Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Publicerad: 3 oktober 2018 Uppdaterad: -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Publicerad: 3 oktober 2018 Uppdaterad: -"

Transkript

1 Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Publicerad: 3 oktober 2018 Uppdaterad: -

2 Innehåll Om publikationen Prioriterad tillsynsvägledning Samordning med andra myndigheter Folkhälsomyndighetens arbete med tillsynsvägledning Uppföljning av tidigare plan för tillsynsvägledning Behov och prioritering av tillsynsvägledning NNN3 NNN4 NNN6 NNN8 NNN9 NNN 11 Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på 2 (13)

3 Om publikationen I miljötillsynsförordningen står att Folkhälsomyndigheten ska ha en treårig plan för sin tillsynsvägledning enligt miljöbalken. Planen ska ses över vid behov och minst en gång varje år. Huvudsyftet med denna plan är att tydliggöra för kommuner och länsstyrelser vilken tillsynsvägledning Folkhälsomyndigheten kommer att genomföra under perioden och på vilket sätt. I planen finns även en uppföljning av den tidigare planen som gällde för åren och en beskrivning av hur den nya tagits fram. Folkhälsomyndigheten ska enligt miljötillsynsförordningen (SFS 2011:13) ge tillsynsvägledning till operativa tillsynsmyndigheter i frågor om hälsoskydd. Det övergripande målet med tillsynsvägledningen är att skapa förutsättningar för en rättssäker, likvärdig och effektiv kommunal hälsoskyddstillsyn som bidrar till att uppfylla miljöbalkens intentioner. Folkhälsomyndigheten gör en årlig översyn av planen 2020 och 2021 samt uppdaterar den vid behov. Det finns olika omvärldsfaktorer, till exempel ändrad lagstiftning, nya rön om hälsorisker eller uttalade prioriteringar från regeringen, som kan påverka vår prioritering när det gäller tillsynsvägledning och därmed även planen. Projektgruppen på Folkhälsomyndigheten har bestått av utredarna Lina Boström, Patrik Hultstrand och Karin Björklund. I den slutliga handläggningen har enhetschefen Agneta Falk Filipsson och avdelningschefen Britta Björkholm medverkat. Folkhälsomyndigheten Johan Carlsson Generaldirektör 3 (13)

4 Prioriterad tillsynsvägledning I tabell 1 och texten nedanför återfinns de områden och insatser som Folkhälsomyndigheten prioriterar Omvärldsfaktorer såsom ändrad lagstiftning, nya rön om hälsorisker och uttalade prioriteringar från regeringen har påverkat våra prioriteringar. Tabell 1. Folkhälsomyndighetens prioriterade tillsynsvägledning OMRÅDE INSATSER VERKSAMHETSÅR Bassängbad Slutföra revidering av allmänna råd och övrig vägledning Seminarieserie 2021 Objektburen smitta Temperatur inomhus Radon Ta fram vägledning enligt miljöbalkens 9 kap Påbörja översyn av allmänna råd och övrigt vägledningsmaterial Översyn av allmänna råd och övrigt vägledningsmaterial Utöver detta kommer vi ge fortlöpande tillsynsvägledning genom att besvara frågor om hälsoskydd som inkommer till Folkhälsomyndigheten fortlöpande se över och vid behov uppdatera Folkhälsomyndighetens webbsidor om hälsoskydd delta på cirka sex regionala hälsoskyddsträffar som länsstyrelserna och/eller den regionala miljösamverkan anordnar. Temat som vi erbjuder 2019 är buller och insatsen genomförs tillsammans med Naturvårdsverket. anordna en årlig hälsoskyddsträff för länsstyrelserna och den regionala miljösamverkan delta i den nationella bullersamordningen. Beskrivning av tillsynsvägledande områden och insatser Bassängbad Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad och tillhörande vägledning kommer revideras under Handboken om bassängbad kommer att tas bort och ersättas med en e publikation. Under 2021 planerar vi att genomföra en nationell seminarieserie om tillsyn av bassängbad. 4 (13)

5 Objektburen smitta En ny tillsynsvägledning om miljöbalkens 9 kap kommer att tas fram under Handboken om objektburen smitta kommer att tas bort och ersättas med en ny vägledning under Temperatur inomhus Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus och tillhörande vägledningsmaterial kommer att ses över för att sedan eventuellt revideras. Nya kunskapsunderlag om inomhustemperatur kommer att tas fram under perioden. Radon Folkhälsomyndighetens allmänna råd om radon inomhus och tillhörande vägledning kommer under 2019 att ses över för att sedan eventuellt revideras eller tas bort. Vårt tillsynsvägledningsansvar för radon har förändrats eftersom tillsyn av radon i bostäder och lokaler i huvudsak regleras av den nya strålskyddslagen (2018:396). Övriga tillsynsvägledande insatser Dessutom ger Folkhälsomyndigheten fortlöpande tillsynsvägledning. I detta ingår bland annat att svara på frågor som inkommer till vår Hälsoskyddsbrevlåda, delta på cirka sex regionala hälsoskyddsträffar som länsstyrelserna och/eller den regionala miljösamverkan anordnar och anordna en hälsoskyddsträff för länsstyrelserna och den regionala miljösamverkan. Från och med 2018 har vi årliga teman för de regionala hälsoskyddsträffarna. Temat för 2019 är buller och insatsen genomförs tillsammans med Naturvårdsverket. 5 (13)

6 Samordning med andra myndigheter Tillsynsvägledande myndigheter ska aktivt verka för samordning och samverkan i frågor om tillsynsvägledning. Tillsyns och föreskriftsrådet (ToFR) är ett samverkans och samrådsorgan för myndigheter som arbetar med föreskrifter, tillsynsvägledning och operativ tillsyn enligt miljöbalken. Myndigheterna under ToFR har gemensamt beskrivit vilka fem egenskaper som karaktäriserar god tillsynsvägledning: Planerad: Tillsynsvägledningen bedrivs regelbundet och systematiskt med utgångspunkt från vad som är prioriterat på nationell och regional nivå. Koordinerad: Tillsynsvägledningen anpassas tidsmässigt mellan olika sakområden eftersom målgruppen kan vara densamma. Tydlig: Den tillsynsvägledande myndigheten visar tydligt hur den prioriterar sin tillsynsvägledning och varför. Kommunikativ: Tillsynsvägledningen förmedlas på det sätt som bäst bidrar till att utveckla den operativa tillsynen. Tillgänglig: Både skriftlig och muntlig tillsynsvägledning går lätt för mottagaren att få tag på och förstå. Enligt miljötillsynsförordningen ska Naturvårdsverket, Havs och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Statens jordbruksverk och Folkhälsomyndigheten ha planer för tillsynsvägledning. Inom ToFR har därför en gemensam, övergripande process utvecklats för hur myndigheterna ska samverka när de tar fram planerna. Syftet med samordningen Syftet med samordningen är att myndigheternas planer för tillsynsvägledning ska tas fram genom liknande arbetsformer, vilket bland annat ger möjlighet till samverkan kring tillsynsvägledande aktiviteter. Ytterligare ett syfte är att samordna kommunikationsinsatser till gemensamma målgrupper och att tidsmässigt anpassa myndigheternas tillsynsvägledning mellan olika sakområden. En gemensam planeringsprocess Den gemensamma processen innebär att de centrala myndigheterna följer en överenskommen metod när de tar fram sina respektive planer för tillsynsvägledning. Följande steg finns beskrivna i den gemensamma processen: 1. Intern behovskartläggning och miljömålsanalys 2. Extern gemensam behovskartläggning 3. Intern analys och prioritering 4. Samordning av planerade aktiviteter 5. Remiss eller återkoppling För års planer har de centrala myndigheterna valt att utföra den externa 6 (13)

7 behovskartläggningen via en gemensam enkät som skickades ut i januari Syftet med enkäten var att kommuner och länsstyrelser skulle ge synpunkter på vilka tillsynsområden de ansåg vara mest prioriterade vad gäller tillsynsvägledning. Syftet var också att kartlägga i vilken form målgrupperna föredrar att få tillsynsvägledningen. Varje myndighet avgör själv om planen ska skickas på remiss innan den beslutas. Folkhälsomyndigheten har denna gång valt att inte skicka planen på remiss eftersom vi via den gemensamma enkäten redan fått in synpunkter från våra målgrupper. Planerade nationella tillsynsprojekt och -kampanjer Den gemensamma processen underlättar för de centrala myndigheterna att hitta tillsynsprojekt och kampanjer att samverka i. Den ger också förutsättningar för att anpassa resurskrävande tillsynsprojekt och kampanjer tidsmässigt, eftersom målgruppen kan vara densamma. Folkhälsomyndigheten planerar under perioden att göra en nationell informationsinsats i form av en seminarieserie om tillsyn av bassängbad. Övrig planerad samverkan Folkhälsomyndigheten medverkar i ToFR. Vi deltar även i den nationella bullersamordningen där vi samverkar med Naturvårdsverket, Boverket, Trafikverket, Transportstyrelsen och länsstyrelserna i frågor om omgivningsbuller och verkar för goda ljudmiljöer. Dessutom medverkar vi, tillsammans med andra berörda myndigheter och aktörer, i flera nationella nätverk som t.ex. rör bostäder och inomhusmiljöer, vårdlokaler, radon, objektsburen smitta, bassängbad och elektromagnetiska fält (EMF). 7 (13)

8 Folkhälsomyndighetens arbete med tillsynsvägledning Folkhälsomyndigheten ska, enligt miljötillsynsförordningen, ge tillsynsvägledning till operativa tillsynsmyndigheter i frågor om hälsoskydd i bostäder och lokaler med mera, enligt 9 kap. miljöbalken. Vi ska också ge tillsynsvägledning i frågor om smittskydd och övrigt hälsoskydd av hygienisk eller medicinsk karaktär samt vissa frågor enligt kap. 14 och 15 miljöbalken. Vi delar ansvaret för tillsynsvägledning med länsstyrelserna och vi ska också stödja länsstyrelsernas tillsynsvägledning till kommunerna. Stöd och råd till de operativa tillsynsmyndigheterna Folkhälsomyndigheten ger i dag tillsynsvägledning till kommunerna i form av allmänna råd, handböcker och information på vår webbplats. Dessutom medverkar vi på regionala hälsoskyddsträffar och seminarier samt ger stöd och råd till kommunerna när vi får frågor. Många av våra allmänna råd och handböcker är gamla och behöver ses över och eventuellt revideras. Vi ser löpande över de kunskapsunderlag som våra allmänna råd bygger på och vi planerar framöver att ersätta trycka handböcker med e publikationer. Uppföljning och utvärdering av den operativa tillsynen För att veta om den operativa tillsynen fungerar som det är tänkt behöver man följa upp och utvärdera den. Naturvårdsverket följer årligen upp kommuners och länsstyrelsers miljöbalkstillsyn, i samråd med Folkhälsomyndigheten, Statens jordbruksverk, Havs och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna. Kommunerna och länsstyrelserna får bland annat redogöra för resurstillgång, eventuell samverkan och antal tillsynsobjekt inom olika tillsynsområden samt hur de har prioriterat tillsynsresurserna. De tillsynsvägledande myndigheterna följer också upp de operativa tillsynsmyndigheternas tillsyn inom olika fördjupningsområden som varierar från år till år. Dessa uppföljningar syftar till att ge en mer detaljerad bild av tillsynen inom specifika tillsynsområden. Resultaten från uppföljningarna används av både operativa tillsynsmyndigheter och centrala tillsynsvägledande myndigheter för att utveckla arbetet med tillsyn och vägledning. Samordning av den operativa tillsynen Tillsynsvägledningen ska stödja kommunernas operativa tillsyn så att de kan bedriva en effektiv och likvärdig tillsyn. Folkhälsomyndighetens ambition är att samordna den operativa tillsynen genom att följa kunskapsläget, ta fram vägledningar och regelbundet genomföra seminarier, konferenser eller nationella tillsynsprojekt som är riktade till landets tillsynsmyndigheter. 8 (13)

9 Uppföljning av tidigare plan för tillsynsvägledning Uppföljning av prioriterade insatser Folkhälsomyndigheten har följt upp de prioriterade insatser som stod i planen De sammanfattas här: En nationell seminarieserie om inomhusmiljön i asylboenden genomfördes våren Inom projektet arrangerades sex seminarier som var riktade till tillsynsmyndigheterna. Ett av seminarierna spelades in och finns tillgängligt på vår webbplats. Folkhälsomyndighetens vägledning om Migrationsverkets asylboenden kompletterades i juni 2016 med frågor och svar om asylboenden. Tidigare meddelandeblad hos Socialstyrelsen om fukt och mikroorganismer har uppdaterats och lades ut på Folkhälsomyndighetens webbplats i form av webbtext i januari En nationell seminarieserie om fukt och mikroorganismer genomfördes hösten Inom projektet arrangerades fem seminarier som var riktade till tillsynsmyndigheterna. Ett av seminarierna webbsändes och spelades in. Filmer och presentationer finns tillgängliga på Folkhälsomyndighetens webbplats. År såg Folkhälsomyndigheten över de allmänna råden om buller inomhus och tog fram nya kunskapsunderlag. Översynen visade att riktvärdena i de allmänna råden om buller inomhus fortfarande är aktuella och att inga justeringar behövs i dagsläget. Under 2018 revideras övrig vägledning om buller. Mot slutet av 2018 planerar vi att ta bort handboken om buller och ersätta den med en e publikation. Färdigställandet av nya allmänna råd om bassängbad har skjutits fram på grund av att det behövs mer kunskap. Planen är att publicera nya allmänna råd År har arbete med att revidera vägledningen Ansvarsfördelning för tillsyn av vårdlokaler pågått. Publiceringen av en ny vägledning planeras till i början av Under 2018 har vi deltagit aktivt i arbetet med att implementera strålskyddsdirektivet genom en ny lag om stålskydd. Arbetet leds av Strålsäkerhetsmyndigheten. I och med implementeringen har vi börjat se över våra allmänna råd om radon inomhus, och det arbetet kommer att fortsätta under Under perioden har vi utvecklat arbetet med att följa upp och utvärdera miljöbalkstillsynen. Naturvårdsverket har i samråd med Folkhälsomyndigheten, Statens jordbruksverk, Havs och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna utvecklat en metod för systematisk, årlig uppföljning av den operativa tillsynen enligt miljöbalken. Den senaste uppföljningen innehåller en fördjupad del om tillsynen inom hälsoskydd och redovisas i Naturvårdsverkets rapport Tillsyn enligt miljöbalken möjligheter till utveckling och förbättring. Rapporten redovisar resultaten av 2017 års miljöbalkstillsyn. Folkhälsomyndigheten har under deltagit i regionala hälsoskyddsträffar. Från och med 2018 har vi börjat erbjuda särskilda teman på träffarna. Mot slutet av 2018 kommer filmer och presentationer från årets tema om temperatur inomhus att läggas ut på vår 9 (13)

10 webbplats. Uppföljning av ytterligare insatser Utöver det som stod i planen för har följande tillsynsvägledande insatser genomförts: År 2017 tog Naturvårdsverket tillsammans med Folkhälsomyndigheten fram en vägledning om riktvärden för buller på skolgård från väg och spårtrafik. Tanken är att vägledningen ska underlätta för tillsynsmyndigheterna i kommunerna när de besvarar remisser, handlägger anmälningar och bedriver tillsyn enligt miljöbalken. Internt arbete med att effektivisera och kvalitetssäkra tillsynsvägledningen har bland annat resulterat i en ny brevlåda för frågor om tillsynsvägledning, halsoskydd@folkhalsomyndigheten.se. 10 (13)

11 Behov och prioritering av tillsynsvägledning För att avgöra vilka vägledningsinsatser som ska prioriteras under har vi genomfört ett antal undersökningar och analyser. Resultaten har använts som underlag för denna plan och de kommer också att påverka den årliga uppdateringen av planen. Kartläggning och analys av vägledningsbehov För att kartlägga behovet av tillsynsvägledning inom vårt ansvarsområde gjorde vi mot slutet av 2017 en omvärldsanalys. Den bestod i att kartlägga: ändringar av regler som berör tillsynsområdet uttalade prioriteringar från regeringen miljöhälsoeffekter och trender inom miljö och/eller hälsa som berör tillsynsområdet områden som lyfts inom arbetet med miljökvalitetsmålen och folkhälsans utveckling samt Agenda 2030 de operativa tillsynsmyndigheternas behov av tillsynsvägledning utifrån bland annat underlag från uppföljning av miljöbalkstillsynen och kontakter via e post, telefon och regionala hälsoskyddsträffar områden där tillsynsvägledning saknas eller är bristfällig Folkhälsomyndighetens befintliga tillsynsvägledning och dess behov av uppdatering. Grunder för våra prioriteringar Efter analysen gjorde Folkhälsomyndigheten en intern prioritering av vägledningsbehoven. Prioriteringen utfördes med hjälp av ett internt prioriteringsverktyg som tar hänsyn till följande aspekter: nya regler och ny rättspraxis bristfällig vägledning eller avsaknad av vägledning ny kunskap hållbarhet, miljöpåverkan och klimatanpassning jämlikhet i hälsa och prioriterade grupper i folkhälsosammanhang, grupper som är känsliga för miljörelaterade hälsofaktorer allvarlighet (miljöfaktorer med hög risk vid exponering), inklusive omfattning och trender samordningsvinster. Synpunkter från våra målgrupper När prioriteringen var klar fick kommuner och länsstyrelser lämna önskemål om områden för tillsynsvägledning. Detta skedde via den gemensamma enkät som skickades ut av Folkhälsomyndigheten, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Havs och vattenmyndigheten och Jordbruksverket i januari (13)

12 Områden med särskilt stort behov av tillsynsvägledning Av de områden som Folkhälsomyndigheten prioriterat internt var det ett antal som kommuner och länsstyrelser lyfte fram i enkätsvaren. De såg stora behov av tillsynsvägledning inom områdena buller inomhus, ventilation, fukt och mikroorganismer och objektburen smitta. Resultatet redovisas i figur 1. Figur 1. Områden med särskilt stort behov av tillsynsvägledning, andel av svar på den myndighetsgemensamma enkäten. Flera svarsalternativ kunde anges. De som svarade övrigt i enkäten hade möjlighet att lämna fritextsvar, och där lyfte man särskilt fram vägledning om skol och förskolegårdar, exempelvis när det gäller UV skydd. Andra områden som togs upp var vägledning kring emissioner och lukt. Enstaka hade också lämnat kommentarer om att Folkhälsomyndigheten bör verka för att få utökad föreskriftsrätt på hälsoskyddsområdet och att vi bör utnyttja vår rätt att ta fram föreskrifter om egenkontroll. Några önskade också att den befintliga vägledningen kompletteras med exempelfall och hänvisning till domar. Önskemål om nationella tillsynsprojekt I enkäten ombads målgrupperna ange önskemål om inriktningen på det nästa nationella tillsynsprojektet. Av de svarande ville de flesta se ett nationellt tillsynsprojekt inom området bostäder (58 stycken), och det näst vanligaste önskemålet gällde bassängbad (35 stycken) följt av inomhusmiljö i förskola och fritidshem (28 stycken). Önskemål om formen på tillsynsvägledningen I enkäten efterfrågades i vilken form kommuner och länsstyrelser vill ha tillsynsvägledningen. De flesta önskade seminarier och utbildningstillfällen (114 stycken) tätt följt av nationella tillsynsprojekt (101 stycken). Flera angav även handläggarträffar, webbforum och Folkhälsomyndighetens webbplats som viktiga kanaler för vägledning. 12 (13)

13 Områden med behov av samverkan I enkäten fanns en frisvarsfråga där kommunerna kunde ange inom vilka områden de ansåg att samverkan mellan myndigheter är särskilt värdefullt. Några vill se vill se ytterligare samverkan mellan samtliga myndigheter inom bullerområdet, särskilt mellan Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket. Vissa nämnde också mer samordning mellan Folkhälsomyndigheten, Boverket och Arbetsmiljöverket när det gäller regler och råd om inomhusmiljö. Enstaka nämnde även samverkan mellan Folkhälsomyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg gällande tillsyn av vårdlokaler. Identifierade behov av tillsynsvägledning för åren Efter att Folkhälsomyndigheten kartlagt och prioriterat behoven av tillsynsvägledning både internt och externt gjorde vi en slutlig analys av vilka områden som ska prioriteras under Resultatet av analysen återfinns i tabell 1 som visar att vi i första hand prioriterar tillsynsvägledning inom områdena bassängbad, objektburen smitta, temperatur inomhus och radon. Bassängbad är fortsatt prioriterat tills en ny skriftlig vägledning har publicerats. Vi kommer också att genomföra en seminarieserie om tillsyn av bassängbad under Vi har denna gång valt att genomföra en seminarieserie i stället för ett nationellt tillsynsprojekt. I ett par år har vi följt upp de operativa tillsynsmyndigheternas arbete med objektburen smitta, och uppmärksammat att det finns behov av mer stöd och kunskap. För kommande period prioriterar vi därför att ta fram en ny skriftlig tillsynsvägledning om objektburen smitta. Folkhälsomyndigheten har valt att prioritera området temperatur inomhus under perioden. Nuvarande allmänna råd och handbok om temperatur inomhus är från 2005 och behöver ses över och revideras. Med klimatförändringen kan värmeböljor komma att bli vanligare, något som aktualiserades sommaren Detta kommer att beaktas i översynen av den nuvarande vägledningen. Arbetet med att implementera en ny lag om strålskydd har pågått under 2018 och väntas fortsätta även nästa år. Under denna tid måste vi se över vägledningen om radon, för att sedan revidera eller ta bort den. Området kommer vara prioriterat till dess implementeringen är genomförd. Utöver ovanstående kommer vi under 2019, i samarbete med Naturvårdsverket, att erbjuda buller som tema på de hälsoskyddsträffar som länsstyrelserna anordnar. Buller är ett område som prioriterats högt av kommuner och länsstyrelser i enkäten. 13 (13)

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2017 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2017 2018 och uppföljning av 2016 års aktiviteter Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Aktuellt från Folkhälsomyndigheten. Greta Smedje

Aktuellt från Folkhälsomyndigheten. Greta Smedje Aktuellt från Folkhälsomyndigheten Greta Smedje Folkhälsomyndighetens uppdrag En folkhälsa som stärker samhällets utveckling Genom att... följa befolkningens hälsoläge och de faktorer som påverkar identifiera

Läs mer

Uppföljning hälsoskyddstillsyn

Uppföljning hälsoskyddstillsyn Uppföljning hälsoskyddstillsyn Del av Naturvårdsverkets rapport om uppföljning av miljöbalkstillsynen som ska redovisas till regeringen våren 2019 Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen Innehåll Inledning...4

Läs mer

Anne-Sophie Merritt Utredare, med dr

Anne-Sophie Merritt Utredare, med dr Anne-Sophie Merritt Utredare, med dr Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa

Läs mer

1 januari 2014: Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet och hälsoskydd och folkhälsorapportering från Socialstyrelsen

1 januari 2014: Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet och hälsoskydd och folkhälsorapportering från Socialstyrelsen Greta Smedje 1 januari 2014: Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet och hälsoskydd och folkhälsorapportering från Socialstyrelsen Effektivisera det förebyggande folkhälsoarbetet, vidareutveckla det

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

Kemikalier i inomhusmiljö

Kemikalier i inomhusmiljö Kemikalier i inomhusmiljö Folkhälsomyndighetens roll och ansvar Karin Björklund Linda Molander Hälsoskydd & Smittskydd Folkhälsorapportering Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan enligt miljöbalken 2015-2017

Tillsynsvägledningsplan enligt miljöbalken 2015-2017 Tillsynsvägledningsplan enligt miljöbalken 2015-2017 Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2015-2017 Förord Enligt miljötillsynsförordningen (2011:13) ska länsstyrelserna ha en plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Program Aktuellt från Folkhälsomyndigheten Aktuellt från Socialstyrelsen Buller i samhällsplaneringen

Program Aktuellt från Folkhälsomyndigheten Aktuellt från Socialstyrelsen Buller i samhällsplaneringen Program 10.00 10.30 Aktuellt från Folkhälsomyndigheten 10.30 10.50 Aktuellt från Socialstyrelsen 10.50 12.30 Buller i samhällsplaneringen 12.30 13.15 Lunch 13.15 14.15 Introduktion till eftermiddagens

Läs mer

Folkhälsomyndigheten. Verksamheten bedrivs både i Solna och i Östersund Myndigheten har ca 490 anställda Webbadress:

Folkhälsomyndigheten. Verksamheten bedrivs både i Solna och i Östersund Myndigheten har ca 490 anställda Webbadress: Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Myndigheten

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll Folkhälsomyndigheten Hälsoskydd Folkhälsorapportering Smittskydd Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både i Solna (KI campus)

Läs mer

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Problembeskrivning Åtgärdsförslag Vem och hur 1. Begreppet tillsynsvägledning är indelat

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2014-2016

Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2014-2016 SVENSKA KRAFTNÄT 2014-09-10 Dnr: 2014/814 Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2014-2016 Förord Svenska kraftnät har tagit fram en reviderad plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet för att tydliggöra

Läs mer

Olika former av vägledning till miljöbalken

Olika former av vägledning till miljöbalken 1 (6) 2014-10-08 Olika former av vägledning till miljöbalken Tillsyns- och föreskriftsrådet (rådet) har under 2013 och 2014 drivit ett projekt om allmänna råd och andra former av vägledning. Syftet med

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län

Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2015-2017 2015:2 Titel: Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2015-2017 Huvudförfattare: Mikael Wulff, Miljöenheten Medförfattare: Lena Strömvall,

Läs mer

Tillsynsvägledning bassängbad

Tillsynsvägledning bassängbad Tillsynsvägledning bassängbad Lite om Folkhälsomyndigheten MB om bassängbad Revision av FoHMFS 2014:12 Fredrik Haux utredare, enheten för miljöhälsa fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Foto: Calle Bredberg

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning S PLAN Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2016-2018 Tillsynsvägledningsplanen beskriver Naturvårdsverkets inriktning och specifika insatser inom tillsynsvägledning under de kommande tre åren.

Läs mer

Utvärdering av Socialstyrelsens tillsynsvägledning inom hälsoskyddsområdet

Utvärdering av Socialstyrelsens tillsynsvägledning inom hälsoskyddsområdet Utvärdering av Socialstyrelsens tillsynsvägledning inom hälsoskyddsområdet Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är en Lägesbeskrivning. Det innebär att den innehåller

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Metodstöd hälsoskydd. Slutredovisning

Metodstöd hälsoskydd. Slutredovisning Metodstöd hälsoskydd Slutredovisning December 2009 2 Huvudmän Länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Socialstyrelsen Webbplats www.miljosamverkansverige.se Grupparbetsplats http://miljoportal.intra.lst.se/miljosamverkansverige

Läs mer

TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET NV ÅRSRAPPORT Årsrapport 2015

TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET NV ÅRSRAPPORT Årsrapport 2015 Årsrapport 2015 1 Inledning Tillsyns- och föreskriftsrådet (rådet) inrättades i samband med att Miljöbalken trädde i kraft, 1 januari 1999. Rådet är administrativt knutet till Naturvårdsverket och uppgifter

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 1/11 Plan för tillsynsvägledning för åren 2011 2013 www.kemikalieinspektionen.se Best.nr. 510 998 Sundbyberg, februari 2011 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: CM Gruppen, Box 11063,

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

Miljöbalken och smittskydd

Miljöbalken och smittskydd Miljöbalken och smittskydd Linda Molander linda.molander@folkhalsomyndigheten.se Fredrik Haux fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Sid 2. 2016-11-16 Smittskydd i miljöbalken objektburen smitta Miljöbalken

Läs mer

da..e SWEDISH NATIONAL HERITAGE BOARD

da..e SWEDISH NATIONAL HERITAGE BOARD da..e SWEDISH NATIONAL HERITAGE BOARD V RIKSANTIKVARIEÄMBETET Rapport från Riksantikvarieämbetet tillsynsvägledning år 2017 2018 Utredning av Riksantikvarieämbetets tillsynsvägledande ansvar och de operativa

Läs mer

i miljökvalitetsm kvalitetsmåletlet God bebyggd miljö Greta Smedje Enheten för hälsoskydd

i miljökvalitetsm kvalitetsmåletlet God bebyggd miljö Greta Smedje Enheten för hälsoskydd Uppföljning av hälsah i miljökvalitetsm kvalitetsmåletlet God bebyggd miljö Greta Smedje Enheten för hälsoskydd Socialstyrelsens hälsoskyddsenheth Ca. 15 medarbetare Tillsynsvägledande myndighet för hälsoskyddsfrågor

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Plan för Kemikalieinspektionens tillsynsvägledning TILLSYN 10/18. kemikalieinspektionen.se

Plan för Kemikalieinspektionens tillsynsvägledning TILLSYN 10/18. kemikalieinspektionen.se Plan för Kemikalieinspektionens tillsynsvägledning 2019 2021 TILLSYN 10/18 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt

Läs mer

På gång inom bassängbad, vårdlokaler och buller. Elin Stenberg, Utredare, Folkhälsomyndigheten

På gång inom bassängbad, vårdlokaler och buller. Elin Stenberg, Utredare, Folkhälsomyndigheten På gång inom bassängbad, vårdlokaler och buller Elin Stenberg, Utredare, Folkhälsomyndigheten Enheten för miljöhälsa Kunskapsstöd till myndigheter, regeringen och andra aktörer i frågor som gäller miljörelaterad

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Bakgrund och Syfte Barn som går på

Läs mer

Socialstyrelsens ansvar inom hälsoskyddsområdet

Socialstyrelsens ansvar inom hälsoskyddsområdet Socialstyrelsens ansvar inom hälsoskyddsområdet Tillsynsvägledande myndighet för hälsoskyddsfrågor under miljöbalken - Normering och annan vägledande information - Uppföljning och utvärdering av operativ

Läs mer

Inomhusmiljön i skolan

Inomhusmiljön i skolan Inomhusmiljön i skolan Folkhälsomyndighetens nationella tillsynsprojekt Arbetsmöte 1 september 2014 Dagordning 9.00 Introduktion och presentation av dagen. (Annkristin Axén, Stockholm) 9:30 11.45 Ventilation

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2016-2018 Tillsynsvägledningsplanen beskriver Naturvårdsverkets inriktning och specifika insatser inom tillsynsvägledning under de kommande tre åren. Planen

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Nationellt Tillsynsprojekt 2009 Mål

Läs mer

Ärendenr: 2016/2257 Version: Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet

Ärendenr: 2016/2257 Version: Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet Ärendenr: 2016/2257 Version: 2017-03-09 Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2017-2019 Förord Svenska kraftnät har tagit fram denna plan för tillsynsvägledning inom dammsäkerhet för att tydliggöra

Läs mer

Jämlikhet i miljörelaterad hälsa

Jämlikhet i miljörelaterad hälsa Jämlikhet i miljörelaterad hälsa Karin Ljung Björklund Enheten för Miljöhälsa Folkhälsomyndigheten bildades 1 januari 2014 ca 550 anställda i Solna och Östersund Expertmyndighet med det övergripande ansvaret

Läs mer

Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan

Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan Utveckling av miljötillsynen Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-04-08 3 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 2/10 Plan för tillsynsvägledning för åren 2010 2012 Kemikalieinspektionen www.kemi.se Sundbyberg, januari 2010 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: CM-Gruppen, Box 11063, 161 11

Läs mer

Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde

Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde Tillsynsvägledning strålskyddslag (2018:396) och strålskyddsförordning (2018:506) Tillsynsvägledning radon Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde Handbok: April 2019 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Aktivitetsplan 2015 Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (6) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Pioriterade insatser 2018

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Pioriterade insatser 2018 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2016 2018 Pioriterade insatser 2018 Tillsynsvägledningsplanen beskriver Naturvårdsverkets inriktning och specifika insatser inom tillsynsvägledning under de

Läs mer

Protokoll för möte med Tillsyns- och föreskriftsrådet

Protokoll för möte med Tillsyns- och föreskriftsrådet 1 (5) 2018-11-14 Ärendenummer NV 01530-18 Protokoll för möte med Tillsyns- och föreskriftsrådet Tid: Onsdag den 14 november, kl. 10-15.45 Plats: Naturvårdsverket, Lokal Kosterhavet Närvarande: Gunilla

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2016-2018 Shutterstock Eva S Andersson Ingela Grahn Johan Wallander Shutterstock Eva S Ingela Grahn Johan Beslutad 2015-12-10 Jordbruksverkets plan för tillsynsvägledning

Läs mer

TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET NV ÅRSRAPPORT Årsrapport 2016

TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET NV ÅRSRAPPORT Årsrapport 2016 Årsrapport 2016 1 Inledning Tillsyns- och föreskriftsrådet (rådet) inrättades i samband med att Miljöbalken trädde i kraft, 1 januari 1999. Rådet är administrativt knutet till Naturvårdsverket och uppgifter

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Miljösamverkan Sverige

Miljösamverkan Sverige Miljösamverkan Sverige Nationell samverkan för bättre tillsyn Roligt Effektivt Utvecklande Ingela Höök och Carina Lif, projektledare Miljöbalken Lagtext Förordningar Föreskrifter EU-direktiv drygt 10 st

Läs mer

Handläggarträff Hälsoskydd Linköping 1 september 2015

Handläggarträff Hälsoskydd Linköping 1 september 2015 Handläggarträff Hälsoskydd Linköping 1 september 2015 Maria Bomark Anna Rosner 2015-09-14 Hälsoskydd på Socialstyrelsen- vilka är vi? Anna Rosner Anna.rosner@socialstyrelsen.se Maria Bomark (2015-12-31)

Läs mer

Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer

Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer Dagordning Aktuellt om hälsoskydd Översynen av buller inomhus Tre nya publikationer: 1. Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer 2. Hälsoeffekter

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2016-03-10 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken

Tillsyn enligt miljöbalken Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 Sammanfattning

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2019-2021 Shutterstock Eva S Andersson Ingela Grahn Johan Wallander Foto: Per G Norén Foto: Markus Tiburzi Beslutad 2018-11-29 Jordbruksverkets plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Anmälan avser lokal för undervisning

Anmälan avser lokal för undervisning Anmälan avser lokal för undervisning Ny verksamhet Utökning eller ändring av befintlig verksamhet Startdatum: Förskola/Förskoleklass Öppen förskola Grundskola Gymnasieskola Öppen fritidsverksamhet Fritidshem

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län 2016-2018 2016:2 Titel: Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län 2016-2018 Huvudförfattare: Mikael Wulff, Miljöenheten

Läs mer

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Del 2 Resurser Dnr: Mbn 2013-1019 Anne Pagès Oktober 2013 2013-10-22 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. UNDERLAG... 2 4. METOD... 3 4.1. Revidering

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2018-05-22 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Citera gärna

Läs mer

Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB

Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB 1(8) Remissammanställning Inkomna synpunkter på NV:s remitterade förslag om upphävande av Naturvårdsverkets allmänna råd om riktvärden för flygtrafikbuller och om tillståndsprövning av flygplatser (NV

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Projekt

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 2/12 Plan för tillsynsvägledning för åren 2012 2014 www.kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2012 2014 Best.nr. 511 027 Sundbyberg, februari 2012 Utgivare: Kemikalieinspektionen

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

Aktuellt från Socialstyrelsen. Greta Smedje

Aktuellt från Socialstyrelsen. Greta Smedje Aktuellt från Socialstyrelsen Greta Smedje Folkhälsomyndigheten Proposition, ej tagen ännu Smittskyddsinstitutet, Statens folkhälsoinstitut, vissa verksamheter från Socialstyrelsen Hälsoskydd, miljömålsarbete,

Läs mer

Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Ärende 6 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-28 Miljönämnden Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) M2017/01714/Me Dnr: 2017-2533 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Sökande. Anmälan avser lokal för undervisning. Antal barn/elever per del i verksamheten: Namn. Postadress Postnummer Ort. E-post

Sökande. Anmälan avser lokal för undervisning. Antal barn/elever per del i verksamheten: Namn. Postadress Postnummer Ort. E-post Anmälan av skolverksamhet Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 38 Den som avser att driva förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola,

Läs mer

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna?

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Miljö- och byggförvaltningen Jennifer Lundbäck & Matilda Abrahamsson Miljöinspektörer Tillsyn Miljö- och Byggförvaltningen arbetar på uppdrag av Miljö-

Läs mer

TILLSYN 8/16. Plan för tillsynsvägledning för åren kemikalieinspektionen.se. Reviderad inför 2017

TILLSYN 8/16. Plan för tillsynsvägledning för åren kemikalieinspektionen.se. Reviderad inför 2017 Plan för tillsynsvägledning för åren 2016-2018 Reviderad inför 2017 TILLSYN 8/16 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt

Läs mer

Remissvar En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49

Remissvar En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49 2013-01-18 Dnr 1.4-58187/2012 1(5) Remissvar En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49 Sammanfattande bedömning Socialstyrelsen tillstyrker förslaget att samla Smittskyddsinstitutets

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 3/15. kemikalieinspektionen.se

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 3/15. kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 3/15 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för att utveckla

Läs mer

Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer

Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer Dagordning Aktuellt om hälsoskydd Översynen av buller inomhus Tre nya publikationer: 1. Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer 2. Hälsoeffekter

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Beskrivning av den planerade tillsynsvägledningen 2012 Miljöenheten inom Länsstyrelsen i Västmanlands län

Beskrivning av den planerade tillsynsvägledningen 2012 Miljöenheten inom Länsstyrelsen i Västmanlands län PM 1 (7) MILJÖENHETEN Charlotte Arketeg Miljöskyddshandläggare Telefon 021-19 52 89 charlotte.arketeg@lansstyrelsen.se Miljöförvaltningarna i Västmanlands län via de gemensamma e-postgrupperna Beskrivning

Läs mer

Remiss - Betänkande Miljötillsyn och sanktioner (SOU 2017:63)

Remiss - Betänkande Miljötillsyn och sanktioner (SOU 2017:63) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2017-11-15 Miljö o samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och hälsoskyddschef Cecilia Hammarberg Tfn: 044-13 55 50 E-post: cecilia.hammarberg@kristianstad.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren

Plan för tillsynsvägledning för åren Tillsyn 2/13 Plan för tillsynsvägledning för åren 2013 2015 www.kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2013 2015 Best.nr. 511 085 Sundbyberg, februari 2013 Utgivare: Kemikalieinspektionen

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET ÅRSRAPPORT Årsrapport 2017

TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET ÅRSRAPPORT Årsrapport 2017 TILLSYNS- OCH FÖRESKRIFTSRÅDET NV-00286-17 Årsrapport 2017 1 Inledning Tillsyns- och föreskriftsrådet (rådet) inrättades i samband med att Miljöbalken trädde i kraft, 1 januari 1999. Rådet är administrativt

Läs mer

MILJÖENHETEN. Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län :6

MILJÖENHETEN. Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län :6 MILJÖENHETEN Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2014-2016 2014:6 Titel: Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 201432016 Miljöenheten och Naturvårdsenheten Länsstyrelsen i Västmanlands

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län

Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län 2014-01-24 Sammanfattning Länsstyrelsen har följt upp kommunernas strandskyddstillsyn i en enkät under hösten 2013. Uppföljningen visar

Läs mer

Aktuellt från Socialstyrelsen

Aktuellt från Socialstyrelsen Aktuellt från Socialstyrelsen Greta Smedje 2013-09-24 Socialstyrelsens uppgifter inom området hälsoskydd och miljöhälsa Miljömålsmyndighet Tillsynsvägledande myndighet Nationellt expertorgan Miljötillsynsförordning

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Uppdaterad

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Uppdaterad S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2013-2015 NR: 03368-15 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2013-2015 Uppdaterad 2015-05-12 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER MILJÖTILLSYNS- UTREDNINGEN?

VAD HÄNDER EFTER MILJÖTILLSYNS- UTREDNINGEN? VAD HÄNDER EFTER MILJÖTILLSYNS- UTREDNINGEN? Lägesrapport och axplock Miljösamverkan Stockholm 16 nov 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-16 1 Miljötillsynsutredningen

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

Projektplan för Kommuntillsyn godkänd av styrgruppen Uppdrag Bakgrund

Projektplan för Kommuntillsyn godkänd av styrgruppen Uppdrag Bakgrund Projektplan för Kommuntillsyn godkänd av styrgruppen 2017-06-09 Länsstyrelsernas uppföljning och utvärdering av kommunernas operativa tillsyn enligt miljöbalken Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Uppdaterad

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning Uppdaterad S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2013-2015 NR: 09272-13 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2013-2015 Uppdaterad 2013-12-20 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa

Läs mer

Projektplan för Smartare vägledning Uppdrag

Projektplan för Smartare vägledning Uppdrag 2018-10-12 Projektplan för Smartare vägledning Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2017 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Naturvårdsverket

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

Ansvar för tillsyn av lokaler för vård och omsorg

Ansvar för tillsyn av lokaler för vård och omsorg Ansvar för tillsyn av lokaler för vård och omsorg Om publikationen Folkhälsomyndigheten är tillsynsvägledande myndighet i frågor som gäller hälsoskydd enligt miljöbalken. Den här vägledningen beskriver

Läs mer

TILLSYN 12/17. Plan för tillsynsvägledning för åren Reviderad inför kemikalieinspektionen.se

TILLSYN 12/17. Plan för tillsynsvägledning för åren Reviderad inför kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2016-2018 Reviderad inför 2018 TILLSYN 12/17 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Strategiskt viktiga åtgärder för att skapa en mer likvärdig, effektiv och rättssäker operativ tillsyn

Strategiskt viktiga åtgärder för att skapa en mer likvärdig, effektiv och rättssäker operativ tillsyn 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y INSPEL TILL MILJÖTILLSYNSUTREDNINGEN 2016-10-21 Ärendenr: NV-06360-16 Strategiskt viktiga åtgärder för att skapa en mer likvärdig, effektiv

Läs mer

Remiss om betänkandet Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt, och enkelhet (SOU 2017:63)

Remiss om betänkandet Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt, och enkelhet (SOU 2017:63) MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Patrik Brodd 2017-12-07 2017-5580 018-727 43 48 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 14 december 2017 Remiss om betänkandet Miljötillsyn

Läs mer