Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2017"

Transkript

1 PM Vårt dnr: 18/ (27) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Tommy Johansson Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2017 Sammanfattning Vid uppföljningen avseende verksamheten i landstingen år 2017 har de inkomna uppgifterna granskats och bedömts ur rimlighetssynpunkt med förnyade kontakter med uppgiftslämnare (ansvariga för landstingens särskilda tandvårdsstöd i respektive landsting). Glädjande är att de flesta landsting nu kan leverera efterfrågad data. Det förekommer som tidigare betydande variationer mellan landstingen. Variationerna förklaras delvis av de skillnader som förekommer i sätten att organisera verksamheten samt skillnader i rutiner för registrering med mera. På grund av de konstaterade osäkerheterna i underlaget görs endast begränsade försök till jämförelser med tidigare år för att om möjligt utläsa trender i utvecklingen. För första gången kan samtliga landsting redovisa antalet personer som tackat ja till munhälsobedömning. En något mindre andel av (de som har identifierats som berättigade till tandvårdsstödet) har fått munhälsobedömning, 52 % år 2017 jämfört med 53 % år Andelen personer som erhållit munhälsobedömning av de som tackat ja till munhälsobedömning uppgår till 87 % för år Kravet på upphandling av munhälsobedömningarna innebär att kostnaderna över tid kan variera kraftigt i enskilda landsting. Detta gäller även för kostnaden per munhälsobedömning vid en jämförelse mellan landsting. Den vårdgivare som erhåller uppdraget kring utförande av munhälsobedömningarna får också möjlighet att erbjuda nödvändig tandvård. Sannolikt är detta en av förklaringarna till att kostnaden per munhälsobedömning varierar från 37 upp till 950 kronor. Antalet utbildad omvårdnadspersonal har i jämförelse med år 2016 ökat från stycken (uppgift saknades år 2016 från Norrbottens läns landsting) till stycken. Den genomsnittliga kostnaden per utbildad omvårdnadspersonal har stigit från 138 kronor år 2016 till 143 kronor år erna för den nödvändiga tandvården fortsätter att öka. Antalet behandlade är fler år 2017 jämfört med år Den genomsnittliga kostnaden per behandlad har även den stigit, från kronor år 2016 till kronor år Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: Org nr: , info@skl.se,

2 Vårt dnr: 18/ (27) Inom tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling uppgår antal personer som har fått tandvård under år 2017 till stycken jämfört med stycken år Det redovisade antalet har minskat. Det beror på att Region Örebro län inte kunnat redovisa några antalsuppgifter för år en per behandlad inom tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling varierar mellan landstingen, utöver andra orsaker som till exempel skillnader i de olika bakomliggande orsakstillstånden och olika kostnadsläge, även av att vissa landsting tagit beslut att medge mer vård än vad som regleras i tandvårdsförordningen var femte året med tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Antalet som fått läkarintyg för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har ökat ytterligare och uppgår till år Även för detta tandvårdsstöd ökar kostnaderna från kronor per behandlad år 2016 till kronor per behandlad år För nödvändig tandvård, tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling och tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning lämnar landstingen ersättning till vårdgivarna med belopp som motsvarar folktandvårdens priser för tandvård om inte landstinget kommer överens med vårdgivaren om något annat. Folktandvårdens priser uppräknas årligen. I rapporten redovisas även könsuppdelad statistik under avsnittet Tandvårdsstödet i ett genusperspektiv. Rapporten är framtagen av Maria Johansson, Region Östergötland, på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting.

3 Vårt dnr: 18/ (27) Bakgrund Benämningen landstingens särskilda tandvårdsstöd har sin grund i en ändring i tandvårdslagen som genomfördes den 1 januari Landstingen fick ett utökat ansvar som innebär att svara för uppsökande verksamhet med erbjudande om avgiftsfri munhälsobedömning för vissa grupper, som äldre personer med flera med omfattande insatser av vård och omsorg samt personer som omfattas av Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Dessa grupper ska också erbjudas nödvändig tandvård. Viss tandvård, som är ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid ingår vidare i tandvårdsstödet. Denna tandvård, liksom den så kallade nödvändiga tandvården, erbjuds till hälso- och sjukvårdsavgift. Tandvårdsstödet i dessa olika delar omfattar år 2017 personer som är 22 år eller äldre. Staten och dåvarande Landstingsförbundet träffade i samband med lagändringen en överenskommelse om statlig ersättning för överförandet av kostnadsansvaret till landstingen. Här ingick även ett krav på uppföljning av tandvårdsstödet. Från och med år 2002 inräknas ersättningen i det generella statsbidraget till landstingen. Ett antal kompletteringar har gjorts, bland annat ändringar i tandvårdslagen och tandvårdsförordningen från 1 januari Under 2008 infördes ett nytt allmänt statligt tandvårdsstöd riktat till hela den vuxna befolkningen i Sverige. Året därpå tillsatte regeringen en arbetsgrupp för att utreda möjligheterna att utöka det statliga tandvårdsstödet med ett nytt stöd till personer som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning riskerar att få en försämrad tandhälsa. 1 januari 2013 infördes särskilt tandvårdsbidrag, som administreras av Försäkringskassan. Samtidigt infördes ett tandvårdsstöd till personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar, som administreras av landstingen, där 11 patientgrupper med särskilda diagnoser erbjuds tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Dåvarande Landstingsförbundet och senare Sveriges Kommuner och Landsting har sedan starten år 1999 arrangerat återkommande konferenser med deltagande från samtliga huvudmän samt hämtat in och redovisat data om reformens omfattning och kostnader. Syftet har varit gemensamt erfarenhetsutbyte, kvalitetssäkring bland annat av uppföljningen samt återrapportering till staten och huvudmännen. För nödvändig tandvård, tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling och tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning lämnar landstingen ersättning till vårdgivarna med belopp som motsvarar folktandvårdens priser för tandvård om inte landstinget kommer överens med vårdgivaren om något annat. Folktandvårdens priser uppräknas årligen. I denna rapport används begreppet landsting för såväl landstingen som regionerna.

4 Vårt dnr: 18/ (27) Uppföljning för år 2017 Från och med 2013 års datainsamling används ett webbenkätverktyg med manuell inmatning av värden. Antalet insamlade uppgifter har från och med år 2013 minskat jämfört med tidigare år och har anpassats så att samtliga landsting ska kunna lämna de efterfrågade uppgifterna. Den manuella inmatningen i webbenkätverktyget innebär förbättrade förutsättningar för kvalitetssäkring hos de uppgiftslämnande landstingen. Skillnader i organisation och tillämpade rutiner med mera Den uppsökande verksamheten bedrivs på varierande sätt inom de olika landstingen. Skillnader finns också på grund av olikheter i förfrågningsunderlagen vid upphandling av den uppsökande verksamheten. Skillnader i omfattningen av den uppsökande verksamheten kan även härledas till olikheter i kommunernas organisation, till exempel till följd av fritt val av utförare i hemtjänst. Landstingen erhåller normalt uppgifter om berörda personer från kommunerna. Det förekommer skillnader i hur rapporteringen sker. Genom att till exempel registreringar och uppföljning görs på olika sätt, är uppgifterna i flera avseenden komplicerade att jämföra mellan landstingen. Ett omfattande arbete för att kvalitetssäkra uppföljningen av landstingens särskilda tandvårdsstöd genomfördes under år De flesta landsting kan numera leverera efterfrågad data. Dock har ett fåtal landsting fortfarande problem med att leverera all efterfrågad data. Landstingen använder sig av sex olika IT-system för hanteringen av landstingens särskilda tandvårdsstöd. IT-systemen har begränsningar i hanteringen av data. Region Örebro län kan inte leverera samtliga efterfrågade data för år 2017 på grund av byte av IT-system. De kommer framöver att kunna leverera efterfrågad data för landstingens särskilda tandvårdsstöd. Region Norrbotten kan inte leverera könsuppdelad statistik för år De har bytt IT-system och kommer framöver att kunna leverera efterfrågad data för landstingens särskilda tandvårdsstöd. Resultat och kommentarer Denna rapport över verksamheten i landstingen år 2017 har utarbetats med de inkomna uppgifterna från landstingen som grund. De inkomna uppgifterna har granskats och bedömts ur rimlighetssynpunkt med förnyade kontakter med uppgiftslämnare och viss korrigering som följd. I övrigt svarar varje landsting självt för kvaliteten i lämnade uppgifter. Som vid tidigare uppföljningar har noterats att variationerna mellan landstingen är betydande. Vissa avvikelser från medelvärdena är så stora att de är svåra att förklara enbart med de naturliga variationer i förutsättningar som finns mellan landstingen. En översiktlig analys visar dock inte på några tydliga och genomgående samband här.

5 Vårt dnr: 18/ (27) Uppsökande verksamhet med munhälsobedömning Den uppsökande verksamheten omfattar ett erbjudande om en munhälsobedömning (MHB) genomförd av tandvårdspersonal, individuell instruktion om hur den dagliga munhygienen bör utföras samt vid behov kontakt med tandläkare eller tandhygienist för att få nödvändig tandvård utförd. Tabell 1 Antal personer per i (de som har identifierats som berättigade till tandvårdsstödet) för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård, i vilken utsträckning de erhållit munhälsobedömning (MHB) samt kostnaderna för detta år 2017 Landsting Antal i för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Andel i i förhållande till befolkningen 22 år och äldre Antal som fått munhälsobedömning (MHB) Andel som fått MHB i förhållande till för MHB, tkr per MHB, kr Stockholms läns landsting ,6 % % Region Uppsala ,0 % % Landstinget Sörmland ,4 % % Region Östergötland ,0 % % Region Jönköpings län ,8 % % Region Kronoberg ,7 % % Landstinget i Kalmar län ,4 % % Region Gotland (landsting) ,6 % % Landstinget Blekinge ,7 % % Region Skåne ,3 % % Region Halland ,2 % % Västra Götalandsregionen ,3 % % Landstinget i Värmland ,0 % % Region Örebro län ,3 % % Region Västmanland ,4 % % Landstinget Dalarna ,6 % % Region Gävleborg ,5 % % Region Västernorrland ,6 % % Region Jämtland Härjedalen ,8 % % Västerbottens läns landsting ,2 % % Region Norrbotten ,3 % % Totalt ,3 % % Antalet personer som erhållit munhälsobedömning i merparten av landstingen, liksom totalt i riket, har sjunkit något i förhållande till år 2016, 53 % år 2016 till 52 % år Upphandlingar av uppsökande verksamhet innebär att kostnaderna per munhälsobedömning kan variera kraftigt över tid i enskilda landsting, vilket även gäller kostnaden per munhälsobedömning vid en jämförelse mellan landsting. Den vårdgivare som erhåller uppdraget kring utförande av munhälsobedömningarna får också möjlighet att erbjuda nödvändig tandvård. Sannolikt är detta en av förklaringarna till att kostnaden per munhälsobedömning varierar från 37 upp till 950 kronor.

6 Vårt dnr: 18/ (27) Tabell 2 Antal personer som under år 2017 tackat ja till munhälsobedömning Landsting Antal i för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Antal som fått munhälsobedömning (MHB) Antal som tackat ja till munhälsobedömning (MHB) Andel som tackat ja till MHB i förhållande till Andel som fått MHB i förhållande till Andel som fått MHB i förhållande till som tackat ja till MHB Stockholms läns landsting % 53 % 80 % Region Uppsala % 71 % 102 % Landstinget Sörmland % 57 % 108 % Region Östergötland % 36 % 85 % Region Jönköpings län % 60 % 88 % Region Kronoberg % 46 % 93 % Landstinget i Kalmar län % 63 % 83 % Region Gotland (landsting) % 59 % 102 % Landstinget Blekinge % 44 % 76 % Region Skåne % 46 % 91 % Region Halland % 37 % 91 % Västra Götalandsregionen % 44 % 83 % Landstinget i Värmland % 59 % 92 % Region Örebro län % 74 % 97 % Region Västmanland % 54 % 82 % Landstinget Dalarna % 84 % 101 % Region Gävleborg % 55 % 85 % Region Västernorrland % 63 % 89 % Region Jämtland Härjedalen % 47 % 75 % Västerbottens läns landsting % 49 % 63 % Region Norrbotten % 51 % 91 % Totalt % 52 % 87 % För första gången kan samtliga landsting redovisa antalet personer som tackat ja till munhälsobedömning. En bedömning som görs är att en hög andel i av personer som omfattas av LSS och personer som bor i egen bostad kan ge en låg andel som tackar ja till munhälsobedömning. Detta kan delvis bero på att en stor andel av dessa personer redan har en upparbetad tandvårdskontakt. Andelen personer som erhållit munhälsobedömning av de som tackat ja till munhälsobedömning uppgår till 87 % för år 2017.

7 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 1 Andel som fått munhälsobedömning i förhållande till år 2017, procent 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Diagram 2 Andel som fått munhälsobedömning i förhållande till som tackat ja till munhälsobedömning 2017, procent 110% 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0%

8 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 3 per munhälsobedömning (MHB) år 2017, kronor

9 Vårt dnr: 18/ (27) Munvårdsutbildning Vård- och omsorgspersonal erbjuds utbildning samt information om betydelsen av den dagliga förebyggande vården för patienternas mun- och tandhälsa samt individuell handledning, när en person på grund av sjukdom eller funktionshinder inte själv kan sköta munhygienen. Tabell 3 Antal utbildade personer samt kostnader för utbildning år 2017 Landsting Antal utbildade Utbildning kostnad, tkr i kr per utbildad Stockholms läns landsting Region Uppsala Landstinget Sörmland Region Östergötland Region Jönköpings län Region Kronoberg Landstinget i Kalmar län Region Gotland (landsting) Landstinget Blekinge Region Skåne Region Halland Västra Götalandsregionen Landstinget i Värmland Region Örebro län Region Västmanland Landstinget Dalarna Region Gävleborg Region Västernorrland Region Jämtland Härjedalen Västerbottens läns landsting Region Norrbotten Totalt Utformning och genomförande av utbildningen varierar mellan landstingen. Det avser till exempel olika former för grundutbildning och vidareutbildning, gruppundervisning etcetera. Antalet utbildad omvårdnadspersonal har i jämförelse med år 2016 ökat från stycken (uppgift saknades år 2016 från Norrbottens läns landsting) till stycken. Den genomsnittliga kostnaden per utbildad omvårdnadspersonal har stigit från 138 kronor år 2016 till 143 kronor år 2017.

10 Vårt dnr: 18/ (27) Nödvändig tandvård Personer som ska erbjudas munhälsobedömning ska också erbjudas nödvändig tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Samtliga i har rätt till nödvändig tandvård oavsett om de tackar ja eller nej till erbjudande om munhälsobedömning. Tabell 4 Antal personer som fått nödvändig tandvård samt kostnader år 2017 Landsting Antal som fått nödvändig tandvård Andel som fått nödvändig tandvård i förhållande till för nödvändig tandvård, tkr per person Stockholms läns landsting % Region Uppsala % Landstinget Sörmland % Region Östergötland % Region Jönköpings län % Region Kronoberg % Landstinget i Kalmar län % Region Gotland (landsting) % Landstinget Blekinge % Region Skåne % Region Halland % Västra Götalandsregionen % Landstinget i Värmland % Region Örebro län % Region Västmanland % Landstinget Dalarna % Region Gävleborg % Region Västernorrland % Region Jämtland Härjedalen % Västerbottens läns landsting % Region Norrbotten % Totalt % Antalet behandlade och även kostnaderna för den nödvändiga tandvården fortsätter att öka. Andelen som fått nödvändig tandvård uppgår till 77 % för år Den genomsnittliga kostnaden per behandlad är kronor för år erna per behandlad varierar mellan landstingen, från kronor upp till kronor.

11 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 4 Andel som fått nödvändig tandvård år 2017 i förhållande till 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Diagram 5 per person som fått nödvändig tandvård år 2017, kronor 10,000 9,000 8,000 7,000 6,000 5,000 4,000 3,000 2,000 1,000 0

12 Vårt dnr: 18/ (27) Munhälsobedömning och/eller nödvändig tandvård I tabell 5 redovisas antalet personer som erhållit munhälsobedömning eller nödvändig tandvård eller båda dessa insatser i tandvårdsstödet. För att få en bild av hur många som nås av tandvårdsstödet har antalet ställts mot antalet personer i. Tabell 5 Antal personer som år 2017 fått munhälsobedömning och/eller nödvändig tandvård Landsting Antal som fått munhälsobedömning och/eller nödvändig tandvård Andel personer som fått munhälsobedömning och/eller nödvändig tandvård i relation till Stockholms läns landsting % Region Uppsala % Landstinget Sörmland % Region Östergötland % Region Jönköpings län % Region Kronoberg % Landstinget i Kalmar län % Region Gotland (landsting) % Landstinget Blekinge % Region Skåne % Region Halland % Västra Götalandsregionen % Landstinget i Värmland % Region Örebro län u.s. u.s. Region Västmanland % Landstinget Dalarna % Region Gävleborg % Region Västernorrland % Region Jämtland Härjedalen % Västerbottens läns landsting u.s. u.s. Region Norrbotten u.s. u.s. Totalt % u.s. = uppgift saknas Cirka personer (uppgifter saknas från tre landsting) har år 2017 nåtts av det särskilda tandvårdsstödet i form av munhälsobedömning och/eller nödvändig tandvård. Spännvidden mellan landstingen, 81 till 110 % i förhållande till, bedöms i betydande utsträckning vara ett resultat av olika sätt att definiera och registrera samt av skillnader i rutinerna för den uppsökande verksamheten. Detta förklarar också att värdet i tabellen kan överstiga 100 %. Samtidigt torde det också vara ett uttryck för att de olika landstingen i varierande omfattning lyckas nå de avsedda målgrupperna. Sätten att organisera verksamheten, vilka resurser som avsatts för genomförandet samt det betydelsefulla samarbetet med kommunerna och andra viktiga aktörer bedöms vara olika avgörande faktorer här.

13 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 6 Andel som år 2017 fått munhälsobedömning och/eller nödvändig tandvård i förhållande till 120% 100% 80% 60% 40% 20% 0% Riket exklusive Region Norrbotten, Västerbottens läns landsting och Region Örebro län. Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Tandvårdsstödet Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling innebär att viss tandvård ges till hälso- och sjukvårdsavgift. Tandvårdsförordningen beskriver vid vilka tillfällen som tandvården kan ges inom detta tandvårdsstöd. Det är oftast inte all tandvård, utan endast den tandvård som behövs för behandlingen av en allmänsjukdom, som är aktuell inom ramen för tandvårdsstödet. Rubriceringen av tandvårdsstödet är dock inte helt adekvat. Som Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling räknas tandvård vid följande tillfällen eller av följande anledningar: 1. Medfödd missbildning i käkområdet eller ansiktet, om inte missbildningen endast är av ringa omfattning 2. Tandvårdsbehandling av defekt som orsakats av sjukdom i käkområdet eller ansiktet 3. Behandling av tandskada som uppkommit vid epileptiskt anfall 4. Infektionssanering på patienter som ska genomgå kirurgiskt ingrepp eller medicinsk behandling, där fullständig infektionsfrihet är ett medicinskt krav 5. Tandvård på patienter som på grund av sjukdom, medicinering eller allmänt nedsatt immunförsvar har fått förändringar i munslemhinnan

14 Vårt dnr: 18/ (27) 6. Patienter som genomgår utredning där det finns misstanke om ett odontologiskt samband med patientens grundsjukdom 7. Patienter som genomgår strålbehandling i öron-, näs-, mun- eller halsregionen 8. Patienter med långvariga och svåra smärtor i ansikts- eller käkregionen (orofaciala smärtsyndrom) 9. Patienter som utreds och behandlas för allvarlig sömnapné 10. Behandling vid extrem tandvårdsrädsla 11. Utbyte av tandfyllningar på grund av avvikande reaktioner mot dentala material 12. Utbyte av tandfyllningar som led i en medicinsk rehabilitering 13. Grupp som utgått 14. Grupp som utgått 15. Behandling av frätskador på tänderna som orsakats av anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal refluxsjukdom på patienter som är medicinskt rehabiliterade Nedan redovisas antalet personer som år 2017 erhållit tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling fördelat per grupp respektive per landsting. Tabell 6 Antal personer som år 2017 erhållit tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling samt kostnaderna för tandvårdsstödet fördelat på grupperna 1 15 Grupp Antal som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Antal som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling per invånare 22 år och äldre, tkr per behandlad, kr S1. Behandling vid missbildning , S2. Behandling vid defekt på grund av sjukdom , S3. Behandling av skada vid epileptiskt anfall 73 0, S4. Infektionsbehandling inför kir ingrepp , S5. Munslemhinneförändringar p.g.a. sjukdom , S6. Utredning om odontologiskt samband , S7. Behandling vid strålbehandling , S8. Behandling vid orofaciala smärtsyndrom , S9. Behandling vid allvarlig sömnapné , S10. Behandling vid tandvårdsrädsla 912 1, S11. Utbyte av fyllningar vid avvikande reaktion 163 0, S12. Utbyte av fylln. vid långv. sjukdomstillstånd 21 0, S15. Behandling av erosionsskador 104 0, Totalt , Riket exklusive Region Örebro län då redovisning av antal och kostnader saknas per grupp.

15 Vårt dnr: 18/ (27) Tabell 7 Antalet personer som under år 2017 erhållit tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling samt kostnaderna för tandvårdsstödet fördelat per landsting Landsting Antal som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Antal som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling per invånare 22 år och äldre, tkr per behandlad, kr Stockholms läns landsting , Region Uppsala , Landstinget Sörmland , Region Östergötland , Region Jönköpings län , Region Kronoberg , Landstinget i Kalmar län , Region Gotland (landsting) , Landstinget Blekinge , Region Skåne , Region Halland , Västra Götalandsregionen , Landstinget i Värmland , Region Örebro län u.s. u.s u.s. Region Västmanland , Landstinget Dalarna , Region Gävleborg , Region Västernorrland , Region Jämtland Härjedalen , Västerbottens läns landsting , Region Norrbotten , Totalt , u.s. = uppgift saknas Inom tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling uppgår antal personer som har fått tandvård under år 2017 till stycken jämfört med stycken år Det redovisade antalet har minskat. Det beror på att Region Örebro län inte kunnat redovisa några antalsuppgifter för år De flesta patienter återfinns inom behandlingsgrupperna som fått behandling vid allvarlig sömnapné, infektionsbehandling inför kirurgiskt ingrepp och behandling vid munslemhinneförändringar. en per behandlad varierar mellan landstingen, utöver andra orsaker som till exempel skillnader i de olika bakomliggande orsakstillstånden och olika kostnadsläge, även av att vissa landsting tagit beslut att medge mer vård än vad som regleras i tandvårdsförordningen.

16 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 7 Antal personer som år 2017 fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling per invånare 22 år och äldre Riket exklusive Region Örebro län. Diagram 8 per behandlad som år 2017 fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling, kronor 10,000 9,000 8,000 7,000 6,000 5,000 4,000 3,000 2,000 1,000 0 Riket exklusive Region Örebro län.

17 Vårt dnr: 18/ (27) Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Tandvårdsstödet riktar sig till personer som har stora tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. De som kan få del av tandvårdsstödet är personer som har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller genomgå tandvårdsbehandling på grund av vissa sjukdomar. Syftet med tandvårdsstödet är att det inte ska uppstå ekonomiska hinder för dessa personer att få den tandvård som de är i behov av. Enligt tandvårdslagen och tandvårdsförordningen ska landstingen erbjuda tandvård till dem som har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller att genomgå tandvårdsbehandling på grund av: 1. svår psykisk funktionsnedsättning 2. Parkinsons sjukdom 3. multipel skleros 4. cerebral pares 5. reumatoid artrit 6. systemisk lupus erythematosus 7. sklerodermi 8. amyotrofisk lateralskleros 9. orofacial funktionsnedsättning 10. symtom som kvarstår sex månader efter det att personen har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke) 11. sällsynt diagnos I ett av Socialstyrelsen fastställt läkarintyg ska läkaren styrka sjukdomen eller funktionsnedsättningen och göra en bedömning av om personen har en svår till fullständig nedsättning eller begränsning av vissa angivna funktionstillstånd. Därefter ska en sammantagen bedömning göras av personens funktionstillstånd. Landstinget utfärdar med läkarintyget som grund ett tandvårdskort till de berörda personerna. Utredningen Friskare tänder till rimligare kostnader (SOU 2007:19) uppskattade antalet berättigade till I tabell 8 och 9 nedan redovisas tandvårdsstödet fördelat per grupp i riket samt per landsting. Resultatet avser det femte året av tandvårdsstödet. Antalet som fått läkarintyg för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har ökat ytterligare, från år 2014, till år 2015, till år 2016, till år Av de som fått läkarintyg för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har fått tandvård, det vill säga 80 % av de berättigade. en per behandlad har ökat från kronor år 2016 till kronor år 2017.

18 Vårt dnr: 18/ (27) Tabell 8 Antal personer med läkarintyg samt kostnader år 2017 för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Grupp Antal personer med läkarintyg (kort) för tandvård till hälsooch sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Antal med läkarintyg per invånare 22 år och äldre Antal personer som fått tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, tkr per behandlad, kr F1. Svår psykisk funktionsnedsättning , F2. Parkinsons sjukdom , F3. Multipel skleros - MS 953 1, F4. Cerebral pares - CP 296 0, F5. Reumatoid artrit , F6. Systemisk lupus erythematosus - SLE 329 0, F7. Sklerodermi 245 0, F8. Amyotrofisk lateralskleros - ALS 326 0, F9. Orofacial funktionsnedsättning , F10. Stroke med kvarstående symptom , F11. Sällsynt diagnos med eller utan orofaciala symptom , Totalt , Riket exklusive Region Örebro län då redovisning av kostnader saknas per grupp. Tabell 9 Antal personer med läkarintyg samt kostnader år 2017 för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, per landsting Landsting Antal personer med läkarintyg (kort) för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Antal med läkarintyg per invånare 22 år och äldre Antal personer som fått tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, tkr per behandlad, kr Stockholms läns landsting , Region Uppsala , Landstinget Sörmland , Region Östergötland , Region Jönköpings län , Region Kronoberg , Landstinget i Kalmar län , Region Gotland (landsting) , Landstinget Blekinge , Region Skåne , Region Halland , Västra Götalandsregionen , Landstinget i Värmland , Region Örebro län , Region Västmanland , Landstinget Dalarna , Region Gävleborg , Region Västernorrland , Region Jämtland Härjedalen , Västerbottens läns landsting , Region Norrbotten , Totalt ,

19 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 9 Antal personer med läkarintyg per invånare 22 år och äldre år 2017 avseende tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Diagram 10 per behandlad år 2017 för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, kronor 10,000 9,000 8,000 7,000 6,000 5,000 4,000 3,000 2,000 1,000 0

20 Vårt dnr: 18/ (27) Tandvårdsstödet i ett genusperspektiv I uppföljningen för år 2017 har även könsuppdelad statistik behandlats. Tabell 10 Andelen kvinnor och män i, andelen kvinnor respektive män som tackat ja till och andel som erhållit munhälsobedömning (MHB) år 2017 Landsting Andel kvinnor i för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Andel män i för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Andel kvinnor som tackat ja till munhälsobedömning i förhållande till antalet kvinnor i Andel män som tackat ja till munhälsobedömning i förhållande till antalet män i Andel kvinnor som fått munhälsobedömning i förhållande till antalet kvinnor i Andel män som fått munhälsobedömning i förhållande till antalet män i Stockholms läns landsting 57 % 43 % 72 % 60 % 62 % 42 % Region Uppsala 51 % 49 % 69 % 70 % 70 % 72 % Landstinget Sörmland 56 % 44 % 59 % 44 % 65 % 47 % Region Östergötland 55 % 45 % 47 % 37 % 42 % 29 % Region Jönköpings län 58 % 42 % 73 % 61 % 65 % 53 % Region Kronoberg 56 % 44 % 56 % 40 % 53 % 37 % Landstinget i Kalmar län 56 % 44 % 81 % 71 % 69 % 56 % Region Gotland (landsting) 56 % 44 % 64 % 51 % 67 % 50 % Landstinget Blekinge 59 % 41 % 62 % 51 % 50 % 35 % Region Skåne 57 % 43 % 59 % 39 % 54 % 35 % Region Halland 57 % 43 % 45 % 34 % 42 % 30 % Västra Götalandsregionen 56 % 44 % 59 % 46 % 52 % 35 % Landstinget i Värmland 56 % 44 % 70 % 57 % 67 % 49 % Region Örebro län 56 % 44 % 79 % 71 % u.s. u.s. Region Västmanland 56 % 44 % 71 % 61 % 61 % 45 % Landstinget Dalarna 57 % 43 % 85 % 79 % 88 % 78 % Region Gävleborg 58 % 42 % 70 % 56 % 61 % 46 % Region Västernorrland 59 % 41 % u.s. u.s. 69 % 55 % Region Jämtland Härjedalen 55 % 45 % 69 % 56 % 53 % 39 % Västerbottens läns landsting 50 % 50 % 78 % 78 % 49 % 50 % Region Norrbotten u.s. u.s. u.s. u.s. u.s. u.s. Totalt 56 % 44 % 63 % 52 % 58 % 43 % u.s. = uppgift saknas Det är en större andel kvinnor än män i för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård, vilket är förväntat med tanke på fördelningen i befolkningen i de äldre åldersgrupperna. En större andel av kvinnorna i tackar dessutom ja till och får munhälsobedömning.

21 Vårt dnr: 18/ (27) Tabell 11 Andelen kvinnor respektive män som år 2017 fått nödvändig tandvård samt den genomsnittliga kostnaden per kvinna respektive man Landsting Andel kvinnor som fått nödvändig tandvård i förhållande till antalet kvinnor i Andel män som fått nödvändig tandvård i förhållande till antalet män i för nödvändig tandvård, kvinnor, tkr för nödvändig tandvård, män, tkr per kvinna som fått nödvändig tandvård, kr per man som fått nödvändig tandvård, kr Stockholms läns landsting 98 % 90 % Region Uppsala 90 % 89 % Landstinget Sörmland 79 % 76 % Region Östergötland 81 % 76 % Region Jönköpings län 48 % 54 % Region Kronoberg 58 % 65 % Landstinget i Kalmar län 60 % 63 % Region Gotland (landsting) 69 % 78 % Landstinget Blekinge 70 % 74 % Region Skåne 84 % 77 % Region Halland 87 % 85 % Västra Götalandsregionen 74 % 72 % Landstinget i Värmland 88 % 83 % Region Örebro län 52 % 60 % Region Västmanland 67 % 72 % Landstinget Dalarna 73 % 83 % Region Gävleborg 73 % 80 % Region Västernorrland 58 % 68 % Region Jämtland Härjedalen 64 % 70 % Västerbottens läns landsting 72 % 71 % Region Norrbotten u.s. u.s Totalt 77 % 76 % u.s. = uppgift saknas Andelen kvinnor som fått nödvändig tandvård av totala antalet kvinnor i är sammantaget jämförbar med motsvarande andel för män. Den genomsnittliga kostnaden för män som fått nödvändig tandvård är marginellt högre än för kvinnor.

22 Vårt dnr: 18/ (27) Tabell 12 Andel av de som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling år 2017 fördelat på kvinnor respektive män samt genomsnittliga kostnaden per behandlad kvinna respektive man Grupp Antal som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Andel kvinnor av totalt antal personer som fått tandvård som ett led i sjukdomsbehandling Andel män av totalt antal personer som fått tandvård som ett led i sjukdomsbehandling per behandlad kvinna, kr per behandlad man, kr S1. Behandling vid missbildning % 45 % S2. Behandling vid defekt på grund av sjukdom % 38 % S3. Behandling av skada vid epileptiskt anfall % 29 % S4. Infektionsbehandling inför kir. ingrepp % 54 % S5. Munslemhinneförändringar p.g.a. sjukdom % 39 % S6. Utredning om odontologiskt samband % 52 % S7. Behandling vid strålbehandling % 63 % S8. Behandling vid orofaciala smärtsyndrom % 25 % S9. Behandling vid allvarlig sömnapné % 66 % S10. Behandling vid tandvårdsrädsla % 33 % S11. Utbyte av fyllningar vid avvikande reaktion % 25 % S12. Utbyte av fylln. vid långv. sjukdomstillstånd % 15 % S15. Behandling av erosionsskador % 43 % Totalt % 54 % Riket exklusive Region Norrbotten då redovisning saknas per kön och exklusive Region Örebro län då redovisning saknas per grupp och kön. Andelen män som fått behandling inom tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling uppgår till 54 % medan andelen kvinnor som fått behandling uppgår till 46 %. Andelen män överväger som förväntat i behandlingsgruppen som fått behandling vid allvarlig sömnapné. Andelen män överväger även vad gäller infektionsbehandling inför kirurgiskt ingrepp och vid strålbehandling. Dessa grupper är antalsmässigt störst, vilket gör att totalt sett en större andel män fått behandling, trots att andelen kvinnor överväger för flertalet behandlingsgrupper. Den genomsnittliga kostnaden för tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling är högre för män jämfört med kvinnor.

23 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 11 Andelen kvinnor respektive män som år 2017 fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Riket exklusive Region Norrbotten och Region Örebro län. Tabell 13 Andel kvinnor och män samt genomsnittliga kostnader för kvinnor respektive män som år 2017 fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling per landsting Landsting S1. S2. S3. S4. S5. S6. S7. S8. S9. S10. S11. S12. S15. Totalt Andel kvinnor Andel män Antal som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Andel kvinnor av totala antalet som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Andel män av totala antalet som fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling per behandlad kvinna, kr per behandlad man, kr Stockholms läns landsting % 56 % Region Uppsala % 51 % Landstinget Sörmland % 56 % Region Östergötland % 48 % Region Jönköpings län % 56 % Region Kronoberg % 46 % Landstinget i Kalmar län % 57 % Region Gotland (landsting) % 54 % Landstinget Blekinge % 56 % Region Skåne % 56 % Region Halland % 59 % Västra Götalandsregionen % 50 % Landstinget i Värmland % 56 % Region Örebro län u.s. u.s. u.s. u.s. u.s. Region Västmanland % 60 % Landstinget Dalarna % 53 % Region Gävleborg % 56 % Region Västernorrland % 56 % Region Jämtland Härjedalen % 51 % Västerbottens läns landsting % 51 % Region Norrbotten 507 u.s. u.s. u.s. u.s. Totalt % 54 % u.s. = uppgift saknas

24 Vårt dnr: 18/ (27) Diagram 12 Andelen kvinnor respektive män som år 2017 fått tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling redovisat per landsting 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Andel kvinnor Andel män Riket exklusive Region Norrbotten och Region Örebro län.

25 Vårt dnr: 18/ (27) Tabell 14 Andelen kvinnor respektive män som har läkarintyg för, respektive fått del av tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning år 2017 samt genomsnittskostnaden per behandlad kvinna respektive man Landsting Andel kvinnor av totalt antal personer med läkarintyg (kort) för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Andel män av totalt antal personer med läkarintyg (kort) för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Andel kvinnor av totalt antal personer som fått tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Andel män av totalt antal personer som fått tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning per behandlad kvinna, kr per behandlad man, kr Stockholms läns landsting 62 % 38 % 58 % 42 % Region Uppsala 49 % 51 % 50 % 50 % Landstinget Sörmland 57 % 43 % 57 % 43 % Region Östergötland 54 % 46 % 55 % 45 % Region Jönköpings län 55 % 45 % 56 % 44 % Region Kronoberg 58 % 42 % 64 % 36 % Landstinget i Kalmar län 53 % 47 % 54 % 46 % Region Gotland (landsting) 57 % 43 % 57 % 43 % Landstinget Blekinge 55 % 45 % 56 % 44 % Region Skåne 53 % 47 % 55 % 45 % Region Halland 51 % 49 % 52 % 48 % Västra Götalandsregionen 57 % 43 % 56 % 44 % Landstinget i Värmland 56 % 44 % 57 % 43 % Region Örebro län 58 % 42 % 60 % 40 % u.s. u.s. Region Västmanland 56 % 44 % 56 % 44 % Landstinget Dalarna 53 % 47 % 53 % 47 % Region Gävleborg 51 % 49 % 50 % 50 % Region Västernorrland 64 % 36 % 65 % 35 % Region Jämtland Härjedalen 59 % 41 % 63 % 37 % Västerbottens läns landsting 46 % 54 % 44 % 56 % Region Norrbotten u.s. u.s. u.s. u.s. u.s. u.s. Totalt 56 % 44 % 56 % 44 % u.s. = uppgift saknas Andelen kvinnor överväger vad gäller totala antalet personer som har läkarintyg (kort) och personer som har fått tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Genomsnittskostnaden per behandlad kvinna är cirka kronor och per behandlad man cirka kronor. I ett antal av landstingen är dock genomsnittskostnaden högre per behandlad kvinna än per behandlad man.

26 Vårt dnr: 18/ (27) Sammantagen kostnad för tandvårdsstödet I tabell 15 redovisas landstingens kostnader för det särskilda tandvårdstödet i sin helhet. Tabell 15 er år 2017 för landstingens särskilda tandvårdsstöd, tkr och kronor Landsting för MHB, tkr utbildning, tkr för nödvändig tandvård, tkr för tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling, tkr för tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, tkr Total kostnad, tkr per invånare 22 år och äldre, kr Stockholms läns landsting Region Uppsala Landstinget Sörmland Region Östergötland Region Jönköpings län Region Kronoberg Landstinget i Kalmar län Region Gotland (landsting) Landstinget Blekinge Region Skåne Region Halland Västra Götalandsregionen Landstinget i Värmland Region Örebro län Region Västmanland Landstinget Dalarna Region Gävleborg Region Västernorrland Region Jämtland Härjedalen Västerbottens läns landsting Region Norrbotten Totalt

27 Vårt dnr: 18/ (27) Slutsatser och förslag Glädjande är att de flesta landsting nu kan leverera efterfrågad data. Ett fåtal landsting har problem med att leverera samtlig efterfrågad data och det krävs även framöver ett kontinuerligt utvecklings- och kvalitetsarbete i samtliga landsting för att dessa, även vid byte av IT-system, fortsatt ska kunna lämna efterfrågade uppgifter på ett korrekt sätt. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Anna-Greta Brodin Sektionschef

Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2013

Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2013 PM 2014-12-04 Dnr 14/6541 1 (26) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren Uppföljning av landstingens särskilda tandvårdsstöd år 2013 Sammanfattning Mot bakgrund

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Petra Isaksson Ta hand om din mun En god munhälsa är viktig för att må bra och det höjer livskvaliteten.

Läs mer

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Maria Holmgren 2016-01-14 Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Regionens tandvårdsstöd regleras av: Tandvårdslagen(1985:125)

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen Information: Frida Lundgren, Tel 075-247 34 24, frida.lundgren@sociastyrelsen.se

Läs mer

Landstingets tandvårsstöd

Landstingets tandvårsstöd Landstingets tandvårsstöd Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Regelverk Tandvårdslagen SFS 1985:125, SFS 1998:554 Tandvårdsförordningen 1998:1338 Cirkulär 1998:209 SKL Allmänna råd

Läs mer

Sammanfattning. Vårt dnr: 12/4247 1 (11) 2012-10-23. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren

Sammanfattning. Vårt dnr: 12/4247 1 (11) 2012-10-23. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren 2012-10-23 Vårt dnr: 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling.

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. DNR 11/5168 2011-12-05 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i sjukdomsbehandling

Läs mer

Dnr 09/ (9)

Dnr 09/ (9) 2009-09-21 Dnr 09/3962 1 (9) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Bertil Koch, konsult Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 2010-11-29 Dnr 10/5467 1 (11) Avd för Vård och Omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - s pensionärsråd 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Tandvård 2017-11-29 Tandvårdsenheten Beställare av tandvård Behovsbedömningar, planering och uppföljning

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd

Landstingets tandvårdsstöd Landstingets tandvårdsstöd Beställarenheten för tandvård Camilla Ohlsson 0480-841 81 camilla.ohlsson@ltkalmar.se Det särskilda tandvårdsstödet F tandvård vid vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande F-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Rapport Dnr 2006/1488 1(9) Maj 06 Avd för vård och omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten Tandvårdsstöden Tandvårdsenheten www.regionostergotland.se/tandvard Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan (gula pusselbitarna).

Läs mer

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning Planeringsenheten/Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Uppdragsbeskrivning Ansvarig för dokumentet Beställarenheten för tandvård Revideras och följs upp Vid behov Fastställd Beslutat

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg Landstingsfinansierade tandvårdsstöd och särskilt tandvårdsbidrag (STB) Elisabeth Wärnberg Gerdin 2017-02-07 Landstingsfinansierade tandvårdsstöd

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Information till dig som arbetar inom vården Särskilt tandvårdsbidrag (STB) För vem? För den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland Statligt tandvårdsstöd som administreras av Försäkringskassan K B Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna

Läs mer

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177. Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.se/tander Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Tandvårdsstöd i Sverige 2013

Tandvårdsstöd i Sverige 2013 Tandvårdsstöd i Sverige 2013 Statligt tandvårdsstöd Regeringens reform 1 juli 2008 FÖRSÄKRINGSKASSAN Allmänt tandvårdsbidrag, ATB Högkostnadsskydd Tredje steget Genom tredje steget i tandvårdsreformen

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Frisk i munnen hela livet

Frisk i munnen hela livet Frisk i munnen hela livet Tandvårdsstöd Tandvårdsstöd - översikt Försäkringskassan Enhet tandvård VGR Tandvårdsstödet från staten Landstingen/Regionen Försäkringskassan Försäkringskassans stöd ATB Högkostnadsskydd

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet. För dem som verkligen behöver det

Det nya tandvårdsstödet. För dem som verkligen behöver det Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Tandvårdsreformens tredje steg Förstärkt ekonomiskt stöd för patienter med stort tandvårdsbehov eller risk för försämrad tandhälsa. Det är definierat

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland ATB B Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna Särskilt tandvårdsbidrag

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 2007-03-28 Dnr 07/1164 1 (10) Avd för Vård och Omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Beställarenheten för tandvård

Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Landstingets organisation Beställartand vården Ltkalmar.se 2015-04-01 2 Planeringsenheten Christina Edward enhetschef Beställarenheten för tandvård: Camilla Ohlsson handläggare

Läs mer

Tandvårdshjälpen. Vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. Vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen Vilket stöd har jag rätt till? Fri tandvård för barn och unga I Sverige får alla barn och unga (från det år de fyller 3 till och med det år de fyller 22 år 2018 och 23 år 2019) kostnadsfri

Läs mer

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Vad kostar det hos tandläkaren Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Barntandvård Barn och ungdom upp till och med 19 års ålder har fri tandvård och vården betalas av landstinget.

Läs mer

Bakgrund. 2012-06-26 Dnr 22501/2011 1(8)

Bakgrund. 2012-06-26 Dnr 22501/2011 1(8) 2012-06-26 Dnr 22501/2011 1(8) Konsekvensutredning över förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om - särskilt tandvårdsbidrag (STB), och - tandvård till personer med stora behov av

Läs mer

Litteraturunderlag till utvärdering av tandvårdsstöden

Litteraturunderlag till utvärdering av tandvårdsstöden SBU BEREDER RAPPORT 270/2017 Litteraturunderlag till utvärdering av tandvårdsstöden STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Litteraturunderlag till utvärdering av tandvårdsstöden Innehållsförteckning

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01 LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för sjukvården Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. 2(10) Anvisningarna riktar

Läs mer

Tandvårdsstöd för patienter med diabetes

Tandvårdsstöd för patienter med diabetes Tandvårdsstöd för patienter med diabetes Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Sjukhustandläkare, Tandvårdscentralen Uppsökande munhälsobedömning Högkostnadsskydd Tandvård som led i en

Läs mer

Intentionerna bakom utformning vad händer nu? Samhällsodontologisk förening 2014-10-16

Intentionerna bakom utformning vad händer nu? Samhällsodontologisk förening 2014-10-16 Landstingens tandvårdsstöd Intentionerna bakom utformning vad händer nu? Samhällsodontologisk förening 2014-10-16 Intentionerna bakom landstingens tandvårdsstöd- hur tänkte man? Tandvårdsförsäkring i omvandling

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den dag månad 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tandvård

Läs mer

rdsstöd d för f r personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar

rdsstöd d för f r personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Tredje steget Nytt tandvårdsst rdsstöd d för f r personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar ttningar 2012 11 08 Statligt tandvårdsstöd Tandvårdsstödet från staten Försäkringskassan Landstingen/Regionen

Läs mer

SOSFS 2012:17 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:17 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:17 (M) Föreskrifter och allmänna råd Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Sjukvård - Anvisningar för tandvårdsstöd

Sjukvård - Anvisningar för tandvårdsstöd ADMINISTRATIV RUTIN Sida: 1(11) Godkänt: Ver.nr: 2.0 Giltigt t.o.m: 2022-02-04 Dnr: Sjukvård - Anvisningar för tandvårdsstöd Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktsköterskor, sjuksköterskor och

Läs mer

Sjukvård - Anvisningar för tandvårdsstöd

Sjukvård - Anvisningar för tandvårdsstöd ADMINISTRATIV RUTIN Sida: 1(10) Godkänt: Ver.nr: 1.0 Giltigt t.o.m: 2021-03-13 Dnr: Sjukvård - Anvisningar för tandvårdsstöd Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktsköterskor, sjuksköterskor och

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42)

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling Handläggare: Viktoria Skog Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer

Läs mer

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal i Dalarna. Version

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal i Dalarna. Version LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för sjukvården Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal i Dalarna. 2(10) Anvisningarna riktar sig till läkare,

Läs mer

Anvisningar för kommuner och palliativa team

Anvisningar för kommuner och palliativa team LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för kommuner och palliativa team Anvisningarna riktar sig till Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska, biståndsbedömare, LSShandläggare, enhetschef, sjuksköterska, palliativa

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

Tredje steget. Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling. Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård

Tredje steget. Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling. Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård 1 2012-12-17 2/2012 Tredje steget Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling Nya anvisningar Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-02-15 P 21 Handläggare: Bo Persson Yttrande över departementspromemorian - Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar F-tandvård 2016-08-18 - Tandvård till personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Tandvård till personer med stora

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes Inger Stenberg Övertandläkare Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes 171012 Specialkliniken för sjukhustandvård/oral medicin Göteborg inger.w.stenberg@vgregion.se Tandhälsan Påverkar psykisk sjukdom

Läs mer

Statens tandvårdsstöd

Statens tandvårdsstöd Statens tandvårdsstöd Maria Pettersson Cheftandläkare Ersättningssystem Hälso- och sjukvårdsavgift F Landstingen Nödvändig tandvård Tandvård till vissa sjukdomsgrupper Oral kirurgi som kräver sjukhusresurs

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kommun och palliativa team - Anvisningar för tandvårdsstöd

Kommun och palliativa team - Anvisningar för tandvårdsstöd ADMINISTRATIV RUTIN Sida: 1(14) Godkänt: Ver.nr: 2.0 Giltigt t.o.m: 2022-02-04 Dnr: Kommun och palliativa team - Anvisningar för tandvårdsstöd Anvisningar om Regionens tandvårdsstöd. De riktar sig till

Läs mer

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA Information för kommuner Informationen riktar sig till medicinskt ansvariga sjuksköterskor, biståndsbedömare, LSS-handläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Meddelandeblad. Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift

Meddelandeblad. Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Landsting och regioner Nr 4 /2016 Maj 2016 Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift 1. Inledning och bakgrund I det här meddelandebladet beskrivs bakgrunden till och

Läs mer

Anvisningar för kommuner och palliativa team

Anvisningar för kommuner och palliativa team LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för kommuner och palliativa team Anvisningarna riktar sig till Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska, LSS- och biståndshandläggare, enhetschef, sjuksköterska, palliativa

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Kommun och palliativa team - Anvisningar för tandvårdsstöd

Kommun och palliativa team - Anvisningar för tandvårdsstöd ADMINISTRATIV RUTIN Sida: 1(14) Godkänt: Ver.nr: 1.0 Giltigt t.o.m: 2021-03-13 Dnr: Kommun och palliativa team - Anvisningar för tandvårdsstöd Anvisningar om Landstingets tandvårdsstöd. De riktar sig till

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Folktandvården Gotland. Vi presenterade vår verksamhet i nämnden för nästan precis ett år sedan. 10/5 04

Folktandvården Gotland. Vi presenterade vår verksamhet i nämnden för nästan precis ett år sedan. 10/5 04 Folktandvården Gotland Vi presenterade vår verksamhet i nämnden för nästan precis ett år sedan. 10/5 04 Folktandvård Visby Mun- och Käkcentrum Korpen Gråbo 30 km Klintehamn Burgsvik 50 km 25 km 35 km Lärbro

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Tandvårdsstöd i Uppsala län

Tandvårdsstöd i Uppsala län ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Samtliga i Uppsala län Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: TML HSVO Datum: 2017-11-01 Innehåll Bakgrund...2 Syfte...2 Termer och

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård INFORMATION 1(5) 6 februari 2006 hs 2005/0005 Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård...1 Bakgrund...1 Pressmeddelande...1 Tandvård

Läs mer

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Landstingsdirektörens stab Beställarenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Diarienummer 160710 Landstingsstyrelsen Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Förslag

Läs mer

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 10/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-06-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 Ärendenr: 18/02339

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om särskilt tandvårdsbidrag (STB); beslutade den 2012. SOSFS

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:13) om uppgiftsskyldighet till tandhälsoregistret;

Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:13) om uppgiftsskyldighet till tandhälsoregistret; Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:13) om uppgiftsskyldighet till tandhälsoregistret; beslutade den dag månad 2012. Socialstyrelsen föreskriver med stöd av 5 fjärde stycket

Läs mer

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m.

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m. 2002-10-18 Dnr 53-9407-2002 1(13) Användningen av inom folktandvården m.m. Enkät om antalet utförda inom folktandvårdens vuxentandvård år 1998 Socialstyrelsen tillskrev i början av år 1999 landets tandvårdschefer/tandvårdsdirektörer

Läs mer

Karies hos barn och ungdomar

Karies hos barn och ungdomar 2015-03-11 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Andreas Cederlund Andreas.cederlund@socialstyrelsen.se Artikelnummer 2015-3-20 Korrigerad 2015-04-07: Tabell 4, Andel kariesfria approximalt för region

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

FRISK I MUNNEN HELA LIVET. Tandvårdsstöd

FRISK I MUNNEN HELA LIVET. Tandvårdsstöd FRISK I MUNNEN HELA LIVET Tandvårdsstöd Centrum för äldretandvård C e n t r u m f ö r ä l d r e t a n d v å r d Tandvårdsstöd-översikt Tandvårdsstödet från staten Landstingen/Regionen Försäkringskassan

Läs mer

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter?

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Christina Lundqvist Utvecklingschef, professionssamordnare Sveriges Arbetsterapeuter Arbetsterapeuter får vardagen att funka! Om arbetsterapi

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 10/

Ekonomi Nytt. Nr 10/ Ekonomi Nytt Nr 10/2016 2016-06-22 Dnr SKL 16/03573 Jonas Eriksson 08-452 78 79 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2015-09-16 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 02/ Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund

Ekonomi Nytt. Nr 02/ Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund Ekonomi Nytt Nr 02/2014 2014-01-27 Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund 08-452 77 18 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar

Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar 2012-06-26 Dnr: 22501/2011 1(6) Avdelningen för regler och tillstånd Mariana Näslund Blixt mariana.blixt@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård

Läs mer