Ratta Ren. region mälardalen MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND. Opinionsbildare i tiden. nr 1/10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ratta Ren. region mälardalen MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND. Opinionsbildare i tiden. nr 1/10"

Transkript

1 Ratta Ren region mälardalen nr 1/10 OBS! Bilden är arrangerad och skotern står stilla. Vid färd skall barn ej sitta framför föraren p. g. a. skaderisk. Hjälm bör användas. Opinionsbildare i tiden MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND

2 Drogfri trafikmiljö en självklarhet för oss! Enköpings Trafikcenter AB Rådmansgatan 7, Enköping Grönlunds Trafikskola Uppsala, Enköping, Solna, Haninge, Södertälje JP s Bil och MC-skola Brädgårdsvägen 4, Tierp Körkortet Västerås Teoriutbildning även på andra språk. Riskutbildning 450: Ånghammargatan 4, Bäckby/Västerås , Liljeborn Trafikutbildning AB Smedsgränd 3, Uppsala Nordlanders Trafikskola AB Även handikappanpassad automatbil Dragarbrunnsgatan 53, Uppsala Norrtälje Trafikskola Hantverkaregatan 20, Norrtälje Nybrons Trafikskola AB V. Ågatan 16, Uppsala Vi stödjer MHF & MHF Ungdom med denna annons

3 Innehållsförteckning: Betygen i skolan... 4 Mälardalen Ansvarig utgivare John-Eric Ericsson Regionkontor MHF Mälardalen Smedjegatan Eskilstuna Tel Fax Bil E-post: Huvudredaktör John-Eric Ericsson Radhusvägen Upplands Väsby Tel Läns-redaktörer A B. John-Eric Ericsson Se ovan. C. Ulf Hellgren Kilby, Vasängen Österbybruk Tel Bil D. Marie Andersson MHF-Regionkontor Smedjegatan Eskilstuna Tel I. Vakant U. Ulla Stenberg Frejgatan 9 D Kungsör Tel Utgivningsplan 2010 Nr Utg.dag Manusstopp 2 omkr. 1 juni 30 april Annonser MHF Box 16, Partille Tel Fax Tryckeri Svärd & Söner Tryckeri AB Tryckerigatan Falköping Tel Fax För ej beställt material ansvaras ej. Omslagsbild Foto: Ulf Hellgren Olands MHF-ungdomar drar på Knarkaren som överlevde Uppmaning Korsord Tidig alkoholdebut Mörkerkväll Årsmöten , 29 Polisjobb Fagersta MHF-avdelning Alla medlemmar kallas till Extra årsmöte onsdag 14 april 2010 kl Plats: Sveasalongen, Fagersta Ärende: Samgående med Sala MHF-avdelning Välkomna! Styrelsen Nästa nummer av Ratta Ren Manusstopp: 30 april 2010 Redaktionskommittén vill ha bidrag från flera avdelningar och medlemmar. Skicka gärna med bilder. Materialet skickas till regionkontoret. Adress: se här intill. Välkommen till Sikhjälma Fritidsområde Pärlan vid ostkusten * Camping * Stuguthyrning * Minigolf * Kiosk * m. m. Skärplinge MHF Tel ,

4 Tillrättaläggande Iförra numret av Ratta Ren fick en artikel en helt felak tig rubrik. Vid rubriksättningen tolkade vi artikeln fel. Jag beklagar detta och vill verkligen be Carl-Erik Jacobsson om ursäkt för rubriken och för de olägenheter den kan ha förorsakat. Artikeln införs därför igen här nedan utan den felaktiga rubriken. John-Eric Ericsson, Ansvarig utgivare Carl-Erik Jacobsson flyttade till Sollentuna Han var då medlem i MHF. Ef ter några år valdes han in i tävlingskommitten. Den ti den var det en livlig verksamhet i Sollentuna. Senare val des han till ordförande i Sollentuna lokalavdelning av MHF. Han var ordförande i Sollentuna i 22 år. Under hans tid som ordförande fanns det trailbana där ungdomar kun de övningsköra, för den var inhägnad. Intill öv nings banan fanns ett hus där ungdomar kunde hålla på med olika aktiviteter, bl. a. miniracing. Det huset brändes av några strulungdomar, men mi - niracingen hade hunnit flytta till en fritidsgård i Sol - lentuna centrum så den var räddad. Den höll på tills ledarna kallades in i lumpen. Efteråt gick det inte att få någon som var intresserad att bli ledare. Då la des verksamheten ner och banan skänktes bort. Carl-Erik flyttade tillbaka till sina hemtrakter 4 september Vi i Sollentuna tänker på honom med saknad. Han var en av den gamla stammen, som kämpade för MHF:s mål och trafiknykterhet under alla år. Han fyllde 80 år den 27 maj i år. Sollentuna lokalavdelning av MHF gn Göran Roos Curt-Arne Gisleskog hälsas välkommen MHF:s förbundsstyrelse har utsett Curt-Arne Gis - le skog till ny fadder för MHF Region Mälar da len. Curt-Arne ersätter Ben ny Ruus, som avgick vid se - naste förbundsårsmötet. Curt-Arne deltog i re - gionstyrelsens sammanträde 6 februari. Curt-Arne sitter i förbundsstyrelsen sedan ett antal år. Han bor i Kumla. Du får träffa Curt-Arne vid vårt regionårsmöte 24 april. Regionstyrelsen SERVICE RESERVDELAR FÖRSÄLJNING LASTBILAR BUSSAR SERVICE & TEKNIKFÖRVALTNINGEN Vijkmansg. 1, VÄSTERÅS. Jour , Fax Filial Kungsg. 92, Eskilstuna Tel:

5 Kontrollmärkena avskaffas förenkling för dig som fordonsägare Regeringen har be slu - tat att kontrollmärket ska slopas från och med 1 januari Därmed behöver du inte längre klistra på något kon - trollmärke på ditt fordon. Kontrollmärket har fungerat som tecken på att du har en giltig trafikförsäkring, har betalat fordons - skatt samt att ditt fordon är besiktigat. Från och med årsskiftet mås te du själv hålla reda på detta utan kontrollmärket. Du kan låta ditt gamla mär - ke sitta kvar efter 31 de - cember 2009, men det fyl - ler då ingen funktion läng - re. När du ställer av ditt fordon behöver du allt så inte använda skrapkoden. De kontroller som po lisen gör för att se om for don uppfyller skatte- och besiktningskrav kommer att ske via vägtrafikregistret. In memoriam Yngve Hult Den 19 november mottog vi budet att vår kassör och vän Yngve Hult hastigt avlidit. Yngve var med sin kunskap den perfekte kassören. Men han var i lika hög grad en verklig vän, som med sin lågmälda, underfundiga humor alltid spred en positiv stämning omkring sig. Vi vill förmedla några av Yngves små tänkespråk till vår läsekrets. Det här frestar på en latmask; värsta är att det frestar på mej med. Regnar det i morgon kommer det uppifrån. Det här var godare än kräm och kräm som är så gott. Vad heitar du kummen ifran. Här var det mer folk än männskar. Styrelsen MHF Region Mälardalen Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer VARNING FÖR SLITNA VINDRUTOR TILLSAMMANS SKAPAR VI TRAFIKSÄKERHET Skadad eller sliten vindruta? Byt eller laga för säkerhets skull. Välj alltid... Slitna vindrutor är en glömd trafikfara! Läs rapporten på Sök R AUKTORISERADE BILGLASMÄSTERIER SOLNA STAD TEKNISKA Stöder med denna annons MHF & MHF Ungdom 3

6 Betygen i skolan Betygssättningen är en fråga som ofta diskuteras. Betygssättningssystem kommer och går och varje gång vill man påstå att man hittat det perfekta systemet. Det hävdas med rätta att en rättvis betygssättning är svår. Skall det vara betyg el ler ska det skrivas utlåtanden om eleverna? Här kom mer några axplock, som visar hur betygssättning tillämpades fram till slu tet av 1800-talet. Utlåtanden Vanliga utlåtanden var till exempel Flitig men trögminter Har lätt fattningsförmåga Är flitig och sedig Förtjänar i intet avseende undervisningsmöda Av Carl von Linnés be - tygs bok från 1700-talet fram går att han är synnerligen utmärkt, är av ak - tad familj, är välartad, har åda galagt ett gudfruktigt, gott och hedrande uppförande och har på sina studier använt oförtröttad flit och avhållit sig från allt dåligt umgänge. Betyg Seder och uppförande A = Stadgade seder och berömligt uppförande B = Jämnt och stadgat uppförande C = Oklanderligt uppförande D = Lättsinnigt och ostadigt uppförande Kunskaper och flit A = Berömlig insikt, berömlig flit B = Godkänd insikt, godkänd flit C = Försvarlig insikt, försvarlig flit D = Otillräcklig insikt, ringa flit Bärgning A = Förmögen B = Behållen C = Behövande D = Fattig En 23-gradig!! betygsskala användes bland an - nat av en folkhögskola. Skalan redovisas här. Det är bara att tillämpa den rättvist (hur det nu ska gå till). Berömlig, Med särdeles ut märkt beröm godkänd, Med utmärkt beröm godkänd, Med mycket beröm god känd, Med beröm godkänd, Icke utan beröm god känd, Med utmärkt nöje godkänd, Med särdeles nöje godkänd, Med nöje godkänd, Godkänd, Nöj aktig kunskap, Med möda godkänd, Goda och för svarliga insikter, Väl för svarlig, Fullt försvarlig, För svarlig, Ganska försvarlig, Någorlunda försvarlig, Knappt försvarlig, Väl antaglig, Antaglig, Knappt tillräckligt samt Otillräckligt. Det var inte lätt att sätta rätt visa betyg men det var sä kert ännu svårare att vara elev för den som till exem pel fick utlåtandet För tjänar i intet avseende undervisningsmöda och när det gällde Bärgning fick betyget D = Fattig. John-Eric Ericsson Med rätt glasögon ser du bekvämt KONTAKTLINSER är ett bra alternativ Beställ tid för synundersökning Järntorget 2, Fagersta Tel FÖRETAGSFLYTTNINGAR, BOHAGSFLYTTNINGAR, PACKAR, FLYTT STÄD NINGAR, BUDBILAR Styckjunkarvägen 4, ESKILSTUNA Brandsäker kunskap På hittar du information, utbildning, litteratur och rådgivning. 4

7 Här kan du ta del av läraren Uno s funderingar över tillvaron i skolan. Bil der - na är hämtade från Stellan Sjödéns un - der hållande böcker. Det är inte utan att man känner igen sig. 5

8 Kontaktpersoner Regionstyrelsen har utsett en kontaktperson för varje MHF-avdelning. Kontaktpersonernas uppgift är att fungera som en länk mellan avdelning och region. Har du som medlem frågor, funderingar, synpunkter eller förslag kontakta din kontaktperson. Välkommen! Regionstyrelsen Avdelning Kontaktperson Telefonnr Björkvik Marie Andersson Botkyrka/Huddinge John-Eric Ericsson Enhörna-Turinge Marie Andersson Enköping Lennart Stenberg Eskilstuna SvenOlof Skoog Lennart Stenberg Fagersta Lennart Stenberg Flen-Malmköping Marie Andersson Hallstahammar Lars-Eric Jacobsson Haninge-Stockholm Gun-Lis Roos Järfälla-Bro Gun-Lis Roos KAK Lars-Eric Jacobsson Kolbäck Lars-Eric Jacobsson Norra Gotland SvenOlof Skoog Nyköping Marie Andersson Oland/Frösåker Ewa Nyberg Roslagen John-Eric Ericsson Rönö Göran Gillerstrand Sala Stig Sagnered Skärplinge Stig Sagnered Sollentuna Ann-Marie Lundmark Strängnäs Marie Andersson Södra Gotland SvenOlof Skoog Trosaorten Göran Gillerstrand Upplands Väsby/Vallentuna Gun-Lis Roos Uppsala Sören Lidén Vingåker Göran Gillerstrand Västerås Lars-Eric Jacobsson Österåker John-Eric Ericsson Camp.Club. Sthlm.sekt John-Eric Ericsson Medlemmar på orter som saknar MHF-avdelning kan kontakta närmaste lokalavdelnings kontaktperson. 6

9 Bild: Gâteau minnesbrev_1.indd 1 Olands MHF-ungdomar drar på Mamma Karin Höög hade gjort en gigantisk smör gåstårta för c:a 40 per soner när sonen Mi - kael, ordförande för Olands MHF-U, sammankallat till årsmöte. Karin vet att vedertagen storlek för smörgåstårtsbit inte gäl ler för ungdomar och när årsmötesfikat var slut, hade de c:a 10 deltagarna gjort slut på tårtan, sånär som på en liten bit som spa rats hem till mamma. Ungdomarna körde un - der 2009 fyra folkracetävlingar, sex rallytävlingar och fem bilorienteringar. Tre nya folkracelicenser ut färdades. Ett 30-tal EUmopedutbildningar hann ung domsledaren Sören Li - dén, assisterad av Christer Ja kobsson, genomföra in - nan nya lagar hänvisade den na utbildning till trafikskolor. Ungdomarna har även presenterat sig vid några allmänna aktiviteter, varav deltagandet vid sommarens Albrekts - mäs sa i Östhammar publicerades i Ratta Ren nr 3. Olands MHF har den enda ungdomsklubben i Ordförande Mikael Höög (längst till höger) presenterar MHF:s hemsida för några deltagare. Upp sala län, varför alla c:a 150 ungdomar i länet bokförs på klubben. Några ung domar från länets yt ter - kanter deltar också i Olandsklubbens aktiviteter. Till ordförande omvaldes Mikael Höög. Ny kassör blev Jonas Lidén och ny sekreterare Bernardo Näs lund. Christer Jakobs - son och Kristoffer Höög om valdes i styrelsen. Text och bild: UlfH Något att fira? Köp MHF-fondens gåvogram! Festligt gåvogram - pris 50 kr. Beställ på Till minne av Behållningen tillfaller oavkortat Stiftelsen MHFs Fond för trafiksäkerhet med uppgift att främja forskning om alkohol och trafiksäkerhet Till minne - minnesgåvor vid begravning Minnesgåvor till MHF:s fond för trafiksäkerhet sätts in på Plusgiro Beställ minnesbrev på har av överlämnats en gåva till Stiftelsen MHF:s Fond för trafiksäkerhet med uppgift att främja forskning om alkohol, droger och trafiksäkerhet. Plusgiro Foto: Sören Persson Din gåva räddar människoliv! Stiftelsen MHF:s fond för trafiksäkerhet stödjer vetenskaplig forskning om alkohol, droger och trafiksäkerhet. Fonden byggs upp av gåvor och insamlingar. Ge en gåva: Plusgiro Exempel på forskning som stöds av Stiftelsen MHF:s fond för trafiksäkerhet: Drogpåverkan hos olycksförare Förekomst av andra droger än alkohol i samband med motorfordonsolyckor. Kristin Ahlm, Ulf Björnstig och Anders Eriksson, Umeå universitetssjukhus, 2007 Skattning av rattfylleriets omfattning -metod frågor och datakvalitet Åsa Forsman och Susanne Gustafsson, VTI 2007 Alkometer med infrarött ljus SAFT - en föstudie för utveckling av alkolås med IR-teknik. Kurt Sjödin, Signalteknik i Stockholm AB och Nanopuls AB i Uppsala på uppdrag av MHF och Sveriges Försäkringsförbund, 2005 Skadade cyklister är ofta påverkade av alkohol Kartläggningar av cyklister som skallskadats i trafiken under perioden Per-Olof Bylund och Ulf Björnstig, Umeå universitetssjukhus 2004 Stiftelsen MHF:s fond för trafiksäkerhet Plusgiro Insamlingsansvarig: Bengt Swahn, tel Fondens handläggare: Lars Olov Sjöström, tel Revisor Mats Johansson har inget emot smörgåstårta. 7

10 Historik över Björkviks MHF-avd. under 80 år MHF Region Mälardalen kallar ombud och inbjuder alla medlemmar till årsmöte 2010 Datum: Lördagen den 24 april 2010 Plats: Norrby Bygdegård, Sala (ligger vid väg 56 mellan Sala och Uppsala, en dryg halvmil från Sala) Tider: Kaffe och smörgås serveras från Vi avslutar med kaffe c:a Ur programmet: Årsmötesförhandlingar enligt stadgarna Medverkan från förbundsstyrelsen Lunch Underhållning Trevlig samvaro Handlingar: Skickas till anmälda ombud 14 dagar före årsmötet (med tydlig vägbeskrivning) Anmälan: Senast den 25 mars 2010 till regionkontoret, (viktigt för mat och kaffe) Hjärtligt välkomna! Styrelsen MHF-avdelningen i Björkvik bildades den 10 april Detta skedde i Björkviks kommunalrum med Simon Eriksson. En interimsstyrelse utsågs med herrarna Herbert An - ders son, Erik Kallerstam, Thu re Svenman, Helge Lind kvist och Robert Karls son. Vid starten var det 15 medlemmar men un der året tillkom sex st. så vid första årets slut var medlemsantalet 21. Redan andra året hölls månadsmöten varannan må nad. En önskan om att över gå till högertrafik fanns redan då. Den 14 juli 1940 företogs en minnesvärd utfärd med gengasbuss till Näs - hul ta, den stannade flera gån ger under färden då fick en medlem Robert Karls son rycka in och re - pa rera bussen så att den kun de fortsätta före togs cykelutfärder i stäl let för de fåtal bilar som kunde hållas igång. Vid distriktsmötet som hölls i maj 1943 i Kat ri ne - holm fick Björkviksavdelnin gen mottaga ett bordsstandard för ett gott arbete. Andra avdelningar be - sökte Björkviksavdelningen för att studera vårt ar - bete. Medlemsantalet hade stigit och under 50- ta let till närmare 100 med lemmar. Flera lyckade utflykter med bil företogs under 50-talet då med ett trettiotal bilar till olika plat ser i Sörmland bland an nat till de s. k. Bro by da - gar na hölls där cirka 300 per soner kunde deltaga anordnades isbanetävling för bilar där 70 bi lar samtidigt var ute på isen. Arthur Jonsson arbetade mycket för ungdoms - avdelningen men tyvärr möt tes hans arbete med ljumt intresse i avdelnin - gen anordnades en bil- och familjetävling där 34 bilar deltog. Ett gränsting anordnades med E- och D-län i Fol kets Park, Björkvik. Och 1969 bildades en ungdomsavdelning och un der hösten hölls det trial tävlingar för mopeder på Åsätersbanan. En kurs i trafikkunskap 1974 genomfördes av bil - skol lärare Per Forsberg i Kat rineholm skänkte Bygdegårdsföreningen Lill gården till MHF-ungdom. Elov Ohlsson övertog ordföranderollen efter Arthur Jonsson och Elov av - gick som ordförande år 2007 och därefter är posten vakant och styrelsen hjälps åt med denna syssla. Sedan 1991 har en sillsexa hållits i Djupviks Kurs gård och därefter hållits varje år på samma plats. Det serveras sill och po tatis, underhållning och som avslutning serveras kaf fe och tårta. Ingvar Gårdestig Väsbygatan 6, SALA 8

11 Visst kan vi bli fler! Tänk om alla medlemmar värvade en ny medlem var Medlemsantalet skulle för dubblas och vi skulle bli dubbellt så starka i vårt ar bete för en nykter trafik! I stället för att beklaga sig över att vi är för få med - lemmar våga fråga en granne, en släkting, en ar - betskamrat eller vem som helst om medlem skap i MHF/MHF Sup port. Bara du frågar så kommer du att lyckas. Det finns så många bra argument för medlemskap, t. ex. rädda liv genom vårt arbete mot rattfylleri driva på alkolåsutvecklingen så att t. ex. alla bussar, taxibilar och lastbilar får alkolås påverka ungdomar när det gäller trafiknykterhet och trafiksäkerhet påverka politiker och rättsväsende när det gäller lagstiftning och rättspraxis vid rattfylleribrott. Medlemskapet ger dig: Förmånliga bank- och försäkringstjänster genom SalusAnsvar Rabatter hos OKQ8 Tidningen Motorföraren Medlemstidningen Ratta Ren Juridisk rådgivning Teknisk rådgivning Medlemsavgiften för de vär vade är 195 kronor för det första hela året räknat från när värvningen gjorts. Alla avdelningar, som ökar antalet MHF-medlemmar under år 2010, får en premie på femhundra (500) kronor. Strängnäs MHF-avd. GRATTIS! Ni ökade ert medlemsantal under år 2009 och får därför 500 kronor. Namn: Personnr: MHF Som medlem i MHF förbinder jag mig att inte förtära starkare drycker än 2,25% volymprocent alkohol eller någon annan typ av drog. Adress: Postnr: Ort: Telefon: E-post: Önskad lokalavdeln.: MHF Support Sätt x i ena rutan Denna ruta fylls i av värvaren Värvad av namn:... Datum:... Medlemsnr:... 9

12 Bildat av bärgningsföretag som var anslutna till nedlagda Bärgningskåren Samarbetar med försäkrings- och motorbranschen Flen Gnesta Katrineholm Nyköping Strängnäs Södertälje Vagnhärad Ska du byta bil? Byt bank också! Box 147, Nyköping. Tel Box 2147, Uppsala. Tel Box 1046, Västerås. Tel

13 Insändarsidan Svordomar är illa vald krydda Vi var så djävla bra och nu ska det bli en sjuhelsikes djä - v la fest. Det var så djäv la skönt att slå ryssarna och det var några förbannat bra prestationer som vi gjorde. Det var just in gen som spelade djävla då ligt. Så här kommenterade en av spelarna VM-finalen i bandy. Jag är förbannat nöjd och det var några helvetes bra skådespelarprestationer som gjordes. Jag har en sjuhelvetes djävla fin fa milj som står bakom mig och det är fan vad ni är un - der bara. Jag är djävligt nöjd och jag har förbannat fina kompisar att samarbeta med. Så här kommenterade en kvin nlig regissör när hon fick en guldbagge. En känd folkbildare de - fi nierade bildning med vett och vetande, hut och håll ning. Det tyder inte på särskilt mycket bildning att använda så mycket svor domar som här citerats. Man kan använda an - d ra, bildade superlativer som vacker, skön, bra, då - ligt, fantastiskt och myc - ket bra när man vill förstärka omdömena. Det är då lig kultur, obildat och ty der på dåligt ordförråd, när man tar till svordomar. Jag studsar och mår illa när samtal och uttalanden kryddas obildat. Detta trots att en ar bets - kam rat för många år sedan på stod att en del kan svä - ra vackert. SvenOlof Skoog, Tullinge MHF Björkvik Inbjuder till Sillsexa Söndagen den 22 aug. kl Vid Djupviks kursgård Björkvik Kostnad 100 kronor Anmälan till , eller senast den 16 aug. Välkomna! Transport- & maskintjänster Grus & makadam Marksten & VA-produkter Container & slamsugning Transportvägen 7 Fagersta OP Rörteknik & Anläggnings AB Stöder MHF för en drogfri trafikmiljö Nordea Finans Sverige AB (publ) Nordea Finans en stark partner inom bilfinansiering. Nordea Finans är ett helägt dotterbolag till Nordea Bank AB (publ). 11

14 Bötesbelopp för fortkörning och andra trafikförseelser Fortkörning på 30- och 50-väg km/tim över Bötesbeloppet Högre hastigheter rapporteras till åklagare. Fortkörning på övriga vägar km/tim över Bötesbeloppet Högre hastigheter rapporteras till åklagare. Böter för övriga trafikbrott Trafikbrott Bötesbeloppet Kört mot rött ljus Motorfordon Övriga fordon Åka utan bilbälte Förare Passagerare Minderårig (förarens ansvar) Inte tillämpat högerregeln Motorfordon Övriga fordon Överskridit spärrlinje Motorfordon Inte iakttagit väjningsplikt Alla Inte iakttagit stopplikt Motorfordon Övriga fordon Kört utan lyse i mörker eller dålig sikt Motorfordon Moped klass Cykel/hästfordon 500 Ej medfört körkort Alla 500 Källa: Åklagarmyndigheten Starta en studiecirkel Gå en studiecirkel i trafik i din lokalavdelning. Träffas tre gånger och prata trafik. Trafikkunskap för seniorer och Äldre och klokare i trafiken är två bra cirklar. Vill du starta en studiecirkel så gäller följande: 1. Minst tre deltagare 2. Minst tre träffar 3. Minst nio studietimmar (1 studietimme = 45 min) Ta kontakt med NBV eller regionkontoret. Tveka inte sätt igång. Regionstyrelsen Årsmöte med MHF Campingclub Stockholmssektion Ordf. Ingemar Burman laddar upp inför årsmötet. Stockholmssektionen har årsmöte i februari och de senaste tio åren har dessa förlagts till IOGT-NTO-huset i Hägg - vik i Sollentuna. Så blev det även i år. Drygt ett 30-tal medlemmar kom till mötet och kun de konstatera att myc - ket av det som hände kändes bekant. Mötet eller träffen inleddes med gemensam och upp skattad lunch och prat på en hög nivå. Nytt för i år var att deltagarna fick lyss na till lunchmusik fram förd av Lennart Svens son, dragspel och Per Östberg, gitarr. Det gav extra krydda till den serverade bondsoppan. Själva årsmötesförhandlingarna genomfördes smi digt med den klubbvane John-Eric Ericsson på po diet. Styrelsen kunde pre sentera ett litet ekonomiskt överskott och valberedaren hade fått de i styrelsen, som var i tur att avgå, att fortsätta ytterligare en period. Sektionens första vårträff ska hållas på Sim ba - dets Camping i Österby - bruk och det viktigaste red skapet vid den träffen är lövkratta. Tanken är att för söka hitta gräs efter en snörik vinter. Sigge Åhman avtackades för långvarigt och aktivt ar bete i styrelsen och i klubben. Stig Larsson, aktiv föreningsmänniska från Li - dingö, informerade om Ran bergs Herrgård. Han häl sade välkommen till årets Riksträff, som förlagts till Ransberg, en plats som ligger honom varmt om hjärtat. Dagen av - slutades med att Kerstin och Lennart Svensson vi - sa de film från sin resa med Transsibiriska Järnvägen. Text: Ingemar Burman Bild: Harald Johansson och John-Eric Ericsson Nore Jansson och Sigge Åhman verkar mer än nöjda med lunchen och njuter av att lyssna till musikanterna Lennart Svensson och Per Östberg. 12

15 Vi tänker på miljön! Gör du? Ydfjärds Gräv & Schakt Entreprenad Kärrgatan 10 HÄLLEFORSNÄS lfbergslagen.se Vi stöder MHF för en drogfri trafikmiljö ytterhälla Transport AB Kyl- och frystransporter Mobiltfn Jan Thunberg Mobiltfn Mattias Thunberg Ytterhälla 1, Västerås 13

16 Varför prenumerera? Det är bekvämt och enkelt att prenumerera på en lott i MHF:s eget lotteri En Chans på Tusen. Efter tre månader kommer dragningen och det är något Du ser fram emot fyra gånger per år. Men Du kan avsluta din prenumeration när Du vill. Har Du gjort två månadsinbetalningar av tre och vill sluta får Du 2/3 av vinsten för hel lott. Stöd MHF genom att prenumerera på lotter. Välj din drömvinst Vilken bil är Dina Drömmars Bil? Är det en liten pigg sak eller kanske en rejäl packåsna? Varför inte en miljöbil? Vinner Du i En Chans på Tusen väljer Du helt fritt. Om Du vill så kan Du också ta ut vinsten i kontanter. Välj ditt lottpris Satsa 100 kr, 200 kr eller 300 kr i månaden. Efter tre månader går vi i dragning. Med en lott har Du exakt en chans på tusen att få Din Drömvinst, en bil eller kontanter. Vad kan du vinna? Satsar Du 100 kr i månaden kan Du vinna kr skattefritt. Med 200 kr kan Du vinna kronor. Med 300 kronor blir vinsten kronor. Du bestämmer själv om Du vill köpa bil för pengarna eller ta kontanter. Slå till. Delta i kampen mot rattfylleriet. Lotterna är också uppskattade som present/julklapp. Fyll i talongen och skicka den i ett kuvert portofritt till MHF Lotteritjänst, Svarspost, Kundnummer , Stockholm. John-Eric Ericsson, ordf. i MHF:s lotteristyrelse Jag prenumererar härmed på en lott i En Chans på Tusen och deltar i lotteriet med dragning fyra gånger per 12 månader. (Sätt x i en av rutorna nedan) Jag betalar 100 kr per månad Jag betalar 200 kr per månad Jag betalar 300 kr per månad Jag är myndig. Min lotteribeställning är bindande i tre månader. Namn:.. Adress:.. Postnr/Postadress:..... Tel dag:... kväll:.. Datum, namnteckning:

17 Så tokigt det kan bli! Vi fortsätter med ett axplock tidningsrubriker, som kan tolkas på olika sätt. SvenOlof Skoog har lämnat ett antal bidrag med följande kommentar: För oss pensionärer, som inte alltid orkar läsa hela tidningsartikeln utan nöjer sig med rubriken, ger jag här prov på den information vi får. Välkommen med bidrag till den här sidan Anhållen för våldtäkt på färja Malmös barn ligger på botten när det gäller simkunnighet. Sydsvenska Dagbladet Polis födde hungrig lastbilschaufför Körde för fort med stulen älg. Länstidningen i Östersund Tupp störde granne som avlivades. Advokat åt bedragaren. (kommentar: smaklig måltid) Bageritjuv tog pengarna och smet Östgöta Correspondenten Fler barn föds i Linköping. Politiker kräver 12 miljoner Linköpings-Posten Patienten vårdas för ett benbrott som han drabbats av på Karlstads lasarett. Trafiknämnden skall på tisdag besluta om det från och med förra veckan är förbjudet att cykla på riksväg 60 där det finns cykelbana Ludvika Tidning Kristians Schakt Schaktning, Dikning, Sten & Betongbilning Håldon, Stenspräckning, Dräneringar Dunkersväg 14, Västerås P.J. Plåt & Vent i Västerås Allt inom plåtslageri Friledningsg. 3C Västerås

18 Knarkaren som överlevde På regionupptakten fick vi under en tim - me höra 27-årige Peter Holmqvist berätta om sitt liv, om hur han kom mit ifrån svåra missbruksproblem och nu är drog fri sedan fyra år tillbaka. Men det var nära att han fick dela ödet med mån ga kamrater som inte lever idag. Peter poängterar flera gån ger under sin berättelse att det i första hand är han själv som är roten till sina pro blem, även om trassliga familjeförhållanden och damp-syndrom har hjälpt till. Vid två års ålder skildes för äldrarna, något som Pe - ter inte har något minne av. Han växte upp med sin mor, men vistades även ofta hos sin far och hos mor mor och morfar. Han var en nyfiken kille som kun de både läsa och skriva in nan han började skolan. I skolan gick det bra i början, även om han var en oro lig själ och betraktades som klassens pajas. Peter Holmqvists berättelse gjorde ett starkt intryck. Det var i mellanstadiet som han gjorde sitt första brott, ett brott som de flesta av oss gjort. Han och en kom pis pallade äpplen! Det var spännande och be - drif ten upprepades vid fle - ra tillfällen. När en villa - ägare vid ett tillfälle tog upp jakten på grabbarna, blev det än mer spännande. Peter berättar att det var som att få en adrenalinkick när dom med små mar - ginaler kom undan. Att kompisarna sedan beun - drade bedrifterna gjor de ju det hela ännu mer kul. Kulmen nåddes en kväll då Peter kastade ett äpple genom ett fönster. Från äpplen till alkohol En kväll bjöd en kompis på alkohol som han tagit ur pappas barskåp. Grab - bar na drack inte mycket, dom blev inte ens berusade, men det var spännande. Det här upprepades och så småningom kom för äldrar och lärare naturligtvis på de unga grabbarna. Eftersom Peter redan ti digare uppfattats som liv lig i klassen, placerades han nu i ett speciellt klassrum tillsammans med ett annat störningsmoment och de två grabbarna fick en speciallärare. Peter hade dock fortfarande lätt för sig i skolan och klarade skolämnena hyfsat. Hemma med mamma fun gerade det bra, men det bör jade bli jobbigt när han skul le vara hos pappa, ef - ter som pappan och hans sam bo ofta var oense. När han fick vara hos mormor och morfar, var det betydligt lugnare. Första riktiga fyllan upplevde Peter i 13-årsåldern. På en skolresa till Idre hade en kompis lyckats få med sig en flaska punch som grabbarna delade på. Trots påtaglig berusning uppmärksammades detta inte av någon vuxen, eftersom lärare och medföljande föräldrar hade egen fest i något rum. Månaderna gick och Pe - ter blev allt struligare. Det blev populärt i gänget att tjuv röka och man började även skolka. Detta var in - get som uppmärksammades särskilt mycket av lä - rar na och ingen meddelade något till föräldrarna. I sjuan blev det mer fylla (al kohol var då liksom nu inte svårt att få tag på) och li vet blev allt mer struligt. Pe ter och några grabbar kom på idén att bygga en ska teboardbana och dom snod de material till bygget där dom kom åt. Narkotikadebut En tjejkompis hade kommit över en haschkaka från sin kille och inbjöd Pe ter att prova. Första rö ken gav illamående och yr sel, men Peter ville ändå fort sätta tills han kom över des sa biverkningar. Det gick också bättre i fortsättningen och inte heller hasch var svårt att få tag på. Vad gör nu några grabbar när dom är påtända och vill ha lite spänning? Jo, man gör inbrott i en bu tik för att tillfredställa spän ningsbehovet. Där inne fick man tag på i första hand godis och röka och lite annat smått och gott. Det här var första gången Pe ter kände att hans brott inte bara givit en adrenalinkick utan även mate riellt utbyte. Nu var han inne på en bana som definitivt gav någonting och det blev fler småinbrott i fort sättningen. Morfar dog när Peter gick i nian och den sista rik tiga tryggheten försvann. Sorg hade han lärt sig att inte känna. Han stod över sådana simpla käns lor. Men ett stort tomrum uppstod och saknaden bo tades med alkohol, röka och hasch. Det gick allt säm re i skolan. Vid skol - av slutningen fick Peter in - get betyg och när han frågade läraren varför, svarade läraren att han inte var värd att slösa papper på. I gymnasiet fanns ingen kon takt hem-skola och nu var det i princip fritt att missköta skolgången hur man ville. I första ring kom Peter i kontakt med ef fektivare droger och kän - de sig väldigt uppåt när han var påverkad. Han blev stark, snygg och ut - hål lig. Alla eventuella problem låg i framtiden, just nu mådde han bra. Men ru - set kostade pengar, minst 350: /dag och han gjor de inbrott och sålde även droger vidare för att få ihop till det egna missbruket. Knarkträsket I andra ring flyttade Pe - ter ihop med en drogbe - roen de tjej, ett förhållande som bara varade en be - grän sad tid. Nu hade Peter up penbara problem och skol personalen började ta tag i det. Han erbjöds be - hand ling, vilket innefattade bl. a. urinprov två gån - ger i veckan. Men även om knarkandet minskade, upp hörde det inte helt. Han läste också ikapp myc ket av det han tappat, men uppryckningen varade bara en kort tid. Snart tog narkotikaberoendet över igen. Att fuska med urin proverna var ingen konst. Han visste att han var på fel väg, men den Forts. på sid

19 Vid regionens vårupptakt i Strängnäs beslöts att göra ett uttalande, som skulle skickas till samtliga riks - dagsledamöter valda inom region Mälardalens verksamhetsområde. Uttalandet kan du läsa här nedan. Bilderna på sidan är från vårupptakten i Strängnäs. Uppmaning till varje riksdagsledamot i Mälardalslänen (Gotland, Stockholm, Södermanland, Västmanland och Uppsala) Regeringens förslag till ny alkohollag in nehåller inte någ - ra stora förändringar i sak. Men i ett avseende, som gäl ler servering till minderåriga på restaurang, ska pas en otydlighet som kom mer att få ödesdigra kon sekvenser för efterlevnaden av regelverket för barn och ungdomar. Den nya lagen öppnar för att min derågia ska kunna serveras enstaka glas om för täringen sker i s. k. ordnade former. Representanter för MHFav delningar i Mälardalen, sam lade i Strängnäs 23 ja - nuari, har enats om att för - döma detta försåtliga sätt att bryta upp den nu gäl - lande entydiga normen att ungdomar ej ska serveras alkoholhaltiga drycker före 18 års ålder. Att alkohol är skadligt för barn och ungdomar är ett faktum, som ingen kan ifrågasätta. Glada gossar på vårupptakten. Vad det ska bli gott med kaffe och kaka. Om den nya alkohollagen genomförs med den här påtalade förändringen, kommer lokalsamhällets möj ligheter att bromsa ungdomars alkoholkonsumtion att allvarligt försämras. Detta får inte hän - da i vår upplysta tid. MHFavdelningarna i region Mä - lardalen vädjar till samt - liga riksdagsledamöter i våra län att ändra på lagförslaget i detta avseende. MHF-avdelningarna i re - gion Mälardalen vill också var na för att förslaget om gårds försäljning av alkoholdrycker kan leda till en viss ökning av rattfylleriet i Sverige. Varje ökning av ratt fylleriet innebär ökad risk för dödsolyckor. Där - för måste förslaget om gårds försäljning av alkoholdrycker avslås helt och hållet. John-Eric Ericsson, ordf Lars-Eric Jacobsson, sekr Varmt välkommen Vi hjälper dig med TV, DigitalTV, Radio, Video Västerås Friledningsgatan 2 Bild Ljud Tel

20 Tema Sparsam Sparsam körning innebär att du använder växelspak och gaspedal på ett medvetet sätt, så att du minskar din bränsleförbrukning och kör lugnare och säkrare. Med sparsam körning kan du som privatbilist spara fle ra tusenlappar per år genom att till exempel köra med rätt lufttryck i däcken, hålla hastighetsgränserna och ta bort takräcke och tak box när de inte behövs. Yrkesförare kan spara tiotu sentals kronor och åke rier kan spara miljoner. Dessutom ger lägre bränsleförbrukning mindre mängder koldioxidutsläpp, och skonar därmed miljön från växthusgaser. Att behärska ett sparsamt körsätt ingår från och med december 2007 i körkortsutbildningen och finns med vid utbildningen av privata handledare. Tips på hur du kör sparsamt hittar du dels i våra informationsfoldrar (se under Informationsmaterial), dels i vår snabbkurs i sparsam körning. 1. Kör med framförhållning undvik stopp Kör med framförhållning så du kan undvika hårda in bromsningar och stopp. Håll avstånd till bilen fram för. Rulla fram (släpp gasen, men koppla inte ur) mot korsningar och trafikljus. Planera din färdväg så att du undviker stopp och tät trafik. Om du vill spara bränsle är det viktigt att du gör så få stopp som möjligt, och att du håller en jämn hastighet. Försök att se vad som händer i trafikmiljön så långt fram som möjligt. Håll avstånd till bilen framför. Då påverkas du inte av ryckigheter i en kö. Sakta in i tid när du närmar dig en vägkorsning där det står bilar och väntar så kanske du kan slippa stanna. Anpassa farten till övrig trafik när du ska in i en cirkulationsplats så att du om möjligt kan undvika att stanna. Utnyttja flera körfält för att hålla en jämn fart, men undvik slalomkörning. Anpassa farten inför trafiksignaler så att du om möjligt slipper stanna. Motorbromsa när du anpassar din hastighet före korsningar, cirkulationsplatser och trafiksignaler. Du kan också vinna mycket på att planera din färdväg och tidpunkt för resan. Undvik att välja en väg med många stopp, välj hellre en väg som är något längre men har färre stopp. Undvik rusningstrafik om du kan. BILSKADECENTER I ENKÖPING AB Brodins Entreprenad AB Personbilar Dalsängsvägen 162 Lastbilar Sandviken Kjell Bussar Plastreparationer Stefan Tel Tel Stöder 26, MHF Fax för 364 en 74, drogfri Myrangatan trafikmiljö 5, Enköping 2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt Kör bara ett par billängder på ettan innan du lägger i tvåan. Växla från tvåans växel till fyran eller från trean till femman. Accelerera på ungefär halv gas. Växla upp innan motorn når varv per minut. Kör på högsta möjliga växel. På en jämn väg kan du köra de flesta bilar på femman i 50 km/tim. Växla från tvåan till fyran eller från trean till femman. Om vägen sluttar nedför kan du växla direkt från tvåan till femman. Ju högre växel du lägger i desto mindre bränsle drar bilen. Acceleration kostar bränsle och därför är det viktigt att fortast möjligt komma upp till marschfart och hög växel. Det är dock viktigt att inte överskrida varv per minut och du ska inte gasa med mer än halv gas. Annars riskerar du att sätta katalysatorn ur funktion. Då ökar utsläppen av hälso- och miljöfarliga ämnen såsom kolväten och kväveoxider. 3. Kör med jämnt gaspådrag och håll hastighetsgränserna Håll ett så jämnt tryck på gaspedalen du kan. Detta är lättare om du håller ordentligt avstånd till bilen framför. Håll hastighetsgränserna. Med ett jämnt gaspådrag sparar du bränsle, eftersom det går åt mer bränsle när du förändrar din hastighet. Ju fortare du kör, desto mer ökar bränsleförbrukningen när du ökar hastigheten ytterligare. Om du sänker din hastighet från 110 till 100 km/ tim minskar du bränsleförbrukningen med 10 procent. Om du sänker din hastighet från 100 till 90 km/ tim minskar du bränsleförbrukningen med ytterligare 10 procent. Du förlorar relativt lite tid på att köra långsamma re. En resa i 110 km/tim 10 mil tar 55 minuter, medan samma resa i 90 km/tim tar 67 minuter. Att hålla 110 km/ tim i 10 mil går i praktiken bara att göra på en lågtrafikerad motorväg. En lägre hastighet ger inte bara en bättre bränsleekonomi, utan också mindre sli tage av däck och lägre bul ler. 4. Motorbromsa Motorbromsa så mycket som möjligt i stället för att fotbromsa. Släpp gasen i tid och släpp den helt. Växla ner strax innan motorvarvtalet minskat till varv per minut. Att bromsa är alltid slöseri med energi, men genom att motorbromsa sparar du bränsle eftersom du kan stänga av bränsletillförseln helt. Och om du börjar motorbromsa i tid behöver du inte använda fotbromsen alls. När du släpper gasen helt och motorvarvtalet överstiger varv per minut tillförs inget bränsle alls till motorn. Vid varv per minut börjar motorn förbruka bränsle igen. Växla därför ner strax innan du når varv per minut för att behålla nollförbrukningen. Denna nerväxling kan du få upprepa. När du släpper gasen går motorljudet ner. Du kan 18

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning.

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. Sparsam körning Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. men det finns flera sätt att spara bränsle och miljö! Bilens egenskaper Bilen har en

Läs mer

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten.

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten. spara pengar och dämpa växthuseffekten Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre. Det minskar bränsleförbrukningen. Det tjänar du pengar på. Samtidigt minskar du dina utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Läs mer

Adagio. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ. & bb 4 4 œ. & bb. œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. & bb œ œ œ œ œ œ œ œ. & bb œ œ œ œ œ b D. q = 72. och nar. var 1ens.

Adagio. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ. & bb 4 4 œ. & bb. œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. & bb œ œ œ œ œ œ œ œ. & bb œ œ œ œ œ b D. q = 72. och nar. var 1ens. q = 72 & bb 4 4 1. Vatt 2. Mol net rörs nen gli & bb der vin lätt dagio m den spe lar, vind som vi ta sva nar vat ö ten tar ver him F B b Text: Bo Bergman Musik: Lasse ahlberg var 1ens ann. sjö, Bak men

Läs mer

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST Miljötänk i bilkörning Miljötänk i bilkörning Lennart Svensson Trafikläraren som coachar företag, kommuner och körkortselever med en körstil som är bra för både miljön

Läs mer

Bröderna fara väl vilse ibland (epistel nr 35)

Bröderna fara väl vilse ibland (epistel nr 35) Brödera fara väl vilse ilad (epistel r 35) Text musik: Carl Michael Bellma Teor 1 8 6 Arr: Eva Toller 2008 Teor 2 6 8 Basso 1 8 6.. Basso 2 8 6 1.Brö- der - a fa - ra väl vil - se i-lad om gla - se me

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Alings ås 2010-02-24. Sven Jo nas son Ste fan By dén

Alings ås 2010-02-24. Sven Jo nas son Ste fan By dén Fjällgatan 3 E, terrassen, 413 17 GÖTEBORG Tel 031-85 71 00 Fax 031-14 22 75 www.melica.se Gran skning för Ös tham mars kom mun av grund vat ten re la te ra de frå gor i Svensk Kärn bränsle han te ring

Läs mer

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63)

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63) Fader Bergström, stäm upp klinga (epistel nr 6) ext musik: Carl Michael Bellman Soprano 1 Soprano 2 lto enor.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp kling - a, öpp -

Läs mer

Ack du min moder (epistel nr 23)

Ack du min moder (epistel nr 23) Text och musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva Toller 2009 Tenor 1 4 3 Tenor 2 4 3. Basso 1 4 3 1.Ack, du min mo - der, säj vem dig sän - de just till min fa - ders säng!. Basso 2 4 3 1.Ack, du min mo -

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

Skyarna tjockna (epistel nr 21)

Skyarna tjockna (epistel nr 21) Skyarna tockna (epistel nr 21) Text musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva Toller 2009 Tenor 1 3 8 Tenor 2 3 8... Basso 1 8 3 1.Sky - ar - na. tock - na, stär - nor- na. slock - na, stor - mar- na. Basso

Läs mer

RUTINER FÖR TJÄNSTERESOR SAMT RÅD FÖR MILJÖANPASSADE OCH TRAFIKSÄKRA TRANSPORTER

RUTINER FÖR TJÄNSTERESOR SAMT RÅD FÖR MILJÖANPASSADE OCH TRAFIKSÄKRA TRANSPORTER BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION BILAGA 1 2008-11-03 SID 1 (8) RUTINER FÖR TJÄNSTERESOR SAMT RÅD FÖR MILJÖANPASSADE OCH TRAFIKSÄKRA TRANSPORTER Rutinerna specificerar vad som gäller vid beslut

Läs mer

Ur Höga visan. 4. Stycket är i grunden skrivet för enbart kör, men solister kan, om så önskas, sjunga valfria delar för att öka variationen.

Ur Höga visan. 4. Stycket är i grunden skrivet för enbart kör, men solister kan, om så önskas, sjunga valfria delar för att öka variationen. ext ur ibel 2000 venska ibelsällskapet ångernas sång Musik: Eva oller 200 nvisningar 1 Grundtempot i stycket är 115 järdedelsslag per ut ariera det eter eget godtycke, så att texten kan sjungas på ett

Läs mer

10 punkter för grönare bilkörning

10 punkter för grönare bilkörning Kampanjen Gör Bilen Grönare syftar till att reducera bilarnas negativa effekt på miljön och hjälpa förarna att tänka och köra grönt. 10 punkter för grönare bilkörning Köp grönt en bil med låga koldioxidutsläpp

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Vila vid denna källa (epistel nr 82)

Vila vid denna källa (epistel nr 82) ila vid denna källa (epistel nr 82) ext och musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva oller 2004 oprano c..... Alto 1 c 1.i - la_ vid den - na. 1.i - la vid den - na käl - la,_ vår lil - la. käl - la, vår lil

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER

NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER Brandpåverkad stålkonstruktion Temperaturhöjningen i en brandpåverkad stål kon struk tion beror på profilens volym eller

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Nu är det dags för femkamp igen!!!

Nu är det dags för femkamp igen!!! Motorblocket Våren 2007 Nu är det dags för femkamp igen!!! Vi har beslutat att arrangera en femkamp i år också. Eftersom vi har begränsat med plats på vissa grenar så är antalet aktiva deltagare begränsat

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Har farten men inte turen

Har farten men inte turen Har farten men inte turen Nu har vi varit i granlandet i väster och tävlat, denna gång var det i Padborg Park i mellersta Jylland. Det var en riktigt rolig bana med mycket dolda krön och branta upp och

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill Värvarmanual 2012 Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill värva och vem möter du? Så här får

Läs mer

Ser ni äng -en? œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ Ó. Œ œ. œ œ œ œ œ F. œ œ Œ œ. & Œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ. œ œ œ œ œ. & œ œ œ œ.

Ser ni äng -en? œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ Ó. Œ œ. œ œ œ œ œ F. œ œ Œ œ. & Œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ. œ œ œ œ œ. & œ œ œ œ. h = 92 Ser ni ängen ur lban poppmuffa för små hundar & 4. Text: arbro Lindgren Musik: Lasse ahlberg Ser ni äng en? & Ser ni äng en, en stor, stor äng? & Ser ni äng en? & Ser ni äng en med grönt, grönt,

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

text & foto Johanna Senneby PÅ RÄTT VÄG

text & foto Johanna Senneby PÅ RÄTT VÄG 38 Reportage. Vägval framtid Kämpiga uppväxter präglade av droger, kriminalitet och svåra familjeförhållanden. På Vägval framtid får ungdomar som hamnat snett i livet en fristad och hjälp att ta sig tillbaka

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Tre julvisor. för blandad kör SATB. I kärlekens tid. SATB a cappella, piano ad lib. œ œ œ. œ œ. œ œ. œ œ. J œ. bar lju bar. nen set.

Tre julvisor. för blandad kör SATB. I kärlekens tid. SATB a cappella, piano ad lib. œ œ œ. œ œ. œ œ. œ œ. J œ. bar lju bar. nen set. opran lt enor as (ad lib) Pno ext: Pernilla Rosin 6???? 1 er 2 er 3 er Do do do do do do do do do Do do do do do do do do do Do do do do do do do do do 1 er 2 er 3 er 1 er 2 er 3 er re ulvisor dụ för blandad

Läs mer

Hade jag sextusende daler (sång nr 14)

Hade jag sextusende daler (sång nr 14) Hade ag sextusde daler (sång nr 14) Text och musik: Carl Michael Bellman Tor 1 c Arr: Eva Toller 2009. Tor 2 c. och Basso 1 c 1.Ha - de ag sex - tu - s - de. da - ler i kvar - ta - ler, i kvar - ta - ler.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

4-tråd, mo du lar kon takt. Alarm 1 st hög nivå 3..99 %, all tid hög re än steg 1

4-tråd, mo du lar kon takt. Alarm 1 st hög nivå 3..99 %, all tid hög re än steg 1 Drift- och montageinstruktion HC-2, Digital hygrostat HC-2 Ersätter: rev. 140320 All män na data Hygrostat Tek nis ka data m i-292se_14091 7.VP ] MIMA In di ke ring Pro gram me ring Fuktensor In kop pling

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006.

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 1 Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 2 Proportioner CO2 - påverkan Höjning från 90 till 110 på 10km väg med 10 000 ådt motsvarar 500-1000 FFV-bilar.

Läs mer

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 Bilder från tiden 10 augusti t o m 6 oktober, 2009. Torbjörn efter hemkomsten från sin långa vistelse hos Jan. Bilden tagen ett par veckor efter Jans begravning. Torbjörn

Läs mer

Beredskapsavtal. Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF. Giltigt från 1990-01-01

Beredskapsavtal. Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF. Giltigt från 1990-01-01 Beredskapsavtal Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF Giltigt från 1990-01-01 Förhandlingsprotokoll Mån da gen den 1 juni 1987 med ändringar onsdagen den 24 juli 1996 Par ter Fastigo,

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

GINSTBLaDET. Nr 2 2013 Hallandssektionen Årgång 14. Ur Innehållet. Ordförande har ordet. Påskträff. Årsmöte Riksting

GINSTBLaDET. Nr 2 2013 Hallandssektionen Årgång 14. Ur Innehållet. Ordförande har ordet. Påskträff. Årsmöte Riksting GINSTBLaDET Nr 2 2013 Hallandssektionen Årgång 14 Ur Innehållet Ordförande har ordet Påskträff Årsmöte Riksting MATERIAL Ginstbladet Inga-Lill Niklasson CC 57210 Material till oss via E-post Västgötagatan

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet BK Höllviken Dam/Flickverksamhet Syftet med detta månadsbrev är att ge samtliga inom klubben en bättre uppdatering kring vad som händer varje månad. Vill ni bidra med någon information eller matchbilder

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Aktiviteter. Gruppförsändelse Nr 1 februari 2010 Årgång 15

Aktiviteter. Gruppförsändelse Nr 1 februari 2010 Årgång 15 Gruppförsändelse Nr 1 februari 2010 Årgång 15 B O E T S B Y A B L A D www.boetsbyalag.nu Tel: 0144-201 40 boetsbyalag@aries.vokby.se Aktiviteter Gubbagympa Tisdagar kl. 19.30 21.00 Boethallen Vid frågor

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Stockholmsenkäten 2010

Stockholmsenkäten 2010 Stockholmsenkäten Temarapport - Droger och spel Elevundersökning i årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer

Läs mer

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år jag fyllde 50. Men tiden går så fort och det blev aldrig

Läs mer

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg.

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Banverkets säkerhetsarbete Banverket har som mål att skapa ett transportsystem som både ur

Läs mer

DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! -NYTT Nyköpings Modellklubb DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Hej! NMK-NYTT ÄR MEDLEMSTIDNING

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd samt råd och anvisningar

Trafiksäkerhetspolicy för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd samt råd och anvisningar HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Trafiksäkerhetspolicy för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd samt råd och anvisningar Antagen av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd den Box 3424, 165 23 Hässelby.

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Tranors nyttjande av en tranbetesåker vid Draven i Jönköpings län

Tranors nyttjande av en tranbetesåker vid Draven i Jönköpings län Tranors nyttjande av en tranbetesåker vid Draven i Jönköpings län R APPORT 20 200 7 Uppföljning 2007 Be stäl la re Läns sty rel sen i Jön kö pings län Produktion: Svensk Na tur för valt ning AB Text: Jo

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Distriktsinfo nr 2/2008

Distriktsinfo nr 2/2008 Folkdansringen i Uppland Distriktsinfo nr 2/2008? I detta nummer: Sidan 2 Från årsmötet... Sidan 3 En påminnelse Upplandsschottisen Sidan 4 Ett stort grattis till.. Sidan 5 Mingelkväll forts.. Sidan 6-7

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande En säker skolväg I många klasser tar man upp Skolvägen som ett tema. Barnen beskriver skolvägen i bilder, berättelser och dikter. De berättar om husen och växtligheten, om människor och djur som de möter.

Läs mer

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören HÄR OCH NU! Tiden går fort, även om den under tiden kan gå väldigt långsamt. Det är mycket jag vill här i livet, men livet tar sån tid på sig. Fast jag vet att det är nog jag som behöver tiden för att

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Att tänka på innan du börjar:

Att tänka på innan du börjar: Årskurs 7 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Kopia av protokollet

Kopia av protokollet Kopia av protokollet SE-SAM Protokoll nr 4/2014 Protokoll fört vid det 32:a årsmötet med SE-SAM, Swedish Senior Airmen, på Tekniska Museet i Stockholm 2014-04-07 kl 1100-1150. Närvarande: 48 medlemmar

Läs mer

Medlemsblad NR: 3 2013

Medlemsblad NR: 3 2013 Medlemsblad NR: 3 2013 Styrelsen önskar en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Hoppas ni har haft en skön höst och förvinter trots storm, regn, snö & kyla men över naturens lagar kan vi inte styra. Vi får alltid

Läs mer

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Vid höstmötet i november beslöts att bilda två grupper med skilda resmål. Den ena gruppen skulle under ledning av Kent att åka till Skåne. Slutmålet blev Höganäs och

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

PROGRAM HÖSTEN 2015 VÄLKOMNA!

PROGRAM HÖSTEN 2015 VÄLKOMNA! PROGRAM HÖSTEN 2015 VÄLKOMNA! Innehållsförteckning Sida Innehåll 2.... Innehållsförteckning. 3.... Ordföranden har ordet och Kanelbullens Konditori. 4.... Medlems och styrelsemöten, Prima Liv, PRO Café.

Läs mer

Sjung och läs nu Bacchi böner (sång nr 57)

Sjung och läs nu Bacchi böner (sång nr 57) Sung läs nu Bacchi öner (sång nr 57) ext musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva oller 009 Soprano 1 Soprano. Alto 1 Alto enor 1.Sung läs nu 1.Sung läs nu 1.Sung läs nu Bac - chi ö - ner, Bac - chi Bac -

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Birger Sjöberg. Dansbanan. Arrangemang Christian Ljunggren SA T/B + Piano SATB MUSIC

Birger Sjöberg. Dansbanan. Arrangemang Christian Ljunggren SA T/B + Piano SATB MUSIC Birger Söberg Dansbanan Arrangemang Christian Lunggren SA T/B + Piano SATB MUSIC Dansbanan Sopran Birger Söberg Arr. Christian Lunggren Alt 1.Drilla på löten 2.Dyster sluten, 3.Blek är Bestyrarn, 4.Drilla

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD TILLSAMMANS är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. Cirka 345 000 av medlemmarna bor i HSBs bostadsrättsföreningar,

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Några av fördelarna du får som HSB-medlem Centrala avtal som sänker kostnader Tack vare att vi är så många i HSB kan vi teckna förmånliga avtal

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer