Nyhetsbrev nummer 1, april 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhetsbrev nummer 1, april 2011"

Transkript

1 Nyhetsbrev nummer 1, april 2011 Då var det dags igen. Verksamhetsåret 2009_2010 avslutades med ett trevligt 25 års jubileum och vi kan summera starten på vårt verksamhetsår med flera bra events under hösten, bland annat EuroBlech så klart. Till sommaren blir det BlechExpo i Stuttgart och Lasermässa i München där ni har chansen att se våra highlights och mer därtill. Innehåll Kundreportage från Trestad Laser Sammanfattning EuroBlech 2010 Inför BlechExpo och Lasermäsan i München TRUMPF Tooling & Consulting- Nytt på kantpress sidan TRUMPF sponsrar Ungt Företagande Läs mer i nyhetsbrevet. TRUMPF maskin ab, Alingsås Karin Gustafsson, Marknadskoordinator TRUMPF maskin ab

2 TRUMPF Kundreportage Trestad Laser AB Trestad Laser i Trollhättan erbjuder en spetskompetens utöver det vanliga inom laserteknik för svetsning och skärning i kombination med 3D-bearbetning av ritningar och strukturer. Produktionen innefattar idag bland annat lasersvetsning och skärning i 3D-format och tillverkning av kompletta detaljer för bla gasturbinsindustrin där det ingår plåtformning svetsning samt maskinsvetsning. Kunderna är allt från mindre lokala företag till några riktigt stora såsom bland annat SKF och Siemens. Jag träffar Marknadsansvarig Per Andersson (vänster) och brodern, samt VD, Patrick Andersson. Laserbehovet växte fram och blev en revolution Från början var det Janne och hans kompis som pysslade med en del smide innan de började tillverka olika detaljer för industrin, berättar Per. Christer Svensson, Trestad Laser fyller i att det sedan var en del enklare plåtarbeten till Saab bland annat. I mitten av 80-telet drog det igång mer och laserskuret hamnade på tapeten och sedan kom man in på rostfritt. I samband med en kontakt på ABB Stahl i Finspång erhöll man arbetet att tillverka brännkammare till deras gasturbin och bland annat skära ut kylhål på brännkammare till turbiner (idag Siemens) och ett laserbehov växte fram. Den första lasern från TRUMPF införskaffades Från 1997 bedrevs Trestad Laser som en filial till Trestad Svets blev Trestad Laser ett eget bolag köptes Trestad Svets upp av Siemens och några av deras gamla kunder hamnade i den vevan hos Trestad Laser. Vi börjar med en tillbakablick. Trestad Laser har sitt ursprung i Trestad Svets som startades 1972 av nuvarande ägare, som är Per och Patricks far Janne. Rätt i tiden Vi började tänka laser i allt där på 90-talet, säger Per. Den första lasern från TRUMPF införskaffades som nämnt 1994 och ganska snabbt gjorde nya kunder att man fyllde lasern med arbete helt och hållet. Det blev en sådan revolution för oss, säger Patrick. Detaljerna blev exakt lika i en fantastisk hastighet. Jag minns en lite rolig historia som belyser just detta, säger Patrik, det var en kund som ville springa ner i vår fabrik och titta när detaljen skars till i lasern och blev så paff när han mötte vår kollega med detaljen helt färdig i trappan ner Då går det undan. Ja, det blev verkligen ringar på vattnet för oss, fortsätter Per. Det lever vi på än idag och lasern har tjänat ihop både till sig själv och de andra maskinerna. Kunderna såg möjligheter när vi var tidigt ute med detta, det var helt i rätt tid, tillägger Christer.

3 TRUMPF Kundreportage Trestad Laser AB Hög servicenivå och stabila kundrelationer Om med den starten kan vi konstatera att i dag omsätter Trestad Laser ca 100 msek och har ett femtiotal anställda. Vi är kända för en hög servicenivå och en stabil och trovärdig relation med våra kunder. Vi arbetar ständigt med att förbättra flödet för att effektivisera vår verksamhet och att hålla nere leveranstider. Vi arbetar även för att bibehålla engagemanget hos personalen, samt att verka för ett konsekvent kvalitets och miljö tänkande. Vi månar även om ett bra samarbete med våra leverantörer och lyssnar till exempel väldigt mycket på TRUMPF s rekommendationer när det gäller maskinhantering, service mm, säger Patrick. Vi är stenhårda på att genomföra service, vi för loggbok på maskinerna och varje fredag stänger vi ner och städar runt maskiner och i lokalerna. Bred maskinpark Lasern från 1994 byttes ut för fyra år sedan till en TruLaser Den gamla var alltså med ett tag kan man säga, säger Patrick. Den höll länge och så höll vi som sagt stenhårt på servicen också. Laserskärning är överlägset precisionsmässigt såväl som ekonomiskt i de tjocklekar vi behandlar. Det är tidseffektivt och spillet blir minimalt. Ytterligare i maskinparken har man från TRUMPF en TruLaser 5030, den mindre kantpressen TruBend 7036 och en nyinköpt TruBend 5030 som ska ersätta en äldre modell. När det gäller 3D laser system har man en TruLaser Cell 1005 och en TruLaser Cell D maskinerna är utrustade både för skärning och svetsning med CO². Vi tar emot de flesta format, svartplåt, rostfritt, aluminium. Till höger arbetar två operatörer i TruLaser Cell 7040 och nedan visas en bild på rundbordet i TruLaser Cell 1005.

4 TRUMPF Kundreportage Trestad Laser AB Små och snabba maskiner - Lasermärkning i en riktig supermaskin Man har även investerat i en märklaser. Den sistnämnda köpte vi fyra år sen och det är en riktig supermaskin, säger Patrick. Idag går den i tvåskift och det är en riktigt väl vald investering. Det är helt makalöst hur man kan märka så pyttesmå detaljer, säger Per. Sådant som spårbarhet blir mer och mer vikigt hos kunderna och nu när vi kan erbjuda sådan märkning har det väckt ett jätteintresse. Små detaljer i TruBend 7036 TruBend 7036 är en ganska ny maskin som gjorde debut hösten 2008 på EuroBlech. Det är den mindre kantpressen för detaljer upp till ca en A3 storlek. Behovet av att kunna bearbeta små detaljer har vuxit och det passerar mycket arbete i den här maskinen, den är på väg upp till tvåskift.

5 TRUMPF Kundreportage Trestad Laser AB Pålitlig, säker, hög repeterbarhet och ergonimisk TruBend 7036 är pålitlig och säker med en mycket bra repeterbarhet samt att den är enkel för operatören. Det är bara in med program och verktyg och köra, säger Per. Den är även ergonomiskt konstruerad. Att man kan sitta och jobba i en bra position och att maskinen är så tyst som den är gör väldigt mycket för operatören, säger Per. Vi vet var vi har varann, tillägger Per. Det är så vi vill jobba båda med leverantörer och kunder. Vi valde TRUMPF från första början och det har varit givet att fortsätta så. Vi brukar skoja om att pappa valde TRUMPF för att han älskar Blå Vitt, skrattar Per. Sanningen är det ju såklart inte, även om det kanske är ett plus. Det var i allfall under ett stopp på Öppet Hus hos TRUMPF i Alingsås, på väg till en fotbollsmatch i Göteborg, som beslutet togs. Nöjda med nära samarbete med TRUMPF Vi är oerhört nöjda med TRUMPF, säger Per. Vi har följt varann i många år nu vad gäller utveckling, det har rusat fram för oss båda. Det är en klass för sig med TRUMPF, menar Patrick. Helhetskonceptet är viktigt för oss och vi har med vår säljare Stig Gustafsson haft ett nära samarbete och hela tiden känt oss uppdaterade på vad som är nytt och viktigt att tänka på. Per tillsammans med Stig Gustafsson på TRUMPF

6 TRUMPF Kundreportage Trestad Laser AB Operatörer med stort inflytande och kunnande Operatörerna har stort inflytande på Trestad Laser. Det är de som ofta ser möjligheter och behov, säger Per, och det måste vi ta tillvara på. Därför är det så viktigt att lyssna på dem och engagera dem. Max Andersson är chef för 3D skärning och arbetar i TruLaser Cell 1005 och Max har arbetat på Trestad Laser i 10 år och hans arbetsuppgifter är väldigt mycket att ansvara för nya uppstarter, samt operera i maskin. Jag tycker också att uppdateringarna är väldigt bra, säger Max. Det här är framtidens program, som är enkelt uppbyggda och det är lättare att komma in i dem och lära sig och kunna prova sig fram själv. Maskinen är en grund och en förutsättning nyckelordet som jag ser det är fantasi, fortsätter Max. Det finns så mycket mer möjligheter än vad man tror och jag lär mig något nytt varje dag. Jag är väldigt nöjd med maskinerna säger Max. TRUMPF är tryggt och pålitligt. Det är samma koncept och därför enkelt att ta till sig. Utbildningarna väldigt värdefulla både i Alingsås och Tyskland. Installationer och reparationer har fungerat bra och jag får den support jag behöver på telefon eller på plats och har varit väldigt nöjd varje gång.

7 TRUMPF Kundreportage Trestad Laser AB Planer att växa med efterfrågan I dag är det på plats lite av ett växtvärkproblem för Trestad Laser som har en del planer för omstrukturering och logistiska förbättringar. Vi vill ha maskinerna mer samlat än idag, få ett bättre flöde med ren produktion respektive material på sitt ställe, säger Patrick. Växtvärk är ju dock positiva problem, menar Patrick. Vi ser fram emot att starta det här projektet tillsammans med TRUMPF som hjälper oss med en produktionslayout. Framtiden ser ljus ut för Trestad Laser där det som sagt flyter på väldigt bra. Vår vision och styrka är att med egen maskinpark kunna tillverka en komplett detalj från plåtämne till färdig produkt. Kunden ska få hela kedjan hos oss och vi ska vara kompletta på alla områden, säger Patrick.

8 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 Hade Du oturen att missa den stora EuroBlech mässan i höstas, eller vill du läsa mer om våra nyheter som visades där så kommer här en sammanfattning av flertalet maskiner som presenterades. Mässan var oerhört lyckad för TRUMPF s räkning med en fantastisk monter, fler sålda maskiner än beräknat och ett konstant tryck i montern av intressenter från hela världen. Take the lead now var årets tema - Övertyga Dig själv om hur Du tillsammans med TRUMPF skapar en ny måttstock för Din marknad. TRUMPFs nya materialbesparande och kostnadseffektiva stans-, laser- och kantpressteknologi med revolutionerande automatiseringskoncept säkrar Ditt försprång.

9 Läs om: TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruPunch 3000 stansning utan gränser, en världsnyhet som säger farväl till restgitter för alltid. LiftMaster Compact en kompakt automatiseringslösning med ett brett utbud från enkel ur- och inladdning till en väldigt hög grad av automatisering. TruLaser 5030 Fiber maskinen med fiberguidad fastkroppslaser som kan tredubbla skärhastigheten i tunnplåt och sänka detaljkostnader med upp till 20%. TruLaser Robot 5020 ekonomisk och flexibel även för små serier. TruLaser 3030 med 6 kw - för ännu mer flexibilitet TruLaser Cell 7040 Fiber produktiv, snabb, och precis T TruMatic 3000 Fiber tre kombinationer i en; stansning, laserskärning och lasersvetsning. TruMark 7000 ergonomisk och med en interiör som erbjuder mycket arbetsyta för nästan alla olika applikationer från en och en till långa serier.

10 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruPunch 3000: Stansning utan gränser På EuroBlech fick vi lära känna den nya resurseffektiva TruPunch 3000 stansmaskin, först i världen att helt säga farväl till restgitter. Här kan vi lära oss att uppnå optimal materialanvändning och maximal energi effektivitet på samma gång. Vi pratar om komplett stansning med TruPunch 3000 som sparar och skyddar material. Kvaliteten på bearbetade ytor blir allt viktigare, så materialet måste behandlas så skonsamt som möjligt. Därför har nya TruPunch en detaljränna som ser till att detaljer matas ut och landar vågrätt på varandra. Med den här tekniken kan detaljer upp till 500 x 500 mm matas ut repfria genom en fallucka. För att erhålla en enhetlig materiallogistik, kan maskinen användas med kostnadseffektiva standardbehållare. En annan sak är att TruPunch 3000 s stanshuvud inte ständigt är aktivt och därför har anläggningen ytterligare en nyhet: ett elektriskt stanshuvud. Den är inte bara tyst, utan förbrukar heller ingen energi vid Standby. Den är också mer sparsam i stansdrift, maskinens energiförbrukning per timme ligger 2 kilowatt under sin föregångares nivå. Och detta med en högre produktivitet. Tack vare den höga rotationshastigheten vid vridning av verktyget och snabba formningsoperationer som gängning. Och eftersom stanshydraulik försvinner, reduceras även uppställningsytan för TruPunch 3000 med ca 5 kvadratmeter eller 13 %. Den som vill spara utrymme och ändå automatisera, får en passande lösning med TruPunch 3000 och SheetMaster Compact. För mer information om TruPunch 3000, kontakta Stefan Wallén

11 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruLaser 5030 Fiber: Tunn skärning, Fet förtjänst Nu är det möjligt att sänka produktionskostnader för en mängd detaljer med upp till 20 procent, tack vare den nya 2D laserskärningsmaskinen TruLaser 5030 Fiber. Genom hög dynamik kan den utnyttja fastkroppslaserns fördelar fullt ut och uppnå mycket höga skärhastigheter i tunnplåt. Vid oxidfri skärning av rostfritt stål upp till 4 mm plåttjocklek uppnår TruLaser 5030 fiber upp till tre gånger högre skärhastigheter än CO2 versionen. Detta reducerar tid per plåt med upp till 45 procent och sänker därmed kostnad per detalj. Den nya maskinen skär inte bara kolstål, rostfritt stål och aluminium kostnadseffektivt utan också icke-järnhaltiga metaller som koppar och mässing och utökar materialflexibiliteten. Kärnan i TruLaser 5030 är den fiberguidade TruDisk fastkroppslasern med en uteffekt på 3 kw. För att hålla en så låg produktionstid som möjligt och öka flödeshastighet för detaljer har TruLaser 5030 fiber de redan utprovade egenskaper som finns i CO2 laser versionen: ett skärhuvud strategi, automatisk palettväxlare och all skärdata för en smidig start av laserskärning. En fördel för användaren är att TruLaser 5030 fiber har en 20 procent mindre uppställningsyta. Maskinen och fastkroppslasern kommer ju dessutom båda från samma källa, så att de två komponenterna optimalt kan justeras till varandra och användaren behöver bara en kontakt hos TRUMPF. För mer information om TruLaser 5030 Fiber, kontakta Stefan Wallén

12 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruLaser 3030, 6-kW laser för ännu mer flexibilitet TruLaser 3030 finns nu även med en kraftig 6-kW CO2 laser. Det här gör den såklart snabbare än sin föregångare på 5-kW men det ökar också avsevärt flexibiliteten i lasern när den tillåter även att skära tjockare plåt upp till 25 mm. Och allt detta tillsammans med de redan kända fördelarna i TruLaser 3030 som höghastighetsaxlar, laser med optimerat stanby mode och 1 skärhuvudstrategi. Den nya generationen av den pålitliga TruLaser 3030 och TruLaser 3040 kombinerar innovativ teknik och hög laserkraft med ny design och optimerad användning. Den erbjuder Ett skärhuvud för alla plåttjocklekar Hög laser kraft En kompakt installation Ettnyttanvändarkoncept Ett enastående förhållande mellan pris och produktivitet Ökad hastighet och dynamik Integrerad palletväxlare för plåtväxling på bara några sekunder Snabb och pålitlig process Användarvänlig och ny ergonomisk kontrollpanel med grafiskt interface och touch screen. För mer information om TruLaser 3030, kontakta Stefan Wallén

13 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruMatic 3000 Fiber, Trefaldig kombination TruMatic 3000 fiber erbjuder något unikt som kombimaskin. Den kombinerar tre teknologier i ett system: laserskärning, lasersvetsning och stansning. TruMatic 3000 fiber är utrustad med en fiber-guidade TruDisk fastkroppslaser. Arbetsområden Stansning 2500 mm x 1250 mm Laserskärning 2500 mm x 1250 mm Kombibearbetning 2175 mm x 1250 mm Några av fördelarna med nya TruMatic 3000 Fiber är följande. Den utnyttjar den fiber-guidade TruDisk fastkroppslasern optimalt, et är en hög kvalitet på detaljerna som produceras och maskinen är speciellt lönsam inom tunnplåt. Med TRUMPF LaserNetwork erhålls en kompakt och flexibel installation. TRUMPF LaserNetwork TruMatic 3000 fiber i ett lasernätverk gör det möjligt att utnyttja TruDisk lasern optimalt. När maskinen stansar kan lasern användas för svetsning vilket medför utökat utnyttjande av laserkällan och lägre kostnad per detalj på grund av reducerad maskinkostnad per timme. Det här även ett billigt steg in i lasersvetsning. För mer information om TruMatic 3000 Fiber, kontakta Stefan Wallén

14 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 LiftMaster Compact, Enkel med kompakt design Hög produktivitet Kompakt design Enkel och direkt koppling till lagersystemet Ergonomisk fördelaktig LiftMaster Compact är den kompakta automationslösningen som erbjuder användaren stora möjligheter, från enkel in och utlastning till en väldigt hög grad av automatisering. LiftMaster Compact kan kopplas samman med lagersytem TRUMPF s TruStore eller större system från STOPA. På EuroBlech presenterades även en ny option för ergonomisk flyttning av delar för första gången. Framför allt för högproducerande maskiner försäkrar den här optionen en snabb och nu också ergonomisk fördelaktig borttagning av färdiga detaljer. Materialet separeras och transporteras till pallettväxlaren medans de färdigskurna bitarna tas om hand. Den del som kallas PartMaster sedan forslar delarna till den mest optimala platsen för enklast avlastning. LiftMaster Compact laddar in och ur din maskin automatiskt och simultant under tiden maskinen är i gång vilket maximerar användar kapaciteten och den är designad för att spara dig både tid, plats och pengar. För mer information om LiftMaster Compact, kontakta Stefan Wallén

15 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruLaser Robot 5020, Flexibel och ekonomisk även för små serier Idag lasersvetsning, imorgon laserskärning och till sist ytbeläggning med laser metal deposition. TruLaser Robot 5020 från TRUMPF gör det möjligt att producera på det här sättet. LaserTech processmjukvara möjliggör stor flexibilitet, först av allt möjliggör den processbytet mellan de tre processerna utan något programmeringsjobb. TRUMPF erbjuder därmed laserskärning som en applikation för TruLaser Robot Vidare gör bearbetningsoptiken till robotcellen så att ett snabbt och flexibelt byte mellan skärning, svetsning och påsvetsning är möjligt. TruLaser Robot 5020 har en magnetkoppling som gör det möjligt för användaren att enkelt byta ut optiken vid processbyte. Ytterligare funktioner för högre flexibilitet är att rundaxelmodulen till robotcellen kan drivas mekaniskt och elektriskt inne i arbetsområdet samt att nollpunkts positioneringssystemet sparar dyrbar ställtid eftersom komponenterna positioneras med repeterbar precision. Framför allt, användare som huvudsakligen producerar med små batchstorlekar drar nytta av flexibiliteten hos TruLaser Robot Optionen att programmera processerna offline tillåter operatören att arbeta på en order medan han programmerar nästa och utan att förlora någon tid mata in den i robotsystemet. Det här sätter standarden för kort ställtid och programmeringstid. För mer information om TruLaser Robot 5020, kontakta Hubert Wilbs

16 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruLaser Cell 7040 Fiber, Produktiv, precis och snabb TruLaser Cell 7040 fiber exemplifierar vad hög dynamisk material bearbetning med en fastkroppslaser handlar om. Det breda användningsområdet öppnar nya dimensioner inom 3D och kombinerat med den fiber guidade lasern ger den en rejäl boost till produktiviteten. TruLaser Cell Serie 7000 står för high-end maskiner inom laserbearbetning då de erbjuder minimal bearbetningskostnad och maximal produktiovitet. Maskinen är högproduktiv tack vare hög skärhastighet Modulär konstruktion Flertalet automatiseringskomponenter Flexibel applikation tack vare en stor mängd optioner Fokaldiametern är konstant över hela arbetsområdet Maiximal tillgänglighet och bekväm att operera Hög laserprestation med upp till 6 kw för skärning och en skärhastighet på 40 m/min Mer ergonomisk hantering är att kontrollpanelen kan förflyttas längs med hela maskinen Enkelt erbjuds lasersvetsning med fördefinerade parametrar - WeldLine För mer information om TruLaser 7040 Fiber, kontakta Hubert Wilbs

17 TRUMPF på EuroBlech, Hannover 2010 TruMark 7000, Smart och ergonomisk design Stort arbetsområde Ergonomisk Säkerhet enligt Laser Protection class 1 Linje integration Alla axlar kan flyttas ( Z,X,Y och A ) Plug & Play Det spelar ingen roll om du ska märka individuella stora, tunga detaljer eller om det handlar om en mängd mindre detaljer. TruMark Station 7000 kompletterar produktportföljen gällande arbetsstationer för lasermärkning. Med dess utökade arbetsyta är den idealisk för effektiv märkning av större produkter eller produkter fixerade brevid varandra, som tar större plats. Alla nödvändiga funktioner är intergrerade i en mycket kompakt lasermaskin. TruMark Station 7000 innehåller en numerisk kontrollerad Z- axel och integrerat insug med partikel- och ett aktivt karbonfilter tillhör standardkonfigureringen. Roterande A-axel och X/Y-axel är optioner. Det här är en arbetsstation för snabb och högklassig lasermärkning av olika material i ett XXL- arbetsområde. Snabba positioneringsaxlar möjliggör hög produktivitet och minimal icke produktiv tid. För mer information om TruMark 7000, kontakta Jörgen Ekström

18

19 TRUMPF på BlechExpo, Stuttgart 2011 Det närmar sig nu mässan BlechExpo som går av stapeln den 6 juni i år. Mässan håller till i Stuttgart och är öppen den 6-9 juni. Flertalet av maskinerna från EuroBlech har du nu chansen att titta på igen samt andra av våra highlights. Vi kommer att visa: Kantpressning Laserskärning Lasersystem Stansmaskiner Automatiseringslösningar Några maskiner vi önskar belysa som kommer att visas på mässan: TruLaser 1030, Enkel och prisvärd laserskärning Den kompakta TruLaser 1030 kan packas i en enkel standardcontainer och transporteras lätt med en kran in i maskinhallen. Den tar upp en yta av endast 25 kvm och kräver således ungefär halva ytan som en normal tre meters lasermaskin, men kan ändå hantera stora plåtar. Den nya TRUMPF maskinen täcker alla fundamentala krav på en industriell plåtbearbetningsprocess. Den kombinerar ett kraftfullt drivsystem och maskinkonstruktion med en TRUMPF TruCoax 2,5 kw diffusionskyld RF laserresonator, för att tillföra ett kostnadseffektivt laserskärsystem. Med en simultan axelhastighet av 85 M/min, kan TruLaser 1030 skära stål i tjocklekar upp till 15 mm. Den är ideal för nybörjare inom laserskärning som vill börja ta in outsoursade jobb in-house eller som av kostnadsskäl byter från solid material till plåtkonstruktion. Den möter också kraven av företag som vill expandera sin plåtbearbetningskapacitet. Den kan till exempel producera prototyper och små serier i TruLaser 1030 och använda kapaciteten i sina andra maskiner till större serier. TruBend Cell 7000, Nytt rekord inom höghastighetsbockning Med en genomsnittlig cykelhastighet av bara 4 sekunder per bockning, levererar TruBend Cell 7000, ett flöde av detaljer, dubbelt så snabbt som vid konventionell bockning. Genom sin överlägsna produktivitet kan den ersätta två till tre manuella kantpressar.

20 TRUMPF på BlechExpo, Stuttgart 2011 Komponenterna som tillsammans bygger upp bockcellen är även de som förklarar dess hastighet: en TruBend 7036 Cell Edition, som är optimerad för automatiserad användning, BendMaster (15) bockrobot, LoadMasterBend laddningsenhet, ett palletsystem och transportband allt inneslutet i en cell som endast kräver 21 kvadratmeter golvyta. TruBend 7036 Cell Edition har en presskraft på 36 ton och använder en elektrisk torque motor för att accelerera pressbalken. Detta gör det hela extra dynamiskt och genererar en maximal arbetshastighet av 50 mm/s. BendMaster är en fast komponent i cellen. Med sitt gripdon kan den exakt positionera komponenter upp till 500 x 400 millimeter och en plåttjocklek upp till 8 millimeter. Den förbättrar produktiviteten med dess hastighet längs med åkbanan 4 m/sek med acceleration upp till 15 m/s2 och en extrem repeternoggrannhet. LoadMasterBend med 4-axlar laddar nya detaljer samtidigt som plåtarna bockas. Ett multivacuum gripdon håller detaljen och med hjälp av viktsensorer genomför den sedan en dubbelplåtskontroll och separerar detaljerna. Sedan mäts de optiskt via en integrerad sensor och flyttas till BendMaster i korrekt position, även om de inte är ordentligt staplade. Alla dessa system - TruBend Cell 7036 Cell Edition, BendMaster and LoadMasterBend sköts via en central styrning utan interface. Det är endast på grund av denna sofistikerade koordination som en cykeltid av 4 sekunder per bockning är möjlig.

21 TRUMPF på BlechExpo, Stuttgart 2011 TruBend 7036, Världens snabbaste kantpress TruBend Series 7000 är en high-end lösning för produktion av mindre bockade detaljer. Plåtdetaljer upp till A3-format kan bearbetas med mycket hög hastighet tack vare den ergonomiska anpassningen och lätta maskindelar av kolfiber. Detta gör maskinerna ur den nya TruBend Serie 7000 till världens snabbaste kantpressar. Den här typen av plåtdetaljer är särskilt vanlig vid byggandet av automater och elektrisk utrustning, liksom inom underleverantörsindustrin. Att bocka sådana detaljer med en stor tung kantpress skulle vara slöseri med både plats och energi. Övriga maskiner som kommer att visas är: TruLaser 5030 fiber TruBend 5085 TruLaser Cell 3010 TruDisk 4002 TruMark Station 1000 TruMark 3020 TruMark Station 5000 TruMark 3130 TruMark Station 7000 TruPunch 3000 Mer om mässan kan du läsa här Representanter från TRUMPF maskin ab kommer att finnas på plats onsdagen den 8 juni och du är välkommen att kontakta oss om Du vill träffas på plats. Kontakta gärna Stefan Wallén för mer information stefan.wallen@se.trumpf.com

22 TRUMPF på Lasermässan, München 2011 Tillämpning av ljus Välkommen till LASER WORLD OF PHOTONICS maj i München Industrins marknadsplats, kunskapsforum, kärnans mittpunkt, nätverkande, allt kommer att finnas där! Du hittar TRUMPF i Hall C2; monter nr. 341 och där finner du en mängd intressant inom laserteknik som till exempel lasermärkning, lasersvetsning och flertalet olika laserkällor som exempelvis disklaser och fiberlaser. Mer information om mässan, hur du registrera dig mm finns här: Du är också välkommen att kontakta Hubert Wilbs, TRUMPF maskin ab hubert.wilbs@se.trumpf.com

23 TRUMPF Tooling & Consulting Nytt på kantpress sidan Ny verktygskatalog har kommit ut nu med kantpressverktyg. Exempel vad Du kan läsa om i den här katalogen är ROLLA-V dynor, som är en utveckling av WingBend dynan. Fördelar och den stora nyttan med dessa verktyg: Under bockningsprocessen följer stödområdet i dynan med materialet och på så sätt blir uppkomsten av repor och tryckmärken nästan obefintlig. Ingen deformation av uttag och hål nära bockkanten. Idealisk för diagonala eller koniska detaljer. Variabel material tjocklek Ingen skada på folien på belagd plåt Men VLM dynan kan ni arbeta med olika materialtjocklekar med samma uppsättning. Dyn vidden justeras snabbt och enkelt. VLMBN: 3 15 mm plåttjocklek (max 1250 kn / m) VLMBN: 5-20 mm plåttjocklek (max 1000 kn / m) Dynbredden kan ställas mellan W24 W182 Ett annat verktyg vi vill trycka på är SBW Swivel bending tool: Ett idealiskt verktyg för bockning av små flikar i stora arbetsstycken eller små flikar som ska bockas i större arbetsstycken. Verktyget arbetar i mm plåttjocklek Det kan bocka Bocklängd 7 50 mm Kan kombineras med standard dynor.

24 TRUMPF Verktygsavdelning Tooling & Consulting Vår Verktygsavdelning i Alingsås tillhandahåller allt du behöver veta om dina stans- och kantpressverktyg; hur du beställer, vad just du behöver för typ av verktyg och andra tillbehör samt hur du vårdar, sköter och hanterar dina verktyg för att effektivisera din produktion så mycket som möjligt. Kontakta oss när det gäller Beställningar Förfrågningar Orderhantering Leveranser Konsultation Utbildning Kontakta Verktygsavdelningen: Tfn: Fax: tooling@se.trumpf.com Verktygsinformation finner du också på följande ställen: Verktygskatalogen kontakta oss och beställ en katalog så skickar vi en till dig. TruServices vår folder om service finns att ladda ner på hemsidan under media eller ring Verktygsavdelningen så blir du prenumerant. Dokument om verktyg som du kanske fått på utbildning eller skickat till dig, som ex Wz dokument finns att få om du ringer Verktygsavdelningen. Broschyrer/prospekt, information, nyhetsbrev mm finns på hemsidan. Likaså faxmallar för beställning/förfrågan på stansverktyg. Gå in på under Verktygsmaskiner/Stansning/stansverktyg. På nästa sida visar vi lite mer ingående hur du hittar på hemsidan. Daniel Svensson Sven Petterson

25 Verktygsinformation på hemsidan Översikt stansverktyg/teknik Faxmallar för förfrågan/beställning Ladda ner prospekt Översikt stansmaskiner

26 TRUMPF stödjer Ungt Företagande Ungt företagande är en organisation som tillsammans med skolor i Sverige introducerar entrprenörskap och affärsmannaskap i utbildningen. I Alingsås startade ett samarbete med gymnasieskolan Alströmerskolan och Ungt Företagande där eleverna fick chansen att prova på att skapa sin egen affärsidé och genomföra denna samtidigt som deras kreativitet, entrprenörsanda och drivkraft sattes på prov samt utvecklades. Eleverna fick i mindre grupper bilda små företag där man utifrån deras egna personligheter och förmågor gav dem olika funktioner. Uppgiften var sedan att ta fram en affärsplan, starta upp, driva och redovisa företaget. Sponsring och marknadsföring var så klart en given del. - Entreprenörskap hos unga är viktigt, säger Stefan Wallén, försäljningsansvarig på TRUMPF, och det är något vi tycker är av stort intresse att stödja. Därför tvekade vi inte när vi fick förfrågan att sponsra eleverna i projektet Ungt Företagande. Det är ju de unga som är framtiden, säger Stefan och det är under skoltiden de ska hitta sina förmågor. Resultatet blev en helt ny kreativ produkt på marknaden - ett sällskapsspel om Alingsås som eleverna i företaget Tänk Till tog fram. Ett smart, roligt och väldigt intressant spel säger Stefan, där man lär sig mycket om sin hemstad. Spelet består av frågor om Alingsås där man samlar poäng i form av potatisar det här är ju Jonas Alströmers potatisstad.

27 TRUMPF maskin ab Box Alingsås Besöksadress: Aleforsvägen Alingsås Telefon: Fax:

Nyhetsbrev september 2011 Blech Nordic

Nyhetsbrev september 2011 Blech Nordic Nyhetsbrev september 2011 Blech Nordic TRUMPF med världsnyheter på Blech Nordic Snart är det dags för den nya mässan Blech Nordic att slå upp dörrarna i Stockholm. Varmt välkomna den 4-7 oktober till den

Läs mer

ALWAYS IN THE FRONTLINE

ALWAYS IN THE FRONTLINE ALWAYS IN THE FRONTLINE ROTAGE AB Rotage AB grundades 1979 och är beläget i Kvänum. Företagets ambition är att vara en attraktiv detalj- och komponentleverantör av plåtprodukter med inriktning på laserskärning

Läs mer

TRÄFFA DIN MASKIN PÅ EUROBLECH 2018

TRÄFFA DIN MASKIN PÅ EUROBLECH 2018 TRÄFFA DIN MASKIN PÅ EUROBLECH 2018 Prima Power på EuroBLECH Prima Power visar ett imponerande utbud av högteknologi för plåtbearbetning på EuroBLECH. Tekniken som visas hos Prima Power i den 1400 m2 stora

Läs mer

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD Trots vår ödmjukhet kan vi stolt konstatera att vi ställer en av Skandinaviens modernaste och mest automatiserade produktionsanläggningar i branschen till ditt förfogande. För

Läs mer

EdmoLift, din kompletta legoleverantör

EdmoLift, din kompletta legoleverantör Laserskärning Bockning Svetsning Ytbehandling Montering EdmoLift, din kompletta legoleverantör EdmoLift är en komplett legoleverantör med toppmodern maskinpark, vår personal har lång erfarenhet av legoarbeten

Läs mer

Laserskärning av plåt Laserskärning av rör Stansning Nibbling Pressning Andra typer av bearbetning Ytbehandling PLÅTBEARBETNING

Laserskärning av plåt Laserskärning av rör Stansning Nibbling Pressning Andra typer av bearbetning Ytbehandling PLÅTBEARBETNING PLÅTBEARBETNING Laserskärning av plåt Laserskärning av rör Stansning Nibbling Pressning Andra typer av bearbetning Ytbehandling 2 Innehåll Lager och konstruktion 3 Laserskärning av plåt 4-5 Laserskärning

Läs mer

Maskinförteckning ALWAYS IN THE FRONTLINE

Maskinförteckning ALWAYS IN THE FRONTLINE Maskinförteckning ALWAYS IN THE FRONTLINE Rotage AB Rotage AB grundades 1979 och är beläget i Kvänum. Företagets ambition är att vara en attraktiv detalj- och komponentleverantör av plåtprodukter med

Läs mer

Vår process. Konstruktion Produktion Logistik Installation. Design. Exponera, förvara, producera

Vår process. Konstruktion Produktion Logistik Installation. Design. Exponera, förvara, producera Producera Din värld är vår inspiration Vår passion är inredningar och förvaringslösningar för professionell miljö. Hyllsystem, däckställ, butiksdisplayer, shop-in-shop-lösningar för att nämna några. Hos

Läs mer

Tillverkare av maskiner för metallbearbetning. pressar valsverk stansar. tel. +46 (0)

Tillverkare av maskiner för metallbearbetning. pressar valsverk stansar.   tel. +46 (0) Tillverkare av maskiner för metallbearbetning pressar valsverk stansar www.ewn-maskiner.se tel. +46 (0) 7679 24 006 UPH 28 Horisontell hydraulpress - Inbyggt minne med möjlighet att spara upp till fyra

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB är en svenskägd legotillverkare som är inne i en stark expansionsfas

Läs mer

Ölands Vattenskärning AB. Vår leverans - din säkerhet

Ölands Vattenskärning AB. Vår leverans - din säkerhet Ölands Vattenskärning AB Vår leverans - din säkerhet Presentation Produktion Vi är ett komplett företag för dig som vill ha arbeten utförda med precision och snabb leverans. Vår styrka består av bred lagerhållning

Läs mer

LaserCentrum. med strålande kompetens

LaserCentrum. med strålande kompetens LaserCentrum med strålande kompetens Det är bara fantasin som sätter gränser... Med laser kan du skära, svetsa, härda, borra hål, ja dess användningsområden är oändliga. Det är just laserteknikens möjligheter

Läs mer

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB är en svenskägd legotillverkare som är inne i en stark expansionsfas

Läs mer

LASERSKÄRNING. och plåtbearbetning

LASERSKÄRNING. och plåtbearbetning LASERSKÄRNING och plåtbearbetning Häfla Bruks AB grundades 1682 och har sedan dess kontinuerligt varit verksamma inom tillverkning av järn, stål och metallprodukter på samma plats i norra Östergötland.

Läs mer

Bild 1. Katharina Persson och Magnus Eriksson vid Duroc Engineering AB var värdar för Laserdagen som lockade 27 deltagare.

Bild 1. Katharina Persson och Magnus Eriksson vid Duroc Engineering AB var värdar för Laserdagen som lockade 27 deltagare. Laserdag hos Duroc i Luleå - Nya laserkällor och laserytbehandling i fokus av Hans Engström, Luleå tekniska universitet Det var Duroc Enginering AB i Luleå, som uteslutande arbetar med laserytbehandling,

Läs mer

Från rulle till paket med samma leverantör

Från rulle till paket med samma leverantör Värmeväxlarplattor Från rulle till paket med samma leverantör Oavsett vilken typ av värmeväxlarplattor du tillverkar behövs rätt utrustning som är anpassad för din produktion. AP&T har utvecklat och levererat

Läs mer

TEXT & BILD // PIERRE EKLUND

TEXT & BILD // PIERRE EKLUND 100 REPORTAGE CTT Bribo - marknadsledande TEXT & BILD // PIERRE EKLUND Det råder högkonjunktur i flygindustrin och efterfrågan på nya flygplan är stor, vilket skapar tillväxt för svenska underleverantörer.

Läs mer

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 Vi vet att professionella användare ställer höga krav på sin utrustning och våra verktyg är konstruerade för att tillmötesgå våra kunders behov, både med avseende på

Läs mer

Pivatic introducerar det NYA elektriska Stanscentret för Coils.

Pivatic introducerar det NYA elektriska Stanscentret för Coils. Pivatic introducerar det NYA elektriska Stanscentret för Coils. Stansmaskin för tillverkning dir ekt från coils, förbrukar mindre energi, kräver mindre underhåll och är miljövänligare. Pivatic s stanscenter,

Läs mer

Industriell automation

Industriell automation Industriell automation Under ett och samma tak levererar vi komponenter och system inom pneumatik, linjärteknik, profilsystem, elektriska driv- och styrsystem DET ÄR BARA FANTASIN SOM BEGRÄNSAR MÖJLIGHETERNA

Läs mer

När du har höga krav

När du har höga krav När du har höga krav Vi kan tunnplåtsbearbetning Plåtspecialisten är ett familjeägt företag som sedan 1948 utvecklats från ett gediget hantverksföretag till en modern kontraktstillverkare. Våra kunder

Läs mer

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING 1 2 KOMPETENTA MEDARBETARE MED AVANCERAD MASKINPARK STARKA SKÄL ATT VÄLJA WERMLANDS TUNNPLÅT Framgångsrika industritillverkare kräver professionella partners.

Läs mer

UPPDRAG: STÅLPRODUKTER Konstruktion, bearbetning och efterbehandling

UPPDRAG: STÅLPRODUKTER Konstruktion, bearbetning och efterbehandling UPPDRAG: STÅLPRODUKTER Konstruktion, bearbetning och efterbehandling www.hafla.se HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Häfla Bruk grundades för 300 år sedan och även om det inte är samma personal

Läs mer

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare.

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. Maskininvesteringar Gör rätt från start Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. 12 minuter kan ge dig 12 månader Om du funderar på att köpa en ny maskin, ge oss 12 minuter

Läs mer

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik R GYRO Den perfekta lösningen för avgradning och slipning Oscillerande slipteknik För stål, rostfritt och metaller - ett starkt och effektivt maskinkoncept..! Ett karakteristiskt kännetecken för varje

Läs mer

Enkel hantering även för en ovan användare. maximal produktivitet spar tid och kostnader. professionell, utför försändelser av högsta kvalitet

Enkel hantering även för en ovan användare. maximal produktivitet spar tid och kostnader. professionell, utför försändelser av högsta kvalitet Enkel hantering även för en ovan användare maximal produktivitet spar tid och kostnader professionell, utför försändelser av högsta kvalitet kostnadsbesparande i dag och i framtiden God åtkomlighet - ergonomisk

Läs mer

Inbjudan till WEINMANN Träff

Inbjudan till WEINMANN Träff Inbjudan till WEINMANN Träff 12 och 13 November 2015, dagligen från 9.00 till 17.00 Träffen för innovativa hustillverkare Vi bjuder in till årets WEINMANN träff, som går av stapel hos oss i ST. Johann.

Läs mer

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige Företagspresentation ThyssenKrupp Materials Sverige Innehåll Litet företag, stora muskler Litet företag stora muskler 3 Branschens ledande serviceföretag 4 Kunskapsledare det tjänar du på 6 Sverigebäst

Läs mer

Välkommen till Familjen PARS!

Välkommen till Familjen PARS! Babak Karimi inköp/it, Bo Karimi BTT, Johan Axelsson vice VD, Stefan Wängermark marknad, Ali Karimi styrelseordförande, Åsa Brovall ACAB, Ulf Liljewern ABL, Sofia Karimi controller, Seppo Laukkanen PREFORM,

Läs mer

Kunskap och tradition

Kunskap och tradition Kunskap och tradition 2 Legotillverkning som bygger på traditioner Herman Anderssons Plåt AB är en komplett legotillverkare med tjänster och produkter med tonvikt inom rostfritt, aluminium och exotiska

Läs mer

Tonsjökvalitet för din framgångs skull

Tonsjökvalitet för din framgångs skull Tonsjökvalitet för din framgångs skull 2 Vilken produkt ska vi göra åt dig? Oavsett om du behöver en enda produkt, till exempel ett högpresterande hjulnav för en extrem sportbil eller en oändlig serie

Läs mer

PEMA Rullbockar. Rullbockar

PEMA Rullbockar. Rullbockar Rullbockar PEMA Rullbockar Rullbockar är en nödvändighet vid hantering av cylindriska objekt såsom tankar, tryckkärl, vindkrafttorn, stora rör eller liknande vid svetsning, målning, blästring eller montering.

Läs mer

Potatissättare i GL 32 B-serien. Sättning och formning av kupor med stor volym i ett moment

Potatissättare i GL 32 B-serien. Sättning och formning av kupor med stor volym i ett moment Potatissättare i GL B-serien Sättning och formning av kupor med stor volym i ett moment Utformad för växande framgång: GL B-serien Perfekt för potatisodling med kvalitet: när den -radiga potatissättaren

Läs mer

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE!

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! Vad har följande gemensamt: en rockkonsert, ett formel 1-team som vinner ett Grand Prix, tusentals flygpassagerare och de 10 nyckelringar

Läs mer

Rullbockar D SE

Rullbockar D SE Rullbockar D13853-7 SE 2 PEMA Rullbockar Rullbockar är en nödvändighet vid hantering av cylindriska objekt såsom tankar, tryckkärl, vindkrafttorn eller liknande vid svetsning, målning, blästring eller

Läs mer

DIVERSE. - Gängenhet - Hasberg tolkstål - Bandlyftare - Bandstyrning. Utg.:

DIVERSE. - Gängenhet - Hasberg tolkstål - Bandlyftare - Bandstyrning. Utg.: DIVERSE - Gängenhet - Hasberg tolkstål - Bandlyftare - Bandstyrning 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 9 9:1 9:2 9:3 9:4 9:5 9:6 9:7 9:8 Lösningar för verktygsgängning Automatiserade gängningssystem Automatiserade

Läs mer

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn Zhafir Zeres Serie 400-2,300 kn Utökade funktioner som standard Zhafir ZERES Serie Zhafir har utvecklat den nya elektriska maskinserien Zeres, för att bli en flexibel formsprutningsmaskin baserad på det

Läs mer

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare.

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Den geniala idén! Förslutning av fat för vår kund Crown Pakkus OY

Läs mer

Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet!

Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet! Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet! Minimum Size Maximum Power Varför investera i kostsamma högtryckspumpar, när ni kan få högtryckshydraulik med ert redan befintliga låga hydraultryck

Läs mer

proplate CUTTING ON THE CUTTING EDGE

proplate CUTTING ON THE CUTTING EDGE proplatecutting ON THE CUTTING EDGE Vi är experter på skärning i stål Tack vare en industrialiserad produktion med maskiner som går dygnet runt, året runt kan vi erbjuda flexibel tillverkning med skärning

Läs mer

Sheet Metalworking Our Passion, Your Solution

Sheet Metalworking Our Passion, Your Solution Sheet Metalworking Our Passion, Your Solution BOCKNING STANSNING LASERSKÄRNING KLIPPNING KANTPRESS VERKTYG INTEGRERBAR MJUKVARA BOCKNING STANSNING LASERSKÄRNING LASERSYSTEM LASERSYSTEM Lasersystem Med

Läs mer

Furhoffs. Din leverantör av rostfria produkter

Furhoffs. Din leverantör av rostfria produkter Furhoffs Din leverantör av rostfria produkter FURO Golvbrunnar För vårt FURO-sortiment som omfattar golvbrunnar, golvrännor och terassbrunnar har vi dokumenterade standardlösningar med många smarta detaljlösningar.

Läs mer

En strategisk partner i en krävande bransch Vi visste att det skulle bli bra, men det blev ju till och med bättre än vi kunde tänka oss!

En strategisk partner i en krävande bransch Vi visste att det skulle bli bra, men det blev ju till och med bättre än vi kunde tänka oss! En strategisk partner i en krävande bransch Vi visste att det skulle bli bra, men det blev ju till och med bättre än vi kunde tänka oss! Det är inte ovanligt att våra kunder blir glatt överraskade, eftersom

Läs mer

BYGG. Proffssystemet för tak och fasad. FEIN sladdlös plåtskruvdragare och sladdlös nibblare i set. Nu i ett attraktivt set!

BYGG. Proffssystemet för tak och fasad. FEIN sladdlös plåtskruvdragare och sladdlös nibblare i set. Nu i ett attraktivt set! BYGG Proffssystemet för tak och fasad. FEIN sladdlös plåtskruvdragare och sladdlös nibblare i set. Nu i ett attraktivt set! Två maskiner, ett set: Det nya proffssystemet från FEIN, för mer flexibelt arbete.

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

STÅLKONSTRUKTION I FOKUS

STÅLKONSTRUKTION I FOKUS STÅLKONSTRUKTION I FOKUS EN KOMPLETT TILLVERKARE PRIMAB startades 1989 av Per Risvall. Verksamheten har utvecklats successivt under åren och idag är PRIMAB en komplett tillverkare av byggnadskonstruktioner

Läs mer

En personlig partner för anpassade lösningar. Formning av plåt genom trycksvarvning och djupdragning

En personlig partner för anpassade lösningar. Formning av plåt genom trycksvarvning och djupdragning En personlig partner för anpassade lösningar. Formning av plåt genom trycksvarvning och djupdragning Vi är ett modernt företag med gedigen hantverkskunskap. Den skaraborgska myllan ger inte bara goda förutsättningar

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

DECO SIGMA 8: OPTIMERAD DESIGN EN VERKLIGT TEKNISK & EKONOMISK LÖSNING

DECO SIGMA 8: OPTIMERAD DESIGN EN VERKLIGT TEKNISK & EKONOMISK LÖSNING DECO SIGMA 8: OPTIMERAD DESIGN EN VERKLIGT TEKNISK & EKONOMISK LÖSNING Idealisk ergonomi, enkel åtkomst, bättre sikt och hantering, trumfkorten som uppmärksammas på marknaden. Lanserad med en kraftig reklaminsats

Läs mer

10 % Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem. mphe.danfoss.

10 % Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem. mphe.danfoss. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem 10 % Bättre värmeöverföring Tack vare en innovativ plåtkonstruktion

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Ungt företag med stark marknadsposition

Ungt företag med stark marknadsposition Ungt företag med stark marknadsposition Westmetall AB är en lokal lagerhållare av halvfabrikat inom aluminium, stål, rostfritt och koppar. Till bygg- och verkstadsindustrin levereras standardprodukter

Läs mer

Framgång med. robotautomation

Framgång med. robotautomation Framgång med robotautomation Snabb, noggrann och beröringsfri mätning med laser. - Fogsökning - Kvalitetskontroll - Mätning LMI Technologies AB Tel: 031 3 36 25 10 www.lmint.com Så många skäl att automatisera

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

TransporT och logistik 0171-530 85 www.skubbet.se. Allt som är maskintekniskt möjligt kan vi göra i större format än andra

TransporT och logistik 0171-530 85 www.skubbet.se. Allt som är maskintekniskt möjligt kan vi göra i större format än andra tänker stort Allt som är maskintekniskt möjligt kan vi göra i större format än andra Vi utför bland annat legotillverkning av prototyper för industrin samt små serier inom området skärande bearbetning,

Läs mer

WIPAB & ALLKAL. Avancerade plåtarbeten, maskinskydd och kvalificerad metallrengöring.

WIPAB & ALLKAL. Avancerade plåtarbeten, maskinskydd och kvalificerad metallrengöring. WIPAB & ALLKAL Avancerade plåtarbeten, maskinskydd och kvalificerad metallrengöring. Kvalitet, kunskap och erfarenhet i ett starkt samarbete. WIPAB är ett plåtbearbetningsföretag med inriktning på legotillverkning.

Läs mer

Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter

Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter Spring Systems Spring Systems är en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer, clips och sammansatta

Läs mer

Maskininformation vm-1200

Maskininformation vm-1200 VM-1200 INFO AMADA MACHINE TOOLS är ett välkänt begrepp för industriaktörer världen över. Företaget leder utvecklingen av såväl sågmaskiner som sågblad och har ett av världens största sortiment av bimetall-

Läs mer

Mats Björnetun ägare till MIM vid en krocksäker transportbur.

Mats Björnetun ägare till MIM vid en krocksäker transportbur. REPORTAGE/Aktuellt/Etc ev titel Mats Björnetun ägare till MIM vid en krocksäker transportbur. 14 AKTUELL PRODUKTION / NR 7 2012 Säkerheten bak främst för MIM Det började som ett hobbyprojekt hemma på gården.

Läs mer

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat.

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. AP&T CUSTOMER SERVICE Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. Börjar din gamla press eller produktionslinje att tappa stinget, kan det vara dags att fundera på en

Läs mer

w w w. s m k a b. s e

w w w. s m k a b. s e Välkommen till SMK! Vi är leverantör av en mängd olika plåt- och rörprodukter. Hos oss hittar du färdiga standardprodukter i form av kärror, slangvindor och gåbord. Men vi kan också specialtillverka efter

Läs mer

Hydroforming Design Light AB. Din produktionspartner

Hydroforming Design Light AB. Din produktionspartner Hydroforming Design Light AB Din produktionspartner 2 Din utvecklingspartner för framtiden Med konstruktion av egna verktyg och maskiner, samt genom att behärska hela värdekedjan, från produktidé till

Läs mer

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING www..se BETONGBORRNING OCH MEJSLING Du har köpt det bästa verktyget, nu kan du köpa det bästa tillbehöret för arbetsuppgiften. FRÅGA EFTER DEWALT BORR OCH

Läs mer

Välkommen till en värld av perfekta lösningar omkring kabel

Välkommen till en värld av perfekta lösningar omkring kabel Välkommen till en värld av perfekta lösningar omkring kabel Marknader & Produkter Välkommen till HellermannTyton. Våra systemlösningar är perfekt anpassade till att möta de utmaningar som olika branscher

Läs mer

Kundanpassade rullformade profiler

Kundanpassade rullformade profiler Kundanpassade rullformade profiler Under snart femtio år har vi gjort profiler till vår profil ROBUST RULLPROFILER tillverkar rullformade profiler för industrin. Det har vi gjort i snart femtio år. Utan

Läs mer

PRO LINE SVETS- OCH SKÄRGASER, UTRUSTNING OCH TILLBEHÖR VERSION 2015/02

PRO LINE SVETS- OCH SKÄRGASER, UTRUSTNING OCH TILLBEHÖR VERSION 2015/02 SVETS- OCH SKÄRGASER, UTRUSTNING OCH TILLBEHÖR VERSION 2015/02 SVETS- OCH SKÄRGASER STÅL- OCH VERKSTADSSINDUSTRIN Stål- och verkstadsindustrin är en av de industrier som kännetecknas av att vara under

Läs mer

Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling

Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling Det kompletta sortimentet! DET RENASTE SLIPSYSTEMET HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE: BÄTTRE ARBETSMILJÖ, HÖGRE PRESTANDA OCH MER KOSTNADSEFFEKTIVT För att ge användarna

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

Steel House in the North. Stålproffsen i norr.

Steel House in the North. Stålproffsen i norr. Steel House in the North Stålproffsen i norr. 1998 Stålproffsen i norr. Nokias forskningscenter Helsingfors - glasyta 8000 m 2 - stålvikt 160 ton - andel syrafast 20 ton - dubbelfasader Totalentreprenad

Läs mer

Siwa. Finsnittvagnar Ensilagevagnar. foderproduktion

Siwa. Finsnittvagnar Ensilagevagnar. foderproduktion Rapide Siwa Finsnittvagnar Ensilagevagnar foderproduktion Schuitemaker Machines BV etablerades 1919 som tillverkare av maskiner för lantbruk och industri. Tack vare många års erfarenhet har Schuitemaker

Läs mer

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs VÄLKOMMEN TILL FURHOFFS ROSTFRIA Den här broschyren tar dig med till Furhoffs i Skövde. Här har vi alla de möjligheter och

Läs mer

E D G E T E C H N O L O G Y A B Människor som gör skillnad

E D G E T E C H N O L O G Y A B Människor som gör skillnad E D G E T E C H N O L O G Y A B Människor som gör skillnad Vi skapar tid och rum Edge Technology AB är en ledande leverantör av produktivitetshöjande system i Sverige. Mer än 700 företag från norr till

Läs mer

Enkel Flexibel Prisvärd

Enkel Flexibel Prisvärd Robotik som den bör vara Enkel Flexibel Prisvärd 195 INTJÄNINGSTID DAGAR GENOMSNITTLIG TEKNISKA SPECIFIKATIONER: www.universal-robots.se/se/produkter Robotiken är äntligen inom räckhåll Universal Robots

Läs mer

Värmeprodukter Plåtbearbetning Trinettekök Företagspark. BORÖ erbjuder helhetslösningar från tillverkning till lagerhållning och logistik!

Värmeprodukter Plåtbearbetning Trinettekök Företagspark. BORÖ erbjuder helhetslösningar från tillverkning till lagerhållning och logistik! Värmeprodukter Plåtbearbetning Trinettekök Företagspark BORÖ erbjuder helhetslösningar från tillverkning till lagerhållning och logistik! Ackumulatortankar och beredare för både enkla och avancerade energisystem,

Läs mer

prestanda som affärsidé.

prestanda som affärsidé. prestanda som affärsidé. abl Ett av världens ledande företag finns nära. Speciellt för dig som har höga krav på prestanda, säkerhet och anpassning av fästen och redskap till dina entreprenadmaskiner. Vi

Läs mer

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk)

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk) Atlas Copco Kompressorer för medicinsk luft (5-22 kw / 7,5-30 hk) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs en tillförlitlig tryckluftskälla

Läs mer

With a heart for manufacturing

With a heart for manufacturing HSF Group With a heart for manufacturing Entreprenörsandan är stark inom HSF Group. Nästan alla som en gång startade bolagen som ingår i gruppen arbetar fortfarande kvar. Vi fokuserar inte enbart på finansiella

Läs mer

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder?

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Garageportöppnare Sommer och Aperto garageportö Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Med en garageportöppnare slipper du gå ur bilen i regn och rusk bara för att öppna porten. Portöppnaren

Läs mer

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder SWOG Scandinavian way of grouting Beslutsamhet ger resultat för våra kunder 2 SWOG Scandinavian way of grouting SWOG -serien erbjuder injekteringsanläggningar i varierande storlek och kombinationer för

Läs mer

Frihet att arbeta där du vill

Frihet att arbeta där du vill Frihet att arbeta där du vill Upptäck hur långt du kan gå med nya utvecklade GN 9120 Global innovatör inom headset Kommer du ihåg när du senast bara hade en sak att göra? Du arbetar hårt och vill gärna

Läs mer

SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER

SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER Om andra stål ger dig problem, testa SSAB Domex. Det är optimerat för att öka din produktivitet och slutproduktens prestanda. SSAB DOMEX UTFORMAT FÖR

Läs mer

Den riktiga styrkan sitter under ytan

Den riktiga styrkan sitter under ytan Gäller från 2012/06/15-2012/11/14 SE 3/2012 Den riktiga styrkan sitter under ytan SVETS & SPÄNNSYSTEM System 28 Professional Extreme för högsta krav Professionel Extreme är... Bästa kvalitet och hårdare

Läs mer

Konstruktioner och komponenter till ställverk, 12 400 kv

Konstruktioner och komponenter till ställverk, 12 400 kv Konstruktioner och komponenter till ställverk, 12 400 kv 1 2 Så bygger du nästa generations ställverk Necks Electric vässar sitt erbjudande för ställverk. Till vårt befintliga produktutbud lägger vi flera

Läs mer

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 MINI DESIGN XS4 MINI DESIGN : Modern och stilren design är SALTO:s varumärke. Med XS4 Mini

Läs mer

Ta svetsningen till nya platser! addy Mig

Ta svetsningen till nya platser! addy Mig Ta svetsningen till nya platser! addy Mig Med en Caddy får svetsaren Ställ in materialtjockleken och börja svetsa. Utmärkta svetsegenskaper. Caddy Mig C160i/C200i är kompakta svetsströmkällor baserade

Läs mer

Välkomna till Merx Din samarbetspartner vid högteknologisk tillverkning

Välkomna till Merx Din samarbetspartner vid högteknologisk tillverkning Välkomna till Merx Din samarbetspartner vid högteknologisk tillverkning År 1989 bildades Merx Svenska AB av Hans Hammargren och Thomas Smedberg. Tillverkningen startade i mindre skala och nu tjugosex år

Läs mer

DP Technology Corp lanserar sin innovativa CAM lösning ESPRIT 2015 för ökad produktivitet och automation

DP Technology Corp lanserar sin innovativa CAM lösning ESPRIT 2015 för ökad produktivitet och automation Media kontakt: Holotech CAD/CAM AB Södra vägen 10, 702 27 Örebro Tel 019-140685 info@holotech.se Hemsida: www.holotech.se För omedelbar utgivning DP Technology Corp lanserar sin innovativa CAM lösning

Läs mer

NR 7 2015/ DEL2. Snabbt,snyggt & säkert med robot som lasersvetsar Läs S.26. Tunnplåtspecialist ökar produktionstakten Läs mer Sid.

NR 7 2015/ DEL2. Snabbt,snyggt & säkert med robot som lasersvetsar Läs S.26. Tunnplåtspecialist ökar produktionstakten Läs mer Sid. Tunnplåtspecialist ökar produktionstakten Läs mer Sid.4 Snabbt,snyggt & säkert med robot som lasersvetsar Läs S.26 NR 7 2015/ DEL2 SVERIGES LEDANDE FACKTIDNING FÖR PLÅT- & FOGNINGSTEKNIK. KONTROLLERAD

Läs mer

GEKA PLÅT & PROFILSTÅLSAXAR HYDRACROP S / SD

GEKA PLÅT & PROFILSTÅLSAXAR HYDRACROP S / SD HYDRACROP S / SD SD-modell med stort gapdjup Hydrauliska maskiner med två separata cylindrar för stans- resp. klippenheter. Maskinen har bl. a fotpedal med dubbla lägen och ett hydraulsystem som gör det

Läs mer

EasyTherm PLASMA OCH GASSKÄRNING: PRODUKTIV, PRAKTISK, PRECIS

EasyTherm PLASMA OCH GASSKÄRNING: PRODUKTIV, PRAKTISK, PRECIS EasyTherm PLASMA OCH GASSKÄRNING: PRODUKTIV, PRAKTISK, PRECIS Maskinstommen Portalkonstruktion: Säkerställer såväl precision som tillförlitlighet. Original från Messer Två långa boggievagnar, löpande på

Läs mer

Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET

Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET V Ä L K O M M E N T I L L A X I P T O I N N O V A T I V F Ö R Ä D L I N G Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET Vi tar ett steg tillbaka och går framåt. Axipto AB är ett ungt och nytänkande

Läs mer

Optimized Surface Preparation System.

Optimized Surface Preparation System. Optimized Surface Preparation System www.mirka.se Innovation kontra tradition Ta kontrollen! MIRKAs innovativa Optimized Surface Preparation System maximerar prestandan i varje led Det är ett unikt koncept

Läs mer

Holsbygruppen UTVECKLING GJUTNING BEARBETNING

Holsbygruppen UTVECKLING GJUTNING BEARBETNING Holsbygruppen UTVECKLING GJUTNING BEARBETNING Holsbygruppen Gruppen som består av Holsbyverken med dotterbolagen Älmhults Gjuteri, Nordcast, Rosenfors Bruk samt Vcast är en modern företagsgrupp som utvecklar,

Läs mer

Förutom automatiska dokumentmatare har DS-86 en extra matare som hanterar särskilda material (glättat papper, broschyrer, falsade bilagor o s v).

Förutom automatiska dokumentmatare har DS-86 en extra matare som hanterar särskilda material (glättat papper, broschyrer, falsade bilagor o s v). PEKSKÄRM i FULLFÄRG MED LOAD N GO-FUNKTION OCH JOBBGUIDE Gränssnittet på DS-86 består av en pekskärm i färg och en jobbguide. Att använda hela systemet kunde inte vara enklare. Det är inte längre nödvändigt

Läs mer

Skapar konkurrenskraft.

Skapar konkurrenskraft. Skapar konkurrenskraft. Hela vägen från prototyp till serietillverkning På Brickpack är vi specialiserade på stansning och skärning. Från precisionsstansning med små toleranser till detaljer med större

Läs mer

Mobil automation för ökad produktivitet vid småserietillverkning

Mobil automation för ökad produktivitet vid småserietillverkning Mobil för ökad produktivitet vid småserietillverkning Automation Summit 2013-09-06 Trender och dess effekter Kunder Frihet Snabbhet Konkurrens Miljö Sysselsättning En kedjeeffekt, mer svängningar längre

Läs mer

Dekaler Skyltar Emblem Metabrite TM Overlayer Frontpaneler Membranpaneler Pekskärmar E.L - lampor

Dekaler Skyltar Emblem Metabrite TM Overlayer Frontpaneler Membranpaneler Pekskärmar E.L - lampor Dekaler Skyltar Emblem Metabrite TM Overlayer Frontpaneler Membranpaneler Pekskärmar E.L - lampor Välkommen till Danielson DANIELSON levererar industriell grafik för all typ av produktmärkning. Screentryckning

Läs mer

Fem fördelar med att automatisera redovisningen

Fem fördelar med att automatisera redovisningen Fem fördelar med att automatisera redovisningen Redovisning och fakturering är ansträngande och tidskrävande processer. Säg farväl till tidstjuvarna så att du kan frigöra tid till kärnverksamheten och

Läs mer