Eslöv Handelsutredning Mars 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eslöv Handelsutredning Mars 2009"

Transkript

1 Eslöv Handelsutredning Mars 2009

2

3 Innehåll 1. SAMMANFATTNING Förutsättningar för detaljhandelsutveckling Utveckling av handel, Flygstaden Konsekvenser Utveckling av handel, Flygstaden/Källeberg/Ödlan 1, Berga Konsekvenser Rekommendationer BAKGRUND OCH UTREDNINGSARBETETS GENOMFÖRANDE Utredningens syfte Uppdrag och metod Basdata MEDVERKANDE DEFINITIONER TRENDER INOM SVENSK DETALJHANDEL Nationellt Dagsläge och tillbakablick på sydvästra Skåne Möjlig/tänkbar utveckling till år ESLÖV OCH DESS DETALJHANDEL IDAG En växande kommun Eslöv i sin region, detaljhandelns in- och utflöden Dagens detaljhandel i Eslöv, lägen - omsättning ESLÖVS CENTRUMHANDEL Utbud och omsättning Parkering Kolla läget Stadskärneförnyelse en betraktelse...26

4 7.5. Slutsats för centrum, kort och långsiktig utveckling NÄRSERVICEN I ESLÖVS KOMMUN Närservice i bostadsområdena Närservice i de mindre orterna EXPANSIONSVILJA OCH HOTANDE KONKURRENS Efterfrågans (konsumtionens) tillväxt En stark och växande konkurrens PLANER FÖR NY HANDEL I ESLÖV Flygstaden Källeberg Berga-området, kv. Ödlan ALTERNATIVA SCENARIER, NORDPLANS FÖRSLAG Flygstaden Flygstaden, Källeberg och kv. Ödlan Lämplig nivå och storlek DAGLIGVAROR, efterfrågan och utflöde fram till år SÄLLANKÖPSVAROR, efterfrågan och utflöde fram till år SCENARIO Förslag Beskrivning Trolig utveckling Konsekvenser SCENARIO Förslag Beskrivning Trolig utveckling Konsekvenser KONSEKVENSER FÖR BEFINTLIG HANDEL... 44

5 14.1. Handel i centrum Handel i grannkommuner SAMMANFATTANDE SLUTSATS OCH REKOMMENDATIONER UPPDRAGSGRUPP BILAGOR (49)

6 1. SAMMANFATTNING 1.1. Förutsättningar för detaljhandelsutveckling Tillväxt, ökad efterfrågan Med en befolkningsökning på ca 1 % årligen för Eslövs kommun och en konsumtionsökning för dagligvaror (DV) också på ca +1 % årligen, beräknas DV-efterfrågan öka från 756 Mkr 2007, med 44 mkr till ca 800 mkr år 2010 och sedan ytterligare med 85 mkr till 885 mkr fram till år Motsvarande efterfrågan för sällanköpsvaror (SV) i Eslöv var 879 Mkr år Fram till år 2010 beräknas efterfrågan öka med 42 Mkr till 921 Mkr. Fram till år 2015 väntas den öka med ytterligare 136 Mkr till 1057 Mkr. Allt inkl. moms och i 2007 års priser. Utflöde År 2007 var utflödet av handel i Eslövs kommun för DV 22 % motsvarande ca 160 mkr (d v s som Eslövsborna handlade utanför den egna kommunen). För SV var utflödet ännu större, 55 % eller motsvarande ca 480 mkr. Eslövs kommuns läge nära kommuner med stort detaljhandelsutbud och stora arbetsplatser, ger stor pendling. Det förklarar en del av storleken på utflödet. Kommunens utbud av detaljhandel är en annan viktig faktor. För sällanköpsvaror är utbudet begränsat både vad gäller shopping, i första hand centrumhandel, och för volymhandel. Potential En målsättning att inom kommunen själv ta hand om den ökade efterfrågan, är rimlig. Att minska utflödet kräver att ett bättre utbud byggs upp, starkare än vad befintliga handelsplatser kan erbjuda. För att nå detta krävs ett varierat och intressant detaljhandelsutbud. Mer yta i lämpliga lägen behövs för att i första hand locka starka volymhandelsaktörer till kommunen. Ett starkare dagligvaruutbud kan också vara till hjälp för att skapa attraktiva handelsplatser. Risker för handeln i Eslöv Sker inga större förändringar eller förnyelse av handeln kommer den negativa detaljhandelsutvecklingen att fortsätta. Centrum kommer att få det svårt att stärka sitt utbud med nya aktörer och volymhandeln ligger kvar på sin mycket låga nivå. Utflödet kommer att öka. 6 (49)

7 1.2. Utveckling av handel, Flygstaden Möjlig utveckling En etablering av handel i Flygstaden kan medföra en omsättning på mkr för DV. Omsättningen tas i första hand från den ökade efterfrågan i kommunen samt en minskning i utflödet från kommunen. Hur befintliga butiker drabbas beror på vilka motåtgärder som de sätter in. Sällanköpshandeln kan i Flygstaden omsätta mkr. I första hand är det volymhandel som bör etableras. Volymhandeln är svag i Eslövs kommun och kan bli ett positivt tillskott Konsekvenser Påverkan på centrumhandel Det ska inte behöva bli någon större påverkan. Shoppinghandeln är kvar i centrum och de två stora dagligvarubutikerna kan stå emot. Det är dock viktigt att arbetet med att utveckla centrum fortsätter med alla parter inblandade. Centrum och det nya handelsområdet måste utvecklas parallellt. Påverkan på grannkommuner Vi har ett stort utflöde från Eslöv idag. I första hand skall kommunen återta handel, och få fler Eslövsbor att handla på hemmaplan Utveckling av handel, Flygstaden/Källeberg/Ödlan 1, Berga Möjlig utveckling Byggs alla tre områdena ut blir det ett mycket stort tillskott av handelsyta i kommun. En handelsdestination kan växa fram med regionalt upptagningsområde. Det finns möjligheter att sälja för över 350 mkr dagligvaror (DV) i de tre områdena. För sällanköpsvaror (SV) blir motsvarande möjligheter över 500 mkr. Marknaden räcker dock inte till idag. En sådan handelsdestination tar många år att bygga upp, minst år Konsekvenser Påverkan på centrumhandel Vid så stora utbyggnader är det vanligt att även shopping läggs in i en extern anläggning i form av en galleria eller outlet-butiker. Detta får stora konsekvenser för centrumhandeln. Troligtvis flyttar en dagligvaruaktör, som idag finns etablerad nära centrum, ut i det externa 7 (49)

8 läget. Butiker för shopping som inte hittat rätt läge i centrum kan se möjligheter i en extern galleria istället. Centrumhandeln kommer att få det svårt att hävda sig. Påverkan på grannkommuner För att få de omsättningar som krävs i en så stor utbyggnad, blir upptagningsområdet större än Eslövs kommun. I första hand tas kampen upp med grannkommuner som har starkt utbyggd detaljhandel; Kävlinge, Lund och Burlövs kommuner Rekommendationer I första hand tillåts handel enligt förslag till detaljplan för Flygstaden. Utbudet förstärks i Eslöv. Det finns utrymme och möjligheter för både fortsatt utveckling av centrumhandeln och etablering av ett större externt handelsområde. I första hand utvecklas ETT nytt handelsområde, Flygstaden, för boende i Eslövs kommun, för att tillvarata efterfrågeökningen och minska utflödet. Volymhandel etableras i Flygstaden Dagligvaruhandeln blir till stora delar omflyttning av omsättning från befintliga butiker inom kommunen. Centrum utvecklas med sina förutsättningar. Här krävs en fortsatt målinriktad satsning med stadskärneorganisationen. Fler lämpliga lokaler krävs. Det krävs en betydande satsning från kommunen, fastighetsägarna och handeln. Fortsatt utveckling och utbyggnad av handel måste ske i etapper. Målsättningen förtydligas i en handelspolicy. Om efterfrågan ökar mycket snabbt kommande tio år i Eslövs kommun, kan även ytterligare handel utvecklas på sikt. Då i första hand i kv. Ödlan 1, där det redan finns detaljhandel idag. Källeberg får ses som ett reservområde för handel på mycket lång sikt. 8 (49)

9 2. BAKGRUND OCH UTREDNINGSARBETETS GENOMFÖRANDE 2.1. Utredningens syfte Övergripande Utredningen redovisar nuvarande förhållanden avseende detaljhandeln i Eslövs kommun och i regionen. Allmänna tendenser och trolig utveckling av handeln år 2010 och år Några detaljer Utredningen ger bl. a följande detaljinformation. Övergripande kartläggning av efterfrågan (KU) och konkurrens i grannkommunerna, och mer detaljerat i Eslöv, idag och i framtiden. Bedömd påverkan på detaljhandeln i centrum av Eslöv samt grannkommunerna vid en större extern etablering av ny detaljhandelsyta, på kvm upp till kvm, i nordöstra Eslöv. Beräkning av lämplig storlek av ny extern detaljhandelsyta som dels tillför mer handel till Eslövs kommun, dels inte påverkar centrumhandeln negativt. Utredningen skall ligga som underlag till ny detaljplan för del av området Flygstaden i Eslöv Uppdrag och metod Nordplans utredning består av dels en analys av marknadssamband i Eslöv, dels en bedömning av lämplig avvägning av utveckling för detaljhandeln. Konsekvensanalys av effekter på befintlig centrumhandel samt eventuell påverkan på handeln i grannkommunerna vid nyetablering av handel i de planerade områdena. Bedömning av vilken nivå för tillkommande handel som ger acceptabel påverkan på centrumhandeln och ändå tillför mer handel till kommunen Basdata Utredningen baseras på insamling och analys av data, studiebesök samt avstämningsmöten (workshops) med nyckelpersoner i kommunen. 9 (49)

10 Möten den 28 januari och 17 februari 2009 med representanter från kommunens Miljö- och Samhällsbyggnadsavdelning, Näringslivskontoret och Exploateringsavdelningen. Presentation och med KSAU, kommunstyrelsens arbetsutskott, den 12 mars Nordplans analys har dessutom baserats på statistisk och information från; SCB om befolkning och konsumtion HUIs publikationer Handeln i Sverige, 2007 och 2008 om volymer och historisk utveckling Befolkningsprognoser och demografi från KAAB via Eslövs kommun Delar av Översiktsplan för Eslövs kommun Vägverkets planer för kommunen. Nordplans tidigare utredning i handelsfrågor för kommuner i regionen och grannskapet Tidigare utredning om handeln i Eslövs centrum; HUI Detaljhandelsanalys för Eslövs kommun februari 2001 Centrumutveckling Eslövs kommun, Marknadsanalys och förslag på åtgärder för att stärka Eslövs centrums som handelsplats 2006 Sweco FFNS Arkitekter AB Stadsbyggnadsprogram Eslöv 2004 White Stadsanalys 2006 HUR (Handelns utvecklingsråd) rapport Hot eller möjlighet? En analys av externhandelns effekter på den etablerade handeln Detaljhandeln i Skåne 2008, Svensk Handel. Prognosår för gjorda sifferbedömningar är åren 2010 och Alla omsättningsuppgifter är i 2007 års priser inkl moms om inte särskilt anges. 10 (49)

11 3. MEDVERKANDE Från Nordplan, utredning och rapport. Jan Jonasson (Projektledare) Thomas Hellström (Huvudansvarig) Siiri Jacobsson (Utredare) Janne Sandahl (Back up) Från Eslövs kommun har deltagit i workshops: Hanna Bäckgren Anna Johansson Kurt Lindkvist Gunnel Herrström Torsten Helander Planarkitekt Stadsbyggnadschef Exploateringschef Näringslivsansvarig Planarkitekt På avstämningsmötena (workshops) har Jan Jonasson Nordplan varit föredragande. 11 (49)

12 4. DEFINITIONER Detaljhandeln har i denna utredning indelats i två huvudkategorier: Dagligvaror (DV) som innefattar mat, blommor, kem-tekniska artiklar m.m. Av dagligvaror är ungefär 70 % livsmedel enligt livsmedelsstadgan Sällanköpsvaror (SV) är övriga egentliga detaljhandelsvaror, som indelats i två huvudgrupper: Volymhandel med sällanköpsvaror (vitvaror, möbler, TV, byggvaror m.m.) Shopping (kläder, skor, ur, guld m.m.) Dessutom diskuteras s.k. övrig service (restauranger, banker, hantverk mm), som dock ej omfattas av den detaljhandelspolicy som utredningen syftar till. Till egentlig detaljhandel räknas inte verksamheter som bilförsäljning, bensinstationer, system och apotek. Årsomsättning: försäljning per år inkl moms i 2007 års priser. Butiksyta: total uthyrbar yta i kvm. Varuhanteringsyta (vh): sälj- och lager yta där ytor för teknik och personal är borträknade. Yteffektivitet: omsättning inkl moms per kvm varuhanteringsyta. Efterfrågan (konsumtion): Den totala efterfrågan i en kommun beroende på befolkning och konsumtion per capita. Total detaljhandel eller indelat i dagligvaruhandel (DV) och sällanköpsvaruhandel (SV). Benämns också som konsumtionsunderlag (KU). Utflöde/inflöde: Anger hur stor andel i procent av kommunens invånare som handlar inom kommunen. Kommunens totala verkliga omsättning i förhållande till kommunens konsumtionsunderlag (antal invånare x konsumtion per capita). Försäljningsindex: används för att ange utflöde/inflöde. Utgångspunkt 100 %. Då sker all handel inom kommun av kommuninvånarna. Bpl: bilparkeringsplatser 12 (49)

13 5. TRENDER INOM SVENSK DETALJHANDEL 5.1. Nationellt En växande konsumtion Detaljhandelns försäljning (omsättning) motsvarar ca 1/6 av Sveriges totala BNP och utgör cirka 1/3 av den totala privata konsumtionen. Den totala detaljhandelsförsäljningen i Sverige uppgick till närmare 490 miljarder kronor år , varav 226 miljarder kronor dagligvaror och 262 miljarder kronor sällanköpsvaror. Under år 2007 ökade detaljhandelns omsättning med ca 6 % Sällanköpsvaror svarade för den starkaste tillväxten, knappt 8 %. Dagligvarorna nådde också en imponerande årlig tillväxt på ca 5 %. Allt i löpande priser (värde). Efter 10 års kraftig försäljningsökning förändrades utvecklingen från hösten Prognoserna anger nu betydligt måttligare utveckling de kommande fem åren. Tillämpade tillväxttal för konsumtion per capita År 2008 ökade i volym (fasta priser) hela detaljhandeln med 1,1 %. Dagligvaruhandeln minskade med -0,7 % och sällanköpshandeln ökade med +2,5 %. Motsvarande siffror för Eslövs kommun finns inte tillgängliga än. Nordplan har för utredningsarbetet valt följande tillväxttal för konsumtionen per capita som årsgenomsnitt från och med år 2008 till och med år 2015, dvs. under totalt 8 år: dagligvaror + 1 % per år och sällanköpsvaror + 1,4 % per år i fasta priser 2. Jfr årsvis i följande tabell. Dagligvaror (DV) åren (genomsnitt) +1% årligen Sällanköpsvaror (SV) år % år % år 2010 ±0% år % åren 2012, 2013, 2014 & % Bedömning av utveckling för konsumtionen för åren 2009 och 2010 är mycket osäkra. 1 Källa: HUI (Svensk Handel), Handeln i Sverige Basdata från SCB. 2 Alla konsumtions- och försäljningsuppgifter i denna rapport anges inkl moms i fasta priser om inte annat anges. 13 (49)

14 Olika typer av detaljhandelsplatser utvecklas olika Detaljhandeln i stadskärnor och små stadsdelscentra har under det senaste decenniet inte ökat lika snabbt som externhandeln. Detta beror vad gäller stadskärnorna främst på utrymmes- och tillgänglighetsbrist, som motverkar möjligheten till större nyetableringar, samt ibland ett splittrat fastighetsägande som gör det svårare att ta ett samlat grepp. Stadsdelscentra tappar mark helt enkelt för att de alltför ofta är för små, illa lokaliserade och omoderna. Under senare år har det genomförts ett stort antal renoveringar och omdaningar av citygallerior och stadsdelscentra. Många stora stadsdelscentra och externa köpcentra har förnyats med anmärkningsvärd framgång och med växande marknadsandelar som resultat. I dagens hårda konkurrens är det vanligt en förnyelsefrekvens för köpcentrum på ner mot fem år. Detaljhandelsutvecklingen kännetecknas alltmer av koncentration. Handeln samlas på stora handelsplatser i: stora stadskärnor stora köpcentra (ofta inbyggda) eller stora stadsdelscentra de starka regionerna och de stora städerna s.k. retail parks med friliggande och ofta stora butiker med volymhandel och ibland dagligvaror Om vi räknar med att Sverige har 320 köpcentra (inkl stora stadsdelscentra) så svarar dessa för omkring en tredjedel av detaljhandelsomsättningen i landet. Dagligvaror etableras till stor del externt i stormarknader och köpcentra eller i stora stadsdelscentra. Olika typer av handelsplatser utvecklas generellt sett olika m.h.t. vilken produkt de erbjuder konsument avseende handelsplatsens eller centrets storlek och mångfald i utbud. Trenden i Sverige är f.n. att stora centrum ökar sin sällanköpsvaruförsäljning mer än den allmänna marknadstillväxten, medan små tappar. De flesta stora köpcentra, stadsdelscentra och stadskärnor innehåller även övrig kommersiell service (restauranger, systembolaget, banker, bibliotek, upplevelseverksamheter mm). Andelen yta för övrig kommersiell service i ett stort köp- eller stadsdelscentrum kan vara upp emot 20 %, i små centra ofta högre. Dessa utvecklingslinjer för detaljhandeln följer konsumentbeteendet som det faktiskt utvecklas eller som handeln bedömer att det kommer att utvecklas. 14 (49)

15 Handeln följer också kundernas efterfrågan på andra sätt, och blir t ex alltmer mångkulturell med stark sortimentsbreddning och många högtider att fira. Ca 13 % av de boende i Sverige är utlandsfödda, i Eslöv ca 17 % och i Skåne län ca 21 %. Branschen söker ständigt nya utbudsprofiler, f.n. gärna baserade på studier av livsstilar och trender, särskilt i storstäderna. Miljödebatten, strävan mot det uthålliga samhället, höjda drivmedelspriser och oron för den globala uppvärmningen antas komma att påverka beteendena i riktning mot kortare resvägar. Dagens s.k. överkonsumtion kan komma att dämpas även om tendensen idag är den motsatta. Vi har rimligtvis att se fram emot olika livsstilsförändringar. Vi behandlar detta i utredningen genom en saklig analys av alternativa framtidsscenarier, till underlag för kommunens politiska ställningstaganden. Internethandeln har idag ungefär 4 % marknadsandel och är växande. Andelen varierar starkt mellan branscherna. Av hela SV är den ca 8 %. Dessa tendenser gäller Sverige, men i princip även utomlands Dagsläge och tillbakablick på sydvästra Skåne Allmänna trender Detaljhandeln i framför allt västra Skåne har utvecklats mycket starkt den senaste tioårsperioden. Inköpsbeteenden och etableringsinriktning har i stort sett följt de nationella trenderna. Flera nya detaljhandelsetableringar är på gång i regionen antingen under uppförande eller på projekteringsstadiet. En uppbromsning har skett sedan hösten Utvecklingen för handeln har följt den allmänna starka utvecklingen i regionen och länet. Befolkningstillväxten de senaste fem åren var 4 % för länet (ca invånare) och i västra Skåne 5,3 % (ca invånare), vilket innebär ett tillskott motsvarande drygt Eslövs kommuns befolkning. Omsättning År 2007 var detaljhandelns årsomsättning i Skåne län ca 62 miljarder kronor inkl moms, uppdelat på 28 miljarder kronor dagligvaruhandel och drygt 34 miljarder kronor i sällanköpsvaruhandel. Motsvarande siffror för sydvästra Skånes dagligvaruhandel var drygt 15 miljarder kronor och sällanköpsvaruhandeln var drygt 20 miljarder kronor. Av denna handel stod Eslövs kommun för 592 miljoner kronor dagligvaruhandel och 395 miljoner kronor sällanköpsvaruhandel. 15 (49)

16 Befolkning och konsumtion. Utveckling av regionens detaljhandel sedan år 2003 Från år 2003 har detaljhandelns omsättning i Skåne län ökat med 27 %. Dagligvaror med 20 % och sällanköpsvaror med 33 %. Motsvarande siffror för Eslövs kommun var totalt 12 %, för dagligvaror 2 % och sällanköpsvaror 32 %. Eslövs kommun har inte riktigt följt med i regionens detaljhandelsutveckling. Framförallt inte när det gäller dagligvaror. Mellan åren 2003 och 2007 har Eslövs kommun haft en befolkningsökning på 4,7 % och förra året (2008) en ökning med 1,1 %. Prognosen pekar på en ökning med ca 1 % årligen fram till år 2015, med något lägre tal i inledningen och högre i den senare delen. Talen ligger högre än snittet för Skåne län men något lägre än snittet för kommunerna i sydvästra Skåne. Med den genomsnittliga befolkningsökningen på ca 1 % och konsumtionsökningen kommer efterfrågan för Eslövs kommun öka med i snitt ca 16 Mkr årligen för dagligvaror och 22 Mkr årligen för sällanköpsvaror, med lägre utveckling de närmsta åren. Figur 1: Indexutveckling, total detaljhandel, Eslöv och Skåne län Källa: Handeln i Sverige (49)

17 Utveckling av regionens dagligvaruhandel sedan 2003 Eslövs kommun har en mycket svagare utveckling av dagligvaruhandeln än Skåne län. Skåne har ett svagt utflöde. Nivån på dagligvaruindex ligger under länets och motsvarande orters. Figur 2: Indexutveckling, dagligvaruhandel, Eslöv och Skåne län Källa: Handeln i Sverige 2007 Utveckling av regionens sällanköpsvaruhandel sedan år 2003 Eslövs sällanköpsvaruindex ligger på en låg nivå. Utvecklingen i Eslövs kommun har inte riktigt följt utvecklingen i Skåne län. Figur 3: Indexutveckling, sällanköpsvaruhandel, Eslöv och Skåne län Källa: Handeln i Sverige (49)

18 5.3. Möjlig/tänkbar utveckling till år 2015 År 2008 ökade i volym (fasta priser) hela detaljhandeln med 1,1 %. Dagligvaror minskade med - 0,7 % och sällanköpsvaror ökade med +2,5 %. Nordplan har som nämnts för utredningsarbetet valt följande tillväxttal för konsumtionen per capita som årsgenomsnitt från och med år 2008 till och med år 2015, d v s under totalt 8 år: dagligvaror + 1 % per år och sällanköpsvaror i genomsnitt + 1,4 % per år i fasta priser. Nöje och restaurang har historiskt haft en stabil ökning på ca 5 % per år, och vi ser inte några indikationer på att denna utveckling skulle avstanna. Befolkningstillväxten för Eslöv förutses enligt ovan ligga på 1 % per år 3 under perioden fram till år Av den totala efterfrågetillväxten tar elektronisk handel (internethandel) och postorder 1 till 2 miljarder kr per år med stora branschvariationer. Denna tillväxt har hittills utgjort en lite del av de ovan angivna tillväxttalen. Nordplan bedömer att den elektroniska handeln kommer att växa som nischprodukt. På lång sikt kan nischen bli betydande. Möjligen ska vi räkna med att e-handeln i Mkr växer lite snabbare framöver, när tekniken mognat och konsumenten lärt sig skilja på bra och dåliga e-handelsföretag. Idag är årsomsättningen av detaljhandelsvaror över nätet ca 20 miljarder kr. Utöver att internethandeln så sakta tar marknadsandelen erbjuder nätet också en rationaliseringsmöjlighet för inköpsplanering. 3 Källa: Eslövs kommun. 18 (49)

19 6. ESLÖV OCH DESS DETALJHANDEL IDAG 6.1. En växande kommun Eslöv ligger i Mellanskåne, i kanten av den växande västra delen av Skåne och den inre/nordöstra delen av Skåne, som har en lugnare utveckling. Det är ca 25 minuter från Malmö eller minuter från Lund med bil eller tåg/buss. E22 går rakt genom kommunen, men Eslövs tätort ligger några kilometer vid sidan av den. Stambanan passerar Eslöv. Flera rikståg stannar och region/lokaltågtrafiken är tät. Att bo i kommunen och pendla till arbetsplatser/utbud i andra kommuner går bra. Boendekostnaden generellt är också till fördel för kommunen. Eslöv har invånare (dec 2008). Av kommunens befolkningstal står Eslövs tätort för ca 30 % eller drygt invånare. Marieholm kommer därefter invånare, Stehag med invånare och Löberöd med invånare är de största tätorterna. Kommunen är stor till ytan, vilket gör att för mindre orter och invånare, är Eslöv inte alltid den närmsta större orten. Inkomstnivån i Eslöv ligger på 95 % i index jmf rikets nivå. Skåne ligger på 98 %. Kommunerna sydväst om Eslöv har en högre nivå och de i norr en något lägre. Invånarna i kommunen har en något lägre medelålder, 40,1 år, i jämförelse med hela Skåne län, 40,8 år 4. Befolkningstillväxten beräknas till ungefär 1 % enligt prognos. 4 Källa: SCB 19 (49)

20 Försäljningsindex 6.2. Eslöv i sin region, detaljhandelns in- och utflöden Utveckling av Eslövs dagligvaru-, sällanköpsvaru- och totala detaljhandel i relation till riket Indexutveckling Eslöv jmf riket Sällanköpsvaror Total detaljhandel Dagligvaror Figur 4: Indexutveckling för Eslövs detaljhandel reltivt riket Källa: Handeln i Sverige Eslöv har ett utflöde av handel till andra kommuner. Försäljningsindex var för år 2007, 62 % d v s ett utflöde på 38 % av hela detaljhandeln relativt för riket och 35 % relativt länet. Uppdelat är motsvarande siffror för dagligvaruhandeln 78 %, vilket innebär ett utflöde på 22 % relativt riket och 17 % relativt länet. För sällanköpsvaror är försäljningsindex 45 % vilket innebär ett utflöde på 55 % relativt riket och länet. Utflödet är relativt stort vad gäller dagligvaruhandeln och beror på kommunens eget utbud och styrkan i konkurrerande utbud i kommuner intill. Här förklarar Eslövs kommuns läge, nära flera starka utbud i andra kommuner, en del av utflödet. För sällanköpsvaror görs mer än hälften av alla inköp i annan kommun än Eslöv. Här är kommunens läge av ännu större betydelse men kommunens eget relativt begränsade utbud av sällanköpsvaruhandel har också stor betydelse. I absoluta tal har Eslöv ett utflöde av dagligvaruhandel på ca 160 Mkr/år. För sällanköpsvaror är utflödet ca 480 Mkr till grannkommunerna som Lund, Kävlinge Burlöv och Malmö. 20 (49)

21 6.3. Dagens detaljhandel i Eslöv, lägen - omsättning Centrum I centrum ligger de flesta sällanköpsvarubutikerna, till största delen shoppingbutiker. Beräknad omsättning är ca 300 Mkr. Ica Kvantum och Coop Extra, öster respektive väster om centrum är de stora dagligvarubutikerna. I centrum finns även någon mindre servicebutik. Kvantum och Extra beräknas tillsammans sälja för ca 250 Mkr. Bild 1. Centrum från norr Norregatan. Berga Här ligger Berga lågprismarknad i ett externt läge vid infarten till centrum och väg 113. Här säljs både dagligvaror och sällanköpsvaror på en yta av ca kvm. På Berga finns även volymhandel, dock i mindre omfattning. Bild 2. Berga lågprismarknad, Eslöv 21 (49)

22 Sallerup En större dagligvarubutik finns etablerad här, Sallerups lågprismarknad. Butiken har i första hand rollen som dagligvarubutik för de som bor i sydvästra Eslöv. Omsättning bedöms till ca 70 Mkr. Inga sällanköpsvarubutiker finns i området. Parkering finns framför butiken. Bild 3. Sallerups lågprismarknad, Eslöv Ica Kvantum Är etablerad strax öster om järnvägen och utgör den östligaste delen av centrum. En tillbyggnad på 740 kvm planeras. Intill Kvantum finns också sällanköpshandel, bl. a Överskottsbolaget, en zoobutik, en färgbutik och Ad Center som säljer bildelar. Större parkering finns intill butiken. Bild 4. Ica Kvantun, Eslöv 22 (49)

23 Coop Extra Före detta Domus i Eslöv som bytte skepnad för något år sedan. I första hand säljs dagligvaror men en avdelning för fritid/bygg finns också. En större parkering finns bakom butiken. Bild 5. Coop Extra, Eslöv Netto Två butiker finns etablerade i Eslövs centralort. Båda butikerna med närbutikslägen för boende och viss passerande trafik. Parkering finns framför butikerna. Bild 6. Netto, Pål Klemeds väg i Eslöv 23 (49)

24 Harlösa, Marieholm, Löberöd, Hurva, Stehag och Stockamöllan/Billinge I de mindre orterna finns oftast en liten dagligvarubutik. Flera orter ligger dock på nedersta gränsen för att klara att ha kvar dagligvarubutiken för framtiden. Ica står för nästan alla etableringarna i dessa orter. Starkast överlevnadsförmåga finns för butikerna i orter som kan väntas behålla eller öka sitt invånartal, Marieholm, Löberöd, Harlösa och Stehag. Bild 7. Ica i Stockamöllan Bild 8. Ica Nära i Löberöd 24 (49)

25 7. ESLÖVS CENTRUMHANDEL 7.1. Utbud och omsättning Centrum i Eslöv finns till största delen innanför Smedjegatan i söder, Kanalgatan i väster, Repslagaregatan i norr och Storgatan mot järnvägen. I väster finns också centrumhandel bort mot Coop Extra längs Västergatan. Öster om järnvägen finns Ica Kvantum och däromkring finns också annan handel, dock inte direkt shoppinghandel. En gångtunnel förbinder detta område med centrum. Omsättningen för shoppinghandeln i centrum bedöms ligga på ca 300 Mkr på en yta av ca kvm. Relativt få kedjebutiker finns i centrum. Större klädesbutiker, förutom KappAhl som senast etablerade, är Dressman och Lindex. Banker dominerar flera stora fasadytor nära torget, vilket gör att det är svårt att få ett samlat intryck som besökande av hela utbudet av shopping. En mindre galleria, Köpmannen, finns i den södra delen, den förbinder Södergatan med Köpmansgatan och Storgatan. Flera caféer och restauranger finns runt Stora Torg. Ett bra solläge vid östra och norra delen för sommarsäsongen. Service i form av apotek, systembolag, banker etc. finns samlade i centrum. Detta utbud blir allt viktigare i samklang med shoppingutbudet för att locka till besök och ärende Parkering I centrala Eslöv finns ca bpl i form av markparkering eller gatuparkering. Antalet reduceras med ca 30 bpl när det är torghandel på Stora torg. De största parkeringsplatserna är Coop Extra, Kvantum, Pendlarparkeringen, Badhusparken och Medborgarhuset. Dessa står för drygt 55 % av parkeringsutbudet. Högst är beläggningen på Stora torg och gatorna däromkring. Medeltalet för beläggningsgraden i centrum är ca 80 %, vilket innebär att vid vissa tider kan parkeringsbehovet inte infrias i centrala Eslöv. Något längre ut från centrum ( m) är beläggningsgraden lägre. Inga avgifter tas ut för parkering. Parkeringstiden begränsas med p-skiva, olika länge beroende på avståndet till centrum. 25 (49)

26 Runt Stora torg kan således möjligheterna att parkera vara hämmande för besökande under den mest frekventa tiden. Annars bör inte parkeringsmöjligheter vara det största hindret Kolla läget För att analysera och utveckla bl. a centrumhandel har Nordplan arbetat fram en modell som förenklar och hjälper. Den kan användas för att bedöma kvaliteten i befintliga stråk och ligga som underlag för förnyelse arbete i Eslövs centrum. Kolla läget om modellen Kolla Läget visar lägeskvaliteter och försäljningsmöjligheter i ett centrum eller en stadskärna. Den är uppbyggd av sex huvudparametrar, se nedanstående blockschema. Modellen är validerad för sex olika branscher och kan bl a användas för att studera vilka effekter olika fysiska förändringar i ett centrum eller en stadskärna som Eslöv skulle få på detaljhandelns försäljningsmöjligheter eller för att visa lönsamheten för en verksamhet att flytta från ett läge till ett annat i centrum. Läget kan förklara mellan 25 och 75 procent av en butiks framgång, beroende på bransch. Figur 5: Kolla Lägets principuppbyggnad. Källa: Nordplan AB. Kolla Läget har ett poängsystem, där poängsumman står i relation till försäljningsmöjligheterna i ett befintligt läge (med en befintlig eller eventuellt nyetablerad butik) Stadskärneförnyelse en betraktelse Vi gör här ett mellanstick om generellt nödvändig och lönsam stadskärneförnyelse. Nödvändig stadskärneförnyelse Stadskärneförnyelse har alltid förekommit, oftast som ett led i en övergripande stadsförnyelse med en miljömässig/estetisk/arkitektonisk inriktning. Under de senaste decennierna har förnyelseansträngningarna i allt högre grad inriktats mot att skapa bättre 26 (49)

27 konkurrenskraft gentemot externa alternativ och stadskärnor i grannkommunerna. Externhandelns tillväxt har sin bakgrund i konsumtionstillväxten, en efterfrågeförändring i polariserad riktning (shopping i små butiker kontra storhandel), det alltmer utspridda boendet och den alltjämt ökande bilismen som tillsammans med tilltagande kapacitets- och miljöproblem i stadskärnorna öppnat för externa alternativ. Detta har varit särskilt tydligt för detaljhandel och liknande servicefunktioner, det vi kallar besöksintensiva verksamheter. Stadskärnorna försvagades, såväl relativt som absolut, i många fall med allvarliga negativa miljökonsekvenser. Förluster för stadskärnans detaljhandel på tiotals procent noterades, t ex i nu relativt framgångsrika Jönköpings centrum när A6 Center etablerades. Så här är det i hela västvärlden. I många europeiska länder har man antagit stränga lagar för att hindra externetableringar och därigenom skydda stadskärnorna. I Sverige har vi inga sådana lagar utan måste agera utifrån andra utgångspunkter, baserade på frivillighet och förstånd, syftande till att stärka stadskärnorna. Som det visat sig: en mödosam och ibland framgångsrik väg. Ett dilemma är att stadskärnorna har en förhållandevis svårhanterlig intressentsammansättning, betydligt mer komplex än i köpcentra. Stadskärneparterna, som alltså samtliga bör få sina mål i rimlig utsträckning uppfyllda, är: kommunen och kommuninvånarna, stadskärnans fastighetsägare, stadskärnans verksamheter och ortens näringsliv. För framgång krävs därför målmedveten samverkan, baserad på en helhetssyn. Lönsam stadskärneförnyelse Många studier världen över visar att stadskärneförnyelse är lönsam. Nordplan, KTH, Svensk Handel, ett antal stora nationella fastighetsägare m.fl. publicerade år 1994 den i detta sammanhang grundläggande rapporten Stadskärneförnyelse och fastighetsvärde. Den 27 (49)

28 visade hur ett antal svenska och utländska stadskärnor utvecklats ekonomiskt efter förnyelsesatsningar. Slutsatsen var entydig: Det sannolikt mest lönsamma en fastighetsägare med fastigheter i centrala stadskärnelägen kan ägna sig åt är att satsa pengar på stadskärneförnyelse. Avkastningen i relativa termer blir extremt god, förutsatt att förnyelsen görs på rätt sätt och man satsar uthålligt. Viktigast är att alla parter satsar tillsammans på bättre inre och yttre tillgänglighet, bättre miljö, bättre utbud och bättre skötsel/marknadsföring. För att klara av dessa mångfacetterade krav måste man ha en väl finansierad ledningsorganisation som arbetar med minst tre års framförhållning och disponerar högklassig kompetens för såväl visionär och konkret planering som löpande skötsel års forskning har gång på gång verifierats av verkligheten och betraktas idag som närmast självklar. Enkelt uttryckt kan man med fog hävda att en väl genomförd förnyelsesatsning i en något eftersatt stadskärna i en medelstor till stor svensk stad: ökar de besöksintensiva näringarnas intäkter med allra minst 5 à 10 % ökar de besöksintensiva verksamheternas hyresförmåga med ca 10 % ökar fastighetsvärdena med minst 5 % ökar kommuninvånarnas uppskattning av stadskärnan Detta oräknat om man i förnyelsearbetet också tillför nya större utbud, som då ökar de positiva effekterna. Alla någorlunda stora svenska städer har idag aktivt arbetande och oftast framgångsrika stadskärneorganisationer. Utbildning i dessa frågor ges av Centrumfunktion vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. För reell hjälp i en uppstartsfas eller vid mer omfattande förnyelseinsatser får man normalt ta konsulthjälp. 28 (49)

29 7.5. Slutsats för centrum, kort och långsiktig utveckling För att detaljhandeln och annan service i centrala Eslöv skall utvecklas och stå emot konkurrerande ny handel måste enligt Nordplans bedömning aktiviteten kring utveckling av centrum förstärkas. Detta för att uppnå: >För att få så brett och spännande utbud i centrum som möjligt, analysera alla lokaler som går att anpassa till nya detaljhandelsbutikers behov. >En stråkstruktur som är genomtänkt och lockar till flera typer av besök. Varierat utbud som medför längre vistelse i centrum vid varje besök. >Högklassig och omväxlande fysisk miljö, som konkurrerande externa lägen inte kan erbjuda. >Tillgänglighet för alla trafikanter. Gående och cyklande ska även fortsättningsvis erbjudas goda, trygga besök till centrum. Även för bilar gör besöket till centrum så enkelt att andra biltillgängliga utbudspunkter inte ska kännas alltför lockande. >Att aktivt från olika parter stödja den stadskärneorganisation som finns och kan utvecklas. >Marknadsföra möjligheterna till bra affärsmöjligheter i Eslövs centrum. 8. NÄRSERVICEN I ESLÖVS KOMMUN 8.1. Närservice i bostadsområdena Eslöv har det mesta boendet i den västra delen. De stora dagligvarubutikerna och servicen ligger till stora delar nära centrum eller infarterna från söder och öster. Två nya servicebutiker, Netto, är etablerade i norra/nordvästra delen nära större flerbostadsområden eller villaområden. Det krävs allt större underlag för att klara en dagligvarubutik. Så troligtvis kommer det att dröja innan någon ny servicebutik etableras i Eslöv. Sallerups lågprismarknad får alltmer rollen som närbutik för boende i den sydvästra delen av Eslöv Närservice i de mindre orterna I Eslöv finns flera mindre orter inom kommunen som har en mindre dagligvarubutik. Dock ligger ett par klart i riskzonen för att läggas ned. För att för framtiden klara att driva en mindre dagligvarubutik krävs ett underlag på nästan invånare, om inte speciella omständigheter finns (ex, låga kostnader för lokal, inventarier, personal). 29 (49)

30 Dagligvarubutikerna i Marieholm, Stehag, Löberöd och kanske Harlösa bedöms ha bäst möjligheter att finnas kvar även framöver. 9. EXPANSIONSVILJA OCH HOTANDE KONKURRENS 9.1. Efterfrågans (konsumtionens) tillväxt Efterfrågan på dagligvaror (DV) i Eslöv var 756 Mkr år 2007 och fram till år 2010 beräknas efterfrågan öka till 800 Mkr, en ökning med 44 Mkr. Sedan fram till år 2015 kan den ytterligare öka med 85 Mkr till 885 Mkr. Motsvarande efterfrågan för sällanköpsvaror (SV) i Eslöv var 879 Mkr år Fram till år 2010 beräknas efterfrågan öka med 42 Mkr till 921 Mkr. Fram till år 2015 kan den ytterligare öka med 136 Mkr till 1057 Mkr. Ökningarna i efterfrågan beror på ökad befolkning i kommunen, samt särskilt i slutet av perioden, ökad konsumtion per capita. Dagligvaror År 2007 var det ett utflöde från kommunen på 22 % eller ca 160 Mkr. Utvecklingen av försäljningsindex framöver beror på kvaliteten i Eslövs kommuns dagligvaruutbud i jämförelse med konkurrerande utbud nära kommunen som kan locka kommuninvånarna till inköp. Utveckling och tillskott av dagligvaruhandelsytor kan stärka kommunens dagligvaruhandel. Sällanköpsvaruhandel Utflödet av sällanköpshandel från Eslövs kommun är stort, 55 % år 2007 eller ca 485 Mkr. Mer än hälften av sällanköpshandeln sker således i annan kommun. Shoppinghandeln klarar sig något bättre än volymhandeln, beroende på utbudet av shopping i Eslövs centrum. Om den ändå relativt starka dagligvaruhandeln utvecklas ger den draghjälp åt sällanköpshandeln och då i första hand volymhandeln En stark och växande konkurrens Med det läge som Eslövs kommun har geografiskt med starka grannar, är det inte överraskande att det finns flera starka detaljhandelsutbud relativt nära med varierat innehåll 30 (49)

31 och stark konkurrenskraft. Flödet mellan kommunerna är stort då avstånden är korta och pendlingsmöjligheterna är goda. Center Syd, Kävlinge Ligger i Kävlinge kommun. Består både av en shoppingdel och en volymhandelsdel. Tre dagligvarubutiker Ica Maxi, Willys och Lidl. Omsättning, 985 Mkr exkl. volymhandel. Yta, ca kvm. Planer: Centrat håller på att byggas om och byggas ut. En ny avfart från E6:an planeras. Nova/Pilsåker/Mobilia, Lund Ligger i västra Lund. Nova har till största delen shoppinghandel men byggdes till för något år sedan och fick då också tillskott med volymhandel. I området har också Pilsåkers handelsområde vuxit upp för volymhandel. Media Markt är där den största dragaren. I området intill finns Mobilia som är betydligt äldre än Nova/Pilsåker. Här dominerar dagligvaruhandeln med City Gross och Ica Kvantum. Mindre volymhandel finns också i Mobiliaområdet Novas omsättning var ca 870 Mkr (år 2007) exklusive Pilsåker och Mobilia som säljer nästan lika mycket. Handelsområdet omsätter totalt upp mot Mkr. Yta, för Nova ca kvm. Totalt för Nova/Pilsåker/Mobilia ca kvm. Mer handel planeras framförallt i Mobilia. Mer dagligvaruhandel planeras, och nya ytor för volymhandel. Med en planerad rondell får man områdena att mer fungera som en enhet för besökande. Gastelyckan, Lund Det planeras för ca kvm ny detaljhandel strax öster om motorvägen E22, vid den nya avfarten till Lund. Volymhandel och dagligvaruhandel är det tänkta innehållet i handelsområdet Burlövs Center, Burlöv Det äldsta centrat som har byggts till i omgångar, senast år Centrat har små möjligheter att växa ytterligare. Innehåller stormarknad, shoppingbutiker och några volymhandelsbutiker. Omsättning 2007 nästan Mkr. 31 (49)

32 Yta, ca kvm. Malmö, regionalt handelscentrum Malmö är den regionalt överordnade handelsorten för Eslövsborna. Ett attraktivt centrum med butiker som bara finns i Malmö. Service och kulturutbud som lockar till besök av olika karaktär. St.Bernstorp/ Toftanäs i nordöstra Malmö/Burlöv vid Yttre Ringvägen har möjligheter att växa ytterligare. Dagligvaror och volymhandel med Hornbach bygg/trädgård som den största dragaren. Svågertorp, volymhandelscentra i södra Malmö också vid Yttre Ringvägen. Ikea öppnar i området om något år. Svågertorp blir då ett mycket starkt regionalt volymhandelsområde. Ännu ingen dagligvaruhandel. Strax intill nya Citytunnelstationen i Hyllie växer Emporia fram med ca kvm för i första hand shopping men även dagligvaruhandel. Intill ligger Malmö Arena med upptagningsområde från stora delar av Skåne och även från danska sidan. Emporia öppnar tidigast år Malmö Entré som öppnat i mars 2009 fångar upp kunder norrifrån med både handel och upplevelser. 32 (49)

33 10. PLANER FÖR NY HANDEL I ESLÖV Ett nytt handelsområde planeras i östra Eslöv vid rondellen mellan väg 113, Ringvägen och väg 17, mot Hörby. Karta 1: Förslag nytt handelsområde i Eslöv Det planeras för tre nya handelsområden i Eslöv; Flygstaden kvm handel, varav kvm livsmedel. Källeberg kvm handel. Därutöver kvm för icke störande verksamheter (ej handel). Berga-omr., Ödlan kvm handel inkl livsmedel, storlek på yta för livsmedel ej bestämd. Därutöver kvm för icke skrymmande verksamheter (ej handel) En yta på sammanlagt kvm för handel planeras således. Flygstaden är det planområde som ligger närmast i tiden. Planen kan antas våren år (49)

34 Ödlan 1 Flygstaden Centrum Källeberg Karta 2: Förslag till 3 nya handelsområden i Eslöv Flygstaden Detaljplanen som arbetas fram anger ca kvm för handel. Av dessa får kvm användas till livsmedelshandel. Typen av handel är i första hand volymhandel för att tillföra handel till kommunen. Volymhandelsutbudet är svagt i kommunen idag. Dagligvaruhandeln blir av stormarknadskaraktär. Till detta kan komma mindre servicebutiker. Dessa ytor kan ge en försäljning av dagligvaror på ca Mkr. För sällanköpsvaror kan det bli ca Mkr. Detta när handelsplatsen är fullt igång och alla ytor används. Detta område står först i tur att utvecklas för handel, med detaljplan klar under våren Källeberg Detta område är mindre, ca kvm handel och är inte tänkt att innehålla dagligvaror. I området intill kan finnas ytor/lokaler för icke störande verksamheter (ej handel) på ca kvm. Karaktären på handeln i området blir troligtvis också volymhandel. Denna yta skulle kunna generera ca Mkr i volymhandelsförsäljning. 34 (49)

35 10.3. Berga-området, kv. Ödlan Intill kv. Ödlan ligger idag Berga lågprismarknad. Vid en handelsexploatering i området, integreras troligtvis dessa två områden. Berga lågprismarknad har idag en yta på ca kvm varav ca kvm är till dagligvaror. Nya ytor skulle bli ca kvm för handelsändamål och därutöver ca kvm för icke störande verksamheter. Området skulle då kunna innehålla ca kvm för handel varav ca kvm för livsmedel. Karaktären i detta område skulle också vara en stormarknad för dagligvaror och volymhandel, för övrigt mindre servicebutiker. Det har också diskuterats att någon del av området skulle få galleriakaraktär. Då skulle området även innehålla shoppinghandel och troligtvis fler servicebutiker. Handelsytan skulle kunna generera ca Mkr i dagligvaruförsäljning inklusive befintlig dagligvaruhandel. Sällanköpsvaruförsäljning: ca Mkr. Något mer om det blir inslag av shoppinghandel. Kommentar från Nordplan Det är inte realistiskt att förverkliga alla dessa områden, i vart fall inte inom 10 år. Underlaget för så stor handel finns inte i Eslövs kommun och de grannkommuner som ligger i marknadsområdet (Eslövs, Höörs och Hörby kommuner). De planerade handelslägena ligger inte vid en stor trafikled, som skulle kunna generera ett stort regionalt upptagningsområde. Det skulle krävas ett utbud som var väldigt starkt och udda på marknaden, jmf Ullared i Falkenbergs kommun, för att ytorna skulle fyllas. En utbyggnad i etapper är därför det mest aktuella med Flygstaden i första skedet. Framtiden får sedan utvisa i vilken takt och turordning fortsatt utveckling kan och bör ske. 35 (49)

36 11. ALTERNATIVA SCENARIER, NORDPLANS FÖRSLAG Flygstaden Första förslaget är att koncentrera utvecklingen av handel till Flygstaden. Dagligvaruhandeln sker i en storbutik/stormarknad med livsmedelsförsäljning på max kvm. Sällanköpshandeln utgörs i första hand av större volymhandelsbutiker. Dessa kompletteras med mindre butiker och servicebutiker med passande innehåll Flygstaden, Källeberg och kv. Ödlan Hela området förbereds för att kunna utvecklas för handel enligt beskrivning i avsnitt 10. Utveckling sker då i etapper och kan ske inom en års period Lämplig nivå och storlek Eslövs kommun har ambitionen att utveckla handeln inom kommunen och klart minska utflödet av handel till grannkommunerna. Den nya handel som ges möjlighet att utvecklas ska inte störa eller tas ifrån befintlig centrumhandel, utan den skall stärka Eslöv som handels kommun. Externhandeln utvecklas. Centrumhandeln förnyas och hittar fler besökande och kunder. I första hand skall kunderna komma från Eslövs kommun. Var rätt avvägd nivå kan ligga för Eslövs kommun och vilka åtgärder som krävs för att detta ska uppnås, belyses i följande scenarios DAGLIGVAROR, efterfrågan och utflöde fram till år 2015 Den ökade efterfrågan beroende på befolkningstillväxt och konsumtionsökning i Eslövs kommun och marknadsområdet från 2007 beräknas till: Tillskott i marknaden, efterfrågeökning År mkr År mkr Tabell 1: Tillskott i marknaden efterfrågeökning, DV Utflöde från Eslövs kommun är idag för dagligvaror ca 22 % av konsumtionsunderlaget. Förblir utflödet detsamma 22 % även åren framöver motsvarar det följande: Tillskott i marknaden, minskat utflöde År mkr År mkr År mkr Tabell 2: Tillskott i marknaden, minskat utflöde, DV 36 (49)

37 Yteffektivitet för lönsam dagligvaruhandel, omsättning per yta: Vid en investering i motsvarande läge som Flygstaden behöver yteffektiviteten helst ligga nära 50 tkr/kvm och absolut över 40 tkr/kvm, för en etablering ska bli aktuell med dagligvaror. Avståndet (tiden) för kunden till det nya läget jämfört med var man handlar idag samt styrkan i det utbudet jämfört med befintligt utbud är avgörande för om man väljer att byta butik för sina inköp. Den tillkommande nya dagligvaruomsättningen kommer i första hand från ökad efterfrågan i kommunen och minskat utflöde från kommunen. Fler Eslövsbor handlar mer inom kommunen SÄLLANKÖPSVAROR, efterfrågan och utflöde fram till år 2015 Den ökade efterfrågan beroende på befolkningstillväxt och konsumtionsökning i Eslövs kommun och marknadsområdet från år 2007 beräknas till: Tillskott i marknaden, efterfrågeökning År mkr År mkr Tabell 3: Tillskott i marknaden, efterfrågeökning, SV Utflöde från Eslövs kommun är idag för sällanköpsvaror ca 55 % av konsumtionsunderlaget. Förblir utflödet detsamma även åren framöver, motsvarar det: Tillskott i marknaden, minskat utflöde År mkr År mkr År mkr Tabell 4: Tillskott i marknaden, minskat utflöde, SV Den tillkommande nya sällanköpsvaruomsättningen kommer i första hand från ökad efterfrågan i kommun och minskat utflöde från kommunen. Fler Eslövsbor handlar mer inom kommun. Detta genom att nya former av handel etablerar i kommunen, i första hand volymhandel. Yteffektivitet för lönsam sällanköpsvaruhandel, omsättning per yta: Vid en investering i motsvarande läge som Flygstaden bedöms i första hand volymhandel vara aktuellt. För att klara lönsam handel kräver volymhandel helst ca 20 tkr/kvm ej lägre än 15 tkr/kvm, beroende på vilken typ av volymhandel det är. Elektronikhandel kräver högre yteffektivitet 37 (49)

38 än möbelhandel. Shopping kräver helst ca 25 tkr/kvm ej lägre än 20 tkr/kvm. I centrumlägen med högre hyra krävs mer. Avståndet (tiden) för kunden till det nya läget jämfört med var man handlar idag samt styrkan i det utbudet jämfört med befintligt utbud är avgörande för om man väljer att byta butik för sina inköp, precis som för dagligvaror. För Eslöv gäller det att etablera nya butiker/utbud som inte finns i kommunen idag. 12. SCENARIO kvm till handel med begränsning av DV till max kvm i de planerade områdena Förslag I första läget Flygstaden, kvm till DV och kvm till SV. Utrymme för ytterligare handel i området kan ges längre sikt Beskrivning En extern handelsplats på ca kvm etableras i Flygstaden. Volymhandel och storhandel för dagligvaror blir det huvudsakliga innehållet. Några mindre kompletterande butiker flyttar dit. Uppbyggd som en extern handelsplats med bra tillgänglighet och parkering. Ändamålsenliga byggnader. Viss storlek på utbudet krävs för att vara tillräckligt lockande Trolig utveckling Volymhandelsetableringar koncentreras hit. Ny aktör för dagligvaror etablerar i Eslöv. Hårdare konkurrens på dagligvaruhandeln. Bättre utbud gör att mer dagligvaruhandel sker inom kommunen. Tillskott i utbudet i kommun med ny volymhandel. Mer sällanköpshandel sker inom kommunen. Mindre butiker i centrum överväger att byta läge till Flygstaden. Hyran kan bli ett hinder. 38 (49)

39 Centrum måste samtidigt utvecklas med sina förutsättningar. Befintlig handel i Berga integreras med ny handel Konsekvenser DAGLIGVAROR, scenario 1 Beräkningar risk för omsättningsbortfall DAGLIGVAROR Tillkommande DV, dagligvaruhandelsyta Flygstaden Scenario 1 Yta total effektiv Yteff kr/kvm 4000 kvm 3600 kvm mkr Effekter på bef butiker Berga lågpris % Kvantum 5-10 % Extra 5-10 % Sallerups lågpris 5-10 % Netto, Rönneberga 2-5 % Netto 2-5 % Höör 1-3 % Hörby 1-3 % Från andra kommuner mkr Tabell 5: Beräkning påverkan dagligvaror, DV enl. Scenario 1. Beroende på ökad efterfrågan och minskat utflöde i Eslövs kommun som Nordplan här tagit hänsyn till, kommer inte butikerna att drabbas av så hårt av omsättningsminskningar enligt etablering Scenario 1. Var omsättningsförändringarna sker och hur stora de blir beror på vilka motåtgärder som befintliga butiker sätter in. Det finns alltså en risk att befintliga butiker tappar omsättning. Ett omsättningsbortfall på över 10 % kan innebära personalanpassningar. Över 20 % kan det bli konceptbyte eller nedläggning i vissa fall även nedläggning. 39 (49)

Handelspolicy för Eslövs kommun

Handelspolicy för Eslövs kommun Handelspolicy för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-09-28 Innehållsförteckning Handelspolicy för Eslövs kommun 3 Inriktningsmål Policy för handel Syfte 5 Bakgrund 5 Kommunens utveckling Handelns

Läs mer

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 Hammarshus Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE BEDÖMNING... 5 1.1. Hammarshus köpcentrum... 5 1.2. Påverkan - dagligvaruhandel... 5 1.2.1.

Läs mer

Höör. Handelsutredning Juli 2010

Höör. Handelsutredning Juli 2010 Höör Handelsutredning Juli 2010 NIRAS INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 6 1.1 Höör och dess detaljhandel idag...6 1.2 Konkurrens till detaljhandeln i Höör...7 1. 3 Förändringar i infrastruktur i Höör...7 1.4

Läs mer

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT EN UPPGRADERING AV LEKSAND HANDELSUTREDNING, DAT OKTOBER 2008 2012-06-13 INNEHÅLL 1. Bakgrund 2. Leksands handel idag 3. Leksands handel i framtiden 4. Regionens handel i framtiden,

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN Dagligvaruutredning- Umeå Ersboda UMEÅ KOMMUN 24 MAJ 2019 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Umeås befolkningsutveckling 4 3 Dagligvaruhandelns utveckling 7 4 Dagligvaruhandeln i Umeå 8 4.1 Dagligvaruhandeln i närområdet

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Förutsättningar Vi utreder ett huvudscenario: Nästan all handel restauranger och service koncentreras till Ursviks Torg. En eller ett par serveringar

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

Sundbybergs stadskärna

Sundbybergs stadskärna Sundbybergs stadskärna Uppdatering av handelsutredning Lisa Lagerén och Janne Sandahl 4 mars 2014 Bakgrund och arbetsgrupp Nordplan (framförallt genom Lisa Lagerén, Janne Sandahl och Johan Ericsson) gjorde

Läs mer

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne DETALJHANDELN I SKÖVDE 2015 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB Oktober 2016 Rickard Johansson Sophie Nilsonne FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Next Skövde genomfört en analys av handelns

Läs mer

Statistik om Västerås. Detaljhandeln i Västerås 2017 Sammanfattning. Inledning

Statistik om Västerås. Detaljhandeln i Västerås 2017 Sammanfattning. Inledning Detaljhandeln i Västerås 2017 Sammanfattning Handeln i Västerås omsatte år 2017 totalt 12,5 miljarder kronor, varav 56 procent var sällanköpsvaror och 44 procent dagligvaror. Den totala omsättningen inom

Läs mer

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING Svalövs kommun 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING PROJEKT Svalövs kommun Utarbetat av TH Granskat av AH NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan 14 Boxadress: Box 70375 107 24 Stockholm, Sverige Org

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02 Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-06-02 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 1.1.1. Marknadsområde för handel mm... 6 1.2. Efterfrågeutveckling år 2012-2020... 7

Läs mer

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 HUI Research Sep-Okt 2014 Anna Mocsáry Henrik Vestin 2010 David Naylor FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys

Läs mer

Melleruds kommun. Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01

Melleruds kommun. Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01 Melleruds kommun Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01 Ann-Marie Johansson och Jan V Bergqvist Rapportinnehåll Uppdrag, syfte Planerat köpcentrum,

Läs mer

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN Skövde Handelsutredning Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN 22 MARS 2018 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Sammanfattning 4 2.1 Jämförelse av läge III och IV för en storbutik 4 2.2 Jämförelse av lägena idag för

Läs mer

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7. [Skriv text]

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7. [Skriv text] StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7 Detaljhandeln i Västerås år 2013 [Skriv text] Servicepartner, Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Innehåll... 1 Bakgrund... 3 Inledning... 4 Sällanköpsvaruhandeln... 5 Dagligvaruhandeln... 7 Skövde

Läs mer

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI)

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Konsekvensanalys Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord AB Handelns utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Östersunds kommun,

Läs mer

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN Barkarby staden Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN 2018-03-18 UPPDATERAD 2018-11-30 Innehåll 1 Marknadsområden för handel

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

Svensk Handel. en investering för ditt företag

Svensk Handel. en investering för ditt företag Svensk Handel en investering för ditt företag Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel stärker handelns företag och skapar bättre förutsättningar

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro har återtagit sin position som handelsstad som lockar

Läs mer

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING... 5 2. UPPDRAG... 5 3. KIABS ARGUMENTATION... 6 4. AXFOODS SYN... 7 5. ICAS SYN... 7 6. NIRAS BEDÖMNING... 8 6.1. Efterfrågan växer... 8 6.2.

Läs mer

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner. [Skriv text]

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner. [Skriv text] StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Detaljhandeln i Västerås år 2014 [Skriv text], Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se Anna Welin, 021-39 13 52 StatistikInfo

Läs mer

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 Tuna Park Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 1 Sammanfattning 1 1.1 Bilplatsbehov 1 1.2 Nyalstrad biltrafik, totalt 1 1.3 Fördelning på

Läs mer

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ 1 december 2015 KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ PROJEKT Utarbetat av TH Granskat av JS Godkänt av NIRAS Sweden AB 556541-2532 T: +46 0850384400 D: +46 8 503 844 75 Besöksadress: Fleminggatan F: +460850384492

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR

Läs mer

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 2(8) Bakgrund Kommunstyrelsen gav 2005-05-25 97 stadsarkitekt- och mark- och exploateringskontoren i uppdrag att ta

Läs mer

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1 KUNGENS KURVA Diagonalen 1 Kungens Kurva Kungens Kurva är inte bara ett av Sveriges snabbast växande handelsområden, det är även den största handelsplatsen i hela Skandinavien. I området finns totalt 230

Läs mer

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor. SVAR PÅ: Stadskärnornas ekonomiska utveckling jämförd med

Läs mer

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP.

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP. LOKALEN LEDIG LOKAL Planlösning butik En del Planlösning butik Två delar 1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 UTHYRBAR AREA TYP NÄRLIGGANDE BUTIKER TILLTRÄDE 1 234 / 617 m 2 Handel ÖoB, Sova, Rusta, Mediamarkt m.fl

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2009 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2009 Skövde toppar nationella handelssiffror - överträffar högt ställda förväntningar Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-04-17 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 2. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 7 3. UPPTAGNINGSOMRÅDE ÅR 2014, 2020 OCH 2025... 8 3.1.

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2010 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2010 Handelsstaden Skövde fortsätter växa stabilt - fina resultat av långsiktigt arbete Skövdes totala handelsindex

Läs mer

KUNGSFORS KÖPCENTRUM KUNGSFORS KÖPCENTRUM. Presentation

KUNGSFORS KÖPCENTRUM KUNGSFORS KÖPCENTRUM. Presentation KUNGSFORS KÖPCENTRUM 2008-03-18 KUNGSFORS KÖPCENTRUM Kungsfors Center Etablerad destination SKENE JÄRN RV 156 Göteborg Hyssna KUNGSFORS IDAG Horred NYA KUNGSFORS Kungsfors är en vida etablerad och känd

Läs mer

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 Handelskonsekvensutredning Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 5 UPPDRAGSBESKRIVNING... 7 DEFINITIONER... 8 MARKNAD OCH EFTERFRÅGAN... 8 Kommunen... 8 Närområdet... 8 KONKURRENS...

Läs mer

Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022. Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12

Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022. Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12 Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022 Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12 INNEHÅLL 1. UPPDRAG... 4 1. Handelsbalansen beskriv nuläge.... 4 2. Handelsbalansen

Läs mer

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH PRESENTATION PRESENTATION Handelsanalys: Framtidens Handelsanalys stadskärna Tibroi HUI HUI Research på uppdrag av på Tibro uppdrag kommun av Gällivare 14 december kommun 2016 12 april 2016 Per Andersson

Läs mer

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef Datum Handelspolicy Antagen av Kommunfullmäktige/2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-06-16, 112 Dokumentägare: Chef Tillväxtavdelning/klf Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik Dokumentansvarig:

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014

Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014 Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014 HUI Research September-Oktober 2015 Rickard Johansson Anna Mocsáry Sammanfattning Bakgrund Handeln i Eskilstuna kommun genomgår utveckling, både vad gäller den befintliga

Läs mer

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Välkomna till inspirationsseminarium och workshop för Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium och Workshop för Eslövs stadskärna

Läs mer

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt Handelspolicy 2016 Om handelspolicyn Handel är en viktig näring och tillväxtfaktor för Östersund. Kommunen har ett stort upptagningsområde som sträcker sig till länets övriga kommuner liksom till Norge.

Läs mer

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson DETALJHANDELN I SKÖVDE 2014 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB November 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson Sammanfattning Bakgrund Handeln i Skövde kommun har genomgått och genomgår alltjämt

Läs mer

Förord 1 2 3

Förord 1 2 3 Förord 1 2 3 Sammanfattning Innehållsförteckning 1 Inledning... 7 1.1 Bakgrund... 7 1.2 Syfte... 7 1.3 Mål... 8 1.4 Definition av begrepp... 9 1.5 Läge... 10 1.6 Definition av områden... 11 1.7 Antaganden...

Läs mer

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR PÅ:

Läs mer

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter.

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter. MÖNSTERÅS FAKTA Byggår: 1983 Fastighetsägare: Folksam (KPA) Försäljningsyta: 1.230 kvm Närliggande butiker: Apoteksgruppen, Puls & Träning Parkeringsplatser: ca 35 st FASTIGHETENS LÄGE Trafikmängder i

Läs mer

Cityklimatet i Västervik 2018

Cityklimatet i Västervik 2018 Cityklimatet i Västervik 2018 Varför bryr sig Fastighetsägarna om stadskärnan? Foto: Kalmar kommun Konstnär: Martin Bower Svar: Fastigheter är inte flyttbara (än)! 3 4 Stadens utveckling är avgörande för

Läs mer

Handeln i Sverige Göteborg 5 september

Handeln i Sverige Göteborg 5 september Handeln i Sverige 2018 Göteborg 5 september Om Handelsrådet Bidrar till att stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare Partsgemensam stiftelse med fem ägare En av

Läs mer

Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg

Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg Rapport september 2013 Uppdragsgivare: Göteborgs stad, Trafikkontoret Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg Förord HUI

Läs mer

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Förord 2 Årets kartläggning visar att 2016 var något av ett mellanår för Örebro utifrån ett handelsperspektiv, men

Läs mer

Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall. Marknadspotential och konsekvensanalys

Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall. Marknadspotential och konsekvensanalys Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall Marknadspotential och konsekvensanalys 27 februari 2015 Bakgrund 2 I samband med Hudiksvall kommuns arbete med FÖP för Västra hamnen, önskar staden bedöma förutsättningarna

Läs mer

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 1 2 Handelspolicy för Svedala tätort Svedala är kommunen där man lever ett gott liv. Vi har ett bra läge i Öresundsregionen med

Läs mer

Fördjupad konsekvensutredning-

Fördjupad konsekvensutredning- AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Fördjupad konsekvensutredning- Effekter för befintlig handel vid en ökad sällanköpsvaruhandel i Stora Bernstorp ΙΙ Januari 2010 Uppdragsgivare: Burlövs kommun 1 Förord AB

Läs mer

Handelsstrategi Kristianstads kommun. Bromma 2006-03-10. www.nordplanab.se

Handelsstrategi Kristianstads kommun. Bromma 2006-03-10. www.nordplanab.se Handelsstrategi Kristianstads kommun Bromma www.nordplanab.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 1 Effekter på befintlig handel "över natten" av Coop Forum och Bergendalhs:... 1 Effekter på befintlig

Läs mer

Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014. HUI Research. Oktober 2015. Rickard Johansson Anna Mocsáry

Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014. HUI Research. Oktober 2015. Rickard Johansson Anna Mocsáry Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014 HUI Research Oktober 2015 Rickard Johansson Anna Mocsáry FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys av handelns

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta

Konsekvensanalys Storvreta AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Januari 2010 Konsekvensanalys Storvreta en fördjupad analys av tänkbara konsekvenser för handeln i Storvreta vid en utökad handel i Fullerö(Fullerö Park). Fredrik Kolterjahn,

Läs mer

Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15

Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15 Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING... 5 1.1. Södra infarten... 5 1.2. Mer Dagligvaruhandel vid Maxi-rondellen... 5 1.3. Volymhandeln med sällanköpsvaror... 6 1.4. Shopping

Läs mer

Utredning av potential för utökad handelsetablering i Angered Centrum. Tyréns Analys & Strategi 2 juli 2010

Utredning av potential för utökad handelsetablering i Angered Centrum. Tyréns Analys & Strategi 2 juli 2010 Utredning av potential för utökad handelsetablering i Angered Centrum Tyréns Analys & Strategi 2 juli 2010 Bakgrund och syfte med utredningen För närvarande pågår detaljplanearbetet för att utveckla Angered

Läs mer

STRATEGI HANDLINGSPLAN

STRATEGI HANDLINGSPLAN Bakgrund Processen Projektet startade under hösten 2014 och har genomförts genom workshops, informationsmöten, medborgardialoger, enkäter, sammanställningar och avstämningar med representanter från kommunen,

Läs mer

HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND. 3. Verksamhetsuppgifter. 4. Detaljhandelns utveckling. 6. Framtidens butik/handelsplats

HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND. 3. Verksamhetsuppgifter. 4. Detaljhandelns utveckling. 6. Framtidens butik/handelsplats HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND BILAGOR 1. Definitioner 2. Befolkningsuppgifter 3. Verksamhetsuppgifter 4. Detaljhandelns utveckling 5. Framtidens konsument 6. Framtidens butik/handelsplats 7. Handelsetableringslagstiftning

Läs mer

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB Lars-Hermans frågor Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? 2014-03-04 Janne Sandahl 1 Mina plattformar Mitt konsultföretag och dess nätverk KTH En förfärlig

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2015 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro fortsätter att stärka sin position som en av landets

Läs mer

Handelskonsekvensutredning Tuna Park

Handelskonsekvensutredning Tuna Park Handelskonsekvensutredning Tuna Park WSP Analys & Strategi 27 maj 2010 1 Kund Eskilstuna kommun Konsult WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax: +46 8

Läs mer

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning Söderköpings kommun 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte

Läs mer

Nydala Karlslund Norresand Centrum Maxi Söder Centrum Målaregården Brogård Handelsområden utbredning 1 Handelsverksamhet i centrum. Källa: Centrumplanen 2013 Restaurang 16 3 040 60 Nyckeltal över antal

Läs mer

Handeln i Falkenberg. Utvecklingen till år 2018 2012 02 20

Handeln i Falkenberg. Utvecklingen till år 2018 2012 02 20 Handeln i Falkenberg Utvecklingen till år 2018 2012 02 20 INNEHÅLL 1. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 5 1.1. Uppdraget...5 1.2. Definitioner...6 2. DETALJHANDELN I FALKENBERG ÅR 2009/2010... 7 2.1. Detaljhandeln

Läs mer

AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT. Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN

AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT. Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN Förord Idag är Kungens kurva ett av de mest expansiva handelsområdena i regionen. Kungens kurva har

Läs mer

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER 2017 VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Svar: Fastigheter är (oftast) inte flyttbara! Stadens utveckling är avgörande för fastighetsbranschen. Oavsett hur

Läs mer

Handelsutredning Midgården, Ängelholm

Handelsutredning Midgården, Ängelholm 1 (14) Handelsutredning Midgården, Ängelholm Olle Anderberg Katarina Majer Olof Friberg Tyréns AB 2 (14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och förutsättningar... 3 3 Metod... 3 4 Läge, tillgänglighet

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Handeln i Skövde fram till år

Handeln i Skövde fram till år Handeln i Skövde fram till år 2030 2018-01-11 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 5 2 UPPDRAG, DEFINITIONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 6 2.1 Uppdrag...6 2.2 Definitioner och förutsättningar...6 2.3 Ej

Läs mer

Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun

Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-03-26, 81 Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun - med utblickar mot Kalmarsundsregionen Inledning Ett utvecklingsarbete med inriktning på att lyfta fram handeln som

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG

CITYKLIMATET FALKENBERG CITYKLIMATET FALKENBERG VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Svar: Fastigheter är (oftast) inte flyttbara! Stadens utveckling är avgörande för fastighetsbranschen. Oavsett hur mycket tid, engagemang

Läs mer

Shoppingturism i Sverige 2018

Shoppingturism i Sverige 2018 Shoppingturism i Sverige 2018 Förord Antalet besökare i Sverige har ökat stadigt under en längre period. Den samlade omsättningen för turismen 2017 ökade med 7,4 procent till 317 miljarder. Det är den

Läs mer

Handelsutredning Upplands-Bro. Rapport 10 januari 2008

Handelsutredning Upplands-Bro. Rapport 10 januari 2008 Sammanfattning: förslag till detaljhandelspolicy Kommunala utgångspunkter både i kommun- Kommunen skall undanröja hinder för handelns utveckling centrum och mindre centrum. Kommunen skall skapa förutsättningar

Läs mer

2014-01-17. Program PM

2014-01-17. Program PM 2014-01-17 Program PM Denna PM har upprättats för att förtydliga sambandet mellan olika utvecklingssatsningar inom Ulricehamns kommun och ingå som en del i underlaget till detaljplaner. Ulricehamn ligger

Läs mer

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 HANDELSPOLICY FALKENBERGS KOMMUN 1 1. ÖVERGRIPANDE MÅL & UTGÅNGSPUNKTER Handelns lokalisering har betydelse för såväl markåtgång

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel Turism Samhällsekonomi Forskning Fristående doperbolag

Läs mer

Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun. Nordplan AB 2007-11-02

Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun. Nordplan AB 2007-11-02 Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun Nordplan AB 2007-11-02 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 6 UPPDRAG...6 METOD...6 ARBETSGRUPP...6 DEFINITIONER...6

Läs mer

Handelsområden och detaljhandelns utveckling i Jönköpings kommun

Handelsområden och detaljhandelns utveckling i Jönköpings kommun Handelsområden och detaljhandelns utveckling i Jönköpings kommun STADSKONTORET l NOVEMBER 2013 Stadskontorets utredningsenhet Utredare David Jansson david.jansson@jonkoping.se Omslag och layout Lena Holmberg

Läs mer

UNDERLAGSRAPPORT Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån. Analys av kommersiella förutsättningar för kontor och handel

UNDERLAGSRAPPORT Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån. Analys av kommersiella förutsättningar för kontor och handel UNDERLAGSRAPPORT Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Analys av kommersiella förutsättningar för kontor och handel 2013-03-20 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys

Läs mer

PM ang handelsutredningar i Kristianstad och effekter av en utbyggd handel 2014-04-02

PM ang handelsutredningar i Kristianstad och effekter av en utbyggd handel 2014-04-02 PM ang handelsutredningar i Kristianstad och effekter av en utbyggd handel 2014-04-02 FÖRORD Kristianstad är av tradition den centrala handelsstaden i nordöstra Skåne. För att bejaka en positiv stadsutveckling

Läs mer

Konsekvensutredning. Analys av förutsättningarna för samt konsekvenserna av en utbyggnad av Mobilia. AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI)

Konsekvensutredning. Analys av förutsättningarna för samt konsekvenserna av en utbyggnad av Mobilia. AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Konsekvensutredning Analys av förutsättningarna för samt konsekvenserna av en utbyggnad av Mobilia. AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord AB Handelns utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Malmö

Läs mer

Handelsplats Entré Båstad Båstad. Nya Båstad Entre Båstad

Handelsplats Entré Båstad Båstad. Nya Båstad Entre Båstad Handelsplats Entré Båstad Båstad Nya Båstad Entre Båstad Nya Båstad Entre Båstad Här byggs Nya Båstad, ett samhälle för den medvetna och selektiva familjen samt för invånare som prioriterar bra boende

Läs mer

Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19. Analys & Strategi 1

Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19. Analys & Strategi 1 Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19 Analys & Strategi 1 Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

Handelskonsekvensanalys

Handelskonsekvensanalys Handelskonsekvensanalys Älta Centrum maj 2010 Innehåll Bakgrund Metod Dagens Älta C och Tyresö C Trafikflöde Konkurrens i marknadsområdet Delmarknadernas täckningsgrader Konsumtionsflöde i Älta Trender

Läs mer

HANDEL OCH PRIVAT SERVICE

HANDEL OCH PRIVAT SERVICE HANDEL OCH PRIVAT SERVICE HANDEL OCH PRIVAT SERVICE Handel och kommersiell service innefattar butiker, biografer, restauranger, caféer och liknande verksamheter där olika privata aktörer svarar för utbudet

Läs mer

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier:

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier: Nuvarande handelsstrategi antogs av kommunfullmäktige 2010 och är starkt kopplad till stadsmiljöprogrammet som fullmäktige antog 2009. Tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad (2013),

Läs mer

Strategi för handelns utveckling

Strategi för handelns utveckling Strategi för handelns utveckling Kommunfullmäktiges sammanträde i Nybro kommun, 15 juni, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel

Läs mer

Hur stor blir kakan och vem kommer att äta upp den?

Hur stor blir kakan och vem kommer att äta upp den? Hur stor blir kakan och vem kommer att äta upp den? Om framtidens handel och handelsplatser Fredrik Bergström, ek. dr. Affärsområdeschef WSP Analys & Strategi 1 Innehåll Inledning Del 1: Handelns utveckling

Läs mer

Luleås framtida handelsplats

Luleås framtida handelsplats Luleås framtida handelsplats Luleå Homecenter I området Notviken som ligger 3 km från centrala Luleå pågår utveckling av handelsområdet Luleå Homecenter för fullt. Luleå Homecenter är både den snabbast

Läs mer

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum AB Handelns Utredningsinstitut September 2010 Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum Förord AB Handelns Utredningsinstitut, HUI, har på uppdrag av Växjö kommun Tekniska

Läs mer

Handel och trängselskatt år 2013

Handel och trängselskatt år 2013 Handel och trängselskatt år 2013 Mätning av handeln efter införandet av trängselskatt i Göteborg Augusti 2014 Henrik Vestin Senior konsult HUI Research 2013 Bakgrund I januari 2013 infördes trängselskatt

Läs mer

Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011

Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011 Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011 Sida 1 (7) Handelsstaden Skövde fortsätter växa ett resultat av ett långsiktigt arbete i samverkan Skövdes totala handelsindex fortsätter stiga och är nu

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

CITYKLIMATET VARBERG

CITYKLIMATET VARBERG CITYKLIMATET VARBERG VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Stadens utveckling är avgörande för fas5ghetsbranschen. Oavse: hur mycket 5d, engagemang och pengar som går in i en fas5ghet så är

Läs mer

Snabbfakta Information om svensk detaljhandel.

Snabbfakta Information om svensk detaljhandel. Snabbfakta 2018 - Information om svensk detaljhandel www.handelnisverige.se 2 Inledning Snabbfakta är en sammanställning av fakta om den svenska detaljhandeln och dess utveckling under de senaste åren.

Läs mer