, bukettapel och häggmispel. Befintliga träd utgjordes främst av lind, rönn och lönn. Enstaka tallar lät man stå kvar när bostadsområdet byggdes. Man ansåg, att området var alltför tomt och kalt, särskilt vid entréerna. Befintliga sitt- och lekplatser upplevdes som blåsiga och oskyddade, när kraftiga vindar uppstod mellan husen. Widelunds ritningar ger förslag på planterade anläggningar, lekytor, vindskydd, buskar, träd, sittgrupper och sandlådor. Anläggande av miljöförbättringarna skedde i samråd med de boende. Grillplatserna från talets miljöplanering finns kvar men själva grillarna är borttagna. Det märks en viss privatisering här. Man använder idag engångsgrill eller privat bärbar grill. Krysspaljeérna som bildar ett

11 11 avgränsande rum kring sittplatserna är utbytta till samma typ med kryssmönster, som de tidigare. Hyresgästföreningens styrelse och ÖviksHem har samråd två gånger per år vad gäller skötselfrågor, exempelvis gallring. Förändringar De största exteriöra förändringarna är glasade balkonger, som tillkommit på ett flertal lägenheter, samt utbyte huvudentréernas dörrar till eloxerat aluminium. Därutöver har få ingrepp gjorts i husen sedan de byggdes. Rumsindelningen vill man idag inte förändra, eftersom man vill behålla kvalitén i planlösningarna. Detta kan orsaka vissa svårigheter i exempelvis köken, om man vill installera separat kyl och frys i trånga tvåor, vilket man försöker tillmötesgå i treorna. Balkongerna är delvis ommålade. När man upptäckte brister i hållfastheten i betongen och korrosion på armerade delar gjordes håltagningar i balkonger och loftgångar för att förstärka stödjande delar. Balkongernas undersidor med grå betong målades vita, då man ansåg att målningsskiktet hade en skyddsverkan på betongen (ev. förlängde karbonatisering och korrosionsskydd). Inga hus har blivit tilläggsisolerade men man bytte värmesystem år 1993/94 då man övergick från direktverkande el till vattenburen fjärrvärme. Detta innebar att husen måste utrustas med en mängd radiatorer. Dagens infällda radiatorerna i trapphusen är tjockare och sticker ut från vägglivet. Man borrade för sammanlagt hål i hus och lägenheter för de nya värmeinstallationerna. Vidare har hissarna bytts ut och trappuppgångarnas målade ytor har målats om. Själva hisskorgarna har också bytts ut till en något mindre modell. Till husen hörde ursprungligen en tvättstuga med centrifuger och elektrisk varmmangel. Dessutom fanns något som kallas vibrasugrum med en slags stor central dammsugare, som skulle användas för att dammsuga mattor. Den finns ej kvar idag, eftersom den var ohygienisk och virvlade omkring ett otrevligt damm från smutsiga mattor. Utomhus har man efter talets planering förändrat det ursprungliga pergolataket över en sittgrupp genom att lägga på korrugerad plast. Spaljéerna i blomlådorna i anslutning till balkongerna på framsidorna har tagits bort Kolonilotterna ÖviksHem hade tankar på att lägga ner koloniområdet, när hyresgästföreningen bad att få ta hand om området. Idag har man en ansvarsfördelning som innebär, att hyresgästföreningen har hand om fördelning av lotterna. ÖviksHem hjälper till med grövre underhåll och bistår med material och ommålning. Nyligen satte man upp en grind för att hindra rådjuren från att komma och äta av planteringarna. PROJEKTETS GENOMFÖRANDE OCH RESULTAT Länsmuseet informerade i brev under maj månad 2006 Sörliden Lingbo hyresgästförening och AB ÖviksHem, förvaltaren av fastigheten utmed Sörbyvägen 5 19, om planerna på projektet Sörlidens bostadsområde ett modernt kulturarv. Berit Witzansky, ordförande i Sörliden Lingbo hyresgästförening kontaktades tidigt med brev och besök gjordes

12 12 30 hos Berit, som bor på åttonde våningen, Sörbyvägen 19. Länsmuseets projektledare etablerade under sommaren kontakter med tänkbara informanter och gick ut med inbjudan om kursverksamhet. Som förberedelse för kursverksamhet gjordes besök hos förvaltaren ÖviksHems kontor och ritningsarkiv på Rådhusgatan samt Morten Johannesens ritningsarkiv. Berit Witzansky har varit till stor hjälp genom att förmedla kontakter och ordna med lokal och kök för kaffekokning i styrelserummet vid träffar med hyresgästerna. Vid mitten av augusti påbörjade Örnsköldsviks museum sitt arbete med intervjuer, som genomfördes av etnologen Sven Nordström. Museets fotograf Göran Omnell bidrog till projektet med bildmaterial från Sörliden. Örnsköldsviks museum anordnade även en skärmutställning, där Sven Nordström sammanställde bilder och texter, som båda museer togs fram under projektets gång. Utställningen, som kommer att pågå under november månad, handlar främst om de boende, som deltar med porträtt och citat från intervjuerna. Kontakter med hyresgästföreningen har skett fortlöpande men det har varit mycket svårt att nå hyresgästerna under sommartid, trots affischer i alla trappuppgångar från juni september med erbjudande om kurser och telefonnummer och e-postadress till Länsmuseets projektledare. Däremot har vi haft återkommande träffar / excursioner av mer informell karaktär 28/6, 24/8, 30/8, 14/9, 3/10 och 2/11 både på dag- och kvällstid. Stadsträdgårdsmästaren Ove Johansson visade exempelvis områdets utemiljö och projektledaren tog fram arkivmaterial angående trädgårdsplanering, som rörande statliga miljöförbättringsanslag under talet. Konstnären Ulf Westman informerade om hur de offentliga utsmyckningarna tillkom. Stadsträdgårdsmästaren Ove Johansson, Berit Witzansky, Åsa Sandgren och Ulla Westman försöker spåra vad som finns kvar av planteringar från talets planer för utemiljön. Foto: Bodil Mascher.

13 13 Kaffepaus i styrelserummet före Länsmuseets bildvisning med moderna miljöer. Foto: Bodil Mascher Press/ media Sörlidenprojektet presenterades (förutom affischer) i Örnsköldsviks kommuns evenemangsportal, Örnsköldsviks Allehanda och lokaltv:s nyheter MittNytt Information gick även ut fortlöpande genom ABM:s hemsida. Foto: Bodil Mascher

14 14 Fotot ovan visar ÖA:s besök på Sörliden. Från vänster Åsa Söderström i röd T- shirt, Åsa Sandgren (sittande), Sven Nordström, Berit Witzansky, ordförande i Sörliden Lingbo hyresgästförening och fotografen Göran Omnell (längst th) strax efter. Resultat Projektet har resulterat i intervjuer av hyresgästerna, bildvisningar med exempel på moderna kulturmiljöer, föredrag och en excursion i utemiljöns planteringar. Genom samverkan med boende i ett stort bostadsområde har projektet nått ut till en stor allmänhet, vilket har ökat tillgängligheten till vårt kulturarv. Studiekvällar har erbjudits men intresse har inte funnits för den typen av samvaro utan träffarna med hyresgästföreningen och de boende har i stället haft karaktären av informella träffar. Uppmärksamheten kring Sörliden, träffarna och utställningen på Örnsköldsviks museum samt den broschyr om Sörliden som är under produktion har sannolikt varit identitetsskapande och ökat stoltheten och medvetenheten hos Sörlidenborna, vilket i förlängningen också gynnar kulturmiljövården. Medvetandet om värden i dessa miljöer har sannolikt förstärkts hos såväl allmänheten som de boende själva, vilket förhoppningsvis leder till ett ökat ansvarstagande för dessa miljöer.

15 15 KÄLLOR Litteratur: Att bygga ett land talets svenska arkitektur, Borås Åström, Kell: Svensk stadsplanering, Byggmästaren Övikshem 25 år, Örnsköldsvik Arkiv: Plan- och miljökontoret, Örnsköldsviks kommun ÖviksHems kontor, Rådhusgatan 4, Örnsköldsvik: Ritningsarkivet, Mapp M (Mark) 82. Muntliga källor: Kjell Berggren fd. planingenjör, Örnsköldsviks kommun. Ove Johansson, stadsträdgårdsmästare, Örnsköldsviks kommun. Åsa Sandgren, Sörliden Lingbo hyresgästförening. Eva Lundmark,, ÖviksHem. Göran Söderlind, ÖviksHem. Åsa Söderström, Sörliden Lingbo hyresgästförening. Ulf Westman, konstnär. Berit Witzansky, ordförande i Sörliden Lingbo hyresgästförening.

Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner. Kyrkogatan /Götgatan. Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla

Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner. Kyrkogatan /Götgatan. Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner Kyrkogatan /Götgatan Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla DAGS FÖR NYTT BOENDE? Flytta in i Urmakaren! Ett nytt modernt boende väntar på dig mitt i centrala

Läs mer

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta Brf Stadsträdgården Skönt modernt boende för ett aktivt liv Bofakta Innehåll Situationsplan... 3 Våningsplan Vindsvåning och våning 2 5... 4 Våning 1 och källarplan... 5 Planritningar 2 rum och kök...

Läs mer

DET MODERNA KULTURARVET PÅ NOLASKOLAN. Ett 28:26 projekt inom Länsstyrelsen Västernorrlands informationskampanj Efterkrigstidens miljöer och minnen

DET MODERNA KULTURARVET PÅ NOLASKOLAN. Ett 28:26 projekt inom Länsstyrelsen Västernorrlands informationskampanj Efterkrigstidens miljöer och minnen DET MODERNA KULTURARVET PÅ NOLASKOLAN Ett 28:26 projekt inom Länsstyrelsen Västernorrlands informationskampanj Efterkrigstidens miljöer och minnen Foto: Ilona Linder. Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens

Läs mer

Centralt belägen aktielägenhet om 1 R+Kv 37 m 2 på Köpmansgatan 12 Mariehamn

Centralt belägen aktielägenhet om 1 R+Kv 37 m 2 på Köpmansgatan 12 Mariehamn Centralt belägen aktielägenhet om 1 R+Kv 37 m 2 på Köpmansgatan 12 Mariehamn Presentation Trevlig och välplanerad etta i centralt och lugnt kvarter på Köpmansgatan 12 i Mariehamn. Bostaden inrymmer hall/entré

Läs mer

S Hunnetorpsvägen 96 C

S Hunnetorpsvägen 96 C Län Skåne Gatuadress Kommun Helsingborg Storlek 3.0 rum / 80 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning LÄGENHET I ADOLFSBERG, HELSINGBORG HSB:s Brf ADOLFSBERG

Läs mer

Vänliga, tillmötesgående och korrekta

Vänliga, tillmötesgående och korrekta Det skulle vara bra med en grillplats Vänliga, tillmötesgående och korrekta Vi hör tydligt hissen Under hösten 2013 genomfördes en undersökning för att ta reda på hur du som hyresgäst uppfattar Saxborn

Läs mer

rum & kök vid Roskarlsvägen 2 C 15 i Mariehamn

rum & kök vid Roskarlsvägen 2 C 15 i Mariehamn 4 rum & kök vid Roskarlsvägen 2 C 15 i Mariehamn Trivsam radhuslägenhet i två våningar i barnvänligt kvarter i Västernäs. Lägenheten är ca 99 m 2 stor och har en uteplats mot väster. Utgångspris: 185 000

Läs mer

Kvarteret Kvarnen nya hyresrätter med närhet till service och handel

Kvarteret Kvarnen nya hyresrätter med närhet till service och handel 48 nya hyresrätter med närhet till service och handel rojektbeskrivning Kvarteret Kvarnen är en centralt placerad tomt i Älmhult. Tomten begränsas av Eriksgatan i väster, Hantverksgatan i öster samt av

Läs mer

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN INTERIÖR Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

Prisvärda lägenheter endast några minuter från Sollentuna Centrum

Prisvärda lägenheter endast några minuter från Sollentuna Centrum FRESTA Prisvärda lägenheter endast några minuter från Sollentuna Centrum Prisvärda och ljusa bostadsrätter med ljust läge några minuter från Sollentuna Centrum. Nära vatten och grönska precis bredvid det

Läs mer

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN KONVERTERING AV VÄRMESYSTEM Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:10 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

Brf Pärleporten i Lerum är ett projekt vi på Hökerum Bygg är stolta över.

Brf Pärleporten i Lerum är ett projekt vi på Hökerum Bygg är stolta över. Brf Pärleporten i Lerum är ett projekt vi på Hökerum Bygg är stolta över. Efter en arkitekttävling där tre kontor ritade varsitt förslag vaskades en byggnad fram som innehöll de värden som både kommunens

Läs mer

Bodekullsgatan 34 A. Län Skåne Gatuadress Bodekullsgatan 34 A Kommun Malmö Storlek 5 rum (4 sovrum) / 95 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Bodekullsgatan 34 A. Län Skåne Gatuadress Bodekullsgatan 34 A Kommun Malmö Storlek 5 rum (4 sovrum) / 95 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Malmö Storlek 5 rum (4 sovrum) / 95 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Mycket stabil och välskött förening med stora möjligheter att påverka. Huset är bra placerat

Läs mer

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta SVAMPEN Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta Nära till allt! När du hyr vid Svampen har du nära till allt. Beläget alldeles nedanför det välkända vattentornet Svampen men ändå på promenadavstånd till vacker

Läs mer

Län Kalmar Gatuadress Lybecksvägen 7 C Kommun Kalmar Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Djurängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Kalmar Gatuadress Lybecksvägen 7 C Kommun Kalmar Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Djurängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Kalmar Gatuadress Kommun Kalmar Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Djurängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Lägenheten är väldigt tyst, man hör mycket sällan något från grannarna!

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Sockengatan 2 B

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Sockengatan 2 B Län Skåne Gatuadress Kommun Helsingborg Storlek 3 rum (2 sovrum) / 72 m² Område Rosengården Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Vi fastnade för lägenheten för den kändes ljus och fräsch med rymlig

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

Ungdoms Bostads Projekt 2013. Del 2. Idéer presenterade nedan kan implementeras i övriga bostads projekt, villor och kontor.

Ungdoms Bostads Projekt 2013. Del 2. Idéer presenterade nedan kan implementeras i övriga bostads projekt, villor och kontor. Ungdoms Bostads Projekt 2013 Idéer presenterade nedan kan implementeras i övriga bostads projekt, villor och kontor. Del 2 Detta material är ZODIAK Arkitekter AB egendom och skyddas av lagen om upphovsmannarätt.

Läs mer

Välkommen till Sigfridsvägen 21

Välkommen till Sigfridsvägen 21 Välkommen till Sigfridsvägen 21 Ett modernt boende med klassisk Ta chansen att bo i det vackra Q-märkta huset från 1935 på Sigfridsområdet. De klassiska detaljerna är väl bevarade, samtidigt som lägenheterna

Läs mer

Vi gillar den inglasade balkongen, den känns nästan som ett extra rum och man kan sitta ute även när det regnar. -- Rickard Lundblad, säljare

Vi gillar den inglasade balkongen, den känns nästan som ett extra rum och man kan sitta ute även när det regnar. -- Rickard Lundblad, säljare Län Skåne Gatuadress Kommun Kristianstad Storlek 3 rum (2 sovrum) / 87 m² Område Vilan Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Vi gillar den inglasade balkongen, den känns nästan som ett extra rum

Läs mer

Söker du ett eget hem? Kanske ett första och mindre hem? En modern bostad till ett rimligt pris? Välkommen till brf Eda.

Söker du ett eget hem? Kanske ett första och mindre hem? En modern bostad till ett rimligt pris? Välkommen till brf Eda. EGET HEM Söker du ett eget hem? Kanske ett första och mindre hem? En modern bostad till ett rimligt pris? Välkommen till brf Eda. Junior Living bygger smarta bostadsrätter med noga valt läge i Knivsta

Läs mer

Södra Gulsparvsgatan 56

Södra Gulsparvsgatan 56 Län Skåne Gatuadress Kommun Malmö Storlek 2 rum (1 sovrum) / 60 m² Område Söderkulla Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Jag föll framför allt för det fria läget med underbar utsikt och helt insynsskyddat.

Läs mer

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12 OK IDOK I A RK ITEK TE R IDÉ I vår vision av Kolgården 12 kombineras ett modernt arkitektoniskt grepp med kvalitativa bostäder vars detaljer har en tydlig förankring i den lokala byggnadstraditionen. Den

Läs mer

Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish. Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN

Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish. Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN JONEBERG Kvarteret Joneberg ligger på en höjd nära Simrishamns centrum, inbäddat i ett äldre villaområde,

Läs mer

Ritningar och beskrivningar. Välkommen till Brf Söderängarna, Örebro

Ritningar och beskrivningar. Välkommen till Brf Söderängarna, Örebro Ritningar och beskrivningar Välkommen till Brf Söderängarna, Örebro 1 Välkommen till ditt nya hem! När du är ute och tittar på lägenheter så är det inte bara en ny bostad du är ute efter. Du letar efter

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Mellankullagatan 10 C Kommun Hässleholm Storlek 3 rum (2 sovrum) / 75 m² Område Hässleholm/Väster Tillträde tidigast

Län Skåne Gatuadress Mellankullagatan 10 C Kommun Hässleholm Storlek 3 rum (2 sovrum) / 75 m² Område Hässleholm/Väster Tillträde tidigast Län Skåne Gatuadress Kommun Hässleholm Storlek 3 rum (2 sovrum) / 75 m² Område Hässleholm/Väster Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Lugnt läge nära centrum med ca 10 min promenad till tågstationen.

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Rönnebergavägen 53 A Kommun Eslöv Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Eslöv Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Rönnebergavägen 53 A Kommun Eslöv Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Eslöv Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Eslöv Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Eslöv Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Jag gillar läget jättemycket, det är lugnt med mycket grönytor samtidigt som

Läs mer

- VÄLKOMMEN HEM - Dragspelslunden ETT NYTT BOSTADSOMRÅDE I ÄLVDALEN

- VÄLKOMMEN HEM - Dragspelslunden ETT NYTT BOSTADSOMRÅDE I ÄLVDALEN - VÄLKOMMEN HEM - Dragspelslunden ETT NYTT BOSTADSOMRÅDE I ÄLVDALEN - ÄLVDALENS KOMMUN - Fjällen, bergen, skogen, älven tillsammans skapar de oslagbara vyer, spännande äventyr och härliga upptäckter.

Läs mer

Län Kalmar Gatuadress Lybecksvägen 13 C Kommun Kalmar Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Djurängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Kalmar Gatuadress Lybecksvägen 13 C Kommun Kalmar Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Djurängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Kalmar Gatuadress Kommun Kalmar Storlek 2 rum (1 sovrum) / 63.5 m² Område Djurängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Det var köket som fick mig på fall när jag köpte lägenheten, det är unikt

Läs mer

Torsgatan 27 B. Torsgatan 27 B. www.hemverket.se - Sida 1 av 18

Torsgatan 27 B. Torsgatan 27 B. www.hemverket.se - Sida 1 av 18 Län Västmanland Gatuadress Kommun Köping Storlek 4 rum (3 sovrum) / 119 m² Område Nyckelberget Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Ljus lägenhet i ett bra område i gamla delen av Köping. Trevlig

Läs mer

ETAGELÄGENHET, 3 R+K+B, 82 m2 med inglasad balkong och storslagen utsikt över Slemmern

ETAGELÄGENHET, 3 R+K+B, 82 m2 med inglasad balkong och storslagen utsikt över Slemmern Köpmansgatan 12, 22 100 Mariehamn Tel. 018-23 510, 018-23 507 ETAGELÄGENHET, 3 R+K+B, 82 m2 med inglasad balkong och storslagen utsikt över Slemmern Presentation Trevlig ETAGELÄGENHET om 3 R+K+B med inglasad

Läs mer

Nybohovsbacken 73. Nybohovsbacken 73. www.hemverket.se - Sida 1 av 13

Nybohovsbacken 73. Nybohovsbacken 73. www.hemverket.se - Sida 1 av 13 Län Stockholm Gatuadress Kommun Stockholm Storlek 3 rum (2 sovrum) / 71 m² Område Nybohov Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Optimalt läge med nära till allt! Gångavstånd till flera badsjöar.

Läs mer

Kvarteret Jordgubben, Konvaljgatan, Kumla. Rad- och flerfamiljshus med fina utemiljöer

Kvarteret Jordgubben, Konvaljgatan, Kumla. Rad- och flerfamiljshus med fina utemiljöer Kvarteret Jordgubben, Konvaljgatan, Kumla Rad- och flerfamiljshus med fina utemiljöer Sugen på nytt, fräscht boende? Flytta in i en jordgubbe! Du vet den där fräscha smaken av nyplockade svenska jordgubbar.

Läs mer

FORNMINNESVÄGENS TRYGGHETSBOENDE Kv. Vallentuna-Mörby 1:310, Fornminnesvägen 10 A-B BOFAKTA 2014-04-16 rev. 2014-07-03

FORNMINNESVÄGENS TRYGGHETSBOENDE Kv. Vallentuna-Mörby 1:310, Fornminnesvägen 10 A-B BOFAKTA 2014-04-16 rev. 2014-07-03 Fasad mot väster PLATSEN Fornminnesvägens trygghetsboende ligger i ett lugnt beläget bostadsområde i utkanten av Vallentuna centrum, med närhet till grönska, service och kommunikationer. HUSET OCH TOMTEN

Läs mer

Släggan 10 Peder Holmsgatan 3 och 5, Ronneby

Släggan 10 Peder Holmsgatan 3 och 5, Ronneby Peder Holmsgatan 3 och 5, Ronneby Med ett centralt läge i Ronneby, men ändå på en lugn gata ligger detta omsorgsboende som i dagsläget hyrs ut till kommunen genom blockavtal. Huset är nyligen helrenoverat

Läs mer

Lägenhet med anor från 1921 och pool i centrala Mariehamn

Lägenhet med anor från 1921 och pool i centrala Mariehamn Lägenhet med anor från 1921 och pool i centrala Mariehamn I detta stiliga hus med anor från 1921, finns två lägenheter. Nu har du chansen att bli ägare till en av dessa om tre rum och kök, 91,1 m 2. Lägenheten

Läs mer

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15 KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS KVARTERET PARADISET Platsen Närheten till havet är det mest attraktiva med tomten på Eriksberg. Den har dockan, en framtida småbåtshamn på sin västra sida

Läs mer

Vänliga, tillmötesgående och korrekta

Vänliga, tillmötesgående och korrekta Det skulle vara bra med en grillplats Vänliga, tillmötesgående och korrekta Vi hör tydligt hissen Under hösten 2013 genomfördes en undersökning för att ta reda på hur du som hyresgäst uppfattar Saxborn

Läs mer

Basfakta. w Egna entréer. w Dagvatten. w Brandvarnare. w Värme. w Postbox. w Individuell mätning av varm- och kallvatten.

Basfakta. w Egna entréer. w Dagvatten. w Brandvarnare. w Värme. w Postbox. w Individuell mätning av varm- och kallvatten. Basfakta Kvarteret Holmen etapp 2 består av 20 lägenheter med följande fördelning: Antal Antal Balkong/ Antal lgh rok Storlek Plan Månadshyra uteplats Hustyp badrum 4 st 3 rok 70 kvm Markplan 8 896 uteplats

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Bodekullsgatan 34 A

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Bodekullsgatan 34 A Län Skåne Gatuadress Kommun Malmö Storlek 5 rum (4 sovrum) / 95 m² Område Nobel Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Mycket stabil och välskött förening med stora möjligheter att påverka. Huset

Läs mer

Snickarglädje! Hyreslägenheter. nära stad, bad och natur. www.gbjbygg.se

Snickarglädje! Hyreslägenheter. nära stad, bad och natur. www.gbjbygg.se Snickarglädje! Hyreslägenheter www.gbjbygg.se nära stad, bad och natur Modernt och fräscht boende nära natursköna Evedal Kv. Stjärnfallet är beläget på Östra Lugnet, Evedal, mitt i naturen endast ett stenkast

Läs mer

Län Uppsala Gatuadress Fyrislundsgatan 56 Kommun Uppsala Storlek 3 rum (2 sovrum) / 83,5 m² Område Årsta Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Uppsala Gatuadress Fyrislundsgatan 56 Kommun Uppsala Storlek 3 rum (2 sovrum) / 83,5 m² Område Årsta Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Uppsala Gatuadress Kommun Uppsala Storlek 3 rum (2 sovrum) / 83,5 m² Område Årsta Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Balkongen kan föreningen renovera. Nära till Gränby Centrum. Bra tvättstuga.

Läs mer

Modernt BOSTADSHUS i två plan med garage på Rävgränd 3, Solberget, Jomala

Modernt BOSTADSHUS i två plan med garage på Rävgränd 3, Solberget, Jomala www.lyyski.ax E-post: inger@lyyski.ax, maria@lyyski.ax Modernt BOSTADSHUS i två plan med garage på Rävgränd 3, Solberget, Jomala Presentation Modernt, stilrent bostadshus i betong från 2010 i Vesterkalmare

Läs mer

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN 950-talet Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser,

Läs mer

Kvadratsmart tvåa med balkong i centrala Mariehamn

Kvadratsmart tvåa med balkong i centrala Mariehamn Kvadratsmart tvåa med balkong i centrala Mariehamn Välkomna till ett modernt boende i populärt kvarter! Lägenheten finns en halv trappa upp på Norragatan 20 B och är optimalt planerad med öppen planlösning

Läs mer

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG OMBYGGNAD GÖTEBORG Jurymotivering: Goda exempel av omdaningar och upprustningar av rekordårens bostadsbestånd. I fallet Gångalåten handlar det om ganska drastiska ingrepp med tillbyggnader och hissinstallationer.

Läs mer

rum & kök vid Ekstocksvägen 3 lgh 7 i Mariehamn

rum & kök vid Ekstocksvägen 3 lgh 7 i Mariehamn 3 rum & kök vid Ekstocksvägen 3 lgh 7 i Mariehamn Utgångspris: 169 500 (Skuldfritt pris: 185 092,23 ) Trivsam lägenhet om 79 m² på andra våningen med två balkonger, en mot väster och en mot norr. I huset

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Högalidsvägen 63D Kommun Kävlinge Storlek 3 rum (2 sovrum) / 82.5 m² Område Högalid Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Högalidsvägen 63D Kommun Kävlinge Storlek 3 rum (2 sovrum) / 82.5 m² Område Högalid Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Kävlinge Storlek 3 rum (2 sovrum) / 82.5 m² Område Högalid Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Lugnt och trevligt område utan biltrafik. Nära till tågstation och centrum.

Läs mer

Västra Gatuadress Fjällkroken 1 Götaland Kommun Borås Storlek 3 rum (1 sovrum) / 72 m² Område Tullen Tillträde tidigast

Västra Gatuadress Fjällkroken 1 Götaland Kommun Borås Storlek 3 rum (1 sovrum) / 72 m² Område Tullen Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Borås Storlek 3 rum (1 sovrum) / 72 m² Område Tullen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " erbjuder ett underbart boende för den lilla familjen! -- Peter Nyman,

Läs mer

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad.

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. antal våningar: 2 Gulvit slätputs. Bruna 2-luftsfönster. Port med utsnidade

Läs mer

Fredriksbergsgatan 2. 4 300 kr/månad Gatuadress Fredriksbergsgatan 2

Fredriksbergsgatan 2. 4 300 kr/månad Gatuadress Fredriksbergsgatan 2 Utgångspris 1 495 000 kr Avgift 4 300 kr/månad Gatuadress Kommun Malmö Storlek 3 rum och kök / 80 m² Område Slussen/Rörsjöparken Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Rymlig sekelskifteslägenhet med

Läs mer

Kv. Oden, Höganäs. Vad är en ägarlägenhet?

Kv. Oden, Höganäs. Vad är en ägarlägenhet? Kv. Oden Kv. Oden, Höganäs Våren 2014 påbörjade vi vårt bostadsprojekt Kv. Oden i Höganäs och vi planerar för inflyttning i juni 2015. Projektet omfattar fyra huskroppar med totalt femtiofem lägenheter.

Läs mer

Hyresgästsamråd. Storholmen 3 och 5 Storholmsbackarna 2-44 Projekt-ID: 6001. Datum 2015-02-02 Tid 18.00-20.00 Plats Storholmsbackarna 10

Hyresgästsamråd. Storholmen 3 och 5 Storholmsbackarna 2-44 Projekt-ID: 6001. Datum 2015-02-02 Tid 18.00-20.00 Plats Storholmsbackarna 10 Fastighetsutveckling Distrikt Söderort Hyresgästsamråd Storholmen 3 och 5 Storholmsbackarna 2-44 Projekt-ID: 6001 Datum 2015-02-02 Tid 18.00-20.00 Plats Storholmsbackarna 10 Närvarande Anita Sundh Hyresgäst

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Vänliga, tillmötesgående och korrekta

Vänliga, tillmötesgående och korrekta Det skulle vara bra med en grillplats Vänliga, tillmötesgående och korrekta Vi hör tydligt hissen Under hösten 2013 genomfördes en undersökning för att ta reda på hur du som hyresgäst uppfattar Saxborn

Läs mer

adhuslägenhet vid Sälgstigen 3 E 18 i Mariehamn

adhuslägenhet vid Sälgstigen 3 E 18 i Mariehamn R adhuslägenhet vid Sälgstigen 3 E 18 i Mariehamn Välplanerad lägenhet i tre etage om 82 m 2. Bostaden har egen trädgård, sjöglimt från balkongen, två sovrum och ett loft. Till lägenheten hör ett garage

Läs mer

rum & kök vid Öhbergsvägen 8 lgh 1 i Mariehamn

rum & kök vid Öhbergsvägen 8 lgh 1 i Mariehamn 2 rum & kök vid Öhbergsvägen 8 lgh 1 i Mariehamn Utgångspris: 116 000 (Skuldfritt pris: 140 282,15 ) Rymlig tvåa om 63 m 2 bekvämt belägen på första våningen i detta trevliga lägenhetshus med hiss. Här

Läs mer

Willéngatan 2 12, Korstagatan 15 25. Flerfamiljshus i två plan med egen uteplats eller rymlig balkong

Willéngatan 2 12, Korstagatan 15 25. Flerfamiljshus i två plan med egen uteplats eller rymlig balkong Willéngatan 2 12, Korstagatan 15 25 Flerfamiljshus i två plan med egen uteplats eller rymlig balkong Willéngatan 2-12 Korstagatan 15-25 2 Härligt boende i Kumlas nya kvarter Känslan av att allt är nytt,

Läs mer

Sundsåker. 20 lägenheter vid ljusnans strand

Sundsåker. 20 lägenheter vid ljusnans strand Sundsåker 20 lägenheter vid ljusnans strand Bo bekvämt vid Ljusnans strand Strikt och modern arkitektur i kombination med trivsel har varit i fokus. Här ska det vara bekvämt att leva. Med ett unikt läge

Läs mer

Minnet bästa läget centralt på Väster

Minnet bästa läget centralt på Väster Minnet bästa läget centralt på Väster Stadsdelen Väster från ovan. Från Minnet tar du dig snabbt in till city. Lummigt och lugnt på Regementsgatan. Nytt boende i gammal stadsdel I utkanten av Väster, med

Läs mer

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna.

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna. fastighet: FALKEN 3, hus A. adress: Mariagatan 10, Oskarsgatan 20. ålder: 1911. Ombyggt 1950, 1981. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. Bertil Sandin (1950), Kent Ljunggren (1981). användning: Bostäder.

Läs mer

rum & kök vid Sjuryggsvägen 9 lgh 1 i Mariehamn

rum & kök vid Sjuryggsvägen 9 lgh 1 i Mariehamn 3 rum & kök vid Sjuryggsvägen 9 lgh 1 i Mariehamn Trivsam radhuslägenhet i två våningar i barnvänligt kvarter i Västernäs. Lägenheten är ca 80 m 2 stor och har två uteplatser mot söder. Utgångspris: 145

Läs mer

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Vaxholms stad Stadsbyggnadsförvaltningen Albin Uller, Byggnadsantikvarie 2010-05-04 Omfattning och innehåll En genomgång

Läs mer

rum & kök vid Doppingvägen 2 A 8 i Mariehamn

rum & kök vid Doppingvägen 2 A 8 i Mariehamn 2 rum & kök vid Doppingvägen 2 A 8 i Mariehamn Välplanerad gaveltvåa om 63,5 m 2 på tredje våningen vid Doppingvägen 2 i Västernäs. Lägenheten har en stor inglasad balkong mot väster och är i behov av

Läs mer

Välskött bostadsaktiebolag med fem lägenheter på Ödkarbyvägen 9

Välskött bostadsaktiebolag med fem lägenheter på Ödkarbyvägen 9 Välskött bostadsaktiebolag med fem lägenheter på Ödkarbyvägen 9 Välskött bostadsaktiebolag med fem lägenheter på Ödkarbyvägen 9 Bostadsaktiebolag med god ekonomi och fint läge i idylliska Ödkarby. Samtliga

Läs mer

Nya lägenheter i Forshaga

Nya lägenheter i Forshaga Nya lägenheter i Forshaga Forshagabostäder presenterar förslag på nybyggnation av 26 lägenheter. Tomterna för de nya husen ligger på Geijersgatan och Storgatan i Forshaga. I denna broschyr kan du läsa

Läs mer

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen.

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen. VD Roland Kindslätt Tjänsteskrivelse 2015-03-05 Bakgrund Sedan sekelskiftet så har behovet av bostäder sakta men säkert ökat. Främst Edshus AB hade då betydande vakanser men kurvan har över tid ständigt

Läs mer

Stallgatan 6 A. 1:a med utsikt över hustaken!

Stallgatan 6 A. 1:a med utsikt över hustaken! Stallgatan 6 A Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Eslöv Storlek 27 m2 Område Eslöv Tillträde tidigast Gatuadress Stallgatan 6 A enligt överenskommelse 1:a med utsikt över hustaken! Ljus och fräsch 1:a med kokvrå.

Läs mer

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna socken, Sundsvalls kommun, Medelpad Kulturmiljöavdelningen, rapport 2008: 16, Bodil Mascher Innehållsförteckning Inledning 3 OBJEKT / DNR. LÄNSSTYRELSENS

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Erikslustvägen 36F Kommun Malmö Storlek 1 rum (1 sovrum) / 26,5 m² Område Erikslust Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Erikslustvägen 36F Kommun Malmö Storlek 1 rum (1 sovrum) / 26,5 m² Område Erikslust Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Malmö Storlek 1 rum (1 sovrum) / 26,5 m² Område Erikslust Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Jag älskar läget, allt man behöver finns verkligen i området. Dessutom

Läs mer

Tallbacken Öjersjö - Partille

Tallbacken Öjersjö - Partille Tallbacken Öjersjö - Partille BOFAKTA Ett projekt ritat och genomfört av Studor projektutveckling & arkitektur Nu säljstartar vi Tallbacken I natursköna Hossaberget i Öjersjö ligger det nya villaområdet

Läs mer

Kommun Borås Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57.7 m² Tillträde tidigast

Kommun Borås Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57.7 m² Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Borås Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57.7 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Ny och fräsch bostad med fönster som tillåter mycket ljusinsläpp. Integrerat kök

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Idaborgsgatan 57 C Kommun Malmö Storlek 2 rum (1 sovrum) / 43.5 m² Område Ellstorp Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Idaborgsgatan 57 C Kommun Malmö Storlek 2 rum (1 sovrum) / 43.5 m² Område Ellstorp Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Malmö Storlek 2 rum (1 sovrum) / 43.5 m² Område Ellstorp Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Min favoritplats i lägenheten är balkongen, härifrån har man en härlig utsikt

Läs mer

Sven Wimnell 11 maj 2015: De föreslagna nya lägenhetstyperna. http://wimnell.com/omr36-39zzzb.pdf

Sven Wimnell 11 maj 2015: De föreslagna nya lägenhetstyperna. http://wimnell.com/omr36-39zzzb.pdf Sven Wimnell 11 maj 2015: De föreslagna nya lägenhetstyperna. http://wimnell.com/omr36-39zzzb.pdf De föreslagna nya lägenhetstyperna Bostäderna ingår i flerbostadshus, lamellhus med invändig bredd 13 m,

Läs mer

Dalgången. Nockebyhov

Dalgången. Nockebyhov Dalgången Nockebyhov Trivsamt i Nockebyhov Nockebyhov är en trivsam stadsdel i Bromma. Området ligger attraktivt beläget mellan Mälarens strand och Judarskogen vilket ger närhet till såväl naturreservat

Läs mer

Hyreslägenheter. www.gbjbygg.se. nära stad, bad och natur

Hyreslägenheter. www.gbjbygg.se. nära stad, bad och natur Hyreslägenheter www.gbjbygg.se nära stad, bad och natur Modernt och fräscht boende nära natursköna Evedal Kv. Stjärnfallet är beläget på Östra Lugnet, Evedal, mitt i naturen endast ett stenkast från Evedals

Läs mer

Vi gör inte som alla andra

Vi gör inte som alla andra Vi gör inte som alla andra D. Carnegie & Co gör inte som alla andra istället för att evakuera och renovera hela trapphus eller fastigheter, renoveras lägenhet för lägenhet i takt med den naturliga omflyttningen.

Läs mer

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta Byggprojektet VICTORIA Kungsgatan 11 15 Örebro City Bofakta Objektfakta Upplåtelseform Byggherre Entreprenör Arkitekt Inflyttning Hyror Intresseanmälan och frågor Lägenheter Butikslokaler Garage Hyresrätt

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Tellusgatan 6 C Kommun Lund Storlek 1 rum (1 sovrum) / 21.7 m² Område Planetstaden Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Tellusgatan 6 C Kommun Lund Storlek 1 rum (1 sovrum) / 21.7 m² Område Planetstaden Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Lund Storlek 1 rum (1 sovrum) / 21.7 m² Område Planetstaden Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Detta är den perfekta studentbostaden! Låg avgift ger ett billigt boende.

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Elin Wägners gata 13

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Elin Wägners gata 13 Län Stockholm Gatuadress Kommun Stockholm Storlek 1 rum / 28 m² Område Fruängen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Mysig och yteffektivt planerad lägenhet med gott om förvaringsutrymmen. Badrum

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Timmermansgatan 6

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Timmermansgatan 6 Län Skåne Gatuadress Kommun Burlöv Storlek 3 rum (2 sovrum) / 76 m² Område Arlöv Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Läget känns väldigt bra, precis vid torget där det finns bageri, butik, blomsteraffär,

Läs mer

Gruvvägen 21 A. Län Norrbotten Gatuadress Gruvvägen 21 A Kommun Kiruna Storlek 3 rum (2 sovrum) / 74 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Gruvvägen 21 A. Län Norrbotten Gatuadress Gruvvägen 21 A Kommun Kiruna Storlek 3 rum (2 sovrum) / 74 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Norrbotten Gatuadress Kommun Kiruna Storlek 3 rum (2 sovrum) / 74 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Jag gillar att lägenheten är ljus och öppen. Den har ett bra läge nära centrum och fin

Läs mer

Sandelsgatan 14. Sandelsgatan 14. www.hemverket.se - Sida 1 av 16

Sandelsgatan 14. Sandelsgatan 14. www.hemverket.se - Sida 1 av 16 Län Stockholm Gatuadress Kommun Stockholm Storlek 3 rum (2 sovrum) / 75 m² Område Nedre Gärdet Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Uteplats i söderläge mot inhägnad innergård med inglasad balkongdel.

Läs mer

- VÄ L K O M M E N H E M - Dragspelslunden E T T N Y T T B O S TA D S O M R Å D E I Ä LV D A L E N

- VÄ L K O M M E N H E M - Dragspelslunden E T T N Y T T B O S TA D S O M R Å D E I Ä LV D A L E N - VÄ L K O M M E N H E M - Dragspelslunden E T T N Y T T B O S TA D S O M R Å D E I Ä LV D A L E N - ÄLVDALENS KOMMUN - Fjällen, bergen, skogen, älven tillsammans skapar de oslagbara vyer, spännande äventyr

Läs mer

yproduktion av aktielägenheter vid Svärtesgränd 2 i Västernäs i Mariehamn

yproduktion av aktielägenheter vid Svärtesgränd 2 i Västernäs i Mariehamn N yproduktion av aktielägenheter vid Svärtesgränd 2 i Västernäs i Mariehamn 4 rum och kök, 89,5 m2 i markplan, utgångspris 242.000. 4 rum och kök, 97,0 m2 i våning II, utgångspris 262.000. BAB Svärtan

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rinnbovägen 31

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rinnbovägen 31 Län Skåne Gatuadress Kommun Kävlinge Storlek 3 rum (2 sovrum) / 77,5 m² Område Rinnbo Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Området känns lugnt och tryggt. Det finns både grönområden med vackra promenadstråk

Läs mer

Län Kalmar Gatuadress Södra långgatan 21 A Kommun Oskarshamn Storlek 2 rum (1 sovrum) / 53.5 m². Tillträde tidigast

Län Kalmar Gatuadress Södra långgatan 21 A Kommun Oskarshamn Storlek 2 rum (1 sovrum) / 53.5 m². Tillträde tidigast Län Kalmar Gatuadress Kommun Oskarshamn Storlek 2 rum (1 sovrum) / 53.5 m² Område " Oskarshamn/ Centralt Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Vi trivs med läget, perfekt att man kan gå ner till centrum

Läs mer

Län Västernorrland Gatuadress Bölevägen 15 L Kommun Sundsvall Storlek 3 rum (2 sovrum) / 109 m² Område Sidsjö-Böle Tillträde tidigast

Län Västernorrland Gatuadress Bölevägen 15 L Kommun Sundsvall Storlek 3 rum (2 sovrum) / 109 m² Område Sidsjö-Böle Tillträde tidigast Län Västernorrland Gatuadress Kommun Sundsvall Storlek 3 rum (2 sovrum) / 109 m² Område Sidsjö-Böle Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Naturskönt boende med sjöutsikt. -- Lotta Kalin, säljare

Läs mer

Västra Gatuadress Östra Eriksbergsgatan 79 Götaland Kommun Göteborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57.6 m² Tillträde tidigast

Västra Gatuadress Östra Eriksbergsgatan 79 Götaland Kommun Göteborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57.6 m² Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Göteborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57.6 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " En ljus, välplanerad och väl ljudisolerad lägenhet med härlig balkong i rätt

Läs mer

Hitta din hyresrätt i Arvika.

Hitta din hyresrätt i Arvika. Hitta din hyresrätt i Arvika. Plats för nöjda hyresgäster Söker du nytt boende? Vill du bo större eller mindre? Eller kanske mer centralt? Hos oss finns alternativen, oavsett om du letar efter din första

Läs mer

NYBYGGNATION. Kilen - Ronneby

NYBYGGNATION. Kilen - Ronneby NYBYGGNATION Kilen - Ronneby Kilen ETT TREVLIGT BOENDE 5 UTFORMING OCH GESTALTNING 6 Nyckelbegreppet är Social hållbarhet - att trivas och stanna kvar kanske på livstid. Vi vill skapa en vi-känsla i detta

Läs mer

rum & kök vid Askuddsvägen 1 C 15 i Mariehamn

rum & kök vid Askuddsvägen 1 C 15 i Mariehamn 2 rum & kök vid Askuddsvägen 1 C 15 i Mariehamn Fin tvåa om 59 m 2 bekvämt belägen på markplan vid Askuddsvägen 1 i norra Mariehamn. Lägenheten har trivsam planlösning med nyrenoverat badrum samt stenlagd

Läs mer

1-2015. Radhus i Trelleborg Sid 6

1-2015. Radhus i Trelleborg Sid 6 Objektivt 1-2015 Kvarteret Dammhagen, Lund Sid 2 Interiör studentlägenhet Sid 3 Radhus i Trelleborg Sid 6 Fotograf: Emilia Ahlgren 2 Standarden på lägenheterna är god och funktionell, med vitmålade väggar,

Läs mer

Lugnt och barnvänligt område med närhet till natur och lekplatser. Bekvämt bostad ed radhuskänsla med liten egen tomt. -- Daniel Larsson, säljare

Lugnt och barnvänligt område med närhet till natur och lekplatser. Bekvämt bostad ed radhuskänsla med liten egen tomt. -- Daniel Larsson, säljare Län Jönköping Gatuadress Kommun Värnamo Storlek 3 rum (2 sovrum) / 79 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Lugnt och barnvänligt område med närhet till natur och lekplatser. Bekvämt bostad ed

Läs mer

Vårby gårds kyrka. Lisa Sundström Rapport 2004:18

Vårby gårds kyrka. Lisa Sundström Rapport 2004:18 Vårby gårds kyrka Antikvarisk kontroll vid markarbeten på kyrkotomten, Vårby gårds kyrka, Huddinge socken, Huddinge kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2004:18 2 Vårby gårds kyrka Antikvarisk kontroll

Läs mer

NYPRODUKTION KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE

NYPRODUKTION KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE NYPRODUKTION KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE - 24 NYA LÄGENHETER MED INFLYTTNING OKTOBER 2019 KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE En tryggare boendeform Mjölby kommun har tillsammans med Bostadsbolaget skapat ett unikt

Läs mer

Län Södermanland Gatuadress Pilos väg 3 Kommun Nyköping Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57 m² Område Nyköping Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Södermanland Gatuadress Pilos väg 3 Kommun Nyköping Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57 m² Område Nyköping Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Södermanland Gatuadress Kommun Nyköping Storlek 2 rum (1 sovrum) / 57 m² Område Nyköping Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Praktisk planlösning och gott om förvaringsmöjligheter i fasta garderober.

Läs mer