Utkom från trycket Sjöfartsverkets kungörelse den 19 december 1990 med föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av sjöfolk 1 ;

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utkom från trycket Sjöfartsverkets kungörelse den 19 december 1990 med föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av sjöfolk 1 ;"

Transkript

1 Utkom från trycket Sjöfartsverkets kungörelse den 19 december 1990 med föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av sjöfolk 1 ; beslutade den 8 oktober SFH 3.1 Sjöfartsverket föreskriver med stöd av 5 förordningen (1979:38) om läkarintyg för sjöfolk följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna kungörelse avser läkarundersökning för utfärdande av läkarintyg som avses i mönstringslagen (1983:929) eller fartygssäkerhetsförordningen (1988:594). 2 Ordet sjöman används i denna kungörelse för att beteckna den som undersöks för att erhålla ett läkarintyg enligt 1. 3 Bestämmelser om vilka läkare som i och utanför Sverige får utfärda läkarintyg enligt 1 finns i förordningen (1979:38) om läkarintyg för sjöfolk. 4 För tillämpningen av föreskrifterna i denna kungörelse bör de allmänna råd följas som återfinns i bilaga 1. 2 kap. Läkarundersökningen Undersökningens omfattning och målen för hälsoövervakningen 1 Den läkarundersökning, som inte enligt 18 mönstringslagen eller 5 kap. 4 fartygssäkerhetsförordningen är begränsad till syn- och hörselförmågan, benämns i denna kungörelse fullständig undersökning. En fullständig undersökning skall omfatta: 1. genomgång av sjömannens hälsodeklaration, 2. allmän undersökning, 3. synundersökning, 4. hörselundersökning, 5. undersökning om eventuell förekomst av tuberkulos. 1 Tidigare bestämmelser i ämnet, se socialstyrelsens föreskrifter m.m. (SOSFS 1982:21) om hälsoundersökning av sjöfolk.

2 2 En undersökning skall leda fram till en tjänstbarhetsbedömning. Vid en fullständig undersökning skall bedömningen, att sjömannen kan tjänstgöra till sjöss, grundas på att läkaren 1. bedömer att den undersökte inte har någon sjukdom, som kan antas bli förvärrad av eller göra honom oduglig för tjänstgöring till sjöss, 2. bedömer att den undersökte inte har någon sjukdom, som kan antas medföra en fara för hälsan eller säkerheten för övriga ombord, 3. finner att den undersökte uppfyller de krav på synoch hörselförmåga, som gäller för den avsedda tjänstgöringen. Vid hälsoundersökningen vunna kunskaper om arbetsmiljörisker inom sjöfarten skall tillvaratas. Undersökningens innehåll och utförande 3 Den fullständiga undersökningen skall göras med utgångspunkt från den skriftliga hälsodeklaration, som sjömannen lämnar enligt förordning en (1979:38) om läkarintyg för sjöfolk. 4 Den allmänna undersökningen skall inriktas på att bedöma eventuella sjukdomar eller funktionsnedsättningar som uppgivits i hälsodeklarationen samt om möjligt upptäcka, om sjömannen i övrigt har någon sjukdom eller funktionsnedsättning som kan få betydelse för tjänstbarheten till sjöss. 5 Synkraven anges i sjöfartsverkets kungörelse (SJÖFS 1981:56) med föreskrifter och allmänna råd om kraven på syn- och hörselförmåga för sjöfolk. 2 Vid synundersökningen skall synskärpan och, där så föreskrivs, refraktionen (ljusbrytningen) bestämmas i ordinärt upplyst rum utan bländande ljuskällor i synfältet. Undersökningen skall utföras med väl och jämnt belysta synprövningstavlor på 5 meters avstånd, eventuellt med hjälp av spegel på 2 1/2 meters avstånd och tavlan placerad över huvudet på den som undersöks. Alla bokstäver skall kunna tydas på den rad som anger den undersöktes synskärpa. Synfältet skall prövas enligt Donders, konfrontationsmetod, utförd på vartdera ögat för sig, med prövning i varje synfältskvadrant. Om anamnesen eller undersökningen ger upphov till misstanke om synfältsdefekt skall undersökning ske i perimeter. Färgsinnet skall undersökas enligt någon av de i socialstyrelsens kungörelse (SOSFS 1977:77) om färgsinnesundersökning angivna metoderna. Om sjömannen företer särskilt färgsinnesintyg, som inte är äldre än fyra år, behöver färgsinnet inte prövas, såvida inte sjömannen lämnar upplysningar som motiverar en förnyad prövning. Vid läkarundersökning för intyg om enbart syn- och hörselförmågan får dock det särskilda färgsinnesintyget vara högst två år gammalt. 6 Hörselundersökningen skall utföras enligt sjöfartsverkets kungörelse (SJÖFS 1981:56) med föreskrifter och allmänna råd om kraven på syn och hörselförmåga för sjöfolk. 3 2 Omtryck SJÖFS 1990:7. 3 Omtryck SJÖFS 1990:7.

3 7 Vid en fullständig undersökning skall eventuell förekomst av tuberkulos efterforskas i den omfattning som är motiverad med hänsyn till omständigheterna. 8 Om läkaren finner det påkallat, skall han informera sjömannen om risker och skyddsåtgärder i samband med infektion av HIV (humant immunbristvirus). 3 kap. Bedömning av tjänstbarheten 1 Ändamålen med tjänstbarhetsbedömningen framgår av 2 kap. 2. Allmänna råd för bedömningen av vissa sjukdomar med hänsyn till tjänstbarheten finns i bilaga 1. 2 Med beaktande av sjömannens hälsotillstånd kan intyget om tjänstbarhet begränsas till viss befattning och fart. Vid begränsning i fråga om fart skall läkaren, om inte särskilda skäl föranleder annat, använda uttrycket begränsad fart. Härmed avses trafik i svenska farvatten, Östersjön och Nordsjön (högst fartområdet nordsjöfart) samt trafik i andra farvatten om fartyget inte har mer än 12 timmars gångtid till hamn. 4 kap. Läkarintyget och hälsodeklarationen Gemensamma bestämmelser 1 Blankettsatsen SjöV Io 585, "Läkarintyg för sjöfolk" (kungörelsens bilaga 2), skall användas vid avgivande av hälsodeklaration inför en fullständig undersökning och vid utfärdande av läkarintyg. Läkarintyget och hälsodeklarationen skall innehålla de uppgifter som förutsätts i blanketterna. Blankettsatsen skall finnas även med engelsk och spansk text, vilka versioner vid behov får användas. 4 Särskilt om hälsodeklarationen 2 Hälsodeklarationen (del A i blankettsatsen) skall fyllas i före undersökningens början och undertecknas av sjömannen. Hälsodeklarationen skall förvaras av den undersökande läkaren. Vid undersökning inom Sverige skall deklarationen förvaras tillsammans med den journal, som enligt patientjournallagen (1985:562) skall upprättas vid undersökningstillfället. Särskilt on läkarintyget och blanketten, för hälsoundersökning 3 Läkarintyg för sjöfolk får inte utfärdas utan att den undersöktes identitet är styrkt på betryggande sätt. Om läkaren inte äger personlig kännedom om den undersökte, skall personuppgifterna kontrolleras genom sedvanlig legitimationshandling eller sjöfartsbok. 4 Blankettsatserna kan beställas i såväl den svenska (Sjöv Io 585) som den engelska (SjöV Io 586) och den spanska (SjöV Io 587) versionen genom skriftlig rekvisition hos Sjöfartsverket, administrativa servicesektionen NORRKÖPING.

4 4 Vid hälsoundersökningen ifylls blankettsatsens del B, varvid uppgifterna om syn och hörsel även överförs till del C. Om uppgiften rörande färgsinne inte grundas på läkarens egen undersökning utan hämtas från särskilt färgsinnesintyg, skall detta anges. Vid ifyllandet av del B skall läkaren anpassa uppgifterna till om undersökningen är fullständig eller om enbart synoch hörselförmågan har undersökts. Del B skall behållas av läkaren för att ingå i patientjournalen. Väsentliga upplysningar om sjukdomshistorien, läkarens undersökningsfynd och liknande uppgifter skall antecknas på blanketten. 5 Tjänstbarhetsbedömningen (blankettsatsens del C) överförs även till del D, vilken behålls av läkaren. Om läkaren inte anser sig kunna ta ställning till sjömannens tjänstbarhet, får han i enskilda fall rekommendera undersökning hos annan läkare inom visst verksamhetsområde. I fråga om omständigheter som sjukvårdsansvariga personer ombord bör känna till angående sjömannens hälsotillstånd, utöver innehållet i läkarintyget, får läkaren till sjömannen överlämna ett skriftligt meddelande som denne kan lämna till befälhavaren. Läkaren kan i samråd med den undersökte anteckna på läkarintyget att meddelandet finns, om dess innehåll har betydelse för tjänstbarhetsbedömningen. Föreskrifter om giltighetstider för läkarintyg finns i 19 mönstringslagen (1983:929) och 5 kap. 4 fartygssäkerhetsförordningen (1988:594). Läkaren får tidsbegränsa intyget ytterligare, om det föreligger behov av tätare hälsokontroller. 6 Om ett läkarutlåtande, som avges före utgången av den antecknade giltighetstiden för ett tidigare utfärdat läkarintyg, begränsas till att avse endast en viss sjukdom eller skada, skall detta anges på en ny intygsblankett som då ifylls i tillämpliga delar. Giltighetstiden för det kompletterande utlåtandet löper ut samtidigt som för det ursprungliga intyget. Läkaren kan dock ytterligare förkorta giltighetstiden, om tätare hälsokontroller behövs. Undersökningen får begränsas till en viss sjukdom eller skada endast om läkaren har tillgång till det ursprungliga intyget. Är så ej fallet, skall en fullständig undersökning utföras.

5 Bilaga 1 Allmänna råd för tillämpningen av kungörelsens föreskrifter Till 1 kap. 2 Med hänsyn till bestämmelserna i mönstringslagen och 5 kap. 4 fartygssäkerhetsförordningen kommer ordet sjöman i denna kungörelse att avse dels sjömän på alla handelsfartyg, dels besättningsmedlemmar på fiskefartyg med en bruttodräktighet av minst 20. I vissa fall får läkarundersökningen begränsas till syn- och hörselförmågan, såsom framgår nedan av de allmänna råden till 2 kap. 1. Som sjömän betraktas enligt mönstringslagen alla som har befattning ombord, oavsett om de är arbetstagare eller ej. Detsamma måste anses gälla för fiskefartyg och sådana handelsfartyg som är undantagna från tillämpningen av mönstringslagen. Till 1 kap. 3 Enligt förordningen om läkarintyg för sjöfolk får i Sverige läkarintyg för sjöfolk utfärdas av den som är behörig att här utöva läkaryrket. Avsikten med denna bestämmelse är, att sjömän skall kunna få läkarintyg över hela landet och med tämligen kort varsel. Där företagshälsovårdens uppdragsgivare finner det möjligt och lämpligt kan de periodiska hälsokontrollerna som föreskrivs i mönstringslagen samordnas med företagshälsovården, för att undersökningsresultaten skall kunna utnyttjas i den förebyggande hälsovården. Emellertid har inte alla sjömän inom handelssjöfarten och fiskerinäringen tillgång till företagshälsovård. Bland annat gäller detta sjömän som vid undersökningstillfället inte ännu har anknytning till något visst rederi. Därför måste också sjukvårdshuvudmännen i enlighet med hälso-och sjukvårdslagen (1982:763) i sin resursplanering beakta dessa undersökningar, som utgör ett villkor för tjänstgöring ombord. Tjänstbarhetsintyg och därmed förenad läkarundersökning ombesörjs inom landstingen mot ersättning enligt gällande taxa, fastställd av respektive sjukvårdshuvudman efter rekommendation från Landstingsförbundet. Föreskrifterna i denna kungörelse gäller även för hälsoundersökningar enligt mönstringslagen och fartygssäkerhetsförordningen som utförs utanför Sverige. De allmänna råden är däremot inte i alla delar möjliga att tillämpa utomlands. Bland annat gäller detta vad som sägs om företagshälsovård. Jfr också nedan under rubriken Till 2 kap. 5. Enligt förordningen om läkarintyg för sjöfolk utser chefen för utrikesdepartementet de läkare som utanför Sverige får utfärda läkarintyg för sjöfolk enligt svenska bestämmelser. Departementet publicerar en förteckning över dessa läkare. Antalet platser där det finns läkare, som utsetts av utrikesdepartementet, är av olika skäl begränsat. Förutsättningarna hos dessa läkare att utföra undersökningar, som behövs för att upprätta ett läkarintyg enligt svenska bestämmelser, kan i vissa fall vara annorlunda än i Sverige. Planeringen av de föreskrivna periodiska hälsokontrollerna bör därför i möjlig mån ske på sådant sätt, att dessa utförs i Sverige.

6 Detta innebär i många fall att en ny undersökning bör utföras innan det föregående läkarintygets giltighetstid löper ut. Planeringen påverkas också av en bestämmelse i mönstringslagen med innebörden att om intyget upphör att gälla när fartyget är till sjöss eller i en hamn där det inte finns läkare med behörighet att utfärda intyg, skall befälhavaren se till att sjömannen blir läkarundersökt i första hamn där så kan ske. Kontroll av att besättningen har giltiga läkarintyg ingår ofta i så kallade hamnstatskontroller. Till 2 kap. 1 I detta allmänna råd redogörs för i vilka fall en undersökning får begränsas till enbart syn- och hörselförmågan. I fråga om innehållet i de olika momenten vid en fullständig undersökning hänvisas till avsnittet Undersökningens innehåll och utförande (2 kap. 3-8 med allmänna råd). Enligt mönstringslagen skall sjömän genomgå regelbundna läkarundersökningar. Efter en undersökning skall läkaren enligt lagen utfärda ett särskilt intyg. Lagen gäller för handelsfartyg med en bruttodräktighet av minst 20. Det framgår också av lagen, att läkarundersökningen får begränsas till syn- och hörselförmåga för sjömän på fartyg som uteslutande används i inre fart. Detta gäller handelsfartyg oavsett storlek. "Inre fart" torde numera, med hänsyn till nya bestämningar av fartområdena i fartygssäkerhetsförordningen (1988:594), omfatta de nya fartområdena kanalfart och inomskärsfart samt övrig inre fart. Detta innebär sammanfattningsvis all fart inom Sverige i hamnar, floder, kanaler och insjöar, fart inomskärs vid de svenska kusterna, fart utomskärs vid de svenska kusterna högst en nautisk mil från en hamn eller annan plats där fartyget kan finna skydd samt slutligen fart i Kalmarsund, i Öresund och på Oslofjorden intill Larvik. För mer vidsträckt fart än inre fart fordras däremot den fullständiga undersökningen vid tjänst på handelsfartyg med en bruttodräktighet av minst 20. I fråga om fiskefartyg med en bruttodräktighet av minst 20 gäller enligt fartygssäkerhetsförordningen, att besättningsmedlemmarna skall kunna styrka med läkarintyg att kraven på syn- och hörselförmåga är uppfyllda. Undersökningen får begränsas till syn och hörsel oavsett i vilket fartområde fiskefartyget skall gå. Samma sak gäller tjänstgöring på ett handelsfartyg, om dess bruttodräktighet är mindre än 20. Jfr ovan under rubriken Till 1 kap. 2. Om sjömannen med hänsyn till avsedd tjänstgöring kan välja mellan den fullständiga och den begränsade undersökningen, kan de olika intygens giltighetstid ha betydelse för hur sjömannen väljer. Härom hänvisas till 4 kap. 5 med allmänt råd. Till 2 kap. 2 Enligt mönstringslagen skall en sjöman, för att få tillträda en befattning ombord inte på grund av sitt hälsotillstånd vara olämplig för befattningen eller sjömansyrket. Han skall med läkarintyget visa att hinder på grund av hans hälsotillstånd inte föreligger mot tjänstgöringen. De tre punkterna i 2 kap. 2 första stycket angående målen för

7 hälsoövervakningen kan sägas komplettera dessa grundbestämmelser i mönstringslagen. Till punkterna 1 och 2. Om den undersökte är behäftad med sådan sjukdom, som innebär risk för försämring av hälsotillståndet under tjänstgöring till sjöss, bör läkaren söka bedöma graden av risk. Om risken är så liten att det är oriktigt att säga, att sjukdomen kan antas bli förvärrad av eller göra honom oduglig för tjänstgöring till sjöss eller kan antas medföra en fara för övriga ombordvarandes hälsa eller säkerhet, finns möjligheten att utfärda läkarintyg och samtidigt hänvisa till ett särskilt meddelande till befälhavaren (se 4 kap. 5 ). Om risken däremot bedöms vara större, får läkarintyg om att den undersökte kan tjänstgöra till sjöss inte utfärdas. Läkaren bör då avråda den undersökte från tjänstgöring till sjöss. I punkt 2 föreskrivs att bedömningen, att den undersökte kan tjänstgöra till sjöss, skall grundas även på läkarens bedömning att den undersökte inte har någon sjukdom, som kan antas medföra en fara för övriga ombordvarandes hälsa eller säkerhet. Med sådan sjukdom avses bland annat smittsam sjukdom. Även andra sjukdomar, t. ex. allvarliga mentala rubbningar hos någon besättningsman, kan medföra sådan fara som avses i punkterna 1-2. Med hänsyn till punkterna 1-2 får i flertalet fall läkarintyg, att den undersökte kan tjänstgöra till sjöss, inte utfärdas till den som enligt läkarens bedömning har ett pågående missbruk av alkohol eller narkotika. Allmänna råd i övrigt för tjänstbarhetsbedömningen finns nedan under rubriken Till 3 kap Till punkt 3. Av hänsyn till sjösäkerheten har i fråga om syn och hörsel inklusive färgsinne högre krav uppställts för vissa personalgrupper ombord än för övrig personal. Syn- och hörselkraven har för all personal ombord fastställts av sjöfartsverket. 5 Såsom framgår av 2 kap. 2 andra stycket, skall vid hälsoundersökningen vunna kunskaper om arbetsmiljörisker inom sjöfarten tillvaratas. Enligt fartygssäkerhetsförordningen (1988:594) skall en läkare, som i sin verksamhet får kännedom om sjukdomar som kan ha samband med fartygsarbete, anmäla detta till sjöfartsverket. Det är angeläget för verket att få kännedom framför allt om misstänkta hälsorisker som inte tidigare är allmänt kända. Läkarnas anmälningsskyldighet kan vara av värde exempelvis rörande sjömän som arbetar på fartyg som transporterar kemikalier eller när en sjöman har fått hörseln skadad av buller. Med hänsyn till att sjömannens personliga integritet inte skall kränkas, är det lämpligt att läkaren avidentifierar personuppgifterna i en anmälan. Sjöfartsverket kan vid behov begära ytterligare uppgifter, för att arbetsmiljöeffekten i ett visst fall skall kunna utredas. Till 2 kap. 3 Om det av hälsodeklarationen framgår att sjömannen genomgått motsvarande undersökning tidigare, bör han tillfrågas om resultatet av undersökningen. 5 Se sjöfartsverkets kungörelse (SJÖFS 1981:56, omtryck SJÖFS 1990:7) med föreskrifter och allmänna råd om kraven på syn- och hörselförmåga för sjöfolk. Kraven återges i tabellform i den blankettsats där läkarintyget ingår.

8 Speciell uppmärksamhet bör fästas vid föregående undersökning, om mindre än två år förflutit sedan den utfördes och det kan misstänkas att annan läkare tidigare bedömt att sjömannen inte kan tjänstgöra till sjöss i aktuell befattning. Till 2 kap. 4 Är sjömannen inte tidigare väl känd och undersökt av läkaren, bör den allmänna undersökningen omfatta minst följande: bedömning av allmäntillstånd, blodtrycksmätning, hjärt- och lungundersökning, bukundersökning, bedömning av hud, rygg och extremiteter samt, om så anses erforderligt, urinundersökning och/eller blodundersökning. I undersökningen bör även ingå att läkaren gör en bedömning av den undersöktes psykiska tillstånd samt huruvida missbruk av alkohol eller narkotika föreligger. Där statens livsmedelsverk med verkan för fartygspersonal har föreskrivit om läkarintyg (nyanställningsintyg) enligt 31 eller hälsokontroll enligt 32 livsmedelsförordningen (1971:807) eller om faecesundersökning (avföringsprov), kan sådan undersökning lämpligen samordnas med undersökningen enligt mönstringslagen, om båda undersökningarna skall bekostas av en och samma person/företag. 6 I fråga om personer, som exponerats för asbest, kan här erinras om sjöfartsverkets kungörelse (SJÖFS 1988:2) med föreskrifter och allmänna råd om asbest. Där resurser finns tillgängliga, t.ex. inom företagshälsovården, kan det enligt nämnda kungörelse vara lämpligt att i samband med den för sjöfolk påbjudna periodiska kontrollen även utföra lungfunktionsundersökning (spirometri). Till 2 kap. 5 Det förutsätts givetvis, att läkaren på läkarintyget anger synskärpan med gradering i tiondedelar, på samma sätt som är allmänt brukligt i Sverige och som används i de av sjöfartsverket fastställda synkraven. Utomlands förekommer det, att läkarna graderar synskärpan på annat sätt. Även sådana andra former för gradering av synskärpan i läkarintyget kan godtas, om graderingen enkelt kan omräknas till tiondedelar. Såsom framgår av tredje stycket, skall färgsinnet undersökas enligt någon av de metoder som anges i socialstyrelsens kungörelse (SOSFS 1977:77) om färgsinnesundersökning. Det innebär, att två av följande tavelserier för färgsinnesprövning alltid skall användas: Boström-Kugelbergs serie, Boströms serie, Dvorine-serien, Ishiharas serier. Enligt kungörelsen om färgsinnesundersökning skall läkaren i intyget ange färgsinnet antingen som normalt, tvivelaktigt eller defekt. 6 Bestämmelser om dessa undersökningar finns i statens livsmedelsverks kungörelse (SLVFS 1984:8) med allmänna tillämpningsföreskrifter.

9 Till 2 kap. 6 Utöver de fall där undersökning med tonaudiometer har föreskrivits av sjöfartsverket, har verket i sin kungörelse (SJÖFS 1981:56) rekommenderat att sjömannen genom arbetsgivarens försorg erbjuds hörselundersökning med tonaudiometer också i vissa andra fall, där sjömannen sysselsätts eller skall sysselsättas i arbete som innebär risk för hörselskada. För de fall där undersökning med tonaudiometer utförs, har sjöfartsverket vid ikraftträdandet av mönstringslagen (1983:929) åtagit sig att ta emot en kopia av läkarintyget eller tonaudiogrammet, för att jämförelse skall vara möjlig vid senare hörselkontroller. Alternativt kan resultatet av undersökningen bevaras på annat lämpligt sätt, t.ex. hos företagshälsovården. Översändandet får ske förutsatt att sjömannen samtycker därtill och bör ombesörjas av redaren, befälhavaren eller sjömannen. På begäran bör läkaren tillställa sjömannen en kopia av tonaudiogrammet (jfr patientjournallagen 1985:562). Till 2 kap. 7 Risken för tuberkulossmitta torde allmänt sett ha minskat avsevärt under senare år. En något förhöjd risk för sådan smitta föreligger emellertid sannolikt för sjömän i en del fall. Om hälsodeklarationen inte ger anledning till annan bedömning, erfordras inte undersökning avseende tuberkulos vid tjänstgöring i begränsad fart. Uttrycket begränsad fart definieras i 3 kap. 2 i föreskrifterna. Vid tjänstgöring i annan fart än begränsad fart (läkarintyg söks för obegränsad fart) gäller nedanstående allmänna råd. 1. Tuberkulosanamnes. Sjömannen bör tillfrågas om tidigare genomgången tuberkulos, tidigare eller aktuell kontakt med tuberkulossjuk person eller vistelse i ett land med hög tuberkulosförekomst. I samband därmed granskas hälsodeklarationens uppgifter om tidigare BCG-vaccination (bacille Calmette-Guérin) och eventuell hälsoundersökning avseende tuberkulos. Sjömannen bör vidare svara på om han haft symtom i form av långvarig hosta, upphostningar, avmagring, nattliga svettningar eller oklara febertillstånd. 2. Tuberkulinprövning (Mantoux med PPD RT23 2 TU, eller Rhoditest ). Tuberkulinprov bör normalt tas på den som är nybörjare i sjömansyrket eller första gången genomgår fullständig undersökning för att erhålla läkarintyg för obegränsad fart. Om tuberkulinreaktionen är positiv (Mantoux mer än eller lika med 6 mm eller Rhoditest mer än eller lika med 2 mm) och den undersökte inte tidigare BCG-vaccinerats, bör vederbörande remitteras till tuberkulosenhet. Vid negativ tuberkulinreaktion bör läkaren erbjuda BCG-vaccination hos en tuberkulosenhet. Kontroll av vaccinationsresultatet erfordras inte. Tuberkulinprövning utförs inte om mindre än tre år förflutit sedan det senaste provet. Vid en senare periodisk hälsoundersökning utförs ej rutin-mässigt tuberkulinprövning. Sjömän som vid nyanställning är tuberkulinnegativa bör i samband med erbjudandet av BCG-vaccination göras uppmärksamma på att det under tjänstgöring inte kommer att ske några upp-repade rutinkontroller med avseende på tuberkulos, utan att

10 de själva bör uppmärksamma sådana symtom som nämnts i punkt 1 och vid behov söka läkarvård utan dröjsmål. 3. Lungröntgenundersökning. Icke BCG-vaccinerade personer, som är nybörjare i sjömansyrket eller första gången genomgår fullständig undersökning för att erhålla läkarintyg för obegränsad fart, bör lungröntgenundersökas även om de är symtomfria. En sådan undersökning som är utförd inom den senaste tvåårsperioden godtas dock i fråga om symtomfria personer utan påvisad tuberkulos. Vid en senare periodisk hälsoundersökning utförs ej rutinmässigt lungröntgenundersökning. För sjömän, som vid nyanställning är tuberkulinnegativa och avböjer BCG-vaccination, rekommenderas dock lungröntgenundersökning vart sjätte år eller vid symtom. Till 2 kap. 8 Det är viktigt att alla som reser utomlands har god kunskap om HIV/aids-högriskområden, smittvägar, riskbeteende, prevention etc. Läkaren bör i samband med hälsoundersökning informera sjömannen om detta samt erbjuda eller uppmana till HIV-test om risk finns för överförd smitta. Till 3 kap. 1 Om en sjöman inte uppfyller kraven enligt sjöfartsverkets kungörelse (SJÖFS 1981:56, omtryck 1990:7) med föreskrifter och allmänna råd om kraven på syn- och hörselförmåga för sjöfolk, kan han eventuellt rådas att ansöka om dispens hos Sjöfartsverket, fartygsoperativa sektionen, Norrköping. Tillvägagångssättet vid en ansökan regleras i 6 nämnda kungörelse. Exempel på tillämpningen av de faktorer som allmänt skall styra en tjänstbarhetsbedömning har lämnats i de allmänna råden till 2 kap. 2 första stycket punkterna 1 och 2. Här nedan ges ytterligare allmänna råd angående tjänstbarhetsbedömningen. 1. Tjänstbarhetsbedömningar i allmänhet. Vid bedömning av en persons hälsotillstånd och dess inverkan på arbetsförmågan m. m. vid tjänstgöring till sjöss bör läkaren ställa den undersöktes prestationsförmåga i relation till den avsedda befattningen ombord. Läkaren bör vidare - om det föreligger någon sjukdom - söka bedöma om denna kan medföra risk för akut insjuknande eller gradvis inträdande försämring av hälsotillståndet vid tjänstgöring till sjöss. Observera också att liknande krav särskilt har påpekats beträffande sjukdom eller skada inom syn- och hörselorganen (se den under punkt 2 här nedan redovisade 5 i sjöfartsverkets kungörelse SJÖFS 1981:56, omtryck 1990:7). Läkaren bör vid tjänstbarhetsbedömningen särskilt beakta att i fråga om fartyg, som befinner sig på långt avstånd från hamn, besättningen vanligen är hänvisad till de begränsade sjukvårdsresurserna ombord. En sjukdom som kräver längre tids behandling med visst läkemedel, kan utgöra hinder för tjänstgöring till sjöss. Så är fallet om sjukdomen är av den arten att hälsotillståndet hastigt skulle försämras, om läkemedelstillförseln plötsligt

11 skulle avbrytas, t. ex. genom att läkemedlet tar slut under en sjöresa eller förkommer. I detta sammanhang kan erinras om att vissa läkemedel skall ingå i skeppsapotek. Dessa finns f. n. förtecknade i socialstyrelsens kungörelse om skeppsapotek. Bemyndigandet att meddela föreskrifter om skeppsapotek är fr. o. m. år 1990 överfört till sjöfartsverket. I den mån läkaren känner sig osäker om villkoren för den aktuella tjänstgöringen, kan han söka samråd med läkare vid en företagshälsovårdscentral, till vilken sjöfolk med liknande tjänstgöring är anslutna. Sjöfartsverket har i fartygssäkerhetsförordningen (1988:594) bemyndigats att meddela föreskrifter enligt 8 kap. 5 och 6 fartygssäkerhetslagen (1988:49). Sådana föreskrifter kan bl. a. innebära krav på läkarundersökning vid fartygsarbete av riskabelt slag, förbud mot att till sådant arbete anlita särskilt mottagliga personer samt förbud mot eller villkor för att använda en viss grupp av arbetstagare till fartygsarbete av riskabelt slag. Om läkaren bedömer sjömannens hälsotillstånd inte utgöra hinder mot påmönstring i en viss befattning, kan läkaren i ett särskilt meddelande till befälhavaren (se 4 kap. 5 ) göra denne uppmärksam på en observerad sjuklighet eller svaghet, som kan utsätta sjömannen för särskild risk för ohälsa eller skada vid vissa slags arbeten. Läkaren bör uppmärksamma möjligheter till omplacering, anpassning eller rehabilitering av sjömän med arbetshandikapp av något slag. Det ingår i företagshälsovårdens, skyddskommittéers och arbetsgivarnas personalverksamhet att arbeta med sådana frågor. 2. Bedömningen av vissa sjukdomar med hänsyn till tjänstbarheten. Sådan infektionssjukdom som i smittskyddslagen (1988:1472) hänförs till samhällsfarliga sjukdomar utgör oftast i smittsamt skede ett hinder för tjänstgöring till sjöss. Hit hör exempelvis salmonellainfektion och tuberkulos. Har infektionssjukdomen kommit under behandling och är smittsamheten ringa kan sjötjänstgöring komma i fråga, vilket bör prövas av läkare helst i samråd med patientens behandlande läkare eller i tillämpliga fall med smittskyddsläkare. Här kan påpekas att infektion av HIV (humant immunbristvirus) är smittsam endast i speciella situationer och därför inte utgör hinder för sjötjänst, förutsatt att patienten beräknas komma att leva så, att inte andra personer utsätts för smittrisk. Sjukdomar i andningsorganen, såsom kronisk luftrörskatarr, emfysem och astma med allvarlig funktionsnedsättning eller risk för akut försämring, kan utgöra hinder för tjänstgöring till sjöss. Hjärt-kärlsjukdom med allvarlig påverkan på hjärt- eller njurfunktion kan utgöra hinder för sjötjänstgöring. Njursjukdom med allvarligt nedsatt njurfunktion eller avflödeshinder i urinvägarna p. g. a. exempelvis påvisad uretärsten (sten i urinledaren) eller prostataförstoring kan utgöra hinder för tjänstgöring till sjöss. Matsmältningsorganens sjukdomar, såsom recidiverande magsår med komplikationer, gallstenssjukdom med risk för svårare stenanfall eller bråck med uppenbar risk för inklämning, kan utgöra hinder för tjänstgöring till sjöss. Allvarligare endokrina sjukdomar som manifest hyperthyreos (ökad aktivitet i sköldkörteln), Addisons sjukdom, kan utgöra hinder för tjänstgöring till sjöss. En behandlad och välinställd hypothyreos (för låg aktivitet i sköldkörteln) utgör däremot inget hinder. SJÖFS 1990:8

12 Diabetessjukdom utgör i många fall hinder för tjänstgöring till sjöss. En redan yrkesverksam sjöman som fått diabetes kan dock medges att kvarstå i yrket, om sjukdomen är under god kontroll. Insulinkrävande fall och fall med allvarliga kärlkomplikationer medför att sjömannen i allmänhet ej bör tjänstgöra till sjöss i obegränsad fart. Sjukdomar i centrala nervsystemet, såsom allvarlig MS (multipel skleros), resttillstånd efter allvarligare skalleller hjärnskador (kan även avse blodpropp) kan utgöra hinder för tjänstgöring till sjöss. Likaså kan epilepsi med kort anfallsfri tid utgöra hinder för sjötjänstgöring. Vanligen bör två års anfallsfrihet föreligga före tjänstgöring i obegränsad fart. Ögonsjukdomar med risk för progredierande synnedsättning kan utgöra hinder för sjötjänstgöring. Enligt 5 i sjöfartsverkets kungörelse (SJÖFS 1981:56, omtryck 1990:7) gäller följande. Utöver de särskilda kraven på syn- och hörselförmåga fordras det för utfärdande av ett läkarintyg utvisande att sjömannen får tjänstgöra till sjöss, att denne inte misstänks ha någon sjukdom eller skada inom syneller hörselorganen, som gör honom olämplig för befattningen eller sjömansyrket. Recidiverande eller kroniska eksem kan utgöra hinder för sjötjänstgöring. Speciell uppmärksamhet bör ägnas hudsjukdomar som kan förvärras av alltför kraftig solbestrålning, kontakt med saltvatten, oljor, lösningsmedel eller liknande. Psoriasis av lindrigare natur och utan tecken på allmän påverkan utgör i regel inte hinder för obegränsad tjänstgöring. Sjukdomar i rörelseorganen med kraftig funktionsinskränkning kan utgöra hinder för sjötjänst. Vid bedömningen bör, såsom ovan angivits, hänsyn tas till vilken befattning som avses. Psykiska sjukdomar med psykotisk symptomatologi samt allvarliga former av neuros utgör oftast hinder för sjötjänst. Angående missbruk av alkohol eller narkotika hänvisas till allmänna råd till 2 kap. 2 första stycket. Vid förekomst av en sjukdom kan i många fall tjänstgöring endast i viss befattning och/eller endast i begränsad fart övervägas. Se 3 kap Ogiltigförklarat läkarintyg. Om det av hälsodeklarationen eller på annat sätt framkommer vid läkarundersökningen, att sjömannens tidigare läkarintyg för sjöfolk har blivit ogiltigförklarat av sjöfartsverket, vilket kan ske enligt mönstringslagen, bör läkaren alltid a) ta kontakt med sjöfartsverket för att därigenom få uppgift om vilka omständigheter som föranlett ogiltigförklaringen, och b) om han bedömer att sjömannen åter kan gå till sjöss med hänsyn till hälsotillståndet, efter medgivande av sjömannen ange skälen till detta i ett meddelande till sjöfartsverket. Ett beslut om ogiltigförklaring av läkarintyg för en viss person finns tillgängligt i sjöfartsverkets sjömansregister, utan upplysning om sjukdomens art. Till 3 kap. 2 Om läkaren anser att även begränsad fart, med den i 3 kap. 2 givna definitionen, är alltför vidsträckt med hänsyn till sjömannens hälsotillstånd, bör han i läkarintyget ange någon ytterligare begränsning som visar var sjömannen kan tjänstgöra, t. ex. "färjetrafik Sverige-Tyskland".

13 Till 4 kap. 2 Av förordningen (1979:38) om läkarintyg för sjöfolk framgår, att sjömannen på heder och samvete skall försäkra att uppgifterna i hälsodeklarationen är riktiga, samt att någon sådan deklaration inte behöver lämnas när undersökningen bara gäller syn- och hörselförmågan. Hälsodeklaration behöver inte heller lämnas, när undersökningen endast avser viss sjukdom eller skada, som tillfälligt förorsakat nedsatt tjänstbarhet till sjöss. Till 4 kap. 4 Det förutsätts i intygsblanketten, att en tonaudiometrisk kontroll (se 2 kap. 6 med allmänt råd) resulterar i ett särskilt tonaudiogram. Detta bör inte vara äldre än två månader, när läkarintyget enligt denna kungörelse utfärdas. Uppgifter om föreskriven omfattning av undersökningen finns i 2 kap. 1 med allmänt råd. Till 4 kap. 5 I fråga om längsta giltighetstider för läkarintyg vid en fullständig undersökning sägs i 19 mönstringslagen: "Läkarintyget gäller i högst två år eller, om sjömannen vid undersökningen inte fyllt 18 år, i högst ett år." I fråga om längsta giltighetstid for ett läkarintyg som avser enbart syn- och hörselförmågan sägs i 19 mönstringslagen och 5 kap. 4 fartygssäkerhetsförordningen, att intyget gäller i högst fyra år. Till 4 kap. 6 Enligt mönstringslagen gäller att, om en sjömans hälsotillstånd påtagligt har försämrats under läkarintygets giltighetstid, redaren eller befälhavaren får begära att sjömannen skall förete ett nytt läkarintyg innan befattningen tillträds. Bestämmelsen torde normalt vara tillämplig bland annat om sjömannen senast lämnade sin befattning på grund av sjukdom, s. k. sjukavmönstring. I sjukdom inräknas här även olycksfallsskada. Vidare föreskrivs i 36 sjömanslagen (1973:282), att sjöman är skyldig att underkasta sig läkarundersökning, när befälhavaren begär det. Kan det antagas att sjömannen är sjuk eller skadad, skall befälhavaren enligt samma paragraf såvitt möjligt låta honom undersökas av läkare, om sådan undersökning ej framstår såsom uppenbart opåkallad. Det kan alltså i en del fall inträffa, att sjömannen på begäran av redaren eller befälhavaren skall uppvisa nytt läkarintyg angående tjänstbarheten inom kortare tid än vad som föreskrivs generellt, innan han åter får tjänstgöra till sjöss. Det kompletterande läkarutlåtandet bör normalt avges av den läkare som behandlar sjukdomen eller skadan. Enligt allmänt råd till 4 kap. 2 behöver sjömannen inte lämna hälsodeklaration när undersökningen endast avser viss sjukdom eller skada, som tillfälligt förorsakat nedsatt tjänstbarhet till sjöss. Enligt 4 kap. 6 skall undersökningens begränsade karaktär anges på en ny intygsblankett, som då ifylls i tillämpliga delar.

14 Detta kan exempelvis innebära, att uppgifter om syn- och hörselförmåga utelämnas, och att tjänstbarhetsbedömningens inledande mening ändras enligt följande: "På grundval av undersökning enligt sjöfartsverkets föreskrifter efter sjukdom eller skada, som tillfälligt nedsatt den undersöktes tjänstbarhet efter föregående läkarintyg, utfärdat , bedömer jag" o.s.v. Av 4 kap. 5 framgår, att läkaren till sjömannen får överlämna ett skriftligt meddelande, som denne kan lämna till befälhavaren, i fråga om omständigheter som sjukvårdsansvariga personer ombord bör känna till angående sjömannens hälsotillstånd utöver innehållet i läkarintyget. För att redaren eller befälhavaren skall erhålla ett fullständigt underlag för att bedöma i vilka befattningar sjömannen kan mönstras, förutsätts det att sjömannen uppvisar både det äldre och det kompletterande intyget. Om sjömannen så önskar för att intyget skall få längre giltighetstid, kan det i stället vara lämpligt att utföra hälsoundersökning för utfärdande av fullständigt läkarintyg för sjöfolk. Därvid skall hälsodeklaration avges enligt förordningen (1979:38) om läkarintyg för sjöfolk. Även övriga föreskrifter om fullständig undersökning blir då tillämpliga.

15 Bilaga 2 Formulär till blankettsatsen (Sjöv Io 585) "Läkarintyg för sjöfolk" Formuläret omfattar sidorna

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 1. Dessa föreskrifter och allmänna råd träder i kraft den 1 januari En läkare som inte har tillgång till läkarintygsblankett enligt dessa föreskrifter och allmänna råd får utfärda intyg på blankett, fastställd enligt socialstyrelsens föreskrifter m.m. (SOSFS 1982:21) om hälsoundersökning av sjöfolk, dock längst intill utgången av år KAJ JANÉRUS Bengt Erik Stenmark (Sjöfartsinspektionen) 7 Föreskrifter om upphävande av socialstyrelsens föreskrifter m.m. (SOSFS 1982:21) om hälsoundersökning av sjöfolk finns i SOSFS 1990:23. Utgivare: Johan Franson, Sjöfartsverket, Norrköping ISSN X

Transportstyrelsens föreskrifter om läkarintyg för sjöfolk;

Transportstyrelsens föreskrifter om läkarintyg för sjöfolk; Transportstyrelsens föreskrifter om läkarintyg för sjöfolk; beslutade den 19 december 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 5 och 6 förordningen (1979:38) om läkarintyg för sjöfolk.

Läs mer

JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE FÖR TRAFIKSÄKERHETEN

JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE FÖR TRAFIKSÄKERHETEN BANVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING ISSN 1102-1314 Utkom från trycket den 2000-12-05 JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; beslutade den 9 juni 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 9 juni 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2013:52. TSFS 2011:61 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg?

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Nyhet 2007 Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Ny definition av handelssjöfart När det gäller regler om behörighet och bemanning definieras idag handelsfartyg som

Läs mer

Bilaga 2 till Försvarshögskolans antagningsordning

Bilaga 2 till Försvarshögskolans antagningsordning Bilaga 2 till Försvarshögskolans antagningsordning FÖRSVARSMAKTEN HÖGKVARTERET FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM TJÄNSTEMEDDELANDEN TFG FÖR FÖRSVARSMAKTEN TFG-nr Datum 2004-07-01 Myndighet Enhet Hänvisning

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Utfärdad den 21 mars 1988 AFS 1988:1 2 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:610 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2002:643 Utkom från trycket den 2 juli 2002 utfärdad den 19 juni 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2009:30) om donation och tillvaratagande av organ, vävnader och celler

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2009:30) om donation och tillvaratagande av organ, vävnader och celler 2012:15 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna ( 2009:30) om donation och tillvaratagande av organ, vävnader och celler Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling ()

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2003:422 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om läkemedelsförmåner m.m.; SFS 2002:687 Utkom från trycket den 16 juli 2002 utfärdad den 4 juli 2002. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 I denna

Läs mer

PM om intygande om synen vid körkortsintyg för diabetiker.

PM om intygande om synen vid körkortsintyg för diabetiker. 1 (4) Datum PM om intygande om synen vid körkortsintyg för diabetiker. Intyg angående synfunktionen vid diabetes krävs om sjukdomen varat mer än 5 år eller debuterat efter fyllda 40 år. Om sjukdomen behandlas

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK IÖV Konsoliderad version Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om intensivövervakning med elektronisk kontroll beslutade

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 2007:12 Sjöfartsverkets föreskrifter om bemanning Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...3 Definitioner och förkortningar...4 Bestämmelser om utbildningar och

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om sjöfartsskydd; beslutade den 22 juni 2004. Sjöfartsverket föreskriver följande med stöd av 3, 4 och 9 förordningen (2004:283) om sjöfartsskydd.

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:9 (M) Föreskrifter Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i smittskyddslagen (2004:168); SFS 2004:877 Utkom från trycket den 16 november 2004 utfärdad den 4 november 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Med vård avses i denna lag även undersökning och behandling.

Med vård avses i denna lag även undersökning och behandling. Patientjournallag SFS nr: 1985:562 Utfärdad: 1985-06-13 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:298 Inledande bestämmelser 1 Vid vård av patienter inom hälso- och sjukvården skall föras patientjournal. Patientjournal

Läs mer

SOSFS 2009:27 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:27 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:27 (M) Föreskrifter och allmänna råd Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2013:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART

Läs mer

Personal och hälsokrav

Personal och hälsokrav Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJTa 400 utgåva 4 Internkontroll Gäller fr o m: Gäller t o m: tills vidare Antal sidor: 7 Bilagor 0 Ansvarig funktion CTa Personal och hälsokrav Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa 1 (5) Transportstyrelsen Sjöfartsavdelningen Sjöpersonalsektionen 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Signalbokstäver Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare

Läs mer

Det får inte förekomma sjukdomar som kan påverka medvetandet, nedsätta vakenheten eller medföra ett försämrat omdöme.

Det får inte förekomma sjukdomar som kan påverka medvetandet, nedsätta vakenheten eller medföra ett försämrat omdöme. 1. Hälsodeklaration Besvara nedan frågor avseende din hälsa. Det får inte förekomma sjukdomar som kan påverka medvetandet, nedsätta vakenheten eller medföra ett försämrat omdöme. Har du: Ja Nej Vet ej

Läs mer

Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16

Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16 Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16 Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid på Fia.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808)

Läs mer

Smittskyddslagstiftningen - inte bara en lag

Smittskyddslagstiftningen - inte bara en lag Smittskyddslagstiftningen - inte bara en lag Hans Fredlund Docent, smittskyddsläkare Smittskyddsenheten Laboratoriemedicinska länskliniken Universitetssjukhuset Örebro, Region Örebro län 1914 Tuberkulosförordningen

Läs mer

Avtal om regler vid asbestexponering

Avtal om regler vid asbestexponering Från och med den 1 januari år 2008 träder Unionen in, och ersätter Sif, som facklig part i detta avtal. Avtalskod 50 INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN Avtal om regler vid asbestexponering ÖVERENSKOMMELSE Ersättning

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende; SOSFS 2015:XX (M) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende; beslutade den 2015. Socialstyrelsen föreskriver följande

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 25 maj 2011. TSFS 2011:52 Utkom från trycket den

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 1653-6665 Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK IÖV Utkom från trycket den 28 mars 2011 Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om intensivövervakning med elektronisk

Läs mer

SOSFS 2001:14 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Omskärelse av pojkar. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2001:14 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Omskärelse av pojkar. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2001:14 (M) och allmänna råd Omskärelse av pojkar Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. är bindande

Läs mer

Sjötrafikförordning (1986:300)

Sjötrafikförordning (1986:300) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 Allm. anm. Sveriges sjöterritorium, se [1751] o.f. 1 kap. Allmänt [2301] Med fartyg avses i denna förordning varje farkost som används eller kan

Läs mer

2 1 I dessa föreskrifter används följande definitioner. sådant alkolås som ska användas av den som har körkort med villkor om alkolås

2 1 I dessa föreskrifter används följande definitioner. sådant alkolås som ska användas av den som har körkort med villkor om alkolås Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:71) om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den TSFS 2012:XXX Utkom från trycket

Läs mer

SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter. Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter. Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-2-3 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1998:13)

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1998:13) Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1998:13) om kontroll i sjukpenningärenden och ersättning för merutgifter vid resa till och från arbetet, m.m. Inledande bestämmelser 1 I denna

Läs mer

Remissvar Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökningar av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet 4.

Remissvar Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökningar av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet 4. Datum Beteckning 2019-06-11 4.1-640/2019 Saera Khan & Emelie Sundén Saera.khan@kfsk.se Remissvar Till Socialstyrelsen Emelie.sunden@kfsk.se Remissvar Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökningar

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 7 februari 2017. TSFS 2017:5 Utkom från trycket den 14 februari

Läs mer

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Gäran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 1999:800 Utkom från trycket den 16 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 - Läkarundersökning - Hälsoundersökning - Biologisk exponeringskontroll - Tjänstbarhetsbedömning

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om inrikes transport av förpackat farligt gods till sjöss i fartområde D och E; SJÖFS 2007:21 Utkom från trycket den 1

Läs mer

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Databas: SFST Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skydd mot internationella hot mot människors hälsa; SFS 2006:1570 Utkom från trycket den 9 januari 2007 utfärdad den 21 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Hälsodeklaration. Körkort Annan ID-handling Personlig kännedom. Inledande undersökning Regelbunden hälsokontroll Bedömning efter frånvaro Annan orsak:

Hälsodeklaration. Körkort Annan ID-handling Personlig kännedom. Inledande undersökning Regelbunden hälsokontroll Bedömning efter frånvaro Annan orsak: Hälsodeklaration 1 (5) Blanketten gäller enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2011:61 om hälsokrav m m enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare. Hälsodeklarationen fylls i av den som

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2011:2 Utkom från trycket 2011-05-30 Försvarsmaktens interna bestämmelser om tjänstekort och vissa behörighetshandlingar; beslutade den 20 maj 2011. Försvarsmakten

Läs mer

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare AFS 2014:XX 2014:24 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

1. Personer som i sin anställning har exponerats för asbest rekommenderas att genomgå av socialstyrelsen anvisad hälsoundersökning.

1. Personer som i sin anställning har exponerats för asbest rekommenderas att genomgå av socialstyrelsen anvisad hälsoundersökning. ÖVERENSKOMMELSE mellan å ena sidan Grafiska Arbetsgivareförbundet och å andra sidan Grafiska Fackförbundet, Svenska Industritjänstemannaförbundet och Sveriges Arbetsledareförbund. I anslutning till den

Läs mer

SOSFS 2012:16 (M) Föreskrifter. Särskilt tandvårdsbidrag. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:16 (M) Föreskrifter. Särskilt tandvårdsbidrag. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:16 (M) Föreskrifter Särskilt tandvårdsbidrag Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik]

Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik] SFS 1971:810 Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik] Inledande bestämmelser 1 I förordningen meddelas bestämmelser för länsveterinärer, för distrikts- och besiktningsveterinärorganisationerna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall; SFS 2005:467 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om erkännande och verkställighet av frihetsberövande påföljder inom Europeiska unionen; SFS 2015:109 Utkom från trycket den 10 mars 2015 utfärdad den 26 februari 2015.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Avtal om regler vid asbestexponering

Avtal om regler vid asbestexponering Från och med den 1 januari år 2008 träder Unionen in, och ersätter Sif, som facklig part i detta avtal. Avtalskod 08.03 SKOGS- OCH LANTARBETSGIVAREFÖRBUNDET JORDBRUK OCH TRÄDGÅRD Avtal om regler vid asbestexponering

Läs mer

Meddelandeblad. Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården. Tillämpningsområde

Meddelandeblad. Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården. Tillämpningsområde Meddelandeblad Mottagare: Regioner, kommuner, privata vårdgivare och statliga myndigheter Nr 2/2019 Mars 2019 Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården Socialstyrelsen har i november

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2006:359 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 18 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling HVMFS Fiskeriverkets föreskrifter () om fisketillsynsmän Senast uppdaterad 20-07-0 Observera att endast den tryckta n gäller vid rättstillämpning Beslutade:

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m.

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m.; beslutade den 19 november 2015. TSFS 2015:65 Utkom från trycket

Läs mer

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning 1 (5) Transportstyrelsen Sjö- och luftfart 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Registreringsbeteckning Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare Bruttodräktighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4 Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 1992:10 Sjöfartsverkets kungörelse Utkom från trycket med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april

Läs mer

Personal och juridiska ärenden/ 14.6.2012 1

Personal och juridiska ärenden/ 14.6.2012 1 Anmälan om frånvaro, anlitande av hälso- och sjukvårdstjänster under arbetstid, inverkningarna av FPA:s ändrade regler på samarbetet med företagshälsovården och ansvarsfördelningen 14.6.2012 1 Anvisningarnas

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 27115004HSLF Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Folkhälsomyndighetens

Läs mer

SOSFS 2005:28 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Anmälningsskyldighet enligt Lex Maria. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:28 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Anmälningsskyldighet enligt Lex Maria. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:28 (M) och allmänna råd Anmälningsskyldighet enligt Lex Maria Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i patientsäkerhetslagen (2010:659); SFS 2012:957 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

17.1.2011. Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare

17.1.2011. Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare Kommunala arbetsmarknadsverket 1 (6) Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare Som arbetstid räknas enligt 4 mom. 1 i AKTA:s arbetstidskapitel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2003:522 Utkom från trycket den 5 augusti 2003 utfärdad den 24 juli 2003. Regeringen föreskriver i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE ANHÖRIGS ANSÖKAN 1(6) ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE HUVUDMAN (den som

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE ANHÖRIGS ANSÖKAN 1(6) ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE HUVUDMAN (den som

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling HVMFS Fiskeriverkets föreskrifter () om fisketillsynsmän 1 Senast uppdaterad 2016-03-16 Observera att endast den tryckta n gäller vid rättstillämpning Beslutade:

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring PERSONALSTADGA FÖR HÄRJEDALENS KOMMUN KAP 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS XX:Y) om officiella veterinärer;

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext.

C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext. 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underlag för ratificering av FN:s internationella konvention om kontroll av skadliga påväxthindrande

Läs mer

2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN 2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN 1 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Inledning Arbetsgivaren har ett stort och viktigt ansvar för att hjälpa arbetstagare som drabbats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård; SFS 2000:354 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M.

KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M. KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M. 1 Hot mot m.m. Hot mot [501] Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot Inledande bestämmelser 1 [501] Denna lag innehåller bestämmelser för genomförande av Världshälsoorganisationens

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande insatser mot, TBC, tuberkulos i Lunds kommun vid nyanställning (3 bilagor)

Riktlinjer för förebyggande insatser mot, TBC, tuberkulos i Lunds kommun vid nyanställning (3 bilagor) Kommunkontoret Personalavdelningen Riktlinjer 1( ) Riktlinjer för förebyggande insatser mot, TBC, tuberkulos i Lunds kommun vid nyanställning (3 bilagor) Ska göras innan arbetet påbörjas Riktlinjerna är

Läs mer

EKERÖ KOMMUN Nummer: 20:1 Blad:1(7) Kommunal författningssamling Utg: jan 2019 Ers: dec 2011

EKERÖ KOMMUN Nummer: 20:1 Blad:1(7) Kommunal författningssamling Utg: jan 2019 Ers: dec 2011 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Verksamhetsområde 1 Byggnadsnämnden ska Beträffande plan- och byggnadsväsendet m m 1. fullgöra kommunens uppgifter enligt Plan- och bygglagen (PBL), 2. utarbeta och hantera

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2010:1914 Utkom från trycket den 27 december 2010 utfärdad den 16 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den 8 februari 2018. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1, 5 a och 6 körkortsförordningen

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring; SFS 2013:152 Utkom från trycket den 9 april 2013 utfärdad den 27 mars 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

SOSFS 2012:17 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:17 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:17 (M) Föreskrifter och allmänna råd Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer