TRAFIKUTREDNING TOMTEBO 2:1, UMEÅ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAFIKUTREDNING TOMTEBO 2:1, UMEÅ"

Transkript

1 Rapport TRAFIKUTREDNING TOMTEBO 2:1, UMEÅ

2 SAMMANFATTNING För planerna på 1000 lägenheter och en förskola i Tomtebo har en trafikutredning tagits fram som underlag för vilken trafik som området kan alstra. Trafikutredningen handlar också om hur området kan anslutas till omgivande gator och vad som behöver göras så att de som flyttar dit kan bidra till kommunens mål om att minska andelen resor med bil och istället öka gång, cykel och busstrafik. Området ligger i utkanten av Umeå tätort, men det är nära till större målpunkter. Till sjukhusoch Universitetsområdet är det under fem kilometer och till centrum sju kilometer. Området beräknas ge ett tillskott på ca 1800 bilar/vardagsdygn. En del i utredningen var att titta på två alternativ för hur området kan anslutas till befintliga gator. Alternativ A innebar att biltrafiken kopplas till den befintliga korsningen med Tomtebovägen. Alternativ B innebar att det dessutom finns en anslutning till Alfens allé. I inget av alternativen innebär tillskottet av biltrafik att korsningarna får några framkomlighetsproblem. Belastningsgraden ligger långt under de nivåer som innebär att det uppstår problem i en korsning. Att bara ansluta fastigheten i punkt A är vid en samlad bedömning det alternativ som har flest fördelar; Biltrafiken matas till Tomtebovägen som är en väg med hög framkomlighet och trafiksäkerhet. Risker för att bilister väljer Alfens allé minimeras. Alternativet gynnar gående och cyklister som får kortare väg till Tomtebos serviceinrättningar i jämförelse med den som tar bilen. För att kunna nå kommunens mål om att andelen resor med gång, cykel och buss ska stå för 65 % av alla resor år 2022 behöver man skapa förutsättningar för att restiden med dessa färdmedel till olika målpunkter i första hand till arbetsplatser kan konkurrera med bilen.. Trots att Tomtebo har busstrafik med avgångar var tionde minut tar bussresan in till centrum längre tid än att cykla samma sträcka. Det är svårt att kunna minska restiden med buss. Om man jämför tiden mellan dörr-till-dörr har cykeln stora möjligheter att kunna slå ut bilen. Det säljs dessutom fler och fler elcyklar i landet och en elcykel förkortar restiden ytterligare, Den största fördelen med elcykeln är att inte backar eller motvind är samma hinder som med en vanlig cykel. För att kunna öka cyklandet ännu mer i Umeå och för det nya området handlar det om att utveckla cykelvägnätets infrastruktur och utformning så att cyklister får samma förutsättningar som arbetspendlande bilister har. Oavsett om man går, cyklar, åker buss eller tar bilen handlar det om att resan ska vara snabb, smidig och säker. Tyréns AB Uppdragsansvarig och utredare Rune Karlberg, trafikplanerare Interngranskning Carl Arnö Tyréns AB Smedjegatan Luleå Tel: Säte: Stockholm Org.nr: (20)

3 SAMMANFATTNING FÖRUTSÄTTNINGAR FAKTA CYKELVÄGAR KOLLEKTIVTRAFIK BILTRAFIK SERVICE OMRÅDETS RESOR KONSEKVENSER ÅTGÄRDER INOM PLANOMRÅDET EXEMPEL PÅ ÅTGÄRDER UTANFÖR PLANOMRÅDET PLANOMRÅDETS ANSLUTNING ALTERNATIV A ANSLUTS TILL KORSNINGEN GAMLA TÄFTEÅVÄGEN/ TOMTEBOVÄGEN ALTERNATIV B INNEBÄR ATT DET ÄVEN FINNS MED EN ANSLUTNING MOT ALFENS ALLÉ SAMLAD BEDÖMNING (20)

4 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Umeå kommun har påbörjat planeringen för att inom en del av fastigheten Tomtebo 2:1 m.fl. skapa förutsättningar för att bygga ca 1000 lägenheter och en förskola för ca 100 barn. Planen ska ge förutsättningar så att gående, cyklister och kollektivtrafik prioriteras före bil i den trafikstruktur som byggs upp. Kommunfullmäktige har antagit målet att andelen resor som görs med kollektivtrafik, cykel eller till fots ska öka till minst 65 % fram till år Vid den resvaneundersökning som gjordes 2014 utgjordes den gruppen av 49 % i tätorten. Det innebär att det behövs en kraftig förändring för att nå målen där resor med bil behöver minska från 50 till 35 %. Trots att området ligger i utkanten av Umeå tätort är avståndet kort till några målpunkter. Karta 1 1: Större målpunkter i Umeå i förhållande till planområdet 4(20)

5 Trafikutredningar har studerat två olika alternativ för var området kan anslutas till befintliga vägar. Alternativ A - mot korsningen Gamla Täfteåvägen/Tomtebovägen. Alternativ B - I detta alternativ finns även en anslutning mot Alfens allé Karta 1 3: Två alternativ för hur planområdet biltrafik ansluts. Anslutning A mot Tomtebovägen Anslutning B mot Alfens allé 5(20)

6 2 FAKTA På de kommande kartorna visas olika faktauppgifter kring planområdet som påverkar hur människor reser inom och från Tomtebo. 2.1 CYKELVÄGAR. Umeå har ett väl utbyggt cykelvägnät med två typer av cykelvägar, huvudcykelvägar och övriga cykelvägar som framgår av karta 2 1. Där cykelvägar passera gator är dessa inte reglerade så att cyklister har företräde framför biltrafiken, cykelöverfarter. Många passager är upphöjda som ger cyklisten ett informellt företräde även om detta inte har stöd i trafikreglerna. Karta 2 1: Nuvarande cykelvägar i Tomtebo och Tavleliden. Foto 2 2: Exempel på en huvudcykelväg som passerar Tomtebovägen planskilt. 6(20)

7 2.2 KOLLEKTIVTRAFIK Tomtebo trafikeras av Ultras linje 8 och 75. Linje 8 körs med ledbuss med 10-minuterstrafik vintertid där de har förhoppningen att även kunna köra med 10-minuterstrafik sommartid från Restiden från Tomtebo till Vasaplan är ca 23 minuter. Linje 75 från Innertavle har tre avgångar på morgonen sju turer på eftermiddagen i omvänd riktning. Längs Tomtebovägen kör Länstrafikens linje 118 med 12 turer vardagar. Restiden handlar om ca 12 minuter. År 2016 reste 2 miljoner med linje 8 där över 6 av 10 påstigande skedde på de fyra hållplatserna inom Tomtebo. Planerna är att förlänga linje 8 så att den vänder framme vid planområdet istället för som idag öster om Sagovägen som gör att planområdet får en bra tillgång till kollektivtrafik. När området Nydala sjöstad förverkligas kan det bli aktuellt att linje 8 kan få en sträckning som kan förkorta linjens restid. Karta 2 3: Busslinjer och hållplatser där cirklarna är 400 m från hållplatsen. 7(20)

8 2.3 BILTRAFIK Karta 2 4 visar trafikmängden ett vardagsdygn på 4 platser. För dessa anges trafikmängd/ andelen tung trafik/den hastighet som 85 % av bilisterna höll sig inom/tidpunkt för trafikräkningen. I punkt 4 var det få bilister som respekterade den skytsatta 70 km/tim. Numera är hastigheten sänkt till 60 km/tim. Trafikverket kommer att sätta upp två hastighetskameror vid korsningen som kommer att sänka hastigheten i korsningen. Karta 2 4: Trafikmängder, tung trafik, hastigheter Inom Tomtebo finns det tre hastighetsgränser. Tomtevägen har 60 km/tim, Alfens väg och liknande uppsamlingsgator 40 km/tim och övriga gator 30 km/tim. Det finns ingen plats som är olycksdrabbad där den vanligaste olyckan är en singelolycka med gående eller cyklister. 8(20)

9 2.4 SERVICE Inom Tomtebo finns det bra med service i form av skolor, förskolor och äldreboende. Sjöfruskolan har elever från årskurs 3 till 9. Tillsammans med Tomtebogård skola bildar de en F- 9-skola. Karta 2 5: Restauranger, skolor, förskolor och äldreboenden inom Tomtebo 9(20)

10 3 OMRÅDETS RESOR Trafikalstringen är framtagen med hjälp av Trafikverkets trafikalstringsverktyg och hänsyn är tagen till bland annat områdets läge i staden, avstånd till och tillgång till kollektivtrafik i en dialog med Gator och parker på Umeå kommun. I tabell 3 1 anges resultatet från alstringen. Antalet resor som lägenheter och förskolan beräknas alstra PLANOMRÅDET Bil Buss Cykel Gång Annat Lägenheter Förskola antal barn Tabell 3 1. Antagen trafikalstring (antal resor/dygn exkl nyttotrafik) för planområdet. Trafikmängd räknat i antalet fordon blir lägre än i kolumnen för biltrafik då antaganden görs om olika antal personer i varje bil för respektive restyp. Från antalet förväntade resor tar alstringsverktyget fram uppskattad 1 trafikmängd. Fördelning på färdsätt Annat 2% Resultatet blev cirka 1600 fordon/dygn (ÅDT 2 ) exklusive nyttotrafik 3. För ett vardagsmedeldygn (ÅVDT) blir det cirka 1770 fordon/dygn som området tillför gatunätet. Gång 33% Bil 36% För att kontrollera rimligheten i resultatet har de jämförts med Umeås resvaneundersökning (RVU) från Då alstringsverktyget gav samma andel för bilresor har uppgiften från alstringsverktyget används och avrundats till 1800 bilresor/vardagsdygn Cykel 18% Buss 11% Tabell 3 2. Antagen fördelning på färdsätt Bil Buss Cykel Gång Övrigt Tomtebo, Tavleliden vardagsresor, RVU % 14 % 24 % 19 % 1 % Kommunens mål till % 65 % Antagen fördelning mot kommunens mål 35 % 20 % 30 % 15 % Omräknade resor/dygn De 65 % som hållbara transporter ska utgöra till 2022 har fördelats på buss 20 %, cykel 30 % och 15 % gång. Den sistnämnda innebär en minskning av gångandelen som färdsätt vilket kan vara rimligt då planområdet ligger i utkanten av tätorten. Det är i första hand till service inom Tomtebo som en promenad väljs medan för resor utanför Tomtebo blir det bilen, bussen eller cykeln. 1 Med hänsyntagen till hur många personer som färdas i varje bil givet vilken typ av resa som avses, arbetsresa, fritidsresa, etc. 2 ÅDT = Årsmedeldygnstrafik, trafikmängden för ett genomsnittligt dygn med hänsyn tagen till trafikmängdens variation över året. 3 Till nyttotrafik räknas exempelvis varutransporter, leveranser och sophämtning. 10(20)

11 4 KONSEKVENSER De nya bostäderna kommer att alstra ett resbehov både inom Tomteboområdet men framförallt resor till arbete, skolor, handel mm utanför Tomtebo. För att visa på hur restiden skiljer sig mellan olika färdsätt har den tagit fram till två målpunkter för arbetsresor som bygger på dörrtill-dörr. Arbetsresor är den kategori där det är viktigast att människor som har möjlighet väljer andra alternativ än att alltid ta bilen. Framtagande av restider finns beskrivet mer i PM Jämförelse mellan restider, I centrum har stadshuset valts som den största målpunkten och för sjukhus- och Universitetsområdet föll valet på sjukhuset för arbetsresor. En jämförelse har gjorts för resor från Tomtebo till dessa platser med cykel, buss eller bil. Utgångspunkten är att cyklisten kommer från bostaden till arbetsplatsen utan att behöva gå långt till cykelns parkering. Den som tar bussen måste gå till och från hållplatsen. För bussresan har därför 5+5 minuter lagts till själva restiden. Samma tillägg har gjorts för den som tar bilen för att gå till och från parkeringsplatsen. Google Maps resverktyg har använts för att få fram avstånd och restid. Den tar inte hänsyn till om det för bilisten finns köer på vägen som fördröjer resan vilket kan förekommer under rusningstrafik. Samma sak gäller för bussen som kan fastna i köer. Från Tomtebo till de två målpunkterna för arbetsresor är cykeln det snabbaste färdmedlet. Hänsyn har inte tagit av den uppförsbacke som på väg hem mot Tomtebo. Ett hinder som försvinner med hjälp av en elcykel. Den kommer även att sänka restiden och göra cykeln ännu mer konkurrenskraftig än bil och buss. Tabell 4 1. Jämförelse av restider till stadshuset och sjukhuset från Tomtebo. 11(20)

12 5 ÅTGÄRDER Som framgick av föregående avsnitt har cykeln en mycket stor potential att kunna bli ett alternativ till bilen för att nå kommunens mål. De åtgärder som kan främja detta har delats upp i inom och utanför planområdet. 5.1 INOM PLANOMRÅDET För att gynna både gående och cykel är det viktigt att det nya området får naturliga och gena kopplingar till befintliga gång- och cykelvägar. Karta 5 1 visar principen med två kopplingar där den översta är en koppling till cykelvägen till centrum, NUS och Universitetsområdet. Den cykelväg som går längs Nydasjön har bättre förutsättningar att kunna utvecklas till en pendlingscykelväg än den befintliga efter Alfens allé. Dels är den smal och det finns flera gator och utfarter som påverkar framkomligheten för den som vill cykla snabbt. Den nedre pilen är kopplingen till närmaste busshållplats, cykelvägen efter Alfens allé (se foto 5 11) och den närservice som finns i Tomtebo. Karta 5 1: Viktiga kopplingar mot omgivande gång- och cykelvägnät och busshållplats. Förskolor och annan service som planeras inom planområdet bör placeras längs dessa stråk så att det blir naturligt att lämna barnet på väg till busshållplatsen eller på väg med cykel från området EXEMPEL PÅ ÅTGÄRDER Då resor som gående eller cyklist står för en stor andel är det viktigt att man inom planområdet tar hänsyn till detta så mycket som möjligt. Några exempel; Gångvägar görs så naturliga och gena som möjligt till viktiga målpunkter, skola, förskola, service och busshållplatser. Gatumiljön inom område har gående som utgångspunkt och utformas så att hastigheten för bilar som kör inom området blir låg. Cykelparkeringar där cykeln kan låsas fast i ramen, väderskyddade och ligger närmast bostadsentréer så att det blir naturligt att välja cykeln. Hänsyn behöver tas till andra typer av cyklar som lådcyklar och cyklar med släpkärra som kräver större ytor när de parkeras. 12(20)

13 5.2 UTANFÖR PLANOMRÅDET För att öka cyklandet mot olika målpunkter, centrum och NUS-området som exempel måste det finnas en infrastruktur med olika typer av cykelvägar som utgår från cyklistens behov. För att måla upp bilder av hur detta ser ut kan man säga Tänk biltrafik utforma för cykel. Bästa exemplet är vilken roll och funktion en huvudled har för en bilist som kör efter den. I tabell 5 2 finns några kännetecken för biltrafikens huvudled och hur motsvarande skulle vara för cyklister. Bilistens huvudled Är gator som har en högre trafikmängd och är viktiga för biltrafikens framkomlighet Gående är separerade från biltrafiken Är raka och gena i sin sträckning. Har en bredd som gör att bilarna kan hålla den skyltsatta hastigheten Har företräde framför anslutande gator Har en hög standard ur drift och underhåll sommar och vinter Cyklistens huvudled Är cykelvägar med en högre trafikmängd och är viktiga för cyklistens framkomlighet Gående är separerade från cyklister Är raka och gena i sin sträckning. Har en bredd som möjliggör säkra omkörningar mellan cyklister. Har företräde före korsande gator med biltrafik Har en hög standard ur drift och underhåll sommar och vinter Tabell 5 2: En jämförelse på kännetecken för biltrafikens huvudled och motsvarade för cyklister Detta är inget som är utbyggt i Sverige ännu, men många kommuner har detta i sina målbilder för att kunna öka cyklandet. Går man till Holland finns detta redan och är en av orsakerna bakom den höga andelen som cyklar. Även om cykelvägnätet i Umeå håller en hög klass måste det utvecklas ännu mer för att arbetspendlande cyklister ska kunna se cykeln som ett alternativ till bilen. I den nationella cykelstrategi som regeringen presenterade i våras lyfte man flera exempel på åtgärder som behövs. En var snabba cykelstråk som är längre stråk som förbinder olika stadsdelar med varandra där olika grupper av cyklister ska kunna ta sig fram snabbt, smidigt och bekvämt året runt. Snabba cykelstråk ska erbjuda god tillgänglighet, säkerhet och framkomlighet. Detta förbättrar för dem som redan cyklar i form av kortare restid och ökad trafiksäkerhet. Samtidigt kan detta få fler att börja cykla och i så fall uppstår även positiva effekter på bland annat hälsa och miljö. Mot Umeås största målpunkter, centrum och Universitetsområdet visar karta 5 3 vilka cykelvägar som Google Maps föreslår. Mot Universitetsområdet finns det bara ett alternativ medan mot centrum finns det två likvärdiga alternativ, karta 5 5. Alternativ A är att cykla via NUS-området där det framgår tydligt att detta inte är ett gent och rakt stråk. Det är svårt att kunna förbättra detta då låsningar finns i områdets byggnader. En annan stor nackdel är det stora flödet av cyklister på morgon från bl.a. Svingen som är på väg mot Universitetsområdet vilket skapar konflikter med flödet av cyklister mot centrum. Risken är stor att Svingen blir en flaskhals. 13(20)

14 Karta 5 3: Cykelstråket från planområdet mot NUS, Universitetet och vidare mot centrum. Foto 5 4: Cykelvägen söder om Nydalasjön som behöver utvecklas till en pendlingscykelväg. Alternativet framgår av karta 5 5 och är ett stråk som har en rakare sträckning genom att använda den cykelväg som går längs älven. I längd är det ingen skillnad, men just rakheten och att det inte finns konflikter med mötande cyklister vid Svingen gör att detta är ett mycket bra alternativ. En nackdel med detta stråk är den lutning som är från älven efter Västra och Östra Hyvlargatan, punkt 4 på kartan. Det viktigaste åtgärden är att göra passagen av Studentvägen, punkt 3 trafiksäkrare och att cyklister får en högre framkomlighet. Både längs älven, punkt 5 och genom Ålidhem, punkt 2 behöver cykelvägen få en ökad standard som attraherar pendlande cyklister. Det handlar om att gående separeras från gående och att cykelvägen blir tillräckligt bred för att möta ett ökat cyklande och möjliggöra omkörningar som blir följden av fler elcyklar. 14(20)

15 Karta 5 5: Ett genare cykelstråk mot centrum än via sjukhusområdet. Foto 5 6: Passagen av Studentvägen söder om Östra Hyvlargränd, punkt 3. Foto 5 7: Västra Hyvlargränd, punkt 4 har en bredd som skulle rymma en cykelväg. Uppförsbacken från älven kan upplevas som ett hinder för en cyklist. Foto 5 8: Cykelvägen längs älven som kan utvecklas till en pendlingscykelväg, punkt 5. 15(20)

16 5.3 PLANOMRÅDETS ANSLUTNING De två alternativ som finns för hur planområdet kan anslutas har studerats om vilken påverkan som den ökade biltrafiken får på respektive korsning. Utgångspunkten är att området skulle alstra en trafikmängd på 1800 fordon/vardagsdygn enligt avsnitt ALTERNATIV A ANSLUTS TILL KORSNINGEN GAMLA TÄFTEÅVÄGEN/TOMTEBOVÄGEN Korsningen är idag en 3-vägskorsningen där hastigheten på Tomtebovägen är begränsad till 60 km/tim. Hastigheten i form av den s.k. 85 %-percentilen låg då korsningen hade 70 km/tim på 85 km/tim. 85 %-percentilen är ett mått på vilken hastighet som en viss trafikmiljö signalerar till bilisten att hålla. Över Tomtebovägen finns en passage för gående och cyklister norr om korsningen. Med den höga hastighet som bilarna har räknas inte passagen som trafiksäker. På en trafiksäker passage för oskyddade trafikanter bör bilarnas hastighet inte överstiga 30 km/tim utifrån den s.k. Nollvisionen. De hastighetskameror som ska sättas upp kommer att ge en sänkt hastighet men inte tillräckligt för att passagen som anses som trafiksäker. Foto 5 9: Anslutningen till Tomtebovägen och den cykelväg som passerar vägen. Behålls korsningen behöver det åtgärder så att passagen blir upphöjd för att ge låga hastigheter för biltrafiken eller att den blir planskild. Detta innebär då höjdskillnader som gående och cyklister måste övervinna. Alternativ A innebär det största tillskottet av trafik till Tomtebovägen då den blir områdets enda anslutning. Med en beräkning av korsningens belastningsgrad, dvs förhållandet mellan korsningens kapacitet och trafikmängden blir den som högst 0,17. Värden bör inte överskrida 0,80 helst 0,60 vilket gör att korsningen hamnar långt under värden för när tillskottet av biltrafik medför problem. 16(20)

17 Genom att korsningen får mycket större trafikströmmar som ska svänga vänster in på området eller höger ut på Tomtebovägen kan detta vid vissa tillfällen orsaka att det kan bli korta köer av bilar som ska köra ut på Tomtebovägen beroende på hur många bilar som samtidigt kommer från Innertavle. Det finns tre skäl som gör att korsningen bör utformas som en cirkulationsplats enligt figur En cirkulationsplats blir en tydlig gräns för var Umeå tätort börjar. 2. En cirkulationsplats ökar både framkomligheten och trafiksäkerheten för svängande biltrafik i korsningen. 3. Cirkulationsplatser ger genom sin utformning låga hastigheter som gör att gående och cyklister får en ökad säkerhet av att passera vägar i plan. Figur 5 10: Illustration på hur en cirkulationsplats kan utformas med passager i plan för gående och cyklister. Om cyklister i cirkulationsplatsen, exempelvis de som pendlar från Innertavle och bostadsområdet öster om Tomtebovägen skulle ge en prioritet före biltrafiken skulle de passager som cykelvägen har av bilvägar vara upphöjda. Om korsningen inte byggs om till en cirkulationsplats bör den utformas med refuger där vänstersvängande trafik från Tomtebovägen har ett eget körfält. 17(20)

18 5.3.2 ALTERNATIV B INNEBÄR ATT DET ÄVEN FINNS MED EN ANSLUTNING MOT ALFENS ALLÉ Med utgångspunkten att vägnätet inom planområdet inte är uppdelat så att trafiken styrs mot antingen den ena eller andra anslutningen är bedömningen att 60 % av områdets biltrafik söker sig till mot Alfens allé. Detta då det är närmaste vägen och att korsningen Tomtebovägen Alfens allé är en cirkulationsplats där det är lätt att köra ut på Tomtebovägen. Det är lättare att svänga ut i en cirkulationsplats än i en vanlig korsning. Detta påverkas om korsningen med Tomtebovägen byggs om till en cirkulationsplats. Trafikmängden uppskattningsvis 1100 fordon är inte i så stor att den bedöms ge några problem i den korsning som blir mot Alfens allé. Den 3-vägskorsning om blir kan därför utformas som en vanlig korsning. En nackdel med en anslutning är att den kommer att korsa den cykelväg som finns efter Alfens Allé, se fotografi Den passagen bör utformas så att anslutningsvägen är upphöjd och reglerad så att cyklister har företräde (cykelöverfart). Genom att många skolor, förskolor nås via Alfens allé får man räkna med att alternativ B ger ett ökat tillskott av trafik till allén till skillnad mot alternativ A där det blir mer naturligt att använda Tomtebovägen före Alfens allé. Foto 5 11: Anslutningen till Alfens väg och den cykelväg som kommer att passera anslutningen. Foto 5 11: Cykelvägar efter Alfens väg som mer har en roll som interna cykelvägar än pendlingscykelvägar. 18(20)

19 5.3.3 SAMLAD BEDÖMNING För att främja kommuns mål med att överflytta fler resor från bil till mer hållbara transporter bör tiden att gå, cykla eller åka buss inte ta längre än 25 % mer tid än med bilen. Detta innebär att man i valet mellan olika anslutningar eller hur inom vägar planområde dras kan påverka valet av hur människor väljer sina transporter. I Köpenhamn har man som mål att det som figuren till höger visar där gående och cyklister har de rakaste/genaste vägarna och det omvända för biltrafiken just för att prioritera detta. I tabell 5 12 är sammanställt de för- och nackdelar som de två anslutningsalternativen av planområdet har. Alternativ A Alternativ B Området får bara en anslutning för Området får en anslutning för biltrafik biltrafik mot Tomtebovägen mot Tomtebovägen och Alfens allé. GÅENDE och CYKLISTER FÖRDELAR Biltrafik från området leds ut direkt mot Tomtebovägen vilket minskar biltrafiken ju längre söderut man kommer inom planområdet. Påverkar inte befintlig gång- och cykelväg efter Alfens Allé. NACKDELAR De bostäder som ligger längst norrut får mest trafik vilket kan påverka hur oskyddade trafikanter upplever att det är att korsa eller färdas efter bilvägar. Befintlig gång- och cykelväg efter Alfens allé kommer att passeras av biltrafik från området. KOLLEKTIVTRAFIK FÖRDELAR Med en cirkulationsplats finns möjligheten att anordna busshållplatser i anslutning till den som ger trafiksäkra passager i plan till dessa. NACKDELAR Risk för en ökad biltrafik efter Alfens allé som kan få en viss påverka busstrafiken framförallt om den nya hållplatsen vid planområdet utformas som en timglashållplats. 19(20)

20 BILISTER Gör att bilister får en något längre väg från området än för cyklister som ger cykeln en konkurrensfördel framförallt till målpunkter inom Tomtebo. Gör att Tomtebovägen blir det naturliga valet för biltrafiken. FÖRDELAR Fördelar biltrafiken från området mer naturligt och ger en mindre trafik mot Tomtebovägens korsning vilket är positiv om nuvarande korsningsutformning behålls. Ger en större flexibilitet för hur planområdets interna vägar kan dras. Om korsningen med Tomtebovägen utformas som en cirkulationsplats kommer detta att påverka hastigheten och bullret positivt även utanför själva korsningen. Detta kan upplevas som positivt från de som bor närmast Tomtebovägen idag. En cirkulationsplats ger en högre säkerhet än en plankorsning för gående och cyklister som ska korsa Tomtebovägen. NACKDELAR Korsningen med Tomtebovägen bör utformas som en cirkulationsplats med tanke på den svängande trafiken i korsningen Riskerar att ge längre gator inom området då de matas mot en punkt. Längre gator riskerar att ge högre hastigheter. En cirkulationsplats kommer att ge en sänkt medelhastighet längs Tomtebovägen. Riskerar att bilister till målpunkter inom Tomtebo använder Alfens allé istället för Tomtebovägen. Det interna gatunätet kan byggas upp med kortare gator som ansluts på de två punkterna. Befintlig cykelväg efter Alfens allé kommer att passeras av områdets biltrafik. Tabell 5 11: För- och nackdelar med de två alternativ för hur planområdets anslutningar. Sammantaget utifrån en helhetssyn både för planområdet och Tomtebo är alternativ A det som har störst fördelar. Med bara en anslutning för biltrafiken minskar risken att området ger en ökad biltrafik till Alfens allé samtidigt som den befintliga cykelvägen inte påverkas av korsande biltrafik. Hur vägar inom planområdet placeras får också en viktig roll. På kartan till höger visas principen för hur olika färdsätt som har målpunkter utanför Tomtebo får sin huvudkoppling. Cykel mot cykelvägen vid Nydalasjön, buss mot den nya hållplats som bli på Alfens allé och biltrafik mot korsningen med Tomtebovägen. För att minska biltrafiken inom planområdet är det positivt om större parkeringar/p-hus kan placeras i områdets ytterkanter så att stadsdelen upplevs ha en bilfri miljö för barnen. Detta skulle förstärka att bilen har en lägre prioritet än gående och cyklister. De interna gång- och cykelvägar som blir inom området bör vara så raka och gena som möjligt mot dessa kopplingspunkter så att som gående eller cyklist inom området blir som rapporten inleddes med snabb, smidig och säkert att förflytta sig. 20(20)

TRAFIKUTREDNING ASPGÄRDAN 18 OCH DEL AV BÖLEÅ 12:2 - UMEÅ

TRAFIKUTREDNING ASPGÄRDAN 18 OCH DEL AV BÖLEÅ 12:2 - UMEÅ Rapport TRAFIKUTREDNING ASPGÄRDAN 18 OCH DEL AV BÖLEÅ 12:2 - UMEÅ RAPPORT 2016-11-23 UPPDRAG 261156, Trafikutredningar ramavtal Umeå kommun Titel på rapport: Trafikutredning Aspgärdan 18 och del av Böleå

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC

TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC RAPPORT TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC RAPPORT 2016-12-16 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-000522, 2016-12-16 UPPDRAG 272040, Kretsloppsparken Brillinge ÅVC Titel på rapport: Trafikalstring

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING

LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING PM LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING 2016-12-02 1 UTGÅNGSPUNKTER På gamla Läkeroltomten i Gävle planeras det att byggas bostäder, kontor, förskola och annan typ av service. Tillsammans med fastigheten på

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Tierps kommun Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Uppsala Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Datum 2018-04-12 Uppdragsnummer 1320022572-004 Utgåva/Status Version 1.1 Cecilia Friis

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter PM Trafikutredning Snurrom verksamheter Bakgrund och syfte Planering pågår för nya verksamheter i anslutning till Norra vägen och E22 i norra delen av staden. Trafikutredningen ska undersöka hur området

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ RAPPORT TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ 29 JUNI 2012 Uppdrag: Titel på rapport: Status: Datum: 2012-06-29 Medverkande 241808, Detaljplan kv Renen, Skellefteå TRAFIKUTREDNING KV RENEN Status Revideringar

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Planprogram för Eriksberg och Ekebydalen trafikanalys av det reviderade förslaget

Planprogram för Eriksberg och Ekebydalen trafikanalys av det reviderade förslaget STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Helena Ma Oktober 2017 PBN 2015-000015 Planprogram för Eriksberg och Ekebydalen trafikanalys av det reviderade förslaget Postadress: Uppsala

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Eva Maaherra Lövheim DATUM 2016-05-09 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

ÅRSTABERG 1 TRAFIKUTREDNING

ÅRSTABERG 1 TRAFIKUTREDNING PM ÅRSTABERG 1 TRAFIKUTREDNING SAMRÅDSHANDLING 201 7-05 - 30 UPPDRAG 274821, Årstaberg trafikutredning Titel på rapport: Årstaberg 1 trafikutredning Status: Datum : 201 7-05 - 30 MEDVERKANDE Beställare

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Trafikanalys. Alingsås Östra Ängabo

Trafikanalys. Alingsås Östra Ängabo Trafikanalys Alingsås Östra Ängabo Sammanfattning Vectura har på uppdrag av Alingsås kommun fått i uppdrag att göra en översyn kring hur trafikflödet som genereras från planerad bebyggelse i Östra Ängabo

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLANER, VÄST PÅ STAN

TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLANER, VÄST PÅ STAN RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLANER, VÄST PÅ STAN 2015-06-12 Uppdrag 261156, Trafikutredningar detaljplaner Umeå kommun Titel på rapport: Trafikutredning för detaljplaner Väst på stan Status: Utkast

Läs mer

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl UPPDRAG Borås, kv Nejlikan TU UPPDRAGSNUMMER 2392053 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl Bakgrund Borås

Läs mer

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Välsviken PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Medverkande Titel: PM Välsviken trafikutredning Utgivningsdatum: 2015-12-18 Upprättad av: WSP Samhällsbyggnad Uppdragsansvarig: Catharina Rosenkvist Foton:

Läs mer

PM Trafikutredning McDonald s

PM Trafikutredning McDonald s PM Trafikutredning McDonald s Utformning av in- och utfart SLUTVERSION 2015-03-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 In- och utfart till McDonald s... 4 2.1

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län YTTRANDE 2017-102-7 Cykelfrämjandet Västerås Niklas Kihlén, vice ordförande Regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län Sammanfattning Vi har

Läs mer

BILAGA 2. Till Trafikverket.se. Allmänt om projektet. Projektnamn. Projektnamn Skönberga 11:83. Senast ändrad :46. Verktyget. Version 1.

BILAGA 2. Till Trafikverket.se. Allmänt om projektet. Projektnamn. Projektnamn Skönberga 11:83. Senast ändrad :46. Verktyget. Version 1. BILAGA 2 Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Skönberga 11:83 Användarhandledning (pdf) Visa resultat Visa indata Allmänt om projektet Projektnamn Projektnamn Skönberga 11:83 Egna kommentarer

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd Ändrad och kompletterad efter samråd Beställare: TJÖRNS KOMMUN Fakturaservice 47180 SKÄRHAMN Beställarens representant: Marcelo Arancibia Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN TRAFIK-PM TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN RAPPORT 2016-01-18 Uppdrag 267022, Trafikutredning Norges hus Titel på rapport: Trafikutredning Norges hus, Hasseludden Status: Rapport Datum: 2016-01-18

Läs mer

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun Trafikutredning Nya Öjersjövägen Partille kommun ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-40151 Göteborg Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

RAPPORT BJUVSTORP 9:13 BJUVS KOMMUN. Sweco TransportSystem AB Malmö Trafikplanering. David Edman. Granskningshandling. Uppdragsnummer

RAPPORT BJUVSTORP 9:13 BJUVS KOMMUN. Sweco TransportSystem AB Malmö Trafikplanering. David Edman. Granskningshandling. Uppdragsnummer BJUVS KOMMUN BJUVSTORP 9:13 Uppdragsnummer 7000725 Granskningshandling Malmö 2015-08-19 Sweco TransportSystem AB Malmö Trafikplanering David Edman 1 (15) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö

Läs mer

BALKÅKRA STRÄDDOR SVARTE - TRAFIKUTREDNING

BALKÅKRA STRÄDDOR SVARTE - TRAFIKUTREDNING RAPPORT BALKÅKRA STRÄDDOR SVARTE - TRAFIKUTREDNING 2012-11-01 Uppdrag: 230078, Svarte Midroc Titel på rapport: Balkåkra Sträddor Svarte - Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2012-11-01 Medverkande

Läs mer

PM - TRAFIK DETALJPLAN FÖR HEMAVAN BJÖRKFORS 1:448, 1:819, 1:850 M.FL, UPPRÄTTAD: FRITIDSOMRÅDE MELLAN KUNGSVÄGEN OCH MORTSBÄCKEN

PM - TRAFIK DETALJPLAN FÖR HEMAVAN BJÖRKFORS 1:448, 1:819, 1:850 M.FL, UPPRÄTTAD: FRITIDSOMRÅDE MELLAN KUNGSVÄGEN OCH MORTSBÄCKEN PM - TRAFIK DETALJPLAN FÖR HEMAVAN BJÖRKFORS 1:448, 1:819, 1:850 M.FL, FRITIDSOMRÅDE MELLAN KUNGSVÄGEN OCH MORTSBÄCKEN Aktuellt område Flygfoto över Hemavan och planerat exploateringsområde (Bildkälla:

Läs mer

Trafikutredning - antagandehandling SVARTE

Trafikutredning - antagandehandling SVARTE November 2008 Denna utredning utfördes 2005/2006 och har uppdaterats under januari-februari respektive oktober-november 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Isbergs gata 15 205 19 Malmö

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

Trafikutredning Rankhus

Trafikutredning Rankhus Villamarken Exploatering i Stockholm AB Trafikutredning Rankhus Etapp A Uppsala 2017-10-02 Trafikutredning Rankhus Etapp A Datum 2017-10-02 Uppdragsnummer 1320021147 Utgåva/Status Granskningsversion Cecilia

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN SÖDRA GUNSTA TRAFIKPROGNOS

TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN SÖDRA GUNSTA TRAFIKPROGNOS TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN SÖDRA GUNSTA TRAFIKPROGNOS Arini Savitri Magnusson BJERKING AB Strandbodgatan 1, 75143 Uppsala Bjerking AB Box Postnr Ort Telefon 010-211 8000 Fax 010-2118001 www.bjerking.se

Läs mer

Cykelfrämjandets synpunkter på cykelväg Kallax - Bergnäset. Synpunkter på cykelvägen Kallax - Bergnäset

Cykelfrämjandets synpunkter på cykelväg Kallax - Bergnäset. Synpunkter på cykelvägen Kallax - Bergnäset Boden 21 augusti 2015 Cykelfrämjandets synpunkter på cykelväg Kallax - Bergnäset Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 arbetar ideellt för att fler politiker och tjänstemän, både på riksplanet

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Trafikutredning Svanvik, Tjörns kommun I samband med program för Svanvik

Trafikutredning Svanvik, Tjörns kommun I samband med program för Svanvik Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Karin Löfgren Konsult: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare/utredare/författare Maria Young Granskare Stefan Krii Uppdragsnr: 104

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-05-15 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(8) 1 BAKGRUND

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Upprättad av: Jonas Mörhed Ombud/Granskare: Reino Erixon TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Kund Jönköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 551 89 Jönköping

Läs mer

Tidsstudie Cykel, elcykel, buss eller bil. Vilket alternativ väljer du?

Tidsstudie Cykel, elcykel, buss eller bil. Vilket alternativ väljer du? Tidsstudie Cykel, elcykel, buss eller bil. Vilket alternativ väljer du? Av: Sommarpraktikanter Nelly Dahlstedt Karp och Joakim Wallin, trafik- och stadsmiljöavdelningen, tekniska förvaltningen 2013-07-05

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

Trafikutredning Lilljansberget

Trafikutredning Lilljansberget Rapport: 2015:79 / Version:0.9 Trafikutredning Lilljansberget Umeå Dokumentinformation Titel: Trafikutredning Lilljansberget, Umeå Serie nr: 2015:79 Projektnr: 15151 Författare: Kvalitetsgranskning: Beställare:

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Trafikutredning Uppsala 2014-11-14 Trafikutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Cecilia Friis Carl Chytraeus Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun

Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun 2013-06-05 Upprättad av: Anneli Bellinger Granskad av: Catharina Rosenkvist Godkänd av: Anneli Bellinger Handläggare: Anneli Bellinger

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Trafikutredning Gubbängsfältet

Trafikutredning Gubbängsfältet Trafikutredning Gubbängsfältet 2013-12-05 Magnus Lind WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10190219 2 (14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Problemformulering... 4 2.1 Alternativa matningar till området...

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

PM Trafikutredning, handelsetablering i

PM Trafikutredning, handelsetablering i 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

Alternativa avfarter Bodenvägen

Alternativa avfarter Bodenvägen LULEÅ KOMMUN PM Dnr 1 (6) Stadsplanering 2015-04 SBF 2015/37 Anna Karin Lidén Alternativa avfarter Bodenvägen Sammanfattning Utredning har gjorts om av- och påfart Bodenvägen/97:an. Kraven på hög kvalitetsnivå

Läs mer

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf)

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf) Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf) Visa resultat Visa indata Allmänt om projektet Projektnamn Projektnamn Egna kommentarer

Läs mer

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN TRAFIK-PM 2014-12-10 1 Bakgrund, syfte och omfattning McDonald s planerar för att etablera en ny hamburgerrestaurang i nordvästra hörnet vid korsningen

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Trafikutredning Måby Hotell

Trafikutredning Måby Hotell Peab Fastighetsutveckling Sverige AB Stockholm 2018-08-10 Datum 2018-08-10 Uppdragsnummer 1320035340 Utgåva/Status 1.0 Svante Nyberg Svante Nyberg Andreas Samuelsson Anna-Karin Ekman Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer