Sammanställning för åtgärdsområde 35. Törlan, Uttran och Ramsjö kanal (TUR)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning för åtgärdsområde 35. Törlan, Uttran och Ramsjö kanal (TUR)"

Transkript

1 Sammanställning för åtgärdsområde 35. Törlan, Uttran och Ramsjö kanal (TUR) Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen VISS (VattenInformationsSystem Sverige) sommaren Det kan finnas ytterligare förbättringsbehov och kan krävas ytterligare åtgärder för att uppnå god i åtgärdsområdets vattenförekomster än de som anges i detta dokument. Syftet med sammanställningen är att översiktligt ge information om åtgärdsområdet och att visa vilka fysiska åtgärder som Vattenmyndigheten för Västerhavets vattendistrikt och länsstyrelsen föreslår för att kunna nå miljökvalitetsnormerna (föreskrifter om kvalitetskrav som fastställs av Vattendelegationen och är juridiskt bindande) för vattenförekomsterna i åtgärdsområdet. Aktuell och mer detaljerad information, som uppdateras kontinuerligt, för enskilda vattenförekomster och åtgärdsområden finns i VISS ( Där finns även förklaringar av olika begrepp och vetenskapliga termer som används i denna sammanställning. Sammanställningens upplägg I denna sammanställning har varje miljöproblem ett eget avsnitt med beskrivning av omfattningen av problemet, vilka åtgärder som har genomförts och pågår, vilket förbättringsbehov som finns och de fysiska åtgärder som föreslås för att nå miljökvalitetsnormerna. Ansvaret för de föreslagna fysiska åtgärderna ligger hos myndigheter och kommuner och åtgärderna presenteras med omfattning och eventuell effekt. Avsnittet om skydd av dricksvatten och grundvatten beskriver behoven av skydd för dricksvatten samt de påverkanstryck som finns för grundvattenförekomster som riskerar att inte uppnå miljökvalitetsnormerna i åtgärdsområdet. Även förslag till åtgärder för detta beskrivs. Åtgärdsförslagen Fysiska åtgärdsförslag finns för alla yt- och grundvattenförekomster som riskerar att inte uppnå miljökvalitetsnormerna. Förslagen till åtgärder i sammanställningen utgår från de miljöproblem som finns inom åtgärdsområdet och är hämtade från VISS. Även åtgärder för de vattenförekomster i åtgärdsområdet som eventuellt har undantag från att nå miljökvalitetsnormerna till 2021 ingår i sammanställningen. Åtgärdsförslagen utgör underlag för Vattenmyndighetens åtgärdsprogram som är juridiskt bindande för myndigheter och kommuner. Däremot är de enskilda förslagen till fysiska åtgärder för respektive vattenförekomst i VISS enbart förslag, och därför inte juridiskt bindande. Kostnader Information om kostnadsberäkningar för åtgärder och samhällsekonomiska konsekvenser av åtgärdsförslagen finns i konsekvensanalysen av Vattenmyndighetens åtgärdsprogram och i åtgärdsbiblioteket i VISS.

2 et Det kan finnas ytterligare förbättringsbehov och krävas ytterligare åtgärder för att nå miljökvalitetsnormerna i åtgärdsområdets vattenförekomster än de som anges i denna sammanställning. I det kommande arbetet för de som ska genomföra åtgärderna, till exempel kommuner, så kan åtgärdsbehoven behöva konkretiseras mycket mera. Statistik och mer information om åtgärdsområdet Törlan, Uttran och Ramsjö kanal finns i en översiktlig sammanställning i VISS. Inledning Denna sammanställning berör ett antal mindre vattensystem, Törlan, Uttran, Tvååkers och Ramsjö kanal (TUR). Områdena utgörs till stor del av jordbruksbygd och är generellt fattiga på skog och sjöar. Avrinningsområdet domineras av åderrik röd gnejs med inslag av grönsten. Berggrunden har ett tunt moräntäcke i delar av området och här och var går berget i dagen. Tätortsandelen är stor inom vissa delområden. De flesta vattendragen är starkt påverkade av mänsklig aktivitet. Reproduktion av havsöring förekommer i samtliga vattendrag. Riksintressanta fiskbestånd av havsöring och grönling finns. Törlan är laxförande men är egentligen mer ett utpräglat havsöringsvattendrag. I källområdena finns ett antal sjöar med höga naturvärden. I området finns ett flertal större isälvsavlagringar med varierande grundvattentillgångar. I de norra delarna är tillgångarna något bättre än i söder. Goda uttagsmöjligheter i berggrunden finns framför allt i de södra delarna. Avsaknaden av sjöar gör att det på vissa håll är stora flödesvariationer i vattendragen. Några vattendrag är dessutom mycket erosionsbenägna vid höga flöden. Inom åtgärdsområdet har 24 ytvattenförekomster bedömts inte uppnå god ekologisk (tabell 1 och figur 1) medan samtliga grundvattenförekomster uppnår god kvantitativ och kemisk (tabell 1). De huvudsakliga hoten är övergödning och fysiska förändringar som främst är orsakad av jordbruksverksamhet. Samtliga ytvattenförekomster har problem med miljögifter och flera ytvattenförekomster har även problem med försurning.

3 Tabell 1. Fördelningen av ekologisk per vattenkategori i Törlan, Uttran och Ramsjö kanals åtgärdsområde. Siffran anger antal vattenförekomster som klassats till hög, god, måttlig, otillfredsställande eller dålig ekologisk. För grundvatten god kvantitativ- och kemisk samt otillfredsställande kvantitativoch kemisk. Även totala antalet ytvattenförekomster (VF) som har sämre än god ekologisk (GES) och grundvattenförekomster (GVF) med sämre än god kvantitativ (GKvS) och kemisk (GKeS) visas. Status Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Totalt antal VF< GES Sjöar Vattendrag God kvantitativ God kemisk Otillfredsställande kvantitativ Otillfredsställande kemisk Totalt antal GVF<GKvS kvantitativ Totalt antal GVF<GKeS kemisk Grundvatten 4* 4* * Två grundvattenförekomster delas med andra åtgärdsområden. Figur 1. Ekologisk för ytvatten i Törlan, Uttran och Ramsjö kanals åtgärdsområde. Källa: VISS

4 Övergödning TUR:s avrinningsområde är ca 310 km 2 och markanvändningen domineras av jordbruksmark som utgör drygt hälften av ytan medan skog, öppen mark och tätort står för resterande del. Det årliga läckaget av antropogent fosfor är stort. Jordbruket och industrin står för den största delen, följt av dagvatten och läckage från enskilda avlopp och reningsverk. För att klara en god med avseende på näringsämnen i sjöar och vattendrag måste läckaget av fosfor minskas ytterligare. Det totala förbättringsbehovet för TUR:s åtgärdsområde har beräknats vara cirka kg P/år. Sju vattendrag har ett dokumenterat förbättringsbehov i VISS gällande övergödning. Figur 2 illustrerar övergödningen genom kvalitetsfaktorn näringsämnen. Figur 2. Kartan illustrerar en på kvalitetsfaktorn näringsämnen, som i sin tur ligger till grund för övergödningsen i Törlan, Uttran och Ramsjö kanals åtgärdsområde. Källa: VISS Åtgärder I tabell 2 presenteras förslag på en kostnadseffektiv åtgärdskombination som ansetts vara möjliga inom åtgärdsområdet och som uppnår en effekt på ca 3,4 ton P/år. Detta innebär att vi inte når reduktionsbehovet på 6,9 tonp/år med de föreslagna åtgärderna och att fler åtgärder behövs. Om de föreslagna åtgärderna utförs får det samtidigt en positiv effekt på kväveläckaget, ca 117 ton/år.

5 Tabell 2. Förslag på fysiska åtgärder mot övergödning i Törlan, Uttran och Ramsjö kanals åtgärdsområde (VISS ). Omfattningen visar hur många hektar (ha), antal (st) eller meter (m) som omfattas av åtgärden. Effekten är den utsläppsminskning av kväve (N) eller fosfor (P) i kilogram per år som de föreslagna åtgärderna bidrar till i åtgärdsområdet. För mer information om åtgärdskategorier, se åtgärdsbiblioteket i VISS eller åtgärdsprogrammet för Västerhavets vattendistrikt. Antal Omfattning Effekt (kg/år) Åtgärdskategori åtgärder N P Anpassade skyddszoner ha Kalkfilterdike ha - 19 Minskat P-läckage vid kg spridning av stallgödsel Skyddszoner i 4 73 ha jordbruksmark Strukturkalkning ha - 67 Tvåstegsdiken m Fosfordamm 7 7,1 ha Våtmark för 6 266,9 ha näringsretention Åtgärdande av EA till hög st skyddsnivå Åtgärdande av EA till st normal skyddsnivå Öka P-rening i 2 2 st avloppsreningsverk Ökad rening av P till 0,1 2 2 st - 97 mg/l Summa ingen effekt beräknad Fysisk påverkan Inom TUR:s åtgärdsområde har omfattande dikningar genomförts för att öka jordbruksproduktionen och markavvattningen regleras genom några av de äldsta och största dikningsföretagen i Halland. Betydande påverkan Avsaknaden av större sjöar och mossar i den nedre delen av området innebär att magasineringsförmågan är liten. Vattenföringen varierar därför i hög grad med nederbörden, även om grusavlagringarna i den östra delen av avrinningsområdet har en utjämnande effekt. Bevattningen av jordbruksmark från åarna är stor vid torrperioder. En sjö och tre vattendrag har ett dokumenterat förbättringsbehov i VISS gällande fysiska förändringar. Utifrån den information som finns i dagsläget verkar morfologiska förändringar vara den parameter som bidrar mest till sämre ekologisk (figur 3), men det finns även förbättringsbehov vad gäller konnektivitet och flödesförändringar.

6 Figur 3. Status för kvalitetsfaktorn morfologi i Törlan, Uttran och Ramsjö kanals åtgärdsområde. Källa: VISS Åtgärder Det krävs åtgärder för att komma till rätta med fysiska förändringar i TUR:s åtgärdsområde. För detta åtgärdsområde finns fem åtgärdsförslag om fiskväg eller utrivning av vandringshinder med en omfattning på 10 meter och 12 förslag om restaurering av rensade eller rätade vattendrag, 24 hektar. Försurning I Västsverige har marken under lång tid varit utsatt för surt nedfall och stora delar av skogsmarken är tömd på buffertkapacitet mot försurning. Därför kommer det ta lång tid innan marken återhämtar sig och sjöar och vattendrag blir bra. Trots att nedfallet av svaveldioxid har minskat kraftigt sedan talet är det fortfarande en betydande påverkanskälla. Utsläppen av svavel kommer främst från förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och eldningsolja. Största delen av svavelnedfallet över landet kommer från utlandet och från internationell sjöfart. I Hallands län står idag skogsbruket för mellan 40 och 60 procent av försurningen. Bidraget varierar beroende på om enbart trädstammen tas bort vid avverkning och gallring eller om även grenar, toppar (GROT) och stubbar avlägsnas. Ju mer avverkningsrester som tas bort ju mer försurad blir marken. Betydande påverkan Delar av områdena har dålig eller måttlig motståndskraft mot försurning och omfattande kalkning krävs för att motverka försurningen. Att inte full måluppfyllelse nås genom kalkning beror på att nederbördsmängderna varit höga de senaste åren. Sju sjöar och åtta vattendrag har idag ett dokumenterat förbättringsbehov i VISS gällande försurning. Det bedrivs redan idag ett omfattande kalkningsprogram men för att nå god ekologisk uppskattas att kalkningen behöver utökas och utredas ytterligare.

7 Åtgärder För att upprätthålla ph i vattnet som påverkas av försurning behöver kalkningen inom åtgärdsområdet fortsätta. De regionala kalkningsplanerna ses över regelbundet för att undvika att kalka för mycket och för att optimera kalkningarna. För att minska försurningen på lång sikt behöver dock utsläppen av svavel och kväve minska ytterligare. Skulle kalkningen behöva förändras för att nå normerna görs detta inom ordinarie kalkningsverksamhet. Det innebär att inga tillkommande kalkningar föreslås i VISS. I områden där det bedrivs skogsbruk är återföring av aska genererad från förbränning av biobränslen ytterligare en åtgärd för försurning. Med askan återförs näringsämnen och buffertkapacitet i form av baskatjoner. Detta är speciellt viktigt i de områden där GROT-uttag sker. Konkreta åtgärdsförslag saknas emellertid för distriktets åtgärdsområden då uppgifter om GROT-uttagets storlek saknas, och den potentiella effekten av askåterföring inte har kunnat beräknas. Miljögifter Inom åtgärdsområdet utgör förorenad mark på sina håll en risk där föroreningar kan sprida sig till närliggande vattendrag och kustvatten. Punktkällor och reningsverk är däremot i regel sällsynta. Spridning av föroreningar i mark, grundvatten och sediment sker generellt långsamt men vid exempelvis skred kan stora mängder föroreningar spridas snabbt. På samma sätt kan översvämningar på grund av höga flöden ge upphov till omfattande spridning då många förorenade områden är lokaliserade intill större vattendrag. Betydande påverkan Inom området finns eller har förekommit flertalet verksamheter i form av ytbehandling av metaller, sten-, verkstads-, textil- och färgindustrier, metallgjuterier och kvarnar etc. Området påverkas dock mest av jordbruk vilket medför att det kan förekomma höga halter av växtnäringsämnen. Förhöjda halter av kvicksilver och flamskyddsmedlen pentabromerade difenyletrar (PBDE) har uppmätts i fisk, eller beräknas förekomma, i alla ytvattenförekomster i hela landet. Samtliga åtgärdsområdets vattenförekomster har därför klassificerats till sämre än god med avseende på miljögifter. Det finns inte några beräknade förbättringsbehov i VISS gällande miljögifter i detta åtgärdsområde, men detta betyder inte att det inte finns något förbättringsbehov. Åtgärder Det saknas idag tillräcklig information för att kunna bedöma vilka åtgärder som är kostnadseffektiva. Därför blir utredning en första åtgärd i många fall. Detta gör att det tar tid innan de verkliga åtgärderna kommer på plats. Dessa vattenförekomster ges därför en tidsfrist för att uppnå miljökvalitetsnormen god ekologisk och kemisk, till För de grundvatten- förekomster som bedöms vara i risk att inte nå god med avseende på pesticider bör man väga in i bedömningen av lämpliga åtgärder mot övergödning; att fångstgröda besprutas och är därför ett mindre lämpligt alternativ i anknytning till aktuella vattenförekomster.

8 Skydd av dricksvatten och grundvatten Detta avsnitt om skydd av dricksvatten och grundvatten beskriver behoven av skydd för dricksvatten samt de påverkanstryck som finns för grundvattenförekomster som riskerar att inte uppnå miljökvalitetsnormerna i åtgärdsområdet. Betydande påverkan Dricksvatten kan bli förorenat av näringsämnen, miljögifter eller annat som kan göra att dricksvattnet inte klarar livsmedelsverkets krav. För grundvattenförekomsterna i området utgör åkermark den största källan till negativ påverkan. För dricksvattentäkter inom åtgärdsområdet finns enligt länsstyrelsens register fastställt skyddsområde för alla vattentäkter. Två grundvattenförekomster har dock ett dokumenterat förbättringsbehov i VISS gällande Miljögifter och näringsämnen. Samma två förekomster löper även risk att kemisk inte uppnås till 2021 (figur 4). Figur 4. Riskbedömning för grundvattenförekomster i TUR:s åtgärdsområde. Källa: VISS Åtgärder För åtgärdsområde Törlan, Uttran och Ramsjö kanal finns ännu inga åtgärdsförslag gällande skydd av dricksvatten och grundvatten. Däremot finns det ett förbättringsbehov gällande flera miljöproblem. Vattenskyddsområden fastställda enligt den äldre vattenlagen kan dock behöva revideras.

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 17. Kustnära områden mellan

Sammanställning för åtgärdsområde 17. Kustnära områden mellan Sammanställning för åtgärdsområde 17. Kustnära områden mellan Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 25. Nossan

Sammanställning för åtgärdsområde 25. Nossan Sammanställning för åtgärdsområde 25. Nossan Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 21. Lidan

Sammanställning för åtgärdsområde 21. Lidan Sammanställning för åtgärdsområde 21. Lidan Läsanvisning Syftet med denna sammanställning är att översiktligt ge information om åtgärdsområdet och att visa vilka fysiska åtgärder som Vattenmyndigheten

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 43. Örekilsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 43. Örekilsälven Sammanställning för åtgärdsområde 43. Örekilsälven Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 18. Kustnära områden norr

Sammanställning för åtgärdsområde 18. Kustnära områden norr Sammanställning för åtgärdsområde 18. Kustnära områden norr Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 28. Sjöråsån, Mariedalsån och Öredalsån

Sammanställning för åtgärdsområde 28. Sjöråsån, Mariedalsån och Öredalsån Sammanställning för åtgärdsområde 28. Sjöråsån, Mariedalsån och Öredalsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 33. Säveån

Sammanställning för åtgärdsområde 33. Säveån Sammanställning för åtgärdsområde 33. Säveån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 19. Kustnära område syd, samt 29. Skälderviken

Sammanställning för åtgärdsområde 19. Kustnära område syd, samt 29. Skälderviken Sammanställning för åtgärdsområde 19. Kustnära område syd, samt 29. Skälderviken Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 7. Friaån och 34. Tidan

Sammanställning för åtgärdsområde 7. Friaån och 34. Tidan Sammanställning för åtgärdsområde 7. Friaån och 34. Tidan Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 2. Borgviksälven

Sammanställning för åtgärdsområde 2. Borgviksälven Sammanställning för åtgärdsområde 2. Borgviksälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 11. Gullspångsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 11. Gullspångsälven Sammanställning för åtgärdsområde 11. Gullspångsälven Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 9. Genevadsa n

Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 9. Genevadsa n Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 9. Genevadsa n Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 39. Visman

Sammanställning för åtgärdsområde 39. Visman Sammanställning för åtgärdsområde 39. Visman Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra)

Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra) Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra) Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 17. Kustnära områden mellan

Sammanställning för åtgärdsområde 17. Kustnära områden mellan Sammanställning för åtgärdsområde 17. Kustnära områden mellan Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån

Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 8. Fylleån

Sammanställning för åtgärdsområde 8. Fylleån Sammanställning för åtgärdsområde 8. Fylleån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 21. Lidan

Sammanställning för åtgärdsområde 21. Lidan Sammanställning för åtgärdsområde 21. Lidan Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 43. Örekilsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 43. Örekilsälven Sammanställning för åtgärdsområde 43. Örekilsälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån

Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 32. Suseån

Sammanställning för åtgärdsområde 32. Suseån Sammanställning för åtgärdsområde 32. Suseån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 38. Viskan

Sammanställning för åtgärdsområde 38. Viskan Sammanställning för åtgärdsområde 38. Viskan Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra)

Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra) Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra) Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS

Läs mer

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Långseleåns åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Långseleåns åtgärdsområde.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 40. Vänern och dess närområde

Sammanställning för åtgärdsområde 40. Vänern och dess närområde Sammanställning för åtgärdsområde 40. Vänern och dess närområde Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 42. Ätran

Sammanställning för åtgärdsområde 42. Ätran Sammanställning för åtgärdsområde 42. Ätran Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen VISS

Läs mer

Bilaga 1:3 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:3 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:3 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Ångermanälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 37. Vege å

Sammanställning för åtgärdsområde 37. Vege å Sammanställning för åtgärdsområde 37. Vege å Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 25. Nossan

Sammanställning för åtgärdsområde 25. Nossan Sammanställning för åtgärdsområde 25. Nossan Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 7. Friaån och 34. Tidan

Sammanställning för åtgärdsområde 7. Friaån och 34. Tidan Sammanställning för åtgärdsområde 7. Friaån och 34. Tidan Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i

Läs mer

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Malgomaj och Kultsjödalens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområdet

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 33. Säveån

Sammanställning för åtgärdsområde 33. Säveån Sammanställning för åtgärdsområde 33. Säveån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Bilaga 1:44 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:44 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:44 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Siljans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för åtgärdsområde

Läs mer

Mörrumsån. Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Vattendirektivet 2000/60/EG

Mörrumsån. Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Vattendirektivet 2000/60/EG Mörrumsån Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Vattendirektivet 2000/60/EG Helgasjön. Foto: Birgitta Sundholm Monica Andersson Arbetsprocess

Läs mer

Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för åtgärdsområdet Södra Gästriklands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 20. Lagan

Sammanställning för åtgärdsområde 20. Lagan Sammanställning för åtgärdsområde 20. Lagan Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen VISS

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 27. Rönne å

Sammanställning för åtgärdsområde 27. Rönne å Sammanställning för åtgärdsområde 27. Rönne å Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Vattenmyndighetens samråd - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Upplägg - Övergripande om samrådet - Nationell åtgärdsanalys Övergödning - Åtgärdsförslag regionalt

Läs mer

Bilaga 1:23 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:23 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:23 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljusnans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljusnans

Läs mer

Bilaga 1:1 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:1 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:1 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Vojmån och Vapstälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområdet

Läs mer

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Indalsälvens

Läs mer

Bilaga 1:29 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:29 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:29 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag åtgärder för åtgärdsområdet Norra Hälsinglands kustvatten Detta är en sammanställning av de åtgärder

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 11. Gullspångsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 11. Gullspångsälven Sammanställning för åtgärdsområde 11. Gullspångsälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 18. Kustnära områden norr

Sammanställning för åtgärdsområde 18. Kustnära områden norr Sammanställning för åtgärdsområde 18. Kustnära områden norr Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS

Läs mer

Bilaga 1:24 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:24 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:24 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Mellersta Ljusnans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem Försurning

Åtgärder mot miljöproblem Försurning 2.1. Försurning Försurning orsakas främst av luftutsläpp av svaveloxid och kväveoxider från sjöfart, vägtrafik, energianläggningar och industri. Internationell sjöfart är den enskilt största källan och

Läs mer

Instruktion finansieringsuppgiften

Instruktion finansieringsuppgiften Instruktion finansieringsuppgiften Er uppgift är att finansiera åtgärdsprogrammets övergödningsåtgärder. Varje deltagare har fått en femhundring, en hundring och en 50-lapp. Ni ska på baksidan kryssa i

Läs mer

Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Mellan Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Mellan Ljungans

Läs mer

Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 30. Stensa n

Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 30. Stensa n Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 30. Stensa n Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Bilaga 1:14 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:14 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:14 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Nedre Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 30. Stensa n

Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 30. Stensa n Sammansta llning fo r a tga rdsomra de 30. Stensa n Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 5. Åtgärdsområdessammanställningar

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 5. Åtgärdsområdessammanställningar FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 5 Åtgärdsområdessammanställningar Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt 2016-2021 Förvaltningsplanen är uppdelad i fem olika delar

Läs mer

Bilaga 1:10 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:10 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:10 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för åtgärdsområdet Södra Västerbotten, Bottenhavsdelen Detta är en sammanställning av de

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Referensgruppsmöte JordSkog

Referensgruppsmöte JordSkog Referensgruppsmöte JordSkog 2013-06-04 Upplägg - Kort genomgång av vattenförvaltningen och vad som är på gång under 2013-2014 - Ekologisk status - Ekologisk status och åtgärdsunderlag i Köpingsån Johan

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 40. Vänern och dess närområde

Sammanställning för åtgärdsområde 40. Vänern och dess närområde Sammanställning för åtgärdsområde 40. Vänern och dess närområde Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 24. Norsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 24. Norsälven Sammanställning för åtgärdsområde 24. Norsälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Bilaga 1:15 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:15 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:15 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Mellan Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområde

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 36. Upperudsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 36. Upperudsälven Sammanställning för åtgärdsområde 36. Upperudsälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Europa och Hässleholm Samråd pågår i hela EU. Andra gången - Vattendirektivet Första

Läs mer

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren 2017-04-20 Vattendagen Kristianstad Södra Östersjön Miljökvalitetsnormer Anger den kvalitet vattnen ska ha och vid vilken tidpunkt normen ska vara

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Bilaga 1:20 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:20 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:20 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till er för Nedre Ljungans sområde Detta är en sammanställning av de er som föreslås för Nedre Ljungans

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Vattenmyndighetens samrådsmöte i Stockholm 3 feb 2014 Foto: Fotoakuten.se Vattenförvaltning = Sveriges genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten från

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 23. Nissan

Sammanställning för åtgärdsområde 23. Nissan Sammanställning för åtgärdsområde 23. Nissan Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 8. Fylleån

Sammanställning för åtgärdsområde 8. Fylleån Sammanställning för åtgärdsområde 8. Fylleån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 26. Rolfsån

Sammanställning för åtgärdsområde 26. Rolfsån Sammanställning för åtgärdsområde 26. Rolfsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 42. Ätran

Sammanställning för åtgärdsområde 42. Ätran Sammanställning för åtgärdsområde 42. Ätran Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun

Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun Miljökvalitetsnormer (MKN) för vatten är bestämmelser om kvaliteten på miljön, eller status, i en vattenförekomst. Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Bilaga 1:9 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:9 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:9 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Norra Ångermanlands åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Förslag till ny förvaltningsplan (FP), nytt åtgärdsprogram (ÅP) och nya miljökvalitetsnormer (MKN) för Norra Östersjöns vattendistrikt för perioden

Läs mer

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Hur påverkar vattentjänsterna våra vatten och hur kommer åtgärdsprogrammen att påverka vattentjänsterna? Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig

Läs mer

Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Bottenhavets internationella gränsvattenområden i Jämtlands län Detta är en sammanställning

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun

Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun Miljökvalitetsnormer (MKN) för vatten är bestämmelser om kvaliteten på miljön, eller status, i en vattenförekomst. Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Bilaga 1:18 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:18 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:18 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Storsjöbygdens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Utmaningar i Västra Götalands län hur når vi god status i våra vatten? Johan Andersson & Anna Dimming, Vattenavdelningen

Utmaningar i Västra Götalands län hur når vi god status i våra vatten? Johan Andersson & Anna Dimming, Vattenavdelningen Utmaningar i Västra Götalands län hur når vi god status i våra vatten? Johan Andersson & Anna Dimming, Vattenavdelningen Ekologisk status 2015 Kemisk status 2015 God Ej god Hur ser statusklassningen ut

Läs mer

Lokala Åtgärdsprogram

Lokala Åtgärdsprogram Lokala Åtgärdsprogram -Bilagor och underlag till Åtgärdsprogram 2015 Mikael Gyllström 2014-05-27 VM Åtgärdsprogram 2015-2021 Juridiskt bindande För myndigheter och kommuner Styrmedel Lst ÅP-bilaga ÅP-bilaga

Läs mer

Utdrag från Vattenmyndighetens förslag till åtgärder, remiss 2009

Utdrag från Vattenmyndighetens förslag till åtgärder, remiss 2009 Utdrag från Vattenmyndighetens förslag till åtgärder, remiss 2009 Underlag till möte med grundvattenrådet 24 april 2009 Vattenmyndighetens sammanställning av Miljöproblem...3 Vad omfattas?... 3 Övergripande

Läs mer

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Lilla Å (Mynningen-Musån)

Lilla Å (Mynningen-Musån) 20120412 Vattenförekomst Lilla Å (MynningenMusån) EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE632093131112 Vattendrag 5. Västerhavet

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer