Skatteverkets utredningsskyldighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skatteverkets utredningsskyldighet"

Transkript

1 Kursuppgift JUAN Skatteverkets utredningsskyldighet EN ÖVERSIKT JOHAN BRODD Antal ord: 3537

2 Introduktion Skatteverket 1 styrs i sitt dagliga arbete av överhängande principer och regler som övriga myndigheter också gör. En av de viktigare principerna som styr arbetet som utförs är utredningsskyldigheten. En specifik bestämmelse fördes in i Skatteförfarandelagen (SFS 2011:1244) vid dess instiftande som stadgar att Skatteverket ska se till att varje ärende blir så utrett som dess beskaffenhet kräver. Men vad menas med ärendenas beskaffenhet? Denna skrift menar att utreda om det finns några omständigheter att ta fasta på när det gäller ärendets beskaffenhet och vad som egentligen styr utredningsskyldighetens omfattning. Eftersom en bedömning ska ske i det enskilda fallet uppstår en viss svårighet när Skatteverket ska avgöra omfattningen av sin utredningsplikt och vad som förväntas av myndigheten. Då det är avgörande för ett rättssäkert beslut att omständigheterna som ligger till grund för beslutet är riktiga uppstår också ett problem för den enskilde om denna utredningsskyldighet inte uppfylls. Skriften inleds med en kortfattad beskrivning av förvaltningsmyndigheters utredningsskyldighet för att sedan behandla Skatteverkets utredningsskyldighet med andra principen som kan påverka denna. Den stora mängden av den deskriptiva delen utgörs av redogörelse av praxis kopplat till Skatteverkets utredningsskyldighet för att kunna utröna vad domstolen har uttalat och därigenom få fram vissa riktlinjer för bedömningen. Jag har valt att behandla Skatteverkets utredningsskyldighet generellt för att kunna ge en översiktlig bild och kunna dra vissa riktlinjer kring denna. En mer begränsad omfattning av denna kan leda till att skriften hade blivit alltför fokuserad på skatterätt, varför syftet med uppsatsen skulle kunnat äventyras. De källor som använts utgörs främst av praxis från dåvarande Regeringsrätten, men också kommentarer i rättsdatabasen Zeteo av diverse författare. Jag har också använt mig av en bok samt en artikel av Gustav Lindkvist för att inhämta åsikter och klargöranden kring utredningsskyldigheten. Jag har även hämtat inspiration, och även hittat flera av rättsfallen, från Rune Lavins bok Förvaltningsprocessrätt men har inte hämtat specifika uttalande kring bestämmelser från denna varför fotnoter inte finns kopplat till denna. 1 Skatteverket kommer användas som benämning även för den tid då Skatteverket var Skattemyndigheten för att underlätta för läsaren.

3 Utredningsplikten I arbetet som landets förvaltningsmyndigheter dagligen utför finns det en överhängande utredningsplikt som ålägger myndigheten att utreda ärendet tillräckligt utifrån dess beskaffenhet. I Förvaltningsprocesslagens 8 återfinns en uttrycklig utredningsplikt för landets förvaltningsdomstolar, men utredningsskyldigheten för förvaltningsmyndigheter finns inte uttryckligen angiven i Förvaltningslagen. Utredningsansvaret, eller officialprincipen, behandlas i flertalet specialförfattningar bl.a. 11 kap 1 socialtjänstlagen, 40 kap 1 skatteförfarandelagen samt 110 kap 13 socialförsäkringsbalken. Även fast denna princip inte återfinns direkt i FL tar lagen istället fasta på att myndigheterna har ett utredningsansvar på sedvanerättslig grund. 2 Serviceskyldigheten som uttrycks i 4 FL anses vara ett uttryck för detta ansvar, men ersätter inte utredningsplikten fullt ut. 3 Även den skyldighet som uttrycks i 7 FL, att myndigheten ska beakta möjligheten att själv inhämta upplysningar och yttranden från andra myndigheter, ger uttryck för officialprincipen. 4 Det kan också vara rimligt för förvaltningsmyndigheterna att tillämpa 8 FPL analogt i sin myndighetsutövning. Allmänt kan sägas att förvaltningsmyndigheternas utredningsplikt sträcker sig längre när det är myndigheten i fråga som är initiativtagare till ärendet. 5 Så bör även vara fallet när det handlar om beslut som är till nackdel för den enskilde. Om myndigheten vidtar åtgärder i allmänt intresse bör också utredningsplikten vidgas. 6 Det är dock inte alltid så att utredningsplikten vilar enbart på myndigheten då utredningsplikten även måste ställas mot bevisbördan. Mer om detta längre fram. Skatteverkets utredningsplikt Skatteverkets utredningsplikt framkommer ur 40 kap 1 SFL och stadgar att Skatteverket ska se till att ärendena blir tillräckligt utredda. Tillsammans med kommunikationsprincipen i 40:2 SFL utgör utredningsplikten en grundläggande betydelse för skatteförfarandet och hjälper till att styra Skatteverket i sin myndighetsutövning. 7 Utifrån rättssäkerhetsskäl blir en sådan utredningsskyldighet väsentlig, då det åtminstone förelägger Skatteverket att fatta besluten på riktiga grunder och omständigheter. Att Skatteverket gör utredningen innebär också att 2 Prop. 1985/86:80 s Kommentar 40:1 SFL Zeteo. 4 Kommentar 4 FL Zeteo, utredningsansvaret. 5 Aa. 6 Aa. 7 Kommentar 40:1 SFL Zeteo.

4 utredningen kring ärendet ligger närmre i tiden till den aktuella händelsen samt att utredningen med andra möjligheter kan föras i samråd med den enskilde. Förutom rättssäkerhetsskäl finns även effektivitetsskäl som en bakomliggande grund till att utredningen ska ske direkt hos Skatteverket. 8 Skattemål kan vara väldigt omfattande mål med mycket underlag och många olika faktorer som spelar in, varför en utredning så långt ner i instansordningen kan förenkla och effektivisera gången i domstolen vid ett eventuellt överklagande. Eftersom Skatteverket redan har resurser och kunskap för dessa utredningar talar det för att utredningen också kan ge mer noggranna resultat när denna görs hos myndigheten. Detta innebär inte i sig att Skatteverket har en skyldighet att inhämta allt material som krävs för att utreda ett ärende, utan den enskilde kan också åläggas att inkomma med uppgifter. Detta bestäms av kap SFL om uppgiftsskyldighet och i 39 kap SFL om dokumentationsskyldighet. Skatteverket ska däremot kunna bistå den enskilde med information om vilken typ av underlag som kan tänkas behövas för att kunna utreda ärendet. Den enskildes bistående med material är av väsentlig betydelse för att beslut om slutlig skatt ska kunna fattas på sakliga förhållanden, då det är den enskilde som har tillgång till information om de faktiska förhållandena. Skatteverket, och förvaltningsdomstolarna, har som regel tre möjligheter när det föreligger en osäkerhet kring sakförhållandena Återförvisa målet vid bristfällig utredning. Det sker då ingen prövning i sak utan detta åläggs underinstansen. I skatteverkets fall skulle detta betyda att ett beslut aldrig fattats då det inte har skett med en materiellt riktig utredning i grunden. 2. Lägga osäkerheten den enskilde till last inom ramen för beviskravet personen ska uppnå och därefter pröva målet i sak. 3. Självmant utreda osäkerheterna och sedan pröva målet i sak. Att Skatteverket själva ska utreda osäkerheterna kan också innebära att man förelägger en enskild att inkomma med information. Som beskrivet ovan har den enskilde ett ansvar att bistå med handlingar, och hjälpa till att utreda sådana osäkerheter som kan uppstå. Viss information kan enbart den enskilde besitta och Skatteverket måste således ha denna möjlighet. 8 Kommentar 40:1 SFL Zeteo. 9 Lindkvist, 2016 s.17.

5 Bevisbördan Om utredningsskyldigheten brister ska målet återförvisas medans när domstolen tillämpar bevisbörderegler ska de döma i sak. Utredningsskyldigheten är således primär i förhållande till bevisbördan och följande turordning kan mest sannolikt tillämpas vid förfarandet: Är ärendet tillräckligt utrett? Om ja Gå vidare, Om nej återförvisa målet till lägre instans. Om Skatteverket ställer sig frågan bör resultatet vid ett nej bli att utredning ska fortsätta och beslut därför inte kan fattas än. (Jag kommer dock mena på att bevisbördan bör komma in här för en bedömning om utredningsskyldigheten skett). 2. Är beviskravet uppfyllt? Om Skatteverket bedöms ha bevisbördan har utredningsplikten inte så stor påverkan för den enskilde då Skatteverket också är bundna av beviskravet och ska visa på att en inkomst sannolikt har uppkommit hos den enskilde. 11 Det märks alltså inte någon skillnad om det är beviskravet eller utredningsskyldigheten som hindrar Skatteverket från att fatta beslut i saken. Om Skatteverket bedömer att utredningsplikten inte är uppfylld krävs vidare utredning av målet innan man kan besluta i sak. Om istället beviskravet inte skulle vara uppnått kan förvisso Skatteverket fatta beslut i frågan, men kan inte göra så till nackdel för den enskilde då beviskravet som riktas mot Skatteverket ej är uppfyllt. 12 Om istället den enskilde bedöms ha bevisbördan spelar utredningsplikten en större roll. Även om det är den enskilde som har bevisbördan är Skatteverket bundna av sin utredningsplikt och har således ett ansvar för att ärendet blir tillräckligt utrett innan beslut fattas. En utredningsplikt kan alltså föreligga för omständigheter som den enskilde har bevisbördan för. 13 Som exempel kan anges att den enskilde har yrkat avdrag för en kostnad som denne haft. Den enskilde är då den som har bevisbördan för att visa att dessa kostnader har förelegat. Även om den enskilde inte skulle ha visat för dessa kostnader och inte uppfyllt beviskravet är Skatteverket fortsatt bundna av sin utredningsskyldighet och vid en domstolsprövning skulle ett sådant mål kunna återförvisas vid otillräcklig utredning. 14 Detta kan handla om allt från att kräva in ytterligare handlingar från den enskilde till att själva utreda information man har tillgång till. 10 Lindkvist, 2016 s Lindkvist, 2016 s. 26f. 12 Lindkvist s RÅ 2002 ref. 22, Lindkvist, SvSkt 2015 s Lindkvist, SvSkt 2015 s. 26.

6 Regeringsrätten har i en dom från 1980 prövat utredningsskyldighetens omfattning i en situation där det ansågs vara svårt eller omöjligt att utreda sakförhållandena. 15 Domstolen konstaterade att utredningsskyldigheten ska bestämmas med hänsyn till målets beskaffenhet och att detta i förevarande fall innebar att hänsyn måste tas till om det över huvud taget går att få fram någon utredning i målet. Det var 10 år sedan förhållandena som avsåg ärendet förelåg och man ansåg att det inte gick att uttömmande klarlägga hur det förhåller sig med olika detaljer som inverkar på frågan om bolagets beskattning. Bevisbördan i detta mål låg hos den enskilde varpå domstolen ogillade dennes talan. Utredningsskyldighetens och proportionalitetsprincipen Utredningsskyldigheten är inte undantagen från de allmänna principer som återfinns inom förvaltningsrätten. Proportionalitetsprincipen är en av de centrala principerna i Skatteverkets myndighetsövning och begränsar möjligheten att vidta åtgärder som inte är proportionerliga i förhållande till den kränkning som ingripandet innebär. Det ses som ingripande att göra anspråk på en persons privata medel, och den enskilde ska därför försäkras en rättssäker prövning. Även fast proportionalitetsprincipen är en allmän princip framkommer densamma av 2 kap 5 SFL och stadgar att beslut som Skatteverket fattar enbart får fattas om skälen för beslutet uppväger det intrång som beslutet innebär för den som beslutet gäller eller för något annat motstående intresse. I propositionen anger man att detta är till stor del för att den enskilde lättare ska kunna åberopa denna vid prövning. 16 Prövningen sker utifrån förutsättningarna i varje enskilt fall och påverkar således omfattningen av utredningsskyldigheten beroende på av vilket typ av ärende det gäller. 17 Proportionalitetsprincipen bör främst begränsa vilka åtgärder man kan företa i utredningen i förhållande till vad man kan uppnå genom utredning. Man kan sammanfatta regeln med att en åtgärd inte får orsaka större men för den enskilde än vad ett utelämnande av åtgärden kan orsaka för det allmänna RÅ 1980 Aa Prop. 2010/11:165 s Kommentar till 45 kap SFL Zeteo. 18 A.a.

7 Praxis RÅ 1980 Aa. 183 Målet gällde efterbeskattning till mervärdesskatt för åren samt beslut för åren Domstolen konstaterar att utredningen hos Skatteverket var i såpass bristfälligt skick att den inte tillåter ett beslut om bolagets enskildhet för de aktuella åren. Domstolen behandlar sedan sin egen utredningsplikt enligt 8 FPL och anger att det finns övervägande svårigheter att få fram information på grund av den långa tid som förflutit sedan de aktuella företeelserna. Vidare anförde domstolen att även om en utredning skulle kunna ligga till grund för vissa delar av förhållandena måste det ankomma på bolaget att klargöra i vilka avseenden Kammarrättens dom är felaktig. Domstolen lämnade därför bolagets talan utan bifall. Det fanns en skiljaktig som angav att utredningen om bolagets enskildhet var så undermålig att de grundläggande förutsättningarna för beslut om enskildhet inte förelåg. Den skiljaktige ansåg därvid att besluten skulle undanröjas. RÅ 2006 ref. 1 En person hade blivit debiterad trossamfundsavgift på sin deklaration för ett medlemskap i Romersk-katolska kyrkan. Personen begärde att Skatteverket skulle undanröja avgiften eftersom hon inte var medlem i trossamfundet och inte sympatiserade med deras tro. Skatteverket hänvisade kvinnan att inkomma med intyg från kyrkan om att uppgifter var felaktig. Då personen inte inkom med intyg avslog Skatteverket hennes begäran och överlämnade överklagande till Länsrätten. Både länsrätten och kammarrätten avslog kvinnans överklagande och Regeringsrätten beslutade att pröva målet. Domstolen konstaterade att, även fast det inte fanns en uttrycklig reglering för Skatteverkets utredningsskyldighet i FL, Skatteverket var bundna av en allmän utredningsskyldighet. Utredningsskyldigheten ska bedömas från fall till fall och fördelningen anses vara beroende av b.la. ärendets natur, vem som tagit initiativ till ärendet och om det finns ett starkt allmänintresse. Domstolen anförde vidare att avgiften som trossamfunden tar ut är av privaträttslig natur och att Skatteverkets hjälp med att ta in avgifterna är ingripande för den enskilde. Avgiften

8 behandlas som en skatt och att en obetald avgift kan lämnas till Kronofogdemyndigheten utgjorde bakgrunden till varför det ansågs ingripande. Skatteverket har alltså ett utredningsansvar för ärendet. Med tanke på vad den enskilde anfört i ärendet och de ingripande konsekvenser som beslut om uttagande av avgift har borde Skatteverket ha kompletterat utredningen på egen hand för att klargöra om uppgiften om medlemskapet var riktigt. Domstolen återförvisade ärendet tillbaka till Skatteverket för vidare handläggning. RÅ 2005 ref. 7 Ett holdingbolag hade i sin deklaration för 1997 års taxering redovisat avdrag avseende nedskrivning av anläggningstillgångar med 16 miljoner. I svar på förfrågan från Skatteverket uppgav bolaget att det rörde sig om nedskrivning av värdet på andelar i ett helägt dotterbolag. De uppgav också att bolaget hade mottagit skattefri utdelning från dotterbolaget och att bolaget skulle redovisa utdelningen som ej skattepliktig och återlagt nedskrivningen av andelarna till beskattning. Skatteverket återförde nedskrivningen av andelarna till beskattning och minskade samtidigt bolagets resultat med den skattefria utdelningen. Det skattemässiga resultatet blev ej påverkat då de olika företeelserna kvittade varandra men Skatteverket tog ut skattetillägg med 40% av skillnaden i skatt för det uppförda avdraget. Regeringsrätten började vid bedömningen att utreda om Skatteverket uppfyllt sin utredningsplikt. De konstaterar att med tanke på det redovisade innehållet i deklarationen framstår det inte som uteslutet att Skatteverket hade kunnat godta avdraget utan ytterligare utredning. Det påverkade inte i fallet att bolaget i räkenskapsschemat angett att de fått utdelning på andelar i dotterbolag med ett belopp som motsvarade nedskrivningen av anläggningstillgångarna. Domstolen tillämpade inte bevisbörderegler för att avgöra målet, utan konstaterade att det skulle vara oskäligt att ta ut skattetillägg då de olika beloppen hade ett så pass stort samband mellan sig. RÅ 2008 ref. 51 En enskild hade i sin deklaration redovisat ett avdrag för resor till och från arbetet med kr. Den enskilde hade som svar på förfrågan som Skatteverket sänt ut angett att det rörde sig om en felskrivning och att det egentliga avdraget ska uppgå till kr.

9 Skatteverket ansåg att den enskilde hade angett en oriktig uppgift och påförde skattetillägg med 40%. Domstolen konstaterade att i samband med utsändandet av förfrågan hade Skatteverket fullgjort sin utredningsskyldighet men att det inte fanns grund att påföra skattetillägg. RÅ 2008 ref. 72 Ett bolag hade anskaffat en båt och fått fullt avdrag avseende mervärdesskatt för köpet av båten. Bolaget hade under beskattningsåret inte använt båten i verksamheten något nämnvärt och kunde enbart frambringa material som stödde en användning om 6 timmar i bolagets verksamhet, medans den ifrågasatta perioden rörde sig om två månader. Skatteverket bedömde att bolaget således haft dispositionsrätt till båten övriga tider än de 6 timmar de visat, och anförde att bolaget skulle uttagsbeskattas för användning av båten i privat ändamål. Domstolen angav att om Skatteverket visat att bolaget hade dispositionsrätt till båten skulle det ankomma på den enskilde att komma fram med den utredning som behövs för att ta ställning ska kunna tas i beskattningsfrågan. Bevisbördan flyttades således över till den enskilde och domstolen bedömde att bolaget ej gjort det sannolikt att båten ej använts för privat bruk. Dock fann domstolen att det inte fanns grund för att ta ut skattetillägg på grund av beviskravet som ställs vid påförande av skattetillägg och avslog skatteverkets yrkande. RÅ 2009 ref. 42 En person hade yrkat avdrag för resor till och från arbetet med bil med en hög summa. Skatteverket godtog avdrag, men enbart med kostnaden för allmänna transportmedel då den enskilde inte hade gjort troligt att hen hade företagit resorna med egen bil. Den enskilde anförde inför överklagandet i kammarrätten att familjen var mycket miljömedveten och att det därför skulle te sig orimligt att bilen hade använts i hög utsträckning privat. Kammarrätten ansåg att denna omständighet inte ändrade på domen i länsrätten, och den enskilde överklagade denna nekande dom. Inför förhandlingen hos Regeringsrätten redogjorde den enskilde för de förhållanden som rådde kring familjens resande. Hen angav avstånd till stormarknad, sommarstuga, barns skola, etc. Skatteverket angav att de tillämpar en schablonmässig beräkning vid bedömningen av om en bil använts privat på grund av effektivitetsskäl och att den skattskylde hade mer miljövänliga alternativ att transportera sig till jobbet.

10 Domstolen hade inte någon anmärkning på Skatteverkets metod att beräkna privat användning genom en schablonberäkning, men konstaterade att den utredning som den enskilde företagit gjorde att det inte fanns någon anledning att ifrågasätta den enskildes uppgifter och lämnade bifall till överklagandet. Analys Att utreda Skatteverkets utredningsskyldighet och komma fram till ett klart svar har visat sig vara en omöjlighet. Detta faller sig naturligt då utredningsskyldighetens omfattning ändras beroende på ärendet i fråga. Likväl finns viss vägledning att få i praxis kring utredningsskyldigheten och jag kommer i detta avsnitt att ställa upp vissa riktlinjer för bedömningen om utredningsskyldigheten är uppnådd och när en eventuell utredning ska utföras av den enskilde. När Skatteverket har bevisbördan Sammanfattningsvis kan sägas att Skatteverket har bevisbördan för intäkter hos en enskild. Som är konstaterat ovan bör inte utredningsskyldigheten påverka nämnvärt för den enskilde i dessa avseenden då Skatteverket har ett beviskrav att uppfylla. Problem kan istället uppkomma när Skatteverket anser att en intäkt är sannolik via faktorer som den enskilde inte kunnat påverka som visas i rättsfallet (RÅ 2006 ref. 15) med trossamfundsavgiften. Skatteverket hade i det fallet sett uppgifterna från trossamfundet som ett tillräckligt stöd för att ta ut en avgift hos den enskilde. Med tanke på att kyrkan har ett ekonomiskt incitament att ha så många medlemmar som möjligt anser jag att det känns tvivelaktigt att Skatteverket från början ska godta en sådan uppgift vid invändning av den enskilde. Detta stöds vidare av resonemanget att Skatteverket ska ha bevisbördan för intäkter hos den enskilde. En intäkt beskattas, och det är dels på grund av beskattningens ingripande natur som Skatteverket åläggs bevisbördan. Eftersom en avgift för medlemskap i trossamfund behandlas som en skatt, bör samma fördelning av bevisbördan kunna föreligga i dessa fall. Det kan således ligga en begränsning i Skatteverkets möjligheter att uppfylla sin utredningsskyldighet enbart genom att förlita sig på uppgifter från en annan än den enskilde om denne andre kan anses ha ett intresse för att ett visst beslut fattas. Om det visar sig att det är mycket svårt att inhämta trovärdiga uppgifter påverkas också Skatteverkets utredningsskyldighet. Förvisso är det rättsfall (RÅ 1980 Aa. 183) jag använt ovan för att klargöra detta från 1980, men praxis har inte ändrats angående denna fråga varför fallet fortfarande får anses vara relevant för bedömningen av utredningsskyldigheten. Även

11 fast det var konstaterat att utredningen inte var adekvat fokuserade domstolen på sina egna utredningsmöjligheter i målet. Då bestämmelserna i 8 FPL och 40 kap 1 SFL är snarlika bör riktlinjer också kunna hittas i de mål som behandlar domstolens utredningsskyldighet i skattemål. I målet var det ett tidsförlopp på 10 år sedan de aktuella händelserna som utgjorde svårigheten att inhämta ytterligare information, men även vid andra omständigheter bör detta kunna tillämpas. Har material förvanskats i olyckor och liknande bör samma princip kunna användas för att mildra utredningsskyldigheten. Konsekvensen av detta kan bli, som i det nu nämnda fallet, att det ankommer på den enskilde att frambringa utredning trots att det har rört sig om en bedömning om den enskilde ska betala skatt eller inte. Skatteverkets möjligheter att utreda kan också begränsas av proportionalitetsprincipen. Att detta skulle kunna ses som en försvårande omständighet för att inhämta material är möjligt, men jag anser att det inte är rimligt att utredningsskyldigheten skulle minska avsevärt på grund detta. Proportionalitet är något Skatteverket ska ta hänsyn till i allt arbete, varför det är otänkbart att det skulle lätta på just utredningsskyldigheten beskattningsärenden. Om ärendet är sådant att det skulle kräva omfattande åtgärder från Skatteverkets sida för att utreda skulle troligen dessa åtgärder ses som proportionerliga i förhållande till det ingripande som förfarandet innebär. Proportionalitetsprincipen bör alltså inte kunna ses som en sådan försvårande omständighet som avses i fallet ovan. När den enskilde har bevisbördan Skatteverkets utredningsskyldighet gäller fortfarande när den enskilde har bevisbördan. Den enskilde anses generellt besitta bevisbördan när det rör avdrag som denne vill göra. Detta torde föranleda att Skatteverkets utredningsskyldighet förmildras, och att det då kan ankomma på den enskilde att bistå med utredning. Skatteverket ansågs ha uppfyllt sin utredningsskyldighet i fallet RÅ 2005 ref. 7 vid påförande av skattetillägg. Att det framgick av bolaget räkenskaper att det rörde sig om ett fel i deklarationen utgjorde inte en sådan omständighet som Skatteverket i sin utredning behövde kontrollera för att uppnå sin utredningsskyldighet. Utredningen vid ett yrkande av avdrag kan alltså anses vara begränsad, och Skatteverket förväntas alltså inte kolla noggrannare i räkenskaper och liknande hos bolag för att uppfylla sin utredningsskyldighet vid yrkade avdrag som Skatteverket ifrågasätter. Ett avdrag som är orimligt i förhållande till inkomst väcker också Skatteverkets utredningsskyldighet, vilket framgår av fallet (RÅ 2008 ref. 51) där den enskilde yrkat avdrag

12 för resor till och från arbetet med ett väldigt högt belopp. Skatteverket hade genom utsändande av en förfrågan uppfyllt sin utredningsskyldighet i detta ärendet och förväntades alltså inte utreda ytterligare de uppgifter som den enskilde inkom med. I RÅ 2009 ref. 42 hade den enskilde också gjort ett stort avdrag för resor till och från arbetet. Skatteverket använder sig av en schablonmetod för att uppskatta hur mycket privat användning en bil har haft beroende på antal körda mil och gör alltså inte någon närmare utredning av den enskildes privata förhållanden. Domstolen ansåg inte att denna schablonmetod var orimlig och visade förståelse för att Skatteverket, med den stora mängd avdrag för resor till och från arbetet som görs varje år, av effektivitetsskäl inte kan utreda närmare. Den enskilde hade till prövningen i Regeringsrätten framlagt en utredning av dennes privata förhållanden, och domstolen ansåg denna utredning rimligt. Det bör alltså föreligga en begränsning av utredningsskyldigheten vid avdrag som den enskilde yrkar.

13 Källförteckning Litteratur och artiklar - Lindkvist, Gustav, Bevisfrågor i skatteprocessen en översikt, upplaga 1:1, Visby, Lavin, Rune, Förvaltningsprocessrätt, upplaga 1:1, Visby, Lindkvist, Gustav, Något om domstolens utredningsskyldighet och bevisvärdering i skattemål särskilt vid skönsbeskattning, SvSkt 2015:1 s. 21, Praxis - RÅ 1980 Aa RÅ 2002 ref RÅ 2005 ref RÅ 2006 ref RÅ 2008 ref RÅ 2008 ref RÅ 2009 ref. 42. Propositioner - Regeringens proposition 1985/86:80 om ny förvaltningslag. - Skatteförfarandet proposition 2010/11:165.

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 17 november 2015 i

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2006 ref. 15

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2006 ref. 15 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2006 ref. 15 Målnummer: 3001-04 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2006-02-15 Rubrik: Lagrum: En person som debiterats avgift till ett registrerat trossamfund begärde att skattemyndigheten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART CPG Service & Security Norden AB, 556757-0626 Ombud: AA Concrete International

Läs mer

4 kap. 9, 13, 14, 15, 16 och 19 taxeringslagen (1990:324) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 november 2016 följande dom (mål nr 24-16).

4 kap. 9, 13, 14, 15, 16 och 19 taxeringslagen (1990:324) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 november 2016 följande dom (mål nr 24-16). HFD 2016 ref. 73 Skatteverket kan inte inom ramen för en omprövning på begäran av den skattskyldige fatta ett beslut som i förhållande till såväl tidigare beslut som den skattskyldiges yrkanden är till

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 1, 4 och 6 skattebetalningslagen (1997:483), 49 kap. 4, 5, 11 och 19 skatteförfarandelagen (2011:1244)

HFD 2016 Ref kap. 1, 4 och 6 skattebetalningslagen (1997:483), 49 kap. 4, 5, 11 och 19 skatteförfarandelagen (2011:1244) HFD 2016 Ref 63 HFD 2016 ref. 63 Fråga om underlaget för skattetillägg ska bestämmas med eller utan beaktande av ingående mervärdesskatt i vissa fall av felaktig redovisning av den utgående mervärdesskatten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 20 december 2013 SÖKANDE AA Ombud: Advokaterna Emine Lundkvist och Karl-Johan Nörklit Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39 Stockholm

Läs mer

Det har i visst fall inte ansetts oskäligt att ta ut skattetillägg trots att tillägget uppgick till ett högt belopp.

Det har i visst fall inte ansetts oskäligt att ta ut skattetillägg trots att tillägget uppgick till ett högt belopp. HFD 2014 ref 24 Det har i visst fall inte ansetts oskäligt att ta ut skattetillägg trots att tillägget uppgick till ett högt belopp. Lagrum: 5 kap. 1 och 14 taxeringslagen (1990:324) Skatteverket beslutade

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 16 november 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Skattejurist Peter Klintsjö SET Konsulter KB Box 1317 111 83 Stockholm

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 mars 2016 följande beslut (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 mars 2016 följande beslut (mål nr ). HFD 2016 ref. 24 Kammarrätten har utan yrkande och till klagandens nackdel upphävt förvaltningsrättens dom i viss del. Kammarrättens avgörande har undanröjts med tillämpning av 29 förvaltningsprocesslagen.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 20 oktober 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 mars 2013 i mål nr

Läs mer

En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet

En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet HFD 2016 ref. 83 En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet sedan ett av Försäkringskassan meddelat beslut om återkrav vunnit laga kraft på grund av att omprövning inte

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 juli 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Stefan Lindh Advokatfirman Delphi Box 465 581 05 Linköping ÖVERKLAGAT

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 18 november 2009 KLAGANDE Lantmännen Agrovärme AB, 556229-5666 Box 5 561 21 Huskvarna MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM Mål nr

REGERINGSRÄTTENS DOM Mål nr 1 (8) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 8 oktober 2008 KLAGANDE AA Ombud: Advokaten Per Liljeborg Advokatfirman Bill Andréasson Norrmalmstorg 14 111 46 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 31 maj 2012 KLAGANDE Nordea Bank Sverige AB Ombud: AA Nordea Bank AB Group Taxes, G212 105 71 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 9 april 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART IKEA Investfast AB, 556409-4596 Box 700 343 81 Älmhult ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 22 juni 2017 KLAGANDE Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 29 april

Läs mer

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta.

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta. HFD 2013 ref 68 Försäkringskassans lagakraftvunna omprövningsbeslut beträffande återbetalningsskyldighet av livränta för en viss period utgör hinder mot att myndigheten på nytt prövar samma fråga. Lagrum:

Läs mer

meddelad i Stockholm den 19 december 2008 KLAGANDE Cloetta Fazer AB, 556014-2357

meddelad i Stockholm den 19 december 2008 KLAGANDE Cloetta Fazer AB, 556014-2357 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 19 december 2008 KLAGANDE Cloetta Fazer AB, 556014-2357 Ombud: Lars Haraldsson Haraldsson Consulting AB Kvinnebyvägen 123 589 33 Linköping MOTPART Skatteverket

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr meddelad i Stockholm den 22 oktober 2008 KLAGANDE AA. MOTPART Skatteverket Solna

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr meddelad i Stockholm den 22 oktober 2008 KLAGANDE AA. MOTPART Skatteverket Solna 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 oktober 2008 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Stockholm dom den 7 augusti 2006 i mål nr 2739-06

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2005 ref. 58

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2005 ref. 58 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2005 ref. 58 Målnummer: 709-04 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2005-10-28 Rubrik: En skattskyldig som inte i rätt tid gett in självdeklaration har inte ansetts kunna eftertaxeras

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 14 februari 2014 SÖKANDE AA SAKEN Resning HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS AVGÖRANDE Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkandet om att

Läs mer

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244)

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244) 2018 ref. 16 Skatteförfarandelagens regler om rätt till ersättning för kostnader har inte ansetts tillämpliga i ett mål om återkallelse av ett godkännande som skattebefriad förbrukare enligt energiskattelagen.

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 51

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 51 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 51 Målnummer: 422-01 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2004-06-14 Rubrik: Fråga om beslut om eftertaxering varit uppenbart oskäligt. Eftertaxering 1995 och 1996. Lagrum:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 7 februari 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Per Wiker Beati Mites Advokatbyrå AB Rosenmalmsvägen 67 134 62 Ingarö

Läs mer

HFD 2015 ref 73. Lagrum: 22 förvaltningslagen (1986:223)

HFD 2015 ref 73. Lagrum: 22 förvaltningslagen (1986:223) HFD 2015 ref 73 Ett beslut helt i enlighet med en anmälan om namnändring har sedan den enskilde ångrat sig ansetts ha gått denne emot i den mening som avses i 22 förvaltningslagen. Lagrum: 22 förvaltningslagen

Läs mer

Något om särskilt kvalificerade beslutsfattare

Något om särskilt kvalificerade beslutsfattare f r e d r i k bernd t & maria holme Något om särskilt kvalificerade beslutsfattare Den beslutsordning med särskilt kvalificerade beslutsfattare som infördes i och med införandet av skatteförfarandelagen

Läs mer

En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål.

En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål. HFD 2018 ref. 56 En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål. 62 kap. 7 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 20 maj 2013 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Kirsi Piispanen Lärarförbundet Box 12229 102 26 Stockholm MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18 Målnummer: UM5928-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-04-25 Rubrik: Fråga om vilka krav som kan ställas på parterna när det gäller att presentera

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 1 oktober 2015 KLAGANDE Avonova Hälsa AB, 556500-6821 Ombud: Advokat Henrik Gallus Advokatfirman Kjällgren i Lidköping AB Älvgatan 16 531

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 oktober 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 juni 2011 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Klövern AB Ombud: AA Deloitte AB Rehnsgatan 11 113 57 Stockholm Ombud: Advokat Börje

Läs mer

Fråga om rätt till utbetalning enligt lagen om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete när arbetet har betalats av annan än köparen.

Fråga om rätt till utbetalning enligt lagen om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete när arbetet har betalats av annan än köparen. HFD 2016 ref. 29 Fråga om rätt till utbetalning enligt lagen om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete när arbetet har betalats av annan än köparen. 67 kap. 11 inkomstskattelagen (1999:1229),

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 februari 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 februari 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 9 En beslutsmyndighets åtgärd att överlämna ett överklagande till överinstans och samtidigt ange att överklagandet har kommit in för sent innefattar inte ett ställningstagande att överklagandet

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 16 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 2 mars 2009 i mål nr 425-08, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 9 oktober 2015 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 8 april 2015 i mål nr 1213 1215-15, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 5191-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FL Ombud och offentlig försvarare: Advokat PG SAKEN Grovt

Läs mer

HFD 2015 ref 21. Lagrum: 47 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

HFD 2015 ref 21. Lagrum: 47 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring HFD 2015 ref 21 Synnerliga skäl att pröva en för sent inkommen ansökan om arbetslöshetsersättning har i visst fall ansetts föreligga när sökanden avvaktat en domstolsprövning av arbetslöshetskassans beslut

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 oktober 2011 KLAGANDE Stockholms Konserthusstiftelse, 802001-8266 Ombud: AA Ernst & Young AB Box 7850 103 99 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 21 maj 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Romateatern AB, 556511-9863 Ombud: Advokat Ola Åhman Roschier Advokatbyrå AB Box

Läs mer

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm REGERINGSRÄTTENS DOM 1(5) meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud Advokaten Markus Lauri Legare Advokatbyrå AB Box 19080 104 32 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Sida 1 av 6 Regeringsrätten RÅ 2008 ref. 37 Målnummer: 1455-05 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2008-10-08 Rubrik: Skattemyndigheten har vid obligatorisk omprövning med anledning av ett överklagande ansetts

Läs mer

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor I mål om överprövning av offentlig upphandling har kammarrätt ansetts inte vara förhindrad att pröva omständigheter som åberopats

Läs mer

HFD 2013 ref 1 Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref 1 Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref 1 Förvaltningsprocess övriga frågor När ett mål har återförvisats till en polismyndighet av utredningsskäl har myndigheten inte haft rätt att fatta beslut till den enskildes nackdel i förhållande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 mars 2018 KLAGANDE EFS European Flight Service AB, 556160-2938 Ombud: Advokat Mats Waering Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 17 mars 2010 KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Sala kommun Box 304 733 25 Sala MOTPART AA God man: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229)

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 37 Ett aktiebolag, som förvärvat aktier i ett annat bolag och som i samband därmed tecknat en s.k. transaktionsförsäkring, har medgetts avdrag för utgiften för premien. Förhandsbesked om

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2003 ref. 4

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2003 ref. 4 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2003 ref. 4 Målnummer: 7918-99 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2003-02-26 Rubrik: Grund för att påföra skattetillägg har inte ansetts föreligga då ett bolag utan närmare förklaring

Läs mer

59 kap. 14 skatteförfarandelagen (2011:1244) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 september 2019 följande dom (mål nr ).

59 kap. 14 skatteförfarandelagen (2011:1244) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 september 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 38 En företrädare för en juridisk person har ansetts kunna bli betalningsskyldig för överskjutande ingående mervärdesskatt även om företrädaren inte personligen lämnat oriktiga uppgifter.

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2014-07-01 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 2282-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 september 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 3 september 2018 i mål nr

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 4 november 2016 B KLAGANDE BS. Ombud: Advokat PS

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 4 november 2016 B KLAGANDE BS. Ombud: Advokat PS Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 november 2016 B 5650-14 KLAGANDE BS Ombud: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt bokföringsbrott m.m.

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 73

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 73 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 73 Målnummer: 1201-08 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2009-11-18 Rubrik: Hel befrielse från skattetillägg har medgivits vid felaktig redovisning av mervärdesskatt

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2007 ref. 65

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2007 ref. 65 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2007 ref. 65 Målnummer: 7052-04 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2007-07-24 Rubrik: Ett bolag har medgivits befrielse från skattetillägg eftersom påföljden - skattetillägg

Läs mer

Sida 1 av 7 Regeringsrätten RÅ 2004 ref. 11 Målnummer: 25-03 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2004-03-08 Rubrik: Grund för att påföra skattetillägg har ansetts föreligga då ett aktiebolag yrkat avdrag för

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 17 maj 2018 KLAGANDE Telenor Sverige AB, 556421-0309 Ombud: Advokaterna Mikael Nelson och Emilia Hempel Time Advokatbyrå KB Box 590 114

Läs mer

41 förvaltningslagen (2017:900), 18 kap lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, jfr 22 kap. lagen (2016:1145) om offentlig upphandling

41 förvaltningslagen (2017:900), 18 kap lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, jfr 22 kap. lagen (2016:1145) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 71 Ett beslut av Konkurrensverket i dess egenskap av tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen har ansetts överklagbart. Beslutet har undanröjts eftersom verket agerat utanför sin

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (8) meddelat i Stockholm den 26 september 2013 KLAGANDE Effektiv Måleri i Mölndal AB, 556475-9917 Ombud: Advokat Jimmy Carnelind MAQS Law Firm Box 11918 404 39 Göteborg

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (8) meddelat i Stockholm den 19 februari 2014 KLAGANDE OCH MOTPART AA MOTPART OCH KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Zound Industries International AB, 556757-4610 Torsgatan 2 111 23 Stockholm

Läs mer

113 kap. 3 första stycket 3 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 oktober 2017 följande dom (mål nr ).

113 kap. 3 första stycket 3 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 oktober 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 59 Vid bedömningen enligt 113 kap. 3 socialförsäkringsbalken av om ett beslut blivit oriktigt på grund av uppenbart felaktig rättstillämpning har ledning hämtats från resningsgrunden i rättegångsbalken

Läs mer

18 kap. 21 och 37 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 17 april 2019 följande dom (mål nr ).

18 kap. 21 och 37 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 17 april 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 15 Fråga om, och i så fall under vilka förutsättningar, ett övertagande företag vid en kvalificerad fusion får fortsätta att tillämpa räkenskapsenlig avskrivning av inventarier när förutsättningarna

Läs mer

Regeringsrätten RÅ 2006 ref. 25

Regeringsrätten RÅ 2006 ref. 25 Sida 1 av 7 Regeringsrätten RÅ 2006 ref. 25 Målnummer: 5291-04 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2006-04-26 Rubrik: Fråga om oriktig uppgift föranlett ett felaktigt taxeringsbeslut. Eftertaxering för 1996.

Läs mer

meddelad i Stockholm den 1 december 2008 Ombud: Advokaten Torbjörn Thalinsson Kriström Advokatbyrå KB Box Stockholm

meddelad i Stockholm den 1 december 2008 Ombud: Advokaten Torbjörn Thalinsson Kriström Advokatbyrå KB Box Stockholm 1 (6) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 1 december 2008 KLAGANDE AA Ombud: Advokaten Torbjörn Thalinsson Kriström Advokatbyrå KB Box 7184 103 88 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

Rätt till ränta på återbetald kupongskatt som inte innehållits i strid med unionsrätten har inte ansetts föreligga.

Rätt till ränta på återbetald kupongskatt som inte innehållits i strid med unionsrätten har inte ansetts föreligga. HFD 2018 ref. 32 Rätt till ränta på återbetald kupongskatt som inte innehållits i strid med unionsrätten har inte ansetts föreligga. 27 kupongskattelagen (1970:624) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 7

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 7 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 7 Målnummer: 6003-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-02-23 Rubrik: Synnerliga skäl för att befria från kostnadsränta enligt skattebetalningslagen

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 54

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 54 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 54 Målnummer: 2518-10 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2011-06-28 Rubrik: Lagrum: Förvärvaren av en utmätt pensionsförsäkring har medgetts

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 november 2016 T 3638-15 KLAGANDE Skatteverket Ombud: MZ Rättsavdelningen 171 94 Solna MOTPART Gölab Handels AB i likvidation, 556672-8282

Läs mer

meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg

meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Jur. kand. Anders Ylönen Advokathuset Actus AB Sturegatan 9 A 722 13 Västerås MOTPARTER

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 juni 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Thomas Hörnfeldt Advokatfirman Abersten HB Strandgatan 15 891

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 65

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 65 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 65 Målnummer: 2202-02 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2004-08-19 Rubrik: En säljares felaktiga debitering av svensk mervärdesskatt för varor som inte omsatts i Sverige

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2039, v1.2, 2011-06-30 ANSÖKAN 2012-06-27 Dnr 394/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 36 Ett avtal mellan säljare och köpare av ett kommanditbolag om att resultatet i bolaget ska tillfalla köparen har frångåtts vid beskattningen eftersom fördelningen av resultatet framstått

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (8) meddelad i Stockholm den 15 mars 2019 KLAGANDE Landstinget i Kalmar län Box 601 391 26 Kalmar MOTPART Dödsboet efter AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 6 mars 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 10 februari 2014 i mål

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1995 ref. 5

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1995 ref. 5 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1995 ref. 5 Målnummer: 5825-93 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 1995-04-04 Rubrik: Lagrum: Varken det förhållandet att ett skattetillägg skulle komma att uppgå till ett avsevärt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 15 mars 2011 KLAGANDE AA Ombud: BB Magnusson Advokatbyrå Box 7413 103 91 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Bernth Stave Box 2070 403 12 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2353-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

meddelad i Stockholm den 10 november 2008 MOTPART Euro Business Travel & Publishing AB, 556466-9454

meddelad i Stockholm den 10 november 2008 MOTPART Euro Business Travel & Publishing AB, 556466-9454 1 (6) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 10 november 2008 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Euro Business Travel & Publishing AB, 556466-9454 Ombud: Göran Alvemalm Grant Thornton Sweden

Läs mer

7 första stycket, 9 a första stycket lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

7 första stycket, 9 a första stycket lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 ref. 7 En kommun har, sedan tiden för en tidsbegränsad insats enligt LSS har löpt ut, fortsatt att utföra insatsen. Detta har inte medfört att det har förelegat en rätt till insatsen som gällt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2015:633 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Åsa Nordström Regionjurist 044-3093061 Asa.K.Nordstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-25 Dnr 1501744 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Domare 104 Box 4522 203 20 Malmö Laglighetsprövning

Läs mer

Fråga om det finns förutsättningar för befrielse från kontrollavgift enligt bestämmelserna om kassaregister.

Fråga om det finns förutsättningar för befrielse från kontrollavgift enligt bestämmelserna om kassaregister. HFD 2016 ref. 81 Fråga om det finns förutsättningar för befrielse från kontrollavgift enligt bestämmelserna om kassaregister. 39 kap. 7 andra stycket och 50 kap. 1 första och andra stycket skatteförfarandelagen

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2008 ref. 72

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2008 ref. 72 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2008 ref. 72 Målnummer: 2281-06 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2008-11-10 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Ett aktiebolag har anskaffat en båt och fått fullt avdrag för ingående

Läs mer

Sida 1 av 5 Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2012 ref. 40 Målnummer: 674-11 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-07-10 Rubrik: Lagrum: När kupongskatt har tagits ut för en utländsk kapitalförsäkring får avkastningsskatten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 4533-12 KLAGANDE IMB Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 juni 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Odin Forvaltning AS Ombud: AA Swedbank AB 105 34 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 28 januari 2014 KLAGANDE AA Ombud: Jur. kand. BB Skattebyrån, LRF Konsult Box 565 201 25 Malmö MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm 23 juni 2011 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 21 juni 2010 i mål nr 66-10,

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 26

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 26 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 26 Målnummer: 1762-01 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2004-03-18 Rubrik: Omsättning av varor har inte ansetts undantagen från skatteplikt enligt 3 kap. 30 a första

Läs mer

Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009.

Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009. HFD 2014 ref 27 Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009. Lagrum: 13 kap. 1 och 2, 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 juni 2018 KLAGANDE Skandinavkonsult i Stockholm AB, 556090-3030 Ombud: Joakim Wittkull och Magnus Larsén Skeppsbron Skatt AB Skeppsbron

Läs mer

Fortsatta beslut om tvångsvård av en patient som dömts. men som varit avviken sedan mycket lång tid, har inte ansetts proportionerliga.

Fortsatta beslut om tvångsvård av en patient som dömts. men som varit avviken sedan mycket lång tid, har inte ansetts proportionerliga. HFD 2016 ref. 44 Fortsatta beslut om tvångsvård av en patient som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning men som varit avviken sedan mycket lång tid, har inte ansetts proportionerliga.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Emine Lundkvist Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 22 februari 2019 i ärende 80-2019/54 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer