Revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats Anmälan av remissutskick

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats Anmälan av remissutskick"

Transkript

1 GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN Handläggare: Eva Leijon Region Innerstad Upplåtelsebyrån Tel: Louise Djupsjöbacka Region Ytterstad Drift- och underhållsbyrån Tel: Dnr: Till Gatu- och fastighetsnämnden Revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats Anmälan av remissutskick FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner remissutskick av Revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats enligt förslag i kontorets tjänsteutlåtande. Olle Zetterberg Göran Gahm Solveig Svedgård SAMMANFATTNING Kontoret föreslår en revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats. Förslaget grundar sig på behov av ändringar som framkommit under tiden som gått sedan senaste revidering samt på den prisutveckling som skett. Målet är att få en lätthanterlig avgiftssättning som är rimlig både utifrån stadens perspektiv som väghållare och markupplåtare, utifrån tillståndssökarens perspektiv likväl utifrån andra intressen när det gäller nyttjandet av offentlig plats. Det säger sig självt att denna ekvation är svår att få ihop. Den kräver kontinuerlig revidering vartefter omvärlden ändras, och nya önskemål om att få nyttja offentlig plats tillkommer. I enlighet med vad kommunfullmäktige bestämt i ärendet Stadsdelsnämndernas utökade ansvar för det offentliga rummet, dnr \\web01\inetpub\gfk.yourvoice.se\work\ \tjut\10.doc Bilaga 1: Förslag till ny avgiftsnorm för upplåtelse av offentlig plats i Stockholm 1 (15)

2 764/00, sänds ärendet på remiss till stadsdelsnämnderna. Därutöver sänds den även till saluhallstyrelsen, Stockholms Hamn och Kungsträdgården park och evenemang AB. Efter sammanställning av inkomna remissvar och revidering behandlas det av gatu- och fastighetsnämnden innan det går vidare till kommunfullmäktige. Kontoret föreslår följande allmänna ändringar: Avgifterna i utlåtande redovisas i prisläge Ingen indexhöjning av avgifterna har skett sedan föregående revidering togs till användning år Då skedde inte heller någon allmän prisjustering, utan endast avrundning till jämna tiotal, samt givetvis revideringar av enstaka rubriker. Nuvarande förslag ska räknas upp till 2003 års prisläge med septemberindex 2003 och avrundas enligt gängse avrundningsregler till närmast jämna 10-tal. De nya avgifterna föreslås börja gälla fr o m Avgifterna ska tillämpas strikt för samtliga oavsett vem eller i vilken organisationsform tillståndshavaren är. Detta för att upprätthålla likabehandling och konkurrensneutralitet. Tas parkeringsplatser bort för att göra upplåtelsen möjlig skall dessa i första hand ersättas på annan plats genom tillståndshavarens försorg och på dennes bekostnad. Är detta inte genomförbart erlägger tillståndshavaren utöver nedanstående avgifter även ersättning för bortfall av parkeringsintäkter till staden. Medför en upplåtelse att en gatuavstängning måste göras eller att större delen av en park stängs av, dubbleras avgifterna nedan. Samma rubriksättning som tidigare behålls, eftersom denna är inarbetad och ger en lättöverskådlig bild av de olika upplåtelseändamålen. Någon enstaka underrubrik är helt ny, andra har slagits samman där den praktiska användningen av avgiftsnormen visat att detta är lämpligt. Nedan följer en genomgång av de ändringar som föreslås, rubrik för rubrik. De upplåtelseändamål som inte är föremål för ändringar behåller samma rubrik och deras avgift som de har enligt nu gällande avgiftsnorm uppräknas till 2003 års kostnadsläge innan de tas till användning I övrigt föreslår kontoret en del förändringar på enstaka rubriker, vilka redovisas under respektive ärenderubrik i detta utlåtande. 2 (15)

3 UTLÅTANDE s Bakgrund Kommunens avgiftsrätt i samband med upplåtelse av offentlig plats grundar sig på Lag (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelse av offentlig plats mm. I första paragrafen stadgas följande: Om tillstånd enligt 3 kap 1 ordningslagen (1993:1617) har lämnats ifråga om sådan offentlig plats som står under kommunens förvaltning, får kommunen ta ut ersättning för användningen. Rätt att ta ut ersättning föreligger också ifråga om användning, som avser salutorg eller liknande plats som kommunen har upplåtit till allmän försäljningsplats. Ersättning utgår i form av en avgift med belopp, som kan anses skäligt med hänsyn till ändamålet med upplåtelsen, nyttjarens fördel av denna, kommunens kostnader med anledning av upplåtelsen och övriga omständigheter. Grunder för beräkning av avgiften beslutas av kommunfullmäktige. Bestämmelserna i andra och tredje stycket gäller inte, när kommunen enligt 3 kap 2 andra stycket 2 ordningslagen inte hörs över ansökan om tillstånd. Den rätt avgiftslagen ger kommunen att ta ut avgift för olika former av upplåtelse av offentlig plats bör användas på ett sådant sätt att avgiftssättningen underlättar och befrämjar efterlevnaden av de villkor som kommunen enligt ordningslagen har rätt att ställa i samband med att offentlig plats upplåtes för olika typer av ändamål. Den bör vidare vara så lättförståelig som möjligt för tillståndssökaren och lätthanterlig för stadens handläggare. Då vissa av ärendetyperna idag är spridda över många förvaltningar är det av största vikt att det inte finns någon större tolkningsmån oavsett var i staden ärendet behandlas bör ju samma avgift utgå för jämförbara ärenden. Samråd Detta ärende sänds på remiss till samtliga stadsdelsnämnder, till saluhallsstyrelsen, till Stockholms hamn och till Kungsträdgården Park & Evenemang AB. Därefter kommer kontoret att revidera förslaget utifrån de inkomna remisserna, innan den presenteras för gatu- och fastighetsnämnden för beslut och vidare handläggning innan det slutligen fastställs av kommunfullmäktige. De nya avgifterna planeras tas i bruk Kontorets förslag/synpunkter 1. Kiosker, serveringar, försäljningsplatser mm Kiosker, serveringar och olika typer av försäljningsplatser utgör positiva inslag i stadslivet. De har en stor betydelse för stadens utseende och bidrar i högsta grad till det livliga och inbjudande intryck som vi vill att Stockholms gator, torg och parker skall ge både till stockholmarna själva och till stadens besökare. Kiosker, serveringar och olika typer av försäljningsplatser erbjuder service och avkoppling till sina kunder samtidigt som de bidrar till 3 (15)

4 en ökad handel och därmed även ger arbetstillfällen. Upplåtelseändamålen under rubrik 1 innebär samtliga att tillståndshavaren bedriver en rörelseverksamhet på offentlig plats. I vissa fall ger de ett tillskott av serveringsyta till en redan befintlig rörelse; t ex uteserveringar och permanenta serveringsverandor. I andra fall utgör de en fristående enhet, som ska vara komplett med de funktioner som behövs för att verksamheten ska fungera. 1:1 Permanenta kiosk- och serveringsbyggnader kr/år Högsta avgift. Flytande lägesbedömning, se text nedan Högsta avgift räknas upp med index Definierade zoner Definierade A-B-C-läge inom zoner Avgift i kr per m 2 upplåten yta Minimiavgift 1:2 Säsongsbetonade kioskoch serveringsbyggnader kr/säsong Högsta avgift. Flytande lägesbedömning, se text nedan. Högsta avgift räknas upp med index Definierade zoner Definierade A-B-C-läge inom zoner Avgift i kr per m 2 upplåten yta Minimiavgift Permanenta och säsongsbetonade kiosk- och serveringsbyggnader har idag en högsta avgift under vilken avgift fastställs för var enskild upplåtelse med stöd av faktorerna ändamålet med upplåtelsen, nyttjarens fördel av upplåtelsen, kommunens kostnader med anledning av upplåtelsen, den enskilda platsens belägenhet, trafikintensiteten, både vad avser fordonstrafik och fotgängare samt närheten till andra intressedragande företeelser. Det är viktigt med en rättvis och inte alltför spretande avgiftssättning för de kiosker som finns på jämförbara offentliga platser, oavsett var denna befinner sig i staden. Av den anledningen vill kontoret få i uppdrag att ta fram ett sätt att beräkna kioskavgifter inom den av fullmäktige beslutade ramen baserat på en zonindelning av staden, A B C lägen inom respektive zon samt på upplåten yta. Avgiften ska på så sätt beräknas inom den ram som beslutas av kommunfullmäktige. 4 (15)

5 1:3 Permanenta kr/kvm och år restaurangverandor Flytande lägesbedömning, se not 1 nedan. 1:4 Uteserveringar Observera endast under sommarsäsongen 1/4-15/10. Längre upplåtelser räknas som 1:3 ovan Cityzonen: kr/m 2 och säsong 740 kr/ m 2 och säsong 590 kr/ m 2 och säsong A-läge 300 kr/m 2 och säsong B-läge Cityzonen: kr/m 2 och år kr/ m 2 och år kr/ m 2 och år A-läge 900 kr/m 2 och år B-läge Endast indexhöjning. Permanenta restaurangverandor och uteserveringar är en i princip jämförbar företeelse, även om den ena finns på platsen året om och den andra bara är där under sommarsäsongen. Upplåtelsen utgör en komplettering till en befintlig rörelse i en lokal. Den ger plats för mera bord och stolar och ger därmed förutsättningar för en större omsättning i rörelsen. Tidigare har permanenta restaurangverandor haft en högsta avgift per m 2 och år under vilken avgift fastställs för var enskild upplåtelse. Kontoret föreslår att avgiften för restaurangverandor istället byggs upp på samma sätt som den för uteserveringar och proportioneras tidsmässigt mot denna, samt att den nya avgiften ska vara en fast avgift per m 2 precis som den för uteserveringar redan är. 1:5 Torgplatser kr/plats och år eller 700 kr/plats och dag 1:6 Försäljningsplatser, I cityzonen: kioskvagnar uppställda del av kr/plats och år dygn samt glassboxar och På malmarna och utom liknande utanför butikslokal tullarna: kr/plats och år Endast indexhöjning. I cityzonen: kr/plats och år Övriga innerstaden: kr/ plats och år kr/plats och år 1:7 Julgransförsäljningsplatser Försäljning under max 7 dagar: 400 kr per dag I innerstaden: kr per påbörjad försäljningsperiod I ytterstaden: kr per påbörjad försäljningsperiod. Konstnärsplatser: kr/plats och år Dagavgiften höjs endast med index. Endast indexhöjning. 1:8 Demonstrationsobjekt i direkt anslutning till butikslokal / varuskyltning Obs ingen försäljning på denna yta. Om försäljning räkna som 1:6 ovan kr per plats och år Endast indexhöjning 5 (15)

6 Kontoret föreslår en klargörande text mellan rubrikerna 1:6 och 1:8, där 1:6 används för olika typer av försäljning som bedrivs ute på platsen, medan 1:8 bara innehåller varuskyltning, där försäljningen bedrivs inne i lokal. Detta är ingen skillnad mot hur dessa rubriker använts även tidigare i praktiken. Då rubriken 1:6 försäljningsplatser inte reglerats i relation till övriga upplåtelser sedan 1996 och det är en extremt hög efterfrågan på dessa platser anser kontoret att avgifterna bör regleras. För jämförelsens skull kan nämnas att en motsvarande försäljningsplats på Avenyn i Göteborg kostar kr per år. En plats i Stockholms city är klart jämförbar med Avenyn, varvid kontoret förslår att plats i city ska kosta kr per plats och år i prisläge år 2002, en plats i övriga innerstaden kr och en plats i ytterstaden kr. Relationerna 70% och 50% av cityavgiften är ungefärligen motsvarande de som används sedan länge för zonindelningen av uteserveringar. På Sergels torg upplåter kontoret ett fåtal konstnärsplatser. Dessa bör behållas på samma nivå som tidigare, och bara regleras med index. Likaså om efterfrågan på konstnärsplatser skulle väckas någon annan plats i staden. Den lägre avgiftsnivån gentemot övriga försäljningsplatser motiveras av den förmodat betydligt lägre avansen på denna typ av försäljning. 2. Reklam och skyltar Under rubriken Reklam och skyltar samlas reklam och informationsbudskap av olika slag. Reklammarknaden är under ständig utveckling och omdaning. Reklam ingår i flera olika typer av upplåtelser likväl som det finns upplåtelser som bara har reklaminnehåll. 2:1 Reklam, stillastående bilder, belysta och obelysta kr /m 2 affischyta och år 890 kr /m 2 affischyta och år Fast avgift per kvm affischyta och år. Moms tillkommer Upplåtelser på årsbasis: kr/m 2 affischyta o år kr /m 2 affischyta o år Upplåtelser på korttid (max 30 dagar) kr/m 2 affischyta och påbörjad vecka 2:2 Belyst reklam 2:2 Reklam med bildväxling kr/m 2 affischyta o år kr /m 2 affischyta o år Fast avgift per kvm affischyta och år. Moms tillkommer Upplåtelser på årsbasis kr/m 2 affischyta o år kr /m 2 affischyta o år 6 (15)

7 Den sedvanliga utomhusreklamen delas idag på två rubriker; belyst och obelyst. Då utvecklingen går mot mer belyst reklam på bekostnad av den obelysta föreslår kontoret att dessa två slås ihop och höjs upp till avgiften för den belysta. Bildväxling, där flera budskap skiftas på samma tavla, kommer troligtvis att bli mer vanligt förekommande. Då en bildväxlande skylt kan visa mer reklambudskap och därmd ge mer intäkter till tillståndshavaren har den en större nytta och avgiften bör således höjas. Kontoret föreslår att avgiften för en bildväxlande skylt ska vara en tredjedel högre än den med stillastående budskap. s Det blir dessutom vanligare med ansökningar gällande reklam på kortare tid och emellanåt kan sådana tillstånd medges i enlighet med stadens reklamriktlinjer. Att då använda sig av den avgift som är avsedd för löpande reklamupplåtelser ger väldigt låga avgiftsnivåer, medan nyttan för tillståndshavaren givetvis är betydande för denna typ av kortfristiga upplåtelser. Kontoret föreslår därför att reklam taxan kompletteras med en avgift för korttidsupplåtelser, baserad på vad det kostar att köpa en utomhusreklamkampanj på befintliga långtidsupplåtna cityplatser. 2:3 Informationstavlor och kr /plats och år hänvisningsskyltar Fast avgift per plats och år. För museer, sjukhus, industriområden, skolor mm För informationstavlor utan reklaminslag tillkommer ingen moms. Hänvisningsskyltar tillstyrks endast i undantagsfall och inte för kommersiella ändamål. 2:4 Banderoller kr/ påbörjad vecka och banderoll Fast avgift per banderoll och påbörjad vecka. Moms tillkommer. Tillstyrks ej över trafikerad gata/väg. 2:5 Varumärkesskylt kr/ m 2 reklamyta och år. Dock lägst kr per skylt och år. Fast avgift per kvm reklamyta och år. Moms tillkommer Informationstavlor nolltaxa om inget reklaminslag. För reklam tas avgift i enlighet med 2:1 och 2:2 ovan. Hänvisningsskylt kr /plats och år Endast indexhöjning kr/m 2 affischyta o år kr /m 2 affischyta o år Dock lägst kr per skylt och år. 2:6 Hänvisningsskylt kr /år Slås ihop med 2:3 2:7 Byggskylt Reklam på byggnadsställning kr /m 2 affischyta och år 890 kr /m 2 affischyta och år kr/m 2 affischyta o år kr /m 2 affischyta o år 2:8 Överdagenskylt placerad mot lokalens fasad Dock lägst kr per skylt och år. Ingen avgift utöver polismyndighetens ansökningsavgift. Dock lägst kr per skylt och år. Ingen ändring. 7 (15)

8 Informationstavlor är en service till allmänheten så att man lättare hittar rätt. Bra utformad utgör den ett bra komplement till väghållarens skyltning i ett område. Kontoret föreslår att ingen avgift skall utgå för en ren informationsskylt. Om reklam förekommer på något sätt på skylten skall dock avgift uttas enligt rubrik 2:1 eller 2:2. Rubriken 2:6 hänvisningsskylt föreslås strykas och slås ihop med 2:3. Hänvisningsskyltar tillstyrks bara i undantagsfall, och då har de samma funktion för allmänheten som en ren informationsskylt. Rubriken 2:5 varumärkesskylt föreslås revideras så att den överensstämmer med avgiftssättingen för sedvanlig utomhusreklam, dvs 2:1. Reklam förekommer ofta på byggetableringar och byggnadsställningar på olika sätt. Då denna tidigare följt samma avgiftssättning som långtidsupplåtna reklamplatser, så bör denna avgift revideras så att den följer rubrik 2:1. Se även rubrik 4:4 nedan. 3. Markdisposition i samband med evenemang, kultur, sport och idrott. (motsvarar ordningslagens allmänna sammankomst och offentlig tillställning) 3:1 Evenemang, marknader, cirkusetableringar och liknande Denna rubrik gäller arrangemang utan direkt koppling till en eller flera produkter eller företag. Om direkt koppling finns till produkt /produkter och/ eller företag som ska marknadsföras bedöms arrangemanget som reklamevent enligt 3:2 nedan För Kungsträdgården tillkommer hyra för scen, personal, utrustning och service enligt av Kungsträdgården Park & Evenemang fastställd prislista? Mindre evenemang med barn- och ungdomsverksamhet. För mindre arrangemang med ungdomsverksamhet typ skolor, dagis, scoutförening, idrottsförening och liknande tas ingen avgift.? Evenemang med lokal anknytning Högsta avgift: kr Lägsta avgift: 500 kr Omfattning max 4 dagar Flytande lägesbedömning. Avser lokala föreningar som anordnar arrangemang i sitt eget närområde.? Övrigt Högsta avgift anges. Inom detta intervall bestäms avgiften för den specifika upplåtelsen genom Gatuavstängning/ parkavstängning i samband med evenemang, dubbla avgiften. Hjälpverksamhet och samhällsinformation Ingen avgift tas för hjälpverksamhet eller samhällsinformation i mindre omfattning utan inslag av försäljning. Sammankomst enl OrdL 2 kap 1 p1, Ingen avgift tas för sammankomst som utgör demonstration eller som annars hålls för överläggning eller opinionsyttring. Julmarknader tillstyrkes fr o m 1:a advent t o m julafton. Endast etableringstid tillåtes utöver denna period.? Övrigt Samma system som tidigare 8 (15)

9 ummering av avgift för i upplåtelse ingående läktare, tält etc, se avgiftskolumnen. s Innerstad: Högsta avgift: kr per tillfälle om längst 4 dagar Läktare > 15 x 5 m och tält> 30 m 2 samt cirkusetableringar: kr/dag Läktare < 15 x 5 m och tält< 30 m 2 samt enstaka karusell: kr/dag Marknadsstånd och försäljningstält: 690 kr/dag Bord 1 x3 m: 350 kr/dag Reklamskylt / banderoll 490 kr/ styck och dag + moms Innerstad: Högsta avgift: kr upp till 5 dagar, 5-9dagar kr, dagar kr. Avgiften proportioneras därefter efter tiden. Ytterstad: Högsta avgift: kr per tillfälle om längst 4 dagar Läktare > 15 x 5 m och tält> 30 m 2 samt cirkusetableringar: kr/dag Läktare < 15 x 5 m och tält< 30 m 2 samt enstaka karusell: 740 kr/dag Marknadsstånd och försäljningstält 340 kr/dag Bord 1 x3 m: 170 kr/dag Reklamskylt / banderoll: 240 kr/ styck och dag + moms Högsta avgift: kr upp till 5 dagar, 5-9dagar kr, dagar kr. Avgiften proportioneras därefter efter tiden. 3:2 Reklamevent Arrangemang vars huvudsyfte är att marknadsföra produkt och/eller företag Dubbla avgifter gentemot 3:1 3:3 Privata sammankomster Tillåts ej på mark som utgör allmän plats i detaljplan Kontoret förslår att den nuvarande evenemangsrubrik 3:1 Evenemang, marknader cirkusetableringar och liknande delas i tre delar: en för arrangemang utan direkt koppling till en eller flera produkter eller företag, en för arrangemang med direkt koppling till produkt /produkter och/ eller 9 (15)

10 företag som ska marknadsföras samt en för privata / slutna sammankomster där allmänheten inte bereds tillträde. Under rubriken 3:1, där de vanliga arrangemangen samlas, föreslås ändringar enligt följande: Ytterligare två möjligheter att sätta avgiften till noll införs: om arrangemangets huvudsyfte är hjälpverksamhet eller samhällsinformation i mindre omfattning utan inslag av försäljning samt om det är en sammankomst som utgör demonstration eller som annars hålls för överläggning eller opinionsyttring (ordningslagens 2 kap 1 punkt 1). Kontoret föreslår att tidsperioden som kan accepteras för julmarknader definieras till fr o m 1:a advent t o m julafton. Högsta avgiften för övriga evenemang gäller idag per tillfälle om högst 4 dagar. Men längre evenemang förekommer och då föreslås avgiften proportioneras mot tiden med 1,5 för 5-9 dagar och med dubbla avgiften för dagar. Därefter proportioneras avgiften med tiden för tillståndsperioden. Evenemangen har förändrats en hel del under de senaste åren. Det blir vanligare och vanligare att istället för sedvanlig reklam använda sig av annan marknadsföring, varvid ansökningar om s k event blir vanligare. Med event menas evenemang vars huvudsyfte är att marknadsföra en eller flera produkter och / eller företag. Dessa evenemang kan vara lämpliga att genomföra på offentlig plats och utformas på ett sådant sätt att de tillför något positivt för allmänheten och till den offentliga platsen. Men eftersom huvudsyftet är reklam och att marknadsföra en produkt anser kontoret att avgiften bör vara betydligt högre än för sedvanliga arrangemang och att avgiften därför bör dubblas. Offentlig plats som även utgör allmän plats i detaljplan är till för allmänhetens begagnande. Privata sammankomster där allmänheten stängs ute från att nyttja dessa stadens offentliga rum bör inte tillstyrkas. 3:4 Tältmöten 500 kr /dag avser religiösa möten Dock lägst kr Fast avgift per dag. 3:5 Bangolfbanor kr/plats och år Dock lägst kr. Högsta avgift. Flytande lägesbedömning. Indexreglering. Lägsta avgift kr Indexreglering. Lägsta avgift kr 3:6 Tennisbanor 20 kr kvm/år Indexreglering samt lägsta avgift kr. För 3:4, 3:5 och 3:6 föreslås att lägsta avgift korrigeras så att den stämmer med den vanligaste förekommande lägsta avgiften för övriga rubriker. 10 (15)

11 4. Byggetableringar 4:1 Byggetableringar Alla typer av Inhägnade arbetsområden byggetableringar: Inom cityzonen: Fast avgift per m 2 och år kr/m kr/m kr / m 2 *Ovanstående avgifter halveras om tillståndshavaren uppfyller i givet tillstånd angivna villkor. *Gatuavstängning i samband med byggnadsarbeten, dubbla avgiften. *För byggetableringar gäller en lägsta avgift om kr. *Efter avetablering återbetalas 50% av ovanstående avgifter om tillståndshavaren uppfyllt i givet tillstånd angivna villkor samt erlagt samtliga avgifter till staden i tid. *Om tillståndshavaren är gatu- och fastighetskontoret, stadsdelsförvaltning, eller entreprenör till någon av dessa, och ändamålet med upplåtelsen är arbeten på gatu- eller parkmark återbetalas 100% av avgiften om tillståndshavaren uppfyller i givet tillstånd angivna villkor. Stockholm tillämpar sedan 1998 ett system med möjlighet till reducerad avgift för byggetableringar, under förutsättning att tillståndshavaren har uppfyllt alla de villkor som ställs i samband med tillståndet att nyttja offentlig plats. Kontoret förslår att en förklarande text läggs in även i avgiftsnormen gällande detta: Efter avetablering återbetalas 50% av ovanstående avgifter om tillståndshavaren uppfyllt i givet tillstånd angivna villkor samt erlagt samtliga avgifter till staden i tid. Dessutom vill kontoret att detta ska gälla samtliga tillståndshavare som nyttjar offentlig plats för byggetableringar. Nu tillämpas nolltaxa om tillståndshavaren är gatu- och fastighetskontoret, stadsdelsförvaltning, eller entreprenör till någon av dessa, och ändamålet med upplåtelsen är arbeten på gatu- eller parkmark. Kontoret föreslår att avgift ska tas ut även i dessa fall, men att 100% av avgiften återbetalas om tillståndshavaren uppfyller i givet tillstånd angivna villkor. Detta skulle ge ett mycket gott incitament att hålla ordning och reda även på dessa byggarbetsplatser. 4:2 Fristående containers, -5 dagar: 500 kr per objekt arbetsbodar och liknande 6-14 dagar: I city: kr per objekt Inom och utom tullarna: kr per objekt 15 dagar och längre: I city: kr /m 2 och år kr /m 2 och år Endast indexreglering. 11 (15)

12 990 kr/m 2 och år Dock lägst kr 4:3 Fristående mobilkranar, Innerstaden: saxliftar, skylifts, -5 dagar: 500 kr per objekt motorredskap och liknande 6-14 dagar: 200 kr/dag i city per objekt 150 kr/dag inom och utom tullarna per objekt 15 dagar och längre: i city: kr /m 2 och år inom tullarna: kr /kvm och år utom tullarna: 990 kr/kvm och år 4:4a Byggnadsställningar utan reklam För 4:4a tillåts endast byggskylt<15 kvm. Annars debiteras enl 4b nedan. För byggskylt <15m 2 tas ingen avgift. Observera att bygglov krävs för byggskylt > 15 m 2 samt för reklamskylt. Fast avgift per ställning. Fri passage för gående under ställningen. Ytan för upplag av ställningsmaterial vid uppoch nedmontering för högst omfatta 25 m 2 under max 14 dagar. 4:4b Byggnadsställningar med reklam För reklam tillkommer moms. dock lägst kr 4:4a -6 mån kr/fastighet Tillkommer för upplag av ställningsmaterial under max 14 dagar: cityzonen: kr övrigt: kr 4:4b som ovan men tillkommer för reklamytan: kr / m 2 affischyta och år 890 kr /m 2 affischyta och år Endast index reglering. Indexreglering. Minst 1,6 m bredd ska vara fri för gående på gångbanan., annars tas m 2 -avgift enligt 4:1 ovan. Ytan för upplag av ställningsmaterial vid uppoch nedmontering för högst omfatta 25 m 2 under max 5 dagar för uppmontering och 5 dagar för nedmontering. För småhusfastighet samt smalställning oavsett fastighet tas halva avgiften kr/m 2 affischyta o år kr /m 2 affischyta o år Rubriken 4:4 gäller byggnadsställningar. Här föreslås en del textändringar. Den låga avgiften som beräknas per fastighet och halvår gäller vid sådana tillfällen där förbipasserande kan passera under eller bredvid ställningen men på samma gångbana. Istället för att skriva fri passage för gående under 12 (15)

13 tällningen förelås följande: Minst 1,6 m bredd ska vara fri för gående på gångbanan, annars tas m 2 -avgift enligt 4:1 ovan. Detta för att klargöra att avgiften blir en annan om man inte kan passera ställningen på gångbanan. Dessutom föreslås en textändring vad gäller tiden för upp- och nedmontering istället för under max 14 dagar föreslås max 5 dagar för uppmontering och 5 dagar för nedmontering. s Kontoret föreslår vidare att avgiften för byggnadsställning utan reklam ska kunna halveras om ansökan gäller en småhusfastighet eller att sätta upp en s k smalställning oavsett fastighetstyp. Reklamavgiften bör givetvis justeras i enlighet med vad som föreslås för reklamupplåtelser i allmänhet, rubrik 2:1. 5. Byggnader 5:1 Tillfälliga byggnader Inom cityzonen: kr/m 2 och år kr/m 2 Endast indexreglering 5:2 Nätstationer, stadsgasstationer, teknikskåp och liknande I samband med ombyggnad av bostäder: 490 kr m 2 Övrigt: 990 kr / kvm Lägsta avgift kr. *Station ovan jord: kr per plats och år *för underjordisk station med mindre ingrepp ovan jord: kr *station ovan jord: kr /plats och år *för underjordisk station med mindre ingrepp ovan jord: kr Endast indexreglering 5:3 Likriktarstationer 150 kr/m 2 och år Endast indexreglering. 5:4 Telefonkiosker och liknande kr/plats och år kr per plats och år 5:6 Telemaster kr/år dock lägst kr/år 5:7 Mobilradioantenner kr per enstaka plats och år Om reklamvitrin finns tillkommer reklamavgift enligt rubrik 2:1 eller 2:2 Endast indexreglering kr per föremål och år Rubriken 5:2 Nätstationer föreslås kompletteras med stadsgasstationer, teknikskåp och liknande. 13 (15)

14 Rubriken 5:4 Telefonkiosker föreslås kompletteras med och liknande samt höjas upp till den vanligast förekommande lägsta avgiften kr per plats och år. Dessutom föreslås kompletterande text Om reklamvitrin finns tillkommer reklamavgift enligt rubrik 2:1 eller 2:2, vilket bara är ett klargörande för hur avgifterna används redan idag. Rubriken 5:7 Mobilradioantenner föreslås textmässigt ändras så att avgiften gäller per föremål eller enstaka plats. Detta eftersom flera antenner ofta sätts upp på samma ställe, varvid avgiften bör tas per föremål. 6. Övriga ändamål 6:1 Buntlådor, brevlådor 250 kr/plats och år Fast avgift per plats och år. Om buntlåda etc används för uppsättning av stadsdelsinformation el liknande tas 6:2 Filminspelning Högsta och lägsta avgift anges. För bestämning av avgift för den specifik upplåtelsen, se not 4 nedan. Lägsta avgift avser del av dygn ingen avgift kr/plats och dygn + bortfall av p-intäkter för avlysta parkeringsplatser. Gatuavstängning i samband med filminspelning dubbla avgiften. Dock lägst 500 kr Endast indexreglering. Om ändring av lokala trafikföreskrifter krävs tas alltid hela dygnsavgiften om kr per dygn och plats. För mindre filminspelning, debiteras timtaxa, dvs 5012 kr / 24 timmar x antalet timmar inspelningen pågår. 6:3 Boendeparkering Planändring skall aktualiseras. 6:4 Övrig parkering Planändring skall aktualiseras. 6:5a Markområden för tillfarter, trappor, ramper mm Planändring skall aktualiseras. 6:5b Handikappramper o liknande OB-buss eller liknande: lägsta taxan 500 kr per fordon och påbörjad 24 timmars period. 50 kr/m 2 och år Endast indexreglering 100 kr/m 2 och år Endast indexreglering 400 kr/m 2 och år 200 kr /m 2 och år dock lägst kr Ingen avgift Endast indexreglering 6:6 Återvinningsbehållare Fristående kr per plats och år. För de som placeras på fastställda återvinningsplatser tas ingen avgift. 6:7 Övrigt Hänvisning till närmast likvärdiga objekt. 14 (15)

15 För rubriken 6:2 Filminspelning anges idag endast högsta och lägsta avgift. För att beräkna avgiften inom intervallet har praxis utvecklats att beräkna avgifterna på det sätt som nu föreslås dokumenteras i avgiftsnormen. Högsta taxa tas alltid ut om B-föreskrifter måste utfärdas för att ändra trafikföringen för att inspelningens ska kunna göras. För mindre inspelning där B-föreskrifter ej krävs tas avgift proportionerad per timme inspelningen pågår. För OB-bussar och liknande tas lägsta avgift per fordon och påbörjat dygn. s Tidigare har ingen rubrik funnits för återvinningsbehållare /stationer. Kontoret föreslår att en sådan införs samt att ingen avgift tas för de återvinningsbehållare som står på av staden fastställda återvinningsstationer medan lägsta avgift kr pr plats och år tas ut för fristående återvinningsstationer. SLUT. 15 (15)

Förslag till revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats

Förslag till revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats 1 Förslag till revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats Allmänna bestämmelser för samtliga upplåtelseändamål? Avgifterna indexregleras inte. Indexregleringen behålls dock för mer långvariga

Läs mer

Kategori Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader. B: kr/m 2 o år. D: 16 kr/m 2 o år. C: 20 kr/m 2 o år.

Kategori Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader. B: kr/m 2 o år. D: 16 kr/m 2 o år. C: 20 kr/m 2 o år. Kategori Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader Avgift Kategori Avgift Övrigt 1:1 Permanent kiosk- och serveringsbyggnad Separat uträkning Fristående försäljningsbyggnad Enligt bilaga

Läs mer

Taxa för upplåtelser av offentlig plats från och med den 1 juli 2016.

Taxa för upplåtelser av offentlig plats från och med den 1 juli 2016. Trafikkontoret Tillstånd. Taxa för upplåtelser av offentlig plats. Revidering. Förslag till taxa. Taxa för upplåtelser av offentlig plats från och med den 1 juli 2016. Allmänna bestämmelser för samtliga

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2011:15 Avgifter för upplåtelse av offentlig plats Kommunfullmäktiges beslut den 13 juni 2011 (Utl 2011:97) (Jfr Kfs 2004:20) Allmänna

Läs mer

Inledning Kommunen prövar ärendet med hänsyn till skötsel, markanvändning, stadsbild, miljö och trafik. Allmänna bestämmelser

Inledning Kommunen prövar ärendet med hänsyn till skötsel, markanvändning, stadsbild, miljö och trafik. Allmänna bestämmelser Inledning För att få använda offentlig plats för annat ändamål än vad den upplåtits för måste polismyndighetens tillstånd inhämtas. Ansökningsblankett kan hämtas på polismyndighetens hemsida www.polisen.se.

Läs mer

Förslag till nya avgifter for upplåtelse av offentlig plats

Förslag till nya avgifter for upplåtelse av offentlig plats Förslag till nya avgifter for upplåtelse av offentlig plats Allmänna bestämmelser för samtliga upplåtelseändamål Avgifterna föreslås börjar tillämpas 1 januari 2005, förutom vad gäller försäljningsplatserna

Läs mer

Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader. C: kr/m 2 o år D: 692 kr/m 2 o år. B: kr/m 2 o år.

Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader. C: kr/m 2 o år D: 692 kr/m 2 o år. B: kr/m 2 o år. Sida 1 (16) FÖRSÄLJNING Fristående försäljningsbyggnad Enligt bilaga 2c: Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader Tillhörande yta för fritidsaktiviteter A: 30 kr/m 2 o år B: 25 kr/m 2 o

Läs mer

Bilaga 2b Avgifter. Sida 1 (16) Dnr T Taxa för upplåtelse av offentlig plats. Revidering. Trafikkontoret Tillstånd

Bilaga 2b Avgifter. Sida 1 (16) Dnr T Taxa för upplåtelse av offentlig plats. Revidering. Trafikkontoret Tillstånd Sida 1 (16) FÖRSÄLJNING Fristående försäljningsbyggnad Enligt bilaga 2c: Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader Tillhörande yta för fritidsaktiviteter Serveringsyta Permanent restaurangveranda

Läs mer

Taxa för upplåtelser av offentlig plats från och med den 1 juli 2016.

Taxa för upplåtelser av offentlig plats från och med den 1 juli 2016. Trafikkontoret Tillstånd. Taxa för upplåtelser av offentlig plats. Revidering. Förslag till taxa med beskrivning av förändringar. Gråmarkerade fält visar förändrad eller tillagd skrivning. Taxa för upplåtelser

Läs mer

Bilaga 2. Avgift. Sida 1 (14) Dnr T Taxa för upplåtelse av offentlig plats med polistillstånd. Trafikkontoret Tillstånd

Bilaga 2. Avgift. Sida 1 (14) Dnr T Taxa för upplåtelse av offentlig plats med polistillstånd. Trafikkontoret Tillstånd Sida 1 (14) FÖRSÄLJNING Fristående försäljningsbyggnad Enligt bilaga 3: Beräkning av avgift för fristående försäljningsbyggnader Serveringsyta Service riktad utåt Försäljning från serveringsyta mot exempelvis

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas svar redovisas nedan, kontorets sammanvägning av synpunkterna redovisas i kursiverad text.

Sammanfattning av remissinstansernas svar redovisas nedan, kontorets sammanvägning av synpunkterna redovisas i kursiverad text. Handläggare: Lars-Olov Norling Tillståndsavdelningen Upplåtelseenheten Telefon: 08-508 26 558 Bilaga 2 Revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats Sammanställning av remissvar Remissinstanser:

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2016:04 Taxa för upplåtelse av offentlig plats från den 1 juli 2016 Kommunfullmäktiges beslut den 16 maj 2016 (Utl 2016:53) (Ersätter

Läs mer

Förslag till nya avgifter för upplåtelser av offentlig plats Bilaga 1

Förslag till nya avgifter för upplåtelser av offentlig plats Bilaga 1 Förslag till nya avgifter för upplåtelser av offentlig plats Bilaga 1 Allmänna bestämmelser för samtliga upplåtelseändamål exkl 1:5 torgplatser * Avgifterna föreslås börja tillämpas 1 januari 2010. * Avgifter

Läs mer

Dnr RIKTLINJER. Förslag -Taxa för markupplåtelse. Antagen av. Gäller från och med..

Dnr RIKTLINJER. Förslag -Taxa för markupplåtelse. Antagen av. Gäller från och med.. Dnr RIKTLINJER Förslag -Taxa för markupplåtelse. Gäller från och med.. Dnr 2/13 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Avgiftsreglering... 3 Taxa... 4 1 Tillfällig reklam och information... 4 2

Läs mer

AVGIFTER FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATSMARK 2013

AVGIFTER FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATSMARK 2013 AVGIFTER FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATSMARK 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-20 2 Varför Örebro kommun tar ut avgift för upplåtelse av offentlig plats. (utdrag ur ordningslag (1993:1617) 3.

Läs mer

Taxa för markupplåtelse och torghandel i Oxelösunds kommun 2017

Taxa för markupplåtelse och torghandel i Oxelösunds kommun 2017 Taxa för markupplåtelse och torghandel i Oxelösunds kommun 2017 Dokumenttyp Godkänd av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2016-12-14 Reviderat Dokumentansvarig Trafikingejör Förvaring Castor Dnr MSN.2016.13

Läs mer

TAXA FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS

TAXA FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS TAXA FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS Antagen av regionfullmäktige (tidigare kommunfullmäktige) 1995-04-24. Ändrad 1997-04- 28, 2001-04-23, 2001-09-10, 2005-04-25, 2006-03-20, 2008-10-27, 2009-02-23,

Läs mer

TAXA FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS

TAXA FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS TAXA FÖR UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS Antagen av regionfullmäktige (tidigare kommunfullmäktige) 1995-04-24. Ändrad 1997-04-28, 2001-04-23, 2001-09-10, 2005-04-25, 2006-03-20, 2008-10-27, 2009-02-23, 2015-04-27

Läs mer

Taxa för upplåtelse av mark på offentlig plats

Taxa för upplåtelse av mark på offentlig plats Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Taxa för upplåtelse av mark på offentlig plats Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.10) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 184 Antagen

Läs mer

Taxa för upplåtelse av offentlig plats

Taxa för upplåtelse av offentlig plats Taxa för upplåtelse av offentlig plats i Alingsås kommun Antagen av kommunfullmäktige 20XX-XX-XX 1. Inledning Polistillstånd krävs för att använda offentlig plats Offentlig plats är allmän mark inom detaljplanelagt

Läs mer

Dnr KK18/324. Taxa för markupplåtelser i Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Gäller från och med

Dnr KK18/324. Taxa för markupplåtelser i Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Gäller från och med Dnr KK18/324 för markupplåtelser i Nyköpings kommun Kommunfullmäktige 2018-06-12 Gäller från och med 2018-07-01 Dnr KK18/324 2/13 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Avgiftsreglering...

Läs mer

Taxa för upplåtelse offentlig platsmark i Leksands kommun

Taxa för upplåtelse offentlig platsmark i Leksands kommun Taxa för upplåtelse offentlig platsmark i Leksands kommun Innehåll 1.1 Taxa för upplåtelser av offentlig plats.... 4 1.2 Försäljning.... 4 1.3 Byggetablering av olika slag.... 5 1.4 Evenemang el liknande....

Läs mer

Avgifter vid upplåtelse av offentlig plats

Avgifter vid upplåtelse av offentlig plats 6 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Frohm Jöran Datum 2015-07-09 Diarienummer GSN-2015-1682 Gatu- och samhällsmiljönämnden Avgifter vid upplåtelse av offentlig plats Förslag till beslut Gatu- och

Läs mer

Taxa för upplåtelse av offentlig mark

Taxa för upplåtelse av offentlig mark Taxa för upplåtelse av offentlig mark Beslutad av kommunfullmäktige 25 mars 2019, 35). Dnr KS2019.0102 Innehåll 1 Taxa... 3 1.1 Försäljning... 3 1.2 Annat kommersiellt ändamål... 4 1.3 Övriga ändamål...

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Taxor & Avgifter 2010 Upplåtelser Bilaga 1

Taxor & Avgifter 2010 Upplåtelser Bilaga 1 Taxor & Avgifter 2010 Upplåtelser Bilaga 1 Tekniska nämnden Upplåtelse av offentlig plats Taxan för upplåtelse av offentlig plats inom Södertälje kommun fastställs av kommunfullmäktige. Taxan för upplåtelse

Läs mer

Inledning Under punkt 6 Övriga ändamål finns avgifter för nyttoparkering, tillstånd för schakt och TA-plan samt viten inlagda. Allmänna bestämmelser

Inledning Under punkt 6 Övriga ändamål finns avgifter för nyttoparkering, tillstånd för schakt och TA-plan samt viten inlagda. Allmänna bestämmelser 1 Inledning För att få använda offentlig plats för annat ändamål än vad den upplåtits för måste polismyndighetens tillstånd inhämtas. Ansökningsblankett kan hämtas på polismyndighetens hemsida www.polisen.se.

Läs mer

Taxa för upplåtelse av offentlig plats som står under kommunens förvaltning mm.

Taxa för upplåtelse av offentlig plats som står under kommunens förvaltning mm. för upplåtelse av offentlig plats som står under kommunens förvaltning mm. 1 1 I Lagen om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, med mera (1957:259), nedan kallad Avgiftslagen

Läs mer

Taxa för upplåtelse av torgplatser samt annan offentlig plats

Taxa för upplåtelse av torgplatser samt annan offentlig plats Kommunal författningssamling F 3 Dnr 2009.195/319 Taxa för upplåtelse av torgplatser samt annan offentlig plats Gäller från: 2009-11-01 Antagen: kommunfullmäktige 1991-10-28 och ändrad senast 2009-09-28

Läs mer

för markupplåtelse på allmän platsmark PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

för markupplåtelse på allmän platsmark PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(11) Taxor för markupplåtelse på allmän platsmark PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Taxa för upplåtelser av offentlig plats samt torghandel inom Kungälvs kommun

Taxa för upplåtelser av offentlig plats samt torghandel inom Kungälvs kommun Taxa för upplåtelser av offentlig plats samt torghandel inom Kungälvs kommun Taxa Diarienummer: 2016/0463 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnad/Trafik gata park/avtalsansvarig Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet

Läs mer

Taxa för upplåtelse av torgplatser samt annan offentlig plats

Taxa för upplåtelse av torgplatser samt annan offentlig plats Taxa för upplåtelse av torgplatser samt annan offentlig plats Hörby kommun har beslutat följande enligt lagen om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats mm, avgiftslagen

Läs mer

Taxor - upplåtelse av offentliga platser 2014

Taxor - upplåtelse av offentliga platser 2014 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-10-30 Servicenämnden 146 Taxor - upplåtelse av offentliga platser 2014 Dnr SFN 2013/0887 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-10-21 Avgifter för upplåtelse

Läs mer

Avgifter för upplåtelse av offentlig plats

Avgifter för upplåtelse av offentlig plats Styrande dokument Senast ändrad 20161115 Avgifter för upplåtelse av offentlig plats Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Avgifter för upplåtelse av offentlig plats

Läs mer

Avgifter för upplåtelse av offentlig plats

Avgifter för upplåtelse av offentlig plats Styrande dokument Senast ändrad 20131119 Avgifter för upplåtelse av offentlig plats Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Avgifter för upplåtelse av offentlig plats

Läs mer

Avgifter vid upplåtelse av offentlig plats

Avgifter vid upplåtelse av offentlig plats KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Opard Ylva Datum 2015-10-16 Diarienummer KSN-2015-1864 Kommunstyrelsen Avgifter vid upplåtelse av offentlig plats Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för upplåtelse av allmän platsmark, revidering

Taxa för upplåtelse av allmän platsmark, revidering PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2018-09-25 1/1 TSN 81 Dnr TSN/2018:474-100 Taxa för upplåtelse av allmän platsmark, revidering Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta ny taxa för upplåtelse

Läs mer

Taxa för upplåtelse av allmän platsmark, revidering

Taxa för upplåtelse av allmän platsmark, revidering PROTOKOLLSUTDRAG 20:1 Kommunstyrelsen KS 234 Dnr KS/2018:444-100 2018-10-31 1/2 Taxa för upplåtelse av allmän platsmark, revidering Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta

Läs mer

wf"" VALLENTUNA KOMMUN s 1so Ärendebeskrivning Ärendets tidigare behandling Beslutsunderlag

wf VALLENTUNA KOMMUN s 1so Ärendebeskrivning Ärendets tidigare behandling Beslutsunderlag Kommunstyrelsen Sam manträdesprotokol I 20L5-09-2L 24 (34) s 1so Revidering av taxa för upplåtelse av offentlig (KS 2015.267) Beslut Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att fastställa revidering av taxan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 20181114 170 KS 363/18 Mölndals stads avgifter för upplåtelse av offentlig plats Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Taxa för upplåtelse av offentlig plats Revidering Förslag från Trafiknämnden

Taxa för upplåtelse av offentlig plats Revidering Förslag från Trafiknämnden Utlåtande 2016:53 RVII (Dnr 123-325/2016) Taxa för upplåtelse av offentlig plats Revidering Förslag från Trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Taxa för upplåtelse

Läs mer

Taxa för upplåtelse av offentlig plats 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun

Taxa för upplåtelse av offentlig plats 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun 1 (8) Taxa för upplåtelse av offentlig plats 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Taxa för upplåtelse av offentlig

Läs mer

Taxor för markupplåtelse på allmän platsmark

Taxor för markupplåtelse på allmän platsmark SID 1(10) Taxor för markupplåtelse på allmän platsmark Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(10) Innehållsförteckning 1 Allmänt...3

Läs mer

Taxa för upplåtelser av offentlig plats samt torghandel inom Kungälvs kommun

Taxa för upplåtelser av offentlig plats samt torghandel inom Kungälvs kommun Taxa för upplåtelser av offentlig plats samt torghandel inom Kungälvs kommun Taxa Diarienummer: 2017/0743 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnad/Trafik gata park/avtalsansvarig Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet

Läs mer

Ändring av avgift för upplåtelse av offentlig plats vid fleråriga tillstånd för uteserveringar Taxeändring

Ändring av avgift för upplåtelse av offentlig plats vid fleråriga tillstånd för uteserveringar Taxeändring Utlåtande 2008: RII (Dnr 305-1011/2008) Ändring av avgift för upplåtelse av offentlig plats vid fleråriga tillstånd för uteserveringar Taxeändring Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande.

Läs mer

Reducerad avgift för upplåtelse av offentlig plats för byggetablering. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Reducerad avgift för upplåtelse av offentlig plats för byggetablering. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Benny Vesterby Tillstånd 08-508 263 33 benny.vesterby@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-12-10 Reducerad avgift för upplåtelse av offentlig plats för byggetablering. Svar på uppdrag

Läs mer

Utdrag ur TAXA för upplåtelse av offentlig plats avseende matvagnar och mobila enheter Tekniska nämnden

Utdrag ur TAXA för upplåtelse av offentlig plats avseende matvagnar och mobila enheter Tekniska nämnden 2017-01-01 Utdrag ur TAXA för upplåtelse av offentlig plats avseende matvagnar och mobila enheter Tekniska nämnden Godkänd av tekniska nämnden 2016 09 08 89 Antagen av kommunfullmäktige 2016 10 18 00 C4

Läs mer

Principer för markupplåtelse av offentlig plats i Nässjö kommun

Principer för markupplåtelse av offentlig plats i Nässjö kommun Författningssamling Fastställd av kommunfullmäktige: 1995-10-26 159 Reviderad: Principer för markupplåtelse av offentlig plats i Nässjö kommun Lagar och bestämmelser 1 Polismyndigheten upplåter offentlig

Läs mer

Ändring av taxa för upplåtelse av offentlig plats (HKF 1210)

Ändring av taxa för upplåtelse av offentlig plats (HKF 1210) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-04-15 KS-2014/598.184 1 (4) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Ändring av taxa för upplåtelse av offentlig

Läs mer

Guiden för dig... som vill anordna evenemang m.m. i Eksjö kommun

Guiden för dig... som vill anordna evenemang m.m. i Eksjö kommun Guiden för dig... som vill anordna evenemang m.m. i Eksjö kommun I Eksjö kommun vill vi ge invånare och besökare förutsättningar att få en positiv och trygg upplevelse vid besök på arrangemang och aktiviteter

Läs mer

Extraärende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL (20)

Extraärende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL (20) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sida 2016-12-14 20 (20) Extraärende Kommunfullmäktige kommer vid sammanträde 2016-12-14 att föreslås behandla extraärende Ändring av Kommunfullmäktiges

Läs mer

Villkor vid användande av offentlig plats för försäljning

Villkor vid användande av offentlig plats för försäljning Villkor vid användande av offentlig plats för försäljning Villkorsbilaga F 2019, gäller med giltigt polistillstånd Har du frågor om villkoren? Kontakta ansvarig markupplåtare på trafikkontoret, namn och

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats 2013-04-18 1(6) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för skyltning på offentlig plats Riktlinjerna gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats, det vill säga gator, vägar,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 08.00-13.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Remco Andersson (FP) Lisa

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelser av offentlig plats i Västerås

Riktlinjer för upplåtelser av offentlig plats i Västerås Riktlinjer för upplåtelser av offentlig plats i Västerås Inledning.... 3 1 Lagar och bestämmelser.. 3 2 Byggupplag, byggnadsställningar, inplankning etc.... 4 3 Byggskyltar. 4 4 Containrar... 4 5 Reklam....

Läs mer

Mobila matförsäljningsställen

Mobila matförsäljningsställen Jan Prestberg Tillstånd 08-508 26150 jan.prestberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Mobila matförsäljningsställen Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden ger

Läs mer

Livsmedelsverksamhet. Bygglov. Vilket tillstånd Tillstånd för att bedriva livsmedelsverksamhet

Livsmedelsverksamhet. Bygglov. Vilket tillstånd Tillstånd för att bedriva livsmedelsverksamhet Tillstånd och myndighetskrav Som arrangör är det viktigt att veta att man ibland måste söka tillstånd eller åtminstone informera olika myndigheter inför evenemanget. De olika tillstånden har olika lång

Läs mer

Digitala reklamvitriner - slutredovisning samt förslag till reviderade riktlinjer

Digitala reklamvitriner - slutredovisning samt förslag till reviderade riktlinjer Dnr Sida 1 (6) 2015-12-01 Handläggare Helena Bergh 08-508 285 58 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Digitala reklamvitriner - slutredovisning samt förslag till reviderade riktlinjer Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjerna i den här foldern gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats, det vill säga gator, vägar, torg,

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjerna i den här foldern gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats. Det vill säga gator, vägar, torg,

Läs mer

Gemensam startpromemoria för planläggning av kiosker på allmän plats och kvartersmark

Gemensam startpromemoria för planläggning av kiosker på allmän plats och kvartersmark STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2013-07728-54 DNR 2013-07844-54 SID 1 (9) 2013-07-02 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn 08-508 275 19 Till Stadsbyggnadsnämnden Gemensam startpromemoria

Läs mer

Fristående skyltar, varuexponering. regler och vägledning

Fristående skyltar, varuexponering. regler och vägledning Fristående skyltar, varuexponering och utsmyckning regler och vägledning Augusti 2017 En trevlig stadsmiljö för alla I denna folder kan du läsa om vilka regler som gäller för användande av allmän/offentlig

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för torghandeln i Arboga kommun och taxa för torgavgifter

Lokala ordningsföreskrifter för torghandeln i Arboga kommun och taxa för torgavgifter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-04-09 Blad 17 Ks 43 Au 40 Dnr 66/2013-100 Lokala ordningsföreskrifter för torghandeln i Arboga kommun och taxa för torgavgifter Vid tekniska

Läs mer

Villkor. Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet.

Villkor. Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet. Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet. Har du frågor om villkoren? Kontakta ansvarig markupplåtare på trafikkontoret, namn

Läs mer

TAXA för upplåtelse av offentlig plats Tekniska nämnden

TAXA för upplåtelse av offentlig plats Tekniska nämnden 2017-01-01 TAXA för upplåtelse av offentlig plats Tekniska nämnden Godkänd av tekniska nämnden 2016 09 08 89 Antagen av kommunfullmäktige 2016 00 00 00 C4 Teknik Kristianstads kommun Innehåll Del 1 Formalia

Läs mer

Ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun, revidering

Ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun, revidering Bilaga 06:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Dnr TSN/2018:469-003 2018-09-07 1/1 Teknik- och servicenämnden Ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats för politisk information

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats för politisk information Hans-Olov Blom Tillstånd 08-508 28 733 hans-olov.blom @stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-08-25 Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats för politisk information Förslag till beslut

Läs mer

Författningssamling GÄLLANDE BESLUT: LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR TORGHANDELN I VÄXJÖ KOMMUN

Författningssamling GÄLLANDE BESLUT: LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR TORGHANDELN I VÄXJÖ KOMMUN Ändrad 2008-05-20 Sida 1 (5) Senast reviderad: 2008-05-28 Senast reviderad av: Martin Fransson Lokala föreskrifter GÄLLANDE BESLUT: LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR TORGHANDELN I VÄXJÖ KOMMUN Antaget av

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats RIKTLINJE 1(7) Tekniska förvaltningen Monica Söderlund monica.soderlund@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats Dokumenttyp Riktlinje

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Villkor vid användning av offentlig plats för uteserveringar

Villkor vid användning av offentlig plats för uteserveringar Villkor vid användning av offentlig plats för uteserveringar Villkorsbilaga US 2019, gäller med giltigt polistillstånd. Har du frågor om villkoren? Kontakta ansvarig markupplåtare på trafikkontoret, namn

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av gatumark

Riktlinjer för upplåtelse av gatumark Riktlinjer för upplåtelse av gatumark Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för upplåtelse av gatumark Riktlinjer 2010-04-26, 77 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH TOBAKSLAGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH TOBAKSLAGEN Styrdokument Dokumenttyp: Taxa Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2013-12-16 204 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Årligen TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT

Läs mer

Stadens ansvariga markupplåtare skall av ansvarig anordnare ha kallats till förbesiktning innan etablering.

Stadens ansvariga markupplåtare skall av ansvarig anordnare ha kallats till förbesiktning innan etablering. En byggetablering skall hålla hög standard med minsta möjliga störning i det offentliga rummet. Entreprenörer som följer nedanstående villkor samt betalar samtliga upplåtelseavgifter inom föreskriven tid

Läs mer

Förslag till riktlinjer för serveringstillstånd. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Förslag till riktlinjer för serveringstillstånd. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare Torkel Kjellman 08-508 260 43 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-05-21 Förslag till riktlinjer för serveringstillstånd. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Uteserveringar. Tillsammans skapar vi ett attraktivt Gävle!

Uteserveringar. Tillsammans skapar vi ett attraktivt Gävle! Samhällsbyggnad Gävle Uteserveringar i Gävle Så här ansöker du om tillstånd för uteservering på allmän platsmark Uteserveringar Idag är uteserveringar en given del av sommarstaden Gävle. Folklivet på våra

Läs mer

Förslag på åtgärder som kan stimulera användandet av miljöbilar enligt definitionen

Förslag på åtgärder som kan stimulera användandet av miljöbilar enligt definitionen GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-18 Handläggare: Hans-Olov Blom Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 287 33 hansolov.blom@gfk.stockholm.se Dnr 00-341-2280:7 2004-05-12 Till Gatu-

Läs mer

Fastställande av taxa för upplåtelse av allmän platsmark

Fastställande av taxa för upplåtelse av allmän platsmark PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicenämnden TSN 13 Sammanträdesdatum 2016-01-26 1/2 Dnr TSN/2015:8-100 Fastställande av taxa för upplåtelse av allmän platsmark Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden

Läs mer

Revidering av lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun

Revidering av lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun 1/11 Beslutad: 2016-03-21 43 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:712-003 Ersätter: Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun beslutad av kommunfullmäktige 2012-08-27

Läs mer

Villkor vid användande av offentlig plats för byggnadsställnig typ Stockholmsställnigen med tillhörande upplag, ställnigstorn eller liknande.

Villkor vid användande av offentlig plats för byggnadsställnig typ Stockholmsställnigen med tillhörande upplag, ställnigstorn eller liknande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Sid 1(5) 2004 Bilaga B5 Stockholmsställningen Reviderad 2005-12-02 Villkor vid användande av offentlig plats för byggnadsställnig typ Stockholmsställnigen med tillhörande upplag,

Läs mer

TRAFIKANORDNINGSPLANER

TRAFIKANORDNINGSPLANER En liten informationsfolder om... TRAFIKANORDNINGSPLANER Myrmalmsgatan 6, 703 83 Örebro / Mogölsvägen 11, 555 93 Jönköping www.trafikbutiken.com 019 12 39 00 / 036 12 39 00 Trafikbutiken är det lilla företaget

Läs mer

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxa

Läs mer

Torghandel. Regler och taxa för torghandel i Vara kommun. Gäller från 2016-01-01. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14 119

Torghandel. Regler och taxa för torghandel i Vara kommun. Gäller från 2016-01-01. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14 119 Torghandel Regler och taxa för torghandel i Vara kommun Gäller från 2016-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14 119 Torghandel Sidan 1 Taxa för torghandel i Vara tätort Denna taxa omfattar även

Läs mer

Taxa. Taxa för markupplåtelser i Norrköpings kommun TN 2015/0337

Taxa. Taxa för markupplåtelser i Norrköpings kommun TN 2015/0337 Taxa 2016-12-19 Taxa för markupplåtelser i Norrköpings kommun TN 2015/0337 Förslaget godkänt av tekniska nämnden den 22 september 2016 och beslutad av Kommunfullmäktige den 19 december 2016. Avgifterna

Läs mer

ARVIDSJAURS KOMMUN RIKTLINJER UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS

ARVIDSJAURS KOMMUN RIKTLINJER UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS ARVIDSJAURS KOMMUN RIKTLINJER UPPLÅTELSE AV OFFENTLIG PLATS Inledning För att få använda offentliga platser till något annat än vad de är till för, krävs normalt alltid tillstånd av polismyndigheten. Kommunen

Läs mer

Symboliskt stråk till Judiska församlingen. Skrivelse från Stockholms konstråd. Återremiss.

Symboliskt stråk till Judiska församlingen. Skrivelse från Stockholms konstråd. Återremiss. s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-12-14 Handläggare: Margareta Jonsson Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 0850826342 margareta.jonsson@gfk.stockholm.se Dnr Dnr 02-644-1211:13

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

Riktlinjer för markupplåtelse i Oxelösunds kommun. Antagen av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2016-02-24, 23

Riktlinjer för markupplåtelse i Oxelösunds kommun. Antagen av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2016-02-24, 23 Riktlinjer för markupplåtelse i Oxelösunds kommun Antagen av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2016-02-24, 23 Riktlinjer för markupplåtelser 2(7) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Lagar och bestämmelser...

Läs mer

2. Gatu- och fastighetsnämnden ger kontoret i uppdrag att beställa en ny detaljplan för det aktuella området.

2. Gatu- och fastighetsnämnden ger kontoret i uppdrag att beställa en ny detaljplan för det aktuella området. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-04-05 Handläggare: Jerry Nilsson Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 26130 jerry.nilsson@gfk.stockholm.se Dnr 04-410-3744, 05-410-206, 05-410-821

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun

Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun 1/12 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-04-28 43 Gäller fr o m: 2014-04-29 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2014:115 003 Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs

Läs mer

Förslag att stänga av Tysta Marigången för allmän gångtrafik kvällar och nätter

Förslag att stänga av Tysta Marigången för allmän gångtrafik kvällar och nätter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-02-17 Handläggare: Peter Granström Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 265 12 peter.granstrom@gfk.stockholm.se Dnr 03-512-4052 2004-01-15 Till Gatu-

Läs mer

Villkor vid användande av offentlig plats för kiosk

Villkor vid användande av offentlig plats för kiosk Villkor vid användande av offentlig plats för kiosk Villkorsbilaga K 2019, gäller med giltigt polistillstånd. Har du frågor om villkoren? Kontakta ansvarig markupplåtare på trafikkontoret, namn och telefonnummer

Läs mer

Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme i stadens mark. 1. Trafiknämnden godkänner denna redovisning.

Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme i stadens mark. 1. Trafiknämnden godkänner denna redovisning. Kontaktperson Eva Kågestedt Gatuavdelningen Administration Telefon: 08-508 263 95 eva.kagestedt@trafikkontoret.stockholm.se Till Trafiknämnden 2006-10-17 Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme

Läs mer

VARUEXPONERING RÅD OCH ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM TILLSTÅND

VARUEXPONERING RÅD OCH ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM TILLSTÅND VARUEXPONERING RÅD OCH ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM TILLSTÅND INLEDNING Gatan, trottoaren, gågatan och stadens torg är till för alla. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att stadsmiljön utformas så

Läs mer

Avgift Minsta avgift. 105 kr/m2 och månad 85 kr/m2 och månad 55 kr/m2 och månad. Avgift enl A.1.1. 5 kr/m2 och dag. 96 kr/m2 och mån.

Avgift Minsta avgift. 105 kr/m2 och månad 85 kr/m2 och månad 55 kr/m2 och månad. Avgift enl A.1.1. 5 kr/m2 och dag. 96 kr/m2 och mån. 1 Samhällsbyggnadsförvaltningen TAXA 2015 Antagen av KF 2014-12-15, 197 Taxa för upplåtelse av gatumark och offentlig platmark i Simrishamns kommun (momsbefriade med undantag av upplåtelser för reklamändamål,

Läs mer

Beräkning av avgift för kiosker och serveringsbyggnader A B-läge 2015 A. Grundavgift

Beräkning av avgift för kiosker och serveringsbyggnader A B-läge 2015 A. Grundavgift Trafikkontoret Tillstånd. Taxa för upplåtelser av offentlig plats. Revidering. Beräkning av avgifter för kiosk- och serveringsbyggnader. Beräkning av avgift för kiosker och serveringsbyggnader A B-läge

Läs mer

Beräkning av avgift för kiosker och serveringsbyggnader

Beräkning av avgift för kiosker och serveringsbyggnader Möjlighet för kunderna att gå in och plocka varor 28 36 Vindfång/ regnskydd vid försäljningslucka 11 340 Lucka i väggen + + + + + + + Summa avgift per år/ säsong: = kr. Bilaga 2b Trafikkontoret Tillstånd

Läs mer

Lokala föreskrifter för torghandeln i Ekerö kommun 11:2

Lokala föreskrifter för torghandeln i Ekerö kommun 11:2 Nummer: 11:2 Blad: (1) Lokala föreskrifter för torghandeln i Ekerö kommun 11:2 Ekerö kommun föreskriver följande med stöd av 1 i förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser

Läs mer

Markanvisning av fastigheten Djursätra 1 i Sätra till PEAB för uppförande av bostäder återremiss.

Markanvisning av fastigheten Djursätra 1 i Sätra till PEAB för uppförande av bostäder återremiss. s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Maj Simonsson-Cyrus Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 281 08 maj.simonssoncyrus@gfk.stockholm.se Dnr 02-512-1885 2003-11-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-12-09

Läs mer

Regler kring nyttjande av mark

Regler kring nyttjande av mark Regler kring nyttjande av mark Innehållsförteckning 1 Lagar och bestämmelser...2 2 Byggplatsetableringar, byggnadsställningar...2 3 Containrar...3 4 Byggskyltar...3 5 Reklam, reklamanordningar...3 6 Försäljning

Läs mer