Könsorgan och fortplantning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Könsorgan och fortplantning"

Transkript

1 Könsorgan och fortplantning Kvinnans könsorgan Tipsa och dela Skriv ut ta i artikeln Könsceller utvecklas Kvinnans och mannens könsorgan gör det möjligt att kunna fortplanta sig. Det finns dels de yttre könsorganen som man ser på kroppen, dels de inre som finns inuti kroppen. Könsorganen gör det möjligt för äggceller och spermier att mötas så att en befruktning sker. En ny människa skapas. Se film om befruktning: Äggcellerna utvecklas i kvinnans könsorgan I kvinnans könsorgan utvecklas kvinnliga könsceller, så kallade äggceller. En äggcell kan befruktas av mannens spermier och utvecklas till ett foster i kvinnans livmoder. I livmoderns skyddade miljö kan det befruktade ägget få näring och växa. Kvinnans könsorgan bildar kvinnliga könsceller, så kallade äggceller. De kan befruktas av mannens spermier och utvecklas till ett foster i kvinnans livmoder. Till kvinnans könsorgan hör: 1. äggstockarna 2. äggledarna 3. livmodern 4. slidan 5. blygdläpparna 6. klitoris.

2 I äggstockarna utvecklas ägget Äggstockarna ligger på vardera sidan i lilla bäckenet och är upphängda i så kallade ligament. Varje äggstock är oval och ungefär tre centimeter lång. Äggstockarna innehåller äggblåsor. I varje blåsa finns förstadiet till ett ägg. Vid födelsen innehåller äggstockarna ungefär en miljon omogna ägg. Ungefär 500 av dem kommer att mogna till äggceller som kan befruktas. Under puberteten ökar produktionen av kvinnliga könshormoner. Det är nödvändigt för att kvinnans könsorgan ska utvecklas. Efter varje menstruationsblödning börjar flera ägg och äggblåsor att växa. Ett hormon från hypofysen i hjärnan stimulerar tillväxten. En äggblåsa spricker i mitten av menstruationscykeln och det mogna ägget lossnar och fångas upp av äggledaren. Detta kallas ägglossning. När det skett stiger kroppstemperaturen ungefär en halv grad och den blir förhöjd fram till några dagar före menstruationen. Äggstockarna innehåller äggblåsor. I varje blåsa finns förstadiet till ett ägg. Efter varje menstruationsblödning börjar flera ägg och äggblåsor att växa. En blåsa spricker i mitten av menstruationscykeln och det mogna ägget lossnar för att sedan fångas upp av äggledaren. Detta kallas ägglossning. Den tomma äggblåsan omvandlas till något som kallas gulkropp. Gulkroppen bildar kvinnliga könshormoner som förbereder livmodersslemhinnan på att ta emot det befruktade ägget.

3 Hormoner bildas i äggstockarna Den tomma äggblåsan omvandlas till något som kallas gulkropp. Gulkroppen bildar kvinnliga könshormoner som förbereder livmoderns slemhinna på att ta emot det befruktade ägget. Om ägget befruktas växer gulkroppen, och hormonerna som bildas gör att slemhinnan växer till och börjar producera ett näringsrikt sekret. Om äggcellen inte befruktas upphör gulkroppens produktion av kvinnliga könshormoner efter dagar, och sedan försvinner den. De äggblåsor som börjar växa, men inte får lämna ifrån sig sitt ägg har ändå viktiga uppgifter att fylla. De bildar också kvinnliga könshormoner, som bland annat förbereder livmoderns slemhinna för att ta emot det befruktade ägget. Äggledarna för ägget till livmodern Äggledarna är två trattformiga, centimeter långa rör som går ut från livmoderns övre del, en åt varje sida. Trattarna har fransar runt sina öppningar, och de ligger alldeles intill äggstockarna för att kunna fånga upp ägget vid ägglossningen. Inuti äggledarna finns det gott om flimmerhår. Efter ägglossningen förs ägget vidare till livmodern med hjälp av flimmerhårens rörelser och muskelsammandragningar i äggledarnas väggar. Det tar 3-5 dygn för ägget att nå livmodern. För att en befruktning ska kunna ske måste det finnas spermier i äggledarna när ägget transporteras mot livmodern. Ägget kan bara bli befruktat under högst ett dygn efter ägglossningen. I livmodern växer fostret Livmodern ligger i lilla bäckenet mellan urinblåsan och ändtarmen. Livmoderns väggar består av glatt muskulatur, som invändigt är klädda med en slemhinna vars tjocklek varierar kraftigt under menstruationscykeln. Den nedre delen, livmodermunnen, övergår i slidan. Livmoderns viktigaste uppgift är att fungera som tillväxtplats för fostret. Fostret behöver få både näringsämnen och syre, och skyddas så att det inte skadas under utvecklingen.

4 Äggledarna fångar upp ägget vid ägglossningen. Ägget förs vidare genom äggledaren till livmodern med hjälp av flimmerhår och muskelsammandragningar i äggledarnas väggar. Menstruationscykeln Livmoderns slemhinna förändras periodvis från puberteten ända fram till klimakteriet, så kallade menstruationscykler. Under ett helt liv går en kvinna igenom ungefär 500 sådana cykler. Varje sådan period pågår normalt i 28 dagar, men den kan även vara några dagar kortare eller några dagar längre. Under puberteten är det helt normalt att menstruationerna är oregelbundna. Hormoner från hypofysen och äggstockarna styr menstruationscykeln. Menstruationsblödningens första dag räknas som cykelns första dag. Blödningen beror på att slemhinnan, som växt till och förberetts för att ta emot ett befruktat ägg, stöts bort när det inte skett en befruktning. Blödningen pågår i 5-7 dagar. Därefter börjar slemhinnan byggas upp igen under inverkan av kvinnliga könshormoner. Om ingen befruktning sker nu heller försvinner gulkroppen efter ägglossningen, hormonnivåerna sjunker, livmoderslemhinnan stöts bort igen och det blir en ny menstruationsblödning. Vid varje blödning brukar kvinnan förlora milliliter blod. Slidan Slidan är åtta till tio centimeter lång och i slidans väggar sitter det en mängd muskler. Väggen är kraftigt veckad och kan därför tänjas ut vid samlag eller förlossning. Slidans öppning kan ha en oregelbunden form med flikiga kanter. Tidigare användes begreppet mödomshinna, men det är felaktigt eftersom det inte finns någon hinna som täcker slidöppningen. Slidan mynnar mellan urinrörets och ändtarmens öppningar. Det sekret som normalt finns i slidan är mycket surt för att förhindra angrepp av skadliga bakterier. I samband med ägglossningen förändras sekretet så att spermierna kan passera.

5 Slidöppningen, blygdläppar och klitoris är kvinnans yttre könsorgan. Blygdläpparna Kvinnan har dels två yttre och större blygdläppar som består av hårbeklädda hudveck, dels två inre och mindre blygdläppar som består av slemhinneveck. De inre blygdläpparna omger slidmynningen. Klitoris Klitoris ligger där de inre blygdläpparna möts framför slidmynningen. Den innehåller svällkroppar som är uppbyggda ungefär som en tvättsvamp och som fylls med blod när man är sexuellt upphetsad. Klitoris blir då större. Klitoris har rikligt med känselkroppar och är därför mycket känslig för beröring, vilket oftast leder till lustfyllda känslor. Urinröret mynnar mellan klitoris och slidmynningen.

6 Mannens könsorgan Mannens könsorgan Mannens könsorgan har till uppgift att bilda manliga könsceller, spermier, och överföra dessa till kvinnan så att ett ägg kan befruktas. Till mannens könsorgan hör: 1. testiklarna 2. bitestiklarna 3. sädesledarna och sädesblåsorna 4. prostata 5. penis I testiklarna bildas könsceller I testiklarna bildas spermier som är mannens könsceller. Testiklarna ligger i pungen och är två ovala kulor, som är cirka tre centimeter långa. Pungen är en utbuktning av bukväggen, som hänger ner som en påse, och har till uppgift att skydda testiklarna. Testiklarna behöver ha lite lägre temperatur än kroppstemperaturen för att produktionen av spermier ska fungera. Därför är det bra att de ligger i en liten påse utanför själva kroppen. Om det blir för kallt dras muskulaturen i pungen reflexmässigt ihop så att testiklarna kommer närmare kroppen, och då ökar temperaturen. När det är varmt slappnar muskulaturen av, pungen förlängs och testiklarna kyls av. Under fosterstadiet bildas testiklarna i bukhålan, intill bakre bukväggen. De förflyttas sedan nedåt, genom en kanal i ljumsken och når pungen före eller efter födelsen. Flera hundra meter sädeskanaler Testiklarna innehåller sammanlagt flera hundra meter så kallade sädeskanaler. I kanalernas väggar finns omogna celler, som kan utvecklas till spermier. Mellan sädeskanalerna finns celler som bildar manliga könshormoner. Det

7 viktigaste hormonet är testosteron, som behövs för produktionen av spermier. I puberteten ökar produktionen av testosteron. Det är nödvändigt för utvecklingen av mannens könsorgan. I testiklarna bildas spermier och könshormon. I bitestiklarna mognar spermierna Bitestikeln ligger ovanpå varje testikel. Även bitestiklarna innehåller kanaler, som har kontakt med sädeskanalerna i testiklarna. I bitestiklarna sker den slutliga mognaden av spermierna. Det tar totalt drygt två månader för spermierna att utvecklas från omogna celler i testiklarna till befruktningsdugliga spermier. Bitestiklarna kan lagra de färdiga spermierna i flera veckor. Spermierna Varje spermie är mycket liten, bara ungefär 0,05 millimeter lång. Spermien har ett litet huvud som innehåller de ärftliga anlagen, arvsmassan, och en lång svans som gör att den kan ta sig framåt. Spermier nybildas hela tiden till skillnad från kvinnans äggceller. Sädesledarna och sädesblåsorna Spermierna tar sig sedan från bitestiklarna genom sädesledarna till prostata. Sädesledarna är ungefär en halv meter långa. De är en direkt fortsättning av bitestikelgångarna och går genom ljumskkanalen in i bukhålan för att slutligen gå in i prostata. Sädesblåsorna är små säckar som mynnar i sädesledarna. Blåsorna innehåller ett segt sekret, sädesvätska, som blandas med spermierna. Tillsammans med sekret från prostata är det mannens sperma. Vid varje sädesuttömning, ejakulation, töms flera hundra miljoner spermier ut genom urinröret i penis.

8 Från varje bitestikel utgår en sädesledare som är ungefär en halv meter lång. Den passerar in i prostata och mynnar i urinröret. Prostatakörteln bildar sekret Prostata omger den översta delen av urinröret hos mannen, där urinröret passerar ut från urinblåsan. Körteln är ett par centimeter i diameter och bildar också ett sekret som ingår i sädesvätskan, som töms i urinröret. I sädesvätskan finns ett ämne som aktiverar spermierna så att de kan simma effektivare. Vid varje sädesuttömning, ejakulation, töms flera hundra miljoner spermier ut genom urinröret i penis. Svällkroppar gör penis större Penis innehåller tre stycken svällkroppar, två på ovansidan och en på undersidan. Svällkropparna är uppbyggda ungefär som en tvättsvamp och fylls med blod när mannen blir sexuellt upphetsad och får erektion. Penis blir då större och reser sig. Urinröret går genom den undre svällkroppen och mynnar på den främre delen av penis, som kallas ollonet och täcks av förhuden. Ollonet är mycket känsligt, och beröring leder oftast till lustfyllda känslor.

9 Penis har tre svällkroppar. Fortplantning En ny människa bildas Fortplantning innebär att en ny individ utvecklas från en äggcell som befruktats av en spermie. Eftersom hälften av de ärftliga egenskaperna, arvsanlagen, kommer från mamman och hälften från pappan finns stora möjligheter till variation hos den nya individen. Barnet kommer att ha drag från båda föräldrarna, men det blir aldrig helt identiskt med varken mamman eller pappan. Vid befruktningen tränger en spermie in i äggcellen (1). Endast en spermie kan befrukta ägget. När det skett förändras ytan på det befruktade ägget så att inte ytterligare spermier kan tränga in. De två cellerna smälter därefter ihop och bildar en cell.

10 Pubertetsförändringar Puberteten startar hos flickor och pojkar när hypofysen i hjärnan ökar sin produktion av de hormoner som stimulerar äggstockarna och testiklarna. Detta leder till att produktionen av kvinnliga och manliga könshormoner ökar. Vanligen inträffar puberteten i årsåldern, ofta något år tidigare hos flickor än hos pojkar. Könshormonerna har flera uppgifter. Dels stimulerar de tillväxten av könsorganen, och dels medför de att flickan eller pojken utvecklas till kvinna respektive man. Hos flickor blir brösten större och höfterna får rundare former. Flickorna får också sin första menstruation. Hos pojkar växer könsorganen och musklerna blir kraftigare. De går även in i målbrottet och får en mörkare röst eftersom struphuvudet växer. Könshormonerna gör också att både flickor och pojkar växer på längden, får hår runt bland annat könet och sexuell lust. Sexuell upphetsning När man blir sexuellt upphetsad och känner lust samverkar nervsystemet och könsorganen. Det är framför allt den del av vårt nervsystem som kallas det parasympatiska nervsystemet som spelar in. Detta nervsystem fungerar utan viljans kontroll. I hjärnan är det en del som kallas det limbiska systemet som är inblandat. Även andra känsloupplevelser har samband med denna del av hjärnan. Lusten kan väckas av något som man till exempel ser, hör eller tänker. Även dofter kan göra att man blir sexuellt upphetsad. När man blir sexuellt upphetsad leder nervimpulser bland annat till att muskeltrådar som finns i svällkropparna i mannens penis och kvinnans klitoris slappnar av så att hålrum i svällkropparna kan fyllas med blod. Även kvinnans blygdläppar svullnar och färgen på slemhinnorna i underlivet blir mörkare. Puls och blodtryck ökar. En värmekänsla sprids i kroppen. Kvinnans bröstvårtor blir fastare. Nervimpulser medför också att körtlar i kvinnans slida avger ett sekret som fungerar som glidmedel när penis förs in i slidan vid samlaget. Ägg och spermie smälter ihop Vid samlaget töms några milliliter sperma i kvinnans slida. Spermierna börjar simma framåt med 1-5 millimeter per minut. De simmar genom livmodern och ut i äggledarna där de förhoppningsvis stöter på ett ägg. Bara några tusen av de flera hundra miljoner spermier som överförts till slidan vid sädesuttömningen når äggledarna. Spermierna kan leva ett par dygn i kvinnans kropp. Vid befruktningen tränger en spermie in i äggcellen. De två cellerna smälter därefter ihop och bildar en cell. Både äggcellen och spermien innehåller en halv uppsättning av kromosomer med de ärftliga anlagen från mamman respektive pappan. Alla äggceller innehåller en X-kromosom, medan spermierna antingen innehåller en X- eller Y-kromosom. Den befruktade äggcellen innehåller en

11 komplett kromosomuppsättning. Om den får två X-kromosomer kommer den att utvecklas till en flicka. Om den befruktade äggcellen har en X- och en Y- kromosom blir det en pojke. De blå pilarna visar spermiernas väg från testiklarna till befruktningen i kvinnans äggledare. De röda pilarna visar äggets väg. Ägget transporteras till livmodern Endast en spermie kan befrukta ägget. När det skett förändras ytan på det befruktade ägget så att inte ytterligare spermier kan tränga in. Ägget transporteras genom äggledaren till livmodern och börjar genast dela sig. Transporten till livmodern tar två till fyra dagar. Det har då bildats en liten cellklump som fastnar och växer in i livmoderslemhinnan ungefär tio dagar efter befruktningen. Den del av cellklumpen som växer fast utvecklas till moderkakan. Moderkakan börjar bilda ett hormon som stimulerar äggstockarna till att fortsätta producera höga nivåer av kvinnliga könshormoner. Det behövs för att livmoderslemhinnan ska fortsätta att växa och inte stötas bort. Hormonet från moderkakan kan mätas i kvinnans urin eller blod och visa att hon är gravid.

12 Ägget bildas inuti en blåsa i äggstocken. När blåsan brister lossnar ägget och fångas upp av äggledaren (1). Äggblåsan bildar en gulkropp i äggstocken som börjar producera hormoner, vilka får slemhinnan i livmodern att växa och bli rik på blodkärl. Om det finns sädesceller i äggledaren kan ägget befruktas (2). Det befruktade ägget börjar dela sig och vandrar ner genom äggledaren. Sedan fastnar det i livmoderns slemhinna och utvecklas till ett foster (3). Tvillingar Ibland händer det att det befruktade ägget klyvs så att det bildas två identiska foster, enäggstvillingar. Enäggstvillingar har samma biologiska kön. Det förekommer också att två ägg mognar och lossnar samtidigt. Om båda blir befruktade bildas tvåäggstvillingar. Om ännu fler ägg befruktas samtidigt kan det bildas trillingar, fyrlingar och så vidare. Dessa barn är inte mer lika varann än vanliga syskon. De kan även ha olika kön. Graviditet och förlossning Graviditeten tar nio månader Det första tecknet på att en kvinna är gravid är att hon inte får någon menstruationsblödning. Det kan förekomma blödningar i början av graviditeten, men de är betydligt mindre än en vanlig menstruation. Kvinnan kan även känna sig illamående och extra trött. Det går att fastställa graviditeten med hjälp av blod- eller urinprov. Så småningom börjar kvinnan öka i vikt och brösten växer eftersom mjölkkörtlarna utvecklas. Det tar ungefär nio månader för det befruktade ägget att utvecklas till ett litet barn. Eftersom man ofta inte vet exakt när befruktningen skedde brukar man räkna graviditeten från den sista menstruationens första dag.

13 Fosterperioden varar från den sjunde veckan efter befruktningen fram till förlossningen. Under perioden mognar och utvecklas de olika organen. Efter veckor kan man känna fostrets rörelser. Vid 20 veckor väger fostret ungefär ett halvt kilo och vid 26 veckor ett kilo. Efter totalt 38 veckor är fostret färdigutvecklat. Då är det cirka 50 centimeter långt och väger ungefär 3,5 kilo. Olika utvecklingsperioder Graviditeten kan delas in i tre perioder, som var och en är tre månader lång. Varje period brukar kallas en trimester. Under den första perioden bildas alla organ, och under andra perioden utvecklas de. Under tredje perioden växer fostret kraftigt. Organen fungerar redan, och ett för tidigt fött barn kan därför klara sig. Graviditeten kan också delas upp i celldelningsperioden embryonalperioden fosterperioden. Celldelningsperioden Den första veckan efter befruktningen kallas celldelningsperioden. Den befruktade äggcellen delar sig snabbt och en liten cellklump bildas. I cellklumpen bildas ett vätskefyllt hålrum.

14 Embryonalperioden Den andra till och med sjätte veckan efter befruktningen kallas embryonalperioden. Cellklumpen växer in i och täcks så småningom av livmoderslemhinnan. Ytterligare ett vätskefyllt hålrum bildas i cellklumpen. Cellagret mellan de båda hålrummen kallas embryo och kommer att utvecklas till ett foster. Det ena hålrummet utvecklas till den säck som fostret omges av i livmodern. Det andra hålrummet, den så kallade gulesäcken, blir en tillfällig näringsreservoar. Säcken som omger fostret innehåller fostervatten som är stötdämpande. Under embryonalperioden sker utvecklingen snabbt. Cellerna fortsätter att delas, men de börjar även specialisera sig så att det bildas nervceller, muskelceller, blodceller och alla andra celltyper som finns i kroppen. De olika organen börjar utvecklas. Armar och ben växer ut. Hjärtat börjar slå redan den fjärde veckan och pumpa runt blodet i blodkärlen. I moderkakan överförs syre och näring Moderkakan vidareutvecklas och här möts så småningom blod från embryot och blod från modern, utan att komma i direkt kontakt med varandra. Mammans blod avger syre och näringsämnen till embryot. Embryot har förbindelse med moderkakan genom navelsträngen och avger koldioxid och ämnen det inte behöver till mammans blod. Embryot använder alltså inte lungorna och därför fungerar blodomloppet annorlunda. I slutet av perioden väger embryot ungefär ett gram och är tre centimeter långt. Det börjar se ut som en liten människa, och därför kallas det istället för foster.

15 I moderkakan möts blod från fostret och blod från modern, utan att komma i direkt kontakt med varandra. Mammans blod avger syre och näringsämnen till fostret, som i sin tur avger koldioxid och ämnen det inte behöver till mamman. Fostret har kontakt med moderkakan genom navelsträngen. Fostret ligger i en säck av fosterhinnor, som innehåller fostervatten. Fosterperioden Fosterperioden varar från den sjunde veckan efter befruktningen fram till förlossningen. Under perioden mognar och utvecklas de olika organen. Efter veckor kan man känna fostrets rörelser. Vid 20 veckor väger fostret ungefär ett halvt kilo. Och vid 26 veckor ett kilo. Efter totalt 38 veckor är fostret färdigutvecklat. Då är det cirka 50 centimeter långt och väger ungefär 3,5 kilo. Kvinnan har vid graviditetens slut oftast gått upp totalt kilo, men det kan vara mer eller mindre. Viktökningen beror förutom barnets vikt på moderkakan, fostervattnet, ökad blodmängd och på att livmodern växt. Förlossningen startar med värkar När förlossningen närmar sig börjar kvinnan få värkar. De beror på att den glatta muskulaturen i livmodern börjar dra ihop sig under inverkan av hormoner. Värkarna är nödvändiga för att pressa ut barnet. Förlossningen kan delas in i öppningsskedet utdrivningsskedet efterbördsskedet. Under öppningsskedet blir värkarna mer regelbundna och livmodermunnen öppnas alltmer. De hinnor som omgivit barnet i livmodern brister och fostervattnet rinner ut. Man brukar säga att vattnet går. När livmodermunnen är helt öppen börjar utdrivningsskedet. Barnet pressas fram tack vare livmoderns sammandragningar. Vanligen kommer huvudet först. Kvinnan kan hjälpa till genom att spänna bukmusklerna och krysta. När barnet är fött dröjer det en liten stund innan moderkakan pressas ut. Denna period kallas efterbördsskedet. Efter förlossningen stimulerar ett hormon från hypofysen kvinnans mjölkkörtlar så att mjölkproduktionen kommer igång. Hormonet får också livmodern att dra ihop sig. Mjölken innehåller alla näringsämnen som barnet behöver, och dessutom antikroppar som ger skydd mot infektioner.

16 Det nyfödda barnet I samband med att det nyfödda barnet börjar skrika fylls lungorna med luft och då behövs inte moderkakan längre för att tillföra syre och transportera bort koldioxid. Barnets lungor övertar den uppgiften. De förbikopplingar som funnits i fostrets hjärta sluts och barnets cirkulation förändras så att blodet passerar genom lungorna. Mer information Fördjupning Fördjupad information finns att läsa i: Människokroppen fysiologi och anatomi Bjålie; Jan G; Haug, Egil; Sand, Olav; Sjaastad, Øystein V, Toverud, Kari C Faktagranskning: Gunnel Bjerneroth Liber AB 1998 Den fantastiska människokroppen Dietrichs, Espen; Hurlen, Petter; Toverud, Kari C Översättning: Gunnel Bjerneroth Bonnier Utbildning 1994 (finns även som CD-rom) Människans fysiologi och anatomi Nienstedt, Walter; Hänninen, Osmo; Arstila, Antti; Björkquist, Stig-Eyrik; Franson, Peter; Kvist, Ulrik Almqvist & Wiksell Förlag 1993 Anatomi och fysiologi Sonesson, Bertil och Gun Liber AB

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G Sädesledare Urinledare Urinblåsa Sädesblåsa Prostata Urinrör Bitestikel Svällkropp Testikel Ollon Förhud 1.Kvinnans könsorgan. Skriv in

Läs mer

SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR!

SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR! V.2-8 SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR! VÅR BIOLOGISKA KROPP KÄRLEK ATT BLI KÖNSMOGEN PUBERTETEN LIV ANSVAR IDENTITET JÄMSTÄLLDHET RELATIONER

Läs mer

Planering. Sexualkunskap

Planering. Sexualkunskap Planering Sexualkunskap Planering Lektion 1: Könsorganens biologi Lektion 2: Varför sex? Lektion 3: sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel Lektion 4: Prov Könsorganens biologi Kromosomer DNA

Läs mer

Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut)

Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut) Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut) livmoder klitoris urinrörsmynning slida G-punkt lubrikation analöppning yttre blygdläppar ägg inre blygdläppar stånd Anatomiska

Läs mer

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff SEX- och Samlevnad Historiskt Snoppar Eunucker Kastratsångare Snoppstraff Snoppar idag Testikelfestival Irezumi Allmänt om snoppen Hos de flesta är vänster testikel större än den högre och den hänger lite.

Läs mer

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Kopplingar till läroplanen samt inläsningshjälp Ur läroplanens centrala innehåll i biologi: Människans sexualitet och reproduktion

Läs mer

Hjärta och blodomlopp

Hjärta och blodomlopp Hjärtats uppbyggnad Pump och transportsystem Hjärtat och blodomloppet har flera viktiga uppgifter i kroppen, bland annat att förse kroppens celler med viktig näring föra bort avfall som bildas vid ämnesomsättningen

Läs mer

En enkel broschyr om kroppen och preventivmedel

En enkel broschyr om kroppen och preventivmedel Människo- kroppen och dess funktioner En enkel broschyr om kroppen och preventivmedel 1 Inledning Materialet är framtaget med ekonomiskt stöd från statsanslaget, Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma

Läs mer

Reproduktionssystemen. Testosteronproduktion. Testosteron 12/13/2012. Människan: biologi och hälsa SJSD11

Reproduktionssystemen. Testosteronproduktion. Testosteron 12/13/2012. Människan: biologi och hälsa SJSD11 Reproduktionssystemen Människan: biologi och hälsa SJSD11 Annelie Augustinsson Testosteronproduktion Foster Nyfödd Barndom Pubertet Vuxen Ålderdom FSH LH Testosteron Utveckling av mannens primära (manliga

Läs mer

Flickor och pojkar och puberteten

Flickor och pojkar och puberteten Flickor och pojkar och puberteten Flickor och pojkar och puberteten Puberteten är en övergångsperiod mellan barndomen och vuxenlivet. Kroppen förändras och känslolivet utvecklas. Under puberteten blir

Läs mer

Vad sker under menstruationscykeln?

Vad sker under menstruationscykeln? Sex och samlevnad Menstruationscykeln Under en kvinnas fertila period (fruktsamma=kan få barn), puberteten klimakteriet (ca 45-55 års ålder) frigörs en mogen äggcell ca var 28 dygn. Menstruationen styrs

Läs mer

Områden om människokroppen. Celler

Områden om människokroppen. Celler Celler Vad är en cell? Var finns celler, hur och när upptäcktes dem? Hur många celler består en människa av. Vad finns det för olika typer av celler i människokroppen. Förklara skillnaden mellan cell,

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

Frågor och svar i sexualkunskap 1.Vilka delar består penis av? 1.1.svällkroppar, urinrör, förhud, ollon 2.Vilken funktion har förhuden? 2.

Frågor och svar i sexualkunskap 1.Vilka delar består penis av? 1.1.svällkroppar, urinrör, förhud, ollon 2.Vilken funktion har förhuden? 2. 1.Vilka delar består penis av? 1.1.svällkroppar, urinrör, förhud, ollon 2.Vilken funktion har förhuden? 2.1 skyddar ollonet 3.Hur bör penis tvättas och hur ofta? 3.1 varje dag, med vatten, mild tvål 4.Vad

Läs mer

Sex & Relationer. Arbetshäfte. Namn:... Klass: 8A

Sex & Relationer. Arbetshäfte. Namn:... Klass: 8A Sex & Relationer Arbetshäfte Namn:... Klass: 8A Syfte: Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att Du utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer

Läs mer

Reproduktionssystemen. Testosteronproduktion. Könsorganen 5/15/2013. Människan: biologi och hälsa SJSD11. Reproduktionsorgan/könsorgan = genitalia

Reproduktionssystemen. Testosteronproduktion. Könsorganen 5/15/2013. Människan: biologi och hälsa SJSD11. Reproduktionsorgan/könsorgan = genitalia Reproduktionssystemen Människan: biologi och hälsa SJSD11 Annelie Augustinsson Testosteronproduktion Foster Nyfödd Barndom Pubertet Vuxen Ålderdom FSH LH Könsorganen Reproduktionsorgan/könsorgan = genitalia

Läs mer

Tomas Ojala HBT-certifierad barn- och ungdomssjuksköterska Sexologi 45 hp, GU www.tojs.se

Tomas Ojala HBT-certifierad barn- och ungdomssjuksköterska Sexologi 45 hp, GU www.tojs.se Tomas Ojala HBT-certifierad barn- och ungdomssjuksköterska Sexologi 45 hp, GU www.tojs.se De yttre består av penis och pung. Penis; urinrör, ollon, svällkroppar och förhud. Pungen; testiklar, bitestiklar

Läs mer

skyddar mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen

skyddar mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen Hud Kroppens största organ är kroppens största organ. Mellan 15 och 25 procent av kroppsvikten är hud, och den har en yta på nästan två kvadratmeter. har många olika uppgifter. Den skyddar mot bland annat

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

Menstruationscykeln kan delas in i fyra övergripande faser: 1. Menstruation 2. Follikelfasen 3. Ovulering 4. Lutealfasen

Menstruationscykeln kan delas in i fyra övergripande faser: 1. Menstruation 2. Follikelfasen 3. Ovulering 4. Lutealfasen Menstruationscykeln I livmodern (uterus) finns livmoderslemhinnan (endometriet). Livmoderslemhinnan behövs för att ett befruktat ägg ska kunna fästa i livmoderväggen och ett embryo utvecklas. Livmoderslemhinnan

Läs mer

Anatomi och fysiologi. Anatomi och fysiologi

Anatomi och fysiologi. Anatomi och fysiologi Anatomi och fysiologi 1 Checklista Hjärnan Fittan Kuken Analen Fokus på njutning och säkrare sex Fakta Hjärnan viktigaste organet när det gäller sex bestämmer om man vill ha sex eller inte. Vissa vill

Läs mer

Hur sitter DNA ihop? DNA betyder Deoxyribonukleinsyra.

Hur sitter DNA ihop? DNA betyder Deoxyribonukleinsyra. DNA betyder Deoxyribonukleinsyra. Hur sitter DNA ihop? DNA består två kedjor som sitter ihop genom att baserna: adenin, tymin, cytosin, och guanin binder till varandra. mar 10 10:42 1 Vad betyder celldifferentiering?

Läs mer

ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler avge koldioxid från vävnaderna med utandningsluften.

ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler avge koldioxid från vävnaderna med utandningsluften. Luftvägarna Lungorna tar upp syre från luften Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler avge koldioxid från vävnaderna

Läs mer

SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN

SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN 1. Berätta att ni nu ska prata om slidkransen och att ni ska börja med att titta på en film med information om det. Berätta att det förekommer teckningar

Läs mer

C apensis Förlag AB. Naturkunskap 1a1. Sexualitet och relationer. Sexualitet och relationer. Lärarhandledning gällande sidorna 124-155

C apensis Förlag AB. Naturkunskap 1a1. Sexualitet och relationer. Sexualitet och relationer. Lärarhandledning gällande sidorna 124-155 47 Naturkunskap 1a1 Sexualitet och relationer Lärarhandledning gällande sidorna 124-155 C apensis Förlag AB Sexualitet och relationer Följande delar av det centrala innehållet för kursen Naturkunskap 1a1

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Behandla din barnlöshet

Behandla din barnlöshet Behandla din barnlöshet - med tre enkla punkter Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom att massera tre zonterapipunkter på fötterna. Carin Hertnäs Hur du behandlar din barnlöshet genom att massera

Läs mer

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Testa dina kunskaper!

Testa dina kunskaper! Test för tjejer Testa dina kunskaper! 1. Var bildas könshormoner? m I livmodern m I äggstockarna m I levern 2. Vad är menstruation? m Ägg och slem från underlivet m Blod från blåsan m Slemhinna från livmodern

Läs mer

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD.

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. PATIENTINFORMATION 1 INNEHÅLL Depo-Provera ger dig skydd mot graviditeter i upp till tre månader...4 Depo-Provera har tre preventiva egenskaper...6

Läs mer

SEX OCH SAMLEVNAD. ,/ Kvinnans yttre och inre könsorgan. ,/ Mannens yttre och inre könsorgan. ,/ Erektion och lubrikation. ,/ Spermie och ägg

SEX OCH SAMLEVNAD. ,/ Kvinnans yttre och inre könsorgan. ,/ Mannens yttre och inre könsorgan. ,/ Erektion och lubrikation. ,/ Spermie och ägg SEX OCH SAMLEVNAD FOKUS PÅ,/ Kvinnans yttre och inre könsorgan,/ Mannens yttre och inre könsorgan,/ Erektion och lubrikation,/ Spermie och ägg,/ Pubertet och menstruationscykeln,/ Samlag, hångla och onani,/

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Lungorna tar upp syre från luften. Luftvägar och lungor / Luftvägarna

Lungorna tar upp syre från luften. Luftvägar och lungor / Luftvägarna Luftvägar och lungor / Luftvägarna Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler, samt avge koldioxid från vävnaderna

Läs mer

OFRIVILLIG BARNLÖSHET. - utredning och behandling. Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus

OFRIVILLIG BARNLÖSHET. - utredning och behandling. Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus OFRIVILLIG BARNLÖSHET - utredning och behandling Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes universitetssjukhus I Sverige är nästan en halv miljon män ni s kor i fertil ålder ofrivilligt barnlösa. Det innebär

Läs mer

Att kunna i området sex och relationer, gener, gmo

Att kunna i området sex och relationer, gener, gmo Att kunna i området sex och relationer, gener, gmo 1. Vilka två syften tjänar sex hos människan? Alltså: Varför har vi sex? Två eller flera anledningar. Människan har sex dels för att föröka sig, genom

Läs mer

Manlig ofruktsamhet. Leif Abramsson Överläkare Urologiska kliniken NUS

Manlig ofruktsamhet. Leif Abramsson Överläkare Urologiska kliniken NUS Manlig ofruktsamhet Leif Abramsson Överläkare Urologiska kliniken NUS Jag har arbetat med urologi sedan snart 22 år och med manlig ofruktsamhet nästan lika länge. 1988 presenterade jag min avhandling,

Läs mer

Kroppen del 2 Stencilhäfte

Kroppen del 2 Stencilhäfte Kroppen del 2 Stencilhäfte Arbetsområden att kunna: Kroppens reningsverk Kroppens eget försvar Muskler Skelett Livets början och slut Begrepp att kunna Lever Galla Njurar Urinblåsa Urinledare Urinrör Urin

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

naturligt för de flesta

naturligt för de flesta Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se naturligt för de flesta Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 P-piller har använts av mer än 150

Läs mer

Martin Ritzén. bioscience explained Vol 7 No 2. Pojke eller flicka vad är det som styr utvecklingen och hur kan det bli problem inom idrotten?

Martin Ritzén. bioscience explained Vol 7 No 2. Pojke eller flicka vad är det som styr utvecklingen och hur kan det bli problem inom idrotten? Martin Ritzén Professor emeritus, Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Pojke eller flicka vad är det som styr utvecklingen och hur kan det bli problem inom idrotten? Introduktion Under VM i fri idrott

Läs mer

Information om SRHR. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Närhälsan

Information om SRHR. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Närhälsan Information om SRHR Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter Närhälsan Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR SRHR är en del av de mänskliga rättigheterna och består av fyra delar. Sexuell

Läs mer

6.3 Andningen fixar syre till cellerna

6.3 Andningen fixar syre till cellerna 6.3 Andningen fixar syre till cellerna Förutom att äta och dricka behöver vi andas också. Ca 4 miljoner liter luft/år andas vi in Hur når syret från luften ut till alla celler i kroppen? 1. Luften passerar

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare eller sjukskötare valt Kyleena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan

Läs mer

PROVRÖRSBEFRUKTNING SÅ HÄR GÅR DET TILL

PROVRÖRSBEFRUKTNING SÅ HÄR GÅR DET TILL PROVRÖRSBEFRUKTNING SÅ HÄR GÅR DET TILL En provrörsbefruktning (IVF, in vitrofertilisering) börjar med att kvinnans egna hormoner nedregleras, för att bättre kunna kontrollera ägglossningen och tidpunkten

Läs mer

Människokroppen - en översikt

Människokroppen - en översikt Celler, vävnader och hud Den fantastiska kroppen Människokroppen är en finurlig skapelse. Den består av ungefär 100 biljoner celler som var och en är en liten levande enhet. Alla dessa celler har bildats

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare valt Mirena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan rädsla för oönskad

Läs mer

Lymfsystemet. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att

Lymfsystemet. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att Lymfsystemet Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i

Läs mer

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Trinovum Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Janssen-Cilag AB Trinovum

Läs mer

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Kyrkomötet Kyrkomötet Motion 2013:47 av Lennart Sacrédeus och Margit Borgström Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar

Läs mer

Fakta om provrörsbefruktning IVF

Fakta om provrörsbefruktning IVF Fakta om provrörsbefruktning IVF Provrörsbefruktning eller IVF (in-vitro fertilisering) är en framgångsrik metod för behandling av barnlöshet, oavsett om orsaken till barnlösheten ligger hos mannen eller

Läs mer

Graviditeten vecka för vecka

Graviditeten vecka för vecka Graviditeten vecka för vecka Graviditetskalender - beräkna vecka Mycket händer under graviditeten I den här texten kan du bland annat läsa om hur kvinnans kropp påverkas, till exempel hur moderkakan och

Läs mer

Puberteten STUDIEHANDLEDNING

Puberteten STUDIEHANDLEDNING STUDIEHANDLEDNING Filmfakta Ämne: Biologi Ålder: Från 10 år (M, H) Speltid: 1 minuter Svenskt tal med svensk text Produktion: Frames Studio i samarbete med Kunskapsmedia AB, 018 Syfte/strävansmål Att lära

Läs mer

Alkoholfri Lemon Squash 10 12 cl citronsour (pressad citron eller lime och sockerlag) Club Soda Garnering: citron

Alkoholfri Lemon Squash 10 12 cl citronsour (pressad citron eller lime och sockerlag) Club Soda Garnering: citron En bra start Med ett barn i magen blir vissa vanor plötsligt inte lika självklara. Den här foldern berättar varför det är bra att du väljer att leva alkoholfritt under graviditeten. Valet är ditt men nu

Läs mer

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att Luftvägar och lungor Näsmussla Till luftvägarna räknas: 1. näsan 2. bihålorna 3. svalget 4. struphuvudet 5. luftstrupen 6. luftrören. Lungorna tar upp syre från luften Luftvägarnas och lungornas viktigaste

Läs mer

Patientinformation. Klamydiainfektion. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Klamydiainfektion. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Klamydiainfektion Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Klamydia en mycket vanlig könssjukdom Infektion med klamydia är mycket vanligt. Klamydia smittar främst sexuellt. Klamydiainfektion

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS

MENSUTMANINGEN.SE MENS MENSUTMANINGEN.SE MENS VAD ÄR MENS? Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar

Läs mer

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor I cirka 10 procent av ofrivilligt barnlösa parförhållanden finner man ingen orsak till ofruktsamhet så kallad oförklarad barnlöshet. Där orsaken till barnlösheten

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637 P-piller ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot oönskad graviditet, förutsatt att du använder dem på rätt

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack Elevhälsans medicinska insats PUBERTET Killsnack KÖNSORGANENS ANATOMI Penis Penis är det manliga könsorganet som är uppbyggt av rot, skaft, ollon, sträng och förhud. En del killar oroar sig för om deras

Läs mer

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Med denna broschyr vill vi hjälpa dig att räta ut dina frågetecken angående dina p-piller. Hur använder jag mina Cilest 21? Kartan består av 21 tabletter och

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra 20 µg etinylöstradiol/150 µg norelgestromin/24h Information om p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00, www.janssen-cilag.se Tänk på vår miljö släng aldrig p-plåstret

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. MIN20130213PSE09 TILL DIG SOM TILLANVÄNDER DIG SOM MINI-PE, DET ÖSTROGENFRIA ANVÄNDER MINI-PE. P-PILLRET.. PATIENTINFORMATION 91493_Mini-Pe_patientinformation.indd 1 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa

Läs mer

Pris 10:RFSU Box STOCKHOLM Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld

Pris 10:RFSU Box STOCKHOLM  Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld Pris 10:RFSU Box 4331 102 67 STOCKHOLM info@rfsu.se www.rfsu.se Slidkransen Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld Text RFSU Faktagranskad av Lena Marions och Åsa Enervik Layout och illustrationer

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten.

Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Muskler och senor Musklernas uppbyggnad Rörelse, stadga och skydd Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är

Läs mer

2. MÄNNISKANS URSPRUNG

2. MÄNNISKANS URSPRUNG MÄNNISKOKROPPEN Bild: fotavtryck på tre olika människor. Vem är minst? 2. MÄNNISKANS URSPRUNG Allting började när universum bildades. De flesta astronomer tror att detta skedde för mellan 8 och 20 miljarder

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Boken till paret. om ofrivillig barnlöshet och behandling

Boken till paret. om ofrivillig barnlöshet och behandling Boken till paret om ofrivillig barnlöshet och behandling Denna informationsbroschyr ingår som en del i MSDs service till patienter och personal inom ofrivillig barnlöshet och är framtagen och faktagranskad

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING VAD ÄR MENS? Mens beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel P-piller - ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot

Läs mer

Ordlista SVENSKA KÄNSLOR OCH RELATIONER

Ordlista SVENSKA KÄNSLOR OCH RELATIONER Ordlista SVENSKA Här kan du hitta ord som handlar om kropp, känslor, relationer, sex, identitet och hälsa. Olika ord har olika laddning. Vissa ord är mer neutrala och passar bra att säga när man till exempel

Läs mer

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt Din kropp består av 100000 miljarder celler Alla celler ser inte ut på samma sätt Det som skiljer levande varelser från sådant som inte lever är att: Det som lever är uppbyggt av celler. Det som lever

Läs mer

Ett barn blir till. Äggstockens funktioner. Gunnar Selstam Professor Institutionen för cell- och molekylärbiologi Umeå universitet

Ett barn blir till. Äggstockens funktioner. Gunnar Selstam Professor Institutionen för cell- och molekylärbiologi Umeå universitet Ett barn blir till Gunnar Selstam Professor Institutionen för cell- och molekylärbiologi Umeå universitet Ibland hör man att den enda uppgift vi människor har är att fortplanta oss. Så är det kanske. Men

Läs mer

ETT BARN BLIR TILL. Foto Lennart Nilsson och Linda Forsell. Text Lars Hamberger och Gudrun Abascal BONNIER FAKTA

ETT BARN BLIR TILL. Foto Lennart Nilsson och Linda Forsell. Text Lars Hamberger och Gudrun Abascal BONNIER FAKTA ETT BARN BLIR TILL Foto Lennart Nilsson och Linda Forsell Text Lars Hamberger och Gudrun Abascal BONNIER FAKTA INNEHÅLL EN BOK LEVER VIDARE 7 KVINNA OCH MAN 11 Kärlekens kemi 12 Den mänskliga koden 15

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

Patientinformation om Tvillingtransfusionssyndrom TTS

Patientinformation om Tvillingtransfusionssyndrom TTS Patientinformation om Tvillingtransfusionssyndrom TTS Karolinska Universitetssjukhuset Centrum för Fostermedicin Bakgrund TTS Det finns två helt olika former av tvillinggraviditeter. Den vanligaste är

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

Frysa dina äggceller?

Frysa dina äggceller? Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Bra att veta. Den här informationen riktar sig till unga flickor som på grund av behandling

Läs mer

Frågor till Kroppen del 2

Frågor till Kroppen del 2 Frågor till Kroppen del 2 Läs sidan 32 i Koll på NO 1. Vilka är kroppens två stora reningsverk? Levern och njurarna 2. Varför behöver vi ha dessa reningsverk? Vi behöver dessa två reningsverk för de bryter

Läs mer

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2.

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2 Kurskod: MC1002 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2014 01 17 Skrivtid:4 timmar Totalpoäng: 52 p Blodet och immunologi, 9 p Matspjälkningen, urinsystemet

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

Patientinformation om Tvillingtransfusionssyndrom TTS

Patientinformation om Tvillingtransfusionssyndrom TTS Patientinformation om Tvillingtransfusionssyndrom TTS Karolinska Universitetssjukhuset Centrum för Fostermedicin Bakgrund TTS Det finns två helt olika former av tvillinggraviditeter. Den vanligaste är

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Praktisk guide om Janssen-Cilags p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Innehållsförteckning Denna skrift är en praktisk guide över samtliga Janssen-Cilags

Läs mer

Ett glas vin kan väl inte. skada?

Ett glas vin kan väl inte. skada? Ett glas vin kan väl inte skada? Ett glas vin kan väl inte skada? Kvinnors dryckesvanor skiljer sig idag markant från hur det var för bara några år sedan. Vid trettio har man ofta hunnit skaffa sig vanor

Läs mer

Äldre. Frysa dina ägg? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock.

Äldre. Frysa dina ägg? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Äldre Frysa dina ägg? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Bra att veta. Den här informationen riktar sig till unga som på grund av behandling mot cancer

Läs mer

Inledning. Hoppas du får en trevlig läsning! Jenny Johansson

Inledning. Hoppas du får en trevlig läsning! Jenny Johansson Inledning En graviditet är en stor händelse i livet, mannen och kvinnan har tillverkat något tillsammans av kärlek. Man tror att man vet väldigt mycket om denna händelse, men så är nog inte fallet hos

Läs mer

Sammanfattning Arv och Evolution

Sammanfattning Arv och Evolution Sammanfattning Arv och Evolution Genetik Ärftlighetslära Gen Information om ärftliga egenskaper. Från föräldrar till av komma. Tillverkar proteiner. DNA (deoxiribonukleinsyra) - DNA kan liknas ett recept

Läs mer

Navigationsguide till Den fantastiska människokroppen

Navigationsguide till Den fantastiska människokroppen Navigationsguide till Den fantastiska människokroppen Eleven kan med hjälp av guiden och cd:n göra virtuella dissektioner på människokroppen. Guiden är tänkt att användas på samma sätt som en dissektionshandledning.

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015 Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

GynObstetrik. Den normala graviditeten. the33. Health Department

GynObstetrik. Den normala graviditeten. the33. Health Department GynObstetrik Den normala graviditeten Health Department Innehållsförteckning 1 Den normala graviditeten........2 Maternella förändringar under graviditeten....3 Generella förändringar. 3 Förändringar i

Läs mer