För er som missade något inlägg eller för alla nytillkomna följare så har vi nu samlat alla inläggen här. Trevlig läsning!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För er som missade något inlägg eller för alla nytillkomna följare så har vi nu samlat alla inläggen här. Trevlig läsning!"

Transkript

1 Under mars månad 2015 publicerade vi en serie inlägg på Facebook, under rubriken Grej Of The Day.Det var ett nytt ämne varje dag med kort fakta om mer eller mindre kända ämnen kring fertilitet och IVF. För er som missade något inlägg eller för alla nytillkomna följare så har vi nu samlat alla inläggen här. Trevlig läsning!

2 1. Grej of the day, Spermien - historik Redan år 1677 gjordes de första observationerna av spermier (både från djur och människor) i mikroskop av holländaren Antonie van Leeuwenhoek. Han konstruerade samt utvecklade mikroskop och med hjälp av dessa studerade han och beskrev både bakterier, blodkroppar, spermier och musklers tvärstrimmighet. Även om det var ca 300 år sedan spermien upptäcktes så skulle det ta tid innan man förstod dess riktiga roll i fertiliseringen. Den naturvetenskapliga och embryologiska teorin som var mest utspridd vid den här tiden (1600- början av 1700-talet) var preformationsteorin. Enligt teorin trodde man att det satt en komplett liten miniatyrmänniska inuti spermien som skulle komma att utvecklas bara den planterades in i kvinnas kropp. I slutet av 1700-talet förstod man (Spallanzani 1775) att det krävdes både ett ägg och en spermie för att bilda en ny individ och i slutet av 1800-talet kunde man även bevisa att de mogna könscellerna, ägget och spermien, innehöll ett reducerat antal kromosomer. Hos människan bidrar könscellerna med 23 kromosomer vardera av de totalt 46 vid en normal fertilisering. 2. Grej of the day labmiljö För att ägg, spermier och embryon ska ha de bästa möjligheterna att utvecklas på bästa sätt är miljön på laboratoriet ytterst viktig och noggrant kontrollerad. Vi strävar alltid efter att närmiljön för ägg, spermier och embryon skall efterlikna kroppens egna förhållanden och de värmeskåp (inkubatorer) som embryona förvaras i är programmerade för att ge exakt temperatur, skapa rätt ph, syrehalt och luftfuktighet. Vid de tillfällen embryologerna måste ta ut embryona, t.ex. vid bedömning inför återförande, gäller det att arbeta mycket varsamt men ändå snabbt för att embryona inte skall blir störda av rumsmiljön. För att de inte skall bli avkylda så har man hjälp av särskilda bänkar med värmeplattor. Även rumsmiljön spelar stor roll och kraven på hygien och att upprätthålla en mycket ren omgivning, fri från olika föroreningar (t.ex. kemiska föreningar, partiklar, mikroorganismer) är mycket höga. All luft som tas in på laboratoriet passerar först genom flera olika filter för att renas och väl inne i rummet byts luften sedan ut minst 20 ggr per timme (omsättningen i en vanlig kontorslokal är ca 3 ggr per timme).

3 Ett annat sätt att göra det svårare för föroreningar att komma in på laboratoriet är att jobba med övertryck. Det innebär att lufttrycket på laboratoriet är minst 15 Pa högre än i angränsande utrymmen. Den största föroreningskällan är människan. Han/hon släpper kontinuerligt ifrån sig partiklar och ju aktivare man är i sitt arbete och sitt rörelsemönster desto mer partiklar frigörs. Från en människa som sitter eller står stilla frigörs partiklar/min Från en människa som går långsamt frigörs partiklar/min Partiklarna kan komma från kläderna, smink eller människans hudkostym. Under ett år lämnar människan ifrån sig ca 3.5kg hudflagor, män mer än kvinnor. Inom vården och medicintekniska industrin är det inte hudflagorna eller partiklarna i sig som är farliga utan det som kan sitta på dem, mikroorganismer såsom bakterier. För att minimera att föroreningar från människan sprids så används särskilda kläder och skor samt hårskydd på laboratoriet. Innan man går in eller ut från lab måste man passera en sluss där ordentlig handtvätt, kläder- och skobyte skall ske. Från en stillasittande människa med vardagskläder frigörs partiklar/min Från en stillasittande människa med labkläder, mössa frigörs partiklar/min Självklart får man inte heller ta in någon typ av mat eller dryck, inte bära ringar eller armband, inte ta in några personliga saker som t.ex. mobiltelefon. Man måste röra sig relativt långsamt utan hastiga rörelser och det bör bara vara ett begränsat antal personer på lab samtidigt. För att kontrollera att miljön är så fri från föroreningar som vi önskar så mäter vi rutinmässigt, med jämna mellanrum, antalet partiklar och mikroorganismer i våra lokaler på laboratoriet.

4 3. Grej of the day - Vanliga frågor vid den första kontakten med oss. Behöver vi göra om utredning om vi har gjort det på någon annan klinik? Nej, det behövs oftast inte. Ibland vill vi komplettera utredningen med ytterligare något prov. Tag gärna med journalkopior till oss. Om ni har gjort utredning eller behandling på Sahlgrenska så kan vi beställa journalkopior om vi får ert muntliga medgivande. Hur länge bör man vänta med att söka hjälp? Det räknas som normalt att det kan ta upp till ett år att få till en spontan graviditet. Är kvinnan äldre än 35 år bör man göra en utredning redan efter ett halvår. Finns det andra faktorer som gör att man misstänker att det kan bli svårt kan man också söka tidigare. Sådana faktorer kan t.ex. vara: -oregelbundna eller uteblivna menstruationer -tidigare bukoperationer -tidigare äggledarinflammationer eller utomkvedshavandeskap -avvikande storlek/läge alternativt tidigare operation av testiklar. Hur länge man vill vänta med att söka hjälp är också individuellt. För vissa par känns det bra att tidigt göra en utredning och få besked om det finns någon faktor som försvårar chansen till en spontan graviditet. Andra vill vänta längre. Man är alltid välkommen att ringa till oss för rådgivning. Det är alltid en erfaren barnmorska som svarar i telefon. Behöver man remiss? Nej det behövs inte. Man kan själv kontakta oss och boka in en tid. Hur lång är väntetiden? Väntetiden till ett första läkarbesök ligger oftast mellan en och två månader. Därefter är det ingen väntetid alls utan man kan själv bestämma hur snart man vill sätta igång med utredning eller behandling. 4. Grej of the day visste du detta om blastocysten? 1. Visste du att ett embryo som är 5 dagar kallas för en blastocyst? 2. Visste du att en blastocyst består av 2 celltyper? 3. Visste du att den ena celltypen kallas innercellmassa (icm) och utvecklas till fostret och den andra celltypen kallas trofektodermceller(tc) och bildar moderkakan? 4. Visste du att blastocysten består av ca 150 celler? 5. Visste du att blastocysten måste kläckas/hatcha ur sitt skal för att kunna fästa i livmoderslemhinnan, endometriet?

5 5. Grej of the day - Finansiering av din behandling, bruttolöneavdrag Det aktuella priset för en vanlig IVF-behandling hos oss är och det kan vara mycket pengar för de flesta. Om man är anställd (eller har ett eget aktiebolag) så kan man fråga sin arbetsgivare om det är okej att ta sin del av fakturan med ett bruttolöneavdrag, dvs vi fakturerar arbetsgivaren din del av behandlingskostnaden och denna drar av det på din bruttolön. Du tjänar din skattesats och arbetsgivaren behöver inte betala arbetsgivaravgift och går alltså varken plus eller minus. Skatteverket rekommenderar att ni som ett par delar på kostnaden och alltså tar 50% var, så din del av kostnaden är alltså 50% av t.ex kr. 6. Grej of the day Internationella endometriosmånaden Under mars månad pågår aktiviteter världen över för att stödja forskningen och öka kunskapen hos allmänheten om Endometrios, en kvinnosjukdom som oavsett socialt och etiologiskt ursprung drabbar ca 10% av kvinnorna i fertil ålder. Endometrios kan bryta ut redan vid en flickas första menstruation, och innebär att endometrietrieliknande* vävnad påträffas utanför livmodern där den inducerar en inflammatorisk reaktion. Områden...där endometrios oftast hittas är på bukhinnan, äggstockarna, området mellan livmoder och ändtarmen, urinblåsan och tarmar. Mer ovanligt är diafragman och lungorna. *(endometrium = den slemhinnevävnad som klär insidan av livmodern) Några vanliga symtom är: Menstruationssmärta, smärtsamma ägglossningar, smärta under och efter samlag. Man bör också veta att det är väldigt individuellt vilka och i vilken grad symtomen visar sig. Symtomen kan förändras med tiden och det är många som inte känner av sin endometrios över huvud taget. Behandlingen anpassas efter sjukdomens svårighetsgrad och patientens individuella symtom men vanligaste behandlingsformerna är smärtlindring, hormonbehandling och kirurgi. Världen över är ca 176 milj drabbade av endometrios och för Svergie är siffran ca Flera lokala föreningar och grupper på Facebook uppmanar att man skall stödja kampanjen genom att köpa och ha på sig ett gult band eller gult klädesplagg och att gå den gula promenaden första och sista dagen i månaden. En annan aktivitet som arrangeras av EFS (endometriosforum Sverige) är en manifestation på mynttorget, Stockholm Är du själv drabbad eller bara vill du läsa mer om endometrios så besök tex den ideella patientföreningen, Endometriosföreningens hem- eller facebooksida. De arbetar för snabbare diagnos, bättre vård och mer forskning genom att stötta de drabbade kvinnorna, informera allmänheten och försöka påverka politikerna.

6 7. HSS ( hystero-salpingo-sonografi) undersökning av äggledarna. I en fertilitetsutredning gör man, vid behov en genomspolning av äggledarna. Undersökningen görs för att se om det finns passage genom äggledarna, men man kan även se kaviteten i livmodern.det är en relativt enkel undersökning där man med koksalt eller kontrastvätska och ultraljud kan följa äggledarna och bedöma livmoderns insida. Man gör undersökningen precis efter sin mensblödning men innan man har ägglossning. Den kan i vissa fall utlösa smärta och obehag varför vi rekommenderar smärtstillande någon timme innan undersökningen. Undersökningen görs på mottagningen och med hjälp av en tunn kateter så sprutar man in lite koksalt/kontrastvätska i livmodern och kan även oftast följa vätskan längs äggledarna på båda sidorna. Efter undersökningen kan man i vissa fall uppleva mensvärk, liten blödning och ibland bli lite yr. Därför brukar vi råda att sitta kvar hos oss min innan man går härifrån. Man får resultatet av undersökningen direkt på plats 8. Grej of the day Varför ser en spermie ut som den gör? Spermiens uppgift är att ta sig fram till ägget så snabbt som möjligt, leverera sitt genetiska material och sätta igång äggets slutliga mognad. Spermiehuvudet består till allra största delen av en cellkärna med tätt packat DNA. Mellan huvudet och svansen sitter spermiens mellanstycke. Där finns en stor mängd mitokondrier, som fungerar som spermiens kraftverk och gör att den orkar simma hela vägen till ägget. Det är en mycket liten andel av spermierna som faktiskt når ända fram till målet och med tanke på alla de hinder som finns på vägen, spermiens ringa storlek (ca 5µm huvuddiameter + ca 50 µm svans) och den längd som den skall simma (ca 15cm). Vasaloppet bleknar i jämförelse!!! 9. Grej of the day - Carlanderskas historik Fertilitetscentrum Göteborg ligger på Carlanderska sjukhemmet i den vackra parken byggdes Carlanderska sjukhemmet efter ritningar av arkitekten Arvid Bjerke. Ursprunget var en donation till Göteborgsstadsfullmäktige kr från två familjer Carlander. När sjukhuset uppfördes fanns idén att frisk luft och omgivningens skönhet och harmoni var en bidragande orsak till patienterna tillfrisknande. Fertilitetscentrum ligger i den lägre vinkelbyggnaden som i begynnelsen var bad/ tvagning för personalen som bodde på sjukhemmet.

7 I våra lokaler finns vårt laboratorium som iso certifierades 1998 som det första i IVF laboratorium i världen! 2008 blev vårt laboratorium även ackrediterat, det första i Norden. 10. Grej of the day Hormonstimulering vid IVF Visste du att du kan se vilka apotek som har dina ordinerade läkemedel hemma? På fass.se finns en funktion som heter lagerstatus. Genom att skriva in den vara man söker samt län och stad får man information om alla apoteks aktuella lager avseende den produkten. Man kan gå till vilket apotek som helst men de flesta har inte våra läkemedel på lager. Det tar normalt ca två dagar att beställa hem. I Göteborg samarbetar vi med några apotek som alltid har våra läkemedel hemma. Vid en IVF behandling stimuleras äggstockarna så att fler äggblåsor mognar fram. Det sker genom ett hormon som heter FSH (follikelstimulerande hormon). FSH ges i form av en injektion. Sprutan ska tas en gång om dagen, ungefär vid samma tid, i ca 9-11 dagar. För att förhindra ägglossning under tiden behöver kvinnans egen produktion av ägglossningshormonet LH bromsas. Därför använder kvinnan parallellt en nässpray (långt protokoll) eller så lägger hon till ytterligare en injektion under stimuleringen (kort protokoll). Inför ägguttaget ges slutligen en äggmognadsspruta. Den tas ca 1 ½ dygn före ägguttaget och hjälper äggen att mogna och bli befruktningsdugliga. Dagen efter ägguttaget börjar man med det sista hormonet, Progesteron. Det hjälper slemhinnan i livmodern att ta emot ett befruktat ägg. Ni kommer alltid att få en noggrann genomgång av hur just er ordination ser ut.

8 11. Grej of the day - Embryonala stamceller (ES-celler) I dagens GOTD tar vi steget ut ur vår egen verksamhet och nosar på ett annat mycket intressant ämne. Hos människa finns det tre typer av stamceller: embryonala stamceller, adulta stamceller (som kan bli alla celler inom sin familj, dvs blodstamceller kan bli alla sorters blodceller, endodermala stamceller kan bli alla sorters endoderma celler så som lungceller, leverceller, bukspottskörtelceller osv.) och stamceller från nav...elsträngen (som kan bli olika blodceller). De embryonala stamcellerna är de enda av dessa tre stamcellstyper som är pluripotenta, dvs att de kan bilda alla celltyper i kroppen. Cellerna bildas tidigt under utvecklingen, redan i det fem dagar gamla embryot, den så kallade blastocysten. Då har det, ur den befruktade äggcellen, hunnit bildas två celltyper: trofektodermceller som ger upphov till moderkakan och den inre cellmassan (ICM) som ger upphov till fostret. Om blastocysten får växa vidare i en livmoder utvecklas ur ICM olika groddblad och sedan alla celltyper som är tänkt vid just rätt tidpunkt, genom kommunikation cellerna emellan via snillrika och invecklade signaleringssystem. Resultatet blir att ett foster bildas, i bästa fall. Om en blastocyst däremot av olika anledningar inte kan återföras vid en IVF-behandling och paret ger sitt medgivande, kan ICM isoleras från blastocysten och odlas vidare i en odlingsskål. Under rätt förhållanden kan cellerna då föröka sig utan att bli andra celltyper än embryonala stamceller, cellerna utgör en så kallad stamcellslinje. I teorin kan dessa celler förmera sig i all oändlighet. Detta kan ske genom att tillsätta rätt molekyler i odlingsmediet som förhindrar cellerna att blir till alla möjliga sorters celltyper huller om buller i odlingsskålen. För att sedan få en specifik celltyp, och endast önskad celltyp, kan man styra utvecklingen genom tillsatser av andra signalmolekyler. Detta är ett väldigt värdefullt verktyg som används i stor skala i dagens forskning, ett exempel är när man låter stamcellerna utvecklas till leverceller. Dessa kan då användas i läkemedelsforskning och ge ett mycket mer relevant svar för hur läkemedlet bryts ned i levern hos människa, än om man använt djurmodeller. Ett annat plus är att man minskar antalet djurförsök i utvecklingen av nya läkemedel. Ett annat område där embryonala stamceller är viktiga för forskningen är vid studier kring utveckling av specifika cellinjer till transplantationsvävnad t.ex. studier för botning och lindring av Parkinsons sjukdom, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, multipel skleros och ryggmärgsskador.

9 12. Grej of the day - AMH (Anti Mullerskt Hormon) Anti-Müllerskt Hormon, AMH, har egenskaper som gör det till en lämplig markör för äggreserv. Hormonet utsöndras av omogna äggblåsor i äggstockarna. AMH påverkas inte så mycket av andra hormoner och hormonnivåerna varierar därför endast måttligt under menstruationscykeln. Man behöver därför inte ta hormonprovet någon speciell dag. AMH är som högst strax efter puberteten (tidig 20-års ålder) och sjunker kontinuerligt därefter. Detta prov tas för att få en bättre uppfattning om var på den åldersberoende, nedåtgående kurvan som kvinnans äggstockar befinner sig samt hur chanserna är för henne att uppnå graviditet spontant eller genom behandling. Man kan också ta AMH för att bättre kunna skräddarsy en IVF-behandling. 13. Grej of the day - ägguttag Efter dagars hormonstimulering är det dags för ägguttag! Detta görs på morgonen och kvinnan ska vara fastande. Mannen lämnar sitt spermaprov antingen precis före eller efter ägguttaget. En av våra sköterskor/barnmorskor följer er till andra våningen där vi har vårt ägguttagningsrum. Alla par får ett eget rum/bås där kvinnan får byta om till patientskjorta och strumpor. Som premedicinering ger vi 2 st tabl Alvedon/Panodil. Vi sätter en intravenös ingång i armvecket där vi sedan ger morfin under ingreppet. Partnern får ta på en rock och träskor och båda får en "mössa" på huvudet. Viktigt att urinblåsan är tömd innan. Ägguttaget görs i en gynstol under ultraljudsövervakning och vi har också en blodtrycksmanchett + pulsmätare påkopplad. Morfinet är smärtlindrande och avslappande men vi ger också en lokalbedövning vaginalt. Via en tunn, fin nål punkteras äggblåsorna en efter en och den vätska som finns där, aspireras (sugs ut), ner i provrör som står i ett ställ med värme. I samma rum sitter en av våra embryologer och undersöker all follikelvätska (follikel=äggblåsa) under ett mikroskop. Detta mikroskop är kopplat till en TV-skärm där vi visar äggen! Efter ägguttaget får paret stanna kvar ca 1 timma, dels för att vila och fika, (vi bjuder på en liten frukost till båda) och dels vänta på att spermaprovet ska analyseras. Innan hemgång informeras om hur många ägg som tagits ut och vi ger en preliminär tid för embryoåterförande, 2, 3 eller 5 dagar senare, beroende på hur många ägg som blir befruktade. Dagen efter påbörjas behandlingen med progesteronhormonet i form av vaginaltabletter som tas 3 ggr/dag och som ska göra livmoderslemhinnan optimal för det lilla embryot. Vid återförandet behövs det inte tas några mediciner men där ska urinblåsan vara fylld till skillnad från vid ägguttaget. 16 dagar efter ägguttaget är det dags för ert graviditetstest!

10 14. Grej of the day - Äggreserv När en flicka föds innehåller hennes äggstockar ca 1 miljon omogna ägg. När hon kommer i pubertet finns ca av dessa kvar. Knappt 500 av dessa kommer att utvecklas till mogna ägg, som kan befruktas, under kvinnans fertila period från pubertet till klimakterium. Fortlöpande börjar flera ägg att mogna men de allra flesta tillbakabildas. Varje månad så börjar cirka 10 ägg, som redan har tillvuxit något, att mogna ytterligare men endast ett av...dessa mognar helt, omgivet av en stor äggblåsa. Ägglossning är när denna blåsa brister och släpper ut det nu mogna ägget. Hur många ägg en kvinna har kvar i sina äggstockar vid en viss tid, betingas av olika faktorer ffa genetiska men även livstilsfaktorer såsom rökning. Även cytostatika och operationer på äggstockarna kan påverka äggantalet. Antalet kvarvarande ägg i äggstockarna vid en given tidpunkt kallas äggreserv. Antalet ägg minskar med åldern och då en kvinna kommer i klimakteriet finns inte många ägg kvar. Chansen att uppnå graviditet minskar redan från 30 års ålder och efter 35 års ålder minskar antalet ägg och äggens kvalitet allt snabbare. Man kan få en uppfattning om äggreserven genom ultraljudsundersökning då man ser hur många omogna äggblåsor det finns i äggstockarna men även genom ett blodprov för att mäta ett hormon som heter AMH ( Anti Muellerskt Hormon). AMH produceras av de omogna äggblåsorna som finns i äggstockarna. Man kan numera förlänga en kvinnans fertila period genom att i god tid frysa ned ett antal av hennes ägg och spara dem till dess att man känner sig mogen för barn eller har funnit rätt partner. En kvinna som ska genomgå en behandling som är skadlig för äggstockarna, t ex cellgifter vid cancerbehandling, kan på samma sätt erbjudas att frysa ägg innan behandlingen påbörjas. 15. Grej of the day snart 30 år i de ofrivilligt barnlösas tjänst Birgitta Attebo är barnmorska och anställd på Fertilitetscentrum sedan Med IVF har hon arbetat sedan Vi ställde några frågor till henne: Hur kom det sig att du började arbeta med IVF? Jag arbetade på förlossningen på Sahlgrenska och trivdes väldigt bra. IVF var något nytt då och jag blev tillfrågad om jag ville börja arbeta med det. Från början var jag skeptisk men blev övertalad och tänkte att ok, jag ger det sex månader. Och på den vägen är det. Hur har arbetet förändrats under den här tiden? Det har förändrats på väldigt många sätt. Ingenting var ju datoriserat i början utan allt skrevs för hand. Det fanns bara en stimuleringsmodell och ett preparat. Alla patienter nedreglerades, det fanns alltså bara långa protokoll. Patienterna fick komma till kliniken för dagliga injektioner och det var väldigt många blodprover och ultraljudskontroller. Manlig infertilitet gick inte att behandla alls. Det var standard att återföra två till tre embryon vid varje ET och ibland gjordes fosterreduktion efteråt. Under en period fördes embryot in i äggledaren, detta gjordes i narkos. Efterfrågan på IVF var mycket stor och väntetiden till behandling i offentlig sjukvård var ca två år. På Fertilitetscentrum var väntetiden ett år.

11 Mötet med paren är idag också annorlunda eftersom kunskapen idag är mycket större. Paren söker och finner mycket information på sociala medier. Är det något område inom IVF som du tycker är extra intressant? Teknikutvecklingen på lab. Att vi fortfarande får mer och mer information om embryonas kvalitet. Även på insidan. Slemhinnan i livmoderns betydelse. Vi saknar fortfarande tillräcklig kunskap om livsstilsfaktorer. Vad är din viktigaste uppgift som barnmorska på en IVF klinik? Mötet med paret! Att lyckas förmedla både information och hopp, även i en svår situation. 16. Grej of the day - Q-IVF Kvalitetsregistret för assisterad befruktning (Q-IVF) Nationella kvalitetsregister finns till för att förbättra vården i Sverige. Det äldsta registret startades redan på 70-talet och det startas fortfarande nya register. Exempel på register är höftplastik-registret, stroke-registret, pacemaker-registret, diabetesregistret etc. Registret för assisterad befruktning (IVF) startades 2007 och alla kliniker (offentliga och privata) lämnar uppgifter till registret. Det gör att vi har statistik på alla IVF-behandlingar och donationsbehandlingar i Sverige, vilket är ganska unikt. Syftet med registret är att följa behandlingsresultat och eventuella medicinska risker för såväl IVFbarnen som de behandlade paren och ge klinikerna underlag för sitt utvecklings- och kvalitetsarbete. Registret skall också utgöra grund till vetenskapliga arbeten. Varje år presenteras behandlingsresultaten på registrets hemsida. Eftersom man måste vänta på att få med födda barn dröjer det två år innan man kan presentera årsdata. Här finns också öppna jämförelser mellan olika kliniker och trenddiagram (hur det ser ut över tid i Sverige) En viktig del är också hur våra patienter/par upplever vården på klinikerna. Detta presenteras också som öppen jämförelse mellan klinikerna. Gå gärna in och titta på hemsidan

12 17. Grej of the day - KUPP KUPP kvalitet ur patientens perspektiv Hur det borde vara och hur det är Fertilitetscentrums ledstjärna är att alltid ha patienten i fokus. Därför är våra återkommande patientenkät-undersökningar viktiga för oss. Vi har genom åren kunnat göra många förbättringar utifrån svaren i enkäterna. För andra gången genomförs nu en nationell enkät för landets alla IVF-klinikern (både privata och offentliga) samtidigt. Detta ger oss en unik chans att ta tillvara på alla IVF-pars synpunkter. Enkäten som används är validerad och det unika är att man dels frågar hur man upplevde situationen (så här var det för mig) och dels hur viktig frågan var (så här betydelsefullt var det för mig). Enkäten är tänkt att genomföras med 1½ års mellanrum. En öppen jämförelse mellan kliniker görs på följande områden: Medicinsk vård: Vi fick bäst möjliga vård så gott som vi själva kan bedöma Tillgänglighet: Det var lätt att komma i kontakt, lätt att få besökstid Information: behandling, mediciner, resultat av undersökningar, komplikationer Bemötande: Engagemang och respekt Delaktighet: Delaktighet i beslut Se resultaten på nationella kvalitetsregistret Q-IVF:s hemsida Grej of the day - IVF behandling Det första IVF barnet föddes 1978 i England Det krävdes 102 IVF behandlingar innan man lyckades få till en graviditet 1982 föddes Nordens första IVF barn, en flicka, i Göteborg. En av dem som medverkade i forskningen och behandlingen var Torbjörn Hillensjö som fortfarande är verksam på Fertilitetscentrum Göteborg 1985 startades Sveriges första privata IVF klinik på Sophiahemmet i Stockholm. Fertilitetscentrum i Göteborg öppnades 1987 av Matts Wikland och hans team Det finns idag fler än 5 miljoner födda barn i världen efter lyckade IVF behandlingar Det föds ca 3600 barn i Sverige varje år efter IVF

13 19. Grej of the day - återförande av frysförvarat embryo På Fertilitetscentrum Göteborg återförs varje år ca 450 frysförvarade embryon. Återförandet kan ske med tre olika förberedelser: NATURLIG CYKEL Planeras vid regelbunden mens utan tillförsel av hormoner. Vi brukar göra ett ultraljud runt cd Därefter får man information när man ska starta med ägglossnings stickor = LH-sticka. Dessa tar man varje morgon Ibland behöver man göra ett kontroll ultraljud för att bekräfta att det varit en ägglossning. Är embryot nedfryst på dag 2 eller 3 sker återförande 3 dagar efter en positiv LH sticka. Är embryot nedfryst på dag 5 eller 6 sker återförandet 6 dagar efter en positiv LH sticka. STIMULERAD CYKEL När man inte har någon mens eller om den är mycket oregelbunden använder man en form av stimulering innan frysåterförandet. Har man ingen menstruation får man först ta ett gestagenpreparat för att inducera en blödning. Från första blödningsdagen tar man östrogen tabletter. Ultraljud gör man efter dagar. Efter ultraljudet bestämmer läkaren när man ska starta med progesteron. Dessa läkemedel bygger upp livmoderslemhinnan och förhindrar utvecklingen av äggblåsor i äggstockarna. En individuell bedömning görs om vilken hormondos man behöver och om man behöver tillägg av hormon. Är embryot nedfryst på dag 2 eller3 sker återförandet på 3:e dagen med progesteron. Är embryot nedfryst på dag 5 eller 6 sker återförandet på 6:e dagen med progesteron. HORMONBEHANDLING När man behöver förstärka den egna ägglossningen använder vi oss av aromatashämmare. Man tar 5 mg av hormonet på menstruations dag 3-7. Därefter startar man med LH stickor på cykeldag 13, dessa tar man varje morgon. Har man ingen menstruation får man ta ett gestagenpreparat för att inducera en blödning. Ultraljud görs sedan på dag Då äggblåsan är ca 22mm och slemhinnan tillräckligt tjock så ordinerar läkaren vilken dag man ska ta ägglossning sprutan på kvällen. 20. Grej of the day En i teamet, Agneta Rosengren På morgonen när vi andra stiger innanför dörrarna till Fertilitetscentrum, då har Agneta redan gjort nästan halva sin arbetsdag. Sedan 2003 jobbar hon som serviceansvarig och lokalvårade. Hon gör ett fantastiskt jobb och hjälper hela kliniken med att få vardagen att fungera. Hur kom det sig att du började jobba på en IVF-klinik? Lite av en slump faktiskt. Jag har jobbat inom flera olika branscher tidigare men en dag när jag var men barnen på lekplatsen fick jag en förfrågan om jag skulle vara intresserad av att jobba på Fertilitetscentrum. Hur ser din arbetsdag ut? Jag börjar med att städa, rum där vi tar emot patienter samt lab måste vara klara i god tid innan öppningsdags. Sedan kan dagen se lite olika ut med mer städ samt service av olika slag både akuta och planerade. Varumottagning, beställning av diverse varor och produkter, källsortering och brandskydd hör också till arbetsuppgifterna. Vad är det roligaste med ditt jobb? Det måste vara att få jobba i en så spännande miljö med härliga arbetskamrater, vi är ett gott gäng.

14 Vad är det viktigaste/svåraste med ditt jobb? Ansvaret och pressen jag sätter på mig själv att göra ett bra jobb. Att hålla en hög renhetsnivå på operation och laboratoriet är också en liten extra utmaning då man pga embryonas känslighet inte kan använda några starka rengöringsmedel. Då krävs det istället lite extra fysiskt arbete och metoder som t.ex. ånga för att nå önskad renhet. Att du är lite av en pedant syns väldigt väl här på jobbet. Är du lika noggrann när du städar och fixar hemma? *skratt* Ja, jag erkänner, det är jag. 21. Grej of the day ICSI, varför och hur ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion, innebär att det utplockade ägget befruktas genom att en spermie förs in i ägget med en tunn glaskapillär. Vid normal befruktning, standard-ivf, simmar spermier fram till ägget i odlingsskålen och enzymer frigörs från spermiernas akrosom, en liten enzymrik hätta framtill. Detta underlättar för spermien att sedan kunna penetrera äggets omgivande skal, zona pellucida. Efter att en spermie tagit sig igenom skalet kan den sedan tas upp genom äggets cellmembran. Spermiens cellmembran löses upp så att innehållet, cytoplasman, från spermien och ägget kommer i kontakt med varandra, varvid ägget befruktas. Ibland är spermieantalet i ett ejakulat inte tillräckligt, alternativt så simmar spermierna intetillräckligt bra, för att kunna klara av att befrukta äggen. Då utförs ICSI. Spermierna tvättas sedvanligt, precis som vid standard-ivf, men injiceras direkt i äggets cytoplasma. Det är ett hantverk att kunna utföra detta konststycke och kräver mycket övning och finmotorik. Först väljs en spermie ut, en med god morfologi och som har så bra rörelsemönster som möjligt. Sedan gnuggas hål på spermiens svans, så att spermien dels blir stilla och dels får sitt cellmembran trasigt på detta ställe. Detta är en förutsättning för att kontakt ska kunna uppstå mellan cytoplasman i spermien och den i ägget, annars kan befruktning inte ske. Den utvalda spermien sugs upp i en injektionspipett. Därefter sugs ägget fast med en hållpipett och spermien förs sedan, med mycket liten men bestämd rörelse, in i äggets cytoplasma. Efter injektionen placeras ägget i sin odlingsskål i inkubatorn och får lugn och ro tills det är dags att bedöma fertiliseringen nästa morgon. Alla håller tummarna!

15 22. Grej of the day - Visste du att: Ordet vitrifikation kommer från Grekiska och betyder förglasning Vid vitrifikation kyls ägg/embryon så snabbt att det inte hinner bildas några iskristaller och de förglasas istället Introduktion av vitrifikation inom IVF har inneburit stora fördelar så som att bättre kunna frysförvara blastocyster men det har även gjort det möjligt att kunna frysförvara obefruktade ägg. Tack vare den här tekniken har vi kunnat höja graviditetschansen vid återförande av frysta embryon från 20% år 2000 till över 50% år Grej off the day - Lite ur Patientdatalagen Patientjournalen måste sparas i 10 år Språket i journalen ska vara på svenska språket och vara tydligt utformat och så lätt som möjligt att förstå för patienten Uppgifter i en journalhandling får inte utplånas eller göras oläsliga Om journalkopior ska lämnas ut ska det dokumenteras i patientjournalen när och till vem en journalhandling eller en kopia har lämnats ut. Vårdgivaren måste ha rutiner för att dokumentera detta och kunna spåra utlämnandet Tystnadsplikt Den som tillhör eller har tillhört sjukvårdspersonalen får inte röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden (Patientsäkerhetslagen) 24. Grej of the day - Mannens fruktsamhet Visste ni att % av alla par har svårighet att få barn. I % av dessa par beror orsaken till parets barnlöshet helt eller delvis på mannen. Manlig orsak beror oftast på lågt antal spermier, spermier med dålig rörlighet eller hög andel spermier med avvikande utseende. I 7-8 % av fallen med manlig orsak så råder total avsaknad av spermier i sädesvätskan (azoospermi). Varje dag producerar mannens testiklar upp mot 300 miljoner spermier per dygn. Det tar ungefär 2 ½ månad för en spermie att bildas. Ett normalt spermaprov bör innehålla ett totalantal på minst 40

16 miljoner för att anses normalt. Sedan mitten av 1990 talet har man med modern IVF/ICSI teknik även kunnat hjälpa många av de män som helt saknar spermier i sin sädesvätska att bli biologiska fäder. På Fertilitetscentrum i Göteborg är vi sedan länge specialiserade på att hjälpa par där mannen saknar spermier i sin sädesvätska. Med enkla till mer avancerade kirurgiska metoder försöker vi hitta spermier från antingen mannens bitestiklar eller direkt från testikelvävnad. Orsaker till azoospermi beror ofta på hinder (obstruktion) i mannens sädesledare eller kraftigt nedsatt eller helt utebliven spermieproduktion. I de fallen med hinder i utförsgångarna hittar vi så gott som alltid spermier med någon av våra spermieutvinningstekniker. I de svårare fallen med påverkad spermieproduktion är chansen att hitta spermier ca 35-45%. Den mest lämpliga operationsmetoden väljs ut för varje enskild patient. När vi väl har funnit spermier från bitestiklar eller testiklar kan dessa mikroinjiceras i kvinnans uttagna ägg med i princip samma goda graviditetsresultat som med spermier från sädesvätskan. Eventuella risker för eventuellt födda barn med dessa tekniker har heller inte visat sig vara förhöjda 25. Grej of the day Embryoåterföring / Embryotransfer Återförandet sker på odlingsdag 2, 3 eller 5. Vilken dag det blir beror på hur embryoutvecklingen ser ut, vilken tidpunkt som vi bedömer ge den bästa chansen till graviditet. Dagen för återförande kan komma att ändras under behandlingens gång och därför är det viktigt att ni som par är nåbara tiden mellan ägguttag och återförande. Det enda att tänka på inför ET-dagen är att vara lite lagom kissnödig då urinblåsan lyfter upp livmodern vilket kan underlätta återförander och gör det lättare för läkaren att få en tydlig ultraljudsbild. Läkaren för in en tunn kateter genom livmoderhalsen och embryot placeras i livmodern. Ingreppet är kortvarigt och ska inte vara obehagligt eller smärtsamt. Återförandet sker oftast efter lunch så ni hinner förhoppningsvis med både frukost och lunch innan. När ni är här kommer ni bl.a. att bli informerade om utvecklingen av era embryon och i samband med återförandet får ni också se en bild av det embryo som sätts tillbaka. Tidpunkten för bedömning av embryona är viktig för att få en så korrekt bild av utvecklingen som möjligt och kunna ta bästa beslutet om vilket embryo som skall återföras. Därför kan man inte ge några förhandsbesked ang. utvecklingen utan måste invänta rätt tidpunkt. Bedömning av embryon för ET dag 2 görs 44± 1h efter inseminering. Vid den här tidpunkten skall de embryon som kan vara aktuella för återföring (eller frysförvaring) ha uppvisat en normal fertilisering och helst bestå av 4-6 celler. För återförande dag 3 är det optimala cellantalet 8-10 efter 68 ±1h, samt en normal befruktning förstås.

17 När ett embryo odlas till dag 5 eller 6 kan det utvecklas till en s k blastocyst och cellantalet är då fler än 100 celler. Bedömningen inför ET dag 5 sker 120±2h och hos en blastocyst av god kvalitet, som kan återföras, skall cellerna ha delat upp sig i två typer, dels en inre cellmassa (senare fosterceller) och dels trofektodermala celler (senare moderkaka). Vid bedömningen vill vi också se att blastocysten ökat i storlek och att äggskalet blivit tunnare (expansionsgrad). Organiseringen och antalet av de två cellytperna samt blastocystens expantionsgrad ligger till grund för beslutet om vilket embryo som skall återföras. Bilderna visar ett dag 2, dag 3 resp. dag 5 embryo. 26. Grej of The Day - Distansbehandling Visste Du att Fertilitetscentrum I Göteborg i flera år haft ett gott samarbete med gynekologer runt om i landet. Även om Du / Ni inte bor i Göteborgs närområde så har man möjlighet att få hjälp till behandling. I exempelvis, Jönköping, Skövde, Varberg, Växjö, Trollhättan, Linköping, Gislaved arbetar duktiga gynekologer som är intresserade av infertilitet. Var god titta in på vår hemsida och läs vidare under Behandling och Behandling på distans /ofriv /behandling-pa-distans/ 27. Grej of the day SSRM, ESHRE, vad är det? En annan faktor är de föreningar och intresseorganisationer som verkar inom området, både internationella och nationella. De verk...ar för att tillvarata och samla in kunskap, sprida kunskap, skapa kontakter mellan olika aktörer, främja forskning och utveckling, stödja och erbjuda utbildning, samordna kvalitetssäkring och även vara samtalspartner till myndigheter. Exempel på oragnisationer är European Society of Human Reproduction and endocrinology(eshre), American Society for Reproductive Medicine ( ASRM), Nordic Fertility Society (NFS) och vår egen nationella förening Svenska Sällskapet för Reproduktionsmedicin (SSRM). En värdefull aspekt är att dessa föreningar och organisationer jobbar för att inkludera och tillvarata intressen och synpunkter från alla yrkesgrupper som jobbar inom området. På fertilitetscentrum är det flera medarbetare som är engagerade i olika organisationer och deras aktiviteter tex. som arrangörer, styrelsemedlemmar och föreläsare. Förra veckoslutet hade SSRM sitt årsmöte i Linköping. Fokus låg i år på manlig infertilitet med många intressanta föreläsningar och ämnen som t.ex. Manlig subfertilitet- mer än "bara" frågan om barnlöshet, Effekter av doping, Sperma- mer än bara spermiekärnor?, Occupational and Environmental risk factors for poor semen morphology.

18 Bild: Deltagare från Fertilitetscentrum Göteborg, Anna Karin, Sheila, Annika. 28. Grej of the Day IVF i Norden Här kommer en liten överblick över antal behandlingar och födda barn efter ART i Norden. Siffrorna presenterades vid NFS kongress i Haugesund 2014 och gäller ART = Assisted Reproductive Technology På bilden kan man se totala antalet behandlingar i de nordiska länderna över åren. Tabellen visar antalet födda barn i respektive land samt andelen barn födda efter ART (inkluderar ej Intrauterine Insemination) År 2011 Antal födda barn Födda efter ART Födda efter ART(%) (antal) Danmark ,8 Finland ,2 Island ,2 Norge ,1 Sverige ,7 Totalt ,9 detaljer, besök NFS's hemsida, nordicfs.org, under news.. Vill du ha mer Källa: nordicfs.org

19 29. Grej of the day - Vad händer på laboratoriet under helgen En av nycklarna till våra goda behandlingsresultat är att vi alltid försöker göra vårt allra bästa för varje patientpar och varje enskilt embryo. För att detta skall vara möjligt så är kliniken bemannad 7 dagar i veckan. 1 läkare, 1 barnmorska och 2 embryologer har helgtjänst och arbetsuppgifterna på helgerna är i stort sätt detsamma som på vardagarna med undantaget att vi inte utför några ägguttag. Arbetsdagen på laboratoriet en lördag/söndag ser ut så här. Det första vi gör på morgonen är dels att tina upp de frysta embryon som är planerade att återföras under dagen. De flesta embryon vi fryser är i blastocyststadiet och fryses med vitrifikationsmetoden. När man tinar dessa embryon kräver metoden att man låter blastocysten vila i mellan 30 minuter upp till ca 3 timmar innan man kan göra en bedömning om blastocystens överlevnad och kvalitet. Som patient kan väntan på besked vara påfrestande men det här är anledningen till att vi ibland inte har något besked förrän strax innan planerat återförande. Det andra vi måste göra tidigt på morgonen (endast på lördagar) är att bedöma fertiliseringen från fredagens ägguttag. Ett normalt fertiliserat ägg visar upp 2 st förkärnor. Därefter gör vi embryobedömning på de embryon som är på odlingsdag 6 resp. 5. Dag 6-embryona bedöms för att avgöra vilka som kan frysas och dag 5-embryona bedöms inför planerat återförande och/eller frys. Embryobedömningen är en viktig del av behandlingen och vi lägger mycket tid på detta. Vi gör även en bedömning av de embryon som är på odlingsdag 2. Vi bedömer både de som är planerade att återföras samma dag och de som är planerade att återföras dag 5. När all bedömning är klar har vi alltid en avstämning med läkaren och barnmorskan där vi meddelar resultat och diskuterar ev. ändringar tex. ET-dag. Efter rapporteringen är det dags för återförandena, både färska och frys. Som embryolog är det alltid en speciell känsla att få avsluta vår del av arbetet genom att vara med och se det fina embryot komma tillbaka till paret. Efter morgon/förmiddagsbedömningen vet vi vilka embryon som är frysbara och förhoppningsvis har den embryolog som inte är med vid ET fullt upp vid viktifikationsbänken. Innan laboratoriet stänger på söndag så ser man gemensamt över kommande veckans planerade behandlingar och man förbereder näringslösningar i skålar och rör, listor och material för måndagens ägguttag. En ny spännande vecka väntar, välkomna! 30. Grej of the day kvalitetssäkring, embryovalidering En del av kvalitetssäkringen på laboratoriet är att regelbundet validera vår embryobedömning. Det görs både internt (för att säkerställa att alla embryologer på vårat lab i Göteborg bedömer så lika varandra som möjligt) och externt (för att kontrollera att vi på FC Göteborg gör likadant som andra laboratorier i Sverige. Huvudsyftet är att patienten alltid skall få samma kvalitativa vård. Vid den morfologiska bedömningen av blastocyster graderar man hur innercellmassan och de trofektoderma cellerna ser ut samt hur mycket blastocysten har expanderat, dvs utvidgat sig. (Bildbeskrivning av blastocystens innecellmassa och trofektoderm kan du se på grej of the day från den 4:e mars.)

20 Hos en fin blastocyst skall man kunna se en tydlig innercellmassa som innehåller många celler och de trofektoderma cellerna (de som täcker insidan av skalet ) skall vara så många som möjligt och ligga tätt packade. Skalet skall vara tunnt och fint. Kan du se vilken blastocyst som just vid det här tillfället har den bästa morfologin, som är finast? 31. Grej of the day IT Det är många olika faktorer och funktioner som nödvändiga för att nå ett lyckat behandlingsresultat, en del mer uppenbara än andra, och ett av våra viktigaste verktyg är IT. Fertilitetscentrum Göteborg har ett IVF-program som skapades på kliniken redan 1989 och som kontinuerligt har utvecklats allteftersom verksamheten har förändrats. Det innebär att det är skräddarsytt och specialdesignat för IVF-verksamhet och är heltäckande för hela kliniken. Inom vård...en är det annars vanligt att man använder sig av flera olika program för olika funktioner men hos oss används IVF-programmet av alla yrkesgrupper. Det är inte bara ett patienthanteringsprogram utan används bl.a. även för journalhantering, ekonomi, forskningsstudier. Säkerheten är mkt hög då det är ett slutet system som t.ex. inte är nåbart via internet. Systemet utgör också en ovärderlig databank. Genom att följa olika parametrar och granska statistiken så utvärderar vi kontinuerligt t.ex. våra stimulering- och embryoutvecklingsresultat med målet att ständigt förbättras. I dag används programmet av i stort sett alla kliniker i IVF-Sverige.

PROVRÖRSBEFRUKTNING SÅ HÄR GÅR DET TILL

PROVRÖRSBEFRUKTNING SÅ HÄR GÅR DET TILL PROVRÖRSBEFRUKTNING SÅ HÄR GÅR DET TILL En provrörsbefruktning (IVF, in vitrofertilisering) börjar med att kvinnans egna hormoner nedregleras, för att bättre kunna kontrollera ägglossningen och tidpunkten

Läs mer

Boken till paret. om ofrivillig barnlöshet och behandling

Boken till paret. om ofrivillig barnlöshet och behandling Boken till paret om ofrivillig barnlöshet och behandling Denna informationsbroschyr ingår som en del i MSDs service till patienter och personal inom ofrivillig barnlöshet och är framtagen och faktagranskad

Läs mer

OFRIVILLIG BARNLÖSHET. - utredning och behandling. Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus

OFRIVILLIG BARNLÖSHET. - utredning och behandling. Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus OFRIVILLIG BARNLÖSHET - utredning och behandling Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus I Sverige är nästan en halv miljon män ni s kor i fertil ålder ofrivilligt barnlösa. Det innebär

Läs mer

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor I cirka 10 procent av ofrivilligt barnlösa parförhållanden finner man ingen orsak till ofruktsamhet så kallad oförklarad barnlöshet. Där orsaken till barnlösheten

Läs mer

Fakta om provrörsbefruktning IVF

Fakta om provrörsbefruktning IVF Fakta om provrörsbefruktning IVF Provrörsbefruktning eller IVF (in-vitro fertilisering) är en framgångsrik metod för behandling av barnlöshet, oavsett om orsaken till barnlösheten ligger hos mannen eller

Läs mer

Årsrapport 2015. gäller behandlingar utförda 2013. Resultat trender öppna jämförelser

Årsrapport 2015. gäller behandlingar utförda 2013. Resultat trender öppna jämförelser Årsrapport 2015 gäller behandlingar utförda 2013 Resultat trender öppna jämförelser Innehållsförteckning 1 Inledning 4 2 Ordlista 5 3 Allmänt 6 Tabell 1a. Antal startade IVF-behandlingar per klinik. Egna

Läs mer

Att längta barn En broschyr till dig som kan behöva hjälp för att få barn

Att längta barn En broschyr till dig som kan behöva hjälp för att få barn Att längta barn En broschyr till dig som kan behöva hjälp för att få barn Informationen i den här broschyren har tagits fram av Assisted Conception Taskforce ACT en internationell grupp som tidigare också

Läs mer

Resultat trender öppna jämförelser

Resultat trender öppna jämförelser Assisterad befruktning i Sverige Resultat trender öppna jämförelser Årsrapport skapad 2014 Gäller behandlingar utförda 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ordlista 4 3 Allmänt 5 Tabell 1a. Antal

Läs mer

Frysa dina äggceller?

Frysa dina äggceller? Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Bra att veta. Den här informationen riktar sig till unga flickor som på grund av behandling

Läs mer

Stockholms PGD-center

Stockholms PGD-center Stockholms PGD-center Karolinska Universitetssjukhuset Stockholms PGD-center 1 2 Stockholms PGD-center Välkommen till Stockholms PGD-center Reproduktionsmedicin Karolinska och Klinisk genetik vid Karolinska

Läs mer

Äldre. Frysa dina ägg? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock.

Äldre. Frysa dina ägg? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Äldre Frysa dina ägg? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Bra att veta. Den här informationen riktar sig till unga som på grund av behandling mot cancer

Läs mer

Information om nedfrysning av äggceller

Information om nedfrysning av äggceller Information om nedfrysning av äggceller Carlandersparken, ingång 24 www.livio.se Sida 1 av 12 Välkommen till första besöket Du har fått tid: -dagen den / kl Vid detta läkarbesök får du en grundlig information

Läs mer

Infertilitetsutredning

Infertilitetsutredning Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset i Infertilitetsutredning 1(5) kvinnokliniken i Infertilitetsutredning Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligt och förekommer i 10-15 % av alla parförhållanden.

Läs mer

Behandla din barnlöshet

Behandla din barnlöshet Behandla din barnlöshet - med tre enkla punkter Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom att massera tre zonterapipunkter på fötterna. Carin Hertnäs Hur du behandlar din barnlöshet genom att massera

Läs mer

Äggfrys - en extra möjlighet

Äggfrys - en extra möjlighet Äggfrys - en extra möjlighet Innehåll Sida framtagen av Nordic IVF Center i te med Merck Serono Broschyr framtagen av Nordic IVF Center i samarbete med Merck Serono. Text av Dr Anna Lena Wennberg och Dr

Läs mer

Innehåll. Fertiltet Infertilitet Orsaker Utredning Behandling. Snorri Einarsson - Reproduktionsmedicin - Sahlgrenska - snorri.einars@gmail.

Innehåll. Fertiltet Infertilitet Orsaker Utredning Behandling. Snorri Einarsson - Reproduktionsmedicin - Sahlgrenska - snorri.einars@gmail. Infertilitet Innehåll Fertiltet Infertilitet Orsaker Utredning Behandling Vad kan/skall vi erbjuda? Utredning och behandling Information och förklaringar sex och samlevnad! Stöd något vackert och spännande

Läs mer

Infertilitetsutredning gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen

Infertilitetsutredning gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset i Infertilitetsutredning 1(5) kvinnokliniken i Infertilitetsutredning gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligt

Läs mer

Allmän information om IVF

Allmän information om IVF Carlandersparken, ingång 24 www.livio.se Sida 1 av 15 Carlandersparken, ingång 24 www.livio.se Sida 2 av 15 Behandlingstiden är cirka två till fyra veckor beroende på vilket stimuleringsprotokoll din läkare

Läs mer

Remissvar: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor SOU 2014:29

Remissvar: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor SOU 2014:29 Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor SOU 2014:29 Sammanfattande synpunkter I rapportens sammanfattning beskrivs att par som önskar genomgå

Läs mer

Allmän information om IVF

Allmän information om IVF Allmän information om IVF Carlandersparken, ingång 24 www.livio.se Sida 1 av 13 Behandlingstiden är cirka två till fyra veckor beroende på vilket stimuleringsprotokoll din läkare ordinerar. Hämta ut medicinerna

Läs mer

Fertilitet och rökning

Fertilitet och rökning Fertilitet och rökning Framtagen i samarbete med: Annika Strandell, Docent, Göteborgs Universitet Överläkare, Gynekologiska mottagningen, Kungälvs sjukhus Innehåll Livsstilsfaktorers betydelse för hälsa

Läs mer

Karolinska Universitetssjukhuset

Karolinska Universitetssjukhuset Stockholms PGD-center Karolinska Universitetssjukhuset Stockholms PGD-center 1 2 Stockholms PGD-center Välkommen till Stockholms PGD-center Reproduktionsmedicin Karolinska och Klinisk genetik vid Karolinska

Läs mer

Manlig ofruktsamhet. Leif Abramsson Överläkare Urologiska kliniken NUS

Manlig ofruktsamhet. Leif Abramsson Överläkare Urologiska kliniken NUS Manlig ofruktsamhet Leif Abramsson Överläkare Urologiska kliniken NUS Jag har arbetat med urologi sedan snart 22 år och med manlig ofruktsamhet nästan lika länge. 1988 presenterade jag min avhandling,

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Planering. Sexualkunskap

Planering. Sexualkunskap Planering Sexualkunskap Planering Lektion 1: Könsorganens biologi Lektion 2: Varför sex? Lektion 3: sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel Lektion 4: Prov Könsorganens biologi Kromosomer DNA

Läs mer

Nybesök inför AID. Nybesök inför AID

Nybesök inför AID. Nybesök inför AID Nybesök inför AID Carlandersparken, ingång 24 www.livio.se Sida 1 av 6 Välkommen på läkarbesök / kl: Du träffar läkaren för ett första samtal. Sjukdomshistorik tas upp, gynekologisk undersökning med ultraljud

Läs mer

Infertilitetsutredning gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen

Infertilitetsutredning gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen Kvinnokliniken i Kvinnokliniken gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligt och förekommer i 10-15 % av alla parförhållanden. Orsaken finns hos kvinnan

Läs mer

Upphandling av in vitro fertilitetsbehandlingar, IVF

Upphandling av in vitro fertilitetsbehandlingar, IVF HSN 2008-09-02 p 4 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-08-07 HSN 0803-0508 Handläggare: Eva Lestner Upphandling av in vitro fertilitetsbehandlingar, IVF Ärendet Förslag

Läs mer

Yngre. Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

Yngre. Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Yngre Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av äggstocken

Läs mer

Välkommen till Livio Fertilitetscentrum Göteborg

Välkommen till Livio Fertilitetscentrum Göteborg Välkommen till Livio Fertilitetscentrum Göteborg Carlandersparken, ingång 24 www.livio.se Sida 1 av 12 Välkommen till första besöket Du har fått tid: -dagen den / kl Vid detta läkarbesök får du en grundlig

Läs mer

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentligt finansierad assisterad befruktning

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentligt finansierad assisterad befruktning REKOMMENDATION Vårt dnr: Bilaga 1 2014-11-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Ulrika Vestin Landstingsstyrelserna samt regionstyrelserna i Halland, Gotland, Skåne och Västra

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

www.endometriosforeningen.se

www.endometriosforeningen.se www.endometriosforeningen.se Endometrios en kvinnlig sjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig kronisk inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som 10-15% av alla kvinnor

Läs mer

Att göra barn på sjukhus

Att göra barn på sjukhus Att göra barn på sjukhus Jan Olofsson Överläkare Fertilitetscentrum NUS Även om den kittlande titeln kan leda tankarna till de populära sjukhussåporna i TV, torde beskrivningen Behandlingsmöjligheter vid

Läs mer

In Vitro Fertilisering IVF. Jan Holte

In Vitro Fertilisering IVF. Jan Holte In Vitro Fertilisering IVF Jan Holte Verksamhet Carl von Startade 1990 Linnékliniken Utredningar av barnlöshet och hormonrubbningar Under 2017: Ca 100 ovulationsstimulationer/ inseminationer 1100 IVF 500

Läs mer

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som tio till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder

Läs mer

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD.

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. PATIENTINFORMATION 1 INNEHÅLL Depo-Provera ger dig skydd mot graviditeter i upp till tre månader...4 Depo-Provera har tre preventiva egenskaper...6

Läs mer

SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR!

SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR! V.2-8 SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR! VÅR BIOLOGISKA KROPP KÄRLEK ATT BLI KÖNSMOGEN PUBERTETEN LIV ANSVAR IDENTITET JÄMSTÄLLDHET RELATIONER

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Infertilitetsutredning Gäller för: Kvinnokliniken

Infertilitetsutredning Gäller för: Kvinnokliniken Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Gynekologi, öppenvård Giltig fr.o.m: 2016-11-23 Faktaägare: Tatjana Magnusson, Överläkare Gyn Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Gäller

Läs mer

Livets celler. Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret

Livets celler. Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret Livets celler Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret Var vänlig, läs noggrant igenom informationen innan du ansluter dig till Stamcellsregistret. Du ansluter dig till registret på webbadressen

Läs mer

Menstruationscykeln kan delas in i fyra övergripande faser: 1. Menstruation 2. Follikelfasen 3. Ovulering 4. Lutealfasen

Menstruationscykeln kan delas in i fyra övergripande faser: 1. Menstruation 2. Follikelfasen 3. Ovulering 4. Lutealfasen Menstruationscykeln I livmodern (uterus) finns livmoderslemhinnan (endometriet). Livmoderslemhinnan behövs för att ett befruktat ägg ska kunna fästa i livmoderväggen och ett embryo utvecklas. Livmoderslemhinnan

Läs mer

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning 1

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning 1 REKOMMENDATION 2016-05-19 Bilaga 1 Vårt dnr: 16/01938 1 (7) Avdelningen för vård och omsorg Åsa Sandgren Åkerman Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad

Läs mer

Regionala riktlinjer för assisterad befruktning

Regionala riktlinjer för assisterad befruktning Regionala riktlinjer för assisterad befruktning Faktaansvarig: Överläkare Britt Friberg Reproduktionsmedicinskt Centrum Skånes universitetssjukvård 2014-01-13 Förord Vid offentligt finansierad assisterad

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

Sveriges kommuner och landstings rekommendation om assisterad befruktning

Sveriges kommuner och landstings rekommendation om assisterad befruktning Tjänsteskrivelse Ärende 10 1(1) Regionkontoret Linda Jonsson, utvecklare Hälso- och sjukvårdsutveckling Linda.M.Jonsson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-11-27 RS140507, HSS140031 Regionstyrelsen

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller,

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller, Stamceller Vad är stamceller? Från början är vi bara en cell Den cellen delar på sig och blir 2 celler, 4 celler, 8 celler osv tills de är de 100 000 miljarder celler en vuxen människa består av Men alla

Läs mer

Yttrande över rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport. uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden

Yttrande över rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport. uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden MISSIV Sida 1(1) Landstingsdirektörens stab-sek Datum 2014-08-26 Referens Dnr 140358 Landstingsstyrelsen Yttrande över rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

Tänk att ge andra. människor möjlighet att ge liv. Det måste vara det största och finaste någon kan göra.

Tänk att ge andra. människor möjlighet att ge liv. Det måste vara det största och finaste någon kan göra. Dela med dig av familjelyckan! bli donator Fertilitetsenheten, USÖ 2 Tänk att ge andra människor möjlighet att ge liv. Det måste vara det största och finaste någon kan göra. 3 Det största och finaste någon

Läs mer

Uppdrag gällande länsövergripande överenskommelse inom NLL, för kuratorsarbete som utreds inför assisterad befruktning

Uppdrag gällande länsövergripande överenskommelse inom NLL, för kuratorsarbete som utreds inför assisterad befruktning Uppdrag gällande länsövergripande överenskommelse inom NLL, för kuratorsarbete som utreds inför assisterad befruktning Berörda enheter Kuratorsenheterna vid sjukhusen i länet (Gällivare, Kalix, Kiruna,

Läs mer

Meningen med livet Ofrivilligt barnlösas hälsa och livskvalitet

Meningen med livet Ofrivilligt barnlösas hälsa och livskvalitet Meningen med livet Ofrivilligt barnlösas hälsa och livskvalitet Inledning Oavsett vad man tycker att livets mening är, är det tydligt att livet framstår som mindre meningsfullt för den som vill ha, men

Läs mer

Assisterad befruktning. Gemensamma regler och grundkrav för IVF i Sydöstra sjukvårdsregionen

Assisterad befruktning. Gemensamma regler och grundkrav för IVF i Sydöstra sjukvårdsregionen grundkrav för IVF i Sydöstra Verksamhetscheferna för kvinnosjukvård 2015-01-23 2017-04-01 i sydöstra Assisterad befruktning. Gemensamma regler och grundkrav för IVF i Sydöstra Regler för offentligt finansierad

Läs mer

Assisterad befruktning ja men var?

Assisterad befruktning ja men var? Assisterad befruktning ja men var? Lägesrapport, augusti 2013 Inledning RFSL och RFSL Stockholms presenterade under Stockholm Pride 2011 rapporten En bättre familjepolitik- lika rätt till assisterad befruktning.

Läs mer

In Vitro Fertilisering IVF

In Vitro Fertilisering IVF In Vitro Fertilisering IVF Jan Holte MD, PhD, Senior Consultant Carl von Linné Clinic Uppsala Science Park S-752 81 Uppsala Sweden www.linne.se Chairman of the Board, Centre for Reproductive Biology, a

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios Information för dig som arbetar i vården Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och

Läs mer

Cancer och Fertilitet. Frågor och svar

Cancer och Fertilitet. Frågor och svar Cancer och Fertilitet Frågor och svar Innehållsförteckning sid. 3. Inledning 4. Hur påverkas möjligheterna att få barn efter cancerbehandling? 5. Vilka metoder finns för att bevara fertilitet? 7. Hur styrs

Läs mer

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Med denna broschyr vill vi hjälpa dig att räta ut dina frågetecken angående dina p-piller. Hur använder jag mina Cilest 21? Kartan består av 21 tabletter och

Läs mer

Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Att få barn: bilda familj

Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Att få barn: bilda familj Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Att få barn: bilda familj Att få barn: HDBuzz s reportage om olika fertilitetstekniker som kan hjälpa

Läs mer

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning BESLUTSUNDERLAG 1/4 Ledningsstaben Maria Funk 2016-09-07 Dnr: HSN 2016-363 Hälso- och sjukvårdsnämnden Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad

Läs mer

Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum)

Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) 1 (3) Ledningsstaben MISSIV Gunvor Rundqvist 2005-03-14 LiÖ 2005-247 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) Bakgrund RMC startade

Läs mer

Skånes universitetssjukhus

Skånes universitetssjukhus Välkomna till enheten för assisterad befruktning vid Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus Patientinformation äggmottagare Om ofrivillig barnlöshet I Sverige är nästan en halv miljon

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

Information om operation av barnbråck hos flickor och pojkar Mer information: Sök http://www.usorebro.se/sv/videoarkiv/ under patientinformation

Information om operation av barnbråck hos flickor och pojkar Mer information: Sök http://www.usorebro.se/sv/videoarkiv/ under patientinformation Kirurgiska kliniken, L-G Larsson, överläkare Reviderat 2014-01-24 Information om operation av barnbråck hos flickor och pojkar Mer information: Sök http://www.usorebro.se/sv/videoarkiv/ under patientinformation

Läs mer

Ibland känns det som om jag ska sprängas!

Ibland känns det som om jag ska sprängas! 1 av 7 2012-02-02 10:55 Ibland känns det som om jag ska sprängas! Tänk dig ett liv fyllt av molande värk och operation efter operation utan hopp om bot. Det är vad Margareta Kristmark och många kvinnor

Läs mer

Skånes universitetssjukhus

Skånes universitetssjukhus Välkomna till enheten för assisterad befruktning vid Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus Patientinformation äggmottagare Om ofrivillig barnlöshet I Sverige är nästan en halv miljon

Läs mer

bioscience explained Vol 4 No 1 Kersti Lundin Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg

bioscience explained Vol 4 No 1 Kersti Lundin Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg Kersti Lundin Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg Provrörsbefruktning Var står vi nu? Historik (b) (a) Write the plant s name in pencil on the cover Fig 1. (a) Bilden

Läs mer

Gonadfunktion och fertilitet efter barncancerbehandling. Marianne Jarfelt 151112

Gonadfunktion och fertilitet efter barncancerbehandling. Marianne Jarfelt 151112 Gonadfunktion och fertilitet efter barncancerbehandling Marianne Jarfelt 151112 90% av alla vuxna kan få barn 70% av barncancerpatienter har normal förmåga att få barn Normal pubertet hos pojkar Definition

Läs mer

Medfödd hypotyreos. 24 frågor och svar

Medfödd hypotyreos. 24 frågor och svar Medfödd hypotyreos 24 frågor och svar Författare Jan Alm och Annika Janson Barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Barnens sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset 2 Vad är medfödd hypotyreos?

Läs mer

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Sida 1 (5) Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Att operera bort livmodern Borttagande av livmodern är en av de vanligaste gynekologiska operationerna. I Sverige genomgår

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Pregnyl 1 500 IE pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Pregnyl 5 000 IE pulver och vätska till injektionsvätska, lösning humant koriongonadotropin Läs

Läs mer

Regional riktlinje för assisterad befruktning

Regional riktlinje för assisterad befruktning Regional riktlinje för assisterad befruktning Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna är fastställda

Läs mer

Vårdprogram avseende regler för infertilitetsutredning och behandling för Norra sjukvårdsregionen

Vårdprogram avseende regler för infertilitetsutredning och behandling för Norra sjukvårdsregionen Fastställd i Förbundsdirektionen 2015-12-01 129 NRF Dnr 111/14 Vårdprogram avseende regler för infertilitetsutredning och behandling för Norra sjukvårdsregionen 2015-09-22 Sida 2 av 8 1 Innehåll 2 Vårdprogram

Läs mer

Skånes universitetssjukhus

Skånes universitetssjukhus Välkomna till enheten för assisterad befruktning vid Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus Patientinformation äggdonatorer Om ofrivillig barnlöshet I Sverige är nästan en halv miljon

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Innehåll Sid Fördelarna med kombinerade p-piller 4 Skydd mot sjukdomar 4 Har Trionetta några biverkningar? 6 Något om hormonerna som styr din mens

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-12-01 LJ 2014/719. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-12-01 LJ 2014/719. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 1(1) 2014-12-01 LJ 2014/719 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentligt finansierad assisterad befruktning

Läs mer

Äldre. Frysa dina spermier? Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Äldre. Frysa dina spermier? Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Äldre Frysa dina spermier? Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Den här informationen riktar sig främst till de som erbjuds nedfrysning av sina spermier, men även till föräldrar

Läs mer

2014-08-29 Dnr S1985:A/2014/32. Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm

2014-08-29 Dnr S1985:A/2014/32. Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm 2014-08-29 Dnr S1985:A/2014/32 Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm Remissvar avseende rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden

Läs mer

Övergripande 1. Antal startade cykler per klinik och cykeltyp

Övergripande 1. Antal startade cykler per klinik och cykeltyp Övergripande 1. startade cykler klinik och cykeltyp 2. IVF-behandlingar, graviditeter och behandlingstyp Färska cykler 3. startad cykel, OPU och ET, samt metod och moders ålder 4. startad cykel,samt metod

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall?

Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall? UppStART Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall? Det tar några minuter och kan ge forskningen enorma möjligheter till att förbättra

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

Information till nära och kära

Information till nära och kära Information till nära och kära Vad är endometrios egentligen? Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar ca 10 % av alla personer födda med livmoder. Endometrios innebär att celler som

Läs mer

Övergripande 1. Antal cykler med egen äggfrys, äggdonationer (donators- och mottagarcykler) samt spermiedonation IVF (mottagarcykler)

Övergripande 1. Antal cykler med egen äggfrys, äggdonationer (donators- och mottagarcykler) samt spermiedonation IVF (mottagarcykler) Donerade gameter Övergripande 1. Antal med egen äggfrys, äggdonationer (donators- och mottagar) samt spermiedonation IVF (mottagar) Egen äggfrys 2. Utfall bland med egen äggfrys per kvinnans ålder 3. Utfall

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats alltmer. Pfizer satsar mer resurser på forskning och utveckling

Läs mer

Opererade bort. men smärtan

Opererade bort. men smärtan LÄGG IN ANNONS KÖP Välj & din SÄLJ ort JOBB Publicerad 17 jun 2015 10:00 Uppdaterad 22 jun 2015 08:57 För ökad kunskap. Monica Könberg hoppas att hon genom att berätta om endometrios kan bidra till att

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN JAYDESS 13,5 mg, intrauterint inlägg 5/2014, version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Jaydess

Läs mer

Yngre. Yngre. Frysa dina spermier? Bra att veta inför provlämningen

Yngre. Yngre. Frysa dina spermier? Bra att veta inför provlämningen Yngre Yngre Frysa dina spermier? Bra att veta inför provlämningen Den här informationen riktar sig till de som erbjuds nedfrysning av sina spermier. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina spermier?

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

Skånes universitetssjukhus

Skånes universitetssjukhus Välkomna till enheten för assisterad befruktning vid Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus Patientinformation äggdonatorer Om ofrivillig barnlöshet I Sverige är nästan en halv miljon

Läs mer

Frågor och svar om stamceller

Frågor och svar om stamceller Frågor och svar om stamceller Att det finns stamceller i vår kropp och att de kan användas i medicinska behandlingar för att ersätta sjuka celler har man vetat länge. Mot slutet av 1990-talet lyckades

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-3-25 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Ofrivillig barnlöshet Möjligheter: medicinska/juridiska

Ofrivillig barnlöshet Möjligheter: medicinska/juridiska Ofrivillig barnlöshet Möjligheter: medicinska/juridiska 20 april 2012 Claes Gottlieb IVF-gruppen vid Sophiahemmet Ofrivillig barnlöshet 15 % av alla par som vill ha barn Kvinnan 30% Mannen 30% Båda 30%

Läs mer