SKÖTSELPLAN FÖR NATUROMRÅDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKÖTSELPLAN FÖR NATUROMRÅDEN"

Transkript

1 SKÖTSELPLAN FÖR NATUROMRÅDEN INOM DETALJPLAN FÄLTET 4 M.FL

2 SKÖTSELPLAN FÖR NATUROMRÅDEN inom Detaljplan Fältet 4 m.fl. KUND Victoria Park Karlskrona, Malmö AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Bergmästaregatan 2 WSP Sverige AB Falun Besök: Bergmästaregatan 2 Tel: wsp.com TACK Tack Anders Klar, kommunekolog på Karlskrona kommun, för hjälp med fältarbete, fotografier och engagemang!

3 INNEHÅLL 1 INLEDNING 4 2 SYFTE MED SKÖTSELPLANEN 4 3 BESKRIVNING AV OMRÅDET 5 naturvärden 5 Prioriterande bevarandevärden 6 4 LÄDERBAGGEN 7 Fridlysning 7 ekologi 7 5 SKÖTSELINSTRUKTIONER 8 Skötselområden 8 Skötselområde A 8 Skötselområde B 9 Skötselområde C 9 ALLMÄN Skötselinriktning 12 6 REFERENSER 13

4 1 INLEDNING Detaljplanen Fältet 4 m.fl. Lyckeby, möjliggör förtätning med flerfamiljsbostäder i ett redan befintlig bostadsområde. Inom planområdet förekommer två avgränsade naturområden, benämnda A och B i figur 1. Övriga grönytor utgörs av klippta gräsmattor med i huvudsak yngre lövträd. Tack vare förekomst av läderbagge och skyddsvärda träd bedöms områdena ha mycket höga naturvärden. Idag är båda områdena dock under igenväxning och naturvårdande insatser krävs för att de höga naturvärdena ska bevaras. A B Figur 1. Flygbild över planområdet. Värdefulla naturområden/skötselområden är inringade och markerade med A och B. 2 SYFTE MED SKÖTSELPLANEN Denna skötselplan har tagits fram i samband med framtagande av detaljplan Fältet 4 m.fl. och syftar till att stärka och bevara områdets naturvärden, framförallt med hänsyn till läderbaggens livsmiljö. För att säkerställa läderbaggens förutsättningar att långsiktigt kunna fortleva i området har tydliga skötselkriterier tagits fram för de två avgränsade naturområdena samt för viktiga solitärträd i området.

5 3 BESKRIVNING AV OMRÅDET NATURVÄRDEN Grönområden i bebyggda områden fyller många olika funktioner. Exempelvis kan träd ge skugga, dämpa buller, skärma av bostadsområden på ett funktionellt sätt samt förbättra luftkvalitén. Grönområden bidrar även till rekreation och friluftsliv samt mental återhämtning och välbefinnande. Natur-/grönområden kan också hysa biotoper som kan ha betydelse för olika arter samt utgöra spridningskorridorer för en mängd olika arter exempelvis insekter och fladdermöss. I planområdet har två värdefulla ädellövskogsmiljöer avgränsats dels ett mindre område i väster (område A) och dels en kulle i planområdets södra delar (område B), se figur 1. Övriga grönytor i planområdet utgörs av klippta gräsmattor med i huvudsak yngre lövträd. Dock finns ett antal värdefulla träd även i de öppna gräsytorna, både gamla grova individer och yngre potentiella efterträdare. Område A har inslag av ask, alm, ek och lönn. Området har vuxit igen med sly och buskar. De största askarna är cirka 1 m i diameter och klassas därmed som jätteträd enligt Naturvårdsverkets Åtgärdsprogram för skyddsvärda träd. I området återfinns också en mycket grov, död ekstam. I öster avgränsas området av en stenmur. Figur 2. Sydvästra delen av område B. Stor äldre ek skymtar i bakgrunden. I område B återfinns ett flertal grova träd samt ask, skogslönn, rönn och oxel. En solitär (fristående) ek med en stamdiameter på 50 cm är karaktärsdanande för området. I ett av träden i detta område har man påträffat spillning från läderbagge och flera av träden i dungen kan vara betydelsefulla för arten. Förutom läderbagge har man även påträffat lönnlav,

6 nejlikrot, järnek, murgröna, fågelbär, slån, nypon samt hassel där vissa exemplar är att betrakta som grova. Även här är området igenväxt med buskar och sly. Övriga grönytor utgörs av klippta gräsmattor med yngre lövträd. Både område och A och B bedöms ha mycket högt naturvärde tack vare förekomst av värdefulla jätteträd samt att spår av läderbagge i område B. Båda områdena saknar idag skötsel. Eftersom båda naturområdena idag i varierande grad är igenväxta bedöms det föreligga en risk att läderbaggen på sikt inte kan fortleva i området och åtgärder krävs. PRIORITERANDE BEVARANDEVÄRDEN Skyddsvärda träd Det prioriterade bevarandevärdet bedöms vara förekomst av läderbagge och skyddsvärda träd. Med skyddsvärda träd avses jätteträd, hålträd, hamlade träd och träd som hyser naturvårdsarter. I Åtgärdsprogrammet för Skyddsvärda träd, Naturvårdsverket rapport 5411, pekas fem specifika trädmiljöer ut som särskilt viktiga: Grova gamla ekar Gårdsmiljöer Parker och kyrkogårdar Alléer och vägnära träd Hamlade träd. Det vanligaste hotet mot skyddsvärda träd är förutom avverkning igenväxning. Ekarnas vitalitet försämras när mer konkurrenskraftiga träd växer in i ekens krona. I igenväxta områden förkortas ekarnas livstid avsevärt. Att åtgärda gamla grova ekar, i synnerhet i bebyggda miljöer, bidrar därmed också till måluppfyllelsen för åtgärdsprogrammet. Läderbagge Även läderbaggen omfattas av ett åtgärdsprogram (Naturvårdsverket, rapport 6616). Naturvårdsverket bedömde 2007 att läderbaggens bevarandestatus var dålig. Utbredningsområdet bedömdes vara gynnsam men populationen och artens livsmiljö bedöms vara dålig. Det största bevarandebehovet är förbättring av dess utbredningsområde och kvalitén på dess livsmiljö. Främsta hoten utgörs av: Igenväxning kring läderbaggeträd samt potentiella framtida räd (främst ekar) som konkurreras ut och dör innan de uppnår den ålder de börjar få håligheter med mulm. Beskuggning av håligheter påverkar även mikroklimatet negativt. Avverkning av hålträd i parkmiljöer då de ofta betraktas som riskträd. Avverkning av äldre träd som kan utveckla mulm och håligheter. Kontinuitetsbrott, dvs generationsglapp mellan hålträd med mulm till följd av brist på efterträdare, vilket innebär en framtida förlust av livsmiljöer. Fragmentering i landskapet som försvårar spridning till nya lokaler samt genetiskt utbyte mellan olika populationer.

7 4 LÄDERBAGGEN FRIDLYSNING Läderbaggen är fridlyst enligt 4 Artskyddsförordningen. Det innebär att det är förbjudet att: 1. avsiktligt fånga eller döda djur, 2. avsiktligt störa djur, särskilt under djurens parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder, 3. avsiktligt förstöra eller samla in ägg i naturen, och 4. skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Förbudet gäller alla levnadsstadier hos djuren, det vill säga både ägg, larver och imagos (vuxna individer). Den kontinuerliga ekologiska funktionen i biotoperna måste bibehållas för att bevarandestatusen hos arten i fråga ska kunna upprätthållas. EKOLOGI Läderbaggen (Osmodera eremita) hör till skalbaggsfamiljen bladhorningar (Scarabaeidae). Dess larver lever mulm som finns i grova hålträd, oftast ek. De vuxna individerna lever endast någon månad under slutet av sommaren. Läderbaggen kan flyga men får betraktas som en hemkär art som sällan förflyttar sig längre sträckor än några hundra meter och den är därför känslig för fragmentering av sin livsmiljö. I parningstid avger hannen feromoner som lockar till sig honor. Han får en karaktäristisk doft som påminner om garvat läder eller persika och ofta kan man känna doften vid ett träd utan att se själva skalbaggen. Efter parningen lägger honan sina ägg i mulmen. Under de kommande 3-4 åren utvecklas larverna i mulmen innan de slutligen förpuppar sig. Uppgifterna på antalet läderbaggelokaler i Sverige varierar men mellan lokaler tros finnas. I cirka 30% av lokalerna har man inte påträffat några vuxna individer på närmare 30 år. Det finns därmed en risk att arten försvunnit från flera platser. Läderbaggen är klassad som nära hotad (NT) i Artdatabankens rödlista 2015.

8 Figur 3. Läderbagge, fotograf Anders Klar. 5 SKÖTSELINSTRUKTIONER SKÖTSELOMRÅDEN Planområdet har delats in i tre skötselområden med avseende på skyddsvärda träd och läderbagge. Det finns även andra grönytor som exempelvis gräsmattor men de omfattas inte av denna skötselplan då de inte kräver särskilda skötselinsatser. Område A och B (samma som i figur 1) är två dungar medan skötselområde C omfattar skyddsvärda solitära träd benämnda C16, C21-23 i tabell 1. Samtliga skyddsvärda träd återfinns i tabell 1. Där anges trädslag, diameter, vitalitet och särskilda noteringar. Trädens placering i området framgår av figur 4. Fotografier och fotokarta återfinns i bilaga 1. Nedan följer korta beskrivningar över områdenas skyddsvärda träd och allmänna skötsel. För specifika åtgärder vid frihuggning hänvisas till allmän skötselinriktning i avsnittet ovan. Arbetena bör utföras av arborist. Skötselområde A Skötselområde A består av totalt sju skyddsvärda träd varav fem är askar och två ekar. Ek nummer 7 är i behov av frihuggning. För övriga träd och området i stort är det gallring av sly och buskar som är största skötselbehovet. Vid den döda eken med nummer 4 finns stackmyror som regelbundet måste kontrolleras så de inte invaderar hålträd i området. Läderbagge eller spillning efter läderbagge har ännu inte påträffats i området men under förutsättning att skötselinriktningen följs så ökar möjligheterna för arten att sprida sig till området. Minst en mulmholk ska placeras ut i området.

9 Skötselområde B I område B finns 12 utpekade skyddsvärda träd och till skillnad från område A dominerar här eken. Träden här kräver mer riktad skötsel än i område A då 11 av 12 träd är i behov av frihuggning. Det är också här läderbaggen har påträffats och där åtgärder ska prioriteras. Två av de 12 träden är döda men ändå i behov av frihuggning då mulmlevande arter i första hand inte är beroende av att trädet lever utan att det finns en hålighet med mulm med rätt mikromiljö. Mikromiljön påverkas av om trädet är solbelyst eller inte. Det har därför bedömts som lämpligt att frihugga även de två döda träden. På flera av ekarna växer murgröna och murgrönan måste tas bort på träd nr 11. Detta får inte göras under sommartid utan ska genomföras på hösten. Anledningen är att det finns en risk att det kan sitta läderbaggar i murgrönan och river man bort den kan individer dödas. Tre av de tolv träden har pekats ut som ersättningsträd och ska långsiktigt skötas så att de kan utvecklas och bli jätteträd med höga naturvärden. Minst en mulmholk ska placeras ut i området. Skötselområde C Förutom de skyddsvärda träden i område A och B har fyra skyddsvärda solitära träd påträffats inom planområdet, träd nummer 16 samt Två av dessa är generationsträd som ska tillåtas vara kvar i området och på sikt utveckla höga naturvärden. Tack vare deras fria lägen har de mycket goda förutsättningar att utveckla sina naturvärden på sikt. Träd nr 23, en mycket grov ek, är i behov av frihuggning.

10 Tabell 1. Skyddsvärda träd i planområde. Skötselområde Nr Diameter (ca cm) Vitalitet Åtgärd Övrigt Trädslag A 1 Ask gallring A 2 Ask gallring A 3 Ask gallring A 4 Ek gallring Låga, platticka, stackmyra A 5 Ask gallring A 6 Ask gallring A Murken, bark bara på ena sidan 7 Ek frihuggning B 8 Ek frihuggning B 9 Ek frihuggning murgröna på trädet B 10 Ek 60 0 frihuggning murgröna på trädet B murgröna på trädet, läderbagge 11 Ek frihuggning B 12 Ek frihuggning murgröna på trädet B 13 Ek frihuggning ersättningsträd B 14 Ek frihuggning ersättningsträd B ersättningsträd, står intill 30 cm fågelbär 15 Ek frihuggning C 16 Ek solitär ersättningsträd B 17 Ek frihuggning Murken, hästmyra B 18 Ek frihuggning B Flera klena stammar (ev stubbskott) 19 Alm gallring B 20 Ek frihuggning Murken, mycket mulm C 21 Alm solitär C 22 Ek solitär ersättningsträd C 23 Ek frihuggning

11 Figur 4. Skyddsvärda träd i planområdet.

12 ALLMÄN SKÖTSELINRIKTNING Syftet med skötseln av de två naturområdena är att friställa skyddsvärda träd och ge en bättre levnadsmiljö för läderbaggen. Nedan listas övergripande skötselråd: Inga skyddsvärda träd, markerade i figur 4 får avverkas utan att kontakt först tagits med Länsstyrelsens naturvårdsenhet. Minst två mulmholkar ska sättas upp i anslutning till skyddsvärda träd och detta ska göras efter att platsen för holkarna röjts på sly. Förslagsvis sätts minst en holk vardera i område A och B. För att inte chocka träd som är kraftigt igenväxta ska frihuggning (röjning) kring i vissa fall göras successivt i två steg med några års mellanrum. Vid successiv frihuggning ska träd som växer in i det skyddsvärda trädets krona tas i första fasen av frihuggningen. Frihuggning ska främst omfatta konkurrenskraftiga träd inom 4 m från trädkronans gräns. Är det skyddsvärda trädets krona reducerad kan man uppskatta den tidigare kronutbredningen och ha den som ett vägledande mått vid frihuggning. Frihuggning och röjning ska främst fokuseras så att syd- och västvända sidor på träden blir solbelysta. Om två skyddsvärda eller flera skyddsvärda träd står inom varandras påverkansområde båda de skyddsvärda träden stå kvar. Efter röjning bör regelbunden kontroll efter stackmyror ske vid de skyddsvärda träden. Stackmyror kan invadera ekar efter frihuggning med negativa följder för skalbaggsfauna. Träd som hyser läderbagge ska friläggas från murgröna i det fall murgrönan växer in så pass mycket över håligheter och stam att det påverkar mikroklimatet i trädet. Döda stående träd kan fortsatt hysa värdefull fauna under många år efter att de dött och bör därför alltid lämnas kvar. Vid risk för nedfallande grenar kan grova grenar kapas och lämnas kvar på marken som ved. Död ved kan vid behov också tillföras området utifrån. I det fall det bedöms vara nödvändigt att plantera träd, främst ek, ska inhemska plantor/träd planteras. Beskärning (kronavlasting) ska göras av trädvårdskunnig exempelvis arborist. Skötselplanen ska ses över vart 5:e år.

13 6 REFERENSER - Artdatabanken, artfaktablad Läderbagge, Ranius, Thomas 2006 rev. Håkan Ljungberg Artportalen, Naturvårdsverket,Åtgärdsprogram för skyddsvärda träd , rapport 6496 Naturvårdsverket, Åtgärdsprogram för läderbagge , rapport 6616 Naturvårdsverket, Läderbagge, Vägledning för svenska arter i habitatdirektivets bilaga 2, NV , beslutat 20 jan 2011 Bilagor: 1 Fotografier på skyddsvärda träd med fotokarta

14 VI ÄR WSP WSP är ett av världens ledande analys- och teknikkonsultföretag. Vi verkar på våra lokala marknader med stöd av global expertis. Som tekniska experter och strategiska rådgivare har vi tillgång till ingenjörer, tekniker, naturvetare, planerare, utredare och miljöspecialister liksom professionella projektörer, konstruktörer och projektledare. Vi erbjuder hållbara lösningar inom Hus & Industri, Transport & Infrastruktur och Miljö & Energi. Med drygt medarbetare på 500 kontor i 40 länder medverkar vi till en hållbar samhällsutveckling. I Sverige har vi omkring medarbetare. wsp.com WSP Sverige AB Bergmästaregatan Falun Besök: Bergmästaregatan 2 T: Org nr: Styrelsens säte: Stockholm wsp.com

15

SÖKANDE Victoria Park AB

SÖKANDE Victoria Park AB 1 (7) Länsstyrelsen i Blekinge län Naturvårdsenheten 37186 KARLSKRONA SÖKANDE Victoria Park AB SAKEN Viktoria Park AB önskar samråda med Länsstyrelsen enligt 12 kap 6 Miljöbalken om planerad exploatering

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna lind vid vägkanten i Kyrkobol är det största trädet i Gislaveds kommun. Linden har en omkrets på 646 cm i brösthöjd. Värdefulla räd THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Hestra

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Kartering av förekomst av läderbagge Stockholms län

Kartering av förekomst av läderbagge Stockholms län Fakta 2016:12 Kartering av förekomst av läderbagge Stockholms län Publiceringsdatum 2016-11-02 Författare: Stanislav Snäll Foton: Stanislav Snäll Kontaktperson Miguel Jaramillo Enheten för naturvård Tfn

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket 1 (9) Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket Bakgrund Det finns planer på att delvis omvandla industri/kontorsområdet Kabelverket i Älvsjö och ersätta en del av bebyggelsen i området

Läs mer

T räd. Värdefulla. Anderstorp

T räd. Värdefulla. Anderstorp Ekekullen i Anderstorp är ett bra exempel på hur värdefulla träd ger karaktär och upplevelsevärden åt ett område i tätortsmiljö. Värdefulla T räd Anderstorp Inventerare : Hanna Torén, Biolog Värdefulla

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm i Götsbo är förmodligen den största almen i kommunen. Trädet har en omkrets på 586 cm. Värdefulla räd TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Burseryd Under sommaren 2013

Läs mer

Dispensansökan för biotopskyddade alleer vid Stockholmsvägen och Skolgatan, Märsta : EKOLOGI GRUPPEN

Dispensansökan för biotopskyddade alleer vid Stockholmsvägen och Skolgatan, Märsta : EKOLOGI GRUPPEN 2018-01-08 Slutversion Dispensansökan för biotopskyddade alleer vid Stockholmsvägen och Skolgatan, Märsta : EKOLOGI GRUPPEN * * Sigtuna kommun har reviderat avsnittet "Beskrivning av åtgärder som planeras"

Läs mer

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik 2 Rättskälleläran EU EU-förordningar EU-domstolens praxis EU-direktiv 3 Svenska artskyddsförordningen Fridlysning 4 I fråga om vilda fåglar och

Läs mer

Trädvårdsplan. Gullmarsberg naturreservat. Rapport 2011:08

Trädvårdsplan. Gullmarsberg naturreservat. Rapport 2011:08 Trädvårdsplan Gullmarsberg naturreservat Rapport 2011:08 Rapportnr: 2011:08 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Skyddsvärda träd på kyrkogårdar

Skyddsvärda träd på kyrkogårdar Skyddsvärda träd på kyrkogårdar Trädmiljöer Många kyrkogårdar och parker är en viktig miljö för hotade och sällsynta växt- och djurarter. Grova, gamla och ihåliga träd har en mycket stor betydelse för

Läs mer

PM Hornsberg. Förutsättningar för fladdermössmiljöer i berörda träd. Hornsberg fladdermöss Slutversion

PM Hornsberg. Förutsättningar för fladdermössmiljöer i berörda träd. Hornsberg fladdermöss Slutversion PM Hornsberg Förutsättningar för fladdermössmiljöer i berörda träd Hornsbergs fladdermöss Ersätt med sidhuvud 2 Beställning: Exploateringskontoret Stockholms stad Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se

Läs mer

Träd inom Detaljplan Hageby 4:2

Träd inom Detaljplan Hageby 4:2 1(4) 2017-02-17 Tekniska kontoret Handläggare, titel, telefon Maja Pålsson, landskapsarkitekt 011-152091 Träd inom Detaljplan Hageby 4:2 Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att utföra planarbete

Läs mer

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Olika former av naturskydd i miljöbalken Riksintressen & hushållningsregler MB 3 & 4:e kap. Områdesskydd MB 7 kap. Artskydd MB 8 kap. Artskyddsförordningen 2 Svenska

Läs mer

Får jag hugga ner trädet på min tomt?

Får jag hugga ner trädet på min tomt? Är ekar fridlysta? Eken är idag inte fridlyst som Kronans träd, vilket den tidigare varit i århundraden under regalet. Men det kan ändå vara förbjudet att såga ner en ek om den är gammal och hyser fridlysta

Läs mer

Trädinventering på specifika områden inom Bräcke diakoni Anna-Karin Sintorn, Johan Blomqvist

Trädinventering på specifika områden inom Bräcke diakoni Anna-Karin Sintorn, Johan Blomqvist Trädinventering på specifika områden inom Bräcke diakoni Anna-Karin Sintorn, Johan Blomqvist 20100922 Introduktion: Områdena som gåtts igenom är gjorda på uppdrag av Stadsbyggnadskontoret. Vid inventering

Läs mer

Exploateringskontoret INVENTERING AV FLADDERMUSMILJÖER SKÄRHOLMSDALEN, STOCKHOLMS STAD. Stockholm-Globen

Exploateringskontoret INVENTERING AV FLADDERMUSMILJÖER SKÄRHOLMSDALEN, STOCKHOLMS STAD. Stockholm-Globen Exploateringskontoret INVENTERING AV FLADDERMUSMILJÖER SKÄRHOLMSDALEN, STOCKHOLMS STAD Stockholm-Globen 2018-07-06 WSP Sverige AB WSP Environmental Sverige 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T:

Läs mer

Trädvårdsplan. Västra Tunhems naturreservat. Rapport 2011:11

Trädvårdsplan. Västra Tunhems naturreservat. Rapport 2011:11 Trädvårdsplan Västra Tunhems naturreservat Rapport 2011:11 Rapportnr: 2011:11 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i

Läs mer

Trädvård och Naturvård i lövmiljöer. Vikki Bengtsson

Trädvård och Naturvård i lövmiljöer. Vikki Bengtsson Trädvård och Naturvård i lövmiljöer Vikki Bengtsson Gamla träd är något som förbinder oss med varandra och med vårt förflutna Varför kan träd bli så gamla? Illustration av Neville Fay (2002) efter Raimbault

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Ribbingsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Ribbingsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-7603-18 Dossiénummer 0581-230-361 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2018-06-21 1 Johanna Wahlbäck Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Trädvårdsplan. Baldersnäs naturreservat. Rapport 2011:06

Trädvårdsplan. Baldersnäs naturreservat. Rapport 2011:06 Trädvårdsplan Baldersnäs naturreservat Rapport 2011:06 Rapportnr: 2011:06 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Bon kan hittas i ek, bok, en, gran, kaprifol, björk, brakved, hassel, örnbräken, vide, björnbär, hallon, bredbladiga gräs m.m.

Bon kan hittas i ek, bok, en, gran, kaprifol, björk, brakved, hassel, örnbräken, vide, björnbär, hallon, bredbladiga gräs m.m. Hasselmus i Sjuhärad Hasselmusen är en anonym och lite okänd art som är allmänt spridd i Sjuhärad. Den finns i buskrika områden som t.ex. granplanteringar och ledningsgator. När man röjer eller gallrar

Läs mer

Trädvårdsplan. Torpanäset naturreservat. Rapport 2011:05

Trädvårdsplan. Torpanäset naturreservat. Rapport 2011:05 Trädvårdsplan Torpanäset naturreservat Rapport 2011:05 Rapportnr: 2011:05 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07 Trädvårdsplan Blötebågen naturreservat Rapport 2011:07 Rapportnr: 2011:07 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Pro Natura Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Hur ser artskyddsreglerna ut och varför?

Hur ser artskyddsreglerna ut och varför? Hur ser artskyddsreglerna ut och varför? Helene Lindahl Naturvårdsverket KSLA den 8 dec 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-12-11 1 Presentationens innehåll Syftet med artskyddet

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket VÄLKOMMEN Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Inledning Deltagare från Naturvårdsverket Dagens

Läs mer

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Huskvarna Ekologi 2014-12-17 Bakgrund 2014-09-28 genomfördes en allmän naturvärdesinventering inom fastigheten Bollebygds Prästgård 1:2. Inventeringen

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN

FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN KARLSKRONA KOMMUN FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN Planändring för nybyggnation av flerbostadshus ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING 2018-02-22 FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN Planändring för nybyggnation av flerbostadshus

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-11930-17 Dossiénummer 0581-230-161 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-11-14 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

RAPPORT 2017/3 EKINVENTERING VID VÄLLEN. Linda Johannesson & Yuxin Han

RAPPORT 2017/3 EKINVENTERING VID VÄLLEN. Linda Johannesson & Yuxin Han RAPPORT 2017/3 EKINVENTERING VID VÄLLEN 2016 Linda Johannesson & Yuxin Han Författare Linda Johannesson och Yuxin Han Foto Samtliga bilder där ej annat är angivet är tagna av författarna. Foto framsida

Läs mer

Förslag till bildande av naturminnet tallen i Knutagård, Jönköpings kommun

Förslag till bildande av naturminnet tallen i Knutagård, Jönköpings kommun Sida 1/5 Ellen Nystedt Naturskydd och tillsyn Naturavdelningen 010-22-363 46 Förslag till bildande av naturminnet tallen i Knutagård, Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap.

Läs mer

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna Värdefulla träd vid i Solna Värdefulla Ersätt Ersätt med träd med sidhuvud Beställning: Bostadsstiftelsen Signalisten, kontaktperson: Lena Pålsson, ALMA Arkitekter AB. Framställt av: Ekologigruppen AB.

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

ARTSKYDD I PRAKTIKEN. Eva Amnéus Mattisson. Artenheten Naturvårdsverket. Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N

ARTSKYDD I PRAKTIKEN. Eva Amnéus Mattisson. Artenheten Naturvårdsverket. Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N ARTSKYDD I PRAKTIKEN Eva Amnéus Mattisson Artenheten Naturvårdsverket Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-15 2 Ett rikt

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Inventering av grova träd i Skövde kommun

Inventering av grova träd i Skövde kommun Inventering av grova träd i Skövde kommun Bilder framsida Överst: Ek. Nere till vänster: Lönnlav (Bacidia rubella). Nere till höger: diametermätning av asp. Rapport 2007 Rapportansvarig: Kristina Thureson,

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ. RAPPORT Andreas Malmqvist

NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ. RAPPORT Andreas Malmqvist NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ RAPPORT 2017-12-13 Andreas Malmqvist Uppdragsgivare VÖFAB Nygatan 34 352 31 Växjö Uppdragsgivarens kontaktperson Christer Carlsson Tel: 0470-411 14

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad 2017-05-17 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete

Läs mer

Anslutande natur. naturytor kring Sandhamnsgatan, över Värtavägen och mot lövskogsbranten i väster.

Anslutande natur. naturytor kring Sandhamnsgatan, över Värtavägen och mot lövskogsbranten i väster. naturytor kring Sandhamnsgatan, över Värtavägen och mot lövskogsbranten i väster. 10 Figur 8. Delområde 4. Gullregn, syrén och en stor lärk mot intill befintlig restaurang och kanten av Sandhamnsgatan.

Läs mer

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun På uppdrag av Fintorps Gård Maj 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Konsekvenser

Läs mer

Asylenparken 2013. Biologisk utredning om befintliga förhållanden och bedömning av påverkan av detaljplanen

Asylenparken 2013. Biologisk utredning om befintliga förhållanden och bedömning av påverkan av detaljplanen Asylenparken 2013 Biologisk utredning om befintliga förhållanden och bedömning av påverkan av detaljplanen Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Inledning 2 Metod och genomförande 2 Resultat och diskussion

Läs mer

Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist

Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist Vad ska jag ta upp? Regelverk särskilt om Skyddade områden (Natura 2000) & Artskydd Domstolspraxis vindkraft och vattenkraft

Läs mer

Pro Natura

Pro Natura Pro Natura 2011-10-05 Översiktlig naturinventering och naturvärdesbedömning av planområde Andreastorpet i Tanums kommun. Berörda fastigheter: Svenneby 2:14 och Svenneby 2:67 Camilla Finsberg Pro Natura

Läs mer

Brandsprutan 2. Trafikbullerutredning för skolgården Rapport rev

Brandsprutan 2. Trafikbullerutredning för skolgården Rapport rev Brandsprutan 2 Trafikbullerutredning för skolgården Rapport 10227197-02 rev1 2018-03-25 Brandsprutan 2 Trafikbullerutredning för skolgården Rapport 10227197-02 rev1 KUND Profi Sara Jacobson KONSULT WSP

Läs mer

2015-03-10. Fyrklövern, Upplands Väsby. Inventering av värden för biologisk mångfald

2015-03-10. Fyrklövern, Upplands Väsby. Inventering av värden för biologisk mångfald , Upplands Väsby Inventering av värden för biologisk mångfald 2(15) Ersätt Ersätt med med sidhuvud Beställning: Upplands Väsby kommun, Anna Åhr Evertson. Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se

Läs mer

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken Datum 2014-10-20 Rapport Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87

Läs mer

FÖRPROJEKTERING VILBERGEN

FÖRPROJEKTERING VILBERGEN FÖRPROJEKTERING VILBERGEN PM 2019-02-15 FÖRPROJEKTERING VILBERGEN PM KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad WSP Sverige AB 601 86 Norrköping Besök: Södra Grytsgatan 7 Tel: +46 10 7225000 wsp.com

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker?

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Resultatet av en snabb inventering 2008 av trädklädda betesmarker som åtgärdats under och efter införandet av den s k 50-trädsregeln Leif

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

FÄLTBESÖK FINNTORP 2013-04-16

FÄLTBESÖK FINNTORP 2013-04-16 FÄLTBESÖK FINNTORP 2013-04-16 Deltagare Niklas Franc, Naturcentrum AB Magnus Karlsson, kommunbiolog Sotenäs kommun Meta och Ove Bruto, markägare Bakgrund och sammanfattning På möte den 11/4-2013 beslutade

Läs mer

Rödlistade epifytiska lavar i Malmö stad en metod för miljöövervakning

Rödlistade epifytiska lavar i Malmö stad en metod för miljöövervakning Rödlistade epifytiska lavar i Malmö stad en metod för miljöövervakning Andreas Malmqvist/Naturcentrum AB 2000 Hyllie gamla by, område för fördjupad studie av lavfloran. Foto från Malmö stad. Rödlistade

Läs mer

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(8) Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Uppdragsgivare: 2(8) 3(8) Innehåll 1 Inledning och/eller bakgrund... 4 2 Uppdrag

Läs mer

Förslag till bildande av naturminnet Eken i Knutagård, Jönköpings kommun

Förslag till bildande av naturminnet Eken i Knutagård, Jönköpings kommun 2014-02-24 Sida 1/5 Ellen Nystedt Naturskydd och tillsyn Naturavdelningen 010-22-363 46 Förslag till bildande av naturminnet Eken i Knutagård, Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd

Läs mer

Tillämpning av skogsvårdslagen och tillgång till. rättslig prövning - Joanna Cornelius, miljöjurist

Tillämpning av skogsvårdslagen och tillgång till. rättslig prövning - Joanna Cornelius, miljöjurist Tillämpning av skogsvårdslagen och tillgång till rättslig prövning - Joanna Cornelius, miljöjurist Vikten av allmänhetens deltagande och rätt att föra talan Århuskonventionen som är angelägna om att allmänheten,

Läs mer

Dispens för att ta bort sammanlagt 13 alléträd på fastigheterna Kallebäck 4:5 resp Kallebäck 3:3 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort sammanlagt 13 alléträd på fastigheterna Kallebäck 4:5 resp Kallebäck 3:3 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Helena Irenesson Biolog 010-2244735 E-delgivning Göteborgs Kommun Fastighetsnämnden Att: Magnus Bergström magnus.bergstrom@fastighet.goteborg.se Dispens för att ta bort sammanlagt

Läs mer

Allmän ekologisk inventering

Allmän ekologisk inventering Hans Larsson Västerås stad Allmän ekologisk inventering Ett skogsområde vid Västerås golfklubb, Bjärby, 2008 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Klassning av beskrivna objekt 3 Resultat 4 Delområdesbeskrivning

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VAJKIJAUR 3:18

DETALJPLAN FÖR VAJKIJAUR 3:18 JOKKMOKKS ALLMÄNNING DETALJPLAN FÖR VAJKIJAUR 3:18 MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR) 2018-11-26 DETALJPLAN FÖR VAJKIJAUR 3:18 Markteknisk undersökningsrapport (MUR) JOKKMOKKS ALLMÄNNING KONSULT WSP

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Skötselplan inom detaljplanen Del av Brunnsvik 1:68

Skötselplan inom detaljplanen Del av Brunnsvik 1:68 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(10) Skötselplan inom detaljplanen Del av Brunnsvik 1:68 Uppdragsgivare: Annas Skaef, Plansektionen Uppdragsgivare: Annas Skaef, Plansektionen

Läs mer

Träd i tätorter. Foto: Karl Ingvarsson. Anna Stenström & Lisa Karnfält

Träd i tätorter. Foto: Karl Ingvarsson. Anna Stenström & Lisa Karnfält Träd i tätorter Foto: Karl Ingvarsson Anna Stenström & Lisa Karnfält Skyddsvärda träd - för naturvården Mer än 1 meter i diameter eller Hålträd över 40 cm i diameter eller Gamla träd eller Träd med hotade

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson PM Naturinventering Täby IP 2015-09-30 Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson INLEDNING WSP har på uppdrag av Täby kommun utfört en naturinventering inom planerat detaljplanområde för

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

PM Översvämningsanalys

PM Översvämningsanalys ASCAPE ARKITEKTUR PM Översvämningsanalys Ren 14:2, Bollnäs 2018-10-26 PM ÖVERSVÄMNINGSANALYS Ren 14:2, Bollnäs KUND Matts Ingman Ascape Arkitektur KONSULT WSP Samhällsbyggnad Bergmästaregatan 2 791 30

Läs mer

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun På uppdrag av EXARK Arkitekter April 2012 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Matilda Elgerud UPPRÄTTAD AV. Matilda Elgerud

UPPDRAGSLEDARE. Matilda Elgerud UPPRÄTTAD AV. Matilda Elgerud 2016-06-2929/06/2016 UPPDRAG Groddjursinventering Jakobsberg UPPDRAGSNUMMER 1331648000 UPPDRAGSLEDARE Matilda Elgerud UPPRÄTTAD AV Matilda Elgerud DATUM Uppdragets omfattning och syfte Karlstads kommun

Läs mer

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den.

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Ensamhet En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Den upplevda ensamheten är störst bland unga och i våra större städer Händer det att du känner dig

Läs mer

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Stockholm den 18 maj 2017 Ärendenummer Dnr 2014/2973 Skogsstyrelsen Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Sveaskog anser att det skogliga dialogarbetet runt målbilder är viktigt

Läs mer

Översiktlig trädinventering längs med. Lidingöbanan 2012-07-31

Översiktlig trädinventering längs med. Lidingöbanan 2012-07-31 Översiktlig trädinventering längs med Lidingöbanan 2012-07-31 Ansvarig för utförd trädinventering är Anders Ohlsson Sjöberg, Arbor Konsult AB, telefon: 0733-14 93 10, e-post: anders@arborkonsult.se Inventeringen

Läs mer

ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB PM GEOTEKNIK. Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2:

ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB PM GEOTEKNIK. Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2: ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB PM GEOTEKNIK Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2:91 2018-11-14 PM GEOTEKNIK Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2:91 KUND ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 758 851 22

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN GRODDJURSINVENTERING ÖSTRA JAKOBSBERG, KARLSTADS KOMMUN

KARLSTADS KOMMUN GRODDJURSINVENTERING ÖSTRA JAKOBSBERG, KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN GRODDJURSINVENTERING ÖSTRA JAKOBSBERG, KARLSTADS KOMMUN 2017-10-17 GRODDJURSINVENTERING Östra Jakobsberg, Karlstads kommun Karlstads kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Dragarbrunnsgatan

Läs mer

TRÄDVÅRDSPLAN. GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20)

TRÄDVÅRDSPLAN. GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) TRÄDVÅRDSPLAN GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Innehållsförteckning 1. Utgångsläge...

Läs mer

Naturvård i NS-bestånd

Naturvård i NS-bestånd Naturvård i NS-bestånd 2 naturvård i ns-bestånd Den här fälthandlingen Denna fälthandledning är framtagen av Södra Skogs miljöavdelning. Handledningen skall vara ett stöd för dem som planerar och utför

Läs mer

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Vagnö Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress: Ronnebygatan

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Restaurering av Wikparken

Restaurering av Wikparken Restaurering av Wikparken Tommy Lennartsson, Centrum för Biologisk Mångfald & Upplandsstiftelsen Steg 1, markanvändningshistoria, och 2, fältinventeringar En historisk genomgång visar att Wik-områdets

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Beslut om dispens från biotopskyddet för avverkning av en allé på Södra Esplanaden i Tierps kommun. Beslut. Beslut 1(7)

Beslut om dispens från biotopskyddet för avverkning av en allé på Södra Esplanaden i Tierps kommun. Beslut. Beslut 1(7) Beslut 1(7) Tierps kommun Emil Enarsson Gabriel Bernhardsson Handläggare Elektronisk delgivning Beslut om dispens från biotopskyddet för avverkning av en allé på Södra Esplanaden i Tierps kommun Beslut

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Mindre hackspett vid Frostvägen i Alingsås förekomst och förutsättningar

Mindre hackspett vid Frostvägen i Alingsås förekomst och förutsättningar PM 2016-11-10 1(5) Mindre hackspett vid Frostvägen i Alingsås förekomst och förutsättningar Uppdraget Vid Frostvägen 39 i Alingsås planerar kommunen för bostadsbyggande. Under planarbetet framkom indikationer

Läs mer

Detaljplan för bostäder norr om Uggledal Hasselsnok och större vattensalamander Underlag för prövning enligt artskyddsförordningen

Detaljplan för bostäder norr om Uggledal Hasselsnok och större vattensalamander Underlag för prövning enligt artskyddsförordningen Detaljplan för bostäder norr om Uggledal Hasselsnok och större vattensalamander Underlag för prövning enligt artskyddsförordningen På uppdrag av Göteborgs Stad 2012-02-02 Uppdragstagare Naturcentrum AB

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Förutsättningar för den mindre hackspetten kring Mossen, Göteborgs kommun 2012

Förutsättningar för den mindre hackspetten kring Mossen, Göteborgs kommun 2012 Förutsättningar för den mindre hackspetten kring Mossen, Göteborgs kommun 2012 Underlag för program På uppdrag av Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad 2012-04-27 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget

Läs mer