Partiet De Fria - Officiellt Partiprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Partiet De Fria - Officiellt Partiprogram"

Transkript

1 Partiet De Fria - Officiellt Partiprogram "Vi vill verka för ett utträde ur EU snarast möjligt" Med det menar vi att vi vill antingen ha en folkomröstning eller så föreslår vi en grundlagsändring, håller nyval och sedan klubbar vi igenom det efter valet, om folket stödjer det och oss. Vi tror att om vi vinner valet är det snabbaste sättet att lägga grundlagsförslaget i riksdagen och sedan hålla nyval. I båda fallen får ju folket säga sitt. Fortsatt stöd för oss innebär ju att folket vill gå ur EU. Ett utträde som är nödvändigt för att resten av vår politik ska kunna genomföras. "Vi vill verka för att Sveriges Riksbank avvecklas. Det är genom den bankirerna får grepp om landet" Med det menar vi att bankirerna haft kontrollen över Sveriges Riksbank sedan länge. Man ser det genom de märkliga ageranden de gör ibland. Novemberrevolutionen är ett tydligt sådant exempel. Det gynnade bankerna men skadade både Sverige som nation och medborgarna som drabbades svårt ekonomiskt. Vi lider än av sviterna efter det. Ett annat tydligt exempel är att Riksbanken lånar pengar av Federal Reserve, dvs USAs centralbank, en privatägd bank ägd av nio kända finansmarodörer. Varför ska Sverige låna pengar utomlands när Riksbanken kan mynta pengar själv? Varför just av Federal Reserve? Idioti. Genom att skrota Riksbanken och låta riksdagen ge ut pengar samt betala av på statsskulden så har vi eliminerat behovet av en riksbank/centralbank och ett Riksgäldskontor. Genom att riksdagen fortsättningsvis kommer att ge ut pengar så försvinner statsskulden så småningom för att aldrig mer återkomma. "Vi vill verka för att bankernas skapande av pengar ur tomma intet förbjuds. Vi kräver 100 % kapitaltäckning för alla banklån" Med det menar vi att bankerna i dag skapar pengar genom att slå in ett lånebelopp på kundens konto och vips finns pengarna där, skapade ur tomma intet. Skulden skapar alltså pengarna. Inte tvärt om. Utan fullständig kontroll på den totala penningsumman så är detta inflationsdrivande. Vad bankerna gör är således att likt falskmyntare späda ut den totala penningmängden. De stjäl lite av alla som har svensk valuta genom varje transaktion, de minskar värdet på framtida löner. Vi har alla drabbats och fått lida för det här. Dessutom innebär det en enorm räntekostnad som vi betalar till bankerna helt i onödan. Genom att riksdagen i stället skapar de pengar som behövs, så uppkommer ingen räntekostnad till bankerna. Riksdagen kan sedan skapa pengar för att täcka sina kostnader, d.v.s. man kan ta bort alla skatter för individer.

2 "Vi vill verka för att riksdagen får exklusiv rätt att ge ut pengar" Med det menar vi att vi vill helt koppla bort bankerna från penningskapandet och återge kontrollen till folket. I Sverige har bankirerna haft kontrollen över Riksbanken sedan länge, en kontroll de har kvar än i dag. Novemberrevolutionen 1985 bevisar det t.ex. Den gagnade varken svenska folket eller Sverige som nation. Numera så skapas nästan alla pengar, 97 %, genom fractional reserve banking, d.v.s. bankerna har endast täckning för 3-4 % av det utlånade beloppet och då endast på pappret. I själva verket är kapitaltäckningen närmast noll. En låntagare kommer in på banken och vill låna en miljon kronor. Efter en kreditbedömning beviljar banken lånet. De trycker då in ,00 på kundens konto och vips så har banken skapat pengarna ur luften och utan att ha täckning för mer än 3-4 % det heller och då enbart på pappret. Alltså; Lånet skapade pengarna, pengarna skapade inte lånet. Håll det i minnet eftersom det här har stor betydelse längre fram. Dagens penningskapande, d.v.s. att skulden skapar pengarna gör att befolkningen hela tiden måste öka för att hålla jämna steg. Pengar skapade ur skuld ger nämligen hela tiden minus på kontot i form av att räntan som det inte skapas pengar för, hela tiden fattas. Man kan säga att det är som ett jättelikt pyramidspel där man hela tiden måste dra in fler och fler deltagare annars faller pyramiden ihop. Detta är problemet med pengar skapade ur skuld. För eller senare brister bubblan. Pengar skapade utan skuld, dvs räntefria pengar skapade av riksdagen, medför inte detta ständigt återkommande problem. Det faktum att vi fortfarande sitter kvar i detta system, som kan liknas vid ett ekorrhjul, efter flera ekonomiska kollapser är egentligen bevis nog för att det är bankerna som har den egentliga kontrollen över Sveriges ekonomi och i förlängningen över hela landet. Enda anledningen till att folket inte förstått det här är att skolan, politiker, massmedia, alla, har mörkat det här. Många av dem som inte sagt sanningen har dock inte ljugit medvetet. T.o.m. bland ekonomer har inte alla förstått det här. Det hette vackert att bankerna skulle ha 10 % kapitaltäckning för alla lån, numera är det dock endast 3-4 %, men ett barn kan räkna ut att täckningen är nästan noll. Det beror på att det ena lånet kan användas för att skapa nya pengar i all oändlighet tills täckningen är nere i närmast noll kr i insättning ger i lån som sätts in som ger i lån som sätts in som ger i lån som ger i lån som ger ,000 som ger i lån som ger i lån osv. i all oändlighet. Kapitaltäckningen i botten är fortfarande bara kr men man har snabbt skapat 10 miljarder här som ni kan se.

3 All fractional reserve banking ger de här effekterna som är inflationsdrivande och leder till att allt blir dyrare. Likt falskmyntare späder bankirerna ut valutan skapar inflation, högkonjunkturer och depressioner. Man kan säga att bankerna stjäl lite grann av var och en av oss när de skapar nya pengar eftersom våra pengar då blir lite mindre värda för varje gång det sker. Bankirer kan låta högkonjunkturer övergå i depressioner genom att strypa penningmängden så kan de sedan köpa fastigheter och företag för en spottstyver. Det skedde t ex På så sätt har de sakta men säkert roffat åt sig alla tillgångar likt en monopolspelare som sitter med hotell på Norrmalmstorg. Alla som spelat det spelet vet att när en spelare väl fått upp ett hotell på Norrmalmstorg så är det bara en tidsfråga innan han tagit allt. Samma sak i verkligheten men här är det inte ett hotell på Norrmalmstorg som gäller utan här är det en bank med rätt att mynta egna pengar som ger total dominans över tiden. All form av fractional reserve hos banker ger den här effekten. Utan 100% kapitaltäckningskrav, d.v.s. att de kan bara låna ut sitt egna kapital samt vad de lånar in, så blir kapitaltäckningen snart närmast noll efter ett tag. En förklaring till att detta kunnat fortgå är att ytterst få har förstått att det fungerar som beskrivits ovan. Ekonomer får i skolan lära sig att fractional reserve innebär att banker bara får låna ut delar, fractions, av det de lånar in! Om en bank t.ex. får en insättning på kr så kan de bara låna ut 900 kr av dessa får de felaktigt lära sig. Det här är alltså vad många skolor lär ut att 10 % reserv (som nu är nere i ung 3 %) betyder. Att bankirerna även kontrollerar bokförlag som ger ut läromedel behöver väl knappt ens nämnas... Politiker, domare, eko-poliser m.fl. lever också i denna villfarelse. Få tidningar har vågat skriva om det. Därför har det förblivit okänt för en stor del av befolkningen. Hur bryter man då upp ett sånt här skadligt system? Hur får man systemet att verka till medborgarnas fördel i stället? Det första steget är att komma bort ifrån EU som fungerar som bankirernas förlängda arm. Fortsatt medlemskap i EU skulle kraftigt försvåra vad vi föreslår; Man stiftar en ny grundlag. Man går ur EU. Man skrotar Riksbanken som ändå är under bankirernas kontroll. Man förändrar grundlagen så att fractional reserve banking förbjuds. Man förstärker den fria nationen Sverige genom att förbjuda medlemskap i EU och liknande unioner. Då är man skyddad i framtiden. Gärna samarbeten men inga unioner. Man beslutar att alla banker måste ha 100 % kapitaltäckning.

4 Man skriver in att enbart riksdagen får ge ut pengar och prägla mynt i de svenska valörerna, SEK och Daler. Man inför en parallell valuta, Dalern, som blir fristående och som grundas på platina, guld, silver och koppar. Inga värden anges utan de anges i vikt. Man beslutar att riksdagen måste ha 66 % majoritet, varav minst 20 % av oppositionen, alternativt 75 % majoritet för att få ge ut pengar. Man beslutar att nödutgivning får dock ske efter enkel majoritet i riksdagen för att täcka statens akuta löner och åtaganden. Så enkelt är det att ta sig ur bankirernas grepp. Genom att låta oppositionen ha vetorätt har man försäkrat sig om att regeringen inte ensam kan besluta om utgivning av pengar för att göra sig populär inför val och genom nödutgivningsklausulen har man samtidigt försäkrat sig om att staten i alla lägen klarar sina akuta åtaganden. Det bäddar även för breda politiska uppgörelser och breda samarbeten som stora delar av folket stödjer. Dalern blir den valuta som svenska folket kan spara i relativt värdebeständigt. Mynten kommer inte att anges i värde utan i vikt. De kommer att finnas i guld, silver och koppar. Värdet bestäms av dagspriset på metallerna. Man kommer att kunna ha dubbla konton på banken där man sedan fritt kan föra över värden från det ena kontot till det andra efter gällande dagskurs, ungefär som USD och EURO-konton hanteras idag. Sverige kommer att samla på sig en ansenlig mängd ädelmetaller att ha som buffert när omvärldens konjunkturer faller. Dessutom ska vi hämta hem allt svenskt guld som enligt Riksbanken förvaras utomlands. Varför det finns där är både ologiskt och utan vettig förklaring. Finns det över huvud taget? Eftersom nu staten kan ge ut pengar själv för sina behov finns inte längre behov att beskatta medborgarna. Även punktskatter och moms kan tas bort. Människorna blir friare i och med att dessa ekonomiska ok lyfts från axlarna. Man får i genomsnitt en förbättrad köpkraft på ca 350 % i och med de här reformerna. Det innebär att man kan gå ner i arbetstid, vara hemma med sina barn, har råd att hemskola dem t.ex. får råd att följa sina drömmar på ett helt annat sätt än tidigare. När bankerna förbjuds skapa pengar ur luft, utan täckning och utan något som backar upp krediterna så skapas ett vakuum på marknaden. Staten måste således ge ut pengar motsvarande all kreditgivning av alla svenska banker (minus de amorteringar som görs, ca 5 %). Eftersom det inte kostar riksdagen många kronor att hantera detta, kostnaden är försumbar, så kan man säga att pengarna ges ut utan kostnad för staten/riksdagen. Hur man släpper ut pengarna på marknaden är

5 således mindre viktigt ur nationalekonomisk synvinkel. Det viktiga är att pengarna kommer ut. Bostadslån, socialförsäkringskostnader, sjukförsäkringskostnader, stöd för kollektivtrafiken, utbildningskostnader, utbyggnad av infrastruktur, m.m. är således inga kostnader för staten eller medborgarna. Det är bara olika kanaler genom vilka staten släpper ut pengarna på marknaden, inget annat. På samma sätt som bankerna har skapat pengar genom krediter utan backning skapar nu riksdagen de pengarna i stället. Skillnaderna blir tre; Riksdagen skapar inte pengar utan täckning. Sverige och dess medborgare står bakom valutan. Det har de gjort till viss del tidigare också men då utan att få något för det av bankerna förutom skulder och bankräddningsaktioner. När det gått bra har de behållit vinsten. Pengarna skapas utan skuld och ränta, två inflationsdrivande faktorer. Hela landet får nytta av åtgärden. Det som tidigare tillfallit bankerna tillfaller nu folket. Staten ska ge ut ränte- och amorteringsfria bostadslån till medborgarna. De förfaller först när bostaden säljs eller låntagaren avlider. Till företag kan staten ge ut lån på marknadsmässiga grunder. Kom ihåg att staten skapar nu och måste skapa alla pengar som bankerna tidigare skapade genom skuld. Annars blir det deflation vilket heller inte är bra. Att ge ut bostadslån är ingen kostnad för staten. Den är bara en kanal att få ut pengar på marknaden. Staten har tre styrmedel i detta. Mängden bostadslån och andra lån som beviljas Skatten på företag. Där kan nivån sättas mellan noll till 100 % av nuvarande nivå. Takten på utbyggnad av infrastruktur. Med dessa tre styrmedel kan staten hela tiden hålla balans i ekonomin och se till att det råder ständig högkonjunktur men utan att ekonomin överhettas. Man kan även ha en invandring av kvalificerad arbetskraft om det behövs, då i första hand från våra grannländer i norden. Det finns dock ett stort problem med att låta riksdagen överta penningutgivningen också. I och med den här reformen så har man flyttat makten från bankerna till riksdagen. Alla förutsättningar finns således för att man skapat en än mer maktfullkomlig bjässe. Man kan tänkas att man tillsätter ett medborgarråd av bl.a. kvalificerade ekonomer som måste ge sitt godkännande innan pengar får ges ut. Politiker vill bara ge och ge inför valen. Kostnaden, i form av inflation ser man först 3 6 månader senare.

6 Man måste således göra en grundlagsförändring och lägga in spärrar mot att staten blir för mäktig. Man specificerar vilka områden staten får verka inom. Man begränsar antalet byråkrater och andra anställda staten får ha inom varje område. Då kan den inte växa. Man decentraliserar allt som går, i stora drag låter man bara staten behålla ett reformerat rättsväsende, försvaret, tullen och UD. Resten flyttas ner på kommunnivå eller kommundelsnivå i medborgarnas egen regi. Man lägger alltså inte ner något av samhällsservicen, det är bara statens byråkrater man gör sig av med och låter medborgarna själva ta över och organisera verksamheterna på bästa sätt. Budgeten, som staten/riksdagen betalar, blir ungefär lika stor som tidigare. Syftena är flera. Dels ser man till så de som är beroende av servicen inte far illa genom att byråkrater sitter och beslutar långt över huvudet på dem på någon centralort vilket är vanligt idag, utan alla beslut sker i närområdet av folk man känner och dels har man tagit så mycket makt från staten att den nu blivit mer hanterbar. Alla politiker ska avlönas av medborgarna i respektive distrikt så att politikerna aldrig glömmer för vilka de jobbar. Staten betalar pengarna till statsdelarna/kommunerna som sedan avlönar folk i offentlig tjänst från området oavsett om de arbetar i närområdet eller på annan ort, t.ex. Stockholm. Verksamheter som helt och hållet sköts av medborgarna får i stället en klumpsumma av staten baserat på budgeten. Därifrån betalas sedan löner ut till de anställda. Det här kanske låter som en utopi men det är det faktiskt inte. Ön Guernsey hade ett liknande system på 1800-talet som funkade i femtio år innan bankirerna åter fick kontroll. Andrew Jackson lyckades krossa USAs Andra Centralbank och sedan blomstrade USAs ekonomi i nästan 30 år tills inbördeskriget bröt ut. Den första vågen av svenska utvandrare skedde under denna period. Även Tyskland blomstrade en kort period från sedan man slängt ut bankirerna från Tyskland. Sedan fick de dock storhetsvansinne, ville ha mera "lebensraum" och resten är (en ledsam) historia. Det finns således en hel del exempel från historien och alla visar på att ekonomierna blomstrat när bankirerna satts på undantag. Samtidigt kan vi ju se facit av en bankirkontrollerad ekonomi. Island, Grekland, Spanien, Portugal, Irland m.fl. har alla känt på bankernas oresonliga krav. Endast Island har haft modet att gå emot bankerna och till och med satt en del av dom i fängelse. De blev terroriststämplade på kuppen! Det visar vilken enorm kontroll bankirerna har. De hör alla hemma i fängelse för den bedrägliga verksamhet de bedriver.

7 Vi vill gå längre än Island. Vi vill helt koppla bort bankerna från penningskapandet. Det är nyckeln till verklig frihet. Det blir en tuff resa, det blir det. Vi kommer antagligen att terroriststämplas vi med. I varje fall ett tag innan övriga länders folk också vaknat. Genom att vara först visar vi vägen för de andra och de lär följa efter. Island kommer sannolikt först efter eftersom de redan kommit halvvägs, sedan följer nog Grekland och sedan de andra i snabb följd hoppas jag. Det kan bli startskottet till ett nytt Europa byggt på samarbete och handel mellan folken i stället för den koloss byggd på byråkrati och bankkontroll som EU är nu. Faller bankerna, faller EU. Upp stiger ett nytt fritt Europa och ur det kan sedan en ny fri värld skapas. "Vi vill verka för ett Sverige där medborgaren sätts i centrum och där staten tjänar medborgarna - inte tvärt om" Med det menar vi att allt för ofta struntar politiker i vad medborgarna tycker, staten och byråkraterna sätter sig själva i centrum medan medborgarna reducerats till de som endast får betala notan. Det vill vi ändra på. Inget ska göras eller bekostas utan att medborgarna är delaktiga i besluten. Det görs genom att decentralisera det mesta. Att flytta besluten nära medborgarna så de kan säga sitt i olika frågor genom t ex direktdemokrati. Lätt att ordna i via internet t.ex. "Vi vill ha ett oerhört starkt grundlagsskydd som helt skyddar medborgarna mot övergrepp" Med det menar vi att Sverige inte ens följer de svaga lagar som finns. Individen har inte ens det skydd i praktiken som lagarna ska garantera. Enskilda körs över av polis, åklagare, domstolarna och ofta även den egna advokaten. Det här gäller oavsett om den enskilde är misstänkt för brott eller målägande. Statens intressen går alltid först. Det vill vi ändra på. Vi vill stärka lagarna som skyddar den enskilde och att alla polischefer, åklagare och domare ska väljas av folket. Att deras löner ska komma från medborgarna, inte staten. Då förstår de för vilka de jobbar. Vi vill även ändra domstolarnas sammansättning så att den består av en domare och 12 jurymedlemmar. Jurymedlemmarna utses slumpvis ur befolkningen från mål till mål. "Vi vill decentralisera polisväsendet och låta folket ute i kommunerna välja sina polischefer. En polis av folket för folket" Med det menar vi att alla polischefer, åklagare och domare ska väljas av folket. Att deras löner ska komma från medborgarna, inte staten. Då förstår de för vilka de jobbar. Vi vill även se över rättsväsendet i övrigt. Vi vill t.ex. ta bort alla lagar utan brottsoffer, t.ex. att köra MC utan hjälm, att köra bil utan bälte, o.s.v.

8 "Vi vill förändra rättsväsendet så att brott mot medborgarna prioriteras" Med det menar vi att medborgarna har länge, alltid, fått stå tillbaka till förmån för statens, kommunernas och storföretagens intressen. Vi vill ändra det så att den enskilde medborgarens intressen kommer i centrum och prioriteras. Våldsbrott, stölder och skadegörelse som drabbar enskilda ska prioriteras. Staten ska ej längre lägga energi på att utreda brott mot företag vad gäller t.ex. påstådda immaterialrättsbrott och liknade. De får utreda själva, begära handräckning av polis enbart när sådan krävs samt driva åtalen själva. Staten behöver ej heller lägga ner tid på eko-brott eftersom skattebrott, insiderbrott, m.m. i stort sett kommer att elimineras när vi stiftat nya lagar och ändrat skattereglerna för företag. Vi vill stärka lagarna som skyddar den enskilde och att alla polischefer, åklagare och domare ska väljas av folket. Att deras löner ska komma från medborgarna, inte staten. Då förstår de för vilka de jobbar. Vi vill även ändra domstolarnas sammansättning så att den består av en domare och 12 jurymedlemmar. Jurymedlemmarna utses slumpvis ur befolkningen från mål till mål. "Vi vill förenkla skattereglerna för företag" Med det menar vi att vi vill eliminera byråkratin och den konstlade bokföring som uppstått på grund av skattereglerna. Vi vill att alla företag betalar en skatt baserad på omsättningen i stället. I dag är skatten 30 % av vinsten efter alla avdrag. Det gör att företagen inte drivs med största möjliga effektivitet eftersom avdragen medför minskad skatt i så stor utsträckning. En skatt baserad på omsättningen gör att alla kostnader drabbar företaget fullt ut medan besparingar gynnar företagen fullt ut. Intresset att maximera resultaten höjs till gagn för både anställda och aktieägare. Den här reformen gör att det kommer att gå åt ytterst lite tid åt att både sköta skattebokföringen och att gå igenom den. Skatteverket kan minska sin personal med 95 % när inkomstskatten för enskilda och småföretag försvunnit och bolagsskatten förenklats dramatiskt. Skattesatserna sätts branschvis, initialt så att staten får samma skatteintäkter som tidigare från bolagen. Den förskjutning som sker är förmodligen att stora företag får betala mer i skatt medan mindre bolag får betala mindre. Detta eftersom mindre bolag har inte haft samma möjlighet som stora bolag att undgå skatter. Små bolag har inte råd att hålla med en stab skattejurister. Det blir rättvisare skatt med det här systemet. Skattesatserna kommer att bli lägre i de allra flesta fall. Exakta siffror får vi räkna ut senare. Målsättningen är att sänka bolagsskatten till hälften mot vad den är idag, med bibehållen samhällsservice. Små bolag med upp till tre anställda kommer att skattebefrias helt. De är oftast familjeföretag eller egna rörelser med en eller två anställda. "Vi vill verka för ett fritt Sverige där medborgarna bestämmer allt, byråkraterna inget" Vi menar exakt vad som står här.

9 "Vi vill flytta alla beslut till människornas närområden där man känner beslutsfattarna" Med det menar vi vad som framgår av de två punkterna nedan. "Vi vill verka för kraftigt minskad byråkrati" Med det menar vi att vi vill minska antalet byråkrater, statliga verk, statliga och kommunala bolag till ett minimum. Lägga ner allt som inte är absolut nödvändigt. I dag förs statistik på allt. Staten ska inte ha sådan kontroll på oss. Vi har skapat staten, staten har inte skapat oss. Alltså är staten till för oss inte tvärt om. Som det är nu känner de flesta att det är staten som kontrollerar dem. Det vill vi ändra på genom att staten minskar betydligt i storlek och att allt som kan flyttas till medborgarna ska göra det. Vi vill koppla bort stat och kommun ur så mycket som möjligt och låta medborgarna själva arrangera samhällsservicen på det sätt som passar dem bäst. Alla beslut kommer då att fattas i invånarnas närhet. Äldreomsorg, sjukvård, sjukförsäkring, pensioner, A-kassa, barnomsorg, skola, m.m. är sådant som kommer att omfattas. Varje område får en budget på samma nivå som idag men de väljer själva hur den ska spenderas. Finansieringen får de av staten men statens byråkrater har inte och ska inte ha kontroll över hur pengarna spenderas. Det är medborgarna som ensamma och utan inskränkningar avgör det. "Vi vill decentralisera så mycket det går" Med det menar vi att allt som kan flyttas till medborgarna ska göra det. Vi vill koppla bort stat och kommun ur så mycket som möjligt och låta medborgarna själva arrangera samhällsservicen på det sätt som passar dem bäst. Alla beslut kommer då att fattas i invånarnas närhet. Äldreomsorg, sjukvård, sjukförsäkring, pensioner, A-kassa, barnomsorg, skola, m.m. är sådant som kommer att omfattas. Varje område får en budget på samma nivå som idag men de väljer själva hur den ska spenderas. Finansieringen får de av staten men statens byråkrater har inte och ska inte ha kontroll över hur pengarna spenderas. Det är medborgarna som ensamma och utan inskränkningar avgör det. "Vi vill införa fullt tjänstemannaansvar" Med det menar vi att om en tjänsteman begår fel/brott i tjänsten ska tjänstemannen/kvinnan hållas ansvarig fullt ut för det. Preskriptionstiderna ska också förlängas. I vissa fall är de bara två år. Därför går internutredningar ofta långsamt. När utredningen är klar har eventuella brott ofta hunnit preskriberas. Vi vill dessutom att en fristående enhet utreder de påstådda brotten. Polisen ska t.ex. inte utreda misstänkta brott utförda av poliser.

10 "Vi vill ha folkomröstning i de frågor som folk anser angelägna" Vi vill låta folket bestämma om vad det ska röstas om på både lokal och nationell nivå. Med det menar vi att folket ska vara de som avgör vad som diskuteras i samhället, inte politikerna. Folket avgör vilka frågor de anser viktiga, inte politikerna. Det är folket som avgör vad samhällsdebatten ska handla om, inte politikerna. Det anser vi är det minsta man kan begära i en demokrati. Ingen mera toppstyrning av samhällsdebatten. Ingen fråga ska kunna undantas från folkomröstning. Folket bestämmer. "Vi vill ge våra pensionärer full valfrihet" Med det menar vi att pensionärer ska själva välja var de vill bo, vårdformer, var de ska vårdas om de behöver det. Om man på ålderns höst väljer att flytta till ett varmare klimat ska man kunna ta med sig hela pensionen oavsett var i världen man väljer att slå sig ner. "Vi vill verka för att alla medborgare ska få amorteringsfria bostadslån av riksdagen" Med det menar vi vad som står i punkten nedan. "Vi vill verka för att varje medborgare ska få tak över huvudet och rätt till egen bostad" Med det menar vi att riksdagen genom lån ska ge alla medborgare möjlighet att köpa egen bostad. Lånen blir ränte- och amorteringsfria så länge man bor kvar. Bostadskostnaden blir alltså ingen stor fråga längre. För högljuda, excentriska personer med en historia av vräkningar kan man t ex tänkas sig att de kan bo mera ensligt utan nära grannar som kan störas. "Vi vill att staten startar medicinsk forskning" Med det menar vi att de stora läkemedelsbolagen är mera intresserade i att få fram symtomlindring än rena botemedel eftersom de tjänar mest på symtomlindring. Dessutom vill de inte forska kring ämnen som de inte kan få patent på. Därför behöver vi en egen forskning utan vinstintressen som styr forskningen utan som har folkets bästa för ögonen. De botande läkemedlen kan sedan bli exportvaror eftersom de stora läkemedelsbolagen styr forskningen världen över. Vi blir ganska ensamma om att ta fram botemedel. "Vi vill låta patienten själv välja behandlingsmetod och att Försäkringskassan inte ska diskriminera någon utan ge full ersättning oavsett metod" Med det menar vi att det finns många alternativbehandlingar och staten ska inte styra vilka metoder som ska användas vid behandling av sjukdomar. Det ska endast patienten och läkaren avgöra. Utan inblandning och styrning.

11 "Vi vill testa alla vacciner i egen regi först innan de får användas i Sverige" Med det menar vi att det framkommit så många skandaler på sistone att vi inte längre har förtroende för läkemedelsbolagen. De tycks mest vara ute efter att tjäna pengar utan att bry sig om folks hälsa. Det vill vi åtgärda genom att dels göra egna tester av vacciner, dels höja ersättningar för de som skadats av läkemedel och dels införa personligt ansvar för de anställda i läkemedelsbolagen. "Vi vill att staten ska driva eget energibolag" Med det menar vi att de privata energibolagen saknar intresse av att ta fram ren billig energi för folket. Den finns t.ex. ren kärnkraft. Man klyver då inte uran utan man använder Thorium i stället, ett ämne som det finns gott om lite överallt. Det ger inget radioaktivt avfall och ingen olycksrisk som med urankraftverk. Vi vill bygga Thoriumkraftverk och ersätta alla urandrivna kraftverk med Thoriumkraftverk i stället. Vi vill forska om andra energikällor, t.ex. vätgas, solenergi, m.m. Målet är att erbjuda medborgarna gratis el, rent billigt drivmedel till fordon t.ex. vätgas som bara ger vattenånga i avgasröret samt att vi ska kunna exportera el och våra andra energiprodukter. "Vi vill ta hem våra svenska soldater från utlandet och sedan aldrig mer skicka styrkor utomlands" Med det menar vi att vi ska vara helt alliansfria, att vi inte ska vara med i EU, NATO (ej ens samarbete), inte delta i FN's "fredsbevarande" styrkor o.s.v. Inga svenska soldater på utländsk mark. "Vi vill ha ett starkt hemvärn med frivilliga svenskar som ingår i ett invasionsförsvar" Med det menar vi att alla, både kvinnor och män som vill och kan ska ingå i hemvärnet. Det blir en av stöttepelarna i försvaret. Bakom varje tuva, bakom varje träd, bakom varje knut kan den lede fi vänta sig att en tungt beväpnad hemvärnsman ligger på lur. Ett starkt invasionsförsvar är vår viktigaste försäkring för att behålla friheten och med ett stort hemvärn stärks samhörigheten och kamratskapet. Få svenskar kommer att välja att stå utanför men medlemskapet ska vara frivilligt. "Vi vill skrota FRA-lagen och kraftigt begränsa datalagringen" Med det menar vi att Sverige med denna lag har gått längst av alla demokratiska länder. Dessutom bryter den mot Europakonventionen på flera punkter. Även om om integritetsskyddet har stärkts jämfört med det ursprungliga förslaget så bryter den ändå mot Europakonventionen. Vi vill inte att myndigheterna för mer än absolut nödvändiga register över landets medborgare. Vi anser inte att myndigheterna ska snoka i medborgarnas privatliv över huvud taget utan mycket bra skäl och då endast efter domstolsbeslut.

12 "Vi är för full yttrandefrihet utan inskränkningar" Med det menar vi att ingen får hindras att säga sin mening, att komma till tals och göra sin stämma hörd om vad helst det må vara och oavsett hur populärt det som sägs anses vara. Full yttrandefriheten är en av grundvalarna i en demokrati. "Vi vill ha en skolform som inte är kollektivistisk utan som tar tillvara på varje elevs förutsättningar och intressen" "Vi vill införa en kunskapsskola där eleverna lär sig kritiskt tänkande" "Vi vill införa kunskapsplikt i stället för närvaroplikt." Med dessa tre punkter menar vi att skolundervisningen är under all kritik. Eleverna lär sig inte tänka längre. Vi vill att eleverna lär sig kritiskt tänkande, att de lär sig ifrågasätta allt, att de lär sig hitta egna lösningar på problem, att de hellre lär sig förstå sammanhang än att lära sig formler utantill. En kunskapsskola ända upp på universitetsnivå där sammanhangen lärs ut, inte bara hur det ser ut i labbet. Där ser man en del men missar oftast "the big picture", annat som ämnen integrerar och växelverkar med. Kort sagt eleverna ska lära sig bli kritiskt tänkande människor med kapacitet att finna egna lösningar, i skolan såväl som i livet. Vi vill att läroböckerna ses över och där all form av kollektivism, felaktigheter och osanningar plockas bort. Skolan ska inte indoktrinera eleverna politiskt. Vi vill ta bort närvaroplikten eftersom det är inte statens sak att diktera hur man förvärvar kunskaper. Bara att de förvärvas. "Vi vill att Livsmedelsverket för en ny inriktning baserat på kunskap och forskning, inte tyckanden" Livsmedelsverket ska ägna sig åt livsmedelsfrågor i konsumenternas intresse och arbeta aktivt för säkra livsmedel, redlighet i livsmedelshanteringen men inte lägga sig i folks matvanor. Livsmedelsverket ska utöva offentlig livsmedelskontroll och bedriva undersökningar om livsmedel. Inget annat. "Vi vill göra Sverige till en GMO-fri zon genom att stoppa all import och brukande av GMO" Med det menar vi att all mat kommer att vara 100 % GMO-fri. Det kommer inte att få säljas mat som innehåller ens det minsta andel GMO, att inget djurfoder ska få innehålla ens den mista andel GMO, att inga genmanipulerade växter ska få odlas utomhus. Att inga genmanipulerade växter eller djur ska få importeras eller sälja inom rikets gränser. Försök på möss visade att mössen fick tumörer redan efter några månader av genmanipulerad mat. Ändå får den säljas! Effekterna på människor vet vi inte och det kan ta år innan vi vet det! Svenskar ska inte vara försökskaniner i detta experiment.

13 "Vi vill minimera giftiga utsläpp i Sverige" Med det menar vi att miljöfarliga och andra direkt hälsoskadliga utsläpp elimineras. Sverige ska vara rent och fritt från gifter. "Vi vill verka för en fri kollektivtrafik i alla större städer" Med det menar vi att detta är bästa sättet att uppmuntra kollektivt resande i städerna. Biltullar är något negativt. Fri kollektivtrafik är något positivt. Med fri kollektivtrafik kan biltullarna slopas. Det kan uppfattas som att detta blir väldigt dyrt men betalningshanteringen och betalningskontrollerna är kostnader som försvinner. Dessutom blir det betydligt lättare för invånarna om de bara kan hoppa på en buss eller spårvagn om de bara ska någon kilometer utan att behöva bekymra sig om biljett först. Kostnaden blir inte hög men miljövinsten och den ökade bekvämligheten för medborgarna blir stor. Riksdagen skapar pengar för detta så kostnaden blir noll för medborgarna. "Vi vill att hela Sverige ska leva" Med det menar vi att vi ska bygga ut infrastrukturen, vägar, internet, m.m. för att stärka konkurrenskraften på mindre orter, genom att främja ekologisk odling och uppmuntra mindre jordbruk och skogsbruk över hela Sverige. Genom decentraliseringen stärks även de lokala centrala på bekostnad av centralorterna och Stockholm. "Vi vill bygga ut bredbandsnätet och gå mot ett mera markbundet nät för internet och telefoni" Med det menar vi att vi vill att hela Sverige ska ha samma tillgång till internet och genom att göra det markbundet i mesta möjliga mån minskar vi den elektromagnetiska strålningen. "Vi vill verka för att Sverige blir ett självförsörjande land i mesta möjliga mån" Med det menar vi att vi vill att alla basvaror ska tillverkas inom landet. Vi måste ha ett jordbruk som räcker till befolkningen, vi måste ha industriell kunskap inom alla områden. I dagsläget har många industrier flyttat ut. Dom ska vi locka tillbaka genom minskad byråkrati, dramatiskt förenklade skatteregler och skatterabatter för nyetableringar/återetableringar. "Vi vill göra det lättare för små och medelstora företag att anställa personal" Med det menar vi att med den kraftigt minskade byråkratin som i första hand gynnar små och medelstora företag uppstår bättre ekonomi i företagen och man är mer benägen att nyanställa. Dessa företag kommer att gå mycket bättre efter att all byråkrati försvunnit och då ökar nyanställningarna.

14 "Vi vill stödja små och oberoende mediebolag så de hörs i mediebruset" Med det menar vi att den s.k. mainstream media, MSM, har successivt köpt upp alla små och medelstora mediebolag. Därför hörs oftast bara samma nyheter på alla kanaler och i alla tidningar. Den öppna debatten har upphört. Detta skapar ilska hos medborgarna som känner sig undanskuffade. Vi vill underlätta så mycket vi kan för små oberoende mediebolag så de hörs och syns. Inga ska uppleva att just deras synpunkter är satta på undantag. Full yttrandefrihet även i etern och i tidningarna alltså. Det ska vi värna. "Vi vill införa närvaroplikt i riksdagen för samtliga riksdagsledamöter och löneavdrag vid frånvaro" Med det menar vi att riksdagsledamöter har arbetstider precis som alla andra. Att de ska vara närvarande i riksdagen när den har möte. Att löneavdrag ska ske vid frånvaro utan giltigt skäl. "Vi vill införa en ny lägre inträdeslön för riksdagsledamöter till kr/mån" "Vi vill tillåta privat fildelning utan inskränkningar" Med det menar vi att man ska kunna ladda ner och dela filer, musik, filmer, etc. utan inskränkningar för privat bruk och för kommersiellt bruk 18 månader efter första utgivningsdag. Vi vill även begränsa patenträtten och mönsterskydden till max år, dvs man får ett patent på fyra år med rätt att förnya det en gång. Efter åtta år ska vem som helst kunna kopiera, förbättra, o.s.v. Det gynnar alla. Dels får uppfinnaren betalt men han kan inte med sin uppfinning blockera andra att ta fram liknande produkter. Oljebolagen har t.ex. köpt upp energibesparande uppfinningar sedan 100 år tillbaka för att sedan lägga dem i malpåse men de blockerar samtidigt alla andra från att ta fram liknande produkter. Med den här lagen kan de inte längre hindra utvecklingen. Undantaget blir företagsnamn och produktnamn som kommer att vara skyddade så länge som företaget finns eller produkten tillverkas. "Vi är för ett fritt ocensurerat internet" Med det menar vi att vi kommer inte tillåta myndigheters inblandning i internet, varken vad som finns där eller försök till censur. Internet ska vara helt fritt. "Vi vill skrota radio och TV-avgiften helt och hållet" Med det menar vi att det är en samhällsservice som ska gå på det allmänna. Staten har ingen rätt att kräva licens bara för att man har en datorskärm eller TV-mottagare. Juridiskt har man väldigt svaga grunder för den i många fall men skickar ändå indrivare på dem som inte anser sig vara skyldiga att betala. Att staten tar notan är den bästa lösningen anser vi. Public service ska dessutom ses över grundligt och programutbudet motsvara vad medborgarna röstar fram, inte vad några chefer i Stockholm tycker vi ska se och lyssna på.

15 "Vi vill lägga ner all politisk styrning av konst och kultur i samhället" Med det menar vi att genom att ge folket bättre ekonomi kan folket själva stödja den konst de uppskattar samt själva få tid och råd att utöva kreativa projekt, en grundläggande rättighet hos människan. Senast uppdaterad av Partiet De Fria

Partiet De Frias Officiella Partiprogram

Partiet De Frias Officiella Partiprogram Partiet De Frias Officiella Partiprogram " Vi vill verka för ett utträde ur EU snarast möjligt " Med det menar vi att vi vill antingen ha en folkomröstning eller så föreslår vi en grundlagsändring, håller

Läs mer

Partiet De Fria - Officiellt Partiprogram 2014

Partiet De Fria - Officiellt Partiprogram 2014 Partiet De Fria - Officiellt Partiprogram 2014 1.) "Vi vill verka för ett utträde ur EU snarast möjligt" Med det menar vi att vi vill antingen ha en folkomröstning eller så föreslår vi en grundlagsändring,

Läs mer

Det cirkulära flödet

Det cirkulära flödet Del 3 Det cirkulära flödet 1. Kokosnötsön Här bygger vi upp en enkel ekonomi med företag och hushåll som producerar respektive konsumerar, och lägger till en finansiell sektor, en centralbank, och en stat.

Läs mer

Den onda cirkeln. -räntor, skuldsättning och tillväxt. Nils Fagerberg

Den onda cirkeln. -räntor, skuldsättning och tillväxt. Nils Fagerberg Den onda cirkeln -räntor, skuldsättning och tillväxt Nils Fagerberg Samhällsproblem som vi ska lösa idag Se till att förmögenhetsklyftorna slutar att öka och i stället börjar minska Se till att skuldsattheten

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

PENNINGSYSTEMET 1. I det moderna systemet har pengar tre funktioner (minst): Betalningsmedel Värde lagring Värderingssystem/måttstock

PENNINGSYSTEMET 1. I det moderna systemet har pengar tre funktioner (minst): Betalningsmedel Värde lagring Värderingssystem/måttstock PENNINGSYSTEMET 1 I det moderna systemet har pengar tre funktioner (minst): Betalningsmedel Värde lagring Värderingssystem/måttstock Text till kort 1 Pengarnas tre funktioner Dagens pengar har fler funktioner

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

VALMANIFEST Vi vill införa ekonomisk demokrati och verka för en upplyst och medveten befolkning. / Carl Norberg, partiledare

VALMANIFEST Vi vill införa ekonomisk demokrati och verka för en upplyst och medveten befolkning. / Carl Norberg, partiledare VALMANIFEST 2014 Vi vill införa ekonomisk demokrati och verka för en upplyst och medveten befolkning. / Carl Norberg, partiledare Om du som läser detta manifest inte vid slutet av texten insett att det

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

BNP = konsumtion + investeringar + export - import

BNP = konsumtion + investeringar + export - import Sverige är i recession nu. BNP = konsumtion + investeringar + export - import Sverige började ha en ekonomisk kris från år 1960. Sverige hade 7 497 967 invånare 1960 och idag finns det 9 256 347. Stockholmlän

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas

Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning. Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas Ulrika Rosqvist-Lindahl,

Läs mer

Så här vill vi göra det lättare för dig som är utlandssvensk! Centerpartiets politik för utlandssvenskar

Så här vill vi göra det lättare för dig som är utlandssvensk! Centerpartiets politik för utlandssvenskar Så här vill vi göra det lättare för dig som är utlandssvensk! Centerpartiets politik för utlandssvenskar Mindre byråkrati och färre krångliga regler även för dig som är utlandssvensk. Du som är utlandssvensk

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

Vilken betydelse har. kommunalägda bostadsbolag. för medborgaren?

Vilken betydelse har. kommunalägda bostadsbolag. för medborgaren? Vilken betydelse har kommunalägda bostadsbolag för medborgaren? En kort rapport om att använda bostadsbolag inom kommunal ägo i bostadspolitiken Rapporten skriven av Marcus Arvesjö, som nås på marcus@kramamignu

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Proposition om klimathotet

Proposition om klimathotet Proposition om klimathotet Gemenskapspartiet Jordens klimat har de senaste 100 åren långsamt blivit allt varmare. Klimatforskare anser att det är vi människor som orsakar uppvärmningen av jorden. Vi bidrar

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

»»En skola för alla.»»sverige ska vara ekologiskt»»sverige ska vara med i EU

»»En skola för alla.»»sverige ska vara ekologiskt»»sverige ska vara med i EU Gemenskapspartiet tycker att man ska börja se vad som är bra för alla innan man ser vad som är bra för var och en. Om samhället och det vi skapar tillsammans är tillräckligt bra så har människorna i samhället

Läs mer

RÖSTA FINLAND TILLBAKA

RÖSTA FINLAND TILLBAKA SANNFINLÄNDARNAS RIKSDAGSVALPROGRAM 2019 RÖSTA FINLAND TILLBAKA Den offentliga maktens uppgift är försvara Finlands och finländarnas intressen. Något annat rimligt skäl för en existerande finländsk stat

Läs mer

Orsakerna till den industriella revolutionen

Orsakerna till den industriella revolutionen Modelltexter Orsakerna till den industriella revolutionen Industriella revolutionen startade i Storbritannien under 1700-talet. Det var framför allt fyra orsaker som gjorde att industriella revolutionen

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer mars 2009 TV-licens på jobbdatorer - Berättelsen om en dålig idé Vad handlar det här om? Under februari har vi i fackpressen kunnat läsa att Radiotjänst

Läs mer

exer Nätverkande med lika villkor för alla!

exer Nätverkande med lika villkor för alla! exer Nätverkande med lika villkor för alla! Innehåll exer Företaget exer Arbeta med exer Mining Investeringar Utbildningar Nätverka exer Diamantpoolen exer Hur kommer man igång exer - Företaget Mycket

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid.

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Valplattform På lättläst svenska 2018 Vi ser en annan framtid För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Fi vill ha ett samhälle som är jämlikt, jämställt och hållbart. Tillsammans kan

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se Ja till framtiden! Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

SAMSAM 1b 01 ekonomi.notebook. January 16, 2015. Vad är ekonomi?

SAMSAM 1b 01 ekonomi.notebook. January 16, 2015. Vad är ekonomi? Vad är ekonomi? 1 Vi har bara en jord. Dess resurser är begränsade. Ekonomi är hushållning av begränsade resurser. pengar, arbetskraft, miljö, råvaror, energi Vad ska produceras? Vad ska vi lägga vår energi

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14 Inledning Att bygga ett nytt trådbundet telekommunikationsnät i Ornö socken är en samhällspåverkande aktivitet. Det kommer att påverka samhället hur man än gör. Man måste även ta i och besluta i många

Läs mer

Om pensionssänkningar 2011 och annat. Berthel Nordström Vid möte den 24/1 2011 i SPF-Nackaringen

Om pensionssänkningar 2011 och annat. Berthel Nordström Vid möte den 24/1 2011 i SPF-Nackaringen Om pensionssänkningar 2011 och annat Berthel Nordström Vid möte den 24/1 2011 i SPF-Nackaringen 1 Pensionsmyndigheten har meddelat att pensionen ändras så att: Garantipensionärerna får en ökning med +0,9%

Läs mer

Pensionärer Utomlands

Pensionärer Utomlands Pensionärer Utomlands Pensionärerna som väljer att flytta utomlands blir allt fler. 2014 fanns det drygt 120 000 personer bosatta utomlands som tog emot svensk pension. Hela 603 000 personer runt om i

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING TILL INTERVJUPERSONEN: Om Ni är man, svara på frågorna i GS1. Om Ni är kvinna, svara på frågorna i GS2. GS1. MÄN: Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper.

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Förberedelsematerial för eleverna

Förberedelsematerial för eleverna Demokrativerkstaden i klassrummet Ett rollspel från förslag till lag 1 Förberedelsematerial för eleverna Riksdagskrysset Är du redo att bli ledamot i Demokrativerkstaden? Gör krysset nedan och se om du

Läs mer

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Begrepp = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop?

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Begrepp = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Samhällsekonomi = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Ekonomi = Hushållning eller En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete / August Strindberg?

Läs mer

Mats Persson. Den europeiska. skuldkrisen. SNS Förlag

Mats Persson. Den europeiska. skuldkrisen. SNS Förlag Mats Persson Den europeiska skuldkrisen SNS Förlag SNS Förlag Box 5629 114 86 Stockholm Telefon: 08-507 025 00 Telefax: 08-507 025 25 info@sns.se www.sns.se SNS Studieförbundet Näringsliv och Samhälle

Läs mer

Hemtenta Vad är egentligen demokrati?

Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Inledning Demokrati ett begrepp många av oss troligen tycker oss veta vad det är, vad det innebär och någonting många av oss skulle hävda att vi lever i. Ett styrelseskick

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala.

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka 200 000 människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. För att utvecklingen i länet ska hänga med i denna ökning är det helt nödvändigt att

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Folkhemmet Sverige. det självklara valet

Folkhemmet Sverige. det självklara valet Ett urval flyers som översiktligt beskriver några väsentliga punkter i programmet. Printa gärna ut och informera medborgare om att det nu äntligen finns ett alternativ. Flyers innehållsförteckning 1. ALTERNATIVET

Läs mer

Sänkta trösklar högt i tak

Sänkta trösklar högt i tak Sänkta trösklar högt i tak Arbete, utveckling, trygghet Lättläst Lättläst version av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:31 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Att ha. God man. eller. Förvaltare Att ha God man eller Förvaltare 1 Om ordet hen I texten finns ordet hen. Det är ett ganska nytt ord i svenskan. Det används om personer i stället för hon eller han. Om könet på en person är okänt kan man

Läs mer

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4 Bostadsutskottet: Motion gällande: Hur kan vi lösa bostadsbristen bland ungdomar i Stockholm? Inledning: Boverket varnar för förvärrad bostadsbrist 1. Att ha en egen bostad är en självklarhet för många,

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Betalning = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Pengar, varför då?

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Betalning = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Pengar, varför då? Samhällsekonomi = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Ekonomi = Hushållning eller En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete / August Strindberg?

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

FAQ - Vad är centralbankeekonomi (kapitalism)?

FAQ - Vad är centralbankeekonomi (kapitalism)? FAQ - Vad är centralbankeekonomi (kapitalism)? I en centralbanksekonomi är det några förhållandevis få hemliga och insynsskyddade privatpersoner som kontrollerar tillverkningen av nästan alla pengar (minst

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om

senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om Stockholm 2018-08-26 Rädda assistansen! Nästan varje vecka ser vi exempel i media på barn och vuxna som nekats eller blivit av med sin assistans, och de som hamnar i tidningen är bara toppen på ett isberg.

Läs mer

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Malta 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Malta är en konstitutionell republik och en parlamentariskt uppbyggd rättsstat. Domstolsväsendet

Läs mer

VISNINGSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER

VISNINGSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER VISNINGSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER WORKSHOPAR I KLASSRUMMET OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER, TOLERANS OCH DEMOKRATI FRÅN FORUM FÖR LEVANDE HISTORIA I SPELET UR DEKLARATIONEN Alla är födda fria och lika

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

exer Nätverkande med lika villkor för alla!

exer Nätverkande med lika villkor för alla! exer Nätverkande med lika villkor för alla! Innehåll exer Företaget exer Arbeta med exer Mining Investeringar Utbildningar Nätverka exer Diamantpoolen exer Hur kommer man igång exer - Företaget Mycket

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Bör man legalisera nerladdning av musik?

Bör man legalisera nerladdning av musik? Bör man legalisera nerladdning av musik? Sammanfattning I denna artikel framförs argument för att legalisera gratis nerladdning av musik via internet. Detta bör tillåtas eftersom musik till stor grad är

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006 FöreningsSparbankens Företagarpris 2006 Finalisterna ser ganska goda utsikter för Sveriges konkurrenskraft men det blir allt tuffare Idag den 8 mars kl 16.15

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

3. Lösningen på problemen

3. Lösningen på problemen 3. Lösningen på problemen Pengar är en konstruktion och inte ett naturfenomen! Är vi nöjda med konstruktionen? Om inte, hur ska den förbättras? 2 Vad är problemet? Pengar skapas mot att någon skuldsätter

Läs mer

Kan välfärden räddas?

Kan välfärden räddas? Kan välfärden räddas? HAR VÄLFÄRDEN VERKLIGEN FÅTT MER? Källa: SKL, SCB, Egna beräkningar Källa: SKL, SCB, Egna beräkningar 140 miljarder sänkt skatt. Sen 2001 sänkt skatt ca 300 miljarder per år. Hur

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

DEN OFFENTLIGA SEKTORN OCH FINANSPOLITIKEN (S

DEN OFFENTLIGA SEKTORN OCH FINANSPOLITIKEN (S DEN OFFENTLIGA SEKTORN OCH FINANSPOLITIKEN (S.189-201 DEN OFFENTLIGA SEKTORN Den offentliga sektorn omfattar: Staten Kommunerna De olika statliga instanserna Nattväktarstaten: försvar, rättsväsendet och

Läs mer

Rätten att kommunicera fritt

Rätten att kommunicera fritt Fri kommunikation! integritet 3 Rätten att kommunicera fritt Tekniken ställer oss inför ett vägval: vi kan använda den för att bygga ett övervakningssamhälle, eller välja att inte göra det. De senaste

Läs mer

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Sammanfattning: Många tror att arbetstidsförkortning är den rätta metoden att minska arbetslösheten. Men problemet är snarare för mycket regleringar, inte för

Läs mer

25 maj val till Europaparlamentet

25 maj val till Europaparlamentet 25 maj val till Europaparlamentet "Den övergripande agenda som kommer att råda i Europaparlamentet efter valet i maj 2014 kommer att avgöra Europas krispolitik och vår framtida utveckling till ledande

Läs mer

Företagarnas panel Rapport från Företagarna

Företagarnas panel Rapport från Företagarna Företagarnas panel Rapport från Företagarna oktober 2011 Inledning... 2 Vart fjärde småföretag anser att det är svårare än normalt att finansiera verksamheten... 2 Finansieringsmöjligheterna har försämrats

Läs mer