Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37"

Transkript

1 Datum Enligt sändlista Dm-1438/625/2014 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Arende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare 2015 Med stöd av 9 och 37 i statsunderstödslagen (688/2001) meddelar undervisnings- och kulturministeriet följande anvisningar om ansökningsförfarandet i fräga om träningsstipendier för idrottare, de allmänna fömtsättningarna för beviljande av stipendiema och villkoren för statsunderstöd: l. Avsikten med systemet med träningsstipendier M.ed stöd av 9 i idrottslagen (1054/1998) kan undervisnings- och kulturministeriet bevilja statsunderstöd för olika ändamäl som främjar elitidrotten. Den 21 december 1994 fattade statsrädet ett principbeslut om att skapa ett stödsystem för toppidrottare samt deras personliga tränare för att garantera framgäng i de olympiska spelen i Atlanta och Nagano. Stödsystemets första fas varade tili Systemet fick sin nuvarande form genom undervisnings- och kulturministeriets beslut av den 6 maj 1999 (6/011/1999). Statsbudgeten innehäller sedän 1994 ett anslag för statens träningsstipendier tili idrottare. Avsikten är att genom stipendiet ge idrottaren ekonomisk grundtrygghet för professionell träning. 2. Storleken pä träningsstipendiet Undervisnings- och kulturministeriet beviljar ärligen träningsstipendier inom ramen för statsbudgeten. Statens träningsstipendium uppgär tili 5 000, eller euro per är. Stipendiet är skattefritt med stöd av 82 l mom. 4 punkten (l 170/1998) i inkomstskattelagen (1535/1992). Undervisnings- och kulturministeriet betalar en tolftedel av det beviljade stipendiet tili idrottaren vaije mänad. Eftersom beslut om de stipendier som beviljas idrottare inom vintergrenarna fattas senare pä vären, fortsätter utbetalningen av stipendiet för de idrottare som fätt stipendium för 2014 tili slutet av tävlingsperioden 2015, fömtsatt att Riksdagen beviljar anslag för ändamälet. Opetus- ja klilttuurimiiiistfiriö Ijndervisnings- och kultunnitiisteriet Meritullmkatu 10, Helsinki PL 29, Valtioneuvosto Puh kirjaamo@minedu.fi Sjötullsgatan 10, Helsingfors PB 29, Statsrädet Tfn kirjaamo@minedu.fi

2 2/6 3. Grunderna för beviljande av träningsstipendier Undervisnings- och kulturministeriet betonar följande när det gäller beviljandet av träningsstipendier: Stipendiet är i första hand avsett för idrottare inom individuella grenar som förbinder sig att bedriva yrkesmässig träning pä lang sikt och som bedöms ha möjligheter tili framgäng i kommande internationella stortävlingar. Stipendi et är inte en belöning för framgäng, men vid beviljandet beaktas intemationell framgäng (se närmare punkterna ). Vid bedömningen beaktas ocksä idrottarens resultat/framgängsutveckling i förhällande tili grenens intematioaella nivä och utveckling. Avsikten med stipendiet är att skapa ekonomiska förutsättningar för idrottare att träna professionellt/pä heltid. Förvärvsarbete eller studier är dock inte ett hinder för att fä stipendium. En fömtsättning för att en idrottare ska fä stipendium är att hän ellei- hon har en personlig tränare ellei- ett träningsteam och att det för grenen har valts ett landslag för intemationella stortävlingar. l regel är det ocksä en förutsättning att idrottaren är med i grenförbundets landslags- och träningssystem. Vid bedömningen beaktas de olika grenamas särdrag, deras intemationella status och nivä samt antalet länder och idrottare som deltar i tävlingama. Enligt prövning beaktas bäde kvinnors och mäns möjligheter tili framgäng per gren, i syfte att främjajämställdheten mellaa könen inom elitidrotten. När behovet av stipendium prövas beaktas idrottarens övriga disponibla inkomster. Stipendium beviljas inte idrottare vilkas beskattningsbara inkomster samt tävlingsarvoden överstiger euro per är. Det Stora stipendiet beviljas inte idrottare vilkas beskattningsbara inkomster samt tävlingsarvoden överstiger euro per är. När stipendier övei-vägs eftersträvas ett längsiktigt stödsystem. Stipendiebesluten fattas dock ärligen inom ramen för statsbudgeten. Om idrottaren avslutar sin karriär under stipendieperioden, upphör utbetalningen av stipendiet. Elitidrottsenheten ansvarar för att idrottamas kamärutveckling följs och ska i enlighet med 14 i statsunderstödslagen utan dröjsmäl underrätta om förändringar i idrottarens kan-iär. Om en idrottare lämnar in felaktiga uppgifter tili elitidrottsenheten elleiministeriet, kan det beviljade stipendi et äterkrävas retroaktivt.

3 3/6 3.1 Stipendier pä tjugotusen euro ( ) De träningsstipendier som uppgär tili euro är i första hand avsedda för sädana idrottare i individuella grenar som befinner sig pä den absoluta toppen intemationellt sett. Grunden för bedömningen är att idrottama i de senaste stortävlingama (i regel olympiska/paralympiska spel och världsmästerskap) värit pä medalj- eller finalplats inom sin gren. Enligt prövning beaktas ocksä framgäng i stortävlingar det föregäende äret samt annan intemationell framgäng. En fömtsättning för att ett stipendium ska beviljas är att idrottaren forbinder sig att bedriva gedigen träning som uppfyller kriterierna för elitidrott och som i första hand siktar pä följande olympiska/paralympiska spel, ellei- i andra an olympiska grenar, pä grenens följande världsmästerskap. 3.2 Stipendier pä tiotusen euro ( ) De träningsstipendier som uppgär tili euro kan beviljas sädana idrottare som haft framgäng i internationella stortävlingar eller i andra tävlingar pä motsvarande nivä och som bedöms ha medaljchanser i framtida stortävlingar. Stipendiet kan ocksä beviljas speciellt begävade unga idrottare som är i ett utvecklingsskede med stigande framgäng och som bedöms ha potential för framgäng i stortävlingar för vuxna i framtiden. Vid bedömningen beaktas idrottarens framgäng i stortävlingar för unga, annan internationell tävlingsframgäng samt träningen som helhet. 3.3 Stipendier pä femtusen euro (5 000 ) De träningsstipeadier som uppgär tili euro är avsedda för sädana unga idrottare som ocksä enligt andra ki-iterier an ovannämnda intemationella framgäng samt pä basis av utvecklingen av idrottskamären bedöms kumia ha framgäng i stortävlingar i framtiden. Stipendium kan beviljas ocksä sädana idrottare i lag för individuella grenar som pä basis av internationell framgäng bedöms ha möjligheter tili medaljplats i en lagtävling eller stafett i följaade olympiska/paralympiska spel eller i grenens världsmästerskap. 4. Elitidrottsenhetens roll som sakkunnig vid undervisnings- och kulturministeriet Enligt 15 i statsunderstödslagen ska statsbidragsmyndigheten övervaka statsunderstöd bl.a. genom att begära behövlig infonnation. Elitidrottsenheten vid Finlands Olympiska kommitte rfföljer tillsamnians med grenförbunden träningen och framgängen liksom utbildningen för de idrottare som fätt stipeadium samt fullgörandet av övriga skyldigheter som nämns i punkt 6 i detta brev.

4 4/6 Vid behov gör elitidrottsenheten en framställning tili undervisnings- och kulturministeriet om att stipendiet ska avbrytas eller dras in. 5. Ansökan om träningsstipendium Ansökan om träningsstipendium uppgörs pä den blankett som ingär som bilaga tili detta brev (bilaga l). Grenförbunden ska sä snabbt som möjligt vidarebefordra blanketten tili idrottama. Stipendier beviljas tvä gänger, sä att idrottare i sommargrenar beviljas stipendium senast den 31 januari 2015 och idrottare i vintergrenar senast den 15 maj Stipendium kan beviljas ocksä vid nägon annan tidpunkt. Stipendier beviljas inom ramen för den ärliga statsbudgeten. Idrottare som ansöker om träningsstipendium ska sända sinä skriftliga ansökningar, som ska vara riktade tili undervisnings- och kulturministeriet, tili respektive grenförbund eller handikappidrottsorganisation som följer: Idrottare i sommargrenar senast Idrottare i viatergrenar senast Grenförbunden sknyer_smautlätandenom och sin ransordnins av. ansökningama pä bifogade blankett (bilaga 2) och skickar ansökningarna tillsammans med utlätandena tili Finlands Qlympiska_kommitte rf:s_ EIitidrottsenhet som följer: Idrottare i sommarerenar senast j4 Idrottare i vintersrenar senast Blanketterna och dessa anvisningar finns ocksä pä undervisnings- och kulturministeriets webbplats pä adressen: -> understöd -> idrott Elitidrottsenheten sänder stipendieansökningama med sitt detaljerade utlätande tili undervisnings- och kultunninisteriet för sommargrenar senast den 29 november 2014 och för vintergrenar senast den 4 maj Utlätandena ska innehälla bl.a. uppgifter om de stipendiesökande idrottarnas intemationella tävlingsframgängar, en bedömning av möjligheterna tili framgäng i kommande stortävlingar, kriteriema för rangordningen av idrottama, andra behövliga grunder för beviljande av stipendium och ett förslag tili vilka idrottare som ska beviljas träningsstipendium.

5 5/6 6.Villkor och begränsningar för möjligheten att fä stipendium l sitt beslut om att bevilja stipendium ställer undervisnings- och kultuitninisteriet upp följande villkor och begränsningar för stipendietagaren: Stipendietagaren ska l) förbinda sig att träna professionellt pä lang sikt 2) innan stipendiet beviljas underteckna ett idrottaravtal för tre parter, mellan Olympiska kommittens elitidrottsenhet, grenförbundet och idrottaren 3) göra upp en utbildnings- och karriärplan i samarbete med elitidrottsenheten; för unga idrottare gäller ocksä villkoret att de studerar i en läroanstalt pä andra stadiet eller i en högskola, om inte nägot annat följer av grundad anledning 4) iaktta den tränings- och tävlingsplan som avtalats med grenförbundet samt med elitidrottsenheten, följa med och rapportera om träningen samt iaktta de etiska principer som slagits fast i avtalet 5) delta i den uppföljningsenkät för idrottare som elitidrottsenheten genomför ärligen; delta i elitidrottsenhetens olympiska och paralympiska dagar 6) iaktta Finlands Antidopingkommitte ADK rf:s gällande bestämmelser om dopning 7) förbinda sig att lämna Finlands Antidopingkommitte ADK rf de uppgifter som behövs för det system som registrerar vistelseortea 8) teckna en olycksfalls- och pensionsförsäkring och da beakta även de krav som lagen om olycksfalls- och pensionsskydd for idrottsutövare (276/2009) ställer 9) vid nationella tvister i första hand söka en lösning pä det sätt som bestäms i stadgama för grenförbundet samt Finlands Olympiska kommitte rf ellei- Finlands Paralympiska kommitte rf ellei- hos rättsskyddsnämnden för idrott 10) förbinda sig att i enlighet med 14 i statsunderstödslagen utan dröjsmäl underrätta undervisnings- och kulturministeriet om eventuella ändringar som päverkar ändamälet med statsunderstödet; om inte detta iakttas kan ministeriet retroaktivt äterkräva det beviljade stipendiet.

6 6/6 7. Avbrytande av utbetalning av stipendium samt äterbetalning och äterkrav av statsunderstöd Vid avbrytande och indragning av utbetalning av stipendier iakttas vad som i 19 i statsunderstödslagen föreskrivs om avbrytande av utbetalning och vad som i i den lagen föreskrivs om äterbetalning och äterkrav av statsunderstöd. Chefen för idrottsenheten, Harri Syväsalmi Overinspektör Hannu Tolonen BILAGOR l. Ansökningsblankett för idrottare som ansöker om träningsstipendium 2. Utlätandeblankett för grenförbund och handikappidrottsorganisationer

7 7/6 SÄNDLISTA Ekonomiförvaltningsenheten/resultatomrädetredovisning Finlands Olympiska kommitte rf Finlands Paralympiska kommitte rf Grenförbuaden och handikappidrottsorganisationema Ovriga riksomfattande idrottsorganisationer

8 SAMLINGSBLANKETT FÖR GRENFÖRBUNDEN ÖVER IDROTTARNAS ANSÖKNINGAR OM TRÄNINGSSTIPENDIER BILAGA l. SAMLINGSBLANKETT ÖVER GRENFÖRBUNDETS IDROTTARE GRENFÖRBUND: Ortoch datum Underskrift Vi förordar vara idrottares ansökningar om stipendier oä i följande rangordning; tabellen kan kompletteras med fler rader om det behövs l Idrottarens namn Födelsetid Motivering tili stipendiet Vi förordar vara idrottares ansökninear om stipendier pä i följande rangordning l Idrottarens namn Födelsetid Motivering tili stipendiet Vi förordar vara idrottares ansökningar om stipendier pä i följande rangordning l Idrottarens namn Födelsetid Motiveringtill stipendiet

9 IDROTTARES ANSÖKAN OM TRÄNINGSSTIPENDIUM l. PERSONUPPGIFTER 1.1. Sökandens namn 1.3. Adress 1.5. Kontaktuppgifter; a) telefon 1.6. Bankförbindelse (IBAN) 1.2. Personbeteckning Kiicka här för att skriva in text Postnummer och postanstalt b) E-post 1.7. Beskattningskommun 2. IDROTTSUPPGIFTER 2.1. Gren Klicka har för att skriva in text Den personliga tränarens namn 2,2. Förening Tränarens telefon 2.3. Grenförbund Kiicka här för att skriva in text Tränarens e-post Tränarens adress 2.5. Husläkarens namn 2.6. Fysioterapeutens/muskelvärdarens namn Tränarens postnummer och postanstalt Husläkarens telefon och/eller e-post Klicka här för att skrjva in text Fysioterapeutens/muskelvärdarens telefon och/eller e-post 3. UPPGIFTER OM STUDIER OCH ARBETE 3.1. Sökandens status vid ansökningstidpunkten: 3.2. Sökandens yrke Dprofessionell idrottsutövare Kiicka här för att skriva in text. Di arbetslivet 3.3. Sökandens nuvarande arbetsgivare Dföretagare Dstuderande 3.4. Sökandens nuvarande studieplats Darbetslös Dannan, vad: 3.5. Presentera en pian för din studie-/yrkeskamär? (Se anvisningar i slutet av blanketten) 4. IDROTTSPRESTATIONER 4.1. Vilka har värit dina bästa internationella idrottsprestationer under de tvä senaste säsongerna? 2013; 2014: 4.2. Kommentarer 5. EKONOMI 5.1. Sökandens beskattningsbara inkomstervid den senast verkställda beskattningen? är 2013: 5.2. Sökandens tävlings- och sponsorinkomster? är 2014: 5.3. Sökandens sociala förmäner är Har dufätt pension, sjukdagpenning, moderskaps-, faderskaps- ellerföräldrapenning enligt sjukförsäkringslagen eller dagpenningenligt lagen om olycksfallsförsäkring ellertrafikförsäkringslagen, studiestöd eller nägon annan förmän? D Nej DJa,sammanlagtKlicka härförattskriva intext. är , Sökandens idrottsbudget? (utgifterna för idrotten) säsongen :Kiicka här för att skriva in text.

10 IDROTTARES ANSÖKAN OM TRÄNINGSSTIPENDIUM 6. BEDÖMNING AV NULÄGET OCH FRAMTIDSPLANER 6.1. Hur länge uppskattar du att din idrottskarriär kommer att fortsätta? är 6.2. Ge en kort bedömning av din idrottsmässiga och träningsmässiga nivä. Pä vilken nivä befinner du dig i jämförelse med den absoluta världstoppen inom din gren? a) när det gäller innehället i träningen: b) när det gäller grenfärdigheter och egenskaper: 6.3. Beskriv i korthet den följande tväärsperioden: a) prioriteringar för träningen och egenskaper som särskilt bör utvecklas: b) tävlingsmässiga mäl: 7. DET STIPENDIUM DU ANSÖKER OM OCH MOTIVERING TILL ANSÖKAN 7.1. Jag ansöker i första hand om följande stipendium: D20 000, sam är avsett i första hand för sädana idrottare i individuella grenar sam befinner sig pä den absoluta toppen internationellt sett. D , som är avsett för sädana idrottare i individuella grenar som haft framgäng i internationella stortävlingar eller i andra tävlingar pä motsvarande nivä och som bedöms ha medaljchanser i framtida stortävlingar; stipendiet kan ocksä beviljas speciellt begävade unga idrottare. D5 000, som är avsett för sädana idrottare sam ocksä enligt andra kriterier an ovannämnda internationella framgäng samt pä basis av utvecklingen av idrottskarriären bedöms kunna ha framgäng i stortävlingar i framtiden 7.2. Min motivering tili att jag borde fä stipendiet: 8. Sökandens underskrift Datum Ort Underskrift

11 IDROTTARES ANSÖKAN OM TRÄNINGSSTIPENDIUM ANVISNINGAR FÖR IDROTTARNA Idrottare som ansöker om träningsstipendium ska sända sinä skriftliga ansökningar, som ska vara riktade tili undervisnings- och kulturministeriet, tili respektive grenförbund eller handikappidrottsorganisation senast den 23 mars OBS! Tili ansökan ska inte fogas nägra dokument. De uppgifter som sökanden uppgett kan begäras senare Anteckna kontonumret i IBAN-format. IBAN är ett kontonummer i internationellt format. Ett finländskt IBAN-nummer har alltid 18 tecken och börjar med landskoden Fl Anteckna den idrottsgren ni utövar. Om det är fräga om flera grenar, ange grengruppen. Exempelvis Friidrott/sprinterlöpning, Skytte/gevär eller Simning/medley Anteckna det grenförbund sam er gren sorterar under Flera olika alternativ kan uppges Anteckna eventuellt civilt yrke, t.ex. Rock En förutsättning för erhällande av stipendium är att en utbildnings- och karriärplan görs upp i samarbete med Finlands Olympiska kommittes elitidrottsenhet. För unga idrottare gäller ocksä villkoret att de studerar i en läroanstalt pä andra stadiet eller i en högskola, om inte nägot annat följer av grundad anledning. l punkten ska sökanden i korthet presentera en pian för hur den egna utbildnings- och livskarriären framskrider. Planen utgärfrän sökandens nuvarande livssituation i fräga om utbildning och yrke. Med hänsyn tili detta ska planen innehälla uppgifter om följande: Det utbildningsomräde som sökanden tänker söka sig tili och ansökningstidpunkten Hur studierna framskrider inom den nuvarande utbildningen och den beräknade tidpunkten för examen Den planerade övergängen frän idrottskarriären tili ett civilt yrke (t.ex. om det behövs omskolning) 4.2. l punkten kan ni kommentera de faktorer som päverkat framgängarna/prestationerna under de tvä senaste säsongerna Uppge beskattningsbeslutet för den personliga beskattningen för Uppge erä sammanräknade tävlings- och sponsorinkomster är Anteckna det totala beloppet av erä sociala förmäner är Anteckna er egen idrottsbudget (de totala utgifter som idrotten medför) för säsongen Med idrottsbudgeten avses de utgifter som riktas tili idrottaren själv. Tili idrottsbudgeten hänförs inte tävlingsresor och annat liknande som föreningen eller grenförbundet ersätter Unga idrottare i juniorserien kan bedöma sin egen nivä ocksä i förhällande tili den absoluta världstoppen inom sin äldersklass Varje idrottare ska själv väljä och motivera det stipendium som ansökan gäller. ANVISNINGAR FÖR GRENFÖRBUNDEN Pä den blankett som ingär som bilaga l ska respektive grenförbund utforma sitt utlätande om ansökningarna, rangordna de sökande som de förordar för stipendiet samt skicka ansökningarna och samlingsblanketten tili Finlands Olympiska kommitte rf:s Elitidrottsenhet senast den 10 april 2015.

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier Datum 30.9.2015 Enligt sändlista Dnr 370/625/2015 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Ärende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare

Läs mer

l. Avsikten med systemet med träningsstipendier bevilja statsunderstöd för olika ändamäl som främjar elitidrotten.

l. Avsikten med systemet med träningsstipendier bevilja statsunderstöd för olika ändamäl som främjar elitidrotten. Datum 30.9.2015 Enligt sändlista Dnr 370/625/2015 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Arende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare

Läs mer

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 Hänvisning: Lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) och idrottslagen (390/2015)

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

Brev Undervisnings- och kulturministeriets anvisning om praxis för registrering av

Brev Undervisnings- och kulturministeriets anvisning om praxis för registrering av Brev OKM/26/532/2013 28.11.2013 Enligt sändlista Hänvisning Arende Undervisnings- och kulturministeriets anvisning om praxis för registrering av studerandedygn inom fritt bildningsarbete pä idrottsutbildningscentren

Läs mer

Beslut. Beviljande av specialunderstöd

Beslut. Beviljande av specialunderstöd Sida 1 / 5 Beslut Referens Ärende Er ansökan Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet har på grund av anslagens otillräcklighet med stöd av 44 1 mom. i lagen om finansiering

Läs mer

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida.

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Arbetets Vänner Huvudföreningens Kulturfond Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Sektion A: Uppgifter

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare

Lag. om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare Lag om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare (276/2009) 1, 2 2 mom.,

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING OLE_TY4 1 *1149901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om uppehållstillstånd i Finland som idrottare, idrottstränare och bedriver

Läs mer

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND Se ifyllnadsanvisningarna på blankettens baksida Anlänt: 1. SÖKANDE Efternamn och förnamn Personbeteckning Titel eller yrke Tjänst eller befattning Adress Postnummer och postanstalt Telefon, arbete Telefon,

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 1 4 mom., 3 4 punkten, 4 2 mom. 2 punkten och 3 mom. 1 punkten, 5 b, 6 1 mom. 3 punkten, 11,

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1 (5) ANVISNING VM139:00/2013 30.4.2014 FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1. ICT-stöd i kommun- och servicestrukturförändringar Regeringen genomför

Läs mer

Anvisningar till stipendiegivare. Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA?

Anvisningar till stipendiegivare. Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA? Anvisningar till stipendiegivare Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA? 1.10.2010 ANVISNING 2 (8) Innehåll 1 Stipendiegivarens skyldighet att lämna uppgifter... 3 2 Anmälningsskyldigheten i praktiken...

Läs mer

RP 95/2016 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier

RP 95/2016 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om statens konstnärsstipedier

Läs mer

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier!

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier! Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier! Fyll i ansökan med omsorg och enligt anvisningarna. Vi behandlar inte ansökningar som fyllts i bristfälligt. Stipendierna är avsedda för personer

Läs mer

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Jaana Summanen, sakkunnig Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Undervisningsväsendets personalutbildning 2013 Informationstillfälle 2.11.2012, Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016

Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016 BREV 16.2.2016 SMDno-2016-275 Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016 Brandskyddsfonden är en fond utanför statsbudgeten. Ur fonden kan beviljas statsunderstöd beroende

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 BREV 29.11.2017 SMDno-2017-1847 Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 I 14 i lagen om brandskyddsfonden (306/2003) anges det att för att lagens syfte ska

Läs mer

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendium!

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendium! Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendium! Var vänligt fyll i ansökningen noggrant och enligt instruktionerna. Bristfälliga ansökningar beaktas inte. Stipendierna är avsedda för forskare

Läs mer

+ + Beroende av grund är arbetspraktikens maximala längd antingen 12 månader eller 18 månader.

+ + Beroende av grund är arbetspraktikens maximala längd antingen 12 månader eller 18 månader. OLE_TY3 1 *1159901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ARBETSPRAKTIK Denna blankett är avsedd för dig om du kommer till Finland för arbete eller arbetspraktik som ingår i ett avtal mellan stater

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om statsunderstöd till allmännyttiga sammanslutningar och stiftelser för främjande av hälsa och social välfärd I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen

Läs mer

Beskrivning av posterna Anmälan om lönesumma och Ansökan/ändring av förskott för TYVIgränssnittet

Beskrivning av posterna Anmälan om lönesumma och Ansökan/ändring av förskott för TYVIgränssnittet Meddelande Arbetslöshetsförsäkringsfonden förbereder sig att ta emot elektroniska anmälningar från löneadministrationsprogram beskrivning av poster för TYVI-gränssnittet har publicerats För att effektivisera

Läs mer

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola?

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola? HUR FÖRNYAS ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA? SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR Hur går det till när reformen genomförs stegvis? I reformens första skede kan högskolorna bestämma att reservera studieplatser

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN PK5_plus 1 *1469901* BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN Denna blankett är avsedd för dig som har en annan anhörig än din maka/make eller ett barn under

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR EN I FINLAND BOSATT UTLÄNNINGS MAKE/MAKA

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR EN I FINLAND BOSATT UTLÄNNINGS MAKE/MAKA OLE_PH1 1 *1299901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR EN I FINLAND BOSATT UTLÄNNINGS MAKE/MAKA Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR ÄR 2016

ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR ÄR 2016 Organisationer som främjar idrott 8.7.2015 317/625/2015 Referens: Idrottslag (390/2015) Statsrädets förordning om främjande av idrott (550/2015), Statunderstödslag (688/2001) Gäller tillsvidare Upphäver:

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om internationaliseringsunderstöd för företags gemensamma projekt åren 2016 2020 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) 1 Tillämpningsområde

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

*1279901* DEL A + + OLE_P_PEU 1. 1 Egna uppgifter 1.1 Personuppgifter ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND

*1279901* DEL A + + OLE_P_PEU 1. 1 Egna uppgifter 1.1 Personuppgifter ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND OLE_P_PEU 1 *1279901* ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND Med denna blankett kan du ansöka om antingen permanent uppehållstillstånd i Finland (P) eller EU-uppehållstillstånd för medborgare i tredje

Läs mer

IDROTTSUTBILDNINGSCENTREN

IDROTTSUTBILDNINGSCENTREN IFYLLNADSANVISNINGAR 1(6) Basuppgifter 20.9.2017 IDROTTSUTBILDNINGSCENTREN Enligt 10 i lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) fastställer undervisnings- och kulturministeriet årligen det antal studerandedygn

Läs mer

Denna begäran om utlätande finns bara i elektronisk form.

Denna begäran om utlätande finns bara i elektronisk form. A mmm.fi BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 1(2) 06.03.2017 476/01.02/2017 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKASTET TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄND- RING AVJT OCR BILAGA I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM NATIONELLT

Läs mer

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Anvisning 1 (5) 5.4.2013 ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Allmänt Denna blankett använder man när man ansöker om utbetalning av stöd hos Kommunikationsverket enligt lagen

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Internationellt kulturutbyte

Internationellt kulturutbyte Sida 1 / 7 Internationellt kulturutbyte ANSÖKAN OM BIDRAG INOM BILD OCH FORM UTSTÄLLNINGAR OCH ARBETS- ELLER STUDIEVISTELSE I UTLANDET 1. UPPGIFTER OM SÖKANDE Fält markerade med * är obligatoriska Förnamn*

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 1 BREV 25.11.2014 Regionförvaltningsverken Räddningsverken Ålands landskapsregering Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 Förfarandet för ansökan om understöd

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015 PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN Guide för ansökan år 2015 Undervisnings- och kulturministeriet 2014 Innehåll Förord... 2 1 Allmänna kriterier... 2 2. Bedömningsgrunder... 3 3. Att ansöka om statsunderstöd...

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Av anslag i statens budget för år 2018 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd

Av anslag i statens budget för år 2018 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd MEDDELANDE (3) 7..08 OPH-9-08 Anordnare av grundläggande konstundervisning som inte får statsandel per undervisningstimme ANSÖKNINGSMEDDELANDE/PRÖVNINGSBASERAT STATSUNDERSTÖD FÖR DE ANORDNARE AV GRUND-

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av vissa bestämmelser om statsunderstöd inom kulturförvaltningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås ändringar

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER VÄLKOMMEN SOM KUND TILL ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅN! Arbets- och näringsbyrån kallas också TE-byrån. TE är en förkortning av byråns finska namn, työ-

Läs mer

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Innehåll 1. Statsunderstöd... 1 2. Anvisningar i anslutning till användningen av statsunderstöd... 1 2.1. Allmänna anvisningar i

Läs mer

PRIMUS. - iv- och olycksfallsförsäkrin. Försäkringshandledning Gäller från 1.1.2016

PRIMUS. - iv- och olycksfallsförsäkrin. Försäkringshandledning Gäller från 1.1.2016 PRIMUS - iv- och olycksfallsförsäkrin Försäkringshandledning Gäller från 1.1.2016 PRIMUS-FÖRSÄKRINGEN ger skydd för dig och din familj Primus är en liv- och olycksfallsförsäkring för medlemmarna i Ifs

Läs mer

Statsunderstöd för allmänna bibliotek

Statsunderstöd för allmänna bibliotek Statsunderstöd för allmänna bibliotek Evenemangsproduktion Tammerfors 12.4.2018 Susanne Ahlroth, överinspektör Svenska enheten för bildningsväsendet 13.4.2018 1 Statsunderstöd för allmänna bibliotek Undervisnings-

Läs mer

Skön- och facklitteratur på finska, svenska och samiska till andra språk

Skön- och facklitteratur på finska, svenska och samiska till andra språk This is a previewing sample. Please submit your application via the online application form. Skön- och facklitteratur på finska, svenska och samiska till andra språk Sökande Sökandes kontaktuppgifter Obs!

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING OLE_TY4 1 *1149901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om uppehållstillstånd i Finland som idrottare, idrottstränare och bedriver

Läs mer

RP 137/2014 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 137/2014 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 137/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om extra pension för idrottsutövare och om ändring av 9 i lagen om garantipension PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på Se också blankettens sista sida.

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på   Se också blankettens sista sida. Arbetets Vänner Huvudföreningens Kulturfond Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Sektion A: Uppgifter

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

MEDDELANDE 19/ (5)

MEDDELANDE 19/ (5) MEDDELANDE 19/2017 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik Statsunderstöd för utvidgning av språkbadsverksamhet Bakgrund Rättsgrund: Statsunderstödslag (688/2001)

Läs mer

ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND

ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND Med erkännande av examen avses ett beslut om vilken behörighet en utländsk examen ger för ett arbete eller en studieplats.

Läs mer

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned Arbetslivscykeln i skick Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned 2 Keva stöder fortsatt arbete när arbetsförmågan går ned Om du har en sjukdom som gör att du riskerar att förlora arbetsförmågan

Läs mer

Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015

Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015 Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015 Anvisning Utbildningens innehåll bygger på de examensgrunder som fastställts av Undervisningsstyrelsen. http://www.oph.fi/download/111517_tranare_yrkesexamen.pdf

Läs mer

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid Anvisning till kommunerna 1/6 16.10.2018 Sylvia/Bonuspeng/Anvisning/2018 ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS 2018 Ansökningstid 1.1

Läs mer

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD Anlänt / VERIFIKAT SOM BÖR BIFOGAS TILL DEN FÖRSTA UTKOMSTSTÖDSANSÖKAN, se sida 4. TILL VARJE ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD BÖR BIFOGAS VERIFIKAT ÖVER ALLA INKOMSTER/UTGIFTER SAMT DE SENASTE

Läs mer

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar Ansökningsanvisningar 1(5) 19.6.2017 Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar I statsrådets förordning (1207/2016) finns bestämmelser om statsunderstöd

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING OLE_AUP 1 *1029901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING Denna blankett är avsedd för dig om du har för avsikt att vistas i Finland som au pair i en familj. Syftet med au pair-placeringen

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2016 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

RAMAVTAL OM BETALNING AV SJUKVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE

RAMAVTAL OM BETALNING AV SJUKVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE RAMAVTAL OM BETALNING AV SJUKVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE Genom detta avtal överenskommer Folkpensionsanstalten (nedan FPA) och Finlands sjuksköterskeförbund

Läs mer

2. SYFTET MED OCH DE CENTRALA PRINCIPERNA I STATSGARANTISYSTEMET

2. SYFTET MED OCH DE CENTRALA PRINCIPERNA I STATSGARANTISYSTEMET Dnr 8/011/2001 Föreskrift x Anvisning Datum 2.1.2002 Rätten att meddela föreskrifter/anvisningar följer av L om statsgaranti för konstutställningar (411/1986) Målgrupp Museer och utställningsarrangörer

Läs mer

+ + Jag ansöker om mitt första uppehållstillstånd fortsatt tillstånd EU-blåkort

+ + Jag ansöker om mitt första uppehållstillstånd fortsatt tillstånd EU-blåkort OLE_TY2 1 *1139901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR SPECIALISTER Denna blankett är avsedd för dig om du har ingått arbetsavtal med ett företag i Finland eller mottagit ett förbindande arbetserbjudande

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

RP 78/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i lagen om Utbildningsfonden

RP 78/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i lagen om Utbildningsfonden Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i lagen om Utbildningsfonden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om Utbildningsfonden

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

ASSISTENTSTIPENDIUM FÖR BILD- OCH FORMKONSTNÄRER

ASSISTENTSTIPENDIUM FÖR BILD- OCH FORMKONSTNÄRER ASSISTENTSTIPENDIUM FÖR BILD- OCH FORMKONSTNÄRER Bildkonstnärsfonden fördelar omkring 20 assistentstipendier per år. Stipendiet ska ge dig möjlighet att utvecklas genom att arbeta med en mer erfaren kollega

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 1354/2014 Lag om ersättning som betalas av statens medel till producenter av skyddshemstjänster Utfärdad i Helsingfors den 30 december

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ORDENSFÖRSLAG

ANVISNINGAR FÖR ORDENSFÖRSLAG 4.4.2016 ANVISNINGAR FÖR ORDENSFÖRSLAG Som stormästare för Finlands Vita Ros (FVR) och Finlands Lejons (FLO) ordnar förlänar republikens president årligen på självständighetsdagen den 6 december utmärkelsetecken

Läs mer

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP +

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP + KAN_1 1 *1169901* MEDBORGARSKAPSANSÖKAN Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om finskt medborgarskap. Om du ansöker om finskt medborgarskap även för minderåriga barn som du har vårdnaden om, ska

Läs mer

ARBETSSTIPENDIER BILD- OCH FORMKONSTNÄRER

ARBETSSTIPENDIER BILD- OCH FORMKONSTNÄRER ARBETSSTIPENDIER BILD- OCH FORMKONSTNÄRER Arbetsstipendiet ska ge dig som yrkesverksam konstnär möjlighet att koncentrera dig och utveckla ditt konstnärliga arbete. Stipendierna kan användas till exempelvis

Läs mer

Arbetspensionen inte bara de gamlas grej

Arbetspensionen inte bara de gamlas grej Arbetspensionen inte bara de gamlas grej När man är ung är pensionen knappast det som man i första hand går och funderar på det återstår ju fl era årtionden till pensioneringen. Redan från 18 års älder

Läs mer

Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme.

Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme. MEDDELANDE 1 (5) 5.3.218 OPH-376-218 Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme Undervisnings- och kulturministeriets beslut nr OKM/7/22/218 ANSÖKNINGSMEDDELANDE/STATSUNDERSTÖD

Läs mer

GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN

GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN 12 1 INNEHÅLL 1. Allmänt... 2 2. Ansökningsblanketter och ansökningstider...

Läs mer

Föreläsning vid Svenska Litteratursällskapet den 12 maj 2011 kl. 13.15. Ingvar Dahlbacka

Föreläsning vid Svenska Litteratursällskapet den 12 maj 2011 kl. 13.15. Ingvar Dahlbacka Föreläsning vid Svenska Litteratursällskapet den 12 maj 2011 kl. 13.15 Ingvar Dahlbacka Stiftelsens för Åbo Akademi forskningsinstitut grundades år 1972 tillkom för att möjliggöra en bred forskning också

Läs mer

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 1 (5) 24.6.2019 Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 Transport- och kommunikationsverket Traficom delar ut statsunderstöd till kommunerna för att främja gång och cykling som ett led i kommunikationsministeriets

Läs mer

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 Med denna blankett ansöker personkunder, rörelseidkare och yrkesutövare, jordbruksidkare och sammanslutningsdelägare om skattekort och/eller förskottsskatt.

Läs mer

Anslag för statsunderstöd Av anslag i statens budget för är 2019 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd

Anslag för statsunderstöd Av anslag i statens budget för är 2019 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN MEDDELANDE (3) 7..09 OPH-93-09 Anordnare avgrundläggande konstundervisning som inte fär statsandel per undervisningstimme ANSÖKNINGSMEDDELANDE/PRÖVNINGSBASERAT STATSUNDERSTÖD

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j )

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (9) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 104 1 (7) 17.2.2012 Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt 1.1 Begäran om utlåtande Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 16/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 5 a lagen om organisering av konstens främjande PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande Lag om ändring av lagen om beskattningsförfarande I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om beskattningsförfarande (1558/1995) 1 3 mom., 2 2 mom., 7 1 4 och 7 mom., 8 3 mom., 32, 34 a och 49,

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_TY5 1 *1155501* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ARBETE Denna blankett är avsedd för dig om du kommer till Finland för att arbeta hos en finländsk arbetsgivare eller en arbetsgivare som är

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

Ansökan om assistentstipendium

Ansökan om assistentstipendium Sida 1 av 4 Ansökan om assistentstipendium Sista ansökningsdag 2 september 2014 Bild och form 1. UPPGIFTER OM SÖKANDE Fält markerade med * är obligatoriska Förnamn* Efternamn* Personnummer* Postadress*

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 132/2003 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av den privata sektorns arbetspensionslagstiftning.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 132/2003 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av den privata sektorns arbetspensionslagstiftning. RIKSDAGENS SVAR 132/2003 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av den privata sektorns arbetspensionslagstiftning Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

RP 101/2006 rd. och andra motsvarande sammanslutningar. Sättet att räkna ut understödet ses över för att det skall motsvara vedertagen beslutspraxis.

RP 101/2006 rd. och andra motsvarande sammanslutningar. Sättet att räkna ut understödet ses över för att det skall motsvara vedertagen beslutspraxis. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om brandskyddsfonden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om brandskyddsfonden ändras.

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER Pidä työnhaku voimassa Asioi kanssamme verkossa: Ilmoita yhteystietoihisi sekä työnhakuusi liittyvät muutostiedot ja asioinnin opastus: 0295 020

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer