A weekend in Vals. KTH Februari 2017, Ernst Hawermans resestipendium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "A weekend in Vals. KTH Februari 2017, Ernst Hawermans resestipendium"

Transkript

1 A weekend in Vals KTH Februari 2017, Ernst Hawermans resestipendium

2 En studieresa till Therme Vals som en del av mitt exjobb vid KTH Arkitektur med fokus på sinnen, atmosfär och upplevelsen av arkitektur. Bakgrund Mitt exjobb började väldigt teoretiskt med införskaffande och läsande av så många böcker som jag lyckades komma över på temat - vilket visade sig vara förvånansvärt många - och efter att ha läst så mycket, av bland annat Juhani Pallasmaa, Peter Zumthor och Barbra Erwine, så kändes det på tiden att få uppleva arkitekturen i verkligheten, med min egen kropp. Och vad kunde då passa bättre än den byggnad som så många av böckerna talat så väl om, nämligen Peter Zumthors byggnad Therme Vals i Schweiz. Resrutt Resan började med flyg från Stockholm till Zurich, och därefter hyrbil från Zurich till Vals där landskapet blev med och mer dramatiskt och stupen vid vägkanten allt djupare. Snö, is, halka och mörker i kombination med detta landskap gav upphov till pirr i magen under bilfärden. Väl i byn Vals, som ligger vackert i en omgiven av höga berg, hade vi tid att se oss omkring innan det var dags för den sedan länge förbokade ankomsttiden till Therme Vals spa. Om man kommer hit vintertid så finns det både skidåkning och promenadslingor uppe på det närliggande berget, och från kabinbanan upp kan man se två timmerhus i Leis, ritade av Peter Zumthor.

3 Therme Vals Huvudattraktionen för resan var så klart Therme Vals, den omtalade och välkända spaanläggningen. Då det råder fotoförbud inne på badet så är alla foton av Therme Vals i min reseberättelse lånade från internet. För att få komma in på anläggningen så rekommenderas man göra en bokning långt i förväg, gärna före avresa, för endast ett fåtal släpps varje klockslag. Detta väldigt begränsade nummer av besökare kan låta exklusivt eller till och med lite stötande, men det har en funktion i just den här byggnaden då det skapar en mer lugn upplevelse av rumsligheterna då det i teorin aldrig blir fullt i något rum. Byggnaden är uppbyggd av många mindre rum, alla med sitt eget tema och uttryck, och ett större rum som binder ihop de mindre rummen. De mindre rummen är ofta så pass små att de klarar av att rymma upp till 6 personer samtidigt, men om det kommer fler så måste man antingen blockera utgången eller vänta på att någon annan ska gå ut ur rummet. Den stora mängden små rum och det begränsade antalet människor gjorde att man sällan behövde vänta på att få gå in ett rum, och man kunde vandra fritt, och ofta till och med få vara ensam i ett rum under en tid för att få verkligen fokusera på rummet istället för att fokusera på andra människorna som var där. Kontrollen av mängden människor skedde vid entrén, där endast ett visst antal fick komma in på anläggningen per timme, men när man väl fått komma in så kunde man stanna hur länge man ville. Detta ledde till att det framåt eftermiddagen blev trängre och att man fick vända i dörren vid de mest populära rummen för att det redan var fullt där, så en rekommendation är att komma dit tidigt på dagen för att få uppleva arkitekturen och kunna röra sig fritt mellan de olika rumsligheterna.

4 Upplevelse Inför mitt besök hade jag läst på noga och var väl medveten om arkitekturen, upplevelserna, temperaturerna och de olika rummen. Detta gjorde att jag fick få överraskningar, till skillnad från min reskamrat som var helt ovetande om vad nästa rum skulle innehålla, och jag ångrar att jag hade läst så mycket om anläggningen för jag tror att det gjorde mina upplevelser på plats svagare. Överraskningsmoment är en väldigt stark (och enligt mig otroligt viktig) komponent i vår upplevelse av arkitektur, och för mycket kunskap om ett verk kan ta bort möjligheten att bli överraskad. Atmosfär Då syftet med min studieresa var att fokusera på atmosfär, sinnen och upplevelser, så finns det mycket att nämna. Delar av min upplevelse finns redan att läsa i textens tidigare stycken, men atmosfären har ännu inte beskrivits. Badets atmosfär är för mig starkt kopplad med sina material där sten dominerar och skapar en nästan monokrom värld i grått. Lugn. Tyngd. Soliditet. I texter har det ofta skrivits om ljusinsläppen som det magiska med Therme Vals, dessa smala slitsar i taket som släpper in ljus på väl valda ställen, men under mitt besök så var de inte så framträdande som i publicerade foton, kanske var det fel tid på året eller kanske var det för ljust i lokalen för att ljusintagen från slitsarna skulle bli synliga. Det som istället framträdde i min upplevelse var stenarna, och det artificiella ljuset i ett rum där ljuskällan var på botten av en bassäng, riktad rakt uppåt, där väggarna var klädda i grovt huggna stenar och där ljuset från botten av bassängen skapade mönster och skuggspel över väggar och tak, vilket inbjöd besökaren att rikta sin blick uppåt.

5 Förväntad användning av rum vs. vår användning av rummen Hur man förväntades använda varje litet rum var inte alltid tydligt. I flera fall fanns bänkar nedsänkta i vattnet som man kunde sitta på, så då föll det sig naturligt att man satte sig ned, men i andra rum var det mer otydligt hur rummen skulle användas. Ett av mina favoritrum var det rum som jag beskrev i stycket ovan med de grova stenarna och ljuset riktat uppåt från bassängens botten, och här visade det sig att vi som besökte rummet hade använt det på ett annat sätt än vad arkitekten hade tänkt sig. Rummet kändes i plan kvadratiskt, högt i tak, och det hade horisontella handledare längs väggarna nära vattenytan. När vi kom in i rummet första gången så var det redan två personer där, och de låg i varsitt hörn av det kvadratiska rummet, flytandes på rygg och höll fast sig med händerna i handledarna. Tysta flöt de i varsitt hörn av rummet, blicken riktad uppåt mot skuggspelet på väggar och tak. Jaha tänkte vi, det här är alltså ett rum för att ligga ner och flyta, och beundra ljusspelet i taket! Så det gjorde vi, och det var fantastiskt härligt. När jag sedan kommit hem till vårt boende bestämde jag mig för att titta på planen för Therme Vals och koppla rummens namn till min upplevelse där, och det var då jag såg att mitt favoritrum inte alls var vad jag trott. I planen kallades rummet för Sound Bath eller Resonance Room, vilket jag inte alls kunde förstå. För mig hade det rummet varit det enda tysta rummet på hela anläggningen, ett rum att gå tillbaka till när ljudnivån i det övriga badet blivit högre och högre under eftermiddagen i takt med att fler besökare kommit dit. När jag senare letade information om detta rum hittade jag följande text The Resonance Room in particular, a small 2.6m by 2.6m room, utilizes the natural texture of the exposed wall as well as a pipe for a mysterious effect as if the sound of the individual is not coming from themself. ( Så det var alltså ett rum designat för ljud, inte för tystnad!

6 Sinnen Ett fokus för mitt besök var att se hur arkitekten Peter Zumthor arbetat med våra sinnen i relation till arkitekturen. Doft, ljud, syn, känsel, smak. Redan i planen över byggnaden är våra sinnen högst närvarande, inte minst i rumsnamnen: Drinking stone (smak), Sounding stone (ljud), Flower bath (doft), Sweat stone (känsel: temperatur), Cold bath (känsel: temperatur, syn: färg), Fire bath (känsel: temperatur, syn: färg), Sound bath (ljud - rummet som jag trodde handlade om total tystnad, men som var designat för upplevelsen av ljud), Spring water drinking fountains (smak). Att sinnenas stimulans varit viktig i projektet känns direkt, och de olika sinnena blir ofta stimulerade i varsina rum, med ett sinne i fokus per rum. I vissa rum kombineras två sinnen eller fler, så som i Flower bath där en blommig doft kombineras med fysiska blomblad som flyter runt i bassängen, så att doft, syn och känsel tillsammans förstärker upplevelsen av det blommiga. Ett annat exempel är rummen med väldigt varmt eller kallt vatten. I dessa rum kombineras en extrem temperatur med en stark färg på väggarna; varmt vatten - röda väggar, kallt vatten - blåa väggar. Förutom de mindre rummens fokus på sinnena så har även det större fria rummet några komponenter som är påverkar våra sinnen. Känseln stimuleras av de trånga utrymmen där väggarnas material kommer otroligt nära kroppen och materialiteten förstärks. Mörkret gör att man ser sämre och att övriga sinnen aktiveras. Den enda kritiken jag har av detta stora rum är att ljudbilden på eftermiddagen, då mängden besökare ökat, blir jobbig och badet fylls av oljud/buller från ljudet av alla besökares röster. Ljudet verkar studsa mellan de hårdgjorda ytorna i golv, väggar och tak, och det enda rummet av tystnad blir det isolerade rum som var designat för att ostört kunna testa ljud.

7 Favoritrum Den stora mängden mindre rum på anläggningen gjorde att man kunde röra sig fritt och upptäcka dem ett i taget, och när man väl besökt alla då välja ut sina favoriter. Mina personliga favoritrum dit jag gärna gick tillbaka till var Sound bath, Flower bath och Sweat stone. Sound bath (total tystnad, grova stenar, ljus och skuggor), Flower bath (doft och blomblad, njutningsfullt), Sweat stone (sekvens av rum med olika temperaturer, det blev stegvis varmare och varmare). Gemensamt för favoritrummen kan vara att två av dem var klädda med sten, vilket inte alla mindre rum var - vissa av rummen hade en råare känsla med färgad betong på väggarna. Det tredje rummet minns jag inte vilket material det var på väggarna, för den varma ångan gjorde rummets form och material diffusa, fokus blev på värmen, dimman och de släta bänkarna.

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

Söka och undersöka - rum

Söka och undersöka - rum Rapport Kandidatarbete Söka och undersöka - rum Linnea Nordin Inredningsarkitektur & Möbeldesign DKK Konstfack 2013-05-28 Professor: Jonas Osslund Kursledare: Karin Tyrefors Handledare: Åsa Conradsson

Läs mer

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson Stockholmsmässan LOUNGE Förslag till ny Lounge, Stockholmsmässan Förutsättningar Syftet är att skapa ett rum där man till fullo kan uppskatta kvalitén i svenskt material och möbeldesign. Ett starkt och

Läs mer

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de?

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Sök var för sig naturföremål som beskriver er själva. Visa sedan föremålen för varandra och berätta varför ni

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning Riktlinjer för offentlig belysning Bilaga 1. Ljus och belysning Innehåll 1. Ljus och belysning...1 1.1 Funktioner...1 1.1.1 Gestaltning...1 1.1.2 Säkerhet, trygghet och tillgänglighet...1 1.2 Egenskaper...1

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning Reflektioner om ljus Helena Björnberg Ljusgestaltning Tack vare Axel Munthe Och stiftelsen san Michele Fick jag möjlighet att reflektera Sinnenas värld - Kommunikation Ljus är kommunikation, allt vi ser

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

B U R N I N G D O W N T H E H O U S E

B U R N I N G D O W N T H E H O U S E B U R N I N G D O W N T H E H O U S E B U R N I N G D O W N T H E H O U S E P A V I L J O N G D E S I G N A D & B Y G G D A V : M A R I A P O L L & A N N A K A R I N S T R Å H E B E S K R I V N I N G Paviljongen

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Handledare: Bengt Rundquist 1 Vad är Mindfulness? Att vara närvarande i nuet (ha tålamod) Att vara medveten om vad som pågår Att rikta uppmärksamheten på din avsikt Att acceptera din situation utan att

Läs mer

the ripple projektet gjordes i grupper om tre med två arkitekturoch teknikstudenter och en student från första året på akustikmasterprogrammet.

the ripple projektet gjordes i grupper om tre med två arkitekturoch teknikstudenter och en student från första året på akustikmasterprogrammet. the ripple detta kandidatarbete utgörs av ett tävlingsbidrag till en amerikansk arkitektur- och akustiktävling som går en gång om året och ges ut av newman student award fund. detta år gick tävlingen ut

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

REGLAGE - PLATSEN VARM OCH KALL

REGLAGE - PLATSEN VARM OCH KALL REGLAGE - PLATSEN VARM OCH KALL T-B A NA ET RK VE BY EL SS HÄ MALTESHOLMSTORG STRANDLIDEN MÄLAREN STRÅKET HÄSSELBY STRAND - SITUATIONSPLAN IDÉ - VARM OCH KALL Att skapa en plats, varm på vintern och kall

Läs mer

Crescent. First. I utkanten av den sydafrikanska metropolen. Kapstaden ligger den lilla välmående. förorten Camps Bay.

Crescent. First. I utkanten av den sydafrikanska metropolen. Kapstaden ligger den lilla välmående. förorten Camps Bay. UNDER TIO ÅR HAR VI PÅ HOOM OFÖRTRUTET REST VÄRLDEN ÖVER I JAKTEN PÅ ARKITEKTUR SOM FÅR OSS ATT TAPPA ANDAN. I DENNA UTGÅVA HAR VI BLAND ANNAT HITTAT TVÅ OFÖRGLÖMLIGA HEM I SYDAFRIKA. FÖRST UT ÄR ETT MAGISKT

Läs mer

STORA ALVARET Thesis Booklet l Sara Bergström Examensarbete l VT 2013 l Arkitekturskolan KTH

STORA ALVARET Thesis Booklet l Sara Bergström Examensarbete l VT 2013 l Arkitekturskolan KTH STORA ALVARET Thesis Booklet l Sara Bergström Examensarbete l VT 2013 l Arkitekturskolan KTH Stora Alvaret Rumslighet Natur Form Interiör Materialitet Uterum Proportioner Stora kontra små rum Illustration

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

Badhus Bath House. Irmeli Magnusson. Anders Berensson, Ebba Hallin. Supervisor. Examiner

Badhus Bath House. Irmeli Magnusson. Anders Berensson, Ebba Hallin. Supervisor. Examiner Badhus Bath House Irmeli Magnusson Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Anders Berensson, Ebba Hallin Jesús Azpeitia Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project in Architecture,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Palais de la Cambre. Stilfullt i. sommardrink. svenska lanthus. chicago lockar. husbåten. 8 000 kr N 05 2014. inspirerande läsning

Palais de la Cambre. Stilfullt i. sommardrink. svenska lanthus. chicago lockar. husbåten. 8 000 kr N 05 2014. inspirerande läsning säsongens snyggaste sidobord dynor stolar kuddar bärbart ljud till bryggan 5 inspirerande läsning bryssel São Paulo london dorset melbourne shanghai Warszawa N 05 2014 59 KRONOR 80 NOK vinn digitalt hemsystem

Läs mer

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT LUNDS KONST- OCH DESIGNSKOLA Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Akustikguiden. www.abstracta.se

Akustikguiden. www.abstracta.se Akustikguiden www.abstracta.se 1 Vad är akustik? Akustik är läran om hörbart ljud. Ordet akustik kommer från grekiskans att göra sig hörd. 2 1. Vad är akustik? Vad är ljud? Ljud är tryckvågor i luft. Örat

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina och Sandvargen spelade fotboll nere på stranden. De spelade riktig match, och det var helt klart vem som var på väg att vinna. Jaaa! Måååål! tjöt Sandvargen. Pang i smeten! Mål igen! Han slängde

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam Kapitel 1 Hej Hej jag heter Vilma och jag är 9 år.jag går på Lindbergs skolan. Min bästa vän heter Max. Mitt hår är ljusbrunt med lila slingor. Min tröja

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson Stora fönster. För att få in maximalt med dagsljus men samtidigt undvika insyn har endast den nedersta halvan av fönsterglasen frostats. Badkar från Duravit och handduksvärmare från Bryan Perry. Handdukar,

Läs mer

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET Hemuppdrag Efter jullovet kommer vi att jobba med ett tema som vi kallar Huset. Det kommer att pågå under hela vårterminen. Det första hemuppdraget kring detta kommer

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

PORTO - MIN RESEBERÄTTELSE

PORTO - MIN RESEBERÄTTELSE PORTO - MIN RESEBERÄTTELSE Frida Stjernqvist, 23-27 september 2015 Det som lockade mig att åka till Porto var att staden både har en intressant modern arkitektur och spännande äldre byggnader. Här finns

Läs mer

Schema meditationer och utvecklingsbok Här&Nu programmet

Schema meditationer och utvecklingsbok Här&Nu programmet Schema meditationer och utvecklingsbok Här&Nu programmet Här är en sammanställning över hur meditationerna genomförs varje dag. Schemat hjälper dig att planera in tiden för din träning. Skriv ut detta

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

S K O G E N S S N Ä C K A 1

S K O G E N S S N Ä C K A 1 SKOGENS SNÄCKA 1 [ THE SHELL OF THE FOREST] V A R F Ö R T R Ä I vår tid med elektronisk överföring, ett flöde av data och information genom vener av globala nätverk med saker i ständig förändring. I denna

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Candy Minnemoria s restaurang. Föreställningen handlar om Ellen och Siri som söker efter

Läs mer

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln.

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln. Bermudatriangeln Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln. Jag har hört att plan har oket över här och inte klarat

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

RESEBERÄTTELSE LONDON 7-9 APRIL 2014

RESEBERÄTTELSE LONDON 7-9 APRIL 2014 RESEBERÄTTELSE LONDON 7-9 APRIL 2014 Måndagen den 7 april åkte vi från Kastrup till London för en tre dagars studieresa tack vare Ingeborg Heintzes resestipendium som vi fick 2013. Vårt syfte med resan

Läs mer

Den magiska dörren skriven och illustrerad av Allan Runnerström & Milo Johansson Karlsson

Den magiska dörren skriven och illustrerad av Allan Runnerström & Milo Johansson Karlsson Den magiska dörren skriven och illustrerad av Allan Runnerström & Milo Johansson Karlsson Kapitel 1 Jag heter Alex och jag går på Solskensskolan. Jag har brunt hår och bruna ögon. Rut är min bästa kompis

Läs mer

Lamellgardiner. Enkel elegans för stora fönster

Lamellgardiner. Enkel elegans för stora fönster 1 Lamellgardiner Enkel elegans för stora fönster Ny lamellbredd nya möjligheter Skärma av med stilrena linjer Lamellgardinen är en av de allra mest populära solavskärmningsgardinerna just nu. Och inte

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

I JUGENDSTIL HEMMA HOS NYBYGGT

I JUGENDSTIL HEMMA HOS NYBYGGT NYBYGGT I JUGENDSTIL En spännande fasad, en personlig planlösning, stora ljusa rum och gott om plats för hela familjen vad mer kan man önska sig? Kanske utsikt över skogen och närhet till havet och staden?

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Massiv. Ditt eget unika golv. Inga kopior CREATING EXCEPTIONAL SPACES

Massiv. Ditt eget unika golv. Inga kopior CREATING EXCEPTIONAL SPACES Massiv Ditt eget unika golv. Inga kopior CREATING EXCEPTIONAL SPACES Ett golv som är lika personligt som du. Vår stavparkett i massivt trä ger alla utrymmen en exklusiv känsla. Varje unik stav kommer från

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design.

Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design. Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design. Massiva trägolv och innerpaneler är hållbara, vackra och i ständig utveckling. Vi har därför tagit fram en ny kollektion av trägolv och innerpaneler

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

THE CAVE. ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3

THE CAVE. ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3 THE CAVE ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3 THE CAVE EN UPPSKATTAD PLATS BEVARAS Skanstorget i Göteborg är ett väl omtalat område som står

Läs mer

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet CHECKLISTA För ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst. För mer information kontakta info@enstarktrost.se eller läs mer på vår hemsida: www.enstärktröst.se. Projektet

Läs mer

Floating. En genväg till djup avslappning och meditation

Floating. En genväg till djup avslappning och meditation Floating En genväg till djup avslappning och meditation FLOATING återskapar balans Att flyta i ett viktlöst tillstånd och låta hjärnan vila från intryck, såsom ljud, ljus, tryck och friktioner frigör

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

FÄRGFABRIKEN / Petra Gipp arkitektur

FÄRGFABRIKEN / Petra Gipp arkitektur Grovkornig minimalism på Färgfabriken Utställningshallen Färgfabriken i Stockholm har genomgått en totalrenovering. RUM har träffat arkitekten Petra Gipp som ritat det mesta. Ett helhetsansvar man sällan

Läs mer

KAKEL. endast för vägg. Alla ljusa. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, Karlstad,

KAKEL. endast för vägg. Alla ljusa. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, Karlstad, KAKEL Alla ljusa Casali perla Art. nr. 20648 Pris/m2: Casali 20x20 (1) cm Ljus grå patinerad yta Ljus lera 25 st 270 kr 1,04 m2 Casali Perla är ett ljus grått patinerad kakel med en antik yta och ser ut

Läs mer

En dynamisk ljusmiljö som stödjer dygnsrytmen. Ett ljuskoncept framtaget av Humana och Ljusrum

En dynamisk ljusmiljö som stödjer dygnsrytmen. Ett ljuskoncept framtaget av Humana och Ljusrum En dynamisk ljusmiljö som stödjer dygnsrytmen Ett ljuskoncept framtaget av Humana och Ljusrum God ljusmiljö - en viktig faktor för livskvaliteten I brist på ett belysningskoncept anpassat för äldre valde

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Skolmonstret. Författare och illustratör: Edvin Gustin

Skolmonstret. Författare och illustratör: Edvin Gustin Skolmonstret Författare och illustratör: Edvin Gustin 1 2 Kapitel 1 Ljudet -Hörde du ljudet sa, Totte till Tim. -Vad för ljud, jag hörde inget, sa Tim. Totte hade hört ett ljud från golvet, det var ett

Läs mer

Fröken Spöke och den hemska hästen

Fröken Spöke och den hemska hästen SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba, Ivar och Rut. Rut älskar hästar, men det gör inte Ebba och Ivar. Rut visar en bild på en häst för fröken Sparre. Hon tror att fröken Sparre

Läs mer

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706 Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö Vision 130706 Ark SAR/MSA Pål Dunér tel: 0381-146 80 ; 070-766 47 66 mail: pal@duner.it VATTENTORNET

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Gymnicher Mühle, Erftstadt

Gymnicher Mühle, Erftstadt Reportage Gymnicher Mühle, Erftstadt Projekt: KM 51 Erftmuseum, Erftstadt-Gymnich, Tyskland Arkitektur: Schaller Partner Architekten, Köln, Tyskland Utställningsplanering: mgp ErlebnisRaumDesign, Hamburg,

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

SOUND ABSORBERS Frapett creating good atmosphere since 1993

SOUND ABSORBERS Frapett creating good atmosphere since 1993 SOUND ABSORBERS Frapett creating good atmosphere since 1993 HANDLAR DET BARA OM LJUD? Givetvis skall en ljudabsorbent minimera ljudproblem, det vet vi. Men vi vet också att en genomtänkt inredning är så

Läs mer

Magiska dörren. Julia Björklund

Magiska dörren. Julia Björklund Magiska dörren Julia Björklund Kapitel 1- Hej Hej jag heter Evelina jag går på Njurunda friskola och jag är 10 år. Min fröken heter Kristina hon är en bra fröken hon hjälper till om de behövs. Jag är livrädd

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block Arkitekturprojekt - en paviljong i parken Lunds Konst och Designskola 2015 PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik, funktion

Läs mer

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring.

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring. Magi MAGI VID SJÖN HEMMA HOS vid sjön Mathias och Christina hade länge drömt om att bygga ett riktigt magiskt hus, med alla de där detaljerna och funktionerna som de längtat efter. Och de visste redan

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Badrum. Skapar livsrum!

Badrum. Skapar livsrum! Badrum Skapar livsrum! 14 vackra badrum Jag ser badrumskoncepten som fristående enheter i bostadens respektive Designlinje men vill gärna rekommendera några speciella badrum som har designmässiga likheter

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

Ansökan till Konst händer - Samarbete kring konst i miljonprogrammets gemensamma

Ansökan till Konst händer - Samarbete kring konst i miljonprogrammets gemensamma Ansö till Konst händer - Samarbete kring konst i miljonprogrammets gemsamma er 3. Beskrivning av situation De offtliga privata miljöerna i Hammarkull domineras av män. För kvinnorna har Hammarbadet har

Läs mer

nya rum hem Mejerifabriken

nya rum hem Mejerifabriken Mejerifabriken Beläget i utkanten av den charmiga staden Meeniyan i Australien blickar Andreas hus över den spektakulära dalen Tarwin Valley. Stugan var ursprungligen en del av en litet mejeri och är i

Läs mer

ntracithus Arkitektur och design med attityd

ntracithus Arkitektur och design med attityd ntracithus Arkitektur och design med attityd Antracithus med tornet i fokus Alla Antracithus börjar med ett torn. Tornet förenar och karaktäriserar våra hus och skapar en fantastisk rymd och atmosfär.

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

VEDDÖKILEN LANDSKAPSANALYS 2012-05-09

VEDDÖKILEN LANDSKAPSANALYS 2012-05-09 Innehållsförteckning Inledning 3 Naturgeografi 4 Kulturgeografi 6 Rumslig visuell analys 9 Landskapskaraktärsområden 12 Framställt av: Liljewall Arkitekter AB www.liljewall-arkitekter.se tel. 031-350 70

Läs mer