Reseberättelse från projektresa inom Life-MIA, september 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse från projektresa inom Life-MIA, 26-30 september 2011"

Transkript

1 Reseberättelse från projektresa inom Life-MIA, september 2011 Resmål: Slovenien och Italien Deltagare: Martin Amcoff, Upplandsstiftelsen. Niclas Bergius, Länsstyrelsen i Västmanlands län. Björn Brage, Länsstyrelsen i Västmanlands län. Markus Forsberg, Länsstyrelsen i Södermanlands län. Mårten Gustafsson, Länsstyrelsen i Västmanlands län. Erik Hjortsberg, Länsstyrelsen i Södermanlands län. Mats Larshagen, Sveaskog AB Annika Lönroth, Länsstyrelsen i Västmanlands län. Linnea Olsson, Länsstyrelsen i Uppsala län. Rolf Sturegård, Länsstyrelsen i Uppsala län. Berättelsen författad av: Martin Amcoff Erik Hjortsberg Mats Larshagen Linnea Olsson

2 Program för MIA-resa till Slovenien och Italien september 2011 Måndag 26 september Ankomst till Ljubljana klockan Efter att ha hämtat ut de två minibussarna styr vi kosan till den vackra staden Bled i nordvästra hörnet av Slovenien. Hotellet ligger nära nationalparken Triglav. Tisdag 27 september Besök i nationalparken Triglav med tillhörande guidning. Information om Triglav hittas här: På eftermiddagen denna dag åker vi vidare till ett hotell som ligger nära orten Koper vid Sloveniens kust till havet. Onsdag 28 september Denna dag besöker vi på förmiddagen följande Life-projekt: Secovlje - Conservation of endangered species and habitats in the Secovlje salt-pans Park. Information om projektet hittas via denna länk: Efter lunch besöker vi ett närliggande (bara några mils resa) Life-projekt med titeln: Karst park - Conservation of endangered habitats / species in the future Karst Park. Även om detta projekt hittas info via denna länk: På eftermiddagen denna dag åker vi vidare till Mantova i norra Italien. Torsdag 29 september Denna dag besöker vi Life-projektet med följande titel: Bosco Fontana - Bosco Fontana : urgent conservation's actions on relict habitat. Information om detta projekt hittas via denna länk: _proj_id=552 På eftermiddagen denna dag åker vi tillbaka till Slovenien och Ljubljana. Fredag den 30 september Klockan avgår planet från flygplatsen i Ljubljana.

3 Tisdagen den 27 september Den berömda borgen i Bled. Efter frukost på hotell Astoria i Bled besöktes det närliggande besökscentret för Triglav National Park. En av centrets anställda, Mojca Urhunc berättade om nationalparken och visade oss runt på centret. På centret fanns en mängd foldrar och böcker om nationalparken. Här fanns också samlingssalar för besöksgrupper och dataskärm där man i fågelperspektiv kunde glida runt i olika skyddade områden och få fördjupad information. Triglav National park är belägen i de Julianska Alperna i norra delen av Slovenien. Området domineras av bergskedjor som högst 2800 meter. Sluttningar och lägre partier är klädda med skogar av gran, lärk och bok. Stora områden hålls öppna genom bete. Nationalparken är ha. Huvuddelen av marken är privatägd. Parken har cirka 2 miljoner besökare per år.

4 I nationalparken bor 2500 personer i 25 byar. Viktiga näringar är jordbruk (betesdrift), skogsbruk och turism. Det är gratis att besöka parken och man får vandra fritt utom i några fredade områden. Nationalparken är indelad i 3 zoner med olika grad av skydd. Skogsbruk bedrivs på 2/3 av ytan. Skogsbruksmetoden är framförallt stamvis blädning vilket medför att det inte finns några större slutavverkningsytor. Mindre luckor efter avverkningar sågs här och var och dessa hade uppkommit efter stormskador eller när man tagit bort barkborreangripen skog. Den del vi besökte dominerades starkt av gran och man var noga med att ta bort träd som var skadade eller angripna av barkborrar. Vi såg lite död ved i de områden vi beskökte. Anvisningen var att minst 3% av virkesförrådet ska vara död ved i de områden där skogsbruk bedrevs. Under dagen guidades vi i parken av Andrej Arih. Först åkte vi slingrande vägar upp mot Klek och gjorde en kortare vandring genom granskog upp till öppna betesmarker som utnyttjades för fäboddrift. De öppna områdena var välbetade och även skogen betades. Andrej berättade att man arbetar med en Management plan för parken. En svårighet var hur man kan stärka naturvården i de områden där skogsbruk bedrivs. Anslaget till parken var 1,35 miljoner Euro per år vilket var lågt med tanke på de 50-tal personer som arbetar i parkens regi. Efter lunch på Sporthotel Pokljunka i Goreljek besökte vi en av de sydligast belägna mossarna i regionen. Vi gick upp i et torn med utsikt över mossen. Här fanns flera för regionen ovanliga växter. Även här betades skogen och mossen. Djuren gick lösa utan stängsel. Vår egen spionfotograf, Erik Hjortsberg, blir själv avbildad.

5 Martin Amcoff har hamnat i ett lite udda läge. Efter en givande dag i Triglav begav vi oss vidare mot Koper vid kusten. Onsdag förmiddag den 28 september Salinan täcker 6,5 kvadratkilometer och består av två delar; Fontanigge i söder där saltutvinning har upphört och Lera i norr där aktiv saltutvinning sker. Vi besökte dessa två delar i nämnd ordning. Fontanigge Andrej Sovinc, vår guide tillika chef för anläggningen beskrev saltningsproceduren, med anor från 1300-talet. Verksamheten avvecklades i denna södra del när konkurrensen från nordafrika (med lägre omkostnader) blev för stor. De övergivna stenhusen vi kunde se var 400 år gamla f.d. säsongsbostäder för saltarbetarna och deras familjer. Dessa tvingades bort av de jugoslaviska myndigheterna under bryska omständigheter pga den sviktande ekonomin i kombination med politiska orsaker under 1960-talet. Numera finns bara fem salinor kvar i Adriatiska havet. Salinan omfattar fem utpekade fågelarter, fem habitattyper och ett antal andra krävande arter såsom halofyten Common Sea-lavender (Limonium serotinum), med sina röda blad och planktonet Brine Shrimp (Artemia parthenogenetica). Dessa arter och habitat är dock relativt vanliga i övriga delar av medelhavet, men för Slovenien som har att leva upp till EU s artoch habitatdirektiv är de unika för salinan i Secovje pågick ett LIFE-projekt i Fontanigge. Målen var främst att underhålla dikessystemet samt att skapa artificiella häckningsplatser för fåglar. 290 fågelarter har observerats i salinan under modern tid, varav ca 90 är häckande.

6 Underhållet av dikena sätter fart på vattencirkulationen då minskar algblomningen och risken för botulism, som annars riskerar att döda fåglar. Som en bonus ökar näringstillförseln i vattnet. Dikena förhindrar även predation av räv och mård, eftersom dessa ej vill slicka sig rena från saltvatten. Kontroll över vattenflödena är fortfarande en av de viktigaste huvuduppgifterna i den löpande skötseln. Skötseln är dock lågintensiv, då salinan är en relativt stabil miljö. Att salinan samtidigt utgör nationsgräns har vållat vissa bekymmer, då Kroatien inte respekterar gränsen för Natura 2000 området, och bl.a. har en tennisbana etablerats inne på området. Predation av kråkor har seglat upp som ett nytt problem (förr fanns ej kråkor i området). Kråkorna prederar dock endast under sin egen häckningstid, i början av maj. Jakt inom salinan är förbjuden av etiska skäl. Men ledningen är frestad att verka för intensifierad jakt utanför gränsen. Framöver kan det även bli aktuellt att förflytta levande skadedjur ut ur salinan. Lera I korta drag fungerar saltutvinningen såhär: havsvatten kondenseras i ett nät av bassänger under 3 veckors tid. Slutligen skyfflas saltet ihop manuellt. Arbetarna bär speciella träskor för att inte förstöra algmattan - petola - som utgör golvet i den sista bassängen. Salinan ägs av staten, men företaget har licens att utvinna salt. Företaget blev för ca 10 år sedan uppköpt av Vodafone för att mobiltelefonföretaget såg det som en god PR-investering. Det har, som förväntat, blivit en god affär för båda parter Vodafone är numera känt hos det slovenska folket som ett företag som jobbar med natur- och kulturvård.

7 Man har utvecklat ett koncept kring varumärken, som innefattar salt för matlagning respektive kosmetika samt kläder/souvenirer. Ett nytt LIFE-projekt pågår under Huvudmålen är att: -kontrollera vattenflödena. -sprida information och kunskap. -utveckla specialistkunskaper inom ämnet. Mycket arbete går bara att utföra manuellt, därför har många anställts i LIFE-projektet. Den slovenska byggmaffian har utpressat/hotat ledningen för att få in sina egna arbetare, men de har fått nobben salinan har anställt egen personal istället. Man kan läsa mer om salinan på Onsdag eftermiddag den 28 september På onsdagseftermiddagen besökte vi naturreservatet Skocjanski zadok där Bojana Lipej Natasa Salaja guidade oss genom restaureringen av en våtmark i urban miljö. Skocjanski zadok är ett naturreservat på 120 ha vid Koper i Sloveniens sydvästra del. Området är helt omgivet av urban miljö och ligger mellan motorvägen och hamnen. Naturreservatet är uppdelat i två delar, en lagun med bräckt vatten och en sötvattenstrandäng. Eftersom vattnet i lagunen är bräckt så fryser det inte på vintern. Området har historiskt varit en bukt av Adriatiska havet, men under senare delen av 1900-talet hade man fyllt igen området med massor och skräp. Strandängarna utgjordes tidigare av åkermark. Det fanns planer på att helt fylla igen området och bebygga det. Tanken på att bilda ett naturreservat föddes Naturreservatet bildades 1998.

8 Naturreservatet ägs av slovenska staten, men förvaltas av DOPPS- Birdlife Slovienia vilket är en icke-statlig naturvårdsorganisation för fågelskydd. DOPPS tog över förvaltningen De får pengar av staten för förvaltningen av området samt för övervakning av habitat och arter, men de har även sponsorer, exempelvis ett mobiltelefonföretag, och donationer som bidrar med pengar. Totalt arbetar sex personer inom projektet. För att skapa naturreservatet till dagens våtmark har stora restaureringar gjorts i form av ett LIFE-projekt. Under restaureringsarbetet togs m 3 sediment bort. Delar av massorna användes till att bygga upp nya öar och att bygga bankar mellan områdena. Bankarna används som promenadvägar. Åkermarken omvandlades till våtmark med djupare vatten delar och strandängar. Man har även sett till vatteninflödena till reservatet och renat vattnet från Rizanafloden. Genom kontinuerlig övervakning av åtgärderna har man konstaterat utmärkta resultat av åtgärderna i form av ökat antal fågelhäckningar redan första året efter restaurering. Även vattenkvaliteten har förbättrats under projektets tid. Skocjanski zadok har ca besökare varje år, varav ca 90 % är skolbarn. Förvaltarna gör många guidningar för skolklasser. Besöksanläggningarna som finns i dag består av en ca 2 km lång handikappanpassad gångväg runt sötvattendelen. Längs med denna finns flera gömslen i form av plank med titthål i olika höjd. Från gömslena har man bra utsikt över såväl sötvattensstrandängarna som lagunen. Här finns även information och bänkar. Man har idag en liten stuga för förvaltarna inne i området, men planerar att bygga såväl ett besökscenter som en utsiktsplats i mitten av området. Från denna plats ska man kunna se ut över området, men även en utsikt under vattnet planeras. ERDF- European regional developing fund finansierar bygget av torn och besöksanläggningar. Området utnyttjas idag även flitigt av motionärer som springer runt området. Området betas av kor och hästar. Korna är av en gammal ras som var utdöd i Slovenien, men fanns kvar i Kroatien och Italien. Hästarna är samma ras som betar i Camarque i Frankrike. Den slovenska kusten är en viktig rastplats för flyttfåglar. I Skocjanski zadok har 235 fågelarter observerats. Detta motsvarar ca 60% av Sloveniens fågelarter. Själva såg vi bl a tre olika hägrar i samma kikarsikte, silkeshäger, ägretthäger och gråhäger. Under vår vandring runt området träffade vi även på en sumpbäver. Mer information om Skocjanski zadok finns på deras hemsida:

9 Torsdag den 29 september Bosco Fontana, Mantua Bosco Fontana är ett 230 ha stort naturreservat, varav 200 ha är skog. Reservatet förvaltas av den statliga skogsmyndigheten. Bosco Fontana är den enda skogen på 20 mils omkrets som återstår av de lövskogar som en gång fanns i Po-dalen. Idag är det mesta uppodlat. Skogen finns kvar då den skyddades som familjen Gonzagas jaktskog redan på 1400-talet. Familjen regerade i Mantua från renässansen till 1800-talets slut. I skogen byggde de ett jaktslott, drog fram särskilda jaktvägar och anlade en park med fontäner (it: fontana), därav skogens namn. Vid slottet finns en öppen yta (tidigare låg här även ett kloster) som idag utgör de enda ogödslade markerna i regionen. Ytorna brukas idag som äng med slåtter 15 maj och en gång på sensommaren. Fram till och med 70-talet brukades skogen, men från 80-talet har inget produktionsskogsbruk bedrivits utan enbart naturvård. Ekarter och avenbok dominerar. Det traditionella sättet att bruka dessa skogar har varit att hugga avenbok som bränsle i en typ av skottskogsbruk och att gynna ek som virkesproducerande överståndare. Sådan skog var också lämplig som jaktskog. Vattennivåerna i området är starkt reglerade till följd av jordbrukets krav på bevattning. För fem år sedan kom reservatsförvaltningen överrens med vattenmyndigheten om att bibehålla en viss miniminivå, även sommartid. Innan vattenregleringen var området starkt påverkat av det vattenflöde som kommer från Gardasjöns utlopp, med årliga översvämningar. Översvämningarna styrde populationerna av vissa arter i skogen, bla annat hölls avenboken och vissa klängväxter tillbaka. Idag saknas denna naturliga reglering. Ekarterna är vanlig ek och turkisk ek. Problem med avenbok som går upp i ekens kronor. Ekföryngringen fungerar inte eftersom björnbär och andra klätterväxter snabbt tar över i skogen pga av övergödning. Hassel och avenbok tar gärna över. Almen är hårt drabbad av almsjuka. Problem med grenar som kan falla över besökare. Man gör ofta tillsynsrundor med avsikt att se efter om döda och skadade grenar utgör potentiella hot. Under 50-talet skedde en kraftig stormfällning i området. Efter det planterades stora delar av skogen med främmande arter; amerikansk ek och valnöt samt platan. Am. Ek är väldigt konkurrenskraftig och riskerar att slå ut inhemska trädslag. I skogen har pågått ett LIFEprojekt med syfte att minska förekomsten av främmande trädslag.

10 Dagens skötsel kombinerar ökning av död ved samt bekämpning av främmande trädslag. Med motorsåg tar man ut tårtbitar riktade nedåt, inåt så att regnvatten kommer in vid basen på trädet. Det skapar snabbt död ved och dödar trädet på sikt, samtidigt som man skapar substrat. Träd vinschas också ned med en vinsch kopplad till traktor och mothåll. Även sprängning på 2-4 m höjd har testats. Även waterlogging har testats i syfte att begränsa avenbok och vissa klängväxter. Ett kanalsystem som löper genom skogen gör att man kan leda vattnet till specifika ytor där man vill ha effekt. Lagom lång uppehållstid är viktigt för att inte eken ska ta skada. Besök i Gonzagas jaktpalats som nu utgör lokaler för Bosco Fontanas forskargrupp och skötselpersonal. Forskarna informerade om sitt jobb som sker inom tre områden: 1) Skötsel av Bosco Fontana 2) Monitoring av skogsstrukturer, tex död ved. 3) Evertebratforskning.

11 Artlista Slovenien 26-30/ Life+ MIA Svart rödstjärt Ljubljana 26/9 Kråka Sädesärla Hussvala Ormvråk Gräsand Storskarv (Mellanskarv, sinencis) Bled 27/9 Knölsvan Stare Kaja Skata Korp Nötskrika Dubbeltrast Taltrast Koltrast Rödhake Gärdsmyg Tornfalk Svarthätta Gransångare Forsärla Trdpiplärka Turkduva Talgoxe Blåmes Svartmes Nötväcka Grönfink Steglits Pilfink Större hackspett Mindre hackspett Kungsfågel Gråsparv Mindre korsnäbb Trädkrypare Talltita Tofsmes Pokljuka Nötkråka Ringduva Ljubljana Gluttsnäppa Koper Drillsnäppa Kärrsnäppa Häger Koper 28/9 Silkeshäger Stenfalk

12 Vattenrall Kustpipare Svarthuvad mås Skrattmås Gulfotad gråtrut Fiskmås Gröngöling Sammetshätta Ägrethäger saltdammar 28/9 Duvhök Sparvhök Blå kärrhök Brun kärrhök Cettisångare Kricka Skedand Smådopping Rörhöna Gravand Toppskarv Mästersångare. Ängspiplärka Buskskvätta Bläsand Snatterand Vit stork Storspov Fasan Italien Stjärtmes Bosco Fontana 29/9 Stenknäck Totalt 77 arter

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Text: Torbjörn Winqvist Foto: Peter Berglin och Torbjörn Om resan Vi for med en minibuss och en personbil från Liljeholmen på torsdagen

Läs mer

FÅGLARNA VID LERKILEN

FÅGLARNA VID LERKILEN FÅGLARNA VID LERKILEN Thomas Liebig juni 2012 Inledning I augusti 2011 tog jag på mig att göra en sammanställning över de fåglar som förekommer i och omkring Lerkilen, Hälleviksstrand i Orust kommun. Rapporten

Läs mer

Åldersrekord för svenska fåglar

Åldersrekord för svenska fåglar Åldersrekord för svenska fåglar - 2016-05-27 Lista över åldersrekord av fåglar ringmärkta i Sverige. Namn Ringnummer Kön Ålder Fynddetaljer Smålom SVG D1928 23 år 7 mån Oljeskadad 9700425 15 år 9 mån Fångad

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

Fågeltornskampen 2014 en kort resume.

Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Hela 69 fågeltorn anmälde sig till Fågeltornskampen 2014. Alla anmälda torn har inte rapporterat när detta skrivs. Förhoppningsvis får vi in fler rapporter. Dock har

Läs mer

Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt!

Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt! Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt! Efter avprickning och välkomnande av ledningsgruppen bestående av Henrik Waldenström och Rolf Vestberg rullade vi iväg

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Torsdag 10 januari till söndag 13 januari 2008 Ledare: Hasse Nordin och P-G Larén Deltagare: Britta Svensson, Lars Svantesson, Lars Norell, Lena Johansson, Tony Johansson,

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

EXTREMADURA. 29 april 8 maj Johannes Rydström

EXTREMADURA. 29 april 8 maj Johannes Rydström EXTREMADURA 29 april 8 maj 2017 Johannes Rydström EXTREMADURA 1. Madrids internationella flygplats 2. Herreruela 3. Sierra de San Pedro 4. Los Barruecos 5. Casa Rural Las Canteras 6. Monfragüe nationalpark

Läs mer

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Vid

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011 StOF:s tjejresa till Öland 13-16 maj 2011 Ett soligt Öland ännu en gång Deltagare: Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång-Lindqvist, Anita Melin, Maria Stenmark, Annika Morberg, Marianne Dannbeck, Stina Yström.

Läs mer

Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus

Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus Reseledare: Hans-Georg Wallentinus och P-G Larén Deltagare: Andrea Boström, Anita Melin, Annika

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne Fågelinventering Hösten 008 Stora Beddinge ängar 58: Trelleborgs kommun Skåne Gråhäger Richard Bergendahl Trelleborgs kommun 008-1-15 Inledning... Inventeringsutförandet... Områdesbeskrivning... Vädret...

Läs mer

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Om resan Vi reste med minibuss från Mörby centrum på fredagsmorgonen. På vägen mot Skåne stopp för skådning och fika vid Sättunaviken och Hyltena. Väl i Skåne prioriterades

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Dublin med omgivningar 12-16/11-08 med Kör Hårt

Dublin med omgivningar 12-16/11-08 med Kör Hårt Dublin med omgivningar 12-16/11-08 med Kör Hårt Ons12/11 Vi samlades i Svalboviken och åkte buss ner till Skavsta där flyget avgick punktligt. Behaglig flygresa. Framme väntade ny buss som vi gärna skulle

Läs mer

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås esökta lokaler Tåget odens stn med E bisko Ö F bisko turiststation Njakajaure Hamnen biskojåkkas delta och östra E bisko turiststation Njulla jörkliden Vassijaure och Riksgränsen E jörkliden Stordalens

Läs mer

Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017

Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017 Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017 Morups fyr (Monica Ahlberg) Väderprognoserna utlovade regn i dagarna fyra, eller möjligen tre. Det var därför med något nedskruvade förväntningar vi lämnade

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Norr

Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden norrut, utmed väg 53. Den följer delvis Nyköpingsån i början. Ett stickspår

Läs mer

Häckande fåglar i skogsmark på Gotland

Häckande fåglar i skogsmark på Gotland Häckande fåglar i skogsmark på Gotland 1998 214 Rapporter om natur och miljö Rapport nr 218:1 Häckande fåglar i skogsmark på Gotland 1998 214 Tomas Johansson & Lars Tydén In memoriam Lars Tydén (1955

Läs mer

Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012

Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012 Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012 Text: Torbjörn Winqvist Foton: Lena Johansson P-G Larén Torbjörn Winqvist Göran Widerström Tony Johansson Om resan Resan gick med tåg på fredagsmorgonen från Sthlm

Läs mer

Fågelinventering Sässmanområdet 2013

Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Stefan Persson Bete vid Sässmans västra strand Detta projekt har medfinansierats genom statsbidrag förmedlade av Länsstyrelsen Gävleborg Inventeringens genomförande

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Öland 4-7 oktober 2012. Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening

Öland 4-7 oktober 2012. Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening Öland 4-7 oktober 2012 Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening Vy över Schäferiängarna. Foto: Magnus Stenmark. Omslag: vitkindade gäss. Foto: Anne-Charlotte Bergenheim Öland, Ottenby,

Läs mer

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Datum 2016-01-31 vassområden i sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

100 Tisdag Antal arter för alla grupperna. Onsdag Tisdag 2 65 nr. Onsdag 1 78

100 Tisdag Antal arter för alla grupperna. Onsdag Tisdag 2 65 nr. Onsdag 1 78 Antal arter för alla grupperna 100 Tisdag 1 72 nr Onsdag 1 78 Tisdag 2 65 nr Onsdag 2 71 nr nr 1 Knölsvan 1 Knölsvan 1 Knölsvan 1 Knölsvan 2 Mindre sångsvan 2 Mindre sångsvan 2 Mindre sångsvan 2 Mindre

Läs mer

Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015

Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015 Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015 Falsterbo är känt för sitt magnifika sträck med bivråkar och andra rovfåglar kring månadsskiftet augusti/september.

Läs mer

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 En redovisning av häckande strandängsfåglar före åtgärder. Rapportens innehåll De uppgifter om häckande fåglar som redovisas

Läs mer

FÅGELTURER Vinterfågelmatning

FÅGELTURER Vinterfågelmatning FÅGELTURER Vinterfågelmatning X Fiskevillan som utgör startpunkt och återsamlings- eller slutpunkt för promenaden 1 - Matplatser i anslutning till Fågeldammarna. Beroende på hur matning sker kan här ses

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Miljöövervakning. Ökande arter (exkl. tättingar): Andfåglar Rovfåglar Vadare Måsfåglar Övriga

Miljöövervakning. Ökande arter (exkl. tättingar): Andfåglar Rovfåglar Vadare Måsfåglar Övriga Miljöövervakning Standardiseringen av ringmärkning och sträckräkning vid Falsterbo ger tillsammans möjlighet till övervakning av beståndsförändringar hos flertalet fennoskandiska flyttfågelarter, vare

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

Reseledarna. Deltagarna. Reseberättelse Skånska vinterfåglar 7-10 januari 2011 eller resan bland reningsverk och snödrivor

Reseledarna. Deltagarna. Reseberättelse Skånska vinterfåglar 7-10 januari 2011 eller resan bland reningsverk och snödrivor Reseberättelse Skånska vinterfåglar 7-10 januari 2011 eller resan bland reningsverk och snödrivor Text: Torbjörn Winqvist och Ritva Elg Foto: Ritva Elg, Lena Johansson och Tony Johansson Illustrationer

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6

Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6 Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6 Rapport, år och nr: 2003:6 Rapportnamn: Fåglar och fågeldöd i Blekinge skärgård 2003 Utgåva: Första utgåvan Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Inventering av fågel på Lövudden, Sparrudden och Gådeån, Säbrå socken Härnösands kommun 2004

Inventering av fågel på Lövudden, Sparrudden och Gådeån, Säbrå socken Härnösands kommun 2004 Inventering av fågel på Lövudden, Sparrudden och Gådeån, Säbrå socken Härnösands kommun 2004 Bedömning av naturvärden 2004-11-29 Leif Johansson Kurt Holmqvist Innehåll Inledning 3 Inventeringens genomförande

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Vitryssland 10/10-15/10 2008

Vitryssland 10/10-15/10 2008 Vitryssland 10/10-15/10 2008 Inledning Under våren fick Eva och jag en förfrågan från Studieförbundet Vuxenskolan av Eva Melldahl om att deltaga i ett slöjdprojekt med en etnografisk förening i Vitryssland.

Läs mer

TEGELÄNGEN Vattennivå m m. Sam Hjalmarsson

TEGELÄNGEN Vattennivå m m. Sam Hjalmarsson TEGELÄNGEN 2018 Dammsnäppa vid Tegelängen 3 augusti 2018. Foto: Jan Kruse. Årets sensation vid Tegelängen. Ny art för Mariestads kommun. Många fågelskådare från när och fjärran sökte sig till Tegelängens

Läs mer

Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde Ingegerd Ljungblom. På uppdrag av Rååns vattendragsförbund

Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde Ingegerd Ljungblom. På uppdrag av Rååns vattendragsförbund Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2003-2009 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning.3 Bakgrund.4 Antalet besökande växer...

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Min APU i Slovenien Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Jag heter Carl Bjärkse och går i V09S. Jag går skoglig inriktning på Vretagymnasiet, den 1 Maj 2010 åkte jag och Magnus Pettersson till Slovenien på utlands

Läs mer

Miljöövervakning i Malmö

Miljöövervakning i Malmö Miljöövervakning i Malmö 2001 Foto: Johan Hammar Ekologgruppen på uppdrag av MALMÖ STAD Miljöförvaltningen december 2001 Miljöövervakning i Malmö 2001 Rapporten är författad av Johan Hammar Uppdragsgivare:

Läs mer

Första gången med en reseberättelse där ett flertal deltagare bidragit med var sin bit. Kanske vi kan upprepa det under någon annan resa?

Första gången med en reseberättelse där ett flertal deltagare bidragit med var sin bit. Kanske vi kan upprepa det under någon annan resa? StOF:s exkursion till Skåne och Halland 30/8-2/9 2012 Första gången med en reseberättelse där ett flertal deltagare bidragit med var sin bit. Kanske vi kan upprepa det under någon annan resa? Gruppen (utom

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland

Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland TEXT: MARIA STENMARK, FOTO: GIGI SAHLSTRAND I år firade StOF:s vårliga tjejresa till Öland tioårsjubileum. Helt enligt utsatt tid kom vi iväg från Liljeholmen

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap

Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap En jämförelse med resultatet från år 2000 Rapport 2006:2 Omslagsfoto: Michael Egerzon Rapport 2006:2 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen,

Läs mer

Reserapport, Norra Bohuslän

Reserapport, Norra Bohuslän Reserapport, Norra Bohuslän Från torsdagen den 28/10 till söndagen den 1/11 genomförde StOF en exkursion till norra Bohuslän med Hasse Nordin och P-G Laren som reseledare. Förhoppningarna var att vi skulle

Läs mer

Sierra De Guara 5-11 april 2016

Sierra De Guara 5-11 april 2016 Sierra De Guara 5-11 april 2016 Murkrypare i Riglos Vårens första Birdwaveresa gick till de nedre Pyrenéerna, Sierra De Guara i Spanien. Vi hade en del målarter och vi lyckades pricka in samtliga. Vilka

Läs mer

TEGELÄNGEN Tegelängen 6 augusti En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson.

TEGELÄNGEN Tegelängen 6 augusti En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson. TEGELÄNGEN 2017 Tegelängen 6 augusti 2017. En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson. TEGELÄNGEN 2017 Sam Hjalmarsson Vattennivå m m Det blev inte mycket vinter de första månaderna om man

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Väst

Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden västerut, utmed väg 800 i Kiladalen. Den följer ett jordbrukslandskap och flertalet

Läs mer

Ringmärkningen vid Tåkern jubileumsåret 2004

Ringmärkningen vid Tåkern jubileumsåret 2004 Ringmärkningen vid Tåkern jubileumsåret 2004 Lars Gezelius 2004 var det alltså fyrtio år sedan den första ringmärkningen vid Tåkerns fältstation. Årets märksiffror blev något över genomsnittet för hela

Läs mer

Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet.

Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet. Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet. Ungfågeln på bilden fotograferades vid Billudden i augusti. 8

Läs mer

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA OM NYGÅRDSKÄLLAN Nygårdskällan är en naturlig artesisk källa med kristallklart vatten. Förr i tiden vallfärdade människor till källan för att dricka av källvattnet

Läs mer

FOF`s grod- och fågelsafari till Skåne 30-31.5 2015

FOF`s grod- och fågelsafari till Skåne 30-31.5 2015 FOF`s grod- och fågelsafari till Skåne 30-31.5 2015 Deltagare: Anders Claesson, Liselotte Claesson, Jörgen Fagerblom, Ann- Jeanette Fagerblom, Maria Henriksson, Oscar Berkefalk- Westman, Kicki Westman,

Läs mer

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 ISSN 1103-8209, meddelande 1999:9 En rapport från miljöövervakningen Text: Anders Ahlström

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Torsdagen den 23 maj. Strandskata.

Torsdagen den 23 maj. Strandskata. Skåne Torsdag 23 söndag 26 maj 2013 Reseledare: Hans-Georg Wallentinus Deltagare: Monica Ahlberg, Gunilla, Lundborg, Monika Svensson och Sonia Wallentinus Fotografer: Monica Ahlberg och Gunilla Lundborg

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti Foto: Sven-Evert Carlsson.

TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti Foto: Sven-Evert Carlsson. TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti 2014. Foto: Sven-Evert Carlsson. TEGELÄNGEN 2014 Sam Hjalmarsson Vatten och växtlighet Det blev en mycket mild start på året. I början av januari

Läs mer

Lettlandsresa 23/4-26/4 2006 tillsammans med Janne Drigoris, Ann-Sofie Tedenljung, Lennart Wahlén och Anna Holst.

Lettlandsresa 23/4-26/4 2006 tillsammans med Janne Drigoris, Ann-Sofie Tedenljung, Lennart Wahlén och Anna Holst. Lettlandsresa 23/4-26/4 2006 tillsammans med Janne Drigoris, Ann-Sofie Tedenljung, Lennart Wahlén och Anna Holst. Sö 23/4 Blev upphämtad i Hållsta av AST och JD och vi for ner till Skavsta. Träffade LW

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Malllorca 26 april-3 maj 2008

Malllorca 26 april-3 maj 2008 Malllorca 26 april-3 maj 2008 En reserapport från Birdwave Travels resa till Mallorca Spaning på Toppskarv i Puerto de Pollensa Mallorca-ett eldorado för fåglar Det var med stor entusiasm vi gav oss iväg

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Version 2014-09-21 Sammanfattning Denna fågelinventering utfördes i Natura 2000-området Klarälvsdeltat där Länsstyrelsen i Värmlands län inom

Läs mer

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND OM KLARÄLVSDELTAT Klarälvsdeltat är Sveriges största aktiva delta nedanför fjällkedjan. Mellan Karlstad och Hammarö ligger en stor oexploaterad

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

Trandansen 5-6 april 2014

Trandansen 5-6 april 2014 Trandansen 5-6 april 2014 Reserapport av Magnus Stenmark Foto av Anne-Charlotte Bergenheim Stockholms Ornitologiska Förening StOFs resa till Hornborgarsjön går alltid vid en av de allra finaste tiderna

Läs mer

Reportage Näsängen september 2016

Reportage Näsängen september 2016 Reportage Näsängen september 2016 Under september har jag gjort fem besökt till Näsängen, fyra gånger på morgonen och en gång mitt på dagen, drygt en timme per gång. Det är lätt att förbise Näsängen som

Läs mer

36 arter kustfåglar. Häckar vid vatten i skärgårdsmiljö. Svanar Änder Skrakar Gäss Skarvar Vadare Måsar Tärnor Rallfåglar Grisslor Doppingar

36 arter kustfåglar. Häckar vid vatten i skärgårdsmiljö. Svanar Änder Skrakar Gäss Skarvar Vadare Måsar Tärnor Rallfåglar Grisslor Doppingar Sören Lindén, Stockholms ornitologiska förening 36 arter kustfåglar Häckar vid vatten i skärgårdsmiljö Svanar Änder Skrakar Gäss Skarvar Vadare Måsar Tärnor Rallfåglar Grisslor Doppingar Stockholms skärgård,

Läs mer

en resa med StOF 28 september 1 oktober 2018

en resa med StOF 28 september 1 oktober 2018 en resa med StOF 28 september 1 oktober 2018 Sydtornet, Hullsjön Foto: Monica Ahlberg Fredag den 28 september På morgonen kl 7:10 samlades 13 (den 14:e steg på i Katrineholm) förväntansfulla fågelskådare

Läs mer

Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen.

Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen. Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen. Vassfåglar Bladvass är en speciell biotop, som hyser sina särskilda arter. I inre delen av Foteviken

Läs mer

Skånska vinterfåglar 15-18 januari 2009

Skånska vinterfåglar 15-18 januari 2009 Skånska vinterfåglar 15-18 januari 2009 1 Upplägget Resan gick med tåg på torsdagsmorgonen från Sthlm C till Lund, dit vi anlände 12:30. Där väntade två minibussar och vi kunde lasta in och åka direkt

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Fågelobservationer vid sjön Björken åren blir poster i databas

Fågelobservationer vid sjön Björken åren blir poster i databas Fågelobservationer vid sjön Björken åren 1996-2005 blir poster i databas Foto: Årta, Hans Ring Sofia Johansson Vilt- och naturvårdslinjen 05/07 Klarälvdalens Folkhögskola Rapport nr: 367 Innehåll Förord

Läs mer

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Jan Gustafsson Flygande grågäss. Sammanfattning Under år 2010 så har området kring Skåraviken studerats för att utröna vilka fåglar

Läs mer

Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE

Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE Bilaga 2 2012-06-21 Sida 1(8) Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för Torhamnaskär, Öppenskär och Äspeskär i Natura 2000-området Hästholmen-Öppenskär, SE0410099 i Karlskrona kommun Postadress:

Läs mer

Tillgänglighet. Fågelbesöksled Nyköping Öster

Tillgänglighet. Fågelbesöksled Nyköping Öster Fågelbesöksled Nyköping Öster Fågelbesöksled Nyköping Öster Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden österut, utmed väg 219. Leden blandar olika biotoper under sin färd österut.

Läs mer

Hur går det för skogens fåglar?

Hur går det för skogens fåglar? Hur går det för skogens fåglar? Martin Green Svensk Fågeltaxering Biologiska inst., Lunds universitet Alla foton om inte annat anges: Åke Lindström Hur går det för skogens fåglar? Ingen helt enkel fråga

Läs mer