PROJEKTPLAN. Förebyggande arbete gällande bränder i ordinärt boende Carina Smith SÄN 2013/54-709

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTPLAN. Förebyggande arbete gällande bränder i ordinärt boende. 2013-02-25 Carina Smith SÄN 2013/54-709"

Transkript

1 PROJEKTPLAN Förebyggande arbete gällande bränder i ordinärt boende Carina Smith SÄN 2013/54-709

2 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar Mål och delmål Förväntat resultat Utförlig checklista Kort checklista Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet Rutiner för det brandförebyggande arbetet Sekretess Information Utbildning Avgränsningar Genomförandeplan Beslutspunkter Tidplan Budget och resursbehov Nyttokalkyl Riskanalys Projektorganisation Koppling till andra projekt/system/aktiviteter Kommunikationsplan Avslut och överlämnande (12)

3 1 Förutsättningar Socialtjänsten i Nacka kommun har uppdraget att arbeta förebyggande och socialtjänstens ledningsgrupp har beslutat att förebyggande arbete gällande bränder i är ett prioriterat område inom ramen för förebyggande insatser. De faktorer som påverkar vilka personer som skadas svårt och omkommer i bränder är hög ålder, ensamhet, social utsatthet samt psykisk och fysisk oförmåga. Socialtjänsten gör hembesök hos en stor andel av de personer som omfattas av ovanstående faktorer. Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF), där Nacka kommun ingår, har som mål att deras medlemskommuner ska minska antalet dödsfall och skadade i bränder med 30 % till år För att nå det målet i Nacka ska SBFF samverka med socialtjänsten i Nacka, eftersom kända riskgrupper utgörs av: Äldre (risken ökar med åldern) Storkonsumenter av alkohol Rökare Personer med någon form av missbruk, där missbruket sätter ner förmågan att uppfatta fara och/eller förmågan att sätta sig i säkerhet Personer med någon form av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som gör att förmågan att uppfatta fara och/eller att sätta sig i säkerhet är nedsatt. Från och med januari 2012 gör SBFF en utredning av samtliga bränder som inträffar och registrerar mer detaljerad statistik än tidigare. Den nya och mer välgrundade statistiken, över vilka grupper som skadas svårt och omkommer i samband med bränder, ska över tid användas för att följa upp resultatet av projektets arbete. 2 Mål och delmål Målet är att antalet dödsfall och skadade personer i bränder ska minska med 30 % till år Den målsättningen ingår som en del i arbetet att skapa en tryggare och säkrare miljö för våra medborgare. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gjort en prognos som tar hänsyn till befolkningsutvecklingen och som visar en ökning av bränder med 34 % om ett brandförebyggande arbete inte påbörjas och utvecklas. När det brandförebyggande arbetet utvärderas ska hänsyn till prognosen tas. Ett delmål, för projektet, är att minska antalet bränder i Nacka. Målen ska uppnås genom att höja kunskapsnivån om brandförebyggande åtgärder hos personal som gör hembesök. Den personalgrupp som gör flest hembesök är hemtjänsten och det är önskvärt att 80 % av hemtjänstpersonalen har en brandförebyggande utbildning. Projektet avser att föreslå att ändra villkoren för att bli godkänd anordnare av hemtjänst, avlösning och ledsagning, vilket då kommer att medföra ett krav på att 80 % av hemtjänstpersonalen ska ha en brandförebyggande 3 (12)

4 utbildning. 90 % av socialtjänstens egen personal som gör hembesök ska ha en brandförebyggande utbildning. Syftet med projektet är att utveckla och införa bättre systematik i det brandförebyggande arbetet, ett arbete som i dagsläget redan utförs men där personalen saknar rutiner för hur de identifierade riskerna ska åtgärdas. Det brandförebyggande arbetet är positivt ur ett hälsoperspektiv eftersom det ökar kundens trygghetskänsla och kan därmed ge en förbättrad livskvalitet. 3 Förväntat resultat 3.1 Utförlig checklista Projektet har, i samarbete med SBFF, tagit fram en checklista som ska underlätta för den hembesökande personalen i dess arbete med att fånga upp signaler om incidenter eller riskbeteenden hos kunder i. Följande områden ska bedömas i checklistan: boendemiljö, spis/matlagning, rökning, levande ljus/eldstad och elektrisk utrustning. Det är viktigt att det är enkelt att använda checklistan och att den är tydlig. Cirka 30 frågor ska besvaras. Checklistan ska finnas tillgänglig på Nacka kommuns hemsida. Vem som fyller i den utförliga checklistan beskrivs i avsnitt 3.4. Hur riskerna ska åtgärdas och av vem beskrivs i åtgärdskatalogen (se avsnitt 3.3). 3.2 Kort checklista En kort variant av den utförliga checklistan ska tas fram. Den korta checklistan ska beskriva de allvarligaste brandriskerna. Den ska plastas in och all personal från socialtjänsten, både egen personal och personal hos samtliga anordnare/utförare, som gör hembesök ska ständigt bära den med sig, både bokstavligt och bildligt. Om personal som gör hembesök upptäcker eller får någon signal om incidenter eller riskbeteende ska den utförliga checklistan fyllas i. Den korta checklistan ska finnas tillgänglig på Nacka kommuns hemsida, och den inplastade varianten ska beställas av den uppsökande verksamheten på Äldreenheten i Nacka kommun. 3.3 Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet Åtgärderna i katalogen, som är framtagen i samarbete med SBFF, är grupperade utifrån frågorna i den utförliga checklistan. Om det finns behov av åtgärder för att minska brandrisken beskrivs dessa i åtgärdskatalogen. En förutsättning är alltid att kunden ger sitt samtycke. Åtgärdskatalogen ska finnas tillgänglig på Nacka kommuns hemsida. 3.4 Rutiner för det brandförebyggande arbetet De personer som i tjänsten gör hembesök hos socialtjänstens kunder ska ha kunskap om vilka risker som föranleder att den utförliga checklistan ska fyllas i. Att ständigt ha eventuella brandrisker i åtanke, enligt punkterna i den korta 4 (12)

5 checklistan ingår i kundens beviljade insats, t.ex. kundens beviljade tid för hemtjänstinsatser. Den utförliga checklistan ska fyllas i av hemtjänstpersonal/boendestödjare om risker upptäcks, om kunden ger sitt samtycke, i de fall kunden har insatsen hemtjänst eller boendestöd beviljat. Hemtjänstanordnare får betalt för den tid som åtgår hos kund för att fylla i den utförliga checklistan. Hemtjänsten kan göra detta utan att i förväg stämma av med aktuell biståndshandläggare. Senast i samband med att tid debiteras för detta tillfälle faxas den ifyllda checklistan till handläggaren. För följdåtgärder som behövs från anordnarens sida, t.ex. att motivera för förändring eller göra enklare åtgärder i hemmet, krävs samråd med aktuell biståndshandläggare kring den aktuella kunden om det innebär behov av utökad hemtjänsttid. Om resultatet av den ifyllda checklistan visar att det finns behov av brandförebyggande åtgärder ska den hemtjänstpersonal/boendestödjare som fyllt i checklistan kontakta sin chef, utom i enklare fall där personalen själv kan föreslå åtgärder för att minska riskerna. Hemtjänstchef/boendestödschef ska, i enlighet med åtgärdskatalogen, kontakta aktuell funktion: Biståndshandläggarna (t.ex. bevilja mer insatser p.g.a. behov av städning eller plock, rökdetektor kopplad till trygghetslarm) I de fall det kan vara aktuellt med hjälpmedel eller bostadsanpassning, t.ex. spisvakt, ska primärvårdens distriktsarbetsterapeut kontaktas Tryggve (montering av och batteribyte i brandvarnare), om kunden är över 70 år. I svåra fall kan kommunens handläggare kontakta SBFF för rådgivning och SBFF kan även göra hembesök för att föreslå åtgärder. I mycket svåra fall kan det finnas behov av sprinklersystem. Behovet ska bedömas i samråd med SBFF och aktuell handläggare ska rådgöra med sin chef om det är möjligt för kommunen att stå för den kostnaden. Resultatet av den ifyllda checklistan och eventuella åtgärder ska dokumenteras av hemtjänstchef/boendestödschef i kundens sociala journal. Den ifyllda checklistan ska förvaras tillsammans med kundens sociala journal. Om kunden inte ger sitt samtycke till riskbedömning eller åtgärd ska det dokumenteras i kundens sociala journal. Om annan personalgrupp än hemtjänstpersonal/boendestödjare gör hembesök och upptäcker brandrisk hos kunden ska det rapporteras till respektive enhet i de fall kunden inte är beviljad hemtjänst eller boendestöd. För äldreenheten gäller att det ska rapporteras till den uppsökande verksamheten, som kontaktar kunden och erbjuder en brandförebyggande genomgång. Den uppsökande verksamheten ska föra statistik över hur många kunder som kontaktas och vad utfallet blir. Checklistan ska inte arkiveras. 5 (12)

6 För enheten för personer med funktionsnedsättning gäller att det ska rapporteras till handläggare eller gruppchef. 3.5 Sekretess Socialtjänstens verksamhet har sin utgångspunkt i rätten för den enskilde att själv bestämma över sin situation. Socialtjänstens insatser ska därför bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Utgångspunkten är därför att brandförebyggande genomgång ska erbjudas kunderna på frivillig basis. Vidare gäller sekretess för de uppgifter som finns inom socialtjänsten. För att kunna dela de uppgifter som samlas in mellan socialtjänsten, SBFF och/eller primärvården är det lämpligt att inhämta samtycke från kunden. Det är lämpligt att ett formulär tas fram som anger vilken information som avser att delas och med vilka myndigheter. Detta för att kunden ska veta vad samtycket gäller. Går det inte att få något samtycke kan information ändå delas efter en menprövning. 3.6 Information Funktionen Uppsökande verksamhet ansvarar för att informera socialtjänstens kunder och kommuninvånare över 75 år om brandförebyggande arbete. Informationsmaterial framtaget av SBFF ska användas. Hemtjänstanordnare och boendestödjare får information på sina respektive anordnarmöten. Handläggarna på enheten funktionsnedsättning ska informera aktuella kunder/brukare. På Nackas hemsida ska det under fliken Förebyggande och skador finnas information om det brandförebyggande arbetet gällande bränder i ordinärt boende. Ovanstående gäller för både äldreenheten och enheten funktionsnedsättning. 3.7 Utbildning Södertörns brandförsvarsförbund har tagit fram en web-utbildning i brandförebyggande arbete som tar ca 15 minuter. Den bör följande grupper gå igenom: - All personal från kommunen eller som på kommunens uppdrag gör hembesök (mål: 80 % av hemtjänstpersonalen/boendestödjarna och 90 % av socialtjänstens egen personal som gör hembesök ska ha en brandförebyggande utbildning) - Anhörigvårdare. De personalgrupper som gör hembesök och som ska erbjudas utbildning är: Anhörigkonsulenter Demenssjuksköterska Uppsökande verksamhet 6 (12)

7 Biståndshandläggare LSS-handläggare Färdtjänsthandläggare Bostadsanpassningshandläggare Socialsekreterare Personalen hos hemtjänstanordnarna Personalen hos assistansföretagen Boendestödjare Socialjouren Larm- och nattpatrullen På Nackas hemsida ska det finnas en länk till web-utbildningen framtagen av SBFF. All personal som genomgår utbildningen ska registrera det i ett Proofformulär. Det ska även finnas kontaktuppgifter till de funktioner som kan vara aktuella för Nackas kommuninvånare att kontakta. När uppföljning av hur stor andel personal som genomgått web-utbildningen sker, ska det även utvärderas hur det fungerar att registrera genomgången utbildning i nämnda Proof-formulär. Det förs diskussioner om att nyckelpersoner ska erbjudas fördjupad utbildning av SBFF. 4 Avgränsningar De checklistor, åtgärdskataloger och rutiner som projektet arbetar fram och implementerar gäller. Endast de personer, i, som får hembesök av socialtjänstens och utförares/anordnares personal ingår i målgruppen. Personalgrupper som gör hembesök varierar från enhet till enhet. Socialtjänstens ledningsgrupp har beslutat att införskaffande av brandvarnare och brandsläckare inte bekostas av kommunen, utan det är den enskildes eget ansvar. Den enskilde ansvarar även för att införskaffa nya elektriska apparater som ska ersätta sådana som innebär en säkerhetsrisk, bortforsling av sådant som riskerar att ta eld och som förhindrar tillgänglighet och utrymning. 5 Genomförandeplan Det har blivit bestämt att enheterna äldre och funktionsnedsättning ska påbörja projektarbetet eftersom det är flest berörda medborgare i dessa målgrupper. Övriga enheter ska påbörja arbetet med att förebygga bränder i i den ordning styrgruppen beslutar. Rutiner för det brandförebyggande arbetet kan komma att justeras utifrån respektive enhets behov. Checklistor och åtgärdskatalog ska vara enhetliga för hela socialtjänsten. 7 (12)

8 Enheterna, d.v.s. medlemmar i projektgruppen, ska göra en stor del av arbetet som beskrivs ovan. Arbetet bedrivs i nära samarbete med Södertörns brandförsvarsförbund. Projektet har inlett ett erfarenhetsutbyte med motsvarande projekt i Stockholm stad. För att kunna följa upp det brandförebyggande arbetet ska projektet föreslå att villkoren för att bli godkänd anordnare av hemtjänst, avlösning och ledsagning uppdateras med att anordnarna aktivt ska arbeta med brandförebyggande åtgärder hos kunderna och att 80 % av personalen ska vara utbildad i brandförebyggande arbete (web-utbildningen). I checklistan som beskriver hur nyanställda tas emot av socialtjänsten ska det ingå en punkt om den brandförebyggande utbildningen. 6 Beslutspunkter Projektplan, checklistor och åtgärdskatalog för det brandförebyggande arbetet ska godkännas av styrgruppen. Ev. kostnader ska beslutas av styrgruppen. 7 Tidplan Juni 2012: Uppstartsmöte Aug 2012: möte med Expertgrupp (äldreenheten) Hösten 2012: projektet tar fram checklistor, åtgärdskatalog och rutiner för det brandförebyggande arbetet November 2012: presentera förslag på checklistor, åtgärdskatalog och rutiner för det brandförebyggande arbetet för styrgruppen November 2012: Avstämning med referensgruppen (KPR) December 2012: styrgruppen beslutar om vi kan implementera ovanstående förslag på äldreenheten och nnheten funktionsnedsättning Maj 2013: påbörja arbetet med att implementera rutiner mm på enheterna äldre och funktionsnedsättning (web-utbildning mm) Våren 2013: möte med Expertgrupp från barn- och ungdomsenheten IFO och vuxenenheten IFO Projektet fortsätter under Budget och resursbehov En grov kostnadsberäkning för äldreenheten vad avser utökade hemtjänstinsatser är: Totalt för år 2013: hemtjänstpersonal kommer att fylla i den utförliga checklistan för 50 kunder, mertid ca 30 minuter per kund. Beräknad kostnad är kr. För en del av de kunder inom äldreenheten som 8 (12)

9 hemtjänsten fyller i den utförliga checklistan för, uppskattningsvis 50 %, kommer extra hemtjänstinsatser att beviljas för t.ex. motivera till förändring, extra städning. Den kostnaden beräknas bli kr. Följande år: hemtjänstpersonal kommer att fylla i den utförliga checklistan för kunder, mertid ca 30 minuter per kund. Beräknad kostnad är kr/år. För en del av de kunder inom äldreenheten som hemtjänsten fyller i den utförliga checklistan för, uppskattningsvis 50 %, kommer extra hemtjänstinsatser att beviljas för t.ex. motivera till förändring, extra städning. Den kostnaden beräknas bli kr. En grov kostnadsberäkning för enheten funktionsnedsättning vad avser utökade hemtjänstinsatser är: Totalt för år 2013: hemtjänstpersonal/boendestödjare kommer att fylla i den utförliga checklistan för 25 kunder/klienter, mertid ca 30 minuter per kund/klient. Beräknad kostnad är kr. För en del av de kunder/klienter inom enheten funktionsnedsättning som hemtjänstpersonal/boendestödjare fyller i den utförliga checklistan för, uppskattningsvis 50 %, kommer extra hemtjänstinsatser att beviljas för t.ex. motivera till förändring, extra städning. Den kostnaden beräknas bli kr. Följande år: hemtjänstpersonal/boendestödjare kommer att fylla i den utförliga checklistan för 7 10 kunder/klienter, mertid ca 30 minuter per kund/klient. Beräknad kostnad är kr/år. För en del av de kunder/klienter inom enheten funktionsnedsättning som hemtjänstpersonal/boendestödjare fyller i den utförliga checklistan för, uppskattningsvis 50 %, kommer extra hemtjänstinsatser att beviljas för t.ex. motivera till förändring, extra städning. Den kostnaden beräknas bli kr. 9 Nyttokalkyl Inte aktuellt. 10 Riskanalys Projektet saknar tillräcklig politisk förankring Beslutade rutiner skapar onödigt merarbete Beslutade rutiner får inte avsedd effekt Stockholm stads erfarenhet visar att nyanlända äldre är en extra sårbar grupp, hur hanterar vi det? Aktiviteter krockar med Innocare, ett projekt som testar tekniska produkter och tjänster med syftet att öka tryggheten och säkerheten för äldre i 9 (12)

10 11 Projektorganisation Projektägare är socialdirektör Anders Fredriksson. Styrgruppen utgörs av Anne-Lie Söderlund, Eva Ralling Bergström och Stefan Heinebäck och Henrik Nyman, rådgivande (SBFF). Stefan kan vid behov ersättas av Inger Stenlund, gruppchef på Socialjouren. Referensgruppen består av ledamöter från Kommunala PensionärsRådet: Gun Mattsson (PRO), Gunnar Olsson (PRO), Birger Johansson (PRO), Ann Mari Hjort (SPF), Inga Kamlin (SPF) och Göran Österberg (PRO). Projektledare är Carina Smith, SKE. Projektgruppen består av Harriet Holmgren (bitr. enhetschef), Henrik Nyman (SBFF) och Henrik Lindström (SBFF), Ann-Kristin Ingemarsson (bostadsanpassare), Ove Lindroth (anhörigkonsulent), och Anne Viertola (Attendo hemtjänst). 12 Koppling till andra projekt/system/aktiviteter Ev. Innocare. 13 Kommunikationsplan Informera socialjouren och socialtjänstens kommunjurist kontinuerligt om projektet. Informera hemtjänstanordnarna och assistansföretagen om projektet. Genomgång av checklista och åtgärdskatalog på anordnarmöten. Informera socialtjänstens enheter. Informera KPR och Rådet för frågor kring personer med funktionsnedsättning. Ömsesidigt utbyte av information med Innocare-projektet för att samordna planering av aktiviteter för hemtjänstanordnare. 14 Avslut och överlämnande Följa upp projektet: d.v.s. har projektmål och tidplan uppnåtts. Uppföljning och utvärdering: antalet bränder, skadade och döda ska årligen följas upp 10 (12)

11 hur stor andel av grupper som gör hembesök som har en brandförebyggande utbildning (web-utbildning) ska årligen följas upp utvärdera hur det fungerar att personal som genomgått web-utbildningen registrerar det i ett Proof-formulär, eftersom ifyllandet av formuläret är fristående från den genomgångna utbildningen en översyn av checklistor, åtgärdskatalog och rutiner ska göras varje år uppföljning av kostnader för utökade hemtjänsttimmar. När projektet övergår i ordinarie verksamhet ska en nätverkande referensgrupp, bestående av representanter från socialtjänstens olika enheter, hemtjänstföretag m.fl., träffas 1-2 gånger per år för att följa upp och utvärdera det brandförebyggande arbetet. 11 (12)

12 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll IDÉBESKRIVNING Innocare - innovativ teknik inom en i Nacka 2012-10-02 Gabriella Nyhäll 2 (8) Innehållsförteckning 1 Idén med projektet... 4 2 Syfte... 4 3 Bakgrund... 4 4 Förväntat resultat... 4 5 Önskade

Läs mer

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-01-08 Handläggare: Git Skog Telefon: +46 8-508 36 217 Till Äldrenämnden 19 februari 2013 Redovisning av projektet Brandsäkerhet

Läs mer

Ansökan om hjälpinsats - förenklad handläggning

Ansökan om hjälpinsats - förenklad handläggning 1 (2) Ansökan om hjälpinsats - förenklad handläggning Du som är 65 år eller äldre och/eller har en funktionsnedsättning kan ansöka om hjälp i hemmet med förenklad handläggning när det gäller städning,

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

REMISS. Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Emelie Berglund ÄLN 2015/16

REMISS. Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Emelie Berglund ÄLN 2015/16 REMISS Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning 2016-02-24 Emelie Berglund ÄLN 2015/16 Sammanfattning Översynen av kundvalet för hemtjänst, pågår oktober 2015 till april 2016. I översynen

Läs mer

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder 21:1 21:2 PROTOKOLLSUTDRAG 21:3 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-10-24 1/2 SN 147 Dnr SN/2016:827-034 Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder Beslut Socialnämnden beslutar att 1. föreslå

Läs mer

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN 20 5 SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN Äldreenheten Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Innehåll Service till dig som är äldre

Läs mer

Minnesanteckningar. Typ av möte: Kommunala pensionärsrådet Mötesdatum: kl Plats: Nacka stadshus, lokal Jelgava

Minnesanteckningar. Typ av möte: Kommunala pensionärsrådet Mötesdatum: kl Plats: Nacka stadshus, lokal Jelgava 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: Kommunala pensionärsrådet Mötesdatum: 2013-11-28 kl. 13.00-15.00 Plats: Nacka stadshus, lokal Jelgava Närvarande: Samordnings- och utvecklingsenheten (SUE), Nacka

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Regler och rutiner för mobil återrapportering

Regler och rutiner för mobil återrapportering Regler och rutiner för mobil återrapportering 2018-01-17 Äldreenheten och omsorgsenheten Innehållsförteckning 1 Revisionshistorik... 3 2 Inledning... 3 2.1 Grundläggande begrepp... 4 3 Grundläggande arbetssätt...

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Stadshuset: sammanträdesrum Myrsjön

Stadshuset: sammanträdesrum Myrsjön 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: Seniorrådet Mötesdatum: 2015-03-19 kl. 13.00 15.00. Plats: Stadshuset: sammanträdesrum Myrsjön Närvarande: Anne-Lie Söderlund, chef Äldreenheten. Jenny Andersson och

Läs mer

Regler för mobil återrapportering Äldreenheten och omsorgsenheten

Regler för mobil återrapportering Äldreenheten och omsorgsenheten Regler för mobil återrapportering v 2.0 2018-09-19 Äldreenheten och omsorgsenheten Innehållsförteckning 1 Revisionshistorik... 3 2 Inledning... 3 2.1 Grundläggande begrepp... 4 3 Grundläggande arbetssätt...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet 2013-02-25 1 (6) Personal som gör hembesök hos socialtjänstens kunder Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet Åtgärdskatalogen är uppdelad efter olika brandrisker som finns i hemmet och visar vilka

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 2014-11-18 1 (5) De förtroendevalda revisorerna i Nacka Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 En granskning av hemtjänsten har genomförts av Ernst & Young på uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning

Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning 2018-02-19 1 (6) PM Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning Bakgrund Äldrenämnden har gett social- och äldredirektören i uppdrag att göra en översyn av villkoren

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre 1 (3) ÄLN 2017/70 2017-04-12 Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre Planen upprättad av Sofia Rooth Andersson i samråd med

Läs mer

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare Februari 2007 Hemtjänst, ledsagning, avlösning Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare 1. Hemtjänst 1.1 Kunddebiterad tid sid

Läs mer

Granskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Domicare AB

Granskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Domicare AB 2016-10-03 1 (5) PM Granskningen är utförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth-Andersson på sociala kvalitetsenheten Granskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Domicare

Läs mer

Dokumentationsriktlinjer

Dokumentationsriktlinjer Dokumentationsriktlinjer 2015-09-17 Sammanfattning/syfte. Syftet med dessa dokumentations riktlinjer är att du som medarbetare ska få vägledning i arbetet med dokumentation. Som medarbetare är du skyldig

Läs mer

Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet

Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet 2014-05-26 1 (9) Social- och äldrenämnden Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet Bakgrund Kundval inom familjerådgivningen har funnits sedan 2005-01-01 då med 14 a anordnare. 2010

Läs mer

Riktlinjer Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka

Riktlinjer Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka 2012-04-17 Carina Smith Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Mål... 3 3 Kundens behov, vanor och önskemål... 3 3.1 Kundens behov... 3 3.2 Kundens vanor... 4 3.3

Läs mer

Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden

Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden 2015-09-15 1 (5) Bilaga 2 SOCN 2015/551-041 Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden Tabell 1) Ersättningsbelopp hemtjänst (äldre och personer med funktionsnedsättning) Anordnare med avdragsrätt

Läs mer

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser 2018-03-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser Förslag till beslut 1. Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut)

Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut) 2015-12-02 1 (5) Bilaga nr 3 SOCN 2015/551-041 Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut) Tabell 1) Ersättningsbelopp hemtjänst (äldre och personer med funktionsnedsättning)

Läs mer

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/ PROJEKTPLAN 2015-03-30 Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/256-510 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar... 3 1.1 Bakgrund... 3 2 Syfte och mål... 4 2.1 Förväntat resultat... 4 3 Avgränsningar...

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370 Projektdirektiv Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: Son 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Jenny Wilhelmsson, Telefon växel: 08-580

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör

Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör Utgångspunkter för eget val - Biståndsbeslutet utgör grunden för val av leverantör och beställning. - Valet är frivilligt.

Läs mer

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 1 (8) Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 Kommun Nacka kommun Enheten Äldre Kontaktperson Enhetschef Anne-Lie Söderlund Anhörigkonsulent Ove Lindroth Telefon

Läs mer

Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för ökad självständighet

Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för ökad självständighet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-01-22 DNR SN 2015.011 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Bättre brandsäkerhet i olika boendeformer i Storstockholm. - Anders Fridborg, Storstockholms brandförsvar

Bättre brandsäkerhet i olika boendeformer i Storstockholm. - Anders Fridborg, Storstockholms brandförsvar Bättre brandsäkerhet i olika boendeformer i Storstockholm - Anders Fridborg, Storstockholms brandförsvar att det framför allt handlar om yrkesgrupper som har ett direkt ansvar för vård och omsorg om äldre

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna

Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna 2016-05-30 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2016/21-739 Äldrenämnden Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna Förslag till beslut

Läs mer

Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning

Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning 2018-03-09 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2018/18 ÄLN Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige att fatta

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS 2016-11-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2015/48 Socialnämnden Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förslaget till ändringar i de specifika auktorisationsvillkoren

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Projektplan. Behovsstyrt IKT (Inter Kommunikativ Teknik ) för äldre

Projektplan. Behovsstyrt IKT (Inter Kommunikativ Teknik ) för äldre Projektplan Behovsstyrt IKT (Inter Kommunikativ Teknik ) för äldre Info ÄO Projektplan-ITK-stöd för äldre.docm Socialförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5, 4 tr Vård och omsorg, Järfälla hemstöd

Läs mer

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN 2015-06-17 Innehåll 1 Grunden för Nacka kommuns övergripande krisplan... 3 2 Kris och extraordinära händelser... 3 2.1 Kommunens krisledningsnivåer...3 2.1.1 Nivå 0

Läs mer

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS.

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS. RUTIN lex Sarah Dokumentets syfte Att beskriva rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS och SOSFS 2011:5. Dokumentet

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452 PROJEKTDIREKTIV 2017-05-03 Mats Bohman KFKS 2017/452 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 4 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar... 5 5 Risker...

Läs mer

Ersättningsnivåer för dagverksamheter

Ersättningsnivåer för dagverksamheter 2016-09-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Ersättningsnivåer för dagverksamheter Förslag till beslut 1. Äldrenämnden beslutar att de tre ersättningsnivåerna för dagverksamheter tas

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Vardagssamverkan Blåljus

Vardagssamverkan Blåljus U T V E C K L I N G A V S A M V E R K A N I S Y F T E A T T Ö K A S A M O R D N I N G E N A V S A M H Ä L L E T S R E S U R S E R F Ö R A T T F Ö R H I N D R A O C H L I N D R A S T Ö R N I N G A R I S

Läs mer

Rapport TILL LÄNSSTYRELSEN

Rapport TILL LÄNSSTYRELSEN 2011-12-15 1 (6) Till Länsstyrelsen i Stockholm län Att. Juha Mäntymäki Box 22067 106 30 Stockholm Rapport TILL LÄNSSTYRELSEN Redovisning av verksamhet med personligt ombud under kalenderåret 2011 i Nacka

Läs mer

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd 2016-08-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2016/36 Socialnämnden Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd Förslag till beslut 1. Socialnämnden godkänner förslagen till ändringar i de specifika

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

Räddningstjänsten Karlstadsregionen Hembesök i samband med Identifiering av särskilt riskutsatta och individanpassat brandskydd

Räddningstjänsten Karlstadsregionen Hembesök i samband med Identifiering av särskilt riskutsatta och individanpassat brandskydd Räddningstjänsten Karlstadsregionen Hembesök i samband med Identifiering av särskilt riskutsatta och individanpassat brandskydd Spisrelaterade bränder i flerbostadshus Eldstadsrelaterade bränder i småhus

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Regeringsuppdrag Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014 Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Mötesplats SO 2015-04-28 Bitr. projektledare Anna Johansson, fil.dr. Fakta om

Läs mer

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen Sid 1(12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-08-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden 2013-05-07 Risk- och sårbarhetsanalys I den av fullmäktige antagna krisplanen finns ett antal definierade områden och funktioner uppräknade där

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV 1(8) KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(8) Innehållsförteckning Sid nr 1 UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1.1 Målgrupp 3 1.2 Syfte 3 1.3 Mål för sysselsättningen

Läs mer

ÅRSRAPPORT Det kommunala aktivitetsansvaret Susanne Öhrberg

ÅRSRAPPORT Det kommunala aktivitetsansvaret Susanne Öhrberg ÅRSRAPPORT 2016 2016-12-22 Susanne Öhrberg POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80 00 info@nacka.se 716 80 www.nacka.se

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016 2017-02-02 1 (5) BILAGA NR 5 SOCN 2015 551/041 av internkontrollplan 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar till måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och säkert. I

Läs mer

Intensivutredningar för barn och ungdomar

Intensivutredningar för barn och ungdomar 2012-05-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2012/141 Social- och äldrenämnden Intensivutredningar för barn och ungdomar Förslag till beslut Social- och äldrenämnden beslutar att permanenta projektet intensivutredningar

Läs mer

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015 STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN 2015-09-01 1 (9) Dnr STN-1121/2015 Projektplan GIS 1. Mål Staden ska ha ett väl fungerande GIS med lättillgänglig och logisk åtkomst till geografisk information. GIS

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:558-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/2 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Nacka Värmdö år Beteckning

Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Nacka Värmdö år Beteckning 2013-01-15 1 (6) Till Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för sociala frågor Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Nacka Värmdö år 2012. Beteckning 704-16215-2012 Antal PO (tjänster respektive

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 26 (38) 13 Att samverka kring ensamkommande barn som försvinner. En rapport från Länsstyrelsen med förslag till arbetssätt och rutiner i Stockholms län 2017-2018 Dnr 1.10.7-235/2017 Socialnämndens

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Information om hemtjänsten 2 (5) Datum

Information om hemtjänsten 2 (5) Datum 170901 Information om hemtjänsten 2 (5) Hemtjänst är till för att underlätta ditt dagliga liv och göra det möjligt för dig att bo kvar hemma under trygga förhållanden. Hemtjänstens insatser varierar från

Läs mer

Ärenden Föredragande kl

Ärenden Föredragande kl 2019-09-04 Kallelse till ledamöter i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor samt valda politiker För kännedom till ersättare i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10)

Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10) Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10) Innehåll Rutin för samverkan mellan ASIH och hemtjänsten i Solna... 3 Bakgrund:... 3 Inskrivning... 3 Samordnad Individuell Plan

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Syftet med handlingsplanen är att konkretisera insatserna i kommunen

Läs mer

SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA! För att du som Karlstadsbo ska veta vad du kan förvänta dig av kommunen har vi servicegarantier

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Att 80% av anhörigvårdarna ska känna att det stöd de får är anpassat till individen och den aktuella livssituationen.

Att 80% av anhörigvårdarna ska känna att det stöd de får är anpassat till individen och den aktuella livssituationen. 2018-12-20 Avveckling av anhörigkonsulent Med anledning av att sektorn under 2019 har stora ekonomiskta utmaningar behöver vi se över alla våra verksamheter för att se om vi kan minska på våra kostnader.

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Kvalitets och utvecklingsenheten Projekt Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Projektägare Mariann Godin Luthman, Kvalitetschef Projektledare Christine Färnskog Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer