Likabehandlingsplan. 2015/2016 Slättens förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan. 2015/2016 Slättens förskola"

Transkript

1 1 Likabehandlingsplan 2015/2016 Slättens förskola Vi vill skapa en förskola som är fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg vardag är en förutsättning för att barnen på Slättens förskola ska kunna delta i vår verksamhet på lika villkor.

2 2 Innehåll Diskrimineringsgrunder Främjande arbete Kartläggning av nuläget Förebyggande arbete Åtgärder i akuta situationer Begrepp, regler och lagar Bilaga 1. Husmodellen Bilaga 2. Handlingsplan för akuta situationer Bilaga 3. FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) Vår likabehandlingsplan omfattar all personal som arbetar på förskolan. (Pedagoger, Städpersonal, Kökspersonal, vikarier och vaktmästare)

3 3 Diskrimineringsgrunder Ett barn kan känna sig missgynnad eller kränkt av många olika skäl. För att det ska kallas diskriminering eller trakasserier måste det finnas ett samband med någon av de diskrimineringsgrunder som skyddas i lag. Diskrimineringsgrunderna är tydligt definierade i diskrimineringslagen och vilar bland annat på FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. De diskrimineringsgrunder som skyddas i lag är Kön Könsidentitet eller könsuttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder Kön Enligt diskrimineringslagen avser diskrimineringsgrunden kön att någon är flicka eller pojke, kvinna eller man. Även transsexuella personer, dvs. personer som har ändrat eller kommer att ändra sin juridiska könstillhörighet, skyddas utifrån diskrimineringsgrunden kön. Könsidentitet eller könsuttryck Med könsidentitet eller könsuttryck menas en persons identitet eller uttryck i form av kläder, kroppsspråk, beteende eller annat liknande förhållande med avseende kön. Diskrimineringsgrunden omfattar transpersoner. Transpersoner är ett paraplybegrepp som används om människor som på olika sätt bryter mot tvåkönsnormen och samhällets föreställningar om hur kvinnor och män och flickor och pojkar förväntas vara, se ut och bete sig. De som omfattas av skyddet kan till exempel vara transvestiter, intersexuella (personer som fötts med oklar könstillhörighet) eller inter- och transgenderpersoner (personer som definierar sig bortom kön eller utanför de traditionella könsidentiteterna)

4 4 Etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet menas nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Religion eller annan trosuppfattning Religionsfriheten är skyddad i såväl internationella konventioner som i svensk grundlag. Alla barn har rätt till kunskap och lärande, tankefrihet och religionsfrihet. Föräldrar har också rätta att uppfostra sina barn i enlighet med sin tro såvida det inte strider mot Sveriges rikes lag. Begreppet annan trosuppfattning innefattar uppfattningar som har sin grund eller samband med en religiös åskådning, till exempel ateism. Funktionsnedsättning Funktionsnedsättning beskriver en varaktig nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Funktionsnedsättning beskriver inte ett statiskt tillstånd eller hur en person är. Som funktionsnedsättning räknas sådant som syns, som att man använder rullstol och sådant som inte märks lika lätt som exempelvis allergi, ADHD och dyslexi. Sexuell läggning Med sexuell läggning menas homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Ålder Skyddet mot åldersdiskriminering omfattar alla, unga som gamla. Åldersnormen kan se olika ut i olika sammanhang, men generellt drabbas yngre och äldre av diskriminering som har samband med ålder.

5 5 Främjande arbete på Slättens förskola Främjande arbete utgår från förskolans övergripande uppdrag att verka för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Arbetet är alltså en del av vårt fortgående värdegrundsarbete och de främjande insatserna riktar sig till alla barn. Vi tillämpar även ett likabehandlingsperspektiv i samband med verksamhetsplaneringen, i planering av förskolans lokaler, inköp och användande av pedagogiskt material. I vårt främjande arbete utgår vi ifrån Diskrimineringsombudsmannens (DO) åtta diskrimineringsgrunder; 1. Främja likabehandling av flickor och pojkar I vårt främjande arbete i likabehandling av flickor och pojkar lägger vi stor vikt i vårt förhållningssätt: Hur vi tilltalar barn och vuxna? Vilket tonläge använder vi gentemot barn och vuxna? Om vi gruppindelar barnen vid aktiviteter, ex i pojk- och flickgrupper, skall syftet för detta vara genomtänkt och förankrat med både barn och pedagoger samt en möjlighet för barn att välja I vår fysiska miljö, både utomhus och inomhus, arbetar vi för att miljön skall vara anpassad och inbjudande för alla. I vårt pedagogiska material strävar vi efter att ha material som tilltalar och inbjuder alla. Vi erbjuder flickor och pojkar samma material vilket ger möjlighet att pröva och utveckla förmågor och intressen. Vi väljer aktivt ex färger, böcker, dockor och bilar utifrån ett genusperspektiv för att motverka traditionella könsmönster. 2. Främja likabehandling oavsett könsidentitet eller könsuttryck I vårt främjande arbete i likabehandling oavsett könsidentitet eller könsuttryck är vårt förhållningssätt viktigt i vårt bemötande av varje individ vi möter på förskolan. Vi stöttar och bekräftar barnen i deras identitetskapande genom att de får uttrycka sin personlighet. Om vi gruppindelar barnen vid aktiviteter, ex i pojk- och flickgrupper, skall syftet för detta vara genomtänkt och förankrat med både barn och pedagoger, samt en möjlighet för barn att välja. Vår fysiska miljö, ute och inne, skall vara öppen och inbjudande för alla barn där de kan utveckla sin identitet och känna trygghet i den. Vårt pedagogiska material erbjuds alla barn oavsett kön.

6 6 3. Främja likabehandling oavsett etnisk tillhörighet I vårt främjande arbete i likabehandling oavsett etnisk tillhörighet strävar vi mot att alla barn skall känna stolthet över sig själv och sin etniska tillhörighet. I vårt förhållningssätt visar vi intresse, nyfikenhet och respekt för barns och vuxnas olika kulturer och värderingar. Vi vill med vårt förhållningssätt lyfta barnens egna kunskaper kring sin etnicitet och ta till vara på dem i verksamheten. Vi samarbetar med modersmålslärare och strävar mot att gemensamt utveckla vår verksamhet. Vi strävar efter att utveckla en kunskap hos pedagoger och annan personal kring Sveriges nationella minoriteter, judar, romer, samer och tornedalingar. Vi strävar efter att vår fysiska miljö förändras och speglar olika etniska tillhörigheter och deras högtider och traditioner. Exempel används en multikulturell almanacka på alla avdelningar. Vårt pedagogiska material skall innehålla ett varierat utbud ur ett etniskt perspektiv. Detta innebär dockor med olika etniska ursprung, böcker, sånger, spel och pussel som visar mångfald. Granskningen av materialet skall ske utifrån ett normkritiskt perspektiv. Vi strävar mot att erbjuda aktiviteter och traditioner med ursprung från olika kulturer. 4. Främja likabehandling oavsett religion eller annan trosuppfattning I vårt främjande arbete i likabehandling oavsett religion eller annan trosuppfattning strävar vi efter att utveckla kunskap när olika religiösa högtider firas, i de religioner som finns representerat bland barn och vuxna på förskolan. Kunskapen skall tillämpas i vårt förhållningssätt gentemot barnen så att de ges möjlighet att utveckla sin förmåga och sitt intresse för sin religion. I vårt förhållningssätt gentemot vuxna skall kunskapen användas vid exempelvis planering av föräldramöten. Vi strävar efter att vår fysiska miljö förändras och speglar olika trosuppfattningar och deras högtider och traditioner. På alla avdelningar finns en multikulturell almanacka på. Vi strävar efter att vi i vårt pedagogiska material inte använda något som främjar en viss religion eller trosuppfattning. 5. Främja likabehandling oavsett funktionsnedsättning I vårt främjande arbete i likabehandling oavsett funktionsnedsättning strävar vi efter att varje pedagog visar i sitt förhållningssätt kunskap att bemöta varje barn oavsett funktionsnedsättning. Planerandet av verksamheten, exempel aktiviteter skall utgå från barnen och deras möjlighet att delta.

7 7 Vårt förhållningssätt gentemot föräldrar skall präglas av öppenhet och lyhördhet, exempel diskussioner kring vad vi pedagoger, barn och andra föräldrar behöver veta om barnet. Den fysiska miljön skall vara tillgänglig för alla barn. I vårt arbete med den fysiska miljön, och placering av pedagogiskt material, utgår vi ifrån att bygga upp en miljö för varje barn och dess förutsättningar och behov. Vårt pedagogiska material skall utgå från barnens förutsättningar och behov. Vi strävar efter att använda böcker, sånger, spel och pussel som visar mångfald. Granskningen av materialet skall ske utifrån ett normkritiskt perspektiv. 6. Främja likabehandling oavsett sexuell läggning I vårt främjande arbete i likabehandling oavsett sexuell läggning strävar vi efter att verksamheten inte präglas av heteronormen. Vårt förhållningssätt skall präglas av öppenhet och respekt. Hur vi tilltalar barn och vuxna? Att vi inte spekulerar kring barns och vuxnas kärlek, ex om Pelle och Sara, tre år, har fattat tycke för varandra och är ett blivande par. Likaså om Kalles mamma har ett förhållande med en kvinna. Vi strävar efter att vår arbetsmiljö inte tar heterosexualitet för given. Vi strävar efter att i vår fysiska miljö, både utomhus och inomhus, synliggöra och bejaka olika familjekonstellationer för att varje barn skall kunna känna stolthet för sin familj. I vårt pedagogiska material strävar vi efter att använda böcker, sånger, spel och pussel som visar mångfald och som inte framhåller heteronormen. Granskningen av materialet skall ske utifrån ett normkritiskt perspektiv. 7. Främja likabehandling oavsett ålder I vårt främjande arbete i likabehandling oavsett ålder, vill vi med vårt förhållningssätt skapa förutsättningar för barnen att utveckla sina förmågor och intressen utan att begränsas av stereotypa förväntningar baserade på ålder.

8 8 Vår fysiska miljö skall utmärkas av en anpassning till barnens förmågor, mognad och förutsättningar, inte ålder. Det pedagogiska materialet skall inte begränsas utifrån ett åldersperspektiv. Inget barn är för litet och inget barn stort nog, utan alla kan. 8. Främja ett socialt klimat fritt från kränkningar I vårt arbete för att främja ett socialt klimat fritt från kränkningar vill vi med vårt förhållningssätt arbeta för att ha en gemensam syn på förskolans värdegrundsuppdrag och likabehandlingsarbete. Att inte tala illa om varken anställda, barn eller föräldrar. Att inte tala över huvudet på barnen, eller visa detta med kroppsspråk eller ironi. Bekräfta barnens uppmärksammande av kränkningar, istället för att se det som skvaller. Ex om ett barn blir puttad av en kompis och ett annat barn kommer och berättar detta för en pedagog. Vi baserar vårt förhållningssätt i vår läroplan, Lpfö 98, och tränar därmed barnens förmåga till empati och respekt för allas lika värde och att ge barnen redskap för att lösa konflikter. Vi eftersträvar att i vår fysiska miljö inte ha platser som är gömda och som därmed kan inbjuda till att kränkningar förekommer och inte uppfattas av pedagoger eller barn. Vi strävar efter att i vårt pedagogiska material även ha material för främjande insatser kring empati, respekt för allas lika värde och värderingsövningar.

9 9 Kartläggning av nuläget (med hjälp av Husmodellen) Kartläggningen har gjorts på samtliga avdelningar på Slättens förskola under februari Kapprum Vi har observerat att det förekommer risk för diskriminering i kapprum. Utifrån kön: ex. uttryck som fin till flickor och tuff till pojkar, pojkar får oftare hjälp än flickor. Utifrån ålder: ex. du som är så stor klarar dig själv Utifrån sexuell läggning: ex. information märkt med mamma och pappa/föräldrar istället för vårdnadshavare. Utifrån könsöverskridande identitet ex. kommentarer kring barnens färg på klädsel. Mål Barnen ska bemötas med samma förhållningssätt i alla kapprumssituationer oavsett kön, ålder, sexuell läggning samt könsöverskridande identitet. Åtgärder Vi lägger stor vikt vid bemötandet av varje barn som individ och inte efter klädsel/utseende. Alla barn har rätt att få samma uppmuntran och hjälp oavsett kön och ålder. All information från förskolan, som läggs i barnens fack, skall märkas med vårdnadshavare istället för mamma och pappa eller föräldrar. Vårdnadshavare ska informeras och bjudas in till dialog kring åtgärder. ToaIetter/Skötrum I kartläggningen kom det fram att det finns risk för diskriminering på toaletter och skötrum. Utifrån kön ex. flick- och pojktoalett, ex bilder på toalettväggen som barnen själva tolkar som flick- och pojkobjekt såsom docka, bil.

10 10 Utifrån ålder ex. du är för stor för blöja eller du är för stor för att kissa på dig. Utifrån religion och annan trosuppfattning ex. hur toalettbesöket går till. Mål Barnen ska bemötas med samma förhållningssätt i alla toalett- och skötrumssituationer oavsett kön, ålder, religion och annan trosuppfattning. Åtgärder Vi lägger stor vikt vid bemötandet av varje barn som individ och inte efter klädsel/utseende. Alla barn har rätt att få samma uppmuntran och hjälp oavsett kön och ålder. All information från förskolan, som läggs i barnens fack, skall märkas med vårdnadshavare istället för mamma och pappa eller föräldrar. Vårdnadshavare ska informeras och bjudas in till dialog kring åtgärder. Stora rummet Kartläggningen visar att det förekommer risk för diskriminering i allrum, samlingsrum, matrum, vilrum och samlingsrum. Utifrån kön: ex. bestämda platser vid måltider och samlingar för att få lugn med flickor som placeras bredvid stökiga pojkar och vice versa, material som erbjuds i ex målarbilds-pärmar innehåller många prinsessbilder. Utifrån ålder: ex. lilla och stora vilan, bestämda platser för att kunna hjälpa de yngsta. Utifrån funktionsnedsättning ex. barn får alltid placering bredvid en vuxen. Utifrån religion och annan trosuppfattning: ex. endast svenska sånger sjungs i ex samlingar, material som presenteras i samband med traditioner utgår ifrån endast svenska traditioner. Mål Barnen skall ha lika handlingsutrymme i alla situationer och miljöer oavsett kön, ålder, funktionsnedsättning samt religion och annan trosuppfattning.

11 11 Åtgärder Vi lägger stor vikt i verksamheten att varje barn möts som enskild individ och inte efter kön, ålder, funktionsnedsättning eller religion och annan trosuppfattning. Alla barn har rätt till att få samma uppmuntran, möjlighet till trygghet och stöd vid måltider och samlingar, oavsett kön, ålder och funktionsnedsättning. Alla miljöer, händelser, rutiner och traditioner som är återkommande i verksamheten skall inte benämnas med namn som kan uppfattas som diskriminerande utifrån kön, ålder och religion eller annan trosuppfattning. Dockvrå, familjerum, hemvrån, huset, kaffestugan I kartläggningen har avdelningarna observerat att det finns risk för diskriminering i dockvrån etc. utifrån kön, ex. fördelning av roller i rollekar, sexuell läggning ex. mamma, pappa, barn-lek, könsöverskridande identitet ex. utbud av utklädningskläder och vem som får ha vad. Mål Barn skall bemötas med samma förhållningssätt i alla situationer som kan uppstå i rollekar i dockvrån etc. oavsett kön, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet. Åtgärder Pedagoger skall ständigt arbeta med att förebygga diskriminering i de rollekar som förekommer i dockvrån. Detta kräver närvarande pedagoger för att stötta barnen i de roller de vill vara i leken. Byggrum I kartläggningen har pedagoger observerat att det i byggrummet finns risk för diskriminering. Utifrån kön: Ex. då det är fler pojkar som leker i byggrummet än flickor. Utifrån könsöverskridande identitet: Ex. pedagoger har ifrågasatt det material som finns tillgängligt att bygga med, ex. lego som verkar rikta sig till pojkar. Mål Miljö och material i byggrummet skall utformas så att alla barn oavsett kön och könsöverskridande identitet, inbjuds till lek och lärande.

12 12 Åtgärder Pedagoger skall stötta varje barn att delta i lek i detta rum, oavsett kön. Vid val av material skall pedagoger utgå ifrån barnens intresse och skapa en miljö som bjuder in alla barn oavsett kön och könsöverskridande identitet. Matsalen I kartläggningen har pedagoger observerat att det i matsalen finns risk för diskriminering utifrån kön ex. pedagoger väljer platser som barnen skall sitta på och då blir det oftast varannan pojke, varannan flicka, utifrån religion eller annan trosuppfattning ex. vissa har specialkost utifrån sin religion, utifrån funktionsnedsättning ex. specialkost vid allergier etc. Mål Barnen skall bemötas med samma förhållningssätt i alla matsituationer oavsett kön, religion och annan trosuppfattning samt funktionsnedsättning. Åtgärder Pedagoger ska inte skilja på pojkar och flickor vid placeringar vid borden. Varje barn ska bemötas lika vid matsituationer och vid frågor kring specialkost, utifrån religion och annan trosuppfattning samt funktionsnedsättning, skall dessa besvaras och förklaras utan värderingar. Reflektioner efter kartläggning enligt husmodellen 2015 görs den första kartläggningen enligt husmodellen bland personalen. Mer kunskap behövs angående diskrimineringsgrunder och hur vi tänker kring dessa samt skillnaden mellan kränkningar och diskriminering. Detta arbete skall fortsätta under kommande år. Följande utvecklingsmöjligheter ser vi för nästkommande kartläggning. Många av observationerna som lämnats har rört konflikter som inte kan härledas till någon diskrimineringsgrund. Pedagogerna behöver även beskriva utförligare exempel i sina observationer. Vissa miljöer, såsom gården, korridorer och personalrum har inte tagits upp i materialet. Det visar sig även att barnens egna upplevelser och beskrivningar inte syns i observationerna. VI behöver utveckla ett verktyg för att involvera vårdnadshavare, exempelvis vid föräldramöte eller föräldraråd.

13 13 Utvärdering av kartläggning av respektive rum/miljö Vi utvärderar genom kontinuerliga observationer i respektive miljö en gång i månaden. Resultaten från observationerna presenteras som en del i reflektionsprotokollen och i terminens utvärdering. Utvärdering görs av varje avdelning två gånger per läsår. Använda årshjulet, som stöd i vår planering, för reflektion enligt likabehandlingsplanen. Ansvariga På varje avdelning utses en förskollärare som ansvarar för den skriftliga utvärderingen. Observationerna av respektive miljö är hela arbetslagets ansvar. Förskolechefen ansvarar för att likabehandlingsplanen läggs in i årets utvecklingsarbete. Samtliga anställda medverkar aktivt i alla åtgärder.

14 14 Förebyggande arbete på Slättens förskola Det förebyggande arbetet handlar om att avvärja de risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling som finns i just vår verksamhet. Vårt förebyggande arbete utvecklas ständigt. Varje år kartläggs nuläget på vår förskola och fjolårets insatser utvärderas. Analysen ligger sedan till grund för det förebyggande arbetet under kommande år. Det förebyggande arbetet bedrivs kontinuerligt, systematiskt och målinriktat. Arbetet ska integreras i verksamheten och återspeglas i bland annat förhållningssätt och pedagogiskt material. Förebyggande åtgärder sätts in på förekommen anledning, det vill säga för att kartläggningen har visat på risker och problem i verksamheten. Vi, på Slättens förskola, har sett att där finns risker för diskriminering genom vår kartläggning. De åtgärder som beskrivits i kartläggningen är de förebyggande åtgärder som vi utformat. Åtgärder i akuta situationer Det är viktigt att alla anställda på Slättenss förskola tar alla signaler om trakasserier och kränkande behandling på allvar och agera snabbt. Förskolan måste utreda vad som har hänt och vidta de åtgärder som behövs för att förhindra fortsatta kränkningar. All personal på Slättens förskola ska veta hur de förväntas agera vid misstanke om att ett barn utsätts för kränkningar av något slag. Barnen ska veta vilka rättigheter de har och vem de ska vända sig till när de själva eller någon kamrat upplever sig vara utsatt. Vårdnadshavare ska känna till vilka rättigheter deras barn har och hur de ska gå till väga för att göra en anmälan till förskolan. Vi har riktlinjer för uppföljning, utvärdering och dokumentation i det enskilda fallet. Vi har särskilda rutiner för att hantera kränkningar som utförs av anställda. Vi har rutiner för kontinuerlig uppföljning och utvärdering.

15 15 Begrepp, regler och lagar Diskrimineringslagen och skollagen skyddar barn mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och repressalier. Nedan förklaras dessa begrepp. Skyddet gäller både för barn som finns i verksamheten och för barn som söker till verksamheten. Diskriminering Diskriminering kan till exempel ske genom förskolans regler eller rutiner. Eftersom diskriminering handlar om missgynnande förutsätter det någon form av makt hos den som utför diskrimineringen. I förskolan är det huvudmannen eller personalen som kan göra sig skyldig till diskriminering. Barn kan inte diskriminera varandra i juridisk bemärkelse. Exempel: En förskola med många barn med annan etnisk tillhörighet än svensk ger förtur åt etniskt svenska barn när man tar in nya barn för att inte få en alltför segregerad barngrupp. En flicka går före en pojke i kön till en förskola med motiveringen att det redan finns en stor majoritet pojkar på förskolan. Trakasserier Trakasserier handlar om ett uppträdande som kränker ett barns värdighet. Trakasserier kan vara: * fysiska (slag, knuffar) * verbala (hot, svordomar, öknamn) * psykosociala (utfrysning, grimaser, alla går när barnet kommer) * texter och bilder (teckningar, lappar, fotografier) Ett barn kan bli utsatt för trakasserier av såväl personal som av andra barn. Både diskrimineringslagen och skollagen innehåller ett absolut förbud för förskolans anställda att utsätta barn för trakasserier.

16 16 Bilaga 1. Husmodellen

17 17 Bilaga 2. Handlingsplan för akuta situationer Policy: Det råder nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling för alla som vists på våra förskolor. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling: Aktiva, engagerade och observanta vuxna i barngruppen som ingriper direkt i konkreta situationer. Pedagoger håller god uppsikt över alla platser där barn leker inom och utomhus. Personal som barn och föräldrar ska vända sig till Personal på avdelningen, utvecklingsledarna eller förskolechefen. Har man förtroende för annan personal så vänder man sig till denna, som sedan vidarebefordrar till förskolechefen. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn Bryt handlingen omedelbart. Lyssna in och konkretisera situationen på ett förståeligt sätt för barnen om vad som inträffat och analysera orsakerna till händelsen. Ställ frågor för att få händelsen klarlagd, diskutera med barnen varför det hände, vad man kunde gjort annorlunda och på så sätt reda ut händelsen. Den som uppdagat situationen meddelar berörd personal som i sin tur meddelar föräldrarna om situationen. Vid upprepade trakasserier Den som uppdagat situationen gör som ovan samt anmäler till förskolechefen som ansvarar för utredningen samt för information vidare till huvudmannen. Behöver arbetslaget kontakta specialpedagog eller förskolechef så upprättas en handlingsplan. Denna bygger på personalens iakttagelser och specialpedagogens observationer. Berörda föräldrar informeras om handlingsplanens upprättande och innehåll. När barn kränker med verbala uttryck stoppas detta direkt av vuxen. Vid de situationer då barn kränker vuxna verbalt vid upprepade tillfällen kontaktas förskolechef och specialpedagog för vidare handledning. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av personal Förskolan agerar skyndsamt när det finns misstanke om att ett barn blivit kränkt av personal. När en personal kränker ett barn skall den som sett/hört det ta upp situationen och tydliggöra för den personen. Samtalet sker alltid utanför barngruppen. Anmäl till förskolechefen som ska ansvarar för utredningen samt föra informationen vidare till huvudmannen.

18 18 I varje enskilt fall bör det bedömas om en anmälan ska göras till andra myndigheter. Vid allvarliga fall kan disciplinära åtgärder såsom varning enligt LAS 18, omplacering enligt LAS 7, uppsägning LAS 7 och avsked enligt LAS 18. Innan dessa åtgärder vidtas ska den anställdes fackliga organisation kontaktas. Rutiner för uppföljning Personalen arbetar efter den upprättade handlingsplanen. Uppföljning av handlingsplan tillsammans med specialpedagog, förskolechef och arbetslag utförs efter en månad för att se förändring. Rutiner för dokumentation Handlingsplanen är en konkret del av dokumentationen. Arbetslaget ansvarar för att kontinuerligt dokumentera det som händer på avdelningen och använda utvalda observationer. Ansvarsförhållande Förskolan har skyldighet att utreda så fort det kommer till förskolans kännedom att det kan förekommer kränkningar och trakasserier. Personalen är då skyldig att anmäla till förskolechefen som i sin tur är skyldig att föra informationen vidare till huvudmannen. Plan för agerande: Rutiner 1. Upptäcka tidigt - Hur agerar personalen? 2. Vem ansvarar för kontakt med föräldrar samt anmäler varje fall till förskolechef och huvudmän 3. Utreda 4. Åtgärda 5. Uppföljning 6. Dokumentation. Det är viktigt att personalen dokumenterar vidtagna åtgärder och uppföljning.

19 19 Bilaga 3 Förebyggande åtgärder 1. Den positiva kontakten med barn är mycket viktig. Vi vuxna måste intressera oss för alla barn, lägga märke till andras barn och lyssna på dem om de har något att säga. Alla barn är allas barn. 2. Alla vuxna har samma ansvar och skyldighet att ingripa när barn på något sätt bär sig illa åt. Det gäller inte minst när de svär, skriker eller tilltalar någon otrevligt, bitning och slag. Detta gäller även alla vuxna som befinner sig i verksamheten. 3. Barnen ska i sin tur respektera tillsägelser från förskolans personal. 4. Situationer och platser där kränkningar lätt kan förekomma uppmärksammas särskilt av alla. 5. Arbetet med att förhindra kränkande behandling skall vara ett ständigt återkommande inslag i förskolans verksamhet. Exempel på sådana inslag är barnintervjuer, konkreta aktiviteter såsom flanosagor, rollspel mm. 6. På kontinuerliga samtal med vårdnadshavare/barn/pedagoger följs barnens sociala situation upp.

20 20 Bilaga 4. FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) 1. Ett barn är varje människa under 18 år. 2. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. 3. Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. 4. Politiker som styr länder ska ansvara för att alla barn får det som de har rätt till. När det gäller barnets ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter ska staten utnyttja det yttersta av sina resurser. Där så behövs, ska man samarbeta internationellt. 5. Barnets föräldrar eller annan vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling och ska hjälpa barnet att få det som barnet har rätt till. 6. Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. 7. Varje barn har rätt till ett eget namn, ett medborgarskap och att känna till sitt ursprung. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är och bli omvårdat av dem. 8. Varje barn har rätt att behålla sin identitet. 9. Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för barnets bästa. Ett barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet. 10. Ett barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats. Ansökningar från familjer som vill återförenas över statsgränser ska behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt. 11. Staten ska bekämpa olovligt bortförande och kvarhållande av barn i utlandet. 12. Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad. 13. Varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter. 14. Alla barn har rätt till att tro på vilken gud de vill, eller ingen alls. 15. Barn har rätt att starta och delta i föreningar och organisationer. 16. Varje barns rätt till privatliv ska respekteras. 17. Varje barn har rätt att få tillgång till information via till exempel internet, radio och tv. Staten ska ta ansvar för massmediers roll när det gäller varje barns tillgång till information.

21 Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling. Staten ska hjälpa föräldrarna. 19. Varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet. 20. Ett barn som inte kan bo med sina föräldrar har rätt att få hjälp att hitta ett nytt hem. 21. Vid adoption ska staten tänka på barnets bästa. 22. Ett barn på flykt har rätt till skydd och hjälp att hitta sina föräldrar. 23. Ett barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och hjälp att delta i samhället på lika villkor. 24. Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas. 25. Staten ska regelbundet se till att ett barn som är omhändertaget av myndigheterna behandlas bra. 26. Varje barn har rätt till social trygghet, och hjälp om föräldrarna till exempel har lite pengar. 27. Varje barn har rätt till skälig levnadsstandard, en bostad, kläder, mat och rent vatten. 28. Varje barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara gratis. 29. Skolan ska hjälpa barnet att utvecklas och lära sig om mänskliga rättigheter. 30. Ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion. 31. Varje barn har rätt till lek, vila och fritid. 32. Varje barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som är skadligt eller hindrar barnets skolgång. 33. Varje barn har rätt att skyddas mot droger. 34. Varje barn har rätt att skyddas mot sexuella övergrepp och mot att utnyttjas i prostitution och pornografi. 35. Ingen får köpa eller sälja ett barn. Staten ska bekämpa handel med barn. 36. Varje barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande. 37. Inget barn får utsättas för tortyr, annan grym behandling eller bestraffning eller dödsstraff. Frihetsberövande av ett barn ska ske i enlighet med lag och får endast användas som en sista utväg och för kortast lämpliga tid.

22 Barn ska skyddas mot krig och inget barn får användas som soldat. 39. Ett barn som utsatts för övergrepp eller utnyttjande har rätt till rehabilitering och social återanpassning. 40. Ett barn som är anklagat för brott eller har blivit dömt för en straffbar handling har rätt till att behandlas rättvist och bra. 41. Om det finns bestämmelser som gör mer för barns rättigheter än innehållet i barnkonventionen, gäller de bestämmelserna i stället. 42. Alla barn och vuxna har rätt att få reda på vad som står i barnkonventionen Regler om hur de som bestämmer i länderna ska göra för att följa barnkonventionen.

Likabehandlingsplan Slättens förskola

Likabehandlingsplan Slättens förskola Likabehandlingsplan Slättens förskola Främjande arbete på Slättens förskola Främjandearbetet utgår från förskolans övergripande uppdrag att verka för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling.

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Ekenhillsvägens förskola 1 (10) Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. I april 2006 kom Lagen mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gärdesbacken 2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gärdesbacken 2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gärdesbacken 2019 Planen gäller from 2019-01-01 tom 2019-12-31 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Lagstiftning s. 4 3. Diskrimineringsgrunder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vetterstorps förskola Förskolechef: Maria Välimaa 1 Vår vision Förskolan ska vara en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2012- november 2013 1. Vision I vår förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlningsplan Norlandia förskolor Farsta Skogsgläntan

Likabehandlningsplan Norlandia förskolor Farsta Skogsgläntan Likabehandlningsplan Norlandia förskolor Farsta Skogsgläntan 2016-2017 1 Innehållsförteckning 1. Varför en likabehandlingsplan? 2. Grunduppgifter 2.1 Vår vision 2.2 Barnens delaktighet 2.3 Vårdnadshavarnas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Barnkonventionen i korthet

Barnkonventionen i korthet Barnkonventionen i korthet Vad är barnkonventionen? Den 20 november 1989 antog FN:s generalförsamling konventionen om barnets rättigheter. Fram till idag har 192 stater anslutit sig till Barnkonventionen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Maria Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till

Läs mer

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marierovägens Förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Källan Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGTRASTENS FÖRSKOLA 2013 2014 Planen gäller från november 2013 till november 2014

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/16

Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/16 Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/16 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef, pedagogiska ombud. Vår vision Alla barn ska känna sig trygga och bemötas

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/18

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/18 Förskolan Maria Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Förskolan Frö & Freja

Förskolan Frö & Freja Förskolan Frö & Freja Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Januari Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn-

Läs mer

Barnkonventionen tillerkänner barn medborgliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den innehåller fyra grundprinciper:

Barnkonventionen tillerkänner barn medborgliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den innehåller fyra grundprinciper: Den 20 november 1989 antog FN:s generalförsamling konventionen om barnets rättigheter. Barnkonventionen fastslår att barn har särskilda rättigheter. Ordet konvention betyder överenskommelse, och genom

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Pedagogisk omsorg Solåker Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Plan Av Utbildningsnämnden 2017-03-13, 2 Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015/2016

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015/2016 En plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015-08-01 Förskolans namn: Nyckelpigans

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Mo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd

Mo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd Mo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställd 180910 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolans personal. Värdegrundsuppdraget

Läs mer

Förskolan Akvarellen

Förskolan Akvarellen Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Förskolan Akvarellen Upprättad november 2013 Innehållsförteckning Vision sid. 3 Syfte sid. 4 Vad står de olika begreppen för sid. 5 Förklaring

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan Fagerhults förskola 2014-2015 1 Innehåll 1.Inledning....3 2. Vision... 4 3. Kartläggning och nulägesanalys...4 3.1 Kartläggning...4 3.2 Nulägesanalys...5 4. Mål utifrån kartläggning

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2016-04-29 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter a för planen Förskolechef, likabehandlingspiloterna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Arbetslagsledarna

Läs mer

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 14 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidan Vision 3 Diskrimineringsgrunder : 3-6 - Kön - Etnisk tillhörighet - Religion och annan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Förskolan i Surahammars Kommun

Förskolan i Surahammars Kommun Förskolan i Surahammars Kommun Förskolans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling. 2015/2016 Innehållsförteckning Vision, syfte, policy och ansvar 3 Definitioner

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställd 2018-06-20 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolans personal.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Stenänga förskola Upprättad 2017-02-01 Gäller till 2018-02-15 Fastställd av Tina Johnsson (Förskolechef) Denna plan är en

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 1 Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Planen gäller från 2017-07-01 till 2018-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Inledning Definitioner av de olika begreppen i planen Grunduppgifter Utvärdering Främjande insatser Kartläggning...

Inledning Definitioner av de olika begreppen i planen Grunduppgifter Utvärdering Främjande insatser Kartläggning... Innehållsförteckning Inledning... 3 Definitioner av de olika begreppen i planen... 4 Grunduppgifter... 5 Utvärdering... 6 Främjande insatser... 7 Kartläggning... 9 Förebyggande åtgärder... 10 Rutiner för

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskola läsåret 2015/2016 Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. 2011 Ett litet ord som en människa fäster sig vid kan verka i oräknelig tid

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling Senast reviderad 190213 Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Gäller från april 2018 Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Väja förskola Nyskriven september 2015 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är. Barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Örnens förskola www.katrineholm.se Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2016-2017 Solbackens förskola Reviderad 2017-02 INNEHÅLL Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av plan Definitioner Kartläggning Förebyggande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandling Denna plan bygger på Diskrimineringslagen [2008:567] Skollagen [2010:800] och Läroplan för förskolan [Lpfö 98 rev 2010] 1 Innehåll 1.

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Innehållsförteckning Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18... 1 Vision... 2 Verksamhetsmål

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018... 1 Varför en plan

Läs mer

Ivarsgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Ivarsgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling . Ivarsgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan vilar på demokratins grund. Därför skall dess verksamhet utformas i överenskommelse med grundläggande demokratiska

Läs mer