6.2 Miljömål och aktiviteter för att nå målen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6.2 Miljömål och aktiviteter för att nå målen"

Transkript

1 (8) Sammanfattning Riktlinjen beskriver våra miljömål och aktiviteter för att nå dem. Miljömålen och aktiviteter är kopplade till sjukhusets betydande miljöaspekter och utgår från VGR s Miljöprogram. Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Bakgrund... 1 Förutsättningar... 1 Lagkrav och myndighetskrav... 1 Styrande dokument... 2 Genomförande... 2 Uppföljning... 8 Dokumentinformation... 8 Referensförteckning... 8 Bakgrund Miljöplan för Västra Götalandsregionens verksamheter fastlår att vi i regionen ska vara föregångare i miljöarbetet. Koncernövergripande miljömål och åtgärder för att nå målen listas i miljöplanen. Dessa följs upp årligen i samband med miljö- och årsredovisningen. Våra miljömål och aktiviteter är kopplade till sjukhusets betydande miljöaspekter och utgår från VGR s Miljöplan. Miljömålen omfattar alla förvaltningar, bolag och verksamheter som arbetar på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Utöver dessa mål så tar vi fram egna miljömål som är specifika för vår verksamhet. Förutsättningar Sjukhusdirektören ansvarar för att miljömål och aktiviteter tas fram och följs upp årligen. Frågorna bereds av miljöenheten, som tar fram förslag till beslut. Linjechefer ansvarar för att genomföra åtgärder och upprätta egna handlingsplaner för de mål som de kan påverka. Lagkrav och myndighetskrav Miljöbalken 1998:808 kap 2 (De allmänna hänsynsreglerna)

2 (8) Styrande dokument Västra Götalandsregionens miljöplan Västra Götalandsregionens budget med de prioriterade miljömålen Genomförande Målen i Västra Götalandsregionens miljöprogram sträcker sig över tre till fyra år, och det finns aktiviteter föreslagna med utpekat ansvar. Där vi berörs av målen upprättas handlingsplaner med aktiviteter. Om lokala mål behövs så tas de fram i samband med detaljbudgeten som gäller för nästkommande år. Vår miljöaspektsförteckning ligger också som grund för att ta fram mål och handlingsplaner för aktiviteter som bedömts ha stor miljöpåverkan. Det kan leda till ett lokalt mål eller handlingsplan. De lokala miljömålen ska formuleras så att de leder till ständiga förbättringar och mindre miljöpåverkan. De ska vara mätbara och kontrollerbara så långt som är möjligt, men det kan i vissa fall handla om kvalitativa mål. För att uppnå miljömålen ska handlingsplaner upprättas i samband med att målen formuleras. Handlingsplanen skall omfatta följande: Beskrivning av målen och de åtgärder som krävs för att uppnå målen Vem som är ansvarig för att aktiviteten genomförs När målet och eventuella delmål ska uppnås Vad som skall mätas och hur mätningen genomförs Det är linjechefer som ansvarar för att respektive verksamhet bedrivs så att miljömålen kan uppnås och att policys samt riktlinjer med tillhörande rutiner inom miljöområdet följs. Nedan listas de miljömål i Miljöplanen där sjukhusstyrelser anges som huvudansvariga. Det tillkommer också lokala miljömål som är specifika för. Miljömålen kommuniceras i linjen och i miljöorganisationen och gäller hela förvaltningen.

3 (8) Miljömål HUR VEM Uppföljning Avfall Förebygga uppkomst av avfall. Mängden avfall till förbränning ska minska. Anpassa beställningsrutinerna för patientmåltider så att matsvinnet minskar. Minska användandet/inköp av förbrukningsartiklar t.ex. utskriftspapper och engångsmuggar. Optimera beställningsrutiner till närförråd för att minska kassation av material. Öka utsorteringen av olika avfallsfraktioner och förbättra kvaliteten på det utsorterade avfallet. Se till att det finns goda förutsättningar för källsortering samt att det finns tydliga instruktioner för hur avfallet ska hanteras. Genomföra Miljörond gällande avfallshantering. Linjechefer ansvarar för att beställningsrutiner gällande patientmåltider anpassas så att matsvinnet minskar. Samtliga som skriver ut papperskopior ska använda sig av dubbelsidig utskrift om det inte finns specifika skäl att välja enkelsidigt. Verksamheterna ska se över sina beställningsrutiner till närförråd. Samtlig personal ansvarar för att sortera avfallet korrekt. Miljöombudet tar fram förslag till förbättringar och linjechef genomför eventuella beställningar av utrustning/material som behövs. en stöttar med information till verksamheterna om sorteringsrutiner och avfallshantering. Linjechef ansvarar för att Miljörond-avfall genomförs och miljöombudet hjälper till med genomförandet. Följs upp med matsvinnsmätningar. Följs upp med avfallsstatistik. Återkoppling ifrån avfallsentreprenörerna om kvalitén på avfallet. Följs upp med avfallsstatistik. Inrapporterad Miljörond gällande avfallshantering.

4 (8) Alla avdelningar/mottagningar ska ha ett miljöombud som bl.a. ska bidra till god ordning i miljörummet och signalera vid problem i avfallshanteringen. Linjechefer ansvarar för säker och korrekt avfallshantering och utser miljöombud. en stöttar med utbildning av miljöombud. Lista över anmälda miljöombud. Inredning Öka livslängden för inredning. Avropen från Gröna listan gällande kontorsmöbler ska vara 100 %. Återanvändning av möbler prioriteras före nyinköp. Möbelförråd finns dit verksamheten i första hand vänder sig vid behov av möbler. Bedömning av möbler om det går att tvätta eller laga innan kassation. Vid nybyggnation och renoveringar ska vi vid rumsfunktionsplanering avropa från Gröna listan i första hand. Gäller också vid övriga nyinköp. Projektledare, rumsfunktionsplanerare och övriga som ingår i projektgrupper vid ny- och ombyggnation. Linjechefer ansvarar för att rutiner kring möbelhantering följs i sin verksamhet. Möbelförrådet och rutiner kring möbelhantering administreras av Lokalavdelningen. Projektgrupper vid ny- och ombyggnationer.

5 (8) Kemikalier Minska användningen av kemiska produkter/kemika lier som är miljöoch hälsofarliga eller innehåller sådana ämnen. Minska behov av och byta ut varor och kemiska produkter som innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen, till exempel genom ändrade metoder eller övergång till bästa möjliga teknik. Utfasningsämnen identifieras enligt utfasningslista och avvecklas eller minskas. Genomföra Miljörond gällande kemikaliehantering Kemikalieombudet tar fram underlag som identifierar utfasningsämnen och förslag på åtgärder. Linjechef beslutar om åtgärder och genomför eventuella beställningar av utrustning/material som behövs. en stöttar vid behov med specifik kunskap kring kemikaliehanteringen. Linjechef ansvarar för att Miljörond-kemikalier genomförs och kemikalieombudet hjälper till med genomförandet. CMR-utredningar av kemikalier. Riskbedömningar av kemikalier. Inrapporterad Miljörond gällande kemikaliehantering. Alla avdelningar/mottagningar som har mer än hushållskemikalier ska ha ett kemikalieombud som registrerar i KLARA kemikaliehanteringssystem. Linjechefer ansvarar för säker kemikaliehantering och utser kemikalieombud. Samtlig personal ansvarar för att hantera kemikalier korrekt. Genomförd årlig uppdatering i kemikaliehanteringssystemet KLARA. en stöttar med utbildning av kemikalieombudet. Lista över anmälda kemikalieombud.

6 (8) Lustgas Vårdens utsläpp av lustgas ska minska med 75 % jämfört med Transporter Resandet med privat bil i tjänsten ska minska med 20 %. Resandet med inrikes flyg ska minska, särskilt till Stockholm. Lustgasdestruktionsanläggning är installerad. Minska onödigt läckage vid användning av lustgasen på förlossningen. Vid resor är allmänna kommunikationer förstahandsval. Använda sig av resefria möten istället för att resa när det är möjligt. Om personbil måste användas så ska man boka bilpoolsbil. Vid längre resor ska tåg om möjligt prioriteras och vid resa till Stockholm så är tåg förstahandsval. Verksamheten ansvarar för att utbilda sin personal i hantering av dubbelmasker. Ska också informera patienter i andningsteknik så att maximal insamling och destruktion av lustgas erhålls. Medicinsk teknik ansvarar för läckagekontroll av tak- och väggmonterade försörjningsenheter. Verksamheterna ska tillämpa Rese- och mötespolicyn i VGR. Linjechefer är ansvariga för att resandet sker enligt policy och mål. Verksamheterna ska tillämpa Rese- och mötespolicyn i VGR. Linjechefer är ansvariga för att resandet sker enligt policy och mål. Statistik över använd och destruerad lustgas. Körda mil med privat bil följs. Klimatväxlingsavgiften följs. Samtliga flygresor följs med fokus på Stockholm som destination. Klimatväxlingsavgiften följs

7 (8) Energi Minska den verksamhetsrelatera de elanvändningen. Den totala energianvändningen i egna fastigheter ska vara högst 170 kwh/m2 BRA Beteendeförändring gällande daglig användning av energiförbrukande produkter och belysning. Genomföra Miljörond gällande energianvändning. Ställa krav på energiförbrukningen vid upphandling av energikrävande utrustning. Samtlig personal har ansvar för att minska onödig energianvändning. Verksamheten identifierar var förbättringsåtgärder kan sättas in med hjälp av rutin: Energibesparing inventering av elektrisk och medicinteknisk utrustning som kan stängas av. Linjechef ansvarar för att Miljörond-energi genomförs och miljöombudet hjälper till med genomförandet. Statistik gällande energiförbrukning 2 ggr/år. Energianvändning och ytenhet avser hela fastigheterna i Borås och Skene och då ingår även andra förvaltningars och externa aktörers energianvändning. Inrapporterad Miljörond. Läkemedel Miljöbelastning vid användning och kassation ska minska. Öka kunskapen om läkemedels miljöpåverkan. Minska förskrivningen av identifierade miljöbelastande preparat. Minska kassation av läkemedel genom arbete med sortiment, förpackningsstorlek och följsamhet till läkemedelsrekommendationer. Öka patienters kunskap om läkemedels påverkan på miljön för att förbättra inlämnande av kasserade läkemedel till apotek. Förskrivare minskar utskrivningen av antibiotika. SÄS Apotek och behandlande läkare eller förskrivare av läkemedel. Verksamheten ser till att det finns information till patienter gällande kasserade läkemedel. Antal antibiotikarecept/1000 invånare. Följs regionövergripande.

8 (8) Uppföljning Sker i samband ledningens genomgång och vid interna miljörevisioner. Resultat för miljömål lämnas till miljöredovisning i VGR och SÄS årsredovisning. Dokumentinformation För innehållet svarar MariAnn Pettersson, miljöstrateg, HR-stab/miljöenhet, SÄS Remissinstanser - Fastställt av Heidi Ström, personalchef, SÄS Nyckelord Miljömål, handlingsplaner, miljöprogram, miljöledningssystem Referensförteckning 1. Miljöplan för VGR s verksamheter 2. Västra Götalandsregionens budget med de prioriterade miljömålen 3. Miljöronder avfall, kemikalier och energi

6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter

6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter 2018-05-18 11207 1 (10) 6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter Sammanfattning Riktlinjen beskriver hur identifierar och värderar de aktiviteter som påverkar

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Det är viktigt att miljöarbete bedrivs i alla verksamheter för att nå miljömålen i miljöprogrammet. För detta ändamål har en central handlingsplan till

Läs mer

8 Smittförande avfall och läkemedelsavfall guide för sortering och märkning

8 Smittförande avfall och läkemedelsavfall guide för sortering och märkning 2018-05-16 25990 1 (8) 8 Smittförande avfall och läkemedelsavfall guide för sortering och märkning Sammanfattning Guiden är till för att all personal på ett enkelt sätt ska kunna sortera sjukvårdsspecifikt

Läs mer

8 Energibesparing inventering av elektrisk och medicinteknisk utrustning som kan stängas av

8 Energibesparing inventering av elektrisk och medicinteknisk utrustning som kan stängas av 2018-09-13 34333 1 (5) 8 Energibesparing inventering av elektrisk och medicinteknisk utrustning som kan stängas av Sammanfattning SÄS ska arbeta aktivt med energibesparande åtgärder i verksamheten. I denna

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [2017-11-15] [17] Innehållsansvarig: [Johanna Knape ( johkn3 ) (Verksamhet Medicinsk fysik och teknik/område 4/Sahlgrenska Universitetssjukhuset)]

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Riktlinjer Miljöarbete Gäller för Stockholms läns landsting Antaget av landstingsfullmäktige 2016-11-15 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2016-12-01 2017-12-01 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Koncernkontoret Miljöledningsenheten

Koncernkontoret Miljöledningsenheten Koncernkontoret Miljöledningsenheten 2014-02-05 1 (8) Hållbar resursanvändning Riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i 2014-2020 Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

4.3.1 Förteckning över miljöaspekter

4.3.1 Förteckning över miljöaspekter 2016-02-04 12343 1 (6) Sammfattning Miljöaspektsförteckningen innehåller aktiviteter, processer, inköp av varor eller tjänster som har eller k ha påverk på den yttre miljön. Innehållsförteckning Sammfattning...

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå 1(5) Handlingsplan Miljöstrategi snivå Landstingets övergripande handlingsplan 2015 2017 inom miljöområdet Miljö- och hållbarhetsarbetet är ett långsiktigt arbete. Landstinget ska i sin verksamhet bidra

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna Dokumenttitel ------tre ------------.,...-----tt" Dokumentnummer Utgåva Fastställd i skolnämnden Utgiven ~F:--2-:,:,:.2~ --t-::1::-----i~2----:,oo~9~- +2~O-O-9--02-..-26-- 1 1(5) Upprättad av Sign Sign

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi

Handlingsplan Miljöstrategi Styrande dokument Måldokument Handlingsplan Sida 1 (5) Handlingsplan Miljöstrategi 2016 2018 Styrande förutsättningar Landstingets miljöpolicy, landstingets miljöstrategi 2014 2020. Syfte Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Primärvården

Ledningens miljögenomgång Primärvården 1 Ledningens miljögenomgång 28-3-5 Protokoll Närvarande: AnnCharlotte Frank-Lindgren, Håkan Lindgren, Jan Stålhammar, Karin Stenbrink, Karin Andersson, Annika Gudmundsson, Torun Hall, Elisabet Wennström,

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET Åsa Paletun - Miljöstrateg ÄR VÅR MILJÖ VÄRD ATT VARA RÄDD OM? Bilder från WWF och eget foto HUSHÅLLNING MED NATURRESURSER Tecknare: Max Gustafsson Vi har den planet vi har

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland 2014-2018 Innehållsförteckning Landstinget Sörmlands Miljöprogram 2014-2018 3 Landstinget Sörmlands miljöarbete 3 Landstinget Sörmlands Vision 4 Miljöcertifierat

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

Hållbarhetsprogram MILJÖ

Hållbarhetsprogram MILJÖ Hållbarhetsprogram MILJÖ 2018 2021 Hållbar utveckling i sjukvården Hållbar utveckling handlar om att säkerställa goda livsvillkor för alla människor, nu och i framtiden. Människan är i centrum, ekologin

Läs mer

Handlingar Sjukhusstyrelsen Skaraborgs Sjukhus 25 april

Handlingar Sjukhusstyrelsen Skaraborgs Sjukhus 25 april Handlingar Sjukhusstyrelsen Skaraborgs Sjukhus 25 april 2013 2013-04-25 Handläggare Eva Sundström Datum 2013-04-09 Diarienummer SkaS 1-2013 Föredragningslista 25 april 2013 INLEDNING 1. Mötets öppnande,

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete.

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Miljömål 2011 Kompetens, utbildning och kommunikation Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Organisationens miljöledningssystem

Läs mer

Utformning av miljöledningssystem

Utformning av miljöledningssystem Utformning av miljöledningssystem Principskiss för miljöledningssystem miljöutredning Ledningens genomgång Miljörevision och uppföljning miljöpolicy Ständig förbättring Miljömål Miljöprogram Införande/genomförande

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 16-02-15 DNR LIU-2015-01850 HANDLINGSPLAN 1(7) Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018 (dnr LiU-2015-01850).

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014.

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014. Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 27-22. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 211-214. Miljöredovisning för år 211 Sammanfattning Detaljmål 211 214 211 Resultat 211 1.

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Ledningens miljögenomgång hösten Sofia Svebrant, miljösamordnare,

Ledningens miljögenomgång hösten Sofia Svebrant, miljösamordnare, Ledningens miljögenomgång hösten 2017 Sofia Svebrant, miljösamordnare, 2017-11-22 Nya miljösamordnare Sofia Svebrant Sofia.svebrant@akademiska.se 160 42 Peter Hagelin Peter.hagelin@regionuppsala.se 131

Läs mer

Föregångare i miljöarbetet

Föregångare i miljöarbetet Sammanfattning av miljöpolitiskt program för Västra Götalandsregionens verksamheter 2011 2013, beslutat av regionfullmäktige 2011. Föregångare i miljöarbetet 2 Sammanfattning av miljöpolitiskt program

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete.

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Sidan 1 av 201-10-07 sfördelning Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Roller och ansvar Ansvaret för miljöarbetet följer

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning 2011 2014 Upprättad av: Uppdaterat: 2012 03 15 Soraja Nadimpour Miljöansvarig Landstingsservice Landstinget Uppsala INNEHÅLL

Läs mer

Uppföljning målområde läkemedel 2017

Uppföljning målområde läkemedel 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde läkemedel 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Andel av leverantörer med avtal där miljökrav

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel Ledningens miljögenomgång 2010-04-21, Habilitering och hjälpmedel Närvarande: Från ledningsgruppen Cajse-Marie Lindquist, Eva Widenfalk, Gunnel Haglund, Mia Pless, Sven Arne Åsman, Lars Österberg Övriga

Läs mer

Handlingsplan för att minska den negativa miljöpåverkan från Landstinget i Värmlands läkemedelsanvändning

Handlingsplan för att minska den negativa miljöpåverkan från Landstinget i Värmlands läkemedelsanvändning 1 (6) Miranda Fredriksson 2011-12-05 LK/111831 Tove Tevell Handlingsplan för att minska den negativa miljöpåverkan från Landstinget i Värmlands läkemedelsanvändning Inledning Denna handlingsplan har utarbetats

Läs mer

Miljöprogram 2014-2016 Capio S:t Görans Sjukhus

Miljöprogram 2014-2016 Capio S:t Görans Sjukhus Ingår i Miljöledningssystem 14001 Titel: Miljöprogram - Capio St Görans Sjukhus.doc Dokumentkategori: Plan Dokumenttyp: Styrande Enhet: Capio St Görans Sjukhus Dokumentägare: Britta Wallgren, VD Capio

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14834 su/adm/block6 2014-07-21 1 RUTIN Kemikaliehantering

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14834 su/adm/block6 2014-07-21 1 RUTIN Kemikaliehantering Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14834 su/adm/block6 2014-07-21 1 Innehållsansvarig: Johanna Knape, Miljöstrateg, Kvalitetsstrategiska avdelningen (johkn3) Godkänd av: Barbro Fridén,

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning version 22 jan 2004 2 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 Strategi Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning Miljöledningssystem för kommunens

Läs mer

Uppföljning målområde kemikalier 2017

Uppföljning målområde kemikalier 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde kemikalier 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Samtliga prioriterade produktområden

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skåne miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skåne miljöprogram Sjukvårdsnämnd SUS Lena Woin Enhetschef 046-17 28 97 Lena.Woin@skane.se YTTRANDE Datum 2015-12-16 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av miljöprogram Inledning Regionstyrelsens arbetsutskott har översänt

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets ledningskontor

Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets ledningskontor Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets ledningskontor 1. Inledning och syfte med genomgången Ledningens miljögenomgång sker 2-3 gånger per år beroende på om miljömålen ser ut att uppnås eller

Läs mer

RevisionsPM 2010. Landstinget Blekinge. Granskning av landstingets miljöarbete

RevisionsPM 2010. Landstinget Blekinge. Granskning av landstingets miljöarbete RevisionsPM 2010 Landstinget Blekinge Granskning av landstingets miljöarbete Hanna Ershytt oktober 2010 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Indikatorer Miljöprogram 2013 2016

Indikatorer Miljöprogram 2013 2016 Datum 2012-09-06 Version 12-09-06 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef er Miljöprogram 2013 2016 Landstinget Gävleborg har antagit ett miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg för åren 2013-2016

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Närvarande: Erik Hemmingsson, Kerstin Jansson, Katarina Håkansson, Maria Englund, Cleas Schönquist, Kerstin Westholm

Närvarande: Erik Hemmingsson, Kerstin Jansson, Katarina Håkansson, Maria Englund, Cleas Schönquist, Kerstin Westholm Protokoll den 3 maj 27 Ledningens miljögenomgång CK 27-4-25 Närvarande: Erik Hemmingsson, Kerstin Jansson, Katarina Håkansson, Maria Englund, Cleas Schönquist, Kerstin Westholm Dessutom deltog: Lasse Andersson,

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Kriteriedokument för MILJÖDIPLOMERING. inom Västra Götalandsregionens primärvård. Kriterierna fastställda av miljönämnden 2007-12-18

Kriteriedokument för MILJÖDIPLOMERING. inom Västra Götalandsregionens primärvård. Kriterierna fastställda av miljönämnden 2007-12-18 Kriteriedokument för MILJÖDIPLOMERING inom Västra Götalandsregionens primärvård Kriterierna fastställda av miljönämnden 2007-12-18 Inledning Enligt Västra Götalandsregionens interna miljöpolicy ska samtliga

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision 2015 på Universitetsförvaltningen, UF 2015-12-16, Envima AB Rapport från intern miljörevision Universitetsförvaltningen 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-12-09

Läs mer

Resande i tjänsten. Sammanfattning. Bakgrund. Förutsättningar. Arbetsresor och tjänsteresor inom SÄS. Innehållsförteckning

Resande i tjänsten. Sammanfattning. Bakgrund. Förutsättningar. Arbetsresor och tjänsteresor inom SÄS. Innehållsförteckning 2017-11-08 16317 1 (5) Sammanfattning Riktlinjen reglerar arbets- och tjänsteresor för samtliga medarbetare som har sin anställning inom SÄS geografiska förvaltningsområde. Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Berörd förvaltning. Bindande. krav., Ja RK Genom avfallsriktlinjer i MLS

Berörd förvaltning. Bindande. krav., Ja RK Genom avfallsriktlinjer i MLS Godkänt den: 2018-04-24 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Region Uppsala Sammanställningen visar intressenters krav och hur de bedöms och hanteras inom Region Uppsala. Intern/ Intressent Krav, behov,

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2015. Miljöredovisning för år 2015 Slutredovisning för programperioden Sammanfattning

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y 2017-06-12 Ärendenr: NV-00001-17 Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO 14001 och EMAS Inledning

Läs mer

Granskning Miljöprogrammet

Granskning Miljöprogrammet www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Granskning Miljöprogrammet 2013-2016 Revisorerna landstinget Gävleborg Granskning Miljöprogrammet 2013-2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge fff Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi samt socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Innehåll Landstingets aktiva arbete

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

Miljönyckeltal för landsting och regioner

Miljönyckeltal för landsting och regioner Miljönyckeltal för landsting och regioner Inledning SKL och LMC publicerade 2012 första rapporten med gemensamma miljönyckeltal för landsting och regioner Miljönyckeltalen möjliggör jämförelser Fem nyckeltal

Läs mer

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13 Grön IT policy Karlstads kommun 2013-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 1.1 Strategisk plan... 3 1.2 Miljö- och Klimatstrategin... 3 2 Grön IT... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Tillämpning... 4 3 Förutsättningar

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Hanna Hermansson, miljö- och fastighetsingenjör Syftet med miljödiplomeringen Systematiskt, strukturerat arbetssätt Ständig förbättring

Läs mer

Miljörapport. - en förkortad version

Miljörapport. - en förkortad version Miljörapport - en förkortad version Verksamhet Universitetssjukhuset i Lund (USiL) ingår i Region Skåne och är regionsjukhus i södra sjukvårdsregionen med cirka 1,6 miljoner innevånare. År 2007 fanns på

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Miljöprogram 2010-2013

Miljöprogram 2010-2013 Miljöprogram 2010-2013 Inledning Drivkraften i landstingets miljöarbete är att bidra till att skapa en god livsmiljö för nuvarande och kommande generationer. Detta ligger i linje med landstingets vision

Läs mer

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01 KRAVSTANDARDEN Svensk Miljöbas 2006-01-01 Svensk Miljöbas Kravstandard Publicerad: 2005-12-05 Status: Gällande Gäller from: 2006-01-01 Dokumenttyp: Systemdokument Innehållsförteckning 1. Krav på verksamheter

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete 207-0-0 Sidan av 8 för 207 års miljöarbete Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att uppnår en ständig förbättring när det gäller miljöarbetet samt att miljöarbete bidrar till

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling 2011 Miljöaspekt: Tjänsteresor Högskolan i Borås ska minska utsläppen av fossilt koldioxid från resor i tjänsten, räknat per årsarbetskraft. Skapa möjligheter

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

Miljöledningssystem/- arbete

Miljöledningssystem/- arbete UFV 2012/916 Miljöledningssystem/- arbete Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2012-10-03 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och riskbedömning 3 2 Granskningens omfattning och inriktning 3 3 Iakttagelser

Läs mer