Hantering av TA-Planer, Externa sökande... 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantering av TA-Planer, Externa sökande... 5"

Transkript

1 Användarhandledning FIFA - Sökande Förbättrad Information För Arbete på väg,är systemet som hanterar. Ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller, statistik, administration INNEHÅLL Denna handbok... 2 Tidigare FIFA versioner... 2 Logga in... 2 Förberedelser... 2 Administration... 3 Aktivera /Inaktivera vägarbetet... 4 Arbetssätt... 4 Definitioner på förkortningar... 4 Hantering av TA-Planer, Externa sökande... 5 Allmänt för sökande... 5 Hantering av uppdateringar, effekitviare hantering... 5 Nationell trafikingenjör... 5 Trafikföreskrifter... 5 TA-Planer... 6 Startsidan i FIFA Steg 2 Ange plats på kartan... 7 Steg 3 Bifoga exempelsamling och ange tillgängligt utrymme... 8 Steg 4 Lägg till kontaktpersoner och behov om föreskrifter... 9 Steg 5 Skicka in TA-planen Skriv ut tillåten TA-Plan Se tidigare inlagda TA-Planer Ansökan/ändring sker i fem steg Hantering av TA efter att Trafikverket tilldelat TA till entreprenör Vilka uppgifter som ska fyllas i beror på om TA ska Tillståndsprövas eller inte Uppdateringar i Tillåten TA Skapa/Ändra TA (TRV) Allmänt om handläggning av ärenden som skapats av Trafikverket Den nya fliken Ny registrering: Skapa AMA koder (OTB) Tilldelning: Tillåtelse: Förändringar av redan tillåten TA: Systeminformation och systemstöd FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 1(18)

2 Allmän information för hela systemet Denna handbok Denna handbok riktar sig till såväl sökande som till handläggarna som i och med version 2013:2 erhåller ny funktionalitet i FIFA, handbokens första kapitel riktar sig till sökande Tidigare FIFA versioner FIFA 2006 har gått i graven FIFA 2012 har nu förändrats med ny funktion för handläggning av TA FIFA 2013 lever vidare med funktionalitet för sökande. Logga in Starta systemet nya FIFA via länken Skapa konto, välj skapa konto i nya FIFA. Gamla FIFA stängt för nya ansökningar. Har du ett användarkonto så anger du användarnamn och lösenord samt trycker på knappen Logga in Har du ett användarkonto men glömt ditt lösenord klickar du på länken Skicka lösenord. Skapa ett användarkonto i nya FIFA Fyll i uppgifterna och tryck på knappen skapa konto Tänk efter om du vill skapa personligt användarkonto eller gemensamt användarkonto för ditt företag. Skapa användare för företag (flera användare) Du måste nu ha en gemensam brevlåda som alla sökande på Ert företag också kan ansluta till för bevakning av e-post. Kontakta ditt företags egna användarstöd för mer information. Skapa personligt användarkonto. Förberedelser Webbläsare FIFA hanterar de vanligaste webbläsarna, läs mer om webbläsare på sidan 18 Anpassa fönstrets zoomning FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 2(18)

3 Administration Registrera dina kontakter När du har loggat in väljer du flik Administration och lägger upp så många kontakter du känner till. Detta förenklar ditt arbete när du sedan ska göra en ansökan. Upplagda kontakter kan du hämta in/använda när du gör en ansökan. Du kan också lägga upp nya kontakter under tiden du gör en ansökan. Under administrationsfliken kan du för ditt eget användarkonto också bl.a. Byta lösenord Byta telefonnummer E-postadress Ändra kontaktuppgifter på dina upplagda kontakter På startsidan hanterar du vilka ärenden du vill se med ikonen i blåa ringen. Uppföljning från kontrollverksamheten Statistik och rapporter presenteras på hemsida Trafikinformation När vägarbetet aktiverats skickas information till flera mottagare som slutligen också kan läsas på bland annat och Kontaktuppgifter och uppgifter om kvarvarande vägbredder och påverkansgrader kräver ingen ny tillåtelse från Trafikverket i FIFA Kom ihåg att varje gång du trycker på knappen Skicka in så går mail till berörda. Tänk också på att din uppdatering genererar trafikinformation. Diarieföring Behöver du hjälp med att finna en gammal TA-Plan som fanns i det första FIFA, som nu är nedsläckt, kontaktar du FIFA förvaltningen. Denna tjänst är i första hand till för hantering av skadeärenden och liknande frågor där ta-planen ligger till grund för ansvar för tredje man vid vägarbeten. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 3(18)

4 Aktivera /Inaktivera vägarbetet Det är viktigt att detta utförs då både entreprenören och trafikanterna kan vinna på en anmälan. Entreprenörerna vinner på en lugnare miljö då trafiknterna är förberedda på en störning och trafiknterna vinner på att kunna välja väg och tid för resan på ett annat sätt. Se aktuella dokument på sidan Arbetssätt Sedan den 1/ ska alla av Trafikverket upphandlade objekt skötas enligt AMA 10. Det innebär att det ska klargöras vilka krav som finns redan tidigt i projekten, även för hanteringen av trafiken. Dokumenten TRVK APV TDOK 2012:86 och TRVR APV TDOK 2012:88 är framtagna för detta och ska följas. Projektledaren ska utreda om omledning kan ske eller inte, vilka krav på skyddsanordningar mm och i övrigt hur trafiksituationen ska lösas i samband med arbetet. Dessa krav ska sammanställas så det blir kalkylerbara i ett anbudsskede. Arbetssättet kräver att projektledaren kallar på den kompetens som krävs för detta. Det är vanligt att en konsult gör projektets tekniska beskrivning(tb), i den ska framgå hur trafiken ska hanteras. En myndighetsperson ska sedan granska denna TB för att väghållningsmyndigheten ska kunna ge sitt tillstånd till en entreprenör att hantera vägmärken och andra anordningar enligt vägmärkesförordningen. Det är trafikingenjörens uppgift, denne ska även hantera föreskrifter vid behov. Den nya versionen av FIFA, den som heter , har funktioner som stöder det nya arbetssättet. Systemet kan ta emot delar ur exempelvis TBn som rör hanteringen av trafiken, redan innan en entreprenör har sett handlingarna. Det är alltså trafikingenjören och projektledaren som bestämmer och skapar den första delen av trafikonordningsplanen i projeken som upphandlas av Trafikverket. När Trafikverket skapar ta-plan kommer oftast inga utmärkningsexempel att finnas, bara texter i kodform, de föjler AMA strukturen. Namnet TA-plan kommer att ersättas med namnet TA i stället. Se även rubriken Hantering av TA där Trafikverket är upphandlare för mer information För gamla upphandlingar, akuta arbeten och för tillståndsgivna arbeten, exempelvis arbeten som kräver ledningstillstånd, är det den som ska utföra arbetet, extern sökande, som ansöker om ta-plan. Det är alltså som vanligt, ingen förändring. Definitioner på förkortningar OTB APV AF BC APV koder Objektteknisk beskrivning. En OTB beskriver hur arbetet ska utföras. Exempelvis utmärkning på vägen. Arbete på väg, TRVK APV är ett kravdokumentet som ligger till grund för TA. AF = Allmänna förutsättningar (AFC,AFD mm) från kontraktshandlingar. BC = Den objektspecifika tekniska beskrivningens kodsystem med underrubriken Hjälparbeten (B). Sammanställning från kontraktets handlingar som berör APV. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 4(18)

5 HANTERING AV TA-PLANER, EXTERNA SÖKANDE Allmänt för sökande Regional trafikingenjör handlägger regionens TA-Planer och denne person avläser regionens ansökningar på sin startsida. Därefter kontrolleras grunduppgifter, plats, föreskrifter och val av exempelsamling etc. och beslutar sedan om tillåtelse för: 1) Trafikföreskrift(er) 2) Tillåtelse om TA-Plan uppdateringen syns i sökandes startsida under mina aktuella TA-Planer Om ansökan avser ett ledningsarbete (eller liknande tillståndspliktigt arbete) kontrolleras även att det finns ett giltigt tillstånd eller avtal innan ansökan av TA-Plan påbörjas. Hantering av uppdateringar, effekitviare hantering I FIFA kan följande punkter uppdateras i tillåten ta-plan utan ny tillåtelse av trafikingenjören: Riskbedömning har gjorts, Ja eller NEJ Beskrivning av arbete Påverkansgrad Rek. Hastighet Arbetsplanering Tillgängligt utrymmepå det smalaste stället Plats och läge ( för trafikinformation) Arbetsledare Utmärkningsansvarig Ytterligare som skall meddelas beslut (för entreprenören) Journummer Kompleterande uppgifter Observera att mail går iväg till dina kontakter varje gång ta-planen skickas iväg med ny information om att din TA-Plan har uppdaterats. Detta innebär också att du som hanterar TA erhåller större ansvar avseende inrapportering. Tänk på att din information genererar trafikinformation. Nationell trafikingenjör Den nationella trafikingenjören har möjlighet att handlägga Ej platsspecifika TA-Planer och tillåta Taplan som berör två eller flera regioner. Trafikföreskrifter Trafikingenjör med delegering kan överföra föreskrift direkt från FIFA till RDT (Transportstyrelsens rikstäckande databas för Trafikföreskrifter). Om du är intresserad av att se de publicerade trafikföreskrifterna se FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 5(18)

6 TA-Planer Trafikingenjör med delegering är behörig att besluta om tillåtelse till sökande. Startsidan i FIFA Denna sida är uppdaterad i FIFA Uppdateringerna är tänkt att göra översynen för ärendena enklare. Genom att klicka på en rubrik så kommer sortering av ärendena att ske utifrån vald rubrik. Genom att klicka på symbolen i den blå ringen så kan man sortera vilka ärenden man vill se på startsidan. Om man klickar på ärenderaden, men inte på ärendenummret, så kommer ovanståede ruta upp. Det finns en klickbar ruta under rubriken ANM vid varje ärenderad, syns i den blå rektangeln, den är tänkt att användas som en kom ihåg markering för användaren. Den har ingen funktion i övrigt. Steg 1 Grunduppgifter för TA-Planen Välj flik TA-Plan och inled ansökningen, när du är klar med detta steg trycker du på knappen Nästa för att komma till nästa steg. Här har du användning för kontakter du registrerat i administrationsfliken, men du kan även registrera/spara din kontakt här. (*) Fält markerade med röd stjärna är tvingande fält, har du inte fyllt i markeras dessa fält med rött när du försöker spara alternativt gå till nästa steg. Objektnummer... Upphandlingens objektnummer Diarienummer enligt Väglag... Hämta uppgifter från t.ex. beslutat ledningsavtal Referensnummer... Entreprenörens egen kodsträng för objektet Om du här anger att vägarbetet EJ PLATSSPECIFIKT kan du inte ange plats på karta, längre fram i ansökan, mer information i detta steg. Om du här anger att vägarbetet är PLATSSPECIKT ska du ange plats på karta, längre fram i ansökan. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 6(18)

7 Steg 2 Ange plats på kartan Du KAN INTE ange vägarbetet på kartan om du i Steg 1 angivit att vägarbetet är EJ PLATSSPECIFIK. Du SKA ange vägarbetet på kartan om vägarbetet i Steg 1 angivits som PLATSSPECIFIKT Om vägen är länsöverskridande så måste du tänka på att hanteringen är olika beroende på om du gör ansökan på riksväg eller länsväg. (Max två vägnr kan anges) Arbetsmetod för markering på karta vid platsspecifika vägarbeten När vägen/vägarbetet korsar två eller flera län Riksväg: När du skall arbeta på en riksväg och vägnumret är samma oavsett län, anger du sträckan i ett län och sedan sträckan i nästa län, kom ihåg att mellan olika markering trycka på knappen lägg till. Du måste ange länsbenämnig innan du kan ange platsen i länet. Länsväg: När du skall arbeta på en länsväg skiljer sig vägnumret mellan länen. Du anger vägnummer och sträcka i ett län åt gången och väljer lägg till du väljer alltså nytt vägnummer och sträcka för nästa län för att sedan trycka på knappen lägg till. Detta bygger på din kunskap om vägnummer i respektive län. Du kan gå in i kartan (genom att välja ett vägnummer i närheten som man känner till) för att i kartan se vilket vägnummer som aktuell väg har. Därefter går man in i kartan på nytt med rätt vägnummer angivet. När vägen/vägarbetet befinner sig på en väg i ett län Välj, län, ange vägnummer, visa på kartan ange sträckan från/till i kartbilden, se nedan. Ange geografiskt område: Län, vägnummer och tryck därefter på knappen visa på karta Markera: Vägsträckan i kartan använd knapparna från och till som du ser i kartan. Ange namn: Namnet på arbetet kan vara objektnummer eller kontraktsnummer etc. Ange riktning Riktning är alltid viktigt att fylla i, men ett absolut krav på mötesseparerade vägar. Här kan du lägga in flera arbetsuppgifter med olika riktningar. Försök att använda dig av kompassens benämningar nord, syd, väst och öst. Ange beskrivning: Beskrivningen kan innehålla vilken typ av arbetsuppgift du håller på med, exempelvis reparation av räcke, dikning etc. Plats och läge - för trafikinformation Ange information så noggrant som möjligt. Denna information används av Radio, TV, Läget på vägarna, Trafiken.nu osv Tryck nästa För att gå vidare till nästa steg När du angivit ditt geografiska område Överst i högra hörnet har du ett plustecken, klicka på detta och du får upp en blå ruta där du kan välja vad du vill visa. Du kan också dubbelklicka i kartan och du får upp information om vägbredder, tillåten hastighet etc. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 7(18)

8 Steg 3 Bifoga exempelsamling och ange tillgängligt utrymme Tillgängligt utrymme förbi arbetsplats på det smalaste stället Här ska angiven bredd vara den bredd som totalt är smalast att passera på sträckan. Påverkan på körbana/körfält Tänk på dispenstransporterna! Var därför så exakt som möjligt i breddangivelserna. Dispens för vissa typer av tunga transporter kan inte tillåtas av Trafikverket där arbetet kräver avstängd bromitt Bredd, fasta hinder: Ange återstående vägbredd där du har monterat hinder som inte kan flyttas, exempelvis längsgående skyddsanordningar, ställning, schaktgrop eller materialupplag. Bredd, rörliga hinder: Ange återstående vägbredd där du har hinder som är flyttbara exempelvis, markeringsskärmar, vägmärkesvagnar eller fordon. Broarbete, avstängd bromitt: Dessa uppgifter används bl.a. som stöd vid planering av tunga transporter som sker på vägar där vägarbeten pågår. Exempelsamlingen Exemplen ligger i en lång lista i FIFA och därför kan det vara bra att veta vad numreringen på exemplen handlar om. Kom ihåg att lägga till en fil i taget. Man kan se exemplen på hemsidan om man vill leta sig fram till lämpligt exempel. Kapitel 2 Tvåfältsväg Kapitel 3 Mötesseparerad väg Kapitel 4 Motorväg Kapitel 5 Beläggningsarbeten Kapitel 6 Vägmarkeringsarbeten Kapitel 7 vakant Kapitel 8 vakant Kapitel 9 Drift och Underhåll Kapitel 10 Hjälp och vägledning FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 8(18)

9 Steg 4 Lägg till kontaktpersoner och behov om föreskrifter Här anger du om du ska ha någon typ av föreskrift vid din vägarbetsplats. I bilden ser du vilka föreskrifter som kan användas vid vägarbete Handhavande av föreskrifter Tänk på att att skicka in dokumentation efter avslutat arbete, enligt APVK eller IFS FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 9(18)

10 Steg 5 Skicka in TA-planen Skicka in TA-Plan, Invänta handläggning och ta emot tillåtelse. Skriv ut tillåten TA-Plan Välj TA-Plan från startsidan eller via sökfunktionen Bild 1) Klicka sedan på funktionen Visa tillåten TA-plan Bild 2) Välj diskett och utskriftsformat och skriv sedan ut alternativt spara på egen disk. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 10(18)

11 Se tidigare inlagda TA-Planer 1) Välj startsidan, titta under rubriken Mina TA-Planer 2) Du kan också söka tidigare skapade TA-planer via fliken Sök TA-planer. Gör ett urval och tryck på knappen Sök, så erhåller du ett sökresultat/lista på dina sökbegrepp. 3) Sökresultatet Klicka på denna knapp och du erhåller en bild för att se uppgifterna om TA-Plan eller Klicka på denna knapp och du erhåller en bild för att Skapa/Ändra TA-planer, fliken TA-Planer ändrar skepnad till Skapa/ändra TA-Planer, d.v.s. Steg 1 i ansökan. Ansökan/ändring sker i fem steg Tänk på att: göra ansökan minst 3 veckor innan själva arbetet planeras att starta. du kan via kartan ansöka ej platsspecifik TA-Plan för flera län som omfattar två eller fler regioner Hantering av TA efter att Trafikverket tilldelat TA till entreprenör När Trafikverket upphandlar arbeten tillhandahåller de i flesta fall första delen av en TA, tidigare benämt TA-plan. När entreprenören har fått ett kontrakt för arbetet kommer Trafikverket att via FIFA Tilldela den Ta som skapats i projektet. För att detta ska bli möjligt måste entreprenören meddela Trafikverket det användarnamn i FIFA som ska sköta hanteringen och ha ansvar för TA under utförande tiden i projektet. Detta sker med fördel i samband med kontraktsgenomgången, eller med ett mail, det räcker med bara användarnamnet, inget lösenord behöver anges. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 11(18)

12 Vilka uppgifter som ska fyllas i beror på om TA ska Tillståndsprövas eller inte. Fyll i detta om Tillståndsprövning ska ske: Under fliken Grunduppgifter ska exempel för utmärkningen biläggas, detta sker i Bifogade dokument, systemet hanterar bara PDF filer. En grön bock visar att Trafikverket har granskat filen och gett sin tillåtelse. Kommunikationsrutan är till för bägge parter, skriv in vad ni ändrat eller något som ni kommit överens om. Detta är valfritt. Vidare fyller ni i kontaktuppgifter och allt utom typ av vägarbete under fliken Vägarbete. Här kan ni sända TA till e-postadress: Den får då alla kommande uppdateringar som utförs, när skicka knappen aktiveras. När ni är klar med registreringen så trycker ni på knappen Skicka in, Trafikverket handlägger Ta och ni får tillbaka den på startsidan, förhoppningsvis med statusen Tillåten. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 12(18)

13 Fyll i detta om Tillståndsprövning inte ska ske: Kontaktuppgifter och fliken vägarbete är det som behöver fyllas i. När ni är klar med registreringen så trycker på knappen skicka in, då blir TA tillåten och mail går till alla berörda. Kom ihåg att aktivera arbetet till TLC, se Aktivera/ inaktivera vägarbetet på sidan 4 eller Uppdateringar i Tillåten TA TA går att uppdatera utan att Trafikverket behöver tillåta på nytt, så länge ingen tillåtelseprövning krävs. Tänk på att varje gång som knappen Skicka in aktiveras så går det mail till alla berörda. Uppstår nya förutsättningar som kräver avancerade lösningar eller omledningar som inte tidigare framkommit så ta kontakt med projektledaren eller trafikingenjören så samråder dessa om förändringen ska ske. Om så är fallet så kommer Trafikverket att ändra Ta så den kräver Tillåteleseprövning, då kan entreprenören lämna in sitt förslag på utmärkningen under Bifogade dokument och Trafikverket kontrollerar dokumentet och ger sin tillåtelse om allt är OK. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 13(18)

14 SKAPA/ÄNDRA TA (TRV) Handläggning av TA, där Trafikverket är beställare, för Trafikingenjörer och övriga användare Allmänt om handläggning av ärenden som skapats av Trafikverket. Ta-plan byter härmed namn till TA. Projektet skapar en TA som innehåller krav för hanteringen av trafik i projektet redan innan upphandling av entreprenör skett. När arbetet har en entreprenör tilldelar trafikingenjören Ta till entreprenören. Därmed går ansvaret och ägarskapet för TA över till entreprenören. Entreprenören hanterar sedan TA och kan i många fall göra uppdateringar om och om igen utan att ny tillåtelse behövers av Trafikverket. Det är viktigt att entreprenören sköter start och stopp av arbetet som påverkar trafikanterna, läs med på eller sidan 4 i detta dokument. Den nya fliken En ny flik, Skapa/Ändra TA, har tillkommit på startsidan för Trafikverket. Den hanteras av trafikingenjör/projektledare. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 14(18)

15 Ny registrering: Trafikingenjör/projektledare öppnar fliken Skapa/ Ändra TA. o Nu ska projektets namn anges, skriv även vägnr här så blir sökvägen tydlig längre fram i hanteringen. Vidare ska krav i projektet(otb) läggas in under bifogade filer, tiden för projketet ska anges och projektets diarienrplatsen under fliken Grunduppgifter. Under fliken Vägarbete behöver endast typ av vägarbete fyllas i. Dessa båda flikar kan öppnas och stängas med pilsymbolen. Mer som ska fyllas i är projektledare och eventuell byggledare, det sker under fliken kontaktuppgifter. Platsen ska också anges, följ instruktionerna under platsfliken. Det går att spara när som helst under handläggningen. o Helt nytt är möjligheten att slippa hantera TA efter överlämnande, tilldela, till entreprenör. Det sker genom att klicka i tillåtelseprövning Nej. Väljer man Tillåtelseprövning Ja kommer TA tillbak till trafikingenjören för en ny översyn när entreprenören fyllt i efterfrågade uppgifter. Den hamnar då på startsidan. Skapa AMA koder (OTB) Trafikverket har i FIFA möjlighet att genom att klicka på knappen Skapa OTB kunna göra ett PDF dokument med rätt APV koder. För att det ska vara möjligt krävs att datorn kan hitta rätt dokument som måster vara i WORD format. Möjlighet att lägga till egna dokument finns kvar, lika som tidigare. Systemet hanterar bara PDF filer. Aktuella APV koder sysn om man klickar Visa APV koder och administreras av påersoner med administrationsrättigheter. Kartan kan inte användas för TA med fler än 2 vägar. Detta är lika som tidigare än så länge, alla uppgifter måste fyllas i. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 15(18)

16 Trafikverket har möjligheten att välj vem TA ska sändas till när den blivit tillåten, entreprenören kan inte röra uppgifter i denna ruta: När alla efterfrågade uppgifter är ifyllda trycker man på TA klar för tilldelning knappen, även en huvudentreprenör måste finnas, så byter TA status. Den går fortfarande att ändra, men det bör man inte göra. Tilldelning: När kontraktet för projektet vunnit en ägare ska ägaren tillhandahålla ett användarnamn som ska ha ansvaret för TA. Namnet ska vara registrerat i FIFA. Trafikingenjören/projektledaren trycker på knappen Tilldela och för in namnet och tilldelar TA. Tillåtelse: Om ingen Tillåtelseprövning krävs kommer TA att bli tillåten när entreprenören fyllt i sina kontaktuppgifter, arbetstider samt påverkansgrad för trafikanterna och trycker på knappen Skicka in Om Tillåtelseprövning krävs kommer TA sändas till trafikingenjören som då kontrollerar de nya uppgifterna. Här kan även en konsult, granskare, vara inblandad, då klickar denne i rutan Granskad av någon annan än beslutande,när denne är klar med granskningen. Det innebär att ansvaret för uppgifterna ligger hos granskaren. Det är enbart trafikingenjören som tillåter TA. Entreprenören kan uppdatera sina uppgifter om och om igen när TA har statusen tillåten, utan att ny tillåtelse krävs av trafikingenjören. OBS! Det går ut mail till alla berörda varje gång denna knapp aktiveras. FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 16(18)

17 Förändringar av redan tillåten TA: Om något som har betydande påverkan för trafikanterna behöver ändras eller läggas till i en redan tillåten TA under byggtiden, tar entreprenören kontakt med projektledaren eller trafikingenjören. Ett samråd sker internt för Trafikverket, behövs förändringen klickas rutan för tillåtelseprövning i av Trafikverket. Entreprenören kan då lägga in sina förslag på förändringen i TA och få dessa tillåtna av Trafikverket. Handläggningen blir samma som vanligt. Trafikverket väljer vilka filer som man tar ansvar för. De gröna bockarna innebär att Trafikverket har kontrollerat och godkänt dokumenten. Systemet har en ruta med namnet kommunikation i fliken Grunduppgifter, den är till för kommunikation mellan Trafikverket och entreprenören i handläggningsskedet. Det går inte att ta bort det som läggs in i denna ruta. Statusar på TA i FIFA Det nya arbetssättet har gjort att fler statusar behövs, de gamla statusarna finns också kvar. Här är en kort förklaring vad några statusar innebär i nya flödet: Under registrering. Detta innebär att trafikingenjören/projektledare arbetar med framtagningen av krav och andra uppgifter till systemet. Registrerad. I denna status väntar trafiingenjören/ projektledaren på att upphandlingen av projektet ska bli klar. Tilldelad. Här är det en ny ägare av Ta-planen, det är nu den entreprenör som vann anbudsgivningen som är ägaren. Tillståndsprövas. Det innebär att entreprenören fyllt i efterfrågade uppgifter och tryckt på knappen Skicka in, TA finns nu hos Trafikverket, på startsidan. Tillåten. Här kan entreprenören starta, pausa och stoppa ta-planen via telefonitjänsten eller FIFA systemet. Ta går dessutom att uppdatera(byta namn, arbetstider, påverkansgrader mm) utan att ny tillåteles behövs. Trafikföreskrifter Trafikingenjör med delegering kan överföra föreskrift direkt från FIFA till RDT (Transportstyrelsens rikstäckande databas för Trafikföreskrifter). Publicerade trafikföreskrifter se Tillåtelse Trafikingenjör med delegering är den person som kan tilldela TA, och ge tillåtelse till TA. Tillåtelsen publiceras via FIFA:s startsida och under rubriken mina aktuella ärenden FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 17(18)

18 SYSTEMINFORMATION OCH SYSTEMSTÖD Felanmälan, användarstöd och allmän information Systemproblem: Anmäler du till Förändringsönskemål: Anmäler också du till Ytterligare information söker du på vår hemsida Webbläsare Här hittar du bland annat information om vilka webbläsare som vi har testat och vilken Internetuppkoppling vi rekommenderar för att det ska fungera bäst när du besöker vår webbplats. Följande webbläsare har testats för att fungera med webbplatsen. Om du har en äldre eller annan webbläsare än dessa är det inte säkert att webbplatsen ser korrekt ut eller fungerar felfritt. Windows Windows XP: Internet Explorer 7.0, Internet Explorer 8.0, Google Chrome, Firefox 3.5, Opera 9.2, Safari 4 Windows 7: Internet Explorer 8.0, Internet Explorer 9.0, Google Chrome 15.0, Firefox 7.0 Macintosh Macintosh (10.4), Safari 3.0, Firefox , Opera 9.1 HTML-standard XHTML 1.0 Transitional, Cascading Style Sheet (CSS) 2.0 Skärm Färgdjup: tusentals färger eller mer PC: minst 800 x 600 bildpunkter Macintosh: minst 832 x 624 bildpunkter Internetuppkoppling Bandbredd: minst 56 kbit/s FIFA Version Användarhandledning Entreprenörer Sida 18(18)

INNEHÅLL. Hantering av TA-Planer, Externa sökande... 6. Skapa/Ändra TA (TRV)... 17. Systeminformation och systemstöd... 21

INNEHÅLL. Hantering av TA-Planer, Externa sökande... 6. Skapa/Ändra TA (TRV)... 17. Systeminformation och systemstöd... 21 Användarhandledning FIFA - Sökande Förbättrad Information För Arbete på väg, är systemet som hanterar. Ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller,

Läs mer

Denna handbok... 3 Logga in... 3. Förberedelser... 3 Administration... 3 Föreskrift för vägskada... 4. Arbetssätt... 4

Denna handbok... 3 Logga in... 3. Förberedelser... 3 Administration... 3 Föreskrift för vägskada... 4. Arbetssätt... 4 Användarhandledning FIFA 2014.4 Förbättrad Information För Arbete på väg, är systemet som hanterar. Ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller, statistik,

Läs mer

Allmän information för hela systemet Denna handbok... 3 Logga in Förberedelser... 4 Administration... 4 Föreskrift för vägskada...

Allmän information för hela systemet Denna handbok... 3 Logga in Förberedelser... 4 Administration... 4 Föreskrift för vägskada... ANVÄNDARHANDLEDNING FIFA 3.1 (2018) Förbättrad Information För Arbete på väg, är systemet som hanterar. Ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller,

Läs mer

A NVÄNDARHANDLEDNING FIFA 3.5 (2019)

A NVÄNDARHANDLEDNING FIFA 3.5 (2019) A NVÄNDARHANDLEDNING FIFA 3.5 (2019) F örbättrad I nformation F ör A rbete på väg, är systemet som hanterar ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller,

Läs mer

ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller, statistik och administration

ansökan trafikanordningsplaner, handläggning, beslut, trafikföreskrifter, diarieföring, kontroller, statistik och administration A NVÄNDARHANDLEDNING Användarhandledning FIFA FIFA ver. 3.63.7 F örbättrad I nformation F ör A rbete på väg, är systemet som hanterar 2019-05-09 Förbättrad Information För Arbete på väg, är systemet som

Läs mer

TA-planen 2013:1510 Tillåten av Hoang Tran( :22:59)

TA-planen 2013:1510 Tillåten av Hoang Tran( :22:59) TA-plan: 2013:1510 Skapad av: alebjo Skapad datum: 2013-03-14 12:29:06 Senast uppdaterad av: Hoang Tran Senast uppdaterad datum: 2013-04-15 11:22:59 Status: Tillåten Påverkansgrad: Liten Arbetet omfattas

Läs mer

1 (13) Användarhandbok - ansökan TA-planer version 2010.1. Innehåll

1 (13) Användarhandbok - ansökan TA-planer version 2010.1. Innehåll 1 (13) Användarhandbok - ansökan TA-planer version 2010.1 Innehåll Inledning... 2 Hemsida... 2 Login... 2 Behörighet... 3 Kvittenshantering... 4 Status... 4 Grundregistrera TA-plan... 5 Arbetet påbörjas

Läs mer

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 INSTRUKTIONER ENTREPRENÖRER 1 (8) Fastställt av Dokumentdatum Version Lina Nilsson 2012-05-22 1.2 Dokumenttitel Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2.

Läs mer

Ansöka om projektmedel i Projektrummet

Ansöka om projektmedel i Projektrummet 1(11) Datum 2009-11-06 Ansöka om projektmedel i Projektrummet Läs all information om ansökningsomgången (utlysningen) Börja alltid med att läsa vad som krävs för den ansökningsomgång du tänker söka medel

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning (Observera att denna e-tjänst enbart är tillgänglig för kommuner

Läs mer

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Kulturdatabasen.se - projektbidrag är en webbapplikation som ska användas för att skicka och redovisa ansökan om arrangörs- och utvecklingsbidrag samt ansökan

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01)

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Registrering, inloggning och genomföra prov i Maskinkörkortets provdel (Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Maskinkörkortet består i huvudsak av två delar, en

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Användarhandledning för FIFA

Användarhandledning för FIFA Användarhandledning för FIFA 2010.4 Dokumenthistorik Författare Åtgärd Datum Dokumentversion Jonas Hallenberg Första utgåvan 2010-09-23 0.5 Jonas Hallenberg Synpunkter från Bo Wigge 2010-09-25 0.6 Jonas

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning Senast uppdaterad: 2019-03-18 2 (10) Innehåll 1. Inledande

Läs mer

Användarmanual för Lunds universitets sökandeportal

Användarmanual för Lunds universitets sökandeportal Användarmanual för Lunds universitets sökandeportal 1 Innehållsförteckning 1. ATT SÖKA EN ANSTÄLLNING VIA SÖKANDEPORTALEN... 3 1.1 LOGGA IN I SÖKANDEPORTALEN... 3 1.2 SKAPA ETT NYTT KONTO... 4 1.3 LÖSENORD...

Läs mer

Elektroniska upphandlingar med CTM. Snabbguide för leverantörer

Elektroniska upphandlingar med CTM. Snabbguide för leverantörer Elektroniska upphandlingar med CTM Snabbguide för leverantörer 1 Titel: Elektroniska upphandlingar med CTM Snabbguide för leverantörer Utgivningsdatum: 2010-05 Utgivare: Trafikverket Layout: Confetti Innehållsförteckning

Läs mer

Användarmanual. Visma TendSign Basic. Uppdaterad 2014-05-21. VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.

Användarmanual. Visma TendSign Basic. Uppdaterad 2014-05-21. VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign. Användarmanual Visma TendSign Basic Uppdaterad 2014-05-21 VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Innehållsförteckning Visma TendSign Basic 1. Navigering... 2 1.1

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk.

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. Manual Mina sidor 1 2 Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. 2) Genom att klicka på Mina sidor i menyn. 3) Genom att klicka på

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Lernias yrkeshögskola använder Adoy som administrativt verktyg för ansökningar. Vi godkänner enbart digitala ansökningar via detta system och vi

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (9) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänst Se och ändra ansvar för ensamkommande Senast uppdaterad: 2018-03-09 2 (9) Innehåll 1. Inledande information... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2.

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Cramo Business Support. användar handbok

Cramo Business Support. användar handbok Cramo Business Support användar handbok Innehåll Sid Funktion 3 Inloggningsuppgifter 4 Kom igång 5 Pågående order 6 Web-depå 7 Företagsprofil, avtalade rabatter 8 Visa faktura 9 Ekonomisk statistik 9 Tekniska

Läs mer

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på Inloggningsadress Greta:

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på   Inloggningsadress Greta: Greta Manual för ansökan om TA-planer 2019-04-16 Information finns på www.linkoping.se/apv Inloggningsadress Greta: https://greta.linkoping.se Vid frågor kontakta Cecilia Brage, cecilia.e.brage@linkoping.se

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

Manual - Ledningskollen i mobilen

Manual - Ledningskollen i mobilen 8010 Manual Ledningskollen i mobilen.docx Manual - Ledningskollen i mobilen Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Inkluderade funktioner 3. Manualens upplägg 4. Kortversion av manualen 4.1 Registrera

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Uppdaterad: 2013-06-20. Lathund app. App-Manual 1 1

Uppdaterad: 2013-06-20. Lathund app. App-Manual 1 1 Uppdaterad: 2013-06-20 Lathund app App-Manual 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Användningsområde 4 Kom igång 4 Förberedelse 5 Logga in 5 Notiser 5 Välj organisaton 6 Välj grupp 7 Symbolförklaring 7

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016

Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016 Dnr CIF 2015/11 Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016 Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna in en ansökan,

Läs mer

2015-09-09, version 1. Användarmanual för

2015-09-09, version 1. Användarmanual för 2015-09-09, version 1 Användarmanual för Innehåll Skolverkets Mina sidor en introduktion... 2 Behörigheter i Mina sidor... 3 Lägg upp en behörighetsstruktur för Mina sidor... 4 Vem får ett användarkonto

Läs mer

Guide till Min ansökan

Guide till Min ansökan Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR På startsidan kan du välja språk (svenska eller finska). För att kunna fylla i ansökan behöver du skapa ett användarkonto (se instruktion på bild 3). Ska du som skapar

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Manual att registrera i 2015-09-23

Manual att registrera i 2015-09-23 Manual att registrera i 2015-09-23 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare i registret Logga in 1.

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03 Handledning Biträdessidan Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från biträdessidan... 5 3 Biträdets administration av assistenter...

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version /

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version / Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4.1 Version 1.4.1 / 170510 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser,

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

SITHS i Easy. Handledning i hanteringen av Självdeklarationen. SITHS i Easy SITHS Förvaltning Senast ändrad 2015-06-11. Sid 1/9

SITHS i Easy. Handledning i hanteringen av Självdeklarationen. SITHS i Easy SITHS Förvaltning Senast ändrad 2015-06-11. Sid 1/9 SITHS i Easy Handledning i hanteringen av Självdeklarationen Sid 1/9 Innehållsförteckning Förutsättningar för att hantera Självdeklarationen i Easy... 3 1. Hantera Självdeklarationen i Easy... 4 2. Dokumenthantering...

Läs mer

Manual: Organisation/användare, utbildningsanordnare 2014. Mina sidor. Manual: Organisation/Användare Utbildningsanordnare 1(10)

Manual: Organisation/användare, utbildningsanordnare 2014. Mina sidor. Manual: Organisation/Användare Utbildningsanordnare 1(10) Mina sidor Manual: Organisation/Användare Utbildningsanordnare 1(10) Organisation och användare Den här manualen vänder sig till dig som är behörig att redigera användarkontot på Mina sidor. Din organisation

Läs mer

Ny digital ansökningslösning inför 2016

Ny digital ansökningslösning inför 2016 Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2015-07-15 Sida 1 (6) Anna Skogberg Dnr Ideella, idéburna organisationer Studieförbund Politiska ungdomsförbund Ny digital ansökningslösning inför 2016 Landstinget

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Equalis Online Registrera resultat och hämta rapporter via Internet

Equalis Online Registrera resultat och hämta rapporter via Internet Sida 1 av 10 Equalis Online Registrera resultat och hämta rapporter via Internet Innehållsförteckning Allmän information 1 Inloggning och startsidan 3 Användarinformation 4 Registrera resultat 5 Tidigare

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Gäller från jan 2015 Innehåll Nu förenklar vi för dig som förening i Nyköping... 3 Kontaktpersoner Nyköpings

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 1 (19) Projektledare Godkänd av (beställare/projektägare) ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 2 (19) Innehåll 1. Applikation

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

Fakturaportal för Särskilt Tandvårdsstöd

Fakturaportal för Särskilt Tandvårdsstöd Manual 3.1 Fakturaportal för Särskilt Tandvårdsstöd Nyhet 2014-09-30 - Registrera räkning: Välj den del av Särskilt Tandvårdsstöd som räkningen avser. Även patienter med intyg om N-tandvård eller F-tandvård

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE

INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE Det finns två sätt att gå till ansökningsformulärsidan: 1. http://kulturdatabasen.se/projektbidrag

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Dnr CIF 2016/6 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna

Läs mer

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Er anslutning är klar först när den gröna lampan på Fiberkonverten

Läs mer

Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret

Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret Sida 1 av 6 Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Sida 2 av 6 För att ändra inaktuella uppgifter, klicka på länken Föreningsuppgifter

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för installatör

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för installatör För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för installatör Inloggning Gå in via Mälarenergis hemsida www.malarenergi.se Välj: > Företag > Elnät > Anslutning till elnätet > För- och färdiganmälan

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 013-04-09 Innehållsförteckning 1. Information om Företagets egen sida...3. Lägga till en

Läs mer

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Min sida (Startsida): Hjälp; Här finns användarinstruktionerna. På Min sida (startsidan) kan du söka bland dina ärenden på flera olika sätt, använd Sök/filterfunktionerna.

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Lathund Skolverkets bedömningsportal

Lathund Skolverkets bedömningsportal Lathund Skolverkets bedömningsportal 1 (10) Innehåll 1. Så använder du Skolverkets bedömningsportal... 2 2. Så här öppnar du enskilda uppgifter eller prov & material med flera uppgifter... 6 3.Logga ut...

Läs mer

En guide till Hembygdsgilletsgillets intranät.

En guide till Hembygdsgilletsgillets intranät. En guide till Hembygdsgilletsgillets intranät. Hembygdsgillets sajt administreras via ett publiceringssystem som heter WordPress. I princip är det upplagt som sidor som ligger framme för vem som helst,

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Telia Jobbmobil Växel Förenklad administration. Handbok

Telia Jobbmobil Växel Förenklad administration. Handbok Telia Jobbmobil Växel Förenklad administration Handbok Telia Jobbmobil Växel Förenklad administration Handbok 2 Handbok Förenklad administration Telia Jobbmobil Växel Du hittar alltid senaste versionen

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Version 1.0 Introduktion Skapa ett MSPA-konto Aktivera Office 365 i Telia Business Apps Verifiera företagets domännamn Lägg till användare

Läs mer