Om att rita funktioner av två variabler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om att rita funktioner av två variabler"

Transkript

1 Analys 360 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Om att rita funktioner av två variabler Anders Källén MatematikCentrum LTH

2 Om att rita funktioner av två variabler 1 (10) Introduktion När man ska analysera funktioner av flera variabler (än en), har man normalt inte hjälp av grafiska hjälpmedel, som i fallet med funktioner av en variabel, där man kan rita grafen av funktionen. Ett undantag är funktioner är av två variabler, och för att förstå räkningarna i flerdim har man ofta stor hjälp av att ha undersökt funktioner av just två variabler grafiskt. Detta är vad detta kapitel ska handlar om: hur vi grafiskt kan åskådliggöra funktioner av två variabler och vad vi kan läsa av i dessa grafer. Motsvarigheten till grafen av en funktion i endim, som är en kurva i ett plan, blir en yta i rummet. Dock inte vilken sorts yta som helst, t.ex. inte enhetssfären; som vanligt får det bara finnas ett z-värde till varje par (x, y). Sådana ytor kallar vi funktionsytor. För att förstå hur man ska hitta t.ex. maximum och minimum av funktionen behöver man förstå hur sådana ytor ser. Funktionsytor En funktion av de två variablerna x och y är en regel, kalla den f, som specificerar värdet på funktionen för just dessa värden x och y. Värdet skriver vi f(x, y). Geometriskt kan dessa par x och y representeras av punkter i xy-planet, så en funktion av två variabler kan betraktas som en funktion av punkter i ett plan. Låt f vara en sådan funktion, definierad i ett öppet område Ω i xy-planet. Intuitivt är ett öppet område ett i vilket ingen punkt som ligger i området också ligger på dess rand Ω. [1] Motsvarigheten till att skissera grafen y = f(x) av en funktion av en variabel blir då att skissera ytan z = f(x, y). Att göra det är emellertid i allmänhet mycket svårare än vad det är för en funktion av en variabel man ska ju skissera en tvådimensionell mängd, som lever i tre dimensioner, på ett papper som är två-dimensionellt. Med hjälp av datorgrafik är det emellertid ofta möjligt att få någon form av uppfattning om en funktionsytas utseende. Man skapar då först ett rutnät i definitionsområdet Ω i planet, som sedan deformeras till en yta. Figuren till höger är en sådan funktionsyta. Den definieras av ekvationen z = x 3 3xy 2. Rutnätet på ytan har uppkommit genom att man indelat rektangeln {(x, y); x 2, y 1.5} i xy-planet i likadana rektanglar och sedan räknat ut funktionens värde i punkterna på detta rutnät. Genom att sedan rita dessa punkter i rummet och förbinda dem med linjer får man en någorlunda bild av hur ytan ser ut. Dock skulle man gärna vilja kunna se den ur olika vinklar, vilket ofta kan åstadkommas om man ritar den på dator.

3 Om att rita funktioner av två variabler 2 (10) Andra sätt att få en uppfattning om hur en funktionsyta ser ut går ut på att man ritar s.k. nivåkurvor. En nivåkurva hörande till nivån c på en funktionsyta är alla punkter (x, y) (i xy-planet!) som är sådana att funktionen antar just värdet c i dessa punkter. Nivåkurvan definieras alltså av ekvationen f(x, y) = c. Vilken dock inte alltid måste ge en riktig kurva, ibland kan det bli en punkt och ibland ett helt område. Genom att rita ut dessa nivåkurvor för olika höjder (helst med konstant höjdskillnad) får man ett antal kurvor i xy-planet som beskriver ytan på samma sätt som en karta beskriver topografin i ett naturområde. Man kallar därför definitionsområdet Ω i planet för funktionsytans karta. Figuren med nivåkurvor kallas en nivåkurveplot (för att låna lite engelska). Exempel 1 Betrakta funktionen f(x, y) = 25 2x 2 3y 2, 2x 2 + 3y Dess karta är området Ω = {(x, y); 2x 2 + 3y 2 25}, vars begränsningskurva utåt, som ges av ekvationen 2x 2 + 3y 2 = 25, är en ellips. Till vänster i figuren nedan har vi en nivåkurveplot av ytan z = f(x, y). Nivåkurvorna, vilka definieras genom ekvationen 25 2x 2 3y 2 = c 2x 2 + 3y 2 = 25 c, då 0 c < 25, är alla ellipser. Till höger i figuren har vi en datorritad bild av ytan i vilken vi också märkt ut de kurvor på ytan som definierar just nivåkurvorna i figuren till vänster Lätt märke till att alla nivåkurvor går runt en punkt, nämligen origo. Origo är nivåkurva till höjden z = 25 (som därför är ett exempel på när en nivåkurva inte är en kurva utan endast är en punkt). Som vi ser i den högra figuren beror det på att origo är ett ett (lokalt) maximum för funktionen. Den formella definitionen av ett lokalt maximum är som i endim:

4 Om att rita funktioner av två variabler 3 (10) Definition 1 Funktionen f (av två variabler) har ett lokalt maximum i punkten (a, b) om det finns en omgivning till punkten sådan att f(x, y) f(a, b) då (x, y) ligger i denna omgivning. På motsvarande sätt definieras ett lokalt minimum. Lokala maxima och minima kallas med ett gemensamt namn för lokala extrempunkter. Vi säger också att funktionen har ett lokalt extremvärde i en sådan punkt. Anmärkning Att en punkt (a, b) har en omgivning i vilken ett visst villkor är uppfyllt betyder att det finns en cirkelskiva med centrum i (a, b) och positiv radie sådan att villkoret är uppfyllt i denna. Det är vad man kallar ett lokalt villkor; det räcker med att det finns en väldigt liten sådan cirkelskiva. En lokal extrempunkt kan identifieras i en nivåkurveplot av en funktion i det att den utgör centrum för enkla [2], slutna, kurvor som ligger i varandra. Vi tar ett lite mer komplicerat exempel. Exempel 2 Till vänster i figuren nedan är en datorritad nivåkurveplot för funktionen f(x, y) = (x 2 + 3y 2 )e 1 x2 y 2, 2 < x < 2, 2.5 < y < 2.5. Vi ser tre punkter som förefaller vara centrum för just enkla slutna kurvor, nämligen punkterna (0, 1), (0, 1), som båda är röda, och (0, 0), som är blå. Av de numeriska värdena på nivåerna att döma är (0, 0) ett lokalt minimum och de andra två lokala maxima. Att så är fallet framgår tydligt för de senare och antyds för origo i den tredimensionella figuren till höger I nivåkurvegrafen i detta exempel ser vi också två ytterligare punkter som ser lite speciella ur, nämligen de gröna punkterna (1, 0) och ( 1, 0). Vi ska nu se vad som är speciellt med dem.

5 Om att rita funktioner av två variabler 4 (10) Exempel 3 Betrakta funktionen f(x, y) = x 2 y 2 nära origo. Nivåkurvegraf och funktionsyta för denna är ritad nedan. Den här gången har vi valt att använda ett annat sätt att ange nivåerna än med höjdnoteringar: vi använder en värmeskala, där färgen talar om hur varmt det är i olika punkter, och temperatur svarar mot höjd i tidigare figurer. I princip behöver man i så fall inte nivåkurvorna som sådana, värmen förmedlar värdet, men nivåkurvornas exakta utseende ger liter mer detaljerad information än enbart färgerna Betrakta nu hur funktionsytan ser ut längs de två koordinataxlarna i kartan. På x-axeln har vi f(x, 0) = x 2, så har f ett lokalt minimum i origo, medan vi på y-axeln har f(0, y) = y 2, som har ett lokalt maximum i origo. Om vi istället går längs kurvorna y = ±x ser vi att vi hela tiden befinner oss på höjden noll. Vi ser att ytan har vissa likheter med en ridsadel: man sitter i riktning av x-axeln, med sadeln resande sig såväl framför som bakom en. Benen hänger ut i den vinkelräta riktningen av y-axeln. Ytan kallas en sadelyta. De gröna punkterna i Exempel 2 är punkter i vars omedelbara omgivning ytan ser ungefär ut som en sadelyta. Sådana punkter kallas sadelpunkter. Runt en sådan punkt finns två nivåkurvor som skär varandra just i punkten, så att den närmsta omgivningen delas in i fyra sektorer, där två går uppåt och två nedåt. Det finns andra sorters sadelytor än de som illustreras i föregående figur. Den första ytan i detta kapitel är av den typen. Den kallas en apsadel, därför att det inte bara finns plats för benen på sidorna, men också för en svans baktill. Till höger har vi ytterligare en sorts sadelyta, en hundsadel, i vilken det finns plats för fyra hängande ben. Den ges av ekvationen z = 4x 3 y 4xy 3. Det finns ytterligare, liknande, sadelpunkter som man får genom att i högerledet ta polynom av x och y som är homogena, d.v.s. har samma gradtal i alla termer.

6 Om att rita funktioner av tva variabler 5 (10) Kurvor pa en funktionsyta och tangentplan Betrakt nu landskapet fra n Exempel 2 ovan och antag att man har lagt ut en joggingbana i terra ngen. Pa kartan ser den ut som den ro da kurvan i figuren till va nster nedan. I verkligheten a r den en kurva i rummet, som hela tiden ligger pa ytan ifra ga. En sa dan kurva kan alltid beskrivas genom att vi beskriver den i kartan. Om na mligen z = f (x, y) a r ytan och (x(t), y(t)) definierar kurvan i kartan, sa har kurvan i rummet parametriseringen (x(t), y(t), f (x(t), y(t)). Rymdkurvan, alltsa sja lva joggingbanan, syns i den ho gra figuren nedan Hur ser man fra n denna niva kurveplott var joggingbanan ligger som ho gst? En stunds eftertanke visar att det ma ste vara i en punkt da r joggingkurvan tangerar en niva kurva; om den na mligen ska r den kan man alltid komma lite ho gre. Genom att sedan fo lja banan pa kartan och ja mfo ra med niva kurvorna fa r man en ganska bra bild av topografin fo r joggingkurvan. Genom en (inre) punkt pa en funktionsyta ga r uppenbarligen ma nga olika kurvor. Varje sa dan kurva pa ytan svarar i sin tur mot en kurva i planet som ga r igenom motsvarande punkt i kartan. Varje C 1 kurva genom punkten pa ytan har en tangent i punkten ifra ga. Om kurvan a r parametriserad blir denna en vektor, som beskriver med vilken hastighet vi genomlo per kurvan i just den punkten. Men denna hastighetsvektor definierar tillsammans med punkten en linje i rummet, som tangerar kurvan i punkten. Olika C 1 kurvor definierar olika tangentlinjer, och tillsammans utgo r dessa ett plan i rummet. Detta plan kallas tangentplanet till ytan i punkten. Det som lokala extrempunkter och sadelpunkter har gemensamt a r att tangentplanet i en sa dan punkt a r horisontellt. Na r vi letar lokala extrempunkter ska vi da rfo r leta efter punkter da r tangentplanen a r just horisontella, vilket vi, liksom i endimen, kan go ra

7 Om att rita funktioner av två variabler 6 (10) med hjälp av derivator. En sådan punkt kallas en stationär punkt, och i flerdim kan en stationär punkt se ut på ett antal olika sätt eftersom vi har fler riktningar att röra oss i. Detta att det finns många riktningar ut från en punkt i flerdim, men bara två i endim, är den egentliga skillnaden mellan endim och flerdim. Rotationsytor Vi ska här diskutera en speciellt sorts ytor, vilka uppkommer genom att vi roterar grafen av en funktion ett varv runt en axel. Den yta som kurvan sveper över kallas en rotationsyta. Mer precist, betrakta först grafen z = f(x) av en funktion definierad för x 0. Notera att vi ritar den i xz-planet. Om vi roterar grafen runt z-axeln kommer vi att generera en funktionsyta vars nivåkurvor är cirklar x 2 + y 2 = r 2. Motsvarande höjd är då f(r), så vi kan också skriva ytan på formen z = f( x 2 + y 2 ) z = f(x) 0.4 z x Exempel 4 I figuren ovan har vi till vänster ritat grafen till funktionen f(x) = x 2 e x2 /2 för 0 x 4. När vi roterar den runt den vertikala axeln uppkommer rotationsytan som är ritad till höger, med den ursprungliga grafen z = f(x) inritad. Ekvationen för den ytan ges enligt diskussionen ovan av z = (x 2 + y 2 )e (x2 +y 2 )/2, x 2 + y Det betyder att om vi ska skissera ytan z = (x 2 +y 2 )e (x2 +y 2 )/2, x 2 +y 2 16, så ska vi notera att högerledet är en funktion av r = x 2 + y 2, nämligen f(r) = r 2 e r2 /2. Då vet vi att ytan har uppkommit genom att vi roterat en lämplig del av dess graf runt den vertikala axlen. I det här fallet 0 r 4. Vi avslutar med ett exempel på resonemanget i den andra delen av exemplet ovan.

8 Om att rita funktioner av två variabler 7 (10) Exempel 5 Vi ska beskriva området som definieras av x2 + y 2 z 1 x 2 y 2. Enligt diskussionen ovan fås det området genom att vi roterar området r z 1 r 2, r 0, runt z-axeln, vilket illustreras i figuren nedan. Vi ser en figur som påminner lite om en glasstrut med glass i. z x Några andra rotationsytor Alla rotationsytor kan inte beskrivas som funktionsytor. Vi kan ju ta en kurva i högra halvan av rz-planet och rotera den runt z-axeln och få en yta som har z-axeln som rotationsaxel. Ett välkänt exempel är en sfär. Enhetssfären består av alla punkter i rummet som ligger på avståndet ett ifrån origo. Enligt Pytagoras sats innebär det att vi kan beskriva den som alla (x, y, z) som uppfyller ekvationen x 2 + y 2 + z 2 = 1. Det är ytans beskrivning på ekvationsform. Men det är inte enda sättet att beskriva den på. Vi kan också parametrisera den. En parametrisering som vi är vana vid är den som vi använder för att ange punkter på jordklotet. För att beskriva den, låt oss först lägga z-axeln som rotationsaxel. Den skär då sfären i två punkter, vilka vi kallar nordpolen och sydpolen. En meridian är en cirkel på sfären som går igenom

9 Om att rita funktioner av två variabler 8 (10) både nordpolen och sydpolen, medan ekvatorn är den cirkel som ligger i det plan som ligger mitt emellan polerna och vinkelrätt mot rotationsaxeln; vi kallar det ekvatorialplanet. Om vi räknar höjd längs rotationsaxeln (z-axeln), så har vi också nivåkurvor som skär meridianerna vinkelrätt. Varje punkt, utom nord- och sydpolen, ligger nu på skärningen av precis en nivåkurva och en meridian. För att ange en punkt på sfären ska vi därför ange vilken meridian och vilken nivåkurva den ligger på. För att beskriva dessa kurvor kan man använda vinklar. T.ex. kan nivåkurvan beskrivas med hjälp av vinkeln θ mellan vektor OP och ekvatorialplanet. Vad gäller meridianen måste vi dock gå ett steg längre: en meridian skär en nivåkurva i två punkter. Vi inför därför longituderna, som är halvcirklarna från nord- till sydpolen. Då blir varje punkt (utom nord- och sydpol) entydigt bestämd av vilken longitud och nivåkurva (som kallas latitud på jordytan) som de ligger på. För att bestämma en vinkel som beskriver longituderna måste vi först defiera var den är noll (vilket är Greenwichmeridianen på jordklotet) och hur den ska roteras (vilket vi tar som moturs, sett från nordpolen). Vinkeln φ definieras så att den är noll i riktning av positiva x-axeln. Om vi vill använda dessa vinklar för att ange en punkt (x, y, z) på sfären, så ser vi att z = sin θ. Projektionen av punkten på ekvatorialplanet ger oss en punkt som ligger på avståndet cos θ från sfärens medelpunkt, och dess exakta läge bestäms av vinkeln φ : (x, y) = cos θ(cos φ, sin φ). Det betyder att vi kan beskriva alla punkter på sfären genom avbildningen ψ(θ, φ) = (cos θ cos φ, cos θ sin φ, sin θ), π 2 θ π 2, 0 φ 2π. Nästan alla punkter beskrivs då av precis ett par (θ, φ), ett undantag är Greenwichmeridianen där vi både kan ta φ = 0 och φ = 2π. Och vad gäller nord- och sydpolen kan vi ta vilka φ vi vill de bestäms entydigt av att θ = π/2 respektive θ = π/2. Anmärkning Inom matematiken har man valt att modifiera denna parametrisering lite. Istället för att använda vinkeln θ, använder vi π/2 θ som parameter. Den är alltså vinkeln mellan vektorn OP och positiva z-axeln, och varierar mellan θ = 0 (nordpolen) och θ = π (sydpolen). Med den vinkeln som parameter θ har vi den alternativa parametriseringen ψ(θ, φ) = (sin θ cos φ, sin θ sin φ, cos θ), 0 θ π, 0 φ 2π. I exemplet ser vi att vi har två ytterligare metoder att definiera ytor i rummet. Dels på ekvationsform, d.v.s. som de trippletter (x, y, z) som löser en viss funktion f(x, y, z) = 0, dels på parameterforem, vilket betyder att vi definierar en funktion ψ : K R 3 där K R 2. Vi ska inte här närmare diskutera villkor på funktionerna f respektive ψ för att detta ska bli vettiga ytor [3], utan nöjer oss med att ta ett annat exempel.

10 Om att rita funktioner av två variabler 9 (10) Exempel 6 Betrakta cirkeln med radien a som ligger på r-axlen på avståndet (till medelpunkten) b från origo, där vi antar att b > a. Om vi roterar den cirkeln runt z-axeln, vilken figure får vi då? (Gissningsvis inser du att det blir något som liknar en badring.) Vi ska härleda både en ekvation och en parametrisering för den ytan. Ekvationen för cirkeln i rz-planet ges av (r b) 2 + z 2 = a 2. När vi har roterat så betyder det att en punkt (x, y, z) ligger på ytan om ( x 2 + y 2 b) 2 + z 2 a 2 = 0. z Detta blir därför en form av ytans beskrivning som en ekvation. Det lämnas som övning till läsaren att skriva om den som en ekvation som inte innehåller något rottecken. a θ b P r För att ange en parametrisering inför vi två vinklar. Den ena, θ, anges i figuren till höger. den andra, φ är samma som för enhetscirkeln, alltså vinkeln i xy-planet som är noll i riktning av positiv x-axel och vrids moturs sett från spetsen av z-axeln. Då ser vi att z = a sin θ och r = b + a cos θ. Eftersom vidare (x, y) = (b + a cos θ)(cos φ, sin φ), så ser vi att en parametrisering ges av funktionen ψ(θ, φ) = ((b + a cos θ) cos φ, (b + a cos θ) sin φ, a sin θ), men den här gången ska vi låta båda vinklarna gå hela varvet: 0 θ, φ 2π. Den så uppkomna ytan kallas en torus. Slutligen: vad gäller för kurvor i rummet? Hur kan vi beskriva dem. Ett sätt är naturligtvis att parametrisera, d.v.s. ange en funktion c : [a, b] R 3 vars värdemängd utgörs av kurvan. Men kurvor kan också uppkomma som skärning mellan två ytor, såsom illustreras i figuren nedan, som beskriver skärningen mellan en cylinder och en sfär. Mer precist, skärningen mellan sfären x 2 + y 2 + z 2 = 4 och cylindern som definieras av ekvationen

11 Om att rita funktioner av två variabler 10 (10) (x 1) 2 + y 2 = 1 [4]. Den röda kurvan definieras därför av ekvationssystemet { x 2 + y 2 + z 2 = 4 (x 1) 2 + y 2 = 1. Denna kurva kan också beskrivas av parametriseringen Denna kurva kallas Viviani s kurva. c(t) = (1 + cos(t), sin(t), 2 sin t ), 2π t 2π. 2 Noteringar 1. Strikt matematiskt innebär det att man kring varje punkt i Ω kan slå en liten cirkelskiva som också kommer att ligga helt i Ω. 2. D.v.s. skär inte över sig själv. 3. Se kapitlet Om mångfalder, abstrakta och som delmänger av olika rum för en diskussion kring detta. 4. Notera att denna ekvation inte innehåller något z. Ekvationen beskriver endast en cirkel i xy-planet med radien 1 och medelpunkt i (1, 0). Det finns alltså inget villkor på z, vilket betyder att den yta som ekvationen definierar består av en massa sådana cirklar på olika höjder (alla nivåkurvor är samma kurva).

Differentialens geometriska betydelse

Differentialens geometriska betydelse Analys 360 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Differentialens geometriska betydelse Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Differentialens geometriska betydelse 1 (9) Introduktion

Läs mer

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Ellipser och hyperbler är, liksom parabeln, s.k. kägelsnitt, dvs kurvor som uppkommer

Läs mer

Analys på en torus. MatematikCentrum LTH

Analys på en torus. MatematikCentrum LTH Analys på en torus Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I den här artikeln ska vi diskutera differentialgeometri på en torus, både inbäddad som en badring i rummet och

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 23-5-27 DEL A. Bestäm alla punkter på ytan z = x 2 + 4y 2 i vilka tangentplanet är parallellt med planet x + y + z =. 4 p) Lösning. Tangentplanet

Läs mer

Parabeln och vad man kan ha den till

Parabeln och vad man kan ha den till Parabeln och vad man kan ha den till Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I det här dokumentet diskuterar vi vad parabeln är för geometrisk konstruktion och varför den

Läs mer

Spiralkurvor på klot och Jacobis elliptiska funktioner

Spiralkurvor på klot och Jacobis elliptiska funktioner Spiralkurvor på klot och Jacobis elliptiska funktioner Sammanfattning Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com I den här artikeln ska vi ta en titt på en tillämpning av Jacobis elliptiska

Läs mer

Lösning till kontrollskrivning 1A

Lösning till kontrollskrivning 1A KTH Matematik Olle Stormark Lösning till kontrollskrivning 1A i SF1626 Flervariabelanalys för E, vt 28. Varje uppgift ger maximalt 3 poäng. För godkänt krävs minst 5 poäng sammanlagt. 1. Funktionen f(x,

Läs mer

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. L Hôspitals regel. MatematikCentrum LTH

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. L Hôspitals regel. MatematikCentrum LTH Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder Gränsvärden och L Hôspitals regel Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Gränsvärden och L Hôspitals regel 1 (11) Introduktion Gränsvärdesöverläggningar

Läs mer

Parabeln och vad man kan ha den till

Parabeln och vad man kan ha den till Parabeln och vad man kan ha den till Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I den här artikeln diskuterar vi vad parabeln är för geometrisk konstruktion och varför den

Läs mer

Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys. Lösningsförslag till tentamen Måndagen den 5 juni 2017 DEL A

Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys. Lösningsförslag till tentamen Måndagen den 5 juni 2017 DEL A Institutionen för matematik SF66 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen Måndagen den 5 juni 7 DEL A. En kulles höjd ges av z 6,x,y där enheten är meter på alla tre koordinataxlar. (a) I vilken

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 215-3-16 DEL A 1. Låt f(x, y) = 1 x 2 y 2. (a) Skissa nivåkurvorna f(x, y) = c till f för c =, c = 1 och c = 2. (1 p) (b) Beräkna gradf(x, y) i de

Läs mer

7 Extremvärden med bivillkor, obegränsade områden

7 Extremvärden med bivillkor, obegränsade områden Nr 7, 1 mars -5, Amelia 7 Extremvärden med bivillkor, obegränsade områden Största och minsta värden handlar om en funktions värdemängd. Värdemängden ligger givetvis mellan det största och minsta värdet,

Läs mer

Tentamensskrivning i matematik GISprogrammet MAGA45 den 23 augusti 2012 kl 14 19

Tentamensskrivning i matematik GISprogrammet MAGA45 den 23 augusti 2012 kl 14 19 Karlstads universitet matematik Peter Mogensen Tentamensskrivning i matematik GISprogrammet MAGA45 den 23 augusti 2012 kl 14 19 Tillåtna hjälpmedel: Godkänd räknare, bifogad formelsamling. Jourtelefon:

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen Onsdagen den 15 mars 2017 DEL A

Lösningsförslag till tentamen Onsdagen den 15 mars 2017 DEL A Institutionen för matematik SF66 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen Onsdagen den 5 mars 7 DEL A. I nedanstående rätvinkliga koordinatsystem är varje ruta en enhet lång. (a) Bestäm de rymdpolära

Läs mer

Karta över Jorden - viktigt exempel. Sfär i (x, y, z) koordinater Funktionen som beskriver detta ser ut till att vara

Karta över Jorden - viktigt exempel. Sfär i (x, y, z) koordinater Funktionen som beskriver detta ser ut till att vara Föreläsning 1 Jag hettar Thomas Kragh och detta är kursen: Flervariabelanalys 1MA016/1MA183. E-post: thomas.kragh@math.uu.se Kursplan finns i studentportalens hemsida för denna kurs. Där är två spår: Spår

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Måndagen den 16 mars 2015

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Måndagen den 16 mars 2015 Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Måndagen den 16 mars 215 Skrivtid: 8:-13: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

III. Analys av rationella funktioner

III. Analys av rationella funktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Grundbok III. Analys av rationella funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com III. Analys av rationella funktioner () Introduktion Vi ska nu

Läs mer

Ellipsen. 1. Apollonius och ellipsen som kägelsnitt.

Ellipsen. 1. Apollonius och ellipsen som kägelsnitt. Ellipsen 1. Apollonius och ellipsen som kägelsnitt. Vi skall stifta bekantskap med, och ganska noga undersöka, den plana kurva som kallas ellips. Man kan närma sig kurvan på olika sätt men vi väljer som

Läs mer

Övningstenta: Lösningsförslag

Övningstenta: Lösningsförslag Övningstenta: Lösningsförslag Onsdag 5 mars 7 8:-: SF674 Flervariabelanalys Inga hjälpmedel är tillåtna. Max: 4 poäng. (4 poäng) Bestäm tangentplanet i punkten (,, ) till ytan z f(x, y) där f(x, y) x 4

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 216-6-7 DEL A 1. Låt S vara ellipsoiden som ges av ekvationen x 2 + 2y 2 + 3z 2 = 5. (a) Bestäm en normalvektor till S i en punkt (x, y, z ) på S.

Läs mer

1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f.

1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f. 1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f. 2. Beräkna gränsvärdet (eller visa att det inte finns):

Läs mer

Tentamen: Lösningsförslag

Tentamen: Lösningsförslag Tentamen: Lösningsförslag Fredag 9 juni 7 8:-: SF67 Flervariabelanalys Inga hjälpmedel är tillåtna. Ma: poäng. poäng Bestäm samtliga horisontella tangentplan till ytan z y y + y +. Lösning: Tangentplanet

Läs mer

Figur 1: Postföretagets rektangulära låda, definitioner.

Figur 1: Postföretagets rektangulära låda, definitioner. ATM-Matematik Mikael Forsberg 734-41 3 31 För distans och campus Flervariabelanalys ma1b 14 8 13 Skrivtid: 9:-14:. Inga hjälpmedel, förutom den bifogade formelsamlingen. Lösningarna skall vara fullständiga

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 7 juni 2016

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 7 juni 2016 Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 7 juni 216 Skrivtid: 8:-13: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

Problem inför KS 2. Problem i matematik CDEPR & CDMAT Flervariabelanalys. KTH -matematik

Problem inför KS 2. Problem i matematik CDEPR & CDMAT Flervariabelanalys. KTH -matematik KTH -matematik Problem i matematik EPR & MAT Flervariabelanalys Problem inför KS.. Låt F(, y, z) + y 3z + och G(, y, z) 3 + y 3 4z +. Visa att i en omgivning av punkten (,, ) definieras genom ekvationerna

Läs mer

x ( f u 2y + f v 2x) xy = 24 och C = f

x ( f u 2y + f v 2x) xy = 24 och C = f Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF160, Differential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F1. Tentamen onsdag 0 maj 2012, 8.00-1.00 Förslag till lösningar 1. Bestäm tangentplanet

Läs mer

Tentamen SF1626, Analys i flera variabler, Svar och lösningsförslag. 2. en punkt på randkurvan förutom hörnen, eller

Tentamen SF1626, Analys i flera variabler, Svar och lösningsförslag. 2. en punkt på randkurvan förutom hörnen, eller Tentamen SF66, Analys i flera variabler, --8 Svar och lösningsförslag. Låt fx, y) = ye x y. Bestäm största och minsta värde till f på den slutna kvadraten med hörn i, ),, ),, ) och, ). Lösning. f är kontinuerlig

Läs mer

av envariabelfunktionen g(t) och flervariabelfunktionen t = h(x, y) = x 2 + e y.)

av envariabelfunktionen g(t) och flervariabelfunktionen t = h(x, y) = x 2 + e y.) Lösningsskisser till TATA69 Flervariabelanalys 16-1- 1 Stationära punkter ges av f (4x 3 + 4x, 3y + 6z, z + 6y (,,, dvs (x, y, z (,, eller (x, y, z (, 6, 18 Ur andraderivatorna fås de kvadratiska formerna

Läs mer

= 0. Båda skärningsvinklarna är således π/2 (ortogonala riktningsvektorer).

= 0. Båda skärningsvinklarna är således π/2 (ortogonala riktningsvektorer). Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF163, ifferential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F1. Tentamen torsdag 19 augusti 21, 14. - 19. Inga hjälpmedel är tillåtna. Svar och

Läs mer

1.1 Stokes sats. Bevis. Ramgard, s.70

1.1 Stokes sats. Bevis. Ramgard, s.70 1 Föreläsning 7 1.1 tokes sats ats 1 åt vara en yta i R med randen. Vi antar att orienteringen på och är vald på ett sådant sätt att om man går längs i den valda riktningen då ligger till vänster (på vänstersidan).

Läs mer

Tentamen i TATA43 Flervariabelanalys

Tentamen i TATA43 Flervariabelanalys Linköpings universitet Matematiska institutionen Kurskod: TATA4 Provkod: TEN Tentamen i TATA4 Flervariabelanalys 5--7 kl 8 Inga hjälpmedel tillåtna inte heller miniräknare 8//6 poäng med minst /4/5 uppgifter

Läs mer

Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud

Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud 5B 7, ifferential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F. Tentamen fredag 25 maj 27, 8.-3. Förslag till lösningar (ändrat 28/5-7, 29/5-7).

Läs mer

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper. Och lite biljard

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper. Och lite biljard Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper. Och lite biljard Sammanfattning Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Ellipser och hyperbler är, liksom parabeln, s.k. kägelsnitt, dvs

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys 1 / 28 SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 2 Hans Thunberg Institutionen för matematik, KTH VT 2018, Period 4 2 / 28 SF1626 Flervariabelanalys Dagens lektion: avsnitt 11.1 11.3 Funktioner från R till

Läs mer

Antag att du går rakt norrut i ett bergslandskap. Ibland går du uppför, ibland nerför men hela tiden rakt mot norr. Vi kallar detta bäring 0.

Antag att du går rakt norrut i ett bergslandskap. Ibland går du uppför, ibland nerför men hela tiden rakt mot norr. Vi kallar detta bäring 0. Karlstads universitet matematik Peter Mogensen Flervariabelanalys 1. Antag att du går rakt norrut i ett bergslandskap. Ibland går du uppför, ibland nerför men hela tiden rakt mot norr. Vi kallar detta

Läs mer

Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht08

Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht08 Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht8 Omfattning och innehåll 2.7 Gradienter och riktningsderivator. 2.8 Implicita funktioner 2.9 Taylorserier och approximationer 3. Extremvärden 3.2 Extremvärden under bivillkor

Läs mer

Optimering med bivillkor

Optimering med bivillkor Kapitel 9 Optimering med bivillkor 9.1. Optimering med bivillkor Låt f(x) vara en funktion av x R. Vi vill optimera funktionen f under bivillkoret g(x) =C (eller bivllkoren g 1 (x) =C 1,..., g k (x) =C

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 13-3-1 DEL A 1. En svängningsrörelse beskrivs av ( πx ) u(x, t) = A cos λ πft där amplituden A, våglängden λ och frekvensen f är givna konstanter.

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 213-8-22 DEL A 1. Betrakta funktionen f(x, y) ln(x 2 + xy 2 4). a) Bestäm tangentplanet till funktionsytan z f(x, y) i den punkt på ytan där x 1

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen Torsdag augusti 16, 2018 DEL A

Lösningsförslag till tentamen Torsdag augusti 16, 2018 DEL A Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Torsdag augusti 16, 2018 DEL A 1. Givet funktionen f(x, y) = ln(x 2 y 2 ). a) Bestäm definitionsmängden D för f. Rita även en bild av D. (2 p) b) Bestäm

Läs mer

1. Beräkna hastigheten, farten och accelerationen vid tiden t för en partikel vars rörelse beskrivs av r(t) = (2 sin t + cos t, 2 cos t sin t, 2t).

1. Beräkna hastigheten, farten och accelerationen vid tiden t för en partikel vars rörelse beskrivs av r(t) = (2 sin t + cos t, 2 cos t sin t, 2t). Repetition, analys.. Beräkna hastigheten, farten och accelerationen vid tiden t för en partikel vars rörelse beskrivs av r(t) = (2 sin t + cos t, 2 cos t sin t, 2t). 2. Beräkna längden av kurvan r(t) =

Läs mer

Tentamen: Lösningsförslag

Tentamen: Lösningsförslag Tentamen: Lösningsförslag Onsdag 5 mars 7 8:-3: SF674 Flervariabelanalys Inga hjälpmedel är tillåtna. Max: 4 poäng. 4 poäng Avgör om följande gränsvärde existerar och beräkna gränsvärdet om det existerar:

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Onsdagen den 15 mars 2017

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Onsdagen den 15 mars 2017 Institutionen för matematik SF66 Flervariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 mars 7 Skrivtid: 8:-3: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt

Läs mer

Parametriserade kurvor

Parametriserade kurvor CTH/GU LABORATION 4 TMV37-4/5 Matematiska vetenskaper Inledning Parametriserade kurvor Vi skall se hur man ritar parametriserade kurvor i planet samt hur man ritar tangenter och normaler i punkter längs

Läs mer

En normalvektor till g:s nivåyta i punkten ( 1, 1, f(1, 1) ) är gradienten. Lektion 6, Flervariabelanalys den 27 januari z x=y=1.

En normalvektor till g:s nivåyta i punkten ( 1, 1, f(1, 1) ) är gradienten. Lektion 6, Flervariabelanalys den 27 januari z x=y=1. Lektion 6, Flervariabelanals den 27 januari 2000 1272 Givet funktionen och punkten p 1, 1, beräkna a gradienten till f i p, f, + b en ekvation för tangentplanet till f:s graf i punkten p, fp, c en ekvation

Läs mer

1. Gradient och riktningsderivata till funktioner av två variabler (2.7) 2. Gradient och riktningsderivata till funktioner av tre variabler (2.

1. Gradient och riktningsderivata till funktioner av två variabler (2.7) 2. Gradient och riktningsderivata till funktioner av tre variabler (2. Lektion 5 Innehål 1. Gradient och riktningsderivata till funktioner av två variabler (2.7) 2. Gradient och riktningsderivata till funktioner av tre variabler (2.7) Innehål 1. Gradient och riktningsderivata

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 12 januari 2016

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 12 januari 2016 Institutionen för matematik SF626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 2 januari 26 Skrivtid: 8:-3: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt MATEMATIK GU H4 LLMA6 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 24 I block 5 ingår följande avsnitt i Stewart: Kapitel 2, utom avsnitt 2.4 och 2.6; kapitel 4. Block 5, översikt Första delen av block 5

Läs mer

f(x, y) = ln(x 2 + y 2 ) f(x, y, z) = (x 2 + yz, y 2 x ln x) 3. Beräkna en vektor som är tangent med skärningskurvan till de två cylindrarna

f(x, y) = ln(x 2 + y 2 ) f(x, y, z) = (x 2 + yz, y 2 x ln x) 3. Beräkna en vektor som är tangent med skärningskurvan till de två cylindrarna ATM-Matematik Mikael Forsberg 734-41 3 31 För studenter i Flervariabelanalys Flervariabelanalys mk1b 13 8 Skrivtid: 9:-14:. Hjälpmedel är formelbladen från insidan av Pärmen i Adams Calculus, dessa formler

Läs mer

MMA127 Differential och integralkalkyl II

MMA127 Differential och integralkalkyl II Mälardalens högskola Akademin för utbildning, kultur och kommunikation MMA17 Differential och integralkalkyl II Tentamen Lösningsförslag 9..19 8. 11. Hjälpmedel: Endast skrivmaterial (gradskiva tillåten).

Läs mer

Kurvlängd och geometri på en sfärisk yta

Kurvlängd och geometri på en sfärisk yta 325 Kurvlängd och geometri på en sfärisk yta Peter Sjögren Göteborgs Universitet 1. Inledning. Geometrin på en sfärisk yta liknar planets geometri, med flera intressanta skillnader. Som vi skall se nedan,

Läs mer

Repetition, Matematik 2 för lärare. Ï x + 2y - 3z = 1 Ô Ì 3x - y + 2z = a Ô Á. . Beräkna ABT. Beräkna (AB) T

Repetition, Matematik 2 för lärare. Ï x + 2y - 3z = 1 Ô Ì 3x - y + 2z = a Ô Á. . Beräkna ABT. Beräkna (AB) T Repetition, Matematik 2 för lärare Ï -2x + y + 2z = 3 1. Ange för alla reella a lösningsmängden till ekvationssystemet Ì ax + 2y + z = 1. Ó x + 3y - z = 4 2. Vad är villkoret på talet a för att ekvationssystemet

Läs mer

För studenter i Flervariabelanalys Flervariabelanalys MA012B ATM-Matematik Mikael Forsberg

För studenter i Flervariabelanalys Flervariabelanalys MA012B ATM-Matematik Mikael Forsberg ATM-Matematik Mikael Forsberg 74-4 För studenter i Flervariabelanalys Flervariabelanalys MAB 8 Skrivtid: 9:-4:. Hjälpmedel är formelbladen från insidan av Pärmen i Adams Calculus, dessa formler bifogas

Läs mer

Cykloiden och dess släktingar

Cykloiden och dess släktingar Cykloiden och dess släktingar Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Cykloiden är den enklaste av en samling kurvor som uppkommer genom att man roterar cirklar på cirklar

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A Institutionen för matematik SF66 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 4-9-6 DEL A. Betrakta följande tre områden i planet: D = {(x, y): x y < 4}, D = {(x, y): x + y }, D 3 = {(x, y): 4x + 3y

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 16-8-18 DEL A 1 Låt D vara det område ovanför x-axeln i xy-planet som begränsas av cirkeln x + y = 1 samt linjerna y = x oc y = x Beräkna x-koordinaten

Läs mer

SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag

SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 11, 14. - 19. Svar och lösningsförslag (1) Låt f(x, y) = xy ln(x + y ). I vilken riktning är riktningsderivatan till f i punkten (1, ) som störst, och

Läs mer

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A SF669 Matematisk och numerisk anals II Lösningsförslag till tentamen 7-3-5 DEL A. I nedanstående rätvinkliga koordinatsstem är varje ruta en enhet lång. (a) Bestäm de rmdpolära (sfäriska) koordinaterna

Läs mer

Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I

Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I Kurs: MA15G Matematisk Analys MA13G Matematisk analys för ingenjörer MA71A Matematik för lärare C, delkurs Matematisk

Läs mer

Bestäm ekvationen för det plan som går genom punkten (1,1, 2 ) på kurvan och som spänns

Bestäm ekvationen för det plan som går genom punkten (1,1, 2 ) på kurvan och som spänns UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Anders Källström Prov i matematik Q Flervariabelanalys 8--1 Skrivtid: 8-1. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall åtföljas av förklarande text/figurer. Tentand

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF66 Flervariabelanals Lösningsförslag till tentamen --9 EL A. En kulle beskrivs approximativt av funktionen 5 hx, ) + 3x + i lämpliga enheter där hx, ) är höjden. Om du befinner dig i punkten,, ) på kullen,

Läs mer

Primitiva funktioner i flerdim

Primitiva funktioner i flerdim Analys 36 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Primitiva funktioner i flerdim Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Primitiva funktioner i flerdim 1 (11) 1 Introduktion Att bestämma

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Måndagen den 27 maj, 2013

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Måndagen den 27 maj, 2013 SF626 Flervariabelanalys Tentamen Måndagen den 27 maj, 23 Skrivtid: 8:-3: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mattias Dahl Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra poäng. De tre

Läs mer

TMV036 Analys och linjär algebra K Kf Bt, del C

TMV036 Analys och linjär algebra K Kf Bt, del C MATEMATIK Chalmers tekniska högskola Tentamen 20-0-, kl. 4.00-8.00 TMV036 Analys och linjär algebra K Kf Bt, del C Telefonvakt: Richard Lärkäng, telefon: 0703-088304 Hjälpmedel: Inga, bara papper och penna.

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 20 augusti 2015

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 20 augusti 2015 Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 2 augusti 215 Skrivtid: 8:-1: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Michael Melgaard. Prov i matematik Prog: Datakand., Frist. kurser Derivator o integraler 1MA014

UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Michael Melgaard. Prov i matematik Prog: Datakand., Frist. kurser Derivator o integraler 1MA014 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Michael Melgaard Jörgen Östensson Prov i matematik Prog: Datakand., Frist. kurser Derivator o integraler 1MA1 8 3 31 Skrivtid: 8: 13:. Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel 4 i Naturlig matematik

Läsanvisningar till kapitel 4 i Naturlig matematik Läsanvisningar till kapitel 4 i Naturlig matematik Avsnitt 4.1 I kapitel 4 kommer du att möta de elementära funktionerna. Dessa är helt enkelt de vanligaste funktionerna som vi normalt arbetar med. Här

Läs mer

Analys av stationära punkter

Analys av stationära punkter Analys 36 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Analys av stationära punkter Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Analys av stationära punkter 1 (17) Introduktion I det här kapitlet

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 15-8- EL A 1. Betrakta funktionen f som är definierad i området där x + y genom f(x, y, z) x z x + y. (a) Beräkna gradienten f(x, y, z). (1 p) (b)

Läs mer

1. Beräkna och klassificera alla kritiska punkter till funktionen f(x, y) = 6xy 2 2x 3 3y 4 2. Antag att temperaturen T i en punkt (x, y, z) ges av

1. Beräkna och klassificera alla kritiska punkter till funktionen f(x, y) = 6xy 2 2x 3 3y 4 2. Antag att temperaturen T i en punkt (x, y, z) ges av ATM-Matematik Mikael Forsberg 74-41 1 För ingenjörs- och distansstudenter Flervariabelanalys ma1b 15 1 14 Skrivtid: 9:-14:. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys 1 / 21 SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 1 Henrik Shahgholian Vid Institutionen för matematik, KTH VT 2018, Period 3 2 / 21 SF1626 Flervariabelanalys Välkomna till kursen! Föreläsare: Henrik Shahgholian,

Läs mer

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A. r cos t + (r cos t) 2 + (r sin t) 2) rdrdt.

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A. r cos t + (r cos t) 2 + (r sin t) 2) rdrdt. 1. Beräkna integralen medelpunkt i origo. SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen 218-3-14 D DEL A (x + x 2 + y 2 ) dx dy där D är en cirkelskiva med radie a och Lösningsförslag.

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 18 augusti 2016

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 18 augusti 2016 Institutionen för matematik SF166 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 18 augusti 16 Skrivtid: 8:-1: Tillåtna jälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 23-- DEL A. Bestäm en ekvation för tangentplanet i punkten (,, 2 till ellipsoiden 2x 2 +3y 2 +z 2 = 9. (4 p Lösning. Vi uppfattar ytan som nivåytan

Läs mer

Kap Globala extremvärden, extremproblem med bivillkor.

Kap Globala extremvärden, extremproblem med bivillkor. Kap 13.2 13.3. Globala extremvärden, extremproblem med bivillkor. A 1001. Sök det största och minsta värdet av funktionen f(x,y) = x 2 + 2y 2 x på cirkeln x 2 + y 2 = 1. A 1002. Vilka värden kan funktionen

Läs mer

Tentamen Matematisk grundkurs, MAGA60

Tentamen Matematisk grundkurs, MAGA60 MATEMATIK Karlstads universitet 2010-11-02, kl 8.15-13.15 Hjälpmedel: Inga Ansvarig lärare: Håkan Granath Tel: 2181, alt. 0735-37 37 34 Tentamen Matematisk grundkurs, MAGA60 För uppgift 1 skall endast

Läs mer

Lektion 2. Funktioner av två eller flera variabler variabler

Lektion 2. Funktioner av två eller flera variabler variabler Lektion 2 Funktioner av två eller flera variabler variabler Innehål 1. Grundlägande topologi (10.1) 2. Funktioner av två variabler (12.1) Innehål 1. Grundlägande topologi (10.1) 2. Funktioner av två variabler

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Bedömningskriterier till tentamen Tisdagen den 7 juni 2016

SF1626 Flervariabelanalys Bedömningskriterier till tentamen Tisdagen den 7 juni 2016 SF1626 Flervariabelanalys Bedömningskriterier till tentamen Tisdagen den 7 juni 2016 Allmänt gäller följande: För full poäng på en uppgift krävs att lösningen är väl presenterad och lätt att följa. Det

Läs mer

1 x. SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

1 x. SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 26-3-2 DEL A. Låt D vara fyrhörningen med hörn i punkterna, ), 6, ),, 5) och 4, 5). a) Skissera fyrhörningen D och beräkna dess area. p) b) Bestäm

Läs mer

5 Lokala och globala extremvärden

5 Lokala och globala extremvärden Nr 5, mars -5, Amelia 5 Lokala och globala extremvärden Ienvariabelinträffar lokala extremvärden i punkter där f (x) =, om f är deriverbar och det inte är en randpunkt. Vilken typ av extremvärde det är

Läs mer

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 16 mars 2015

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 16 mars 2015 SF1669 Matematisk och numerisk analys II Bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 16 mars 2015 Allmänt gäller följande: För full poäng på en uppgift krävs att lösningen är väl presenterad och lätt

Läs mer

MVE035. Sammanfattning LV 1. Blom, Max. Engström, Anne. Cvetkovic Destouni, Sofia. Kåreklint, Jakob. Hee, Lilian.

MVE035. Sammanfattning LV 1. Blom, Max. Engström, Anne. Cvetkovic Destouni, Sofia. Kåreklint, Jakob. Hee, Lilian. MVE035 Sammanfattning LV 1 Blom, Max Engström, Anne Cvetkovic Destouni, Sofia Kåreklint, Jakob Hee, Lilian Hansson, Johannes 11 mars 2017 1 Partiella derivator Nedan presenteras en definition av partiell

Läs mer

Introduktionskurs i matematik LÄSANVISNINGAR

Introduktionskurs i matematik LÄSANVISNINGAR UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Höstterminen 006 Introduktionskurs i matematik för civilingenjörsprogrammet F Tentamen på Introduktionskursen i matematik äger rum lördagen den 6 september

Läs mer

15 Multipelintegraler, sfäriska koordinater, volymberäkningar

15 Multipelintegraler, sfäriska koordinater, volymberäkningar Nr 5, 9 april -5, Amelia 5 Multipelintegraler, sfäriska koordinater, volmberäkningar 5. Multipelintegraler et finns många tillämpningar där fler än tre variabler är aktuella. I statistik kan vi vilja undersöka

Läs mer

Tentamen i Flervariabelanalys, MVE , π, kl

Tentamen i Flervariabelanalys, MVE , π, kl Tentamen i Flervariabelanalys, MVE35 216-3-14, π, kl. 14.-18. Hjälpmedel: Inga, ej räknedosa. Telefon: anknytning 5325 Telefonvakt: Raad Salman För godkänt krävs minst 2 poäng. Betyg 3: 2-29 poäng, betyg

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIK. LÖSNINGAR FLERDIMENSIONELL ANALYS, FMA kl 8 13

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIK. LÖSNINGAR FLERDIMENSIONELL ANALYS, FMA kl 8 13 LUNS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIK LÖSNINGAR FLERIMENSIONELL ANALYS, FMA40 04-0- kl 8. Vi börjar med att rita triangelskivan. Linjen genom, och, har ekvationen y x+, linjen genom, och, har ekvationen y 4

Läs mer

5B1134 Matematik och modeller

5B1134 Matematik och modeller KTH Matematik 1 5B1134 Matematik och modeller 5 september 2005 1 Första veckan Geometri med trigonometri Veckans begrepp cirkel, cirkelsegment, sektor, korda båglängd, vinkel, grader, radianer sinus, cosinus,

Läs mer

Lite sfärisk geometri och trigonometri

Lite sfärisk geometri och trigonometri Lite sfärisk geometri och trigonometri Torbjörn Tambour 8 april 2015 Geometri och trigonometri på sfären är ett område som inte nämns alls i de vanliga matematikkurserna, men som ändå är värt att stifta

Läs mer

Tentamen TMA044 Flervariabelanalys E2

Tentamen TMA044 Flervariabelanalys E2 Tentamen TMA44 Flervariabelanalys E 4--3 kl. 8.3.3 Examinator: Peter Hegarty, Matematiska vetenskaper, halmers Telefonvakt: Elin Solberg, telefon: 73 88 34 Hjälpmedel: bifogat formelblad, ordlistan från

Läs mer

5B1134 Matematik och modeller

5B1134 Matematik och modeller KTH Matematik 1 5B1134 Matematik och modeller 2006-09-04 1 Första veckan Geometri med trigonometri Veckans begrepp cirkel, cirkelsegment, sektor, korda, båglängd, vinkel, grader, radianer, sinus, cosinus,

Läs mer

x +y +z = 2 2x +y = 3 y +2z = 1 x = 1 + t y = 1 2t z = t 3x 2 + 3y 2 y = 0 y = x2 y 2.

x +y +z = 2 2x +y = 3 y +2z = 1 x = 1 + t y = 1 2t z = t 3x 2 + 3y 2 y = 0 y = x2 y 2. Lösningar till tentamen i Inledande matematik för M/TD, TMV155/175 Tid: 2006-10-27, kl 08.30-12.30 Hjälpmedel: Inga Betygsgränser, ev bonuspoäng inräknad: 20-29 p. ger betyget 3, 30-39 p. ger betyget 4

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 24-8-2 DEL A. Bestäm och skissera definitionsmängden till funktionen fx, y) = x 2 + y 2 + 2x 4y + + x. Är definitionsmängden kompakt? 4 p) Lösning.

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri SF1624 Algebra och geometri Föreläsning 2 David Rydh Institutionen för matematik KTH 28 augusti 2018 Detta gjorde vi igår Punkter Vektorer och skalärer, multiplikation med skalär Linjärkombinationer, spannet

Läs mer

(x + 1) dxdy där D är det ändliga område som begränsas av kurvorna

(x + 1) dxdy där D är det ändliga område som begränsas av kurvorna UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Anders Källström Prov i matematik ES, W Flervariabelanalys 8 1 1 Skrivtid: 9-1. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall åtföljas av förklarande text/figurer. Varje

Läs mer

Fler uppgifter på andragradsfunktioner

Fler uppgifter på andragradsfunktioner Fler uppgifter på andragradsfunktioner 1 I grafen nedan visas tre andragradsfunktioner. Bestäm a,b och c för p(x) = ax 2 + bx + c genom att läsa av lämpliga punkter i grafen. 10 5 1 3 5 Figur 1: 2 Vi har

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag SF166 Flervariabelanalys entamen 18 augusti 11, 14. - 19. Svar och lösningsförslag 1) Låt fx, y) = xy lnx + y ). I vilken riktning är riktningsderivatan till f i punkten 1, ) som störst, och hur stor är

Läs mer

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Serier 1. Visa att för en positiv serie är summan oberoende av summationsordningen. 2. Visa att för en absolutkonvergent serie är summan oberoende av summationsordningen.

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys 1 / 15 SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 6 Henrik Shahgholian Vid Institutionen för matematik, KTH VT 2018, Period 3 2 / 15 SF1626 Flervariabelanalys Dagens Lektion För funktioner från R n till R ska

Läs mer

Kontrollskrivning 1A

Kontrollskrivning 1A Kontrollskrivning 1A i 5B1147 Flervariabelanalys för E, vt 2007. 1. Låt g(t) vara en deriverbar envariabelsfunktion. Visa att tvåvariabelsfunktionen f(x, y) = g(2x y 2 ) satisfierar den partiella differentialekvationen

Läs mer

Några viktiga satser om deriverbara funktioner.

Några viktiga satser om deriverbara funktioner. Några viktiga satser om deriverbara funktioner Rolles sats Differentialkalkylens medelvärdessats (=) 3 Cauchys medelvärdessats Sats Om funktionen f är deriverbar i en punkt x 0 så är f kontinuerlig i samma

Läs mer