RAPPORT 1: STATISTIK OCH KOMMENTARER Hela landet Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT 1: STATISTIK OCH KOMMENTARER Hela landet Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll:"

Transkript

1 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, RAPPORT 1: STATISTIK OCH KOMMENTARER Hela landet Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll: - Antal kvinnor och barn tvingas tacka nej till - Ökar boendetiden på jourerna? Varför? - Finns det stöd inom kommunen idag? - Jourens lösningsförslag - Ev. kontaktperson (annars prova att ring direkt till, eller citera utan namn på person) Stockholms län Västra Götalands län Skåne län Södermanlands län Hallands län Blekinge län Jönköpings län Kalmar och Kronobergs län Värmlands län Övriga: Tierp-Älvkarleby, Gällivare, Sollefteå, Falun, Bålsta/Heby SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

2 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Stockholms län Q-; RFHL:s för kvinnor i missbruk Oktober kvinnor / tar ej emot barn kvinnor / tar ej emot barn kvinnor / tar ej emot barn Nekas p.g.a. Fullbela gt, och ibland kvinnor som är för psykiskt sjuka för att kunna bo kollektiv t på en liten yta. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (Citat från nov 2013 om inget annat ang) Nej har varit likadant sedan starten, våra kvinnor drabbas inte enbart utav bostadsbristen utan har andra skäl tex behov av behandling för beroende eller så stora skulder o inget arbete så de inte kan komma ifråga för ett kontrakt oavsett. Det behövs fler alternativa lösningar. Stöd som finns idag inom kommunen Det stöd som finns är socialtjänsten o olika former av korttidsboenden. Några enstaka lyckas ordna med ett andrahandsboende men det är högst ovanligt. Alla s 23/? Fullbela Ja. Vi försöker hjälpa kvinnor att söka Jourens lösningsförslag Driva att kvinnor med beroende får en möjlighet att bearbeta sin våldsupplevelse på behandlingshem. Enbart kvinnor i behandlingen då det inte ska finnas män som deltar i detta. SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

3 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Hus, Stockholm kvinnor kvinnor gt Framförallt för att många kvinnor har svårt att hitta andra boenden. Få har tillräckligt med kapital för att kunna köpa ett eget boende eller tillräcklig tid i kö för att få hyra. Dsutom upplever vi att det blir allt svårare för våldsutsatta kvinnor att få förtur, när de ansöker om det. Sollentuna 8/ /42 Fullbel agt eller svårt att matcha olika boende (ex en familj med väldigt Ja. Boendetiden för kvinnor med barn är i snitt längre än för kvinnor utan barn. Förra året bodde kvinnor med barn i snitt i 100 dygn i boendet medan ensamstående kvinnor stannade i snitt 37 dygn. Detta anser vi vara problematiskt eftersom det förtur, ställa sig i bostadsköer samt vara behjälplig när de söker lägenheter på andrahandsmarknaden. Ibland händer det att socialtjänsten i stadsdelen eller kommunen kan hjälpa till med ett sk. Mellanboende. Det har hänt vid ett par tillfällen att kvinnor erbjudits kommunkontrakt (att de alltså får hyra i andra hand av kommunen/socialtjänsten). Men i många fall flyttar kvinnor till anhöriga, till vänner och till lägenheter de får i andra hand. Nej, inget organiserat. Sollentuna kommun har tillsammans med övriga nordvästkommuner (Sigtuna, Järfälla, Upplands Väsby, och Solna) en boendekedja. De har lagt in varsin lägenhet som ska verka som ett mellanboende eller som skyddat boende. För att få kunna ställa sig i kön till detta krävs att socialtjänsten ställer en där, en polisanmälan, att Har tyvärr inga lösningsförslag men vi anser att kommunerna måste ta större ansvar för denna grupp. Det borde vara en självklarhet att få hjälp med ett stabilt boende (i synnerhet om man har barn) efter man lyckats ta sig ur en våldsam SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

4 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, många barn med ensamst ående kvinna) påverkar barnen negativt att bo för länge i skyddat boende. Bostadsbristen i Stockholm, kommunernas brist på sociala lägenheter (speciellt för vår målgrupp), utförsäljningen av allmännyttan samt oviljan att arbeta över kommungränser (kommunala självstyret) med dsa frågor leder till svårigheter för vår målgrupp att gå vidare i sina liv. I de allra flta fall lämnas kvinnorna själva med att försöka lösa bostadsfrågan, kommunerna tar väldigt lite ansvar i regel. Som har vi små eller inga möjligheter att vara behjälpliga i mer än att stötta i bostadssökandet. man är skriven i någon av dsa kommuner samt att det görs en Freda bedömning. Man kan få stanna i sådan lägenhet upptill ett år och man har regelbunden kontakt med sin handläggare. I övrigt inget annat. Ibland har vi försökt använda våra privata nätverk, ibland försöker vi pusha kvinnan att söka kvarsittning (trots att detta inte är den bästa lösningen ur ett säkerhetsperspektiv) för att åtminstone få ett kontrakt att eventuellt kunna byta sen, ibland får vi försöka hjälpa henne att bli motiverad att söka sig bort från Stockholm med omnejd. Det är väldigt svårt och leder till mycket frustration för alla inblandade. relation. Det finns en överhängande risk för att kvinnor återvänder till det gemensamma hemmet och till ett liv där våldet fortsätter då bostadfrågan i princip är omöjlig att lösa. I stort sett borde den långsiktiga planeringen när det gäller kvinnor och barn som kommer till skyddat boende vara bättre från kommunernas sida. En annan tanke är att om man genom lagstiftning och mer förebyggande åtgärder såsom kontaktförbud m.m. skyddspaket och annat skulle kunna se till att kvinnan och barnen kan få komma tillbaka till sitt hem. SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

5 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Tensta Kvinno i Täby Danderyd 6/5 15/20 Uppgift 5 / /? 24 kvinnor Fullbel agt Fullbela gt, för stor familj, 4-5 barn. Många kvinnor har också varit utsatta för ekonomiskt våld och har svårigheter att ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden. Då återstår andrahandsbostadsmarkna den och eventuellt inneboende, ofta kortsiktiga och osäkra lösningar som blir särskilt svåra eller rent av omöjliga för barnfamiljer. Ja. Detta beror på brist på lägenheter för eget boende. Det är väldigt olika och jag tycker att tack vare kvinnornas ständigt sökande efter bostäder, samt soc.handläggare (bra sådana), vårt Socialtjänsten, läkare som skriver ut intyg.. etc. Jouren försöker också så gott det går att hitta lämpliga boenden. Melissafonden Lis Nordell Som alla känner till, är det nästan omöjligt att få tag på ett boende med förstahandskontrakt i Stockholmsregionen / Maj Andersson, förtåndare i SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

6 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Västerorts Kvinno i Huddinge Kvinno i Södertälje Kvinno i Sigtuna Somaya Väntar Väntar Väntar Väntar Väntar 40 / / 8 Väntar 57 /? 54 /? Väntar 60/? 24/? Väntar 32/36 33 / 31 Väntar Väntar 15 kvinnor övergångsboende och Melissafonden, gör en viss nytta, faktiskt. Stora svårigheter att komma vidare till en annan form av boende efter skyddat boende. Stor brist på förturslägenheter och KRAVEN på att få tillgång till dsa lägenheter är även högre. (nov 2012) Kvinno Täby/Danderyd. Västra Nekas Ökar boendetiden? + Stöd som finns idag Jourens Kontaktperso SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

7 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Götalands län Kvinno Linnéan, Lidköping Kvinnohuset Kassandra, Göteborg Oktober p.g.a. 3/5 32/? 28/21 Fullbela gt 18/15 131/94 54/? Fullbela gt, och att vi hänvisar kvinnor som inte vill ha sockont akt till Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Ja de bor här något längre tid och det beror på att det är svårt att få lägenhet. Nej, det ser olika ut för alla kvinnor, viss bor länge och andra bor kortare perioder... dock är det alltid svårt att komma vidare på boendemarknaden i Göteborg. inom kommunen lösningsförslag n/citerad Alla kvinnor som är kvinnofridsärenden hos socialtjänsten i gbg har rätt till att få hjälp till annat boende/ socialt kontrakt utifrån kvinnofridsproblematike n...dock är det inte alla kvinnor som får denna Det borde finnas mera hjälp att få från kommunen. Citat: Ingela Eriksson Socionom och barnsamordn are. Tel: SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

8 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, kvinnojo urer där detta inte behövs, samt i vissa fall att kvinnan har ett missbru k och hänvisas vidare till särskilt annat boende för missbru kande kvinnor med våldspro hjälpen då de kanske redan har ett förstahandskontrakt som helst skall bytas/bostadsrätt som skall säljas med mera. Dock fungerar hjälpen med socialt kontrakt via soc relativt bra, ibland kan även socialtjänsten erbjuda referensboenden med stöd som ett vidare led i boendejakten för kvinnorna. SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

9 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno i Göteborg Kvinnohuset och Kvinno Tranan, Skövde 14/? 106 kvinnor Uppgift 8/10 13/0 Uppgift blematik. Familje rummen har varit upptagn a, ofta varit förfrågni ngar med kvinnor med flera barn. Fullbela gt Svårt att svara, vissa kvinnor/familjer bor länge och andra kort tid. Ja, p.g.a. bostadsbrist Boendocialsekreterar na på socialtjänsten står för att hjälpa kvinnor/familjer till referensboende eller socialkontrakt. Oftast hinner kvinnorna hitta egna andrahandskontrakt innan de fått hjälp. Vi stödjer kvinnorna i söka bostad/registrera sig på boplats och söka på Blocket. Kommunerna bör ta sitt ansvar för att lösa detta stora problem. En bostadskordinato r i varje kommun vore bra. Borås 3/5 58/64 54/56 Fullbela Ja. Vi har mer En önskan om Elisabeth Hätting, SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

10 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, gt hedersrelaterat våld nu än tidigare och det är stor brist på lägenheter för kvinnorna när se ska flytta ut från det skyddande boendet. Villa Karin, Göteborg Väntar Uppgift Uppgift Uppgift att kommunen hade en pool med bostäder som är tillgängliga för våra kvinnor och barn när det är dags för utflyttning från det skyddade boendet. Skåne län / Barn Oktober Nekas p.g.a. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Stöd som finns idag inom kommunen Jourens lösningsförslag Kontaktperson/cit erad SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

11 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno i Lund Helsingborgs 4/7 87/102 25/14 Olika, bl.a. fullbeläg gning. 1/2 18/65 14/? Fullbela gt Ja, p.g.a. bostadsbrist. De flta bor på i ca 2 mån. I okt. har en familj flyttat till lägenhetshotell, någon är det oklart vart hon tagit vägen, någon har flyttat till annan (ingen bra lösning alltid) Nej tiden ökar inte det var mycket värre tidigare men tiden är ändå för lång om man har barn! Det vi kan göra under tiden de är här är att sitta med dem och söka bostad på Blocket. Sedan har vi listor med hyrvärdar, men det ger väldigt sällan något rultat. Ibland finns en aktiv socialtjänst som gör allt de kan, men oftast inte Om man inte har möjlighet att få lägenhet på egen hand pga ingen inkomst eller betalningsanmärk Kan kvinnor från olika delar av landet byta bostäder med varandra? Det viktigaste är att socialtjänsten har upparbetade kontakter för att byta kvinnor med varandra. Det borde inte vara så svårt eftersom de flta kommer hit och lämnar en bostad. Absolut! Många ringer och mailar och är förtvivlade. De vill bryta upp från våld, ibland fysiskt men alltid psykiskt, men har ingenstans att ta vägen. Tycker detta har ökat. De som kommer hit berättaräven att många de känner i bostadsområdet de kommer ifrån har det likadant. Cecilia Backman, Kvinno Lund el SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

12 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Malmö 0/ /? Vi har alltid haft långa boendetider. Brist på bostäder. Väntar på Väntar 37/13 svar Väntar på Väntar 37/? svar Kristianstads Kvinno i Ängelholm Kvinno Väntar på Väntar 8/17 ningar, får man hjälp via det bostadssocialapro grammet, först ev vandrarhem eller i bästa fall jourlägenhet för att sedan bli erbjuden en egen lägenhet med eget kontrakt. Den procsen sätter vi igång med en gång kvinnan flyttar in hos oss. Nej SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

13 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, FRIDA, Hässleholm Kvinno i Höganäs svar 8/? 192/? 119/? Fullbela gt. Vi har försökt få tillgång till en lägenhe t till men då bostads markna den ser ut som den gör är det inte lätt. Ja det upplever vi. Den främsta anledningen är att de som bor i våra skyddade boenden inte kan få tillgång till egen lägenhet. Inte så mycket. Vi har bra kontakt med vissa kommunal bostadsbolag men även där blir det svårare och svårare. Den socialförvaltninge n som placerar kan ibland ge depositionshyror och då kan det bli lättare om det finns någon ledig lägenhet men oftast finns det inte några lägenheter alls att tillgå. Cecilia Nilsson, verksamhetschef Kvinno Höganäs SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

14 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, ATIM Kvinnojour i Malmö Väntar på svar Väntar 58/? Kvinno Söderslätt (Trelleborg, Svedala, Vellinge) 5/3 Det behövs nog bättre utbildning för socialsekreterarna inom våld i nära relation. Mona Nyström SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

15 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Södermanlands län Kvinno MOA, Eskilstuna Kvinno Miranda i Katrineholm- Vingåker Kvinno Mira, Nyköping Oktober Nekas p.g.a. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) 5/? 27/? 38/? Fullbelagt Ja. P.g.a. bostadsbrist. 4/? 17/? 10/? Fullbelagt ja, på grund av svårigheterna att få egen bostad. 0 / 0 57/? 14/? Fullbelagt Nej, vi upplever att det har varit likadant många år. Förra året Stöd som finns idag inom kommunen Om man har barn och kontakt har funnits med socialtjänsten, kan man ha möjlighet att få lägenhet med boendtödjare. Oftast inte men om det löser sig är det med hjälp av socialtjänsten och så kallade kommunkontrakt Nej Jourens lösningsförslag Bygga mer bostäder. Kommunen borde tillhandahålla Kontaktperso n/citerad Marianne SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

16 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, var vi dock tvungna att neka 57 kvinnor plats, har aldrig hänt att det varit så många. Nästan alla nekade var från annan kommun än vår bidragskommun. lägenheter för våldsutsatta kvinnor. Kvinno Måna, Strängnäs Kvinno Malva, Flen Håller på att starta upp boende Väntar 10/9 7/6 Hallands län Nekas p.g.a. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Stöd som finns idag inom kommunen Jourens lösningsförslag Kontaktperso n/citerad SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

17 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Varbergs Frideborg Falkenbergs oktober /2 31/14 12/16 Fullbelag t. De boende blir kvar alldel för länge... Absolut. Bristen på lägenheter är ett stort problem! 1/5 35/36 12/14 Fullbelagt Ja, mellan 3-6 mån är vanligt. Stor bostadsbrist! Till viss del av soc. och Vbg. Bostad Möjligtvis, om kvinnan kommer från vår kommun så finns det samarbete kommunen och bostadsbolaget att få förtur som även det tar tid. Men annars ingen hjälp förutom oss, hon letar och vi letar, alltid och hela tiden överallt!!!! Bättre förtur för personer utsatta för våld Önskar att många fler kommuner ingick i kompotten så en placering från kommun till kommun skulle gå lättare istället för att tjafsa om vem som har ansvaret i frågan. Tiden Anette Olsson SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

18 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno Viktoria, Halmstad Kvinno i Kungsbacka Väntar Väntar 13/9 15/6 Uppgift Uppgift går fort och det tar tid ändå att leta och få lägenhet, våra kvinnor är ju inte attraktiva på marknaden precis. Blekinge län Karlshamns oktober 2013 Väntar /? Uppgift Nekas p.g.a. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Stöd som finns idag inom kommunen Jourens lösningsförslag Kontaktperso n/citerad SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

19 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno Embla, Sölvborg Ronneby Karlskrona /3 Fullbelagt Nej 0/0 Uppgift 0/0 17 kvinnor Uppgift 18 kvinnor Att det är fullt eller att kvinnorna egentlige n bara är i behov av lägenhet. Nej Ja, vi har inte längre så gott om bostäder som för ca 5 år sedan. Nej Nej, socialen är inte intrserad av något sådant samarbete. Vi hjälper själva kvinnorna i den mån det går. Jönköpings län Värnamo oktober /0 22 Uppgift Nekas p.g.a. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Ja, genomsnittet hos oss är 40,1 dygn, Stöd som finns idag inom kommunen I enstaka fall går socialen in med Jourens lösningsförslag Kontaktperso n/citerad SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

20 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno i Jönköping Kvinno Linneorna, Eksjö (boendet ej öppet i oktober 2013) Kvinno Linnéorna, Sävsjö/Vetland a Kvinno Nässjö (ny medlem) Alma Kvinnojourhem (ny medlem) p.g.a. svårigheter att hitta nytt boende. Väntar 48/? 63/77 0/0 24/52 21/7 Fullbelagt Ja. Vi upplever generellt att kvinnor bor längre tid i boendet, pga bostadsbristen här i Eksjö. Det är jättvårt att få tag i lägenheter. Väntar Uppgift Uppgift hyrgaranti. De, som i så fall hjälper till, är till största delen sociala myndigheter. SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

21 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kalmar och Kronobergs län Kvinno Kalmar oktober /0 Uppgift 2011 Uppgift Nekas p.g.a. Fullbelagt Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Ja, ont om lägenheter. Stöd som finns idag inom kommunen Jourens lösningsförslag Kontaktperso n/citerad Kvinno Vändela, Västervik 11/3 3/2 Fullbelagt Ja. Boendetiden ökar. Svårigheter är bl.a. att hitta nytt permanent boende. Bostadsmarknaden är helt hopplös för närvarande. När det gäller kommunala bostäder krävs säkerhet som borgen t.ex. som många inte har, här behövs hjälp SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

22 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno Blenda, Växjö 2/8 18/38 19/? Fullbelag t eller annan orsak som kan vara husdjur, droger eller psykiskt. till de bostadsökande. Var finns den? (nov 2012) Ja, kvinnorna hos oss bor som längst 3 månader, något enstaka fall 4 månader. Vi samarbetar med de kommunala bostadsbolagen och förmedlar kontakter till placerande kommun, de kvinnor vi har hos oss, får ofta förtur. Frågan har varit uppe hos vårt lokala BRÅ. Kontaktpon: Helena Fyhr Abrahamsson Värmlands län oktober Nekas p.g.a. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Stöd som finns idag inom kommunen Jourens lösningsförslag Kontaktperso n/citerad SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

23 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Kvinno Torsby Kvinno Frida, Säffle- Åmål Kvinno Filipstad- Storfors 1/1 5/4 5/4 Fullbelagt Nej Det finns stöd men det kan dröja och då blir de kvar tills det ordnat sig och det är socialen som står för det. 0 3 Uppgift Fullbelägg ning Ja. na stannar betydligt längre hos oss och väntan på bostad år främsta anledningen. 2/? 4/? 5/10 Fullbelagt Ja, det tycker vi. Det är svårt att få lägenhet och det går trögt med hjälp från soc. Även om kvinnan fixar lägenhet själv så måste kanske socialtjänsten garantera hyran Det är jourkvinnor snarare än soc. som hjälper till att jaga bostad och som också lyckas i många fall. Engagemanget tar inte slut för att kvinnan flyttas Ja. Socialtjänsten Kvinno ska inte vara en avdumpningspl ats, soc. måste hålla kontakten och se till att de får börja ett nytt liv. Gunilla Hammar, jourassistent på Kvinno i Filipstad och Storfors SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

24 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Urval av övriga jourer Kvinno Liljan i Tierp- Älvkarleby Kvinno Nike, Gällivare oktober Nekas p.g.a. 1/0 3 2/1 Fullbelägg ning 0/0 0/0 Uppgift Fullbelägg ning. Ökar boendetiden? + Problemets orsak (nov 2013 om ej annat ang) Ja. Problem få bostad Ja. För att kvinnor som kommer till kvinno inte har någonstans att ta vägen efter det. Största anledningen till att kvinnor går hem efter en tid på kj är för att de ej har Stöd som finns idag inom kommunen Kvinno kan ej Kvi (forts bistå med att söka egen bostad åt kvinnorna som bott på. Det vi kan hjälpa till med är att de som inte står i bostadskö får hjälp att skriva in sig där. Det finns inga lediga Jourens lösningsförslag Ja, vi arbetar för att stötta våra kvinnor och försöker hjälpa till så gott det går. föregående ruta) Kvinno hänvisar då kvinnorna till soc, för hjälp att söka boende. På soc får de svaret Kontaktperso n/citerad Citat Barbro Wiklund, d Ordförande SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

25 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, Sollefteå Kvinno Falun någonstans att ta vägen efter ett uppbrott. Betydligt fler hade kontaktat kj om de vetat att bostadsbiten skulle vara löst då de lämnar relationen 2/0 3 Uppgift Psykiska problem Nej 4/2 2/7 Fanns ej Fullbelagt Ja, vi har inte funnits till så länge, svårt att lägenheter här. Bostadsbristen är ett stort problem. Om en kvinna vill kunna bryta en våldsam relation och gå vidare i sitt liv har hon inte den möjligheten, då hon inte har någonstans att ta vägen. Hon är själv väl medveten om att det inte finns någonstans att flytta inom kommunen, då det inte finns några lediga lägenheter. Kommun IFO Nej det är svårt. "Det finns inga lediga lägenheter". Tidigare har det inom kommunen funnits en s.k. "social förturslista" via soc, som kunde hjälpa kvinnor med att få lägenhet snabbare än att vänta 5-6 år i den vanliga bostadskön. Nu har de tagit bort den listan. SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

26 Prsutskick Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Kontakt: Prsekreterare Emma Söderström, svara på. Kvinno Olivia, Bålsta 0/0 10/26 Uppgift Fullbelagt Ja. Fler kommuner vänder sig till oss med förfrågningar. Det totala trycket på jourer har ökat. I bästa fall är det socialtjänsten som hjälper till. SKR ölandsgatan 49 D Stockholm info@kvinno.se Sverig Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 115 er, tjejjourer och andra idéburna verksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Kvinnor / Barn jouren tvingades avvisa Hösten sept-nov 2012. avvisa Hela år 2011

Kvinnor / Barn jouren tvingades avvisa Hösten sept-nov 2012. avvisa Hela år 2011 BILAGA 1: Statistik och kommentarer ang. avvisningar av kvinnor och barn från kvinnojourernas boenden 2011 och sept-nov 2012 Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, info@kvinnojouren.se Kontakt:

Läs mer

RAPPORT 2: FÖRDJUPNING Stockholms län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn

RAPPORT 2: FÖRDJUPNING Stockholms län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn RAPPORT 2: FÖRDJUPNING Stockholms län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll - Övergripande om fullbeläggning på kvinnojourernas skyddade boenden - Exempel: Sollentuna

Läs mer

RAPPORT 3: FÖRDJUPNING Västra Götalands län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn. Innehåll

RAPPORT 3: FÖRDJUPNING Västra Götalands län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn. Innehåll RAPPORT 3: FÖRDJUPNING Västra Götalands län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll - Övergripande om fullbeläggning på kvinnojourernas skyddade boenden - Exempel: Göteborg,

Läs mer

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll -Övergripande om fullbeläggning på kvinnojourernas skyddade boenden - Exempel Trelleborg, Svedala,

Läs mer

Bilaga 2. Förtroendeuppdrag efter facknämnd och efter kön 2011 (ANTAL) i kommuner

Bilaga 2. Förtroendeuppdrag efter facknämnd och efter kön 2011 (ANTAL) i kommuner Moderaterna Förtroendeuppdrag efter facknämnd och efter kön 2011 (ANTAL) i kommuner Förändring män kvinnor Samtliga män kvinnor Samtliga sedan 2009 Antal Antal Antal % % % %-enheter kod kommun typ av nämnd

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för till Kvinnooch tjejjourer

Fördelning av statsbidrag för till Kvinnooch tjejjourer -01-08 Dnr 9.1 17759/2017 Avdelningen för behörighet och statsbidrag Statsbidrag Fördelning av statsbidrag för till Kvinnooch tjejjourer Ansöknings beslutades 2016-12-22 Ansöknings beslutat -01-08 AB Agera

Läs mer

Andel behöriga lärare

Andel behöriga lärare Andel behöriga lärare Svenska Matematik Engelska Kommun Totalt antal Andel behöriga % Kommun Totalt antal Andel behöriga % Kommun Totalt antal Andel behöriga % Åtvidaberg 13 100,0 Mariestad 16 100,0 Skellefteå

Läs mer

HSBs BOSTADSINDEX 2014 1 (10)

HSBs BOSTADSINDEX 2014 1 (10) HSBs BOSTADSINDEX 2014 1 (10) 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Varför bostadsindex?... 3 2 Hur har vi gjort?... 3 3 Avgränsningar... 4 4 Resultat av HSBs bostadsindex 2014... 5 5 bedömning... 9 6 Frågor och

Läs mer

HSBs Bostadsindex Varför bostadsindex? Hur har vi gjort? Avgränsningar Resultat av HSBs bostadsindex

HSBs Bostadsindex Varför bostadsindex? Hur har vi gjort? Avgränsningar Resultat av HSBs bostadsindex HSBs BOSTADSINDEX 3 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING HSBs Bostadsindex... 1 1 Varför bostadsindex?... 5 2 Hur har vi gjort?... 5 3 Avgränsningar... 6 4 Resultat av HSBs bostadsindex 2011... 7 Poängbedömning...

Läs mer

Tomtköer i Sveriges kommuner 2008

Tomtköer i Sveriges kommuner 2008 Tomtköer i Sveriges kommuner 2008 Björn Nordlund, Utredare Villaägarnas Riksförbund 1. INLEDNING... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Syfte... 4 4. Metod... 4 5. Avgränsningar... 4 6. Resultat... 5 6.1 Kommuner

Läs mer

Sida 1 av 8. Barn berörda av verkställd avhysning, jan-mars 2013 Källa: Kronofogden

Sida 1 av 8. Barn berörda av verkställd avhysning, jan-mars 2013 Källa: Kronofogden Sida av 8 Barn berörda av verkställd avhysning, jan-mars 0 Källa: Kronofogden Blekinge Sölvesborg 0 0 Blekinge Totalt 0 0 Gotland Gotland 0 0 Gävleborg Gävle 0 0 Gävleborg Totalt 0 0 Halland Laholm 0 0

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING HSBS BOSTADSINDEX 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Varför bostadsindex?... 3 2 Hur har vi gjort?... 3 3 Avgränsningar... 4 4 Resultat av HSBs bostadsindex 2013... 5 5 Poängbedömning... 9 6 Frågor och svar...

Läs mer

Så mycket har bostadsrättspriserna ökat kommun för kommun

Så mycket har bostadsrättspriserna ökat kommun för kommun PRESSMEDDELANDE 2016-09-07 Så mycket har bostadsrättspriserna ökat kommun för kommun Priserna på bostadsrätter har de senaste åren stigit markant i hela landet. De låga räntorna och en generell bostadsbrist

Läs mer

Landsting/region Andel avlidna, % Hjärnblödning Hjärninfarkt Alla

Landsting/region Andel avlidna, % Hjärnblödning Hjärninfarkt Alla WEBBTABELL 1 Andel avlidna inom 90 dagar, landstings-/regionjämförelser 2014. Justerat i statistisk modell för skillnader i kön, ålder och medvetandegrad. L = statsistiskt signifikant lägre än riksgenomsnittet.

Läs mer

HSBs BOSTADSINDEX 2015

HSBs BOSTADSINDEX 2015 HSBs BOSTADSINDEX 2015 3 (13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Varför bostadsindex?... 5 2 Hur har vi gjort?... 5 3 Avgränsningar... 6 4 Resultat av HSBs bostadsindex 2015... 7 5 Poängbedömning... 12 6 Frågor och

Läs mer

Andel avlidna bland de som insjuknat i hjärnblödning, %

Andel avlidna bland de som insjuknat i hjärnblödning, % WEBBTABELL 1 Andel avlidna inom 90 dagar, landsting-/regionsjämförelser 2015. Justerat i statistisk modell för skillnader i kön, ålder och medvetandegrad. L=statistiskt signifikant lägre än genomsnittet.

Läs mer

Barn berörda av avhysning 2016

Barn berörda av avhysning 2016 Sida 1 av 12 Barn berörda av avhysning 2016 Antal barn berörda av verkställd avhysning uppgick under 2015 till 387 stycken. Det är en minskning med ca 18 procent jämfört med 2015 då antalet uppgick till

Läs mer

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV UPPLANDS-BRO SIGTUNA ATT ANSÖKA OM FÖRTUR TILL BOSTAD Du som har starka medicinska behov, sociala behov eller en allvarlig hotbild kan ansöka om förtur till

Läs mer

Deltagande enheter BORIS

Deltagande enheter BORIS Deltagande enheter BORIS Län, Nivå, Enhet, Enhetsnummer Blekinge län Blekinge barnklinik, 050 Dalarnas län Falun barnklinik, 076 Gotlands län Visby barnklinik, 015 Gävleborgs län Gävle barnklinik, 091

Läs mer

Kompletterande uppgifter / rättelser? Kontakta Magnus Lindell 08-379152 eller limag@bredband.net

Kompletterande uppgifter / rättelser? Kontakta Magnus Lindell 08-379152 eller limag@bredband.net Alingsås Arboga Arvika 14 BG Vikben 23 Au Vikben 22 BG Vikben 24 BG Vikben 24 Au Sporrong 24 Ag Vikben 24 Ag Vikben+krona 24 Au Sporrong Askersund (väldigt lik Säter??) Avesta Boden 13 Au Vikben 22 Au

Läs mer

Jönköping Tranås Vetlanda Nässjö Värnamo Gislaved Eksjö Aneby Vaggeryd Sävsjö...

Jönköping Tranås Vetlanda Nässjö Värnamo Gislaved Eksjö Aneby Vaggeryd Sävsjö... Medlemsavgift 2016 Innehåll Länsförbund Stockholms län... 7 Stockholm... 7 Nacka-Värmdö... 7 Järfälla - Upplandsbro... 7 Södertälje Nykvarn... 7 Norrtälje... 7 Lidingö... 7 Botkyrka Salem... 7 Sollentuna

Läs mer

Barn berörda av avhysning 2014

Barn berörda av avhysning 2014 Sida 1 av 13 Barn berörda av avhysning 2014 Antal barn berörda av verkställd avhysning uppgick under 2014 till 459 stycken. Det är en minskning med ca 9 procent jämfört med 2013 då antalet uppgick till

Läs mer

Unik kartläggning visar: Här har bostadspriserna i Sverige stigit minst de senaste tio åren

Unik kartläggning visar: Här har bostadspriserna i Sverige stigit minst de senaste tio åren PRESSMEDDELANDE 2017-06-27 Unik kartläggning visar: Här har bostadspriserna i Sverige stigit minst de senaste tio åren Bostadspriserna har över de senaste tio åren stigit rejält i hela landet. Men i vissa

Läs mer

Brukarundersökning och systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd. Fokus ekonomiskt bistånd, 5 feb. 2018

Brukarundersökning och systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd. Fokus ekonomiskt bistånd, 5 feb. 2018 Brukarundersökning och systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd Fokus ekonomiskt bistånd, 5 feb. 2018 Mia Ledwith Ex. på stöd till systematisk uppföljning Nationella brukarundersökningar i samverkan

Läs mer

Blekinge län * 18 16880 20980 24980 44680 39 50680 72724 74924 Karlshamn Karlskrona Ronneby Sölvesborg

Blekinge län * 18 16880 20980 24980 44680 39 50680 72724 74924 Karlshamn Karlskrona Ronneby Sölvesborg Blekinge län * 18 16880 20 20980 25 24980 36 44680 39 50680 51 72724 52 74924 Karlshamn 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 Karlskrona 6 8100 8 12200 9 13000 20 32700 20 32700 20 32700 20

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Beslut om tillstånd för fristående skolor - ansökningsomgång 2009

Beslut om tillstånd för fristående skolor - ansökningsomgång 2009 Beslut om tillstånd för fristående skolor - 2009 2 (29) Sammanfattning Av totalt 506 ansökningar beviljades 32 procent tillstånd för i sin helhet. 12 procent beviljades tillstånd för vissa delar av medan

Läs mer

Blekinge län , , ,5 Karlshamn Karlskrona Ronneby Sölvesborg Dalarnas län

Blekinge län , , ,5 Karlshamn Karlskrona Ronneby Sölvesborg Dalarnas län Blekinge län 20980 20 24980 25 44680 36 50680 39 72723,5 51 74923,5 52 78923,5 54 Karlshamn 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 Karlskrona 12200 8 13000 9 32700 20 32700 20 32700 20 32700

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

WEBBTABELLER. Webbtabellerna finns på Riks-Strokes hemsida (www.riks-stroke.org, flik Årsapporter): Webbtabell 1

WEBBTABELLER. Webbtabellerna finns på Riks-Strokes hemsida (www.riks-stroke.org, flik Årsapporter): Webbtabell 1 WEBBTABELLER Webbtabellerna finns på Riks-Strokes hemsida (www.riks-stroke.org, flik Årsapporter): Webbtabell 1 Webbtabell 2 Webbtabell 3 Webbtabell 4 Webbtabell 5 Webbtabell 6 Webbtabell 7 Webbtabell

Läs mer

Comenius fortbildning, april 2013

Comenius fortbildning, april 2013 Comenius fortbildning, april 2013 Beviljade Dnr Projekt/aktivitet Poäng Kön M/F Kommun Län Beviljat belopp i euro 2151-2013 Konferens 115 M Ängelholm Skåne län 1310 PT 2374-2013 Allmän fortbildningskurs

Läs mer

Nu får invånare chans att tycka till om sin kommun

Nu får invånare chans att tycka till om sin kommun Utkast/Version PRESSMEDDELANDE 1 (5) 2017-08-07 Nu får 153 800 invånare chans att tycka till om sin kommun Nu är det dags för årets omgång av SCB:s medborgarundersökning. I dagarna får 153 800 invånare

Läs mer

Comenius fortbildning januari 2012

Comenius fortbildning januari 2012 Comenius fortbildning januari 2012 Beviljade Dnr Projekt/aktivitet Poäng Beviljat antal mobiliteter Kön M/F Kommun Län Beviljat belopp i (ange valuta) 2012:370 Språkmetodkurs (centr) 83 1 F Ronneby Blekinge

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

, Dnr 2018: Beslutsbilaga 1 sid. 1 (5) Erbjudna platser jan-dec

, Dnr 2018: Beslutsbilaga 1 sid. 1 (5) Erbjudna platser jan-dec 2019-03-14, Dnr 2018:0040441 Beslutsbilaga 1 sid. 1 (5) Statsbidrag för omsorg på kvällar, nätter och helger 2019 Skolverket har beslutat om statsbidrag enligt nedan 2120001439 ALE KOMMUN 10 8 910 2120001553

Läs mer

Statens inköpscentral Box 2218 103 15 Stockholm Upprättat av Projektnamn Dokumenttyp Mattias Ek Fordonsförhyrning Bilaga 1 c, Kravspecifikation

Statens inköpscentral Box 2218 103 15 Stockholm Upprättat av Projektnamn Dokumenttyp Mattias Ek Fordonsförhyrning Bilaga 1 c, Kravspecifikation 2012-03-16 1 (8) Bilaga 1 c Kravspecifikation Övrig förhyrning 1 Introduktion 1.1 Avgränsning Denna kravspecifikation gäller för fordon som inte förhyrs i samband med annan resa, t.ex. flyg eller tågresa.

Läs mer

BILAGA 1. Sammanställning av SKL:s enkät avseende prestationsmål 1

BILAGA 1. Sammanställning av SKL:s enkät avseende prestationsmål 1 Kommun (SIP:ar) rörande barn och unga har ni gjort i er många (SIP) rörande barn och unga ni gjort i er (SIP:ar) har ni gjort under Uppskatta hur många (SIP:ar) som ni har gjort under 2012. Vilken modell

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg

HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg SOM HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg februari 2008 s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Nöjd med hur demokratin fungerar i den kommun där

Läs mer

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården, som presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport.

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, länsvis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport

Läs mer

Ansökningar om att starta fristående skola

Ansökningar om att starta fristående skola Ansökningar om att starta fristående skola ansökningsomgång 2012 30-2012:1608 2 (20) Sammanfattning Skolinspektionen har fått in 364 ansökningar om att starta fristående skola höstterminen 2013. Antalet

Läs mer

Barn berörda av avhysning 2015

Barn berörda av avhysning 2015 Sida 1 av 13 Barn berörda av avhysning 2015 Antal barn berörda av verkställd avhysning uppgick under 2015 till 472 stycken. Det är en ökning med ca 3 procent jämfört med 2014 då antalet uppgick till 459.

Läs mer

Medelålder och andel patienter som inte var medvetandesänkta vid ankomst till sjukhus.

Medelålder och andel patienter som inte var medvetandesänkta vid ankomst till sjukhus. WEBBTABELL 1 Medelålder och andel patienter som inte var medvetandesänkta vid ankomst till sjukhus. Sjukhus Medelålder, år Fullt vakna, Sjukhus Medelålder, år Fullt vakna, Akademiska 75 81 Alingsås 78

Läs mer

Uppdrag direkt av kommun el annan

Uppdrag direkt av kommun el annan Ingrid Kennborn AB Genomförda uppdrag 2002 och framåt - augusti 2008 Uppdrag direkt av kommun el annan Fortbildning/ utbildning med Sol och LSS som grund kring Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Motion för yttrande - Förtur för våldsutsatta

Motion för yttrande - Förtur för våldsutsatta UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-10-22 198 Motion för yttrande - Förtur för våldsutsatta Dnr SN 2013/0459 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2013-10-14 Yttrande ska enligt 5 kap. 11 andra stycket socialtjänstlagen

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Kommuner med högst resultat i länet, sammanvägt resultat på elevenkäter, åk 5 (placering totalt av 185 kommuner)

Kommuner med högst resultat i länet, sammanvägt resultat på elevenkäter, åk 5 (placering totalt av 185 kommuner) Länstabeller Stockholms län elevenkäter, åk 5 elevenkäter, åk 8 1. Danderyd (1) 1. Södertälje (70) 1. Norrtälje (91) 2. Täby (2) 2. Danderyd (71) 2. Danderyd (101) 3. Lidingö (4) 3. Nacka (117) 3. Södertälje

Läs mer

Placering Poäng Kommun Län 1 43 Huddinge kommun Stockholms län 2 39,5 Helsingborgs stad Skåne län 2 39,5 Lomma kommun Skåne län 4 34 Bromölla kommun

Placering Poäng Kommun Län 1 43 Huddinge kommun Stockholms län 2 39,5 Helsingborgs stad Skåne län 2 39,5 Lomma kommun Skåne län 4 34 Bromölla kommun Placering Poäng Kommun Län 1 43 Huddinge kommun Stockholms län 2 39,5 Helsingborgs stad Skåne län 2 39,5 Lomma kommun Skåne län 4 34 Bromölla kommun Skåne län 4 34 Täby kommun Stockholms län 6 33 Karlstads

Läs mer

WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2017

WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2017 WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2017 WEBBTABELL 1, 2017 Antikoagulantia vid utskrivning hos patienter under 80 år med förmaksflimmer. Gemensam tabell för TIA- och strokepatienter. För stroke har

Läs mer

Ett gemensamt höjdsystem

Ett gemensamt höjdsystem Ett gemensamt höjdsystem Lars E. Engberg Geodesienheten Lantmäteriet Lars.Engberg@lm.se RH 2000 En del av Europas höjdsystem EVRS Stark relation till EVRF 2007 RH2000 är ett certifierat system enligt INSPIRE-direktivet,

Läs mer

Comenius fortbildning omg 2, april 2012

Comenius fortbildning omg 2, april 2012 Comenius fortbildning omg 2, april 2012 Beviljas med svenska medel Kön M/F Kommun Län Beviljat belopp i EUR Dnr Projekt/aktivitet Poäng Land 2012:2304 Jobbskuggning 101 F Karlskrona Blekinge län 1 434

Läs mer

Ny kartläggning visar: Något lugnare tempo och små prisförändringar under årets första kvartal

Ny kartläggning visar: Något lugnare tempo och små prisförändringar under årets första kvartal PRESSMEDDELANDE 2018-04-16 Ny kartläggning visar: Något lugnare tempo och små prisförändringar under årets första kvartal Tempot på bostadsmarknaden har fortsatt i en lugnare takt under årets första tre

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för Blekinge län

Inkvarteringsstatistik för Blekinge län Inkvarteringsstatistik för Blekinge län Rapport Q1 2017 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Blekinges utveckling under årets första tre månader... 4 3 Tyskland störst utlandsmarknad, men Nederländerna ökar

Läs mer

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Det jobbiga först Vi människor släpper ut för mycket koldioxid i atmosfären därför har EU formulerat klimatmålen 20/20/20

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Vilka krav kan man ställa innan man får rätt till en bostad?

Vilka krav kan man ställa innan man får rätt till en bostad? Bakgrund Efter miljonprogrammet minskade hemlösheten för att sedan under 90- talet öka igen. Hemlöshet är både en social och bostad politisk fråga. 18 000 i Sverige saknar egen bostad. Lever vi i ett välfärdssamhälle

Läs mer

WEBBTABELL 1. Sjukhus Medelålder, år Fullt vakna, % Sjukhus Medelålder, år Fullt vakna, %

WEBBTABELL 1. Sjukhus Medelålder, år Fullt vakna, % Sjukhus Medelålder, år Fullt vakna, % WEBBTABELL 1 Medelålder och andel patienter som inte var medvetandesänkta vid ankomst till sjukhus. Sjukhus med täckningsgrad < 75% (och därför osäkra data) har markerats med # och gråmarkerats. Sjukhus

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: 1 KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Alingsås 328.5 315.5 Attunda 325 346 334 322 Blekinge 299.5 300.5 Borås 328.5 310.5 Eksjö 297.5 Eskilstuna 316 307.5 Falu Gotland 318.5 Gällivare 297 Gävle

Läs mer

WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2017

WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2017 WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2017 WEBBTABELL 1, 2017 Antikoagulantia vid utskrivning hos patienter under 80 år med förmaksflimmer. Gemensam tabell för TIA- och strokepatienter. För stroke har

Läs mer

WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2018

WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2018 WEBBTABELLER TILL RIKSSTROKES ÅRSRAPPORT 2018 WEBBTABELL 1, 2018 Täckningsgrad för TIA, per sjukhus Sjukhus Täckningsgrad TIA, Akademiska 80 Aleris Bollnäs 97 Alingsås 98 Arvika 98 Avesta 91 Borås 96 Capio

Läs mer

SVERIGES STÖRSTA FÖRENINGAR! BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING

SVERIGES STÖRSTA FÖRENINGAR! BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING SVERIGES STÖRSTA FÖRENINGAR! BRF-RESPONS 2019 50 ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING BRF-RESPONS Säljstöd för er som vänder er till svenska bostadsrättsföreningar. Marknadsföringskampanj med

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena.

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena. Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Niels Paarup-Petersen (C)

Läs mer

Nedlagda myndighetsarbetsplatser 2010-

Nedlagda myndighetsarbetsplatser 2010- Nedlagda myndighetsarbetsplatser 2010- Alvesta Arvidsjaur Statens fastighetsverk Arvika Boden Boden Borgholm Borås Båstad Dorotea Eksjö Eksjö Eskilstuna Eskilstuna Falkenberg Falköping Falun CSN Falun

Läs mer

Kartläggning av Unizon:s medlemsjourer

Kartläggning av Unizon:s medlemsjourer Ölandsgatan 49 D 116 63 Stockholm 08-642 64 01 www.unizon.se info@unizon.se @unizonjourer Kartläggning av Unizon:s medlemsjourer - Baserad på 2014 års enkätundersökning Författare: Siri Morawski, siri.morawski@gmail.com

Läs mer

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index.

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index. Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2013 och 2012 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården. Kvalitetsindexet, som Hjärt-Lungfonden

Läs mer

Här steg bostadspriserna mest under 2016 kommun för kommun

Här steg bostadspriserna mest under 2016 kommun för kommun PRESSMEDDELANDE 2017-01-16 Här steg bostadspriserna mest under 2016 kommun för kommun Efter rekordåret 2015 fortsatte priserna även i fjol att stiga över hela landet. Anledningarna till prisökningarna

Läs mer

VÄGEN TILL EGEN BOSTAD

VÄGEN TILL EGEN BOSTAD VÄGEN TILL EGEN BOSTAD Information om socialtjänstens arbete med bostadsfrågor Östervåla Harbo Vittinge Huddunge Tärnsjö Runhällen Morgongåva Heby Vem kan ha rätt till bostad via socialtjänsten? I Socialtjänstlagen

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-24 SDN 2011-03-24 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Rapport om barnfamiljer

Läs mer

Barn berörda av avhysning

Barn berörda av avhysning Sida 1 av 14 Barn berörda av avhysning Antal barn berörda av verkställd avhysning uppgick under 2013 till 504 stycken. Det är en minskning med ca 11 procent jämfört med 2012 då antalet uppgick till 569

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL VÄGEN TILL EN BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för lediga bostäder. Tänk på att ju mer aktiv du är desto större

Läs mer

Vad har hänt med urbaniseringen

Vad har hänt med urbaniseringen Vad har hänt med urbaniseringen 2010-2016 Foto: Stefan Svanström Stefan Svanström Regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb Befolkningens spridning Norra

Läs mer

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Lågt bostadsbyggande sedan mitten av 1970 talet, men trenden har

Läs mer

Blekinge Karlskrona Taxi Kurir * 1 år 5 år Endast bälteskudde. 0 kr Blekinge Karlskrona Taxi Kurir * 1 år 3 år Blekinge Karlskrona Karlskrona Taxi

Blekinge Karlskrona Taxi Kurir * 1 år 5 år Endast bälteskudde. 0 kr Blekinge Karlskrona Taxi Kurir * 1 år 3 år Blekinge Karlskrona Karlskrona Taxi NTF-förbund Kommun företag Bilskydd finns, resan genomförs Bilskydd saknas, resan genomförs inte Barn 1 Bilskydd Montering Barn 2 Bilskydd Montering Kommentar Blekinge Karlskrona Kurir * 1 år 5 år Endast.

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för Östergötlands län

Inkvarteringsstatistik för Östergötlands län Inkvarteringsstatistik för Östergötlands län Rapport Q1 2018 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Östergötlands utveckling under årets första kvartal... 4 3 De utländska gästnätterna går framåt... 5 4 Hotell

Läs mer

Välkommen till Sverige! Din väg till jobbet

Välkommen till Sverige! Din väg till jobbet Välkommen till Sverige! Din väg till jobbet VI hjälper dig hitta din väg till jobbet Eductus hjälper personer att få jobb och företag att hitta medarbetare. Om du saknar utbildning så hjälper vi dig med

Läs mer

ST inom Försäkringskassan 2012-10-26 Avdelning 102

ST inom Försäkringskassan 2012-10-26 Avdelning 102 FÖRHANDLINGSANSVARIGA VID REVISION 2012-10-01 Detta är den ansvarsfördelning som görs av avdelningsstyrelsen. Ansvaret handlar om att vara den person som arbetsgivaren tar kontakt med inför kallelse till

Läs mer

HEMLÖSHETEN I SVERIGE

HEMLÖSHETEN I SVERIGE HEMLÖSHETEN I SVERIGE Antalet människor som lever i hemlöshet har ökat kraftigt. Från cirka 8 000 år 1999 till 34 000 år 2011. Socialstyrelsens senaste kartläggning gjordes under en vecka i april 2017.

Läs mer

FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Utmaningar och möjligheter

FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Utmaningar och möjligheter FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Utmaningar och möjligheter Landsbygd vs staden. Stora ytor Glesa strukturer Färre högutbildade Jordbruk Tillverkningsindustri Längre bort i produktcykeln Färre innovationer. Typ

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL VÄGEN TILL EN BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för bostäder i Stockholmsregionen. Tänk på att ju mer aktiv du

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för Blekinge län

Inkvarteringsstatistik för Blekinge län Inkvarteringsstatistik för Blekinge län Rapport januari september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Blekinges utveckling under årets första nio månader... 4 3 Tyskland störst utlandsmarknad, men Polen

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL VÄGEN TILL EN BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för lediga bostäder. Tänk på att ju mer aktiv du är desto större

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM OM BOSTADSFÖRMEDLINGEN Vi är ett kommunalt bolag som ägs av Stockholms stad Vi varken äger eller bygger några bostäder själva. Vår uppgift är att förmedla

Läs mer

Grönytor och grönområden i och omkring tätorter 2005, slutgiltig version

Grönytor och grönområden i och omkring tätorter 2005, slutgiltig version MI 12 SM 1002 Grönytor och grönområden i och omkring tätorter 2005, slutgiltig version Tätorter med minst 10 000 invånare Green areas within and around localities 2005 I korta drag Här presenteras resultaten

Läs mer

Gasbil i Skåne ett självklar val!

Gasbil i Skåne ett självklar val! Gasbil i Skåne ett självklar val! 2009-11-17 - Mårten Johansson, Biogas Syd Samhälle och näringsliv stödjer Biogas Syd 1 Biogaspusslet har många aktörer Vad är biogas? -Metan-CH 4 -Koldioxid-CO 2 2 Biogas

Läs mer

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2011-12-12 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Om BOJ Brottsofferjourernas

Läs mer

Sveriges bästa naturvårdskommun

Sveriges bästa naturvårdskommun Sveriges bästa naturvårdskommun 2018 - alla kommuner som besvarade enkäten, sorterade enligt poäng. Placering Kommun Poäng 1 Huddinge kommun 53 2 Lomma kommun 50.5 3 Tierps kommun 48 4 Örebro kommun 47.5

Läs mer

Sveriges bästa naturvårdskommun

Sveriges bästa naturvårdskommun Sveriges bästa naturvårdskommun 2018 - alla kommuner som besvarade enkäten, i bokstavordning. Placering Kommun Poäng 193 Ale kommun 14.5 141 Alingsås kommun 23.5 117 Alvesta kommun 26.5 134 Aneby kommun

Läs mer

FÖRST SKYDD SEDAN BOSTAD!

FÖRST SKYDD SEDAN BOSTAD! FÖRST SKYDD SEDAN BOSTAD! Enkätundersökning om byte av bostadsort för den som är utsatt för våld i nära relationer. 2017 www.alvakvinnojour.se Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Ska jag tvingas flytta

Läs mer

En jour för alla? En kartläggning av tillgängligheten på Unizons medlemsjourer. April 2015

En jour för alla? En kartläggning av tillgängligheten på Unizons medlemsjourer. April 2015 En jour för alla? En kartläggning av tillgängligheten på Unizons medlemsjourer April 2015 Unizon samlar över 120 kvinnojourer, tjejjourer och andra Stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL

BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL BOSTADSFÖRMEDLINGEN SÅ GÅR DET TILL VÄGEN TILL EN BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för lediga bostäder. Tänk på att ju mer aktiv du är desto större

Läs mer

Ny kartläggning visar: Här får du mest tomt för pengarna

Ny kartläggning visar: Här får du mest tomt för pengarna PRESSMEDDELANDE 2018-07-02 Ny kartläggning visar: Här får du mest tomt för pengarna Priserna på villor och bostadsrätter varierar kraftigt i vårt avlånga land. Men hur skiljer sig egentligen tomtpriserna

Läs mer

Akutmottagning/Akutsjukvård Veckor-2018 Kommentarer/Krav

Akutmottagning/Akutsjukvård Veckor-2018 Kommentarer/Krav Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Akutmottagning/Akutsjukvård

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer