Remissyttrande om delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissyttrande om delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)"

Transkript

1 1(10) SLU.dha ArtDatabanken Håkan Berglund REMISSYTTRANDE Miljödepartementet Stockholm Remissyttrande om delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Innehåll Sammanfattning... 2 Synpunkter på Del B. Markpolitik med helhetsperspektiv... 3 Förslag om samordning av statlig förvaltning är ändamålsenligt... 3 Samordna även regelverken... 3 Synpunker på Del C. Ändamålsenlig naturvård... 3 Precisera skyddsbehoven genom relevant bristanalys... 4 Förslagen täcker inte Sveriges dokumenterade skyddsbehov... 4 Fyll landskapsansatsen med konkret innehåll förslaget om Ekolandskap saknar naturvårdsmässig substans... 5 Stärk skyddet av fjällnära skog i enlighet med EU:s direktiv... 5 Utveckla kunskapen om de frivilliga avsättningarna... 6 Förtydliga behoven av skötsel- och restaureringsinsatser i våtmarker... 6 Viktigt att staten är ett föredöme... 6 Synpunker på Del D. Miljöhänsyn i skogen... 7 Intentionen är god men ambitionsnivån i reglerna kan höjas... 7 Ta fram förslag på implementering av EU-direktiven... 7 Tydliggör lagens absoluta krav på miljöhänsyn... 8 Viktigt att tydliggöra rödlistan som prioriteringsverktyg... 8 Förtydliga regler för hänsynsträd... 9 Förtydliga regler om skyddszoner... 9 Undanta avsättningar & miljöhänsyn vid bekämpning av skadliga insekter... 9 Övrig information ArtDatabanken SLU Box 7007, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr artdatabanken@slu.se

2 Sammanfattning ArtDatabanken vill betona att: förslagen om områdesskydd inte räcker till för att långsiktigt åtgärda vetenskapligt dokumenterade brister i det svenska skyddet av land- och sötvattenområden; förslaget om en ny skyddsform Ekolandskap är ofullständigt och saknar konkret innehåll vad gäller måluppfyllelse inkl. skydd av områden med höga naturvärden; den totala förekomsten av värdefulla skogsmiljöer med föreslagna etappmål kommer med största sannolikhet fortfarande vara för liten år 2020 för att en gynnsam bevarandestatus för merparten av idag hotade skogliga naturtyper och arter ska kunna uppnås; intentionen att tydliggöra lägsta nivå för miljöhänsynen i en ny skogsvårdsförordning är god men hänsynsreglerna är alltjämt villkorade kraven på miljöhänsyn får inte innebära att pågående markanvändning avsevärt försvåras; uppgradering av regler till förordning från föreskrifter medför inte någon juridisk förändring i praktiken, bl. a. förblir straff- och sanktionsmöjligheterna begränsade; beredningen har varken utrett eller lagt förslag på hur skyldigheter i EU:s naturvårdsdirektiv kan implementeras med avseende på svensk skogsvårdslagstiftningen; förordningsförslaget behöver tydliggöra att det finns absoluta, tvingande krav i svensk lagstiftning om att hänsyn ska tas till vissa naturvärden (bl. a. artskyddsförordningen) dessa kan inte prioriteras bort; det är viktigt att förordningsförslaget tydliggör att rödlistan utgör ett verktyg för att underlätta att relevant hänsyn tas vid avverkning; ambitionsnivåerna i reglerna om bl. a. lämnade träd och skyddszoner kan utvecklas ytterligare. 2(10)

3 Synpunkter på Del B. Markpolitik med helhetsperspektiv Förslag om samordning av statlig förvaltning är ändamålsenligt Det är bra att Miljömålsberedningen föreslår en utredning av förstärkt samordning av statlig förvaltning för att minska problem med sektorisering av myndighetsansvar i olika markanvändningsfrågor. Gräns- och övergångsområden mellan olika markslag hyser ofta betydelsefulla naturvärden. Dessa värden kan värnas mer effektivt genom förstärkt samordning av statlig förvaltning. Samordna även regelverken Miljömålsberedningens förslag handlar uteslutande om att förstärka samordningen genom lösningar inom nuvarande statlig organisatorisk struktur och nya organisatoriska lösningar. För att bli verkningsfull behöver förslaget kompletteras med ändamålsenlig samordning av regelverken som reglerar myndigheters arbete med markanvändningsfrågorna. Exempelvis behöver EU:s naturvårdsdirektiv och kraven i miljöbalken tydligare implementeras i regelverket för skogsbruket. I gränsområdet mellan vatten och fastmark behöver ytterligare markslag införas eller gränsen för vattenmiljön respekteras (medelhögvattenlinjen). För att uppnå en ökad översvämningstolerans, vilken kommer att behövas för klimatanpassningen, bör inte mark närmast strandlinjen/inom översvämningsområdet användas för intensiv skogs- eller jordbruksproduktion eftersom det då per automatik uppstår en konflikt om marken översvämmas. Långsiktigt hållbar markanvändning måste även omfatta vattenmiljöerna. Regelbundet förekommande översvämningar är naturliga processer och dessutom en förutsättning för att uppnå mål om biologisk mångfald och god ekologisk status i vattenmiljön. Synpunker på Del C. Ändamålsenlig naturvård ArtDatabanken bedömer att Miljömålsberedningens förslag inte räcker till för att långsiktigt åtgärda vetenskapligt dokumenterade brister i det svenska skyddet av land- och sötvattenområden. Förslaget om en ny skyddsform Ekolandskap är ofullständigt och saknar konkret innehåll vad gäller måluppfyllelse inkl. skydd av områden med höga naturvärden. Den totala förekomsten av värdefulla skogsmiljöer med föreslagna etappmål kommer med största sannolikhet fortfarande vara för liten år 2020 för att en gynnsam bevarandestatus för merparten av idag hotade skogliga naturtyper och arter ska kunna uppnås. Sveriges riskerar därmed att försumma möjligheterna att nå nationella miljömål och internationella åtaganden i Nagoyaavtalet samt EU:s Artoch Habitatdirektiv. 3(10)

4 Precisera skyddsbehoven genom relevant bristanalys Miljömålsberedningens kommittédirektiv (2010:74) tydliggör att det är av särskild vikt att senaste vetenskapliga underlag ska ligga till grund för de strategier som tas fram. Beredningen betonar visserligen i ord vikten av att det föreslagna områdesskyddet är ekologiskt representativt och stärker de ekologiska sambanden i landskapet. Vidare påpekas att det utökade skyddet behöver inriktas på skogsmark för att förstärka den ekologiska representativiteten. Beredningen visar även att man är medveten om att fokus i det korta tidsperspektivet måste ligga på att skydda ännu kvarvarande, oskyddade skogar med höga naturvärden. Ovanpå detta är det även viktigt med restaurering och aggregering av naturtyper för att stärka hotade arters spridningsmöjligheter och fortlevnad i landskapet, dvs. att förstärka en grön infrastruktur. Nämnda behov av naturvårdsåtgärder verifieras dock inte med data. För att kunna sätta ändamålsenliga etappmål för det framtida naturvårdsarbetet behöver beredningen redovisa och utgå från relevanta bristanalyser som fastställer skyddsbehoven i skogslandskapet. De översikter över det svenska skyddet som använts av beredningen preciserar inte skyddsbehoven i termer av prioriterade naturvårdsåtgärders fördelning, omfattning, långsiktighet och kvalitet i olika delar av landet. Förslagen täcker inte Sveriges dokumenterade skyddsbehov Beredningen verkar i första hand utgå från rådande anslagsnivåer i statsbudgeten istället för vetenskapliga underlag i förslagen om etappmål för skydd av land- och sötvattenområden. Nuvarande anslagsnivåer (ca 1 miljard/år) beräknas räcka till att formellt skydda ytterligare ca hektar mark under perioden Till detta ska läggas mål om hektar frivilliga avsättningar inom skogsbruket samt ytterligare frivilliga insatser inom ramen för en ny skyddsform Ekolandskap. ArtDatabanken bedömer att dessa förslag inte räcker till för att långsiktigt åtgärda tidigare vetenskapligt dokumenterade brister i det svenska skyddet av land- och sötvattenområden. Bland annat har myndigheter i miljömålsuppföljningar identifierat ett kortsiktigt skyddsbehov i form av drygt hektar oskyddade skogar med höga naturvärden. Beredningens förslag täcker inte heller in dokumenterade behov av restaureringsåtgärder för att stärka hotade arters spridningsmöjligheter och återskapa underrepresenterade skogliga naturtyper, huvudsakligen i södra Sverige. Exempelvis visar nationell miljöövervakning att den totala arealen naturskog, innefattande både skyddad och oskyddad skogsmark, ligger klart under vetenskapligt grundade tröskelvärden och är tydligt snedfördelad mellan Sveriges biogeografiska regioner. 4(10)

5 Fyll landskapsansatsen med konkret innehåll förslaget om Ekolandskap saknar naturvårdsmässig substans ArtDatabanken håller med om att Sverige behöver utveckla en helhetssyn på landskapets värden och en hållbar förvaltning av dessa för att klara av att bevara hotade arter och naturtyper. Beredningens förslag om en ny skyddsform Ekolandskap, som ska bygga på frivilliga insatser och koordineras av länsstyrelsen, antas täcka delar av dagens skyddsbehov. Ekolandskapens innehåll avseende naturvårdsåtgärders omfattning, långsiktighet och kvalitet preciseras dock inte i delbetänkandet. Exempelvis redogör beredningen inte för hur Ekolandskap ska väljas ut eller hur stor andel av landskapen som ska användas för naturvård. Utan konkret innehåll är det omöjligt att räkna hem skyddsformens betydelse som naturvårdsinstrument. ArtDatabanken förutsätter att beredningen noggrant utrett skyddsformen innan den förts fram som ett centralt etappmål för Sverige. Beredningen bör därför redovisa vilka praktiska erfarenheter som finns nationellt eller internationellt. Vidare behöver beredningen redovisa analyser av skyddsformens möjlighet till måluppfyllelse och att skydda områden med höga naturvärden. Riktade naturvårdsinsatser som stärker de ekologiska sambanden i landskapet kan sannolikt organiseras ändamålsenligt även i andra former. Ett konkret alternativ är att istället fortsätta utveckla länsstyrelsens arbete med landskapsstrategier och åtgärdsprogram för hotade arter. Genom dessa program kan såväl frivilliga och offentliga insatser effektivt riktas dit de gör störst nytta för att skydda hotade arter och naturtyper i landskapet. Tillsammans med regional bristanalys och naturvårdsplanering kan landskapsstrategiarbetet med samverkan utvecklas till en sammanhållen och gränslös landskapsansats. Till stöd finns idag ändamålsenliga kunskapsunderlag och moderna verktyg för naturvårdsprioritering som syftar till att identifiera nätverk av prioriterade områden för skydd eller andra naturvårdsåtgärder, dvs. identifiera områden där åtgärder bör genomföras för att få störst effekt. Stärk skyddet av fjällnära skog i enlighet med EU:s direktiv Problematiken med avverkning av skog ovanför gränsen för fjällnära skog har sannolikt förbisetts av beredningen därför att en stor andel skogsmark redan är skyddad i regionen. Vidare visar nationell miljöövervakning att andelen mark med naturskog förmodligen ligger över vetenskapligt grundade tröskelvärden för arters och naturtypers fortlevnad. Samtidigt kalavverkas årligen betydande skogsarealer enligt Skogsstyrelsens statistik, dvs. det sker en successiv minskning av naturskog genom konvertering till trakthyggesbrukad skog i regionen. Att detta fortgår är inte förenligt med EU:s Art- och Habitatdirektiv. Enligt EU:s riktlinjer får inte skogliga 5(10)

6 naturtypers förekomstarealer i regionen vara lägre än vid Sveriges inträde i EU 1995 för att gynnsam bevarandestatus ska kunna uppnås. Notera dessutom att myndigheter redan tidigare har dokumenterat att det fortfarande finns skogsområden med höga naturvärden som står utan långsiktigt formellt eller frivilligt skydd i regionen ovanför gränsen för fjällnära skog. Utveckla kunskapen om de frivilliga avsättningarna ArtDatabanken är positiv till förslaget att öka kunskapen om skogsbrukets frivilliga avsättningar och deras betydelse för det svenska naturvårdsarbetet. Vi kan bekräfta beredningens notering att det idag är svårt att analysera de frivilliga avsättningarnas bidrag till bevarandestatusen för hotade arter och skogliga naturtyper, till exempel i Sveriges rapportering av EU:s Art- och Habitatdirektiv. Förtydliga behoven av skötsel- och restaureringsinsatser i våtmarker Det är bra att utredningen betonar betydelsen av återskapande av våtmarker både i jordbrukslandskapet och i skogslandskapet. Restaurering av våtmarker behöver breddas och tydligare omfatta hela landskapet. Målen för våtmarker behöver även förtydligas så att olika typer av våtmarker prioriteras. Idag prioriteras öppna våtmarker såväl i odlingslandskapet som i skogslandskapet våtmarker som i många fall blir kräft/fiskdammar eller viltvatten ibland med risk för ytterligare påverkan på vattenmiljön. En större andel våtmarker bör istället kunna återskapas utifrån tidigare historisk våtmarksmiljö, vilket i skogslandskapet omfattar olika former av lövsumpskogar eller kärrmiljöer. Viktigt att staten är ett föredöme Det är ett bra förslag att staten ska vara ett föredöme som markägare avseende naturvård och hållbar markanvändning. Ambitionsnivån bör då vara tydlig och höjas jämfört med idag. Det bör också vara en självklarhet att mark som under lång tid förvaltats av statliga myndigheter vid eventuell avveckling i första hand kommer naturvården och det rörliga friluftslivet till godo, det gynnar långsiktighet. 6(10)

7 Synpunker på Del D. Miljöhänsyn i skogen Intentionen är god men ambitionsnivån i reglerna kan höjas Intentionen att tydliggöra lägsta nivå för miljöhänsynen är god. Beredningens utkast till ny skogsvårdsförordning har en tydlig struktur och flera regler för miljöhänsyn i skogsbruket innehåller skarpare skrivningar jämfört med Skogsstyrelsens nuvarande föreskrifter. Vi tror också att tydligare definitioner av hänsynskrävande biotoper kan underlätta för markägare. ArtDatabanken konstaterar samtidigt att uppgradering av regler till förordning från föreskrifter inte medför någon juridisk förändring i praktiken. Det handlar i första hand om att tydliggöra att regeringen och demokratiskt valda företrädare är avsändare av regelverket. För att öka regelefterlevnaden och nå en minskad miljöpåverkan från olika verksamheter tillämpas straff och sanktionsavgifter inom svensk miljölagstiftning. Straff- och sanktionsmöjligheterna för bristande miljöhänsyn inom skogsbruket har hitintills varit begränsade med den rådande skogsvårdslagstiftningen. Möjligheterna förändras dock inte att på något avgörande sätt genom det nya förordningsförslaget. En höjd ambition för påföljder förutsätter att regelförslagen förs in i lag eller att beredningen utvecklar ytterligare bestämmelserna för straff och sanktionsavgifter. De straff- och sanktionsbestämmelser som finns med i föreliggande förordningsförslag gäller endast körskador och oriktiga uppgifter lämnade i avverkningsanmälan, dvs. endast brott mot dessa och inte alla andra förordningsregler blir sanktionsbelagda. Förslaget behöver således kompletteras med sanktionsmöjligheter för bristande hänsyn till växt- och djurliv. ArtDatabanken konstaterar till sist att beredningen understryker att förordningsförslaget är förbundet med en avgörande utkopplingsregel anspråken på miljöhänsyn får inte innebära att pågående markanvändning avsevärt försvåras. Genom att utgå från dagens nivåer för intrångsersättning är således utrymmet för att påtagligt förändra förutsättningarna för miljöhänsyn i skogsbruket, och därmed hållbar markanvändning, begränsat. Ta fram förslag på implementering av EU-direktiven Beredningen har varken utrett eller lagt förslag på hur skyldigheter i EU:s naturvårdsdirektiv kan implementeras juridiskt korrekt, ändamålsenligt och lämpligt med avseende på skogsvårdslagstiftningen. Vi har redan yttrat att det finns skäl att utreda möjligheterna till samordning av regelverken som reglerar myndigheters arbete med markanvändningsfrågor. Exempelvis behöver EU:s Art- och Habitatdirektivet samt fågeldirektivet liksom 7(10)

8 kraven i miljöbalken tydligare implementeras i regleringen av miljöhänsyn i skogsbruket. Tydliggör lagens absoluta krav på miljöhänsyn Förordningsförslaget behöver tydliggöra principen om att det finns absoluta, tvingande krav i svensk lagstiftning om att hänsyn ska tas till vissa naturvärden. Dessa krav utgör baskrav enligt lagen och hänsyn enligt förordningsföreslaget ska tas därutöver. Det måste bli tydligare hur dessa krav ska implementeras när de sammanlagda hänsynsbehoven överstiger intrångsbegränsningen. Bland annat måste förslaget förses med en tydlig hänvisning till artskyddsförordning som klargör att det är ett absolut krav att beakta förordningens listade arter. Hänsyn till dessa värden kan aldrig prioriteras bort. Förordningsförslaget måste även tillföras en distinkt hänvisning till miljöbalkens krav på skydd mot verksamhet eller åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i biotopsskydds- och Natura 2000-områden. Viktigt att tydliggöra rödlistan som prioriteringsverktyg En proaktiv skogslagstiftning måste ha tydliga regler som avspeglar samhällets strävan mot att uppnå mål om artbevarande. Det är därför bra att Miljömålsberedningens i förordningsförslagets 38 tydliggör att nationella rödlistan är ett verktyg för att identifiera vilka av Sveriges alla skogslevande arter som är i störst behov av naturvårdsåtgärder och som ska prioriteras. Rödlistan används för naturvårdsprioriteringar även i andra sammanhang, t ex för att prioritera åtgärdsprogram för hotade arter inom arbetet med de nationella miljömålen. Notera vidare att prioritering av hänsyn till rödlistade arter även är juridiskt relevant utifrån EU:s naturvårdsdirektiv. Gynnsam bevarandestatus ställer krav på att naturliga utbredningsområden för arter, typiska för svenska naturtyper, varken minskar eller sannolikt kommer att minska. Skogsvårdslagstiftningen ska därför ses som ett verktyg för att prioritera hänsyn till de av skogslandskapets alla arter som har störst behov av att hänsyn lämnas till dem vid skogsbruksåtgärder. 8(10)

9 Förtydliga regler för hänsynsträd Detaljhänsyn, bland annat kvarlämnande av naturvärdesträd, bidrar till att vissa arter kan fortleva på lokalen 1. Kvarlämnande av enstaka träd får dock aldrig ersätta avsättande av hänsynsytor eller skyddszoner vilka har påtagligt större betydelse för att fler rödlistade arter ska kunna fortleva på lokalen. Om förslaget ska innebära någon förbättring av hänsynen krävs dock att den föreslagna nivån på 10 träd per hektar ej är ett genomsnitt utan faktiskt innebär just 10 träd på varje hektar mark. Förtydliga regler om skyddszoner Beredningen visar i delbetänkandet att man har stor förståelse för skyddszoners betydelse, men om hänsynen mot vattenmiljöer ska förbättras jämfört med idag måste reglerna vara skarpare och tydligare. Beredningens förslag om regler för skyddszoner är dock otydligt och otillräckligt. I underlagen till den förra fördjupade utvärderingen av miljömålen föreslogs ett delmål om att skogsbruket ska undvika att skada biologiskt liv i sjöar och vattendrag och i kantzoner kring dessa. Man menade att åtgärden som då behövs är att en körningsfri kantzon på minst 10 meter från sjö eller vattendrag tillämpas på friska marker. På frisk/fuktig, fuktig och blöt mark tillämpas en körningsfri zon på minst 20 meter. Man bedömer också i rapporten att förslaget kan betraktas som kostnadseffektivt ur miljösynpunkt, eftersom flera syften uppnås genom en relativt enkel hänsynsåtgärd. Miljömålsberedningen bör beakta det förslaget som ett alternativ. Skyddszoner längs sjöar och vattendrag är viktiga för hänsyn mot vattenmiljön, de innehåller värdefulla livsmiljöer och kan också bidra till stommen i en grön infrastruktur. Undanta avsättningar & miljöhänsyn vid bekämpning av skadliga insekter Ett undantag från kraven på insektbekämpning bör tydliggöras för områden som avsatts för naturvård inklusive lämnad miljöhänsyn vid avverkning. I genomsnitt lämnas i Sverige 3-4% av den avverkade arealen som miljöhänsyn, dvs. vindfälld hänsyn utgör en begränsad risk som yngelmaterial för skadeinsekter i skogslandskapet. 1 Betydelsen av skoglig miljöhänsyn för rödlistade arter samt skogslevande arter som omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv respektive fågeldirektivet. ArtDatabankens redovisning av ett uppdrag till Skogsstyrelsen, jan (10)

10 Övrig information Detta yttrande har utarbetats av Håkan Berglund i samråd med sakkunniga inom ArtDatabanken. För ArtDatabanken Lena Tranvik Chef program naturvård Håkan Berglund Naturtypsansvarig skog 10(10)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens 1(7) SLU.dha.2013.5.5 65. ArtDatabanken Lena Tranvik YTTRANDE 2013-05-30 Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Yttrande om Skogsstyrelsens remiss 2011/3281 2011/3281: Kravspecifikation för hänsynsuppföljning

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, (SOU 2013:43) Remiss från Miljödepartementet Remisstid den 30 september 2013

Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, (SOU 2013:43) Remiss från Miljödepartementet Remisstid den 30 september 2013 PM 2013: RI+RVI (Dnr 001-1070/2013) Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, (SOU 2013:43) Remiss från Miljödepartementet Remisstid den 30 september 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42

Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42 Stockholm den 30 september 2013 Regeringskansliet Miljödepartementet Remissyttrande M2013/1659/Nm Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42 Sveaskog har

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö

Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö Klimatförändringens effekter på biodiversitet Johnny de Jong Centrum för biologisk mångfald Syntesrapporten de Jong, J., Akselsson, C., Berglund,

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Remissyttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Hållbar markanvändning, Del 1, SOU 2013:43

Remissyttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Hållbar markanvändning, Del 1, SOU 2013:43 SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Sofia Backéus 2013-09- 30 REMISSYTTRANDE M2013/1659/Nm Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Adaptive Management Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

WWFs yttrande på Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till skogsvårdslagen 30 samt process och bakgrundsrapport

WWFs yttrande på Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till skogsvårdslagen 30 samt process och bakgrundsrapport Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08-851329 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Ulriksdals Slott den 31 maj, 2013 Skogsstyrelsen Att: Gunilla Kock Hansson

Läs mer

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Workshop 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-30 1 Punkterna 10-15 Punkt 9 Verktygslåda

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Miljömålsberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning SOU 2013:43.

Miljömålsberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning SOU 2013:43. Yttrande Sida 1 av 7 m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Miljömålsberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning SOU 2013:43. har tagit del av miljömålsberedningens

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Hearing Stockholm, 2016-10-05 Program 10:15 Inledning Uppdraget Utvärderingen Nuläge värdefulla skogar Vägvalen i korthet 11:40 Lunch 12:30 Diskussioner om några vägval

Läs mer

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Stockholm 13 september 2018 Er ref/dnr: 2016/660 Vårt dnr: 2018/0096 Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

Svårbedömt vi förbättrar och försämrar samtidigt!

Svårbedömt vi förbättrar och försämrar samtidigt! Svårbedömt vi förbättrar och försämrar samtidigt! Mängden naturhänsyn ökar samtidigt som arealen kontinuitetsskog minskar Vi förbättrar naturhänsynen på dagens hyggen i jämförelse med hyggen från 1950-1980

Läs mer

Information från Miljödepartementet

Information från Miljödepartementet Information från Magnus Bergström 11 september 2014 Naturmiljöenheten Naturvård, biologisk mångfald, havsmiljöfrågor, vattenförvaltning, EU-rättsakter, ca 20 internationella naturvårds- och havskonventioner,

Läs mer

ARTSKYDD I PRAKTIKEN. Eva Amnéus Mattisson. Artenheten Naturvårdsverket. Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N

ARTSKYDD I PRAKTIKEN. Eva Amnéus Mattisson. Artenheten Naturvårdsverket. Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N ARTSKYDD I PRAKTIKEN Eva Amnéus Mattisson Artenheten Naturvårdsverket Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-15 2 Ett rikt

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström Regional handlingsplan för grön infrastruktur Kristin Lindström Grön infrastruktur är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande Grön

Läs mer

så fungerar det med skydd av värdefull natur

så fungerar det med skydd av värdefull natur så fungerar det med skydd av värdefull natur Nya Komet, naturvårdsavtal, naturreservat, biotopskydd och frivilliga avsättningar. Broschyren är framtagen som ett projekt i Smålands skogsstrategi med finansiering

Läs mer

Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper

Skriv här Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper Ekologisk kompensation en möjlighet i naturvårdsarbetet Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper ArtDatabanken Sveriges kunskapscentrum för arter och deras livsmiljöer en länk mellan

Läs mer

EKOLOGISK KOMPENSATION

EKOLOGISK KOMPENSATION EKOLOGISK KOMPENSATION Länsstyrelsens arbete och koppling till grön infrastruktur och ekosystemtjänster Johan Niss, 2019-04-23 Bakgrund och pågående arbete Naturvårdsverkets vägledning SOUn förslagen inte

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Artskydd i skogen Handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Artskydd i skogen Handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket Artskydd i skogen Handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket Webbinarium augusti 2016 Om du behöver teknisk hjälp: ring Carmela tel. 076-1151674 Program Regelverk, tillsyn Frågor Riktlinjerna Frågor

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE Utbredning, innehåll, och betydelse mikael.lindberg@naturvardsverket.se Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Nätverket i Sverige idag SCI/SPA

Läs mer

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF SKOGSÄGARNA REMISSYTTRANDE Dnr 2015/7077 Er ref 2013/3340 Skogsstyrelsen Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF och Skogsägarföreningarna Södra, Mellanskog, Norrskog och Norra Skogsägarna,

Läs mer

FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016

FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016 Datum 2016-03-31 Dnr 511-1375-15 1(5) FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016 1. Vilken omfattning har förslaget? De nya områdena och de

Läs mer

Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska

Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska Kulturmiljö en miljö som är präglad av människors verksamhet - ibland över mycket lång tid Sven Göthe Kulturmiljö i kultur- och

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning Regeringskansliet Miljödepartementet M2013/408Nm REMISSYTTRANDE 2013-05 06 Remiss avseende redovisningar av regeringsuppdragen om bevarande av biologisk mångfald, NV-05326-12 (Naturvårdsverket), Dnr 2012/2980

Läs mer

Skogsindustriernas synpunkter på Miljömålsberedningens delbetänkande om Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, SOU 2013:43 (M2013/1659/Nm)

Skogsindustriernas synpunkter på Miljömålsberedningens delbetänkande om Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, SOU 2013:43 (M2013/1659/Nm) 2013-09-20 Linda Eriksson Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Skogsindustriernas synpunkter på Miljömålsberedningens delbetänkande om Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, SOU 2013:43

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken avseende skogsbruksåtgärder beslutade den

Läs mer

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket 2016-02-29 NV 08573-15 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 6707209 Till Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref 2011/3281 Ert datum 2013-04-05 Skogsstyrelsen Enh f policy och analys, Svante Claesson 551 83 Jönköping skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Remiss av Målbilder

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson 27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson Miljökvalitetsmålet Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska

Läs mer

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser 2013-02-20 Miljödepartementet EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerat förslag till program. Generellt

Läs mer

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande SKOGSVISION Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande LIVFULLA SKOGSLANDSKAP OCH EKOSYSTEMBASERAT NYTTJANDE Världens skogar är en vital resurs som förser oss alla med ekonomiska och miljömässiga

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) ANVISNINGAR 2015-03-26 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340)

Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340) 2015-02-20 1(6) Skogsstyrelsen 551 83 JÖNKÖPING Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340) Bergvik Skog AB har beretts tillfälle att avge ett yttrande på rubricerad remiss och

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Uppdrag i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2017 Fredrik Nordwall Enhetschef Biologisk mångfald Skydd av landområden, sötvattensområden

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Artikel 17-rapporteringen 2019 gräsmarker. Anders Jacobson, Per Toräng Miljömålsseminarium 20 november 2018

Artikel 17-rapporteringen 2019 gräsmarker. Anders Jacobson, Per Toräng Miljömålsseminarium 20 november 2018 Artikel 17-rapporteringen 2019 gräsmarker Anders Jacobson, Per Toräng Miljömålsseminarium 20 november 2018 Art- och habitatdirektivet Huvudsakliga mål: Säkerställa den biologiska mångfalden, bevara arter

Läs mer

Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning!

Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning! Välkommen till valbart pass på Mötesplats skyddad natur Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning! Münchenbryggeriet, Stockholm 29 november EU:s strategi för biologisk mångfald fram till 2020 N A T

Läs mer

Myllrande våtmarker och torvbruket

Myllrande våtmarker och torvbruket Myllrande våtmarker och torvbruket Vägar till ett hållbart torvbruk Konferens på KSLA 31 augusti 2011 2011-09-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Miljömålssystemet t Miljökvalitetsmål

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

GI (grön infrastruktur) Länsstyrelen i Västerbottens arbete med boreal skog

GI (grön infrastruktur) Länsstyrelen i Västerbottens arbete med boreal skog GI (grön infrastruktur) Länsstyrelen i Västerbottens arbete med boreal skog Definition av grön infrastruktur Ett ekologiskt funktionellt nätverk......av livsmiljöer och strukturer, naturområden......samt

Läs mer

Datum Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, SOU 2013:43

Datum Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning, del 1, SOU 2013:43 KS 19 9 OKTOBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fehler Katarina Datum 2013-09-30 Diarienummer KSN-2013-0934 Kommunstyrelsen Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning,

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) PM Förslag 2014-12-12 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Magnus Nilsson 2013-03-22 Den svenska skogen Skogsmark, 1000 ha Skyddad skogsmark, 1000 ha Andel skyddad skogsmark (%) Produktiv

Läs mer

Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor

Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor Anna Lindhagen, Naturvårdsverket Sälen 10 september 2013-09-25 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 U p p l ä g g Bakgrund,

Läs mer

Yttrande över Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Diarienummer

Yttrande över Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Diarienummer 2018-05-14 Länsstyrelsen Stockholm miljoplanering.stockholm@lansstyrelsen.se Yttrande över Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Diarienummer 106-2131-2015 Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till 30 skogsvårdslagen

Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till 30 skogsvårdslagen Er ref 2011/4510 Vår ref Dnr 2013/006 Skogsstyrelsen Att: Gunilla Kock Hansson Stockholm 31 maj 2013 Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till 30 skogsvårdslagen Naturskyddsföreningens

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik

Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Strategi om en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Miljömålsberedningen har fått i uppdrag från regeringen att

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå Ert dnr: M2013/2500/Nm Vår ref Dnr: 2013/0029/1 Miljödepartementet, registrator Miljödepartementet, att: M. Löfroth Stockholm 12 december 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till

Läs mer

Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald

Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald Helene Lindahl Naturvårdsverket Skypekurs den 20 sep 2017 2017-09-25 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Upplägg De aktuella direktivens

Läs mer

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas?

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Foto: Torbjörn Ebenhard Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Maria Forsberg Juridiska institutionen/uu; Centrum för biologisk mångfald (CBM) Stockholm 21 mars 2018 Disposition Artskydd

Läs mer

Miljöövervakning och uppföljning av natur i relation till ÅGP

Miljöövervakning och uppföljning av natur i relation till ÅGP Miljöövervakning och uppföljning av natur i relation till ÅGP Conny Jacobson, Enheten för natur och biologisk mångfald (An), Naturvårdsverket Stockholm 13 februari 2013 Nationell träff om Åtgärdsprogram

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen.

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen. SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2013-09-26 Stockholm Dnr 430/13 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Långsiktigt

Läs mer

Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, ArtDatabanken vid SLU

Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, ArtDatabanken vid SLU Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, vid SLU Vad gör? Samlar, lagrar och tillgängliggör data om Sveriges natur, mest arter men även naturtyper Svenska Artprojektet:

Läs mer

Skyddsnätverk för boreal skog. i Västerbottens och Västernorrlands län

Skyddsnätverk för boreal skog. i Västerbottens och Västernorrlands län Skyddsnätverk för boreal skog i Västerbottens och Västernorrlands län Ansvarig enhet: Naturvårdsenheten Text: Sören Uppsäll Analys och figurer: Carlos Paz von Friesen Tryck: Länsstyrelsen Västerbotten

Läs mer

Regeringsuppdrag om formellt skydd av skog

Regeringsuppdrag om formellt skydd av skog Välkommen till Regeringsuppdrag om formellt skydd av skog Münchenbryggeriet, Stockholm 29 november Jonas Nordanstig, Naturvårdsverket Bo Hultgren, Skogsstyrelsen Innehåll Om regeringsuppdraget En reviderad

Läs mer

AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh 2018-11-20 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-23 1 Kartlägga och föreslå insatser för pollinering Regeringsuppdrag 2018 Naturvårdsverket

Läs mer

Yttrande över Remiss om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet Vectobac G i Nedre Dalälvsområdet

Yttrande över Remiss om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet Vectobac G i Nedre Dalälvsområdet 1(2) ArtDatabanken Jonas Sandström YTTRANDE 2013-01-11 Naturvårdsverket Att. Björn-Axel Beier 106 48 Stockholm NV-10089-12 SLU.dha.Fe.2012.1.4 139 Yttrande över Remiss om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet

Läs mer

Anders Dahlberg, ArtDatabanken. Illustration: Martin Holmer

Anders Dahlberg, ArtDatabanken. Illustration: Martin Holmer Betydelsen av skoglig miljöhänsyn för ett urval rödlistade arter samt skogslevande arter som omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv respektive fågeldirektivet Anders Dahlberg, Illustration: Martin Holmer

Läs mer

ett rikt växt- och djurliv

ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt- och djurliv Hur är det idag? Den biologiska mångfalden är grunden för allt mänskligt liv, den spelar en avgörande roll för människors överlevnad och välfärd och är därmed en förutsättning

Läs mer

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148 Dnr 511-8928-06 00-001-064 Bevarandeplan för Klövberget (södra) Upprättad: 2006-12-15 Namn: Klövberget (södra) Områdeskod: SE0630129 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 46 ha Skyddsform:

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010.

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010. PROTOKOLL Nr 111 1(1) Datum 2010-08-19 Närvarande: Monika Stridsman Johan Wester Håkan Wirtén Generaldirektör, beslutande Enhetschef Avdelningschef Handläggare, föredragande Justeras Monika Stridsman 1

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015 Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015 Johan Niss, Naturskyddsenheten, Länsstyrelsen Grön infrastruktur/gi (Naturvårdsverkets definition) Ett ekologiskt funktionellt

Läs mer

Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M (artskyddsmålet) Punkt 79

Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M (artskyddsmålet) Punkt 79 Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M 4617-13 (artskyddsmålet) Punkt 79 Artskyddsförordningen Artskyddsförordningen är en precisering av de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken när det gäller

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer