Nya Passat den 8:e generationen. Innehåll. Nya Passat och de tekniska innovationerna. Passat generation 8 - En ny era

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya Passat den 8:e generationen. Innehåll. Nya Passat och de tekniska innovationerna. Passat generation 8 - En ny era"

Transkript

1 Nya Passat den 8:e generationen. Innehåll. Nya Passat och de tekniska innovationerna Passat generation 8 - En ny era Karosskonstruktion - Viktminskning Informationssystem - Active Info display - Head Up Display ( HUD ) - Det modulära infotainmentsystemet (MIB) för radio och navigation Förarassistans- och komfortsystem - Area View - Park Assist - Trailer Assist - Side Assist med Rear Traffic Alert - Traffic Jam Assist och Emergency Assist - Front Assist med City Emergency Brake - Progressiv servostyrning med variabel utväxling - Easy Close - LED-strålkastare och LED-bakljus Drivsystem - TDI med dubbelturbo / svängningsdämpare - Laddhybriddrivning Observera, materialet är ej anpassat till svensk standardutrustning

2 En ny era En förhandstitt på de tekniska innovationerna i nya Passat: Nätverkskopplade assistanssystem inleder ny era av säkerhet Det var för 41 år sedan som Volkswagen introducerade den första generationen av Passat på marknaden. Sedan dess har denna bästsäljare levererats i mer än 22 miljoner exemplar till köpare runt om i världen. Nu förbereds lanseringen av den 8:e generationen Passat. Modellen kommer att lanseras på världsmarknaderna under det sista kvartalet i år. Med nya Passat introducerar Volkswagen en av de mest progressiva bilarna i mellanklassen någonsin. För detta svarar innovativa assistans-, infotainment-, komfort- och drivsystem som visar vägen till en ny era en era där bilkörning blir mer hållbar, uppkopplad och kommunicerande, har fler aktiva system och, framför allt, är ännu säkrare. Världspremiärer. Många av de tekniska lösningarna i Passat gör inte bara premiär i modellserien utan är nya för hela modellprogrammet. Hit hör system som Active Infodisplay (en helt digital instrumentinsats), en uppfällbar Head up-display (HUD), Front Assist med City Emergency Brake,Lane Assist med Pedestrian Monitoring via kamera, Emergency Assist (bilen stannar i en nödsituation), Trailer Assist (hjälper till med manövreringen när man kör med släp) liksom Traffic Jam Assist. Dessutom kommer Passat senare erbjudas med laddhybriddrivning. Fakta i sammanfattning. I denna pressinformation hittar du den första informationen om de viktigaste nya tekniska lösningarna i Passat.

3 Karosskonstruktion Viktsminskning Trots en styvare och mer krocksäker kaross på nya Passat, är bilen upp till 85 kg lättare än den förra generationen Nya Passat är baserad på den modulära konstruktionsprincipen MQB (Modular Transverse Matrix). MQB utnyttjar viktiga synergieffekter tvärs över gränserna mellan olika fordonsklasser, bl.a. när det gäller viktsänkande åtgärder. Resultat: Den nya generationen Passat väger upp till 85 kg mindre än sin föregångare. Fakta om viktsänkningen för nya Passat: 1. Total viktminskning: 85 kg. Nya Passat väger upp till 85 kg mindre (beroende på vald motor/växellåda). 2. Chassi: 9 kg lättare. Chassits vikt har sänkts bl.a. genom att lättviktsmaterial har använts. Det här gör t.ex. att bakaxeln väger 4,7 kg mindre och att styrsystemet nu är 2,2 kg lättare. Totalt väger chassit 9 kg mindre. 3. Motorer: 40 kg lättare. De 4-cylindriga turbomotorerna till nya Passat väger betydligt mindre. Den totala viktbesparingen här är upp till 40 kg. 4. Elsystem: 3 kg lättare. Aluminium gör de elektriska komponenterna, elektroniken och därmed hela elsystemet lättare. Även ledningsdiametrarna har optimerats. Totalt innebär detta en viktbesparing på upp till 3 kg, även för grundversionen. 5. Kaross. Progressiv, superstark konstruktion av varmbearbetat stål som gör bilen lättare. För första gången har dessutom aluminium använts i karossen på en Passat och utrustning: 33 kg lättare. Med hjälp av avancerade material och en ny luftkonditioneringsanläggning har viktbesparingar också gjorts när det gäller utrustningen. Totalt väger hela karosseriet 33 kg mindre. 7. Förbättrade egenskaper. Trots viktsänkningen har karosstyvheten förbättrats (med Nm/ till Nm/ för Variant och till Nm/ för sedanmodellen). Den maximala släpvikten har ökat med upp till 400 kg. 8. Minskat körmotstånd. Ungefär hälften av bilens bränsleförbrukning går åt till att övervinna körmotståndet vikt, luftmotstånd, rullmotstånd. Det här gör viktminskningen för Passat på upp till 85 kg ännu mer betydelsefull.

4 Informationssystem Active Info Display Information anpassad efter behov den första Volkswagen-modellen med interaktiv instrumentering Med nya Passat introducerar Volkswagen ett centralinstrument utformat som en display med interaktiv visning av informationen Active Info Display. Fakta om nyutvecklade Aktive Info Display: 1. Virtuella instrument. Samtliga instrument är mjukvarubaserade och virtuella. Det är endast säkerhetsrelaterade kontrollampor som är hårdvarubaserade på traditionellt sätt ,3"-display. Informationen kan visas i 2D eller 3D. 12,3" betyder att displayen har en diameter på 312 mm x 540 pixlar. Upplösningen på x 540 pixlar gör att displayen kan presentera detaljerad information på ett extremt exakt och grafiskt högklassigt sätt. 4. Interaktiv. Displayen är interaktiv. Tänk dig att du använder navigationsläget: I det här läget har hastighetsmätaren och varvräknaren flyttats ut till sidorna för att lämna mer plats åt kartan. 5. Flera skepnader. Beroende på behovet, kan information om t.ex. körning, navigering och assistansfunktioner läggas in i grafiken för hastighetsmätaren och varvräknaren. 6. Infotainment. Data som tidigare endast kunde visas på mittkonsolen via infotainmentsystemet, som t.ex. bilder på kontakter i telefonboken eller skivomslag, kan nu läggas in på den aktiva infodisplayen i Passat. 7. Anpassningsbar. Den aktiva infodisplayen kan anpassas efter bilmodell och aktuell utrustning. I nya Passat med laddhybriddrivning, är t.ex. varvräknaren ersatt av en Powermeter. 8. Digital och analog. Volkswagen kommer att erbjuda den aktiva infodisplayen som ett alternativ till analoga instrument, som tillval.

5 Informationssystem Head-up display ( HUD ) Med blicken kvar på vägen: informationen visas på en virtuell plats ungefär 2 meter framför Passat. Nya Passat är den första Volkswagen-modell som också utrustas med en s.k. Head-Up display (HUD). Denna projicerar viktig information, som t.ex. hastigheten eller navigeringsikoner, direkt i förarens synfält. Fakta om den första Head-Up Display från Volkswagen: 1. Förbättrar säkerheten. Genom att displayen ligger i det direkta synfältet, kan föraren hålla blicken kvar på vägen och samtidigt få information om t.ex. hastigheten. 2. Snabbare reaktioner. Genom att varningsmeddelanden projiceras upp i det direkta synfältet, kan förarens reaktionstid förkortas avsevärt. 3. Mindre tröttande för ögonen. Eftersom ögonen inte behöver fokusera om fram och tillbaka mellan vägen och instrumenten, tröttas förarens ögon inte lika snabbt på långfärd. 4. Uppfällbar glaspanel. Displayen i Passat är en s.k. kombinerad lösning : informationen projiceras på en glaspanel som är placerad vid vindrutan. När systemet inte används, fälls panelen ner i instrumentpanelen för att skyddas. Själva öppningen ligger dold under ett lock. 5. Enastående återgivning. Glasskärmen är konstruerad som en högupplöst färgdisplay med 18 bitars färgdjup vilket ger en ljusstark och kontrastrik återgivning. En annan fördel är att displayen är utfällbar och inte är integrerad i vindrutan: Om vindrutan skulle behöva bytas (t.ex. efter ett stenskott), behövs det alltså ingen speciell och därför dyr vindruta och inte heller krävs det någon komplicerad kalibrering av displayen. 6. informationen visas på en virtuell plats framför Passat. Som föraren ser det, upplevs som om den projicerade informationen visas två meter framför bilen. 7. Displayen påverkas inte av solljus. Displayens ljusstyrka anpassas automatiskt efter det omgivande ljuset. Displayens maximala ljusstyrka är cd/m 2 vilket gör informationen enkel att läsa av, även i direkt solljus. 8. Välj vad som visas. Displayen aktiveras med en separat knapp som sitter placerad bredvid vridreglaget till belysningen. Via infotainmentsystemets meny kan föraren själv välja vilken information som displayen ska visa: aktuell hastighet, hastighetsbegränsningen, navigeringsinstruktioner, information om assistanssystemen eller varning.

6 Informationssystem Det modulära infotainmentsystemet (MIB) Den 2:a generationen av MIB-systemet: En nätverksansluten värld med Car-Net, MirrorLink och SMS via TTS* Nya Passat lanseras med den 2:a generationen av Volkswagens infotainmentsystem. Denna den senaste generationen av det moduluppbyggda infotainmentsystemet MIB erbjuder maximala anslutningsmöjligheter för externa enheter. Till de många olika gränssnitten hör t.ex. ett för smartphones, och appar till dessa, via MirrorLink. Dessutom är systemen nu bestyckade med avsevärt mycket snabbare processorer (snabbare uppstart, snabbare beräkning av färdvägar, smidigare pekskärmsrespons, finslipade språkdialoger) liksom med nya displayer med högre upplösning (i 6,5"-systemen). Fakta om 2:a generationens MIB: 1. 5 system. Nya Passat gör premiär med (5"-systemen Composition Touch och Composition Colour ), 6,5"-systemen Composition Media och Discover Media (plus navigation) som har 4 ggr så hög upplösning (6,5"-display jämfört med 1:a generationens 5,8"- display) och med den senaste versionen av radio/navigationssystemet Discover Pro som har en 8" stor display. 2. Snabbare processorer. Den nya generationens enheter karakteriseras alla av bättre systemprestanda. Ta t.ex. radio/navigationssystemet Discover Media med sin 6,5"-display: Jämfört med CPU:n i den 1:a generationen, har huvudprocessorns prestanda mer än fördubblats från 950 MIPS (miljoner instruktioner per sekund) till MIPS. 3. Anslutningsmöjligheter. (Även på Composition Touch (grundenheten), kan man spela upp musik via AUX-IN-ingången, via ett SD-minneskort och/eller (som tillval) från ett USB-minne eller via Bluetooth) Dessutom finns ett ipod/iphone-gränssnitt. Fr.o.m. Composition Colour, innehåller systemet en CD-spelare, och fr.o.m. Composition Media är Bluetoothgränssnitt och USB-gränssnitt standard. Discover Media (instegsnavigationssystemet) kan som tillval förses med ett WLAN. Det vassaste navigationssystemet, Discover Pro, är dessutom försett med mobiltelefongränssnitt Premium (rsap-profil) och en DVD-spelare. TV-mottagare finns som tillval. 4. MirrorLink. För första gången kan man nu få MirrorLink i sin Passat fr.o.m. Composition Media är det tillval, i Discover Pro är det standard. MirrorLink gör det möjligt att integrera ett flertal olika appar eller funktioner för Android-smartphones i infotainmentsystemet. Appar kommer att erbjudas både av Volkswagen och av tredjepartsleverantörer. Volkswagens appar: Mobile Office, audiomotion, ThinkBlue. Trainer, Shared Audio, Drive&Track och My Guide. Bland appar från tredjepartsleverantörer hittar vi Audioteka (ljudböcker), Glympse (sociala media), Aupeo! (Internetradio), Life360 (söker familjemedlemmar) och Kaliki (nyheter). 5. Telefon. Fr.o.m. Discover Media, kan 2 mobiltelefoner kopplas upp samtidigt t.ex. en företagstelefon och en privat telefon. Fulländad: samtalkvaliteten (Wide Band Speech HFP 1.6). Nu kan man också skicka och ta emot SMS-meddelanden. Och man kan få mottagna SMS-meddelanden upplästa via en TTS-funktion (Text To Speech). Färdiga mallar (som t.ex. Ring senare ) gör det säkrare att besvara under färd. Fr.o.m. systemet Composition Colour, erbjuder mobiltelefonförberedelsen Comfort, liksom på Golf, ett fack där en smartphone kan placeras för att induktivt kopplas till den yttre antennen på Passat. 6. Navigation. För första gången i en Passat används nu en Rubber band funktion hos nya "Discover Pro". Precis som på en surfplatta, kan man skrolla längs färdvägen som även kan ändras genom att man pekar på en punkt på kartan. Till standardfunktionerna för Discover

7 Media och Discover Pro hör också röststyrd inmatning av färdmålet (s.k. "one-shot destination entry"). 7. Car-Net grundfunktioner. För Passat erbjuds Car-Net i kombination med radio/navigationssystemen Discover Media och Discover Pro. Car-Net är ett samlingsnamn för mobila onlinetjänster. Med hjälp av Car-Net kan man t.ex. integrera Traffic Information Online i navigationssystemets dynamiska vägledning och lägga in egna intressanta ställen (POI), eller sådana man hittar på nätet, i navigationssystemet. Med Google Street View, är det också möjligt att visa 360-graders panoramabilder ur gatuperspektiv på displayen, och genom att använda karttjänsten Google Earth kan man visa ett naturtroget foto av kartbilden (Google Maps). 8. Fler Car-Net-funktioner. Andra nya funktioner för Discover Media och Discover Pro är Pplats-info (Parking space information ) som visar antalet lediga platser i P-hus och var dessa är belägna, Mackar och drivmedelspriser ( Petrol station prices ) (aktuella priser + platsangivelse), Väder ( Weather ), Nyheter ( News ) och Rapport fordonsstatus ( Vehicle status report ) med t.ex. serviceinformation. Nya är också Fjärrinmatning av färdmål och POI ( POI and destination feed ) som via Discover Media låter dig välja färdmål och intressanta ställen från en dator, surfplatta eller smartphone och senare överföra dem till navigationssystemet.

8 Informationssystem Area View Vidareutvecklad runt-om-visning 360 grader runt bilen: Area View med ny varningsfunktion för hinder Den kamerabaserade runt-om-visningen Area View hade världspremiär 2010 i Touareg. Det system som nu finns för nya Passat har genomgått en omfattande vidareutveckling. Fakta om Area View: 1. Premiär i Passat. I Passat introducerar Volkswagen en ny generation av Area View. Det nya systemet bjuder på fler funktioner, högre bildupplösning, en varningsfunktion för hinder och nya fågelperspektiv i 3D kameror. Area View använder sig av 4 kameror: 1 i bakluckan, 1 i vardera sidobackspegeln och 1 i kylargrillen. Med en öppningsvinkel på 180 grader för respektive kamera, registrerar Area View hela området runt bilen och presenterar det på infotainmentsystemets skärm. Från Display-menyn kan föraren välja mellan olika kameravinklar (fram, bak, sido- eller fågelperspektiv) endera på hela skärmen, eller som split screen (uppdelat). 3. Fågelperspektiv i 3D I kombination med radio/navigationssystemet Discover Pro, använder kontrollenheten de 4 kamerabilderna för att ur fågelperspektiv skapa en heltäckande, 3-dimensionell översiktsbild av Passat och området runt om. 4. halvklotsprojicering. I motsats till det normala fågelperspektivet, projicerar denna vy istället upp bilderna av omgivningen på ett halvklot. 5. Virtuell runt-om-sikt. Systemet kan visa bilder ur totalt 17 olika virtuella kamerapositioner. De är anordnade på så sätt att de täcker alla tänkbara perspektiv runt bilen. 6. Varningsfunktion för hinder: En nyhet i Area View är en varningsfunktion för hinder, baserad på bildbehandlingsalgoritmer. Som ett komplement till de vanliga parkeringssensorerna med ultraljud och Rear Traffic Alert, använder detta system kamerorna för att upptäcka eventuella hinder utanför sensorernas täckningsområde. 7. Assisterar vid parkering. Själva processen liknar den som ultraljudssensorerna använder sig av. Förutom att visa ev. hinder och tillgängligt utrymme, ger Area View också en bild av bilen baserat på rattutslaget när man ska parkera bilen i en P-ruta. 8. Offroad-funktion. När man kör långsamt offroad, eller på vägar som saknar beläggning, hjälper den frontmonterade kamerans "Offroad"-display föraren att ta sig fram genom att tydligt visa eventuella hinder i körspåret, som t.ex. stora stenar, stubbar eller gropar.

9 Förarassistans- och komfortsystem Park Assist 3.0 Parkera lekande lätt, även på krångliga P-platser 3:e generationens Park Assist gör knepiga parkeringsmanövrer till rena barnleken Park Assist gör det möjligt att parkera delvis automatiskt, både i parkeringsluckor längs med och i rät vinkel mot vägen. Dessutom kan systemet hjälpa bilen ut ur fickparkeringsluckor. Vid P-luckor som ligger i rät vinkel mot vägen, stödjer systemet inte bara att man backar in i luckan, man kan också köra in i den framåt också här halvt automatiskt. Fakta om 3:a generationens Park Assist: 1. Park Assist 1. Den första generationen Park Assist kom 2007 och var en uppskattad teknisk nyhet. Detta assistanssystem hjälpte föraren genom att ta hand om styrningen när man backade in i en parkeringslucka längs med vägen. 2. Park Assist 2. Den 2:a generationen Park Assist, som presenterades 2010, kunde dessutom styra bilen när man backade in på P-platser som låg i rät vinkel mot vägen. Dessutom räckte det nu med att parkeringsluckan var 80 cm längre än bilen. Utöver detta kunde systemet automatiskt köra ut bilen ur en fickparkeringslucka. 3. Park Assist 3. Den nyutvecklade 3:e generationen Park Assist kompletterar funktionerna med halvautomatisk parkering framåt i P-luckor som är vinkelräta mot den väg man färdas på. 4. Assistans. De många funktioner som Park Assist bjuder på, hjälper föraren på ett optimalt sätt i krångliga parkeringssituationer genom att göra parkeringsförloppet snabbare och för mer oerfarna förare också enklare. 5. Automatisk styrning. Efter att ha tryckt på knappen Park Assist, behöver föraren endast sköta gas- och bromspedalerna (och kopplingspedalen vid manuell växellåda) så styr Park Assist automatiskt in nya Passat i parkeringsluckan. 6. Automatisk avkänning av parkeringsluckor. Systemet känner på egen hand av typen av parkeringslucka och inleder den parkeringsmanöver som krävs. Samtidigt informerar det föraren om processen och visar instruktioner på multifunktionsdisplayen. 7. Manuellt val av parkeringslucka. Föraren kan manuellt välja önskad parkeringslucka bland de som systemet registrerat automatiskt. 8. Bilens placering. Grundfunktionerna i Park Assist har förbättrats ytterligare med vad som kallas en omgivningskarta. Systemet kan med hjälp av sensorer inbyggda i alla fyra hjulen bestämma hur bilen kommer att svänga. Detta gör att bilens placering går att bestämma mycket precist vilket i sin tur gör att den kan parkeras mer exakt än någonsin.

10 Förarassistans- och komfortsystem Trailer Assist (släpvagnsassistent) Automatisk parkering med släp Passat världens första personbil med Trailer Assist Att backa med släp är en verklig utmaning, även för vana bilförare. Därför bestämde sig Volkswagen för att vara först i världen med att erbjuda sina kunder ett assistanssystem som gör det lättare än någonsin att manövrera med ett släp tillkopplat: Trailer Assist. Fakta om nya släpvagnsassistenten Trailer Assist: 1. Världspremiär: Trailer Assist reglerar automatiskt den laterala orienteringen av kombinationen bil/släp. Volkswagen är första biltillverkare i världen att kunna erbjuda ett innovativt system av denna typ. 2. Lägg i backväxeln. För att backa in ett släp på uppfarten från vägen, stannar föraren på ett lämpligt ställe och lägger i backen. Systemet aktiveras med en enkel knapptryckning. 3. Kamerabaserat. Både aktuell styrvinkel och möjliga styrvinklar visas på instrumentinsatsen. Med hjälp av bildbehandlingsalgoritmer utvärderar systemet data från backkameran om släpets vinkel i förhållande till bilen. 4. Självlärande. Den släpvagnsvinkel som registreras optiskt, används för att beräkna styrvinkeln oberoende av om det handlar om någon speciell typ av släp eller dragkrok. 5. Backspegelreglaget en del av systemet. Föraren kan bestämma den önskade färdriktningen för kombinationen bil/släp genom att använda backspegelreglaget, som i detta fall fungerar som en joystick. 6. Automatisk styrning. Passat tar emot förarens styrkommandon via backspegelreglaget och sköter styrningen av bilen allt föraren behöver sköta är broms- och gaspedalen. Ratten på nya Passat vrids automatiskt av den elektromekaniska servostyrningen. Det är hela tiden möjligt att korrigera kursen med hjälp av backspegelreglaget. 7. Föraren har full kontroll. Trailer Assist kan enkelt kopplas ur genom att föraren åter trycker på aktiveringsknappen eller gör ett manuellt ingrepp i styrningen. Då bromsas bilen/släpet ned till stillastående. 8. Säkerheten framför allt. Trailer Assist bromsar automatiskt ekipaget om föraren skulle överskrida en förutbestämd hastighet.

11 Förarassistans- och komfortsystem Side Assist med Rear Traffic Alert Bort med döda vinkeln nu ännu bekvämare och säkrare- att köra om och att backa ut från P-platser Volkswagen har utökat funktionerna i sitt förarassistanssystem Side Assist med Rear Traffic Alert. Detta system kan bidra till att allvarliga olyckor undviks, speciellt i följande situationer: Dels på motorväg eftersom systemet registrerar bilar som snabbt närmar sig för att köra om, och också bilar som kör långsammare och befinner sig i den döda vinkeln. Genom att varna föraren i dessa fall, gör Rear Traffic Alert det säkrare att köra om. Systemet hjälper också till när man backar ut från en parkeringsplats. Sensorer registrerar eventuella fordon som närmar sig från sidan och föraren därför inte kan se. Fakta om Side Assist med Rear Traffic Alert: 1. Side Assist. Side Assist med Rear Traffic Alert är försedd med den senaste generationen radarsensorer. 2. Aktiveras automatiskt. Side Assist, som aktiveras automatiskt i hastigheter över 10 km/h, använder sig av 2 radarsensorer (placerade i den bakre stötfångaren) för att övervaka området upp till 70 meter bakom nya Passat. 3. Uppmärksammar. Genom att tända en LED-lampa i sidobackspegeln, uppmärksammar Side Assist föraren på fordon som närmar sig bakifrån eller ligger vid sidan av nya Passat. 4. Varnar. Om föraren aktiverar blinkern på den sida som systemet registrerat ett fordon på, blinkar Side Assists varningslampa (som ett andra steg) för att förarens uppmärksamhet ska dras till den backspegeln. 5. Styr emot. Om man, utöver Side Assist, också beställt sin nya Passat med det kamerabaserade Lane Assist systemet och man skulle styra mot en potentiell fara varnas föraren (även om inte blinkern aktiverats). Skulle föraren ändå börja byta körfält kommer Lane Assist hålla emot något. Naturligtvis har föraren full kontroll över assistanssystemet även i detta fall och kan om så vill kringgå systemet genom att fortsätta körfältsbytet. 6. Rear Traffic Alert. Rear Traffic Alert är ett banbrytande system för att enklare och säkrare kunna backa ut från P-platser placerade i rät vinkel mot vägen. Systemet registrerar fordon som närmar sig från sidan. 7. Radarbaserat. Den radarbaserade sensormodulen i Rear Traffic Alert kan upptäcka föremål på ett avstånd av upp till 50 m. Rear Traffic Alert aktiveras när man lägger i backen eller, vid tillvalet Park Distance Control (PDC), när man börjar att köra. 8. Bromsar automatiskt. Om det finns fara för en kollision, varnar Rear Traffic Alert föraren först visuellt, sedan med en ljudsignal. Om föraren inte reagerar på det sätt som situationen kräver och risken för en kollision är överhängande, påbörjar Rear Traffic Alert en inbromsning helt automatiskt för att försöka lindra följderna av en eventuell sammanstötning.

12 Förarassistans- och komfortsystem Traffic Jam Assist och Emergency Assist Det nya assistanssystemet Traffic Jam Assist underlättar i ryckig kötrafik med många stopp och starter, nya nödassistenten Emergency Assist griper in om föraren är oförmögen att köra I nya Passat blir det också världspremiär för Volkswagens nya assistanssystem Traffic Jam Assist och Emergency Assist. Traffic Jam Assist, som bygger vidare på Lane Assist och Adaptive Cruise Control (ACC), gör det så mycket enklare för föraren vid trafikstockningar och ryckig kötrafik. Dessutom har Volkswagen utvecklat nya Emergency Assist som aktiveras om föraren av någon anledning slutar att ge körkommandon. Fakta om Traffic Jam Assist och Emergency Assist: 1. Traffic Jam Assist. Systemet grundar sig på Lane Assist vars aktiva filhållningsfunktion också finns aktiv i hastigheter under 60 km/h. Här styr systemet inte bara emot för att korrigera om bilen oavsiktligen lämnar sitt körfält, den aktiva filhållningshjälpen i Lane Assist centrerar också Passat i körfältets mitt. 2. Integrerad ACC. I Traffic Jam Assist ingår även den adaptiva farthållaren Adaptive Cruise Control (ACC). Med ACC sker nämligen inbromsning och acceleration helt automatiskt även i ryckig kötrafik i lägre hastigheter. 3. ACC och Lane Assist i samverkan. ACC och Lane Assist smälter samman till Traffic Jam Assist: ett system som assisterar både i längdled och sidled. Bilen styr, accelererar och bromsar automatiskt, men endast under förutsättning att föraren förblir aktiv med händerna på ratten. 4. Både akustisk och visuell feedback. Om föraren själv inte styr, eller endast styr lite, registrerar Traffic Jam Assist detta med hjälp av Lane Assist. Systemet avger då en varningssignal och visar också ett meddelande på multifunktionsdisplayen som ber föraren ta över kontrollen av bilen. 5. Skarpare uppmaning att ta kontroll över bilen. Om föraren inte reagerar på den första uppmaningen att ta kontroll över bilen, ger systemet ifrån sig en skarpare uppmaning genom ett kort men mycket märkbart bromsingrepp. Detta påminner den ouppmärksamme eller trötte föraren om att styra aktivt. 6. Emergency Assist. Om föraren av någon anledning förblir passiv och inte gör några ingrepp i styrningen efter den andra, skarpare uppmaningen att ta kontroll över bilen, träder nödassistenten Emergency Assist i funktion. 7. Avancerad vidareutveckling av Lane Assist. Emergency Assist är en avancerad vidareutveckling av Lane Assist som om så behövs tar över kontrollen över bilen tills den bromsats ned till stillastående. 8. Stannar bilen. Om föraren inte gör några ingrepp i styrningen, och beroende på andra parametrar, utgår systemet ifrån att föraren inte längre kör aktivt. Bilen hålls då kvar i sitt eget körfält. Samtidigt tänds varningsblinkern och bilen börjar långsamt att bromsas in. Fartminskningen fortsätter till dess att bilen står still. För att om möjligt förhindra en påkörning bakifrån av bilen framför, aktiveras (om detta är möjligt) också Adaptive Cruise Control (ACC).

13 Förarassistans- och komfortsystem Front Assist med City Emergency Brake Passats automatiska bromssystem använder sig av radar och kan kombineras med en frontmonterad kamera Front Assist är ett system som kan varna och automatiskt bromsa ner bilen om det finns överhängande fara för en kollision. En av de ingående komponenterna i Front Assist är City Emergency Brake. Medan det är Front Assist som varnar föraren för att ligga för nära fordonet framför liksom för eventuella kollisioner i högre hastigheter, är det City Emergency Brake som svarar för detta i lägre hastighet. Tidigare har City Emergency Brake endast kunnat detektera andra fordon, men i nya Passat kan nu systemet uppgraderas för att även reagera på fotgängare. Fakta om Front Assist med City Emergency Brake: 1. Front Assist. Front Assist använder sig av en radarsensor monterad fram för att hela tiden mäta avståndet till framförvarande fordon. 2. Varnar föraren. Front Assist hjälper föraren i kritiska situationer genom att förbereda bromssystemet för en panikbromsning. Med hjälp av ljud- och ljussignaler och i ett andra steg även med ett kort bromsingrepp uppmärksammar det dessutom föraren på de åtgärder som krävs. 3. Bromsar automatiskt. Om föraren inte bromsar hårt nog, ser Front Assist till att ge tillräcklig bromskraft för att en kollision om möjligt ska kunna undvikas. Om föraren inte reagerar alls, bromsar Front Assist automatiskt ner bilen. En av de ingående komponenterna i Front Assist är funktionen City Emergency Brake. 4. City Emergency Brake. City Emergency Brake är en förlängning av systemet Front Assist som med hjälp av radarsensorer övervakar området framför nya Passat (i hastigheter upp till 65 km/h). 5. Radar + kamera. I nya Passat kan City Emergency Brake i kombination med LaneAssist uppgraderas med funktionen Fotgängarskydd. Genom att radarn kombineras med LaneAssists frontmonterade kamera kan systemet förutom fordon även upptäcka eventuella fotgängare på körbanan eller längs vägkanten. 6. Varnar föraren. Om City Emergency Brake med fotgängarskydd upptäcker att det finns risk för att nya Passat ska kollidera med en fotgängare, varnar systemet föraren först med både med ljud- och ljussignaler och sedan med ett kort men märkbart bromsingrepp. 7. Automatisk nödbroms. Om föraren inte reagerar på dessa varningar, aktiverar systemet automatiskt nödbromsen.

14 Förarassistans- och komfortsystem Progressiv styrning För första gången är Passat GTS nu utrustad med Servotronic Sport, progressiv servostyrning med variabel utväxling ett styrsystem som optimerar både köregenskaperna och komforten Tack vare den variabla utväxlingen, behöver man som förare i nya Passat inte vrida lika mycket på ratten när bilen ska svänga. När man kör i snäva kurvor behöver man inte heller flytta runt händerna på ratten lika mycket. Fakta om den Servotronic Sport i nya Passat: 1. Servotronic Sport är standard i nya Passat GTS. 2. Mindre radie. Med den Servotronic Sport är det 2,1 varv till fullt rattutslag, utan krävs 2,75 varv. 3. Progressivt utväxlingsförhållande. Konventionella styrsystem har ett konstant utväxlingsförhållande. I det nya styrsystemet är utväxlingsförhållandet däremot progressivt. 4. Varierbart kuggavstånd. Tekniskt sett skiljer sig den progressiva styrningen från ett styrsystem av konventionell typ främst genom att kuggstången har ett varierbart kuggavstånd och också genom att ha en starkare elmotor. 5. Kompromisslös. Till skillnad från ett konstant utväxlingsförhållande, som av nödvändighet är en kompromiss mellan dynamisk prestanda och komfort, varierar tandningen på kuggstången markant med rattutslaget. 6. Maximal precision i styrningen. Även i högre hastigheter möjliggör systemet en mer precis och avslappnad körstil i styrvinklar runt rattens mittläge. 7. Förbättrad dynamik. På kurviga landsvägar, liksom när man ska svänga av i en korsning, märker man som förare en mer dynamisk prestanda tack vare den mer direkta verkan. 8. Förbättrad komfort. I låga hastigheter, som t.ex. i stan eller när man ska parkera, är nya Passat betydligt smidigare att hantera tack vare att man inte behöver vrida på ratten lika mycket.

15 Förarassistans- och komfortsystem Easy Close Automatisk stängningsfunktion på Passat Sportscombi Easy Close stänger bagageluckan när man kör iväg Easy Open som öppnar luckan introducerades 2010 i den 7:e generationen av Passat Variant: om bilen är utrustad med det automatiska lås- och startsystemet Keyless Access, räcker det med en kick med foten bakom bilen för att bagageluckan ska öppnas. Gränssnittet mellan människa och maskin utgörs här av en närhetssensor (placerad vid stötfångaren) som registrerar fotrörelsen. På den 8:e generationen Passat Sportscombi kompletteras nu denna öppningsfunktion för bakluckan med en stängningsfunktion Easy Close. Fakta om Easy Close: 1. Nyutvecklad teknisk lösning. Easy Close är en utökning av öppningsfunktionen Easy Open. Bakluckan på Passat Sportscombi stängs automatiskt så fort den person som har bilnyckeln lämnar området bakom bilen. Samtidigt låser systemet då bilen. 2. Knapp i bakluckan. Stängningsfunktionen aktiveras via en dubbelknapp i bakluckan. 3. Omedelbart eller med fördröjning. Via denna knapp kan användaren välja mellan vanlig, omedelbar stängning av bakluckan, eller den nya, fördröjda stängningen. 4. Nyckeln är gränssnitt. När fördröjd stängning används, lokaliserar en antenn (som sitter placerad bak) Passat-nyckeln. Den person som har nyckeln får via en LED-diod, integrerad i knappen till Easy Close, ett statusmeddelande om att funktionen aktiverats. 5. Låsning steg 1. Om systemet hittar nyckeln, låser det dörrarna. Bakluckan förblir dock öppen så att man kan använda båda händerna för att lasta ur saker som t.ex. en läskback. 6. Låsning steg 2. Om personen med nyckeln lämnar området närmast bakluckan, känner systemet av detta. Bakluckan stängs och låses då helt automatiskt. 7. Avbruten stängning. Om personen med nyckeln återvänder medan stängningsprocessen pågår, avbryts denna och bakluckan öppnas igen. 8. Kan inte bli fel. Om man efter att ha aktiverat Easy Close stannar kvar längre än 20 sekunder i närheten av bakluckan, avbryts funktionen. Bakluckan stängs inte. LED-dioden i knappen visar att funktionen avbrutits.

16 Förarassistans- och komfortsystem LED-strålkastare och LED-baklyktor Dagsljusliknande LED-belysning hos nya Passat ersätts Xenon- strålkastare med LED-strålkastare Volkswagen har utvecklat en helt ny typ av belysningskoncept för den 8:e generationen Passat. Bilen erbjuds med endera halogen- eller LED-strålkastare, i båda fallen är baklyktorna av LED-typ. LEDstrålkastarna, som erbjuds i 3 nivåer, ger bilen en egen signatur. Fakta om LED-strålkastarna och LED-baklyktorna: 1. LED-strålkastare (Nivå 1). De nyutvecklade LED-strålkastarna med reflektorteknik, är instegsversionen av det belysningssystem som ersätter xenon-strålkastarna på Passat. 2. LED-varselljus Väljer man LED strålkastare är även varselljuset är av LED-typ. Varselljusens huvudsegment dubblerar som blinker. Här används 12 LED-lampor som kan lysa både vitt och gult. 3. LED-strålkastare med dynamiskt kurvljus och unik varselljus-design (Nivå 2). Nästa nivå som Volkswagen erbjuder för Passat är LED-strålkastare med projektionsteknik. Två tunna linsmoduler, som sitter placerade intill varandra, projicerar ljuset på vägen och levererar en belysning som påminner om dagsljus. De har starkare ljusstyrka än bi-xenon-strålkastare. 4. Linsmodul av multibeam-typ. Själva kärnan i dessa strålkastare är den yttre multibeamlinsmodulen. Förutom halv- och helljus (med anpassad landsvägs- och motorvägsbelysning) svarar denna modul också för det dynamiska kurvljuset. Den inre, platta linsmodulen ser till att lysa upp framför bilen. 5. LED-strålkastare inklusive Dynamic Light Assist (Nivå 3). I den högsta versionen, styrs LED-strålkastarna av projektionstyp via bilens kamera. För första gången kombinerar Volkswagen här Dynamic Light Assist (automatiskt, permanent helljus) med LED-teknik. Kameran registrerar både framförvarande och mötande trafik. Dessa data analyseras av strålkastarelektroniken som koordinerar ljusfördelningen via styrenheten till kurvljuset och genom att vrida multibeam-linsmodulen. 6. Varselljuset består av 32 LED-lampor (Nivå 2-3). En annan fördel med LED-strålkastarna av projektionstyp är varselljuset med sina 32 LED-lampor. Två separata moduler ger strålkastarna sin karakteristiska design: ett stort U (som sträcker sig runt linsmodulen) och ett mindre U som ramar in multibeam-linsmodulens ytterkontur. Under varselljuset sitter breda blinkrar som med sina 12 LED-lampor framhäver strålkastarnas design ännu mer. På strålkastarnas insida sitter även LED-lamporna för det statiska kurvljuset. 7. Baklyktor (Nivå 1). På nya Passat är LED-baklyktor standard. De sträcker sig i två delar från bagage-/bakluckan till sidopanelen. I standardversionen av baklyktorna sitter bakljus och bromsljus i den övre, yttre sektionen medan blinkrarna är placerade nedanför. På den inre av sektionerna (den på bagageluckan), sitter bakljus, dimljus och backljus. 8. Baklyktor (Nivå 2). Förutom standardversionen finns det också en toppversion, vars belysningsdesign är mer iögonfallande. Funktionen hos dessa LED-baklyktor visar sig när man bromsar: den horisontella ljusbilden övergår då i en vertikal bromsljussignatur som består av 3 vertikala band 2 i den yttre sektionen och 1 i den inre. Det ser ut som om den horisontella bakljussignaturen viks ihop till en vertikal bromsljussignatur ( klick-klack ). Den visuella övergången gör att bromsljuset framträder tydligare vilket ökar trafiksäkerheten. Förutom bakljus och bromsljus är även blinkern integrerad i baklyktornas yttre sektion. På den inre av sektionerna (den på bagageluckan), sitter bakljus, backljus och dimljus.

17 Drivsystem TDI med Biturbo / vibrationsdämpare Volkswagens mest kraftfulla Passat-diesel någonsin nya 2.0 TDI levererar 240 hk och ett vridmoment på upp till 500 Nm De motorer som erbjuds till nya Passat levererar en effekt som spänner mellan 120 till 280 hk. En verklig höjdpunkt i detta utbud är den mest kraftfulla 4-cylindriga, direktinsprutade dieselmotor som Volkswagen någonsin utvecklat: en 2-liters dubbelturbomotor som levererar 240 hk. Det mycket höga maximala vridmomentet på 500 Nm finns tillgängligt redan från v/min. Trots sin överlägsna prestanda drar 2.0 TDI t.ex. endast strax över 5 l/100 km i sedanversionen av Passat. Fakta om nya 2.0 TDI i Biturbo-utförande: 1. Standard: 7-stegad DSG-växellåda. 240 hk TDI levereras som standard med en 7-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar. 2. Standard: 4MOTION 4-hjulsdrift. Med tanke på det höga vridmomentet, kommer Volkswagen som standard att leverera den starkaste TDI-versionen med 4MOTION fyrhjulsdrift. 3. Turbotryck: upp till 3,8 bar. Utgångspunkt för de nya motorerna har varit motorserien EA288 som är baserad på det modulära dieselkomponentsystemet MDB. För att åstadkomma den höga effekten på 120 hk per liter cylindervolym, har Volkswagen utvecklat en dubbelturbo-modul med högtrycks- och lågtrycks-turbin speciellt för denna motor. Tack vare denna modul kan turbon leverera ett tryck på upp till 3,8 bar. 4. Förstärkt. Vevhus, vevaxel, vevstakar och kolvar har alla anpassats för det höga, maximala förbränningstrycket på 200 bar. För första gången använder Volkswagen här också ett topplock av högprestandatyp. 5. Nya insprutare. En annan nyhet är det nyutvecklade insprutningssystemet med piezoelektriska insprutare. Detta system kan leverera insprutningstryck på upp till bar. 6. Ren. Tack vare att katalysatorn, dieselpartikelfiltret och SCR-systemet (selektiv katalytisk rening med tillsatsen AdBlue) placerats närmare motorn, kan de utsläppssänkande komponenterna reagera ännu snabbare. Nya 2.0 TDI uppfyller, som alla motorer i nya Passat, utsläppsstandarden Euro Vibrationsdämpare. För att optimera komforten vid låga motorvarvtal, används en nyutvecklad vibrationsdämpare i växellådan till 2.0 TDI. 8. Låga varvtal. Det här gör att växlingspunkterna kunnat sänkas ännu mer, vilket sänker varvtalet och på så sätt bidrar till de exemplariskt låga bränsleförbrukningsvärdena som denna TDI-modell uppvisar.

18 Drivsystem Laddhybriddrivning Utan utsläpp med Passat: upp till 50 km på eldrift, total räckvidd över km Nya Passat är den 3:e laddhybriden från Volkswagen (efter XL1 och Golf GTE). Hybriddrivningen består av en bensindriven, 156 hk (115 kw) stark direktinsprutad turbomotor (1.4 TSI) och en elmotor med en effekt på 80 kw (109 hk). De bägge drivkällorna levererar tillsammans en systemeffekt på 211 hk (155 kw). Elmotorn får sin energi från ett högspänningsbatteri av litiumjontyp. Den här konceptet gör Passat Hybrid och Passat Sportscombi Hybrid utsläppsfria under vissa körperioder: de båda kan köras upp till 50 km i eldriftsläge. Fakta om nya Passat i laddhybridutförande 1. 2 i 1. Nya Passat är både en långfärdsbil och går att köra utsläppsfritt. 2. Hållbar mobilitet. Precis som är fallet med Golf GTE, som når ner i enastående låga värden (1,5 l/100 km enligt NEDC-cykeln och 35 g CO₂/km), kan vi förvänta oss att Passat i laddhybridutförande också har mycket låg bränsleförbrukning och låga CO₂-utsläpp. Information om de officiella bränsleförbrukningsvärdena kommer i samband med homologeringen av bilen (2015) utsläpp. Som redan nämnts, kan Passat Hybrid köras upp till 50 km i eldriftsläget, och den totala räckvidden är km drivkällor. 1.4 TSI Passat Hybrid utvecklar 156 hk (115 kw) och elmotorn upp till 80 kw (109 hk). 5. Kraftfull. Systemeffekten ligger på 211 hk (155 kw), det maximala vridmomentet på 400 Nm. 6. Laddning. Elmotorn får sin ström från ett högspänningsbatteri av litiumjontyp. Kapaciteten för detta vätskekylda batteri är 9,9 kwh. Batteriet laddas via ett uttag som sitter placerat bredvid VW-märket på kylargrillen. 7. Suverän. Passat Hybrid har en topphastighet på över 210 km/h och klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på under 8 sekunder. 8. Högteknologiska finesser. Till standardutrustningen för laddhybriddrivna Passat hör t.ex. LED-strålkastare och infotainmentsystemet Composition Media.

Nya Passat en ny era.

Nya Passat en ny era. Nya Passat en ny era. Med nya Passat introducerar Volkswagen en av de mest progressiva bilarna i mellanklassen någonsin. Med innovativa assistans-, infotainment-, komfort- och drivsystem visar vi vägen

Läs mer

Världspremiär för helt nya Volkswagen Passat

Världspremiär för helt nya Volkswagen Passat PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2014-07-04 Datum Världspremiär för helt nya Volkswagen

Läs mer

Pressen hyllar nya Passat GTE

Pressen hyllar nya Passat GTE Pressen hyllar nya Passat GTE En laddhybrid har nog aldrig varit så attraktiv som nu. Bytbil.com, 28 augusti Grönare mil med bil är svårt att finna i den här populära klassen. TT (Nyhetsbyrå), november

Läs mer

Nya Volkswagen Golf på den svenska marknaden

Nya Volkswagen Golf på den svenska marknaden PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2013-02-08 Datum Nya Volkswagen Golf på den svenska marknaden

Läs mer

Säljstart för nya Volkswagen Sharan

Säljstart för nya Volkswagen Sharan PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2015-08-18 Datum Säljstart för nya Volkswagen Sharan Nu

Läs mer

PRESSINFORMATION. Ny supermiljöbil från Volkswagen: laddhybriden Passat GTE

PRESSINFORMATION. Ny supermiljöbil från Volkswagen: laddhybriden Passat GTE PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2015-11-02 Datum Ny supermiljöbil från Volkswagen: laddhybriden

Läs mer

Pressen hyllar nya Passat

Pressen hyllar nya Passat Pressen hyllar nya Passat Ny och lyxigare nu utmanas Volvo på allvar av Volkswagen. GT-Allt om bilar/jan-erik Berggren 18 oktober 2014 A ftonbladet har kört bilen på Sardinien, och vad ska man säga om

Läs mer

Sveriges mest sålda bil 2016 uppdateras säljstart för nya Volkswagen Golf

Sveriges mest sålda bil 2016 uppdateras säljstart för nya Volkswagen Golf PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2017-01-18 Datum Sveriges mest sålda bil 2016 uppdateras

Läs mer

Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt

Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt Sollentuna 7 sep 2015 Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt - Ny design och identitet - Förbättrad komfort och ljudisolering - Förfinad interiör - Utvecklad

Läs mer

M{ZD{ 6 203920_14R1_MAZ6_V10_COVERS.indd 1-3 20/07/2015 10:05:18

M{ZD{ 6 203920_14R1_MAZ6_V10_COVERS.indd 1-3 20/07/2015 10:05:18 M{ZD{ 6 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2 3 1 7 6 4 5 14 15 SKYACTIV TECHNOLOGY 16 17 6 1 7 5 2 4 3 8 18 19 SÄKERHET FRAMFÖR ALLT Mazda6 är konstruerad med en uppsjö av intelligent teknologi för att du och dina

Läs mer

Världspremiär för nya Passat Alltrack

Världspremiär för nya Passat Alltrack PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2015-02-19 Datum Världspremiär för nya Passat Alltrack

Läs mer

Nästa Toyota Prius är här. Följ med!

Nästa Toyota Prius är här. Följ med! Customersonly B - Porto Betalt Nästa Toyota Prius är här. Följ med! miljö innovation + ekonomi På Toyota har vi en nollvision om utsläpp. Vi arbetar för att våra bilar inte ska ha några farliga utsläpp

Läs mer

JUKE. Inledning Personlig anpassning och Tillbehör Teknologi och Prestanda Färger och Klädsel Printa Att avsluta

JUKE. Inledning Personlig anpassning och Tillbehör Teknologi och Prestanda Färger och Klädsel Printa Att avsluta NISSAN JUKE MAXIMERAD SPÄNNING NYA NISSAN JUKE DEN BLIR BARA BÄTTRE OCH BÄTTRE MED NYDESIGNADE XENON-STRÅLKASTARE, öppningsbart glastak, bumerangformade LED-baklyktor, sportiga stötfångare, sidobackspeglar

Läs mer

Nya Passat GTE December Juni 2015 2014

Nya Passat GTE December Juni 2015 2014 Nya Passat GTE December Juni 2015 2014 Passat GTE Med två motorer på totalt 211 hk är som kan köras utan utsläpp, till exempel laddhybriden Passat GTE en kraftfull sista biten på resan när du kommer in

Läs mer

Audi A5 i uppgraderad version

Audi A5 i uppgraderad version Södertälje, 13 juli 2011 Audi A5 i uppgraderad version När de framgångsrika A5-modellerna nu uppgraderas erbjuder de, förutom ett designmässigt lyft, även nya tekniska lösningar, avancerade tillval och

Läs mer

Premiär för Mazda2 och Mazda6 på Stockholm Lifestyle Motor Show

Premiär för Mazda2 och Mazda6 på Stockholm Lifestyle Motor Show Premiär för Mazda2 och Mazda6 på Stockholm Lifestyle Motor Show 03.15/15.01.20/PL Mazda lanserar inte mindre än fem nya bilmodeller under 2015. Två av dem, Mazda2 och Mazda6, finns med på Stockholm Lifestyle

Läs mer

Expert Plancher Skåp, Flak, Flak med kåpa. Expert Skåp Expert Crew Cab Dubbelhytt, upp till 5 personer Expert Combi Upp till 9 personer Expert 4X4

Expert Plancher Skåp, Flak, Flak med kåpa. Expert Skåp Expert Crew Cab Dubbelhytt, upp till 5 personer Expert Combi Upp till 9 personer Expert 4X4 Nya Expert Expert Plancher Skåp, Flak, Flak med kåpa Expert Skåp Expert Crew Cab Dubbelhytt, upp till 5 personer Expert Combi Upp till 9 personer Expert 4X4 Expert Plancher Skåp, Flak, Flak med kåpa Nya

Läs mer

Bilerbjudande Ett unikt tillfälle att köpa en ny Volkswagen till specialpris.

Bilerbjudande Ett unikt tillfälle att köpa en ny Volkswagen till specialpris. Bilerbjudande 2017. Ett unikt tillfälle att köpa en ny Volkswagen till specialpris. Polo Nya Golf Nya Golf Sportscombi Nya Golf Alltrack Passat Sportscombi Passat GTE Passat Alltrack Touran Tiguan Sharan

Läs mer

Helt nya Golf Sportsvan på väg till Sverige

Helt nya Golf Sportsvan på väg till Sverige PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2014-06-12 Datum Helt nya Golf Sportsvan på väg till Sverige

Läs mer

Världspremiär i Paris: Volkswagen Passat som laddhybrid

Världspremiär i Paris: Volkswagen Passat som laddhybrid PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2014-09-30 Datum Världspremiär i Paris: Volkswagen Passat

Läs mer

Nya Passat Alltrack December Juni 2015 2014

Nya Passat Alltrack December Juni 2015 2014 Nya Passat Alltrack December Juni 2015 2014 Nya Passat Alltrack 2.0 TSI 220 DSG6 GT 2.0 TDI 190 DSG6 GT 2.0 TDI 240 DSG7 GTS Nu fortsätter succén med Passat Alltrack. Kombinationen av kraftfulla effektiva

Läs mer

CrossBlue nytt SUV-koncept från Volkswagen

CrossBlue nytt SUV-koncept från Volkswagen PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2013-01-14 Datum CrossBlue nytt SUV-koncept från Volkswagen

Läs mer

Passat GTE. Produktpresentation

Passat GTE. Produktpresentation Produktpresentation 1 Design Front 1. LED-strålkastare med blå dekorlist 2. Varselljus med C-signatur 3. Stort luftintag 4. Kylargrill i GTE-design 1 5. Integrerat laddningsuttag i kylargrillen 4 5 2 3

Läs mer

Premiär för nya Hyundai

Premiär för nya Hyundai Premiär för nya Hyundai En dynamisk filosofi. Tre elektriska tolkningar. hybrid laddhybrid el Räckvidd på el: Begränsad CO2: 79 g/km *) Räckvidd på el: >50 km CO2: 32 g/km *) Räckvidd på el: >250 km Inga

Läs mer

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från kr

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från kr November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr 50.13/13.09.30/PL Andra helgen i november blir det svensk premiär för helt nya Mazda3 med priser från 164 900 kronor. På den svenska marknaden

Läs mer

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl VOLVO FH16 MER ÄN PRESTANDA Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl yttar bil och last oavsett

Läs mer

December Mars Nya Golf Alltrack.

December Mars Nya Golf Alltrack. December Mars 20152014 Nya Golf Alltrack. Nya Golf Alltrack 1.8 TSI 180 DSG 4MOTION 2.0 TDI 184 DSG 4MOTION Efter succén med Passat Alltrack som förra året var den mest sålda Passat-versionen i Sverige,

Läs mer

Lagstadgade föreskrifter enligt ECE-reglering 48

Lagstadgade föreskrifter enligt ECE-reglering 48 Lagstadgade föreskrifter enligt ECE-reglering 48 För motorfordon och släp 2 3 Översikt över lagkrav avseende belysning För att kunna utrusta eller uppgradera ett fordon på ett optimalt sätt måste de lagstadgade

Läs mer

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Volkswagen ANNONS. Den svenska modellen.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Volkswagen ANNONS. Den svenska modellen. ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Volkswagen ANNONS Den svenska modellen. När vi utvecklar nya kombimodeller för världens alla marknader är det Kombilandet Sverige vi ser framför oss. Här finns

Läs mer

Manual Förflytta defekt fordon

Manual Förflytta defekt fordon Manual Förflytta defekt fordon Fordon 360 Plus Författarna och Liber AB Version 1.0 Får kopieras 1 Anledning till förflyttning Arbetar du i eller med fordon kommer du troligtvis att behöva förflytta defekta

Läs mer

Ett unikt tillfälle att köpa en ny Volkswagen till specialpris

Ett unikt tillfälle att köpa en ny Volkswagen till specialpris Bilerbjudande 2014 Ett unikt tillfälle att köpa en ny Volkswagen till specialpris Passat Alltrack Golf Passat Premium R Tiguan Sharan Golf Sportscombi Ett erbjudande till Tennisförbundet Så här gör du

Läs mer

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection Volvo Car Group Public Affairs PVH50 SE-405 31 Göteborg, Sweden Telephone +46 31 59 65 25 Fax +46 31 54 40 64 www.media.volvocars.com Press Information Originator Malin Persson, malin.persson@volvocars.com

Läs mer

Nya Audi A3 Sportback en progressiv lättviktare

Nya Audi A3 Sportback en progressiv lättviktare Audi Sverige Eva-Maria Elstner Informationschef Tel: +46 70 766 65 35 E-mail: eva-maria.elstner@audi.se www.audi-mediaservices.com Södertälje, 20 september 2012 Nya Audi A3 Sportback en progressiv lättviktare

Läs mer

P-seriens kompakta hyttmått ger extra utrymme för påbyggnad och särskilt enkelt insteg. Finns med upp till 440 hk och 2300 Nm.

P-seriens kompakta hyttmått ger extra utrymme för påbyggnad och särskilt enkelt insteg. Finns med upp till 440 hk och 2300 Nm. PRESS info P13102SE / Per-Erik Nordström 29 jan 2013 Scania har marknadens bredaste utbud av tunga lastbilar Tack vare Scanias moduluppbyggda produktsystem kan kunderna välja bland miljontals specifikationer

Läs mer

Nya Audi A6 Avant dynamik och elegans

Nya Audi A6 Avant dynamik och elegans Nya Audi A6 Avant dynamik och elegans Avant har länge varit ett populärt alternativ för förare av bilar i storbilsklassen. När nya Audi A6 nu kommer som Avant talar allt för att det fortsätter att vara

Läs mer

Nya motorversioner Euro 5

Nya motorversioner Euro 5 Nya Ducato Kära återförsäljare, Sedan lanseringen 1981är Ducato en av de ledande inom 2G-segmentet och presenterar ständigt uppdaterade och innovativa funktioner. Den nya versionen av Ducato erbjuder ett

Läs mer

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten De nya transportbilarsmodellerna håller priserna och kostnaderna i styr Volkswagen utvecklar sina transportbilar så att de i allt högre grad ska beakta

Läs mer

CITY PLUS (2WD) MODELLER

CITY PLUS (2WD) MODELLER MODELLER CITY PLUS (2WD) Urval utrustning Aluminiumfälgar, 16 tum med 215/65R16 däck CD radio med 4 högtalare Klimatanläggning Läderklädd ratt och växelspaksknopp Takreling, svart (saknas på bild) Karbonfärgad

Läs mer

Storhet i en liten bil.

Storhet i en liten bil. Modellbroschyr 2 Storhet i en liten bil. Nya i10 vänder upp och ner på alla tidigare föreställningar om bilar i den här klassen. Den är tuff, rymlig och rolig att köra med imponerande utrustning och överlägsna

Läs mer

SNYGGARE, SNÅLARE SNABBARE, SÄKRARE

SNYGGARE, SNÅLARE SNABBARE, SÄKRARE VI PROVKÖR NYA CADDY: SNYGGARE, SNÅLARE SNABBARE, SÄKRARE Sveriges sjunde mest sålda bil kör nu in på sin fjärde generation och har blivit ännu bättre på allt och den går redan att beställa för leverans

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS

ANVÄNDARMANUAL ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS ANVÄNDARMANUAL ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS Rostra Precision Controls, Inc. 2519 Dana Drive, Laurinburg, NC 28352 USA Telephone: (910) 276-4853 Fax: (910) 276-1354 www.rostra.com

Läs mer

Nya Audi A6 Avant progressiv teknologi och expertis

Nya Audi A6 Avant progressiv teknologi och expertis Audi Sverige Eva-Maria Elstner Informationschef Tel: +46 70 766 65 35 E-mail: eva-maria.elstner@audi.se www.audi-mediaservices.com Södertälje, 18 maj 2011 Nya Audi A6 Avant progressiv teknologi och expertis

Läs mer

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL ATT VÄLJA RÄTT MOTOR. DIESEL. BENSIN. HYBRID. ELEKTRISK. Utvecklingen av motorer har tagit enorma steg de senaste åren. BMWs diesel-, bensin- och plug-in hybridmotorer är inget

Läs mer

6 e generationen 24 PORSCHEMAG TEXT: KLAS BOMAN, FOTO: PER TRANÉ/THIN BOMAN

6 e generationen 24 PORSCHEMAG TEXT: KLAS BOMAN, FOTO: PER TRANÉ/THIN BOMAN 6 e generationen TEXT: KLAS BOMAN, FOTO: PER TRANÉ/THIN BOMAN Är det egentligen möjligt att bygga en prestandabil i sex generationer? Ursprunget är tidigt 60-tal. Det måste vara världsrekord! Bara tanken

Läs mer

Smartboard manual/bruksanvisning

Smartboard manual/bruksanvisning Smartboard manual/bruksanvisning 1 Smartboard manual/bruksanvisning KÄRA KUND, Tack för att du har valt en Smartboard ifrån Hobbex. Vi hoppas att du kommer få mycket glädje av den. Tänk på att läsa hela

Läs mer

Gyroway X-7. En självbalanserande scooter. Användarmanual. www.gyroway.se

Gyroway X-7. En självbalanserande scooter. Användarmanual. www.gyroway.se Gyroway X-7 En självbalanserande scooter Användarmanual www.gyroway.se 1 Innehåll 1. Introduktion......2 2. Modell.....3 3. Produktspecifikation 3 4. Produktfakta 4 4.1 Styre... 4 4.2 Kontrollpanel...5

Läs mer

Förbokning på den svenska marknaden

Förbokning på den svenska marknaden Södertälje, 1 juli 2019 Nya Volkswagen Passat GTE går nu att förboka Volkswagen Sverige öppnar nu möjligheten för kunder att förboka nya versionen av den populära laddhybriden Passat GTE. Räckvidden på

Läs mer

JOYY PT ONE. Nästa generations personliga transportör

JOYY PT ONE. Nästa generations personliga transportör JOYY PT ONE Nästa generations personliga transportör För dig som vill vara aktiv Vision JOYY PT ONE öppnar upp helt nya möjligheter för personer med funktionshinder och för de som vill ha möjlighet till

Läs mer

VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR

VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR AKTUELLA MODELLER VOLKSWAGEN VOLKSWAGEN VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR AUDI AUDI SKODA SEAT AKTUELLA BONUS BILAR Bonusbilar Volkswagen Personbilar e-up Drivmedel El Räckvidd: 160 km Co2: 0 g/km Bonus: 60 000

Läs mer

PRODUKTFAKTA FRÅN 1 MAJ 2015

PRODUKTFAKTA FRÅN 1 MAJ 2015 PRODUKTFAKTA FRÅN 1 MAJ 2015 TEKNISK SPECIFIKATION: BENSIN MOTOR PureTech 130 S&S THP 200 Bränsletyp Blyfri 95 oktan Blyfri 95 oktan Antal cylindrar 3 4 Antal ventiler / cylinder 4 4 Cylindervolym (cm

Läs mer

Vi elektrifierar Sverige.

Vi elektrifierar Sverige. Vi elektrifierar Sverige. Nu ingår laddbox från CLEVER med installation utan extra kostnad. Värde ca 17 000 kr.* Passat Sportscombi GTE Det är inte så konstigt att Passat Sportscombi GTE är Sveriges mest

Läs mer

TRAFIKSÄKERHET - vårt kärnvärde -

TRAFIKSÄKERHET - vårt kärnvärde - TRAFIKSÄKERHET - vårt kärnvärde - Volvo Lastvagnars Haverikommission Anna Wrige Volvo Lastvagnars Haverikommission har undersökt olyckor med Volvolastbilar sedan 969 vad har hänt? varför hände det? vad

Läs mer

B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! CUSTOMERSONLY

B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! CUSTOMERSONLY B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR NYA YARIS! CUSTOMERSONLY HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! Ny dynamisk och sportig design. Stopp- & startteknik och Optimal Drive håller både utsläpp och kostnader

Läs mer

NYA CITROËN C4 CACTUS

NYA CITROËN C4 CACTUS NYA CITROËN C4 CACTUS Produktfakta Från 12 december 2014 TEKNISK SPECIFIKATION BENSIN MOTOR PureTech 82 PureTech 110 S&S Bränsletyp Bensin, blyfri 95 oktan Bensin, blyfri 95 oktan Antal cylindrar 3 3 Antal

Läs mer

NYA PARTNER ELECTRIC

NYA PARTNER ELECTRIC NYA PARTNER ELECTRIC PARTNER ELECTRIC PARTNER ELECTRIC FÖR ALLA BEHOV Vi tar ytterligare ett steg i den tekniska utvecklingen och har nu en modell med en motor som är 100 % eldriven. Med minskad miljöpåverkan

Läs mer

CITROËN C4 CACTUS. Produktfakta. Från 25 januari 2016. Bilen på bilden är extra utrustad

CITROËN C4 CACTUS. Produktfakta. Från 25 januari 2016. Bilen på bilden är extra utrustad CITROËN C4 CACTUS Produktfakta Från 25 januari 2016 Bilen på bilden är extra utrustad TEKNISK SPECIFIKATION BENSIN MOTOR PureTech 82 PureTech 82 ETG (1) PureTech 110 S&S Bränsletyp Bensin, blyfri 95 oktan

Läs mer

CITROËN C4 PICASSO & GRAND C4 PICASSO

CITROËN C4 PICASSO & GRAND C4 PICASSO CITROËN C4 PICASSO & GRAND C4 PICASSO Produktfakta Från 28 januari 2014 Utrustning och specifikationer gäller för bilar producerade från publiceringsdatum för produktfaktabladet. För lagerbilar kontakta

Läs mer

Volvo Personvagnar AB

Volvo Personvagnar AB Volvo Personvagnar AB C30 Electric Annelie Gustavsson, Produkt chef Page 1 Drive towards zero Varför elektrifiering C30 Electric Utmaningar Page 2 Drive Towards Zero Vision : Att konstruera bilar som inte

Läs mer

Aktuella erbjudanden. Volkswagen Personbilar Business 2015

Aktuella erbjudanden. Volkswagen Personbilar Business 2015 Aktuella erbjudanden Volkswagen Personbilar Business 2015 Februari 2015 Volkswagen Business Bilar för tjänstebilsförare Innehåll Volkswagen Business är färdigbyggda bilar anpassade för tjänstebilsförare.

Läs mer

Lancia Voyager Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer

Lancia Voyager Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Nr 3/2012 Gäller från 2012-04-16 Modellprogram Gäller fr. o. m. 2012-04-16 Versioner Bensin: Voyager 3.6 283hk Voyager 3.6 283hk Diesel: Voyager 163hk

Läs mer

Energieffektivitet: Saab BioPower, hybridsystem, solcellspanel i taket

Energieffektivitet: Saab BioPower, hybridsystem, solcellspanel i taket Information Genève, den 4 mars 2008 - Design i detalj Saab 9-X BioHybrid: Utmanar konventionerna för kompaktbilar Uttrycksfull design för kompaktbilsegmentet Energieffektivitet: Saab BioPower, hybridsystem,

Läs mer

Aktuella erbjudanden.

Aktuella erbjudanden. HÖST/2016 Aktuella erbjudanden. Volkswagen Stockholm Nya Tiguan. Idéer på väg. Pris från 293 000 kr. Nya innovativa Tiguan är standardutrustad med bland annat 4MOTION fyrhjulsdrift, 3-zons klimatanläggning,

Läs mer

Mångsidiga Audi Q5 nu i uppgraderad form

Mångsidiga Audi Q5 nu i uppgraderad form Audi Sverige Eva-Maria Elstner Informationschef Tel: +46 70 766 65 35 E-mail: eva-maria.elstner@audi.se www.audi-mediaservices.com Södertälje, 25 april 2012 Mångsidiga Audi Q5 nu i uppgraderad form Sportig,

Läs mer

Det handlar om hybrid. HybrId systemet

Det handlar om hybrid. HybrId systemet Det handlar om hybrid HybrId systemet det HaNdLar Om HybrId sedan 2003 geesinknorba erbjuder hybridsystem för sina geesinknorba baklastare. under 2009 vann Hybrid plug-in systemet CIWm recycling Award

Läs mer

EN MÄNNISKONÄRA BIL FÖR DEN PASSIONERADE

EN MÄNNISKONÄRA BIL FÖR DEN PASSIONERADE 2 FÖRAREN I CENTRUM EN MÄNNISKONÄRA BIL FÖR DEN PASSIONERADE Giulietta är först och främst en Alfa Romeo-bil. Designad helt och hållet för personen sätter den föraren i centrum för total kontroll över

Läs mer

FAKTABLAD. Konstantfarthållare. Volvo Trucks. Driving Progress

FAKTABLAD. Konstantfarthållare. Volvo Trucks. Driving Progress Volvo Trucks. Driving Progress FAKTABLAD n hjälper föraren att hålla en jämn och bränslebesparande hastighet. Systemet reglerar automatiskt hastigheten till den inställda hastigheten som föraren valt.

Läs mer

Suverän offroad prestanda Lång fjädringsväg Hög markfrigång Övre A-armar smidda i aluminium Låg vikt Lättmanövrerad Utmärkt balans och stabilitet

Suverän offroad prestanda Lång fjädringsväg Hög markfrigång Övre A-armar smidda i aluminium Låg vikt Lättmanövrerad Utmärkt balans och stabilitet FUN TO RIDE I kommer innovationen från vår passion att göra ATV-körandet bekvämt och roligt. Vi har byggt den mest innovativa ATV som du kommer att njuta av att åka på. Framtidens ATV har blivit utrustad,

Läs mer

KOMBI-8. Produktfakta

KOMBI-8. Produktfakta KOMBI-8 Produktfakta MODELLPROGRAM MOTOR DRIVMEDEL VÄXELLÅDA UTRUSTNINGSNIVÅ LAGERFÖRD 2.5 CRDi (136 hk) Diesel Manuell 6-vxl Select Ja 2.5 CRDi (136 hk) Diesel Manuell 6-vxl Comfort Ja 2.5 CRDi (170 hk)

Läs mer

Är automatiserade förarstöd lösningen för de som på grund av sjukdom inte får inneha körkort?

Är automatiserade förarstöd lösningen för de som på grund av sjukdom inte får inneha körkort? Är automatiserade förarstöd lösningen för de som på grund av sjukdom inte får inneha körkort? Transportforum 2015 Lars Englund, chefsläkare Transportstyrelsens Väg- och järnvägsavdelning Sjukdomar och

Läs mer

Nu släpper vi fram den nya generationen. En bra affär.

Nu släpper vi fram den nya generationen. En bra affär. Nya Passat Nu släpper vi fram den nya generationen. Nya Passat har allt du kan förvänta dig av en helt ny modell. Den åttonde generationen av en av Sveriges mest populära bilar är helt enkelt bättre, större,

Läs mer

NYA NISSAN PULSAR. Prislista, Utrustning, Specifikationer, Färger 03.09.2014 SE-05C-0433

NYA NISSAN PULSAR. Prislista, Utrustning, Specifikationer, Färger 03.09.2014 SE-05C-0433 NYA NISSAN PULSAR Prislista, Utrustning, Specifikationer, Färger PRISLISTA MOTOR VÄXELLÅDA Drivning Utrustningsnivå CO2 g/km Bränsleförbrukning l/100km Rekommenderat cirkapris kr Bensin DIG-T 115 6-växlad

Läs mer

medemagruppen Styrspak DX2-REM420 Bruksanvisning P Q ver November 2013

medemagruppen Styrspak DX2-REM420 Bruksanvisning P Q ver November 2013 medemagruppen P9-0291-Q ver. 1.0.0 - November 2013 SE Bruksanvisning Styrspak DX2-REM420 Minicrosser AB Bultgatan 28 S-442 40 Kungälv Telefon: (+46) 303 245 200 Fax: (+46) 303 245 228 Snabbguide P9-0291-Q

Läs mer

7 ÅRS. Både säker och spännande NYBILS- GARANTI

7 ÅRS. Både säker och spännande NYBILS- GARANTI www.kia.se 2 3 pro_ cee d Vi vet av erfarenhet att våra bilar är så välbyggda att vi kan erbjuda hela 7 års nybilsgaranti. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter

Läs mer

ŠkodaRoomster TILLÄGG TILL INSTRUKTIONSBOKEN

ŠkodaRoomster TILLÄGG TILL INSTRUKTIONSBOKEN SIMPLY CLEVER ŠkodaRoomster TILLÄGG TILL INSTRUKTIONSBOKEN Tekniska ändringar 05/2010 Inledning 1 Inledning Denna komplettering är avsedd för Instruktionsbok Roomster utgåva 03.10 (nedan endast kallad

Läs mer

NYA RENAULT TRAFIC Prislista & Produktfakta. Alla rekommenderade cirkapriser visas i exkl. moms.

NYA RENAULT TRAFIC Prislista & Produktfakta. Alla rekommenderade cirkapriser visas i exkl. moms. NYA RENAULT TRAFIC Prislista & Produktfakta Alla rekommenderade cirkapriser visas i exkl. moms. TRAFIC SKÅP Kampanjmodeller * HK VÄXELLÅDA L1H1 T27 L1H1 T29 L2H1 T29 Trafic Base Line * 1.6 dci Single Turbo

Läs mer

Eldriven RANGER EV 136 900:- Smidig eldrift Tyst maskin som kräver lite underhåll. Passar lika bra inomhus som utomhus. Räckvidd på hela 80 km.

Eldriven RANGER EV 136 900:- Smidig eldrift Tyst maskin som kräver lite underhåll. Passar lika bra inomhus som utomhus. Räckvidd på hela 80 km. RANGER EV Smidig eldrift Tyst maskin som kräver lite underhåll. Passar lika bra inomhus som utomhus. Räckvidd på hela 80 km. Eldriven Tippflak med Lock & Ride RANGER EV Fyrhjulsdrift på riktigt när du

Läs mer

BMW i. När du älskar att köra NYA. BMW i.

BMW i. När du älskar att köra NYA. BMW i. BMW i När du älskar att köra NYA BMW i. KRAFTEN I UTVECKLINGEN. Utveckling handlar inte om kompromisser. Utan om ett speciellt förhållningssätt, när det gäller att utforska gränserna för det möjliga och

Läs mer

Välj rätt fordonsbelysning

Välj rätt fordonsbelysning Välj rätt fordonsbelysning Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651) Transporstyrelsens föreskrifter

Läs mer

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A.

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A. ENDURO BC101-1 Förpackningens innehåll 1 2 3 ENDURO BC101-2 Montering och inkoppling Fig.1 Fig.2 ENDURO BC101-3 Användning av appen Fig.3 J H H G G C C D D B B M N O L K I A E F ENDURO BC101-4 Användning

Läs mer

KANGOO EXPRESS NYA RENAULT. Prislista & Produktfakta. Cirkapriser gäller from 2013-03-20 Ändrad 2013-04-15

KANGOO EXPRESS NYA RENAULT. Prislista & Produktfakta. Cirkapriser gäller from 2013-03-20 Ändrad 2013-04-15 NYA RENAULT KANGOO EXPRESS lista & Produktfakta Cirkapriser gäller from 2013-03-20 Ändrad 2013-04-15 Alla rekommenderade cirkapriser visas i exkl. moms. ALLTID STANDARD Luftkonditionering Bluetooth -radio

Läs mer

NYA MEGANE GT RENAULT DRIVE THE CHANGE

NYA MEGANE GT RENAULT DRIVE THE CHANGE NYA RENAULT MEGANE GT DRIVE THE CHANGE DESIGNA DITT LIV EN DESIGN SOM VISAR VÄGEN FRAMÅT. ETT TYDLIGT STÄLLNINGSTAGANDE: EN LOGOTYP SOM STÅR UT, IÖGONFALLANDE FORMER, LED-VARSELLJUS SOM MARKERAR FRONTEN

Läs mer

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning Volvo FE Hybrid Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning En ren och lönsam framtidslösning Volvo Lastvagnar har över tjugo års erfarenhet av hybridteknologi. Redan 1985 presenterades

Läs mer

Våra mest intressanta erbjudanden i en attraktiv paketering för dig som företagare. Varje modell kan självklart skräddarsys efter eget önskemål.

Våra mest intressanta erbjudanden i en attraktiv paketering för dig som företagare. Varje modell kan självklart skräddarsys efter eget önskemål. Attraktiva tjänstebilar för attraktiva företag. Volkswagen Personbilar, februari 2017. Reservation för tryckfel och ändringar. BRO-200-100-01 We mean Business Volkswagen Business Edition är speciellt anpassad

Läs mer

Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning

Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning Skriv ut sida Modell: Saab 9-3 SportCombi 2.0t BioPower 200 hk SEK 291 800 Exteriör & Interiör: Jet Black SEK 6 900 Läder/textilklädsel "Sport", Black Lättmetallfälg

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Emotion BMW i8 Den kilformade sportbilsilhuetten s ä n d e r o m g i v n i n g e n e n t y d l i g s i g n a l :

Emotion BMW i8 Den kilformade sportbilsilhuetten s ä n d e r o m g i v n i n g e n e n t y d l i g s i g n a l : Nu är framtiden här. En sportbil med bokstavligt talat elektrifierande egenskaper. En unik drivlina som saknar motstycke. Sportig körupplevelse med blixtrande respons. Extremt innovativ design tar aerodynamiken

Läs mer

ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR. www.demex.se

ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR. www.demex.se ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR www.demex.se ISO-omfånget på takskjutportarna är resultatet av den mest moderna design och tillverkningsteknik som för närvarande finns tillgänglig. Dessa dörrar är robusta

Läs mer

Tio motoralternativ som alla klarar miljökraven i Euro 5 Nya snåla dieselmotorer ger 120 mils räckvidd Fyror och sexor med och utan turbo

Tio motoralternativ som alla klarar miljökraven i Euro 5 Nya snåla dieselmotorer ger 120 mils räckvidd Fyror och sexor med och utan turbo Pressinformation Motorer Nya turbodieslar toppar motorprogrammet Tio motoralternativ som alla klarar miljökraven i Euro 5 Nya snåla dieselmotorer ger 120 mils räckvidd Fyror och sexor med och utan turbo

Läs mer

Nya Volkswagen Polo prissatt och beställningsbar

Nya Volkswagen Polo prissatt och beställningsbar PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2014-05-14 Datum Nya Volkswagen Polo prissatt och beställningsbar

Läs mer

November 2015. Nya Passat

November 2015. Nya Passat November 2015 Nya Passat 2 Nya Passat modellbroschyr november 2015 Volkswagen i Sverige Nya Passat. Utmanar det förväntade. De allra första Volkswagenbilarna i Sverige rullade av färjan i Helsingborg den

Läs mer

Nya Vitara SÄKER, SPORTIG, SNYGG OCH FYRHJULSDRIVEN SUV

Nya Vitara SÄKER, SPORTIG, SNYGG OCH FYRHJULSDRIVEN SUV 1 Nya Vitara SÄKER, SPORTIG, SNYGG OCH FYRHJULSDRIVEN SUV Nya Vitara har fått en djärvare design, mer avancerad säkerhetsteknik och standardutrustning. Fler nyheter i Suzukis populära och klassiska SUV

Läs mer

Groundsmaster 4000-D/4100-D. Byggd för PRODUKTIVITET INNOVATION KOMFORT PÅLITLIGHET HÅLLBARHET. www.toro.com

Groundsmaster 4000-D/4100-D. Byggd för PRODUKTIVITET INNOVATION KOMFORT PÅLITLIGHET HÅLLBARHET. www.toro.com Groundsmaster 4000-D/4100-D Byggd för PRODUKTIVITET INNOVATION KOMFORT PÅLITLIGHET HÅLLBARHET www.toro.com Groundsmaster 4000-D/4100-D Innovativa tekniska lösningar och funktioner gör det här till den

Läs mer

Volvo GLT nu också med TURBO.

Volvo GLT nu också med TURBO. Volvo GLT nu också med TURBO. Den nya serien av starkt efterfrågade GLT-bilar har nu utokats med en variant med TURBO-motor. Den nya B 21ET-motorn drar inte mer ån en vanlig 4:a men har en effekt som en

Läs mer

NISSAN e-nv200 SKÅP. Priser, utrustning, specifikationer, färger 03.03.15 SE-20C-0521

NISSAN e-nv200 SKÅP. Priser, utrustning, specifikationer, färger 03.03.15 SE-20C-0521 NISSAN e-nv200 SKÅP Priser, utrustning, specifikationer, färger PRISLISTA SKÅP Cirkapris exkl. 25% moms Rek. cirkapris Drivning Motor Växellåda Utrustningsnivå Moms SEK SEK SEK Framhjulsdrift 80kW synkron

Läs mer

Modell. Utrustning översikt

Modell. Utrustning översikt Tekniska data NYA Modell E ekt Ström- CO 2 - Energi- Eldriven modell Växellåda Dörrar kw (hk) förbrukning 1) utsläpp 2) klass 3) e-up! PSM 1-växlad 4 60 (82) 11,7 0 A+ Utrustning översikt Utrustning för

Läs mer

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning.

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. Sparsam körning Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. men det finns flera sätt att spara bränsle och miljö! Bilens egenskaper Bilen har en

Läs mer

renault CAPTUR limited edition drive the change

renault CAPTUR limited edition drive the change renault CAPTUR limited edition drive the change FÅNGA DAGEN SNYGG. INTE BARA DET! CAPTUR, RENAULTS FÖRSTA CROSSOVER MED STORSTADSKÄNSLA, ÄR SMIDIG, DYNAMISK OCH ELEGANT. BÅDE UTVÄNDIGT OCH INVÄNDIGT. MED

Läs mer

Hjulinställare RAVAGLIOLI RAV TD 3000 HP RAV TD 3000 ATS. Tel 0500-444 555 Fax 0500-470 270 www.spikenservice.se info@spikenservice.

Hjulinställare RAVAGLIOLI RAV TD 3000 HP RAV TD 3000 ATS. Tel 0500-444 555 Fax 0500-470 270 www.spikenservice.se info@spikenservice. RAV TD 3000 HP RAV TD 3000 ATS 3DT TARGET (Solid Vision Technology) 3-punktfäste med snabblåsning 8-24 styrning Ingen adapter krävs Extremt snabb Inget behov av run out Extremt lätt Inga elektroniska komponenter

Läs mer

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel AVANCERAD SÄKERHET FÖR MOTORCYKELFÖRAREN Airbag_SE_Cover1_2_4 3 Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa motorcykelägare, och de som värnar om dem,

Läs mer

DÄr arbete och nöje möts.

DÄr arbete och nöje möts. 2210 Där arbete och nöje möts. Mechron 2210 MECHRON 2210 Oavsett om du behöver en arbetshäst på gården eller en väg i skogen tar KIOTI MECHRON 4X4 arbetsfordon hand om jobbet åt dig. Fordonet är utrustat

Läs mer