Anvisning till avtalets löneökningsbestämmelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisning till avtalets löneökningsbestämmelser"

Transkript

1 1 (7) Bilaga 2 Anvisning till avtalets löneökningsbestämmelser Inledning För att få en bra struktur på förhandlingsarbetet är det en fördel om den lokala fackliga organisationen arbetar efter principen förberedelse, genomförande och efterarbete. Länk till utbildningsfilmer och checklista i frågan finner ni sist i detta dokument under rubriken fördjupningsmaterial. Själva genomförande delen av löneförhandlingen ska utgå ifrån stegen pottberäkning, analys och fördelning. Beräkning av lönepottens storlek Innan fördelning av lönepotten kan ske måste den totala lönepottens storlek beräknas. För att göra detta behövs underlag såsom månadslöner, fasta och rörliga tillägg för månadsavlönade, verkstadens aktuella genomsnittsförtjänst på tidlön och ackord för tim- och ackordsavlönade samt antalet anställda arbetare vid verkstaden. Beräkning av lönepott för månadsavlönade Vid beräkning av pott som ska ske den 1 april 2017, den 1 april 2018 och den 1 april 2019 avses med månadslön den fasta kontanta månadslönen och fasta lönetillägg samt rörliga lönedelar till den del utfallet är direkt hänförligt till arbetstagarens eller viss grupp av arbetstagarens prestation. Med fasta lönetillägg avses tillägg som utgår ovanpå den fasta kontanta månadslönen, till exempel elbehörighets-, förstemans- och flexibilitetstillägg. Med rörliga lönedelar menas tillägg som varierar med tiden och har en direkt koppling till enskilda arbetstagares eller grupper av arbetstagares prestation, till exempel kvalitetspremie och bonus som enskilda eller grupper av arbetstagare direkt kan påverka. Det innebär att om det på företaget tillämpas ett bonussystem som varierar från år till år, ska den del av bonusen som arbetstagarna påverkar ingå i beräkningsunderlaget för potten. Däremot ingår inte ob- och övertidstillägg. Det är viktigt att ta med alla anställdas löner vid beräkningen av pottunderlaget även sjuka, tjänstlediga, tillfälligt anställda, föräldralediga och minderåriga. De framräknade månadslönerna multipliceras den 1 april 2017 med 1,8 procent, den 1 april 2018 med 1,6 procent och den 1 april 2019 med 1,7 procent, dock att den lägsta månadslönen som används vid beräkningen åren 2017, 2018 respektive 2019 ska vara kronor, kronor respektive kronor. Det innebär att lokala parter får innan potten beräknas kontrollera lönerna och vid beräkningen höja de löner som är under de angivna värdena respektive avtalsår. Det innebär inte att arbetstagarens lön höjs till det värdet, utan värdet används endast vid pottberäkningen och därmed bidrar de som tjänar under värdet med mer pengar till lönepotten. Därefter sker en sedvanlig fördelning av lönepotten. Exempel: Det finns nio arbetare vid verkstaden. Nedan följer arbetarnas månadslöner i kronor.

2 2 (7) Underlag för pottberäkningen utan låglönesatsning: kr kr kr kr kr kr kr kr kr. = kr (totalt underlag för beräkning av lönepott). Tre av arbetarnas månadslöner ligger under kr (värdet för 2017). Dessa löner ska vid pottberäkningen höjas till kr. Underlag för pottberäkningen med låglönesatsningen: kr kr kr kr kr kr kr kr kr. = kr (totalt underlag för beräkning av lönepott). Beräkning av lönepott för tim- och ackordsavlönade Vid företag med enbart timlöner är beräkningen relativt enkel. Vid företag med ackord, bonus och andra former av rörliga tillägg kan det vara svårare att bestämma den exakta genomsnittsförtjänsten. Lämpligast tas då genomsnittsförtjänsten vid sista löneutbetalningstillfället före lönerevisionsdagen. För 2017, 2018 och 2019 gäller alltså sista löneutbetalningstillfället före den 1 april 2017, 1 april 2018 och den 1 april Det kan vara så att genomsnittsförtjänsten vid sista löneutbetalningstillfället inte är representativ, på grund av att det vid företaget förekommer ackord med ojämnt förtjänstutfall alternativt halv- eller helårs bonus. Det kan då vara mer korrekt att använda den genomsnittliga förtjänsten på tidlön och ackord enligt senast kända kvartalsstatistik och samtidigt göra en uppskattning av det genomsnittliga utfallet av bonus som sträcker sig över en längre period än ett kvartal. I genomsnittsförtjänsten på tidlön och ackord ingår olika former av fasta tillägg, exempelvis för anställningstid, mångkunnighet, smutsigt arbete, bundenhet, kvalifikationstillägg och även rörliga tillägg i form av bonus, premier, rörliga delar i blandackord etc. Däremot ingår inte ob- och övertidstillägg. Den framräknade genomsnittsförtjänsten på tidlön och ackord multipliceras den 1 april 2017 med 1,8 procent, den 1 april 2018 med 1,6 procent och den 1 april 2019 med 1,7 procent, dock att den lägsta lön som används vid beräkningen åren 2017, 2018 respektive 2019 ska vara öre, öre respektive öre. Det erhållna örestalet multipliceras sedan med antalet arbetare vid verkstaden. Det innebär att lokala parter får innan potten beräknas kontrollera lönerna och vid beräkningen höja de löner som är under de angivna värdena respektive avtalsår. Det innebär inte att arbetstagarens lön höjs till det värdet, utan värdet används endast vid pottberäkningen och därmed bidrar de som tjänar under värdet med mer pengar till lönepotten. Därefter sker en sedvanlig fördelning av lönepotten. Det är viktigt att ta med alla anställda, även föräldralediga, sjuka, tjänstlediga, tillfälligt anställda och minderåriga. Exempel: Det finns nio arbetare vid verkstaden. Nedan följer arbetarnas genomsnittsförtjänst per timme i öre.

3 3 (7) Underlag för pottberäkningen utan låglönesatsning: öre öre öre öre öre öre öre öre öre. = öre / 9 stycken arbetare = öre (verkstadens genomsnittsförtjänst för beräkning av lönepott). Tre av arbetarnas genomsnittförtjänst ligger under öre (värdet för 2017). Dessa snittlöner ska vid pottberäkningen höjas till öre. Underlag för pottberäkningen med låglönesatsningen: öre öre öre öre öre öre öre öre öre. = öre / 9 stycken arbetare = öre (verkstadens genomsnittsförtjänst för beräkning av lönepott). Avräkning, gemensamt för månads-, tim- och ackordsavlönade Avräkning ur potten får ske för genomslag av höjda lägsta löner. Däremot är det viktigt att komma ihåg att arbetare som löpande under året får löneökning p.g.a. bestämmelserna i 3 mom. 2 om lägsta lön vid ett respektive två års sammanlagd anställningstid inte ska avräknas ur potterna Avräkning från omplaceringstillägg får endast ske om en person som är omplacerad vid fördelning av potten får en löneökning på mer än 2,1 procent den 1 april 2017, mer än 1,9 procent den 1 april 2018 och mer än 2,0 procent den 1 april Avräkning för tidigare fastställda omplaceringstillägg, före den 1 april 2004, görs enligt tidigare gällande regler med full avräkning för löneökningar över individgarantin. Detta innebär att för löneökningar utöver 570 kronor per månad, avseende perioden den 1 april 2017 till och med 1 juni 2018 (326 öre per timme) sker avräkningen vid tidpunkten för avstämningen, det vill säga den 1 juni Det samma gäller för löneökningar utöver 300 kronor per månad, avseende perioden efter den 1 juni 2018 till och med 1 juni 2019 (171 öre per timme) sker avräkning den 1 juni När det gäller avräkning av tidigare fastställda omplaceringstillägg är parterna överens om att i sådant fall ovanstående reglering skulle få oskäliga konsekvenser, på grund av att de lokala parternas avsikt med en högre löneökning än vad arbetstagaren annars hade fått har varit att köpa ut omplaceringstillägget, kan avräkning ske innan de ovanstående tidpunkterna. Analys och lönepottens fördelning Innan fördelning av lönepotten ska de lokala parterna analysera om diskriminerande eller osakliga löneskillnader finns på företaget. Dessa ska då rättas till i samband med löneförhandlingarna. I de gemensamma kommentarerna återfinns praktisk hantering av löneanalys enligt 2 Teknikavtalet IF Metall för icke-medlemmar. Parterna bör också ha en gemensam genomgång av de befintliga lönesystemen och samt överväga om lönepotten också bör användas till att göra justeringar, utveckla och/eller rätta till de befintliga lönesystemen.

4 4 (7) Fördelningen av lönepotten måste utgå från löneprinciperna och de befintliga lönesystem som de lokala parterna är överens om med beaktande av kompetensutvecklingsavtalet. Om man exempelvis har ett lönesystem med olika lönekomponenter i form av trappstegar och/eller klossar, som motsvarar utförande av ett visst antal arbetsuppgifter eller uppfyller andra av lönesystemet uppställda krav, kan lönepotten användas till att höja nivån på dessa lönekomponenter. Parterna kan också vara överens om att införa helt nya trappsteg, klossar eller andra lönekomponenter. Observera att lönepotten ska användas till att höja den genomsnittliga lönenivån för befintliga lönesystem och inte till att justera lönen för enskilda personer som utifrån att de utvecklats fått fler arbetsuppgifter och/eller ökat sin kompetens etc. Dessa ska ingå i löneöversyn. En förenklad beskrivning av detta är att lönepotten ska användas för att bestämma nivån på trapporna. "Springet" i trapporna, hur enskilda personers lön ska justeras utifrån gällande lönesystem, ska däremot regleras i löneöversynen. Finns inga utvecklade lokala lönesystem kan det vara svårare att skilja på det ena och det andra. I de fall parterna vill fördela lönepotten olika, men inga utvecklade lönesystem finns, bör man ta fasta på ansvar och svårighetsgrad i arbetsuppgifterna. Om exempelvis vissa arbeten/befattningar har utvecklats på ett sätt som gör att kraven höjts, att det blivit fler arbetsuppgifter och/eller att det fordras en högre kompetens för dessa arbeten/befattningar är det en grund för att fördela mer av lönepotten till sådana arbeten/befattningar. Löneökningar för den enskilde arbetstagaren med utgångspunkt från den enskildes sätt att uppfylla arbetets krav och svårighetsgrad bör däremot ske vid löneöversynen. Är parterna överens lokalt om att befintligt lönesystem fungerar bra och inga justeringar behöver göras, kan naturligtvis lönepotten också fördelas lika till alla. För att göra en korrekt uppskattning av vad det kostar att fördela lönepotten på ett visst sätt, måste de lokala parterna ha tillgång till uppgifter över omfattningen av olika lönedelar såsom tidlön, ackord, lönetillägg etc. Löneöversyn Den 1 april 2017, den 1 april 2018 och den 1 april 2019 ska en löneöversyn göras som innebär följande. Om arbetstagaren har fått fler och mer krävande arbetsuppgifter, större ansvar, ökad kunskap eller kompetens, ska arbetstagaren ha en löneökning. Löneökningar ska också utgå till följd av arbetstagarens sätt att uppfylla arbetets krav och svårighetsgrad. Vid löneöversyn är det inte tänkt att befintliga lönesystem ska förändras, utan i stället ska de lokala parterna tillämpa de överenskomna lönesystemen. De lokala parterna kan alltså komma överens om att göra löneöversyn vid en annan tidpunkt. Exempelvis om de redan är överens om att årligen göra en översyn av lönerna enligt ett lokalt överenskommet lönesystem kan löneöversynen förläggas till denna tidpunkt.

5 5 (7) Av anmärkning 2 till lönebestämmelserna framgår också följande: "Vid tvist om löneöversyn den 1 april 2018 ska talet vara 0,4 procent avseende perioden den 2 april 2017 till den 1 april 2018 respektive 0,5 procent för perioden den 2 april 2018 till den 1april Låglönesatsning gäller även vid beräkning av löneöversyn. Se exempel på principen under beräkning av lönepott för månadsavlönade eller tim- och ackordsavlönade. Anmärkningen riktas i första hand direkt till Lönenämnden Teknikarbetsgivarna IF Metall enligt överenskommelsens förhandlingsordning, beträffande vad som ska gälla vid tvist om löneöversyn. I andra hand ska anmärkningen också förstås som en "löneglidningsgaranti" för hela kollektivet hos respektive företag från och med den 2 april 2017 till och med den 1 april Det innebär att utrymmet för löneöversynen vid tvist om löneutvecklingen för samtliga anställda inom avtalsområdet är 0,4 procent vid löneöversynen den 1 april 2018 för perioden. Den 1 april 2019 ger motsvarande konstruktion 0,5 procent. Löneöversynen 1 april 2017 är inte siffersatt i anmärkning 2. Anledningen är att utrymmet inte ska belastas av löneglidning som skett under en tidigare avtalsperiod. Nedan följer ett exempel: De lokala parterna var i 2017 års förhandlingar överens om att lönepottens och löneöversynens kostnad från och med den 1 april 2017 uppgick till 1,8 procent och 0,3 procent i lokal löneglidning/öppen löneöversyn. I enlighet med detta exempel ska ingen avräkning ske från de 0,4 procent som finns i löneöversyn för tiden från och med den 2 april 2017 till och med den 1 april 2018, förutsatt att det inte skett någon löneglidning. Om det skett en löneglidning, det vill säga att genomsnittslönerna har ökat efter att lönepotten fördelades och att löneöversyn genomfördes den 1 april 2017 och innan lönepotts och löneöversynsförhandlingar genomförts för 2018, kan den löneglidningen räknas av från ovanstående 0,4 procent. Ovanstående gäller naturligtvis inte om man lokalt kommit överens om något annat Har parterna lokalt kommit överens om att förlägga löneöversynen till en annan tidpunkt ska de också ta ställning till hur "löneglidningsgarantin" påverkas. Av anmärkning 1 till lönebestämmelserna framgår att: "I fråga om grupper av arbetare och enskilda arbetare med ogynnsamt löneläge eller ogynnsam löneutveckling skall frågan om kompetensutveckling särskilt beaktas." Enligt lönebestämmelserna ska särskild hänsyn tas till enskilda arbetstagare eller grupper av arbetstagare med ogynnsamt löneläge eller en ogynnsam löneutveckling, så att frågan om kompetensutveckling särskilt beaktas. Det är därför viktigt att ställa krav på utbildningsinsatser för medlemmar med lågt löneläge eller låg löneutveckling. Det är också viktigt att upprätta personliga utvecklingsplaner för dessa medlemmar eller grupper av medlemmar samt att klubb/avdelning bevakar att utvecklingsplanerna genomförs för att de ska utvecklas i arbetet och därmed få högre lön (se även kompetensutvecklingsavtalet 2 och 3).

6 6 (7) Lägsta löneökning I årets övergångsbestämmelser finns en lägsta löneökning (ofta kallad individgaranti). Bestämmelsen innebär att om de lokala parterna inte enas om annat ska en avstämning avseende löneutveckling för varje individ ske den 1 juni Garantin omfattar perioden den 1 april 2017 till och med den 1 juni Detta innebär att alla heltidsanställda under denna period ska ha fått en löneökning på minst 570 kronor per månad (326 öre per timme). För tiden efter den 1 juni 2018 till och med den 1 juni 2019 är motsvarande garanti 300 kronor per månad (171 öre per timme). Om en arbetstagare inte fått löneökning upp till den garanterade nivån mellan dessa respektive tidpunkter ska en utfyllnad ske upp till dessa nivåer den 1 juni 2018 respektive 1 juni Möjligheten finns även för de lokala parterna, under förutsättning att de är överens, att hantera denna bestämmelse annorlunda. Exempelvis om parterna redan vid lönepottens fördelning ser till att motsvarande nivå fördelas generellt, eller om de är överens om att flytta tidpunkten för löneöversyn och då förlägger bestämmelsen om en lägsta löneökning till samma tidpunkt. Lönestatistik IF Metall och Teknikarbetsgivarna har ingen överenskommelse om att centralt samla in lönestatistik. Detta innebär ingen förändring i företagens skyldighet att lokalt föra lönestatistik. Företaget måste ha lönestatistik både på individnivå och på företagsnivå för att uppfylla Teknikavtalet IF Metall och lönebestämmelserna. Klubben/avdelningen har rätt att ta del av alla dessa uppgifter och i övrigt avkräva företaget de underlag som behövs för att genomföra lönerevisionen.

7 7 (7) Förhandlingsordning Om de lokala parterna inte kan komma överens om fördelning av lönepott eller beträffande löneöversyn, har berörd lokal part rätt att föra frågan till central förhandling. Om inte heller de centrala parterna blir överens kan de överlämna frågan för slutligt avgörande till Teknikarbetsgivarna IF Metalls lönenämnd. Utvärdering och kommunikation Det är viktigt att den lokala fackliga organisationen kommunicerar med medlemmarna. Innan, för att diskuterar förväntningar och efterlevande av lönesystem eller löneprinciperna. Undersök att samtliga medlemmar vet på vilken grund lönen sätt och hur de kan påverka den. Under, för att hålla medlemmarna uppdaterade om olika bud och hur förhandlingen fortskrider. Efter, förmedla ut eventuell överenskommelse och stå för den. Fördjupningsmaterial - Utbildningsfilmer, förberedelse, genomförande och efterarbete samt fördjupningsfilmer. - Checklista för lokal löneförhandling. Länk till videoutbildning och checklista:

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Lönerevision 2015 Enligt det avtal som Livsmedelsföretagen träffat med Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) ska företagen genomföra lönerevision per den 1 april 2015.

Läs mer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL 2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier och Unionen... Sid 3-4 Sveriges Byggindustrier och Sveriges Ingenjörer... Sid

Läs mer

Ledningsförmåga, omdöme och initiativ, ekonomiskt ansvar, samarbetsförmåga samt idérikedom och innovationskraft skall beaktas vid lönesättningen.

Ledningsförmåga, omdöme och initiativ, ekonomiskt ansvar, samarbetsförmåga samt idérikedom och innovationskraft skall beaktas vid lönesättningen. Sveriges Byggindustrier Löneavtal Sveriges Byggindustrier och Unionen är ense om följande löneavtal att gälla för arbetsgivarförbundens medlemsföretag och Unionens medlemmar vid dessa. Avtalet gäller för

Läs mer

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg.

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Tjänstemannaavtalet TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Avtalsperiod Denna överenskommelse

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän

Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän 1 april 2012 31 maj 2013 Lo neavtal Skog SLA Naturvetarna/Sveriges Ingenjo rer LÖNEBILDNINGEN I FÖRETAGET SLA och Naturvetarna/Sveriges

Läs mer

Avtalsperiod för Teknikavtalen. Avtalsperiod 1 april mars 2016 Kan sägas upp senast 30 september 2014 för upphörande den 31 mars 2015

Avtalsperiod för Teknikavtalen. Avtalsperiod 1 april mars 2016 Kan sägas upp senast 30 september 2014 för upphörande den 31 mars 2015 Nya avtal 2013-2016 Avtalsperiod för Teknikavtalen Avtalsperiod 1 april 2013 31 mars 2016 Kan sägas upp senast 30 september 2014 för upphörande den 31 mars 2015 2 Totalt avtalsvärde: 6,8 % IF Metall Avtalsvärde

Läs mer

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Förhandlingsprotokoll Parter Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart Sjöbefälsföreningen Närvarande för Arbetsgivarparten Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Arbetstagarparten

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Butiksavtalet Augusti Avtal 2013 Butiksavtalet

Arbetsgivarfrågor. Butiksavtalet Augusti Avtal 2013 Butiksavtalet Arbetsgivarfrågor Butiksavtalet Augusti 2013 Avtal 2013 Butiksavtalet Nytt Butiksavtal har äntligen träffats med Handelsanställdas förbund. Avtalet är, liksom Livsmedelsavtalet, på tre år och gäller från

Läs mer

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016 Löneavtal 2013-2016 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer och Unionen, Akademikerförbunden och Vision avseende tjänstemän. 1. Utgångspunkter

Läs mer

Lön Nytt avtal med Finansförbundet

Lön Nytt avtal med Finansförbundet Nytt avtal med Finansförbundet Gäller från och med den 1 januari 2015 och tills vidare Tillämpning Medlemmar i Finansförbundet avtalet tillämpas i sin helhet Oorganiserade som följer Finansförbundets avtal

Läs mer

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund Överenskommelse mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning Löneavtal Utveckling och Tjänster, Almega Tjänsteförbunden - Unionen A. Konstruktion... 2 Löneavtal B...

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden från

Läs mer

Löneavtal Paragraferna är oförändrade.

Löneavtal Paragraferna är oförändrade. Redogörelse för Centralt översättningsavtal CÖA 98 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd I redogörelsen nedan kommenteras innehållet och de förändringar som gjorts i förhållande till

Läs mer

Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen.

Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Bilaga 1 till HÖK 01 Löneavtal 01 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer

Lönerevision för Unionen

Lönerevision för Unionen Lönerevision för Unionen 2017-2019 1 Lönehöjningar 1.1 Beräkning av löneutrymme för individuell höjning den 1 juli 2017, 1 maj 2018 och 1 maj 2019 30 juni 2017. 30 april 2018. 30 april 2019. 1.2 Förstärkt

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

MEDLEMSINFORMATION. Stoppmöbelindustriavtalet /11. December Stoppmöbelindustriavtalet

MEDLEMSINFORMATION. Stoppmöbelindustriavtalet /11. December Stoppmöbelindustriavtalet MEDLEMSINFORMATION December 2011 9/11 Stoppmöbelindustriavtalet Stoppmöbelindustriavtalet 2012 2013 Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar

Läs mer

Partsgemensam utbildning / information om ackord och månadslön.

Partsgemensam utbildning / information om ackord och månadslön. Partsgemensam utbildning / information om ackord och månadslön. Individuell Månadslön Installationsavtalet & Ny fördelning av ackordet & Alternativa prestationslönesystem IS-avtalet 7 Kapitel 2 och Löneavtalet

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön.

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Löner Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Ett löneutrymme skapas på avtalsområdet genom att varje individ bidrar med. 2,8%, dock lägst 672 kronor per månad. För Livsmedelsarbetareförbundets

Läs mer

Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy

Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy BOTKYRKA KOMMUN 1 [5] Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy Beskrivning av löneöversynsprocessen i Botkyrka kommun Löneöversynen är en årlig process som

Läs mer

Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar i Träindustriavtalet.

Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar i Träindustriavtalet. Träindustriavtalet 2013 2016 April 2013 Träindustriavtalet Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar i Träindustriavtalet. 8/13 MEDLEMSINFORMATION

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehåll 1 Avtalets omfattning... 5 2 Principer för lönebildning och lönesättning... 5 2.1 Övergripande mål... 5 2.2 Lönerevisionens omfattning...

Läs mer

Överenskommelsen omfattar avtalsåren 2013, 2014 och 2015 varmed avses perioderna:

Överenskommelsen omfattar avtalsåren 2013, 2014 och 2015 varmed avses perioderna: Arbetsgivarinformation (Cirkulär) Avtalsfrågor SVEMEK Nr. 3 2 maj 2013 Avtal med IF Metall Den 19 april 2013 träffade SVEMEK 36-månadersavtal för perioden 1 juni 2013 31 maj 2016 med IF Metall. Förhandlingarna

Läs mer

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Avtal om löner m m 1 Löner 1.1 Regler för lönesättning Gemensamma utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor vikt

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution

Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution Almega Tjänsteförbunden 2013-05-24 Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution Här informeras om de förändringar som följer av det träffade 36-månaders avtal

Läs mer

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020 BILAGA 1 Löner 1 juli 2017 30 juni 2020 Löneavtal 1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom

Läs mer

Löneavtal SLA-Unionen

Löneavtal SLA-Unionen Löneavtal SLA-Unionen BILAGA 2 LÖNEAVTAL SLA-UNIONEN Bilaga 2 (För företag utan lokal facklig klubb/företrädare) Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad med löneskillnader

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Nr 4 Februari 2009. Lönerevision 2009. Avtal för tjänstemän. Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna

Arbetsgivarfrågor. Nr 4 Februari 2009. Lönerevision 2009. Avtal för tjänstemän. Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna Arbetsgivarfrågor Nr 4 Februari 2009 Lönerevision 2009 Avtal för tjänstemän Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna Under våren 2007 träffades treåriga löneavtal med Sif (nuvarande Unionen), Sveriges

Läs mer

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information.

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information. Bilaga 2 LOKALT LÖNEAVTAL Inledning Det traditionella centrala löneavtalet anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal är ett alternativ och anger

Läs mer

Vi hemställer nu att parterna träffar överenskommelse i enlighet med bilagorna 1 Arbetsgrupper m.m. 2 Löner och allmänna villkor m.m.

Vi hemställer nu att parterna träffar överenskommelse i enlighet med bilagorna 1 Arbetsgrupper m.m. 2 Löner och allmänna villkor m.m. Slutlig hemställan Till Teknikarbetsgivarna Industrifacket Metall Vi, av parterna i Industriavtalet särskilt utsedda opartiska ordförande i förhandlingarna mellan å ena sidan Teknikarbetsgivarna och å

Läs mer

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Journalistförbundets kommentarer till förändringar i allmänna villkor, Löneavtal, Rekommendation till löneprocess 2013-2016 och Utvecklingsavtal Bilaga 2, Allmänna

Läs mer

Anvisningar för inrapportering av lönestatistik Personlig assistans Hälsa, vård och övrig omsorg (HVO)

Anvisningar för inrapportering av lönestatistik Personlig assistans Hälsa, vård och övrig omsorg (HVO) Anvisningar för inrapportering av lönestatistik Personlig assistans Hälsa, vård och övrig omsorg (HVO) Om Ni är tveksam angående redovisningen kontakta: KFO supporten, telefon: 08-697 40 36 eller kfo@aon.se

Läs mer

Avtal om lönebildning

Avtal om lönebildning Avtal om lönebildning för fristående skolor och förskolor samt uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarförbundet & Lärarnas Riksförbund, 1 maj 2007 31 dec 2009 SKTF, 1 maj 2007 31 dec

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

Löneprocessen - pågår hela året

Löneprocessen - pågår hela året Löneprocessen - pågår hela året Arbetet med lön är mer än några veckor av traditionellt förhandlingsarbete. Det är en process som pågår hela året. Kretsloppet har många delar: klubbens egen strategi, förhandling,

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 3 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Nytt avtal för Fryshus

Nytt avtal för Fryshus Nytt avtal för Fryshus Här informeras om de förändringar som följer av det träffade treåriga avtalet med Handelsanställdas förbund. Avtalet gäller under perioden 1 april 2013 31 mars 2016. 1. Löner 1.1

Läs mer

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön)

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön) Bilaga 1 (31-2004-7-B1Lön) Löneavtal 2004-2007 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Utbildning och Folkbildning, avtalsområde Folkhögskola och SFHL, Lärarnas Samverkansråd, SKTF

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Inledning Den 4 juni 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och Svenska Transportarbetareförbundet (Transport)

Läs mer

Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/ /6 2017

Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/ /6 2017 Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/7 2016-30/6 2017 BILAGA 2 LÖNEBILAGA FÖR ARBETSTAGARE INOM DJURSJUKVÅRDEN 1 INPLACERING I ANSTÄLLNINGSGRUPP Mom. 1 Yrkesinriktad gymnasieutbildning Mom. 1.1. Arbetstagare

Läs mer

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT Lönepolicy DOKUMENTNAMN Lönepolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004-01-12 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KS 130211 12 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen VERSION 3.0 DOKUMENTANSVARIG Personal- löneenheten

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare LÖNEAVTAL Friskolor Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

1 Gemensamma grunder Tredje stycket har fått en hänvisning till Kompetensutvecklingsavtalet, som är nytt. I övrigt ingen ändring.

1 Gemensamma grunder Tredje stycket har fått en hänvisning till Kompetensutvecklingsavtalet, som är nytt. I övrigt ingen ändring. Redogörelse för Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor ÖLA 98 med 20 SACO-organisationer I redogörelsen nedan kommenteras innehållet och de förändringar som gjorts i förhållande till Löneavtal

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i Unionen som är

Läs mer

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Bilaga A Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och Unionen samt AiF är ense om följande löneavtal från den 1 april 2016 till den 31 mars 2019. 1 Lönebildning

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid:

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 5 2 Övergripande mål för lönebildningen... 5 3 Löneprocessen... 6 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

Löneprocessen 2016 Teknikavtalet. Löneavtalet med råd och kommentarer till förtroendevalda

Löneprocessen 2016 Teknikavtalet. Löneavtalet med råd och kommentarer till förtroendevalda Löneprocessen 2016 Teknikavtalet Löneavtalet med råd och kommentarer till förtroendevalda 2 Löneprocessen Teknikavtalet sverigesingenjorer.se Löneavtalet i korthet I det här dokumentet har vi samlat information

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF Bilaga 1 Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF 1. Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i ovanstående förbund som är anställda i företag anslutna

Läs mer

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni 2010-31 januari 2012 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2010 Som branschansvarig

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604 Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 5 1. Lönebildningens

Läs mer

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1 Löneavtal 2013 Version 2013-06-19 TEO 2 Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling kräver en aktiv medverkan från arbetsgivaren, arbetstagarna och de

Läs mer

Överenskommelse om löner

Överenskommelse om löner Överenskommelse om löner BILAGA 1 ÖVERENSKOMMELSE OM LÖNER Bilaga 1 för perioden den 1 april 2013 31 mars 2016 mellan Grafiska Företagens Förbund och Unionen 1a. Löneprinciper Lönesättningen skall vara

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Bilaga 1 Löner Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Detta avtal gäller för medlemmar i Vision som

Läs mer

Lönebildning i företagen. Utbildningsföretag. Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31

Lönebildning i företagen. Utbildningsföretag. Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31 Lönebildning i företagen Utbildningsföretag Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Gemensamma utgångspunkter... 3 2 Företagets utveckling och medarbetarens kompetensutveckling... 4 3 Grundläggande

Läs mer

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 Jth Skatteverket KB) Datum: 14 oktober Arbetsgivarsidan: Skatteverket Arbetstagarsidan: OFR/S Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 1 Avtalsperiod Parterna sluter med stöd av

Läs mer

CIRKULÄRMEDDELANDE ARBETSRÄTT & KOLLEKTIVAVTAL Nummer: 2/2013 Datum: Sida: 1 av 7 Ersätter: 4/2010

CIRKULÄRMEDDELANDE ARBETSRÄTT & KOLLEKTIVAVTAL Nummer: 2/2013 Datum: Sida: 1 av 7 Ersätter: 4/2010 1 CIRKULÄRMEDDELANDE ARBETSRÄTT & KOLLEKTIVAVTAL Nummer: 2/2013 Datum: 2013-05-22 Sida: 1 av 7 Ersätter: 4/2010 NYTT LÖNEAVTAL OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR MELLAN SVEMEK OCH IF METALL 2013-2016 Svetsmekaniska

Läs mer

1 Grundläggande principer för lönesättning

1 Grundläggande principer för lönesättning Kyrkans löneavtal 05 1 Grundläggande principer för lönesättning Allmänt Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar

Läs mer

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen. Giltighetstid:

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen. Giltighetstid: LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Avtal om löner avseende lönerevisioner 2017-2019 Innehåll A. Konstruktion... 2 Löneavtal B... 4 Förutsättningar...

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Bilaga 1 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 4 2 Övergripande mål för lönebildningen... 4 3 Löneprocessen... 5 3.1 Parternas

Läs mer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer 2011-05-06 Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen kom 2011-04-29 överens

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016 01 12 Version Texten har lagts in nya mall 161001. Ej andra ändringar. Godkänd av Tony Schmidt Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 9 April 2010

Arbetsgivarfrågor Nr 9 April 2010 Arbetsgivarfrågor Nr 9 April 2010 Nytt avtal på 22 månader med Livs Vi har träffat nytt avtal med Svenska Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) för tiden 1 april 2010 31 januari 2012. Livsmedelsavtalet omfattar

Läs mer

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt.

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt. 11 Sjuklön, sjukdrag m m har följande lydelse fr.o.m. 2019-01-01: 11 SJUKLÖN, SJUKAVDRAG M M MOM 1 Rätt till sjuklön Mom 1:1 Rätt till sjuklön föreligger för medarbetare under de första 14 kalenderdagarna

Läs mer

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun Rutiner Rutiner inför löneöversyn Enköpings kommun Hela kommunen har en gemensam lönepolitik och den lönepolitiken ska vara känd bland såväl chefer som medarbetare i hela organisationen. Det ska vara en

Läs mer

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Är uppräkningen till 24 000 kr kopplad till individen som genererar det extra utrymmet eller går det in i hela "potten" och kan läggas på andra som ligger

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2016 2017 Giltighetstid: 2016-04-01 2017-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 3 2 Övergripande mål för lönebildningen... 3 3 Löneprocessen... 4 3.1 Parternas inledande

Läs mer

MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF)

MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF) ÖVERENSKOMMELSE mellan MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF) och SVERIGES CIVILINGENJÖRSFÖRBUND (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (7) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

Avtalsextra 12 juni 2012

Avtalsextra 12 juni 2012 Avtalsextra 12 juni 2012 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade efter medling ett nytt kollektivavtal den 10 juni 2012. Nedan finns en sammanfattning av avtalet. - avtalsperioden är

Läs mer

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Lönebestämmelser motionerna A13 A41 och A1 4:e att-satsen

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Lönebestämmelser motionerna A13 A41 och A1 4:e att-satsen Utlåtande Lönebestämmelser motionerna A13 A41 och A1 4:e att-satsen Avtalen är en produkt av de avtalskrav som har mejslats fram ur krav från IF Metallträffar och motioner som behandlats av såväl kongresser

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. 2010-T Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-S-rådet 1 Avtalstidens längd Parterna sluter ett tillsvidareavtal

Läs mer

Teknikavtalet IF Metall. 1 april mars 2020

Teknikavtalet IF Metall. 1 april mars 2020 Teknikavtalet IF Metall 1 april 2017-31 mars 2020 Teknikavtalet IF Metall 1 april 2017 31 mars 2020 Kollektivt avtal mellan Teknikarbetsgivarna och Industrifacket Metall (IF Metall) I äldre avtalstexter

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) Bilaga 1 2010-10-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) 1 Parterna sluter ramavtal

Läs mer

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen Bilaga 1 till ÖLA 00 Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse.

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse. 080306 Information till dig som är anställd där arbetsgivaren omfattas av Arbetsgivaralliansens bransch- och löneavtal för Branschkommittén för Vård och Omsorg Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Inledning Den 28 maj 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och SEKO Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort

Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort En partsgemensam satsning Målsättning att de statistiska skillnaderna i lön mellan kvinnor och män som utför lika arbete och som inte kan förklaras väsentligen

Läs mer

SUPPLEMENT/LÖNEAVTAL SLA Naturvetarna Tjänstemannaavtal Hushållningssällskap och Husdjursföreningar

SUPPLEMENT/LÖNEAVTAL SLA Naturvetarna Tjänstemannaavtal Hushållningssällskap och Husdjursföreningar SUPPLEMENT/LÖNEAVTAL SLA Naturvetarna Tjänstemannaavtal Hushållningssällskap och Husdjursföreningar 1 april 2012 31 maj 2013 Lo neavtal SLA och Naturvetarna LÖNEBILDNINGEN I FÖRETAGET SLA och Naturvetarna

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

Arbetslivskonto 2010-2013

Arbetslivskonto 2010-2013 Arbetslivskonto 2010-2013 Fastigo och SKTF, Unionen, AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sv. Arkitekter) samt Ledarna

Läs mer

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Arbetsgivarinformation (Cirkulär) Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 4 april 2013 Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Den 2 april 2013 träffade Skogsindustrierna 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Sid 1 (8) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Sändlista Avdelning Personal- och ekonomiavdelningen Datum Handläggare Tore Rova Dnr 2018-03-19 2017-2031.1 Lokalt kollektivavtal RALS 2017-2020 mellan Kustbevakningen och

Läs mer

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375 LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010 Dnr Ks/2010:375 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch:

Läs mer

Avtalskurs arbetaravtalet. Klicka här för att ändra format. HT 2017 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Avtalskurs arbetaravtalet. Klicka här för att ändra format. HT 2017 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Avtalskurs arbetaravtalet HT 2017 På agendan Genomgång av avtalets centrala delar Praktisk tillämpning och avtalstolkning Våra rekommendationer Almegakontor Stockholm Kontaktpersoner Hanna Byström Adam

Läs mer

Lönekonferens Program

Lönekonferens Program Välkomna! Lönekonferens 2012 Göteborg 18 januari Malmö 19 januari Stockholm 20 januari Sundsvall 30 januari Växjö 31 januari Luleå 1 februari Program 10.00 13.00 Avtal 2012 13 Processavtal v/s Pottavtal

Läs mer

1.1 Löner under avtalsåret 1 april mars 2014

1.1 Löner under avtalsåret 1 april mars 2014 Nytt avtal för lagerpersonal och chaufförer (Lageravtal) Här informeras om de förändringar som följer av det träffade treåriga avtalet med Handelsanställdas förbund. Avtalet gäller under perioden 1 april

Läs mer