Handeln i Katrineholm. Perspektiv mot år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handeln i Katrineholm. Perspektiv mot år 2020 2013-11-08"

Transkript

1 Handeln i Katrineholm Perspektiv mot år

2

3 INNEHÅLL 1. UPPDRAG SAMMANFATTNING Katrineholms handel idag Väntad efterfrågetillväxt inom kommunen år NIRAS bedömning och slutsatser METOD OCH DEFINITIONER KOMMUNENS FÖRSLAG TILL ÖVERSIKTSPLAN UTDRAG Riktlinjer - Katrineholms centrum och trafiken FAKTA OM KATRINEHOLM Upptagningsområde och Befolkning Befolkningsframskrivningar för Katrineholm, Flen och Vingåker till år TRENDER INOM HANDELN Viss handel koncentreras till större städer E-handeln växer Ökad konsumtion per capita KATRINEHOLMS HANDEL IDAG Dagligvaruhandeln (DV) Sällanköpsvaruhandeln (SV) Analys av utbudet i förhållande till invånarantal och upptagningsområde VAD GÖR KONKURRENTERNA SWOT Styrkor Svagheter Möjligheter Möjligheter - Centrum Möjligheter - Lövåsen Möjligheter - Hela kommunen Hot UTVECKLINGEN MOT ÅR Dagligvaruhandeln Sällanköpsvaruhandeln UTVECKLING AV STADSKÄRNAN Efterfrågan år Utbud i och Idéer för centrum...21

4 11.3. Citysamverkan Tillgänglighet till centrum UTVECKLING AV LÖVÅSEN ETABLERINGSPRINCIPER FÖR HANDEL OCH SERVICE BILAGOR Bilaga Bilaga UPPDRAGSGRUPP... 36

5 5 (36)

6 1. UPPDRAG I Katrineholm finns handeln främst i stadskärnan och i Lövåsen. Både Lövåsen och stadskärnan har under de senaste åren stärkts. Bl a har stadens två gallerior förnyats. Kommunen ser idag ett behov av att analysera och studera vilka etableringar som passar bäst i Lövåsen och vilka som passar bäst i stadskärnan. Detta görs för att Katrineholms kommun skall bli en så stark handelsplats som möjligt i den tuffa konkurrens som råder i regionen. Dessutom önskar man få belyst hur man kan arbeta med de bägge handelsplatserna så att de i huvudsak kompletterar varandra och inte bara är konkurrenter. Därför har Katrineholms kommun vänt sig till NIRAS för att få detta belyst. Katrineholms kommun har specificerat ett antal frågor man vill få besvarade, se nedan: Trender Trender rörande handeln. Hur är utvecklingen i Sverige och hur påverkar det Katrineholm? Fakta om Katrineholm Detaljhandelindex och omsättning. Katrineholmarnas köpbeteende. Vad handlar vi och hur mycket? City resp Lövåsen. Upptagningsområde Vad är vårt upptagningsområde och hur påverkas Katrineholms upptagningsområde av etablering av en dragare (en attraktiv butik som själv lockar många kunder) som t ex Biltemas etablering hösten 2013, HM i city 2008? Analys om utbudet i förhållande till invånarantal och upptagningsområde. Vad saknar vi i utbudet och är något överetablerat? Nulägesanalys Hot, möjligheter, styrkor och svagheter med handeln i Katrineholm. Förslag på lokaliseringsprinciper för handelsetableringar i Katrineholms kommun med fokus på skillnader för city och Lövåsen Vilket utbud av detaljhandel bör finnas i Lövåsen resp city för att på bästa sätt få synergieffekt åt handeln på båda platser? Vad skulle hända om ett tredje handelsområde bildades? Har vi ett utbud som riktar sig till alla målgrupper? Hur stor är vikten av stora varumärken som kompletterar dagens utbud? Hur stor är vikten av dragare? Vad innebär det för city om en viktig dragare flyttar från city till Lövåsen? Finns det potential i att skapa shoppingstråk mellan city och Lövåsenområdet och därmed förstärka/förena dessa områden? Utveckling av Lövåsen Vilka övriga åtgärder behövs för att stärka Lövåsenområdets position som externt handelsområde, gällande frågor som utformning, övrigt kommersiellt utbud, parkering, cykel- och gångväg, framkomlighet och så vidare? Vad ska utmärka Lövåsenområdet? Vilken känsla ska förmedlas? 6 (36)

7 Utveckling av city Vilka övriga åtgärder behövs för att stärka centrum, gällande frågor som utformning, övrigt kommersiellt utbud, bil- och cykelparkering, framkomlighet och så vidare? Vad ska utmärka city? Vilken känsla ska förmedlas? Analys av områden/gator i city utifrån attraktivitet rörande handel. Vilka områden bör utvecklas? Skulle city tjäna på att profilera områden mer? Hur får vi människor att röra sig till alla delar av city? Hur är vakansgraden av lokaler? Ligger butiker på rätt plats, skulle handeln tjäna på viss omförflyttning? Hur viktigt är kulturutbud, event och torghandel och hur kan dessa utvecklas på bästa sätt? 7 (36)

8 2. SAMMANFATTNING 2.1. Katrineholms handel idag Katrineholm hade år 2012 en dagligvaruomsättning (DV) på Mkr. Sällanköpsvaruomsättningen var samma år 723 Mkr. Större delen av DV-omsättningen finns i det halvexterna Lövåsen. NIRAS uppskattar grovt att stadskärnan säljer SV för ca 400 Mkr och Lövåsen säljer SV för ca 300 Mkr. Detta är innan Biltema öppnat hösten Katrineholm har förstärkt sina s k handelsindex både för DV och SV på senare år (om index är över 100 har kommunen ett inflöde av handel. Är index under 100 har man ett utflöde Väntad efterfrågetillväxt inom kommunen år Kommunen räknar med att befolkningen ökar med ca 8 % år Det kräver dock att det finns attraktiva bostäder tillgängliga. NIRAS bedömningar om framtida per capita-tillväxt inom handeln grundar sig främst på prognoser från Konsumtionsprognosgruppen (KPG) där vi och ledande företag inom handeln är medlemmar. NIRAS bedömer att DV-konsumtionen per capita och år kommer att växa med 1 % per år i fasta priser. Det skulle innebära en total ökning av DV-efterfrågan på ca 16 %. Med en ökning på 16 % skulle DV-efterfrågan år 2020 öka med ca 165 Mkr, till ca Mkr. SV-konsumtionen per capita i butik bedömer vi växer med 1,3 % per år efter 0,5 % avdrag för den växande e-handeln. Dvs en total ökning av SV-efterfrågan per capita på ca 10 % år Dvs en sammanlagd ökning av SV-efterfrågan per capita på ca 10 % år Totalt blir det med befolkningsökningen en efterfrågeökning på ca 18 %, motsvarande ca 150 Mkr NIRAS bedömning och slutsatser Katrineholms handel har utvecklats väl på senare år. För att förstärka denna trend krävs att den redan goda stadskärnesamverkan mellan fastighetsägare, verksamheter och kommun fortsätter och utvecklas vidare. Konkurrensen mellan städer och regioner skärps hela tiden. Katrineholm har flera stora och starka konkurrenter, så Katrineholm bör vara lite bättre än dem i sitt arbete. NIRAS bedömer utifrån drygt 20 års erfarenhet av liknande fall: DV-handelns omsättning bör minst kunna följa med efterfrågetillväxten, dvs ca 165 Mkr år Mkr mosvarar en stor butik t ex en Ica Kvantum eller stor Coop Extra. 8 (36)

9 NIRAS bedömer att Katrineholm med en offensiv, klok och uthållig satsning kan höja SV-index från 75 år 2012 till upp mot 90 år Det skulle kunna innebära att Katrineholm år 2020 skulle kunna ha en SV-försäljning på upp mot Mkr. Av denna omsättningsökning på totalt ca 325 Mkr bör centrum och Lövåsen kunna ta hälften vardera. Samtidigt är det på plats att varna för en tro på ständigt ökande externhandel med allt större ytor. E-handeln blir en allt starkare konkurrent. NIRAS bedömer därför att det kan vara klokt att också satsa på komplement som bilservice, lekland mm. NIRAS bedömer att för hela handelns utveckling i kommunen, är det bättre att samla externhandeln på en plats, dvs inte splittra upp den. 3. METOD OCH DEFINITIONER NIRAS inledde uppdraget med ett startmöte med kommunen. På startmötet sattes tider och NIRAS tillsammans med kommunen gick igenom och förtydligade frågeställningarna. I samband med startmötet i Katrineholm har NIRAS utfört en inventering av framförallt stadskärnan och Lövåsen. Analysen gjordes utgående från demografikska data, fakta om detaljhandeln, trender, prognoser, kommunens och regionens utveckling, den utförda inventeringen samt NIRAS kunskap och erfarenhet. Detaljhandeln har i denna utredning delats in i två huvudkategorier: DV Dagligvaror som innefattar mat, blommor, kemtekniska artiklar mm Av dagligvaror är ungefär 75 % livsmedel. SV Sällanköpsvaror är övriga egentliga detaljhandelsvaror, som indelats i två huvudgrupper: 1. Volymhandel med sällanköpsvaror (vitvaror, möbler, TV, byggvaror mm). Omfattar ca 45 % av SV. 2. Shopping (kläder, skor, ur, guld mm). Ca 55 % av SV. NIRAS bedömningar om framtida per capita-tillväxt inom handeln grundar sig som nämnts främst på prognoser från Konsumtionsprognosgruppen (KPG) där vi och ledande företag inom handeln är medlemmar. Till egentlig detaljhandel räknas inte verksamheter som bilförsäljning och bensinstationer. All omsättning är inkl moms och i 2011/2012 års priser om inte annat anges. 9 (36)

10 4. KOMMUNENS FÖRSLAG TILL ÖVERSIKTSPLAN UTDRAG 4.1. Riktlinjer - Katrineholms centrum och trafiken NIRAS har tagit med Riktlinjer dels för centrum och dels för trafiken ur kommunens förslag till översiktsplan (samrådsförslag hösten 2013) som bakgrundsmaterial till utredningen. Riktlinjerna kommenteras inte här utan i avsnitt 7 och framåt. 10 (36)

11 5. FAKTA OM KATRINEHOLM 5.1. Upptagningsområde och Befolkning Befolkningen i Katrineholms upptagningsområde är idag ca invånare varav ca bor i Katrineholm. Befolkningsutvecklingen i Katrineholm har i princip legat stilla fram till år 2011.Under år 2012 ökade befolkningen. Kommunen räknar framöver med att befolkningen skall öka med ca 1 % per år. Karta 1. Handelsområdets huvudsakliga upptagning Kommun Befolkning 2012 Medelinkomst SEK Öppet arbetslösa Katrineholm % Flen % Vingåker % Södermanlands län % Tabell 1. Demografi i Katrineholm, Flen, Vingåker och Södermanlands län. Källa: Respektive kommun och SCB. Katrineholm har också ett handelsinflöde från norra delen av Finspångs kommun. Biltemas etablering stärker Katrineholms roll som regionalt centrum för KFV (Katrineholm, Flen, Vingåker). Antalet inköpsresor från Eskilstuna (som inte har Biltema) kan öka något. Eskilstuna tätort 11 (36)

12 har dock något närmare till Västerås än till Katrineholm, så potentialen är begränsad. Däremot kommer det växande Lövåsen minska utflödet från KFV till större handelsorter. Diagram 1. Historisk befolkningsutveckling i Katrineholm, Flen och Vingåker. Källa: Respektive kommun och SCB Befolkningsframskrivningar för Katrineholm, Flen och Vingåker till år Kommun Befolkning 2012 Befolkning 2020 Ökning % Katrineholm % Flen % Vingåker % Södermanlands län % Tabell 2. Befolkningsprognos för Katrineholm. Källa: kommunen. Framskrivningar för Flen, Vingåker och Södermanlands län. Källa: SCB Dessa prognoser är således mer positiva än den historiska utvecklingen för KFV. 12 (36)

13 6. TRENDER INOM HANDELN 6.1. Viss handel koncentreras till större städer Shopping samt volymhandel som riktar sig mot stora upptagningsområden (IKEA, Media Markt, Bauhaus m fl) samlas i kommuner med ca inv och uppåt. Hit åker man när man vill ha mycket att välja på. Några sådana kommuner har mindre befolkning än så men där finns det särskilda omständigheter (flera städer ligger nära varandra, gränshandel mm). Vardagshandel inom shopping och volymhandel samlas dessutom i kommuner som Katrineholm. Här finns ett brett spann av kommuner från ca inv och uppåt. Dessa kommuner kan bli delregionala handelscentra. Om de förvaltas och utvecklas väl, kan de ha en god tillväxt eftersom många kunder vill göra så få långa inköpsresor som möjligt (t ex till IKEA). Det är två konsumentintressen som balanserar mot varandra här: Å ena sidan viljan (och behovet) att då och då göra längre utflykter, å andra sidan tidsbrist hos många hushåll. Ju bättre vardagsutbud som finns i Katrineholm, desto färre långväga utflykter görs E-handeln växer DV-handeln i Sverige omsatte år miljarder kr och SV-handeln 283 miljarder kr. E-handeln omsatte år 2012 ca 31,6 miljarder kr, en ökning sedan 2011 med ca 14 %. NIRAS bedömer att av detta är knappt 30 miljarder kr sällanköp och ca 2 miljarder kr dagligvaror. Det betyder att e-handeln svarar för ca 10 % av våra sällanköp, men bara några promille av dagligvaruhandeln. Medan e-handeln med SV ökade med ca 14 % 2012 ökade hela SV-handeln med bara 1 % Ökad konsumtion per capita NIRAS bedömer att DV-konsumtionen per capita och år kommer att växa med 1 % i fasta priser. NIRAS bedömer att e-handeln kommer att fortsätta att växa. SV-konsumtionen i butik bedömer vi växer med 1,3 % per år efter 0,5 % avdrag för den växande e-handeln (alltså en total SV-tillväxt på 1,8 % per år). Denna tillväxtprognos för hela handeln ligger i nivå med den historiska utvecklingen de senaste 40 åren, men särskilt SV-tillväxten spås bli lägre framöver än de senaste åren då vi har haft en tillväxt på 3-4 % per år. 13 (36)

14 7. KATRINEHOLMS HANDEL IDAG Handelsområdet Lövåsen har utvecklats kraftigt sedan Området har ytterligare kvadratmeter mark för etableringar. Tack vare det strategiska läget där kunder kommer från ett större område utvecklas Katrineholm till ett regionalt handelscentrum. Även i centrala Katrineholm har etableringar skett, bl a H&M. NIRAS uppskattar grovt att stadskärnan säljer SV för ca 400 Mkr och Lövåsen SV för ca 300 Mkr. Detta är innan Biltema öppnat hösten I tabellen nedan kan ses handelsomsättning mm i KFV. Kommun Befolkning Omsättning 2012 Mkr Index 2012 Ut-/inflöde Mkr ca SV DV SV DV SV DV Katrineholm Flen Vingåker Södermanlands län (98) (-170) Tabell 3. Befolkning och handel i KFV DV för länet inom parantes därför att Norgehandeln påverkar rikets omsättning så mycket att ett DV-index på 98 innebär att länet egentligen inte har något DV-utflöde Dagligvaruhandeln (DV) Handeln per invånare i en kommun brukar mätas i handelsindex. Katrineholm har stärkt sitt DV-index från 89 år 2007 till 100 år Det är ett normalt till starkt DV-index för ortsstorleken och konkurrensläget. I Mkr har omsättningen ökat från 795 Mkr år 2007 till Mkr Katrineholm har ett relativt komplett utbud inom DV. Därmed inte sagt att det är fel att etablera DV-butiker i Katrineholm. Om någon aktör vill etablera en ny stor butik i KFV är Katrineholm den mest logiska platsen. Ytterligare stora DV-etableringar kan stärka Katrineholms DV-index upp mot 105 möjligen något högre, men det mesta av t ex en ny stormarknads nya försäljning bedöms tas inom kommunen. Kommuner som Flen och Vingåker är stora nog för att ha en egen bra DV-handel. Vingåker t ex har en egen DV-efterfrågan på ca 250 Mkr. De flesta människor brukar vilja handla huvuddelen av sina dagligvaror nära bostaden eller åtminstone i sin tätort Sällanköpsvaruhandeln (SV) Katrineholm har stärkt sitt SV-index från 65 år 2007 till 75 år Det är ett normalt till starkt SVindex för ortsstorleken och konkurrensläget. SV-försäljningen har ökat från 593 Mkr år 2007 till 723 Mkr år (36)

15 7.3. Analys av utbudet i förhållande till invånarantal och upptagningsområde Inom SV har Katrineholm en möjlighet att bli ett ännu starkare regionalt centrum för KFV och fortsätta att stärka sitt index. Främst finns det utrymme inom: 1. möbler och heminredning, 2. kläder och skor, 3. hemelektronik, 4. sport, 5. leksaker och 6. byggvaror. Detta bygger NIRAS på regional omsättningsstatistik (REGOM) från SCB från år 2011 som är den senaste som är tillgänglig. REGOM jämför aktuell försäljning i varje bransch med befolkning och köpkraft. Även restaurang är något underetablerat enligt REGOM. Det senare kanske främst skall ses som att Katrineholmarna i genomsnitt inte går ut mycket i veckorna. Det kan på sikt ändras om kommunen får en ökad inflyttning. Det finns egentligen inte någon bransch inom själva handeln som är överetablerad. Däremot anses det i Katrineholm att det finns en överetablering av pizzerior och frisörer. NIRAS bedömer att man bör prioritera t ex Gina Tricot, Indiska, fler varumärken inom beklädnad, skor, Clas Olsson, Kjell & Co, Teknikmagasinet, Cervera och Stadium. Se vidare kapitel 9, 11, 12 och 13. Starka nya etableringar som Biltema ökar inflödet något av kunder från kommuner utanför KFV, men den stora effekten är att fler kunder inom KFV handlar på hemmaplan. 15 (36)

16 8. VAD GÖR KONKURRENTERNA Det är främst på SV som omgivande större städer konkurrerar med Katrineholm. DV-handeln är mer lokal. Huvudkonkurrenten är framförallt Norrköping. Norrköpings handel har gått in i lugnare fas efter en stark expansion för några år sedan. Kommunens SV-handel hade nolltillväxt i löpande priser år 2012, trots befolkningstillväxt. Satsningar görs inte minst i city för att försvara sig mot gjorda shoppingsatsningar i Ingelsta och Mirum Galleria (f d Hageby). Eskilstunas SV-handel tappade 2 % år Tuna Park vill bygga ut med ytterligare ca kvm shopping och kvm DV. NIRAS bedömer att påverkan av detta på Katrineholms handel blir liten, någon procent på Katrineholms shopping (ännu mindre för volymhandel och DV). Örebros SV ökade med 2 % år Marieberg byggde ut sin shopping för några år sedan. Marieberg har också successivt byggt ut övrig handel. Även centrum förnyas. Som jämförelse kan nämnas att riket ökade sin SV omsättning med 1 % samma år. Sammanfattningsvis ser vi inte några riktigt allvarliga externa hot mot handeln i Katrineholm. Katrineholm påverkar själva i ganska hög grad utvecklingen. Sedan är det klart att Norrköping satsar hela tiden. Bl a vill city ta tillbaka omsättning från Ingelsta och Mirum och detta skulle även påverka Katrineholm. 16 (36)

17 9. SWOT 9.1. Styrkor Centrum har stärkts Lövåsen har stärkts Handelsindex har stärkts både för DV och SV Kommunen vill öka befolkningen och fortsätta att stärka centrum och Lövåsen Flera fastighetsägare verkar aktiva Centrumledning är tillsatt Samordnande etableringsgrupp på plats Synliga projekt på gång, t ex julbelysning, ljusshow mm 55 minuter till Stockholm 9.2. Svagheter Ont om stora lokaler i centrum Visst utbud saknas: Clas Olsson, för litet urval inom kläder och skor Ensidigt restaurangutbud Öppettider spretar, tex på lördagar En lättillgänglig hemsida saknas för centrum och Lövåsen 9.3. Möjligheter MÖJLIGHETER - CENTRUM Nya butiker. Prioritera Gina Tricot, Indiska, fler varumärken inom beklädnad, skor, Clas Olsson, Kjell & Co, Teknikmagasinet, Cervera och Stadium. Lek- och bus-land (får det inte plats i centrum kan det ligga i Lövåsen) Ytterligare en bra restaurang. Kan man få till ännu fler uteserveringar? Använd den tomma genomgången från Stortorget in i kvarteret mot Fredsgatan Enhetliga öppettider Få hela familjen ut på stan även männen Mer bostäder i centrum Bra tillgänglighet för alla Fler aktiviteter i centrum. Föreningslivet? Skylta parkeringar bättre Bygga vidare på den centrumsamverkan som redan finns. Strategiskt arbete. Kort och lång sikt. 17 (36)

18 MÖJLIGHETER - LÖVÅSEN Nya butiker: Möbler och inredning Mer byggvaror och mer hemelektronik vartefter efterfrågan växer Mycket byggbar mark MÖJLIGHETER - HELA KOMMUNEN Hitta starka entreprenörer som kan driva lokala företag Förbättra imagen ytterligare. Locka fler välutbildade till kommunen 9.4. Hot Samarbetet kommun-fastighetsägare-handel blir inte tillräckligt starkt och strategiskt En del passiva fastighetsägare och butiker väntar på att någon annan gör något Ogenomtänkta tillgänglighetsåtgärder i centrum (bilen får t ex inte dominera men den är fortsatt viktig) Lövåsen etablerar shopping Lövåsen och centrum lyckas inte etablera handel som gör Katrineholms utbud komplett Brist på attraktiva lokaler i centrum 18 (36)

19 10. UTVECKLINGEN MOT ÅR Dagligvaruhandeln Kommunen räknar som nämnts med att befolkningen ökar med ca 8 % år Det kräver dock att det finns attraktiva bostäder tillgängliga. NIRAS bedömer som också nämnts att DV-konsumtionen per capita och år kommer att växa med 1 % per år i fasta priser. Dvs en total ökning av DVefterfrågan på ca 16 %. Katrineholm hade år 2012 en DV- omsättning på Mkr. Med en ökning på 16 % skulle efterfrågan år 2020 öka med ca 165 Mkr, till ca Mkr. 165 Mkr mosvarar en stor butik t ex en Ica Kvantum eller stor Coop Extra Sällanköpsvaruhandeln SV-konsumtionen per capita i butik bedömer vi växer med 1,3 % per år efter 0,5 % avdrag för den växande e-handeln. Dvs en sammanlagd ökning av SV-efterfrågan per capita på ca 10 % år Totalt blir det med befolkningsökningen en efterfrågeökning på ca 18 %, motsvarande ca 150 Mkr. Katrineholm hade år 2012 en SV- omsättning på 723 Mkr. Med en ökning på 18 % skulle efterfrågan år 2020 öka med upp mot 150 Mkr. NIRAS bedömer att Katrineholm med en offensiv, klok och uthållig satsning kan höja sitt SV-index från 75 år 2012 till upp mot 90 år Det skulle kunna innebära att Katrineholm år 2020 skulle ha en SV-försäljning på upp mot Mkr, en ökning med 45 %. Av denna omsättningsökning på totalt ca 325 Mkr bör centrum och Lövåsen kunna ta hälften vardera (se vidare nästa avsnitt). Omsättning Oms 2012 Bef Per cap Tot tillväxt Total tillväxt Mkr och tillväxt DV Mkr 8 % 8 % 16 % 165 Mkr SV 723 Mkr 8 % 37 % 45 % 325 Mkr Totalt DV+SV Mkr 8 % 20 % 28 % 490 Mkr Tabell 4. Omsättning i Mkr år 2012 och bedömd utveckling av befolkning och handelsomsättning år (36)

20 I städer av Katrineholms storlek bör den externa/halvexterna storskaliga handeln samlas på en plats för att det verkligen skall bli en regional handelsplats, ett kluster som är tillräckligt starkt. Man bör samla kundflödena till en etablering. Det är också ur miljösynpunkt bättre med en handelsplats om kunderna kan samla sina inköp till en plats. Avstånden är dessutom korta i Katrineholms tätort. I och för sig skulle man kunna tänka sig att lägga en stor dagligvarubutik på en annan plats än Lövåsen. Den skulle dock skapa ett tryck på fler etableringar, och det finns då en risk för att Katrineholm får två (halv)externa handelsnoder. NIRAS bedömer att Lövåsen tappar några tiotal Mkr i omsättning i de andra butikerna om en stor dagligvarubutik läggs på annan plats än i Lövåsen och ännu mer om den nya butiken blir mycket framgångsrik. På lång sikt kan en uppsplittring av externhandeln leda till en minskad total försäljning på något hundratal Mkr eller mer jämfört med om externhandeln är samlad. Det är mycket i en kommun där hela SV-handeln i dag omsätter drygt 700 Mkr. 20 (36)

21 11. UTVECKLING AV STADSKÄRNAN Efterfrågan år 2020 Känslan som skall förmedelas är att centrum är den trevligaste och livligaste mötesplatsen i västra/centrala Sörmland. Centrum har förbättrats avsevärt de senaste fem åren. Nya butiker har tillkommit. Nu gäller det att fylla de tomma lokaler som finns, bl a bredvid Dea samt i Kvarnens underplan. NIRAS bedömer utifrån drygt 20 års erfarenhet av liknande fall: Katrineholm kan med full satsning öka sin centrumhandel med Mkr fram till år Större delen av detta bör kunna fångas upp i nuvarande ytor, men det kan behövas nya ytor mot slutet av perioden. Kommun och fasighetsägare bör i vart fall ha beredskap för det. Hur mycket är 175 Mkr? Som en jämförelse är en vanlig omsättning för en modekedja på kvm ca 10 Mkr Utbud i och Idéer för centrum Styrkan i en bra stadskärna är erbjuda en mötesplats där vi umgås, äter på restauranger och caféer samt handlar kläder, skor, lätt heminredning, mobiltelefoner mm, dvs sådant som man lätt bär med sig. Alla verksamheter är viktiga för centrum. Inte minst viktigt är det att ha kvar Systembolaget och utveckla minst en riktigt bra dagligvarubutik. Det är ett skäl till att stadskärnan bör ha god tillgänglighet för alla (se nedan). Skulle man tappa t ex Systembolaget skulle centrum kunna tappa upp mot 5 % av sin omsättning. Det kanske inte låter mycket men det skulle vara ett hårt slag mot många verksamheters lönsamhet. NIRAS har sett på den enkät som gjorts om Drömgrannar. NIRAS delar uppfattningen att modeutbudet behöver stärkas med bl a Gina Tricot och Indiska samt med skor. Stadium vore också ett bra tillskott. Butiker som etablerar i städer strax ovanför Katrineholms storlek men som på lite sikt kan vara intresserade av ett aktivt centrum är inte bara mode och Clas Ohlsson utan också mindre butiker som Teknikmagasinet och Kjell&Co. Vikten av små och stora s k dragare är betydande om Katrineholm skall öka sin handelsomsättning. En tumregel är att en ny butik stimulerar centrum med ca 10 % av den nya butikens omsättning. Det kanske inte låter så mycket men säg att ett centrum under några år drar till sig butiker som tillsammas omsätter 100 Mkr så betyder 10 Mkr ganska mycket för de (ofta små) omgivande butikerna. En stor dragare, som H&M eller Clas Ohlsson, betyder ännu mer. 21 (36)

22 En ibland förbisedd effekt av dragare är att kedjorna ser på varandras etableringar och följer John. Det är viktigt att sprida budskapet till detaljhandelskedjor, regionalt och nationellt att en kommun har nya (och gamla) butiker som går bra. Sammanfattningsvis bör det i centrum etableras butiker inom shopping, t ex kläder, skor, mobiltelefoner och annan lätt elektronik, musik, presenter, ur och guld. Ofta vill kunder ha flera butiker att välja mellan, innan man kanske går tillbaka och köper de första byxorna man såg. Shopping är ett bra exempel på den moderna termen kluster. Även restaurangförsäljningen väntas öka i Katrineholm. Enligt SCB var den i kommunen ca 150 Mkr år NIRAS bedömer att den kan öka med ca 20 % fram till år 2020, dvs med ca 30 Mkr. Det mesta av detta bedöms hamna i centrum. Etableringen av snabbmat i Lövåsen kan öka omsättningen ytterligare. Skeptiker kan säga att det är svårt att utveckla restauranger i städer av Katrineholms storlek. Få går ut på vardagkvällar. Mot detta bedömer NIRAS att om Katrineholm har ambitionen att locka nya invånare och växa mot inv. kommer detta sakta men säkert att förändras. Kulturen är en levande del av centrum. Kulturhuset Ängeln ligger i centrum på Djulögatan. Centrum har en modern biograf. Kulturskolan ligger i kanten av centrum på Malmgatan. Det finns alltså ett kulturkluster i centrum. Kan samverkan kultur-handel stärkas? Kan man ta fram en handlingsplan för det? Eller finns den redan. Centrum är minst lika mycket en attraktiv mötesplats, som en handelsplats. Kan ett lek- och busland etableras? En närliggande fråga är evenemang i centrum. Går det t ex att engagera föreningslivet ännu mer än idag? Sportcentrum ligger ca 1 km från centrum men är ändå en tillgång för stadskärnan. Hur kan Katrineholm dra nytta av att mer än besökare kommer dit varje år? Kan gemensamma aktiviteter ordnas i Sportcentrum och i city? I city kan idrottsuppvisningar ske av olika slag. City kan också etablera permanenta aktiviteter t ex street basket. Omvänt kan cityföretagen visa upp sig på olika sätt i Sportcentrum. En handlingsplan bör tas fram. Allt detta kommer att ställa krav på en aktiv fastighetsutveckling. När A-lägena fylls alltmer kommer trycket öka på att utveckla B-lägena t ex Drottninggatan. Det är viktigt att bygga ett varv dvs att det skall kännas roligt att gå en runda, t ex Köpmangatan, Stortorget, Drottninggatan, Djulögatan eller Fredsgatan förbi Hantverkargatan och tillbaka till hörnan vid galleria Kvarnen. Detta innebär inte att alla gator kan eller bör bli A-lägen. Köpmangatan kommer nog under överskådlig tid att vara det hetaste läget, med de högsta hyrorna. Många verksamheter kan inte betala dessa hyror utan kan istället ligga på någon av de andra gatorna. 22 (36)

23 Köpmangatan är ett A-stråk som blivit bättre på senare år. En utmaning är att fylla de få lediga lokaler som finns med något som verkligen tillför centrum något. 23 (36)

24 Bredvid Dea finns en tom lokal i centralt läge. Vilka planer finns för den? Stora torget är också det norra benet i Varvet. Den delvis tomma gången från Stortorget in i kvarteret söderut bör kunna omvandlas till verksamhetsyta. För liten för Clas Ohlsson? Kjell & Co? Kan man utveckla torghandeln med ännu mer av lokala produkter på höstarna (Bondens marknad)? Det är en subjektiv bedömning men NIRAS anser att torghandeln tillför mest kvalitet till stadskärnan om det är lokala livsmedel och andra produkter som säljs (vinter och vår kommer självklart många livsmedel från utlandet). Detta kanske inte spelar så stor roll på kort sikt, men på längre sikt är det en profileringsfråga för Katrineholm (Sveriges Lustgård). NIRAS antar att staden redan har en julmarknad. Kan den bli bättre? Kan hela den lokala trädgårds- och blomsterhandeln lockas att ha en vårmarknad på torget? Etc. 24 (36)

25 Varvets västra del. Drottninggatan har flera restauranger och är redan ett levande stråk. Gatan kan utvecklas vidare på detta tema. Här har legat stora restauranger. Vartefter staden växer bör man utveckla en tredje bred krog (utöver Statt och Harrys). NIRAS vet att det gjorts försök tidigare. Djulögatan är tillsammans med Fredsgatan den södra länken i Varvet. Här biografen nära hörnet Drottninggatan/Djulögatan 25 (36)

26 Djulögatan har ett par specialaffärer bl a för cyklar, och jakt. Den skulle kunna utvecklas vidare med specialbutiker som inte behöver A-lägen. 26 (36)

27 Fredsgatan med bl a Audio Video och Elektrotjänst Att man gör ett tankemässigt varv får inte innebära att övriga gator med verksamheter glöms bort. Hantverkargatan bör också rimligen tjäna på att fler människor rör sig i centrum mer än idag. NIRAS vill åter betona att vi ska se utvecklingen i ett tillväxtperspektiv med en växande befolkning. Hantverkargatan med bl a Blomverksta n 27 (36)

28 I Stadsparken kan besökare vila ben och sinne Bostäder byggs i centrum vilket kan ge mer kvällsliv 28 (36)

29 11.3. Citysamverkan I många större städer med ett aktivt cityarbete finns en nära samverkan mellan kommun och fastighetsägare i centrum för att samordna effektiviseringen av befintliga ytor och även tillskapandet av nya handelsytor. Katrineholm har här kommit långt. Etableringsgruppen håller på att ta fram en plan/önskelista på nya verksamheter. Alla uthyrningar behöver inte gå genom gruppen idag men det talas mycket inför kommande etableringar. Deltagarna försöker uppdatera varandra om vakanser och försöker skicka förfrågningar vidare. Det finns en utvecklingsplan för centrum med kommun och fastighetsägare, där man t ex prioriterar och tidssätter olika projekt med ansvariga personer. Detta är utmärkt anser NIRAS. Bygg vidare på den centrumsamverkan som redan finns. Att förnya en stadskärna är ett strategiskt arbete på kort och lång sikt. Det viktigaste är att det finns tydliga och uthålliga ägare till projektet, som tror på idén och verkligen slår fast att vi tror på det här. Kommunledningen är här central liksom fastighetsägarna och företagen i centrum. Naturligtvis är det alltid avgörande att styrelsen är kompetent, engagerad och har mandat att fatta beslut. De uppsatta målen bör vara ambitiösa men realistiska. Inte minst är det viktigt att visa några snabba konkreta resultat medan annat får vara mer långsiktigt. NIRAS kan vid behov bedöma om parterna lägger tillräckliga resurser idag eller om insatserna behöver ökas Tillgänglighet till centrum Det är trevligt att gå i centrum redan idag. Cykelns roll i centrumhandeln har ökat och kommer fortsätta att öka. Bra cykelparkering i centrum är viktig, t ex så att cyklarna inte blockerar gångstråken i onödan. När man tar bort parkering i centrum så gäller det att se till att det ändå finns tillräckligt med besöksparkering för ett växande centrum. NIRAS räknar med att centrum med full satsning har en potential att öka sin omsättning med 175 Mkr fram till år Även om fler cyklar, går och åker kollektivt än idag kan det betyda att antalet bilkunder ändå ökar eller ligger still i absoluta tal. Däremot kan många kunder vara beredda att gå något längre, främst för att centrum blivit mer attraktivt. Det är en process att vänja kunderna vid något längre gångavstånd. NIRAS bedömer att de flesta kunder i en stad av Katrineholms storlek kommer acceptera ett gångavstånd på 2-3 minuter dvs max 200 meter till målpunkten, dvs den butik man först vill besöka. Det förutsätter att det är lätt att hitta p-platser och att det är tydligt hur man skall gå till centrum. 29 (36)

30 Diagram 2. Gångavståndets betydelse för en parkeringsplats värde för de besöksintensiva verksamheterna i en stadskärna. Relativa tal. En allmänt tillgänglig bilplats tappar nära 2/3 av sitt värde om den ligger på mer än 4 minuters avstånd från A-stråket, än om den legat på mindre än 1 minuts avstånd. Undersökta städer var Karlskoga, Örebro och Södertälje. Källa: Parkering som en intäktsgenerator för en stadskärnas besöksintensiva verksamheter, Lisa Lagerén (då Sandahl), KTH Barriärer av olika slag skall räknas in i gångtiden (och helst undvikas). Är gångvägen trevlig uppfattas 3 minuter som OK för flertalet, om man inte bär för tungt. Är vägen trist kan 2 minuter kännas som mycket. Detta är ett av många skäl till att Katrineholms satsning på blommor och växtlighet är bra. Publika verksamheter utmed gångvägen är också bra (alla verksamheter kan eller vill inte ligga mitt i centrum). För dagligvaruhandeln bör avståndet inte vara mer än meter i stadskärnan. 30 (36)

31 12. UTVECKLING AV LÖVÅSEN Känslan som skall förmedlas är att Lövåsen är den bästa externa handelsplatsen i västra/centrala Sörmland. Effektivt, lättillgängligt och trivsamt. Lövåsen skulle kunna profileras genom att fastighetsägarna bjuder kunderna på något ovanligt (för denna typ av handelsplatser). Om t ex ett lek- och busland inte får plats i centrum är Lövåsen ett bra alternativ. Det kanske kan kombineras med ett helgöppet trädgårdskafé. Exempel på branscher där Katrineholm har låg försäljning per capita är som nämnts möbler och heminredning, bygg- och järnhandel samt hemelektronik. Här skulle det vara bra med ytterligare etableringar på Lövåsen. Exempel på butiker som skulle kunna passa i Lövåsen är någon av de större möbelkedjorna, och/eller en sängbutik. Hööks hästsportbutik, Blomsterlandet, Granngården (Granngården gör nu en nysatsning i Sverige) och Barnens Hus är andra exempel på butiker som saknas i Katrineholm. NIRAS är medvetna om att det inte finns så många företag kvar i Sverige inom hemelektronik, och e-handeln tar en växande andel. Men om El-Giganten går bra kanske de kan bygga ut. Butiker som Jula är relativt väletablerade i Sörmland och Östergötland, men på sikt kan Katrineholm bli intressant för Jula. Samtidigt är det på plats att varna för en tro på ständigt ökande externhandel med allt större ytor. E-handeln blir en allt starkare konkurrent. NIRAS bedömer därför att det kan vara klokt att också satsa på komplement som bilservice, ovan nämnda lekland mm. Ytterilage en dagligvaruenhet kan bli aktuell (se vidare följande avsnitt). 31 (36)

32 Det bör vara nära (< 50 meter) från parkeringarna till alla butiker. NIRAS har fått frågan om det går att binda samman centrum och Lövåsen med mer handel och service, svaret är att det går om det finns mark, främst utmed Stockholmsvägen. Det kan vara handel men också service av olika slag. Det är bra att gång- och cykelstråken sammanbinder områdena. Detta kan öka försäljningen, men framför allt blir verksamheterna tillgängliga för andra än bilkunder. Det kan sannolikt inte (utom möjligen på mycket lång sikt) bli ett shoppingstråk i betydelsen ett promenadstråk med butiker, serveringar mm. Nordöstra delen av centrum och Lövåsen 32 (36)

33 13. ETABLERINGSPRINCIPER FÖR HANDEL OCH SERVICE Som tidigare nämnts bör centrum prioriteras för shopping och restauranger samt annan service som fysiskt får plats i centrum och där man kan sörja för tillräckligt bra tillgänglighet. Sammanfattningsvis bör det i centrum etableras butiker inom shopping, t ex kläder, skor, lätt elektronik som inom mobiltelefoni och musik, presenter, ur och guld. Ofta vill kunder ha flera butiker att välja mellan. Även restaurangförsäljningen väntas öka i Katrineholm. Det är också viktigt att ha en bra dagligvaruhandel i centrum inte minst för dem som bor centralt. I Lövåsen bör man samla storskalig dagligvaru- och volymhandel. Exempel på branscher där Katrineholm har låg försäljning per capita är som nämnts möbler och heminredning, bygg- och järnhandel samt hemelektronik. Betyder det att det är lämpligt att lägga all storskalig handel där? NIRAS gör följande bedömning: I stora städer kan det vara bra att ha flera handelsplatser eller noder för dagligvaruhandel för att kunderna inte skall få för långt att åka och för att det inte skall bli trafikstockningar kring några få platser. Dessa argument är inte tillämpliga på städer av Katrineholms storlek. Här är det som nämnts istället så att den externa/halvexterna storskaliga handeln bör samlas på en plats för att det verkligen skall bli en regional handelsplats som är tillräckligt stark. Man vill samla kundflödena till en etablering. Det är också ur miljösynpunkt bättre med en handelsplats. Avstånden är dessutom korta i Katrineholms tätort. Eskilstuna kan tjäna som exempel på att det oftast inte är bra att splittra externhandeln. Eskilstuna har Tuna Park, Folkesta och Rondellen. Nyköping är ett annat exempel där externhandeln idag ligger på tre ställen, och där det sannolikt skulle ha varit bättre att samla denna handel på ett ställe. I och för sig skulle man kunna tänka sig att lägga en stor dagligvarubutik på en annan plats än Lövåsen. Den skulle dock skapa ett tryck på fler etableringar, och det finns då en risk för att Katrineholm får två (halv)externa handelsnoder. En ensam stor dagligvarubutik på annan plats än Lövåsen utan annan handel skadar dock inte strukturen så mycket att det finns skäl att direkt avråda från det. En del kunder får närmare till en stor butik, men kundflödena splittras upp. NIRAS bedömer att Lövåsen tappar några tiotal Mkr i omsättning i de andra butikerna om en stor dagligvarubutik läggs på annan plats än i Lövåsen och ännu mer om den nya butiken blir mycket framgångsrik. På lång sikt kan en splittring av externhandeln leda till en minskad försäljning på något hundratal Mkr eller mer jämfört med om externhandeln är samlad på en plats. NIRAS bedömer således att det är bäst både för handeln och för kunderna att handeln samlas i ett kluster i city och ett kluster i Lövåsen. 33 (36)

34 14. BILAGOR Bilaga 1 Katrineholm år 2011 inkl moms Mkr Oms/inv Oms/inv riket Katrineholm 47 Egentlig detaljhandel 1468, Dagligvaruhandel Livsmedel Livsmedel, brett sortiment 737, Specialiserad livs 2, Övrig dagligvaruhandel 67, Tobak och tidningar 33, Parfym, sjukvård och hälsokost 5, Blomsterhandel 27, Sällanköpsvaruhandel Beklädnadshandel 141, Konfektion och ekipering 125, Skohandel 15, Detaljhandel med hemutrustning 177, Möbelhandel 26, Heminredning 40, Järn och byggvaror 110, Fritidsvaruhandel 176, Radio och musik 39, Bok och papper Ur, guld och optik 45, Fotohandel Cykel, sport och båt 51, Leksaker Data och tele 10, Övrig sällanköpsvaruhandel 166, Annan detaljhandel med brett sortiment 154, Övrig sällanköpsvaruhandel 11, Apotek, systembolag, drivmedel Apotek Systembolag Drivmedel 167, Hotell och restaurang 220, Hotell 62, vandrarhem, campingplatser, stugbyar 6, Restaurang 150, Handelns omsättning i olika branscher i Katrineholm. Regional omsättningsstatistik från SCB från år Denna statistik stämmer inte helt med HUIs statistik i avsnitt 7, men ger en relativt bra bild av omsättningen i olika branscher. 34 (36)

35 14.2. Bilaga 2 Handelsomsättning och handelsindex i Katrineholm år Källa HUI. År DV Mkr SV Mkr Tot Mkr Ökn DV Ökn SV Ökn tot DVindex SVindex Tot. index % 6% 7% % 2% 6% % 5% 0% % 0% 3% % 7% 9% % 9% 6% (36)

36 15. UPPDRAGSGRUPP Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar avseende rapporten och dess innehåll. Thomas Hellström Joakim Sandahl NIRAS Sweden AB Box Stockholm 36 (36)

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 Hammarshus Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE BEDÖMNING... 5 1.1. Hammarshus köpcentrum... 5 1.2. Påverkan - dagligvaruhandel... 5 1.2.1.

Läs mer

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING Svalövs kommun 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING PROJEKT Svalövs kommun Utarbetat av TH Granskat av AH NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan 14 Boxadress: Box 70375 107 24 Stockholm, Sverige Org

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02 Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-06-02 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 1.1.1. Marknadsområde för handel mm... 6 1.2. Efterfrågeutveckling år 2012-2020... 7

Läs mer

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN Dagligvaruutredning- Umeå Ersboda UMEÅ KOMMUN 24 MAJ 2019 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Umeås befolkningsutveckling 4 3 Dagligvaruhandelns utveckling 7 4 Dagligvaruhandeln i Umeå 8 4.1 Dagligvaruhandeln i närområdet

Läs mer

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne DETALJHANDELN I SKÖVDE 2015 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB Oktober 2016 Rickard Johansson Sophie Nilsonne FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Next Skövde genomfört en analys av handelns

Läs mer

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 HUI Research Sep-Okt 2014 Anna Mocsáry Henrik Vestin 2010 David Naylor FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys

Läs mer

Handelspolicy för Eslövs kommun

Handelspolicy för Eslövs kommun Handelspolicy för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-09-28 Innehållsförteckning Handelspolicy för Eslövs kommun 3 Inriktningsmål Policy för handel Syfte 5 Bakgrund 5 Kommunens utveckling Handelns

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro har återtagit sin position som handelsstad som lockar

Läs mer

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT EN UPPGRADERING AV LEKSAND HANDELSUTREDNING, DAT OKTOBER 2008 2012-06-13 INNEHÅLL 1. Bakgrund 2. Leksands handel idag 3. Leksands handel i framtiden 4. Regionens handel i framtiden,

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

Sundbybergs stadskärna

Sundbybergs stadskärna Sundbybergs stadskärna Uppdatering av handelsutredning Lisa Lagerén och Janne Sandahl 4 mars 2014 Bakgrund och arbetsgrupp Nordplan (framförallt genom Lisa Lagerén, Janne Sandahl och Johan Ericsson) gjorde

Läs mer

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Innehåll... 1 Bakgrund... 3 Inledning... 4 Sällanköpsvaruhandeln... 5 Dagligvaruhandeln... 7 Skövde

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-04-17 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 2. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 7 3. UPPTAGNINGSOMRÅDE ÅR 2014, 2020 OCH 2025... 8 3.1.

Läs mer

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Förutsättningar Vi utreder ett huvudscenario: Nästan all handel restauranger och service koncentreras till Ursviks Torg. En eller ett par serveringar

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2009 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2009 Skövde toppar nationella handelssiffror - överträffar högt ställda förväntningar Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Förord 2 Årets kartläggning visar att 2016 var något av ett mellanår för Örebro utifrån ett handelsperspektiv, men

Läs mer

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson DETALJHANDELN I SKÖVDE 2014 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB November 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson Sammanfattning Bakgrund Handeln i Skövde kommun har genomgått och genomgår alltjämt

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING... 5 2. UPPDRAG... 5 3. KIABS ARGUMENTATION... 6 4. AXFOODS SYN... 7 5. ICAS SYN... 7 6. NIRAS BEDÖMNING... 8 6.1. Efterfrågan växer... 8 6.2.

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014. HUI Research. Oktober 2015. Rickard Johansson Anna Mocsáry

Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014. HUI Research. Oktober 2015. Rickard Johansson Anna Mocsáry Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014 HUI Research Oktober 2015 Rickard Johansson Anna Mocsáry FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys av handelns

Läs mer

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 Handelskonsekvensutredning Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 5 UPPDRAGSBESKRIVNING... 7 DEFINITIONER... 8 MARKNAD OCH EFTERFRÅGAN... 8 Kommunen... 8 Närområdet... 8 KONKURRENS...

Läs mer

STRATEGI HANDLINGSPLAN

STRATEGI HANDLINGSPLAN Bakgrund Processen Projektet startade under hösten 2014 och har genomförts genom workshops, informationsmöten, medborgardialoger, enkäter, sammanställningar och avstämningar med representanter från kommunen,

Läs mer

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN Skövde Handelsutredning Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN 22 MARS 2018 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Sammanfattning 4 2.1 Jämförelse av läge III och IV för en storbutik 4 2.2 Jämförelse av lägena idag för

Läs mer

HANDELSPOLICY. - för Katrineholms kommun. Övergripande inriktningsdokument. Kommunstyrelsens handling nr 32/2015

HANDELSPOLICY. - för Katrineholms kommun. Övergripande inriktningsdokument. Kommunstyrelsens handling nr 32/2015 Kommunstyrelsens handling nr 32/2015 HANDELSPOLICY - för Katrineholms kommun Övergripande inriktningsdokument Foto: Hanna Maxstad Godkänd av kommunfullmäktige 2015-08-17, 181 Foto: Hanna Maxstad Beslutshistorik

Läs mer

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ 1 december 2015 KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ PROJEKT Utarbetat av TH Granskat av JS Godkänt av NIRAS Sweden AB 556541-2532 T: +46 0850384400 D: +46 8 503 844 75 Besöksadress: Fleminggatan F: +460850384492

Läs mer

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning Söderköpings kommun 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte

Läs mer

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER 2017 VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Svar: Fastigheter är (oftast) inte flyttbara! Stadens utveckling är avgörande för fastighetsbranschen. Oavsett hur

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014

Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014 Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014 HUI Research September-Oktober 2015 Rickard Johansson Anna Mocsáry Sammanfattning Bakgrund Handeln i Eskilstuna kommun genomgår utveckling, både vad gäller den befintliga

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel Turism Samhällsekonomi Forskning Fristående doperbolag

Läs mer

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum AB Handelns Utredningsinstitut September 2010 Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum Förord AB Handelns Utredningsinstitut, HUI, har på uppdrag av Växjö kommun Tekniska

Läs mer

Melleruds kommun. Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01

Melleruds kommun. Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01 Melleruds kommun Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01 Ann-Marie Johansson och Jan V Bergqvist Rapportinnehåll Uppdrag, syfte Planerat köpcentrum,

Läs mer

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor. SVAR PÅ: Stadskärnornas ekonomiska utveckling jämförd med

Läs mer

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Välkomna till inspirationsseminarium och workshop för Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium och Workshop för Eslövs stadskärna

Läs mer

Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022. Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12

Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022. Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12 Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022 Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12 INNEHÅLL 1. UPPDRAG... 4 1. Handelsbalansen beskriv nuläge.... 4 2. Handelsbalansen

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2015 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro fortsätter att stärka sin position som en av landets

Läs mer

Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg

Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg Rapport september 2013 Uppdragsgivare: Göteborgs stad, Trafikkontoret Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg Förord HUI

Läs mer

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1 KUNGENS KURVA Diagonalen 1 Kungens Kurva Kungens Kurva är inte bara ett av Sveriges snabbast växande handelsområden, det är även den största handelsplatsen i hela Skandinavien. I området finns totalt 230

Läs mer

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef Datum Handelspolicy Antagen av Kommunfullmäktige/2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-06-16, 112 Dokumentägare: Chef Tillväxtavdelning/klf Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik Dokumentansvarig:

Läs mer

Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15

Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15 Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING... 5 1.1. Södra infarten... 5 1.2. Mer Dagligvaruhandel vid Maxi-rondellen... 5 1.3. Volymhandeln med sällanköpsvaror... 6 1.4. Shopping

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG

CITYKLIMATET FALKENBERG CITYKLIMATET FALKENBERG VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Svar: Fastigheter är (oftast) inte flyttbara! Stadens utveckling är avgörande för fastighetsbranschen. Oavsett hur mycket tid, engagemang

Läs mer

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH PRESENTATION PRESENTATION Handelsanalys: Framtidens Handelsanalys stadskärna Tibroi HUI HUI Research på uppdrag av på Tibro uppdrag kommun av Gällivare 14 december kommun 2016 12 april 2016 Per Andersson

Läs mer

Handlingsprogram för Utvecklingssatsning Handel

Handlingsprogram för Utvecklingssatsning Handel Handlingsprogram för Utvecklingssatsning Handel 30 Mål Handelsindex för 2010 ska öka med minst 3 procentenheter jämfört med handelsindex för 2007. Mätmetod Handelsindex i Sveriges kommuner tas årligen

Läs mer

Förord 1 2 3

Förord 1 2 3 Förord 1 2 3 Sammanfattning Innehållsförteckning 1 Inledning... 7 1.1 Bakgrund... 7 1.2 Syfte... 7 1.3 Mål... 8 1.4 Definition av begrepp... 9 1.5 Läge... 10 1.6 Definition av områden... 11 1.7 Antaganden...

Läs mer

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 HANDELSPOLICY FALKENBERGS KOMMUN 1 1. ÖVERGRIPANDE MÅL & UTGÅNGSPUNKTER Handelns lokalisering har betydelse för såväl markåtgång

Läs mer

Svensk Handel. en investering för ditt företag

Svensk Handel. en investering för ditt företag Svensk Handel en investering för ditt företag Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel stärker handelns företag och skapar bättre förutsättningar

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2010 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2010 Handelsstaden Skövde fortsätter växa stabilt - fina resultat av långsiktigt arbete Skövdes totala handelsindex

Läs mer

CITYKLIMATET MALMÖ GÖRAN HÖCKERT 2013-10-23

CITYKLIMATET MALMÖ GÖRAN HÖCKERT 2013-10-23 CITYKLIMATET MALMÖ GÖRAN HÖCKERT 2013-10-23 CITYKLIMATET SYFTE Beskriver hur det går för cityhandeln i förhållande till handeln på orten Stadskärnenivå istället för kommunnivå Årlig undersökning CITYKLIMATET

Läs mer

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI)

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Konsekvensanalys Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord AB Handelns utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Östersunds kommun,

Läs mer

Handeln i Falkenberg. Utvecklingen till år 2018 2012 02 20

Handeln i Falkenberg. Utvecklingen till år 2018 2012 02 20 Handeln i Falkenberg Utvecklingen till år 2018 2012 02 20 INNEHÅLL 1. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 5 1.1. Uppdraget...5 1.2. Definitioner...6 2. DETALJHANDELN I FALKENBERG ÅR 2009/2010... 7 2.1. Detaljhandeln

Läs mer

Handeln i Skövde fram till år

Handeln i Skövde fram till år Handeln i Skövde fram till år 2030 2018-01-11 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 5 2 UPPDRAG, DEFINITIONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 6 2.1 Uppdrag...6 2.2 Definitioner och förutsättningar...6 2.3 Ej

Läs mer

AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT. Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN

AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT. Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN Förord Idag är Kungens kurva ett av de mest expansiva handelsområdena i regionen. Kungens kurva har

Läs mer

Cityklimatet i Västervik 2018

Cityklimatet i Västervik 2018 Cityklimatet i Västervik 2018 Varför bryr sig Fastighetsägarna om stadskärnan? Foto: Kalmar kommun Konstnär: Martin Bower Svar: Fastigheter är inte flyttbara (än)! 3 4 Stadens utveckling är avgörande för

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR

Läs mer

Statistik om Västerås. Detaljhandeln i Västerås 2017 Sammanfattning. Inledning

Statistik om Västerås. Detaljhandeln i Västerås 2017 Sammanfattning. Inledning Detaljhandeln i Västerås 2017 Sammanfattning Handeln i Västerås omsatte år 2017 totalt 12,5 miljarder kronor, varav 56 procent var sällanköpsvaror och 44 procent dagligvaror. Den totala omsättningen inom

Läs mer

Nya Älta Torg en handelsanalys. Juni 2016

Nya Älta Torg en handelsanalys. Juni 2016 en handelsanalys Juni 2016 PROJEKT Utarbetad av TH Granskad av JW NIRAS Sweden AB Org nr.556175-6197 T: +46 0850384400 D: +46 8 503 844 75 Besöksadress: Fleminggatan F: +46 0850384492 M: +46 70 726 03

Läs mer

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Platsen vid sjöarna där vägarna möts Växjös ursprungliga betydelse. Där vägar

Läs mer

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR PÅ:

Läs mer

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 2(8) Bakgrund Kommunstyrelsen gav 2005-05-25 97 stadsarkitekt- och mark- och exploateringskontoren i uppdrag att ta

Läs mer

Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011

Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011 Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011 Sida 1 (7) Handelsstaden Skövde fortsätter växa ett resultat av ett långsiktigt arbete i samverkan Skövdes totala handelsindex fortsätter stiga och är nu

Läs mer

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7. [Skriv text]

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7. [Skriv text] StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7 Detaljhandeln i Västerås år 2013 [Skriv text] Servicepartner, Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP.

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP. LOKALEN LEDIG LOKAL Planlösning butik En del Planlösning butik Två delar 1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 UTHYRBAR AREA TYP NÄRLIGGANDE BUTIKER TILLTRÄDE 1 234 / 617 m 2 Handel ÖoB, Sova, Rusta, Mediamarkt m.fl

Läs mer

Luleås framtida handelsplats

Luleås framtida handelsplats Luleås framtida handelsplats Luleå Homecenter I området Notviken som ligger 3 km från centrala Luleå pågår utveckling av handelsområdet Luleå Homecenter för fullt. Luleå Homecenter är både den snabbast

Läs mer

Snabbanalys av handeln i Leksand. Rapport September 2013. Henrik Vestin Senior konsult 08-762 72 87 henrik.vestin@hui.se

Snabbanalys av handeln i Leksand. Rapport September 2013. Henrik Vestin Senior konsult 08-762 72 87 henrik.vestin@hui.se Snabbanalys av handeln i Leksand Rapport September 2013 Henrik Vestin Senior konsult 08-762 72 87 henrik.vestin@hui.se 1 Definitioner Beklädnadshandel: Konfektion och ekipering, skohandel. BTA: Bruttototalarea,

Läs mer

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter.

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter. MÖNSTERÅS FAKTA Byggår: 1983 Fastighetsägare: Folksam (KPA) Försäljningsyta: 1.230 kvm Närliggande butiker: Apoteksgruppen, Puls & Träning Parkeringsplatser: ca 35 st FASTIGHETENS LÄGE Trafikmängder i

Läs mer

Handeln i Sverige Göteborg 5 september

Handeln i Sverige Göteborg 5 september Handeln i Sverige 2018 Göteborg 5 september Om Handelsrådet Bidrar till att stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare Partsgemensam stiftelse med fem ägare En av

Läs mer

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner. [Skriv text]

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner. [Skriv text] StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Detaljhandeln i Västerås år 2014 [Skriv text], Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se Anna Welin, 021-39 13 52 StatistikInfo

Läs mer

Handelsanalys Mjölby kommun

Handelsanalys Mjölby kommun AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT December 2009 Handelsanalys Mjölby kommun Bilaga: Konsumentundersökning Ulf Rämme Henrik Vestin 2. Konsumentundersökning Bakgrund I undersökningen ställdes frågor om konsumenternas

Läs mer

Fördjupad konsekvensutredning-

Fördjupad konsekvensutredning- AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Fördjupad konsekvensutredning- Effekter för befintlig handel vid en ökad sällanköpsvaruhandel i Stora Bernstorp ΙΙ Januari 2010 Uppdragsgivare: Burlövs kommun 1 Förord AB

Läs mer

Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall. Marknadspotential och konsekvensanalys

Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall. Marknadspotential och konsekvensanalys Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall Marknadspotential och konsekvensanalys 27 februari 2015 Bakgrund 2 I samband med Hudiksvall kommuns arbete med FÖP för Västra hamnen, önskar staden bedöma förutsättningarna

Läs mer

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 Tuna Park Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 1 Sammanfattning 1 1.1 Bilplatsbehov 1 1.2 Nyalstrad biltrafik, totalt 1 1.3 Fördelning på

Läs mer

Nydala Karlslund Norresand Centrum Maxi Söder Centrum Målaregården Brogård Handelsområden utbredning 1 Handelsverksamhet i centrum. Källa: Centrumplanen 2013 Restaurang 16 3 040 60 Nyckeltal över antal

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Handelsutredning Midgården, Ängelholm

Handelsutredning Midgården, Ängelholm 1 (14) Handelsutredning Midgården, Ängelholm Olle Anderberg Katarina Majer Olof Friberg Tyréns AB 2 (14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och förutsättningar... 3 3 Metod... 3 4 Läge, tillgänglighet

Läs mer

Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15

Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15 Degerfors i centrum 2008 Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 1 2. Mål. 2 3. Geografiskt område. 2 4. Nuläge 2 5. Organisation. 4 6. Åtgärdsförslag/delprojekt 4 7. Tidplan

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta

Konsekvensanalys Storvreta AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Januari 2010 Konsekvensanalys Storvreta en fördjupad analys av tänkbara konsekvenser för handeln i Storvreta vid en utökad handel i Fullerö(Fullerö Park). Fredrik Kolterjahn,

Läs mer

Bli granne med ICA. Handelslägen. Sundsvall

Bli granne med ICA. Handelslägen. Sundsvall Bli granne med ICA Handelslägen Sundsvall Härnösand Luleå Haparanda Bli granne med ICA - unika affärslägen i norr! På uppdrag av ICA Fastigheter Sverige AB erbjuder vi nu möjlighet att hyra lokal i handelslägen

Läs mer

Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun. Nordplan AB 2007-11-02

Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun. Nordplan AB 2007-11-02 Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun Nordplan AB 2007-11-02 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 6 UPPDRAG...6 METOD...6 ARBETSGRUPP...6 DEFINITIONER...6

Läs mer

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB Lars-Hermans frågor Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? 2014-03-04 Janne Sandahl 1 Mina plattformar Mitt konsultföretag och dess nätverk KTH En förfärlig

Läs mer

HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND. 3. Verksamhetsuppgifter. 4. Detaljhandelns utveckling. 6. Framtidens butik/handelsplats

HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND. 3. Verksamhetsuppgifter. 4. Detaljhandelns utveckling. 6. Framtidens butik/handelsplats HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND BILAGOR 1. Definitioner 2. Befolkningsuppgifter 3. Verksamhetsuppgifter 4. Detaljhandelns utveckling 5. Framtidens konsument 6. Framtidens butik/handelsplats 7. Handelsetableringslagstiftning

Läs mer

Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011.

Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011. Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011. Koncept/innehåll: Jerker Söderlind Plan/arkitektur: Gio Olla, Joakim Sturesson

Läs mer

KUNGENS KURVA. HUI Research. Sveriges största handelsområde. Huddinge kommun. Mars 2014. Henrik Vestin Filippa Frisk Carina Jirwe 2014 HUI RESEARCH

KUNGENS KURVA. HUI Research. Sveriges största handelsområde. Huddinge kommun. Mars 2014. Henrik Vestin Filippa Frisk Carina Jirwe 2014 HUI RESEARCH KUNGENS KURVA Sveriges största handelsområde HUI Research Mars 2014 Huddinge kommun Henrik Vestin Filippa Frisk Carina Jirwe INLEDNING Kungens Kurva är Sveriges största handelsområde och ligger i Huddinge

Läs mer

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna 2011 01 26 Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Arbetet med Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium 25 november 2010 Bearbetning och analys Uppföljningsmöte

Läs mer

KUNGSFORS KÖPCENTRUM KUNGSFORS KÖPCENTRUM. Presentation

KUNGSFORS KÖPCENTRUM KUNGSFORS KÖPCENTRUM. Presentation KUNGSFORS KÖPCENTRUM 2008-03-18 KUNGSFORS KÖPCENTRUM Kungsfors Center Etablerad destination SKENE JÄRN RV 156 Göteborg Hyssna KUNGSFORS IDAG Horred NYA KUNGSFORS Kungsfors är en vida etablerad och känd

Läs mer

TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI

TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI INLEDNING Vi ser idag hur handeln omvandlas kraftigt när e handeln tar större del av den totala handeln.

Läs mer

Handlingsplan för Handel- och service År 2016-2019

Handlingsplan för Handel- och service År 2016-2019 Handlingsplan för Handel- och service År 2016-2019 Bakgrund Handelsstrategi för Nybro kommun antogs av kommunfullmäktige i oktober 2015. Handelsstrategin tillsammans med den fördjupade översiktsplanen

Läs mer

Handelspolicy för Motala kommun remissförslag 15 januari 2019

Handelspolicy för Motala kommun remissförslag 15 januari 2019 Handelspolicy för Motala kommun remissförslag 15 januari 2019 Relaterade visionsdokument Handelspolicyn utgår från den av kommunfullmäktige vid varje mandatperiod beslutade visionen i det lokala utvecklingsprogrammet

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se

GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se DET NYA NAVET I CENTRALA KRISTIANSTAD. Med den nya gallerian kommer centrala Kristianstad att utvecklas och staden får ett

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

Ljusdal Workshop 23 januari 2017

Ljusdal Workshop 23 januari 2017 Ljusdal Workshop 23 januari 2017 Janne Sandahl Lisa Lagerén Detta bildspel visades och diskuterades på workshop den 23 januari 2017. Bildspelet har efter workshopen kompletterats med synpunkter som framkom

Läs mer

Rapport 14 december 2016

Rapport 14 december 2016 Norrköpings kommun Rapport 14 december 2016 INGELSTA - HANDELSUTREDNING 2016 n PROJEKT Norrköpings kommun Utarbetat av Shler Moulodi Granskat av Thomas Hellström NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan

Läs mer

Krafft Konsult AB. Måkebergsprojektet Konsekvensbeskrivning för Åmåls kommun

Krafft Konsult AB. Måkebergsprojektet Konsekvensbeskrivning för Åmåls kommun Krafft Konsult AB Måkebergsprojektet Konsekvensbeskrivning för Åmåls kommun Oktober 2011 Inledning Arbetets uppläggning Ove Krafft Konsult AB genom ekon.dr. Ove Krafft, handelsekonom Marie Krafft och fil.kand.

Läs mer

Etablering i. Katrineholm FOTO: JOAKIM NYMAN 2015-03-30

Etablering i. Katrineholm FOTO: JOAKIM NYMAN 2015-03-30 Etablering i Katrineholm FOTO: JOAKIM NYMAN 2015-03-30 Inledning Katrineholm är en kommun som växer. Vi ligger mitt i Sveriges starkaste tillväxtregion och har idag ett upptagningsområde på över 60 000

Läs mer

CITYKLIMATET VARBERG

CITYKLIMATET VARBERG CITYKLIMATET VARBERG VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Stadens utveckling är avgörande för fas5ghetsbranschen. Oavse: hur mycket 5d, engagemang och pengar som går in i en fas5ghet så är

Läs mer

Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19. Analys & Strategi 1

Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19. Analys & Strategi 1 Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19 Analys & Strategi 1 Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN Barkarby staden Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN 2018-03-18 UPPDATERAD 2018-11-30 Innehåll 1 Marknadsområden för handel

Läs mer

sta d sd el scen tru m K i sta Od d e

sta d sd el scen tru m K i sta Od d e F ra m ti d a sta d sd el scen tru m K i sta Od d e Marknadsutredning 2016-03 - 23 Thomas Hellström U p pdrag NI RAS har av Skanska fått i uppdrag att bedöma framtida stadsliv med handel, restauranger

Läs mer