Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0989/16 Fri konst och kultur Cecilia Borgström-Fälth Telefon: E-post: Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Förslag till beslut 1. Kulturnämnden avstyrker motionen. 2. Tjänsteutlåtandet översänds till kommunstyrelsen som kulturnämndens eget yttrande. 3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Sammanfattning Jerker Schmidt (L) har i kommunfullmäktige motionerat om kommunstyrelsen får i uppdrag att inrätta ett veteranmonument och att Göteborgs Stad ska uppmärksamma Veterandagen. Ett veteranmonument skulle ge anhöriga en plats för åminnelse, och kommande generationer en viktig pusselbit i deras egen historia. Förvaltningen ser att det finns ett antal frågeställningar som behöver belysas ytterligare. Bland annat definitionen av vem som är veteran, vikten av att välja en plats som ger möjlighet till ro och avskildhet, samt ekonomin rörande Veterandagen. Förvaltningen föreslår därför att kulturnämnden avstyrker motionen. Ekonomiska konsekvenser Förvaltningen ser att det skulle vara möjligt att finansiera ett veteranmonument antingen via 1 % -regeln för konstnärlig gestaltning, eller genom att kommunfullmäktiges ledamöter motionerar om att använda medel från Charles Felix Lindbergs donationsfond. Förvaltningen uppskattar den årliga kostnaden för arrangemang av Veterandagen till kronor för den nämnd som får i uppdrag att vara koordinator av ett sådant högtidlighållande. Därtill kommer uppstartskostnader. Barnperspektivet Alla barn har rätt till sitt ursprung och att få lära känna den värld de lever i. Genom att fira Veterandagen samt uppföra ett minnesmärke skulle veteranernas historia inte glömmas bort utan ges möjlighet att leva vidare med kommande generationer. Göteborgs Stad Kultur 1(4)

2 Jämställdhetsperspektivet Motionären lyfter fram att veteranmonumentet och Veterandagen ska hedra minnet av både kvinnor och män. Mångfaldsperspektivet Med hänvisning till debatten kring monumentet Restare i Stockholm är det viktigt att utreda vem som definieras som veteran för att inte exkludera grupper som tjänstgjort utomlands fast inte inom Försvarsmakten. Miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Ordet veteran väcker känslor och många människor har egna erfarenheter genom att vara anhöriga till de som tjänstgjort utomlands, skadats eller aldrig kom hem. Veteraner hedras över hela världen på många olika sätt. Genom att uppföra ett monument i Göteborg skulle stadens medborgare få möjlighet att hedra sina veteraner. I Stockholm invigdes år 2013 veteranmonumentet Restare. Monumentet har varit föremål för diskussion och är inte okontroversiellt. Kritiken har bland annat rört utformningen på konstverket 1 och vem som definieras som veteran och vilka anhöriga som därmed fått en plats för åminnelse och en stunds avskildhet. Val av plats har också kritiserats och lämnar en del övrigt att önska vad gäller just avskildhet 2. Bilagor: 1. Motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg. 1 SvD Johanne Hildebrandt Veteranerna får nöja sig med en kotte Göteborgs Stad Kultur, tjänsteutlåtande 2(4)

3 Ärendet Kommunstyrelsen har den 17 maj 2016 översänt motion av Jerker Schmidt (L) med förslag att Göteborg inrättar ett veteranmonument på en centralt belägen plats i Göteborg på remiss. Kulturnämnden ska yttra sig senast den 9 september. Bakgrund För att hedra de svenska veteraner, däribland många göteborgare, som under årens tjänstgjort i internationella, både civila och militära, insatser föreslår motionären att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheterna att inrätta ett veteranmonument på central plats i Göteborg. Motionären föreslår vidare att Veterandagen den 29 maj årligen ska uppmärksammas av stadens nämnder. Gärna i samverkan med lokala veteranföreningar. Förvaltningens synpunkter Motionären önskar att kommunstyrelsen får i uppdrag att inrätta ett veteranmonument och att Göteborgs Stad på något sätt uppmärksammar Veterandagen. Förvaltningen har identifierat ett par frågeställningar som skulle behöva belysas närmare innan ett sådant uppdrag ges: Kulturförvaltningen ser att det finns möjligheter att finansiera ett så kallat veteranmonument inom ramen för 1 % -regeln för konstnärlig gestaltning, eller genom att kommunfullmäktiges ledamöter motionerar om att använda medel från Charles Felix Lindbergs donationsfond. För att kunna göra en närmare uppskattning av de kostnader som skulle uppkomma, både initialt och årligen, för att uppmärksamma Veterandagen behöver uppdraget specificeras närmare. En central tanke med Göteborgs offentliga konst är att den ska möta människor i deras vardag. Därför finns konsten i gaturummet, på torg, i parker, i skolor och i bibliotek. Konsten har många syften och betydelser i det offentliga rum de ingår, från de rent skönhetsmässiga till att ha även en praktisk funktion. Många gånger har konsten ett symbolvärde och skapar en stark identitet åt en plats. Att platsen är viktig visar bland annat debatten kring Restare i Stockholm. När en konstnär arbetar med ett platsspecifikt verk för en offentlig plats är det viktigt att helhetsperspektivet av platsen ingår i uppdraget. Det är därför angeläget att konstnärer bjuds in i ett tidigt skede i planeringen av ett veteranmonument. Vem som definieras som veteran är viktigt att utreda. Monumentet Restare i Stockholm är rest till minne av de veteraner som tjänstgjort inom Försvarsmakten. Ska ett veteranmonument i Göteborg ha samma målgrupp eller inkludera även de som arbetat för biståndsorganisationer, kyrkan med mera? Att definiera vem som är veteran är också viktigt för att kunna veta om detta är en kommunal eller statlig fråga. Kulturförvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motionen. GÖTEBORGS STADS KULTURFÖRVALTNING Anna Rosengren förvaltningsdirektör Göteborgs Stad Kultur, tjänsteutlåtande 3(4)

4 Jonna Ulin Sektorschef Fri konst och kultur Expedieras till: Kommunstyrelsen Göteborgs Stad Kultur, tjänsteutlåtande 4(4)

5 Göteborg den 12 maj 2016 Motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett Veteranmonument i Göteborg För att demokratin är skör. För att medmänskligheten måste hävdas. För dig som gör skillnad. För anhöriga som lämnas. För frihet kostar. Dessa ord står på veteranmonumentet "Restare" som ligger intill Sjöhistoriska museet i Stockholm. Det består av flera skulpturala delar i betong, rostfritt stål och vit marmor. Titeln "Restare" är inspirerat av latinet och syftar på att vila, att stanna, att finnas kvar utlystes en tävling av Statens konstråd om ett minnesmonument för Sveriges veteraner och verket invigdes på Veterandagen den 29 maj ett år senare. Varje dag och året runt tjänstgör svenska kvinnor och män frivilligt på uppdrag av svenska folket i olika fredsfrämjande och humanitära insatser runt om i världen. Allt detta görs för att skapa fred i konflikter, undsätta behövande och nödlidande människor i katastrofområden samt hjälpa människor till ett tryggare och bättre liv genom olika bistånds- och utvecklingsinsatser. Uppdraget sker många gånger under riskfyllda och påfrestande förhållanden där den enskilde utsättas för stora risker. Erfarenheten visar dock att de allra flesta som återvänder hem efter tjänstgöringen har berikats och utvecklats som individer av de utmaningar som arbetet innebär. De cirka svenska veteraner, varav många göteborgare, som under åren tjänstgjort i internationella insatser utgör i många avseenden en resursstark grupp som med kunskaper och erfarenheter på olika sätt bidrar i vårt samhälle. Samtidigt visar forskningen att ett antal veteraner drabbas av olika fysiska och psykiska besvär och skador till följd av de många gånger mycket farliga, svåra och komplexa förhållanden som rått i tjänstgöringsområdet. För ett antal har det allra högsta priset betalats i form av att de mist sina liv. Staten har sedan några år tillbaka uppmärksammat dessa människor genom att inrätta Veterandagen, som äger rum den 29 maj. Begreppet Veteran har blivit ett uttryck för såväl militära som civila insatser. Göteborgs stad bör hedra sina veteraner med ett veteranmonument. Detta monument bör finnas på en central plats i staden och kan med fördel förverkligas genom en tävling av olika konstnärer. Staden bör även årligen, på något sätt, uppmärksamma Veterandagen. Detta bör även ske i samarbete med de lokala veteranföreningarna. FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunfullmäktige föreslås besluta Att Att ge kommunstyrelsen i uppdrag att inrätta ett veteranmonument på en centralt belägen plats i Göteborg ge nämnder i uppdrag att årligen på något sätt i sin verksamhet uppmärksamma Veterandagen Jerker Schmidt (L)

Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 3.6 Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Vi anser precis som Kulturnämnden att motionen bör hanteras

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 199 Yttrande över motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018

Yttrande om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018 Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende 2.2.1 Yttrande om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018 Vi välkomnar uppmärksammandet av de personer som tjänstgjort i fredsbevarande insatser

Läs mer

Utdelning av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond

Utdelning av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Handling 2018 nr 192 Utdelning av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

500- respektive 100-årsjubiléer i Stockholm Motion (2016:9) av Rickard Wall (-)

500- respektive 100-årsjubiléer i Stockholm Motion (2016:9) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2017:159 RII (Dnr 106-128/2016) 500- respektive 100-årsjubiléer i Stockholm Motion (2016:9) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:9)

Läs mer

Hedrande av Albert Lindhagen med en byst och minnesplatta

Hedrande av Albert Lindhagen med en byst och minnesplatta Utlåtande 2009:31 RVIII (Dnr 328-2125/2008) Hedrande av Albert Lindhagen med en byst och minnesplatta Motion av Teres Lindberg och Rolf Lindell (båda s) (2008:63) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion från Marie Oudin (M) - Hedra veteranerna i Kristinehamn

Motion från Marie Oudin (M) - Hedra veteranerna i Kristinehamn Kommunledningsförvaltningen Anders Åström, 0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-12-07 Ks/2016:211 Sida 1(3) Kommunfullmäktige Motion från Marie Oudin (M) - Hedra veteranerna

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Upprätta ett minnesmärke över författaren och människorättskämpen Katarina Taikon Motion (2016:91) av Rasmus Jonlund m.fl.

Upprätta ett minnesmärke över författaren och människorättskämpen Katarina Taikon Motion (2016:91) av Rasmus Jonlund m.fl. Utlåtande 2017:223 RII (Dnr 106-1332/2016) Upprätta ett minnesmärke över författaren och människorättskämpen Katarina Taikon Motion (2016:91) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Minnesplats i Stockholm tillägnat offren för Hiv/Aids Motion (2016:50) av Ole-Jörgen Persson och Kristina Lutz (båda M)

Minnesplats i Stockholm tillägnat offren för Hiv/Aids Motion (2016:50) av Ole-Jörgen Persson och Kristina Lutz (båda M) Utlåtande 2017:261 RII (Dnr 106-727/2016) Minnesplats i Stockholm tillägnat offren för Hiv/Aids Motion (2016:50) av Ole-Jörgen Persson och Kristina Lutz (båda M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tillfälligt stöd till Judiska museet i Stockholm Motion (2016:71) av Lotta Edholm och Rasmus Jonlund (båda L)

Tillfälligt stöd till Judiska museet i Stockholm Motion (2016:71) av Lotta Edholm och Rasmus Jonlund (båda L) Utlåtande 2017:110 RII (Dnr 106-991/2016) Tillfälligt stöd till Judiska museet i Stockholm Motion (2016:71) av Lotta Edholm och Rasmus Jonlund (båda L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Södertälje kommun. Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063

Södertälje kommun. Svar på motionen Inrätta en LSS-Lots Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-30 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Sammanfattning av ärendet Metin Hawsho

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Remiss - Motion av Hanna Thomé angående uppförande av en staty till minne av Katarina Taikon och för romers kamp för rättvisa (STK )

Remiss - Motion av Hanna Thomé angående uppförande av en staty till minne av Katarina Taikon och för romers kamp för rättvisa (STK ) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-20 Vår referens Ann Bergström enhetschef ann.bergstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss - Motion av Hanna Thomé angående uppförande av en staty till minne

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

FÖRE INSATS. Redo för insats?

FÖRE INSATS. Redo för insats? FÖRE INSATS Redo för insats? Innan du kan genomföra en insats måste du vara väl förberedd på alla plan, såväl fysiskt som psykiskt. Det är även en del praktiska saker som du måste ta tag i. Ibland kan

Läs mer

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Göteborg 2016-02-09 Yttrande (L) Kommunstyrelsen 2016-02-10 Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion från (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg

Yttrande till kommunstyrelsen över motion från (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-06-01 Diarienummer: N132-0483/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-09 Diarienummer N131-0080/15 Utvecklingsavdelningen Siv Andersson Telefon 031-365 11 02 E-post: siv.andersson@angered.goteborg.se Yttrande avseende motion av Mats Mattsson

Läs mer

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon TN 28/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-02-11 Diarienummer 3402/15 Dagliga leveranser Anne-Charlotte Fransson Telefon 031-368 25 54 E-post: anne-charlotte.fransson@trafikkontoret.goteborg.se Motion

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Minnesplats över Sven Wallander Motion av Malte Sigemalm (s) (2008:80)

Minnesplats över Sven Wallander Motion av Malte Sigemalm (s) (2008:80) Utlåtande 2009: RIII (Dnr 328-2690/2008) Minnesplats över Sven Wallander Motion av Malte Sigemalm (s) (2008:80) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2008:80) av Malte

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Redovisning av uppdrag - utredning av hur konceptet 300m2 kan fortsätta och utvecklas

Redovisning av uppdrag - utredning av hur konceptet 300m2 kan fortsätta och utvecklas Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 2217/15 Sektor Bibliotek Christina Persson Telefon: 031-368 33 47 E-post: christina.persson@kultur.goteborg.se Jill Danielsson Telefon: 031-368 34 45 E-post:

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan.

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. 1% KONST SOM GÖR SKILLNAD roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. roland borén uppochner Skulptur, färgad betong. Höjd 3 m. Ramsdalsskolan. theo ågren hur gick det sen? Skulptur, lackerad

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Yttrande stadens engagemang för Ostindiefararen Götheborg (Dnr 0960/16)

Yttrande stadens engagemang för Ostindiefararen Götheborg (Dnr 0960/16) Bilaga 9 Sida 1 Styrelsen 2016-09-27 Diarienummer: 0163/16 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 40 18 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Yttrande stadens engagemang för Ostindiefararen Götheborg

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Handling 2015 nr 129 Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen.

Läs mer

KALLELSE Kulturnämnden

KALLELSE Kulturnämnden KALLELSE Kulturnämnden Tid 16:00 Plats Malmö Stad kulturförvaltning, Bergsgatan 20, lokal Karl Hovbergssalen. Gruppmöten För (S), (MP) och (V) Kl. 15:00. För (M), (L) och (KD) Kl. 15:00. Ledamöter Mariya

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Nyhetsbrev April 2012

Nyhetsbrev April 2012 Nyhetsbrev April 2012 Konstnärsförbundet Alliansen (KFA) Adress: Klippan 18, 41451 Göteborg. Tel: 073-7070555 Hemsida: www.konstnarsalliansen.se, e-post: kansli@konstnarsalliansen.se Organisationsnr: 802434-4767.

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-17 167 Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS 2015-376 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

8 Motion 2017:44 av Kerstin Mannerquist (S) och Lars Grönwall (S) om ett minnesmärke över Karl Grunewalds gärning Ls

8 Motion 2017:44 av Kerstin Mannerquist (S) och Lars Grönwall (S) om ett minnesmärke över Karl Grunewalds gärning Ls Region Stockholm 17 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 8 Motion 2017:44 av Kerstin Mannerquist (S) och Lars Grönwall (S) om ett minnesmärke över Karl Grunewalds gärning

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Minnesmonument över trafikens offer Motion av Svante Linusson (sp) (2002:38)

Minnesmonument över trafikens offer Motion av Svante Linusson (sp) (2002:38) Utlåtande 2004: RIII (Dnr 009-1936/2002) Minnesmonument över trafikens offer Motion av Svante Linusson (sp) (2002:38) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:38 av Svante

Läs mer

Förslag till sammanträdestider 2019

Förslag till sammanträdestider 2019 Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-09 Diarienummer N137-0628/18 Handläggare Niklas Hall Telefon: 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Förslag till sammanträdestider 2019 Förslag

Läs mer

Offentligt minnesmärke över greve Folke Bernadotte af Wisborg i Stockholm Skrivelse av Micael Stehr

Offentligt minnesmärke över greve Folke Bernadotte af Wisborg i Stockholm Skrivelse av Micael Stehr PM 2010: RI+VIII (Dnr 328-357/2010) Offentligt minnesmärke över greve Folke Bernadotte af Wisborg i Stockholm Skrivelse av Micael Stehr Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Demokratiförankring genom skolresa till koncentrationsoch förintelselägret Auschwitz-Birkenau

Demokratiförankring genom skolresa till koncentrationsoch förintelselägret Auschwitz-Birkenau 11:1 2018-08-29 1/2 KS 181 Dnr KS/2018:71-034 Demokratiförankring genom skolresa till koncentrationsoch förintelselägret Auschwitz-Birkenau Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Svar på remiss: Låt flera forma framtiden (SOU 2016:5)

Svar på remiss: Låt flera forma framtiden (SOU 2016:5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.175 Datum:2016-06-03 Utvecklings- och förvaltningssekreterare Cecilia Stedt E-post: cecilia.stedt@ale.se Kommunstyrelsen Svar på remiss:

Läs mer

Akr. Expedieras till. Motion (DEX) - ÅteruppbyggV?isby Kvarn. Remissvar- Återuppbyggnad av Väsby Kvarn, tjänsteskrivelse KoB

Akr. Expedieras till. Motion (DEX) - ÅteruppbyggV?isby Kvarn. Remissvar- Återuppbyggnad av Väsby Kvarn, tjänsteskrivelse KoB Anteckning Jaana Tilles (S) deltar ej i beslutet. Ärendet i korthet En motion har inkommit från Demoex att ge kulturförvaltningen i uppdrag att rekonstruera Väsby Kvarn utvändigt i samråd med hembygdsföreningen

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Datum Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun

Datum Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun KS 13 8 FEBR 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-01-17 Diarienummer KSN-2011-0528 Kommunstyrelsen Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala

Läs mer

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-)

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:26 RI (Dnr 106-1149/2015) Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:51) om äldre och förskolan

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Tema: Vem tror du att du är? Identitet

Tema: Vem tror du att du är? Identitet Tema: Vem tror du att du är? Identitet Avsnitt 2: Hur skapas och upprätthålls identiteter? Vad gör oss till dem vi är? Till stor del är det vårt förflutna, eller, för att vara mer exakt det vi minns av

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Stöd till Film i Väst 2018

Stöd till Film i Väst 2018 Kultur Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-05 Diarienummer 0498/18 Myriam Mazzoni/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 34 91 E-post: myriam.mazzoni@kultur.goteborg.se Martina Eriksdotter/Kultur/GBGStad Telefon:

Läs mer

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M)

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Utlåtande 2016:179 RIX (Dnr 106-602/2016) Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande avseende genomförande av system med producentansvar

Yttrande avseende genomförande av system med producentansvar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-04 Diarienummer 0196/16 Strategisk samordning Ann-Louise Eliasson Telefon 031-368 27 75 E-post: ann-louise.eliasson@kretsloppochvatten.goteborg.se Yttrande avseende genomförande

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Uppmärksamma Victoria Benedictsson Motion (2016:8) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L)

Uppmärksamma Victoria Benedictsson Motion (2016:8) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) Utlåtande 2017:127 RII (Dnr 106-127/2016) Uppmärksamma Victoria Benedictsson Motion (2016:8) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:8)

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF SIGNERAD 2015-12-23 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-12 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss gällande Motion av Fredrik

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Redovisning av uppdraget att utreda möjligheten att uppmärksamma Veterandagen i Göteborg

Redovisning av uppdraget att utreda möjligheten att uppmärksamma Veterandagen i Göteborg Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-06 Diarienummer 0677/17 Handläggare Christine Lindeberg Telefon: 031-368 02 31 E-post: christine.lindeberg@stadshuset.goteborg.se Redovisning av

Läs mer

Kulturnämndens arbetsutskott Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Pär Elfström (S)

Kulturnämndens arbetsutskott Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Pär Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Stora mötesrummet kl 15:00-15:40 ande närvarande Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Pär Elfström (S) Övriga närvarande Marie Gustavsson (Bibliotekschef),

Läs mer

Utställning av stadens konst vid Stockholms skolor Motion av Tomas Rudin och Emma Lindqvist (båda s) (2008:72)

Utställning av stadens konst vid Stockholms skolor Motion av Tomas Rudin och Emma Lindqvist (båda s) (2008:72) Utlåtande 2009:127 RVIII (Dnr 328-2442/2008) Utställning av stadens konst vid Stockholms skolor Motion av Tomas Rudin och Emma Lindqvist (båda s) (2008:72) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer