Manual för att komma igång i SiteVision Innehåll:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual för att komma igång i SiteVision Innehåll:"

Transkript

1 Manual för att komma igång i SiteVision Innehåll: Bra att veta - tips och trix i SiteVision3 Hjälp - Ny sida Hjälp - Ny sida kommentarfunktionen Hjälp - Klistra in rent Hjälp - Bild Hjälp - Öppettider och ankare Hjälp - Mer information Hjälp - Självservice Hjälp - Vanliga frågor Hjälp - Nyhet och mer information

2 Bra att veta samt tips och trix i SiteVision 3 Här hittar du några korta instruktioner för hur du gör vissa moment i SiteVision. Logga in i redigeringsgränssnittet Klicka på logga in i sidfoten, skriv i dina inloggningsuppgifter och tryck på Logga in. Därefter klickar du på den gröna knappen längst ner till höger i webbläsaren för att komma in i redigeringsgränssnittet. Navigator Detta är där webbplatsstrukturen finns. Där kan du se webbsidor, mappar och arkiv. Innehåll Detta är det innehåll som finns kopplad till en sida, exempelvis ett antal moduler och innehållsytor. Varje sida har ett eget innehåll. Olika vyer För att hoppa mellan de olika vyerna klickar du på ikonen för att visa vilka vyer som finns. Här kan du välja mellan Navigatorn, Bildarkivet och Filarkivet. Resterande vyer är inget en redaktör behöver använda sig av. Verktygslisten Består av från vänster till höger, Skapa ny, Spara, Förhandsgranska, Publicera, visningsläge, Textmodul, Bildmodul och Modulväljaren Förhandsgranska Här kan du se hur ditt innehåll kommer att se ut i en webbläsare utan att behöva publicera det. Visningsläget Här kan du se hur ditt publicerade innehåll ser ut. Du kan spara innehåll utan att publicera. Då är det de publicerade innehållet du ser i visningsläget men det sparade innehållet du ser i förhandsgranska.

3 Publicera Klicka på ikonen för att publicera och ta dig igenom publiceringsflödet. Fyll i eventuella obligatoriska metadatavärden samt kontrollera så länk och tillgänglighetskontrollen blev godkänd. Blev kontrollen inte godkänd, åtgärda problemet innan du fortsätter publicera. Skapa ny sida Välj ikonen för att skapa en ny sida. Välj vilken sidtyp, skriv i sidans namn och välj vilken mall den ska använda. Fyll sedan sidan med innehåll. Skapa artikel Markera nyhetsarkivet, välj skapa ny, välj sedan vilken mall sidan ska använda. Fyll sedan sidan med innehåll. Alternativt använd länken i nyhetsmodulen. Det krävs att du är inloggad samt att du är i Förhandsgranskatläge eller visningsläget för att se länken. Viktigt! Ändra INTE namnet på modulerna Rubrik, Bild, Ingress och Innehåll. Formatmallar Rubrikformatmall används till rubriker. Styckesformatmallar används till hela stycken. Teckenformatmallar används till specifika ord i stycken.

4 Punktlistor Markera text och välj punktlista eller Högerklicka i textmodulen och välja "Punktlista". För nästlad punktlista, skapa en vanlig punkt i en punktlista, klicka ENTER för en ny rad. Markera den tomma raden och klicka på tab-tangenten. Tips! Håll nere SHIFT och tab-tangenten samtidigt för att komma tillbaka till ursprungsnivån. Skapa länk Markera texten, högerklicka och välj, skapa länk. Välj om det ska vara en Internsida, Externsida, E- post, Fil eller Bild. Välj om sidan ska öppnas i ny webbläsare eller inte. Glöm INTE att fylla i länkbeskrivningen! Förhandsgranska, redigera och ta bort länk Markerar den befintliga länken och sedan högerklickar du på den. Välj de alternativ som passar bäst. Lägg till bild Välj bildmodulen, klicka dig fram eller sök dig till den bilden du vill visa. Under Bildbeskrivning fyller du i alt-texten för bilden. Detta är jätteviktigt! Under Inställningar kan du skapa en länk av bilden men glöm då inte att lägga till en länkbeskrivning!

5 Flöda text kring bild Det första du ska tänka på när du ska flöda en bild är att bild modulen måste vara över den modulen bilden ska flödas runt. Högerklicka sedan på bildmodulen och välj Flöde. Här kan du välja hur bilden ska flöda. Välj Flöda höger om du vill att bilden ska ligga till höger och Flöda vänster om du vill att bilden ska ligga till vänster. Om du har satt att en bild ska flöda men vill ta bort detta så högerklickar du på bilden igen, väljer Flöde och väljer Flöda inte. Glöm dock inte att testa er flödning i de mobila enheterna så utseendet även ser bra ut om man exempelvis använder en mobil eller en tablet. Modulväljaren Klicka på ikonen för att hitta moduler, exempelvis tabellen. Du kan lägga till favoriter och ändra hur många Senaste använda moduler visas. Detta görs under Anpassa Skapa en tabell Du kan skapa tabeller med tabellmodulen. Glöm INTE att lägga till en kolumn/spalt rubrik samt minst tabellsammanfattningen men gärna även en Tabellrubrik också. under Alternativ kan du ändra utseendet på tabellen genom att exempelvis lägga till varannanradsfärg eller en kantlinje. Flytta modul För att flytta en modul, markerar du den under Innehåll, håller nere SHIFT och dra den till rätt plats med musen. Du kan även markera modulen i redigeringsgränssnittet, hålla nere SHIFT och flytta modulen till önskad plats. Ett svart streck visas om det grå att placera modulen just där.

6 Flytta sida För att flytta en sida markerar du den i Navigatorn, håll nere SHIFT och dra den till rätt plats med musen. När du flyttar sidan så kan du antingen placera den mellan två sidor eller under en befintlig sida eller mapp. Om du släpper sidan när ett horisontellt grått streck syns i navigatorn(bild 1) innebär detta att sidan du flyttar kommer att placeras mellan de sidor där det grå strecket befinner sig. Om du däremot släpper sidan när en annan sidas namn är gråmarkerat (Bild 2), kommer sidan du flyttar att placeras som en undersida till den gråmarkerade. (Bild 1) (Bild 2) Byta namn på sida eller modul För att byta namn på en sida eller en modul så högerklickar du på sidan eller modulen, väljer Byt namn, skriver in det nya namnet, avsluta med ENTER. Glöm inte att trycka på ENTER för att spara! Sätta avstånd kring moduler eller layouter Högerklicka och välj Egenskaper för modulen eller layouten. Ställ in avstånd (CSS paddings) åt valfri riktining.

7 Lägga två moduler bredvid varandra Vill du lägga två moduler bredvid varandra så görs detta med en kolumnvis layout. Markera karbinen under Innehåll. Högerklicka på karbinen och välj Lägg till layout och välj Kolumnvis (Horisontell). Dra sedan in de moduler du vill placera bredvid varandra i den kolumnvisa layouten. Om du vill begränsa bredden på till exempel en textmodul ska du markera denna modul under Innehåll, högerklicka och välja Egenskaper. Under fliken Inställningar kan du under rubriken Storlek och position välja att ställa en bredd. Glöm inte att om ni ska sätta bredder på det olika modulerna så görs detta med procent och inte pixlar eller em. Detta då en pixelbredd kan förstöra det mobila utseendet. Återigen, testa era utseenden i mobila enheter. Lägg till bakgrundsfärg eller bakgrundsbild på en modul eller layout Högerklicka och välj Egenskaper för modulen eller layouten. Välj Utseende. Här kan du välja att ställa in bakgrundsfärg Lägg till kantlinjer på en modul eller layout Högerklicka och välj Egenskaper för modulen eller layouten. Välj Utseende och sedan Kantlinjer. Här kan du ställa in bland annat tjocklek, färg och typ av kantlinje. Du kan även välja att enbart ställa in Vissa av kantlinjerna.

8 Använd dekorationer För att använda dekorationer så markera den textmodul du vill ska använda en dekoration. Högerklicka och välj Använd dekoration. Välj dekorationen du vill ha och klicka på OK. För att ta bort en dekoration välj igen Använd dekoration och välj alternativet Använd ingen dekoration som finns längst ner i listan Bildarkivet Här lagras alla bilder som finns på webbplatsen. Klicka dig fram eller sök efter en bild. För att lägga till en bild, markera den mapp du vill att bilden ska hamna i och välj Lägg till bild. Du kan lägga till flera bilder åt gången genom att hålla nere CTRL och markera flera bilder samtidigt. Om du håller på att skriva över en befintlig bild så kommer det upp en varning. Det är viktigt att alla bilder läggs i mappar. Du skapar en mapp genom att välja Skap ny och välj mapp. Namnge mappen och spara. Filarkivet Här lagras alla filer som finns på webbplatsen. Klicka dig fram eller sök efter en fil. För att lägga till en fil, markera den mapp du vill att bilden ska hamna i och välj Lägg till fil. Du kan lägga till flera filer åt gången genom att hålla nere CTRL och markera flera filer samtidigt. Om du håller på att skriva över en befintlig fil så kommer det upp en varning. Det är viktigt att alla filer läggs i mappar. Du skapar en mapp genom att välja Skap ny och välj mapp. Namnge mappen och spara. Behöver du hjälp Längst ner i varje modul finns ett frågetecken. Klickar du på detta kommer du till SiteVisions online hjälp där du kan hitta bra information för att kunna lösa dina fundering. Hittar ni inte svaren här så be projektägaren om hjälp för att kontakta Bouvet så ställer vi upp för eventuella frågor. Om webbguiden inte öppnas när du klickar på frågetecknet beror du på att din webbläsare är inställd på att inte tillåta pop-ups. Detta åtgärdar du genom att ändra inställningarna för detta innan du klickar på frågetecknet.

9 Hjälp Ny Bouvet Syd Ellinor Välj plats Markera platsen du vill att sidan ska hamna under. En ny sida hamnar alltid som undersida till den sidan du har markerat i navigatorn. På bild 1, nedan, så kommer en ny sida hamna som en undersida till sidan Kommun och politik. På bild 2, nedan, så kommer en ny sida hamna under sidan Kommunfakta. Se bilder nedan. Bild 1: Bild 2: Skapa ny sida Klicka på ikonen för att skapa en ny sida. Den som ser ut som ett papper med en liten sol på.

10 Döp sidan och välj mall Döp din sida till de du vill att det ska stå i navigationen och gärna som rubrik på sidan också. SiteVision kommer automatiskt fylla i sidrubriken utifrån vad som står i navigationen. Välj mallen Undersida. Tryck på Ok och din nya sida kommer nu skapas på platsen du valt ut. Fyll i innehåll Fyll i önskat innehåll. Publicera din sida. Publicera sida med knappen som ser ut som ett papper med en grön pil. Se bilden nedan.

11 Hjälp Ny Bouvet Syd Ellinor Lägg till kommentarsfunktion Vill du att användarna ska kunna kommentera innehåller på sidan så går du till din sida som ska visas denna funktion. Längst ner på sidan ligger kommentarsfunktionen på varje sida. Som standard är denna dold. För att aktivera denna klickar ni på Visa kommentarsfunktion. Se bilden nedan.

12 Publicera din sida. Du måste publicera sidan efter kommentarsfunktionen har aktiverats för att den ska visas utåt. Publicera sida med knappen som ser ut som ett papper med en grön pil. Se bilden nedan. Aktiverad kommentarsfunktion Varje kommentar måste godkännas innan de läggs upp på sidan. Detta innebär att den personen som senast publicerade sidan blir ansvarig för kommentarerna på den sidan. När en ny kommentar har skrivits så skickas det ett mail till den sidansvarige som då får gå in och godkänna eller neka kommentaren. Avaktivera kommentarer För att avaktivera kommentarsfunktionen så klickar du på Dölj kommentarsfunktion. Glöm inte att publicera om sidan.

13 Hjälp och klistra in Bouvet Syd Ellinor Hjälp Längst ner i varje modul finns ett frågetecken. Klickar du på detta kommer du till SiteVisions online hjälp där du kan hitta bra information för att kunna lösa dina fundering. Hittar ni inte svaren här så be projektägaren om hjälp för att kontakta Bouvet så ställer vi upp för eventuella frågor. Om webbguiden inte öppnas när du klickar på frågetecknet beror du på att din webbläsare är inställd på att inte tillåta pop-ups. Detta åtgärdar du genom att ändra inställningarna för detta innan du klickar på frågetecknet. Se bilden nedan. Klistar in rent - sopkvasten Aktiverar en "tvätt" av text när problem med formattering uppträder vid inklistring av text från externa program. Inklistringen måste göras med snabbkommandot CTRL+V.

14 Hjälp Bouvet Syd Ellinor Standard Som standard kommer en bild läggas till på sidan. Byta bild För att byta bild dubbelklickar ni på bilden på sidan. Välj ut mapp och bild Markera den mapp som ni vet att bilden finns i samt markera bilden ni vill använda. Glöm inte att ni kan förhandsgranska bilden om ni inte kommer ihåg vilkens om är vilken.

15 Sök på bild Vet ni inte vilken mapp bilden finns i kan ni söka fram bilden genom att klicka i rutans sökruta. SiteVision kommer ge förslag på bilder alt eftersom du skriver. Alternativ text Under fliken Bildbeskrivning ska ni fylla i en alternativ text. En alternativ text är en text som beskriver bildens syfte. Exempelvis om det är en bild på ett område som pekar ut var ingången till en byggnad finns så skriver man in en beskrivning till platsen här. Denna text kommer inte visas på sidan. I vissa webbläsare kan man dock se texten om man håller musen över bilden.

16 Bildtext Bildtext är den lilla text som brukar finnas under vissa bilder. Exempelvis fotografens namn. Bildtexten visas alltså på sidan. Lägga till en ny bild För att lägga till en ny bild så trycker du på ikonen för bildmodul (den som ser ut som ett fotografi). Gör sedan stegen ovan för att välja bild och lägga till en alternativ text. Glöm inte att döpa din bildmodul till något logiskt, i innehållsytan.

17 Hjälp Öppettider och Bouvet Syd Ellinor Standard När du skapar en ny sida så skapas öppettider som standard. Se bilden nedan. Ta bort modulen Har er sida inga öppettider så ta bort textmodulen genom att markera modulen i Högerspalten, högerklicka på den och välja Ta bort. Välj Ja när pop-upp rutan visas för att kontrollera om du är säker. Se bilder nedan.

18 Lägga till öppettider Om ni sedan behöver lägga till öppettider igen markerar ni Högerspaltens kabinhake och lägger till en textmodul med ikonen som ser ut som ett A. Se bilden nedan. Döp textmodulen Döp textmodulen till Öppettider för att göra det lättare att se vad som är vad på sidan. Gör detta genom att högerklicka på textmodulen och välj Byt namn. Se bilden nedan. Byt namnet och klicka på Enter för att det ska sparas.

19 Använd dekoration Högerklicka på textmodulen och välj Använd dekoration. Se bilden nedan. Välj dekoration Välj dekorationen Öppettider och klicka på OK. Se bilden nedan. Lägga till innehåll Fyll i de innehåll du vill ha i textmodulen genom att markera order Text och sedan skriva i det önskade öppettiderna. OBS! Ändra inte rubriken Öppettider då detta inte kommer visas utåt på sidan. Anledningen till att ni kan ändra är en bugg i SiteVision som kommer att åtgärdas i framtiden. OBS! Tänk på att det ni skriver i öppettider kommer hamna överst på sidan i den mobila vyn så fyll inte i för mycket text här utan använd då hellre ankare för att länka till andra delar av sidan.

20 Ankare Om det finns väldigt många olika öppettider kan man välja att lägga dessa i exempelvis en tabell på sidan och sedan länka från öppettider. Börja med att skapa en tabell. Fyll sedan i lämplig text i Öppettider i högerspalten. Markera den delen av texten du vill länka till tabellen och välj skapa länk. Markera den sidan du är på under Intern sida. Klicka sedan i checkboxen för Använd ankare. Klicka sedan på knappen Ankare

21 Markera tabellen och tryck på OK. Publicera din sida. Publicera sida med knappen som ser ut som ett papper med en grön pil. Välj Slutför. Se bilden nedan.

22 Hjälp Mer Bouvet Syd Ellinor Markera den sidan Markera sidan som du vill ha Mer information på. Skapa en mapp Högerklicka på sida och välj Ny och sedan Mapp. Se bilden nedan. OBS! I alla bilder sta r det Relaterad information, da r skriver du i sta llet Mer information.

23 Döp mappen Döp mappen till Mer information VIKTIGT! Stavningen samt stora och små bokstäver måste vara exakt Mer information. Se bilden nedan. Lägg till länkar Markera mappen och högerklicka på den. Välj Ny och sedan Länk. Se bilden nedan.

24 Döp din länk och välj länk mål Döp din länk. Det du döper din länk till är det som kommer visas på din sida. Tryck på Bläddra för att peka ut ditt länk-mål. Välj mellan Intern sida, Extern sida och Fil. Se bilden nedan.

25 Länkbeskrivning samt öppnas i nytt fönster Välj att använda länkbeskrivning och fyll i en lämplig länktext. Är länken extern eller en fil ska rutan för att öppna i nyttfönster vara i klickad. Är länken till en internsida på hassleholm.se så ska den inte vara i klickad. Se bilden nedan. Tillgänglighet Välj ja i tillgänglighetsrutan

26 Publicera länken Publicera din länk genom att klicka på publiceringsknappen sin ser ut som ett papper med en grön pil på. Klicka på slutför. Se bilden nedan.

27 Kontrollera din länk För att se att din länk skapades korrekt, gå tillbaka till sidan och gå ut i visningsläget genom att klicka på den gröna knappen. Scrolla sedan ner på sidan och testa din länk i den gråa och gula rutan som nu skapats. Se bilder nedan.

28 Hjälp Bouvet Syd Ellinor Markera den sidan Markera sidan som du vill ha självservice på. Skapa en mapp Högerklicka på sida och välj Ny och sedan Mapp. Se bilden nedan.

29 Döp mappen Döp mappen till Självservice VIKTIGT! Stavningen samt stora och små bokstäver måste vara exakt Självservice. Se bilden nedan. Lägg till länkar Markera mappen och högerklicka på den. Välj Ny och sedan Länk. Se bilden nedan.

30 Döp din länk och välj länk mål Döp din länk. Det du döper din länk till är det som kommer visas på din sida. Tryck på Bläddra för att peka ut ditt länk-mål. Välj mellan Intern sida, Extern sida och Fil. Se bilden nedan.

31 Länkbeskrivning samt öppnas i nytt fönster Välj att använda länkbeskrivning och fyll i en lämplig länktext. Är länken extern eller en fil ska rutan för att öppna i nyttfönster vara i klickad. Är länken till en internsida på Hässleholm.se så ska den inte vara i klickad. Se bilden nedan. Tillgänglighet Välj ja i tillgänglighetsrutan

32 Publicera länken Publicera din länk genom att klicka på publiceringsknappen sin ser ut som ett papper med en grön pil på. Klicka på slutför. Se bilden nedan.

33 Kontrollera din länk För att se att din länk skapades korrekt, gå tillbaka till sidan och gå ut i visningsläget genom att klicka på den gröna knappen. Scrolla sedan ner på sidan och testa din länk i den gråa och gula rutan som nu skapats. Se bilder nedan.

34 Hjälp Vanliga Bouvet Syd Ellinor Markera den sidan Markera sidan som du vill ha de vanliga frågorna på på. Skapa ett arkiv Högerklicka på sida och välj Ny och sedan Arkiv. Se bilden nedan.

35 Döp arkivet Döp arkivet till Vanliga frågor VIKTIGT! Stavningen samt stora och små bokstäver måste vara exakt Vanliga frågor. Se bilden nedan. Lägg till frågor och svar Markera arkivet och högerklicka på den. Välj Ny och sedan Artikel. Se bilden nedan.

36 Välj mall Välj mallen Fråga och svar. Tryck Ok. Se bilden nedan. En ny artikel skapas En ny sida dyker upp i arkivet. Se bilden nedan.

37 Fyll i din fråga och ditt svar. Här fyller du i din fråga i den översta textmodulen som heter Fråga. Du fyller i svaret på frågan i textmodulen som heter Svar. Se bilden nedan. Publicera din artikel. Publicera artikeln med knappen som ser ut som ett papper med en grön pil. Välj Slutför. Se bilden nedan.

38 Kontrollera din länk För att se att din länk skapades korrekt, gå tillbaka till sidan och gå ut i visningsläget genom att klicka på den gröna knappen. Scrolla sedan ner på sidan och testa din länk i den gråa och gula rutan som nu skapats. Se bilder nedan.

39 Hjälp Nyhet och Mer Bouvet Syd Ellinor Skapa ny artikel Efter du har loggat in så hamnar du på startsidan. Om du är inloggad så visas den grön knapp längst ner till höger. Om du är inloggad har du möjlighet att skapa en nyhet direkt i Visningsläget. Tryck på Lägg till artikel som finns precis under nyheterna på startsidan. Se bilden nedan.

40 En ny artikel skapas SiteVision skapar nu en artikel i Nyhetsarkivet. Fyll i innehåll Fyll i önskat innehåll på sidan. OBS! Byt inte namn på modulerna Rubrik och Ingress då SiteVision använder dessa för att visa innehållet på startsidan och genomgångssidorna. Mer information Vill du ha en ruta där du kan fylla i mer information, så skapa en textmodul som du döper till Mer information. Glöm inte att trycka på Enter för att det ska sparas. Se bilder nedan.

41 Högerklicka på textmodulen och välj Använd dekoration. Se bilden nedan. Välj dekorationen Mer information. Se bilden nedan. Fyll i lämpligt innehåll i textmodulen. Förslagsvis med en Punktlista. För att skapa en punktlista högerklickar du på texten och väljer Skapa punktlista. Välj lämplig punktlista. Se bilden nedan.

42 Publicera din sida. Publicera sida med knappen som ser ut som ett papper med en grön pil. Se bilden nedan. Metadata Fyll i de obligatoriska metadata fälten som markeras med en röd stjärna. Se bilden nedan. Ingångssida och Visas på startsidan.

43 Metadata Visas på startsidan Som standard visas inte nyheten på startsidan. För att den ska göra detta klickar man ur boxen Ärv värde över rutan. Man väljer sedan Ja istället för nej. Metadata Ingångssidor Välj den eller de genomgångssidor som nyheten ska visas på. Marker fler genom att hålla in Ctrl eller Shift och markera de önskade sidorna. När du är klar så väljer du Slutför för att publicera din nyhet.

44 Onlinehjälpen finns på

Bra att veta samt tips och trix i SiteVision 3

Bra att veta samt tips och trix i SiteVision 3 Bra att veta samt tips och trix i SiteVision 3 Här hittar du några korta instruktioner för hur du gör vissa moment i SiteVision. Logga in i redigeringsgränssnittet Klicka på logga in i sidfoten, skriv

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni Instruk(onsmanual Ale kommun www.ale.se Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni 1 av 23 Kom i gång med Sitevision 3 Redigeringsläget i Sitevision 4 Struktur 5 Skapa en ny

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

SNABBGUIDE. Klicka på pennan för att komma åt redigeringsläget!

SNABBGUIDE. Klicka på pennan för att komma åt redigeringsläget! 4 SNABBGUIDE Klicka på pennan för att komma åt redigeringsläget! help.sitevision.se Grön hand = Innehållet är sparat Sök bland sidor, bilder och filer Visa de senaste sidorna du arbetat med Öppnar navigatorn,

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual SiteVision version 5 sidan 1 Manual - Introduktionskurs SiteVision 2019-02-06 Version 5 Innehållsförteckning Logga in 2 Navigering och uppbyggnad 3 Redigera text 6 Om bilder på ale.se 9 Lägga till

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Lathund Bygga mallar. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bygga mallar. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bygga mallar Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Begrepp... 1 1.1 Innehållsyta... 1 1.2 Mallyta... 2 1.3 Layouter... 3 1.3.1 Fliken marginaler... 1.3.2 Fliken Inställningar... 1.3.3

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Lathund länkar. 1Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. 1Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Redaktörsutbildning SiteVision SiteVision verktyget för att publicera webbsidor.

Redaktörsutbildning SiteVision SiteVision verktyget för att publicera webbsidor. Redaktörsutbildning SiteVision SiteVision verktyget för att publicera webbsidor. Behörighet För att kunna delta måste du ha behörighet i SiteVision. Om du inte redan har det kontakta webbansvarig på din

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Handledning för. Webbpublicering

Handledning för. Webbpublicering Handledning för Webbpublicering 2 Innehåll Inloggning... 3 Redigeringsläge... 3 Navigator... 4 Redigeringsyta... 5 Redigera text på en webbsida... 6 Validera text... 6 Skapa klickbar länk... 7 Ladda upp

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö Webbskribent @ Tjörn Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19 Tjörn Möjligheternas ö Grundutbildning för skribenter på hemsidan och/eller intranätet Upplägg: Vi tar en titt på hur hemsidan

Läs mer

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Börja med att logga in på hemsidan Adress: http://www.edu.falkenberg.se/gymnasieskolan Klicka på nyckeln. Skriv i användarnamn och lösenord,

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM)

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) Sitevision på HiG BOL /2010-06-07 Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) För att lägga in text eller redigera text på HiG s nya webb måste du tillhöra någon grupp som har behörighet

Läs mer

Sida 1 av 13. Standardwebben. Användarguide för standardwebben. Limepark AB Telefon (växel)

Sida 1 av 13. Standardwebben. Användarguide för standardwebben. Limepark AB Telefon (växel) Sida 1 av 13 Standardwebben Användarguide för standardwebben Sida 2 av 13 Grundläggande uppsättning av en ny webbplats utifrån standardwebben Export/import Logotyp i sidhuvudet Färgschema Adresser Adressompekningar

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Lathund PDF-utskrift. Senselogic AB Version 2.3

Lathund PDF-utskrift. Senselogic AB Version 2.3 Lathund PDF-utskrift Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1.1 PDF -utskrift... 3 1.1.1 Användningsområde... 3 1.1.2 Inställningar för PDF... 3 Fliken Allmänt... 3 Fliken Kapitel... 3 Fliken Formatmallar...

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Bildbanken hanterar högupplösta bilder och skalar automatiskt om dem till ett antal fördefinierade storlekar. Besökarna

Läs mer

Även om man placerar information kolumnvis så kommer all information att visas radvis i PDF-utskriften.

Även om man placerar information kolumnvis så kommer all information att visas radvis i PDF-utskriften. Lathund PDF-modulen Detta är en lathund för hur man ställer in och använder PDF-modulen. Med hjälp av PDF-utskrift kan du enkelt skapa PDF-utskrifter av webbsidor. Denna modul omvandlar text, bild och

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ]

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ] Logga in på backend www.othello.nu/admin Välj Site för att få upp trädvyn över alla sidor Uppdatera Nyheter Klicka på sidan nyheter i trädvyn och tryck Edit Väl inne på kan du Skapa, Uppdatera och Radera

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Lathund Evenemangskalender

Lathund Evenemangskalender Lathund Evenemangskalender I denna lathund går vi genom steg för steg hur man sätter upp evenemangskalendern. För detta krävs fyra olika moment. Delmoment 1: Skapa ett evenemangsarkiv 1. Markera den sida

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting

Sveriges Kommuner och Landsting Sida 1 av 16 Sveriges Kommuner och Landsting Användarguide för skl.se Sida 2 av 16 Sidhuvud och sidfot Verktygsmenyn Menyer i sidfot Undermeny Startsidan Temarutans bakgrundsbild Temarutans text Temarutans

Läs mer

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Del 4 BILDER OCH TABELLER 0. Arbeta med bilder... 9. Redigera bilder... 96. Klickbara bilder/imagemaps... 0. Tabeller... 04 4. Skapa

Läs mer

SiteVision - manual för administratörer

SiteVision - manual för administratörer SiteVision - manual för administratörer Senselogic AB Version R1A Innehållsförteckning 1 Om SiteVision...1 2 Om mallar...1 2.1 Dynamiska mallar... 3 2.1.1 Skapa en mall med ett sidhuvud... 4 2.2 Inställningar

Läs mer

WWAAC Layout Editor. 1. Standard för knapp (kolla att fliken Standard för knapp är vald)

WWAAC Layout Editor. 1. Standard för knapp (kolla att fliken Standard för knapp är vald) WWAAC Layout Editor Layout Editor För att ändra en befintlig layout eller göra en ny kan du antingen öppna Layout Designer for the Browser via Start Program wwaac eller nå den via knappen Inst i browsern

Läs mer

Denna guide beskriver hur en nyhetsfunktion sätts upp med nyheter från DN. Två delmoment krävs för denna funktionalitet:

Denna guide beskriver hur en nyhetsfunktion sätts upp med nyheter från DN. Två delmoment krävs för denna funktionalitet: Lathund RSS Det går att hämta nyheter från externa källor med hjälp av RSS. RSS står för Rich Site Summary och är ett standardformat för att överföra nyhetsrubriker på webben. SiteVision kan hämta data

Läs mer

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet.

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Lägga till en Nyhet När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Logga in Fyll i dina uppgifter som du även använder när du loggar in på eventor. Istället

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Välkomna till Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Komma igång Öppna din webbläsare och ange URL:en: http://beta.kristianstad.se/epis erver/ Skapa favoritlänk i IE Logga

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter Villaägarna Redaktörsmanual för Samfälligheter Grundstruktur för Samfälligheter... 3 Behörigheter... 3 Hitta din förenings webbplats... 4 Redigera sidor... 5 Samfällighet... 7 Övre delen... 8 Undre delen...

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Publicera på Neuro.se MANUAL

Publicera på Neuro.se MANUAL Publicera på Neuro.se MANUAL 3.1 2018-11-22 1 2 www.neuro.se/umbraco Inloggat läge - en översikt 3 Publicera på webben Neuro.se FÖRENINGSSIDORNA INNEHÅLL Sida 1. Förbered text, bild, dokument 5 2. Logga

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

WordPress-manual Version 1.0

WordPress-manual Version 1.0 WordPress-manual Version 1.0 Inloggning När det är dags att börja jobba med era sidor kommer ni att få era inloggningsuppgifter skickade till er. Sidan ni kommer att logga in på har då adressen: www.psoriasisforbundet.se/wp-admin

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se

Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se Manual Version 4.5 Sida: 1 av 15 2009-05-15, rev 2015-03-19 Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se Krista Sani Laine Arbetsförmedlingen Kommunikationsavdelningen Sida: 2 av 15 Innehåll

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Det är tre steg man måste genomföra för att bildbanken skall fungera: sätta upp metadata på bildarkivet, lägga till

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003.

www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003. 2 3 1 Är samhällsviktiga tjänster på Internet tillgängliga för personer med funktionshinder? PTS-ER-2004:14, ISSN 1650-9862. www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003.pdf

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Användarmanual Research

Användarmanual Research Användarmanual Research Innehåll: Logga in i Research.3 Research.3 Gör en sökning 4 Resultat av sökning.4 Spara artiklar 6 Skriv ut eller dela artiklar 9 Läs artiklar.10 Skriva en sökning..11 2 Logga in

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

MANUAL FÖR WEBBEN. Så publicerar du aktiviteter och redigerar din föreningssida på hemslojden.org. Version 2.0 januari 2018

MANUAL FÖR WEBBEN. Så publicerar du aktiviteter och redigerar din föreningssida på hemslojden.org. Version 2.0 januari 2018 MANUAL FÖR WEBBEN Så publicerar du aktiviteter och redigerar din föreningssida på hemslojden.org. Version 2.0 januari 2018 1 Så kommer du igång Här finns manualen och nedladdningsbara bakgrundsbilder.

Läs mer

HUR MAN ANVÄNDER IMAGEVAULT

HUR MAN ANVÄNDER IMAGEVAULT HUR MAN ANVÄNDER IMAGEVAULT 2017-08-16 INNEHÅLL Start... 3 Rättigheter... 3 Metadata... 4 Hitta på sidan... 5 Valv/bibliotek... 6 Kategorier... 7 Söka efter bilder... 8 Bilder... 9 Förstora bilden... 10

Läs mer

Inloggning och hitta till dina sidor

Inloggning och hitta till dina sidor Lathund ibfborlange.se Detta är en enklare lathund framtagen för redaktörer på ibfborlange.se som har behov av att kunna redigera enklare information på sitt lags sida samt andra funktioner runt Idrottonline.

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

WORDPRESS GUIDE Hur man använder Visual Composer

WORDPRESS GUIDE Hur man använder Visual Composer WORDPRESS GUIDE Hur man använder Visual Composer 1 Innehållsförteckning: sida: 1. Hur man loggar in på sin webbsida 3 2. Såhär fungerar din webbsida 4 3. Hur man redigerar text 7 4. Hur man länkar text

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet Version 1.8.7A Tidrapportering med ctimesheet Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller manuell

Läs mer