Sammanställning av frågor och behov - Om utfasning av farliga ämnen från förskolorna i Jämtlands län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av frågor och behov - Om utfasning av farliga ämnen från förskolorna i Jämtlands län"

Transkript

1 Sammanställning av frågor och behov - Om utfasning av farliga ämnen från förskolorna i Jämtlands län 19 dec 2014 Lena Stigh Sammanfattning Vi på Jegreliusinstitutet har träffat förskolechefer från hela länet och berättat om vad andra, både regionalt och nationellt, kan och gör för att få giftfria förskolor. De vi träffat är angelägna om att arbetet med att fasa ut farliga ämnen ska börja omedelbart och flera förskolor har redan börjat. De vill arbeta systematiskt i samarbete för att sprida kunskap och minska farliga ämnen på förskolorna. Samordning önskas och det saknas resurser i form av tid, kompetens och pengar. Bakgrund Att skydda barnen från farliga ämnen är prioriterat 1 av flera aktörer, eftersom barn är mer sårbara än vuxna. Sambanden mellan farliga ämnen och ohälsa är flera och de farliga ämnena finns i vanliga produkter runt omkring oss. Att arbeta förebyggande för att skydda barnen gynnar oss alla. Att fasa ut farliga ämnen minskar även belastningen på vår natur. Jegreliusinstitutet för tillämpad Grön kemi har kompetens om kemikalier i varor, miljökrav vid upphandling, miljöbedömningar och miljödrivet företagande från projekt som Referensmiljöer för framtidens produkter. I det rådgivande och utredande arbetet för att stimulera hållbara produkter utan farliga ämnen har vi på Jegreliusinstitutet fått signaler från föräldrar, förskolepersonal, naturskyddsföreningens kemikalienätverk och kommunala tjänstemän om att det finns ett stort behov av både kunskap och stöd för att kunna fasa ut farliga ämnen. Hur ser behovet ut? Kan kommunerna samverka eller samarbeta? Syfte och mål Att med inspirationsföreläsningar sprida kunskap om vad andra, både regionalt och nationellt, kan och gör, för att få giftfria förskolor. Att fånga upp frågeställningar, hinder och behov i länet, genom att träffa förskolechefer i länets alla 8 kommuner. Att på sikt få förskolor i hela länet utan farliga ämnen. 1 Handlingsplan för en giftfri vardag , Skydda barnen bättre, Kemikalieinspektionen 1(5)

2 Begränsning Omfattningen av arbetet har begränsats på grund av resursbrist. Jegreliusinstitutets tid är huvudsakligen uppbunden i projekt och pedagogerna på förskolor har hög arbetsbelastning. Utförande Vi bjöd in förskolechefer via mejl efter samtal med deras chefer. Någon enstaka chef kom vi inte i kontakt med. Några chefer lät tveksamma på grund av resekostnader och tidsbortfall. Då bestämde vi att träffarna skulle fördelas på fyra olika platser för att underlätta för förskolecheferna att träffa oss. Tid och plats blev följande: - Krokom 10 /11 för Åre, Östersund och Krokoms kommun - Stugun 11/11 för Ragunda och Bräckes kommun - Vemdalen 20/11 för Berg och Härjedalens kommun - Strömsund 3/12 för Strömsunds kommun (flyttades till Hammerdal) Flera av de fristående förskolorna har tyvärr inte kontaktats då lättillgänglig kontaktinformation saknades. Vid den första träffen var ändå de fristående förskolorna representerade i majoritet. Minst en representant från varje kommun deltog i träffarna. Vid träffen i Stugun deltog Gustaf Danielsson som är upphandlingsansvarig för alla kommunala förskolor i länet. En stor andel förskolepersonal framförallt från Östersunds kommun och Bergs kommun deltog på endagseventet Giftfri jul, som Länsstyrelsen bjudit in till i samverkan med oss, Miun och Jämtlands läns landsting. 2 Vid träffarna berättade Lena Stig, Tomas Östberg och Ida Sjölund, med hjälp av bilder, under drygt en timme. Därefter följde en diskussion och frågestund. Bilderna som vi pratade kring finns bilagda som en pdf. Vi gav först en problembeskrivning om flödet av prylar med farliga ämnen och hur det påverkar oss människor. En del om kemikalielagstiftningen vävdes in. Sedan berättade vi om kemikalieinspektionens, miljöstyrningsrådet, Sundbybergs kommun, Naturskyddsföreningen och initiativ tagna av Jämtlands läns kommuner följt av hur vi på Jegreliusinstitutet arbetar. Hur vi använt XRF-scannern för att mäta farliga ämnen i leksaker och hur vi gör jämförande miljöbedömningar av produkter. Sist och viktigast var att fånga upp förskolechefernas åsikter och behov av stöd. De som deltog i träffarna har fått bilderna samt nyttiga länkar efter mötet (5)

3 Resultat/ förskolornas behov Hög motivation hos förskolechefer Gemensamt för alla de vi träffat är att det ser utfasning av farliga ämnen som något självklart och viktigt och att arbetet bör börja så fort som möjligt. Det är något som är rätt i tiden. Behov av kunskap Kunskapsläget varierar mellan förskolor och det verkar även skilja mellan ledningen i kommunerna. Flera vill att kunskap ska spridas till politiker eftersom de önskar att de prioriterar giftfri förskola. En generell ökning av medvetenheten om farliga ämnen i prylar behövs. Alla som är knutna till förskolorna; pedagoger, städpersonal, kökspersonal, inköp och föräldrar bör upplysas. På själva förskolorna är det mycket viktigt HUR kunskapen sprids för att inte skapa oro. Vid träffarna kom en rad detaljfrågor om olika produkter och material, både för utomhus och inomhus. Pärlor, pärlplattor, häftmassa, tallrikar, pipmuggar, vaxdukar, gåvor från föräldrar, bildäck, golv, Fisher Price, Lego var några saker som nämndes. Vi saknar konsumentrådgivning om farliga ämnen. Vem ansvarar för den? Stöd vid inventering och utrensning De flesta vill ha stöd i form av bollplank, rådgivning. Någon att vända sig till med frågor. Besök för att komma i gång. Kan ni mäta med XRF? (Med XRF-scannern mäter man grundämnen tyngre än aluminium i ytskikt. Det är enkelt att avgöra om ett golv är av Linoleum eller PVC.) Naturskyddsföreningens checklista för inventering verkar enkel att använda. Hur fungerar tillsynen? Hjälp att välja nytt Vi har en gemensam upphandlingsansvarig som är intresserad av förbättringar och samarbete. Han ser att det kan bli fråga om prioritering om de ekonomiska förutsättningarna skiljer mellan kommunerna. Jämförande miljöbedömningar ger bra underlag för att välja rätt och för att kunna ställa rätt krav vid kommande inköp. Det är inte helt lätt att veta hur stort behovet är förrän utrensningsarbetet börjat. En checklista för att bedöma vilka gåvor som vi kan ta emot utifrån kan vara bra. Renovering och nybyggnationer Ska checklista användas så att bra material och lösningar väljs? Det vore roligt att satsa på att minimera farliga ämnen vid alla nya byggen. 3(5)

4 Att satsa på en helt giftfri förskola skulle kunna vara ett gott exempel och inspirationsbygge för hela länet. Svenstavik? Kan Jegreliusinstitutet hjälpa till? (Finns tillräcklig kompetens redan?) Behov av resurser Att inventera, rensa ut och välja nytt ger ett merarbete och pedagogerna har redan en hög arbetsbelastning. De flesta förskolechefer vill att deras personal ska prioritera tiden med barnen och inte öka stressen med nya arbetsuppgifter. Arbetet för en giftfri förskola måste även vara prioriterat i budget. Ekonomin skiljer sig mellan kommuner och det kanske blir svårt att välja det bästa. Det beror också på vilken sorts produkter man vill ersätta. Hittar man högriskprodukter vill man naturligtvis få bort dem så fort som möjligt. Exempelvis golvbyte kan vara kostsamma. Hur vill ni göra? Sundbybergs arbetssätt verkar bra. Att sprida kunskap i nätverk fungerar. Det finns i dag ett nätverk öppet för fristående förskolor i Jämtlands med aktiva. Nätverksträffar varje halvår? En gemensam hemsida för att sprida information? Där skulle kunna finnas bilder på produkter som identifierats som riskprodukter, men även nyttiga länkar och inköpstips från upphandlingsenheten. Att samarbeta med Grön flagg 3 verkar intressant. Det behövs stöd från ledningen för att det ska gå och det behövs en långsiktig handlingsplan. Vi vill arbeta systematiskt för att fasa ut farliga ämnen. Hur ska vi prioritera? Hur ska vi välja? Samarbete och samordning ger bättre effekt. Dela med oss av kunskap till andra förskolor. Bör inte fritidshemmens verksamhet, liksom delar av skolans verksamhet inkluderas vad gäller byggnader, städning och kemikalier? Eftersom det finns flera olika funktioner/aktörer som behöver bli involverade verkar projektform vara bra. Det handlar förutom utrensning och inköp även om rutiner och informationsspridning. Organisationerna skiljer sig åt. Kan inte Region Jämtland Härjedalen ta ett övergripande ansvar? 3 4(5)

5 Slutsats De vi träffat från alla 8 kommunerna är angelägna om att arbetet ska börja omedelbart och flera har kommit en bit på väg redan. Samordning önskas och det erfordras resurser i form av tid, kompetens och pengar. De efterfrågar en handlingsplan, åtgärdsplan och uppföljning. Vi på Jegreliusinstitutet tror att om representanter från flera förvaltningar, som kan arbeta med att minska förekomsten av miljögifter i kommunala verksamheter för barn och unga engageras, blir effekten större. Det kan vara handläggare på barn- och utbildning, folkhälsoplanerare, fastighetsförvaltare, miljöchef, miljösamordnare, upphandlare, måltidschef med flera. Spridning av information underlättas och kan även nå fler utanför förskolans värld. Vi ser att arbetet kan bedrivas både i projektform och via en långsiktig plattform. Giftfria förskolor skulle kunna vara en del av en fast plattform med utredningar, rådgivning och kommunikation för en bredare målgrupp; medborgare, offentlig verksamhet och regionalt näringsliv. 5(5)

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Kemikalieproduktionen i världen ökar kraftigt. På cirka 50 år har den ökat från under tio miljoner ton till över 400 miljoner ton per år.

Läs mer

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2017

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor

Handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor Plan/Program Strategi Handlingsplan Policy >>Riktlinjer

Läs mer

Aktivitetsplan Giftfri förskola

Aktivitetsplan Giftfri förskola Aktivitetsplan Giftfri förskola Linköpings kommun linkoping.se 2 Inledning I kommunfullmäktiges mål för Linköping står skrivet att alla linköpingsbor ska ges förutsätt ningar att leva ett hälsosamt liv

Läs mer

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S)

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-09-16 FSN-2013/230.640 1 (4) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg 12 åtgärder för att minska miljögifterna på Vansbro kommuns förskolor och i pedagogisk omsorg Innehåll Varför ska Vansbro kommuns förskolor

Läs mer

Hållbarhetsrådets möte 16 nov Handlingsplan för miljömålsarbetet och dess prioriterade insatsområden, med fokus på Giftfri vardag

Hållbarhetsrådets möte 16 nov Handlingsplan för miljömålsarbetet och dess prioriterade insatsområden, med fokus på Giftfri vardag Hållbarhetsrådets möte 16 nov 2016 Handlingsplan för miljömålsarbetet och dess prioriterade insatsområden, med fokus på Giftfri vardag Handlingsplan för miljömålsarbetet Sist ut av RUS handlingsplaner

Läs mer

Hur arbetar regeringen för att förebygga kemiska föroreningar i vattnets urbana kretslopp?

Hur arbetar regeringen för att förebygga kemiska föroreningar i vattnets urbana kretslopp? Hur arbetar regeringen för att förebygga kemiska föroreningar i vattnets urbana kretslopp? Jerker Forssell Kemikalienheten Vattenstämman, 19 maj 2015 Förslag i vårändringsbudgeten 2015 Förstärkt satsning

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-12-11 Giftfri miljö - strategi

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-11-23 1.0 Anders Johansson, Christina Persson Förskoleförvaltningen Avdelningen

Läs mer

Företagsamheten 2017 Jämtlands län

Företagsamheten 2017 Jämtlands län Företagsamheten 2017 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Kommunstyrelsens arbetsutskott 33 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-03-09 Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Minnesanteckningar Nätverksträff i miljömålsnätverket den7 oktober 2014

Minnesanteckningar Nätverksträff i miljömålsnätverket den7 oktober 2014 Minnesanteckningar Nätverksträff i miljömålsnätverket den7 oktober 2014 Tema: Lokala åtgärder Välkomna Helen Barda, Länsstyrelsen hälsade nätverket välkomna. Samordningsgruppen, KSL, Thomas Fredriksson

Läs mer

Projekt: Operation Kemikaliesmart Åland

Projekt: Operation Kemikaliesmart Åland Projekt: Operation Kemikaliesmart Åland 2017-2019 Sammanfattning Under några års tid har Åland Natur & Miljö aktivt jobbat med att öka kunskapen och medvetenheten om skadliga kemikalier som återfinns i

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

en mer giftfri förskola

en mer giftfri förskola Hur vi arbetade med att nå en mer giftfri förskola inom projektet Projektet Inga gifter i våra förskolor genomförs med stöd av Malmö stads miljöanslag. Projektet är ett samarbete mellan Augustenborgs förskola,

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017

Vägen till en giftfri miljö. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017 Vägen till en giftfri miljö Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017 Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 31 Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS 2014-322

Läs mer

Svar på motion om giftfria förskolor

Svar på motion om giftfria förskolor 17:1 17:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE 17:3 Stabsavdelningen Dnr KS/2016:358-034 2017-08-23 1/2 Handläggare Anna-Karin Ahlgren 0152-291 57 Svar på motion om giftfria förskolor Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

GIFTBANTA FÖRSKOLAN. Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor

GIFTBANTA FÖRSKOLAN. Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor GIFTBANTA FÖRSKOLAN Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor MALIN HEDLUND Miljöhandläggare på Teknik- och fastighetsförvaltningen Projektanställd: projektledare Giftfri förskola 2014-2015 Klimat-

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-01-26 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Giftfri förskola... 3 Bakgrund... 3 Åtgärder för att befria

Läs mer

Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd

Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd Sida: 1 (5) Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd 1. BESTÄLLNING Godkännande Projektdirektivet godkänt av: Uppdragsgivare/Beställare: Projektledare: Anders Byström barn- och utbildningschef XXXX projektledare

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Jämtlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Jämtlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Jämtlands län Johan Kreicbergs Hösten 2009 Jämtlands län Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om

Läs mer

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi.

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi. Kemikalier i varor Karin Thorán Kemikalieinspektionen Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013 Användningen av kemikalier ökar Produktionen av kemikalier har ökat från

Läs mer

Välkomna! Skydda barnens hälsa en kunskapsdag om minskad kemikalieexponering

Välkomna! Skydda barnens hälsa en kunskapsdag om minskad kemikalieexponering Välkomna! Skydda barnens hälsa en kunskapsdag om minskad kemikalieexponering Program - förmiddag 9.30 Välkomna och inledning 9.40 Hur skyddar vi barnens hälsa genom minskad kemikalieexponering i Kalmar

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014 2010-04-15 Länsstrategi för folkhälsoarbetet i Västmanland Kommunerna Landstinget Länsstyrelsen VKL Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2013 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD

SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD 1(4) SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD Den länsgemensamma verksamheten Centrum mot våld (CMV) startade 2011 i projektform genom statliga medel. I Sociala samrådsgruppen den

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Stockholms stads kemikalieplan

Stockholms stads kemikalieplan Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-17 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-04-10 Stockholms

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Föräldrar gör skillnad! HELENE OLSSON SANDAL UTVECKLINGSENHETEN

Föräldrar gör skillnad! HELENE OLSSON SANDAL UTVECKLINGSENHETEN Föräldrar gör skillnad! Uppdrag SYFTE Att med folkhälsopolicyn som bakgrund bidra till trygga uppväxtvillkor. Uppdrag SYFTE Alla kommuner, landstinget och regionförbundet utser en eller flera kontaktpersoner

Läs mer

Miljönämndens Barnbokslut 2009

Miljönämndens Barnbokslut 2009 Miljönämndens Barnbokslut 2009 Miljöförvaltningens rapport 1/2010 Miljönämndens Barnbokslut år 2009 tillämpningen av kommunalt handlingsprogram för Förenta Nationernas Barnkonvention i miljönämndens verksamhet-

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019

Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019 Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019 Vårt uppdrag: förebygga skador på hälsa och miljö Vi utvecklar lagstiftning och

Läs mer

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys 1(5) BUN: 2011/0114 Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys Bakgrund På uppdrag av Kommunfullmäktige (2011-03-14) ska Kommunstyrelsen och nämnderna yttra

Läs mer

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Minnesanteckningar från arbetsgruppen om miljögifters arbetsmöte den 28 maj 2014

Minnesanteckningar från arbetsgruppen om miljögifters arbetsmöte den 28 maj 2014 Minnesanteckningar från arbetsgruppen om miljögifters arbetsmöte den 28 maj 2014 Deltagare: Håkan Lenefalk Katrineholms kommun hakan.lernefalk@katrineholm.se Ulrika Lernefalk Flens kommun ulrika.lernefalk@flen.se

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Rutiner för arbetsmiljö. Förskola. Datum

Rutiner för arbetsmiljö. Förskola. Datum Rutiner för arbetsmiljö Förskola Arbetsplats Genomförd av Datum Rutiner och regler Som en grund till ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete ska ni se till att ni har rutiner i er verksamhet för att genomföra

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Jämtland

Regelförenkling på kommunal nivå. Jämtland Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 80% Nej 20% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 394 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12. 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun

Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12. 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun Målinriktat arbete vad gäller kränkande behandling Arbetar aktivt med att motverka och förebygga kränkande behandling

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jämtlands län

Företagsamheten 2018 Jämtlands län Företagsamheten 2018 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:

Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan: Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan: Handledning med åtgärdsförslag för Alingsås kommun Nedan presenteras åtgärder som kan göras för att minska barns exponering för onödiga kemikalier i Alingsås förskolor.

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA Kemikaliesmart förskola Vi har valt att ta fram en handlingsplan som stöd i vårt arbete med att minska barns exponering av skadliga kemikalier i förskolan.

Läs mer

BILAGA 2 : STATISTISK ANALYS

BILAGA 2 : STATISTISK ANALYS BILAGA 2 : STATISTISK ANALYS Fördelningen av klienter per kommun (sedan start) 2003 Enligt verksamhetsberättelsen för den personliga ombudsverksamheten år 2003 såg fördelningen av klienter per kommun (sedan

Läs mer

Rapport av tillsyn för fristående förskolor 2013

Rapport av tillsyn för fristående förskolor 2013 Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 2013-10-21 Ärende/nr: Kultur- och utbildningsnämnden Rapport av tillsyn för fristående förskolor 2013 Tillsyn Kommunens tillsynsansvar regleras

Läs mer

Företagsamheten Jämtlands län

Företagsamheten Jämtlands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola

Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola Förvaltningsövergripande arbetsgrupp Linda Abrahamsson, kvalitetschef, bildningsförvaltningen Ann-Louise Luttrén, måltidschef, serviceförvaltningen

Läs mer

Sammanställning - handlingsplan

Sammanställning - handlingsplan Sammanställning - handlingsplan På seminariet om hälsosamt åldrande fick alla ni deltagare i uppdrag att skriva ett brev till er själva. Här kommer en sammanställning av det budskap ni tog med er från

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå

Regeltillämpning på kommunal nivå Regeltillämpning på kommunal nivå Undersökning av Sveriges kommuner 2016 Jämtlands län Har kommunen en företagslots och kan lotsen agera samordnande respektive pådrivande? Företagens väg in till kommunen

Läs mer

Kommunernas tillsyn av enskild verksamhet. Riktad tillsyn

Kommunernas tillsyn av enskild verksamhet. Riktad tillsyn Kommunernas tillsyn av enskild verksamhet Riktad tillsyn Bakgrund Tillsynsarbetet skiljer mycket mellan olika kommuner Merparten av kommunernas tillsyn sker i samband med etableringen Löpande tillsyn fokuserar

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSPROGRAM 2012-2016

TILLGÄNGLIGHETSPROGRAM 2012-2016 TILLGÄNGLIGHETSPROGRAM 2012-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2012-01-19 16 Från handikapprogram till tillgänglighetsprogram På lika villkor Personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjlighet som

Läs mer

96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628)

96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628) Kommunfullmäktige 2017-05-29 1 (5) 96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628) Ärendet Medborgarförslag om miljögifter och farliga kemikalier lämnades in den

Läs mer

Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 )

Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 ) Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 ) 9 Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att

Läs mer

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om förskolechefens möjlighet att delegera och förskolors organisation, i samband

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 2 (okt-dec), hösten 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 2 (okt-dec), hösten 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 2 (okt-dec), hösten 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384 Rapport 2011 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Rapport för stöd till insatser på

Läs mer

Aktuell information från förskolan Giftfri vardag. Bilagor Information om kemikaliearbetet inom förskolan

Aktuell information från förskolan Giftfri vardag. Bilagor Information om kemikaliearbetet inom förskolan Yvonne Carehag Gustafsson - at314 E-post: yvonne.carehag.gustafsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-06-09 Dnr: 2014/488-BaUN-629 Barn- och ungdomsnämnden Aktuell information från förskolan

Läs mer

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Fritids F-klass Förskola Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

52 Svar på medborgarförslag - Reglera användning av miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (KSKF/2016:467)

52 Svar på medborgarförslag - Reglera användning av miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (KSKF/2016:467) Kommunstyrelsen 2017-03-07 1(3) 52 Svar på medborgarförslag - Reglera användning av miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (KSKF/2016:467) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget

Läs mer

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2016/2017.

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2016/2017. Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2016/2017. Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Miljökvalitetsmål GIFTFRI MILJÖ

Miljökvalitetsmål GIFTFRI MILJÖ Miljökvalitetsmål GIFTFRI MILJÖ Arbetet för att minska kemikalier i vårt samhälle pågår och vid uppföljning av de nationella miljökvalitetsmålen 2017 gjordes bedömningen att målet Giftfri miljö inte kommer

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018 VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018 Innehåll 1. Samordningsförbundet i Jämtlands län... 3 1.1. Styrelse... 3 1.2. Arbetsutskott... 3 1.3. Tjänstemän... 3 1.4. Lokala samverkansgrupper... 3 2. Förbundets värdegrund...

Läs mer

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Plats och tid Dr Prag kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bengt Bergqvist (S) (Ordförande) (Region Jämtland Härjedalen) Martine Eng (S) (Åre kommun) Mona Modin-Tjulin

Läs mer

Ny nationell strategi för stärkt föräldraskapsstöd. VÅR VÄRDEGRUND Vi verkar med respekt, professionalitet och öppenhet!

Ny nationell strategi för stärkt föräldraskapsstöd. VÅR VÄRDEGRUND Vi verkar med respekt, professionalitet och öppenhet! Ny nationell strategi för stärkt föräldraskapsstöd VÄLKOMMEN Nätverket Föräldraskapsstöd- Z organisation Bräcke Krokom Härjedalen Berg Ragunda Strömsund Östersund kontaktperson Vakant (Åsa Bjöörn) Louise

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Astma och Allergipolicy

Astma och Allergipolicy Servicenämndens dnr 2012-000247 Kommunstyrelsens dnr 2013-000220 Astma och Allergipolicy avseende Laholms kommuns lokaler Antagen av kommunstyrelsen den 10 september 2013 179. 2 (5) Astma- och allergipolicy

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 2 (okt-dec), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 2 (okt-dec), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 2 (okt-dec), läsåret 2014-15. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385 Rapport 2011 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer:19-13902-10 Projektnummer: 385 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: 19-13902-10 Projektnummer: 385 Rapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Läs mer

Anhörigstöd 2015 och framåt!

Anhörigstöd 2015 och framåt! Hur behöver stödet och de olika verksamheterna se ut för att anhöriga och närstående ska kunna känna att de har kontroll över sina egna liv? Anhörigstöd och framåt! Utveckling av anhörigstödet för personer

Läs mer

Björnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Björnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen kommunalförskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen kommunalförskola a för planen

Läs mer

Konferensdag för KPR/RPR ledamöter/ersättare, i Östersund

Konferensdag för KPR/RPR ledamöter/ersättare, i Östersund 1 Konferensdag för KPR/RPR ledamöter/ersättare, i Östersund måndag 19/11-18, Hotel Scandic Syd. Sammanställning av svaren från grupparbetet under konferensdagen, 19/11-18. Frågor och svar: 1. Hur fungerar

Läs mer

Varför checklista och för vem?

Varför checklista och för vem? Varför checklista och för vem? Som förtroendevald i kommun eller landsting har du ansvar för de verksamheter som bedrivs, på övergripande nivå eller med ett specifikt områdesansvar. Du har fått medborgarnas

Läs mer

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 Jämtland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Varför Hyfs? Minskad sjukfrånvaro hos barn i förskolan. Kvalitetssäkring, hygiencertifiering. Friskare barn Friskare personal Minskade kostnader

Varför Hyfs? Minskad sjukfrånvaro hos barn i förskolan. Kvalitetssäkring, hygiencertifiering. Friskare barn Friskare personal Minskade kostnader Varför Hyfs? Minskad sjukfrånvaro hos barn i förskolan Friskare barn Friskare personal Minskade kostnader Kvalitetssäkring, hygiencertifiering Samuel Linnéa Hur? Utbildning av personal och barn - hygienrond

Läs mer

Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration. Ingvar Svensson Maj 2003

Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration. Ingvar Svensson Maj 2003 Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration Ingvar Svensson Maj 2003 Förord På några tiotal år har andelen människor med utländsk bakgrund i Sverige stigit snabbt. De stora majoriteten av de

Läs mer

Remiss av Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Remiss av Giftfri miljö - strategi för Stockholms län 1(6) Kommunstyrelsen 2014-12-01 Remiss av Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har skickat ett förslag till strategi för Stockholms län för miljömålet en Giftfri

Läs mer

Andel förskollärare, %

Andel förskollärare, % Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 214-4-27 Ärende/nr: 214/4 Kultur- och utbildningsnämnden Rapport- Uppföljning personal, barn statistik SCB 213 Per den 1 oktober varje år samlar

Läs mer

Nuläge i Järfälla. För vem gäller handlingsplanen? Ekonomi. Tidplan och uppföljning

Nuläge i Järfälla. För vem gäller handlingsplanen? Ekonomi. Tidplan och uppföljning Inledning I Järfälla kommuns strategiska miljöarbete är giftfri miljö ett prioriterat område. Ungdomar vistas dagligen i miljöer med skadliga ämnen. Elever på gymnasieskolor exponeras för skadliga ämnen

Läs mer