Swegon CASA 270M K. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Swegon CASA 270M K. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A"

Transkript

1 Swegon CASA 70M K Anvisningar för montering, drift och underhåll Version A

2 Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information... Filterbyte... 4 Installation, drift och underhåll För installatör och servicepersonal. Monteringsanvisning... 5 Viktig information...5. Montering av aggregatet...5. Kondensvattenavlopp...7. Anslutning av vattenrör i Econo-modellen Kanaler Diffusionsspärr Elanslutning...9. Användning Allmänt...0. Styralternativ.... Tillbehör.... Felsökning.... Tilluftsfläkten stannar.... Vatten samlas på ventilationsaggregatets botten.... Det hörs knäppande ljud från aggregatet med oregelbundna mellanrum Tilluften från luftdonen är sval....5 Värmeväxlaren fryser igen Service Att utföra var 6:e månad Att utföra en gång per år Förbigång förbi värmeväxlaren Tekniska data Dimensionering Kretsschema, elektrisk eftervärmning Kretsschema, vattenburen eftervärmning Kopplingsscheman Ljuddata Måttuppgifter...0 Inställningsprotokoll... Maskindata för kontakt vid service Projektering Se separat projekteringsanvisning, OBS! Handbokens ursprungsspråk är finska. Rätt till ändringar förbehålles.

3 Bruksanvisning Viktig information! Luftflöden För att säkerställa ett angenämt inomhusklimat och undvika fuktskador på byggnadskonstruktioner ska bostaden ha en kontinuerlig och tillräcklig luftväxling. Aggregatet ska endast stoppas medan servicearbeten pågår. Luftflödet från aggregatet kan styras till olika flöden från en CASA-kontrollpanel eller en spiskåpa: Hastighet = ett litet luftflöde, som kan användas när ingen vistas i bostaden och det inte finns behov av samma ventilation som normalt, t.ex. för att kontrollera fukt. Hastighet = normalt luftflöde. Hastighet = ett stort luftflöde, som används i samband med matlagning, bastubad, dusch, torkning av tvätt och liknande tillfällen. Ett lågt luftflöde när bostaden är tom innebär en ekonomisk drift. Man sparar fläktenergi och bostadens uppvärmningssystem behöver inte värma upp lika mycket luft under den kalla årstiden. Ventilationssystemets viktigaste uppgift är att säkerställa en fräsch inomhusluft och avlägsna utsläpp och fukt. Därför bör man göra en bedömning av om ett lågt luftflöde är tillräckligt när bostaden står tom. Det låga luftflödet får absolut inte användas när någon befinner sig i bostaden. Om belastningen på bostaden är större än planerat, ska det normala luftflödet vara i motsvarande grad högre. Torkning av tvätt På grund av det höga fuktinnehållet får en torktumlare av frånluftstyp eller ett torkskåp inte anslutas till systemet. Vi rekommenderar en kondenserande torktumlare utan kanalanslutning. Frysskydd Värmeväxlaren kan frysa om frånluften är fuktig i samband med kallt väder. En skyddsfunktion minskar då automatiskt tilluftsfläktens hastighet. Under sådana förhållanden är det alltså normalt att fläkthastigheten varierar. Filter Aggregatet får inte användas utan filter. Endast filter som har rekommenderats av Swegon får användas i aggregatet. Drifttagning Aggregatet får inte tas i drift förrän alla arbetsmoment med stora mängder slipdamm eller andra föroreningar är klara. Rätt till ändringar förbehålles.

4 Filterbyte Bostadsinnehavaren kan byta filtret själv. Övrig service ska utföras av behörig servicepersonal. Filtrens placering i ett aggregat i högerutförande. Placeringen är spegelvänd i ett aggregat i vänsterutförande. Frånluftsfilter Filtret ska rengöras var sjätte månad och bytas minst en gång per år. Filtret kan behöva rengöras eller bytas oftare i bostäder där mycket damm förekommer. Tilluftsfilter Byts minst en gång per år. Filtret kan behöva rengöras eller bytas oftare på platser där uteluften innehåller mycket föroreningar. Uteluftsfilter Frånluftsfilter Finfilter för uteluft Aggregatet får inte användas utan filter! Endast filter som har rekommenderats av Swegon får användas i aggregatet. 4 Rätt till ändringar förbehålles.

5 . Monteringsanvisning Viktig information! Endast behörig personal Installation, inställning och drifttagning får endast utföras av behörig personal. Normer och krav För att utrustningen ska fungera korrekt ska gällande nationella normer och bestämmelser avseende installation, inställning och drifttagning följas. På adressen hittar man dokumentet Projekteringsanvisning för ventilation, där kraven avseende elektrisk effekt, buller, luftflöden och kanalsystem presenteras. Varje land har specifika nationella krav som ska följas. Höger-/vänsterutförande För att säkerställa att luftkanalerna ansluts till rätt kanalanslutningar på aggregatet, kontrollera om aggregatet är levererat i höger- eller vänsterutförande. Se också måttritningarna i avsnitt 7 Tekniska data. Torkning av tvätt På grund av det höga fuktinnehållet får en torktumlare av frånluftstyp eller ett torkskåp inte anslutas till systemet. Vi rekommenderar en kondenserande torktumlare utan kanalanslutning. Kanalanslutningarna övertäckta Aggregatets kanalanslutningar ska vara övertäckta under transport, förvaring och installation. Filter Aggregatet får inte användas utan filter. Endast filter som har rekommenderats av Swegon får användas i aggregatet. Drifttagning Aggregatet får inte tas i drift förrän alla arbetsmoment med stora mängder slipdamm eller andra föroreningar är klara.. Montering av aggregatet Aggregatet kan monteras antingen i taket med en monteringsram eller på väggen med ett separat väggfäste. Aggregatet bör monteras så nära vägg eller tak som möjligt. Utrymmet mellan aggregatet och vägg/tak ska isoleras så att ljudet från aggregatet inte förs ut i rummet via väggen. Takmontering, modell med snäppfäste Takmonteringsramen fästs med fyra M8-gängstänger vid ankarhylsorna så att minst tre av gängstängerna finns i hörnen av takmonteringsramen. För att undvika en eventuell kollision med någon kanal får en av gängstängerna finnas i hålet bredvid hörnet. M8-muttrar skruvas på gängstängerna till sådan höjd att takmonteringsramen hamnar vågrätt när ramens översida går emot muttrarna. Trä monteringsramen genom hålen mot gängstängernas muttrar och lås den underifrån med muttrar. Gängstängernas ändar får sticka ut högst Spetsarna på låskrokarna på takmonteringsramens karm ska vara riktade bakåt. Takmonteringsramens undersida lämnas cirka 5 mm under takytan. Eventuella taklister runt ramen monteras först efter att aggregatet har monterats. Rätt till ändringar förbehålles. 5

6 cm ut genom takmonteringsramens platta, annars tar de i aggregatets överdel. Takmontering, modell med snäppfäste Aggregatets montering i monteringsramen Lossa de två skruvarna framtill och upptill på aggregatet så mycket att skruvskallarna sticker ut cirka cm. Lyft upp aggregatet i takmonteringsramen så att alla fyra låskrokarna hamnar rätt i urtagen upptill på aggregatet. Låskrokarna har två hakar; de undre låser aggregatet för att underlätta anslutningen till kanalerna och dragningen av elkablarna. När aggregatet är korrekt placerat till kanalen och elledningarna till aggregatet har förts in i aggregatet, lyft upp aggregatet på de övre hakarna. När de övre hakarna är låsta fjädrar överdelens skruvar ut. Säkra till sist att aggregatet sitter på plats genom att dra åt överdelens skruvar. Takmontering, gängstångsmodell Takmonteringsramen monteras i mellanbjälklaget med den släta ytan uppåt, med 8 mm gängstänger (4 st.). Takmonteringsramens mått och gängstängernas placering visas på bild. Gängstängernas längd anpassas så att stängernas ändar är ungefär 55 mm under takmonteringsramens underkant (bild ). Takmonteringsramen monteras ungefär 5 mm under mellantaket, så att reglarna kommer 5 mm under takmonteringsramens överkant. När väggarna är klara, lyfts aggregatet på plats och monteras med koniska gummin mot aggregatets översida och fästskruvarna dras åt lätt (bild ). På båda modellerna för takmontering bör aggregatet monteras så nära väggen och taket som möjligt och utrymmet mellan aggregatet och väggen isoleras med ett mjukt tätningsmaterial, så att ljudet från aggregatets Aggregatets fastsättning i väggfästet Takmontering, gängstångsmodell Aggregatet ska lyftas helt på sin plats innan muttrarna dras åt. Aggregatet får inte lyftas genom att dra åt fästmuttrarna Värmeledningsrör 5 mm plast Den släta ytan uppåt 4 50 Uteluft Avluft Tilluft Frånluft Regel Panel Monteringsram 5 Värmeledningsrör Modell R El Tätning Bild Bild Bild 6 Rätt till ändringar förbehålles.

7 baksida inte fortplantas ut i rummet. Väggmontage Väggmontage Väggfästet skruvas fast stadigt på väggen med den horisontella vikningen nedåt och aggregatet lyfts upp mot väggen med botten vilande på vinkeln, innan det låses fast genom att dämpgummina på aggregatets insida dras åt med vingmuttrarna Kondensvattenavlopp Kondensvattnet leds till golvbrunn, tvättställets vattenlås eller motsvarande med en styv slang eller ett rör med minst mm innerdiameter. Aggregatets kondensvattenslang får inte anslutas direkt till avloppet. Vattenlåset på den slang som medföljer vid leveransen monteras lodrätt och fylls med vatten. I botten av aggregatet finns ett utlopp för kondensvatten (/8 utvändig gänga), där slangen ansluts. Slangen får inte ha ett andra vattenlås eller dras vågrätt. Vattenlåsets uppdämningshöjd bör vara minst 0 cm Väggfäste. Anslutning av vattenrör i Econo-modellen Econo-modellens vattenrörsanslutningar utförs inuti aggregatet. Anslutningsarbetena kan underlättas om man lossar de två fästskruvarna till luftvärmarens ram och drar ut värmaren något. Framledningsvattnets anslutning är /8 innergänga för termostaten och för returvattnets kulventil en 5 mm klämkoppling. I returrörets högsta punkt monteras en luftningsskruv. Systemet fylls och luften avlägsnas. 585 Modell R (modell L med spegelvända anslutningar) På grund av risken för att luftvärmaren ska frysa får Econo-modellen inte anslutas till värmeledningsnätet (luftvärmaren fylls med vatten) innan ventilationssystemet har ställts in för drift, om man inte på annat sätt ser till att luftvärmaren inte kan frysa. Den till Econo-aggregatet anslutna cirkulationspumpen för värmedistributionssystemet får inte stoppas under eldningssäsongen. Framledningsvatten /8 innergänga Returvatten 5 Se avslutningsvis till att vattnet cirkulerar i luftvärmaren innan aggregatet startas. Elementet måste tillföras vatten kontinuerligt. Rätt till ändringar förbehålles. 7

8 .4 Kanaler Luftkanalerna monteras på vinden eller i ett innerutrymme (sänkt innertak). I kalla utrymmen ska kanalerna isoleras med till exempel 00 mm mineralull. I varma utrymmen ska uteluftskanalen samt den utgående avluftskanalen också isoleras mot fukt (t.ex. med plastfilm ovanpå lagret med isolering). Uteluften till aggregatet tas in antingen under ett takutsprång eller genom en yttervägg. Avluften leds ut genom en Swegon CASA Roof avluftshuv som ger låg tryckförlust. Uteluftsgallrets insektsnät kan lätt sättas igen och ska tas bort. Luftkanalernas tyngd får inte belasta aggregatet. Infästningarna ska göras så att kanalernas tyngd bärs upp av andra byggnadsdelar. Ljudöverföring från kanaler till byggnadsdelar ska förhindras (en bit mineralull mellan takstolen och röret samt mellan röret och infästningen). Den övre delen av aggregatet ska ljudisoleras omsorgsfullt med mineralull..5 Diffusionsspärr 5. Det rekommenderas att en monteringsram används för att täta diffusionsspärren i vindsbjälklaget. Monteringsramen har en diffusionsspärr som förhindrar att fukt tränger in i isoleringen i vindsbjälklaget och att luft från vinden kommer ned i rummen. Skär ut öppningar för stosarna i monteringsramens tätningsmatta. Öppningarna ska vara cirka 0 mm mindre i diameter. Skruva fast monteringsramen i taket genom hålen på sidorna. Kontrollera att monteringsramen är rätt placerad när den fästs (monteringsramens fram- och bakkanter är längre än sidorna). Spänn fast diffusionsspärrens plast mellan monteringsramen och byggkonstruktionen eller tejpa fast den tätt mot monteringsramen. Ventilationskanalernas isoleringstjocklek och ytskikt varierar beroende på isolermaterial, klimatområde och nationella normer. Därför ger Swegon inga allmänna rekommendationer. De flesta tillverkare av isolermaterial erbjuder beräkningsprogram för beräkning av tillräcklig och korrekt isolering. I renoveringsobjekt finns det skäl att undersöka om de befintliga kanalerna är tillräckligt och korrekt isolerade. Isolering på rätt sätt är nödvändigt för att aggregatet ska fungera korrekt. Monteringsram med diffusionsspärr Skär ut öppningar i monteringsramens tätningsmatta för de stosar som ska användas. Öppningarna ska vara cirka 0 mm mindre i diameter. Det är väsentligt för ventilationsaggregatets funktion, att ventilationskanalerna är rena. Ventilationskanalerna ska rengöras regelbundet och alltid i samband med renovering. Monteringsram R Det är absolut förbjudet att använda anläggningen under byggtiden eller om dammande arbeten pågår. Använd en monteringsram med diffusionsspärr för att förhindra fukt från att tränga in i vindsbjälklagets isolering. 8 Rätt till ändringar förbehålles.

9 .6 Elanslutning Frånskilj spiskåpan eller transformatorregulatorn från elnätet. Öppna ventilationsaggregatets lucka och apparatlådans frontplåt. Dra kablarna från den enhet som ska installeras genom genomföringarna i aggregatets övre del och anslut ledarna till de plintar som anges i kopplingsschemat, samt avlägsna den ledningsbygel som anges för den aktuella enheten i schemat. Aggregatet ska förses med huvudbrytare. (Ingår inte i aggregatleveransen.) Aggregatet har också en inbyggd luckbrytare..6. Styrning från spiskåpa När ventilationsaggregatet styrs från en spiskåpa, kan hastighetsomkopplaren inte anslutas. Elanslutningar ska utföras av behörig elektriker. Rätt till ändringar förbehålles. 9

10 . Användning Kontrollera att systemet är injusterat och att aggregat, filter och kanaler är rena innan aggregatet tas i drift. Econo-modellens vattencirkulationskrets ska vara i bruk och värmen inkopplad under uppvärmningssäsongen.. Allmänt Innan aggregatet startas, kontrollera att det inte finns kondensvatten i aggregatet. Starta ventilationsaggregatet och välj ventilationseffekt med hastighetsväljarna. Läge används vid normal drift. Läge är forcerad drift och läge används vid bortavaro. Läget för bortavaro används när bostaden är tom och ger den minimiventilation som bostadens byggkonstruktioner kräver. Forcerad drift används när man tillfälligt behöver en högre ventilation, t.ex. vid bastubad eller när man får gäster. Aggregatets lucka öppnas genom att luckans låsrattar tas bort. Luckbrytaren stoppar aggregatet när luckan tas bort. Econo-modellens temperaturreglage = + C = +4 C = +7 C 4 = +0 C 5 = + C 6 = +6 C Luckbrytare Överhettningsskydd Vid öppning av luckan ska man akta sig för eventuellt heta luftvärmare och säkerställa att fläktarna har slutat rotera. Temperaturregleringstermostat Frostskyddstermostat Eftervärmningstermostaten har på fabriken ställts in på 5 0 C. Inställningen kontrolleras före drifttagning och termostaten ställs in på önskad temperatur. Finjustering av eftervärmen gör man i apparatlådan inuti aggregatet. På Econo-modellens kontrollpanel motsvarar nummer + C, +4 C, +7 C, 4 +0 C, 5 + C och 6 +6 C. Vid en driftstörning kopplar luftvärmarens överhettningsskydd bort luftvärmaren. Orsaken till ett utlöst överhettningsskydd ska alltid undersökas och åtgärdas. Överhettning kvitteras genom att man trycker in skyddets återställningsknapp när luftvärmaren har svalnat. Återställningsknappen är placerad på botten av aggregatets apparatlåda. Grovfiltren och finfiltret ovanför värmeväxlaren kan tas bort genom att dra dem utåt. Före serviceåtgärder ska man frånskilja aggregatet från elnätet, antingen genom att ta ur stickproppen eller genom att vrida den i gruppledningen inkopplade huvudbrytaren till 0-läge och vänta fem minuter, tills fläktarna har stannat och eventuella luftvärmare har hunnit svalna. (Se punkten Serviceinstruktion). Under varma tidsperioder kan värmeåtervinningen förhindras på två olika sätt. På modeller utan inbyggd förbigångsfunktion kan värmeväxlaren ersättas med ett sommarelement. På modeller med inbyggd förbigång kan funktionen tas i drift genom att dra det bakom värmeväxlaren placerade spjället till ändläge mot dörren. Elektrisk modell: justering av tilluftens temperatur, fabriksinställning +7 C. Econo-modellen: justering av automatiken för vattenelementets frysskydd, fabriksinställning +0 C. Framkant Frostskyddstermostat. Ett värde -4, fabriksinställning (om aggregatet har fotocell, 5 C). Överhettningsskydd Överhettningsskydd (endast vid luftvärmare för förvärme) Grovfilter (eventuell text eller färg på undersidan) Finfilter 0 Rätt till ändringar förbehålles.

11 Påfrysning av värmeväxlaren förhindras med termostaten. Termostaten stoppar tilluftsfläkten, när frostbildningstemperaturen underskrids. Tilluftsfläkten startar på nytt, när temperaturen har stigit över frostbildningstemperaturen. När bostadens ventilation är rätt injusterad, är det normalt att tilluftsfläkten stoppas vid uteluftstemperaturen -0 C. Rörsystemet för kondensvattendränering och funktionen hos vattenlåset ska kontrolleras årligen i början av uppvärmningssäsongen genom att hälla vatten i närheten av bottenhålet på utloppssidan. Förbigångsspjäll Sommarläge För rengöring av fläktarna lossar man fläktens ledningar ur plintarna. Därefter öppnar man fläktarnas låsfjädrar och sedan kan fläktarna dras ut ur aggregatet. Motorerna demonteras och fläkthjulen rengörs genom lätt borstning eller med tryckluft. Vinterläge Om bostadens ventilation stängs av, förhindras förorenad och fuktig luft att lämna bostaden och ren uteluft att komma in i bostaden. Föroreningar från människor, byggkonstruktioner och grund (t.ex. koldioxid, fukt och emissioner) fördärvar rumsluften snabbt och orsakar hälsomässiga olägenheter. För hög fuktighet kan förstöra byggkonstruktioner och orsaka mögel- och svamptillväxt. Därför förutsätter byggnormerna att ventilationen är påslagen kontinuerligt och att dess effekt regleras efter de boendes behov. Frysskyddsgivare. Styralternativ ILVA separat omkopplare En omkopplare som får plats i en eldosa, med tre hastigheter. Man kan välja mellan stoppläge och tvångskoppling. ILVA separat omkopplare ILVA transformator med separat omkopplare En kapslad transformator som tillåter att man väljer tre fläkthastigheter av sexton. ILVA transformator med inbyggd omkopplare En kapslad transformator med signallampa och vridomkopplare, med vilken man kan välja tre fläkthastigheter av sexton, samt stoppläge. Swegon CASA-enheterna innehåller dessutom en skyddsspänningstransformator och ett relä för anslutning av lågspänningsstyrutrustning, såsom fuktgivare, koldioxidgivare eller närvarogivare. ILVA transformator med separat omkopplare Styrning över spiskåpa Aggregatet kan också styras via Swegon CASA spiskåpor. ILVA transformator med inbyggd omkopplare Rätt till ändringar förbehålles.

12 . Tillbehör Fuktbrytare Stiger den relativa luftfuktigheten över fuktgivarens inställningsvärde, forceras aggregatets drift. Fuktgivaren ansluts till ventilationsaggregatet (se kopplingsschemat). Man kan också använda en fuktgivare på aggregat som styrs från en spiskåpa (se kopplingsschemat). Braständningsomkopplare Braständningsfunktionen skapar ett tillfälligt övertryck i bostaden, vilket gör det enklare att tända brasan (se kopplingsschemat). Fuktbrytare Rätt till ändringar förbehålles.

13 . Felsökning. Tilluftsfläkten stannar Värmeväxlarens frysskyddssystem stoppar tilluftsfläkten vid utetemperaturer under ca -0 C. Detta är en för aggregatet normal funktion. Vid högre temperaturer kan stopp orsakas av: felaktig inställning igensatt frånluftsfilter dålig isolering av frånluftskanaler sommarelementet är kvar i aggregatet I modellen Econo stoppar termostaten tilluftsfläkten, när luftvärmarens temperatur sjunker till +0 C (funktionen skyddar luftvärmaren mot frysning). Kontrollera genom att känna på rörens yta att vattnet cirkulerar i luftvärmaren och att flödet går åt rätt håll. Luftvärmarventilen finns på framledningssidan och temperaturen där ska vara högre. Rörsystemet ska ha en luftningsventil i den högsta punkten.. Vatten samlas på ventilationsaggregatets botten När uteluften är kall, kondenseras detta vatten på värmeväxlarelementets yta, och vattnet rinner till frånluftssidan. På aggregatets botten finns ett avlopp för dränering av kondensvatten och i slangen från avloppet finns ett vattenlås. Det samlas vatten på botten om slangen är igensatt eller om det finns mer än ett vattenlås på slangen (stigning i flödesriktningen före eller efter vattenlåset, slangens ände i vatten). Ta bort överflödiga vattenlås och kontrollera funktionen genom att hälla vatten på aggregatets botten.. Det hörs knäppande ljud från aggregatet med oregelbundna mellanrum Econo-modellens termostatventil är monterad på framledningssidan, vilket innebär flöde mot ventiltallriken och ställdonet. Om flödesriktningen är felaktig, stängs vätskeflödet till ventilen tidvis av, vilket ger ett knäppande ljud. Se till att flödet går i rätt riktning..4 Tilluften från luftdonen är sval I Econo-modellen ger den vattenvärmda luftvärmaren för eftervärmning ett värmetillskott som vid kall väderlek värmer upp tilluften till termostatens inställningsvärde. Om luftvärmaren inte förses med tillräckligt mycket varm vätska (cirkulationskretsen är stängd eller är inte luftad, cirkulationspumpen är stoppad, ventilens temperaturinställning är låg), blir tilluften från aggregatet sval. Kontrollera genom att känna på rörens yta att vattnet cirkulerar i luftvärmaren och att flödet går åt rätt håll. Kontrollera termostatens temperaturinställning (se skalan på sidan 0). I den elektriskt uppvärmda modellen värmer en luftvärmare den kalla tilluften till termostatens inställningsvärde. Luftvärmaren är skyddad mot överhettning med ett överhettningsskydd med manuell återställning. Kontrollera termostatens inställningsvärde (8 C). Tryck in överhettningsskyddets återställningsknapp. Ett klick vid intryckning betyder att övertemperaturskyddet är kvitterat. Ta reda på överhettningens orsak (filtret igensatt, ytterväggsgallret igensatt, termostatens givare ur läge vid fläktens sugöppning, överhettningsskyddets givare ligger an mot luftvärmaren). Kontrollera skicket hos filtren och frånluftsluftdonen. Nedsmutsade filter och luftdon förhindrar den varma frånluftens strömning till värmeväxlaren, vilket gör att värmen inte överförs till tilluften. Om aggregatet avger varm luft, kan rörsystemets värmeisolering vara otillräcklig (mät och jämför lufttemperaturen vid de längst bort och närmast belägna tilluftsdonen vid kall väderlek. Temperaturskillnaden ska vara under 5 C)..5 Värmeväxlaren fryser igen Vattnet som kondenseras i plattvärmeväxlaren fryser, om temperaturen i värmeväxlarens kallaste punkt understiger 0 C. Frysning förhindras med en termostatstyrd funktion: tilluftsfläkten stoppas tills temperaturen stiger över termostatens inställningsvärde. Värmeväxlaren fryser, om termostaten är inställd på för lågt värde eller termostatens givare inte är korrekt placerad. Lossa eftervärmningstermostatens graderade inställningsknapp (dra loss). Skjut på knappen på axeln med märkningen 4 C och kontrollera läget på knappens skala (ska vara +4 C). Lossa elfackets frontplåt (en uppgift för en elektriker) och kontrollera att termostatens givare är placerad intill värmeväxlarens nedre kant på tilluftssidan genom att följa kapillärröret från givaren till termostaten. På modeller med infrarödgivare (tillvalsutrustning) finns en sändare/mottagare vid värmeväxlarens frostbildningspunkt (på frånluftssidan, ca 5 cm snett uppåt från nedre kanten, i djupled vid uteluftsanslutningen) som indikerar frostbildning och startar avfrostningen: tilluftsfläkten stoppas tills frosten är borta. Fotocellens signallampa indikerar förbindelse mellan sändaren inuti värmeväxlaren och mottagaren vid ytterkanten. Avfrostningsfunktionens startfördröjning är 0 sekunder eller 5 minuter. Upptiningstiden är minst 0 minuter efter att lampan har tänts. Kontrollera att givaren är rätt placerad (där den mesta frosten bildas). När givarkroken monteras (sändardioden ska vara under krokens stomrör), kontrollera förbindelsen mellan sändaren och mottagaren (tänd signallampa). Rätt till ändringar förbehålles.

14 4. Underhållsanvisning 4. Att utföra var 6:e månad Koppla bort aggregatet från elnätet. Öppna aggregatets dörr. Vänta 5 minuter, så att fläktarna hinner stanna och eventuella luftvärmare hinner svalna. Ta bort uteluftsfiltret () (ovanför värmeväxlaren). Damma av och dammsug den. Ta bort frånluftens grovfilter G ()) (ovanför värmeväxlaren) och damma av eller dammsug filtret. Ta bort pappersfiltret ()) (ovanför värmeväxlaren) och dammsug filtret försiktigt. Ta bort plattvärmeväxlaren (4) och skölj det med rinnande vatten eller tvätta med diskmedel. Låt värmeväxlaren torka. Rengör ytorna på insidan av aggregatet, till exempel genom att dammsuga eller torka av dem. Häll vatten på aggregatets botten och kontrollera att vattnet rinner ut ur aggregatet genom kondensvattenutloppet (5). Torka av aggregatet och sätt tillbaka värmeväxlaren med märkpilen uppåt. Sätt tillbaka filtren. Sätt luckan på plats och anslut aggregatet till elnätet. Vänta tills fläktarna startar. Filtrens placering i ett aggregat i högerutförande. Placeringen är spegelvänd i en vänstervänd modell.. Uteluftsfilter. Finfilter för uteluft. Frånluftsfilter 4. Värmeväxlare Apparatlåda 4. Att utföra en gång per år Filterbyte 4. Förbigång förbi värmeväxlaren Sommartid kan värmeåtervinningen förhindras genom att ersätta värmeväxlaren med ett sommarelement. Eftervärmningstermostaten kan ställas på noll under sommarperioden. Fotocellgivare Temperaturreglage 5. Kondensvattenanslutning Överhettningsskydd Aggregatet får inte användas utan filter! Endast filter som har rekommenderats av Swegon får användas i aggregatet. Hitta rätt filter i avsnitt 6. Komponentförteckning. På fotocellmodellerna ska fotocellgivaren lossas från värmeväxlaren innan värmeväxlaren tas ut. 4 Rätt till ändringar förbehålles.

15 5. Tekniska data 5. Dimensionering Tilluft Dimensionering av vattenvärmd luftvärmare Disponibelt tryck Pa V 0 V 00 V 05 V 80 V 60 V 0 V 00 V V 55 V 60 V 65 V 5 V 90 V 0 V Luftflöde l/s Standard Kan väljas C l/s Effekt kw 0,8 0,58,06,44 0,8 0,58,06 Tilluft 0 l/h Effekt kw 0,85,0,60,90 0,70 0,90,40 Maxeffekt Framledningsvatten Luftflöde Vattenflöde Vattenflöde l/h ,44 68,60 7 Frånluft ,8 0, ,50 0, V 55 0,90 5 0, V 80 V Standard Kan väljas Disponibelt tryck Pa V 40 V 0 V 00 V 00 V Tryckförlust i luftvärmaren i 70 M Econo Vattenelement Danfoss Ra 0-ventil Förinställning N V 55 V 5 V 60 V 65 V 90 V 0 V Luftflöde l/s Vattenelement Effektförbrukning 00 Vattenström l/h 75 0 V Total effektförbrukning W V 80 V 60 V 40 V 0 V 00 V 80 V 60 V 65 V 90 V 0 V 5 V 55 V 00 V Standard Kan väljas Luftflöde l/s Rätt till ändringar förbehålles. 5

16 5. Kretsschema, elektrisk eftervärmning Fas från regulator Reglerad fas från regulator Luckbrytare Luckbrytare Braständningsomkopplare Ta bort denna ledning vid anslutning av braständningsomkopplare Tillbehör 6 Rätt till ändringar förbehålles.

17 5. Kretsschema, vattenburen eftervärmning Fas från regulator Reglerad fas från regulator Luckbrytare Luckbrytare Braständningsomkopplare Ta bort denna ledning vid anslutning av braständningsomkopplare Tillbehör Rätt till ändringar förbehålles. 7

18 5.4 Kopplingsscheman Main 0 V, 0 A Swegon CASA Roof Fjärrstyrningsmodul VAK-ohjausmoduuli ILVA-omkopplare ILVA-Kytkin Fuktgivare MMO 7 x.5 Kosteuskytkin (tilläggsutrustning) (lisävaruste) HR ILVA- ILVAsäädinyksikkö transformator med inbyggd omkopplare Braständningsomkopplare Takkakytkin (lisävaruste) ILVA ILVA DDC-modul -moduuli (tilläggsutrustning) 4V V transformator med ILVA-yksikkö separat omkopplare P N NC C N L MMJ 4x,5 N MMJ 4 x.5 S Driftomkopplare, Käyttökytkin, ingår ei kuulu ej i leveransen toimitukseen MMJ 4 x.5 S Driftomkopplare, Käyttökytkin, ingår ei kuulu ej i leveransen toimitukseen MMJ 4 x.5 S Driftomkopplare, Käyttökytkin, ingår ei kuulu ej i leveransen toimitukseen 4 Matning Syöttö 0 V, 0 A Matning Syöttö 0 V, 0 A Matning Syöttö 0 V, 0 A N L N L N L Ta bort ledningen Ta bort ledningen vid anslutning vid anslutning av braständningsomkopplaren. takkakytkimen kytket av braständningsomkopplaren. Poista johto, kun Poista johto, kun kytket takkakytkimen Swegon CASA 70 / 70M Swegon CASA 70 / 70M Swegon CASA 70 / 70M Main 0 V, 0 A Main 0 V, 0 A Swegon CASA 40 Swegon CASA 70 70M Swegon CASA Classic ILVA A 8 Rätt till ändringar förbehålles.

19 5.5 Ljuddata Tilluftskanal Avslutningsreflektion har beaktats Spänning (V) Luftflöde (dm³/s) ,8 65,9 65,5 66,8 69,7 7, 77,7 87, 5 56,4 56,9 57, 6, 64,6 67,0 69,5 7,0 Oktavbandets mittfrekvens (Hz) 50 4,6 48,0 5,4 55,9 59, 6,0 64,5 68, , 44, 49, 5, 56, 58,8 6, 65,6 k 0,0 9,4 45,6 5, 55, 57,9 60, 6,7 k 6, 0, 8, 44, 48, 5,5 54,6 60,4 4k 6,0 7,4 8,9 7,0 4, 46, 49,4 54,7 8k 7,4 7,5,5,9 9,8 5,7 40, 47, LWA (Ø5 kanal) Frånluftskanal Avslutningsreflektion har beaktats Spänning (V) Luftflöde (dm³/s) , 64,5 65,5 64, 65,8 66, 68,5 70,8 5 5, 5, 5, 5,6 56,6 59,9 6, 66, Oktavbandets mittfrekvens (Hz) 50 9,4 9,8 4,6 46,7 50, 5,9 55,5 60, 500 9, 5,0 7,9 40,7 44,0 46, 48, 5, k 5,0 4, 0, 5,0 9,0 4,8 44,0 47,7 k, 4,,0 7,4,7 4,8 7,5 4, 4k 6,0 0, 7,0 5,0 0,9 4,9 8,4,6 8k 7,4 8, 7,4 7,5 7,9,0 7,6 4,0 LWA (Ø5 kanal) Ljudnivå till omgivningen Spänning (V) Luftflöde (dm³/s) * 46,5 45,9 46, 46,4 4,7 46,5 7,9 5 5,8 8,6 5,5 7,5 9,8 4,9 44,4 46, Oktavbandets mittfrekvens (Hz) 50 5,4 7,8 4,8 8,7, 5, 8, 4, , 8, 4,7,9 6,9 9,8,9 6,6 k * * *,9 6, 0,4,8 6,5 k * * * *,0 6,0 9, 5,0 4k * * * * *, 5,9,5 8k * * * * * * *,5 LWA, db(a) LpA *det alstrade ljudet är inte högre än bakgrundsbullret Rätt till ändringar förbehålles. 9

20 5.6 Måttuppgifter (L) 5 (R) 40 Anslutning av vattenrör inuti aggregatet Kondensvatten /8 utvändig gänga Tilluft till bostaden Frånluft från bostaden 5. Uteluft till aggregatet 5 4. Avluft ut 5 5. Elanslutningar 6. Framledningsvatten 7. Returvatten 6 Modell R Modell L 0 Rätt till ändringar förbehålles.

21 Luftflöden Projekteringsvärde Inställningsvärde Tilluft l/s l/s Rum : Rum : Rum : Rum 4: Rum 5: Rum 6: Tilluft totalt Frånluft l/s l/s Rum : Rum : Rum : Rum 4: Rum 5: Rum 6: Frånluft totalt Övriga anmärkningar Data för aggregatet Data på aggregatets typskylt noteras här, för att användas vid kontakt i samband med service Inställt av: Datum: Kom ihåg att beskriva utrustningens användning och service för användaren/fastighetsskötaren! Rätt till ändringar förbehålles.

22 Garantivillkor GARANTIGIVARE Swegon ILTO Oy Asessorinkatu 0, 0780 S:t Karins. GARANTITID Produkten har två () års garanti räknat från inköpsdagen. GARANTINS OMFATTNING Garantin omfattar under garantitiden uppkomna fel som anmälts till tillverkaren eller konstaterats av garantigivaren eller garantigivarens företrädare, och som avser konstruktions-, tillverknings- eller materialfel samt följdfel som uppkommit på själva produkten. De ovannämnda felen åtgärdas genom att produkten görs funktionsduglig. ALLMÄNNA GARANTIBEGRÄNSNINGAR Garantigivarens ansvar är begränsat enligt dessa garantivillkor och garantin täcker inte egendoms- eller personskador. Muntliga löften utöver detta garantiavtal är inte bindande för garantigivaren. BEGRÄNSNINGAR I GARANTIANSVAR Denna garanti ges under förutsättning att produkten används på normalt sätt eller under jämförbara omständigheter för avsett ändamål, och att anvisningarna för användning följts. Garantin omfattar inte fel som orsakats av: - transport av produkten - vårdslös användning eller överbelastning av produkten - underlåtenhet att följa anvisningar gällande installation, drift, underhåll och skötsel - felaktig installation av produkten eller felaktig placering på platsen - omständigheter som inte beror på garantigivaren, såsom för stora spänningsvariationer, åsknedslag och brand eller andra olycksfall - reparationer, underhåll eller konstruktionsändringar som gjorts av icke auktoriserad part - garantin omfattar inte heller ur funktionssynpunkt betydelselösa fel, t ex repor på ytan. - Delar, som genom hantering eller normalt slitage är utsatta för större felrisk än normalt, till exempel lampor, glas-, porslins-, pappers- och plastdelar samt säkringar omfattas inte av garantin. - Garantin omfattar inte inställningar, information om användning, skötsel, service eller rengöring som normalt beskrivs i anvisningarna för användning eller arbeten som orsakas av att användaren uraktlåtit att beakta varnings- eller installationsanvisningar, eller utredning av sådant. DEBITERINGAR UNDER GARANTITIDEN Den auktoriserade servicepartnern debiterar inte kunden för reparationer, utbytta delar, reparationsarbeten, för reparationen nödvändiga transporter eller resekostnader som faller inom garantin. Detta förutsätter dock att: - de defekta delarna överlämnas till den auktoriserade servicepartnern - att reparationen påbörjas och arbetet utförs under normal arbetstid. För brådskande reparationer, eller reparationer som utförs utanför normal arbetstid, har den auktoriserade servicepartnern rätt att debitera extra kostnader. Om felen kan orsaka risk för hälsa eller avsevärda ekonomiska skador repareras dock felen omedelbart utan extra debitering. - att servicebil eller allmänna transportmedel som går enligt tidtabell (som allmänna transportmedel betraktas inte båtar, flygplan eller snöfordon) kan användas för reparation av produkten eller för utbyte av felaktiga delar. - demonterings- och monteringskostnader för utrustning som är fast monterad på användningsplatsen inte kan anses vara onormala. ÅTGÄRDER NÄR FEL UPPTÄCKS När ett fel upptäcks ska kunden utan dröjsmål anmäla det till tillverkaren eller till auktoriserad servicepartner. Ange vilken produkt (produktmodell, typbeteckning i garantikortet eller på typskylten, serienummer) det gäller, felets typ så noggrant som möjligt, samt de omständigheter under vilket felet uppstått. Om det finns risk för att felet orsakar följdskador i miljön, ska det stoppas omedelbart. En förutsättning för att garantin ska gälla är att tillverkaren eller tillverkarens representant före reparation får tillfälle att besikta de fel som anges i garantianspråket. En förutsättning för garantireparation är också att kunden på ett tillfredställande sätt kan visa att garantin är giltig (= inköpskvitto). Efter att garantitiden gått ut är garantianspråk, som inte gjorts skriftligen före garantitidens utgång, inte giltiga. Rätt till ändringar förbehålles.

23 Undertecknad, representant för följande tillverkare: Swegon ILTO Oy Asessorinkatu S:t Karins EG-försäkran om överensstämmelse Försäkrar härmed att Swegon CASA ventilationsaggregat uppfyller kraven i följande EG-direktiv: Maskindirektivet (006/4/EG) Lågspänningsdirektivet (006/95/EG) EMC-direktivet (004/08/EG) och att de harmoniserade standarderna nedan har tillämpats: EN 605-:00 +A:004 +A:004 +A:006 +A:008 +A:006 EN 6004-:006 +A:009 EN :00 +A:007 EN 5504-:006 EN 5504-:997 +A:00 +A:008 EN :006 EN :008 Person bemyndigad att sammanställa den tekniska dokumentationen: Namn: Rami Wiberg Adress: Asessorinkatu 0, 0780 S:t Karins E-post: rami.wiberg@swegon.fi Datum: S:t Karins Namnteckning: Ilari Niittymäki Verkställande direktör Swegon ILTO Oy Rätt till ändringar förbehålles.

24

Swegon CASA 400M. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A

Swegon CASA 400M. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A Swegon CASA 400M Anvisningar för montering, drift och underhåll Version A Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information... 3 Filterbyte... 4 Installation, drift och underhåll För installatör

Läs mer

Swegon CASA ILVA transformator med separat omkopplare (I-T-IY) Anvisningar för montering, drift och underhåll

Swegon CASA ILVA transformator med separat omkopplare (I-T-IY) Anvisningar för montering, drift och underhåll Swegon CASA ILVA transformator med separat omkopplare (I-T-IY) Anvisningar för montering, drift och underhåll Innehåll Installation, drift och underhåll För installatör och servicepersonal 1. Monteringsanvisning...

Läs mer

Swegon CASA ILVA transformator med inbyggd styrenhet (I-T-ILSY) Anvisningar för montering, drift och underhåll

Swegon CASA ILVA transformator med inbyggd styrenhet (I-T-ILSY) Anvisningar för montering, drift och underhåll Swegon CASA ILVA transformator med inbyggd styrenhet (I-T-ILSY) Anvisningar för montering, drift och underhåll Innehåll Användning För användaren 1. Användning... 3 Innehåll Installation, drift och underhåll

Läs mer

Swegon CASA Roof. Monteringsanvisning

Swegon CASA Roof. Monteringsanvisning Swegon CASA Roof Monteringsanvisning Casa Roof asennusohje SE.indd 1 3/7/2011 12:10:56 PM Innehåll Monteringsanvisning Montering av undertakets genomföringstätning... 4 Genomföring för tegeltak... 5 Genomföring

Läs mer

Swegon CASA 270 K. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A

Swegon CASA 270 K. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A Swegon CASA 70 K Anvisningar för montering, drift och underhåll Version A Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information... Filterbyte... 4 Installation, drift och underhåll För installatör

Läs mer

Luftbehandlingsaggregat Servicebok

Luftbehandlingsaggregat Servicebok 2068951-SV 10-05-10V.A001 Innehåll 1 Garantivillkor... 1 1.1 Garantitid... 1 1.2 Garantiinnehåll... 1 1.3 Allmänna Garantibegränsningar... 1 1.4 Garantibegränsningar... 1 1.5 Servicevillkor under Garantitiden...

Läs mer

Swegon CASA 290M. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A

Swegon CASA 290M. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A Swegon CASA 290M Anvisningar för montering, drift och underhåll Version A Innehåll Installation, drift och underhåll För användaren, installatör och servicepersonal Viktigt information...3 1. Monteringsanvisning...

Läs mer

125436/20111214. Swegon CASA PRE. Premium-styrteknik, bruks-och serviceanvisning samt eltekniska funktioner

125436/20111214. Swegon CASA PRE. Premium-styrteknik, bruks-och serviceanvisning samt eltekniska funktioner 125436/20111214 Swegon CASA PRE Premium-styrteknik, bruks-och serviceanvisning samt eltekniska funktioner Innehåll Användning 3 Underhållsanvisning 4 Eltekniska funktioner 5 2 www.swegon.com/casa Rätten

Läs mer

Swegon CASA SWING PRE/ROCK PRE väggmontering

Swegon CASA SWING PRE/ROCK PRE väggmontering 125478/20120412 Swegon CASA SWING PRE/ROCK PRE väggmontering Installation och tekniska data Swing-Rock_a_SE-m Innehåll Installation... 3 Tekniska data... 7 2 www.swegon.com Rätten till ändringar förbehålles.

Läs mer

Swegon CASATM. Premium. Installations-, drifts- och underhållsanvisning. Swegon CASA PREMIUM CLASSIC Swegon CASA PREMIUM SWING

Swegon CASATM. Premium. Installations-, drifts- och underhållsanvisning. Swegon CASA PREMIUM CLASSIC Swegon CASA PREMIUM SWING Swegon CASATM Premium Installations-, drifts- och underhållsanvisning Swegon CASA PREMIUM CLASSIC Swegon CASA PREMIUM SWING Innehåll Installations-, drifts- och underhållsanvisning Swegon CASA Premium

Läs mer

Swegon CASA 400M. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA 400M. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA 400M Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare för villor, radhus och fritidsbostäder under 160 m². Även lämplig

Läs mer

Swegon CASA ROCK PRE/SWING PRE 90 I köksö

Swegon CASA ROCK PRE/SWING PRE 90 I köksö 125479/20120412 Swegon CASA ROCK PRE/SWING PRE 90 I köksö Installation och tekniska data Swing-Rock-I_a_SE-m Innehåll Installation... 3 Tekniska data... 8 2 www.swegon.com Rätten till ändringar förbehålles.

Läs mer

Swegon CASA 270 K. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare, BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA 270 K. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare, BOSTADSVENTILATION Swegon CASA 270 K Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare, för villor, flervåningshus och fritidsbostäder under 140 m². Även

Läs mer

Swegon CASA 430 K. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA 430 K. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA 430 K Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare för villor, flervåningshus och fritidsbostäder under m². Även lämplig

Läs mer

Swegon CASA 270M K. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare, BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA 270M K. Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare, BOSTADSVENTILATION Swegon CASA 270M K Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare Värmeåtervinningsaggregat med korsströms plattvärmeväxlare, för villor, flervåningshus och fritidsbostäder under 120 m². Även

Läs mer

Swegon CASA 270 Mio. Ventilationsaggregat med AC-fläktar och korsströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA 270 Mio. Ventilationsaggregat med AC-fläktar och korsströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA 270 Mio Ventilationsaggregat med AC-fläktar och korsströms plattvärmeväxlare Ventilationsaggregat för villor, flervåningshus och fritidsbostäder under 100 m². Aggregatet är försett med en korsströms

Läs mer

Swegon CASA 430 K. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A

Swegon CASA 430 K. Anvisningar för montering, drift och underhåll. Version A Swegon CASA 30 K Anvisningar för montering, drift och underhåll Version A Innehåll Installation, drift och underhåll För användaren, installatör och servicepersonal Viktigt information...3 1. Projekteringsanvisning...

Läs mer

Vallox BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION TILL-/FRÅNLUFTSAGGREGAT MED VÄRMEÅTERVINNING MODELLER: VALLOX 90 SC R VALLOX 90 SC L.

Vallox BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION TILL-/FRÅNLUFTSAGGREGAT MED VÄRMEÅTERVINNING MODELLER: VALLOX 90 SC R VALLOX 90 SC L. Vallox 90 SC TILL-/FRÅNLUFTSAGGREGAT BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION MED VÄRMEÅTERVINNING MODELLER: VALLOX 90 SC R VALLOX 90 SC L VALLOX Ví förbehåller oss rätten till ändringar utan föregående meddelande.

Läs mer

Swegon CASA ILVA transformator med integrert styreenhet (I-T-ILSY) Anvisninger for montering, drift og vedlikehold

Swegon CASA ILVA transformator med integrert styreenhet (I-T-ILSY) Anvisninger for montering, drift og vedlikehold Swegon CASA ILVA transformator med integrert styreenhet (I-T-ILSY) Anvisninger for montering, drift og vedlikehold Innhold Användning För användaren 1. Användning... 3 Innhold Installation, drift och underhåll

Läs mer

Innehåll. Allmänt 1. Handhavande 2. Underhållsanvisning 2. Installation 3. Inställningar 7. Projektering 8. Elschema 9

Innehåll. Allmänt 1. Handhavande 2. Underhållsanvisning 2. Installation 3. Inställningar 7. Projektering 8. Elschema 9 Innehåll Allmänt 1 Handhavande 2 Underhållsanvisning 2 Installation 3 Inställningar 7 Projektering 8 Elschema 9 Komponenter och tekniska data 10 CZ12037 PB2 Allmänt Tilluftaggregatet ComfortZone T12 är

Läs mer

Swegon CASA. Luftvärmare/-kylare i kombination med markvärmepump

Swegon CASA. Luftvärmare/-kylare i kombination med markvärmepump Swegon CASA Luftvärmare/-kylare i kombination med markvärmepump Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal SDHWM_c_SE m ! Viktig information Endast behörig

Läs mer

Luftbehandlingsaggregat REC Temovex 400

Luftbehandlingsaggregat REC Temovex 400 Luftbehandlingsaggregat REC Temovex 00 RT-00 Luftbehandlingsaggregat REC Temovex RT00 Allmänt REC Temovex 00 är ett kompakt enhetsaggregat för effektiv ventilation med högeffektiv värmeåtervinning. Aggregatet

Läs mer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer Svenska normer och krav för bostadsventilation Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer för byggande. Avsikten med detta dokument är att ge en kortfattad översikt och inblick i överväganden

Läs mer

Swegon CASA W130. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA W130. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA W130 Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare Ventilaitonsaggregat för villor under 250 m². Aggregatet har en motströms plattvärmeväxlare. Även lämplig för renoveringsobjekt. Maximal

Läs mer

Swegon CASA R85. Anvisningar för montering, drift och underhåll

Swegon CASA R85. Anvisningar för montering, drift och underhåll Swegon CASA R85 Anvisningar för montering, drift och underhåll R85101110 Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information 3 Styrning från en Premium spiskåpa 4 Styrning från en Premium kontrollpanel

Läs mer

Projekteringsanvisning för bostadsventilation

Projekteringsanvisning för bostadsventilation Projekteringsanvisning för bostadsventilation www.swegon.com PROJEKTERINGSANVISNING FÖR BOSTADSVENTILATION Projekteringsgång Luftflöden Luftflödet skall projekteras enligt gällande bestämmelser och rekommendationer

Läs mer

Swegon CASA 440 Premium

Swegon CASA 440 Premium Swegon CASA 440 Premium Anvisningar för montering, drift och underhåll Version A Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information... 3 Styrning från en Premium kotrollpanel... 4 Filterbyte...

Läs mer

Piccolo - litet, men effektivt och energisnålt ventilationsaggregat

Piccolo - litet, men effektivt och energisnålt ventilationsaggregat VENTILATION PÅ NATURENS VILLKOR SEDAN 1983 FÖR LÄGENHETER Piccolo - litet, men effektivt och energisnålt ventilationsaggregat Piccolo ON -modellerna I en liten bostad kan det vara svårt att finna plats

Läs mer

BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION

BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION .09.7S 9.05.005 VALLOX BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION Modeller: K OK BRUKS- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTION K OK HUVUDDELAR KALENDER Vår: Tvätta eller byt ut grovfiltret och rengör eller byt ut finfiltret

Läs mer

Swegon CASA R120. Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA R120. Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA R120 Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare Ventilationsaggregat för villor, flervåningshus och fritidsbostäder under 230 m 2. Aggregatet har roterande värmeväxlare. Även lämplig för

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare TAV-15/20

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare TAV-15/20 Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare TAV-15/20 Hjälmarödsvägen 15 277 32 Kivik Sweden Tel: 0414-41 42 60 E-post: info@kylprodukter.se www.kylprodukter.se Torkrumsavfuktare TAV-15/20 TAV-15

Läs mer

FLEXIT S4 X/TT-A4 X/TT-L4 X/TT S4 R S6 R S7 X/TT-A7 X/TT-L7 X/TT S7 R

FLEXIT S4 X/TT-A4 X/TT-L4 X/TT S4 R S6 R S7 X/TT-A7 X/TT-L7 X/TT S7 R 94137S-05 2005-10 FLEXIT S4 X/TT-A4 X/TT-L4 X/TT S4 R S6 R S7 X/TT-A7 X/TT-L7 X/TT S7 R Monteringsanvisning Luftbehandlingsaggregat med värmeåtervinning S = Skåpaggregat V = Vindsaggregat X = Plattärmeväxlare

Läs mer

Swegon CASA. kanalbatteri i kombination med bergvärmepump

Swegon CASA. kanalbatteri i kombination med bergvärmepump Swegon CASA kanalbatteri i kombination med bergvärmepump Anvisningar för montering, drift och underhåll För konstruktör, installatör och servicepersonal SDHWM_b_SE m ! Viktig information Endast behörig

Läs mer

Värmeåtervinningsaggregat ILOX 89

Värmeåtervinningsaggregat ILOX 89 Värmeåtervinningsaggregat ILOX 89 Värmeåtervinningsaggregat ILOX 89 återvinner energi ur frånluften via en effektiv motströmsvärmeväxlare. Aggregatet är utrustat med Fläkt Woods styrsystem Curo som kompletteras

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LAV-15D

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LAV-15D Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LAV-15D Hjälmarödsvägen 15 277 32 Kivik Sweden Tel: 0414-41 42 60 E-post: info@kylprodukter.se www.kylprodukter.se Luftavfuktare LAV-15D LAV-15D är en

Läs mer

Användarmanual för kyl och frys aggregat

Användarmanual för kyl och frys aggregat 2013-02-27 Användarmanual för kyl och frys aggregat Instruktions manual för kommersiella aggregat För ett korrekt användande av aggregat fyllda med köldmedium måste denna manual läsas igenom ordentligt

Läs mer

SAVE VTC 700. Ventilationsaggregat med värmeåtervinningsfunktion

SAVE VTC 700. Ventilationsaggregat med värmeåtervinningsfunktion Ventilationsaggregat med värmeåtervinningsfunktion 2075811-SE 23-08-2011V.A001 Innehåll 1 Varningar... 1 2 Inledning... 2 3 Beskrivning av gränssnitt... 3 3.1 Kontrollpanel... 3 3.2 Symboler på displayen...

Läs mer

DOMEKT REGO RECU P. Aggregatmanual

DOMEKT REGO RECU P. Aggregatmanual DOMEKT REGO RECU P Aggregatmanual SE Innehåll Säkerhetsföreskrifter...3 Transport...4 Kort beskrivning av aggregatet...5 Installation...7 Underhåll...8 Teknisk information...9 Ordernyckel...10 2 Säkerhetsföreskrifter

Läs mer

Swegon CASA. Luftvärmare/-kylare i kombination med markvärmepump. Produkter. Allmän beskrivning. Planering

Swegon CASA. Luftvärmare/-kylare i kombination med markvärmepump. Produkter. Allmän beskrivning. Planering Swegon CASA Luftvärmare/-kylare i kombination med markvärmepump Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal Produkter För 250 mm kanal; SDHW 250F (LVI-nr

Läs mer

Montage, drift och underhåll TX 35A

Montage, drift och underhåll TX 35A Montage, drift och underhåll TX 35A Rev.04 april 2013 Side 1 af 18 1.0.0 Innehåll 1.0.0 INNEHÅLL... 2 2.0.0 ILLUSTRATIONER... 2 3.0.0 ALLMÄN INFORMATION... 3 3.1.0 FÖRORD... 3 3.2.0 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...

Läs mer

Värmeåtervinningsaggregat CBA-125

Värmeåtervinningsaggregat CBA-125 Värmeåtervinningsaggregat CBA-2 Drift- och skötselinstruktioner samt projektering - monteringsanvisning. Aggregatuppbyggnad 2. Drift- och skötselinstruktioner. Projektering och monteringsanvisning. Injustering

Läs mer

Swegon CASA W230. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA W230. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA W230 Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare för villor, kontors- och affärslokaler, daghem, skolor och liknande lokaler under

Läs mer

Swegon CASA R85, version B

Swegon CASA R85, version B Swegon CASA R85, version B Montering, drift och underhåll för konstruktör, installatör och servicepersonal R85B_c_SE-t Innehåll Montering, drift och underhåll för konstruktör, installatör och servicepersonal

Läs mer

Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet.

Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet. INSTRUKTION FÖR DRIFT & SKÖTSEL AV MINIMASTER I RADHUSEN JANUARI 2012 Till Systemet Minimaster finns bara i våra radhus, i punkthusen är det ett annat system. Minimastern är konstruerad att ge en balanserad

Läs mer

Swegon CASA W80. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA W80. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA W80 Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare för villor, flervåningshus radhus och fritidsbostäder under 170 m². Även lämplig

Läs mer

ILTO Econo kan anslutas till vattenburet värmesystem Framledning Vattenflöde Luftflöde l/s l/h Effekt kw 100 Framledning Vattenflöde Luftflöde l/s

ILTO Econo kan anslutas till vattenburet värmesystem Framledning Vattenflöde Luftflöde l/s l/h Effekt kw 100 Framledning Vattenflöde Luftflöde l/s ILTO-VENTILATIONSAGGREGAT I UTVECKLINGENS CENTRUM ILTO H och H7 VENTILATION MED VÄRMEÅTERVINNING För villor, kontors-, affärs- och mötesutrymmen, daghem etc. Kan placeras i kalla utrymmen (eleftervärmemodellen)

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-60

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-60 Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-60 Hjälmarödsvägen 15 277 32 Kivik Sweden Tel: 0414-41 42 60 E-post: info@kylprodukter.se www.kylprodukter.se Luftavfuktare LA-60 LA-60 är en luftavfuktare

Läs mer

121MC. Vallox. Lågenergiventilationsaggregat med värmeåtervinning. Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner. Vallox 1.09.420 S 14.5.

121MC. Vallox. Lågenergiventilationsaggregat med värmeåtervinning. Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner. Vallox 1.09.420 S 14.5. Typ 3561 Modeller VALLOX 121 MC R VALLOX 121 MC L Lågenergiventilationsaggregat med värmeåtervinning Vallox 1.09.420 S 14.5.2013 Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner 1 Frånluftsfl äkt 2 Tilluftsfl

Läs mer

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning.

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Dokumentet sparas i er HSB pärm. november 2011 Om ni saknar en sådan pärm vänligen kontakta vice värden (VV). Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Bakgrund Fläktsystemet ovanför spisen

Läs mer

90MC. Vallox. Lågenergiventilationsaggregat med värmeåtervinning. Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner

90MC. Vallox. Lågenergiventilationsaggregat med värmeåtervinning. Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner Typ 3523 Modeller VALLOX R VALLOX L Lågenergiventilationsaggregat med värmeåtervinning Vallox 1.09.420 S 14.5.2013 Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner 1 Frånluftsfl äkt 2 Tilluftsfl äkt 3 Eftervärmningsradiator

Läs mer

R7-H Comfort CASA. Swegon Home Solutions LUFTBEHANDLINGSAGGREGAT MED ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE

R7-H Comfort CASA. Swegon Home Solutions LUFTBEHANDLINGSAGGREGAT MED ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE Swegon Home Solutions CASA R7-H Comfort LUFTBEHANDLINGSAGGREGAT MED ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE Avsett för större villor och fritidsbostäder. Aggregatets maximala luftflöde är 220 l/s med en temperaturverkningsgrad

Läs mer

Luftbehandlingsaggregat REC Temovex 1000S

Luftbehandlingsaggregat REC Temovex 1000S Luftbehandlingsaggregat REC Temovex S Luftbehandlingsaggregat REC Temovex RT-S Allmänt REC Temovex S är ett kompakt enhetsaggregat för effektiv ventilation med högeffektiv värmeåtervinning. Aggregatet

Läs mer

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion 2067951-SE 15-12-2011V.A001 Innehåll 1 Varning... 1 2 Installation... 1 3 Montering... 1 4 Elanslutning... 1 5 Skötsel... 2 6 Tekniska data... 2 7 Kontrollpanel... 3 7.1 Funktioner... 3 7.2 Programmering...

Läs mer

Bruksanvisning. AQUA LINE Typ: AQ V 3000W Art.:

Bruksanvisning. AQUA LINE Typ: AQ V 3000W Art.: Bruksanvisning AQUA LINE Typ: AQ340 230V 3000W Art.: 90 27 791 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg!

Läs mer

Framsida BRF RYNNINGEHÖJDEN LÄGENHET. Brf Rynnningehöjden

Framsida BRF RYNNINGEHÖJDEN LÄGENHET. Brf Rynnningehöjden Framsida BRF RYNNINGEHÖJDEN Välkommen till LÄGENHET Brf Rynnningehöjden Lägenhetsmanual ALLMÄNNA RÅD Som medlemmar i BRF Rynningehöjden äger vi gemensamt de fastigheter som föreningen består av. Det är

Läs mer

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION Yttermått Längd Bredd Höjd 1510 mm 707 mm 720 mm Spänning 220-230 V / 50 Hz 1~ fast matningskabel Säkring 10 A, snabb (ACW-modellerna) Säkring 16 A, snabb (ACE-modellerna),

Läs mer

Swegon CASA R85. Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA R85. Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare BOSTADSVENTILATION Swegon CASA R85 Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare Ventilationsaggregat för villor, flervåningshus och fritidsbostäder under 170 m 2. Aggregatet har roterande värmeväxlare. Även lämplig för

Läs mer

Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016

Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016 Bruksanvisning Art.: 9027791 Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016 Cirkulerande varmvattensystem Aqualine Art.: 9027791 Cirkulerande varmvattensystem för frostskydd av vattenkoppar

Läs mer

GV-HR110. Värmeåtervinningsaggregat. Princip. Värmeåtervinningsaggregat NIBE TM PBD SE 1335-3. NIBE GV-HR110 levereras med:

GV-HR110. Värmeåtervinningsaggregat. Princip. Värmeåtervinningsaggregat NIBE TM PBD SE 1335-3. NIBE GV-HR110 levereras med: PBD SE 1335-3 Värmeåtervinningsaggregat NIBE TM GV-HR110 NIBE TM 639556 GV-HR110 3 Värmeåtervinningsaggregat Upp till 96% återvinning. Låg ljudnivå. Lågenergifläktar. Tydlig displayenhet. Kompakta yttermått.

Läs mer

Skötselanvisning RDAA/RDAC

Skötselanvisning RDAA/RDAC SKÖTSEL Skötselanvisning RDAA/RDAC OBS! Anläggningen skall köras kontinuerligt för att förhindra kondensutfällning i motorerna. A. Stoppa aggregatet med arbetsbrytaren som är placerad invid RDAA/RDAC B.

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 1.Läs noggrant igenom dessa instruktioner innan ni tar aggregatet Idrift. 2. VARNING. Låt inte barn leka med Aggregatet är inte

Läs mer

Swegon CASA W80 EC. Anvisningar för montering, drift och underhåll. 1028W_c-m

Swegon CASA W80 EC. Anvisningar för montering, drift och underhåll. 1028W_c-m Swegon CASA W80 EC Anvisningar för montering, drift och underhåll 1028W_c-m Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information... 3 Styrning från en Premium spiskåpa... 4 Styrning från en Premium

Läs mer

MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I

MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I Installations- och bruksanvisningar 31.05.2013 3755281 3755280 3755279 3755278 3755277 1. Allmänt...3 1.1. I anvisningarna använda symbolers betydelse...3

Läs mer

Installations- och användningsanvisningar

Installations- och användningsanvisningar ELSIS OCE 40 OCE Installations- och användningsanvisningar INNEHÅLLSFÖRTECKNING INSTALLATIONSANVISNINGAR... 1 START... 1 FELSÖKNING... 1 UTBYTE AV FELAKTIGA KOONENTER... 1 ANVÄNDNING OCH SKÖTSEL... 2 ANVÄNDNING...

Läs mer

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning SolarMagic placerings- och monteringsanvisning September 2015 www.solarmagic.fi Den här monteringsanvisningen visar olika alternativa sätt att montera SolarMagic för att få ut största möjliga effekt. Enda

Läs mer

Swegon CASA W100. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare, BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA W100. Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare, BOSTADSVENTILATION Swegon CASA W1 Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare Ventilationsaggregat med motströms plattvärmeväxlare, för villor, flerbostadshus och fritidsbostäder under 2 m².även lämplig för renoveringsobjekt.

Läs mer

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION Flipperice 0307 EG 1. FÖRSTA STARTEN Vi gratulerar till Ert val av FRAL luftkonditionering. UPPACKNING. FRAL s portabla luftkonditionering levereras i fabrikspackad kartong,

Läs mer

Swegon CASA R120. Anvisningar för montering, drift och underhåll. R120_h_SE-m

Swegon CASA R120. Anvisningar för montering, drift och underhåll. R120_h_SE-m Swegon CASA R120 Anvisningar för montering, drift och underhåll R120_h_SE-m Innehåll Bruksanvisning För användaren Viktig information... 3 Styrning från en Premium kontrollpanel... 4 Styrning från en Premium

Läs mer

Installations- och skötselanvisning. Vent

Installations- och skötselanvisning. Vent Installations- och skötselanvisning Vent 1 Aggregatuppbyggnad............................... 2 2 Projektering- och monteringsanvisning.................. 3 2.1 Ventilation.............................................

Läs mer

MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Suomen Kotikylmiö Oy Ravitie 3 FIN-15860 HOLLOLA, FINLAND Vinskåp 50 MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Innehållsförteckning SÄKERHETSÅTGÄRDER... 3 ANVÄNDNINGSFÖRESKRIFTER... 3 MONTERING AV VINKYL... 4 Placering...

Läs mer

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL 1. Säkerhet 2. Aggregatuppbyggnad 3. Monteringsanvisning 4. Injustering 5. Tekniska data 6. Drift- och skötselinstruktion 7. Garantibestämmelser 2015-05-13 1. Säkerhet

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

Swegon CASA R85. Värmeåtervinningsaggregat med roterande värmeväxlaref BOSTADSVENTILATION

Swegon CASA R85. Värmeåtervinningsaggregat med roterande värmeväxlaref BOSTADSVENTILATION Swegon CASA R85 Värmeåtervinningsaggregat med roterande värmeväxlare Värmeåtervinningsaggregat med roterande värmeväxlaref ör villor, flervåningshus och fritidsbostäder under 170 m 2. Även lämplig för

Läs mer

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten Rektangulärt kylbatteri för kallvatten Document translated from English 1723911-SE 25-11-2012 A001 Innehåll 1 Produktinformation... 1 2 Mått... 1 3 Montering... 2 3.1 Montering av aggregatet... 2 3.2 Vattenanslutningar...

Läs mer

Spikregel. min. 600 mm. Vattenlås min. 100mm. Flexivent VGS 250 khgfdhgkhgoutgi fgfjklulöoöoiöö jhgkkjjhgkjhl45tt

Spikregel. min. 600 mm. Vattenlås min. 100mm. Flexivent VGS 250 khgfdhgkhgoutgi fgfjklulöoöoiöö jhgkkjjhgkjhl45tt Drift & Skötsel samt Monteringsanvisning för VGS 250 VGS 250 NS 971230 GENERELLT Placering: VGS 250 är avsedd att placeras i kök, garage, tvättstuga, etc Tillse att placeringen blir sådan att kondensvattenavloppet

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-6D

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-6D Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-6D Hjälmarödsvägen 15 277 32 Kivik Sweden Tel: 0414-41 42 60 E-post: info@kylprodukter.se www.kylprodukter.se Luftavfuktare LA-6D LA-6D är en luftavfuktare

Läs mer

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut stickkontakten till eluttaget. På vissa modeller kan en ljudsignal höras, detta betyder att temperaturlarmet har aktiverats: Tryck på knappen som tystar ljudlarmet. Anmärkning:

Läs mer

Swegon CASA. Luftkylare för kylning. av tilluft. Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal

Swegon CASA. Luftkylare för kylning. av tilluft. Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal Swegon CASA av tilluft Luftkylare för kylning Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal SDCW_e_SE-m ! Viktig information Endast behörig personal Installation,

Läs mer

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R TE 06.009 Rev. A BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R 3 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR 1. Tekniska data - Elanslutning

Läs mer

Swegon CASA W130 EC. Anvisningar för montering, drift och underhåll

Swegon CASA W130 EC. Anvisningar för montering, drift och underhåll Swegon CASA W130 EC Anvisningar för montering, drift och underhåll Innehåll Användning För användaren Viktig information... 3 Styrning från Premium-spiskåpa... 4 Styrning från Premium-kontrollpanel...

Läs mer

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN 2 INSTALLATION OCH MONTAGE 2.1 ALLMÄN INFORMATION 1. Aggregatserien RGS är byggd för inomhusmontage. Pga. av det isolerade höljet (50mm) kan aggregatet installeras på vinden eller i kallt uterum utan extra

Läs mer

Monteringsanvisning VAZ H600/1. Monteringsanvisning. För installatörer. Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH

Monteringsanvisning VAZ H600/1. Monteringsanvisning. För installatörer. Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH Monteringsanvisning För installatörer Monteringsanvisning VAZ H600/1 SE Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Läs mer

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN 5 ANVISNING FÖR FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL MED FELSÖKNINGSSCHEMA Rätt utfört underhåll av tekniska installationer är en förutsättning för att dessa skall få en lång och besvärsfri teknisk livslängd. Den första

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning SE.PREHEAT.10 Funktionsguide OLD version E/F, Förvärmning 1. Allmänt enom att förvärma uteluften kan man, vid kall utetemperatur och hög luftfuktighet, undvika utfällning av fukt i aggregatets uteluftsfilter.

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare Modell: MFD10-5050MR 2 87 460 30 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 7 Förberedelser inför användning 8 Användning

Läs mer

Mistral iv14: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan:

Mistral iv14: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan: Snabbinstallationsguide: Mistral iv4. Denna anvisning är en kortfattad installationshjälp för den som vill komma igång snabbt med sin installation av Mistral iv4. För ytterligare och mer utförlig information

Läs mer

Swegon CASA W100 EC, version B

Swegon CASA W100 EC, version B Swegon CASA W100 EC, version B Anvisningar för montering, drift och underhåll W100B_f_SE-m Innehåll Anvisningar för montering, drift och underhåll 1. Viktig information... 3 2. Snabbguide... 4 2.1 Styrning

Läs mer

Fläktkonvektor EFCT EFCV 100:1. Installationsanvisning Drift och skötsel. Index. Cooling System AB

Fläktkonvektor EFCT EFCV 100:1. Installationsanvisning Drift och skötsel. Index. Cooling System AB 00: Installationsanvisning Drift och skötsel Index P Tillverkardeklartion Montage, drift och underhåll Installation Beteckningssystem 5 Elschema 6 Anslutning rör 7 Rengöring 8 Tillverkardeklaration I enlighet

Läs mer

Swegon CASA W230 EC. Anvisningar för montering, drift och underhåll. W230_d-m

Swegon CASA W230 EC. Anvisningar för montering, drift och underhåll. W230_d-m Swegon CASA W230 EC Anvisningar för montering, drift och underhåll W230_d-m Innehåll Användning För användaren Viktig information... 3 Styrning från en Premium spiskåpa... 4 Styrning från en Premium kontrollpanel...

Läs mer

Swegon CASA. Luftvärmare för. uppvärmning av tilluft. Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal

Swegon CASA. Luftvärmare för. uppvärmning av tilluft. Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal Swegon CASA uppvärmning av tilluft Luftvärmare för Monterings-, drift- och underhållsanvisning för konstruktör, installatör och servicepersonal SDHW_e_SE m ! Viktig information Endast behörig personal

Läs mer

Flexit. Automatik & styr. till luftbehandlingsaggregat. (50-195 l/s) Flexit S3X, S4X, S7X Flexit L4X, L7X Flexit S4R, S6R, S7R

Flexit. Automatik & styr. till luftbehandlingsaggregat. (50-195 l/s) Flexit S3X, S4X, S7X Flexit L4X, L7X Flexit S4R, S6R, S7R Flexit Automatik & styr. till luftbehandlingsaggregat (50-195 l/s) Flexit S3X, S4X, S7X Flexit L4X, L7X Flexit S4R, S6R, S7R F Ö R E N S U N D I N N E M I L J Ö Våra produkter utvecklas kontinuerligt och

Läs mer

Enervent Pinion ETT LITET, TYST AGGREGAT FÖR LÄGENHETER

Enervent Pinion ETT LITET, TYST AGGREGAT FÖR LÄGENHETER Enervent Pinion ETT LITET, TYST AGGREGAT FÖR LÄGENHETER Enervent Pinion Enervent Pinion är ett litet aggregat som går mycket tyst och är lämpligt för lägenheter och andra mindre utrymmen. Aggregatet erbjuder

Läs mer

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning ABC-Protect 60 Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02 Monteringsanvisning Användning/Utförande... sid 1 Innan montering... sid 2 Funktionskontroll... sid 3 Kanalmontage (ABC-Protect

Läs mer

Systemair Spiskåpa EC

Systemair Spiskåpa EC Systemair Spiskåpa 251-14 EC GB SE Installation, drift- & skötselanvisningar Introduktion Installation, drift och skötselanvisningen gäller för spiskåpa 251-14 EC, tillverkat av Systemair AB. Anvisningen

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning Funktionsguide OLD version E/F, Förvärmning 1. Allmänt enom att förvärma uteluften kan man, vid kall utetemperatur och hög luftfuktighet, undvika utfällning av fukt i aggregatets uteluftsfilter. Förvärmning

Läs mer

BRUKSANVISNING Classic Trend

BRUKSANVISNING Classic Trend BRUKSANVISNING Classic Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I. Generella upplysningar II. Delar III. Tekniska data IV. Driftsvillkor V. Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning

Läs mer

VBX 400. Frånluftsåtervinning. Handledning i montage drifttagning och skötsel. Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10

VBX 400. Frånluftsåtervinning. Handledning i montage drifttagning och skötsel. Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10 VBX 400 Frånluftsåtervinning Handledning i montage drifttagning och skötsel Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10 Handbok Frånluftsåtervinningsenhet VBX 400 Artikelnummer: 6 720 640 739 Utgåva: 2009/10

Läs mer

BRUKSANVISNING Calypso Trend

BRUKSANVISNING Calypso Trend Calypso Trend BRUKSANVISNING Calypso Trend 2 I. Generella upplysningar Designkupa Calypso Trend ska leda bort ånga och os från köket. För det krävs en installation av ett utblåsrör som leder ut den använda

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer