Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet vid Västerås Waldorfskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet vid Västerås Waldorfskola"

Transkript

1 Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet vid Västerås Waldorfskola December 2013 I detta dokument redovisas skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje år och finns tillgängligt på skolans hemsida. Dokumentets struktur är alltid - Hur vi arbetar i vardagen - Hur vi utvärderar och följer upp vårt arbete - Vad vi vill förändra och utveckla, och i vilket tidsperspektiv Elevantal och andra data Västerås Waldorfskola har den 5 december elever, fördelade på följande klasser: - Klass Klass 3 - Klass Klass Klass Klass 12 - Allmänna Linjen, särskolegymnasiet Hittills under läsåret har elevantalet vuxit med ca 20 elever, vilket innebär en tydlig ökning jämfört med föregående läsår. 21 personer arbetade på skolan under ht 2013, varav 12 var lärare. Av dessa hade 9 lärare lärarutbildning, två lärare hade lärarlegitimation (resterande har sökt legitimation men inte fått den ännu).övriga lärare hade för ämnet adekvat utbildning. Västerås Waldorfskola har integrerad särskola i grundskolan. Regelverk, styrdokument, kvalitet- och värdegrundsarbete Verksamheten regleras främst av Skollagen, Grundskoleförordningen och Läroplan för grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Lgr 11. Skolan använder sig också av Waldorfskolornas kursplan En väg till frihet, som vi har möjlighet att ha som komplement till nationell kursplan. Där finns kursbeskrivningar och mål angivna. Det systematiska kvalitetsarbetet bygger på en kontinuerlig analys av verksamheten. Ett centralt forum för detta är kollegiets möte varje torsdag men även den pedagogiska konferensen där all pedagogisk personal deltar. Vid kollegiemötet diskuteras aktuella händelser, elevers och klassers utveckling och resultat och gemensamma aktiviteter. Rektor deltar i kollegiets möten. Alla kollegiemöten protokollförs.

2 Under vårterminen 2013 genomfördes en medarbetarenkät bland personalen. - Under vårterminen 2014 kommer en ny medarbetarenkät samt en trivselenkät för eleverna att genomföras. Elevenkäten kommer att genomföras i samarbete mellan rektor och elevråd. - En enkät om hur skolans verksamhet uppfattas av elevernas målsmän ska genomföras under vårterminen. Rektor ansvarar för att detta sker. Under höstterminen 2013 reviderades och uppdaterades skolans likabehandlingsplan. I Waldorfskolan arbetar man mycket aktivt och medvetet med värdegrundsfrågor i många olika situationer under hela läsåret. Under vårterminen kommer alla klasser att diskutera och samtala om värdegrund, ordningsregler och elevernas rättigheter och skyldigheter utifrån likabehandlingsplanen. - Ett långsiktigt projekt, som initieras under studiedagarna runt påsk 2014, är att ytterligare stärka kunskapen hos lärarna om hur olika motiv i kursplanen kan bidra till skolans arbete med värdegrunden. På skolans hemsida finns information hur man går tillväga om man har klagomål på utbildningen vid skolan. Där finns också en blankett, som också finns att hämta på skolan. Trygghet och studiero Skolan arbetar aktivt hela tiden för att säkerställa att det råder studiero i skolan. Skolan är liten och har i allmänhet en lugn, trygg atmosfär. Under ht 2013 har skolans likabehandlingsplan och ordningsregler uppdaterats. I flera klasser har också lärare och elever gemensamt utvecklat klassrumsregler. *Under perioden förekom ingen betydande oro i klasserna som föranledde disciplinära åtgärder enligt med skollagens bestämmelser. Vision och mål för skolans verksamhet Skolan grundades 1986 och har under åren genomgått flera olika utvecklingsfaser. Under några år har skolan haft sjunkande elevantal, vilket under ht 2013 har vänts. För att säkerställa att detta ökande antal ansökningar till skolan fortsätter, har skolan inlett följande åtgärder: - Ett marknadsföringsarbete har inletts med samarbete med en reklamfirma - Skolan arbetar med en ansökan om att starta förskoleklass ht 2015 Stiftelsen Västerås Waldorfskolas styrelse har formulerat en övergripande vision för skolan, som ska vara till grund för olika åtgärder:

3 - Att Västerås Waldorfskola år 2020 ska ha 150 elever, fördelade på en förskoleklass, nio grundskoleklasser samt ett särskolegymnasium. Ett mål för skolan är alltså att skolan ej ska ha B-form för undervisningen. Undervisningens resultat (betyg och nationella prov) Preliminära betyg åk 9: 100 % av eleverna nådde målen i alla ämnen. Sammanställningen av betygsdata är ännu inte färdig ( ). Skolan har inte haft några nationella prov under läsåret ännu. Bedömning av måluppfyllelse: Varje klass- och ämneslärare för sig och tillsammans på konferenser gör en bedömning av elevernas utveckling. Denna bedömning grundar sig på elevens hela skolgång, inlämnade uppgifter, resultat vid tester etc, arbete och delaktighet på lektioner, motivation m m. I utvecklingssamtal, individuella utvecklingsplanen och i läsårsbrev formuleras och kommuniceras dessa bedömningar som hjälp för vidare utveckling. I klass 9 visas detta som betyg i samband med intagningarna till gymnasieskolan. I rutinerna för ett systematiskt arbete med att se tillbaka och reflektera över resultat ingår planering inför kommande läsår. Under studiedagarna kring påsk och efterarbetsdagarna första veckan efter sommaravslutningen sker utvärdering, omprövning och identifikation av utvecklingsområden för kommande läsår. Timplan och schema En översyn över skolans timplan och schema för att denna helt ska motsvara Skollagens krav har skett inför läsåret Samarbete hem och skola I alla klasser på skolan hålls minst ett föräldramöte per termin, ofta två. Föräldrarna har möjlighet att påverka antalet föräldramöten. Skolan har också minst ett gemensamt föräldramöte, för alla skolans föräldrar, per termin. För alla elever i skolan erbjuds ett utvecklingssamtal/termin. Utöver detta sker ett stort antal samtal kring elever med särskilt behov av stöd. I dessa samtal deltar ofta klasslärare, elevvårdsgrupp, målsmän och ibland rektor. Samtal med elever och målsmän sker även i samband med upprättande av åtgärdsprogram.

4 Klasslärarna informerar vårdnadshavarna kontinuerligt om vad klassen arbetar med, dels vid föräldramöten, dels per mail eller brev. Även i övrigt sker mycket av kommunikationen per telefon, sms eller e-post. På skolans hemsida finns aktuella kontaktuppgifter, matsedel, information om kommande händelser samt kalendarium mm. Skolans hemsida är under omarbete. Den ska också kopplas till en ny Facebook-sida, som också håller på att byggas upp. - Att skolan under vårterminens början ska lansera sin nya hemsida, och att skolans Facebook-sida ska börja användas som en del i skolans kommunikation med föräldrar och omvärld På skolan finns en föräldraförening där samtliga föräldrar kan engagera sig. Föreningen har egna protokollförda möten och ordnar b la med sommarstädning. Föräldraföreningens arbete rapporteras till kollegiet. Elevhälsa, särskilt stöd Skolans elevvårdsgrupp består av skolsköterska samt två lärare på skolan. Vid behov anlitar man också skolläkare, skolpsykolog och kurator. Elevvårdsgruppen träffas varje vecka. Vid mötet förs protokoll, som sedan kommuniceras till rektor. Vid mötet ligger fokus på planering och uppföljning av stödåtgärder, den psykosociala situationen i olika klasser och samarbetet med elevernas vårdnadshavare. Åtgärdsprogram färdigställs enligt gällande styrdokument och godkänns av rektor. Med jämna mellanrum, minst en gång per läsår, genomförs en elevhälsogenomgång då elevvårdsgruppen träffar alla klasslärare och går igenom eleverna. Skolsköterskan finns på plats en dag per vecka. Skolläkaren besöker skolan ett par gånger per termin. Skolan följer den nationella planen för elevhälsa. Psykolog från Psykologpartners, Västerås, anlitas som extern konsult för bl a basutredningar. Skolan anlitar också kurator vid behov. Skolan har flera lärare som tillsammans ansvarar för det särskilda stödet, dels genom motorisk träning och reflexintegrering, dels genom Witting-metoden för läs- och skrivstöd. Skolan eftersträvar att i möjligaste mån inkludera alla elever i klassens vanliga undervisning och att utbilda lärarna i ett integrerande arbetssätt. - Att skolan under vårterminen ska anställa en speciallärare/specialpedagog som kan ansvara för stödundervisningen på skolan.

5 För elever med behov av extra stimulans och fördjupning erbjuder waldorfpedagogiken många möjligheter genom periodundervisningen och arbetet med periodhäften. Skolans bibliotek och internet är i det sammanhanget en viktig resurs. Det finns goda möjligheter för eleverna att fördjupa sig i ett valt tema, göra sidoprojekt eller specialarbeten. Elevinflytande Vid skolan finns ett elevråd som träffas var 14:e dag. Elevrådet består av representanter för alla klasser. Vid elevrådets möten deltar rektor och ibland någon lärare. I samtliga klasser finns klassråd/klasstimme som behandlar olika aktuella frågeställningar. Eleverna har i waldorfskolan, främst genom det lilla formatet på skolan och det faktum att avstånden mellan elever och personal är korta, omfattande möjligheter till inflytande över undervisningen. Det finns dock skäl att ytterligare förtydliga skolans policy vad gäller elevinflytande och deltagande i planeringen av undervisningen för att motsvara waldorfpedagogikens intentioner och skollagens krav. Kollegiet och rektor kommer att under vårterminen inleda ett arbete med att formulera skolans policy vad gäller elevinflytande. - Ett policydokument för elevinflytande ska vara färdigställt och publicerat på skolans hemsida under vårterminen Dokumentet ska färdigställas i samarbete med elever. - Språkval, elevens val, skolans val De språk som eleverna studerar är: svenska, engelska och tyska från åk 1. Det är skolans intention att till läsåret också erbjuda ytterligare ett språk och/eller stödundervisning i svenska/engelska. - Till ht 2014 ska skolan erbjuda eleverna ytterligare ett modernt språk som språkval förutom tyska. Skolan ska dessutom erbjuda stöd i svenska och/eller engelska som ett alternativ. Elevens val på Waldorfskolan: genom det fria, konstnärliga och flexibla arbetssättet finns det hela tiden möjlighet för elever att arbeta på det sätt som är lämpligast för individen. Det finns många elever som har sidoprojekt, i anknytning till eller helt fristående från de aktuella ämnena. Elever uppmuntras och stöttas hela tiden i sina intressen. Skolans val är eurytmi, som alla elever får undervisning i fr o m klass 1. Studie- och yrkesvägledning Under hela klass 9 har en lärare ansvaret för studie- och yrkesvägledning i klassen. Årskurs 9 deltar i Gymnasiemässan samt har möjlighet att besöka de olika gymnasieskolornas Öppet Hus.

6 Orientering om olika yrken förekommer förutom SYV-kontakten inom en rad skolämnen och undervisningsmoment samt vid praon i klass 8. Det finns dock ett behov av att beskriva och dokumentera denna process och förstärka medvetenheten om detta i hela skolan. Därför kommer under vårterminen 2014 ett arbete inledas med att formulera skolans handlingsplan för SYV. - SYV-handlingsplan ska finnas färdig till vårterminens slut 2014 Skolbibliotek Skolan har ett elevbibliotek som ligger på skolans översta våning. På biblioteket finns såväl fack- som skönlitteratur samt referenslitteratur. Eleverna har möjlighet att besöka biblioteket under hela skoldagen efter att ha fått tillstånd från sin klasslärare. För inköp av böcker finns en årlig budget, fn på 5000 kr. Vi har under ht 2013 köpt in 4 st elevdatorer för informationsinhämtning, som placerats i biblioteket. - inför läsåret kommer en lärare att i sin tjänst ha ansvar för skolbibliotek med bl a ansvar för inköp. Budgeten för skolbiblioteket kommer också att höjas inför nästa läsår. Fritidshemmet I skolans lokaler finns fritidshem som tar emot barn från klass 1-6. Under perioden var barn inskrivna i fritidsverksamheten. Det övergripande ansvaret för fritidsverksamheten åligger rektor, medarbetarna organiserar dock i hög grad verksamheten själva och träffas varje vecka för att organisera och planera verksamheten. Fritidshemmet erbjuder såväl fri lek som ordnade aktiviteter, i hög grad genom utomhusaktiviteter. Inomhusverksamhet inkluderar hantverk, och pyssel, bildskapande, spel och lek. Flera av den personal som arbetar på fritids arbetar också i skolan som resurs. Detta gör att samverkan skola/fritidshem följer naturligt av den insyn i båda verksamheterna som personalen har. Skolmat Skolan erbjuder i huvudsak vegetarisk mat som lagas från grunden av ekologiska eller biodynamiska råvaror. Två gånger per vecka serveras kött och/eller fisk, men det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Varje dag serveras dessutom knäckebröd och/eller frukt. Maten serveras i klassrummen i den lägsta klassen, övriga äter i matsalen.

7 Skolgård Skolans skolgård sköts genom att skolan bjuder in föräldrar till städdag varje termin, på vårterminen antingen vid Valborg eller annan dag i slutet av terminen och på höstterminen i samband med Gyllene Oktobers Fest på fredagen innan höstlovet. Då arbetar föräldrar, elever och lärare med räfsning, beskärning, rensning, sopning och allmän städning. På skolgården finns en örtagård, där klasserna deltar i planering, anläggning och skötsel. 2013: en lekstuga/hundkoja sattes upp, målades och inreddes och en utegård byggdes runt omkring. Ett solur har också målats och monterats på skolgården. En ny repgunga har satts upp i ett träd. Skolaktiviteter Skolan präglas i hög grad av traditioner och årstidsfester som ofta inkluderar medverkan av föräldrarna. Under läsåret genomförs t ex upprop, höstfest innan höstlovet (Gyllene Oktobers fest), julavslutning, Valborgsmässofirande, städdagar, konserter och sommaravslutning. Skolan var också på seglardag med vikingaskepp i september. Varje år i februari har också hela skolan gemensam friluftsdag med vinteraktiviteter, de äldre klasserna åker också till Romme för utförsåkning på skidor under en dag. Kompetensutveckling Rektor studerar på Rektorsprogrammet. Studierna inleddes ht 2013 och tar tre år. Två lärare har gått utbildning i Wittingpedagogik för läs- och skrivträning. Två lärare har gått kurs i rytmisk rörelseträning och reflexintegrering. Alla pedagogiska medarbetare har deltagit i utbildning i Projekt Charlie, en ledarutbildning i livskunskap för skolpersonal. Alla lärare på skolan har inte utbildning i waldorfpedagogik. Waldorflärarhögskolan har under några år sett sin utbildning hotad genom indragen examinationsrätt och uteblivet stöd från staten för utbildningen. Nu har emellertid Waldorflärarhögskolan återfått examinationsrätten och även det statliga stödet. Skolan vill gärna prioritera kompetensutveckling som innebär att fler pedagoger på skolan får utbildning i waldorfpedagogik. - Att personalen på skolan i högre utsträckning ska få kompetensutveckling, främst i waldorfpedagogik men även annan högre och kompletterande utbildning. Målet är att några medarbetar ska påbörja detta ht 2014.

8

RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA

RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA 2014-09-09 I detta dokument redovisas skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje år och

Läs mer

RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA

RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA 2015-09-09 I detta dokument redovisas skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje år och

Läs mer

2014-01-08. Nyköpings Waldorfskola

2014-01-08. Nyköpings Waldorfskola Nyköpings Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet bakgrundsrapport fram till december 2013 Om detta dokument. Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess.

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet juli oktober 2013 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Mars juli 2014 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet November 2013 Februari 2014 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras

Läs mer

RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA

RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA RAPPORT FRÅN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VID VÄSTERÅS WALDORFSKOLA Läsåret 2017-2018 I detta dokument redovisas skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/16 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Åkerö skola Flexgrupp 1 och 2 Särskola och Asbergerklass 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av skolan 2. Beskrivning av årets verksamhet 3. Underlag

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lyrfågelskolan 4-9 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Gyttorps fritidshem Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5469 Föräldrakoop.gadden ek.förening Org.nr. 716448-1132 patrik.solerius@gmail.com för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Föräldrakooperativet Gadden i Bollebygds kommun Skolinspektionen

Läs mer

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till oss! Vision Sektor utbildnings gemensamma vision är Vi utbildar världsmedborgare, en nutidens förskola/skola för framtidens barn och elever. Hallernas

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Höstterminen 2014 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras från

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

MARTINSKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE RAPPORT 2014

MARTINSKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE RAPPORT 2014 MARTINSKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE RAPPORT 2014 Martinskolans systematiska kvalitetsarbete för 2014 Det systematiska kvalitetsarbetet bygger på en kontinuerlig analys av verksamheten. Ett centralt

Läs mer

Värdegrundsfrågor/Likabehandling/Mobbning

Värdegrundsfrågor/Likabehandling/Mobbning PLAN FÖR FRÄMJANDE AV TOLERANS OCH GOD GEMENSKAP MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Uppdaterad juni 2015 Värdegrundsfrågor/Likabehandling/Mobbning Denna plan för att definiera, upptäcka och åtgärda

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 6 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Oleby Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått 1.1 Analys

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Gnesta Waldorfförskola

Gnesta Waldorfförskola Gnesta Waldorfförskola Gnesta Waldorfförskola Systematiskt kvalitetsarbete 2014-2015 Om detta dokument Detta är en presentation av det systematiska kvalitetsarbetet vid Gnesta waldorfförskola. Dokumentet

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN Sammanfattat av Annie Alström, klass 9EA, Västerskolan, 2011 I den här broschyren kan du som elev på grundskolan, specialskolan,

Läs mer

kännedom om att någon utsätts för diskriminering, kränkande behandling eller trakasserier

kännedom om att någon utsätts för diskriminering, kränkande behandling eller trakasserier PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Uppdaterad 2014-05-05 Värdegrundsfrågor/Likabehandling/Mobbning Denna plan för att definiera, upptäcka och åtgärda kränkningar, trakasserier eller konflikter

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet. Höstterminen Färdigställd: januari 2017 Ansvarig: Örjan Liebendörfer, rektor

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet. Höstterminen Färdigställd: januari 2017 Ansvarig: Örjan Liebendörfer, rektor Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Höstterminen 2016 Färdigställd: januari 2017 Ansvarig: Örjan Liebendörfer, rektor 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete

Läs mer

Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019

Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019 Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019 Prioriterade områden: 1.normer och värde (värdegrund), 2.specialpedagogiklyftet utveckla undervisningen i den ordinarie gruppen samt lärmiljön för att möta elevernas

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola Kvalitetsredovisning 2015/2016 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 i Anna-Karin Broström 20 augusti 2015 Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 Våren 2015 har kvalitetsarbetet på Grundsärskolan 7-9 ytterligare stärkts Mått/målet är nått när Processarbetet

Läs mer

Vart ville vi, vad gjorde vi, och hur blev det?

Vart ville vi, vad gjorde vi, och hur blev det? Vart ville vi, vad gjorde vi, och hur blev det? Emiliaskolans systematiska kvalitetsarbete 2012-2013 Varje elevs garanti för en extraordinär skolgång 1 Innehåll Elevstatistik... 3 Regelverk och styrdokument...

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

ÅRSHJUL- SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FRÖDINGSKOLAN Från skollagen:

ÅRSHJUL- SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FRÖDINGSKOLAN Från skollagen: Från skollagen: Grundskolan skall enligt skollagen 4 kap 3-5 : 3 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera följa upp och utveckla utbildningen. 4 Sådan

Läs mer

2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan

2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan 2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan Olofsson Jerker Johan-Olovskolan 2013-01-01 Organisation... 2 Skolledning/administration... 2 Pedagogisk personal... 2 Personal... 2 Fortbildning... 2 Arbetmiljö...

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

Foto, Fredrik Sederholm

Foto, Fredrik Sederholm Foto, Fredrik Sederholm Gnesta Waldorfskola Systematiskt kvalitetsarbete 2014-2015 Om detta dokument Detta är en presentation av det systematiska kvalitetsarbetet vid Gnesta waldorfskola. Dokumentet ska

Läs mer

Kvalitetssystem grundskola med handlingsplan. Medborgare/brukare Medarbetare Hållbart samhälle Ekonomi

Kvalitetssystem grundskola med handlingsplan. Medborgare/brukare Medarbetare Hållbart samhälle Ekonomi Kvalitetssystem grundskola med handlingsplan Enhet/skola/arbetslag: Ansvarig chef: Tidsperiod: I dokumentet har de olika perspektiven i verksamhetsplanen nedanstående färger Medborgare/brukare Medarbetare

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Vårterminen 2015 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras från

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Änggårdsskolan Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-18 Körfältsskolan Datum: 2017-08-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskolan 1-5, fritidshem Ansvariga

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet. Läsåret (HT17)

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet. Läsåret (HT17) Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 17-18 (HT17) Färdigställd: januari 2018-02-07 Ansvarig: Madeleine Arderup, rektor Inledning Skolans systematiska och löpande kvalitetsarbete

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet. Vårterminen Färdigställd: Ansvarig: Örjan Liebendörfer, rektor

Lunds Waldorfskola. Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet. Vårterminen Färdigställd: Ansvarig: Örjan Liebendörfer, rektor Lunds Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet Vårterminen 2016 Färdigställd: Ansvarig: Örjan Liebendörfer, rektor 1 Om detta dokument Vi avbildar här skolans löpande kvalitetsarbete

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2014/2015 1 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmens uppföljningar och dokumentation under läsåret 2014/2015, samt arbetslagens

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Kvalitetsarbetet 2014/2015

Kvalitetsarbetet 2014/2015 2015-10-01 BOS/GUN Knåda skola och fritidshem Chris Sommar Kvalitetsarbetet 2014/2015 Grundfakta Antal elever Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Antal lärare Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Elevassistent 8 elever

Läs mer

Arbetsplan Vågen. Kompetensutveckling till pedagoger med integrerade elever i grundskolan,

Arbetsplan Vågen. Kompetensutveckling till pedagoger med integrerade elever i grundskolan, Arbetsplan Vågen Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Kompetensutveckling till pedagoger med

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö Elevhälsoplan Grundskola Malmö Läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning 1.1 Elevhälsoteamet 1.2 Mål med elevhälsoarbetet 2. Utvärdering av föregående års plan 3. Kartläggning 4. Nulägesanalys 5. Främjande

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 2 Det här är en proposition med förslag till en ny skollag. Det

Läs mer

Drottningholmskolan KVALITETSARBETE höstterminen 2013

Drottningholmskolan KVALITETSARBETE höstterminen 2013 Drottningholmskolan KVALITETSARBETE höstterminen 2013 1 Innehåll Elevantal, klasser och personal Regelverk och styrdokument Värdegrund och värdegrundsarbete Trygghet och arbetsro Samarbete med hemmen Kvalitet,

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer