Nitha Manual. Nitha Manual Inledning och läsanvisning Att arbeta i Nitha...4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nitha Manual. Nitha Manual...1. 1 Inledning och läsanvisning...3. 2 Att arbeta i Nitha...4"

Transkript

1 Nitha Manual Innehållsförteckning Nitha Manual Inledning och läsanvisning Att arbeta i Nitha Funktioner i Nitha Logga in i Nitha Avsluta arbetet i Nitha Ändra lösenord Övervaka och hitta sina händelseanalyser Skapa en ny händelseanalys Skapa händelseanalys av analysledare behörig till flera huvudmän Översikt över en händelseanalys Uppdrag Registrera uppdragsgivare Ange en uppdragsbeskrivning Ge användare behörighet till en händelseanalys Ändra roll för analysteam-medlem Byt analysledare i en pågående händelseanalys Ange bakgrundsfakta Sök liknande händelseanalyser Intervjuer Hämta en intervjumall Spara ett intervjusvar Tidredovisning Uppgifter Skapa en tidplan med uppgifter Ändra status på en uppgift Ändra en befintlig uppgift Analysgraf Skapa en analysgraf Redigera graf i icke-silverlight verktyget Spara en analysgraf Titta på en analysgraf Dokument Spara ett arbetsdokument Spara ett bifogat dokument Hämta dokument från Nitha Registrera åtgärdsförslag och bakomliggande orsaker Arbetsflöde och principer Registrera åtgärdsförslag Se och ändra åtgärdsförslag Preliminärrapport utan WebDav Skapa en preliminärrapport Redigera en preliminärrapport Ladda upp en preliminärrapport till Nitha Preliminärrapport med WebDav Skapa en preliminärrapport Org nr Sida 1(75)

2 Redigera en preliminärrapport Analysledarens granskning och checklista Avidentifiera händelseanalysen Slutrapport Låsa en slutrapport Låsa upp en slutrapport Överföra slutrapport till kunskapsbanken Analysexpert Analysexpert markerar analyser för granskning Analysexperten kvalitetsgranskar analys Analysexpert väljer analys som intressent Ta bort sig själv som granskare och intressent Handlingsplan Skapa handlingsplan Följ upp handlingsplan Sök pågående händelseanalyser Administrering av användare Visa användare i Nitha Registrera användare Sök i HSA-hotell Redigera användarinformation Roller i Nitha Organisationsroller Händelseanalysroller Rollernas arbetsuppgifter Analysledarens arbetsuppgifter Vice analysledares arbetsuppgifter Uppdragsgivarens arbetsuppgifter Dokumentationsansvarigs arbetsuppgifter Analysteammedlems arbetsuppgifter Uppföljningsansvarigs arbetsuppgifter Analysexpertens arbetsuppgifter som granskare Analysexpertens arbetsuppgifter som intressent Hjälp Versionshantering Org nr Sida 2(75)

3 1 Inledning och läsanvisning Manualen täcker samtliga funktioner som finns i den operativa delen av Nitha (Nitha analys), dvs. där händelseanalyser utförs och administreras. Den behandlar inte Nitha kunskapsbank där överförda händelseanalyser kan sökas. Manualen är uppbyggd utifrån de olika rollerna i Nitha. I kapitel 5 beskrivs vilka roller som kan arbeta i Nitha. I kapitel 6 listas vilka arbetsuppgifter de olika rollerna har att utföra med hänvisningar till kapitel 5 där funktionen för respektive arbetsuppgift finns beskriven. Om manualen används som ett elektroniskt dokument så går det att hoppa via hyperlänkar direkt från hänvisningen till avsnittet. Tanken är alltså att en person med en viss roll som ska utföra en arbetsuppgift hittar arbetsuppgiften under avsnittet om sin roll och därifrån kan hitta beskrivning av funktionen. Det går givetvis också att titta i innehållsförteckningen och hitta önskad funktion direkt. Beskrivningarna av funktionerna är oftast uppbyggda så att det först kommer en bild på den sida i systemet som man ska arbeta i. Därefter följer en steg för steg instruktion. Företeelser i systemet, t.ex. knappar och fält, är skrivna med kursiv stil. Org nr Sida 3(75)

4 2 Att arbeta i Nitha Nitha består av en databas där en mängd uppgifter kan matas in. Bl.a. går det att rita analysgrafen direkt i applikationen och innehållet i den kopieras sedan till preliminärrapporten för att underlätta skrivandet av densamma. Till databasen kan olika dokument kopplas. Viktigast är preliminärrapporter och slutrapport. Man kan också bifoga arbetsdokument (som raderas automatiskt när en slutrapport skapas) och bilagor (som inte raderas utan bifogas slutrapporten). Alla dessa dokument ska bearbetas utanför Nitha i din dator. Spara-knappen i dokumentet fungerar inte (beroende på webbläsare) utan man måste välja "Spara som...". Det är lämpligt att användaren skapar en mapp på lämpligt ställe i sin dator med samma namn som analysen och lägger alla dessa dokument där. Sedan ett dokument färdigställts måste det laddas upp till Nitha. Det man skriver i dessa filer matas inte in automatiskt i databasen. Det betyder bl.a. att det som manuellt skrivs i en preliminärrapport inte kommer in i grafen eller i bakgrundsfakta. Obs! Dokument som sparas i datorn t.ex. på din hemkatalog eller gemensamma server raderas ej med automatik. Glöm ej att ta bort intervjusvar och arbetsdokument från datorn. I Nitha finns en huvudmeny som visas när man är inloggad. Enbart de funktioner som man är behörig till visas. Nedan visas huvudmenyn för en användare med rollen Central administratör som kan göra allt. Huvudmenyn visas överst i sidan och visar menyvalen: Startsida, Sök, Lokal administration, Central administration, Nitha kunskapsbank, Förändringslogg, Hjälp samt Logga ut. Till detta kommer att inloggad användare visas tillsammans med dess inloggningsnamn oftast HSA-id. På startsidan ligger också en knapp för att skapa en ny analys. Startsida: En översikt med samtliga händelseanalyser som användaren har tillgång till visas. För att välja en händelseanalys, klicka på id-numret och vald händelseanalys visas. Ny analys kan också skapas. En översikt med samtliga arbetsuppgifter som berör användaren visas också. Klicka på id-numret för att visa vald uppgift. Sök: Visar en sida där sökningar för att hitta analyser i den operativa delen av Nitha. Sidan är främst till för analysexperter för att hitta analyser att granska. Lokal administration: Visar sida med information för lokal systemadministration om användaren har sådana rättigheter. Central administration: Visar sida där värden för olika kodtabeller kan uppdateras om användaren har sådana rättigheter. Nitha kunskapsbank: Ett nytt fönster med systemet Nitha kunskapsbank öppnas. Där kan överförda händelseanalyser från hela landet hittas. Användare inloggade i Analysdelen får ta del av mer information än användare som inte är inloggade via Analysdelen. Förändringslogg: Förändringar av data loggas och visas i sidan Förändringslogg. Org nr Sida 4(75)

5 Hjälp: En hjälpsida med länk till manual, handbok och kontaktinformation till systemadministratörer. Logga ut: Användaren loggas ut. Ny analys: Visar sida där en ny händelseanalys skapas om användaren har rättighet att skapa nya analyser. Startsidan som visas efter inloggning kan se ut så här (beror på om användaren har rättighet till Lokal administration och hur många händelseanalyser/uppgifter användaren är kopplade mot): Från startsidan väljs vilken händelseanalys man vill arbeta med. Vid val av en händelseanalys visas nedanstående sida. Org nr Sida 5(75)

6 I den vita fliken under huvudmenyn visas id-numret för den händelseanalys som är öppen och dess status. I vänstermenyn väljs vad man ska göra i händelseanalysen, t.ex. ange bakgrundsfakta eller arbeta med analysgrafen. Vänstermenyn följer i någon mening processen för att göra en händelseanalys. Vänstermenyn har följande val: Översikt Ger en översikt över informationen i en händelseanalys. Uppdrag Uppdragsgivare och uppdragsbeskrivning visas och kan administreras. Analysbehörighet Administration av analysteam och vilken roll de har. Bakgrundsfakta Administration av bakgrundsfakta som kommer att utgöra sökparametrar. Intervjuer Hantering av dokumentation av gjorda intervjuer. Tidredovisning Administration av analysteam-medlemmars och informanters nedlagda tid i händelseanalysen. Uppgifter Administration av arbetsuppgifter för händelseanalysen. Analysgraf Redigering av analysgrafen för händelseanalysen. Orsaker/Åtgärder Administration av åtgärdsförslag och bakomliggande orsaker som sökparametrar. Preliminärrapport Generering och hantering av preliminärrapport. Slutrapport Skapande, låsning och publicering av slutrapport. Arbetsdokument Hantering av arbetsdokument för händelseanalysen. Bifogade dokument till slutrapporten Hantering av dokument som ska bifogas slutrapporten. Checklista Hantering av analysledarens checklista för egenkontroll. Kvalitetsgranskning Administration av granskarens checklista och kvalitetsbedömning. Handlingsplan Generering och administration av handlingsplansdokumentet. Följ upp handlingsplan Uppföljningsansvarigs hantering av uppföljning av handlingsplanen. Org nr Sida 6(75)

7 3 Funktioner i Nitha 3.1 Logga in i Nitha För att kunna arbeta med händelseanalyser så måste användaren vara registrerad i Nitha, för Nitha-rollen Org. Medlem gäller även att användaren måste vara kopplad till minst en analys för att få logga in. En lokal Nitha administratör eller en analysledare kan ge behörighet. När Nitha startas visas en sida för inloggning Logga in genom att ange ditt HSA-id och lösenord som Nitha administratören har delat ut. I de fall HSA-id existerar på flera vårdgivare uppmanas användaren att ange vårdgivare vid påloggning: 3.2 Avsluta arbetet i Nitha Det är lämpligast att först logga ut ur Nitha när arbetet avslutas. Välj Logga ut högst upp till höger i Nitha, ovanför huvudmenyn. Stäng därefter ner web-browsern. Org nr Sida 7(75)

8 Stängs enbart web-browsern av utan föregående utloggning så avslutas användarsessionen, d.v.s. användaren loggas ur automatiskt och inga sidor finns sparade på användarens dator. Stängs däremot enbart en flik i en web-browser med Nitha så stängs inte automatiskt användarsessionen. Om användaren inte gör något i Nitha under en längre tid (120 minuter) så avslutas användarens session och ny påloggning måste ske. 3.3 Ändra lösenord 1. Klicka på användarnamnet efter Välkommen i titelfältet högst upp. 2. Ange nuvarande lösenord. 3. Ange nytt lösenord och bekräfta. 4. Välj Byt lösenord. 3.4 Övervaka och hitta sina händelseanalyser Efter inloggning eller när Startsida är valt i huvudmenyn, visas en sida med alla pågående händelseanalyser där inloggad användare har någon roll. Alla uppgifter användaren ansvarar för i de pågående analyserna, visas i den högra listan. Genom att klicka på ett Händelseanalys-id så länkas användaren till den enskilda analysen. Den vänstra boxen är sorterad på status med pågående analyser först, sedan överförda analyser och sist uppföljda. Inom varje status sorteras på stigande datumordning. För pågående analyser Org nr Sida 8(75)

9 så är det planerat slutdatum som visas. För överförda analyser och uppföljda är det uppföljningsdatum som visas. Den högra boxen med uppgifter, går att sortera på valfri kolumn genom att klicka på rubriken. Datumkolumnen är rödfärgad för analyser och uppgifter som saknar datum eller när datum är samma som dagens datum eller tidigare. Uppgifter eller analyser som ska hanteras inom 10 dagar är gulmarkerade. 3.5 Skapa en ny händelseanalys Det är enbart användare med organisationsrollen Analysledarbehörig eller högre som kan skapa en ny analys. 1. Välj Ny analys under huvudmenyn i Startsidan. Sidan Skapa ny händelseanalys visas. 2. Ange en rubrik. 3. Sätt korrekt uppdragsdatum. Uppdragsdatum är det datum då uppdraget initierades. 4. Välj Spara. 5. En översiktsbild över händelseanalysen visas Skapa händelseanalys av analysledare behörig till flera huvudmän Om användaren är analysledare för flera huvudmän visas först ovanstående sida där man får välja för vilken huvudman den nya analysen ska tillhöra. 1. Välj Ny analys under huvudmenyn i Startsidan. 2. Välj vilken huvudman som den nya analysen ska tillhöra. 3. Välj Fortsätt. 4. Sidan Skapa ny händelseanalys visas. 5. Fortsätt enligt 3.5. Org nr Sida 9(75)

10 3.5.2 Översikt över en händelseanalys 1. Välj en händelseanalys i startsidan (se avsnitt 3.4) 2. Händelseanalysens översiktsbild visas. Här visas ett urval av den viktigaste informationen för en analys. Klicka på någon av rubrikerna så länkas man till motsvarande sektion. 3. Till vänster finns en meny med de uppgifter som arbetas med i en händelseanalys. Org nr Sida 10(75)

11 3.6 Uppdrag Registrera uppdragsgivare Personen som registreras som uppdragsgivare måste finnas som användare i Nitha. Enbart analysens analysledare och vice analysledare kan registrera uppdragsgivare. 1. Uppdrag väljs från vänstermenyn. 2. Sidan Uppdrag visas. 3. Tryck på knappen Välj uppdragsgivare och en dialogruta för att söka användare visas. 4. Ange uppdragsgivarens namn, del av namn eller HSA-id och tryck Sök. 5. Välj en användare som uppdragsgivare genom att trycka på Välj efter den person som är uppdragsgivare. 6. Tryck på Spara. 7. Om man vill ändra uppdragsgivare så får man först ta bort den som är registrerad på analysen och lägga till en annan på samma sätt som ovan. 8. Det går även att skapa en ny användare och återvända till uppdragssidan genom att klicka på länken Skapa en ny användare och återvänd hit. Se kapitel 4 hur ny användare läggs till i Nitha. Org nr Sida 11(75)

12 3.6.2 Ange en uppdragsbeskrivning 1. I vänstermenyn för en händelseanalys väljs Uppdrag och sidan för att ange uppdragsbeskrivning visas enligt nedan. 2. Skriv eller klistra in texten för uppdragsbeskrivning i textrutan. 3. Tryck på Spara. 3.7 Ge användare behörighet till en händelseanalys 1. I vänstermenyn för en händelseanalys väljs Analysbehörighet. En sida som listar alla som har någon roll för aktuell analys visas enligt nedan. 2. Tryck på knappen Välj användare och sidan för att välja en användare visas. 3. Välj en användare som medlem genom att välja önskad roll för personen. Detta görs genom att markören ställs på Välj Analysroll för önskad användare. Org nr Sida 12(75)

13 1. För att hitta användare finns det en sök funktion ovanför listan. Ange namn, del av namn eller HSA-id och tryck på Sök. 2. Analysbehörighet visas igen med vald person och vald roll i listan. 3. Finns inte sökt person upplagd som användare i Nitha, välj Skapa en ny användare och återvänd hit. Se kapitel 4 hur en ny användare läggs till i Nitha. 4. Det går att sortera listan genom att klicka på rubriken man vill sortera på. Det går inte att sortera på roll-kolumnerna Ändra roll för analysteam-medlem 1. Välj Analysbehörighet i vänstermenyn för en händelseanalys. 2. Ställ markören över Analysroll för den användaren som ska ha en ändrad roll. En lista med möjliga val visas. 3. Välj önskad roll för användaren. 4. Ta bort användare genom att trycka på Ta bort längst till höger. Alla användare som någon gång varit analysteam-medlemmar och inte återfinns i teamet listas under Historiska användare med Analysbehörighet Byt analysledare i en pågående händelseanalys Org nr Sida 13(75)

14 1. Välj Analysbehörighet i vänstermenyn för en händelseanalys. 2. Om man har rätt behörighet blir länken Byt Analysledare tillgänglig efter analysledaren. 3. Tryck på denna länk för att byta analysledare. Org nr Sida 14(75)

15 3.8 Ange bakgrundsfakta Org nr Sida 15(75)

16 Analysledare, vice analysledare och dokumentationsansvarig har behörighet att registrera bakgrundsfakta vilka fungerar som sökparametrar för analyser som är överförda till kunskapsbanken. Övriga medlemmar i ett team har rätt att se vilka bakgrundsfakta som är angivna för analysen. 1. Välj Bakgrundsfakta i vänstermenyn för en händelseanalys. Sidan för att uppdatera sökparametrar visas. 2. Ange de sökparametrar som är kända. De fält som har en asterisk (*) bakom sig är obligatoriska innan en händelseanalys kan låsas och överföras. 3. För de parametrar som har en hierarki av värden så visas det en hierarkisk lista. För att expandera vallistan, för markören till pilen i högra kanten av fältet. För att öppna nästa nivå, för markören till det värde som ska expanderas. 3.9 Sök liknande händelseanalyser I sidan Översiktssidan finns en länk Sök liknande händelseanalyser högst upp till höger. Klicka på länken och en söksida i Nitha kunskapsbank öppnas med de sökparametrar som angivits för den händelseanalys man för tillfället arbetar med. Ålder, rubrik och olika datum förs inte över som sökvillkor, eftersom det skulle snäva in sökningen alltför specifikt. I den publika sökfunktionen kan man sedan justera sökvillkoren. Notera att i fall ingen analys med något av de angivna sökvillkoren finns i Nitha kunskapsbank så blir det sökvillkoret tomt i Nitha kunskapsbanks sökbild. Org nr Sida 16(75)

17 3.10 Intervjuer Hämta en intervjumall 1. Välj Intervjuer i vänstermenyn. 2. Välj Hämta intervjumall. 3. En nedladdnings dialog visas. 4. Välj antigen Open/Öppna för att öppna mallen i t.ex. Word eller Save/Spara för att spara mallen på en lokal disk. Obs! Spara alltid dokumentet på datorn när redigering har skett genom att välja Spara som Spara ett intervjusvar Efter att en intervju har genomförts och dokumenterats i ett dokument baserat på intervjumallen ovan så bör intervjudokumentationen sparas i Nitha. Obs! När analysen är överförd ska även intervjusvaren raderas från din dator. Org nr Sida 17(75)

18 1. Välj Intervjuer i vänstermenyn. 2. Välj Lägg till ny intervju. En sida visas där intervjudokumentet kan sparas. 3. Ange en beskrivning som lämpligen anger vem som är informant. 4. Tryck på Bläddra/Browse. En utforskare visas där en fil kan väljas. Org nr Sida 18(75)

19 5. Välj vilken fil som ska sparas och tryck på Öppna/Open. Utforskaren stängs och vald fil visas i Fil fältet. 6. Välj Spara. Filen är sparad i Nitha och sidan med listan över intervjusvar visas Tidredovisning 1. Gå till sidan Tidredovisning genom att välja Tidredovisning i vänstermenyn. På sidan visas analysteam-medlemmars rapporterade tid och analysledare samt vice analysledare kan registrera nedlagd tid av informanter. Total nedlagd tid av analysteammedlemmar och informanter förs över till preliminärrapporten när den genereras. 2. Analysledare och vice analysledare kan rapportera tid för hela analysteamet. Övriga roller i analysteamet kan rapportera sin egen tid. Ange de timmar som är nedlagda sedan senaste tidrapport. Angivna timmar adderas till tidigare nedlagd tid. Anges ett negativt tal så räknas de av från den totala tiden. På det sättet kan tiden justeras om det skett en felregistrering. 3. Ange den sammanlagda tid som informanter och övriga har lagt ner på analysen. 4. Tryck på Spara och alla ifyllda tider summeras. Org nr Sida 19(75)

20 3.12 Uppgifter Skapa en tidplan med uppgifter En händelseanalys kan ha ett antal arbetsuppgifter som utgör en tidplan. Uppgifterna knyts till medlemmar i teamet som är ansvariga för en uppgift. De uppgifter som en analysteam-medlem är ansvarig för syns i den personliga startbilden så länge de inte är avslutade. Analysledare, vice analysledare och den dokumentationsansvarige är de som har behörighet att registrera uppgifter och lägga upp en tidplan. 1. Välj Uppgifter i vänstermenyn för en händelseanalys. Sidan för att administrera uppgifter visas med registrerade uppgifter för händelseanalysen i tidsordning. 2. Välj Lägg till ny uppgift. Sidan Skapa uppgift visas. 3. Ange en beskrivning av den nya uppgiften. Välj vilken analysteam-medlem som är ansvarig och ange ett slutdatum. Status kan ändras om t.ex. uppgiften redan har startat. 4. Tryck på Spara. Sidan med uppgifter visas åter med den nya uppgiften upplagd Ändra status på en uppgift Status på en uppgift kan ändras på två sätt, dels på startsidan och dels på sidan där uppgifter visas. Ändring av uppgiftsstatus via startsidan: 1. Gå till startsidan genom att välja Startsida i huvudmenyn. 2. Ändra status genom att klicka på listan med status under Mina arbetsuppgifter. Org nr Sida 20(75)

21 Ändring av uppgiftsstatus via uppgiftssidan: 1. Gå till sidan Uppgifter genom att välja uppgifter i vänstermenyn för aktuell händelseanalys. 2. Ändra status genom att klicka på fältet med status för den uppgift som ska ha ny status. Välj önskad status Ändra en befintlig uppgift Det är möjligt att ändra slutdatum, ansvarig eller beskrivning för en uppgift. 1. Gå till sidan Uppgifter genom att välja uppgifter i vänstermenyn för aktuell händelseanalys. 2. Välj Redigera för den uppgift som ska ändras. 3. Sidan Redigera uppgift visas. 4. Ändra på önskat sätt. 5. Välj Spara. 6. Sidan Uppgifter visas igen. Org nr Sida 21(75)

22 3.13 Analysgraf Skapa en analysgraf 1. Välj Analysgraf i vänstermenyn för aktuell händelseanalys. 2. Välj Redigera grafen Med Silverlight (Utan Silverlight är endast för de som inte har tillgång till Silverlight). En första version av grafen skapas utifrån en mall och ritverktyget öppnas. Har man av misstag valt att redigera med Silverlightverktyget utan att ha stöd för Silverlight så får man ett meddelande i web-browsern. Kontakta lokal IT-support för hjälp att vid behov installera Silverlight på datorn. Om det inte går att få tillstånd att använda Silverlight så väljs istället den nedre knappen Redigera grafen Utan Silverlight. Org nr Sida 22(75)

23 3. Börja lämpligen med att zooma ut ett par steg. 4. Till vänster finns fördefinierade symboler. Dra ut önskad symbol på ritytan där den ska placeras. Observera att symbolens övre vänstra hörn hamnar där man placerar markören på ritytan. 5. Se avsnittet 0 för mer information hur man arbetar i ritverktyget. Tips & tricks i grafen Tänk på att inte ha någon ruta markerad när grafen sparas. Klicka utanför rutan när text skrivits för att konfirmera skriven text. Ta inte bort pilarna mellan aktivitetsrutorna då systemet inte kan veta var rutan ska vara belägen. Det sker då ingen automatiskt korrigering av nummerföljden i aktivitetsrutorna. Om flera rutor ska adderas lodrätt ta bort de lodräta pilarna och addera dem när alla rutorna är på plats för att undvika sneda pilar. Var observant på att endast använda de kortkommandon som grafen stödjer dvs. Delete (Delete), Ctrl-shift-C (Kopiera), Ctrl-Z (Ångra) och Ctrl-Y (Gör om). Undvik därför att kopiera in text till rutorna, om så ändå sker bör man vara noga med att bara få med text i kopieringen. Org nr Sida 23(75)

24 Redigera en analysgraf i Silverlight 1. Välj Analysgraf i vänstermenyn. 2. Välj Redigera grafen med det ritverktyget du vill använda, det går att byta mellan ritverktygen. Tänk på att spara grafen ofta för att säkerställa att ändringar inte förloras. För att man inte ska glömma att spara påminner applikationen med jämna mellanrum om användaren inte gjort detta. Tänk på att inte ha någon ruta markerad när grafen sparas. Org nr Sida 24(75)

25 3. Ritverktyget för grafen öppnas. I ritverktyget kan man: a. Lägga till nya grafiska objekt Dra önskat objekt från mallfältet till vänster och släpp på ritytan. Observera att objektets övre vänstra hörn hamnar där markören placeras på ritytan. b. Lägg till Aktivitet Dra objektet Aktivitet från det vänstra mallfältet och placera aktiviteten på önskad plats i aktivitetskedjan. Släpp den mellan de aktiviteter där den ska ligga. Aktivitetskedjan utvidgas och numreras om. c. Redigera texten i objektet Dubbelklicka på ett objekt och redigera texten. Om texten i en aktivitet ändras så blir de horisontella pilarna påverkade. Genom att ändra storleken på aktivitetsrutan så justeras pilarna så att de blir horisontella. d. Ändra färg på objektets linjer Markera objektet och välj färg i färgverktyget i verktygsfältet. Det gäller även för textboxar så att det i efterhand går att ge en textbox en synlig ram. e. Ändra textens färg och stil på texten Dubbelklicka på ett objekt och markera texten. I färgverktyget väljer man önskad färg och stil. Textens stil i en textbox kan ändras genom att enbart markera textboxen och välja Fetstil eller Normal. f. Flytta ett objekt Markera ett objekt och sätt markören på det centrala handtaget. Dra och släpp objektet på önskad plats. g. Rita pil mellan två objekt Välj vilken typ av pilar som ska ritas genom att trycka på önskad typ av pil i verktygsfältet. Den knapp som är vald är i avvikande färg. Ställ markören på objektet där pilen ska starta, ett kryss ska då synas, håll nere vänsterknappen, dra och släpp på det objekt där pilen ska sluta och en ring ska synas vid kopplingsstället. Om segmenterad länk (kantig pil) är vald så behöver man ofta justera pilen för att den ska se bra ut. Markera pilen och dra i något av handtagen på pilen. h. Flytta eller ändra en pil Markera pilen. Oftast går det enklast genom att markera spetsen på pilen. Ställ markören på ett av handtagen på pilen, tryck ner vänster musknapp och dra till önskad plats. i. Ta bort ett objekt Markera ett objekt genom att klicka på det. Tryck på Radera knappen i verktygsfältet. Det går också att använda Delete knappen på tangentbordet. Org nr Sida 25(75)

26 j. Markera flera objekt Tryck på Välj i verktygsfältet. Placera markören på ritytan, håll nere vänster musknapp och dra över de objekt som ska markeras. Det går också att markera ett objekt i taget och hålla ctrl-knappen nere för att välja flera objekt. k. Ändra storlek på ett objekt Markera ett objekt och sätt markören på ett handtag i kanten av objektet. Dra och släpp objektet till önskad storlek. Det går också att ändra storlek på markerade objekt genom att använda storleksverktygen i verktygsfältet. l. Gör objekt lika stora Markera de objekt som ska vara lika stora. Tryck på Objekten blir lika stora som det största objektet. knappen i verktygsfältet. m. Justera horisontellt Markera flera objekt som ska ligga horisontellt justerade. Välj Justera horisontellt i verktygsfältet. Objekten justeras efter det objekt som ligger högst upp i grafen. Undvik att markera objekt som inte ska justeras på samma tänkta horisontella linje. n. Justera vertikalt Markera flera objekt som ska ligga vertikalt justerade. Välj Justera vertikalt i verktygsfältet. Objekten justeras efter det objekt som ligger mest till vänster i grafen och efter centrumlinjen av objekten. Undvika att markera objekt som inte ska justeras på samma tänkta vertikala linje. o. Sätta kategori på Bakomliggande orsak Markera ett objekt av typen bakomliggande orsak på ritytan. Välj BO typ knappen i verktygsfältet och välj önskad kategori. p. Kopiera objekt Markera ett eller flera objekt i grafen. Tryck på kopiera knappen Kortkommando för detta är Ctrl-shift-c. i verktygsfältet. q. Zooma ut i ritytan Tryck på Zooma ut verktyget i verktygsfältet. r. Zooma in i ritytan Tryck på Zooma in verktyget i verktygsfältet. s. Ångra Senaste aktivitet i grafen kan ångras genom att trycka på Ångra knappen verktygsfältet. Kortkommande för ångra är Ctrl-z. i t. Gör om Efter att ångra utförts så går det att göra om, d.v.s. att lägga tillbaka det som ångrats. Tryck på Gör om knappen. Kortkommando är Ctrl-y Org nr Sida 26(75)

27 u. Förläng tidslinjen Markera med musen strax framför tidslinjen. Håll musen över markeringen och tryck ner vänster musknapp när markören blir en horisontell dubbelpil. Dra tidslinjen till önskad längd och släpp vänster musknapp. 4. Påminnelse att spara Om man glömmer att spara regelbundet kommer till slut följande meddelande upp: Väljer man OK så sparas grafen direkt. Cancel gör att man återgår till redigeringen utan att spara Redigera graf i icke-silverlight verktyget (endast för de som inte har tillgång till Silverlight) Org nr Sida 27(75)

28 Om användaren väljer att göra grafen i icke-silverlight verktyget öppnas ovanstående sida. Tänk på att spara grafen ofta för att säkerställa att ändringar inte förloras. Icke-silverlight verktyget kräver inga speciella komponenter på den lokala datorn utan det arbetar vid varje förändring mot den centrala servern vilket innebär att det finns ett beroende till nätverkskommunikationen. Det betyder att för varje aktivitet i form av ett klick så måste den lokala datorn kommunicera med servern vilket ibland tar några sekunder. Vid sådana tillfällen visas en snurrande symbol som indikerar att servern ska bli klar och att användaren måste vänta en stund med nästa aktivitet. I icke-silverlight varianten av ritverktyget kan man: a. Lägga till nya grafiska objekt Välj vilket objekt som ska ritas genom att markera den typen av objekt till vänster. Markerad objekttyp får en grå bakgrundsfärg. Ställ markören i ritytan, håll nere vänster musknapp och dra för att markera objektets placering och storlek. b. Redigera egenskaper på de ritade objekten, t.ex. texten, ramens färg, textens färg och stil Markera ett objekt. Tryck på verktygsknappen Redigera valt objekt. E n d i a l o g m e d o b j e k t e t s egenskaper öppnas enligt ovan och egenskaperna kan ändras. Spara textförändringarna genom att trycka på knappen Uppdatera text. Dialogen stängs och den ändrade texten visas i valt objekt. Enbart en egenskap åt gången kan ändras. Ändra man t.ex. färg på text så stängs dialogen därefter. Notera att objektens storlek inte alltid justeras efter mängden texten. Om all text inte Org nr Sida 28(75)

29 får plats i en ruta så måste rutan göras större för att texten ska synas. c. Markera ett objekt Tryck på Välj verktyget i verktygsraden. Klicka på det önska objektet. d. Markera flera objekt Tryck på Välj verktyget i verktygsraden Placera markören på ett av de objekt som ska markeras, håll shift-tangenten och markera nästa objekt. Det går också markera flera objekt genom dra över område med markören. Detta gör man genom att hålla nere ctrl-tangenten, hålla nere vänster musknapp och dra över de objekt som ska markeras samt släppa musknappen. e. Ändra färg på objektets linjer Se punkt b. f. Ändra färg på texten Se punkt b. Observera att när färgen ändras på texten så sparas ändringen direkt och dialogen stängs. Det betyder att om både färg och textinnehåll ska ändras så får man göra det i två steg. g. Flytta ett objekt Markera ett objekt och sätt markören på det centrala handtaget. Dra och släpp objektet på önskad plats. h. Ändra storlek på ett objekt Markera ett objekt och sätt markören på ett handtag i kanten av objektet. Dra och släpp objektet till önskad storlek. Det går också att ändra storlek på markerade objekt genom att använda storleksverktygen i verktygsfältet. i. Rita pil mellan två objekt Välj vilken typ av pilar som ska ritas genom att trycka på önskad något av pilverktygen i verktygsfältet. Den knapp som är vald är i avvikande färg. Ställ markören på objektet där pilen ska starta, håll nere vänsterknappen, dra och släpp över det objekt där pilen ska sluta. Det är enklast att släppa en bit in på objektet där pilen ska sluta. Pilen fäster automatisk i kanten av objektet. Om segmenterad länk (kantig pil) är vald så behöver man ofta justera pilen för att den ska se bra ut. Markera pilen och dra i något av handtagen på pilen. j. Flytta eller ändra en pil Markera pilen. Oftast går det enklast genom att markera spetsen på pilen. Ställ markören på ett av handtagen på pilen, tryck ner vänster musknapp och dra till önskad plats. Vid förändringar och flyttningar av boxar så kan pilarna som förbinder dem få egendomliga fästpunkter. Enklaste sättet att åtgärda detta är att ta bort pilen och rita den på nytt. Org nr Sida 29(75)

30 k. Ta bort ett objekt Markera ett objekt genom att markera det och trycka på Ta bort Använd inte tangentbordets delete-knapp. i verktygsfältet. l. Göra objekt lika stora Markera de objekt som ska vara lika stora. Tryck på Objekten blir lika stora som det största objektet. knappen i verktygsfältet. m. Justera horisontellt Markera flera objekt som ska ligga horisontellt justerade. Välj Justera horisontellt i verktygsfältet. Objekten justeras efter det objekt som ligger högst upp i grafen. Undvik att markera objekt som inte ska justeras på samma tänkta horisontella linje. Observera att Justera horisontellt och Justera vertikalt inte går att ångra. Var därför noggrann när vilken justeraknapp som väljs. Blir det fel så rekommenderas att avsluta grafverktyget utan att spara och starta redigering på nytt. n. Justera vertikalt Markera flera objekt som ska ligga vertikalt justerade. Välj Justera vertikalt i verktygsfältet. Objekten justeras efter det objekt som ligger mest till vänster i grafen och efter centrumlinjen av objekten. Undvika att markera objekt som inte ska justeras på samma tänkta vertikala linje. Observera att Justera horisontellt och Justera vertikalt inte går att ångra. Var därför noggrann när vilken justeraknapp som väljs. Blir det fel så rekommenderas att avsluta grafverktyget utan att spara och starta redigering på nytt. o. Kopiera ett objekt Placera markören på det objekt som ska kopieras och tryck på Kopiera verktyget. p. Zooma ut i ritytan Tryck på Zooma ut verktyget q. Zooma in i ritytan Tryck på Zooma in verktyget i verktygsfältet. i verktygsfältet. r. Förläng tidslinjen Markera med musen strax framför tidslinjen. Håll musen över markeringen och tryck ner vänster musknapp när markören blir en korslagd dubbelpil. På de flesta webbläsare är den vit. Dra tidslinjen till önskad längd och släpp vänster musknapp Spara en analysgraf Spara analysgrafen ofta under arbetet så inga ändringar förloras vid eventuella problem. Tänk på att inte ha någon ruta markerad när grafen sparas. 1. Ändra eventuellt beskrivningen högst upp i fönstret om det lämpligt. 2. Om en ny version ska skapas, klicka i rutan för Skapa som ny version. Ändra på beskrivning innan den nya versionen sparas. Org nr Sida 30(75)

31 3. Välj Spara. Kortkommando är ctrl+shift+s. 4. För att återgå till övriga funktioner i Nitha, tryck på Stäng graf. Org nr Sida 31(75)

32 Titta på en analysgraf 1. Välj en Händelseanalys på Startsidan. 2. Välj Analysgraf i vänstermenyn. 3. Välj länken Visa som PDF efter den version som ska visas. 4. Ett PDF dokument som visar grafen öppnas. Org nr Sida 32(75)

33 3.14 Dokument Spara ett arbetsdokument Obs! När analysen är överförd ska även arbetsdokument raderas från din dator. 1. Välj Arbetsdokument i vänstermenyn. 2. Välj Lägg till nytt dokument. En sida visas där intervjudokumentet kan sparas. 3. Ange en beskrivning som anger vad dokumentet innehåller. 4. Tryck på Bläddra/Browse. En utforskare visas där en fil kan väljas. Org nr Sida 33(75)

34 5. Välj vilken fil som ska sparas och tryck på Öppna/Open. Utforskaren stängs och vald fil visas i Fil fältet. 6. Välj Spara. Filen är sparad i Nitha och sidan med listan över arbetsdokument visas Spara ett bifogat dokument 1. Välj Bifogade dokument i vänstermenyn. 2. Välj Lägg till nytt dokument. En sida visas där bilagan kan sparas. 3. Ange en beskrivning som anger vad dokumentet innehåller. 4. Tryck på Bläddra/Browse. En utforskare visas där en fil kan väljas. Org nr Sida 34(75)

35 5. Välj vilken fil som ska sparas och tryck på Öppna/Open. Utforskaren stängs och vald fil visas i Fil fältet. 6. Välj Spara. Filen är sparad i Nitha och sidan med listan över bilagor visas Hämta dokument från Nitha Samtliga dokumenttyper kan hämtas för läsning från Nitha, av de personer som finns i kopplade till en analys. 1. Välj önskad dokumenttyp i vänstermenyn, t.ex. Arbetsdokument. 2. Välj Hämta efter det dokument som önskas. 3. Beroende på vilken web-browser som används kan olika saker hända. Oftast kommer en nedladdningsdialog upp. eller 4. Välj Öppna/Open för att öppna dokumentet i det standardprogram som är datorn är inställd Org nr Sida 35(75)

36 för att använda eller välj Spara/Save för att spara dokumentet på valfri plats i datorn och senare öppna filen för läsning Registrera åtgärdsförslag och bakomliggande orsaker Arbetsflöde och principer I Nitha ska åtgärdsförslag registreras med dess bakomliggande orsak och åtgärdstyp. Syftet är att händelseanalyser ska bli sökbara i kunskapsbanken i Nitha utifrån kombinationen bakomliggande orsak och åtgärdstyp samt vara underlag för en handlingsplan. Det som registreras här är alltså sökparametrar för en analys. De åtgärdsförslag som anges i analysgrafen kan hämtas in till sidan Orsaker/Åtgärder i Nitha. Det övergripande arbetsflödet är enlig skiss nedan. 1. Gör klart analysgrafen och beskriv åtgärdsförslagen i grafen. 2. Skapa åtgärdsförslag i systemet i sidan Orsaker/Åtgärder. Åtgärdsförslagen med dess bakomliggande orsaker, hämtas från grafen och visas på bilden genom att trycka på Hämta BO och åtgärdsförslag från grafen. 3. Varje åtgärdsförslag ska redigeras med Typ av åtgärd och val av Nivå 2 under Typ av bakomliggande orsak. Händelseanalysen går inte föra över om detta inte är gjort för alla åtgärdsförslag. Org nr Sida 36(75)

37 4. Skapa handlingsplan i sida Skapa handlingsplan. Handlingsplansdokumentet fylls med åtgärdsförslagen från punkt 3 ovan, alltså inte direkt från grafen. Se även 3.23 Handlingsplan. Observera att om man lägger till åtgärdsförslag i grafen efter man utfört punkt 2 i arbetsflödet så läggs de nya åtgärdsförslagen inte in i systemet. Arbetsflödet är m.a.o. enkelriktat. Likaså blir inte de åtgärdsförslag som är tillagda i sidan för åtgärdsförslag överförda till grafen. Det är också bra att veta att preliminärrapporten föds från grafen och handlingsplanen föds från punkt 3 ovan. Ytterligare ett förtydligande gäller kolumnen ID: Denna siffra är en grupperingsidentifikator, den ger en snabb överblick över vilka åtgärdsförslag som är samma. ID har inget med någon Org nr Sida 37(75)

38 ordning att göra och hämtas inte från grafen på något sätt, numret som ID får är ett löpnummer som sätts slumpmässigt när man läser ut åtgärdsförslagen Registrera åtgärdsförslag Åtgärdsförslag och bakomliggande orsakstyper registreras genom att de hämtas automatiskt från grafen. 1. Välj Orsaker/åtgärder i vänstermenyn. En sida för att se och hämta åtgärdsförslag visas. 2. Tryck på knappen Hämta BO och åtgärdsförslag från grafen. 3. De åtgärdsförslag som angivits i grafen listas på sidan. 4. Nu saknas klassificering av åtgärdsförslagen. Detaljera Typ av bakomliggande orsak och lägg till Typ av åtgärd på åtgärdsförslagen genom att välja Redigera för varje åtgärdsförslag. Se Observera att om man hämtar nytt data från grafen till åtgärdsförslag genom att välja Hämta BO och åtgärdsförslag från grafen en gång till så hämtas åtgärdsförslag ytterligare en gång från grafen och det blir dubbletter av åtgärdsförslagen. Dubbletter bör tas bort med Radera. Om texter på åtgärdsförslag ändrats i grafen är det lämpligt att hämta åtgärdsförslagen på nytt och ta bort dubbletter. Org nr Sida 38(75)

39 Se och ändra åtgärdsförslag 1. Välj Orsaker/åtgärder i vänstermenyn. En sida med en lista över registrerade åtgärdsförslag visas. 2. Välj Redigera för det åtgärdsförslag som ska klassificeras. En sida för att redigera visas. 3. Ange typ av åtgärd samt typ av bakomliggande orsak ner till nivå 2 och välj sedan Spara. Org nr Sida 39(75)

40 3.16 Preliminärrapport utan WebDav Gäller när man inte har förutsättningarna för WebDav, t.ex. saknar Word eller kör annan webbläsare än Internet Explorer Skapa en preliminärrapport 1. Välj Preliminärrapport i vänstermenyn. 2. Välj Skapa ny rapport från Nitha. En preliminärrapport baserad på rapportmallen som fylls med data från Nitha, skapas och sparas som ett dokument i Nitha. Man får även frågan om man ska spara ner rapporten lokalt. Rapporten blir första versionen av preliminärrapporten. Det är möjligt under analysens gång att generera en ny version av rapporten. Observera dock att text som skrivits in manuellt i tidigare version inte förs över till den nya, skapade versionen. Det betyder att information som lagts in i grafen inte går över i en sparad version av preliminärrapporten utan det krävs att Skapa ny rapport från Nitha görs och att då försvinner manuellt gjorda förändringar i den nya versionen. En rekommendation är därför att alltid ha grafen klar innan arbetet med preliminärrapporten påbörjas. Org nr Sida 40(75)

41 Redigera en preliminärrapport Analysledare, vice analysledare och dokumentationsansvarig kan redigera och spara preliminärrapporten. 1. Välj Preliminärrapport i vänstermenyn. 2. Välj Hämta på den synliga raden under Versioner 3. En dialog visas där dokumentet kan sparas eller öppnas i lämpligt verktyg. Välj det som passar bäst. 4. Nu finns dokumentet tillgängligt lokalt för redigering. Observera att efter redigering måste dokumenten sparas ner lokalt på datorn genom att välja Spara som. Allt i dokumentet kan redigeras i en ordbehandlare, t.ex. MS Word. Dokumentet kan sedan sparas i Nitha som en ny version se avsnitt Information som ändras men ursprungligen kommer från Nithas databas, kommer dock inte att föras tillbaka till dit från dokumentet. 5. Det går också att välja en äldre version att ha som bas för en ny version. Välj Visa alla versioner och välj Hämta på den version som önskas. Efter redigering kan den versionen sedan sparas i Niths m.h.a. Ladda upp ny version i Nitha enl Vill man se hur dokumentet kommer att se ut som PDF väljer man Prel. Pdf på den versionen man är intresserad av. 7. Vill man ta bort en specifik version väljer man Ta bort på den versionen. Org nr Sida 41(75)

42 Ladda upp en preliminärrapport till Nitha Enbart analysledare, vice analysledare och dokumentationsansvarig för analysen kan spara en preliminärrapport. 1. Välj Preliminärrapport i vänstermenyn. 2. Välj Ladda upp ny version i Nitha. En sida för att namnge och hämta rapportfilen visas. 3. Fyll i Namnge dokumentet och välj Bläddra/Browse. 4. En utforskare visas där man får välja vilken fil som ska laddas upp. 5. Välj den fil som ska vara nästa version av preliminärrapporten. 6. Filnamnet syns i Filfältet. Välj Ladda upp. 7. Sidan Preliminärrapport visas igen och den nya versionen ligger högst upp i listan. Org nr Sida 42(75)

43 3.17 Preliminärrapport med WebDav Används om man har förutsättningarna för WebDav, bl.a. Word installerat och använder Internet Explorer Skapa en preliminärrapport 1. Välj Preliminärrapport i vänstermenyn. 2. Välj Skapa ny rapport från Nitha. En preliminärrapport baserad på rapportmallen som fylls med data från Nitha, skapas och sparas som ett dokument i Nitha. Man får även upp dokumentet i Word och kan börja arbeta i det direkt. När man sedan sparar i dokumentet kommer det att uppdateras direkt på servern. Det är möjligt att i dokumentet välja Spara Som... om man vill spara ner dokumentet lokalt på datorn men då är man frånkopplad från servern och ändringar sker bara i versionen lokalt på datorn. Det är möjligt under analysens gång att generera en ny version av rapporten. Observera dock att text som skrivits in manuellt i tidigare version inte förs över till den nya, skapade versionen. Det betyder att information som lagts in i grafen inte går över i en sparad version av preliminärrapporten utan det krävs att Skapa ny rapport från Nitha görs och att då försvinner manuellt gjorda förändringar i den nya versionen. En rekommendation är därför att alltid ha grafen klar innan arbetet med preliminärrapporten påbörjas. Org nr Sida 43(75)

44 Redigera en preliminärrapport Analysledare, vice analysledare och dokumentationsansvarig kan redigera och spara preliminärrapporten. 1. Välj Preliminärrapport i vänstermenyn. 2. Välj Redigera på den synliga raden under Versioner 3. Dokumentet öppnas i Word och när man sparar sker det direkt mot servern utan att man måste spara dokumentet lokalt först. 4. Vill man skapa en ny version väljer man knappen Redigera direkt i MS Word och spara som ny version, då sparas först dokumentet automatiskt som ny version för att sedan öppnas direkt i Word. 5. Det går också att välja en äldre version att redigera. Välj Visa alla versioner och välj Redigera på den version som önskas men ska den användas i överföring så måste den först sparas lokalt för att sedan laddas upp enl Man kan också spara en ny version från en rapport lokalt på datorn, den sparas i Nitha m.h.a. Ladda upp ny version i Nitha enl Vill man se hur dokumentet kommer att se ut som PDF väljer man Prel. Pdf på den versionen man är intresserad av. 8. Vill man ta bort en specifik version väljer man Ta bort på den versionen. Org nr Sida 44(75)

45 3.18 Analysledarens granskning och checklista 1. Välj Checklista i vänstermenyn. 2. Välj Hämta mall för checklista och spara ner mallen på lokal dator. 3. Öppna checklistan och fyll i den. 4. Välj Ladda upp checklista. 5. Sidan Ladda upp checklista visas. Välj Browse/Bläddra för att ange vilken fil som ska sparas. 6. Välj fil så att utforskaren stängs. 7. Tryck på Spara. 8. Kontrollera att alla personuppgifter är raderade ur preliminärrapporten, grafen och bifogade dokument. 9. Klicka i Rapporten och bilagor är avidentifierade. Tryck på Spara. Org nr Sida 45(75)

46 3.19 Avidentifiera händelseanalysen Analysledare eller vice analysledare ansvarar för att händelseanalysen är helt avidentifierad innan låsning och överföring till kunskapsbanken i Nitha sker. Alla dokument som publiceras ska vara rensade från information som kan identifiera patient eller involverad personal. Även information som avvikelsenummer och diarienummer från vårdgivaren ska tas bort. 1. Gå igenom preliminärrapportern och avlägsna eventuella namn och personnummer på patient eller involverad personal. Ändra i dokumentet och spara. 2. Gå igenom bifogade dokument enlig punkt Gå igenom analysgrafen så att inga namn eller personnummer är angivna. 4. Välj Checklista i vänstermenyn. 5. Klicka i checkboxen Rapporten och grafen är avidentifierade och tryck på Spara Slutrapport Innan rapporten kan överföras till Nitha kunskapsbank ska den vara kvalitetsgranskad av analysexpert. Rekommendation är att händelseanalysen kvalitetsgranskas efter att den återförts till uppdragsgivare, se avsnitt 3.22 Analysexpert Låsa en slutrapport Enbart analysledare och vice analysledare kan låsa en analys. 1. Välj Slutrapport i vänstermenyn. 2. Se till att analysledaren har granskat händelseanalysen och att checklistan är ifylld och sparad. Händelseanalysen ska vara avidentifierad och analysledaren ska ha klickat i checkboxen som bekräftar detta i sidan Checklista. Vidare ska alla obligatoriska Org nr Sida 46(75)

47 sökparametrar vara ifyllda samt preliminärrapport och analysgraf skapade. Händelseanalysen ska även vara kvalitetsgranskad av analysexpert. Säkerställ att inga dokument innehåller personuppgifter varken för patient eller involverad personal. 3. Välj Lås händelseanalys. En fråga om analysen verkligen ska låsas visas. Välj Fortsätt. 4. Händelseanalysen får en ny status, Låst och sidan får nya knappar. Händelseanalysen går inte att uppdatera, t.ex. går det inte att ändra sökparametrar eller lägga till nya dokument. Org nr Sida 47(75)

48 Låsa upp en slutrapport Enbart analysledare och vice analysledare för händelseanalysen kan låsa upp analysen. 1. Välj Slutrapport. 2. Välj Lås upp händelseanalys. 3. En bekräftelsefråga visas. Välj Fortsätt. 4. Analysen är upplåst och går att uppdatera igen. Org nr Sida 48(75)

49 3.21 Överföra slutrapport till kunskapsbanken Att överföra slutrapporten innebär att rapporten inklusive analysgraf och bifogade dokument kopieras till Nitha kunskapsbank och blir sökbar för de personer som har åtkomst till Nitha kunskapsbank. Analysledare och vice analysledare kan överföra slutrapporten Händelseanalysen måste låsas före att den överförs, se avsnitt Välj Slutrapport i vänstermenyn. Enbart analysledare och vice analysledare kan överföra händelseanalysen. 2. Välj Överför till kunskapsbanken Sökparametrar, rapport, analysgraf och bilagor förs över till Nitha kunskapsbank och blir åtkomligt för alla inom vård- och omsorg i Sverige som har tillgång till Sjunet. Allt arbetsmaterial - intervjuer, arbetsdokument samt preliminärrapportens alla versioner tas bort ur systemet. Status ändras till Överförd. OBS! glöm inte att ta bort intervjusvar och annat arbetsmaterial från din lokala dator. Org nr Sida 49(75)

50 När händelseanalysen är överförd till Nitha kunskapsbank kan inga ändringar göras. Observera att samtliga sökparametrar som angivits i Bakgrundsfakta och Orsaker/Åtgärder förs över till Nitha kunskapsbank. Därmed är värden som angivits för en händelseanalys tillgängliga att använda som sökvillkor i Nitha kunskapsbank. Det betyder att värden för en sökparameter som inte har använts på någon händelseanalys inte syns i söksidan i Nitha kunskapsbank. Dokument kan läggas in efter att händelseanalysen överförts till kunskapsbanken. Möjlighet finns att lägga in diarienummer med mera i rapporten för spårbarhet inom den egna organisationen. Org nr Sida 50(75)

51 3.22 Analysexpert Rollen analysexpert kan vara chefläkare, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och ex verksamhetsutvecklare (eller annan person kunnig i metoden). En analysexpert lägger till sig själv som granskare eller intressent i en pågående analys. Förslag på fördelning vid granskning av rapporter: Chefläkare eller MAS granskar rapporten utifrån faktainnehållet och verksamhetsutvecklare eller annan person granskar rapporten utifrån ett metodperspektiv. Obs! Rekommendation är att händelseanalysen kvalitetsgranskas efter att den återförts till uppdragsgivare Analysexpert markerar analyser för granskning En analysexpert kan välja en händelseanalys för granskning och använder då Sökfunktionen i operativa Nitha. Sidan ovan syftar till att främst stödja analysexpertens arbete. 1. Logga in i Nitha 2. Tryck på Sök-knappen i huvudmenyn. Ovanstående sida visas. Org nr Sida 51(75)

52 3. Gör en sökning med lämpliga sökvillkor, t.ex. så bör Vårdgivare anges för att begränsa sökningen. 4. Välj Lägg till mig som Granskare (ikonen med förstoringsglas) för den analys som ska granskas. Enbart en analysexpert kan vara ansvarig granskare. Förstoringsglaset visas för de händelseanalyser som den påloggade användaren kan välja för granskning. Det finns flera orsaker till att granskningsikonen inte visas: a. En händelseanalys tillhör inte användarens huvudman b. Någon annan analysexpert har valt analysen för granskning c. Påloggad användare har redan analysen för granskning 5. Händelseanalysens översiktsbild visas. 6. Fortsätt enligt nästa avsnitt Analysexperten kvalitetsgranskar analys Analysexperten måste ha markerat analys för granskning enligt ovan. Org nr Sida 52(75)

53 1. Gå till startsidan och välj den händelseanalys som ska granskas. 2. Välj Kvalitetsgranskning från vänstermenyn. 3. Gör steg 1, välj Hämta mall för checklista. Checklistan laddas upp och kan öppnas eller sparas. Obs! Ta för vana att alltid välja Spara för att spara ner dokumentet på datorn. 4. Öppna den nedladdade checklistan och gör granskning av analysen enligt den. 5. Uppdatera checklistan och spara den på den egna datorn. 6. Gör steg 2 välj Ladda upp checklista. När checklistan är uppladdad får man tillgång till valen som anger faktainnehåll och/eller metodik har blivit granskat. 7. Genomför minst en av dessa granskningar. 8. Gör steg 3 ange kvalitetsvärde samt kommentar innan händelseanalysen går att låsa. 9. Tryck på Spara. När analysledare eller vice analysledare för över analysen till kunskapsbanken förs samtidigt kvalitetsvärdet över. Analysexperten kan sedan ta bort sig manuellt från händelseanalysen, se och läggs då som historisk användare. OBS: Om checklistan är uppladdad och händelseanalysen är granskad enligt t.ex. metodik går det inte att ta bort checklistan utan att först bocka ur granskningarna i fältet nedan och tryck spara. Org nr Sida 53(75)

54 Analysexpert väljer analys som intressent En analysexpert kan välja en händelseanalys för bevakning och använder då Sökfunktionen i operativa Nitha. Sidan ovan syftar till att främst stödja analysexpertens arbete. 1. Logga in i Nitha. 2. Tryck på Sök-knappen i huvudmenyn. Ovanstående sida visas. 3. Gör en sökning med lämpliga sökvillkor. 4. Välj Lägg till mig som intressent (ikonen med den lilla gubben) för den analys som ska bevakas. 5. Händelseanalysens översiktsbild visas. 6. På startsidan listas de analyser som analysexperten bevakar. Org nr Sida 54(75)

55 Ta bort sig själv som granskare och intressent 1. Öppna önskad analys från Startsidan. 2. Välj Analysbehörighet i vänstermeny. En sida enligt ovan visas. 3. Välj ikonen bakom det egna namnet. 4. Analysbehörigheten tas bort. Org nr Sida 55(75)

56 3.23 Handlingsplan Skapa handlingsplan Analysledare, vice analysledare, uppföljningsansvarig och uppdragsgivare kan skapa och redigera en handlingsplan, se även Välj Handlingsplan i vänstermenyn. 1. Steg 1 Bestäm uppföljningsansvarig och uppföljningsdatum. 2. Klicka på Välj uppföljningsansvarig. En sökdialog visas. Välj användare som ska vara uppföljningsansvarig. Vid ändring väljs Ta bort Uppföljningsansvarig. Om användaren inte finns används Skapa en ny användare och återvänd hit. 3. Sätt uppföljningsdatum. 4. Välj Spara. 5. Steg 2 Förbered handlingsplan. Org nr Sida 56(75)

57 6. Välj Skapa handlingsplan. Ett handlingsplansdokument skapas utifrån mall och den information som finns i Nitha. Dokumentet ligger som en rad under steg Steg 3 - Redigera handlingsplanen 8. Välj Hämta handlingsplan. Handlingsplanen sparas på användarens dator som ett textdokument. 9. Öppna handlingsplanen i t.ex. MS Word och redigera dokumentet enligt handboken. Spara dokumentet på lämplig plats på egen dator genom att välja Spara som. 10. Välj Ladda upp handlingsplan. Följande sida visas. Org nr Sida 57(75)

58 11. Ange en beskrivning av dokumentet. Välj Browse/Bläddra och välj vilken fil som ska laddas upp i Nitha. Välj Spara. 12. Om handlingsplan skickas till personer i organisationen, ange dessa i textboxen Handlingsplan skickad till. Handlingsplanen måste skickas manuellt till berörda personer. 13. Välj Spara. Tips och tricks: En existerande handlingsplan måste tas bort innan en ny går att hämta. Om en ny version av handlingsplanen laddas upp så skrivs den gamla versionen över Följ upp handlingsplan Användaren som är satt som uppföljningsansvarig har rätt att följa upp handlingsplanen. Org nr Sida 58(75)

59 1. Steg 1 Följ upp handlingsplan i vänstermenyn. Uppföljningsansvarig kontrollerar om beslutade åtgärdsförslag har åtgärdats. 2. Välj Hämta handlingsplan. Dokumentet laddas ner till användarens egen dator. 3. Öppna dokumentet i t.ex. MS Word och gör önskade ändringar. Spara dokumentet lokalt genom att välja Spara som. 4. Välj Spara handlingsplan. Följande sida visas. 5. Ange en beskrivning av dokumentet. Välj Browse/Bläddra och välj vilken fil som ska laddas upp i Nitha. Välj Spara. Steg 1 kan upprepas till dess att samtliga åtgärder är uppföljda. 6. Steg 2 Avsluta uppföljning. När uppföljning är klar, d.v.s. alla åtgärdsförslag är uppföljda, ska uppföljningen avslutas. För att kunna avsluta uppföljning så måste analysen vara överförd dvs. finnas i Nitha kunskapsbank. 7. Välj Uppföljning klar. Org nr Sida 59(75)

60 Statusen på händelseanalysen ändras till Uppföljd. Uppföljningsdatum kopieras till Nitha kunskapsbank. Org nr Sida 60(75)

61 3.24 Sök pågående händelseanalyser Alla användare i Nitha har möjlighet att söka efter pågående händelseanalyser. Syftet med den här funktionen är främst att kunna överblicka pågående analysarbeten från en granskares perspektiv, men den kan också användas för andra syften. Den är dock inte meningen att användas för att hitta avslutade händelseanalyser utifrån samtliga sökparametrar. En användare kan öppna händelseanalyser där han är analysteam-medlem. Det är möjligt att sortera genom att klicka på rubrikerna.. 1. Gå till startsidan och tryck på Sök knappen. 2. Fyll i önskade sökbegrepp. Statusfältet är tänkt att användas för att hitta analyser befinner sig i olika faser. Pågående = Hitta alla analyser som är pågående. Kvalitetsgranskade = Hitta alla analyser som är kvalitetsgranskade. Låsta = Hitta alla analyser som är låsta. Överförda = Hitta alla analyser som är överförda. Uppföljda = Hitta alla analyser som är uppföljda. Fältet Försenad mer än filtrerar analyser där överföringsdatum är senare är planerat slutdatum. Fältet Start senare än initiering mer än filtrerar analyser där startdatum är senare är uppdrags- /intitieringsdatum. Fältet Analystid längre än jämför start- eller initierings datum och överföringsdatum. Org nr Sida 61(75)

62 Välj Sök. 3. En lista med matchande händelseanalyser visas. De användare som ingår i ett analysteam för en händelseanalys kan öppna den och se detaljer och utföra de arbetsuppgifter de är behöriga till. 4. Vid många träffar kan man navigera genom sidorna enl. nedan. 5. Användare som har rättigheter ser följande tillägg till Sök: Fälten Analysledare och Granskare innehåller alla som är knutna till vårdgivare som aktuell användare har behörighet till. Sökningen begränsas till de som man väljer här. Samma användare kan även exportera till Excel och får även presenterat Analysledaren knuten till respektive analys. Org nr Sida 62(75)

63 4 Administrering av användare 4.1 Visa användare i Nitha Analysledare och lokal administratör kan söka och lista Nitha användare. 1. Välj Lokal adm i huvudmenyn. 2. Välj Användare i vänstermenyn. 3. Samtliga användare listas för den huvudman som påloggad användare tillhör. 4. För att hitta specifik användare, fyll i en valfri söksträng som kan vara HSA-id eller del av namnet. Välj Sök. 5. Det går att sortera listan genom att klicka på rubriken man vill sortera på. Det går inte att sortera på roll-kolumnerna utan då får man välja filtrering vid Sök endast på. Org nr Sida 63(75)

64 4.1.1 Registrera användare Analysledare och lokaladministratör kan registrera Nitha användare. 1. Välj Lokal adm i huvudmenyn. 2. Välj Användare i vänstermenyn. 3. Välj Lägg till användare högst upp till vänster i sidan Användare. 4. Fyll i användarens HSA-id, namn, välj yrkeskategori, välj enhet, ange telefonnummer och -adress, välj Nitha roll samt ange ett lösenord som bekräftas. OBS! Endast de tecken står efter bindestrecket i HSA-id ska användas då enskilda personer läggs till som användare. I HSA-hotellet finns uppgifter om bl.a. HSA-id, se Välj Spara. Org nr Sida 64(75)

65 4.1.2 Sök i HSA-hotell Länk till HSA-hotellet: Sök efter personen i HSA-hotellet. 1. Välj fliken Avancerad sök. 2. Välj län under Sök var?. Om detta inte anges så fungerar inte sökfunktionen. 3. Ange t.ex. Efternamn och/eller förnamn. Eller ange HSA-id. 4. Klicka på sök. 5. Välj rätt person genom att klicka på namnet. 6. HSA-id på person ska enbart de tecken som finns efter anges se bild nedan. Org nr Sida 65(75)

66 4.1.3 Redigera användarinformation 1. Välj Lokal adm i huvudmenyn. 2. Välj Användare i vänstermenyn. 3. Välj Redigera efter den användare som ska ändras. Org nr Sida 66(75)

Nitha Manual. Nitha Manual Inledning och läsanvisning Att arbeta i Nitha... 4

Nitha Manual. Nitha Manual Inledning och läsanvisning Att arbeta i Nitha... 4 Nitha Manual Innehållsförteckning Nitha Manual... 1 1 Inledning och läsanvisning... 3 2 Att arbeta i Nitha... 4 3 Funktioner i Nitha... 7 3.1 Logga in i Nitha... 7 3.2 Avsluta arbetet i Nitha... 7 3.3

Läs mer

- Steg för steg i Nitha: från uppdrag till kunskapsbanken

- Steg för steg i Nitha: från uppdrag till kunskapsbanken Bildspelet syftar till att ge dig en snabb genomgång av de olika delarna i Nitha IT-stöd för händelseanalys. - Steg för steg i Nitha: från uppdrag till kunskapsbanken Om du vill träna i Nitha rekommenderas

Läs mer

Nitha Kunskapsbank Manual

Nitha Kunskapsbank Manual Nitha Kunskapsbank Innehållsförteckning Nitha Kunskapsbank...1 1 Inledning och läsanvisning...2 2 Att arbeta i Nitha...3 3 Funktioner i Nitha Kunskapsbank...4 3.1 Startsidan... 4 3.2 Logga in i Nitha kunskapsbank...

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Innehållsförteckning. Nitha manual lokala administratörer Sida 1(11)

Innehållsförteckning. Nitha manual lokala administratörer Sida 1(11) Innehållsförteckning 1 Lathund för lokala adminstratörer i Nitha... 2 2 Administrera organisation... 3 3 Lägg till organisationsdata... 4 4 Redigera organisation... 5 5 Visa användare i Nitha... 6 6 Registrera

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024 Dok nr OSF/AU-18:024 Delegeringsmodulen Innehåll 1 Logga in Delegeringsmodulen... 2 2 Ikoner i verktygsraden... 2 2.1 Mitt skrivbord... 2 2.2 Sök efter personal som redan har en delegering... 3 2.3 Sök

Läs mer

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.0 Kundens snabbhandledning Svenska Innehåll Vad är InSite Prepress Portal?...1 Vad har ändrats i version 5.0...1 Logga in till Prepress Portal...1 Få hjälp...2 Kontrollera

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS.

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS. LOGGA IN För att logga in i Agresso Webb går man via Borås Stads intranätsida. Under IT-tjänster finns länken Agresso som tar dig till vår Agresso-sida. Här hittar man förutom information om vårt ekonomisystem

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva ÄLDREFÖRVALTNINGEN INS 3.2A 1 (37) Instruktion till Genomförandewebben Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Östra Madenvägen 4 TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Behörighetsadministration i Meddix SVP

Behörighetsadministration i Meddix SVP 1(20 ) Behörighetsadministration i Meddix SVP Sökord Samordnad vårdplanering, användare, användarkonto, behörighet Dokumenthistorik Datum Ändring Handläggare 150512 Ändrat från Landstinget i Östergötland

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Guide för behörighetssystemet i Matilda

Guide för behörighetssystemet i Matilda Guide för behörighetssystemet i Matilda Guiden är uppdaterad t o m Matildaversion 4.7.0. Eftersom olika personer med olika arbetsuppgifter och funktioner inom kostverksamheten använder Matilda på olika

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Manual E-butiken Innehåll:

Manual E-butiken Innehåll: Manual E-butiken Innehåll: Allmänt... 2 Logga in... 2 Översikt... 2 Kategorisera produkter... 3 Lägg till en produkt... 4 Lägg till produktbilder... 5 Ändra en produkt... 5 Skapa menysidor... 6 Ladda upp

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03 Handledning Biträdessidan Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från biträdessidan... 5 3 Biträdets administration av assistenter...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Instruktioner för användare av Meetings Plus app

Instruktioner för användare av Meetings Plus app Instruktioner för användare av Meetings Plus app Revisionsnummer: Dokument-ID: 007433 Datum:08--7 08--7 Formpipe Software AB. All rights reserved. (9) Innehåll Introduktion...4 Registrera organisation

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Användarmanual för Centeped

Användarmanual för Centeped Användarmanual för Centeped Sid 1/15 Innehållsförteckning 1. Programstart... 3 2. Systemkrav... 3 3. Manual... 3 4. Nyheter... 3 5. Komma igång... 4 5.1 Inloggning... 4 5.2 Rollbeskrivning... 4 5.3 Lokal

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning. Procapita Education Vårdnadshavare. Version 3.2 2009-08-17.

Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning. Procapita Education Vårdnadshavare. Version 3.2 2009-08-17. Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning Procapita Education Vårdnadshavare Version 3.2 2009-08-17 TietoEnator INNEHÅLL 1 PROCAPITA EDUCATION FÖR VÅRDNADSHAVARE... 3 1.1 VÄLKOMMEN!...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

Webbmanual hittaut.nu

Webbmanual hittaut.nu Webbmanual hittaut.nu - Webbmanual för hittaut.nu Manualen är sammanställd av hittaut.nu-kansliet. Saknas något eller är det något som inte stämmer? Kontakta då hittaut.nu-kansliet på info@hittaut.nu!

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Dialect Unified MAC-klient

Dialect Unified MAC-klient Dialect Unified MAC-klient Med Dialect Unified MAC-klient når du företagets växelfunktioner. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper och t ex flytta samtal till en kollega du får tillgång

Läs mer

Manual för Samordnad Individuell Plan - SIP. Klicka på ärendevyn (fliken) SIP. Klicka för åtkomst till SVU

Manual för Samordnad Individuell Plan - SIP. Klicka på ärendevyn (fliken) SIP. Klicka för åtkomst till SVU Manual för Samordnad Individuell Plan - SIP Klicka på ärendevyn (fliken) SIP Klicka för åtkomst till SVU Finns en pågående vårdperiod går det öppna SVU-processen från SIP-översikten genom att klicka på

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer