Rapport. Tillgänglighetsinventering Helsingborg 2015 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. helsingborg.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport. Tillgänglighetsinventering Helsingborg 2015 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. helsingborg.se"

Transkript

1 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SID 1(51) Rapport Tillgänglighetsinventering Helsingborg 2015 Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress Helsingborg Växel helsingborg.se

2 SID 2(51) Inledning Inventerade objekt/bostadsbolag Helsingborgs stad har inventerat cirka lägenheter och lokaler i flerbostadshus. Det har fördelat sig som följande: HSB-lägenheter har totalt lägenheter - inventerat cirka Helsingborgshem har totalt cirka lägenheter - inventerat cirka Riksbyggen totalt lägenheter - inventerat cirka 250 Granito AB, totalt 697 lägenheter - inventerat cirka 310 Rikshem totalt lägenheter - inventerat 0 Lokaler i bostadsområdena - inventerat 447 Av riksbyggen fick vi kontaktuppgifterna ganska sent. Efter ett utskick till alla de större föreningarna har vi blivit välkomna att besöka ett fåtal. De andra har valt att inte svara på vår förfrågan. Rikshem har inte låtit oss göra någon inventering alls av anledning som vi inte känner till. Räknar man de som låter oss göra våra inventeringar så rör det sig om cirka lägenheter och lokaler i flerbostadshus där vi tills nu har klarat av cirka Beskrivning I rapporten redovisas sammanfattningar för inventeringar av 17 bostadsområde i Helsingborg. I inventeringen ingår lägenheter med tillhörande lokaler och bostadsområdena är både av äldre karaktär med kvartersindelning, bostäder från miljonprogrammet samt nya områden. I dessa tre grovt indelade kategorier skiljer sig utemiljön och boendemiljön markant. Det gör i sin tur att förutsättningarna för förbättringar för personer med funktionshinder också kommer att variera. I några områden är inte de enkla åtgärderna tillräckliga för att till exempel bostadskomplement ska bli tillgängliga och användbara. I andra områden där kompletteringar med nya bostadshus har gjorts, eller där äldre fastigheter har renoverats med högre tillgänglighetskrav, har man en möjlighet att bo kvar i området. Höghusen i bostadsområdet Dalhem är ett utmärkt exempel på en ombyggnad där tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder prioriterats. Här ligger tillgänglighet och användbarhet i flera avseende högre än de krav som kan ställas vid nybyggnad.

3 SID 3(51) Utemiljö Miljonprogrammens bostadsområde är planerade som bilfria. De har fina plana nätverk av gång-och cykelvägar genom gårdar och grönområden. Detta underlättar när man rör sig mellan bostad och målpunkter som till exempel centrum, skolor, vårdcentral, busshållplats med mera. I äldre och nyare områden med kvartersindelning blir det svårare för framförallt synskadade att nå sådana målpunkter. Oftast är skolor, närbutik, vårdcentral, apotek med mera utspritt och integrerat i bostadshusen. Kommunikationsvägen här innebär att man ska korsa en eller flera mindre gator som många gånger inte är anpassade för synskadade. När man rör sig längs en trottoar kan denna brytas med ut- och infarter, utstickande trappor till entréer och parkeringsytor med mera som saknar ledytor och varningsytor. Kollektivtrafikens hållplatslägen är överlag väl anpassade och har oftast gångvägar fria från hinder. De områden som har lokala centrum med livsmedelsbutik, apotek, vårdcentral med mera, kan nås och användas i de allra flesta fall. I några fall är kommunikationsvägen från entré till bostadskomplement som fristående tvättstugor och miljöhus, längre än vad som föreskrivs i Boverkets byggregler. Angöring för taxi och färdtjänst direkt vid entréer fungerar tillfredställande. Vanligt förekommande brister Tunga dörrar i förflyttningsväg Trappor saknar kontrastmarkering Handledare på ena sidan av trappa Uppställningsplats med uttag för laddning av hjälpmedel saknas Bokningstavlor, manöverdon för dörröppningsautomatik, dosor för portkod och porttelefon är ofta felplacerade Vanligt förekommande förbättringar Handikapparkering, men inte alltid rätt utformade Dörröppningsfunktioner är uppsatta (många är tyvärr felplacerade) Lösningar för hjälpmedel till exempel brödburk, före detta soprum vid entré görs om till uppställningsplats för hjälpmedel Lyftplatta för att nå plan hiss finns till exempel där hiss installerats i efterhand så att stannplanet är en halv våning från plan för lägenhet. Markhöjning utanför entréer så svag lutning sammanfaller med nivå golv innanför entré.

4 SID 4(51) Förbättringar och åtgärder som ökar tillgängligheten Bostadshusens potential för ökad tillgänglighet och användbarhet varierar individuellt med fastighetens ålder, planlösning och förekomst av hiss med mera. I framförallt miljonprogrammets bostadsbestånd finns det ett stort antal fastigheter i tre våningar som saknar hiss men som samtidigt har en stor andel lägenheter i markplan. Fastigheterna har oftast bra entréer utan markanta nivåskillnader. Med förbättrade möjligheter att nå och använda bostadskomplement kan lägenheter i markplan bli bra boende för personer med funktionshinder. I kombination med de förtätningar som sker i form av nybyggda bostäder uppförda med dagens krav på tillgänglighet och användbarhet, ger det en ökad kvalitet i bostadsbeståndet, som till exempel på Närlunda i Helsingborg. Där har nybyggda Höjdpunkten med 22 våningar bostadskomplement placerade i markplan som nås via trapphus/entréhall. Alla dörrar i kommunikationsvägarna har dörröppningsautomatik. Närlundas övriga flerfamiljshus har anpassats med åtta stycken lägenheter i markplan (två rum och kök) avsedda för personer med fysiska funktionshinder. Bland dessa trevåningshus har ett mindre antal trappuppgångar fått en så kallad smalhiss, vilket blir en stor tillgång för de boende. Där det finns dörröppningsautomatik är det oftast fråga om en personlig anpassning som bara kan användas av personen som blivit beviljad anpassningen. Dörröppningsautomatiken styrs då med fjärrkontroll. En lösning på hur denna personliga anpassning ska kunna övergå till att kunna användas av alla boende i trapphuset vore önskvärd.

5 SID 5(51) Sammanfattning av inventering Centrum norr/ Tågaborg Centrum norr och Tågaborg har inventerats från Drottninggatan nedanför Landborgen och upp på Tågaborg. Både bostadsrätter och hyresrätter har inventerats. Centrum norr gränsar till havet i väster och Landborgen i öster. Efter landborgen tar Tågaborg vid. Båda områdena har en traditionell kvartersindelning och en blandad bebyggelse med flerfamiljshus och villor. Bostadsbeståndet är från stora delar av 1900-talet och fram till nu. Området korsas av några större trafikleder som Hälsovägen i söder och Drottninggatan i väster. I området Tågaborg/Centrum Norr har det inventerats gemensamma ytor och lokaler för cirka 600 lägenheter. Drottninggatan 59 Handikapparkering/angöring saknas. Förvaring och laddning av hjälpmedel saknas. Hiss startar halv våning upp. Hiss går ner till källarvåning där till exempel tvättstugan finns. Drottninggatan Angöring/ Handikapparkering saknas. Hiss startar i markplan. Tvätt och tork i markplan. Gemensam förvaring har plats och laddning av hjälpmedel. Hit finns också dörröppningsautomatik.

6 SID 6(51) Erik Dahlbergsgatan 35 Angöring/ handikapparkering saknas. Hiss startar från markplan. Komplicerad gångväg till Miljöhus med flera hinder som grind, trösklar med mera. Tvätt och tork i lägenheterna. Gemensam förvaring saknar utrymme för uppställning och laddning av hjälpmedel. Erik Dahlbergsgatan 55 Angöring/ handikapparkering saknas. Hiss finns men inte från markplan. Hiss går inte ner till källarvåning där Tvättstugan finns. Tvättstugan inte tillgänglig eller användbar. Gemensam förvaring har inte uppställningsplats och laddning av hjälpmedel. Kommunikationsvägen dit utomhus. Byggnaden inte tillgänglig. Entré föregås av trappa samt har trappa innanför entré. Helsingörsgatan 2 Angöring saknas. Handikapparkering finns. Hiss från markplan men för liten för till exempel rullstol. Tvätt och tork i markplan. Nivåskillnad innan entré gör byggnaden otillgänglig för rörelsehindrade. Gemensam förvaring saknar uppställningsplats samt för laddning av hjälpmedel. Wrangelsgatan 14, 18 Angöring/ handikapparkering saknas. Hiss från markplan. Tvättstuga i markplan. Men flera trapphus delar denna. Måste ut om för att ta sig hit. Gemensam förvaring saknar uppställning och laddning av hjälpmedel. Delvis kommunikationsväg utomhus.

7 SID 7(51) Föreningsgatan/ Erik Dahlbergsgatan/Brommagatan (BRF Jägaren) Fyra till fem våningar. 95 lägenheter Hissar installerat Flera entréer föregås av trappa. En entré har lyftplatta över yttre trappa till entré. inte besiktigad. Några entréer har plant utanför men trappa innanför, ½ våning upp till hiss. Brommagatans hissar lyfter från entréplan. Angöring/ handikapparkering finns. Hiss Föreningsgatan 27 saknar besiktningsmärke. Både de inre och yttre kommunikationsvägarna till målpunkter är komplicerade. Hinder finns till exempel trappor, höga trösklar, tunga dörrar med mera. Gemensam förvaring saknar utrymme och laddning för hjälpmedel. Placerat i skyddsrum med hög stålkant in. Tågagatan, Persgatan, Kronborgsgatan (BRF Sefiren) Handikapparkering/angöring finns. 154 lägenheter Entréer från gård mest tillgängliga Entréer gatuplan, trappor och ibland ramp. Hissar startar från markplan från entréer gård. Tvätt och tork nås med hiss. Gemensam förvaring har utrymme för och laddning av hjälpmedel. Komplicerade inre kommunikationsvägar med hinder till exempel garage, miljöhus. Kollektivtrafik, service med mera Området har god tillgång på lokala busslinjer och flera regionala destinationer passerar såväl längs Drottninggatan som längs Hälsovägen. Hälsovägen övergår österut i Ängelholmsvägen som är påfart till motorvägarna. Handel och service är integrerat i fastigheterna. Det finns flera närbutiker, restauranger, frisörer, kaféer, sjukgymnaster, veterinär med mera. Till Helsingborgs centrum med sitt utbud av butiker, banker, restaurangermed meraär det cirka 1,5 kilometer. Som boende här har man närhet till strand och hav men också Pålsjö skog. I området har man också Vikingsbergsparken för promenader, lek med mera.

8 SID 8(51) Det finns ett bra utbud av förskolor och grundskolor bla den nya Tågaborgsskolan som är en F-9 skola. Några mindre förtätningar av flerfamiljshus är i startgroparna för Tågaborg och Centrum Norr. Bedömning av områdets tillgänglighet Utemiljön kring kvarteren har anpassats för personer med funktionshinder vid busshållplatser och större gator. Flera fastigheter har upphöjda entréer som föregås av trappa. Kommunikationsvägar till målpunkter inom boendet har ofta hinder i någon form. Hissar lyfter inte alltid till rätt plan för till exempel garage, tvättstuga. Övervägande del av fastigheterna saknar uppställningsplats och laddning av hjälpmedel i det gemensamma förrådet. Angöring/ handikapparkering saknas vid flera av bostadshusen. Det är över lag svår boendemiljö för personer med framförallt rörelsehinder som är i behov av hjälpmedel.

9 SID 9(51) Dalhem Områdesbeskrivning Dalhem ligger nordost om Helsingborgs och har en blandad bebyggelse av flerfamiljshus, radhus och villor. Med sina generösa grönområden och bilfria gårdar är det ett perfekt område för barnfamiljer. Dalhem är frukten av en arkitekttävling år 1970 och två år senare började inflyttningen. Här byggdes både hyresrätter och bostadsrätter. Dalhem är med sina drygt 1600 hushåll och invånare ett av Helsingborgs största bostadsområde för flerfamiljshus. Området består av ett mindre område av höghus samt ett stort antal flerfamiljshus i två våningar. Höghus Dalhem Höghusen har mycket hög tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade. Åtta våningar. Entréer och dörrar i kommunikationsväg har automatisk dörröppningsfunktion. Två hissar i varje trapphus. Kommunikationsväg inomhus från trapphus till det inbyggda torget. Här finns anpassad tvättstuga, stora förråd för hjälpmedel, affär restaurang med mera. Från torget kan man ta sig vidare med hiss till kollektivtrafiken. Finns också ramp- och trappsystem ner till hållplats. Finns garage med platser för funktionshindrades fordon. Taxi och färdtjänst kan angöra vid entré.

10 SID 10(51) Tvåvåningshus Dalhem Hiss saknas Förflyttningsvägar till målpunkter är långa och sker utomhus, till exempel kan boende ha meter till tvättcentralen. Entréer har upphöjt vilplan samt tröskel i insteg i entrén. Husen har marklägenheter men de är inte tillgängliga i nuläget. Taxi och färdtjänst kan angöra vid entréer. Vid öppen parkering finns angöring med väderskydd och sittbänk. Men man har tyvärr börjat montera ner dessa. Tvåvåningshus BRF Kjellstorp 338 lägenheter. Lägenheter i markplan. Plant in till entréer. HKP finns men inte inom 25meter från entré. Angöring finns. Hiss saknas. Längre än 50 meter till Miljöhus för de flesta boende. Tvättstuga i källarvåningen - hiss saknas Större lägenheter har förråd på egna lägenhetsplanet. Gemensam förvaring i källarvåningen - hiss saknas. Kollektivtrafik, service med mera Hållplatslägen för lokaltrafik är i vissa fall svåra att nå för rörelsehindrade. Gångbroar över vägar med kraftig lutning samt då också lutning av gångväg fram till hållplatsen. I övrigt täta turer och flera hållplatser att välja på. Med bil tar man sig enkelt till övriga delar av staden samt också till påfarter för motorvägar. Dalhem har ett eget inbyggt centrum (Torget) med livsmedelsbutik, restaurang, träffpunkt, fritidsveksamhetmed mera. Torget har i samband med renovering av höghusen också byggts samman med dessa så att man rör sig inomhus till och från centrum. Från centrum kan man ta sig via hiss eller trapp- och rampsystem till busshållplats på Dalhemsvägen. Dalhem har flera förskolor och skolor i området och en väl utvecklad fritidsverksamhet.. De stora grönytorna erbjuder lekplatser, pulkabacke, grillplatser, fotbollsplaner med mera.

11 Tillgänglighetsbedömning Höghusen på Dalhem är de fastigheter med högst tillgänglighet som inventerats trots att de inte är nyproduktion. Fastigheterna i två våningar har flera hinder i de gemensamma delarna. Gäller både hyresrätter och bostadsrätter. Gemensamt är att det blir långa avstånd till till exempal miljöhus, tvättstugor, parkering/garage för en del boende i de båda områdena. Bostadsrätterna har bra entréförhållande vilket gör lägenheterna i markplan tillgängliga. Så är det inte för hyresrätterna. Närmiljön kring bostäderna är också av skiftande nivå. Höghusen och bostadsrätterna har god närmiljö för funktionshindrade bra gångvägar med sittmöjligheter. Områdena i öster har bättre kommunikationsvägar till centrum än de i väster. Härifrån blir det bitvis branta gångvägar och långa avstånd till centrum. Skolan är placerad på den västra sidan mitt över centrum. Ska man från östra sidan dit så är det samma komplicerade gångväg som tidigare beskrivning till centrum. Det finns flera hållplatser för lokaltrafiken men ofta ska man passera över gångbro och sedan lutande gångväg mot hållplatsläge. De med gångsvårigheter kan inte alltid forcera den typen av förbindelse till hållplats som beskrivs SID 11(51)

12 SID 12(51) Drottninghög Områdesbeskrivning Området Drottninghög i östra delen av staden omges av tre större vägar, Regementsvägen, Drottninghögsvägen och Vasatorpsvägen. Från dessa löper mindre så kallade säckgator in längs ytterkanterna av området, Blåkullagatan, Grönkullagatan och Rödkullagatan. I anslutning till dessa mindre gator finns stora öppna parkeringsytor samt garage. Det innebär att man får ett lugnt grönt och fordonsfritt område. Drottninghögs bostadsbestånd består av 3-4 våningshus där ett mindre antal trapphus senare har försetts med så kallad smalhiss. Fastigheterna har lägenheter i markplan. Här finns också ett Trygghetsboende. Drottninghög är inne i en omvandlingsprocess som sträcker sig flera år framåt. Man ska i etapper utveckla området både genom förnyelse och upprustning. Trygghetsboendet Entréer har dörröppningsautomatik Hiss finns. Tvättstugor i källarplan nås med hiss. Tvättstugor har god tillgänglighet och torkrum har tvättlinor på två höjder. Trygghetsboendet har något förråd för permobil, rullstol eller rollator. Detta ligger precis vid entrén men har svår rumslig utformning för att kunna rymma mer än en permobil, rullstol och så vidare.

13 SID 13(51) Bostadshus 3-4 våningar De flesta trapphusen har inte hiss. Entréer har flera brister Tvättmöjligheten har förbättrats genom tillbyggda tvättstugor i markplan. Många av tvättstugorna är i behov av åtgärder vad gäller entréförhållanden. Förrådsmöjlighet i markplan för boende har också blivit ett tillskott men kan inte användas av rörelsehindrade med tex rollator i nuläget. Mycket hög tröskel. Förråd nära entré för barnvagnar, rullstol, permobil, med mera saknas. För de flesta fastigheterna är det förflyttning utomhus till målpunkter. Kollektivtrafik, service Drottninghög har ett bra utbud av service vårdcentral, närbutik, bageri, restaurang, apotek, fritidsverksamhet med mera. I anslutning till centrum finns också kyrkan. Det finns flera förskolor och skolor i området samt ett friluftsbad. Det finns flera lokala busslinjer som passerar i området och utanför men alla hållplatslägen kan inte nås med nedsatt funktion och rörlighet. Tillgänglighetsomdöme För boende på gårdar i Drottninghögs mitt blir avstånden långa för att nå service, parkering, miljöhus, kollektivtrafik med mera. Bitvis är gångvägar mycket branta för personer med rörelsehinder till exempel till centrum och vårdcentral. Entréförhållande till trapphus är generellt i behov av bättre tillgänglighet och användbarhet till exempel kontrastmålning av dörrar och markhöjning till nivå av golv trapphus. De förbättringar som gjorts som tillbyggnad av förråd och tvättstugor i markplan behöver också bättre entréförhållande för att rörelsehindrade ska kunna använda funktionerna.

14 SID 14(51) Elineberg Elineberg ligger ca 2,5 kilometer söder om Helsingborgs centrum. Elineberg delas av Ramlösavägen. Norr om Ramlösavägen ligger det gamla Elineberg med flerfamiljshus från 1950-talet. Söder om Ramlösavägen finns låg- och höghus samt radhus. Här finns också centrum och skola. I norr gränsar bostadsområdet till idrottsområdet Harlyckan samt det stora grönområdet Jordbodalen med motionsslingor och utomhusgym. Nöjescentrat Sundspärlan ligger också strax intill på gång och cykelavstånd. Eskilsminne ett gammalt egnahemsområde med fristående villor gränsar i öster. Ramlösa med sina villor och radhus är bostadsområdet som gränsar i söder. Inventering är gjord i framförallt den norra delen och omfattar 370 bostäder och deras gemensamma funktioner. Man projekterar just nu tre stycken höghus (två åttavåningshus och ett med elva våningar) i den norra delen av Elineberg. Höghusen kommer att komplettera övrig bebyggelse på ett bra sätt. Tillskottet ger möjlighet till omflyttning inom området och kommer att ge bättre tillgänglighet från boendet till bostadskomplement, parkeringsmöjligheter med mera. Harlyckegatan 3-9 Fem våningar. Få trapphus har hiss, fem stycken Öppningsautomatik svårt placerad vid en del hissar. Nytt sophanteringssystem under uppbyggnad. Bostadskomplement i källarvåning och dessa blir inte tillgängliga och användbara för personer med rörelsehinder. Inga bostäder i markplan. HKP saknas.

15 SID 15(51) Liebäckskroken 2-10 och 3 Fem våningar. Någon fastighet har hiss. Bra plana entréförhållande. Finns bostäder i markplan. Sophantering underjordiska uppsamlingskärl. Bostadskomplement i källarplan och blir inte tillgängliga för rörelsehindrade då det inte finns hiss. Elinebergsvägen 1-9 Flerfamiljshus i två våningar Några få radhus i två plan. Inga hissar Fristående miljöhus. Bostadskomplement i källarplan, svårt för rörelsehindrade att nå dessa utan hiss. Kollektivtrafik, skolor med mera Elinebergs centrum har ett brett utbud av restasuranger, närbutik, apotek. Frisör med mera. I närheten finns också läkare, sjukgymnast och friskvård. Elinebergs skolan är F-9 skola och förskolor finns flera olika att välja på i området. Den lokala busstrafiken har täta turer och det finns mer än en linje att välja på. Malmöleden gränsar i väster till området med påfart till motorvägen. Tillgänglighetsbedömning Elineberg har bra gång- och cykelvägar som enkelt tar en vidare till andra områden. Ramlösavägen har reglerade övergångar för gående som också är utformade för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Man tar sig på ett säkert sätt mellan områdets norra och södra del. Busshållplatserna är också utformade för att kunna användas av de med funktionshinder. De fastigheter som har hiss har naturligtvis en bättre tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt funktion. Men det finns inte utrymme för större hjälpmedel i trapphus och hiss till exempel permobil eller större rullstol. Sophanteringen blir förenklad för de boende i och med det nya systemet med kärl under mark. Men övriga bostadskomplement är inte användbara för alla.

16 SID 16(51) Fredriksdal Fredriksdal ligger drygt två kilometer öster om Helsingborgs city. Ett lugnt och grönt område fritt från biltrafik. Till största del har området vuxit fram under och 1970-talet. Här finns både bostadsrätter och hyresrätter. Fredriksdal växer fortfarande och 2014 stod nytt flerfamiljshus om 14 våningar klart för inflyttning utökas bostadsbeståndet med ytterligare ett höghus om 11 våningar. Fredriksdal omgärdas av lokalgator som ansluter till öppen parkering med garagelängor. Ett större parkeringshus i två plan finns i området. Nätet av gång- och cykelvägar som genomkorsar Fredriksdal håller samman de olika delarna av bostadsområdet. Stora grönområden för rekreation och lek är en gemensam oas för boende på Fredriksdal. Inventering av 866 lägenheter totalt. Brigadgatan 2, höghus 2014, hyresrätter Fastigheten har mycket hög tillgänglighet. 14 våningar. Två hissar, teleskopshissar. Bostadskomplement i markplan Avgränsade platser i gemensamt förråd för hjälpmedel för rörelsehindrade. Uttag för laddning av elrullstol finns. Dörröppningsautomatik till entré, gemensamt förråd. Handikapparkering är placerad direkt utanför entré. Fristående Miljöhus cirka 10 meter från entré.

17 SID 17(51) Vaktgatan 1-3 och Vaktgatan 9-11, hyresrätter Höghusen på Vaktgatan tillhör det äldre delarna av bostadsområdet. Bostadshus om sju respektive fyra våningar. Hiss finns från markplan. Gemensamma tvättstugor och förråd i markplan. En del trapphus har förvaring och laddning av rullstol i särskilt utrymme i direkt aslutning till entré. Där det saknas finns framtida möjlighet i anslutning till entréer. Fyrverkargatan 2-16, höghus, bostadsrätter Höghusen på Fyrverkargatan byggdes i början på 1970-talet. Sex våningar. Här finns bostäder i markplan. Hissen lyfter från markplan. Gemensam tvättstuga och förråd i markplan. Handikapparkering finns. Larmvägen 2,4,8,12, höghus, bostadsrätter Höghusen längs Larmvägen tillhör det äldre fastighetsbeståndet. Här har man också senare kompletterat med ett parkeringshus i två plan. Sex våningar. Gemensamma tvättstugor och förråd i markplan i entré. Hiss finns från markplan. Några entréer har dörröppningsautomatik men oftast felplacerade. Larmvägen 6,10,14,16,18, bostadsrätter Husen tillhör det äldre bostadsbeståndet i området. Hiss saknas. Tre våningar. Entréer har bra tillgänglighet. Bostäder i markplan. Gemensamt förråd i anslutning till entré i en del bostadshus. Separat entré till dessa. Lägervägen 1-25, 3 våningar, hyresrätter Fastigheterna tillhör det äldre bostadsbeståndet. Fåtal trapphus kompletterade med så kallad smalhiss. Övriga trapphus ingen hiss. Tre våningar. Inga lägenheter i markplan. Bra entréförhållande. Ett före detta soprum, nu för permobil. Bra miljöhus men något långt för en del boende.

18 SID 18(51) Kollektivtrafik, service med mera Det finns flera hållplatser och linjer för lokaltrafik att välja på. Regionbussar stannar på Ängelholmsvägen vid påfart till motorväg. Hit finns det bra gång- och cykelväg. Fredriksdal har egen F-9 skola och flera förskolor att välja på. Det saknas service i området som post, närbutik med mera. Man måste ta sig till grannområdet Drottninghög och det lokala centrummet där. Idrott och rekreation finns på Filborna arenaområde (simhall, idrottshallar, gym). Hit finns det bra gång- och cykelvägar. Tillgänglighetsbedömning Området har olika upplåtelseformer för boende. Oavsett om det är hyresrätt eller bostadsrätt så pågår ständigt arbete med att förbättra tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade. Fastigheterna har varierade förutsättningar för att bli mer tillgängliga och användbara. De äldre höghusen, både bostadsrätter och hyresrätter har fördelen med hiss men också att tvättmöjlighet och gemensam förvaring finns i markplan. Höghusen samt en stor del av trevåningshusen har bra entréförhållande utan nivåskillnader. Fördelen med Fredriksdal är att man nu kan flytta inom området till en bostad där de gemensamma delarna är tillgängliga och användbara. Denna möjlighet har tillkommit i och med de två nya höghusen (2014 och 2016) som är hyresrätter. Utemiljö med gångvägar, grönområde och gårdar är väl lämpad för personer med funktionshinder. Någon hållplats för lokaltrafik är omöjlig att nå för synskadade. Området har inget eget lokalt centrum utan de boende är hänvisade till grannområdet Drottninghög som ligger närmast Fredriksdal. För delar av Fredriksdal blir vägen till centrum/vårdcentral lång och oöverstiglig om man inte har bil.

19 SID 19(51) Husensjö Husensjö ligger cirka 2 kilometer öster om Helsingborgs centrum. Här finns ett blandat utbud av boende, villor, radhus och flerfamiljshus. De 404 bostäder som inventerats är både radhus och flerfamiljshus och upplåtelseformen är hyresrätter. Området är ett före detta koloniområde. Fruktträd och annan växtlighet vittnar om detta. Området är lugnt, bilfritt och barnvänligt. Husensjö kommer att kompletteras med ytterligare flerfamiljshus inom en snar framtid och nya miljöhus. Flerfamiljhus, hyresrätter Fem till sju våningar. 20 trapphus. Trapphus har hiss från markplan. Två till fyra rum och kök.. Fyra gemensamma tvättstugor. Tre gemensamma Miljöhus. Radhus, hyresrätter Två våningar. Nivåskillnad till entré kan överbryggas med ramp på egna tomten. För många boende blir det långt till miljöhus/parkering/garage.

20 SID 20(51) Kollektivtrafik, service med mera Den lokala busstrafiken passerar i utkanten av området. En del boende har mer än 300 meter till busshållplatsen även om det finns mer än en att välja på. Framförallt gäller det radhusen efter vändzonen på Tyringegatan. Med vissa rörelsehinder kan det bli svårt att forcera gångvägen genom tunneln till busshållplats även om man kompletterat med sittmöjlighet i branten. I övrigt bra gångväger som lämpar sig för den med funktionshinder. I grannområdet Rosengården finns flera alternativ för val av grundskola och gymnasieskola. Förskolor finns både på Husensjö och Rosengården. I området finns ett mindre lokalt centrum med närbutik, postombud Vårdcentral, restaurang, frisör med mera. Inom gång och cykelavstånd finns Filborna Arena med simhall, idrottshall och gym. Tillgänglighetsbedömning Flerfamiljshusen, har bra grundförutsättningar för att kunna bli ett bra boende för de med funktionshinder. Men för detta krävs en rad större och mindre åtgärder till exempel dörröppningsautomatik till entréer till trapphus, miljöhus. Man bör också ta fram alternativ för förvaring och laddning av hjälpmedel för rörelsehindrade. De nya höghusen kommer att erbjuda en högre tillgänglighet vilket kan bidra till omflyttning och kvarboende i området. Inom området finns bra gångvägar för rekreation och kommunikationsvägar till centrum för service. Kan bli svårt för en del med rörelsehinder att ta sig till hållplatser för lokaltrafik. Brant gångväg upp till hållplatsläge som gör det svårt för personer som använder manuell rullstol och rollator.

21 SID 21(51) Maria park Maria park är en del av det större området Mariastaden och är som namnet anger uppbyggt i parkmiljö med prunkande grönområde och alléer längs de lokala gatorna och gångvägarna. Området är före detta Sankta Maria sjukhus och många av de ursprungliga fastigheterna är idag bostäder, arbetsplatser och skolor. Denna äldre bebyggelse från omkring 1920-talet har kompletterats under åren med ytterligare flerfamiljshus, radhus och parhus. Maria park är en idyll omgiven av natur och kulturmiljö. Området gränsar i väster till Sofieroskogen och i norr till Kungshultsskogen. Vid de södra utfarterna via de gamla grindstugorna möts man ett öppet jordbrukslandskap med hästgård och hagar. I öster är närmaste granne ett lummigt koloniområde. Inventeringen omfattar 282 bostäder. Östra allén 9, 11, 19, 2, 23, 25 Hyresrätter Hiss finns, sju stycken Fyra våningar Tillgängliga entréer Handikapparkering finns Fristående miljöhus Tvätt och tork i lägenheten Förvaring och laddning av hjälpmedel saknas.

22 SID 22(51) Carl Westmans allé 12, 14, 18, 20 Hyresrätter Hiss finns, fyra stycken Entré kant i insteget i övrigt tillgängligt. Handikapparkering finns Fristående miljöhus Tvätt och tork i lägenheten Förvaring och laddning av hjälpmedel saknas men kan ordnas i cykelförråd i källarplan. Carl Westmans allé 16 Hyresrätt Kulturskydd Ingen hiss Fyra lägenheter Inte tillgängligt eller användbart för personer med rörelsehinder. Engelska gången 3 a-d Hyresrätt Ingen hiss. Inte tillgängligt och användbart för personer med rörelsehinder. Kulturskydd. Sex lägenheter Engelska gången 18 a-b Hyresrätt Ingen hiss Inte tillgänglig entré för rörelsehindrade. Bostadskomplement i källarplan. Handikapparkering saknas Fristående miljöhus. Engelska gången Hyresrätt Enfamiljshus Före detta personalbostäder. Engelska gången Hyresrätt Flerfamiljshus Egen entré till lägenheter Fristående miljöhus Tvätt och tork i lägenheter Övrig bebyggelse är radhus och parhus.

23 SID 23(51) Kollektivtrafik, service med mera Flera lokala busslinjer med täta turer passerar i utkanten av området. Via Maria station tar man pendeltåg norr och söder ut och till Knutpunkten tar det fem minuter med tåg. Maria park har flera förskolor och grundskolor att välja på men behovet ökar med utbyggnaden av hela Mariastaden. Mariastaden har vuxit snabbt och utbyggnaden fortsätter norr och öster om Maria park villor, radhus och flerfamiljshus. I ny detaljplan för området vid Maria station finns inplanerat skolor, handel, vårdcentral, idrottsanläggning med mera. Idag bor det cirka personer här. I Maria park finns vårdcentral, restauranger, handelsträdgård, multiarena med mera. Närmaste lokala centrum med post, närbutik och så vidare är Ringstorp. För den som inte har bil blir det långt. Tillgänglighetsbedömning Bebyggelsen är av både äldre och nyare datum. Detta och att en del fastigheter är belagda med skydd innebär att tillgänglighet och användbarhet är begränsad i delar av bostadsbeståndet. Flerfamiljshus av senare datum som har hiss har generellt god tillgänglighet till gemensamma funktioner. Det som saknas i flerfamiljshusen med god tillgänglighet är framför allt förvaring och laddning av rörelsehindrades hjälpmedel. Angöring kan ofta ske precis vid entré. Handikapparkering finns men bör i vissa fall korrigeras till rätt storlek och slätt underlag. Inom området finns bra gång-och cykelvägar som också fungerar för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Det finns förbättringar att göra kring någon hållplats för kommunal busstrafik. Det som saknas i området och i absolut närhet är en daglig matvaruaffär. I nuläget finns ingen inom promenadavstånd.

24 SID 24(51) Maria Sofia Maria Sofia är ett av de områden som växt fram under senare år som en del av utvecklingen av Mariastaden. Utbyggnaden pågår fortfarande och ska koppla till Maria station med nya bostäder, service skolor med mera. Nya Kullavägen skiljer Maria Sofia från Maria stationsområde. Norrut sträcker sig den nya bebyggelsen och öster ut pågår utbyggnaden mot Maria station. I väster kopplas Maria Sofia till Maria park med ett mindre koloniområde strax intill. Söder om Maria Sofia ligger Pålsjö kyrkogård samt bostadsområdet Pålsjö östra. Maria Sofia har en blandad bebyggelse av flerfamiljshus, radhus och villor med varierade upplåtelseformer. De inventerade bostäderna här är företrädesvis flerfamiljshus med hyresrätt samt en del radhus. Det är ett lugnt område där övervägande del är barnfamiljer. Som boende har man promenadavstånd till Pålsjöskog. Med cykel tar man sig till havet och stranden på 10 minuter. Inventeringen omfattar 199 lägenheter. Maria Sofia, Tornfalksgatan Hyresrätt flerfamiljshus Sex våningar Hiss finns Tillgängliga entréer Fristående miljöhus Tvätt och tork i lägenheterna Handikapparkering finns Förråd för rörelsehindrades hjälpmedel saknas. Till området hör också radhus på Kärrmesgatan och Bivråksgatan.

25 SID 25(51) Kollektivtrafik service med mera Kollektivtrafiken är bra runt området men det växer snabbt och skulle behöva utökas även om det finns mer än en busslinje i nuläget. Inom gång och cykelavstånd finns Maria station med pendeltåg som kör både söder och norrut. Till Knutpunkten tar det fem minuter med tåg. När det gäller skolor och service får de boende lita till de bostadsområden som är närmaste grannar, Maria park, Ringstorp, Västra Berga. Närmaste lokala centrum är Ringstorp med närbutik, postombud, restauranger med mera. Vårdcentraler finns på Maria park och Ringstorp/Västra Berga. Tillgänglighetsbedömning i området Maria Sofia Området är uppbyggt med mindre kvarter som omges av små lokala gator. Man kan tryggt röra sig inom området också med funktionshinder. Kommunikationsvägar till närliggande område och lokaltrafik är god. Kan vara svårt och långt att ta sig till Maria station utan bil innan utbyggnaden av stationsområdet är klart. Service och skolor finns i nuläget inte i området och är en stor brist om man har nedsatt funktion. Flerfamiljshusen har god tillgänglighet och användbarhet i stort men kan förbättras ytterligare med till exempel dörröppningsautomatik på miljöhus, förvaring och laddning av rörelsehindrades hjälpmedel, ytterligare någon handikapparkering med rätt utformning..

26 SID 26(51) Närlunda Bostadsområdet Närlunda ligger cirka 1,5 kilometer söder om Helsingborgs centrum och är en del av miljonprogrammet. Området stod klart för inflyttning i början på 1970-talet kompletterades området med ett höghus på 22 våningar som gav ett tillskott på 110 lägenheter, Höjdpunkten. Närlunda har totalt 620 bostäder från 1-6 rum och kök. I området finns ett trygghetsboende, Närlundapark med hög tillgänglighet och användbarhet också i lägenheterna. I det ordinarie bostadsbeståndet finns åtta stycken två rum och kök i markplan där lägenheterna är speciellt anpassade för personer med funktionshinder. Här finns också studentboende.

27 SID 27(51) Höjdpunkten, hyresrätter 22 våningar 110 lägenheter Genomgående dörröppningsautomatik. Miljöhus tillgängligt från trapphall i markplan. Handikapparkering saknas Två hissar. Närlundavägen 2-14, hyresrätter Fyra våningar Hiss Genomgående dörröppningsautomatik i det hus som är renoverat. Miljöhus på gården. Någon handikapparkering finns. Förvaring av rörelsehindrades hjälpmedel saknas. Närlundavägen 18-24, hyresrätter Tre till fyra våningar, suterräng. Ingen hiss. Miljöhus och tvättstuga på gården. Handikapparkering saknas. Gemensamt förråd tillgängligt från baksidan, suterräng. Närlundavägen 11-17, hyresrätter Nio våningar. Hissar två stycken i varje trapphus. Renovering pågår. Finns flera uppmärkta handikapparkering, inte alla ok mått och utförande. Genomgående trapphus. Entréer bäst tillgängliga från Närlundavägen. Gemensamt förråd saknas. Tvättstuga och miljöhus på gården. Kollektivtrafik, service med mera De boende i fastigheterna på båda sidor om Närlundavägen har två hållplatslägen att välja på för på- och avstigning med lokaltrafiken. Täta turer till Helsingborgs centrum samt i södergående riktning mot Elinebergs centrum. Hela området har bra gång-och cykelvägar. Strax väster om Närlunda finns påfart till motorvägen. Vårdcentral och närbutik finns vid Höjdpunkten. Elinebergs centrum har ytterligare närbutik, restaurager med mera. Det finns flera förskolor att välja på men grundskolor i närliggande område. För idrott och rekreation finns Jordbodalen med Harlyckans fotbollsplaner på gång och cykelavstånd. Närlunda har multiarena, boulebana, löpspår grillplatser med mera. Sundspärlan ligger strax intill som är en nöjesarena med

28 SID 28(51) restaurang och kafé. Man har också en gemensam samlingslokal på området i ett fristående hus. Tillgänglighetsbedömning Området har bra gång och cykelvägar. Bra med parkeringsmöjlighet men delar av bostadsbeståndet saknar handikapparkering. Det skulle behövas en bra och säker övergång för gående, cyklister och funktionshindrade över Närlundavägen så att man tryggt kan ta sig mellan Närlundas bebyggelse och till och från busshållplatser. På Närlunda kan man bo kvar både som äldre och funktionshindrad även om inte alla bostadshusen är lämpliga som boende för de med nedsatt funktion. Det finns utrymme för omflyttning inom området om behovet av ökad tillgänglighet och användbarhet uppstår för den enskilde.

29 SID 29(51) Planteringen Områdesbeskrivning Planteringen ligger söder om Helsingborgs centrum. Namnet Planteringen härstammar från början av 1800-talet då man planterade tallar här för att hålla flyktsanden på plats. Grönområdena på Planteringen har mindre skogspartier av tall kvar från den tiden Triangelskogen och Talldungen. Under slutet av 1950-talet och början på 1960-talet sanerades området och stora delar ersattes med miljonprogrammets bostadstyper. I samband med detta anlades också söderviadukten för att bättre koppla området till staden. Nu har området en blandad bebyggelse av villor, radhus och flerfamiljshus. 630 bostäder i flerfamiljshus är inventerade på Planteringen. Tryckerigatan 8-14 Angöring och handikapparkering finns. Hiss finns. Bra entréförhållande. Ett mindre miljörum precis mellan entréer. Ett större vid garage. En entré med dörröppningsautomatik. Här är också hissen försedd med dörröppnare. Tvättstuga i markplan. Nås med hiss. Gemensam förvaring finns. Kan ladda hjälpmedel här men inte någon avgränsad yta.

30 SID 30(51) Tryckerigatan Angöring/ handikapparkering saknas inom 25 meter. Parkeringshus med öppen parkering på tak finns men inte tillgängligt och användbart för funktionshindrade. Hiss finns i fastigheter med tre våningar. En mindre hiss med hög standard. Endast vänddiameter på 130 centimeter utanför hiss men teleskopsdörr. Gäller två fastigheter. Delar Miljöhus med Tryckerigatan 8-4. Långt mer än 50 meter för de allra flesta. Tvättstuga i källarplan. Nås med hiss. De flesta har tvätt och tork också i lägenheten. Hinder i kommunikationsväg finns. Gemensam förvaring saknas helt. Industrigatan 29 a, b Angöring/ handikapparkering saknas inom 25 meter. Gårdsentréer tillgängliga. Hiss finns men nås bara i markplan från gården. Mycket liten hiss. Kan inte få plats med rullstol. Miljöhus tung dörr samt högt insteg på fyra centimeter. Flera tvättstugor på lägenhetsplanen men inte tillgängliga. Bland annat för litet passagemått. Gemensam förvaring för hjälpmedel saknas. Någon anpassning med brödburk på gården. Industrigatan 35 a, b Angöring finns. Handikapparkering saknas inom 25 meter. Entréer inte tillgängliga. Trappa utanför och innanför entré. Hiss saknas. Miljöhus inom 50 meter från entréer bakgård. Trappa på insidan här också. Tvättstuga i källarplan. Komplicerad kommunikationsväg hit och flera hinder på vägen. Gemensam förvaring saknas. Planteringsvägen Angöring finns. Handikapparkering saknas. Hiss finns från markplan. Tvättstuga i markplan. Miljöhus inom 50 meter. Garagehus med öppen parkering på tak inte tillgängligt och användbart. Flera likadana i hela området. Gemensam förvaring saknas.

31 SID 31(51) Wienergatan 1 a-c Angöring/ handikapparkering saknas. Hiss finns från markplan. Miljöhus inom 50 meter. Tvättstuga i markplan. Gemensam förvaring finns men inte angiven plats för uppställning eller uttag för laddning av hjälpmedel. Wienergatan 5-13 Angöring/ handikapparkering saknas. Entréer inga nivåskillnader in och har dörröppningsautomatik. Hiss finns från markplan och är försedd med dörröppningsautomatik. Miljöhus inom 50 meter. Tvättstuga i markplan men nivåskillnad på sju centimeter. Gemensam förvaring finns men inte angiven plats för uppställning och laddning av hjälpmedel. Västra Fridhemsgatan 7-11 Angöring/ handikapparkering saknas. Bra, plana entréförhållande med dörröppningsautomatik. Hiss finns från markplan och har dörröppningsautomatik. Miljöhus inom 50 meter. Tvättstuga i markplan. Gemensam förvaring finns men inte angiven plats eller uttag för laddning av hjälpmedel. Västra Fridhemsgatan Angöring/ handikapparkering saknas. Entréförhållande utan nivåskillnad. Hiss saknas. Miljöhus inom 50 meter. Tvättstuga i källarplan. Gemensam förvaring saknas. Västra Fridhemsgatan 47 Angöring/ handikapparkering saknas. Entréförhållande utan nivåskillnad. Hiss finns från markplan. Godkända mått. Miljöhus inom 50 meter. Tvättstuga finns inte. Gemensam förvaring finns inte.

32 SID 32(51) Östra Fridhemsgatan 4-8 Angöring/ handikapparkering saknas. Entréer utan nivåskillnad. Bostäder finns i markplan. Hiss finns från markplan. Miljöhus finns inom 50 meter. Tvättstuga finns i markplan. Gemensam förvaring finns men inte angiven plats för uppställning och laddning av hjälpmedel. Kollektivtrafik, service med mera Stora transportleder omger området i norr sydhamnsgatan, i väst Industrigatan och i öst Planteringsvägen. Dessa större trafikleder bildar gräns mot industri- och hamnområden. Här finns också hållplatslägen för kollektivtrafik. Inom flerfamiljs- och radhusområdet rör man sig nästan bilfritt med endast några mindre lokalgator att passera. Parkeringsytor med garagehus har placerats i utkanten av Planteringen. Området har egen skola och flera förskolor att välja på. Fotbollsplaner, motionsslingor och promenadstråk genom tallskogen. I närheten finns också Hedens friidrottsanläggning. Det lokala centrum har livsmedelsbutik, postombud, vårdcentral, lekplats. Tillgänglighetsomdöme För personer med rörelsehinder kan det bli för långa avstånd till kollektivtrafiken som passerar längs Planteringsvägen. Avstånden mellan hållplatser är långa och för att nå motstående sida av planteringsvägen får man gå en väl lång sträcka för att kunna passera säkert vid ljusreglerat övergångställe. Man blir hänvisad till de hållplatslägen som finns längs industrigatan, mindre trafikerad och med anpassade övergångar för funktionshindrade. Men beroende på var i Planteringen man bor blir också detta avstånd långt för många. Inom området rör man sig på förhållandevis plana gång- och cykelbanor. Tyvärr blir inte de öppna parkeringsytorna och garagen tillgängliga eller användbara för personer med rörelsehinder. De öppna parkeringsytorna är placerade uppe på taken för garagehusen som delvis är under mark. Det innebär branter ner till garage och upp till den öppna parkeringen. Bebyggelsen är från olika epoker och därför har de helt olika förutsättningar för att bli mer tillgängliga och användbara.

33 SID 33(51) Pålsjö östra Pålsjö östra är byggt i början på 1980-talet och ligger cirka tre kilometer från Helsingborgs centrum. Detta lugna fd koloniområde är med sitt unika läge med centrum, skog och hav nära ett av stadens mest populära bostadsområde. Här blandas hyresrätter med eget ägande, flerfamiljshus med radhus. Flerfamiljshusen är centralt placerade i en cirkel kring generös gemensam gård. Kring dessa hyresrätter breder radhusen ut sig. Upplåtelseformen för radhusen är både hyresrätter och eget ägande. Flerfamiljshus, hyresrätter 94 lägenheter Tre till fem våningar Ett till sex rum och kök 11 trapphus Hiss i alla trapphusen Genomgående trapphus Två fristående gemensamma tvättstugor. Gemensamhetslokal. Miljöhus i delar av garagelängor. Öppen parkering i samband med garage i längor Lokalgator ansluter i utkant av området.

34 SID 34(51) Radhusen, hyresrätter 96 lägenheter En till två våningar Tre till fem rum och kök Två gemensamma fristående tvättstugor Miljöhus i delar av före detta garage. Öppen parkering i samband med garage i längor. Lokalgator ansluter i utkant av området. Egna trädgårdar med förråd. Kollektivtrafik, service med mera I utkanten av området är det bra tillgång till lokaltrafiken med flera linjer och hållplatser. Utbudet av förskolor är stort men man har ingen grundskola i området. Ett fint nätverk av gång- och cykelvägar korsar området. Som granne med Pålsjöskog har man bra möjlighet till lek, rekreation och motion fotbollsplan, motionsslingor, utomhusgym med mera. Närbutik, post, restauranger med mera finns närmast på Ringstorp. Från Pålsjö östra är det gång- och cykelavstånd. Tillgänglighetsbedömning Fastigheterna är väl lämpade för personer med funktionshinder. Flerfamiljhusen har alltid en entré som är i markplan och tillgänglig. Alla trapphusen har hiss till markplan. Tvättstuga och gemensam lokal är placerad alldeles intill. Radhusen kan enkelt göras tillgängliga för rörelsehindrade. De har entré i markplan med en nivåskillnad på cirka 15 centimeter från mark till golv. Entréerna till radhusen är indragna i trädgårdarna vilket gör att man kan anpassa med till exempel ramp. Radhusen delar tvättstugor, miljöhus samt gemensamhetslokal med flerfamiljshusen. De flesta bostäder i området har också egen tvätt och tork i lägenheten. Bra kommunikationsvägar utomhus med ok avstånd till parkering, garage och busshållplatser. Skolor och centrum i närområdet blir väl långt för den med rörelsehinder som inte har bil.

35 SID 35(51) Ringstorp Ringstorp ligger cirka 2,5 kilometer från Helsingborgs centrum och är ett av de områden som först började bebyggas efter andra världskrigets slut. Större delen av det äldre flerfamiljshusen byggdes under 1960-talet. Under senare år har ett större bestånd av flerfamiljshus tillkommit. Området har sedan 1960-talet haft en blandad bebyggelse av villor radhus och flerfamiljshus. Området har sedan gammalt ett nätverk av lugna lokalgator. Gångvägar och gårdar ger i de äldre delarna bra promenad och rekreationsstråk också för personer med funktionshinder. Utbyggnaden av Ringstorp har sidoeffekten att en del nära och mindre grönområdena försvunnit. Man måste ta sig till Pålsjö skog (eller Fredriksdals friluftsmuseum) för att få njuta ett större sammanhängande grönt område. De 645 lägenheter som ingår i inventeringen är hyresrätter. Kurirgatan 16 A-B, 18 A-B, hyresrätter 66 lägenheter Fyra till sex våningar. Hiss med start halv våning upp. Hiss till källarplan. Byggt på 1960-talet. Kurirgatan 26-28, hyresrätter 94 lägenheter Fyra till åtta våningar Hiss från markplan men stannar på halvvåning innan lägenhetsplanen. Hiss går inte till källarplan. Här finns tvättstugor med mera. Byggt på 1960-talet.

36 SID 36(51) Kullavägen 57-59, hyresrätter Inflyttning lägenheter. Fem våningar Flerfamiljshus, litet antal radhus. Hiss från markplan. Underjordiskt garage nås med hiss. Ringstorpshöjden. Hyresrätter. Inflyttning Tre stycken höghus 191 lägenheter. 12, 14 och 16 våningar. 13 radhus. Underjordiskt garage. Alla plan nås med hiss. Hammarbergsgatan 44. Hyresrätter. 38 lägenheter 10 våningar Hiss från markplan Dörröppningsautomatik Kontrastmarkering på trappor finns Tvätt och tork i lägenheterna Gemensam förvaring har uttag för laddning Miljöhus delas med övriga fastigheter på Hammarbergsgatan Angöring/ handikapparkering finns Hammarbergsgatan Hyresrätter. 42 lägenheter Tre våningar Delar miljöhus Angöring/ handikapparkering finns Inte tillgängliga entréer Hiss finns inte Tvättstuga i källarvåningen Saknas uppställningsplats och laddning av hjälpmedel Hammarbergsgatan 1-9, hyresrätter 72 lägenheter Sex våningar Angöring/ handikapparkering finns Hiss lyfter från markplan Dörröppningsautomatik till entré samt i Förflyttningsväg i fastigheten. Miljöhus delas med övriga.

37 SID 37(51) Tvättstuga i källarvåningen nås med hiss. I trapphus nr 9 finns gemensamt förråd men skyddsrum, kanter på cirka 2 centimeter Saknas uppställning/laddning av hjälpmedel. Hammarbergsgatan 11-15, hyresrätter 58 lägenheter Sju våningar Angöring/ handikapparkering finns Hiss startar halv trappa upp En trappuppgång har lyftplatta till hiss Eget miljöhus i före detta garage. Tvättstuga i källarvåningen, nås med hiss. Gemensamt förråd i före detta garage. Finns uttag för el. Saknas uppställningsplats för hjälpmedel. Kollektivtrafik, service med mera Det finns goda lokala bussförbindelser runt området och flera linjer att välja på. Vid påfart till motorvägen kan man med regional busstrafik nå flera destinationer. Ringstorp har ett lokalt centrum med närbutik, postombud, restauranger, kyrka med mera. De nybyggda flerfamiljshusen längs Nya Kullavägen har bidragit med ytterligare restauranger, café och konditori. Inom gång och cykelavstånd har man också större centrum med stormarknader. I området finns också flera vårdcentraler att välja på. Ringstorp har egen F-6 skola. Ett bra nät av gång och cykelvägar förbinder områdets nya och gamla bebyggelse samt ger en bra möjlighet att nå service och rekreation också utanför området. Tillgänglighetsbedömning De nya flerfamiljshusen som tillkommit under senare år är ett bra och behövligt tillskott på Ringstorp när det gäller tillgängligt och användbart boende för äldre och funktionshindrade. Det ursprungliga beståndet av flerfamiljshus är företrädesvis från 1960-talet och är inte tillgängliga och användbara fullt ut även om de är försedda med hiss. Hissar lyfter först ½ våning upp och går inte alltid ner i källarplan där flera gemensamma funktioner finns. Utemiljön inom området och till närliggande bostadsområde har säkra och bra gång-och cykelvägar också för personer med funktionshinder. Det är korta avstånd för de allra flesta boende till områdets lokala centrum och lokaltrafikens hållplatslägen.

38 SID 38(51) Rosengården Rosengården ligger öster om Helsingborgs centrum och är en del av miljonprogrammet. Namnet härstammar från den lantgård som tidigare låg här. Bostadshusen uppfördes mellan åren och idag bor här cirka personer. Fastigheterna är mellan tre till åtta våningar. Största byggherren var Riksbyggen. Det är också deras bostadsrättsförening som är inventerad. BRF Vildrosen, höghus Åtta våningar Hiss finns Bra entréförhållande Förvaring saknas Angöring och handikapparkering finns God tillgänglighet till miljöhus och tvättstuga Dörröppningsautomatik som anpassning med fjärrkontroll till några entréer. Låghus Tre våningar. Hiss saknas. Förvaring saknas. Angöring finns. Handikapparkering finns men längre än 25 meter. Miljöhus längre än 50 meter. Entréförhållande bra och utan nivåskillnad men endast plats att manövrera liten rullstol. Delar tvättstuga och miljöhus med höghusen.

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd T-märkning tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Göteborgs Stad har i samverkan med privata och kommunala aktörer inom bostadssektorn tagit fram ett verktyg för att inventera stadens bostadsbestånd

Läs mer

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Det behövs en gemensam definition inom Göteborgs Stad av vad som kan definieras som en tillgänglig bostad. Tillgänglighet är en faktor för att möjliggöra

Läs mer

Social hållbarhet. Thomas Österberg

Social hållbarhet. Thomas Österberg Social hållbarhet Thomas Österberg Hållbarhetsavdelningarna Arbetar på uppdrag av KS Leder arbetet med att ta fram policyer, riktlinjer, program och planer i linje med politikens ambitioner Skapar förutsättningar

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Riktlinjer för trygghetsboende i Helsingborgs stad

Riktlinjer för trygghetsboende i Helsingborgs stad HELSINGBORGS STAD Sammanträdesdatum 21 mars 2012 Vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer för trygghetsboende i Helsingborgs stad Bakgrund I november 2007 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut om trygghetsboende

Läs mer

Minnet bästa läget centralt på Väster

Minnet bästa läget centralt på Väster Minnet bästa läget centralt på Väster Stadsdelen Väster från ovan. Från Minnet tar du dig snabbt in till city. Lummigt och lugnt på Regementsgatan. Nytt boende i gammal stadsdel I utkanten av Väster, med

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09 Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09 Samverkansprojekt FoU i Väst/GR Göteborgsregionen (GR) Härryda kommun Ale kommun Kungälv kommun Mölndal kommun Tjörn kommun Pågår maj 2011 maj

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden

Läs mer

I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3

I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3 I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3 Topografi och jordar Vellinge kommun ligger i stort sett helt inom Söderslätt,

Läs mer

Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller.

Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller. Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller. Upplev en fantastisk bokvalitet i en kulturskyddad park femton minuter från city. Nu öppnar sig en helt

Läs mer

Tillgänglighetsplan för AB Hultsfreds Bostäder. Oktober 2015

Tillgänglighetsplan för AB Hultsfreds Bostäder. Oktober 2015 Tillgänglighetsplan för AB Hultsfreds Bostäder Oktober 2015 Kontaktlista För mer information om denna rapport kontakta gärna någon av oss som har varit delaktiga i projektet. Trond Hannerstig 08-35 43

Läs mer

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunerna i Fyrbodal Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna i länet har tagit fram förslag till riktlinjer för fysisk

Läs mer

Ansökan från Familjebostäder i Göteborg AB om subventioner för att utöka trygghetsboende, Kalendervägen 44, 52 och 54

Ansökan från Familjebostäder i Göteborg AB om subventioner för att utöka trygghetsboende, Kalendervägen 44, 52 och 54 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 6521/13 Boendeavdelningen Birgitta Thielen/Henrik Ehrlington telefon 368 10 20 / 368 10 04 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Detaljplan för Sicklaön 202:9

Detaljplan för Sicklaön 202:9 GESTALTNINGSPROGRAM MED ILLUSTRATIONER 2006-10-26 Detaljplan för Sicklaön 202:9 Nacka kommun Innehållsförteckning Gestaltningsprogram, mål och syfte 2 Beskrivning av planområdet 2-3 Angöring, parkering

Läs mer

Mobilitetslösningar för boende i Rambergsstaden. - En stadsdel utan behov av bil

Mobilitetslösningar för boende i Rambergsstaden. - En stadsdel utan behov av bil Mobilitetslösningar för boende i Rambergsstaden - En stadsdel utan behov av bil Syfte Syftet med denna promemoria är att utreda alternativa mobilitetslösningar inför uppbyggandet av Rambergsstaden, invid

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Tillgängligheten och användbarheten anges dels som riktlinje, dels som standard. I vissa

Läs mer

Bo bra på äldre dar i Ale kommun

Bo bra på äldre dar i Ale kommun Bo bra på äldre dar i Ale kommun Fakta Folkmängd: 27 577 invånare (SCB 2011-12-31) Areal: 333 km² Huvudorter: Nödinge och Älvängen 63 % småhus och 37 % flerbostadshus Största företag: Eka Chemicals AB,

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. RANKHUS Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) TILLGÄNGLIGHETSKONSULT AB Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Joachim Staremo Cert TIL -sakkunnig.

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

BRF STAKETET SNÖDROPPEN

BRF STAKETET SNÖDROPPEN BRF STAKETET SNÖDROPPEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF STAKETET SNÖDROPPEN - ETAPP

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla!

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla! Förvalta och bygga tillgängligt boende Bra för äldre bra för alla! Handen på hjärtat Vet du hur framkomligheten och tillgängligheten fungerar i dina fastigheter? Alla mår bra av att komma ut i friska luften.

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun ÄLDRENÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Daniel Karlsson 2009-11-05 ALN-2018-0020.30 Reviderad 2010-09-14 Reviderad 2012-06-21 Reviderad 2018-02-01 Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder

Läs mer

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen.

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen. VD Roland Kindslätt Tjänsteskrivelse 2015-03-05 Bakgrund Sedan sekelskiftet så har behovet av bostäder sakta men säkert ökat. Främst Edshus AB hade då betydande vakanser men kurvan har över tid ständigt

Läs mer

Tillgänglighet i bygglovsärenden, några typfall

Tillgänglighet i bygglovsärenden, några typfall Tillgänglighet i bygglovsärenden, några typfall osv Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Tillgänglighet i bygglovsärenden, typfall 2 Nybyggnad flerbostadshus, på tomt Vilka handlingar

Läs mer

en plats för livet 3 Välkommen till Haga

en plats för livet 3 Välkommen till Haga en plats för livet 3 Välkommen till Haga Haga Tryggghetsboende är beläget i stadsdelen Fredriksdal i Helsingborg. En oas av grönska med fåglar och fjärilar, med närhet till service, vård, butiker och kommunikationer.

Läs mer

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12, 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20, info@landskapslaget.se, www.landskapslaget.se Sammanhang, grönstråk

Läs mer

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan.

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan. Riddarvägen Beskrivning: Beläggen på parkmark bredvid Österskärsskolan. Denna lekplats är avsedd för alla barn mellan 1 och 15 år. Lekredskapen är delvis separerade för små och större barn. Lekplatsen

Läs mer

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta SVAMPEN Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta Nära till allt! När du hyr vid Svampen har du nära till allt. Beläget alldeles nedanför det välkända vattentornet Svampen men ändå på promenadavstånd till vacker

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1 Grupp 1 ENSKILD ÖVNING - post it GRUPPDISKUSSION Gemensam framtidsspaning - så här vill vi utveckla centrala Tullinge! Rätt så lugnt centrum Mataffär Bra utbud av basvaror Pendeln Ny bebyggelse Offentliga

Läs mer

Filborna 30:1, Drottninghögs centrum. Underlag för planuppdrag

Filborna 30:1, Drottninghögs centrum. Underlag för planuppdrag Planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 30:1, Drottninghögs centrum Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten

Läs mer

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Europeiska unionen Verksamhetsområdets yta: 150 000 kvm Avstånd Landvetter: 26 km Avstånd Centralstationen/City:

Läs mer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

STRÖMSTAD BOLIGUTVECKLING AB

STRÖMSTAD BOLIGUTVECKLING AB STRÖMSTAD 28 LÄGENHETER PÅ TÅNGEN STRÖMSTAD BOLIGUTVECKLING AB +46 (0)70-252 45 25 e-post: info@ostbyeiendom.no 11 1 3 5 7 9 A A A A G G 13 15 17 19 B B B B 2 4 6 8 10 D D D D H 12 H 14 16 18 20 E E E

Läs mer

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Denna information vänder sig till dig som planerar att bygga nytt i Ekerö kommun och går igenom vilka krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet

Läs mer

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET SKONSULT AB 070-747 2 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 2016-10-0 1 OMFATTNING Granskningen omfattar utformning av detaljplan/område för flerbostadshus med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

BRF STAKETET SNÖDROPPEN

BRF STAKETET SNÖDROPPEN BRF STAKETET SNÖDROPPEN Smarta bostäder ett stenkast från staden! Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF STAKETET SNÖDROPPEN Allt

Läs mer

Nätsnäcksgränd 8, lgh

Nätsnäcksgränd 8, lgh Nätsnäcksgränd 8, lgh 1-1106 Malmö, Väster, Kalkbrottet sodra-skane@riksbyggen.se 1 Beskrivning Observera! Det går endast att ha 10 intresseanmälningar på lägenheter i det här nyproduktionsprojektet. En

Läs mer

Maria Forum Ett bostadsprojekt av Magnolia Bostad

Maria Forum Ett bostadsprojekt av Magnolia Bostad Maria Forum Ett bostadsprojekt av Magnolia Bostad Maria Forum I Maria Forum utvecklar Magnolia Bostad 292 hyresrätter med fokus på 1-1,5 rum och kök, många med sovalkov. Projektfakta Område: Mariastaden

Läs mer

Prata framtidens Sävar med oss!

Prata framtidens Sävar med oss! Prata framtidens Sävar med oss! Fördjupad översiktsplan för Sävar Umeå kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan för Sävar. Översiktsplanen ska visa hur Sävar kan komma att se ut och utvecklas i framtiden.

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet. Goda exempel. Entréer

TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet. Goda exempel. Entréer TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet Goda exempel Entréer Före ICA på Bergsunds Strand 42 hade tidigare ett steg vid entrén. 2004 gjordes entrén tillgänglig genom en mindre höjdjustering av trottoaren.

Läs mer

Behovsinventering och utbyggnationsplan för säkra cykelparkeringar

Behovsinventering och utbyggnationsplan för säkra cykelparkeringar Styrelsehandling 2018-06-14 Bilaga 12 b) Behovsinventering och utbyggnationsplan för säkra cykelparkeringar Samtliga förvaltningar och kommunägda bolag i Göteborg fick den 2017-05-18 uppdraget från Kommunfullmäktige

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2 ANTAGANDEHANDLING Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE Upprättad okt 2011 Kompletterad mars 2012 Projekt nr 9309-4 Diarie nr KFKS 2007/492 214 ANSLUTER TILL DELPLAN 4 DEL 2 Till detta kvalitetsprogram

Läs mer

Ynglingagatan kvm Kontor Norrtull, Stockholm

Ynglingagatan kvm Kontor Norrtull, Stockholm 114 kvm Kontor Norrtull, Stockholm Funktionell och flexibel kontorslokal om 114 kvm i mycket centralt läge. Centralt belägen kontorslokal på tionde våningen erbjuder en funktionell och anpassningsbar kontorsmiljö.

Läs mer

Ansökan från Bostads AB Poseidon om subventioner för att driva trygghetsboende, Lövgärdet

Ansökan från Bostads AB Poseidon om subventioner för att driva trygghetsboende, Lövgärdet Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 2027/16 Boendeavdelningen Birgitta Thielen/Henrik Ehrlington telefon 368 10 20 / 368 10 04 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet

Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel 1 Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Hissen skulle skapa tillgänglighet med rullstol och rollator, men hur komma in? Att tänka på, vanliga

Läs mer

Hitta din hyresrätt i Arvika.

Hitta din hyresrätt i Arvika. Hitta din hyresrätt i Arvika. Plats för nöjda hyresgäster Söker du nytt boende? Vill du bo större eller mindre? Eller kanske mer centralt? Hos oss finns alternativen, oavsett om du letar efter din första

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610 gunilla svensson arkitektkontor ab karl XII gatan 8a 222 20 lund tel: +46 46 15 07 40 www.gunillasvensson.se FÖRSLAG NYTT RIDHUS TROLLEBERG Förslaget innebär en alternativ

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Screeningverktyget HOUSING ENABLER

Screeningverktyget HOUSING ENABLER Screeningverktyget HOUSING ENABLER Kartläggningsformulär Datum. Användarens namn Bostadens adress...... Identifikationskod BOSTADSSTANDARD (enligt Boverket, 2008) Följande nödvändiga bostadsfunktioner

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Änggårdens sluttning

Änggårdens sluttning vy från torg Änggårdens sluttning sektion igenom området A-A 1.1000 vision I I I området En bred boulevard ersätter bilmotet där en ny spårvagnslinje blir det centrala stråk från vilket området breder

Läs mer

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet Känn dig som hemma på Östra Lugnet Välplanerade bostäder och Gott om gång- och cykelstråk genom området. lummig småstadskänsla Härliga lek- och mötesplatser för hela familjen. Nu finns drömboendet inom

Läs mer

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar 1 (6) Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar Inledning För att få med tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Hårds väg 2C. Malmö, Öster, Törnrosen

Hårds väg 2C. Malmö, Öster, Törnrosen Hårds väg 2C Malmö, Öster, Törnrosen Med 23 000 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till stadens

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Bennets väg 6A. Malmö, Öster, Törnrosen

Bennets väg 6A. Malmö, Öster, Törnrosen Bennets väg 6A Malmö, Öster, Törnrosen Med 23 000 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till stadens

Läs mer

Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek

Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek Boendet i centrum! Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek och karaktär. I Perstorps Bostäders

Läs mer

Årike Fyris naturreservat

Årike Fyris naturreservat Årike Fyris naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-10-01. i + 1 Övre Föret 2 Fågelplattformen 3 Utsikt på Ultunaåsen 1 0 Karta med

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

KOMMUNALA SMÅHUSTOMTER TILL FÖRSÄLJNING

KOMMUNALA SMÅHUSTOMTER TILL FÖRSÄLJNING KOMMUNALA SMÅHUSTOMTER TILL FÖRSÄLJNING MARK- OCH EXPLOATERINGS- AVDELNINGEN, MEX Mark- och exploateringsavdelningen är en del av samhällsbyggnadskontoret på Halmstads kommun. Vi arbetar framförallt med

Läs mer

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28 RESECENTRUM 2.0 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SKISSEN VILL VISA PÅ MÖJLIGHETER SOM EN JÄRNVÄG I TUNNEL SKULLE GE. Några möjligheter som borde

Läs mer

Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB

Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB Äldre Äldreomsorg Planera morgondagens bostäder för gårdagens ungdomar. Med både hjärta

Läs mer

Bennets väg 17D. Malmö, Öster, Törnrosen

Bennets väg 17D. Malmö, Öster, Törnrosen Bennets väg 17D Malmö, Öster, Törnrosen Med 23 000 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till

Läs mer

Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk. Ylva Sandström, 19 januari 2016

Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk. Ylva Sandström, 19 januari 2016 Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk Ylva Sandström, 19 januari 2016 Innehåll Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85

Läs mer

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta Byggprojektet VICTORIA Kungsgatan 11 15 Örebro City Bofakta Objektfakta Upplåtelseform Byggherre Entreprenör Arkitekt Inflyttning Hyror Intresseanmälan och frågor Lägenheter Butikslokaler Garage Hyresrätt

Läs mer

Kriterier för uppförande av trygghetsboenden i Ängelholms kommun

Kriterier för uppförande av trygghetsboenden i Ängelholms kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-02-14 SN 30 Dnr 2012/11 Kriterier för uppförande av trygghetsboenden i Ängelholms kommun Ärendebeskrivning Behovet av trygghetsboenden i Ängelholms kommun är

Läs mer

Avstämning planuppdrag

Avstämning planuppdrag 1(7) Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Detaljplan för Kv. Björkängen Avstämning planuppdrag 2(7) Bakgrund och syfte Enligt beslut i KS 2014-01-15 28, fick Samhällsbyggnad, Bygg- och miljöenheten,

Läs mer

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Ungdomar Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Naturnära, lugna vyer, krångligt Lugnt, hemma, vänskapligt Gemenskap, hemma, säkerhet Fotboll, roligt, tryggt Känns tryggt

Läs mer

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva En del i Vision Järva 2030 Byggprojekt i urval Rinkebystråket 1 Rinkebystråket ska upprustas och göras om till ett levande affärstråk med butiker. Det som

Läs mer

VI HAR EN VISION LÄGENHETSFAKTA FÖRSLAG TILL HAMMARSHUS KVARTER F

VI HAR EN VISION LÄGENHETSFAKTA FÖRSLAG TILL HAMMARSHUS KVARTER F VI HAR EN VISION Vi på K-fastigheter är intresserade av att exploatera en del av Hammar 9:151. Området vi har valt att planera bostäder för är Kvarter F enligt intresseanmälan. Vi är intresserade av Kvarter

Läs mer

Dnr B Ankom

Dnr B Ankom Dnr B 2017-000660 Ankom 2017-04-28 TOLLARE ÄNG, NACKA TOLLARE ÄNG, NACKA. Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Gällande normer

Läs mer

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen GLÄNTA En öppning i den täta staden där historien möter vardagen Taklandskap Tak liknande omkringliggande byggnader Takterrasser för boende Biotoptak, fördröjning av regnvatten Koncept & innehåll Förklarande

Läs mer

Brf Jaktfalken, Barkarbystaden Ritningar och priser

Brf Jaktfalken, Barkarbystaden Ritningar och priser Brf Jaktfalken, Barkarbystaden Ritningar och priser Med reservation för ändringar. 1 Kalvshällavägen Situationsplan IKEA Stockholm Quality Outlet Majorsvägen Jaktfalken Herculesgatan Barkarbyvägen Karlslundsvägen

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

PM Fördröjning av dagvatten

PM Fördröjning av dagvatten 1/8 Drottninghögs centrum, Helsingborg PM 170327 Fördröjning av dagvatten 8 sidor Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö 1 Inledning I detta PM ges förslag på hur dagvattnet kan tas om hand när

Läs mer

Brf Hägern, Varvet - Analys

Brf Hägern, Varvet - Analys Anonyma entréer. Negativt Stor, öppna ytor som inte hänger ihop Betraktelseytor utan användbart innehåll Outnyttjad yta vid vattnet Dålig vattenkontakt Få samlings-/sittplatser Anonyma entréer För få cykelplatser

Läs mer