Stockholm den 30 augusti 2017 R-2017/0912. Till Justitiedepartementet. Ju2017/04129/KRIM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 30 augusti 2017 R-2017/0912. Till Justitiedepartementet. Ju2017/04129/KRIM"

Transkript

1 R-2017/0912 Stockholm den 30 augusti 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/04129/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss inkommen den 24 maj 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37). Sammanfattning Advokatsamfundet som konstaterar att ingen advokat dessvärre har involverats i utredningsarbetet anser att många av de föreslagna regeländringarna är relevanta åtgärder för att komma till rätta med aktuella problem som är förknippade med vårt välfärdssystem och har således ingen erinran mot huvuddragen i förslagen. Enligt Advokatsamfundet är det en grundläggande förutsättning för ett väl fungerande välfärdssystem att rättssäkra åtgärder vidtas för att förhindra ett organiserat och systematiskt utnyttjande av samhällets resurser genom ekonomisk brottslighet. Advokatsamfundet har dock vissa invändningar och synpunkter i olika frågor enligt vad som framgår närmare av det följande. En huvudinvändning som Advokatsamfundet har mot förslaget är att det fortfarande ska vara åklagare som ska besluta om och inleda förundersökning, i vilka beslut om tvångsmedel ska fattas av åklagare. Beträffande förslaget till lag om Försäkringskassans brottsbekämpande verksamhet bör regeringen använda motsvarande regelverk som gäller för Skattebrottsenheten. De föreslagna paragraferna 2, 4 och 5 bör enligt Advokatsamfundets mening utgå. Ett flertal av förslagen avser direktåtkomst av uppgifter mellan myndigheter. Advokatsamfundet har i samband med remissbehandlingen av betänkandet Personuppgiftsbehandling på utlännings- och medborgarskapsområdet (SOU 2015:73) framfört kritik mot att tillåta direktåtkomst mellan olika myndigheter, särskilt när det gäller direktåtkomst till känsliga personuppgifter. 1 Vidare anförde Advokatsamfundet att 1 Se Advokatsamfundets remissyttrande den 30 september 2015 (Ju2015/05766/L7).

2 2 det ofta finns mindre integritetskänsliga sätt att dela information på. Vid direktåtkomst ställs således höga krav på lagtextens utformning. Advokatsamfundet anser att dessa synpunkter har bäring även i nu aktuellt hänseende och hänvisar till dessa. Nedan ges även särskilda synpunkter på ett av de enskilda förslagen beträffande direktåtkomst. Synpunkter på de olika förslagen i betänkandet Skatteverket får avregistrera personnummer från folkbokföringen om uppgiften är uppenbart felaktig (avsnitt 7.4.2) Enligt den föreslagna lagtexten får en uppenbart felaktig uppgift avregistreras. Utredningen anger att det som avses är konstaterat falska personnummer. Med hänsyn till att avregistrering av personnummer är en mycket ingripande åtgärd, bör höga krav ställas på lagtextens utformning. Advokatsamfundet menar att det av lagtexten därför klart och precist bör framgå när uppgifter får avregistreras. Det föreligger nu en diskrepans mellan vad som är en konstaterat falsk respektive en uppenbart felaktig uppgift. Denna oklarhet bör åtgärdas och lagtexten förtydligas inom ramen för den fortsatta beredningen av lagstiftningsärendet. Migrationsverket får direktåtkomst till vissa uppgifter i andra myndigheters databaser (avsnitt 7.4.5) Utredningen ansluter sig till det förslag avseende direktåtkomst som Utlänningsdatautredningen lade fram i sitt betänkande Personuppgiftsbehandling på utlännings- och medborgarskapsområdet (SOU 2015:73), (s. 315 ff.). Advokatsamfundet avstyrkte Utlänningsdatautredningens förslag i sitt remissyttrande. 2 Ett i huvudsak överensstämmande förslag lades fram i betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91). Advokatsamfundet konstaterade att direktåtkomst innebär särskilda risker för otillbörligt integritetsintrång, varför särskilt höga krav på tydlig lagstiftning föreligger. 3 Som tidigare konstaterats är Advokatsamfundet kritiskt mot att tillåta direktåtkomst mellan olika myndigheter, särskilt när det gäller direktåtkomst till känsliga personuppgifter. Det riskerar ofta att för många personer får tillgång till personuppgifterna. Såsom Advokatsamfundet påtalat i tidigare remissyttranden finns vidare ofta mindre integritetskänsliga sätt att dela information på. Advokatsamfundet avstyrker därför förslaget i denna del. Folkbokföringsverksamhet ges möjlighet att göra besök (avsnitt 7.6.1) Utredningen föreslår att Folkbokföringsverksamheten ska ges möjlighet att göra besök. Förslaget innefattar en ingripande kontrollåtgärd, varför Advokatsamfundet delar utredningens uppfattning att möjligheten ska tillämpas restriktivt. Advokatsamfundet anser dock att rekvisitet när det behövs bör vara när det är nödvändigt för att ytterligare poängtera den restriktivitet som ska gälla. 2 Se ovan remissyttrande. 3 Se Advokatsamfundets remissyttrande den 20 februari 2017 (Ju2016/09057/EMA).

3 3 Ett folkbokföringsbrott införs (avsnitt 7.7) Utredningen föreslår att ett nytt folkbokföringsbrott införs. Den som lämnar felaktig uppgift till grund för folkbokföringen eller underlåter att fullgöra anmälningsskyldighet ska dömas för folkbokföringsbrott om gärningen begåtts med uppsåt. Ett grovt folkbokföringsbrott införs. Ringa fall ska inte leda till ansvar. Enligt Advokatsamfundet måste det ställas höga krav på legalitet och förutsägbarhet vid införande av strafflagstiftning. Alternativa, mindre ingripande, åtgärder ska alltid övervägas i första hand och gärningens allvar ska motivera straffsanktionen. Enligt gällande rätt kan anmälnings- och uppgiftsskyldighet kompletteras med vitesföreläggande. Utredningen har dock inte övervägt huruvida denna befintliga och mindre ingripande åtgärd är en tillräcklig åtgärd. Även i övrigt saknas en mer djupgående analys avseende behovet av en straffsanktion på sätt som nu föreslås. Dessa tillkortakommanden gör att Advokatsamfundet inte kan tillstyrka förslaget i dagsläget. Advokatsamfundet efterfrågar vidare ytterligare motivering av straffskalan, eftersom straffskalan inte har motiverats i förhållande till brottets straffvärde. Advokatsamfundet vill även framhålla att om en särskild straffbestämmelse avseende folkbokföringsbrott införs, är det viktigt att det tydliggörs vad som kan anses utgöra ringa fall, vad som kan utgöra grova fall, samt vad som ska gälla vid olika situationer av brottskonkurrens. Detta för att möjliggöra en så förutsägbar och enhetlig tillämpning som möjligt. Sammantaget anser Advokatsamfundet att förslaget till ett nytt folkbokföringsbrott bör ändras i enlighet med vad som nu har anförts. Migrationsverket ges återkravsrätt (avsnitt 8.2.3) Utredningen föreslår att Migrationsverket ges återkravsrätt samt att Migrationsverket kan efterge det belopp som felaktigt betalats ut. Advokatsamfundet anser här att det finns behov av förtydligande i fråga om vad som ska beaktas vid beslut om eftergift. I betänkandet Återkrav inom välfärdssystemen (SOU 2009:6) föreslogs att Migrationsverket skulle ges rätt till återkrav. Advokatsamfundet angav då i sitt yttrande att särskilda skäl var att föredra. 4 Utredningens förslag innefattar inte något krav på synnerliga eller särskilda skäl. Enligt författningskommentaren får myndigheten fritt pröva frågan om eftergift. Advokatsamfundet anser att det vore önskvärt med vägledning avseende när eftergift ska meddelas för att skapa förutsättningar för förutsägbarhet och likabehandling vid tillämpningen. 4 Advokatsamfundets remissyttrande den 11 maj 2009 (Fi2009/1049).

4 4 Utökade möjligheter att enligt socialförsäkringsbalken inhämta uppgifter från banker m.fl. (avsnitt 8.3.4) Utredningen föreslår att möjligheten utvidgas till att gälla samtliga ärendeslag och Försäkringskassan ges möjlighet att inhämta uppgifter avseende juridiska personer. Utredningens behovsanalys är relativt utförlig, men avser inte alla ärendeslag. Det kan inte utifrån analysen konstateras att behov föreligger att inhämta aktuella uppgifter avseende samtliga ärendeslag. Även proportionaliteten bör utredas vidare. Utredningens förslag innebär en långtgående utvidgning av möjligheten att inhämta kontoutdrag. Advokatsamfundet anser att även eventuella avgränsningar bör övervägas. Advokatsamfundet anser sammantaget att analysen i nu angivna avseenden måste kompletteras för att kunna läggas till grund för lagstiftning och avstyrker därför förslaget i denna del. Bidragsbrottslagens tillämpningsområde utvidgas (avsnitt ) Utredningen föreslår att bidragsbrottslagens tillämpningsområde ska omfatta även ekonomiskt stöd som beslutas av Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen och som avser en viss enskild person, men inte utbetalas direkt till den enskilde. Lagen ska också gälla för lönegaranti. Förslaget innebär en utvidgning av det kriminaliserade området, varför alternativa mindre ingripande åtgärder bör övervägas innan ny kriminalisering sker. Av utredningens motivering framkommer inte att alternativa åtgärder har övervägts. Utredningen har inte heller redogjort för huruvida utvidgningen har någon förväntad effekt. Advokatsamfundet anser att analysen i dessa avseenden måste kompletteras för att kunna läggas till grund för lagstiftning. Advokatsamfundet kan därför inte tillstyrka förslaget i dess nuvarande utformning. Straffskalan för grovt bidragsbrott höjs (avsnitt ) Utredningen föreslår att straffskalan för grovt bidragsbrott skärps till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bidragsbrottets införande konstaterade regeringen att utgångspunkten var att straffskalorna för bidragsbrott borde anpassas efter dem som gäller för bedrägeribrotten, men att det var svårt att se att det skulle förekomma gärningar vid bidragsbrott med så högt straffvärde som fängelse i sex år. Utredningen konstaterar dock att bidragsbrottens straffskala bör ligga i linje med bedrägeribrottens straffskala för att åstadkomma en mer enhetlig reglering (s ). Advokatsamfundet noterar att utredningen i övrigt inte har motiverat straffskärpningen. Advokatsamfundet hänvisar i detta sammanhang till sitt yttrande över betänkandet Stärkt straffrättsligt skydd för egendom (SOU 2013:85). 5 I yttrandet konstaterade samfundet bl.a. att: Straffskalan för ett enskilt brott ska ge uttryck för samhällets syn på just det brottets karaktär och straffvärde. [ ] Överensstämmelse mellan olika brotts straffskalor är inte ett självändamål. Den nu föreslagna straffskärpningen har inte motiverats utifrån samhällets syn på brottets karaktär eller straffvärde. Advokatsamfundet anser att analysen i dessa 5 Advokatsamfundets remissyttrande den 24 april 2014 (Ju/2013/8768/L5).

5 5 avseenden måste kompletteras för att kunna läggas till grund för lagstiftning och avstyrker därför förslaget. Det kan i detta sammanhang även anmärkas att det i betänkandet refererade avgörandet från hovrätten angående assistansersättning, visar att domstolen valde bedrägeribestämmelsen framför bidragsbrottsbestämmelsen, trots principen om lex specialis med det uppenbara skälet att hovrätten ansåg att straffskalan inte var tillräcklig i bidragsbrottslagen. Advokatsamfundet anser att det mot denna bakgrund är motiverat att i detta lagstiftningsärende förtydliga om lex specialis undantagslöst ska tillämpas om bidragsbrottslagen är tillämplig. Huruvida sådan reglering motiverar en straffskärpning i bidragsbrottslagen eller inte, bör också analyseras ytterligare. Ny organisation för att bekämpa brott mot välfärdssystemen (avsnitt 11) Enligt betänkandet föreslås att en ny enhet för utredning av brott enligt bidragsbrottslagen ska inrättas utanför Polismyndigheten. Enheten föreslås placeras som en särskild enhet hos Försäkringskassan, enligt den modell som finns hos Skatteverket, och bära namnet Bidragsbrottsenheten. Reformen föreslås genomföras efterhand och kompetens och organisation successivt byggas upp. Till detta kommer att Ekobrottsmyndigheten föreslås handlägga mål om brott mot bidragsbrottslagen. Utredningens förslag går i denna del ut på att Bidragsbrottsenheten ska få fatta beslut om att inleda och leda förundersökning om brott enligt bidragsbrottslagen. Förslaget innebär vidare att Bidragsbrottsenheten får besluta om tvångsmedel bestående i beslag enligt 27 kap. 1 rättegångsbalken och kroppsbesiktning enligt 28 kap. 12 a rättegångsbalken i de fall våld mot person inte behöver användas. Enligt Advokatsamfundets uppfattning bör frågor om förundersökning och tvångsmedel även i fortsättningen hanteras av åklagare och inte av tjänstemän på Försäkringskassan eller Bidragsbrottsenheten. Att låta en myndighet som utsatts för brott själv inleda förundersökning och vidta tvångsåtgärder inger starka betänkligheter. Att dessutom möjliggöra för en sådan myndighet att använda sig av straffprocessuella tvångsmedel är inte acceptabelt utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv. Advokatsamfundet motsätter sig därför förslaget i denna del. I betänkandet anges (s. 501) att En förutsättning för att garantera rättssäkerheten vid en sådan förändring är att låta förändringen ske i takt med att nödvändig kompetens byggs upp och tillförs den nya enheten. Skrivningen belyser tydligt riskerna och problemet med den föreslagna ordningen, nämligen att Försäkringskassan saknar erforderlig kompetens för att inleda och leda förundersökningar, liksom för att fatta beslut om tvångsåtgärder. Det är enligt Advokatsamfundet uppenbart att rättssäkerheten endast kan garanteras om den nuvarande ordningen behålls, där åklagare ansvarar för förundersökningsarbetet och fattar beslut om eventuella tvångsåtgärder.

6 6 Missbruk eller överutnyttjande av välfärdssystemen ska särskilt beaktas vid näringsförbud (avsnitt ) Enligt betänkandet ska det vid denna typ av allvarlig brottslighet utan undantag yrkas på näringsförbud när förutsättningarna för detta är uppfyllda (s. 523). Vidare konstateras att det även fortsatt är en helhetsbedömning som ska göras och varje överträdelse ska inte automatiskt medföra näringsförbud (s. 525). Advokatsamfundet menar att det ändå föreligger en risk för att det härmed alltför slentrianmässigt och regelmässigt kommer att yrkas på näringsförbud. Detta vore olyckligt och lagstiftningen bör kompletteras för att tydligare kvalificera när det kan bli aktuellt med näringsförbud. Advokatsamfundet anser vidare att det vore lämpligt att klarlägga och exemplifiera vad som avses med missbruk eller överutnyttjande av välfärdssystemen, för att möjliggöra förutsägbarhet och likabehandling vid tillämpningen. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-31 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15

Läs mer

Angående remissen om Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka, beivra (SOU 2017:37)

Angående remissen om Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka, beivra (SOU 2017:37) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-302/2017 Sida 1 (5) 2017-06-13 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 406 Till Stadsledningskontoret Angående remissen

Läs mer

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande:

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande: R-2005/0939 Stockholm den 14 september 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/2479 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Krav på kassaregister

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Sektionen för demokrati och styrning Lena Svensson Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka

Läs mer

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-02-06 Stockholm Dnr 658-08 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) 1. Ny lag om kontaktförbud Behov av en

Läs mer

Remiss av betänkandet Bidragsbrott och underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen - en utvärdering (SOU 2018:14)

Remiss av betänkandet Bidragsbrott och underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen - en utvärdering (SOU 2018:14) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Forsell Tommy Reuterdahl Karin Datum 2018-05-11 Diarienummer KSN-2018-1016 Kommunstyrelsen Remiss av betänkandet Bidragsbrott och underrättelseskyldighet vid felaktiga

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

Stockholm den 8 augusti 2014

Stockholm den 8 augusti 2014 R-2014/0861 Stockholm den 8 augusti 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/3186/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM R-2008/1191 Stockholm den 13 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8198/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Stalkningsutredningens

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM R-2007/0326 Stockholm den 1 juni 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/1311/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 februari 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Målsägandebiträdet

Läs mer

Stockholm den 18 december 2014

Stockholm den 18 december 2014 R-2014/2076 Stockholm den 18 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/4044 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 november 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Remiss av promemorian Ds 2014:30 Informationsutbyte vid samverkan mot grov organiserad brottslighet

Remiss av promemorian Ds 2014:30 Informationsutbyte vid samverkan mot grov organiserad brottslighet Yttrande Diarienr 2014-12-01 1915-2014 Ert diarienr Ju2014/5172/L4 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av promemorian Ds 2014:30 Informationsutbyte vid samverkan mot grov organiserad brottslighet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-23 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Ella Nyström samt justitierådet Dag Mattsson. En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet

Läs mer

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik. Kommunstyrelsen Stadsdels- eller kommundelsnämnden Socialnämnden eller motsvarande Ny bidragsbrottslag

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik. Kommunstyrelsen Stadsdels- eller kommundelsnämnden Socialnämnden eller motsvarande Ny bidragsbrottslag Cirkulärnr: 07:28 Diarienr: 07/1891 Handläggare: Avdelning: Pernilla Krusberg Datum: Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommunstyrelsen Stadsdels- eller kommundelsnämnden Socialnämnden eller motsvarande

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:37 Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Betänkandet SOU 2017:37 Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra 1(5) Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:37 Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra Ju2017/04129/KRIM Sammanfattning

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av bidragsbrottslagen. Dir. 2016:61. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av bidragsbrottslagen. Dir. 2016:61. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av bidragsbrottslagen Dir. 2016:61 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att utvärdera tillämpningen av bidragsbrottslagen

Läs mer

Yttrande över betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka 11 LS

Yttrande över betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka 11 LS Yttrande över betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) 11 LS 2017-0817 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-16 LS 2017-0817 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71)

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) Frågan om tvång eller samtycke som grund för

Läs mer

Till detta kommer en rad materiella tillkortakommanden som anges i det följande.

Till detta kommer en rad materiella tillkortakommanden som anges i det följande. R-2008/0094 Stockholm den 27 februari 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/499/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 januari 2008 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian om Sveriges

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Justitiedepartementet

Justitiedepartementet 1(5) Remissyttrande 2017-02-13 UFV 2016/2011 Justitiedepartementet Juridiska institutionens remissyttrande över SOU 2016:70 Ett starkt straffrättsligt skydd mot människohandel och annat utnyttjande av

Läs mer

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet R 6079/2000 2000-05-24 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 januari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ekonomisk brottslighet

Läs mer

Remissvar avseende slutbetänkandet Förundersökning. objektivitet, beslag dokumentation m.m. (SOU 2011:45)

Remissvar avseende slutbetänkandet Förundersökning. objektivitet, beslag dokumentation m.m. (SOU 2011:45) 1 (6) Regeringskansliet Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Ju2011/4074/Å Remissvar avseende slutbetänkandet Förundersökning objektivitet, beslag dokumentation m.m. (SOU 2011:45) Hovrätten

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-12-07. Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-12-07. Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-12-07 Närvarande: F.d. justitieråden Bo Svensson och Olle Stenman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte

Läs mer

Advokatsamfundet har tidigare avgett yttrande över utredningens delbetänkande Straffskalan för mord (SOU 2007:90). 1

Advokatsamfundet har tidigare avgett yttrande över utredningens delbetänkande Straffskalan för mord (SOU 2007:90). 1 R-2008/1262 Stockholm den 9 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8415/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Straffnivåutredningens

Läs mer

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål.

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål. R 6168/2000 2000-05-02 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 februari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över Domstolsverkets promemoria

Läs mer

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716)

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Lagrådsremiss Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 september 2008 Beatrice Ask Ingela Fridström (Justitiedepartementet)

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2014

Stockholm den 12 februari 2014 R-2013/2026 Stockholm den 12 februari 2014 Till Justitiedepartementet Ju2013/4950/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Dnr Justitiedepartementet Stockholm

Dnr Justitiedepartementet Stockholm MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2017-02-17 Dnr 502-16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (SOU 2016:60) Ett starkare skydd för den

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2009-02-05 2008/0286 Ert datum Ert Dnr 2008-10-30 Ju2008/8415/L5 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18). R-2016/0744 Stockholm den 29 juni 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/01870/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

Yttrande över utredningen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2017:62)

Yttrande över utredningen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2017:62) Stockholm den 6 mars 2018. Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Ju2017/09803/L5 Yttrande över utredningen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2017:62)

Läs mer

Betänkandet Bidragsbrott och underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen - en utvärdering (SOU 2018:14) KS2018/198/01

Betänkandet Bidragsbrott och underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen - en utvärdering (SOU 2018:14) KS2018/198/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-05-11 1 (1) Kommunstyrelsen Betänkandet Bidragsbrott och underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen - en utvärdering (SOU 2018:14) KS2018/198/01

Läs mer

Förslaget till lag (2018:0000) om företagshemligheter

Förslaget till lag (2018:0000) om företagshemligheter Remissyttrande 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ny lag om företagshemligheter (SOU 2017:45) Helsingborgs tingsrätt har anmodats att yttra sig över rubricerat betänkande och får med anledning

Läs mer

Stockholm den 14 augusti 2012

Stockholm den 14 augusti 2012 R-2012/0933 R-2012/1245 Stockholm den 14 augusti 2012 Till Kulturdepartementet Ku2012/694/MFI (Ku 2011:03) Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 maj 2012 beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Sammanfattning. Direktivets syfte. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0035. Till Justitiedepartementet. Ju2007/9590/BIRS

Sammanfattning. Direktivets syfte. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0035. Till Justitiedepartementet. Ju2007/9590/BIRS R-2008/0035 Stockholm den 13 mars 2008 Till Justitiedepartementet Ju2007/9590/BIRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Lagring

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Bidragsbrott. Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan

Bidragsbrott. Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan Bakgrund Bidragsbrott Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan Bidragsbrottslagen (2007:612) trädde i kraft den 1 augusti 2007. Syftet med lagen är att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om Skatteverkets behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område Publicerad den 20 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Stockholm den 21 november 2017

Stockholm den 21 november 2017 R-2017/1883 Stockholm den 21 november 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07698/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ändringar i djurskyddslagen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Kjerstin Nordborg och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Barn under 15 år som

Läs mer

Remiss om ökat skydd vid hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69)

Remiss om ökat skydd vid hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Bromma SDF Socialtjänst och fritid Sida 1 (5) 2019-04-10 Handläggare Hanna Svanström Telefon: 08-508 06 295 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen (dnr 2019/35) Förvaltningens förslag

Läs mer

Stockholm den 27 september 2017

Stockholm den 27 september 2017 R-2017/1121 Stockholm den 27 september 2017 Till Justitiedepartementet Ju 2017/05570/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Lag

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Kommittédirektiv. Administrativt sanktionssystem inom trygghetssystemen. Dir. 2009:66. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2009.

Kommittédirektiv. Administrativt sanktionssystem inom trygghetssystemen. Dir. 2009:66. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2009. Kommittédirektiv Administrativt sanktionssystem inom trygghetssystemen Dir. 2009:66 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2009. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda behovet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-13 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. En skärpt sexualbrottslagstiftning Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

R-2008/0523 Stockholm den 25 juli 2008

R-2008/0523 Stockholm den 25 juli 2008 R-2008/0523 Stockholm den 25 juli 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/4221/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 maj 2008 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian om Sveriges antagande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En effektivare kriminalisering av penningtvätt

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En effektivare kriminalisering av penningtvätt 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-21 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. En effektivare kriminalisering av penningtvätt

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2010:80. En översyn av kriminaliseringen av penningtvätt. Beslut vid regeringssammanträde den 19 augusti 2010

Kommittédirektiv. Dir. 2010:80. En översyn av kriminaliseringen av penningtvätt. Beslut vid regeringssammanträde den 19 augusti 2010 Kommittédirektiv En översyn av kriminaliseringen av penningtvätt Dir. 2010:80 Beslut vid regeringssammanträde den 19 augusti 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska se över kriminaliseringen av penningtvätt

Läs mer

Föreslagna förändringar av tryck- och yttrandefrihetsbrotten

Föreslagna förändringar av tryck- och yttrandefrihetsbrotten 2016-05-26 Mediegrundlagskommittén Ju 2014:17 Anders Eka, ordförande Helen Ziobro, sekreterare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2016/01003/L5 Remissyttrande över betänkande av Utredningen om ett

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-12-14 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Genetisk integritet m.m. Enligt

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) REMISSVAR 1 (13) Rättsavdelningen Kopia till Utbildningsdepartementet Datum 2017-09-07 Ert datum 2017-05-17 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 2017-110-4626 Ert diarienummer Ju2017/04129/KRIM

Läs mer

Stockholm den 1 september 2015

Stockholm den 1 september 2015 R-2015/0956 Stockholm den 1 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/2346/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget. Våra överväganden och förslag. Bilaga 2

Sammanfattning. Uppdraget. Våra överväganden och förslag. Bilaga 2 Bilaga 2 Uppdraget Vi har haft i uppdrag att göra en översyn av de bestämmelser i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL) som avser brottsmisstänkta barn som inte fyllt

Läs mer

Remissyttrande över betänkande av Bidragsbrottsutredningen Bidragsbrott (SOU 2006:48)

Remissyttrande över betänkande av Bidragsbrottsutredningen Bidragsbrott (SOU 2006:48) Yttrande Sida 1 (5) Ert Er beteckning Telefon 08-762 00 74 2006-06-05 Fi2006/3065 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkande av Bidragsbrottsutredningen Bidragsbrott (SOU 2006:48)

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2009 R-2009/0488. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2441/PO

Stockholm den 1 juni 2009 R-2009/0488. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2441/PO R-2009/0488 Stockholm den 1 juni 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/2441/PO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 mars 2009 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Genomförandet

Läs mer

R-2003/1096 Stockholm den 4 mars 2004

R-2003/1096 Stockholm den 4 mars 2004 R-2003/1096 Stockholm den 4 mars 2004 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 oktober 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Ökad effektivitet och

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Promemoria 495 2015-11-17 Ju2015/08872/P Justitiedepartementet Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Bakgrund Under senare tid har det inträffat ett oroväckande stort antal

Läs mer

Stockholm den 20 mars 2012

Stockholm den 20 mars 2012 R-2011/1880 Stockholm den 20 mars 2012 Till Justitiedepartementet Ju2011/9105/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Sveriges

Läs mer

Stockholm den 19 december 2017 R-2017/2077. Till Justitiedepartementet. Ju2017/07534/L5

Stockholm den 19 december 2017 R-2017/2077. Till Justitiedepartementet. Ju2017/07534/L5 R-2017/2077 Stockholm den 19 december 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07534/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 november 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Karin Almgren och f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Ingripanden mot unga lagöverträdare

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18. Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18. Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Förtydliganden av bestämmelser för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13. Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13. Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Kränkande fotografering Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29). R-2017/0744 Stockholm den 10 juli 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/03283/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 14 september 2017

Stockholm den 14 september 2017 R-2017/1139 Stockholm den 14 september 2017 Till Finansdepartementet Fi2017/02899/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian EU:s

Läs mer

Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM. Ju.L5@regeringskans1iet.se

Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM. Ju.L5@regeringskans1iet.se REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2015-09- 21 4329-15-80 Aktbilaga ) Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Ju.L5@regeringskans1iet.se Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor

Läs mer

Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-12 Närvarande: F.d. justitieråden Bo Svensson, Severin Blomstrand och justitierådet Margit Knutsson. Genomförande av direktivet om sanktioner mot

Läs mer

Stockholm den 5 juni 2013

Stockholm den 5 juni 2013 R-2013/0490 Stockholm den 5 juni 2013 Till Justitiedepartementet Ju2013/2009/Å Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 mars 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Ett särskilt tortyrbrott, Ds 2015:42

Yttrande över departementspromemorian Ett särskilt tortyrbrott, Ds 2015:42 Stockholm den 14 januari 2016 Till Justitiedepartementet Diarie nr: Ju2015/06480/L5 Yttrande över departementspromemorian Ett särskilt tortyrbrott, Ds 2015:42 Sammanfattning Civil Rights Defenders tillstyrker

Läs mer

YTTRANDE Stockholm. Justitiedepartementet Straffrättsenheten STOCKHOLM

YTTRANDE Stockholm. Justitiedepartementet Straffrättsenheten STOCKHOLM SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-12 Stockholm Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Dnr 582-07 Betänkandet (SOU 2007:54) Barnet i fokus En skärpt lagstiftning mot barnpornografi (Ju2007/7579/L5)

Läs mer

Advokatsamfundet har ingen erinran mot förslagen i sina huvuddelar, med de reservationer och påpekanden som anges nedan i avsnitten 2-4.

Advokatsamfundet har ingen erinran mot förslagen i sina huvuddelar, med de reservationer och påpekanden som anges nedan i avsnitten 2-4. R-2010/1354 Stockholm den 15 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/7476/EMA Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet EU:s

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Hemlig dataavläsning ett viktigt verktyg i kampen mot allvarlig brottslighet (SOU 2017:89)

Hemlig dataavläsning ett viktigt verktyg i kampen mot allvarlig brottslighet (SOU 2017:89) Yttrande Diarienr 1 (7) 2018-03-06 2725-2017 Ert diarienr Ju2017/08898 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Hemlig dataavläsning ett viktigt verktyg i kampen mot allvarlig brottslighet (SOU 2017:89)

Läs mer

Stockholm den 22 april 2015

Stockholm den 22 april 2015 R-2015/0366 Stockholm den 22 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/700 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 februari 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny svensk

Läs mer

Underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen

Underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Socialförsäkringsutskottets betänkande 2007/08:SfU7 Underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:48

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning REMISSYTTRANDE 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning Finansdepartementets diarienummer Fi2009/1049.

Läs mer

I övrigt har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

I övrigt har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2007/0976 Stockholm den 26 oktober 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/6240/BIRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 juni 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Särskilt yttrande. av experten Anne Ramberg. Allmänt

Särskilt yttrande. av experten Anne Ramberg. Allmänt 1 Särskilt yttrande av experten Anne Ramberg Allmänt Tvångsmedelsanvändning skulle ur ett brottsbekämpningsperspektiv kunna användas utan begränsning, inte bara vid varje brottsutredning, utan också i

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:177

Regeringens proposition 2015/16:177 Regeringens proposition 2015/16:177 Fortsatt giltighet av en tidsbegränsad bestämmelse i inhämtningslagen Prop. 2015/16:177 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 maj

Läs mer

Yttrande Datum. EKOBROTTSMYNDIGHETEN Rättsenheten Chefsjurist Roland Andersson / Regeringskansliet Justitiedepartementet

Yttrande Datum. EKOBROTTSMYNDIGHETEN Rättsenheten Chefsjurist Roland Andersson / Regeringskansliet Justitiedepartementet EKOBROTTSMYNDIGHETEN Rättsenheten Chefsjurist Roland Andersson Yttrande Datum 2004-02-27 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Diarienr (åberopas vid korresp) 900 2003/0373 Er referens

Läs mer

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52)

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52) 2017-10-10 2017/2172 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun 78181 BORLÄNGE Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Sofia Kuoppa sofia.kuoppa@borlange.se Adress Justitiedepartementet

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

En översyn av lagstiftningen om företagsbot (SOU 2016:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 31 mars 2017

En översyn av lagstiftningen om företagsbot (SOU 2016:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 31 mars 2017 PM 2017: RI (Dnr 110-2144/2016) En översyn av lagstiftningen om företagsbot (SOU 2016:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 31 mars 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

En utvidgad möjlighet till uteslutning av advokater

En utvidgad möjlighet till uteslutning av advokater Justitieutskottets betänkande En utvidgad möjlighet till uteslutning av advokater Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om en utvidgad möjlighet till uteslutning av

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-05-13 Dnr: 09-1210-2 1(10)

Datum Vår referens Sida 2009-05-13 Dnr: 09-1210-2 1(10) Datum Vår referens Sida 2009-05-13 Dnr: 09-1210-2 1(10) Ert datum Er referens Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 00 Peder.cristvall@pts.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En mer rättssäker

Läs mer

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Skärpta regler för lagöverträdare 18 20 år Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Dir. 2017:122 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer