Parkeringsplan redovisning av remiss

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsplan redovisning av remiss"

Transkript

1 BILAGA PARKERINGSPLAN - REDOVISNING AV REMISS Märta Brolinson Trafikplanering marta.brolinson@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden Parkeringsplan redovisning av remiss 1 (23)

2 Bakgrund Trafik- och renhållningsnämnden antog den 23 augusti 2012 en Framkomlighetsstrategi för Stockholms stad. Samtidigt beslutade nämnden att skicka ett förslag till parkeringsplan på remiss. Den är en av flera handlingsplaner inom ramen för Framkomlighetsstrategin. Inledning Trafikkontoret arbetar kontinuerligt med gatuparkering som en del av den ordinarie verksamheten. Det innebär att löpande se över parkeringsförhållandena i syfte att bättre matcha utbud och efterfrågan samt effektivisering av övervakning för att främja den rörliga trafiken. Denna plan fokuserar på ett antal förändringar i parkeringsreglering med syfte att förbättra tillgången till gatuparkering och framkomlighet i framförallt innerstaden. Vidare åtgärder kommer att krävas för att uppnå en förbättrad parkeringssituation även i ytterstaden. Remissprocessen Förslaget till Parkeringsplan har utvecklats i samråd med Stockholm Parkering och i vissa frågor med exploateringskontoret. Intervjuer har skett med representanter för näringslivet, transportbranschen och polisen. Planen skickades på remiss efter beslut i Trafik- och renhållningsnämnden i augusti Den remitterades till 30 remissinstanser, inklusive flera av stadens nämnder och bolag, övriga myndigheter i Stockholms län och intresseorganisationer. Utöver dessa har ytterligare 12 intresseorganisationer besvarat remissen. 2 (23)

3 Stadens nämnder och bolag: Exploateringsnämnden* Stadsbyggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Östermalm stadsdelsnämnd Stockholm Business Region Stockholm Parkering Intresseorganisationer: ABC-Åkarna Bussbranschföreningen Cykelfrämjandet FOT Företagarna Handelskammaren Kollektivtrafikant Stockholm Motormännens Riksförbund NTF Stockholms län Naturskyddsföreningen Nyttotrafikkommittén PRO Företagsgrupperna Stockholm Svenska Taxiförbundet Svenska åkeriförbundet Övriga myndigheter i länet: Länsstyrelsen i Stockholms län Polisen i Stockholms län Storstockholms Lokaltrafik Stockholms läns landsting: tillväxt, miljö och regionplanering Storstockholms Brandförsvar Trafikverket region Stockholm Svar från instanser som inte fått planen på remiss: Sveriges motorcyklister Föreningen Östermalm City i samverkan Skarpnäcks företagarförening Bil Sweden Bromma företagsgrupp* Lunda företagsgrupp Farsta företagsgrupp Företagsgruppen Hagastaden Fast partner Företagsgruppen Norra Djurgårdstaden Sätra Segeltorps företagsgrupp *Fet stil: inkommit med svar, Kursiv stil: I de fall dessa grupper har inkommit med liknande svar används beteckningen FGS, Företagsgrupperna Stockholm Ett informationsmöte för remissinstanserna ordnades den 19 september i Tekniska Nämndhuset. Mötet filmades och lades ut på webben i direktsändning samt låg kvar där en längre tid. Allmänheten har under samma tid inkommit med synpunkter på förslaget via den enkät som funnits tillgänglig på internet. Formuläret besvarades 1580 gånger och är enbart representativ för den grupp som valt att svara på frågorna, inte för staden som helhet. Sammanställning av remissinstansernas synpunkter Inledningsvis presenteras remissinstansernas synpunkter vilka Trafikkontoret har besvarat i tabellen nedan. Därefter sammanfattas allmänhetens åsikter från den enkät som funnits tillgänglig på internet. Frågorna har delats in i tre kategorier: Allmänt om planen Planens specifika åtgärdsförslag Allmänt om parkering och/eller framkomlighet 3 (23)

4 Allmänt om planen Instans Yttrande Svar FOT, Sätra Segeltorp Företagsgrupp, Planen berör framförallt innerstaden och Skarpnäcks Företagarförening, saknar strategier för ytterstaden Stockholm Parkering, Exploateringsnämnden, Norrmalms stadsdelsnämnd, Kungsholmens stadsdelsnämnd, Östermalm stadsdelsnämnd BIL Sweden Vad händer i ytterområdena när p- avgiften höjs i innerstaden? Parkeringsplanen innehåller konkreta åtgärder för gatuparkering i innerstaden där missnöjet med parkering och framkomlighet är som störst. Det är en av handlingsplanerna i Framkomlighetsstrategin som behandlar de översiktliga målen. Strategin gäller hela staden och därmed måste även parkering i ytterstaden behandlas i ett större sammanhang framöver. Stadsbyggnadsnämnden Planen saknar strategi för hur parkering på tomtmark ska fungera tillsammans med billigare subventionerad parkering på gatumark Viktigt för den enskilde är närhet till bostaden och pris för parkering. Detta tas upp i planens förslag om förändrade zoner, dock täcker inte förslaget hur staden ska kunna växa och utvecklas med ny bebyggelse. Kontoret instämmer i att eventuell påverkan på ytterstaden måste beaktas. Kontoret instämmer i att parkering måste hanteras strategiskt och i ett större sammanhang. Kontoret råder bara över en del av hela parkeringsutbudet och de verktyg som kan styra det. Det finns fler aspekter där aktörer behöver samarbeta bl.a. stadens olika förvaltningar, fastighetsägare och parkeringsbolag för att staden ska kunna växa på ett hållbart sätt. 4 (23)

5 Stockholm Hamn, BIL Sweden, FOT, Stockholm Parkering, Stockholms Handelskammare, Exploateringsnämnden FOT, Norrmalms stadsdels- nämnd, Kungsholmens stadsdelsnämnd, Östermalms stadsdelsnämnd FGS BIL Sweden, Motormännen FGS, Exploateringsnämnden Cykelfrämjandet, FOT FOT Planen borde ta upp vad som gäller för t.ex. parkeringsnorm, parkeringstal, ansvarig för byggande av parkering, parkeringsköp vid om- och nybyggnation Strategier för parkeringstal, parkeringsköp och godslogistik behövs för att planen ska kännas fullständig Saknar strategier för parkering i företagsområden. Väsentligt med planering för varutransporter och parkering för anställda och kunder både i befintliga områden och vid nybyggnad. Nya möjligheter till parkering skulle behöva skapas innan förslagen införs, i dagsläget innehåller planen inga morötter för bilister. Utredningen visar att pris inte är den viktigaste frågan vid val av parkering, men alla förslagen innebär förändring av taxan. Inget resonemang kring andra åtgärder. Planen beskriver inte hur andra aktörer än staden kan agera, t.ex. vad kan arbetsgivare göra för att minska arbetspendlingen med bil och då också bidra till minskad biltrafik i staden? Målet med strategin är att öka tillgängligheten på parkeringsplatser när de behövs. Om inte stockholmarna väljer att ändra parkeringsbeteendet kommer flera parkeringsplatser på gatunivå behövas för att nå målet om 15 % lediga platser. Parkeringsplanen handlar bara om den gatuparkering som staden rår över och det finns ett behov av et mer samlat grepp. Vid om- och nybyggnation hanteras parkering särskilt i varje projekt. Dock behövs bättre förståelse för hur bl.a. parkeringsutbud påverkar trafikalstring och byggkostnader för fastigheter. Parkeringsköp kan vara ett sätt att lösa parkeringsbehovet till en kostnad. Staden kommer att arbeta fram en handlingsplan för gods inom ramen för Framkomlighetsstrategin där bl.a. parkering kommer att belysas. Målet med parkeringsplanen är att öka omsättning av parkeringsplatser. Effekterna förväntas bli ökad framkomlighet för rörlig trafik och större tillgänglighet till gatuparkeringsplatser. Erfarenheten från införandet av trängselskatt har visat att små prisjusteringar kan göra skillnad och detta är en av de åtgärder som staden har rådighet över. Andra åtgärder som t.ex. tidsreglering och boendeparkering tas upp i planen. I planen beskrivs de frågor som trafikkontoret har rådighet över. Framkomlighetsstrategin med sitt bredare perspektiv beskriver de åtgärder som krävs för minskad biltrafik som helhet där aktörer utöver staden berörs. Syftet med högre parkeringsavgifter är att främja ett ändrat parkeringsbeteende. 5 (23)

6 Stockholm Parkering Cykelfrämjandet, NTF Stockholm- Gotland Länsstyrelsen i Stockholms län Sveriges Motorcyklister SL FOT Stockholms Handelskammare, BIL Sweden, City i Samverkan Idékatalogen togs fram 2010, sedan dess har vissa objekt försvunnit och andra tillkommit. Totalt 70 anläggningar (egna och andras) Saknar cykelperspektiv. Cyklister bör prioriteras framför parkeringsmöjligheter längs de cykelstråk som planeras. Cykelfrämjandet undrar om områdena inom åtgärdsförslagen har definierats med hänsyn till var cykeltrafiken behöver förbättras? Saknar en diskussion om cykelparkering i parkeringsplanen Saknar strategier för motorcyklar och mopeder Saknar åtgärder för att öka framkomlighet för bussar på Torsgatan. Planen bör innefatta utredning av miljökonsekvenser och ha ett barnperspektiv I Planen bör ingå hur parkeringsgarage kan utnyttjas bättre där första steg skulle kunna vara att göra en inventering av platser. Stockholms Handelskammare föreslår att en grupp tillsätts för att reda ut bästa möjliga utnyttjande av de platser som finns. City i Samverkan vill se analyser och jämförelse mellan kostnaden att stå på gatan jämfört med garage. Trafikkontoret uppdaterar planen enligt upplysningarna. Tanken med planen är att prioritera rörlig trafik framför stillastående, dvs. även cyklister. I cykelplanen redovisas de stråk som behöver förbättras, många av dessa sammanfaller med de stråk som behandlats i parkeringsplanen. Dessutom arbetar staden i dagsläget med en specifik parkeringsplan för cykel. Målet med större andel lediga parkerings platser gynnar även motorcyklister. Parkeringsplanen har uppdaterats med taxa 2 på Torsgatan mellan Odengatan och Norra Stationsgatan. Den minskade söktrafiken bedöms minska miljöbelastningen. Stadens parkeringsövervakning prioriterar alltid trafikfarliga uppställningar vilket är bra för alla, inklusive barn. Trafikkontoret delar bedömningen att en inventering vore av värde. Tidigare inventeringsförsök har aldrig lyckats helt och visat på en del svårigheter eftersom många p-platser är lokaliserade inom privata fastigheter och informationen är därför begränsad. Kontoret anser att den grupp som föreslås kan bidra till en bättre förståelse av parkeringssituationen och kontoret kommer därför att överväga ett samarbete med näringslivets och fastighetsägarnas representanter. Motormännen Förändringarna ska kombineras med alternativa parkeringsplatser under jord, Trafikkontoret delar bedömningen att kostnaden mellan parkering på gatan och i garage påverkar valet av parkeringsplats. Planen är ett inledande försök att undersöka effekterna av högre parkeringsavgifter för de mest attraktiva platserna. Det finns en koppling mellan gatu- och garageparkering. Denna plan är ett första 6 (23)

7 Stockholms Handelskammare, FOT BIL Sweden NTF Stockholm-Gotland, FOT FOT FOT, Företagarna Stockholm Stad, Stockholms läns Bussbranschförening Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden men planen saknar strategi för detta. Finns ingen inventering med förslag på problem som uppstår i samband med anläggning av nya parkeringsplatser bland annat vad gäller överklaganderegler. Saknar resonemang för bilpool och hyrbilar samt taxi. Saknar känslighetsanalys och jämförelse mellan 15 %-målet och dagens 8-12 %. Också en konsekvensanalys av vad 15 %- målet leder till vad gäller söktrafik. Saknar utredning kring hur kantstensparkering påverkar sikten och möjligheten att överblicka trafiken Hur ska staden tillgodose kravet om parkeringsplats för rörelsehindrade inom 10 m från entréer? Planen borde ta upp bevakning av felparkeringar Det bör framgå av parkeringsplanen hur parkeringsplatser för bilar ska vägas mot behov av parkeringsplatser för cyklar. Parkeringsplanen saknar åtgärder för att kommunicera den nya parkeringsplanen till stadens invånare Det bör framgå när, hur och av vem som uppföljning av den nya planen skall göras. (Exempelvis trafikflöden, beläggningsgrad bör mätas) steg i Framkomlighetsstrategins arbete med parkering och rör det som Trafikkontoret ansvarar för, dvs gatuparkering. I dag finns inget lagstöd för platsreservationer för poolbilar på gatumark, dock finns vissa undantag för taxi som också kommer att gynnas ytterligare av en ökad omsättning på parkeringsplatserna. Trafikkontoret kommer att följa upp och utvärdera effekterna av Planen vilket bidrar till en ökad förståelse för framtida ändringar/förslag till åtgärder. Trafikförordningen föreskriver hur parkering ska regleras, där är hänsyn tagen till trafiksäkerheten. Parkeringsövervakningen prioriterar i första hand säkerhet. Parkering ska i första hand lösas inom fastigheten. Därefter hittas bästa möjliga lösning på gatumark. Trafikkontoret utvecklar kontinuerligt moderna tekniska lösningar och testar nya metoder för övervakning som prioriterar trafiksäkerhet och framkomlighet. Inga bevakningsändringar föreslås och därför tas detta inte upp i planen. Trafikkontoret behöver givetvis vara uppmärksamma på den ständiga förändringen av färdmedelsval och anpassa parkering efter behov. Cykelplanen tar upp cykelparkeringar mer i detalj. Kommunikationsplan och strategier för uppföljning kommer att tas fram då beslut om Planen tagits. 7 (23)

8 Förslagen: A: Utöka området för taxa 1 Stockholm Business Region Effektivare utnyttjande av lastfar i City skulle kunna öka framkomligheten ytterligare. Trafikkontoret instämmer. Arbetet med detta kan tas upp i trafik- och miljöplan för City. En av handlingsplanerna i Framkomlighetsstrategin fokuserar på gods och citylogistik där denna fråga även kommer att behandlas. B: Utöka området för taxa 2 i city, utöka dagtaxa från (09-16) till (09-18) samt återinföra boendeparkeringsområde City City i Samverkan Positiva till åtgärd B med tillägget: Tidsreglering på 3-4 timmar dagtid skulle minska antalet långtidsparkerade bilar inom zonen. Trafikkontoret delar synen på att tidsreglering är ett bra styrmedel och kan komma i fråga om avgiftshöjningarna inte får den avsedda effekten. C: Införa taxa 2 på gator där framkomligheten och/eller nåbarhet prioriteras Inga frågor om åtgärd C har inkommit D: Utöka tiden för taxa 3 från till Stockholm Parkering Stockholm Business Region Åtgärd D: För att minska gatuparkering krävs avgift nattetid. Åtgärd D: Beakta näringslivets transporter. Avgift tas ut för trafikens ordnande och Trafikkontoret bedömer att problemet med den rörliga trafiken nattetid är mindre än under dagtid. All rörlig trafik beaktas i Planen, däribland näringslivstransporter. Förslaget bedöms gagna godstransporter. E: Skärpta regler för boendeparkeringsdispens Stockholm Business Region Åtgärd E: Subventionerad boendeparkering bör på sikt upphöra Syftet med boendeparkering är att uppmuntra boende att lämna bilen hemma och istället använda andra färdmedel. 8 (23)

9 Allmänna åsikter om parkering: Framkomlighet Storstockholms Brandförsvar: Har stora problem med framkomligheten, framförallt i innerstaden. Polisen: För att öka framkomligheten måste parkering flyttas från huvudgator till garage/infartsparkeringar och inte till mindre gator med redan begränsad framkomlighet. Polisen, Storstockholms Brandförsvar: Framkomligheten på smala gator behöver öka, eventuellt genom parkeringsförbud på ena sidan gatan. Svenska Taxiförbundet, Storstockholms Brandförsvar: Parkering framför portar och entréer förhindrar arbetet. Ett sådant parkeringsförbud underlättar för taxi att effektivt hämta och lämna och gör det lättare för brandförsvaret att komma fram. City i Samverkan: Planering för förbifartstrafik krävs tillsammans med åtgärder i city för att minska trafiken i city. Stockholms läns bussbranschförbund: Ökad framkomlighet för bussar. Trafikkontoret är medvetet om att framkomligheten på smala gator kan vara begränsad. Kontoret vill ha en kontinuerlig dialog med bland annat brandförsvaret och polisen för att se över aktuella gator. Infartsparkering BIL Sweden, Motormännen: Behåll och bygg ut infartsparkeringar. Se över behovet av infartsparkeringar i kranskommunerna för att avlasta innerstaden. Företagarna Stockholm Stad: Utöka möjligheten till infartparkering så att folk inte behöver leta efter plats. En idé är möjlighet att boka/hyra plats på infartsparkering. Sätra Segeltorp Företagsgrupp: Infartsparkeringar även för cyklar. Företagarna Stockholm Stad: Större, billig, bevakad parkering utanför citykärnan men nära kollektivtrafik med möjlighet att hyra plats. Länsstyrelsen i Stockholms län, Infartsparkeringar i anslutning till kollektivtrafik i Stockholms stads ytterområden är något som man tillsammans med SL och angränsade kommuner bör studera vidare. SL och Stockholm Parkering jobbar för att förbättra möjligheterna till infartsparkering samt hitta smarta och smidiga lösningar. Garageparkering Stockholm Parkering: Tillgång på garage varierar i staden, vissa delar har ett överskott av garage och i andra delar råder det brist. Flera garage har omvandlats till annan verksamhet som ger mer pengar till fastighetsägaren. Taxesänkning i garage är kontraproduktivt för att skapa fler garageplatser. Föreningen Östermalm: Planerade garage måste byggas. Osäkerhet kring hur mycket gatuparkeringen minskar genom höjda avgifter och ändrade zoner om det inte finns tillgång till garage. 9 (23)

10 Sveriges MotorCyklister: Boendeparkering för motorcykel. Säker motorcykelparkering på grund av stölder är viktigt. Problem med förvaring av tillstånd/parkeringsbiljett. SL, Stadbyggnadskontoret, Föreningen Östermalm, City i Samverkan: Garageparkering borde göras mer attraktivt. Den brist som råder gäller framförallt gratis/billig parkering och överskott på garageplatser på flera ställen. Att bygga garage betalar sig sällan när staden erbjuder gratis parkering på gatumark, därför omvandlas många garage till andra verksamheter. Idag utnyttjas systemet för boendeparkering istället för att betala för plats i garage. Stockholms Nyttotrafikkommitté: vill inte se en höjning av avgiften för att stå i garage. Trafikkontoret kan inte styra över utbud eller prissättningen i privata garage men instämmer i att de utgör en del av trafiksystemet. Det är inte alltid krav på att parkeringstillstånd förvaras på fordonet. Dock finns olika lösningar för biljett- och tillståndsförvaring på motorcykeln. För boendeparkering behövs inga synliga bevis i fordonet och betalas parkering via telefon finns inget krav på biljett. Bygglov ges inte i strid med detaljplan, dvs anger detaljplanen parkeringsgarage som ändamål är det också den verksamheten som ska gälla. Dock är äldre detaljplaner (före 1987) inte alltid tydliga med funktioner och därför ibland svårtydda, vilket innebär att det inte behöver vara planstridigt att ställa om ett garage till annan verksamhet. Däremot får inte parkeringsgarage som byggts enligt Plan och bygglagen från 1987 göras om. Godshantering Stockholms Hamn, Stockholms Handelskammare, Stockholms Nyttotrafikkommitté, Företagarna Stockholm Stad: Det är ett problem med lastzoner används för korttidsparkering. Behåll lastzoner på gatan, skylta lastzoner enbart för lastbil. Önskan om utökning av lastzonstider, både vardagar (07-19) och dag före röd dag (07-14). Idag kan det vara svårt att styra leveranser till kvällstid eftersom lastzoner bara finns dagtid. Kunder behöver kunna lasta tyngre varor. Stockholms Handelskammare, Företagarna Stockholm Stad: Möjligheten till korttidsangöring för hantverkare och bud är viktig. Trafikkontoret är medvetet om problemen kring olovlig parkering i lastplaster. Förhoppningen är att Planens mål om 15 procent lediga parkeringsplatser även kommer att underlätta för näringslivets transporter. Kontoret önskar ett närmare samarbete med näringslivet i det kommande arbetet med den godshandlingsplan som kommer att vara en del Framkomlighetsstrategin. 10 (23)

11 Nybyggnation Storstockholms Brandförsvar: Tänk på behovet av tillräckligt breda gator vid nybyggnation. SL: Parkering i ny bebyggelse borde styras till tomtmark. Lågt parkeringstal för att stävja en utökad biltrafik. FOT: Anser att parkering bör bekostas av dem som använder den (kostnaden för byggnation). Trafikkontoret delar i huvudsak Brandförsvarets och SL:s synpunkter. Parkering skall, enligt Plan- och bygglagen, lösas inom fastigheten. Lösningar/Önskemål Företagsgrupperna Stockholm: Önskemål för bättre parkering i företagsområden: - bättre kollektivtrafik - korttidsparkering - bättre utnyttjande av parkeringshus (korttid och månadsparkering) - parkeringsförbud för underlättad lastning och lossning - säkra uppställningsplatser för lastbilar (inklusive nattparkering för långa lastbilar) - bra och säkra cykelvägar till, från och mellan områden - Samarbete med företagarföreningar City i Samverkan: - avstängning av trafiken mellan Malmtorgsgatan och Regeringsgatan, borttagande av fasta parkeringsplatser framför operan - enkelriktad trafik på Norrlandsgatan mellan Jakobsbergsgatan och Mäster Samuelsgatan. Enkelriktningen på dessa gator ändra till motsatt håll. Detta ger möjlighet till bredare gångbanor på Norrlandsgatan och trevligare miljö för gående. - minskad parkering vid Beridarebanan, gående borde prioriteras. - avstängning av genomfartstrafik på Målargatan, Korgmakargränd och Bryggargatan, ta bort parkering längs med Korgmakargränd och Bryggargatan. Trafikkontoret tackar för synpunkter och tar med dessa i arbetet med parkering. 11 (23)

12 Sammanställning av svar från webbenkät Genom en webbenkät som har funnits tillgänglig mellan och har allmänheten kunnat tycka till om förslaget till parkeringsplan. Då svaren i denna enkät endast kommer från dem som sökt sig till enkäten kan urvalet inte anses representativt för befolkningen i allmänhet, utan endast för den grupp som svarat. Enkäten bestod av följende tio frågor: 1 Vilka funktioner tycker Du att det är viktigast att prioritera på de mest trafikerade gatorna i innerstaden? (T.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan) 7 Hur tror du att det påverkar ditt resande om vi förlänger tiderna för den avgiftsbelagda parkeringen? 2 Hur viktigt är det att göra det lättare att hitta parkeringsplats i City och längs de mest trafikerade gatorna i innerstaden? (T.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan) 8 Hur tror du att det påverkar ditt val av parkeringsplats om vi förlänger tiderna för den avgiftsbelagda parkeringen? 3 Vad är viktigast vad gäller parkeringsplatser längs våra mest trafikerade gator i innerstaden? (T.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan) 4 Om du ska handla i City eller längs en av de mest trafikerade gatorna i innerstaden (t.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan), hur brukar du oftast ta dig dit? 9 Några frågor om dig a. Jag är kvinna/man b. Hur gammal är du? c. Brukar du ha tillgång till bil? d. Var bor du? e. Hur ofta kör du bil till innerstaden? 5 Bor du i innerstaden och har tillgång till bil? 10 Hur skulle du vilja göra för att det ska bli lättare att hitta parkeringsplats samtidigt 6 Hur svårt tycker du att det är att hitta en parkeringsplats längs gatorna i ditt bostadsområde? som framkomligheten förbättras? 12 (23)

13 Sammanfattning 1580 enkätsvar har tagits emot. De inkomna synpunkterna är därför inte representativa för stadens invånare som helhet utan endast för det fåtal som valt att kommentera parkeringsplanens remissversion via den webbenkät som funnits tillgänglig på Stockholms stads hemsida. Bland dem som svarat på enkäten är 70 % män och 30 % kvinnor, 48 % anger att de bor i innerstaden. Av dem som har svarat på enkäten uppger 86 % att de ha tillgång till bil. De som svarat tycker att snabba pålitliga bussresor och plats för cyklister är viktigast att prioritera i innerstaden. Av dem som bor i innerstaden är det även viktigt med boendeparkering för dem som bor längs huvudgatorna. Det viktigaste är att hitta en plats nära målet, även om det kostar lite mer. Majoriteten tycker att det är svårt eller mycket svårt att hitta parkeringsplats längs gatorna i sitt bostadsområde, respondenter i innerstaden verkar dock tycka att det är lite lättare än de som bor utanför innerstaden. 13 (23)

14 De som svarat på enkäten I figurerna nedan visas generell information om dem som svarat på frågorna (fråga 9). Det har lämnats 1580 svar på enkäten Figur 1. Kön 7 Man Kön 3 Kvinna Brukar du ha tillgång till bil? 86% Ja 14% Nej Figur 2. Brukar du ha tillgång till bil Ålder Var bor du? % 4 36% 11% 6% 1% Figur 3. Hur gammal är du? % Stockholms innerstad Figur 4. Var bor du? 31% Övriga Stockholms Stad 21% Annan kommun Hur ofta kör du bil till innerstaden? 41% 1 gång per månad eller mindre 21% 13% 25% c:a 1 gång per vecka 2-3 gånger per vecka 4 gånger per vecka eller mer Figur 5. Hur ofta kör du bil till innerstaden? 14 (23)

15 Fråga 1. Vilka funktioner tycker Du att det är viktigast att prioritera på de mest trafikerade gatorna i innerstaden? (T.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan)Du kan välja högst tre alternativ Innerstaden Stockholm stad Annan kommun 1 Figur 6. Fråga 1 uppdelat på var svaranden bor Om svaranden valde alternativet Annat fanns möjlighet att ge ett fritextsvar. Dominerande (cirka 1/3 av Annat -kategorin) av dessa nämnde behovet av parkering för motorcyklar/mopeder. 15 (23)

16 Fråga 2 Hur viktigt är det att göra det lättare att hitta parkeringsplats i City och längs de mest trafikerade gatorna i innerstaden? (T.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan) 3 25% 15% 1 Innerstaden Stockholm stad Annan kommun 5% Figur 7. Fråga 2 uppdelat på var svaranden bor 16 (23)

17 Fråga 3 Vad är viktigast vad gäller parkeringsplatser längs våra mest trafikerade gator i innerstaden? (T.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan) Innerstaden Stockholm stad Annan kommun 1 Att det går fort att hitta en plats nära destinationen, även om det kostar mer än idag. Att parkeringsplatser längs huvudgatorna är billiga, även om man ofta måste cirkulera för att hitta en plats. Figur 8. Fråga 3 uppdelat på var svaranden bor 17 (23)

18 Fråga 4 Om du ska handla i City eller längs en av de mest trafikerade gatorna i innerstaden (t.ex. Sveavägen, Hornsgatan och Fleminggatan), hur brukar du oftast ta dig dit? Innerstaden Stockholm stad Annan kommun 1 Figur 9. Fråga 4 uppdelat på var svaranden bor Om svaranden valde alternativet Annat fanns möjlighet att ge ett fritextsvar. Dominerande (cirka 2/3 av Annat -kategorin) av dessa var av motorcykel/moped. 18 (23)

19 Fråga 5 a Bor du i innerstaden och har tillgång till bil? % 4 44% Figur 10. Fråga 5a Ja Nej b Om du bor i innerstaden och har bil, vad är viktigast för dig när du ska parkera kvällstid? % % Att parkeringsplatsen är gratis, även om det kan ta tid att hitta en plats som ibland också ligger långt från bostaden. Att det kostar lite mer att parkera, men också är lättare att hitta en plats nära bostaden. Figur 11. Fråga 5b 19 (23)

20 Fråga 6 Hur svårt tycker du att det är att hitta en parkeringsplats längs gatorna i ditt bostadsområde? 45% 4 35% 3 25% 15% Innerstaden Stockholm stad Annan kommun 1 5% Figur 12. Fråga 6 uppdelat på var svaranden bor 20 (23)

21 Fråga 7 Hur tror du att det påverkar ditt resande om vi förlänger tiderna för den avgiftsbelagda parkeringen? 5 45% 4 35% 3 25% 15% Innerstaden Stockholm stad Annan kommun 1 5% Figur 13. Fråga 7 uppdelat på var svaranden bor I det fall svaranden valde alternativet Annat fanns möjlighet att ge ett fritextsvar. I dessa svar finns inga tydliga inriktningar på åsikter mer än att många uttrycker missnöje med förlängt tid för betalning. 21 (23)

22 Fråga 8 Hur tror du att det påverkar ditt val av parkeringsplats om vi förlänger tiderna för den avgiftsbelagda parkeringen? Innerstaden Stockholm stad Annan kommun Figur 14. Fråga 8 uppdelat på var svaranden bor Om svaranden valde alternativet Annat fanns möjlighet att ge ett fritextsvar. I dessa svar finns inga tydliga inriktningar på åsikter mer än att många uttrycker missnöje med förlängt tid för betalning. 22 (23)

23 Fråga 10 Diskussion om fritextsvar där tyngden i det som skrivits lyfts fram. Åsikterna redovisas efter var svarande bor, innerstaden, övriga Stockholm stad respektive annan kommun. Boende i innerstaden Åsikterna är spridda, allt ifrån gratis parkering för alla till totalt bilförbud i innerstaden önskas. Följande fyra punkter är återkommande i kommentarerna från respondenterna i innerstaden. Många känner att de inte har något val då boendeparkeringen höjs. Man har en bil som man måste ha, utökade betaltider motiverar till att ta bilen till jobbet i stället för att ha den stående Genom satsning på cykel och kollektivtrafik minskas behovet av bilresor och ökar på så sätt framkomligheten. Det borde finnas fler parkeringsgarage och de måste bli billigare för att dessa ska väljas. Städning på gatorna bör utföras dagtid för att öka antalet nattplatser. Boende i Stockholm stad Åsikterna är även här spridda med flera olika idéer och tankar om parkering. De mest återkommande åsikterna är: Parkering i garage måste göras mera attraktivt genom att fler garage byggs och att kostnaden sänks. Satsa mer på kollektivtrafik, framförallt lägre pris. Förändringar av boendeparkering, både i city och i ytterstaden. Satsa på infartsparkeringar i kombination med bra kollektivtrafik. Förbättrade möjligheter till korttidsparkering för korta ärenden. Noggrannare och hårdare bevakning av felaktig parkering. Boende i annan kommun Även från de boende i andra kommuner kommer flera olika åsikter, där de mest vanliga var: Satsning på infartsparkeringar så att det finns fler och blir billigare att parkera där och kombinera med bra kollektivtrafik. Fler garage borde byggas och det måste bli billigare att parkera där. Satsning på att underlätta för cyklister, både framkomlighet och parkering önskas. Ökade parkeringsmöjligheter och bättre framkomlighet för motorcyklar inne i staden skulle kunna minska biltrafiken och då öka framkomligheten. 23 (23)

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas:

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas: Stockholm 2012-09-25 City i Samverkan Korgmakargatan 2 111 22 Stockholm Stockholms stad Trafik- och renhållningsnämnden 105 35 Stockholm Synpunkter på förslag till parkeringsplan Remissversion augusti

Läs mer

Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret

Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-10-04 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förslag till parkeringsplan

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Sida 1 (6) 2015-01-15 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

Bakgrund. parkering till parkeringsgarage och omvandling av bilparkeringsplatser till cykelparkeringsplatser.

Bakgrund. parkering till parkeringsgarage och omvandling av bilparkeringsplatser till cykelparkeringsplatser. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-10-09 Handläggare: Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-10-23 p. 12 Förslag till parkeringsplan

Läs mer

Framkomlighetsstrategi slutversion och redovisning av remiss. Parkeringsplan förslag till remiss.

Framkomlighetsstrategi slutversion och redovisning av remiss. Parkeringsplan förslag till remiss. TJÄNSTEUTLÅTANDE FRAMKOMLIGHETSSTRATEGI PARKERINGSPLAN DNR T2012-310-02254 Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-08-23 Jan Prestberg

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-01-04 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på remiss av förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Svar på remiss av förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-29 Handläggare Ida Reimegård Telefon: 08-508 03 090 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss av förslag

Läs mer

Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter

Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter Jarina Edlund Tillstånd 08-508 260 94 jarina.edlund@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter Förslag till beslut

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Utlåtande 2017:116 RVII (Dnr 124-303/2017) Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Felparkeringsavgift för trafikfarlig

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Sida 21 (31) 14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Stadsdelsnämndens beslut beslutade att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Läs mer

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP)

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Dnr Sida 1 (5) 2013-09-25 Handläggare Anders Hallberg 08-508 26 401 Till Exploateringsnämnden 2013 10 17 Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Förslag

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 2 Handlingsplan för parkering fördjupning Innehåll Personbil sid 2 Parkeringsutbud

Läs mer

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 PM 2015: RVII (Dnr 124-149/2015) Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 10 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-11-29 Rev 2016-12-08 Diarienummer GSN-2016-0665 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala Förslag till

Läs mer

PARKERINGSINVENTERING

PARKERINGSINVENTERING PARKERINGSINVENTERING Bergholmsbacken 1 2017-11-24 Beställare: Exploateringskontoret, Stockholms stad Mohammed Al Kamil Uppdragsorganisation: Sweco Society Adelinn Persson Söör (uppdragsledning) Julia

Läs mer

Svar på remiss om parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Svar på remiss om parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Bilaga 5 Trafikkontoret Bilaga 4 Sida 1 (13) 2016-03-23 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Svar på remiss om parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Totalt sändes remissen till 118 organisationer,

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M (Markkontoret) Dnr T (Trafikkontoret)

Förslag till beslut. Sammanfattning. GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M (Markkontoret) Dnr T (Trafikkontoret) MARKKONTORET TRAFIKKONTORET Kontaktperson Cecilia Sjödin Markkontoret Stora Projekt, Hammarby Sjöstad Telefon: 08-508 264 09 cecilia.sjodin@mk.stockholm.se Fredrik Alfredsson Trafikkontoret Juridik Telefon:

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-04-07 Diarienummer GSN-2016-0665 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Remissversion augusti 2012

Remissversion augusti 2012 Framkomlighetsstrategi Förslag till Parkeringsplan Remissversion augusti 2012 på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafikkontoret Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 3 3. Fakta om dagens

Läs mer

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Dnr Sida 1 (5) 2017-02-21 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag

Läs mer

Parkeringsplan. Mars 2013. på väg mot ett Stockholm i världsklass. Framkomlighetsstrategi. www.stockholm.se/trafikkontoret

Parkeringsplan. Mars 2013. på väg mot ett Stockholm i världsklass. Framkomlighetsstrategi. www.stockholm.se/trafikkontoret Antagen av Kommunfullmäktige 2013-06-10, 22 Framkomlighetsstrategi Parkeringsplan Mars 2013 på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafikkontoret Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 3

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Parkeringsplan Mars 2013

Parkeringsplan Mars 2013 Framkomlighetsstrategi Parkeringsplan Mars 2013 på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafikkontoret Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 3 3. Fakta om dagens parkeringssituation 9 4.

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering. Antagande. Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering. Genomförandebeslut

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering. Antagande. Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (11) 2016-04-01 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-04-14 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering. Antagande. Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering.

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering. Förvaltningens förslag till beslut

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering. Förvaltningens förslag till beslut Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-02-29 Handläggare Johannes Berg Telefon: 08-508 289 27 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-03-15 p. 23 Förslag till parkeringsstrategi

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

Parkeringsplan Förslag från trafik- och renhållningsnämnden

Parkeringsplan Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Utlåtande 2013:81 RII (Dnr 314-471/2013) Parkeringsplan Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Trafik- och renhållningsnämndens

Läs mer

Införande av boendeparkering i Gamlestaden

Införande av boendeparkering i Gamlestaden Införande av boendeparkering i Gamlestaden Beslut i Trafiknämnden 2005-01-19 14 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel: 031-61 22 43 Trafiknämnden Göteborg Införande

Läs mer

En strategisk inriktning för bättre leveranstrafik

En strategisk inriktning för bättre leveranstrafik Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Dnr 2014-238-1.5.3. Sida 1 (6) 2014-04-02 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306

Läs mer

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I Dnr Sida 1 (7) 2016-05-18 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped

Läs mer

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Erik L'Estrade, Infrastrukturplanerare Telefon: 0176-747 26 E-post: erik.lestrade@norrtalje.se Dnr: 15-0940 Till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Antagande av parkeringsstrategi

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 11 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-11-29 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Julin Jenny Datum 2016-04-05 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Förslag till plan för gatuparkering. Bilaga 3

Förslag till plan för gatuparkering. Bilaga 3 Förslag till plan för gatuparkering Bilaga 3 Inledning Stockholm växer. Det skapar många nya möjligheter men ställer också stora krav, bland annat på att kunna bygga ett stort antal bostäder till rimliga

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Svar på remiss från trafiknämnden

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Svar på remiss från trafiknämnden Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (9) 2016-02-11 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-03-10 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Svar

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-10-02 Handläggare: Örjan Widaeus Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 261 98 orjan.widaeus@gfk.stockholm.se 2001-09-04 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Tekniska nämnden 2010 02 25 20 60 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 02 11 35 90 Dnr 2009/776.008 Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Ärendebeskrivning Anders Winsa anför följande i

Läs mer

Trafik och parkering i Visby innerstad. Resultat av en enkätundersökning

Trafik och parkering i Visby innerstad. Resultat av en enkätundersökning Trafik och parkering i Visby innerstad Resultat av en enkätundersökning JANUARI Bakgrund I samband med Region Gotlands arbete med att ta fram en ny parkeringsstrategi för hela Gotland inbjöds Visby Innerstadsförening

Läs mer

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB Parkeringsstrategi Fastigheter som förvaltas av Locum AB Bakgrund I Locums förvaltningsuppdrag ingår bland annat ansvar för parkeringsfrågor. SLL moderniserar vårdfastigheter för 25 miljarder kronor de

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholms Stads Parkerings AB

Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholms Stads Parkerings AB Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholms Stads Parkerings AB PROTOKOLL 7/2017 Tid Måndagen den 11 september 2017 kl. 14.00 16.30 Plats Jungska rummet, Tekniska Nämndhuset Justerat

Läs mer

Förslag till Framkomlighetsstrategi. Beslut om remiss.

Förslag till Framkomlighetsstrategi. Beslut om remiss. Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-12-15 Förslag till Framkomlighetsstrategi. Beslut om remiss. Förslag till beslut 1. Trafik-

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade.

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-07 Handläggare Jarina Edlund 08-508 26 094 Till Trafiknämnden 2018-05-24 Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Förslag till beslut

Läs mer

Utlåtande 2016:112 RVII (Dnr 171-672/2016)

Utlåtande 2016:112 RVII (Dnr 171-672/2016) Utlåtande 2016:112 RVII (Dnr 171-672/2016) Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering Antagande och genomförandebeslut Minoritetsåterremiss från

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Offentliga rum - förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin. Svar på remiss

Offentliga rum - förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin. Svar på remiss Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr E2017-03483 2017-10-11 Handläggare Birgitta Nylander 08-508 265 46 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Offentliga rum - förslag på komplettering till

Läs mer

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-08-29 Handläggare Hans-Olov Blom 08-508 287 33 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND BLAD 16 10 Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering - remiss från trafikkontoret, T2012-310-02254 Dnr 1.5.3.456-2015 Beslut 1. Stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

Framkomlighetsstrategi. Parkeringsplan. Mars på väg mot ett Stockholm i världsklass.

Framkomlighetsstrategi. Parkeringsplan. Mars på väg mot ett Stockholm i världsklass. Framkomlighetsstrategi Parkeringsplan Mars 2013 på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafikkontoret Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 3 3. Fakta om dagens parkeringssituation 9 4.

Läs mer

Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm

Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm Trafikkontoret Miljöförvaltningen Bilaga 3 Sida 1 (5) 2013-05-08 Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm Vidtagna åtgärder Dubbdäcksförbud på Hornsgatan Dubbdäcksförbud infördes på Hornsgatan i

Läs mer

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark 2013-11-21 1 (6) Dnr TEN 2012/682 PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark Parkeringssituationen i Järfälla Dagens parkeringsutbud och beläggning

Läs mer

Gatu- och fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att på försök införa gatuservice dagtid inom Vasastans västra del (boendeområde Va-V).

Gatu- och fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att på försök införa gatuservice dagtid inom Vasastans västra del (boendeområde Va-V). GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-09-11 Handläggare: Lars Hammar Parkeringsavdelningen Tel: 508 263 73 lars.hammar@gfk.stockholm.se Dnr 99-340-2848 2001-08-15 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Projektdirektiv Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Projektdirektiv Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Trafikkontoret Bilaga1, Projektdirektiv Dnr T2012-310-02254 Sida 1 (7) 2015-11-25 Projektdirektiv Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Författare: Jan Prestberg, Daniel Firth Version

Läs mer

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden Jessica Dahl, planeringschef Anna Sara Bergkvist, översiktsplanerare Vid frågor kontakta samhallsbyggnad@nybro.se eller tfn växel 0481-45 000 2 Dokumentet omfattar parkeringsnorm

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering. Utredningsbeslut samt beslut om remiss

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering. Utredningsbeslut samt beslut om remiss Trafikkontoret Dnr T2012-310-02254 Sida 1 (15) 2015-11-20 Handläggare: Jan Prestberg, Tillstånd Telefon: 08 508 261 50 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Daniel Firth, Trafikplanering Telefon: 08-508 261 24

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2016-06-13 PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN 2016-06-13 KUND Anna Steinwandt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 371 84 Karlskrona KONSULT

Läs mer

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Förord Få frågor väcker engagemang som parkeringar. Det kan handla om antalet parkeringsplatser, platsernas placering

Läs mer

Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik. Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering

Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik. Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord I samband med upprättandet av detaljplaner och bygglov ställs bl.a.

Läs mer

Sida 1 1 Sida2 2 Sida 3 Som vi såg illustrerat i videon så är det ofta en huggsexa om vem som ska norpa en ledig parkering. Det beror på att dagens parkeringssystem bygger på den planekonomiska modellen,

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-02-15 TN 2008/7-315 Tekniska Nämnden Parkeringsutredning, Sickla Strand och Atlasvägen Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden beslutar att särskild boendeparkering eller avgiftsbelagd

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M)

Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M) Dnr Sida 1 (5) 2017-02-04 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M) Förslag till beslut Trafiknämnden

Läs mer

Remiss av framkomlighetsstrategin vinter 2011-2012

Remiss av framkomlighetsstrategin vinter 2011-2012 Framkomlighetsstrategi Remiss av framkomlighetsstrategin vinter 2011-2012 på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafikkontoret Sammanfattning Denna rapport redovisar upplägget för, samt

Läs mer

Utredning Kommunalt parkeringsbolag

Utredning Kommunalt parkeringsbolag TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2013-11-04 KS 2013/516 1 (5) Utredare Mats Åstrand 0410-733618, 0734 422949 mats.astrand@trelleborg.se Utredning Kommunalt parkeringsbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

Huddinge planerar för framtidens trafik tyck till och påverka

Huddinge planerar för framtidens trafik tyck till och påverka Huddinge planerar för framtidens trafik tyck till och påverka TRAFIKSTRATEGI FÖR HUDDINGE KOMMUN Huddinges befolkning ökar precis som antalet transporter. Dagens och morgondagens växande behov kräver ett

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Investering 2018 införande av parkeringsavgift, zonindelning och tidsreglering

Investering 2018 införande av parkeringsavgift, zonindelning och tidsreglering 2018-02-20 KS 2018-297 Sid 1 av 5 Handläggare: Markus Walestrand Till Titel: Trafikingenjör Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: markus.walestrand@norrtalje.se Investering 2018 införande av parkeringsavgift,

Läs mer

EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet

EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet TJÄNSTESKRIVELSE Datum 1(3) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet Sammanfattning Borås är en av sex

Läs mer

Vårt diarienummer Tulpanen 18 Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Vårt diarienummer Tulpanen 18 Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING Granskningsutlåtande 1(8) Tillhörande detaljplan för del av fastigheten Tulpanen 18 inom Gamla staden i Norrköping den 11 april 2013 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 Detaljplanen

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-11 144 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag om parkering i ytterstaden Skrivelse av Sten Nordin (m)

Förslag om parkering i ytterstaden Skrivelse av Sten Nordin (m) Utlåtande 2002:95 RI (Dnr 376/01) Förslag om parkering i ytterstaden Skrivelse av Sten Nordin (m) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Det generella zonparkeringsförbudet som

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Göteborg Stad Trafikkontoret 30 jan 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Deltagare...

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN Nacka / 2015-01-16 Innehållsförteckning 1 Parkeringspolicy för Nacka.3 2 Rekommendation av Parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka.4 3 Vem beslutar vad om

Läs mer