Datakommunikation i fordon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datakommunikation i fordon"

Transkript

1 Datakommunikation i fordon Björn Saete Datateknik Jonas Sjöquist Datavetenskap

2 Datakommunikation i fordon En växande trend inom fordonsindustrin är att mekaniken ersätts av elektronik, en modern bil kan idag innehålla ett 30-tal olika mikroprocessorbaserde elektronikboxar, dessa boxar kallas för ECU:er (Electronic Control Unit). Dessa ECU:er hanterar alltifrån elfönsterhissar till motorstryrning och antisladdsystem. Förutom att ersätta mekaniska funktioner styr elektroniken även en rad underhållnings- och informationsfunktioner i våra fordon. Nedan presenteras en översikt av några av de vanligaste protokollen som används inom fordonsindustrin idag för att få dessa system att kommunicera i ett nätverk. En lite längre beskrivning av de olika protokollen följer sedan. Översikt SAE J1850 J1850 kom till efter ett samarbete mellan Ford, GM och DaimlerChrysler blev J1850 antaget av SAE (Society of Automotive Engineers) som standard protokoll för klass B nätverk. Klass B nätverk är en av SAE:s tre olika klasser för nätverk i fordon, klass B stödjer datahastigheter på upp till 100 KB/s. Idag används J1850 för diagnostik och data överföring. LIN LIN är ett billigt seriellt kommunnikationsprotokoll, baserat på ett master/slave koncept som är avsett för distribuerade system i fordon. Systemet är konstruerat för att koppla samman noder med låga kommunikationsbehov och är inte avsett att ersätta avancerade nätverk som CAN. CAN CAN-standarden (Controller Area Network) är ett protokoll som beskriver en entrådig, seriell busskommunikation. CAN lanserades officiellt 1986, men först 1993 introducerades det som ISO-standard rullade den första serieproducerade bilen som uttnyttjade CAN från Mercedes fabriker. CAN har idag ett starkt stöd och används idag i princip av alla fordonstillverkare, både inom persontrafik och transportsektorn. Dessutom används CAN för många olika tillämpningar inom områden såsom tågtrafik, medicin och automation. MOST Informationssamhällets framväxt har ställt helt nya marknadskrav på fordonsindustrin under senare år. Telefon, CD, ipod, TV, DVD och navigation är bara några exempel på informations-, kommunikations- och underhållsrelaterade system som går att få levereade i nya bilar om man vill ha dem. Dessa system ställer stora krav vad det gäller bandbredd, dessutom är de flesta systemen tillbehör som beställs i efterhand eller optioner som byggs in i bilen då den produceras. Dessa problemställningar drev industrin in i den process som till slut ledde fram till Media Oriented System Transport - MOST.

3 SAE J1850 J1850 är framtaget av SAE (Society of Automotivve Engineers) och används huvudsakligen i amerikanska biler. Varje nod i J1850 nätverket kan sända på lika villkor, J1850 är masterless. Varje nod har en unik fysisk adress och en funktionell. Med hjälp av en funktionell adress kan ett meddelande sändas till flera noder på samma gång, flera noder kan ha samma funktionella adress. J1850 stöder två olika moduleringsalternativ, ett 41.6 Kbit/sek PWM (Pulse Width Modulation) och ett 10.4 Kbit/sek VPW (Variable Pulse Width) alternativ. Arbitrering J1850 ger nätverksallokering till varje nod genom arbitrering. J1850 bussen är en asynkron, master-less, peer-to-peer protokoll som ger lika nätverksacess för varje nod. En sändande nod broadcastar sitt meddelande, detta innebär att inte enbart andra noder hör meddelandet, den sändande noden hör sitt eget meddelande. Eftersom J1850 är asynkront tvingas alla sändande noder bestämma när en sändning kan börja, och de kan inte använda sig av förutbestämd tid mellan meddelandena. J1850 använder CSMA/CR (Carrier Sense Multiple Access/ Collision Resolution) för arbitreringen. När en nod vill sända lyssnar den först på bussen så att den är i idle läge innan den sänder. Om bussen är upptagen väntar noden med att sända tills det nuvarande meddelandet är sänt. Detta är Carrier sense delen. Multiple Access betyder att mer än en nod kan börja sända samtidigt, eftersom en sändande nod kan höra sitt eget meddelande när det sänds kan den avgöra om den har förlorat arbitreringen eller inte. Om en sändande hör en hög signal när den sänder en låg vet den att den har förlorat arbitreringen och börjar ta emot meddelandet som sänds. Detta är Collision Resolution delen. Arbiteringen sker under hela meddelandet, och eftersom den segrade noden har sänt höga signaler på bussen då den vunnit är bevaras integriteten på meddelandet. Frame layout SOF Header Data field CRC EOD Optional IFR data field Optional CRC IFS Message frame, Max 12 bytes EOF IFS En J1850 frame består utav skiljesymboler och data bytes. Den maximala frame storleken är 12 bytes, skiljesymboler exkluderat. Första delen är header, här finns bland annat information om vilken/vilka noder som är mottagare, om svar (In-Frame Response) skall skickas eller inte. Sedan kommer datafältet, den sista byten i datafältet är en CRC-byte. Om In-Frame Response är begärt kommer mottagande noder börja sända sina svar efter EOD (End of Data) symbolen. In-Frame Response kan se ut på flera olika sätt, antingen kan det vara en byte ifrån en nod, en byte ifrån flera noder eller flera byte ifrån en nod. In-Frame Response tillsammans med datan inte överstiga 12 bytes

4 Nätverket kan max vara 35 meter långt, maximalt antal noder är 32 stycken. Använder man sig av VPW metoden för att koda bitinformationen erhåller man en av de lägst strålande kodningsscheman som finns.

5 Local Interconnect Network (LIN) Lin, utvecklat av LIN Consortium är speciellt framtaget för kostnadseffektiv kommunikation mellan olika enheter i ett fordon. Exempel på enheter är dörrar, ratt, säten, klimatanläggningar, regnsensorer, fönsterhissar och ljus. LIN används där bandbredden och mångsidigheten i CAN inte behövs. Ett LIN nätverk består av en LIN Master och ett antal LIN Slaves. I ett aktivt LIN-nätverk initierar LIN Master all kommunikation, LIN Master skickar en header bestående av synkroniseringsuppehåll, en synkronersingsbyte och en identifierare för meddelandet till en slav. När en slav mottagit header börjar den skicka ett svar, svaret kan vara två, fyra eller åtta data bytes och en checksum byte. Header och svarsdelen utgör ett meddelande. Meddelandet skickas sedan ut för att mottagas av någon enhet. Synkroniseringsmekanismen är en speciell finess hos LIN, denna mekanism ger möjlighet till klockning av slavnoder utan behov av kristalloscillatorer eller keramiska resonatorer. Om ett meddelande skall accepteras bestäms av enheterna själva (reciever-selective system). Detta gör det möjligt för ett meddelande att bli mottaget av en, flera eller alla enheter. Endast ett medellande skickas på nätveket vid en given punkt, så det behövs ingen mekanism för att hantera kollisioner, det är omöjligt att kollisioner inträffar. Felhantering LIN protokollet erbjuder två mekanismer för att upptäcka sändningsfel, paritet och checksummor. Felaktiga medellande ses som osända, upptäckta fel sparas i en särskild enhet och kan läsas av LIN Master. Fel är inte signalerade av protokollet, om ett kommunikationsfel uppstår beror felhanteringen på system kraven och måste tas hand om i applikationslagret. Begränsningar Nya noder kan läggas till eller tas bort från nätverket utan att hård- eller mjukvara måste modifieras, men att ha för många noder kan påverka hastigheten och bör undvikas. Antalet noder på ett nätverk är begränsat till 16 stycken och längden till 40 meter. LIN protokollet är specifierat för datahastigheter från 1 Kbit/sek upp till maxhastigheten på 20 Kbit/sek.

6 CAN CAN, Controller Area Network, utvecklades ursprungligen för bilindustrin av Bosch i början av 80-talet. Det är ett seriellt buss-system med halv duplex och erbjuder två olika möjligheter till kommunikation. Sändning av ett meddeland samt förfrågan att få ett meddelande. Alla andra service som feldetektering och återsändning av förlorade meddelanden m.m är osynligt för användaren och sköts automatiskt av CAN-kontrollern. CAN hanterar Data-Link-lagret i OSI-modellen och kan därför gämföras med hur vi människor använder ett alfabete. Användaren av ett CAN-nätverk måste själv bestämma vilket protokoll som ska användas för de högre nivåerna. All trafik på nätverket är s.k. broadcast, dvs. ett meddelande som skickas kan tas emot av alla noder. Dessa noder avgör sedan individuellt om meddelandet var till dem eller inte. Flera noder kan agera bus-master vilket leder till högre redundans. Även om en nod går ner kan nätverket fortfarande fungera. CAN var från början avsett för bilindustrin men idag används det inom många andra områden. Exempel på dessa är tåg, flygplan, hissar, fabriker och I medicinska instrument. CAN i bilar I Europa har CAN länge varit den ledande tekniken för IVI (In-Vehicle Network) för motorstyrning, kontroll av dörrar, tak och fönster, luftkonditionering samt för multimedia. För det sistnämnda har MOST som också beskrivs i denna rapport blivit ett starkt alternativ. På senare tid har även biltillverkare i USA och mellanöstern börjat implementera CAN i sina bilar. Beroende på vilka krav man har har dessa nätverk överföringshastigheter på omkring 125kbps upp till 500kbps. Flera olika nätverk kopplas samman via gateways där ickekritiska tillämpningar är kopplade till den långsammare och billigare delen. Protokoll Varje meddelande som skickas har ett unikt meddelande-id och skickas till alla noder på nätverket. Detta ID definierar innehåll och också prioritet. Det går enkelt att lägga till nya noder till ett nätverk utan att göra några förändringar i existerande hård och mjukvara så länge som de endast agerar mottagare. För att lägga till sändare måste bl.a prioriteringsordningar göras om, se nedan. I realtidstillämpningar kan det skilja mycket i hur snabbt ett meddelande behöver levereras. Data för motorstyrning behöver till exempel uppdateras betydligt oftare än motortemperatur. Meddelanden har därmed olika prioritet beroende på vilken typ de är. Det bestäms av dess ID och de med lägst värde har högst prioritet. Detta bestäms under systemdesignfasen och kan ej ändras dynamiskt. CAN protokollet stödjer två olika typer av format på meddelandet (frame) där den enda egentliga skillnaden är längden på identifieraren. De två typerna heter CAN base frame och CAN extended frame. Ett meddelande (frame) börjar med en SOF-bit följt av ett Arbitration -fält. Detta består av medelandets ID samt RTR-biten som visar om det är ett meddelande som innehåller data

7 eller en förfrågan efter data. Därefter kommer fält som innehåller information om vilket format, base eller extended, meddelandet är i. Själva datafältet som följer kan innehålla upp till 8 bytes. För att kunna detektera fel finns sedan ett CRC-fält och Acknowledge. Det fysiska lagret Baskravet för att kunna skicka ett CAN-meddelande och för att noderna ska kunna konkurrera om bus-access är möjligheten för det fysiska mediet att kunna representera en dominant och en recessiv bit. Det är möjligt för optiska och elektriska medium. Det fysiska medium som är vanligast förekommande i ett CAN-nätverk är en differentiellt driven tvåtråds ledare med gemensam jord. I fordon används även enkelledare, speciellt för tillämpningar som inte behöver hög överföringshastighet. Arbete har gjorts för att försöka använda kablar för nätspänning även för CAN.

8 MOST Mängden elektronisk multimediautrustning i bilar har de senaste årtiondena ökat lavinartat. Från att du för 20 år sedan på sin höjd hade en stereo i bilen finns idag dvd-spelare, mobiltelefoner, färddator, navigationssystem och mycket mer. Det är en stor fördel om alla dessa komponenter kan kommunicera med varandra. Till exempel bör volymen på stereon sänkas då ett telefonsamtal äger rum eller telefonens handsfree ska fungera via samma ljudutrustning som stereon och dvd-spelaren utnyttjar. Dessutom skall du enkelt kunna styra allt från en central plats, exempelvis en tryckkänslig skärm på instrumentbrädan. Industrin insåg på 90-talet att det var nödvändigt att arbeta fram en standard för hur enheter skall kommunicera med varandra gick BMW AG, DaimlerChrysler AG, Harman Becker Automotive Systems GmbH och OASIS SiliconSystems AG samman och skapade MOST cooperation. Idag är det en världsvid organisation med över 80 medlemmar som använder och utvecklar tekniken. MOST Media Oriented Systems Transport MOST är i grunden ett fiberoptiskt nätverk byggt i en ringtopologi. Det är helt synkront och en timingmaster distribuerar den klocka som alla enheter anpassar sig efter. Då detta framför allt är ett nätverk för multimediaapplikationer är MOST optimerat för streaming data. Det finns både kontroll och datakanaler och kontrollkanalen används för att bestämma vilken datakanal sändaren och mottagaren skall använda. När detta är gjort kan data flöda oavbrutet och ingen mer bearbetning av paket är nödvändigt. Naturligtvis finns även effektiva mekanismer för att sända paketbaserad data asynkront till många olika mottagare, typiskt internettrafik eller data från ett navigationssystem. För att olika tillverkare lätt ska kunna utveckla nya produkter som kan kommunicera med varandra måste allt från hårdvaran upp till applikations-lagret vara väl specificerat. Så är också fallet. MOST specificerar all 7 lager i OSI referensmodell. Det gör att utvecklare kan koncentrera sig på funktionalitet och inte behöver spendera mycket tid med att förstå den underliggande teknologin. Upp till 64 enheter kan anslutas. Du har en garanterad synkron överföringshastighet på upp till 24Mbps och en variabel asynkron överföringshastighet på 14.4Mbps.

9 Förutom att enheter som är tillverkade enligt MOST kan kopplas in och direkt tack vare plug n play kan kommunicera med varandra kan även andra enheter som använder helt andra protokoll också utnyttja samma nätverk. Till exempel kan en PDA och en laptop kommunicera över MOST via TCP/IP som normalt utan att störa eller störas av den övriga trafiken. Applikationer Ett exempel på en mycket enkel applikation är en mikrofon och en högtalare. Microfonen kopplas via en AD-omvandlare till en MOST tranceiver. En HMI, Human Machine Interface, som är en central master i nätverket konfigurerar tranceivern för att ta emot data. Den data kan direkt streamas vidare till en annan tranceiver som är kopplad till en DA-omvandlare och vidare till en högtalare. Ett annat exempel är en videokamera som för över digital video till MOST-nätverket via en MPEG-kodare och en tranceiver. Funktionsblock Alla MOST-enheter är uppbyggda av olika funktionsblock. Ett funktionsblock är till exempel en CD-spelare. En enhet kan ha flera funktionsblock, så som en kombinerad CD-spelare/ förstärkare/radiomottagare. Förutom dessa block, som också kallas applikationer, finns ett speciellt funktionsblock, NetBlock, som hanterar funktioner som rör hela enheten. Enheten är ansluten till nätverket via en MOST Network Interface Controller, NIC. Ett funktionsblock har en eller flera funktioner. I exemplet med CD-spelaren skulle detta var stop, play, eject m.fl. För att kommunicera med ett funktionsblock anger man på applikationsnivå funktionsblocket ID, vilken funktion man vill komma åt samt vad man vill göra. Detta på formen FBlockID.FktID.OPType (Data). Varje funktionsblock har fått ett specifikt 8-bitars id. 0x26 för mikrofon, 0x34 för DVD-spelar och så vidare. Dessa block som har en bestämmd funktion måste i sig innehålla vissa specifika funktioner. Dessutom kan tillverkaren välja att lägga till ytterligare funktioner efter behov.

10 Systemspecifika funtionsblock finns så varje biltillverkare har möjlighet att tillsammans med underleverantörer utveckla egna applikationer utan att vara bunden av de förbestämda blocken. Det finns tre typer av funktionsblock. De som alltid kontrolleras av andra kallas slavar, de som kan interagera med användaren kallas HMI, Human Machine Interface, och de som kontrollerar andra block kallas för kontroller. Enheter består ofta av två eller alla tre typer av block. Sammanfattning MOST verkar vara mycket väl genomtänkt, har mottagits väl av marknaden och har kapacitet att bli den ledande nätverkstekniken för multimedia i fordon. Då tekniken är relativt ny kan endast framtiden avgöra hur stort genomslag den får men det ser lovande ut så här långt.

CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem MOP 12/13 1

CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem MOP 12/13 1 CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem 1 Seriekomunikation- Datanät- Topologi Buss Ring Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Stjärna Masknät 2 Seriekomunikation-

Läs mer

Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014

Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014 Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014 October 13, 2014 Fråga 1. Beskriv de två komponenterna i PCM. Fråga 2. Förklara hur länklagret kan skilja på olika inkommande paket från det fysiska lagret.

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande:

Denna genomgång behandlar följande: itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Olika typer av nätverk Översikt av nätverkskomponenter Många viktiga begrepp gällande nätverk och datorkommunikation Ett nätverk består av enheter som kan

Läs mer

Datakommunikation vad är det?

Datakommunikation vad är det? Datakommunikation vad är det? Så fort en sändare överför data till en mottagare har vi datakommunikation Sändare Digital information Kanal Mottagare Problem: Sändare och mottagare måste kunna tolka varandra

Läs mer

MAC-(sub)lagret. Nätlagret. Datalänklagret. Fysiska lagret LLC MAC. LLC = Logical Link Control-sublager MAC = Media Access Control-sublager

MAC-(sub)lagret. Nätlagret. Datalänklagret. Fysiska lagret LLC MAC. LLC = Logical Link Control-sublager MAC = Media Access Control-sublager MAC-(sub)lagret Datalänklagret är uppdelat i två sublager, LLC (Logical Link Control) och MAC (Media Access Control). MAC-sublagret har till uppgift att hantera anslutningen mot valt nät och LLC döljer

Läs mer

Datorbaserad mätteknik

Datorbaserad mätteknik Datorbaserad mätteknik Distribuerade mät- och kontrollsystem I 1:32 Mätbuss för instrumentering - GPIB (IEE-488) Skapades av Hewlett-Packard vid sent 60-tal HP-IB (Hewlett-Packard Interface Bus) Kom att

Läs mer

DA HT2011: F18. Länklagret och uppkopplingstekniker Ann-Sofi Åhn <ahn@dsv.su.se>

DA HT2011: F18. Länklagret och uppkopplingstekniker Ann-Sofi Åhn <ahn@dsv.su.se> DA HT2011: F18 Länklagret och uppkopplingstekniker Ann-Sofi Åhn Länklagret Applikationer Hanterar transport av data över ett medium -Trådbundna medier -Trådlösa medier Finns också protokoll

Läs mer

OSI-modellen. Skiktade kommunikationsprotokoll. OSI-Modellen. Vad är en bra skiktindelning? Fysiska skiktet. Länkskiktet

OSI-modellen. Skiktade kommunikationsprotokoll. OSI-Modellen. Vad är en bra skiktindelning? Fysiska skiktet. Länkskiktet OSI-modellen Skiktade kommunikationsprotokoll Informationsteknologi Jakob Carlström Open Systems Interconnect Standardiserad av ISO 98 Referensmodell, inte protokollstandard skikt Har påverkat utvecklingen

Läs mer

Vad är kommunikation? Vad är datorkommunikation? Dataöverföring; Inledning

Vad är kommunikation? Vad är datorkommunikation? Dataöverföring; Inledning Vad är kommunikation? Kommunikation är ett vitt begrepp. Vi använder det för att benämna till exempel ett samtal eller att vi själv förflyttar oss med till exempel tåg eller buss. Kommunikation kommer

Läs mer

Tillförlitlig dataöverföring Egenskaper hos en länk Accessmetoder. Jens A Andersson

Tillförlitlig dataöverföring Egenskaper hos en länk Accessmetoder. Jens A Andersson Tillförlitlig dataöverföring Egenskaper hos en länk Accessmetoder Jens A Andersson Digitalisering av ljud Omvandling av ljud till binär data sker i tre steg: 1) Sampling 2) Kvantisering 3) Kodning Detta

Läs mer

Laborationer onsdag/fredag. Laborationer onsdag/fredag. Tillförlitlig dataöverföring Multiplexering Lokala nät (inledning) Labbmanual

Laborationer onsdag/fredag. Laborationer onsdag/fredag. Tillförlitlig dataöverföring Multiplexering Lokala nät (inledning) Labbmanual Laborationer onsdag/fredag Labbmanual Obligatorisk Säljs på KF Sigma Förberedelseuppgifter (se webben) Obligatoriska Till första labben: Kolla teoriavsnitt i förväg Förhör/kontroll innan labb (ej skriftligt

Läs mer

Informationsteknologi sommarkurs 5p, Datakommunikation

Informationsteknologi sommarkurs 5p, Datakommunikation Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004 Mattias Wiggberg Dept. of Information Technology Box 337 SE751 05 Uppsala +46 18471 31 76 Collaboration Jakob Carlström kommunikation Slideset 8 Agenda Datorkommunikation,

Läs mer

Föreläsning 4. Multiplexering (1/2) Multiplexering (2/2) Multiplexering Närnät

Föreläsning 4. Multiplexering (1/2) Multiplexering (2/2) Multiplexering Närnät Föreläsning 4 Multiplexering Närnät 10/8/01 Gunnar Karlsson, Bengt Sahlin 1 Multiplexering (1/2) En länk bör kunna användas av flera sändare multiplexering = uppdelning av länken varje sändare allokeras

Läs mer

Kihl & Andersson: , 4.5 Stallings: , , (7.3)

Kihl & Andersson: , 4.5 Stallings: , , (7.3) Kihl & Andersson: 4.1-4.3, 4.5 Stallings: 6.1-6.5, 7.1-7.2, (7.3) (eller digital signal) Om en sändare bara skickar en bitström över länken skulle mottagaren ha väldigt svårt för att tolka datan. Det krävs

Läs mer

Grundstruktur. Grundstruktur

Grundstruktur. Grundstruktur Firewire Källor Det mesta av presentationen kommer från Don Anderson: FireWire System Architecture, 2:nd ed MindShare, Inc. Addison-Wesley ISBN 0-201-48535-4 1 Bussystem Pear-to-pear Grundstruktur Vi har

Läs mer

Seriekommunikation. Ur innehållet: Nätverkstopologier Nätverksprotokoll Asynkron/synkron seriell överföring Programmering av USART-krets

Seriekommunikation. Ur innehållet: Nätverkstopologier Nätverksprotokoll Asynkron/synkron seriell överföring Programmering av USART-krets Seriekommunikation Ur innehållet: Nätverkstopologier Nätverksprotokoll Asynkron/synkron seriell överföring Programmering av USART-krets Läsanvisningar: Arbetsbok kapitel 7 Seriekommunikation 1 Parallell

Läs mer

Lokala nät (forts ) Ethernet o 802.x Stora nät och behovet av nätprotokoll IP. Felkorrektion. Att bekräfta paket. Jens A Andersson (Maria Kihl)

Lokala nät (forts ) Ethernet o 802.x Stora nät och behovet av nätprotokoll IP. Felkorrektion. Att bekräfta paket. Jens A Andersson (Maria Kihl) Lokala nät (forts ) Ethernet o 802.x Stora nät och behovet av nätprotokoll IP Jens A Andersson (Maria Kihl) Felkorrektion (Felrättande kod, FEC) Omsändning Stop-and-wait Go-back-n Selective-repeate 2 Att

Läs mer

Datakommunikation vad är det?

Datakommunikation vad är det? Datakommunikation vad är det? Så fort en sändare överför data till en mottagare har vi datakommunikation Sändare Digital information Kanal Mottagare Problem: Sändare och mottagare måste kunna tolka varandra

Läs mer

Introduktion - LAN Design och switching concepts Basic Switch Concepts and Configuration Frågor? Referenser. Nätverksteknik 2

Introduktion - LAN Design och switching concepts Basic Switch Concepts and Configuration Frågor? Referenser. Nätverksteknik 2 DT113G - Nätverksteknik 2, 7,5 hp Nätverksteknik 2 Lennart Franked email:lennart.franked@miun.se Tel:060-148683 Informationsteknologi och medier / Informations- och Kommunikationssystem (ITM/IKS) Mittuniversitetet

Läs mer

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost.

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost. Routingprocessen Vid kommunikation mellan datorer måste de känna till var och hur de skall skicka paketen, om de datorer som ska kommunicera ligger på samma IP-nät är det ju inget problem. Men är det så

Läs mer

Kihl & Andersson: Kapitel 6 (+ introduktioner från kap 7, men följ slides) Stallings: 9.5, 14.1, 14.2, Introduktion i 14.3, 16.1

Kihl & Andersson: Kapitel 6 (+ introduktioner från kap 7, men följ slides) Stallings: 9.5, 14.1, 14.2, Introduktion i 14.3, 16.1 Kihl & Andersson: Kapitel 6 (+ introduktioner från kap 7, men följ slides) Stallings: 9.5, 14.1, 14.2, Introduktion i 14.3, 16.1 Läsanvisningarna för denna föreläsning ska kombineras med nästa föreläsning.

Läs mer

Lokala nät Ethernet o 802.x. (Maria Kihl)

Lokala nät Ethernet o 802.x. (Maria Kihl) Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x Jens A Andersson (Maria Kihl) Felkorrektion k (Felrättande kod, FEC) Omsändning Stop-and-wait Go-back-n Selective-repeate 2 Att bekräfta paket Grundprincipen i omsändningsproceduren

Läs mer

Tillförlitlig dataöverföring. Jens A Andersson

Tillförlitlig dataöverföring. Jens A Andersson Kapitel 4: Tillförlitlig dataöverföring Kapitel 5:Lokala nät Jens A Andersson (Maria Kihl) Repetition Protokoll: Överens om vilket språk vi pratat Paket: Dela upp datamängden i småbitar Tillförlitlig dataöverföring

Läs mer

Allmänt om Modbus. Modbus

Allmänt om Modbus. Modbus Modbus Modbus är ett populärt och fritt publicerat, royaltyfritt kommunikationsprotokoll för seriekopplingar med master/slave. Modbus-specifikationen styr meddelandens struktur och hantering, medan den

Läs mer

LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT)

LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) Instruktioner: Svara tydligt på varje uppgift. Du får lov att använda en miniräknare. Alla svar och uträkningar måste vara väl motiverade! Denna

Läs mer

Seriekomunikation. CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem. Seriekomunikation -forts. Seriekomunikation -forts

Seriekomunikation. CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem. Seriekomunikation -forts. Seriekomunikation -forts s4 CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem Sändare Seriekomunikation Mottagare Seriekommunikation Synkronisering - Datanät CAN Dataregister Göteborg 8 bitar - Parallell överföring Dataregister

Läs mer

Lösningar till tentan i ETS052 Datorkommunikation 131022

Lösningar till tentan i ETS052 Datorkommunikation 131022 Lösningar till tentan i ETS052 Datorkommunikation 131022 1. a. Det finns olika typer av störningar. De som finns beskrivna i boken är dämpning, distortion, och brus. Välj en av dessa och ge en kortfattad

Läs mer

Christer Scheja TAC AB

Christer Scheja TAC AB Byggnadsautomation för ingenjörer Byggnadsautomation för ingenjörer VVS-tekniska föreningen, Nordbygg 2004 Christer Scheja TAC AB resentation, No 1 Internet/Intranet Ihopkopplade datornät ingen ägare Internet

Läs mer

LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) ETS052 Datorkommunikation Sluttentamen: 2014-10-29, 14-19

LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) ETS052 Datorkommunikation Sluttentamen: 2014-10-29, 14-19 LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) ETS052 Datorkommunikation Sluttentamen: 2014-10-29, 14-19 Instruktioner: Svara tydligt på varje uppgift. Du får lov att använda en miniräknare.

Läs mer

Introduktion till E-block och Flowcode

Introduktion till E-block och Flowcode Introduktion till E-block och Flowcode Vad är E-blocks? E-blocks är små kretskort som innehåller block av elektronik som man vanligtvis kan hitta elektroniska eller inbyggda system Det finns över 50 olika

Läs mer

Läs anvisningarna noga, och följ dem!

Läs anvisningarna noga, och följ dem! LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för elektro- och informationsteknik EITA55 Kommunikationssystem 2018-10-29 14:00-19:00 version 2018-10-29 Anvisningar Svara kortfattat och tydligt på varje fråga.

Läs mer

Seriekommunikation. Ur innehållet: Nätverkstopologier Nätverksprotokoll LIN, CAN Asynkron/synkron seriell överföring Programmering av USART-krets

Seriekommunikation. Ur innehållet: Nätverkstopologier Nätverksprotokoll LIN, CAN Asynkron/synkron seriell överföring Programmering av USART-krets Seriekommunikation Ur innehållet: Nätverkstopologier Nätverksprotokoll LIN, CAN Asynkron/synkron seriell överföring Programmering av USART-krets Läsanvisningar: Arbetsbok kapitel 7 Seriekommunikation 1

Läs mer

DIG IN TO Nätverksteknologier

DIG IN TO Nätverksteknologier DIG IN TO Nätverksteknologier CCNA 1 Nätverksskikt Agenda Host-till-host kommunikation IPv4 protokoll förbindelselös IPv4 protokoll otillförlitlig leverans IPv4 protokoll media oberoende Styrinformation

Läs mer

Länkhantering (feldetektering, felhantering, flödeskontroll) Maria Kihl

Länkhantering (feldetektering, felhantering, flödeskontroll) Maria Kihl Länkhantering (feldetektering, felhantering, flödeskontroll) Maria Kihl Läsanvisningar Kihl & Andersson: 4.1-4.3, 4.5 Stallings: 6.1-6.5, 7.1-7.2, (7.3) 2 Repetition (eller digital signal) 3 Att skicka

Läs mer

DIG IN TO Administration av nätverk- och serverutrustning

DIG IN TO Administration av nätverk- och serverutrustning DIG IN TO Administration av nätverk- och serverutrustning CCNA 1 1.- CISCO 2.- Router 3.- IOS 4.- Grundkonfigurationer 5.- Routing - Ethernet 6.- Dynamisk routing 7.- Distansvektor routingprotokoll Agenda

Läs mer

Karlstads universitet Institutionen för Informationsteknologi Datavetenskap

Karlstads universitet Institutionen för Informationsteknologi Datavetenskap Karlstads universitet Institutionen för Informationsteknologi Datavetenskap OMTENTAMEN I DATAKOMMUNIKATION, VT2008 Tisdag 08-06-10 kl. 08.15 13.15 Ansvarig lärare: Katarina Asplund Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

IT för personligt arbete F2

IT för personligt arbete F2 IT för personligt arbete F2 Nätverk och Kommunikation DSV Peter Mozelius Kommunikation i nätverk The Network is the Computer Allt fler datorer är sammankopplade i olika typer av nätverk En dators funktionalitet

Läs mer

Från användare till användare ARP. (Maria Kihl)

Från användare till användare ARP. (Maria Kihl) Föreläsning 5: Stora datanät Från användare till användare ARP Jens A Andersson (Maria Kihl) Rep: Kapacitetuppdelning i Länkens kapacitet kan delas upp på tre sätt: 1. Rumsmultiplex 2. Frekvensmultiplex

Läs mer

Omtentamen i Datakommunikation för E2

Omtentamen i Datakommunikation för E2 Högskolan i Halmstad Institutionen för teknik och naturvetenskap/centrum för datorsystemarkitektur Magnus Jonsson Omtentamen i Datakommunikation för E2 0 januari 2000. Tillåtna hjälpmedel utöver bifogat

Läs mer

4 Paket- och kretskopplade nät

4 Paket- och kretskopplade nät 4 Paket- och kretskopplade nät Syfte: Syftet med detta kapitel är att förstå egenskaperna hos, och skillnaderna mellan, de tre olika kopplade nätverkstyperna kretskopplade nätverk, virtuellt kretskopplade

Läs mer

F7: I/O hantering. Asynkron och synkron busscykel 68000 Bussfördelning. Periferikretsar

F7: I/O hantering. Asynkron och synkron busscykel 68000 Bussfördelning. Periferikretsar 1 F7: I/O hantering Periferikretsar ADC, DAC, UART, etc. Databussar Seriella bussar I 2 C USB CAN Systembussar PCI VME Asynkron och synkron busscykel 68000 Bussfördelning 1 Periferikretsar ADC/DAC Räknare

Läs mer

DIG IN TO Nätverksteknologier

DIG IN TO Nätverksteknologier DIG IN TO Nätverksteknologier CCNA 1 Datalänkskikt - Ethernet Agenda Ethernet Datalänksskiktets grundtjänster Ethernet ramformat Adressering i Datalänkskiktet Unicast MAC adresser Broadcast MAC adresser

Läs mer

Rapport i Mobila systemarkitekturer. Symbian

Rapport i Mobila systemarkitekturer. Symbian Rapport i Mobila systemarkitekturer med Symbian Kommunikation Datum: 2008-05-19 Namn: Kurs: Henrik Bäck HI101V Innehållsförteckning Inledning 3 Trådlös kommunikation 3 NMT 3 GSM 3 UMTS 3 802.15.1 (Bluetooth)

Läs mer

Torfors LonWorks System X4

Torfors LonWorks System X4 Torfors LonWorks System X4 Reglersystemet för fastigheten byggs upp så att intelligensen distribueras d.v.s. man placerar en s.k. reglernod där något skall utföras (övervakning, inhämtning av data m.m.).

Läs mer

Föreläsning 3. Datakodning (Data encoding) Mål (fortsättning) Länk Mottagare. Sändare

Föreläsning 3. Datakodning (Data encoding) Mål (fortsättning) Länk Mottagare. Sändare Sändare Föreläsning 3 Länk Mottagare Mål Behandla procedurer som behövs för överföring på en länk Förstå linjekodningens grundprinciper Förstå hur modulering fungerar Förstå orsaken till inramning av information

Läs mer

Föreläsning 5: Stora datanät Från användare till användare ARP

Föreläsning 5: Stora datanät Från användare till användare ARP Föreläsning 5: Stora datanät Från användare till användare ARP Jens A Andersson (Maria Kihl) Rep: Protokollstruktur i en repeterare Sändare Repeterare Mottagare nätadapter överföring nätadapter nätadapter

Läs mer

Grundläggande datavetenskap, 4p

Grundläggande datavetenskap, 4p Grundläggande datavetenskap, 4p Kapitel 4 Nätverk och Internet Utgående från boken Computer Science av: J. Glenn Brookshear 2004-11-23 IT och medier 1 Innehåll Nätverk Benämningar Topologier Sammankoppling

Läs mer

Utveckling av en provmetod för ett CAN baserat nätverk

Utveckling av en provmetod för ett CAN baserat nätverk EXAMENSARBETE 2003:E017 Avdelningen för elektroteknik vid Institutionen för teknik Utveckling av en provmetod för ett CAN baserat nätverk Aldijana Skopo Mattias Börnstedt EXAMENSARBETE Utveckling av en

Läs mer

Datalänklagret. Datalänklagret ska:

Datalänklagret. Datalänklagret ska: Datalänklagret Datalänklagret ska: Erbjuda tjänster till det överliggande lagret (nätverkslagret) Paketera data (framing) Hantera fel i överföringen Hantera flödeskontroll Tjänster som datalänklagret erbjuder

Läs mer

Tillförlitlig dataöverföring Egenskaper hos en länk Accessmetoder. Jens A Andersson

Tillförlitlig dataöverföring Egenskaper hos en länk Accessmetoder. Jens A Andersson Tillförlitlig dataöverföring Egenskaper hos en länk Accessmetoder Jens A Andersson Digitalisering av ljud Omvandling av ljud till binär data sker i tre steg: 1) Sampling 2) Kvantisering 3) Kodning Detta

Läs mer

Produkter och tjänster inom fordonsel

Produkter och tjänster inom fordonsel SU teknik AB Produkter och tjänster inom fordonsel dan@sum-teknik.se www.sum-teknik.se Dan Lindholm SU teknik AB Långåsliden 16 SE-412 70 GÖTEBORG SWEDEN T. +46-(0)31-169933. +46-(0)70-7436358 Vårt mål

Läs mer

Profibus. Altivar/Altistart. Kom-igång med Profibus till ATS48/ATV28 (via Modbusgateway)

Profibus. Altivar/Altistart. Kom-igång med Profibus till ATS48/ATV28 (via Modbusgateway) Profibus Altivar/Altistart Kom-igång med Profibus till ATS48/ATV28 (via Modbusgateway) 2004-07-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...3 2 KONFIGURERA PROFIBUS-NÄTVERK...4 3 INSTÄLLNING AV GATEWAY...8 3.1

Läs mer

Övningar modul 1 - Dataöverföring & fysisk infrastruktur

Övningar modul 1 - Dataöverföring & fysisk infrastruktur 1. Dataöverföring Övningar modul 1 - Dataöverföring & fysisk infrastruktur Syfte: Förstå begreppen dämpning och förstärkning av en signal. Kunna räkna i db och kunna använda det till beräkning av effektbudget.

Läs mer

Karlstads universitet Institutionen för Informationsteknologi Datavetenskap

Karlstads universitet Institutionen för Informationsteknologi Datavetenskap TENTAMEN FÖR KURS DAV B02, DATAKOMMUNIKATION I 5p Sid 1 av 7 Måndag 02-01-14 kl. 14.00 19.00 Ansvariga lärare: Johan Garcia och Annika Wennström Tillåtna hjälpmedel: Kalkylator Betygsgränser: 3=30-39p,

Läs mer

KomSys Hela kursen på en föreläsning ;-) Jens A Andersson

KomSys Hela kursen på en föreläsning ;-) Jens A Andersson KomSys Hela kursen på en föreläsning ;-) Jens A Andersson Detta är vårt huvudproblem! 11001000101 värd Två datorer som skall kommunicera. värd Datorer förstår endast digital information, dvs ettor och

Läs mer

Trådlös kommunikation En introduktion av Open Systems Engineering AB

Trådlös kommunikation En introduktion av Open Systems Engineering AB Trådlös kommunikation En introduktion av Open Systems Engineering AB Trådlös Kommunikation Terminologi Trådlös teknologi ; för- och nackdelar Teletekniska lösningar (telefoni) WiFi lösningar Radio, företagsspecifika

Läs mer

Yrkeshögskolan Novia Utbildningsprogrammet i elektroteknik

Yrkeshögskolan Novia Utbildningsprogrammet i elektroteknik Grunderna i programmeringsteknik 1. Vad är Känna till nämnda programmering, begrepp. Kunna kompilera högnivå språk, och köra program i det i kompilering, kursen använda tolkning, virtuella programmeringsspråket.

Läs mer

Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x. Felkorrektion. Att bekräfta paket. Jens A Andersson (Maria Kihl)

Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x. Felkorrektion. Att bekräfta paket. Jens A Andersson (Maria Kihl) Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x Jens A Andersson (Maria Kihl) Felkorrektion (Felrättande kod, FEC) Omsändning Stop-and-wait Go-back-n Selective-repeate 2 Att bekräfta paket Grundprincipen i omsändningsproceduren

Läs mer

Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x. Lokala nät. Bryggan. Jens A Andersson (Maria Kihl)

Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x. Lokala nät. Bryggan. Jens A Andersson (Maria Kihl) Kapitel 5: Lokala nät Ethernet o 802.x Jens A Andersson (Maria Kihl) Lokala nät Ett lokalt nät (Local Area Network, LAN) är ett datanät med en begränsad storlek. Ett LAN kan i sin enklaste form bestå av

Läs mer

BT-500. Bluetooth Stereo Hörlurar

BT-500. Bluetooth Stereo Hörlurar BT-500 Bluetooth Stereo Hörlurar 1 Introduktion BT-500 Bluetooth Stereo Hörlurar är gjorda för en aktiv livstil kombinerat med en skön design och teknologi som enheten innehåller. Dessa exklusiva hörlurar

Läs mer

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Att minnas Förgätmigej är en elektronisk tidskalender som visar dag och datum på en display och gör det lättare att komma ihåg vilken dag och månad det

Läs mer

VERKTYG FÖR BILKOMMUNIKATION VIDA ALL-IN-ONE

VERKTYG FÖR BILKOMMUNIKATION VIDA ALL-IN-ONE VIDA ALL-IN-ONE INNEHÅLL 1 OM VERKTYG FÖR BILKOMMUNIKATION... 3 1.1 DiCE... 3 1.2 J2534... 3 1.3 VCT2000... 3 1.4 Volvo System Tester (VST)... 3 2 DICE... 4 2.1 Support... 4 2.2 Komponenter... 4 2.3 Produktöversikt...

Läs mer

Lösningar ETS052 Datorkommunikation, 2015-10-30

Lösningar ETS052 Datorkommunikation, 2015-10-30 Lösningar ETS052 Datorkommunikation, 2015-10-30 Dessa lösningar ska ses som exempel. Andra lösningar och svar kan också ge poäng på tentan. 1. 2. a. Flaggor används av länkprotokollet för att markera start/slut

Läs mer

Allroom Air One. all din musik trådlöst i hela ditt hem

Allroom Air One. all din musik trådlöst i hela ditt hem Allroom Air One all din musik trådlöst i hela ditt hem magiskt AIRPLAY - Spela din musik i ditt trådlösa nätverk Med Apples AirPlay teknologi kan du spela all din musik trådlöst från Mac eller PC till

Läs mer

Vad är en UART? Universal Asynchronous Receiver Transmitter parallella seriella parallell åttabitars signal mest signifikant bit

Vad är en UART? Universal Asynchronous Receiver Transmitter parallella seriella parallell åttabitars signal mest signifikant bit Vad är en UART? Beteckningen UART är en förkortning för det engelska uttrycket Universal Asynchronous Receiver Transmitter, vilket översatt till svenska blir ungefär Universell Asynkron Mottagare/Sändare.

Läs mer

Dokumentation för funktionsblocksbibliotek MwaCOMLI

Dokumentation för funktionsblocksbibliotek MwaCOMLI Dokumentation för funktionsblocksbibliotek MwaCOMLI 1. Allmänt... 2 1.1. Versionshistoria... 2 1.2. Implementerade Telegram... 3 1.3. Adressering Flaggor... 4 1.4. Registervärden... 5 2. Fboxar... 6 2.1.

Läs mer

Mjukvara. Hisselektronik. WinMos. CANwizard CANopen-Lift. Version

Mjukvara. Hisselektronik. WinMos. CANwizard CANopen-Lift. Version Mjukvara WinMos Hisselektronik CANwizard CANopen-Lift Version 2013-07 MJUKVARA: WINMOS 300 Windows baserat övervakningsprogram för kontroll, statistik och övervakning av hissar. WinMOS 300 är ett program

Läs mer

Lektion 5: Sensorer och givare. 5MT030: Automation - Lektion 5 p. 1

Lektion 5: Sensorer och givare. 5MT030: Automation - Lektion 5 p. 1 Lektion 5: Sensorer och givare 5MT030: Automation - Lektion 5 p. 1 Lektion 5: Dragonfly 5MT030: Automation - Lektion 5 p. 2 Lektion 5: Innehåll Givartyper Analoga- och digitala givare 5MT030: Automation

Läs mer

Skriftlig tentamen i kursen TDTS04 Datornät och distribuerade system 2008-08-21 kl. 8 12

Skriftlig tentamen i kursen TDTS04 Datornät och distribuerade system 2008-08-21 kl. 8 12 LiTH, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet (6) IDA, Institutionen för datavetenskap Juha Takkinen 2008-08-9 Skriftlig tentamen i kursen TDTS04 Datornät och distribuerade system 2008-08-2 kl. 8

Läs mer

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET C4 Energi Fibernät C4 Energi leverar fiberkabel till de som vill ha ett snabbt, framtidssäkrat och öppet nät. Nätet växer kontinuerligt och allt fler ges

Läs mer

Grundläggande nätverksteknik. F2: Kapitel 2 och 3

Grundläggande nätverksteknik. F2: Kapitel 2 och 3 Grundläggande nätverksteknik F2: Kapitel 2 och 3 Kapitel 2 COMMUNICATING OVER THE NETWORK Grundstenar i kommunka;on Tre grundläggande element Message source The channel Message des;na;on Media Segmentering

Läs mer

5 Internet, TCP/IP och Applikationer

5 Internet, TCP/IP och Applikationer 5 Internet, TCP/IP och Applikationer Syfte: Förstå begreppen förbindelseorienterade och förbindelselösa tjänster. Kunna grundläggande egenskaper hos IP (från detta ska man kunna beskriva de viktigaste

Läs mer

Modbus över Ethernet. WAGO Contact SA TSS STR 2011 1

Modbus över Ethernet. WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet En enorm mängd produkter stöder modbus. Modbus kallas ibland för automationens minsta gemensamma nämnare. Kanske är det för att

Läs mer

Dataöverföring på Parallell- och serieform MOP 11/12 1

Dataöverföring på Parallell- och serieform MOP 11/12 1 Dataöverföring på Parallell- och serieform MOP 11/12 1 Parallell dataöverföring I digitala system finns ofta behovet att flytta ett eller flera dataord från ett ställe (sändare) till ett annat ställe (mottagare).

Läs mer

Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning

Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning Tjänsteleverantörerna (Telia/Boxer) levererar 100 Mbit/s till ert hus. Detta innebär dock inte att ni har möjlighet att använda

Läs mer

Brygga HUB. Brygga. Switch

Brygga HUB. Brygga. Switch Delat media Lite om hubbar, mer om switchar och mest om VLAN HUB Alla delar på samma bandbredd En kollisionsdomän En broadcastdomän Endast halv duplex Brygga Två kollisionsdomäner En broadcastdomän Varje

Läs mer

Introduktion Schenker-BTL AB, Stab IT Beskrivning över informationsintegreringmed Schenker, metodbeskrivning version 1.

Introduktion Schenker-BTL AB, Stab IT Beskrivning över informationsintegreringmed Schenker, metodbeskrivning version 1. Schenker har interna system som handhar information som är av intresse för våra kunder/partners. Idag finns ett flertal av dem tillgängliga via Internet, sk Online-tjänster. Dessa erbjuder inte bara hämtning

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

SIZE CONNECT, TEKNISK BESKRIVNING

SIZE CONNECT, TEKNISK BESKRIVNING , TEKNISK BESKRIVNING SIZE erbjuder anslutning av er företagsväxel med säker leverans och stabil teknik där alla samtal och eventuell internettrafik går i SIZE nät. Beroende på typ av växel och förbindelse

Läs mer

Att välja det skydd som dämpar mest är inte alltid rätt. Med ett högdämpande skydd i en lågbullrig miljö finns en risk att användaren känner sig

Att välja det skydd som dämpar mest är inte alltid rätt. Med ett högdämpande skydd i en lågbullrig miljö finns en risk att användaren känner sig Bara till proffs! Att välja det skydd som dämpar mest är inte alltid rätt. Med ett högdämpande skydd i en lågbullrig miljö finns en risk att användaren känner sig isolerad och tar av sig skyddet för att

Läs mer

Nätverksteknik A - Introduktion till Routing

Nätverksteknik A - Introduktion till Routing Föreläsning 8 Nätverksteknik A - Introduktion till Routing Lennart Franked Information och Kommunikationssystem (IKS) Mittuniversitetet 2014-12-02 Lennart Franked (MIUN IKS) Nätverksteknik A - Introduktion

Läs mer

Du kan även lyssna på sidorna i läroboken: Teknik direkt s Lyssna gör du på inläsningstjänst.

Du kan även lyssna på sidorna i läroboken: Teknik direkt s Lyssna gör du på inläsningstjänst. Datorn När du har läst det här avsnittet skall du: känna till datorns historia kunna vilka tekniker man använder för att ta kontakt idag kunna reflektera kring fördelar och nackdelar med modern kommunikationsteknik

Läs mer

PCI ETHERNET CARD 100 MB

PCI ETHERNET CARD 100 MB PCI ETHERNET CARD 100 MB Användarhandbok Version 1.0/Winbond Upphovsrätt Ingen del av denna manual får utan tillverkarens föregående skriftliga tillstånd reproduceras eller överlämnas, i någon form eller

Läs mer

Ett smidigt hörsystem som sätter dig i centrum

Ett smidigt hörsystem som sätter dig i centrum Ett smidigt hörsystem som sätter dig i centrum TRÅDLÖS KOMMUNIKATION För bättre livskvalitet Med Oticon ConnectLine får du mer glädje av dina hörapparater. ConnectLine underlättar kommuni kationen i din

Läs mer

ETSF05 Repetition av KomSys

ETSF05 Repetition av KomSys ETSF05 Repetition av KomSys Jens A Andersson Detta är vårt huvudproblem! 11001000101 värd värd Två datorer som skall kommunicera. Datorer förstår endast digital information, dvs ettor och nollor 2 Digitalisering

Läs mer

Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00

Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00 KONTROLLSKRIVNING 1 Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare av vilken typ som helst. Förbjudna hjälpmedel:

Läs mer

Tips och råd om trådlöst

Tips och råd om trådlöst Tips och råd om trådlöst Vad gör jag om min uppkoppling är långsam? Får du dåliga värden på Bredbandskollen ska du göra följande: Se till att datorn är direkt ansluten till modemet. Om du har ett eget

Läs mer

Distribuerade affärssystem

Distribuerade affärssystem Distribuerade affärssystem Kursens mål Bygga upp, strukturera och programmera distribuerade system med en flerskiktsarkitektur Beskriva och förklara teorier och uttryck som används inom affärskritiska

Läs mer

Kihl & Andersson: , Stallings: , 12.1, 12.2, 13.1, 13.3

Kihl & Andersson: , Stallings: , 12.1, 12.2, 13.1, 13.3 Kihl & Andersson: 5.1-5.6, Stallings: 11.1-4, 12.1, 12.2, 13.1, 13.3 Länkprotokollet ska se till att mottagaren förstår bitströmmen (framing) samt att bitfel kan upptäckas och tas om hand (feldetektering,

Läs mer

PNSPO! CP1W-CIF41. 14 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! CP1W-CIF41. 14 mars 2012 OMRON Corporation PNSPO! 14 mars 2012 OMRON Corporation 2/16 Läs detta innan du bläddrar vidare PNSPO! Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för OMRONs produkter. Använd den som en hjälp att

Läs mer

Copyright 2001 Ulf Rääf och DataRäven Elektroteknik, All rights reserved.

Copyright 2001 Ulf Rääf och DataRäven Elektroteknik, All rights reserved. Ver 2001-03-31. Kopieringsförbud. Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen! OBS! Kopiering i skolar enligt avtal ( UB4 ) gäller ej! Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare

Läs mer

Säkerhet genom simpel nätverksutrustning. Högskoleingenjörsexamensarbete Fredrik Folke 2012-06-18

Säkerhet genom simpel nätverksutrustning. Högskoleingenjörsexamensarbete Fredrik Folke 2012-06-18 Säkerhet genom simpel nätverksutrustning Högskoleingenjörsexamensarbete Fredrik Folke 2012-06-18 1 Inledning Bakgrund Metod Sammanfattning Frågor 2 3 Ipv4 är idag slut hos världs distributören Europe and

Läs mer

Föreläsning 5: ARP (hur hitta MAC-adress) IPv4, IPv6 Transportprotokoll (TCP) Jens A Andersson

Föreläsning 5: ARP (hur hitta MAC-adress) IPv4, IPv6 Transportprotokoll (TCP) Jens A Andersson Föreläsning 5: ARP (hur hitta MAC-adress) IPv4, IPv6 Transportprotokoll (TCP) Jens A Andersson Att göra Följ upp resultat = obligatoriska moment Responsgruppsmöte på fredag Läs endim! Matten är jätteviktig

Läs mer

Datakommunika,on på Internet

Datakommunika,on på Internet Webbteknik Datakommunika,on på Internet Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Internet Inter- = [prefix] mellan, sinsemellan, ömsesidig Interconnect = sammanlänka Net =

Läs mer

Tentamen i Datorkommunikation den 10 mars 2014

Tentamen i Datorkommunikation den 10 mars 2014 Tentamen i Datorkommunikation den 10 mars 2014 Tillåtna hjälpmedel: räknedosa Varje uppgift ger 10 poäng. För godkänt krävs 30 poäng. Uppgift 1 Antag att man ska skicka en fil av storleken 10 kbit från

Läs mer

DATALINK-NÄTVERK. Hårdvarubyggklossar

DATALINK-NÄTVERK. Hårdvarubyggklossar 2.1 DATALINK-NÄTVERK Fysisk koppling av värdar Hårdvarubyggklossar Ett nätverk uppbyggs av noder och länkar Noder: CPU Cache nätverks adaptor Minne I/O buss Nätverks adaptorn överför data mellan nätets

Läs mer

Modbus. WAGO Contact SA TSS STR

Modbus. WAGO Contact SA TSS STR Modbus WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet En enorm mängd produkter stöder modbus. Modbus kallas ibland för automationens minsta gemensamma nämnare. Kanske är det för att modbus är relativt

Läs mer

Föreläsning 5: ARP (hur hitta MAC-adress) Från applikation till applikation

Föreläsning 5: ARP (hur hitta MAC-adress) Från applikation till applikation Föreläsning 5: ARP (hur hitta MAC-adress) Från till Jens A Andersson (Maria Kihl) Rep: Protokollstruktur i en repeterare Sändare Repeterare Mottagare nätadapter överföring nätadapter nätadapter nätadapter

Läs mer

4 Paket- och kretskopplade nät

4 Paket- och kretskopplade nät 4 Paket- och kretskopplade nät Kommunikationssystem 2G1501 Syftet: Syftet med detta kapitel är att förstå egenskaperna hos, och skillnaderna mellan, de tre olika kopplade nätverkstyperna kretskopplade

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA ENDAST GER EXEMPEL HUR DE OLIKA

Läs mer