Remiss inför tillåtlighetsprövning av Ostlänken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss inför tillåtlighetsprövning av Ostlänken"

Transkript

1 1 Tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Dnr KS 2014/ Samhällsbyggnadskontoret Hans-Erik Eriksson Tel Fax Remiss inför tillåtlighetsprövning av Ostlänken Förslag till beslut Kommunstyrelsens föreslår Kommunfullmäktige besluta att anta Samhällsbyggnadskontorets förslag till svar på Trafikverkets beredningsremiss som sitt eget. Bakgrund och sammanfattning Trafikverket har för avsikt att ansöka om tillåtlighet enligt Miljöbalkens 17 kapitel för järnvägsprojektet Ostlänken. Därför genomför Trafikverket en beredningsremiss innan ansökan lämnas in till Regeringen. Remisstiden är 10 juni till och med 10 september 2014 för bland annat statliga myndigheter, regionala organ samt Naturskyddsföreningens riksorganisation. Berörda kommuner och Länsstyrelser har utökad remisstid till och med den 30 september. Beredningsremissen innehåller ett omfattande material med handlingar från järnvägsutredningen 2009/2010 och ett tjugotal kompletterande dokument. Centralt bland dokumenten är Trafikverkets beslut om rangordning för studerade korridorer. Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse innehåller korta sammandrag av de dokument i remissen som har störst betydelse för Trosa kommun. Till tjänsteskrivelsen hör också en bilaga med kontorets förslag till yttrande över beredningsremissen. I korthet innebär förslaget en tillstyrkan till Trafikverkets rangordning och förord för att Ostlänken planeras och byggs inom Röd korridor. Formalia Det är Regeringen som avgör vilka väg- och järnvägsprojekt som ska tillåtlighetsprövas, men Trafikverket ska årligen underrätta Regeringen om vilka projekt som bör prövas. Trafikverket har föreslagit att Ostlänken ska tillåtlighetsprövas, eftersom projektet är mycket omfattande och får stor påverkan på många intressen.

2 2 Syftet med beredningsremissen är att ge ärendet en bred belysning och att remissinstanserna ska bidra med argument från sina respektive perspektiv. Noteras kan att remissen inte innehåller några detaljer om Ostlänkens sträckning eller utformning och att remissen inte är riktad till privatpersoner eller markägare. Trafikverket önskar att svaren från respektive remissinstans bland annat redovisar: - Om ni tillstyrker att regeringen tillåter planerad nybyggnad enligt det alternativ som Trafikverket har rangordnat som nummer ett, - Om ni tillstyrker den rangordning som Trafikverket har gjort mellan de övriga alternativen eller om ni gör en annan rangordning, - Om och i så fall hur de alternativ som Trafikverket har rangordnat tillgodoser eller motverkar era respektive intressen. Hantering av remissen i Trosa kommun Avsikten är att Kommunfullmäktige ska kunna besluta om remissvaret från Trosa kommun vid sitt sammanträde den 8 oktober Remisstiden innebär dock att kommunen behöver lämna ett preliminärt svar i form av förslag till yttrande med protokoll från Kommunstyrelsens beredning av ärendet vid sammanträdet den 24 september. Sedan skickar kommunen underskrivet yttrande och protokoll från Kommunfullmäktiges sammanträde som sitt slutliga svar. Remissens innehåll Beredningsremissen omfattar cirka 30 dokument på mellan en och 195 sidor. Trafikverket delar in dokumenten i tre delar enligt följande: - Handlingar som hör till järnvägsutredningen daterade i september 2009 och i mars 2010 (totalt nio dokument) samt Trafikverkets beslut om rangordning för studerade korridorer (tre dokument) - Kompletteringar gjorda mellan utställelse av järnvägsutredningen och juni 2010 (totalt åtta dokument) - Kompletteringar gjorda mellan juni 2010 och maj 2014 (totalt 12 dokument) De viktigaste dokumenten för Trosa kommun Här följer korta sammandrag av de delar av beredningsremissen som har störst betydelse för Trosa kommun eller som kommunen har anledning att kommentera enligt Samhällsbyggnadskontorets förslag till yttrande. Trafikverkets beslut om rangordning för studerade korridorer Under 2010 beslutade dåvarande Banverket att Röd korridor enligt järnvägsutredningen ska ligga till grund för fortsatt planläggning på sträckorna Järna Loddby (Norrköping) och Bäckeby (cirka 17 km sydväst om Norrköping) Linköping. Dessutom beslutade Banverket att blå korridor ska ligga till grund för fortsatt planläggning på sträckan Loddby Norrköpings C - Bäckeby. Ny lagstiftning kräver dock att Trafikverket kompletterar de tidigare besluten med rangordning av samtliga rimliga alternativ som ingått i utredningarna.

3 3 Den 27 maj 2014 beslutade Trafikverket om följande rangordning för respektive delsträcka: Järna Loddby: 1. Röd 2. Grön (endast delsträckan Hölö Loddby) Loddby Bäckeby: 1. Blå 2. Grön 3. Röd Bäckeby Linköping: 1. Röd 2. Blå 3. Grön Bibana Nyköping: 1. Lång bibana 2. Kort bibana I beslutet konstaterar Trafikverket att gjorda kompletteringar inte ändrar på de förutsättningar, konsekvenser och effekter som identifierades när alternativ för fortsatt planering valdes Verket bedömer att det som främst skiljer alternativen åt är hur respektive alternativ kan uppfylla projektmålen för stads- och landskapsbild, kulturmiljö, naturmiljö, friluftsliv och rekreation samt hälsa. Vid verkets val av alternativ och vid rangordningen har främst parametrarna restid, samhällsekonomi och miljöpåverkan vägts mot varandra. Korridorminskning inför tillåtlighetsansökan Ostlänkens framtida sträckning förbi Vagnhärad kompliceras av att landskapet väster och nordväst om tätorten har höga kulturhistoriska värden och av att Natura 2000-området Tullgarn ska passeras nordost om Vagnhärad. Därför är den förordade utredningskorridoren som bredast i området kring Vagnhärad. Under hösten 2013 och under början av 2014 drev Trafikverket en process med syfte att minska den mycket breda utredningskorridoren. I processen deltog även representanter för Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen och Trosa kommun. Processen innebar bland annat att Trafikverket tog fram kompletterande utredningsmaterial och deltagarna kunde enas om att en minskning i korridorens södra del är möjlig. I en PM från maj 2014 föreslår Trafikverket att utredningskorridoren minskas vid passagen norr om Vagnhärads tätort. Förslaget innebär att bostadsområdet Fänsåker, Natura 2000-området Lånestaheden samt cirka tio småindustrifastigheter vid Kalkbruksvägen kommer att utgå ur utredningskorridoren. PM Ostlänken kulturmiljö och landskap Promemorian analyserar kulturmiljön i ett landskapsperspektiv och syftar till att ge underlag för ställningstagande om Ostlänkens anpassning till landskapet och kulturmiljön. På så vis kompletterar dokumentet järnvägsutredningens kulturmiljöanalys och miljökonsekvensbeskrivning. Promemorian inleds med en karaktärisering och identifiering av övergripande landskapstyper. Därefter följer en analys av hur dessa landskap påverkas av Ostlänken och av hur påverkan skiljer sig mellan landskapstyperna. Samtidigt identifieras risker på landskapsnivå och åtgärder för att eliminera/minimera riskerna diskuteras.

4 4 PM:n delar in landskapet längs Ostlänkens sträckning i tre landskapstyper: sprickdalslandskapet i nordväst, skogslandskapet vid och kring Kolmården samt slättlandskapet mellan Kolmården och Linköping. Sedan redogör promemorian för de geologiska och historiska processer som särskilt har präglat respektive landskapstyp. Ostlänkens sträcka genom Trosa kommun berör sprickdalslandskapet. Där domineras landskapet av sprickzoner med tydlig nordväst/sydostlig riktning. Sprickorna har nötts ned (eroderat) till ett varierat och i huvudsak småskaligt landskap med uppodlade dalgångar avgränsade av skogsklädda höjdpartier. Sprickdalslandskapet har bebyggelsemönster och vägdragningar med tydlig koppling till topografin och landskapets riktning. Många karaktärsgivande lämningar i landskapet är placerade vid vattendrag, allt från stenålderns bosättningar och bronsålderns hällristningsmiljöer till de medeltida städerna, herrgårdarna och den tidiga industrin. Trafikverkets PM framhåller att Ostlänkens sträckning löper tvärs emot landskapets naturliga riktningar i de småskaliga sprickdalarna. I de höglänta delarna finns sannolikt de äldsta spåren av människor, men dessa områden är dåligt inventerade när det gäller fornlämningar. Den största risken på landskapsnivå är Ostlänkens storskaliga barriärverkan och fragmentering av landskapet. Järnvägen riskerar att bryta samband inom kulturmiljöer genom att till exempel begränsa siktlinjer och överskugga landmärken. På så sätt försvåras upplevelsen och läsbarheten i landskapet samt möjligheterna att förstå historiska skeden. Riskerna kan minimeras genom att landskapet analyseras ur ett helhetsperspektiv. Avsikten bör då vara att hitta platsanpassade lösningar som tillvaratar kulturhistoriska karaktärer och identiteter samt mildrar effekten av barriärverkan och fragmentering. De topografiska variationerna i sprickdalslandskapet är stora. Detta ställer krav på anpassade lösningar, framförallt i övergångarna mellan de höglänta skogspartierna och de lågt liggande dalgångarna, för att Ostlänken inte ska dominera landskapet alltför mycket. Arkeologiska utredningar kommer att ge ny information om landskapet och blir därmed ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet. Effekterna av nya resecentra vid sidan av befintliga järnvägsmiljöer kräver stor hänsyn till befintliga miljöer. Det gäller främst i Nyköping och Vagnhärad. Hantering av befintlig bana Järnvägsutredningen från 2009 förutsatte att befintlig bana ska rivas när Ostlänken öppnas för trafik. Idag ser dock Trafikverket fördelar med att behålla banan för viss trafik. Verket utvecklar detta i en särskild underlagsrapport till Nationell plan för transportsystemet (fastställd av Regeringen i april 2014). I rapporten framhåller Trafikverket att det är samhällsekonomiskt lönsamt att behålla Nyköpingsbanan för godstrafik samt för omledning av trafik vid driftsstörningar på andra banor. Hushållning med jordbruksmark i samband med etablering av Ostlänken Länsstyrelserna i Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län har tagit fram rapporten som en sammanställning av kunskap och som planeringsunderlag. Länsstyrelserna påpekar att jord- och skogsbruk är näringar av nationell betydelse enligt Miljöbalken. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för anläggningar som tillgodoser väsentliga samhällsintressen om detta behov inte kan tillgodoses tillfredsställande på annan mark. Skogsmark ska så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som försvårar rationellt jordbruk. (MB 3 kap 4 )

5 5 Länsstyrelserna konstaterar att det inte finns något särskilt projektmål för Ostlänken och de areella näringarna. Vid stora infrastrukturinvesteringar är det viktigt för jord- och skogsbruksnäringen att: - Landskapets funktionalitet för de areella näringarna bevaras - Företag med stor yrkesmässig djurhållning begränsas i verksamhetsutövning så lite som möjligt - Tillräckligt många och säkra tvärförbindelser finns för dem som bor, vistas och driver verksamhet på orten - Ett minimum av brukningsvärd mark exploateras respektive låses in i små och svårbrukade fält. I övrigt poängterar Länsstyrelserna att landskapet bör ses som en helhet och de verksamheter som pågår där som en del av landskapet. När Ostlänken planeras är det nödvändigt att öka kunskapen om företagandet på lokal nivå. Då är förhållandena för yrkesmässig djurhållning särskilt viktiga, men också förutsättningarna (exempelvis landskapets karaktär, ljudmiljö och visuella intryck) för jordbrukets binäringar bör studeras på detaljerad nivå. Trafikverket bedömer att målen för Ostlänken täcker in de synpunkter Länsstyrelserna för fram i rapporten och att järnvägsutredningen har bedömt alternativa lokaliseringar av Ostlänken utifrån ett samhällsperspektiv. Dessutom framhåller Trafikverket att många av de frågor Länsstyrelserna behandlar i rapporten berör enskilda intressen och lokala näringsidkare. Sådana frågor kommer enligt Trafikverket att hanteras i arbetet med utformning av järnvägsplanen i samråd med de direkt berörda. Analys av miljökvalitetsnormer för vatten Ostlänkens planerade sträckning korsar 19 vattendrag, två sjöar och elva grundvattenförekomster utpekade och statusbedömda enligt EU:s vattendirektiv. Ett av vattendragen (Trosaån) och två av grundvattenförekomsterna (Tunsätter mellan Sillen och Hållsviken samt en ej namngiven förekomst norr om Vagnhärad) finns inom Trosa kommuns gränser. Analysen syftar till att översiktligt bedöma hur Ostlänken kan påverka möjligheterna att uppnå miljökvalitetsnormerna för berörda yt- och grundvattenförekomster. När det gäller Trosaån konstaterar analysen att Ostlänkens påverkansområde utgör mindre än en procent av vattenförekomsten och att åtgärder inom området inte bedöms påverka åns ekologiska eller kemiska status. För de båda grundvattenförekomsterna i kommunen är bedömningen att Ostlänken kommer att läggas ovan jord med små behov av schakt. Därför bedöms länkens påverkan på kvantitativ status vara liten. Analysen framhåller att bedömningarna behöver uppdateras i ett senare planeringsskede i takt med att ytterligare kunskap samlas in. I det avslutande avsnittet pekar analysen på behov av ytterligare utredningar och på att kontrollprogram behöver upprättas för de vattenförekomster som riskerar att påverkas negativt. Artskyddsförordningen i Ostlänken Rapporten visar en bruttolista över arter upptagna i artskyddsförordningen och som enligt idag kända observationer kan förekomma inom Ostlänkens utredningskorridor. Syftet med rapporten är att ge underlag för fortsatt projektering så att lokaler för skyddade arter med stora naturvärden kan undvikas så långt som möjligt. Dessutom syftar rapporten till att uppmärksamma förekomst av skyddade arter så att dispensansökningar kan lämnas in för lokaler som kommer att påverkas av Ostlänkens byggande och drift.

6 6 Bruttolistan behöver värderas och utredas vidare i det fortsatta arbetet med Ostlänken. Fältinventeringar kan till exempel bli nödvändiga för att mer exakt lokalisera och avgränsa beskrivna lokaler. Dispenser från artskyddsförordningen kan kräva åtgärder för att skydda individer och populationer. Därför kan det också bli aktuellt att utreda var åtgärder kan behövas och vilken typ av åtgärder som kan behövas. Natura 2000 Ostlänkens utredningskorridor korsar, berör eller ligger nära sammanlagt 11 Natura 2000-områden. Dessa områden behandlas i två rapporter som hör till beredningsremissen: PM hantering av tillstånd Natura 2000-områden samt Översiktlig bedömning av Ostlänkens konsekvenser för Natura 2000-områden med vattenanknutna naturtyper och arter. Noteras kan att i Trosa kommun är Natura 2000-områdena Tullgarn Södra och Lånestaheden direkt berörda eller belägna i närheten av Ostlänkens utredningskorridor. Den första promemorian redovisar Trafikverkets handläggning av tillstånd enligt Miljöbalken för fyra direkt berörda Natura 2000-områden. Där anger Trafikverket att Länsstyrelsen redan 2006 gav tillstånd för alternativa passager för Ostlänken genom Natura 2000-området vid Tullgarn. Beslutet förutsatte att befintlig järnväg ska rivas och ett nytt tillstånd krävs när Trafikverkets inriktning är att banan ska bibehållas. Därför ansökte Trafikverket om nytt tillstånd i slutet av april 2014 och Länsstyrelsen fattade beslut i ärendet den 4 juli I beslutet ger Länsstyrelsen tillstånd under särskilt angivna villkor för passage genom området i fyra alternativa korridorer. Den andra promemorian konstaterar att konsekvenser för Tullgarnsområdet utreds och redovisas mer detaljerat i den miljökonsekvensbeskrivning som följer Trafikverkets ansökan om tillstånd för passage genom området. Dessutom konstaterar promemorian att vattenanknutna naturtyper och arter saknas inom Lånestaheden. Hantering av Ostlänken genom Linköpings tätort Järnvägsutredningen studerade Ostlänkens sträckning fram till Steningeviadukten, cirka 700 meter nordväst om nuvarande resecentrum i Linköping. Utredningen resulterade i ett förord för att Ostlänken ska byggas ovan mark och på bro över Stångån sydväst om resecentrum. Under hösten 2013 såg Trafikverket och Linköpings kommun ett behov av att ta ett helhetsgrepp över Ostlänkens sträckning genom hela Linköpings stad och av att även utreda möjligheterna att förlägga Ostlänken i tunnel med en ny station under staden. En kompletterande utredning studerade fyra olika alternativ med lösningar både över och under jord. Avsikten var att utredningen skulle ligga till grund för rangordning mellan de studerade alternativen. Det har dock visat sig att Trafikverket och Linköpings kommun har olika syn på hur alternativen uppfyller uppställda mål, hur alternativen har kostnadsberäknats och på hur finansiering av merkostnader för en tunnellösning ska fördelas. Samarbetet mellan Trafikverket och Linköpings kommun fortsätter, men parterna behöver mer tid för att nå samsyn. Därför kommer inte tillåtlighetsprövning och beredningsremiss att omfatta Ostlänkens sista fyra kilometrar närmast Linköpings resecentrum. Trafikverket anser ändå att planläggning för Ostlänkens sträckning inom Linköpings stad kan fortsätta med järnvägsplan när verket och kommunen har nått en överenskommelse.

7 7 Förslag till svar på remissen Samhällsbyggnadskontoret redovisar ett förslag till svar i bilaga till tjänsteskrivelsen. I huvudsak innebär förslaget att kontoret instämmer i Trafikverkets förord för att Ostlänken utreds och byggs inom röd korridor på sträckan mellan Järna och Loddby. Dessutom instämmer kontoret i Trafikverkets rangordning av övriga korridoralternativ. I övrigt innehåller yttrandet kommentarer till flera av beredningsremissens dokument. Förslaget till yttrande avslutas med att kommunen ser positivt på den fortsatta planeringsprocessen. Där ger nyligen tecknad avsiktsförklaring (godkänd av Kommunfullmäktige , 78) grunden för samverkan mellan Trafikverket och kommunen. Detta gäller såväl i processen i stort som kring gemensamma planeringsfrågor, till exempel nytt resecentrum i Vagnhärad. Mats Gustafsson Samhällsbyggnadschef Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken Bilaga Samhällsbyggnadskontorets förslag till remissvar Beslut till: trafikverket@trafikverket.se (undertecknat yttrande och protokollsutdrag) Samhällsbyggnadskontoret (protokollsutdrag)

8 Samhällsbyggnadskontoret Hans-Erik Eriksson Tel Trafikverket Svar på remiss inför tillåtlighetsprövning av Ostlänken, ärendenummer TRV 2014/35728 Allmänt Beredningsremissen består av ett omfattande, allsidigt och gediget material, som ger regeringen tillräckligt underlag för beslut om tillåtlighet. De synpunkter Trosa kommun framförde i samband med utställning av järnvägsutredningen ligger fast när det gäller korridoralternativ och resecentrums placering i Vagnhärad. Därför koncentrerar kommunen sitt yttrande kring Trafikverkets tre frågor till remissinstanserna och kring kompletterande dokument från tiden mellan juni 2010 och maj Rangordning av korridoralternativ Inledningsvis instämmer Trosa kommun i Trafikverkets helhetsbedömning av alternativskiljande faktorer och av vad som ska ligga till grund för avvägning mellan järnvägsutredningens korridoralternativ. Sett ur ett lokalt perspektiv är det också avgörande för kommunen att Ostlänkens sträckning och resecentrums placering i Vagnhärad skapar förutsättningar för: - långsiktigt god utveckling av Vagnhärads tätort och Trosa kommun - kraftig ökning av resandet med kollektiva färdmedel, - minsta möjliga intrång och störningar för markägare, boende och näringsidkare - regionförstoring, där kommuninvånarna får tillgång till större marknader för arbete och högre studier. Trosa kommun tillstyrker att Ostlänken utreds och byggs inom röd korridor (Trafikverkets förstahandsalternativ) på sträckan Järna Loddby med lång bibana till Nyköpings stad. Dessutom instämmer kommunen helt i Trafikverkets rangordning av övriga korridoralternativ. Kommunen anser att Blå korridor inte är något rimligt alternativ mellan Järna och Loddby, främst på grund av att korridoren passerar genom eller mycket nära många tätorter. Grön korridor medför att Ostlänkens sammanlagda sträckning blir längre än om röd korridor väljs. Därmed ger Grön korridor också längre restid och högre anläggningskostnader. Vid Vagnhärad är Grön korridor alltför snävt avgränsad. Därmed begränsar korridoren möjligheterna att tillgodose villkor/önskemål vid Ostlänkens passage genom Tullgarnsområdet och Trosaåns dalgång samt vid lokalisering av resecentrum i Vagnhärad.

9 2 Enligt kommunens uppfattning har Röd korridor på sträckan Järna Loddby de bästa förutsättningarna att uppfylla såväl Trafikverkets projektmål som kommunens egna mål. Sett till hela sträckan, ger Röd korridor ett sammantaget mindre intrång än Grön korridor i naturområden som är opåverkade eller obetydligt påverkade. Röd korridor ger också bättre samhällsekonomisk nytta än övriga alternativ. Noteras kan dessutom att Röd korridor är utpekad i kommunens gällande översiktsplan. Synpunkter på beredningsremissens dokument PM Korridorminskning inför tillåtlighetsansökan Generellt sett innebär en bred utredningskorridor onödig ovisshet och oro samt begränsning av handlingsmöjligheter för berörda markägare, boende och näringsidkare. Därför är det angeläget att korridoren preciseras så tidigt och så långt det är möjligt. Det är också angeläget att korridoren endast omfattar det område som kan bli aktuellt för Ostlänkens sträckning. Trosa kommun ser mycket positivt på föreslagen korridorminskning i Vagnhärad. Kommunen hade också gärna sett en minskning av korridoren väster om tätorten. Där är det i praktiken omöjligt att bygga Ostlänken i området närmast E4 med hänsyn till den tekniska systemstandardens minimiradier och till projektets restidsmål. Artskyddsförordningen i Ostlänken Rapportens avgränsningar fångar upp allt väsentligt, men ger ändå en hanterbar mängd data. Dessutom innehåller rapporten en föredömlig ordlista som underlättar för den ovane läsaren. Analys av miljökvalitetsnormer för vatten inom projektet Ostlänken Kommunen vill särskilt påpeka att vattentäkten för Trosa stad med mera är belägen inom den södra delen av grundvattenförekomsten Tunsätter. I övrigt delar kommunen slutsatserna i analysen och instämmer i att ytterligare utredningar är nödvändiga. Översiktlig bedömning av Ostlänkens konsekvenser för Natura 2000-områden med vattenanknutna naturtyper och arter Såväl risker som konsekvenser, skyddsåtgärder och utredningsbehov är väl beskrivna i dokumentet. Kommunens Miljökontor har ställt några detaljfrågor direkt till Trafikverkets ledningsstab för Ostlänken. PM Hantering av befintlig bana Järna Åby Kommunen ifrågasätter inte Trafikverkets bedömning av samhällsnyttan med att bibehålla banan. Däremot anser kommunen att den underlagsrapport promemorian hänvisar till bör uppdateras om avsikten är att rapporten ska följa verkets ansökan om tillåtlighet. Underlagsrapporten innehåller en orealistisk redovisning av framtida trafikering på Ostlänken (avsnitt och figur 2.3) och felaktig redovisning av planeringsläget (avsnitt 1.3). Dessutom saknas närmare belysning av konsekvenser, som exempelvis buller, risker och barriäreffekter, när banan bibehålls. Postadress: Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: Fax: E-post: trosa@trosa.se

10 3 PM Kulturmiljö och landskap Promemorian är lättläst, informativ och intressant. Den lyfter fram risker och hot mot kulturmiljöer, men pekar också förtjänstfullt på hur riskerna kan minimeras och på hur kulturmiljöfrågor kan integreras i det fortsatta planeringsarbetet. Kommunen noterar att intressena kulturmiljö och areella näringar har liknande utgångspunkter när det gäller Ostlänkens påverkan på landskapet. PM Hushållning med jordbruksmark Trosa kommun delar Trafikverkets bedömning att projektmålen för Ostlänken i huvudsak täcker in de frågor som behandlas i promemorian. Kommunen förutsätter dock att Trafikverket beaktar lokala förhållanden inom jord- och skogsbruksnäringarna. Ostlänken kommer att påverka förutsättningarna för berörda företag, men det är viktigt att bärkraftiga företag kan fortsätta sin verksamhet såväl under byggtiden som när Ostlänken har tagits i drift. PM Hantering av Linköpings tätort Trosa kommun tillstyrker att de ändrade förutsättningarna kring Ostlänkens dragning genom Linköpings stad hanteras på det sätt som redovisas i promemorian. Kommunen vill dock framhålla att det fortsatta arbetet i Linköping inte får äventyra Ostlänkens totala tidplan. Övrigt Remissmaterialet är relevant och har en rimlig detaljeringsnivå. Gjorda kompletteringar tillför eller fördjupar kunskap, klargör hur problem skall hanteras och visar tydligt vilka frågor som behöver utredas ytterligare i den fortsatta processen. Ostlänken ska projekteras och byggas för betydligt högre hastigheter än någon annan befintlig järnväg i Sverige. Sådana hastigheter innebär andra störningar i form av buller och vibrationer än vid konventionella järnvägar. Därför anser Trosa kommun att remissmaterialet borde ha innehållit en övergripande belysning av störningsrisker, olycksrisker, riktvärden och tänkbara åtgärder för att riktvärdena inte ska överskridas. Fortsatt arbete Den fortsatta planeringsprocessen innebär en grannlaga vägning av riksintresset Ostlänken mot mer eller mindre motstående riksintressen, näringar av nationell betydelse och enskilda intressen. En sådan vägning kräver konstruktiv dialog med berörda parter. Som kommunen ser det, ligger de största utmaningarna i att lokalisera och utforma Ostlänken efter teknisk systemstandard och restidsmål i kombination med andra intressens krav på ett minimum av: - intrång i värdefulla natur- och kulturmiljöer, i boendemiljöer och för de areella näringarna, - fysiska och visuella barriäreffekter, - buller och andra störningar, - fragmentering av landskapet, - inlåsning av brukningsvärd åkermark i små och svårbrukade fält. Postadress: Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: Fax: E-post: trosa@trosa.se

11 4 Remissmaterialet, Trafikverkets projektmål för Ostlänken och projektledningens förhållningssätt visar på goda möjligheter att hantera utmaningarna. Den nyligen tecknade avsiktsförklaringen ger grunden för fortsatt samverkan mellan kommunen och Trafikverket i processen och kring gemensamma planeringsfrågor, som till exempel nytt resecentrum i Vagnhärad. Därför ser Trosa kommun med tillförsikt fram mot att delta i det fortsatta arbetet med att förverkliga Ostlänken. Daniel Portnoff Kommunstyrelsens ordförande Johan Sandlund Kommunchef Postadress: Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: Fax: E-post: trosa@trosa.se

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ PM Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000 Påverkan av olika alternativ TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Järnvägssträckning

Läs mer

PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren. Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken

PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren. Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Tillåtlighetsprövning av Ostlänken

Tillåtlighetsprövning av Ostlänken Tillåtlighetsprövning av Ostlänken Sammanfattning av inkomna yttranden under beredningsremiss juni september 2014 samt kompletterande beredningsremisser februari mars och september oktober 2015, samt er

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:

Yttrande över betänkandet Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Ks/2016: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-22 1 49 Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:390 420 Sammanfattning Jönköpings kommun

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ansökan om att bedriva verksamhet inom Natura 2000-området Tullgarn Södra (SE ), i Södermanlands län

Ansökan om att bedriva verksamhet inom Natura 2000-området Tullgarn Södra (SE ), i Södermanlands län 1(6) Länsstyrelsen i Södermanlands län 611 86 Nyköping Kopia till: Diariet Trosa kommun Ansökan om att bedriva verksamhet inom Natura 2000-området Tullgarn Södra (SE 0220034), i Södermanlands län Begäran

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp /09

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp /09 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp 2017-05-08/09 Agenda Inledning/presentation Historik kring projektet Projektmål Tidplan och samrådsprocess Studerade korridorer Samrådstid

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Hantering av Ostlänken genom Linköpings tätort

Hantering av Ostlänken genom Linköpings tätort [ NY] 1(9) Hantering av Ostlänken genom Linköpings tätort Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Tillåtlighetsprövning... 2 Ändrade förutsättningar... 2 Påverkan på tillåtlighetsprövning för Ostlänken... 2

Läs mer

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 1 Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 2 1. Samrådsmötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för planprocessen 4. Presentation

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

PM Ostlänken. Kulturmiljö i planläggning och genomförande

PM Ostlänken. Kulturmiljö i planläggning och genomförande PM Ostlänken Kulturmiljö i planläggning och genomförande 2015-02-11 Yta för bild eller mönster Trafi kverket Postadress: 171 54 Solna E-post: trafi kverket@trafi kverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel:

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping Behovsbedömning 1(6) SPN 2010/0113 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 29 september 2017 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft:

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Ostlänken en stark förbindelse för tillväxten

Ostlänken en stark förbindelse för tillväxten Stadsmiljö och landsbygd Kulturbygd Vattenleder Ostlänken en stark förbindelse för tillväxten Järnvägsutredning för en ny järnväg mellan Östergötland och Mälarregionen Fotografer: Bill Collin, Erik Svensson,

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Nyköpings resecentrum

Nyköpings resecentrum KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG FÖR UTÖKAT UTREDNINGSOMRÅDE Nyköpings resecentrum Nyköpings kommun, Södermanlands län Järnvägsplan 2016-04-19 Projektnummer: Trafikverket Postadress: Solna strandväg 98,

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Yttrande angående förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande angående förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Dnr KS 2013/95 2013-08-15 Samhällsbyggnadskontoret Hans-Erik Eriksson Tel. 0156-520 35 Fax. 0156-520 17 hans-erik.eriksson@trosa.se Yttrande angående förslag till nationell

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB PM Ärendenr: TRV 2010/32686 2010-12-21 Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping 1(7) SPN 711/2007 BEHOVSBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för Kvarteret Ormen 21 med närområde inom Kneippen i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 23 september 2008 A N T A G A N D E

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

inom Täfteå i Umeå kommun, Västerbottens län

inom Täfteå i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2015/02276 Datum: 2016-02-22 Handläggare: Anders Dieter Aubry för fastigheten Täfteå 10:64 och del av Täfteå 5:19 inom Täfteå i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-20 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Detaljplan för Viksberg 3:1, område B Dnr: 12/13 Sammanfattning av ärendet Samhällsbyggnadskontoret har sänt ut ett

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun 2016-10-05 Iggesund 2016-10-06 Hudiksvall Kenth Nilsson Tony Andersson Susann Sandegård Oskar Jansson TMALL

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen inom Vilbergen i Norrköping, fysisk planering den 20 september 2012 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2013-01-29,

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik)

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Kommunstyrelsen 2011 01 17 32 43 Plan och tillväxtutskottet 2010 12 13 124 265 Dnr 10.777 53 janks18 Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Ärendebeskrivning Bakgrund

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling

Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling Nytt resecentrum i Linköping Ny pendeltågsstation i Malmslätt Götalandsbanan mellan Linköping och Mantorp Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling En region att växa i Götalandsbanan

Läs mer

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som leder fram till ställningstagandet

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-12 Miljönämnden Ärende 4 Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog Dnr: 2017-1666 Sammanfattning av ärendet Enligt ett medborgarförslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan 2018-12-06 Dnr2018-182 Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan När en ny detaljplan tas fram eller en befintlig ändras eller upphävs ska

Läs mer

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum Samråd 5-19 maj Nyköpings Resecentrum Nyköpings resecentrum - Samråd Övergripande information om Ostlänken Samrådets syfte Syftet med projektet - ändamål Järnvägsplan Nyköpings kommun informerar Miljöförutsättningar

Läs mer

Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun. Samrådsmöte

Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun. Samrådsmöte Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun Samrådsmöte Välkomna till samrådsmöte angående Väg 27, viltstängsel, Tranemo och Svenljunga kommun Västra Götalands län 2015-06-16 2 2015-06-10 2 2015-06-10

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning Datum 2015-10-09 1 (6) Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås Behovsbedömning 1. Behovsbedömning av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra

Läs mer

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Samråd 2014-06-18 Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Bakgrund Cykelväg mellan Brösarp och Vitemölla saknas idag. Idag används främst väg 9 som är smal, krokig och med ett tidvis högt trafikflöde även

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

Faktaunderlag Västlänken

Faktaunderlag Västlänken Faktaunderlag Västlänken Politisk förankring och juridisk status 160219 (berör ej projektet Olskroken planskildhet) Informationsmaterial Ingress 2010 beslöt*1 riksdagen att Västlänken ska byggas. En tågtunnel

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark

Hushållning med jordbruksmark PM Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2014/4761 2014-05-23 Projektnummer Sidor 1(1) Kopia till: Hushållning med jordbruksmark Länsstyrelsen har in en skrivelse 2014-03-14 till Trafikverket skickat en kunskapssammanställning

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Dnr: Upprättad: 2011-02-07 Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Samråd

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sara Lindh 2013-05-21 PLA 2012-020104 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kv. Städet, Brillinge 3:3 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 Behovsbedömning 1(8) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 15 september 2015 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2015-10-13, 211 Laga kraft:

Läs mer

Bilaga 4 Behovsbedömning

Bilaga 4 Behovsbedömning 1 Vad är en behovsbedömning? Enligt Miljöbalken 6 kap 11 ska kommunen genomföra en miljöbedömning för alla planer eller program som kan medföra betydande miljöpåverkan. I samband med upprättandet av den

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Del av STUVERUM 1:6, Lofta

Del av STUVERUM 1:6, Lofta Del av STUVERUM 1:6, Lofta Ekhagens golfbana Västerviks kommun, Kalmar län BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning Västerviks kommun Kommunledningskontoret 2007-11-05, reviderad 2011-05-17

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015 VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö Möte på orten 2 juni 2015 Presentation Mattias Broberg Projektledare Trafikverket Fredrik Sunnhed Biträdande projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket

Läs mer