Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]"

Transkript

1 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae Dokumenttitel Systemkrav Infrasystem Väg - ITV Videokälla Innehåll 1 Inledning Tillämplighet Förkortningar och definitioner Förkortningar Definitioner Krav Allmänna krav Videokälla Krav på dag och natt kamera Krav på ptz-kamera Tunnel Ytväg... 9

2 2 (10) 1 Inledning Detta dokument definierar Trafikverket Infrasystems systemkrav avseende ITV videokälla vid väg. Systemkrav är riktade mot entreprenör, och avsedda att åberopa i förfrågningsunderlag avseende entreprenad. Förbättringsförslag som berör detta dokument ska ställas till enheten för elkraftsystem via elkraft@trafikverket.se. Fotnoter är råd/instruktioner till den som använder dokumentet för kravställande. 2 Tillämplighet Krav i detta dokument är giltigt för tillämpningsområde Ytvideo, Webbkamera och Tunnelvideo. Tillämpningsområde Tunnelvideo Beskrivning Video i tunnlar tunnelklass TA och TB där krav på TVövervakning finns enligt TRVK Tunnel 11. Ytvideo Videoutrustning som används för att täcka ytvägnät för centrala leder i storstadområden med stort behov av övervakning och med höga krav på kvalitet och tillgänglighet. Kamera för publicering på Internet Kamera för publicering på Internet är ytvideokameror med huvudsyftet att sprida information via Internet till allmänhet och företag. 3 Förkortningar och definitioner 3.1 FÖRKORTNINGAR H.264 Gemensamt framtagen standard mellan ISO och ITU-T för avkodning av digital video och specificerad i ISO/IEC IEEE 802.1X IP IEEE Standard för accesskontroll på portnivå (Portbased Network Access Control - PNAC). Internet Protocol - Protokoll för transport av datapaket över t.ex. Internet. ITV Intern Tele Vision Benämning på Trafikverket vägs kameraövervakning. JPEG JPEG - Joint Photographic Experts Group är en standard för destruktiv komprimering av digitala

3 3 (10) bilder. MJPEG MJPEG - Motion JPEG är ett sätt att skicka en ström av JPEG bilder för att skapa en rörlig bild. MJPEG är inte standardiserat varför olika varianter förekommer. ONVIF har beskrivit hur JPEG ska sändas över RTP för att uppnå standardisering. MPEG2 MPEG Moving picture experts group. Standard för avkodning av digital video och specificerad i ISO/IEC MPEG4 MPEG Moving picture experts group. Standard för avkodning av digital video och specificerad i ISO/IEC ONVIF Open Network Video Interface Forum PSU Power Supply Unit Nätaggregat PTZ Pan, Tilt och Zoom används som benämning för rörliga kameror som kan röra sig i horisontell och vertikal led samt är utrustade med motor-zoom. RTP Real Time Protocol Protokoll för realtidsöverföring av t.ex. video. TC Trafikcentral för ledning och styrning av trafik. UPS WDR Uninterrupted Power Supply avbrottsfri kraft. Wide Dynamic Range funktion för hantering av situationer med stort dynamiskt ljusomfång t.ex. motljus. 3.2 DEFINITIONER Dag och natt-kamera En kamera som växlar mellan dag och nattläge, i nattläge är kameran svartvit och filter för IR-ljus är borttaget. Kameran kan i nattläget se IR-ljus och är dessutom mer ljuskänslig. I dagläget är kameran en färgkamera och IR-ljus filtreras bort för rätt färgåtergivning.

4 4 (10) Enkoder Enhet för transformering av analog videosignal till digital videoström. IRE Normaliserad skala för videosignalens utspänningsnivå. Ljust vitt motsvarar 100 IRE. För kameror med digital utsignal motsvarar IRE relativa ljusnivån (brightness) mätt på vit färg, t.ex. vit i testkarta TE153. Kamera Kameraenhet Generellt begrepp för den fysiska enhet som placeras på platsen för att uppnå kameratäckning. Med kameraenhet avses den minsta utbytesenhet som innehåller kameran. T.ex. ingår i vissa fall inte kameraskyddshus i kameraenheten. I kameraenheten kan andra utrustningar förutom själva kameran ingå. Multicast Transportmekanism i IP-nät för att hantera flera mottagare från en IP-ström. Punkt till multipunkt förbindelse. Nätverkskamera Panorering (förkortat Pan) Nätverkskameran har inbyggd videokodning och kommunicerar med omgivningen via IP-protokoll över ett ethernetgränssnitt i kameraenheten. Rörelse av en PTZ-kamera i horisontell led. Tilt Rörelse av en PTZ-kamera i vertikal led. Torkarblad Unicast Vindrutetorkarblad som placeras på kameraskyydshus för att rengöra frontglaset. Transportmekanism i IP-nät för att hantera punkt till punkt förbindelse. Videokälla Videokälla är kamera med kapsling plus den del av ITV som är placerad i närhet till kameran och ser till att ITV-signalen omvandlas till IP-buren trafik. I fallet analog kamera inkluderas enkoder i Videokälla.

5 5 (10) 4 Krav 4.1 ALLMÄNNA KRAV VIDEOKÄLLA NÄTVERKSSÄKERHET K1. Videokälla ska stödja IEEE 802.1X GRÄNSSNITT FÖR STYRNING K2. Videokälla ska stödja aktuell ONVIF ( standard för kravställda funktioner. K3. Videokälla ska gå att styra och parametersätta från det ITV-system som videokällan är anslutet till. K4. Styrning av videokällans funktioner och parametrar som inte är styrbara via ITV-system ska vara styrbara på distans via fritt upplåten programvara BILDSTABILISERING K5. Videokällan ska vid behov för att uppfylla kraven vara utrustad med funktion för automatisk elektronisk stabilisering av bilden när kameran rör sig orsakat av yttre påverkan t.ex. på grund av att kameran är monterad på något som vibrerar eller svajar VIDEOKODNING K6. Kodning av bilder för visning ska kunna ske i komprimerat format med en ställbar kodning på formatet H.264 (ISO-IEC ) BANDBREDDSBEGRÄNSNING AV VIDEOSTRÖM K7. Det ska vara möjligt att begränsa bandbredd per videoström till en bandbredd om 5 Mbit/s utan att övriga krav påverkas PARELLELLA VIDEOSTRÖMMAR K8. Videoström för multicast och unicast ska kunna sändas från videokälla parallellt. K9. Det ska vara möjligt att slå av och på en videoström oberoende av andra videoströmmar. K10. Videoström för visning och lagring skall kunna ske med olika parametrar för kodning. K11. Video för visning och lagring ska samtidigt kunna levereras som parallella videoströmmar från samma videokälla med en bildström på 20 bilder per sekund och den andra bildströmmen på 25 bilder per sekund. Detta för att säkerställa att videokällans prestanda är tillräcklig för att leverera två strömmar med olika kodning och kravställd upplösning INSTÄLLNING AV UPPLÖSNING K12. Det ska vara möjligt att ställa upplösning på bild/bildström som skickas från videokälla LJUSFÖRUTSÄTTNINGAR K13. Videokällan ska uppfylla ställda krav med de ljusförhållanden som råder på platsen.

6 6 (10) EXPONERINGSAUTOMATIK K14. Videokällan ska vara försedd med exponeringsautomatik och manuell möjlighet till styrning av exponeringstid och förstärkning STORT DYNAMISKT OMFÅNG K15. Fasta kameror ska vid behov ha funktion för att hantera stort dynamiskt ljusomfång i bilden t.ex. WDR eller HDR funktion. K16. Funktion för stort dynamiskt ljusomfång ska vara möjlig att manuellt stänga av FÄRGBILDER K17. Videokällan ska ge färgbilder. K18. Videokällan ska återge färger utan störande stick och färgförskjutningar, med de ljusförhållanden som råder på platsen VITBALANS K19. Videokällan ska vara försedd med automatisk justering av vitbalans och med möjlighet till manuell inställning av vitbalansen MINIMIKRAV PÅ UPPLÖSNING K20. Upplösning på kamerabild ska minst vara 4CIF (PAL) eller D1 (PAL). K21. Analog kamera ska ha minst 530 TV-linjer NÄRGRÄNS FÖR AUTOFOKUS K22. För kamera med autofokus ska närgräns för autofokus vara större än avståndet mellan kamera och skyddsglas och minimum 0,5 meter KAPSLING OCH KAMERASKYDDSHUS K23. Kameraskyddshus ska vara i en neutral färg och ska inte vara iögonfallande. K24. Kameraskyddshus med fäste ska vara säkert monterad på upphängningsanordning så att kameran inte rubbas ur sitt läge utan användande av verktyg. K25. Kameraskyddshus utförande och montering ska vara sådant att det enkelt går att ersätta kamera och kameraskyddshus. K26. Allt kablage vid kameraskyddshus ska vara anpassat för snabb och säker ur- och inkoppling. K27. Kamerskyddshus utomhus som inte är PTZ-kamera av dometyp ska vara försedda med solskydd. K28. Kameraskyddshus ska vara försedda med utrustning för temperaturreglering om så erfordras för kamerans funktion och hållbarhet.

7 7 (10) MASKNING AV OMRÅDEN K29. Videokällan ska ha en funktion för maskning av bilden. Maskning används för att dölja områden som kameratillståndet inte medger. K30. Maskningen ska ske i kameran. K31. Maskningen av bilden ska ge en pixellering/skuggning av bilden eller en grå yta. För fast kamera tillåts också att maskningen sker med en svart yta. K32. Det minsta möjliga området för maskning får inte vara större än 5 % av bildytan. K33. För varje videokälla ska det finnas möjlighet att definiera minst 8 stycken individuella maskningszoner MASKNING FÖR KAMERA MED ZOOM K34. För kamera med styrbar zoom ska det gå att maska i zoom-nivå vilket innebär att maskningen automatiskt slås på och av beroende på hur inzoomad kameran är. 4.2 KRAV PÅ DAG OCH NATT KAMERA AUTOMATISK VÄXLING AV DAG OCH NATT FUNKTION K35. Kamera med dag och nattfunktion ska automatiskt kunna växla mellan dag och nattläge för att uppnå bästa funktion. K36. I dagläge ska dag och natt kameran ge färgbilder, i nattläge ska svartvit bild ges MANUELL INSTÄLLNING AV DAG OCH NATT FUNKTION K37. För kamera med dag och nattfunktion ska det vara möjligt att manuellt ställa in dag eller nattläge via gränssnitt mot kamera. 4.3 KRAV PÅ PTZ-KAMERA KRAV PÅ STYRNING AV PTZ-KAMERA K38. Kameran ska kunna panorera oändligt utan stopp eller vändlägen där kameran manuellt eller automatiskt måste byta riktning för att kunna fortsätta panorering. K39. Panorering och tilt ska kunna styras med minst 10 olika hastigheter fördelade mellan stillastående och maximal hastighet. K40. Styrhastighet för panorering och tilt ska vara proportionell så att hastigheten minskar med ökad inzoomning givet samma styrsignal. K41. Kameran ska ha en maxhastighet på minst 40 grader per sekund vid manuell styrning av panorering. K42. Kameran ska ha en maxhastighet på minst 20 grader per sekund vid manuell styrning av tilt. K43. Växling mellan fördefinierade lägen ska ske på max 3 sekunder. K44. Noggrannhet på förinställda lägen ska vara lika med eller bättre än 0,4 grader.

8 8 (10) K45. Elevationen för kamera av PTZ-typ (ej dome) ska vara minimum mellan +25 och 80 grader relativt horisontalläget med + -grader räknat ovanför horisontalläge och - -grader räknat nedanför horisontalläget. K46. För PTZ-kamera av dome-typ ska elevationen minimum vara mellan +0 och -90 grader relativt horisontalläget med + -grader räknat ovanför horisontalläge och - -grader räknat nedanför horisontalläget STYRNING AV ZOOM K47. För PTZ -kamera och fast kamera med styrbar zoom ska det vara möjligt att styra zoom via gränssnitt för styrning AUTOFOKUS K48. Kameran ska vara utrustad med autofokus men också med möjligheten att justera fokus manuellt via gränssnitt för styrning. K49. Autofokus ska automatiskt stängas av när fokus styrs manuellt. Autofokus ska startas automatiskt när kameran därefter manövreras (pan, tilt, zoom) RÄTTVÄND BILD K50. Kamerans funktion ska vara så beskaffad att uppåt i verkligheten alltid visas uppåt i bilden STATUSINFORMATION K51. Videokällan ska kunna återmata riktning i form av ett värde från kameran så att Trafikverkets ITV-system kan visa kamerans riktning och spara förinställda positioner. 4.4 TUNNEL KRAV PÅ FAST KAMERA I TUNNEL Minimikrav på ljusprestanda K52. Ljuskrav för kamera: Kamera med objektiv ska ha ett ljuskrav för färgbilder på max 0,7 lux vid 50 IRE och 1/60 sekund Montering K53. Kameraskyddshus läge ska justeras in och låsas (plomberas) vid driftsättning i vertikalt samt horisontalt läge för att säkerställa att kameraskyddshusets fasta läge inte rubbas ur läge vid byte av kamera Krav på lösning med utbytbar kameraenhet K54. Kameraskyddshus och utbytbar kameraenhet kamera ska vara anpassat så att hela den i kameraskyddshuset placerade kameraenheten byts vid service och reparation. K55. Utbytbar kameraenhet ska ha ett fixt läge i kameraskyddshuset så att ny kameraenhet får samma läge som den utbytta. K56. Utbytbara kameraenheter ska vara jackanslutna i kameraskyddshusen för att möjliggöra snabb och säker ur- och inkoppling av kameraenheten.

9 9 (10) KRAV PÅ PTZ-KAMERA I TUNNEL K57. PTZ-kamera ska vara försedd med torkarblad för rengöring av kamerafönster. K58. PTZ-kamera ska vara försedda med zoomobjektiv, minst 28 gånger optisk zoom. Kamera med upplösning 720p eller högre ska ha minst 15 gånger zoom. K59. Minimikrav på ljusprestanda för PTZ-kamera: Kamera med objektiv ska ha ett ljuskrav för färgbilder på max 0.66 lux vid 50 IRE och slutartid på 1/50 sekund. 4.5 YTVÄG KRAV PÅ PTZ-KAMERA PÅ YTVÄG Rengöring K60. Kameraskyddshus för PTZ-kamera, med kameraskyddshus för PTZ-kamera av dometyp undantaget, ska vara försedda med torkarblad för rengöring av kamerafönster Prestanda K61. PTZ-kamera med upplösning motsvarande D1/4CIF ska vara försedda med zoomobjektiv, minst 35 gånger optisk zoom. Kamera med upplösning 720p eller högre ska ha minst 18 gånger optisk zoom. K62. Minimikrav på ljusprestanda för PTZ-kamera: Kamera med objektiv ska ha ett ljuskrav för färgbilder på max 0.75 lux vid 30 IRE och slutartid på 1/30 sekund MASKNING K63. PTZ -kamera ska också hantera maskning vid panorering, tilt och zoom på det sättet att maskningen täcker samma verkliga områden oavsett kamerans riktning och zoomnivå KRAV PÅ VIDEOKÄLLA FÖR PUBLICERING PÅ INTERNET Nätverkskamera K64. Videokälla för publicering på Internet ska vara en fast nätverskamera Krav på upplösning K65. Upplösning på videokälla ska uppfylla 720p eller bättre Minimikrav på ljusprestanda K66. Ljuskrav på videokälla: Kamera med objektiv ska ha ett ljuskrav för färgbilder på max 0,5 lux vid 50 IRE och 1/50 sekund. Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn Första fastställda Joakim Frank UHaen version

10 10 (10)

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem - Dataleverans för anslutning till NTS

Systemkrav Infrasystem - Dataleverans för anslutning till NTS 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning SvK4005, v3.3, 2012-08-09 VÅR BETECKNING TR09-06 DATUM 2007-04-04 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning Inledning Under senare år har elbranschen

Läs mer

A1S Kamera Bildsensorenhet Bildstorlek 1/3-tums CCD 1/3-tums CCD 3CCD med horisontell pixelförskjutning

A1S Kamera Bildsensorenhet Bildstorlek 1/3-tums CCD 1/3-tums CCD 3CCD med horisontell pixelförskjutning Tekniska DATA Canons HD-videokamera XH G1S Canons HD-videokamera XH A1S Kamera Bildsensorenhet Bildstorlek 1/3-tums CCD 1/3-tums CCD System 3CCD med horisontell pixelförskjutning 3CCD med horisontell pixelförskjutning

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

tty 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

tty 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] tty 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20131014 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: ASÖ

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: ASÖ 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Direkt-router 2000IP. Buffrar och vidaresänder video över Internet och andra IP-nät eller fungerar som avancerad video-mottagare. Standardfunktioner

Direkt-router 2000IP. Buffrar och vidaresänder video över Internet och andra IP-nät eller fungerar som avancerad video-mottagare. Standardfunktioner Direkt-router 2000IP Buffrar och vidaresänder video över Internet och andra IP-nät eller fungerar som avancerad video-mottagare Direkt-router används till att knyta ihop videolänkar eller för att omvandla

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Luftkvalitet

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Luftkvalitet 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Högtalare

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Högtalare 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson Uhniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20130326 2.o Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: VDS

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: VDS 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

CCAW1427-LPI. Huvudfunktionerna omfattar: Högupplöst dag/nattkamera med autofokus och 960H-teknik CCAW1427-LPI

CCAW1427-LPI. Huvudfunktionerna omfattar: Högupplöst dag/nattkamera med autofokus och 960H-teknik CCAW1427-LPI CCAW1427-LPI Högupplöst dag/nattkamera med autofokus och 960H-teknik CCAW1427-LPI CCAW1427-LPI är en högupplöst (700 TVL) dag/nattkamera med inbyggt autofokusobjektiv med max. 22x zoom. Kameran är utformad

Läs mer

Bruksanvisning. Färgkamera för infällt portregister 1265..

Bruksanvisning. Färgkamera för infällt portregister 1265.. Bruksanvisning Färgkamera för infällt portregister 1265.. Beskrivning Färgkameran ingår i Gira porttelefonsystem och används för utbyggnad av infällt portregister. Färgkameran har följande produktfördelar:

Läs mer

AutoDome inomhussystem i G3A-serien

AutoDome inomhussystem i G3A-serien CCTV inomhussystem i G3A-serien inomhussystem i G3A-serien Versioner med Day/Night (dag/natt), färg och svartvitt 26x (Day/Night (dag/natt) ) eller 18x optiskt zoomområde +12x digital zoom Sekretessmaskering

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

UltraView IP-systemkameror

UltraView IP-systemkameror UltraView IP-systemkameror UltraView IP-kameror kombinerar hög prestanda och avancerad XP4- teknologi och har den mest avancerade videokomprimeringen. UltraViewkamerorna levererar bilder med hög kvalitet

Läs mer

Den visuella konsten. Answers for infrastructure.

Den visuella konsten. Answers for infrastructure. Den visuella konsten Answers for infrastructure. Lösningar för alla behov Videoövervakning ger full visuell kontroll över en verksamhet dygnet runt. Med hjälp av digital lagring kan man i efterhand identifiera

Läs mer

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S18-55mm f/3,5-5,6 IS STM är ett standard zoomobjektiv med hög prestanda utrustat med en bildstabilisator,

Läs mer

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF28-300mm f/3,5-5,6l IS USM är ett kraftfullt zoomobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror som

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera Kamerateknik Bildsignalen i en kamera Videokamerans uppgift är att fånga och registrera ljus och färg som finns i naturen. Samtidigt ska detta ske på ett sådant sätt att vi människor uppfattar de återgivna

Läs mer

02999_11 RD25 användarmanual.doc Ver 1.1 2005-01-24 Sidan 1 av 8

02999_11 RD25 användarmanual.doc Ver 1.1 2005-01-24 Sidan 1 av 8 5' VWHJWHUPRVWDW I UOXIWYlUPHSXPSPHGDYIURVWQLQJVIXQNWLRQ 2SHUDW UVPDQXDO 3URJUDPYHUVLRQ -())(OHFWURQLFV$% Sidan 1 av 8 ,QOHGQLQJ JEFF Electronics AB Regulator RD25 är en kompakt tvåstegs termostat med

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20130326 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

JVC CAM Control. Bruksanvisning. for Android. Svenska LYT2562-011A 0812YMHYH-OT

JVC CAM Control. Bruksanvisning. for Android. Svenska LYT2562-011A 0812YMHYH-OT JVC CAM Control for Android Bruksanvisning Svenska LYT2562-011A 0812YMHYH-OT Användning av JVC CAM Control Manövrera kameran med hjälp av Android-datormobil eller Android-handdator. Med programmet för

Läs mer

99232 GV FE4301 4MP fisheye kamera för innomhusbruk. Tracking, WDR, POE 7 485.54 kr

99232 GV FE4301 4MP fisheye kamera för innomhusbruk. Tracking, WDR, POE 7 485.54 kr Art. Nr Art. Namn. Bild Produktbeskrivning Rek. Slutkundpris (inkl moms) 99213 GV FE2301 Med GV FE2301 2MP fisheye kamera kan du övervaka alla vinklar på en plats med endast en kamera. 3 962.94 kr 99232

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg Material och utförandekrav

Systemkrav Infrasystem Väg Material och utförandekrav 1 (17) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHni [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

AutoDome - moduler och tillbehör

AutoDome - moduler och tillbehör CCTV AutoDome - moduler och tillbehör AutoDome - moduler och tillbehör Utbytbar CPU, kamera, hus och kommunikationsmoduler Alternativ för analog och hybrid (analog/ip) kommunikationsmodul 24 VAC, 120 VAC

Läs mer

FlexiDome VF- och XT+-domekameror i serien VDC 4x5

FlexiDome VF- och XT+-domekameror i serien VDC 4x5 Video FlexiDome VF- och XT+-domekameror i serien VDC 4x5 FlexiDome VF- och XT+-domekameror i serien VDC 4x5 www.boschsecrity.se Modeller med låg påverkan av slag och slagtåliga modeller CCD-bildenhet med

Läs mer

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

Nordisk Synsupport AB Informationsteknik för synskadade. Användarmanual & Monterings anvisning IDEA-CX

Nordisk Synsupport AB Informationsteknik för synskadade. Användarmanual & Monterings anvisning IDEA-CX Användarmanual & Monterings anvisning IDEA-CX Nordisk Synsupport Tel. +46 (0)470 72 98 88 1. Ingående Delar ( Gäller standard system) 2. Montering och kopplingar 3. Genomgång av funktioner och knappar

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning Canon PowerShot A640 Canon PowerShot A640 10,0 megapixels 4x optisk zoom Vinklingsbar 2,5'' LCD-bildskärm DIGIC II och isaps 9-punkters AiAF och FlexiZone AF/AE 21 fotograferingsmetoder och Mina färger

Läs mer

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie Digital fotografering och bildbehandling 7,5hp 1 av 5 Syfte Syftet med uppgiften är att kursdeltagaren skall kunna skaffa sig kunskap om vilka inställningar

Läs mer

5-29 Distribuerade I/O

5-29 Distribuerade I/O 5-29 Distribuerade I/O XFL 521, 522, 523 AND 524 MODULER AMA 8, UFB.5 BESKRIVNING SPECIFIKATION DATA 2-tråds LON bus mellan regulatorer och I/O Inga ytterligare plintar behövs Addresseras med hexadecimal

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Teletec HDR-2008. Övervakning i Full HD. 100% Plug and Play. HD300 Full HD 1080p IP-kamera ingår utan kostnad.

Teletec HDR-2008. Övervakning i Full HD. 100% Plug and Play. HD300 Full HD 1080p IP-kamera ingår utan kostnad. Teletec HDR-2008 Nyhet! Övervakning i Full HD. 100% Plug and Play. HD300 Full HD 1080p IP-kamera ingår utan kostnad. Rev 2013.05 SE 8Nyhet! Teletec HDR-2008 Övervakning i Full HD. 100% Plug and Play. HD300

Läs mer

QosmioEngine För avancerad video

QosmioEngine För avancerad video QosmioEngine För avancerad video Qosmio förenar QosmioEngines och QosmioPlayers högkvalitativa videofunktioner, Harman Kardon högtalare och SRS TruSurround XT: s funktioner för surroundljud och digital

Läs mer

Bruksanvisning Varmkanalstyrning KT300S

Bruksanvisning Varmkanalstyrning KT300S 1. Alarm (Röd LED) 2. Är-värde Temp 3. Bör-värde Temp, Ut % eller Amper 4. Värme till (röd LED) 5. Tryck och håll in knappen för tillgång till parameter inställningar 6. Tryck in knappen för att se utgång

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - VMS. Innehåll 1 (9)

Systemkrav Infrasystem Väg - VMS. Innehåll 1 (9) 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHni [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 1.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Nu lanserar vi AutoDome Easy Den perfekta lösningen för mellanstora miljöer

Nu lanserar vi AutoDome Easy Den perfekta lösningen för mellanstora miljöer Nu lanserar vi AutoDome Easy Den perfekta lösningen för mellanstora miljöer PTZ-kamera utformad för att passa perfekt När en fast minidome-kamera inte räcker till och en traditionell PTZ-kamera är mer

Läs mer

PLL KRETS. 2.4 GHz MIC INBYGGD LCD TFT VID-TRANS300 VID-TRANS310 VID-TRANS320 SVENSKA PAN & TILT MÖRKER SEENDE IR LED MANUAL KANALER ENHET

PLL KRETS. 2.4 GHz MIC INBYGGD LCD TFT VID-TRANS300 VID-TRANS310 VID-TRANS320 SVENSKA PAN & TILT MÖRKER SEENDE IR LED MANUAL KANALER ENHET VID-TRANS300 VID-TRANS310 VID-TRANS320 2.4 GHz LCD TFT RC ENHET PAN & TILT MÖRKER SEENDE IR LED 3 KANALER PLL KRETS MIC INBYGGD ÖVERVAKNING & SÄKERHET MANUAL SVENSKA System: VID-TRANS300 1x Pan/Tilt kamera

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

IP KAMERABEVAKNING SYSTEM

IP KAMERABEVAKNING SYSTEM IP KAMERABEVAKNING SYSTEM GIGAMEDIA 4K IP-KAMERASYSTEM är ditt bästa val för små till medelstora behov av kamerabevakning. Systemlösningar för anläggningar av olika storlek samt kameror för olika behov.

Läs mer

Nordisk Synsupport AB Informationsteknik för synskadade. Användarmanual & Monterings anvisning IDEA-SCX

Nordisk Synsupport AB Informationsteknik för synskadade. Användarmanual & Monterings anvisning IDEA-SCX Användarmanual & Monterings anvisning IDEA-SCX Nordisk Synsupport Tel. +46 (0)470 72 98 88 1. Ingående Delar ( Gäller standard system) 2. Montering och kopplingar 3. Genomgång av funktioner och knappar

Läs mer

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Den digitala bilden. Det finns två huvudtyper av digitala bilder på datorn. Den ena bildtypen är uppbyggd av pixlar. Vill man göra det lätt för sig, översätter

Läs mer

Zoomax Snow Elektroniskt förstoringsglas

Zoomax Snow Elektroniskt förstoringsglas Bruksanvisning Zoomax Snow Elektroniskt förstoringsglas Svensk manual V.130328-1 V1.1 1 Innehållsregister Meny Sidnummer Produktbeskrivning 3 Medföljande innehåll 3 Översikt 4 Börja använda Zoomax Batteri

Läs mer

MagFlux ELEKTROMAGNETISK FLÖDESMÄTERE BROCHURE SE 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401

MagFlux ELEKTROMAGNETISK FLÖDESMÄTERE BROCHURE SE 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401 MagFlux ELEKTROMAGNETISK FLÖDESMÄTERE BROCHURE SE 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401 PÅLITLIG FLÖDESMÄTNING MagFlux elektromagnetiska flödesmätare har hög stabilitet och noggrannhet för mätning av flöde i alla

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (22) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

CCPW3025/5025-IR. Huvudfunktionerna omfattar: 3MP/5MP motoriserad varifokal IP-bulletkamera för dag/natt med integrerad IR-belysning, H.

CCPW3025/5025-IR. Huvudfunktionerna omfattar: 3MP/5MP motoriserad varifokal IP-bulletkamera för dag/natt med integrerad IR-belysning, H. CCPW3025/5025-IR 3MP/5MP motoriserad varifokal IP-bulletkamera för dag/natt med integrerad IR-belysning, H.264/MJPEG De nya IP-bulletkamerorna från Vanderbilt innehåller många avancerade funktioner för

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

Produktspecifikation Bitstream FTTx

Produktspecifikation Bitstream FTTx Produktspecifikation Bitstream FTTx 1 Allmänt 2 2 Teknisk beskrivning 2 2.1 Nätnivåer 2 2.2 Anslutning av slutkundsplacerad utrustning 2 2.3 Tjänster & Prestanda 3 2.3.1 Internetaccess/Surf Consumer samt

Läs mer

CFMW2035 CFMW MP IP fast kupolkamera med hög prestanda H.264, MJPEG

CFMW2035 CFMW MP IP fast kupolkamera med hög prestanda H.264, MJPEG CFMW2035 Dubbelkodningsfunktionerna H.264 & MJPEG möjliggör användningen av Vanderbilt 2MP IP fasta kupolkameror med hög prestanda i de allra flesta nätverkstillämpningar. Kameran har utmärkt prestanda

Läs mer

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI 2013 KL 06 Världens minsta kamera* med f/1.8, 24 mm vidvinkel, 5x optisk zoom (PowerShot

Läs mer

Information inför köp

Information inför köp Information inför köp Alla har vi behov av att få bättre koll på våra saker. Det finns dock några saker man bör tänka på inför sitt första inköp. För att underlätta vad som gäller i de olika sammanhangen

Läs mer

Luxor. Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS

Luxor. Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS Luxor Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS Styr, kontrollera och begränsa Modern stadsplanering ställer högre och högre krav på grad även i privata applikationer. Urbaco har över

Läs mer

Solo + Standard och HD. Nordic. SOLO manual version 20090811 4

Solo + Standard och HD. Nordic. SOLO manual version 20090811 4 Solo + Standard och HD Nordic SOLO manual version 20090811 4 1 SOLO från Nordiceye finns i 2 olika modeller. För att påverka miljön i varje form har vi valt att skriva denna manual i kombination av de

Läs mer

CLOVER 7 Elektroniskt förstoringsglas Användarguide. Rev B

CLOVER 7 Elektroniskt förstoringsglas Användarguide. Rev B CLOVER 7 Elektroniskt förstoringsglas Användarguide Rev B Innehåll Skötsel 1 Snabbstart 3 Översikt 3 Enhetens delar - förklaring 5 Tillbehör 8 Ladda batteriet 9 Stand inte definierat. Fel! Bokmärket är

Läs mer

MPEG-4 innehåller bl.a:

MPEG-4 innehåller bl.a: MPEG MPEG står för Moving Picture Experts Group och är en ISO standard från januari 1988. MPEG-1 var ursprungligen inriktad på lagring av audio och video på CD-ROM. Den kom, förutom att användas i miljontals

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

AVARN Security erbjuder serverlösa kameratjänster i världsklass - AVARN FlexiCam.

AVARN Security erbjuder serverlösa kameratjänster i världsklass - AVARN FlexiCam. AVARN Security AVARN FlexiCam AVARN Security erbjuder serverlösa kameratjänster i världsklass - AVARN FlexiCam. Med passion respekt och laganda strävar vi mot att förverkliga vår passion - säkerhet och

Läs mer

Digitalt Monitor-Endoskop. Bruksanvisning. Ver 1.01. web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 0709-66 78 96

Digitalt Monitor-Endoskop. Bruksanvisning. Ver 1.01. web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 0709-66 78 96 Digitalt Monitor-Endoskop Bruksanvisning Ver 1.01 1 Digitalt Monitor-Endoskop... 1 Bruksanvisning... 1 ALLMÄN INFORMATION... 3 VIKTIG INFORMATION Innan du använder produkten bör du läsa följande instruktion.

Läs mer

MIC Series 400-kamera

MIC Series 400-kamera CCTV MIC Series 400-kamera MIC Series 400-kamera Klassificerade enligt branschledande IP68 Borstfri motor Ett flertal alternativ för montering och visning Integrerad torkare och värmare Drift med multiprotokoll

Läs mer

CCMS2010-IR CCMS2010-IRW

CCMS2010-IR CCMS2010-IRW 2 Megapixel kompakt IP-kamera med integrerad IRbelysning, PoE- och WIFI-modeller CCMS2010-IR Den nya IP-kameran från Siemens erbjuder många avancerade funktioner för att uppfylla dagens säkerhetskrav genom

Läs mer

Bildpresentation Kameran i kameraenheten ger en högupplöst bild av besökaren på den flata 3,5 tum stora bildskärmen..

Bildpresentation Kameran i kameraenheten ger en högupplöst bild av besökaren på den flata 3,5 tum stora bildskärmen.. PORTELEFON PAV 120 INNEHÅLL INTRODUKTION...3 Bildpresentation...3 Kommunikationsmöjligheter...3 Automatisk bildvisning...3 Styrning av elektroniskt lås...3 SVARSENHETENS FUNKTIONER...3 Placering av svarsenheten...4

Läs mer

Dator i BC2.5-serien. BRUKSANVISNING Reebok-BC2.5-2110719

Dator i BC2.5-serien. BRUKSANVISNING Reebok-BC2.5-2110719 SV Dator i BC2.5-serien BRUKSANVISNING Reebok-BC2.5-2110719 Funktioner och egenskaper: 1. START: Efter att ha tryckt på knappen Enter, kommer 0:00 att börja blinka. Då kan du ställa in tiden med knapparna

Läs mer

Sony Alpha A7 II Kamerahus

Sony Alpha A7 II Kamerahus Sony Alpha A7 II Kamerahus Sensorstorlek: Fullformat (35,8 x 23,9 mm) Upplösning: 24 Mp Ljuskänslighet: 100 25600 Kampanj! Byt in din gamla digitalsystemkamera och få 2000 kr i inbytesbonus när du köper

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning EF50mm f/1.2l USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF50mm f/1,2l USM är ett normalobjektiv med höga prestanda och stor bländare för EOS-kameror som är utrustat

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

SW - 105. Varning innan installation. Paketinnehåll OBSERVERA: Stäng av strömmen till nätverkskameran om det skulle ryka om den eller lukta konstigt.

SW - 105. Varning innan installation. Paketinnehåll OBSERVERA: Stäng av strömmen till nätverkskameran om det skulle ryka om den eller lukta konstigt. 500024701G Varning innan installation Stäng av strömmen till nätverkskameran om det skulle ryka om den eller lukta konstigt. Placera inte nätverkskameran på ostadiga ytor. Sätt inte in några föremål i

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate Swing-Gate ECO B/S Installation av Swing Gate Generellt Nedanstående manual berör installation av motorer som omfattas av SKANDIMATIK`S produktprogram. Kontrollpanelen innehåller följande EU standarder:

Läs mer

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip TELECO AUTOMATION SRL - Via dell Artigianato, - 0 Colle Umberto (TV) ITALIEN TELEFON: ++9.0.5 FAX: ++9.0.5 - www.telecoautomation.com Det här dokumentet tillhör Teleco Automation Srl som förbehåller sig

Läs mer

GUNNAR OLSSONS FOTO. Hornsgatan 91 Stockholm Tel FUJIFILM X PRO2 + 35/2,0

GUNNAR OLSSONS FOTO. Hornsgatan 91 Stockholm Tel FUJIFILM X PRO2 + 35/2,0 GUNNAR OLSSONS FOTO Hornsgatan 91 Stockholm Tel 08 55 60 60 50 www.gofoto.se FUJIFILM X PRO2 + 35/2,0 Fujifilm Fujifilm X PRO2 i paket med FUJIFILM XF 35/2,0 R WR. X Pro2 är Fujifilms bästa, snabbaste

Läs mer

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Från exponering

Läs mer

Distansutbildning. av Anders Andersson. Västanvik Resurs- och Utvecklingscenter

Distansutbildning. av Anders Andersson. Västanvik Resurs- och Utvecklingscenter Distansutbildning av Anders Andersson Västanvik Resurs- och Utvecklingscenter VRC är en ek. förening bildad av: Sveriges Dövas Riksförbund Sveriges Dövas Ungdomsförbund Västanviks folkhögskola Dalarnas

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

TA-FUS1ON-C. Styrventiler med injusteringsfunktion Med oberoende EQM-karakteristik

TA-FUS1ON-C. Styrventiler med injusteringsfunktion Med oberoende EQM-karakteristik TA-FUS1ON-C Styrventiler med injusteringsfunktion Med oberoende EQM-karakteristik IMI TA / Styrventiler / TA-FUS1ON-C TA-FUS1ON-C Dessa innovativa injusterings- och styrventiler för värme- och kylsystem

Läs mer

Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA

Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA 1 Glydea TM Mått Montering skena 1. Märk ut var hållarna skall sitta 2. Borra i taket eller på väggen där fästena skall sitta 3. Montera fästena 4.

Läs mer

Varning innan installation. Paketinnehåll SW - 131. Håll nätverkskameran avskiljd från vatten. Stäng omedelbart av strömmen om nätverkskameran är våt.

Varning innan installation. Paketinnehåll SW - 131. Håll nätverkskameran avskiljd från vatten. Stäng omedelbart av strömmen om nätverkskameran är våt. 510000221G Varning innan installation Stäng av strömmen till nätverkskameran om det skulle ryka om den eller lukta konstigt. Placera inte nätverkskameran nära värmekällor såsom tv eller ugn. Håll nätverkskameran

Läs mer

switchdim data & instruktion 2010-09 switchdim data & instruktion med reservation för ändringar.

switchdim data & instruktion 2010-09 switchdim data & instruktion med reservation för ändringar. switchdim data & instruktion 2010-09 switchdim data & instruktion med reservation för ändringar. switchdim Innehåll: 1. Allmän information 2. Användarbeskrivning 3. Installation 4. Tekniska data 5. Minnesfunktion

Läs mer

CMW MP IP-lådkamera med hög prestanda H.264, MJPEG

CMW MP IP-lådkamera med hög prestanda H.264, MJPEG CMW2035 CCMW2035 Dubbelkodningsfunktionerna H.264 & MJPEG möjliggör användningen av Vanderbilt 2MP IP-lådkameror med hög prestanda i de allra flesta nätverkstillämpningar. Kameran har utmärkt prestanda

Läs mer

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet AT-5461 Multifunktionell luftbehandlingsenhet Säkerhet Läs och spara dessa instruktioner Utrustningen kan användas av barn från 8 år och uppåt och personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga

Läs mer

Bruksanvisning Operatörspanel ER-ipx12

Bruksanvisning Operatörspanel ER-ipx12 Bruksanvisning Operatörspanel ER-ipx12 Elektro Relä AB Sördalavägen 22 SE-141 60 Huddinge Telefon +46 (0)8-774 88 00 Telefax +46 (0)8-774 88 14 E-post: info@elektro-rela.se www.erab.com Obs! Operatörspanelen

Läs mer

Tekniker - IXUS 300 HS

Tekniker - IXUS 300 HS Tekniker - IXUS 300 HS CMOS-sensor med hög känslighet med 10,0 megapixels Med en upplösning på 10 megapixels går det att fånga en stor mängd detaljer och skriva ut bilder upp till A3+-format. Den här sensorn

Läs mer

Fördelar med Scanteco HC & SC- DVR Series

Fördelar med Scanteco HC & SC- DVR Series Scanteco HC & SC- DVR Series I vår senaste HC & SC-DVR Serie har vi samlat all vår erfarenhet till en mycket attraktivt och effektivt hårddiskbaserat videoinspelningspaket. Med prestanda och tillförlitlighet

Läs mer

Cam. YOYOCam Pro trådlösa nätverkskameror för bevakning inom- eller utomhus

Cam. YOYOCam Pro trådlösa nätverkskameror för bevakning inom- eller utomhus Cam YOYOCam Pro trådlösa nätverkskameror för bevakning inom- eller utomhus Direkt till mobilen (P2P) Dag- och nattseende (IR-cut) Väderbeständig (IP66) Trådlöst via Wi-Fi eller 3G Ström via nätverkskabel

Läs mer

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning EF24mm f/1.4l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF24mm f/1,4l II USM är ett vidvinkelobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror. "USM" står för Ultrasonic

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer