Undersåkers skola/förskola VA och dagvattenutredning inför detaljplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Undersåkers skola/förskola VA och dagvattenutredning inför detaljplan"

Transkript

1 14 UPPDRAG Undersåker förskola dagvatten UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Rickard Olofsson UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson, Sol Wallinder Kluge, Matthias Borris, Mats Högberg DATUM REVIDERAD Undersåkers skola/förskola VA och dagvattenutredning inför detaljplan Inledning och syfte Det planeras för utbyggnad av skolan (Stamgärde skola) och förskolan (Kottens förskola) i Undersåker. Utbyggnaden består bland annat av två nya avdelningar på förskolan och möjliggörande av utbyggnad av skolan. Inom planområdet ingår också en flytt av befintlig väg, Älgstigen, västerut samt anläggande av parkeringar, vägar och hämta/lämna-zon. Planen ska också möjliggöra större andel friytor och skolgårdsområden. Parallellt med framtagandet av denna utredning pågår en utbyggnad av Kottens förskola, vilken ligger inom samma planområde, inom byggrätten för den befintliga planen. I samband med utbyggnader, förändring av markanvändning och ny dragning av vägar och gångstråk mm så kommer dagvattnets avrinningsmönster att förändras. Med bakgrund av detta behöver en god dagvattenhantering framarbetas och vatten och avlopp lösas. Sweco Environment har därför fått i uppdrag av Årehus AB att ta fram en VA- och dagvattenutredning för planområdet som helhet. Syftet med rubricerad utredning är att ta fram en VAD-plan inkl. vatten, avlopp och dagvatten som visar hur dessa frågor kan lösas. Utredningen ska fungera som ett underlag i den pågående detaljplaneprocessen (vilket är en utökning av befintlig detaljplan). Orientering Det aktuella området är i sin helhet ca 3 ha stort och ligger i östra delen av Undersåker, vid Stamgärde skola. Området gränsar till Byvägen i söder. Idag består en del av området av ej bebyggda ytor där vegetationen till största delen består av björksly och grövre granskog. I övrigt utgörs området av befintlig skolgård samt vägar och parkeringar. För orientering av det aktuella området, se Figur 1. 1 (17) Sweco Environment AB

2 Figur 1. Orientering av Undersåkers skola och förskola Förutsättningar Nedan beskrivs de förutsättningar som VAD-utredningen har tagit hänsyn till. Utöver detta har Åre kommun ställt kravet att dagvattensituationen inte ska försämras i efterläget jämfört med nuläget. Sedimentationstransporten bör också minimeras. Allmänt om dagvatten Dagvatten är tillfälliga flöden som uppträder vid exempelvis regn, snösmältning eller tillfälligt framträngande grundvatten. Dagvattnets sammansättning och flöden avspeglas av det aktuella områdets markanvändning och terrängförhållanden. Hårdgjorda branta ytor ger en snabb och plötslig dagvattenavrinning medan flacka och vegetationsrika områden ger upphov till trög avrinning. Vid en exploatering förändras dagvattnets avrinningsmönster och plötsligare flödestoppar kan bli resultatet om andelen hårdgjorda ytor ökar. Uppförande av fler byggnader, anläggande av nya vägar och parkeringsytor samt eventuella förändringar av naturliga avrinningsstråk (diken och bäckar) mm påverkar också hur dagvattnet rinner av från området. Dagvattenflödet kan på sin väg orsaka problem som dämning, översvämning och erosionsskador men dagvattnet kan även utgöra en miljörisk i och med att föroreningar och sediment 2 (17)

3 riskerar att följa med dagvattnet ut i recipienten. Det föreligger en större risk för transport av sediment innan den nyanlagda marken hunnit sätta sig och vegetation etablerats. För att minimera risken för påverkan på recipient, dämning och/eller markskada ska därför en robust och uthållig dagvattenhantering framarbetas. Natura 2000-område för Åreälven Planförslaget berörs också av natura 2000-området för Åreälven. I arbetet med rubricerad VADutredning har åtgärder arbetats fram som dels ska minimera dagvattenflöden men också reducera eventuella föroreningar och/eller transport av sediment i dagvattenflödet så att planförslaget inte påverkar natura 2000-området. Förutom att planområdet inte ska påverka natura 2000-området negativt så ska en robust hållbar dagvattenhantering framarbetas. Dagvattnet ska i så stor utsträckning som möjligt hanteras där det uppstår genom tröga system och infiltration. Geotekniska förutsättningar I området för Kottens förskola har tidigare geotekniska undersökningar utförts. Dels en geoteknisk undersökning för Stamgärde 3:92 nybyggnad av förskola 1 och dels en geoteknisk utredning GK1 förkola Undersåker 2. Två undersökningspunkter har tagits. En punkt ligger i den norra delen och en i den östra delen av Kottens förskola. Från ca 7 m öster om den befintliga vägen Älgstigen är området uppfyllt och täcks av ca 0,5-1 m fyllningsmaterial av främst sand och grus. Även större sten förekommer i fyllningen. I den norra provgropen underlagras fyllningen av morän. Moränen bedöms vara en sandig siltig morän. Provgropen grävdes ned till ca 1,5 m innan berg påträffades. I den östra provgropen underlagras fyllningen av morän. Det översta lagret bedöms vara en lerig morän, men mot djupet övergår moränen till en sandig siltig morän. Provgropen grävdes ned till ca 3 m innan berg påträffades. Inget mark-/grundvatten påträffades i någon av provgroparna. För att ta del av de geotekniska undersökningarna i sin helhet se hänvisningarna ovan i detta avsnitt. Då provgroparna endast är vid platsen för utbyggnaden av Kottens förskola, och då inget ytterligare underlagsmaterial avseende geotekniska provtagningspunkter har erhållits för området, kan inget sägas om de geotekniska förutsättningarna i det övriga planområdet. Vid provgroparna påträffades inget grundvatten, vattnet bör då kunna infiltrera ner i marken. Framförallt gäller detta om marken är mer sandig, men vid den ena provgropen, där marken var 1 Geoteknisk undersökning, Stamgärde 3:92 Nybyggnad av förskola. Olssons Bygg & Markkonsult i Lundsjö AB, Geteknisk utredning GK1 Förskola Undersåker. Sweco Civil AB, Östersund Geoteknik, (17)

4 mer siltig, är de infiltrerande egenskaperna sämre. Dock kan infiltrationsmöjligheterna variera i området beroende på jordtyp och avståndet ner till bergrund. Det är svårt att dra generella slutsatser om hela planområdet utifrån endast dessa punkter. Markanvändning och antaganden dagvatten Nedan beskrivs de indata som har använts för områdets markanvändning (för nuläge och efterläge) samt de antaganden som gjorts som sedan ligger till grund för beräkningar av dagvattenflöden. Underlaget för de allmänna beskrivningarna av nuläge och efterläge är hämtat från planbeskrivningen för området 3. Ytor för markanvändningen före och efter exploatering som ligger till grund för flödesberäkningar har tagits fram i ArcGIS. Till varje markanvändning har en viss avrinningskoefficient använts. Allmän beskrivning nuläget Generell sluttar planområdet i sydvästlig riktning mot Byvägen. Den västra delen av området är obebyggt och där vegetationen i dagsläget till största delen består av sly. På östra delen av området finns en del grövre skog. Övriga ytor i området utgörs av skolgårdsområdena, vägar och parkeringar. Befintliga byggnader inom planområdet är Stamgärde skola, Kottens förskola (pågående byggnation) och en äldre skolbyggnad intill parkering och angöring vid Byvägen. Allmän beskrivning av efterläget Planområdet planläggs för fortsatt användningsområde skola och förskola. Förskolan planeras byggas till med 2 avdelningar. Skolbyggnaden planeras också att utökas för framtida behov. Förskola och skola ges en utökad byggrätt från i gällande plan 2500 m 2 till 4000 m 2 BTA (bruttoarea) i 3 våningar inklusive suterrängplan. Förskolans utemiljö är en viktig del i verksamheten. Tillräckliga ytor bedöms tillgodoses i planförslaget. Förråd och lekstugor får uppföras på mark avsedd för lek. Detaljplanen har bestämmelsen lek vilket syftar till att skapa en intressant och spännande utemiljö för lek och motion. Plankartan innehåller en bestämmelse om att planteringar ska finnas. Syftet med bestämmelsen är att tillskapa friytor med vegetation och att uppmuntra till att bevara den skog som finns inom planområdet. Planteringar ska bidra till att skapa en trevlig och variationsrik utemiljö. 3 Planbeskrivning, Detaljplan för skola och förskola i Undersåker, Stamgärde 1:92 m.fl. Åre kommun, Jämtlands län XX. 4 (17)

5 I planområdet ingår också en flytt av lokalgatan Älgstigen ca 60 m västerut. Det är viktigt att framkomligheten inte påverkas vid flytt av vägen för boende och andra som använder Älgstigen för att kunna nå sina fastigheter. Parkering till verksamheterna förskola och skola finns i områdets östra del och rymmer 70 p- platser. Behovet för nuvarande verksamhet med Kottens förskola och Stamgärde skola är ca 50 p-platser. Detta medger en framtida utökning av skolan. Cykelparkeringar planeras intill hämtalämna-zonen och personalentréer. På Byvägen i direkt anslutning till planområdet finns en busshållplats. Undersåkers tågstationen ligger inom 800 m från planområdet. Varutransporter till förskolan blir med angöring från Älgstigen och för skolans del från Byvägen. Begränsning och delavrinningsområden för dagvattenberäkningar Som en yttre begränsning har planområdesgränsen använts då en jämförelse görs av flöden inom planområdet före och efter exploatering. Då vattnet idag går ut från planområdet via två utlopp har två delavrinningsområden, västra och östra, ansatts inom planområdet, se Figur 2. Ett antagande görs att vattnet rinner samma väg före som efter exploatering och samma delavrinningsområden används då i båda situationerna. Figur 2. Översiktskarta med planområdesgräns samt indelning av delavrinningsområden med respektive utloppspunkt. 5 (17)

6 Dagens markanvändning Som dagens markanvändning har situationen enligt bygghandling för Kottens förskola 4 samt ortofoto använts. Ett antagande görs då att Kottens förskola är utbyggd med två huskroppar inklusive asfalt runt, grusad gångväg finns intill förskolan, asfalterad yta finns i anslutning till förskolans västra del samt att en parkering finns i områdets östra del med tillhörande omdragning av vägen. För en kartbild över de olika marktyperna, se Figur 3. Bollplan och gångvägar antas bestå av mestadels stenmjöl och lekområden antas bestå av sand. Figur 3. Markanvändning före exploatering. Markanvändningen och de olika avrinningskoefficienterna för nuläget redovisas i Tabell 1 för västra avrinningsområdet och i Tabell 2 för östra avrinningsområdet. 4 Bygghandling Kottens förskola, M-01,1-001, Årehus AB, (17)

7 Tabell 1. Markanvändning i västra avrinningsområdet före exploatering. Markanvändning Yta (ha) Avrinningskoefficient Takyta 0,13 0,9 Asfaltsyta 0,29 0,8 Bollplan, gångstig (stenmjöl) 0,13 0,6 Sand 0,02 0,1 Parkmark 0,61 0,1 Skog 0,29 0,05 Tabell 2. Markanvändning i östra avrinningsområdet före exploatering. Markanvändning Yta (ha) Avrinningskoefficient Takyta 0,1 0,9 Asfaltsyta 0,35 0,8 Sand 0,02 0,1 Parkmark 0,5 0,1 Skog 0,58 0,05 Framtida markanvändning Som tidigare nämnt planeras en utbyggnation av Kottens förskola och Stamgärde skola. Dessutom planeras en omdragning av Älgstigen, se Figur 4. 7 (17)

8 Figur 4.Markanvändning efter exploatering enligt illustrationsplan 5. För en kartbild över de olika marktyperna efter utbyggnation, se Figur 5. 5 Illustrationsplan Stamgärde 3:92 m.fl, Skola och förskola i Undersåker, Sweco, (17)

9 Figur 5. Markanvändning efter exploatering. Markanvändningen och de olika avrinningskoefficienterna för efterläget redovisas i Tabell 3 för västra avrinningsområdet och i Tabell 4 för östra avrinningsområdet. Tabell 3. Markanvändning i västra avrinningsområdet efter exploatering. Markanvändning Yta (ha) Avrinningskoefficient Takyta 0,17 0,9 Asfaltsyta 0,34 0,8 Bollplan, gångstig (stenmjöl) 0,14 0,6 Sand 0,02 0,1 Parkmark 0,47 0,1 Skog 0,33 0,05 9 (17)

10 Tabell 4. Markanvändning i östra avrinningsområdet efter exploatering. Markanvändning Yta (ha) Avrinningskoefficient Takyta 0,16 0,9 Asfaltsyta 0,35 0,8 Sand 0,02 0,1 Parkmark 0,48 0,1 Skog 0,53 0,05 Förutsättningar vatten och avlopp Stamgärde skolas två byggnader har sin VA anslutning till kommunens ledningsnät som ligger parallellt med Byvägen söder om den nedre skolbyggnaden. Ledningarna upp till skolområdet består av spillvatten betong och vatten V50 galv relinad med V40 PEM. Kottens förskola är under byggnation. VA-ledningarna till dessa är anslutna ca 15 m upp på servisledningen från kommunens anslutningspunkt och sedan västerut. Vid anslutningspunkten har en tillsynsbrunn av plast med dimensionen 400 mm anslutits till befintlig spillvattenledning och en vattenledning med dimensionen 63 mm av PE till befintlig vattenledning. En avstängningsventil med dimensionen 63 mm har satts på vattenledningen. Ledningarna ligger söder om de nu pågående tillbyggnaderna. Ledningarna består av vatten 63 mm PE och spillvatten 160 mm pvc. Dessa är lagda till ca 3 m innan den ytterligare planerade tillbyggnaden. Cirka 2 m innan avslutningen har en spolbrunn av plast med dimensionen 200 mm och en servisventil satts. Vattenledningen byter dimension till 40 mm efter servisventilen. Anledningen till att ledningarna är lagda något längre än till brunnen och ventilen är att det ska vara lättare att ansluta den sista delen. Bedömning av förväntade dagvattenflöden Utifrån markanvändning före och efter utbyggnation, samt med vald avrinningskoefficient för respektive markanvändning, har flöden tagits fram för nuläget och efterläget. Ett dimensionerande regn med 10 års återkomsttid har använts enligt P För att visa ett extremscenario har även resulterande flöden från ett 100-årsregn redovisats. En klimatfaktor på 1,25 har ansatts för att visa på förväntade framtida flöden. Klimatfaktorn har ansatts i båda scenarierna för att visa på skillnaden i ett framtidsläge med eller utan utbyggnationer. Se Tabell 5 för beräknade flöden i nuläget samt Tabell 6 för beräknade flöden i efterläget. I flödesberäkningarna för efterläget är inga LOD-åtgärder inräknade. 6 Avledning av dag, drän- och spillvatten. Svenskt vatten Publikation P110 januari (17)

11 Tabell 5. Beräknade dagvattenflöden från 10- respektive 100-årsregn för dagens markanvändning. Område Flöde nuläge 10-årsregn [l/s] (inkl. klimatfaktor) Flöde nuläge 100-årsregn [l/s] (inkl. klimatfaktor) Västra avr.området Östra avr.området Tabell 6. Beräknade dagvattenflöden från 10- respektive 100-årsregn efter utbyggnation. Område Flöde efterläge 10-årsregn [l/s] (inkl. klimatfaktor) Flöde efterläge 100-årsregn [l/s] (inkl. klimatfaktor) Västra avr.området Östra avr.området De magasinsbehov som krävs för att fördröja ett dimensionerande regn efter utbyggnation ner till flöden från nulägessituationen redovisas i Tabell 7. Tabell 7. Magasinsbehov som krävs för att bibehålla flöden i nuläget även efter utbyggnation. Område Magasinsbehov [m 3 ] Västra avr.området 8,1 Östra avr.området 6,5 Flöden för efterläget skiljer sig inte nämnvärt från den valda nulägessituationen. Därför fås även relativt små magasinsbehov för att fördröja vattnet ner till flöden från en nulägessituation. Det magasinsbehov som redovisas i ovanstående tabell är det totala behovet för att fördröja allt överflödigt vatten i respektive avrinningsområde som utbyggnationerna bidrar till. Vattnet kan dock fördröjas med hjälp av flera olika åtgärder och inte bara via ett magasin. Förslag till allmänna dagvattenhanterande åtgärder Nedan beskrivs ett antal allmänna dagvattenhanterande åtgärder som bedöms lämpliga för planområdet i sin helhet. Åtgärderna är föreslagna utifrån påbörjade byggnationer för Kottens förskola, platsspecifika förutsättningar samt utifrån planerade byggnader, vägar och parkeringar. Som grundprincip för dagvattenhanteringen inom planområdet så ska dagvattenhanteringen så långt det är möjligt primärt ske där dagvattnet uppstår och så högt upp i planområdet som möjligt. Avrinningen ska i möjligaste mån ske i öppna system och över markytan. Infiltration ska generellt möjliggöras inom hela planområdet. Denna grundprincip skapar en trög och ren avrinning istället för en snabb och smutsig. 11 (17)

12 Dagvattenåtgärder vid byggskede Flödessituationen och transport av sediment och eventuella föroreningar kommer vara förhöjd vid byggskedet eftersom befintlig vegetationsyta avtäcks och slänter tillskapas. Dagvattenåtgärderna ska därför upprättas både i byggskede och driftskede för att minimera risken för sedimentationstransport. Som åtgärder för detta föreslås att mindre tillfälliga sedimenationsdammar byggs i flera punkter inom planområdet vid lågpunkter och avrinningsstråk. Ingen direkt avledning av smutsigt dagvatten får ske direkt till ledning, diken eller bäckar. För exempel på hur en tillfällig sedimentationsdamm kan utformas se Figur 6. Figur 6. Principskiss tillfällig sedimenationsdamm Ingen direkt avledning via uppsamlande ledning och många släppunkter Avledning via ledning ska så långt det är möjligt minimeras. Undantag för avledning via ledning är under vägar och gångstråk samt efter att dagvattnet genomgått någon form av dagvattenhanterande åtgärd för att sedan avledas till släppunkter. I särkilda känsliga punkter ska också avrinninsstråk och diken eller utlopp från genomföringar (dagvattentrummor under vägar) erosionsskyddas så att inte dagvattenflödet eroderar marken och skapar materialtransport. Dagvattenflödet ska planeras så att många mindre släppunkter uppnås istället för att dagvattenflödet samlas till en gemensam större avrinning via uppsamlande ledningar. Detta är viktigt eftersom området är relativt brant samtidigt som vägar och byggnader skär av och förändrar dagvattnets avrinningsmönster. I Bilaga 1 illustreras hur avrinningsvägarna i området i efterläget bör se ut. Dessa avrinningsvägar är fördelade i så många punkter som möjligt och på ett sådant sätt att risken minimeras för att dagvattnet ska påverka byggnader och anläggningar negativt. Vegetationsytor och svackdiken För området ska vegetativa ytor generellt uppmuntras eftersom dessa ytor skapar trög avrinning, möjliggör infiltration samt fastläggning av sediment och föroreningar. Exempel på ytor där detta kan uppnås samtidigt som dagvatten avleds är i svackdiken. Svackdiken är breda och flacka diken som anläggs längs med vägar och hårdgjorda ytor, vars syfte är att rena och transportera dagvatten. 12 (17)

13 Dikena har ett högt flödesmotstånd vilket tillsammans med det flacka och breda tvärsnittet och infiltrationsförmågan ger en trögare avrinning. Där terrängen medger så bör svackdiken vara målbilden, dessa kan även avslutas med en förhöjd kupolbrunn vilket kan skapa en viss magasinerande funktion i diket, se Figur 7 för illustration av vegetationsyta och svackdike. Figur 7. Illustration vegetationsyta och svackdike. Utkastare från takytor Avledning av takavvattning föreslås ske via utkastare och avledas via exempelvis stenplattor eller betonrännor för att sedan släppas över vegetationsytor och vidare till närliggande diken/avrinningsstråk. För illustration av utkastare till vegetationsyta se Figur (17)

14 Figur 8. Illustration utkastare till närliggande vegetationsyta via ränna. Parkeringar och vägar Dagvatten från parkeringsytor inom området ska avledas till intilliggande grönytor. För att uppnå detta krävs en planerad höjdsättning och nedsänkta kanstenar alternativt urtag i kansten så att dagvattnet inte stoppas upp. Eftersom den största parkeringsytan i det aktuella området kommer att ha omkringliggande slänter i nordlig och östlig riktning så begränsas dock den möjligheten till västlig och sydlig riktning. Översilning till intilliggande grönytor och/eller intilliggande diken ska även gälla för hämta/lämnazonen, vägar och övriga hårdgjorda ytor såsom skolgårdar mm. Även för dessa ytor gäller en planerad höjdsättning så att de intilliggande grönytor kan nyttjas som dagvattenhanterande åtgärder så långt som möjligt. Val av material Att välja ett mer genomsläppligt material där det finns möjlighet leder till mindre negativa effekter från avrinningen. Exempelvis kan asfalt delvis ersättas med grus och/eller stenlagda plattor med mellanrum där gräs kan växa och där vatten kan infiltrera. Specifika åtgärdsförslag Nedan föreslås ett antal specifika åtgärdsförslag för området. Dessa åtgärdsförslag finns även med i framtagen illusterarande bilaga (Bilaga 1). Perkolationsmagasin I områdets syd-västra hörn (inom det västra delavrinningsområdet) föreslås ett perkolationsmagasin vars funktion är att fördröja och infiltrera dagvatten (se åtgärdspunkt 1 i Bilaga 1). Denna åtgärd ska betraktas som delavrinningsområdets huvudåtgärd. Dagvattenflöden som avleds längs Byvägen i västlig riktning och dagvattenflöden som avleds 14 (17)

15 på östra sidan om den nya infarten av Älgstigen kan ledas in i magasinet. Placeringen bedöms lämplig då denna punkt utgör en knutpunkt för dagvattnet i det västra delavrininngsområdet och marken lutar åt det hållet för möjlighet till naturlig avrinning. Denna åtgärd kan även tillämpas på andra platser i området om de platsspecifika förutsättningarna tillåter detta. Under avsnittet Bedömning av förväntade dagvattenflöden har uppskattade magasinsvolymer tagits fram för respektive delavrinningsområde. Denna volym kan med stor sannolikhet tillskapas i det västra delavrinningsområdet i föreslaget perkolationsmagasin men beräknad magasinsvolym för det östra delavrinningsområdet bör också skapas för att behålla flödena motsvarande nuläget. Återställning av slänter Eftersom området är relativt brant och vägar, parkeringar och byggnader därför kräver att slänter anläggs så är en viktig åtgärd inom området att återsälla vegetationsytor. Där vegetationstäcket skalas av ska återetablering av vegetation utföras genom att befintlig vegetation i så stor utsräckning som möjligt sparas och återförs. Där återföring av vegetation inte är möjlig ska kompletterande sådd utföras. I slänter kan marken armeras med exempelvis kokosnät så att marken kan sammanbindas fram tills att vegetationens rötter armerar marken. Exempel på plats där återställning av slänter bör göras är punkt 2 i Bilaga 1, men återställning gäller generellt för alla slänter i planområdet. Styra dagvattenflödet Ovan Kottens förskola (se åtgärdspunkt 3 i Bilaga 1) föreslås att dagvattenflödet styrs österut på ett mer kontrollerat sätt genom att exempelvis använda kantstensrader längs vägen. Detta bedöms viktigt eftersom både vägen och byggnader kommer att fungera som avskärande åtgärder för dagvattnets avrinningsmönster. Infiltrationsytor parkering Vid den stora parkeringen i områdets östra del bör infiltrationsytor vara möjliga både i parkeringens mitt, östra vegetationsytan samt söder om pakeringen. Förslag till VA-lösning Planerad tillbyggnad förskola Befintliga ledningar, V40 PEM och S160 pvc förlängs ca 3.0 m till husliv. Se även bilaga nya VA-ledningar, (17)

16 Planerad tillbyggnad av klassrum i 3 plan Vattenledning till byggnaden förläggs inomhus från befintlig skolbyggnad. En ny spillvattenledning, med dimensionen 160 mm, läggs från byggnaden i riktning sydväst ut i grönytan där en tillsynsbrunn av plast med dimensionen 400 mm sätts. Från brunnen läggs ledningen vidare till en befintlig spillvattenbrunn söder om skolbyggnaden. Se även bilaga nya VA-ledningar, Sammanfattning och slutsats VAD-utredningen har inte gjorts utifrån ett avrinningsområdesperspektiv utan det har istället valts att undersöka skillnaden mellan nuläge och efterläge inom planområdet. Detta innebär att dimensionerande flöden inte har tagits fram för hela avrinningsområdet. Vidare har det tagits fram en erfoderlig fördröjningsvolym som krävs för att bibehålla flödet i nulägessituationen även i efterläget. Detta val av utredningssätt har gjorts då Åre kommun inte vill att en framtida flödessituation ska försämras jämfört med nuläge. Som nuläge har planen för Kottens förskola antagits vara färdigställd. Flödesökningen från flöden i det valda nuläget (både vid dimensionerande regn och vid ett 100- årsregn) till flöden i efterläget är endast marginell. Detta innebär att endast mindre utjämningsvolymer behöver skapas för att hantera överskottet av dagvatten som utbyggnaderna leder till, och på så sätt uppnå målet om ingen flödesökning jämfört med det valda nuläget. Om det finns en dagvattenplanering sedan tidigare för nuläget som är tillräcklig för ett dimensionerande flöde behöver endast mindre kompletteringar till dessa eventuellt tidigare planerade dagvattenåtgärder införas för att även klara av flödet i efterläget. Men då ingen information om tidigare dagvattenutredning funnits tillgänglig inför denna utredning har generella lösningsförslag tagits fram för hela planområdet. En sammanfattning av ovan nämnda lösningsförslag listas nedan. Flödesökningen i området blir endast marginell efter utbyggnation jämfört med valt nuläge En perkolationsyta med tillhörande magasin bör skapas i planområdets sydvästra hörn som en huvudåtgärd för avrinningen i det västra avrinningsområdet Då vägen upp till Stamgärde skola skär av vattnets väg bör vägdiken möjliggöra transport av vattnet vidare till det östra utloppet från planområdet Kantsten bör installeras längs denna väg för att förhindra att vattnet felaktigt leds till Kottens förskola Samtliga slänter i området bör återställas till grässlänter för att möjliggöra perkolation och minska sedimenttransport I hela området, där det är möjligt, bör översilning över gräsytor utnyttjas för att möjliggöra perkolation och minska sedimenttransport 16 (17)

17 Takvattnet bör om möjligt ledas ut på gräsytor för möjliggörande av infiltration På parkeringen i planområdets östra del bör fler infiltrationsytor skapas, exempelvis med mer gröna ytor mellan parkeringsplatserna eller med delvis permeabel beläggning Ovan föreslagna dagvattenåtgärder bidrar även till att fånga upp sediment och reducera föroreningar i vattnet Ingen beräkning har gjorts av föroreningsmängder och reducering av dessa, men det bedöms att föreslagna dagvattenåtgärder har goda reningsgrader Bilagor Bilaga 1: Illustrationsplan rinnvägar och åtgärder, Bilaga 2: Principförslag i plan. Nya VA-ledningar, (17)

Dagvattenutredning för Mörsil förskola samt ICA Nära i Mörsil

Dagvattenutredning för Mörsil förskola samt ICA Nära i Mörsil -14 UPPDRAG DV-utredning Mörsil förskola och ICA Nära i Mörsil UPPDRAGSNUMMER 1644889000 UPPDRAGSLEDARE Rickard Olofsson UPPRÄTTAD AV Rickard Olofson, Viktor Plevrakis, Sol Wallinder Kluge DATUM Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning Mörviken inför planskede, Åre kommun. - Steg 2, beräkningar av flöden, fördröjningsvolymer och förslag till dagvattenåtgärder

Dagvattenutredning Mörviken inför planskede, Åre kommun. - Steg 2, beräkningar av flöden, fördröjningsvolymer och förslag till dagvattenåtgärder 14 PM UPPDRAG Mörviken dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 13004416 UPPDRAGSLEDARE Rickard Olofsson UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson, Sol Wallinder Kluge DATUM 2018-03-05 Rev. 2018-04-04 Dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenhantering och hantering backspolning vid Minnesgärdets vattenverk komplettering membranfiltersteg.

Dagvattenhantering och hantering backspolning vid Minnesgärdets vattenverk komplettering membranfiltersteg. UPPDRAG GF Minnesgärdet VV UPPDRAGSNUMMER 1673851000 UPPDRAGSLEDARE Björn Larsson UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson och Matthias Borris samt Andreas Karlsson (beräkning kapacitet utloppsledning) DATUM 2016-12-02

Läs mer

Dagvattenplan för Odensala Äng inför planskede

Dagvattenplan för Odensala Äng inför planskede UPPDRAG Dagvatten Odensala Äng UPPDRAGSNUMMER 1644771000 UPPDRAGSLEDARE Rickard Olofsson UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson/Sol Wallinder DATUM Dagvattenplan för Odensala Äng inför planskede Inledning Sweco

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede.

Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede. -14 UPPDRAG Dagvattenutredning Detaljplan UPPDRAGSNUMMER 3740043013 UPPDRAGSLEDARE Jonas Jernberg UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson DATUM Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede.

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Duveds camping VA och dagvattenutredning inför planskede

Duveds camping VA och dagvattenutredning inför planskede -14 UPPDRAG Duveds camping VAD-utredning UPPDRAGSNUMMER 1644888000 UPPDRAGSLEDARE Rickard Olofsson UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson, Sol Wallinder Kluge, Matthias Borris, Viktor Plevrakis, Mats Högberg DATUM

Läs mer

Dagvattenhanteringsplan för Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl.

Dagvattenhanteringsplan för Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. ÅRE KOMMUN Dagvattenhanteringsplan för Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. Uppdragsnummer 1644640000 ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ 1 (16) S w e co Bangårdsgatan

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström UPPDRAG HBG - dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143740000 UPPDRAGSLEDARE Jonas Sjöström UPPRÄTTAD AV Jonas Sjöström Madelene Agnarsson Annika Lundkvist DATUM 2016-03-29 Inledning och syfte Ett förslag till detaljplan

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FUCHS SMÖRJOLJEFABRIK FLÖDEN, FÖRORENINGAR OCH FÖRSLAG TILL DAGVATTENHANTERANDE ÅTGÄRDER INFÖR TILLSTÅNDSANSÖKAN

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FUCHS SMÖRJOLJEFABRIK FLÖDEN, FÖRORENINGAR OCH FÖRSLAG TILL DAGVATTENHANTERANDE ÅTGÄRDER INFÖR TILLSTÅNDSANSÖKAN ASSIGNMENT 5630208320 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FUCHS SMÖRJOLJEFABRIK FLÖDEN, FÖRORENINGAR OCH FÖRSLAG TILL DAGVATTENHANTERANDE ÅTGÄRDER INFÖR TILLSTÅNDSANSÖKAN SWECO ENVIRONMENT AB MATTHIAS BORRIS,

Läs mer

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2.

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2. 2018-09-04 Beräkning av dimensionerande dagvattenflöden och fördröjningsvolymer 1. Dagvattenflöden Beräkningar för dagvattenflöden inom delavrinningsområdet r gjorts enligt Svenskt Vattens publikationer

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

VA-UTREDNING RESECENTRUM

VA-UTREDNING RESECENTRUM RAPPORT VA-UTREDNING RESECENTRUM 20 MARS 2012 REVIDERAD 2013-03-15 Uppdrag: 231972, VA-utredning, Resecentrum. Titel på rapport: VA-utredning Resecentrum Status: Utredning Datum: 2012-03-20 Medverkande

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun.

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. 2015-08-17 Rev 2015-10-07 Torsten Olofsson Aqua Engineer AB 1 (6) Innehåll 1 Orientering... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2 Befintliga VA-förhållanden...

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia Dagvattenutredning Myresjöhus AB, Taberg, Jönköpings kommun Pontarius AB Jönköping Tobias Johansson 1 Orientering På uppdrag av Myresjöhus AB har Pontarius utarbetat föreliggande dagvattenutredning avseende

Läs mer

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia Dagvattenutredning Myresjöhus AB, Taberg, Jönköpings kommun Pontarius AB Jönköping Tobias Johansson 1 Orientering På uppdrag av Myresjöhus AB har Pontarius utarbetat föreliggande dagvattenutredning avseende

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

RAPPORT. Såå 2:81 & 2:73 ÅRE KOMMUN DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER VERSION SWECO ENVIRONMENT AB UMEÅ VATTEN OCH MILJÖ

RAPPORT. Såå 2:81 & 2:73 ÅRE KOMMUN DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER VERSION SWECO ENVIRONMENT AB UMEÅ VATTEN OCH MILJÖ ÅRE KOMMUN Såå 2:81 & 2:73 UPPDRAGSNUMMER 2454801000 DAGVATTENUTREDNING SWECO ENVIRONMENT AB UMEÅ VATTEN OCH MILJÖ SARA JANSSON Sweco Innehållsförteckning 1 Uppdragsbeskrivning 2 2 Förutsättningar 3 2.1

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING PM EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING 2016-05-12 UPPDRAG 267342, Detaljplan Eken - dagvattenutredning Titel på rapport: Eken 4 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2016-05-12 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET PROJEKTNR. A064326 DOKUMENTNR.

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

Eskilstuna Dagvattenutredning

Eskilstuna Dagvattenutredning Valsverket 3-5 Eskilstuna PM Dagvattenutredning 2016-09-02 Structor Uppsala AB Mats Ekström 753 20 UPPSALA Tel. 018-888 08 50 www.structor.se Sida 1 av 10 INNEHÅLL 1. Bakgrund... 2 1.1. Underlag... 2 2.1

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB Malin Engström Uppdragsnummer 2292762 ra01s 2008-06-03 SWECO Lineborgsplan

Läs mer

Mikaelsplan, Uppsala Utredning

Mikaelsplan, Uppsala Utredning Dagvatten, Uppsala Uppdragsgivare: Uppsalahem Upprättat av: Anna Thorsell Konsult: Structor Uppsala 753 30 UPPSALA Utredning Revideringsdatum: , 753 30 UPPSALA Dagvatten ANTAL BLAD: 8 BLAD NR: 1 Innehåll

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Del 2: Fördjupad dagvattenhantering Detaljplan för utbyggnad av Bräcke 3:1

Del 2: Fördjupad dagvattenhantering Detaljplan för utbyggnad av Bräcke 3:1 UPPDRAG BRÄCKE 3:1 UPPDRAGSNUMMER 14501704 UPPDRAGSLEDARE Markus Södergren UPPRÄTTAD AV Karin Grandin Christian Wilhsson DATUM GRANSKARE Rickard Olofsson Del 2: Fördjupad dagvattenhantering Detaljplan

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign PM- DAGVATTENUTREDNING BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING, GAMLA STADEN 7:1, HELSINGBORG

DAGVATTENUTREDNING, GAMLA STADEN 7:1, HELSINGBORG RAPPORT DAGVATTENUTREDNING, GAMLA STADEN 7:1, HELSINGBORG SLUTRAPPORT UPPDRAG 277250, Dagvattenutredning inom Gamla Staden 7:1, Slottshöjden, Helsingborg Titel på rapport: Dagvattenutredning, Gamla staden

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING 2017-10-26 UNIVA Ann-Britt Lawén Hamntorget 1 Univa AB 62 26 KARLSTAD Org. Nr 906 68 Mobil +46 (0)70 60 91 19 www.univa.se Styrelsens

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation 2019-03-25 DAGVATTENHANTERING Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation Ytan som planläggs för bebyggelse är 5500 m2. Idag är

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Kv. Månstenen, Solberga

DAGVATTENUTREDNING Kv. Månstenen, Solberga 1(7) DAGVATTENUTREDNING Kv. Månstenen, Solberga Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2012-10-24, Dnr 2010-16279 Reviderad 2012.08.15 Upprättad av: Gunnar Byström, Novamark AB 2012.02.20 11125 Kv.

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE

PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 071-10 505 00 00, huvudkontor i Stockholm, www.afconsult.com

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer