Logopedprogrammet - kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 Uppföljning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Logopedprogrammet - kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 Uppföljning"

Transkript

1 Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten Viveka Lyberg Åhlander, programdirektör Logopedprogrammet - kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 Uppföljning Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar 1. Undervisning och examination Kursplaner Kursplaner med väl genomtänkta och formulerade mål och tydlig progression över terminerna. Fortsatt successiv revidering och översyn av målen i enlighet med examinationskommitténs förslag samt efter erfarenheter från HSVs övergripande utvärdering PN, SR/PD PL Kursansv Övergripande revidering och översyn inför införande av vetenskapsstrimma och lärande/färdighetsportfölj. Klinisk/praktisk Att ge studenter en god klinisk Vi ska ha en god dialog med enheter för att NRU utbildning utbildning med anpassning till den bibehålla kvalitet i den verksamhetsförlagda PL kliniska verkligheten. utbildningen (VFU). Kursansv Fortsatt och ökad dialog med cheflogopeder Återupptagen och intensifierad diskussion om utbildningsklinik. Tillvarata synpunkter och erfarenheter från pedagogiskt fördjupningsprojekt om handledares synpunkter på praktik. Införande av fler praktiska inslag inom ramen för den teoretiska undervisningen för att rusta studenten för mötet med kliniken och förändringar i vården

2 Pröva och utvärdera nationellt framtagna utvärderingsinstrument: för studenten att utvärdera sin praktik och handledaren att utvärdera studentens prestation och färdighet. Att knyta samman teori och praktik Införande av reflekterande färdighetsportfölj och vetenskaplig strimma. Ökat fokus på EvidensBaserad Praktik i studenternas kliniska rapporter. Examination Vi ska ha ett varierat utbud av Baserat på förslag från examinationskommittén PN/PD/ examinationsformer med tydlig ses kursplanemålen över för att öka PL anknytning till mål där examinerbarheten. examinationsformerna speglar progressionen och där även de Försök med bedömningsinstrument (MedCul) för övergripande målen i bedömning av den individuella studentens arbete utbildningsplanen tydligare berörs i måluppnåelse inom PBL. examinationen. Hela utbildnings- Håller god nationell och internationell Lärare och studenter engageras i revidering av PD/SR/ programmet nivå på magister- och masternivå utbildnings- och kursplaner. PL Pågående arbete för att säkerställa logopedstudenters möjlighet till en masterutbildning i logopedi vid LU. Övergripande revidering och översyn inför införande av vetenskapsstrimma och lärande/färdighetsportfölj samt efter erfarenheter från HSVs övergripande utvärdering. Vetenskapligt arbete, termin 8 Studenterna och handledare får tydlig information om vad som gäller för det vetenskapliga arbetet och arbetena Fortsatt nationellt samarbete vad gäller extern granskning av uppsatser PD/ PL Kursansv/

3 Förslag: vetenskaplig grund håller god standard Ett vetenskapligt arbete som håller god standard och där studenterna är väl förberedda för arbetet genom en tydlig progression av kunskaper och färdigheter under föregående terminer Den vetenskapliga strimman implementeras från T1 och successivt framåt och knyts samman med lärande/färdighetsportfölj. Ökade krav på vetenskaplig reflektion i kliniska rapporter och i PBLarbetet Handledare Valbarhet Ett utbud av valbara kurser ska erbjudas på magister- och masternivå Utforma 7,5 hp-kurser i samverkan med andra logopedutbildningar i landet och med andra utbildningar inom fakulteten både på magisteroch masternivå PD/SR/ Kursansv. Arbete för att säkerställa logopedstudenters möjlighet till en masterutbildning i logopedi vid LU. Genus- Uppmärksamhet kring genusfrågor i Ökad medvetenhet om genusperspektivet i PD/SR perspektiv utbildning och yrkesliv formulering av kursplaner samt i undervisning och PL bemötande av studenter. Kursansv Studenter av båda könen känner sig hemma i programmen. Mångfald och Fokus på mångfald. Revidering av kursplaner för att omfatta ett inkluderande mångfaldsperspektiv i den teoretiska och kliniska pedagogik. undervisningen. Alla studenter känner sig hemma vid programmen oavsett individuell bakgrundoch förutsättningar. Hänsyn tas till studenters olikheter vid utformande av examinationer och undervisningsformer. I handledarutbildningen ht-2012 införs moment av diskussion om studenters olikheter och bemötande i klinik.

4 Uppföljning oktober 2013: Arbetet med kursplaner samt översyn av examination fortlöper som planerat och med utgångspunkt också från den nya utbildningsplanen. Under 2013 inleds arbetet med att se över mångfalds- och flerspråkighetsperspektiv i samtliga kurser. Vetenskapsstrimman och Färdighetsportföljen är implementerade och följs upp successivt. Studenterna ges återkoppling på sina reflektioner och får uppgifter med successivt ökande krav på vetenskaplighet. Kliniska moment introduceras i den teoretiska kursen för att möjliggöra en tydligare koppling mellan teori och praktik. Bland annat har moment med professionella patienter introducerats och fallit mycket väl ut. Avtal har slutits med logopedenheten/campus Helsingborg för att öka logopedstudenternas aktiviteter där och möjliggöra viss undervisning (PBL) i Campus Helsingborgs lokaler. Ett kliniskt råd har initierats för att öka samarbetet med avnämare. Ett nationellt dokument med samtliga logopedutbildningars valbara kurser på magisternivå finns att tillgå. För närvarande finns dock ingen finansiering för kurser på masternivå p. g a det alltjämt vilande masterprogrammet. Därför på går inget arbete med nationellt gemensamma kurser. 2. Utvärdering Lärare Lärare ska få återkoppling på genomförd kurs Fortsätta arbetet med återkoppling till kursansvariga lärare genom kursbokslut som genomförs i nära anslutning till kurs-avslutning PD/SR/ Kursansv. Studenter Studenter ska känna det meningsfullt att genomföra meningsfulla utvärderingar Ge god information till studenter om faktiska, bl a ekonomiska, förutsättningar för kurser. Diskutera frågan om alternativa utvärderingsformer ytterligare. Diskussioner med samtliga studentgrupper för att öka medvetenheten om värdet i utvärderingar Nya utvärderingsinstrument anpassas och prövas i såväl klinik som PBL Program Översyn av övergripande utvärderingsfrågor. Uppföljning oktober 2013: Samtliga kurser utvärderas och boksluts. Terminsutvärderingar införs på särskilt initiativ från studenterna från vt-13 för att följa upp T1 och framförallt T2. Instrumenten för av bedömning av studenternas prestationer i PBL och klinik har implementerats med gott resultat. Studenterna har engagerats i diskussioner om utvärderingar och om utvärderingsfrågorna vilket något har ökat svarsfrekvensen på utvärderingarna.

5 3. Pedagogisk utbildning och utveckling Kliniska handledare Alla kliniska lärare har handledarutbildning och är väl informerade om kursplaner och policy. Handledarutbildningen ges på nytt ht-12. Regelbundna, ämnesvisa handledarmöten som även ger tillfälle till ämnesdidaktiska diskussioner. PD/ PL Lärare Univ. anställda Lärare som undervisar på programmet I samråd med avdelningen för logopedi, foniatri PD/ lärare ska på sikt ha högskolepedagogisk och audiologi se över utbildningsbehov och utbildning utbilda lärare. Fortsatt utbildning av lärare och uppmuntran till att genomföra pedagogiska projekt som kan få/har inflytande på programmet/undervisningen Kreativt pedagogiskt klimat genom tydlig information, insyn i program/organisation och samsyn/samverkan mellan lärare. PBL-tutorer som är engagerade och trygga i sin roll Programvisa kollegiala månadsmöten har införts vilket stärker samsyn inom programmet och ger tillfälle till pedagogiska diskussioner. Fortsatta månatliga möten för PBL-tutorer men input från pågående PBL-projekt. Nya PBL tutorer får utbildning så fort det finns möjlighet PD/lärare PD/ PL//lärare PD/Lednings grupp Studenter Studenterna är väl insatta i och införstådda med PBL-metoden. Fortsatt PBL-introduktion termin 1 med uppföljande seminarier termin 3 och PD/SR Ett instrument för bedömning av studenters prestationer inom PBL prövas. Uppföljning oktober 2013: Arbetet fortgår som planerat. Pedagogiska fördjupningsprojekt har medfört ny kunskap direkt till undervisning och organisation. Under deltar logopedutbildningen via MedCul i ett projekt kring Case med syfte att öka inslaget av Casemetodik i undervisningen.

6 4. Fysisk miljö Lärare Lokaler ska vara ändamålsenliga för undervisning Diskutera och aktivt arbeta för att underlätta lärares och kursansvarigas förflyttningar mellan undervisningslokaler. Lokalerna ska vara utrustade så att särskilda insatser inte behövs, eller utrusning ska finnas att tillgå för alla lärare PD/SR Studenter Studenter informeras om tillgången till lokaler, datorer och bibliotek på BMC PD/SR/ Uppföljning oktober 2013: Medvetenheten om arbetsmiljöarbetet hos studenterna har ökat genom samarbete med studentkårens arbetsmiljöombud och arbetsmiljön utvärderas kontinuerligt i kurs- och terminsutvärderingar. Föreläsningssalarna inom avdelningens lokaler är nu ändamålsenligt utrustade. 5. Omvärld Internationellt Ge ökad stimulans åt lärare för internationella kontakter, Ge ökad stimulans för studentutbyte. Fortsatt arbete med att följa upp påbörjade kontakter och att upprätthålla goda relationer med mottagande universitet. Fortsatt etablering av egna nya kontakter, t.ex. Singapore, Australien och genom Nordplus och samarbete inom det Logopediska samarbetet inom EU SR/PD/ SR Med.fak Arbeta aktivt för att underlätta för studenter att välja internationella kurser/utbyte inom ramen för valbar kurs. Insatser för att möta behov av och underlätta mottagande av utländska studenter vid programmet. Kunna erbjuda kurser som helt eller delvis ges på engelska på masterprogrammet. Arbeta inom fakulteten för stöd för det programnära internationaliseringsarbetet.

7 Den internationella teorikursen framtagen för T7 och mastersprogrammet ges regelbundet. En diskussion är påkallad för att finna möjligheter att ge kursen även utan existerande mastersprogram. Inbjudan till deltagande i en internationell intraprofessionell kurs föreligger. En lärare skickas under ht-12 på studiebesök för att värdera våra studenters deltagande. Nationellt Nationellt samarbete. Större utbud och Fortsatt samarbete med övriga PD/SR vinster genom gemensamma logopedutbildningar genom bl a samverkan i aktiviteter. masterutbildning och i frågor kring specialisering Samverkan mellan utbildningsansvariga och ämnesansvariga inom olika områden genom virtuella möten. PD/SR/ kursansvariga Fakultetens övriga Öka samverkan mellan Genomförande av tvärvetenskapliga och NRU/PD/ utbildningar utbildningsprogram inom fakulteten tvärfackliga satsningar inom grundutbildningen, PL inte minst genom att uppmärksamma studenterna på erfarenheter och kompetenser som uppstår genom samordning av aud. och logprogrammen.. Studenter på T1 deltar i den studentinitierade interprofessionella dagen. Uppföljning oktober 2013: Internationellt: Arbetet med internationella relationer är aktivt. Utöver de partneruniversitet där samarbete finns, etableras under 2013 kontakt med Reading University för att möjliggöra studenters vistelse på närmare håll, framförallt inom den valbara kursen på avancerad nivå. Enstaka studenter genomför sitt magisterarbete vid internationella universitet. Studenter från Danmark och från Åbo antas till kurser framförallt inom barnspråksområdet. Studenterna bereds fortsättningsvis möjlighet i schemat att delta i den internationella, interprofessionella kursen (IpLight) och meriten kan läggas till i den internationella portföljen. Genom att masterprogrammet i Audiologi och Logopedi alltjämt är vilande kompliceras möjligheten till att erbjuda den internationella teorikursen som ges i samverkan med audiologiprogrammet Kursen ingår i avtalen med partneruniversiteten och är därmed en del av förutsättningarna för att erbjuda studenterna möjlighet till internationellt utbyte. Att kursen ges regelbundet är således mycket angeläget för det internationella arbetet och de ekonomiska förutsättningarna bör klargöras. Nationellt: Möten med övriga utbildningsorter hålls regelbundet och en tätare samverkan med Hälsouniversitetet i Linköping har initierats. Samordningen mellan utbildningarna i audiologi och logopedi möjliggör en förståelse för gemensamma frågor och grundlägger för gemensamma samarbetsprojekt. Det interprofessionella samarbetet med fakultetens andra utbildningar sker dels i studentinitierade aktiviteter och dels i samplanerade aktiviteter som t ex UIS-dagarna.

8 6. Organisation Arbetssituation Väl fungerande utbildningsprogram Samverkan med avdelningen, berörda lärare och PN/SR/ /Styrning med så lite byråkratiska inslag som studenter. Förenkla budgetprocess genom möjligt förbättrade rutiner. Arbete för att säkerställa logopedstudenters möjlighet till en masterutbildning i logopedi vid LU Uppföljning oktober 2013: Samverkan med lärare och med avdelningen för logopedi, foniatri och audiologi är välfungerande. Regelbundna möten hålls inom lärarlaget för diskussion om pedagogik, strategier och organisation vilket medför att lärarna är väl insatta i rådande diskussioner. Arbetet med att säkerställa studenters möjlighet till mastersutbildning i logopedi fortgår. Utbildningen är alltjämt vilande. NRU PD PL SR/SV upp Kursansvariga lärare övriga Nämnden för rehabiliteringsutbildningar Programdirektör Programledning:PD, SR samt amanuens med ansvar för klinikplacering Studierektor/Studievägledare Ämnesansvariga, studierektor, representant för avdelningen för logopedi, foniatri och audiologi samt studeranderepresentanter utsedda av programdirektör som referensgrupp

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 Lunds universitet -02-01 Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Boel Heister Trygg Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 10-17 Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2006/ uppföljning oktober. Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 - uppföljning september 2011

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 - uppföljning september 2011 Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning -02-01 Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 - uppföljning september Sakområde Fokus Mål Strategi Tid

Läs mer

1. Undervisning och examination

1. Undervisning och examination Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete ht 2014 vt 2016. Uppföljning hösten 2015 Sakområde Fokus Mål Strategi

Läs mer

Audiologiutbildningen - kvalitetsarbete 2008/ uppföljning september 2010

Audiologiutbildningen - kvalitetsarbete 2008/ uppföljning september 2010 Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 2008-12-16 Boel Heister Trygg, programdirektör Uppföljning för 2009 fastställd 2009-10-13 Uppföljning för 2010

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Gun-Britt Jarnlo, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2009-01-27 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 2008-2010

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringutbildning 2012-11-27 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör 2011-02-01 Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(5) 2015-03-24 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 25. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet. 26. Justeringsperson. Nämnden utser Monika

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Varför Vad Hur När Vem

Varför Vad Hur När Vem Varför Vad Hur När Vem Nya utbildningsplaner och kursplaner trädde i kraft 2015. Dessa måste utvärderas. Att utvärdera måluppfyllelse, progression och genomströmning på kurs och programnivå. Granskning

Läs mer

Masterprogram i audiologi/logopedi

Masterprogram i audiologi/logopedi 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i audiologi/logopedi 120 högskolepoäng (hp) Nivå A VAALO Programbeskrivning Utbildningen omfattar Masterprogram 120 hp med inriktning mot audiologi eller logopedi.

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan UPPFÖLJNING

Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan UPPFÖLJNING Lunds universitet Medicinska fakulteten Susanne Brokop Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2011-03-29 Uppföljning godkänd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2011-11-08 Sjukgymnastprogrammet

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

Handlingsplan Biomedicinska analytikerprogrammet i Hälsouniversitetet

Handlingsplan Biomedicinska analytikerprogrammet i Hälsouniversitetet 2010-10-17 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU-2010-01387 0(6) Bilaga 2:2 Handlingsplan Biomedicinska analytikerprogrammet i Hälsouniversitetet Nöjd Student Index 2010 1(6) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1.

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Dnr 413/2006-510 UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric

Läs mer

Utbildningsplan för logopedprogrammet

Utbildningsplan för logopedprogrammet Utbildningsplan för logopedprogrammet 2LG07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2011-05-12 Sid

Läs mer

PROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(6) 2012-09-18 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 70. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet 71. Justeringsperson. Nämnden utser Elisabeth

Läs mer

Handlingsplan Sjuksköterskeprogrammet

Handlingsplan Sjuksköterskeprogrammet 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 0(5) Bilaga 2:8 Handlingsplan Sjuksköterskeprogrammet Nöjd Student Index 2010 1(5) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2. Avgränsningar...

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(5) 2011-11-08 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 112. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet 113. Justeringsperson. Nämnden utser Louise

Läs mer

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått DNR LIU-2012-01537 1(5) Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått Programkurs 7.5 hp Health, Quality of Life and Functional Ability - To Use as Outcome 8MM144 Gäller från: 2017 VT Fastställd

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan UPPFÖLJNING JANUARI 2011

Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan UPPFÖLJNING JANUARI 2011 Lunds universitet Medicinska fakulteten Susanne Brokop Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2009-01-27 Uppföljning 2010 fastställd 2011-02-01 Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan 2009 2010

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringutbildning 2012-11-27 Uppdatering -11-20 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits Dnr G217 4700/06 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2006-11-24 Reviderad av dekanus

Läs mer

Inkontinens och inkontinensvård

Inkontinens och inkontinensvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Inkontinens och inkontinensvård Fristående kurs 7,5 hp Incontinence and Care of Incontinence 8FA002 Gäller från: 2008 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen

Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 0(6) Bilaga 2:9 Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen Nöjd Student Index 2010 1(6) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2.

Läs mer

Nämnden utser Frida Eek att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll.

Nämnden utser Frida Eek att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll. PROTOKOLL 1(5) Närvarande: se bifogad närvarolista. 1. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet. 2. Justeringsperson. Nämnden utser Frida Eek att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS Dnr: 347/2005-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng Study Programme in Nursing, 180 ECTS Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Studentmedverkan i förbättringsarbete. Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping

Studentmedverkan i förbättringsarbete. Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Överenskommelse Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet har tagit beslut

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits Dnr: 999/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(6) 2012-11-27 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 111. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet. 112. Justeringsperson. Nämnden utser Ingrid

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning..

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-09-27 Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Master Program in Innovation and Design, 120 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet. Uppsala kommun och Uppsala universitet (5)

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet. Uppsala kommun och Uppsala universitet (5) 1 (5) KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2018 2020 2 (5) Innehåll KVALITETSKRITERIER... 3 Inledning... 3 Förutsättningar...

Läs mer

Diabetes och diabetesvård II

Diabetes och diabetesvård II DNR LIU 1410/06-41 1(5) Diabetes och diabetesvård II Fristående kurs 7,5 hp Diabetes and Diabetes Care II 8FA169 Gäller från: 2012 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2010-11-17

Läs mer

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet 1TH13 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-11-16 Sid 2 (8) 1. Basdata 1.1. Programkod 1TH13 1.2. Programmets

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law)

A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law) Dnr U 2016/161 1 A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law) Omfattning:120 högskolepoäng Nivå: Avancerad nivå Programkod: SASOL Undervisningsspråket

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Programme in Nursing 180 higher education credits

Programme in Nursing 180 higher education credits Dr G 2013/27 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2013-03-20 1. Beslut om fastställande

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 1SY13 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-11-12 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2014-03-26 Sid 2

Läs mer

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2009-05-06 Dnr LiU2009-00557

Läs mer

1 (7) KVALITETSKRITERIER

1 (7) KVALITETSKRITERIER 1 (7) KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterskeprogrammen, röntgensjuksköterskeprogrammet, barnmorskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogrammet Uppsala kommun och Uppsala

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Närhälsan Horred vårdcentral Klinik Allmänmedicin Specialitet 2019-04-05 Datum Horred Ort Erik Tyrberg och Robert Svartholm Inspektörer LÄKARNAS

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Klinisk neurofysiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Klinik Klinisk neurofysiologi Specialitet 2018-11-27 Göteborg atum Ort Greta Gustafsson

Läs mer

Utbildningsplan för Audiologiutbildning 180/240 högskolepoäng

Utbildningsplan för Audiologiutbildning 180/240 högskolepoäng Sahlgrenska akademin G 217 2790/09 Utbildningsplan för Audiologiutbildning 180/240 högskolepoäng Audionomprogrammet 180 högskolepoäng, grundnivå Magisterprogram i audiologi 60 högskolepoäng, avancerad

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi DNR LIU-2017-02500 1(5) Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi Programkurs 15 hp Anatomy, Physiology and Pathology for Speech- Language Pathology 8LOG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar DNR LIU-2018-00414 1(5) Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar Programkurs 7.5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems 8FYA24 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp Master in behavioural- and social sciences, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod SBETA

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i 4FH11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-11-09 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-11 Sid 2 (7)

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD Institutionen för vårdvetenskap UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG Utbildningsplan för specialistsjuksköterskeprogram i palliativ vård Postgraduate Diploma

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004. 040624 INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Health- and Medical Care Program, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFU-ansvarig läkare)/primärvård, Region Östergötland, avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet Uppdragsbeskrivningen för

Läs mer

Specifika KVALITETSKRITERIER

Specifika KVALITETSKRITERIER 2017-11-17 Specifika KVALITETSKRITERIER för studenter på kursen Läkemedel och äldre (7,5hp) Uppsala kommun och Uppsala universitet 2018-2020 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Organisation och ansvar

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016. Medicinska fakulteten DSKN43, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, 13,5 högskolepoäng Health and Ill-Health in Children and Adolescents, 13.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng

Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng Study programme in occupational therapy 120 credits (=180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning, 2000-01-14. Reviderad 2004-01-16,

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder DNR LIU-2018-00414 1(5) Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder Programkurs 7.5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities 8FYA22 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund-

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng Study Programme in Oral Health Dnr. 473/333-01 Fastställd i institutionsstyrelsen HV 2001-04-04, rev 2005-01-12 Tandhygienistprogrammet

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2015-11-12 Tid: 15:00-16:45 Plats: Sal 7140B, plan 1, hus 7, ingång A, Arvid Wallgrens backe Närvarande

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 2 september 2003. 1. ALLMÄNT Den som vill bli

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng Hälsouniversitetet Utbildningsplan Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2008-03-26 Dnr LiU 2008/01315 Reviderad 2010-05-25 1 Utbildningsplan

Läs mer

Master i turism, 120 hp

Master i turism, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Master i turism, 120 hp Master in Tourism, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUAA Avancerad Miun 2006/1873 Högskolepoäng

Läs mer

Magisterprogrammet pedagogiskt arbete med inriktning mot lärares arbete och elevers lärande

Magisterprogrammet pedagogiskt arbete med inriktning mot lärares arbete och elevers lärande Magisterprogrammet pedagogiskt arbete med inriktning mot lärares arbete och elevers lärande Programmet omfattar med sina 60 hp - en metodkurs Forsknings- och utvecklingsarbete i skolan (15 hp) - teorikurser

Läs mer