Jordbrogravfältet en tvåtusenårig tidsresa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jordbrogravfältet en tvåtusenårig tidsresa"

Transkript

1 Jordbrogravfältet en tvåtusenårig tidsresa 1 Du står i norra änden av Jordbrogravfältet. De tretton numrerade skyltarna visar dig många av de olika gravtyperna som finns här. Du får också en glimt av människors liv i Haningebygden för två tusen år sedan. Gravarna på den här sidan om järnvägen är inte undersökta av arkeologer. Men det finns många liknande gravar som är undersökta på andra platser. Därför kan vi ana vad gravarna innehåller under markytan och från vilken tid de är. Gravar i olika geometriska former och resta stenar är vanliga under äldre järnåldern. De är alltså ungefär två tusen år gamla. De brukar innehålla en liten mängd brända ben av den döde. FYRSIDIGA GRAVAR Rakt fram till höger ser du en grav med flera kvadratiska rum. Gravrummen har kanter av stenar lagda i rad och tydliga hörn.

2 En familj i sten? 2 På västra sidan av järnvägen har arkeologer undersökt ett femtiotal gravar. Det visade sig att en person är begravd intill varje rest sten. Både barn och vuxna är begravda intill resta stenar. Arkeologerna såg också att gravarna är placerade i grupper, med lite avstånd ifrån varandra. Kanske har olika familjer i trakten använt varsin del av gravfältet. På Åbygravfältet i närheten fanns en stor grav med 30 begravda i olika åldrar kanske ett slags familjegrav. RESTA STENAR På gravfältet finns omkring 300 resta stenar. Här ser du en grupp resta stenar som är ungefär en meter höga. Det är den vanligaste storleken här på Jordbrogravfältet. Väster om järnvägen ligger en omkullvält sten som varit nästan tre meter hög.

3 Ritualer kring begravningen 3 När någon dog under järnåldern var det viktigt att ritualerna kring dödsfall och begravning utfördes så att den döda på rätt sätt fördes över till den andra sidan. Den döda brändes på ett bål. En del av de brända benen samlades ihop i en ask, en keramikkruka eller något annat slags förvaringskärl, som sedan begravdes. Ibland har sot och rester av bålet begravts tillsammans med benen. Att bränna den döda kan ha varit ett sätt att frigöra själen från den döda kroppen. Gravfältet kan också ses som en kultplats, där ritualer kring de döda ingick i en religiös tanke om fruktbarhet och återfödelse. SEXSIDIG STENKRETS På Jordbrogravfältet är många av gravarna anlagda i olika geometriska former. Här ser du en stenkrets med sex sidor och sex stora hörnstenar. Innanför stenkretsen finns en mindre rund grav med två mittstenar. Symboliken kring de olika formerna är gåtfull. Vissa gravar är runda, andra triangulära, rektangulära eller mångsidiga. Det finns också gravar som inte har någon stenkonstruktion alls ovan mark.

4 Vad kan benen berätta? 4 Benexperter kallas osteologer. De analyserar skelettdelar från gravar och kan ibland se ungefär hur gammal den döde har varit, om det har varit en man, kvinna eller ett barn, och om den döde haft några skador eller sjukdomar. Osteologer kan också se om djurben finns med bland människobenen. Under yngre järnåldern ( e Kr) var det vanligt att den döde fick med sig olika slags djur i graven. På Jordbrogravfältet, som ju är i huvudsak äldre, har man inte hittat några djurben. RESTA STENAR Här ser du en grupp om tio resta stenar. Resta stenar antyder att de döda som begravts här är män. En rest sten är en manlig symbol, har många arkeologiska undersökningar visat. På den undersökta delen av Jordbrogravfältet hittade man ben efter två män, två kvinnor och ett barn intill de resta stenarna. Kanske var benen efter kvinnorna från spensliga män med ben som liknade kvinnors. Men det kan också vara så att resta stenar just här kunde markera gravar för både män och kvinnor. Kanske den resta stenen här symboliserade något annat än det kön man tillhörde.

5 Järnålderns egen historia 5 Kring Jordbrogravfältet finns det många fornlämningar som är ännu äldre. Människor har levt i området ända sedan stenåldern i minst sjutusen år! Norr om gravfältet, uppe på höjden, ligger ett röse och en skeppssättning (en skeppsformad stenkonstruktion). De är från bronsåldern ( f Kr) och fanns här långt innan gravfältet började anläggas. På en del platser har man hittat föremål och begravda döda från järnåldern i de gamla bronsåldersrösena. Nog funderade man över sin historia under järnåldern. Kanske fanns det berättelser om ett mytiskt förflutet förknippade med förfädernas gravar. På gravfälten byggde man ibland gravar i de urgamla röse- och skeppsformerna. RÖSE Rösen är stenkonstruktioner med flera lager sten som inte är täckta med jord all sten syns. De förknippas främst med bronsåldern ( f Kr) och ligger ofta på höjder i landskapet. Här ligger röset mitt på järnåldersgravfältet. Det finns exempel på rösen från järnåldern, kanske är detta ett sådant röse.

6 Skeppssättningen - livets och dödens skepp 6 I dag ligger Jordbrogravfältet sex kilometer från havet. Alltsedan istiden släppte sitt grepp om Mälardalen för tiotusen år sedan har landet höjt sig och strandlinjen förflyttats. Under äldre järnåldern fanns en havsvik med stranden bara en kilometer härifrån. Under hela forntiden var vattenvägarna viktiga för att ta sig fram. Säkert reste de som är begravda här på gravfältet med båt då och då. Det finns likheter mellan Jordbrogravfältet och gravar på Öland och Gotland från samma tid. Kontakter mellan människor har alltid varit viktiga! Skeppssättningarna på gravfält kan symbolisera resandet under livstiden, men också resan till dödsriket. SKEPPSSÄTTNING Rakt fram ser du en spetsig, skeppsformad grav, en skeppssättning. Skeppssättningar anlades under både bronsåldern ( f Kr) och järnåldern (500 f Kr 1050 e Kr). Inom den här skeppssättningen finns en rest sten och en klotformad sten. Ofta har arkeologer tolkat dessa två stenar som symboler för manligt och kvinnligt.

7 Ledtrådar från järnåldern 7 Namnen på de som är begravda här är sedan länge glömda. Från Jordbrogravfältets tid finns inga runstenar, och inget skrivet kvar till oss idag. Det vi vet om människorna får vi reda på genom att arkeologer undersöker deras gravar och boplatser. När en grav undersöks kan föremål som hittas kan ge ledtrådar till kön och ålder på den döda. Män kan vara begravda med vapen, kvinnor med redskap eller smycken. Det är ovanligt att hitta föremål i gravar från Jordbrogravfältets tid. Vid undersökningen av Jordbrogravfältet hittades ett smycke ett spänne, som kalllas fibula. Fibulor förknippas med kvinnors klädsel. På Jordbrogravfältet hittades fibulan tillsammans med brända ben som benexperten ansåg var rester av en man. Hur det hänger ihop tål att funderas på! RUND GRAV MED KANTKEDJA Många stensättningar har en kantkedja. Man har lagt en rad av stenar ytterst i graven som gräns mot den omgivande marken. Här framför dig ser du en rund grav. Den är synlig som en låg kulle. Slitaget på stigen till vänster har blottat kantkedjan. Du kan se stenarna, noggrant lagda i en cirkel som försvinner in under marktäcket.

8 Gravfältet - en mötesplats 8 Genom gravfältet går flera gamla vägar, så kallade hålvägar i olika riktningar. Hålvägarna kan vara lika gamla som gravfältet, eller ännu äldre. Gravfältet var inte bara en plats att begrava de döda, utan också ett slags samlingsplats och kultplats för religiösa ritualer. Vägarna hit användes flitigt under många hundra år. Så sent som på 1800-talet berättades en sägen i trakten som sa att Jordbrogravfältet varit bygdens gemensamma offer- och tingsplats i forntiden. HÅLVÄG Rakt fram går en hålväg genom gravfältet. Du ser den som en svacka i marken som mjukt slingrar framför dig. En hålväg bildas genom många generationers fötter, hästhovar och vagnars slitage.

9 Domarnas ringar? 9 Sådana här stenkretsar brukar kallas för domarringar. Namnet har levt kvar sedan medeltiden ( e Kr). Då ansåg man att stenkretsarna varit ett slags tingsplatser där tvister avgjorts i forntiden. Man tänkte sig en domare till varje sten. Ofta är det sju eller nio stenar i en domarring, och då skulle tvisten aldrig bli oavgjord! Idag vet vi att domarringarna är gravar från äldre järnåldern (500 f Kr 550 e Kr). STENKRETS MED MITTSTEN Här ser du en stenkrets med sex stenar runt en mittsten. Hålvägen går rakt igenom stenkretsen. Kanske hade det gått flera hundra år sedan stenkretsen restes innan det blev tillåtet att ta vägen rakt igenom den. På gravfältet finns spår av många olika tider.

10 Vid slutet av järnåldern 10 Jordbrogravfältet och dess granne Åbygravfältet var enorma grav- och kultplatser för Haningebygden under minst tusen år, från slutet av bronsåldern till mitten av järnåldern. I slutet av järnåldern började man i större utsträckning istället begrava sina döda i gravhögar på mindre gravfält intill den egna gården. De perioderna brukar kallas vendeltid ( e Kr) och vikingatid ( e Kr). Det blev viktigt att ha förfädernas gravar nära gården för att visa sin rätt till marken. GRAVHÖG OCH HÅLVÄG Rakt fram slingrar sig en hålväg genom gravfältet. Hålvägen är en gammal färdväg som nötts till en svacka av flitigt användande under många år. Till vänster om hålvägen ligger en gravhög som är ungefär 1,5 meter hög. Gravhögar är ofta från yngre järnåldern ( e Kr). Kanske innehåller det här området de sist anlagda gravarna på Jordbrogravfältet.

11 Spår av järnåldersbarnen? 11 På järnåldersgårdarna bodde familjen tillsammans i bostadshuset, vuxna och barn tätt inpå varandra. Man hade rökiga eldstäder inomhus, och jordgolv där smuts samlades. Sjukdomar spreds lätt och dödligheten bland både barn och vuxna var högre än idag. I barngravarna finns spåren av kärlek och omsorg om barnen. Här på gravfältet blev de precis som de vuxna begravda intill resta stenar och i andra slags gravar. På gravfältet vid Birka i Mälaren har man hittat små bronsbjällror i barngravar. De har fungerat som leksaker. Säkert fanns det glädje och lek i barnens liv även under järnåldern. TRESIDIGA GRAVAR Här ser du två triangulära gravar. På andra sidan järnvägen har man undersökt två liknande gravar. I båda var barn under 7 år begravda. På Åbygravfältet, en kilometer söderut, fanns en triangulär grav där en person under 20 år blivit begravd. Det kan vara en tillfällighet eller kanske var tresidiga gravar här i Jordbro just för barn och unga personer.

12 ...jättars sammanburne griffter och ättebackar 12 För några hundra år sedan, långt efter järnåldern, fanns det sagor och sägner om de förhistoriska gravfälten. Många av dessa kan anas i en uppteckning av fornlämningar som gjordes under 1600-talet, Rannsakningar efter antikviteter. Präster gick runt i bygderna och tog reda på vilka fornminnen som fanns. I Rannsakningarna berättas att folk ofta trodde att jättar är begravna i förhistoriska gravar. Jättarna var i folktron Nordens ursprungliga invånare. De troddes även lämnat spår i jättegrytor och jättekast det vill säga runda fördjupningar i berget och stora stenblock. Om Jordbrogravfältet kan man läsa i Rannsakningarna att gravarna på Sandemoo här på Preztegårdz ägorna är beskrivna som jättars sammanburne griffter och ättebackar. Långt in på 1800-talet var tron på jättarna levande. FYRSIDIGA GRAVAR Rakt fram ser du några kvadratiska gravar med fyra hörnstenar och mittblock. Kanske är det inte så konstigt att man förr i tiden trodde att jättar kunde vara begravda i de stora gravanläggningarna.

13 Det stora Jordbrogravfältet 13 Berg Berg Mot Jordbro i Du står nu vid sydspetsen av Jordbrogravfältet. Här finns 800 synliga gravar och troligen många fler under markytan. Vägen norrut förbi husen leder vidare till det vidsträckta gravfältet. Gravarna anlades främst under äldre järnålder, 500 f Kr 550 e Kr. Under järnåldern var Skandinavien ännu inte kristet. De döda brändes på bål och benen gravsattes, ibland i en keramikkruka eller en träask. Gravarna är markerade med resta stenar och olika slags stenformationer. Vid de utplacerade skyltarna kan du läsa mer om de olika gravformerna och få en glimt av livet i Haningebygden för två tusen år sedan Gammal åkermark Kartering R. Rydén, G. Winberg och Lars Z Larsson. Digital bearbetning R-info kultur. 7 ARKEOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR På västra sidan om järnvägen ligger en mindre del av gravfältet. Här undersöktes ett femtiotal gravar av arkeologer under 1990-talet. Kvinnor, män och barn i alla åldrar hade begravts här. De gravar som inte togs bort för att ge plats åt järnvägens dubbelspår rensades fram och ligger kvar. Du kan se flera resta stenar och gravar med cirkulära stenformationer i markytan om du går igenom tunneln och upp till höger. Här finns inga skyltar. Var försiktig, banvallen är inte stängslad. NYNÄSHAMN JÄRNVÄG STOCKHOLM 13 Mot Västerhaninge i KARTSYMBOLER Övertorvad stensättning Stensättning med mittkonstruktion Stensättning med kantränna Stensättning med mittkonstruktion och kantränna Stensättning med kantkedja Rest sten Triangulär stenkrets Kvadratisk stenkrets 10 i 1 i Grop Mot Kalvsvik Domarring Skeppsformig stensättning Röse Stensättning med koncentriska stenkretsar Byggnad Gravskyltar Informationsskylt Hålväg

Innehåll: Vad graven kan berätta, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Vad graven kan berätta

Innehåll: Vad graven kan berätta, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Vad graven kan berätta Orust förhistoria Innehåll: Vad graven kan berätta, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Vad graven kan berätta Vad händer efter döden? Det är en fråga som de flesta människor någon

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Norra gravfältet vid Alstäde

Norra gravfältet vid Alstäde Norra gravfältet vid Alstäde Både söder och norr om järnåldersbebyggelsen vid Vallhagar ligger stora gravfält (Sälle respektive Alstäde). Även ett mindre gravfält har hittats i närheten. Problemet är bara,

Läs mer

GRAVEN BERÄTTAR SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U. Malmö Museer N A M N

GRAVEN BERÄTTAR SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U. Malmö Museer N A M N GRAVEN BERÄTTAR N A M N SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U Malmö Museer Illustrationer Illustration sidan 1 & 3 Erik Lenders, ur Bevægeapparatets anatomi av Finn Bojsen-Møller, Munksgaard Danmark,

Läs mer

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken Populärvetenskaplig sammanfattning Johanna Lega Västarvet kulturmiljö 2018 En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar

Läs mer

18 hål på historisk mark

18 hål på historisk mark 18 hål på historisk mark Golfbanan i N ligger på historisk mark - i det här området har det funnits bofasta människor i över 4000 år. Du står just nu vid en av tre gravar från bronsåldern. 586 Om den här

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, platser med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Nära motorvägen, bakom några buskar, ligger

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Forntiden i Rosengård

Forntiden i Rosengård Forntiden i Rosengård I Rosengårdsområdet har många fynd från forntiden gjorts. När man har grävt i jorden har man hittat saker, redskap, som visar att människor har bott i området för ca. 6000 år sedan.

Läs mer

Fornminnesguide. En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender

Fornminnesguide. En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender Fornminnesguide En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender Välkommen! Tanken med denna fornminnesguide är att du enkelt ska kunna göra din egen fornvandring, lära dig mer om vår forntid

Läs mer

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Björketorpsstenen är ett av Sveriges mäktigaste runstensmonument. Akta dig för att välta denna 4.2 meter höga runsten vid Björketorp för på den kan man läsa Mäktiga

Läs mer

Inför jordvärme i Bona

Inför jordvärme i Bona UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför jordvärme i Bona Småland Bredestad socken Aneby kommun Fastighet Bona 1:7 Dnr 3.1.1-03074-2014 Marita Sjölin UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför

Läs mer

En förtrollad värld 1

En förtrollad värld 1 1 En förtrollad värld Max Weber en sociolog som levde för cirka 100 år sedan menar att tiden innan vår moderna tid (som han förlägger till 1700-talet och upplysningstiden) var förtrollad. - Att välden

Läs mer

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004 E6 Bohuslän Startsida Juni Juli 2010-01-21 E6 2004 E6 undersökningarna har startat igen. Under försommaren sker en serie mindre utgrävningar norr om Uddevalla. Undersökningarna sker i den mellersta delen

Läs mer

Klovsten 2009, gravfält

Klovsten 2009, gravfält Klovsten,, arkeologiska förundersökningar 2009, startsida Nyupptäckt vid Klovsten i Kungsbacka Klôvsten betyder den kluvna stenen. En sådan finns verkligen och den står i Klovsten på gränsen mellan tre

Läs mer

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

F O R N B O R G. Äldre försvarsanläggning

F O R N B O R G. Äldre försvarsanläggning F O R N B O R G Äldre försvarsanläggning Berget du ser framför dig på andra sidan vattnet är mer än bara en hög bergsrygg där låg en gång en fornborg. Om du tittar ner i bergsskrevan till vänster, ser

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, platser med fornlämningar 4 3 2 1 6 7 5 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mellan husen i Brandkärr

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade.

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges av: Täby Hembygdsförening NYTT Nr 19 Årgång 2 sept 2010 Text, bild, layout: lgronwall@tele2.se Ansvarig utgivare: Jan Rosenberg 070-6949988

Läs mer

Gång- och cykelväg i Simris

Gång- och cykelväg i Simris UV SYD RAPPORT 2002:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Gång- och cykelväg i Simris Skåne, Simris socken, Simris 35:6 Annika Jeppsson Gång- och cykelväg i Simris 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor.

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Brev från Sofia (Noaks mamma) Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Hur vet man att det funnits någon som heter Estrid och Jarlabanke? Hur vet man att hon var betydelsefull? Det vet

Läs mer

Stensättningen som ni står på är en grav. Försök se vilken form graven har.

Stensättningen som ni står på är en grav. Försök se vilken form graven har. Lärarhandledning och karta för rundvandring med skolklasser bland museets fornlämningar Äldre stenålder 10 000-4100 f.kr. Yngre stenålder 4000-1800/1700 f.kr. Bronsålder ca 1800/1700-500 f.kr. Järnålder

Läs mer

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002 2010-01-20 Motorväg i forntidsland Under åren 2002 2005 pågår ett av Sveriges största arkeologiska projekt. Det är följden av att E4:an mellan Uppsala och Mehedeby ska få en ny sträckning. Motorvägen beräknas

Läs mer

Grävning för elkabel på gravfält

Grävning för elkabel på gravfält arkeologisk förundersökning Grävning för elkabel på gravfält raä 1 Gervide 1:35 Sjonhem socken Gotland Länsstyrelsen Gotlands län dnr 431-4410-06 Ann-Marie Pettersson 2007 arkeologisk förundersökning Grävning

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun Backarna i Bälinge Arkeologisk kontroll Hans Göthberg Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun 2 Upplandsmuseets rapporter 2016:11 Backarna i Bälinge

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille

Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille BILAGA 3C Arkeologisk utredning Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille Gotlands kommun, Gotlands län 2017-11-21

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB Västerhaninge 477:1 Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av boplats Västerhaninge 477:1 inom fastigheten Årsta 1:4, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Stockholms län Göran Wertwein ARKEOLOGISTIK

Läs mer

ANTIKVARISK KONTROLL

ANTIKVARISK KONTROLL P 4057 ANTIKVARISK KONTROLL med anledning av schaktningsarbete för åtgärd i samband med avlopp Invid hus C4:115 och C4:117 i Ultuna, Fastighet: Ultuna 2:23 Bondkyrko socken, Uppland Av Helena Hulth & Jens

Läs mer

UPPTÄCK FORNTIDENS SÄFFLE Rundtursförslag

UPPTÄCK FORNTIDENS SÄFFLE Rundtursförslag UPPTÄCK FORNTIDENS SÄFFLE Rundtursförslag Foto: Hans Olsson En resa som sträcker sig 3000 år tillbaka i tiden till intressanta forntida monument. Foldern är sammanställd av Hans Olsson, arkeolog, Värmlands

Läs mer

Skogs-Ekeby, Tungelsta

Skogs-Ekeby, Tungelsta Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:15 Skogs-Ekeby, Tungelsta Avgränsning av gravfältet Västerhaninge 82:1 Arkeologisk förundersökning RAÄ 82:1 Skogs-Ekeby 6:116 Västerhaninge sn Haninge kommun Södermanland

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

Fornlämningar i Foss

Fornlämningar i Foss Fornlämningar i Foss Arkeologi och förmedling på Tungenäset Linnea Nordell och Christina Toreld Rapport 2005:78 1 2 Manusförfattare Linnea Nordell och Christina Toreld Layout och grafisk design Gabriella

Läs mer

Arkeologisk förundersökning av rösegravfält i Vibyggerå.

Arkeologisk förundersökning av rösegravfält i Vibyggerå. Arkeologisk förundersökning av rösegravfält i Vibyggerå. Fornlämning Raä 9. Fastighet: Sjöland 6:1. Socken: Vibyggerå. Kommun: Kramfors. Landskap: Ångermanland. Rapport 2016:11 Ola George 2 Murberget Länsmuseet

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. NYTT. Hembygdsförenings fornminnessektion. ISSN 2001-3493. Idag hände det!

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. NYTT. Hembygdsförenings fornminnessektion. ISSN 2001-3493. Idag hände det! FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges genom Täby Hembygdsförenings fornminnessektion. NYTT ISSN 2001-3493 Nr 11 Årgång 5 maj 2013 Text, bild, ansvarig utgivare: Leif Grönwall

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, områden med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Intill motorvägen, bakom ett buskage, ligger

Läs mer

Anneröd 2:3 Raä 1009

Anneröd 2:3 Raä 1009 Arkeologisk förundersökning Anneröd 2:3 Raä 1009 Skee socken Strömstads kommun Bohusläns museum 2005:5 Robert Hernek Arkeologisk förundersökning, Anneröd 2:3 Raä 1009 Skee socken Strömslads kommun Ur allmsnt

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Husbyar och hamnar på Södertörn

Husbyar och hamnar på Södertörn Husbyar och hamnar på Södertörn Magisteruppsats i Arkeologi. Stockholms Universitet. VT 2010. Lars Robin Nyman Handledare: Anders Carlsson Innehållsförteckning. 1. Inledning.....s.1 1.1 Introduktion...s.1

Läs mer

Backanäset i Töcksmark socken

Backanäset i Töcksmark socken , Töcksmark, 2006, startsida Tre värmländska gravar och ett bröstvärn från 1905 Från mitten av augusti och fyra veckor framåt grävde vi ut tre gravar från forntiden på en bit utanför Töcksfors samhälle,

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade.

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges genom Täby Hembygdsförenings fornminnessektion. NYTT ISSN 2001-3493 Nr 5 Årgång 5 maj 2013 Text, bild, ansvarig utgivare: Leif Grönwall Nu

Läs mer

Natur och kulturstig Livered

Natur och kulturstig Livered Natur och kulturstig Livered Genom den här kyrkporten anlände en gång folket från Livereds gamla by till sin kyrka. I dag finns inte mycket kvar av byn. Området där liveredsborna levde och arbetade är

Läs mer

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland. Rapport 2014:02 broby 1:1 Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Järnvägsgatan 25, 131 54

Läs mer

Kåperyd - ett skadat gravfält

Kåperyd - ett skadat gravfält Fornvård / arkeologisk förundersökning Kåperyd - ett skadat gravfält återställning av fornlämning 28 som skadats genom markberedning Månsarps socken i Jönköpings kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

En GC-väg vid Sjukarby, Tierp

En GC-väg vid Sjukarby, Tierp Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2018:14 En GC-väg vid Sjukarby, Tierp Schaktning intill en försvunnen gravhög Arkeologisk utredning Fornlämning Tolfta 36:1 Sjukarby 4:41 och 4:42 Tolfta socken Tierps

Läs mer

Pagelsborg 6:1. Arkeologisk förundersökning. Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun. Blekinge museum rapport 2011:7 Björn Nilsson

Pagelsborg 6:1. Arkeologisk förundersökning. Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun. Blekinge museum rapport 2011:7 Björn Nilsson Pagelsborg 6:1 Arkeologisk förundersökning Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun Blekinge museum rapport 2011:7 Björn Nilsson Bakgrund I samband med kabelnedläggningar i Järnaviksområdet under våren 2011

Läs mer

Gotlands Museum. RAÄ Såpsjudaren 4 Terra Nova, Visby Gotland. Länsstyrelsen Gotlands län dnr Gunilla Wickman-Nydolf 2015

Gotlands Museum. RAÄ Såpsjudaren 4 Terra Nova, Visby Gotland. Länsstyrelsen Gotlands län dnr Gunilla Wickman-Nydolf 2015 Särskild undersökning RAÄ Såpsjudaren 4 Terra Nova, Visby Gotland Länsstyrelsen Gotlands län dnr 431-2437-15 Gunilla Wickman-Nydolf 2015 Gotlands Särskild undersökning RAÄ Såpsjudaren 4 Terra Nova, Visby

Läs mer

Kvadratisk stensättning i Källarp

Kvadratisk stensättning i Källarp Kvadratisk stensättning i Källarp Arkeologisk förundersökning av RAÄ 151 inom fastigheten Källarp 1:3, Barnarps socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:16

Läs mer

Sonny Berntssons studier om ikonografi, symboler och gravformer

Sonny Berntssons studier om ikonografi, symboler och gravformer Sonny Berntssons studier om ikonografi, symboler och gravformer Sonny Berntsson presenterar här delar av sin forskning om ikonografi, symboler, gravformer, textilmönster, livsträdet och kalendrar. Sonnys

Läs mer

Rapport nr: 2015:09 Projekt nr: 1519

Rapport nr: 2015:09 Projekt nr: 1519 Rapport nr: 2015:09 Projekt nr: 1519 1 (3) arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Ann Luthander 611 86 Nyköping från. Sörmlands Arkeologi AB, Lars Norberg datum. 2015-10-28 ang. förenklad

Läs mer

Dämstasjön under stenålder/bronsålder

Dämstasjön under stenålder/bronsålder Dämstasjön under stenålder/bronsålder Som underlag ligger kartan över Dämstasjön idag. På den kartan är inlagt strandlinjen under stenålder/bronsålder ca 1800 f Kr. Då var havet 40 m högre än idag. Ångermanälven

Läs mer

Väntinge 1:1, fornlämning 195

Väntinge 1:1, fornlämning 195 Arkeologisk förundersökning 2015 Väntinge 1:1, fornlämning 195 DRÄNERINGS- OCH VA-ARBETEN Höörs socken, Höörs kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2015:17 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2015

Läs mer

Västervång 2:25 och Östervång 1:1. Rapport 2017:22 Arkeologisk utredning 2016

Västervång 2:25 och Östervång 1:1. Rapport 2017:22 Arkeologisk utredning 2016 Västervång 2:25 och Östervång 1:1 Rapport 2017:22 Arkeologisk utredning 2016 Skåne län, Skåne, Trelleborg kommun, Trelleborg stad, fastighet Västervång 2:25 m. fl. Bo Friman Arkeologerna Statens historiska

Läs mer

ARKEOLOGI I NORR 2 Z Z .. ' -, - UMEA UNIVERSITET. o::; . " y '. /''''' o - -"t' ..' , ;;.", -: ...,..., ~ ~ ~ ~ ~ o,, o.

ARKEOLOGI I NORR 2 Z Z .. ' -, - UMEA UNIVERSITET. o::; .  y '. /''''' o - -t' ..' , ;;., -: ...,..., ~ ~ ~ ~ ~ o,, o. ARKEOLOGI I NORR 2 1989, ;;.", -: - o..' /''''' o - -"t'.. ' o,, o...,.....,. " y... -... '. l." Z... Z O VJ Z -. < VJ ej O O o::; < -, - -,. o UMEA UNIVERSITET ARKEOLOGI I NORR 2 1989 UMEÅ UNIVERSITET

Läs mer

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län 2016-01-22 Antikvarie Robin Lucas Dnr: Ar-117-2014 Länsstyrelsen Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo

Läs mer

Rapport 2012:26. Åby

Rapport 2012:26. Åby Rapport 2012:26 Åby Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll intill fornlämning RAÄ 168:1 och 169:1 inom fastigheten Åby 1:4, Hölö socken, Södertälje kommun, Södermanland. Tove Stjärna Rapport

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

arkeologi Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Särskild utredning Ingeborg Svensson

arkeologi Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Särskild utredning Ingeborg Svensson arkeologi Särskild utredning Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Ingeborg Svensson Arkeologiska meddelanden 2002:22 Särskild utredning Stenbro Stenbro 1:8, Helgona

Läs mer

Heda 2009. Sten-, brons- och järnålder nära Heda i Östergötland. Heda, arkeologisk undersökning 2009, startsida. Startsida Loggbok Kontakt

Heda 2009. Sten-, brons- och järnålder nära Heda i Östergötland. Heda, arkeologisk undersökning 2009, startsida. Startsida Loggbok Kontakt Heda, arkeologisk undersökning 2009, startsida 2010-01-19 Sten-, brons- och järnålder nära Heda i Östergötland Under våren kommer sex olika fornlämningar att undersökas i samband med ett planerat industriområde,

Läs mer

Helgeberg. RAÄ 82, plats med tradition Del av Såpkullen 1:1, 1:2 Norrköpings stad och kommun Östergötland. Dnr

Helgeberg. RAÄ 82, plats med tradition Del av Såpkullen 1:1, 1:2 Norrköpings stad och kommun Östergötland. Dnr uv öst rapport 2008:43 arkeologisk utredning Helgeberg RAÄ 82, plats med tradition Del av Såpkullen 1:1, 1:2 Norrköpings stad och kommun Östergötland Dnr 421-855-2008 Annika Helander uv öst rapport 2008:43

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö Tidslinje med rep Mål: Utveckla förmågan att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Material: Rep som

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län Linneberg 1:1 Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:39 Jörgen

Läs mer

Ölmevalla 180, boplats

Ölmevalla 180, boplats , arkeologisk undersökning 2008, startsida RAÄ 180 forntida område vid Kvarnkullen i Ölmevalla socken För två- till tretusen år sedan låg bosättningar som tillhörde åkerbrukare nära kullens krön. I utkanten

Läs mer

Gång och cykelväg i Hall

Gång och cykelväg i Hall ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2017:56 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Gång och cykelväg i Hall Östertälje 110:1 Hall 4:4, Östertälje, Södertälje kommun, Stockholms län, Södermanland

Läs mer

Kv Tandläkaren 5 Spångerumsgatan 37

Kv Tandläkaren 5 Spångerumsgatan 37 Rapport 2007:27 Arkeologisk förundersökning Kv Tandläkaren 5 Spångerumsgatan 37 RAÄ 201 Kv Tandläkaren 5 Linköpings stad och kommun Östergötlands län Marie Ohlsén Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U

Läs mer

Golfbana. Kam i ben från omkring 600 e.kr. funnen i Tuna by

Golfbana. Kam i ben från omkring 600 e.kr. funnen i Tuna by 2 1 3 4 Golfbana 5 6 7 Kam i ben från omkring 600 e.kr. funnen i Tuna by 6 Krigs- eller Kullahagen Krigs- eller Kullahagen är ett järnåldersgravfält med 150 gravar. Strax söder om gravfältet har grunderna

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Hällristningar i Blekinge Agdatorp-Bjärby

Hällristningar i Blekinge Agdatorp-Bjärby Hällristningar i Blekinge Agdatorp-Bjärby Nättraby socken, Karlskrona kommun Inventering och dokumentation Blekinge museum rapport 2009:13 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Inledning...2 Bakgrund...2

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

Stenig terräng i Kista äng

Stenig terräng i Kista äng ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:27 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 OCH AVGRÄNSANDE UTREDNING Stenig terräng i Kista äng RAÄ-nr Spånga 276:1 2, Akalla 4:1, Spånga socken, Stockholms kommun, Uppland Ola Winter

Läs mer

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..!

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 1 av 5 Läxa SO Uppgiften lämnas in v. 5 tisdagen den 31/1 till Cia. 1. Läs först texten om runor s. 2-5. 2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 3. Studera

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Jamtli, Jämtlands läns museum Kartmaterial Lantmäteriet. Ärende nr MS2006/02204

Jamtli, Jämtlands läns museum Kartmaterial Lantmäteriet. Ärende nr MS2006/02204 Utgivning och distribution: Jamtli, Jämtlands läns museum Box 709 831 28 Östersund Tel. 063-15 01 00 Fax 063-10 61 68 Jamtli, Jämtlands läns museum 2007 Kartmaterial Lantmäteriet. Ärende nr MS2006/02204

Läs mer

Kumla bytomt Kumla bytomt i Botkyrka socken. Kumla bytomt, arkeologisk undersökning 2008, husgrunder och gravar, startsida

Kumla bytomt Kumla bytomt i Botkyrka socken. Kumla bytomt, arkeologisk undersökning 2008, husgrunder och gravar, startsida , arkeologisk undersökning, husgrunder och gravar, startsida Visningar för allmänheten 14 maj kl. 18.00 Samling: Vid bodarna på utgrävningsplatsen (mellan BAUHAUS och ICA-Maxi). Arrangör: Riksantikvarieämbetet

Läs mer

Utredning vid Kulla. Arkeologisk utredning. Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland. Jonas Ros

Utredning vid Kulla. Arkeologisk utredning. Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland. Jonas Ros Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:69 Utredning vid Kulla Arkeologisk utredning Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland Jonas Ros Utredning vid Kulla Arkeologisk utredning Östra

Läs mer

Riseberga 2004. Gravar skadades i samband med renovering. Kontakt. Utgrävning vid Riseberga kloster 2004. Startsida Klostret Loggbok 2010-01-21

Riseberga 2004. Gravar skadades i samband med renovering. Kontakt. Utgrävning vid Riseberga kloster 2004. Startsida Klostret Loggbok 2010-01-21 2010-01-21 Gravar skadades i samband med renovering Under sommaren har Riseberga klosterruin renoverats. På uppdrag av länsstyrelsen lagas murarnas spruckna fogar och murkrönen täcks av skyddande torv

Läs mer

Utredning vid Närtuna-Ubby

Utredning vid Närtuna-Ubby ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:76 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1 Utredning vid Närtuna-Ubby RAÄ-nr Närtuna 208:1, 209:1 och 209:2, Närtuna socken, Norrtälje kommun, Uppland Ola Winter ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Hemfosatorp. Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland

Hemfosatorp. Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland Hemfosatorp Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland Kjell Andersson Rapport 2009:4 Hemfosatorp Arkeologisk

Läs mer

Säby 1:8 & 1:9. Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län

Säby 1:8 & 1:9. Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län Säby 1:8 & 1:9 Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2012:03 Jan Borg & Ådel V Franzén Säby 1:8 & 1:9

Läs mer

Lämningar på Trollåsen

Lämningar på Trollåsen UV VÄST RAPPORT 2005:3 ARKEOLOGISK SLUTUNDERSÖKNING Lämningar på Trollåsen Västergötland, Askims socken, Hylte 1:5, RAÄ 22 och 168 Marianne Lönn UV VÄST RAPPORT 2005:3 ARKEOLOGISK SLUTUNDERSÖKNING Lämningar

Läs mer

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

Norrby stenar- ett domarringsgravfält i Närke

Norrby stenar- ett domarringsgravfält i Närke Norrby stenar- ett domarringsgravfält i Närke och dess bygdeanknytning 1 Uppsats 7,5 hp Arkeologi II Vårterminen 2018 Sasha Rydberg Handledare: Anders Carlsson Innehållsförteckning 1.Introduktion...3 1.1

Läs mer

Ny fjärrvärmeledning förbi gravfältet Döderhult 21:1

Ny fjärrvärmeledning förbi gravfältet Döderhult 21:1 Ny fjärrvärmeledning förbi gravfältet Döderhult 21:1 Rapport 2018:64 Arkeologisk förundersökning Kalmar län, Småland, Oskarshamns kommun, Döderhult socken, Rödsle 1:1, Döderhult 21:1 Linus Hagberg Arkeologerna

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade.

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges genom Täby Hembygdsförenings fornminnessektion. Copyright: NYTT ISSN 2001-3493 www.creativecommons.se Nr 4 Årgång 7 maj 2015 Text, bild,

Läs mer

En grav vid Lilla Bjärs i Stenkyrka från romersk järnålder!

En grav vid Lilla Bjärs i Stenkyrka från romersk järnålder! Dnr: 2015-63 En grav vid Lilla Bjärs i Stenkyrka från romersk järnålder! Rapport efter en arkeologisk förundersökning i Stenkyrka socken, Gotlands län och region. Länsstyrelsens diarienummer 431-476-15!

Läs mer

Grimstorp 1:20 m.fl. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:57 Jörgen Gustafsson

Grimstorp 1:20 m.fl. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:57 Jörgen Gustafsson Grimstorp 1:20 m.fl Arkeologisk utredning etapp 1 och 2 inför saneringsarbeten vid en nedlagd impregneringsanläggning inom fastigheten Hattsjöhult 1:3 och Grimstorp 1:20 m.fl. Norra Sandsjö socken i Nässjö

Läs mer

Kilanda. Bebyggelsen:

Kilanda. Bebyggelsen: Kilanda Miljön kring Kilanda är en ytterst välbevarad helhetsmiljö helt präglad av säteriet, under många århundraden ett samhälle i samhället. Kilanda omtalas första gången 1425. Manbyggnaden har sitt

Läs mer

Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans

Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans Orust förhistoria Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans Människan har historisk sett alltid levt tillsamman i mindre eller i större grupper

Läs mer

Trummenäs udde. Ramdala socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg

Trummenäs udde. Ramdala socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg Trummenäs udde Ramdala socken, Karlskrona kommun Särskild arkeologisk utredning Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg Bakgrund Med anledning av VA-arbeten gränsande till fornlämning RAÄ Ramdala

Läs mer

HAMMENS HÖG. På 1930-talet var Hammings hög övervuxen med granar och en tät hagtornshäck. Foto av Egil Lönnberg, Fornminnesföreningens bildarkiv.

HAMMENS HÖG. På 1930-talet var Hammings hög övervuxen med granar och en tät hagtornshäck. Foto av Egil Lönnberg, Fornminnesföreningens bildarkiv. HAMMENS HÖG Hammens hög (RAÄ 1) är en gravhög som ligger på Hammenhög nr 35 strax norr om byn, väster om vägen mot Smedstorp. Högen är runt 30 meter i diameter och 5 meter hög. Den är ganska skadad av

Läs mer

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:46 En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 636:1 6 Västerås 4:86 Västerås (f.d. Skerike) socken Västerås kommun

Läs mer

uv MITT, rapport 2010:36 Gravfält i Odlaren Södermanland; Eskilstuna socken; Odlaren 1:13; Eskilstuna 629 Katarina Appelgren

uv MITT, rapport 2010:36 Gravfält i Odlaren Södermanland; Eskilstuna socken; Odlaren 1:13; Eskilstuna 629 Katarina Appelgren uv MITT, rapport 2010:36 arkeologisk förundersökning, etapp 1 Gravfält i Odlaren Södermanland; Eskilstuna socken; Odlaren 1:13; Eskilstuna 629 Katarina Appelgren uv MITT, rapport 2010:36 arkeologisk förundersökning,

Läs mer

Mesta Östergård. Tyra Ericson. Södermanland, Fors socken, Mesta 5:19, Mesta 5:36, Mesta 5:37, Mesta 5:40, RAÄ 139 UV MITT, RAPPORT 2006:2

Mesta Östergård. Tyra Ericson. Södermanland, Fors socken, Mesta 5:19, Mesta 5:36, Mesta 5:37, Mesta 5:40, RAÄ 139 UV MITT, RAPPORT 2006:2 UV MITT, RAPPORT 2006:2 ARKEOLOGISK UTREDNING Mesta Östergård Södermanland, Fors socken, Mesta 5:19, Mesta 5:36, Mesta 5:37, Mesta 5:40, RAÄ 139 Tyra Ericson UV MITT, RAPPORT 2006:2 ARKEOLOGISK UTREDNING

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

Hallunda gård Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:63

Hallunda gård Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:63 Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:63 Hallunda gård Arkeologisk utredning etapp 1 Hallunda 4:20, 4:34, 4:37, 4:40, 4:41 och 4:42 Botkyrka socken Botkyrka kommun Södermanland Jan Ählström Hallunda

Läs mer

Grinneröds prästgård 1:1 Del av raä 1

Grinneröds prästgård 1:1 Del av raä 1 Arkeologisk förundersökning Grinneröds prästgård : Del av raä Grinneröds socken Uddevalla kommun Rapport 2005:2 Pia Claesson l,, ) },/ I I ( { t.,... --., vo '. '> UDDEVALlA( / ~ ( l...'/ / I...,. - Il

Läs mer